Apples ma cholesterol

E masani ona iloa e le tagata ia pi mo le umi, e tusa ma le tolu afe tausaga. Talu mai aso anamua, na filifilia e le tagata nei fua, ae e leʻi alolofa o latou augatama io latou tuaa. Na amata ona latou faia lenei aganuu. Aisea, e oo mai i le aso, o apples e sili ona lauiloa i tamaiti uma ma tagata matutua?

Muamua lava, o se tofo. O se tamaloa talu mai le taimi na i ai le faʻatoaga o meaʻai ua tele naua meaʻai na eseese i le tofo. E iloa e tagata uma e tele le vitamini i apu. Ioe ioe. Ma o le mea sili, o nei fua e lauiloa mo latou maualuga i le vitamini C. Ae ui i lea, e faalagolago i le ituaiga, o lona aofaiga o le a eseese.

I le mea muamua i totonu o le mea o loʻo i ai le acid ascorbic o apples apples. Ma o le sili atu o le acidic o latou ia, o le sili atu foi o lenei mea e ola ai i meaola. I le nofoaga lona lua o lanu mumu. Ma o laumei samasama e tapuni lenei laina. Vitamini e lelei, ae o fomaʻi sili ona talisapaia le pectin i apu. E mafai ona faʻaitiitia le cholesterol toto. E masani lava, o lona maualuga e 5.2 mmol / lita.

Pe a sili atu le cholesterol i mea e gata ai, e amata ona afaina ai le tino. O le Cholesterol e teuina i totonu o le puipui o le vaa, ma fai ai ni atherosclerotic plate. I le gasologa o taimi, latou te vaʻaia le lumenia o vaa, ma mafua ai ona paʻu i le toto lea e fafaga ai totoga i totonu ma avatu ai le okesene ia i latou. O le tele o le faʻaeteete i le leai o se okesene o okeni e pei o le fatu ma le faiʻai. O le iʻuga, o le faʻalavelave faʻaleagaina o le myocardial poʻo le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular (stroke) e mafai ona tupu.

Pectin mafai ona faʻaitiitia le cholesterol e 10-15%. E le laʻititi e pei ona foliga mai. Faapea ua iai sou cholesterol ile 5.6 mmol / lita. E faigofie ona e faʻaititia i le 5.0 mmol / lita e ala i le faʻalagolago i luga o apu. E leai ni vailaʻau o le a manaʻomia.

Pe a filifilia ni apu, e taua le filifili po o le a tonu le mea e te manaʻo mai ai: tofo poʻo le taua o meaʻai. E fuafua i lenei mea, e te filifilia le ituaiga o mea e manaʻomia. O le mea moni, e sili atu ona lelei le filifilia o fualaau suamalie, nai lo le "maanuminumi", lea ua leiloloa pe a ma le 10-15% o latou susu.

O le popole e uiga i le saogalemu o apu, aemaise lava i latou o loʻo i ai a latou lava togalaau ma lenei fesili e sili ona taua i le tautoulu, i le taimi o le seleselega. Afai ei ai le tele o apu, ona fesoasoani lea o le gaʻo meaai ia te oe. Fufuluina fufulu apu mo le 1-2 sekone i le suka. Maea, pe a uma le 30-40 sekone o le a mālū. O se taunuuga, o le a fai le apu i se ituaiga o atigi, lea o le a puipuia ai le leai o se susu. Uu ia apu taitasi i totonu o pepa ma tuu i totonu o se atigi pusa. I lenei tulaga, o le a teuina mo se taimi umi lava. Pe a oo mai le taimi o le taumafa, ia na o le togiina o fua ile vai vevela ma o le a solo i tua.

E faapefea ona maualalo e apu le cholesterol?

O le aoga o apu e faatatau i le tele gaʻo ua leva ona iloa. I le taimi lava e tasi i le tele o tagata o le lalolagi e mafai ona e maua ni faʻamatalaga poto, faʻataoto ma faʻamatalaga e uiga i le mafai o apu ona faʻaitiitia le gaʻo o le tino. O ia ituaiga tagata poto na fausia malosi i le tele o augatupulaga o tagata na togafitia mo cholesterol maualuga ma apu.

O faʻamatalaga ma le taumafataga, lea na aofia ai apu, na faia e saienitisi i le tele o atunuu, ma o latou uma na faaalia o lenei fua e maualalo ai le cholesterol, ma a itiiti mai o le 10 pasene.

O le elemene autu autu i totonu o se apu e maua ai le cholesterol o le pectin, o se ituaiga faapitoa o fiva o se vaega o puipui o le tino o lenei fua. I le ala, o le apu iinei e mafai ona taʻua o se siamupini i fua, aua o le pectin i le mamafa o lona mamafa e tusa ma le 15 pasene. O isi vaega e totoe o le 85 o le fua o lenei fualaau aina o suavai ia o meaola oona, minerale ma salts ua solo i totonu. Pectin o se ituaiga o fiva e mafai ona solo i le vai. I lenei itu, o le laitiiti o le apu pectin e mafai ona ulufale sao atu i totonu o vaa, pe a faʻagaoioia. I totonu o vaʻa, e mafai e le apple pectin ona puʻeina vaega o lipids e ulu i le toto ma meaʻai gaʻo.

E le gata i lea, o le pectin i le toto e mafai ona maualalo ai le maualuga o le cholesterol maualuga e ala i le faʻavaeina ma le faʻaaogaina o lipid lipic. O le mea lea, i totonu o vaʻa o gasegase e maua mai i le maualuga o le cholesterol, e mafai ona fausia ai paʻu e mafua ai le lamatiaga o le fatu poʻo le taʻavale. Pectin aveese faʻamalosi vaega o le gaʻo, tosina atu ia i latou lava, ona aveese faʻamalosi lea.

O le Apple Pectin o loʻo galue malosi foi i le inumaga. E mafai ai e oe ona fusifusia ni meaʻai, lea e tali atu ai le ate e ala i le faʻapipiʻiina ma le tuʻuina atu o se vaega faaopoopo o meainu kulimi, lea e aofia ai, e aofia ai le tele o le cholesterol. Cholesterol, lea e alu i le fausiaina o meainu kulimi, e ave mai i meaʻai na maua talu ai nei, poʻo mai i fatisi, lea e faʻaititia ai le maualuga o lona tino i le tino.

I le taimi muamua o le faʻaaoga pea o apu i le taumafataga, o le gaoioiga o le ate o le a faʻateleina, aua e tatau ona fetuʻutuʻunaʻi i tulaga fou ma faʻaauau pea ona faʻapipiʻi le eletise fou, ma faʻafefe ai ona o le cholesterol mo lenei mea. Ma, a maeʻa le vaitaimi o fetuunaiga, o le a maua le paleni i le tino. E foliga mai, o le maualuga o le cholesterol i lenei vaitau o le a latalata atu i le masani nai lo le aina o apu.

E mafai ona sui apu i le mama pectin?

Afai o le pectin e aoga tele i le tauina o le maualuga o le cholesterol, aisea e te le faʻaeseese ai lenei mea vavaeese? Ina ia faʻaitiitia le maualuga o lipids i totonu o le toto, 20 g pectin i le aso e lava. Ae leai se tasi e 'ai le 1.5 kg o apu i le aso. O le togafitiga o le togafitiga e mafai ona vaaia e oo lava ia i latou e na o le 2-3 fualaau e 'aina i aso taitasi.

O le mea moni o le apple pectin e le faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol faʻatasi, ae faʻatasi ma nisi vaega. I apu, e fesootaʻi ma le acid ascorbic, magnesium, potassium. O le mea lea, pe a 'ai fua, o le tele o auala e faʻatautaia i le taimi e tasi, ma o lea o le taunuuga e ofoofogia. O le mea lea, o le apu atoa e sili atu ona aoga nai lo vaega uma e ulu eseese i le tino. Ole aʻafiaga lenei o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le aofia ai o lenei fua i au mea taumafa.

E le tatau ona galo ia i tatou le maua o apu. I aso nei, e mafai e tagata uma ona gafatia ona 'ai lenei fua i aso uma, tusa lava po o le a le latou tupe maua. Ma o le mea moni, o apu o se fua mai le vaitau. I se isi faaupuga, e mafai ona maua i luga o le tau taʻitasi i le tausaga.

O fea o apples e sili atu ona filifili e maualalo le cholesterol?

E tutusa uma apu, ma o iai ni tulafono o filifiliga? O le mea moni, o loʻo i ai nisi fautuaga o le a fesoasoani i se tagata e maua ai le aofaʻiga maualuga mai lenei fua. Ua maitauina o fua o le pectin e itiiti ifo nai lo na fua na aoina i le taimi. E le gata i lea, o fua o fua i luga o le taimi e atili faateleina ai mea o le pectin. E mafai ona maitauina lenei mea i le tofo. O le paluga o le fualaau aina e le toe faʻamalosi, e gaosi ma e fetaui, ae e vaivai.

I le auala, o le tofo o apu - suamalie pe oona - e toetoe lava tutoatasi mai le maualuga o le suka i lenei fua, e pei ona manatu le toatele. O le tele o kalori o ituaiga eseese o lenei fua e tutusa lava ma e fesuisuiai i le maualuga o le 46 Kcal mo le 100g. O le lagona o le tofo e mafua mai i mea o loʻo maua i mea faʻalaʻau - citric, tartaric, malic, succinic, ascorbic. I nisi o ituaiga, o le 'elemene' oloʻo maualalo, ma o lea e foliga mai e suamalie i tagata faʻatau.

Apple mono-diet

O le ono-meaai e taua o se taumafataga e aofia ai le tasi, sili atu lua, oloa. O le tasi-meaai a le Apple e masani lava ona aliali mai i fautuaga eseese - i mekasini, luga o le Initaneti, mai le televise TV. Afai e maloloina lelei apu, e mafai ona faʻaleagaina a latou faʻaaoga?

Po o le a lava le aoga o nei fua, o lo latou umi umi, faatasi ai ma le teenaina o isi oloa, e mafai ona afaina ai le tino. A maeʻa le 4-6 aso o sea ituaiga meaʻai, e mafai e se tagata ona matauina le paʻu o le lauulu, faʻaitiitia le tulaga o fao, paʻu, ma e na o le miti lava o le malosi e mafai e se tasi.

Cholesterol, tusa lava po o le a le leaga o lona sili atu, e manaʻomia pea mo le tino. O le Cholesterol o se vaega taua o siama siaki. Faafetai i le cholesterol, o hormones o loʻo faʻapipiʻiina i le tino. I se upu, o le masani masani o faagasologa uma e aunoa ma lenei vaega taua e le mafai, ma o nei mea uma - e le taʻua ai le toetoe lava a le atoa le toesea i apu o le puipuiga e manaʻomia mo le fausiaina o nila i totonu o le tino. E mafai e le Apple-mono-diet ona faaleagaina le paleni i le tino, lea o le a mulimuli ane faigata tele ona toe faʻafoʻisia.

O le mea moni e faapea o le mono-diet, e pei o le tele o isi, e le o fuafuaina mo se vaitaimi umi. Faʻatulagaina se aso anapogi i le 'ai o le 1.5 i le 2 kilokalama o apu o se mea faʻaleleia lelei. E taua le taofi i le taimi ma aua nei faʻaʻumiʻumi se taumafataga masani mo se taimi umi, ae ia faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol maualuga, e aunoa ma le faʻaaogaina o mea taumafa faʻafefe.

E le gata i lea, o apu e mafua ai se lagona le mafaamatalaina o le fiaaai. Afai e faʻaaogaina lenei fua e avea o se meaʻai, e aoga tele le aveesea o le cholesterol sili mai le tino. Afai o le apu o le oloa autu lea i le taumafataga, ona maua lea e le tagata avanoa uma e malolo ai ma se ituaiga o meaai e tasi ma mulimuli ane ai e sili atu nai lo mea masani.

Lago apu

E tatau ona talanoaina eseese. E foliga mai o fualaau fou e sili atu le soifua maloloina nai lo le maeʻa o togafitiga vevela, ae o apples o le tulaga e ese lava.

A maeʻa, o le fiber o loʻo iai i totonu e maua ai se faigofie faigofie ona maua, o lona uiga o le aʻafiaga o sea meaʻai o le a sili atu. Ioe, i le taimi lava e tasi, o le vaega o vitamini ma meaʻai e leiloloa.

E le tatau ona galo ia i tatou o nisi o vaega o tagata e mafai ona 'aina fua fou ae na o ni tapulaa faʻamapulaʻa, pe ua faasaina atoa. Faatasi ai ma tagata ei ai le maualuga o le cholesterol e tele foi, aua o le toatele oi latou, e faaopoopo atu i le faaletonu o le tino, ei ai foi faafitauli i le fualaau oona, aemaise lava o le manava o le manava po o le ulutala ulutala 12. I lenei tulaga, o se apu fou e mafai ona tupu ai se faʻalavelave tele o le faʻamaʻi, o lona uiga o le fua e sili atu le lelei ona 'ai i se pepa tao.

Ma le mea mulimuli, o tina tausi maʻi, o latou pepe ei lalo ifo o le 3 masina, e le fautuaina e 'ai fualaau faisua ma fualaau aina, ma o le a taofi le apu o le a sili ona faʻafeiloaia.

E fia apu o loo e manaʻomia ona 'ai i le aso?

O le fuataga lelei, lea e mafai ai e se tagata ona faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol ma tumau pea lona malosi, e 3 apu i le aso. Afai e sili atu lenei aofaʻiga, o le a le tupu se mea matautia. E taua tele, faatasi ai ma apu, isi oloa e aofia ai vaega taua mo le faagasologa o faagasologa uma e ulufale atu i le tino.

Fomaʻi fautuaina e aua le momoe mo sina taimi pe a uma ona 'ai lenei fua, ma soʻo se meaʻai. O le pepelo o le tulaga e taofia ai le gaogao, aemaise lava pe afai o loʻo taoto se tagata i lona itu taumatau. O lenei mea e mafai ona afua ai le manava ma le nutimomoia. Apalai e mafai ona faʻaumatia seia oʻo i le afiafi, e ui i lea, o fua e aina i le po e mafai ona mafua ai se lagona o le fiaai pe a uma le afa itula, ona faʻaaogaina lea o mea uma o loʻo maua i totonu o le pusaaisa. I le mea mulimuli, pe a faʻaaogaina se aofaiga tele o lenei fua, e sili atu ona faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai mea taumafa, ona o le 100 g o nei fua e aofia ai le 10 g suka. E aoga le faateleina o lenei fuainumera i le numera o apu i le aso, ma o fualaau laʻau e tutusa le 100 g, ma e mafai ona e mafaufau i le tele o suka o le a 'aina i le aso.

Recipes ma Tricks

O recipes mo le faia o ipu mai apu e tele lava. O lea la, o le fualaau aina e mafai ona kukaina ma fefiloi ma nisi o fualaau faisua - kapisi, kāloti, susulu, ma o lea ua saunia le salati o le vaitamini. I le taimi nei, ina ia faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol, e tatau ona e faʻaaoga fautuaga ma fua o fualaau faʻaleagaina, lea na tofotofoina e le sili atu i le tasi augatupulaga o tagata.

Fualaau 1. Farani salati. E lua ni fatu tilo e tatau ona palu faatasi ma fatu nutimomoia o le 5 walnuts. E sili atu le faʻaaogaina o se salati i le taeao, talu ai o gaʻo ma puluvaʻa o loʻo i totonu o nusi o le a maua ai le malosi ma le tumau mo le tele o itula, ma o le a fesoasoani le apple pectin e faʻaleleia ai le gaogao ma maua ai se lagona o le mama.

Fua 2. E kukaina le aʻa o le Celery ma le apu tele. O le laasisi laisi ma le laʻau ua faʻapipiʻiina i lenei paluga (e mafai ona saeia e le lima ina ia le faʻapogai ai le faʻaaogaina o le faʻamaʻiina pe a oti i se naifi sila). O lenei e tatau ona e tipiina lelei 2-3 'ie o le kālele ma faʻaopopo i le salatisi. E tumau pea i le vaitau le salati i le sua o le lemon ma le meli, tasi le sipuniti taitasi, ma faʻamalamalama lelei foi le faʻafefiloi ma le suauʻu manogi. O le salunaina o se salati e le tatau ona, aua o lona tofo o se mea aoga ona o apu ma le sua o le lemon. I le faʻaaogaina o lenei salamata 2-3 taimi i le vaiaso, o le a le o se mea e faateia ai le iloa o le tele o vaega o le toto ua leva ona siitiaina ua toe foi mai i le masani.

Totoga 3. O le tasi laʻau o le keleni ua matua lelei lava ma le afa o le apu. E tatau ona faʻaalu lenei paluga 3 taimi i le aso mo le 1-2 sipuni. O le tuufaatasiga e mafai ona faʻaleleia le lelei, faʻaaogaina o se togafitiga ma le puipuia o le atherosclerosis.

E iai lava le malosi o le aʻafiaga o le paʻu, e ui lava i lea, e toʻaitiiti tagata e mafai ona faʻaaogaina le taimi e pei o lea, ma o le tele o faʻaopoopoga e le mafai ona natia lona tofo. O se apu faʻatasi ma le kalaka o se paaga lelei. E matagofie le tofo ma mafai ai ona e faʻaogaina le oloa e aunoa ma se faʻafefe.

Fua fua 4. O i latou e le mafai ona ola e aunoa ma le tao tao e mafai ona fautuaina e tunu le kuka apu, faʻapena ona ave muamua se vaega o le fatu ma faʻasusu ai le mea e loloto ai le kinamona. O lenamamoni e maua ai se lagona o le maofa, e maua ai se tofo lelei, ae e le faateleina ai le kalo mea uma o le kalo. O lenei ipu, lea e tofo e pei o le meaʻai, e mafai ona faʻaumatia i aso uma. O se ponesi manaia o le a faʻaleleia atili ai le suʻeina o le toto ma maualalo le cholesterol. Mo se taimi fiafia, e mafai ona faʻaleleia le fua e ala i le faaopoopoina o le kulnut nutimomoia ma sina meli i le ogatotonu o le fua.

O aoga aoga o fua

O se tasi o fua taatele e ola i lo tatou atunuu o le apu. E lelei mo le soifua mālōlōina, ma e mafua ona o lona fatuina:

  • Vitamin C
  • B vitamini,
  • Vitamin P
  • uʻamea ma le potassium
  • calcium ma pectin,
  • vailaau oona
  • manganese.,
  • iodine
  • fulufulu
  • nickel
  • vanadium
  • aluminium.

Aʻau e faʻamaonia le faʻaogaina o le tino ma le fualaau oona, e faʻaaogaina e puipuia ai le faʻamalosi ma faʻalautele ai le manaʻo. O le tuufaatasiga o apu e aofia ai sina vaega ole chlorogenic acid. O se tagata e faʻaosofia le aveesea o le tino o le oxalic acid ma faʻamaonia ai le ate.

Fualaau aina

Apalai lalo ifo o le cholesterol. E mafai lenei mea ona o le i ai o pectin ma fipa i totonu. O fualaau 'aina ua i ai le 3.6 g o le fiber. O le isi 90% e vavae ese mai le fiber masani i le aso e manaʻomia e se tagata. O fualaau 'aina ua i ai se mea e itiiti ifo le fiva: e tusa ma le 2.7 kalama mai le masani ile aso. Molecules o fiva e faʻafefiloi ma le cholesterol, aveʻeseina mai le tino. O lenei mea e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o paʻu o le toto, faʻapea foʻi ma le faʻalavelave o faʻamaʻi fatu eseese. O filo soluble o le fualaau o loʻo fesiligia e taua o le pectin, lea e fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol sili atu mai le tino. Ua faia i totonu o se okeni taua e pei o le ate.O le kuluga o le fualaau aina e aoga foi aua e aofia ai le tele o aofaiga ma le totoga o le antioxidant. Faʻatasi ai ma le gaioiga o le vaitamini C, e puipuia ai aʻafiaga mai le afaina tele o le tino o le tagata. Pectin, i se faaopoopoga, aveese le taʻitaʻi ma le arsenic mai le tino o le tagata.

E faʻaaogaina pi i togafitiga o faʻamaʻi eseese. E aofia ai:

  • Le aoga o le suamalie, faʻaitiitia le maualuga o vitamini C i totonu o le tino.
  • Gout, rūmatism.
  • Faʻafitauli tau gasegase.
  • Mafuaaga
  • Puipuiga o le atherosclerosis.

Eseese meaʻai ma meaai

O se meaʻai e mafai ai ona e maualalo le cholesterol maualuga i le toto o se laasaga mautinoa i le puipuia o le atherosclerosis. E tatau ona faʻaititia le gaioiga o le tino.

E tusa ai ma faʻamatalaga na tuʻuina mai e saienitisi mai le Iunaite Setete, o le tausia o se soifua maloloina lelei ma meaai e mafai ona faʻaititia ai le faailo o le "leaga" cholesterol e 12%. Ina ia taofia le alualu i luma o le faamai - atherosclerosis e fesootai ma le cholesterol maualuga, e tatau ona ausia lona faaitiitia i le 25%. Ina ia faia lenei mea, 'ai fualaʻau ma iʻa. I le taumafataga ma lona faʻatulagaga, o tagata uma e iai ni faafitauli ma le maualuga o le cholesterol e tatau ona taulai atu i nei oloa. E le gata i lea, pe a faʻatau oloa masani, e tatau ona e gauai totoʻa atu i mea nei:

  1. Miliki. Tatou te filifili se vaiinu ma se gaʻo oona e itiiti ifo i le 1.5 pasene.
  2. Mea gaosi susu. E tatau ona e musu mai le latou faʻaaogaina: afai e le mafai, ona tuʻuina atu lea o se mea e sili ona lelei ile laʻititi o la latou gaʻo.
  3. Leisi E tatau ona e filifilia lenei oloa ma se mea gaʻo i lalo o le 35%.
  4. Yogurt Mo se meaai, e tatau ona e filifilia yogurts o loʻo i ai le gaʻo oona e 2% pe itiiti.
  5. Suauu o manu. E aveesea mai le taumafa a se tagata o loʻo mafatia i le cholesterol maualuga.
  6. Olive olive O lenei oloa e fesoasoani e maualalo ai le cholesterol toto, o lea e lelei ai le 'ai.
  7. Aano o manu. E i ai le tele o aano o manufasi. Ma o iinei e sili ona lelei le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai le moa ma le vela, tamai mamoe. Aʻo leʻi fafaga meaʻai, e tatau ona vavae ese gaʻo mai ai. E le aoga le lafoaia o aano o manufasi: o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le hemoglobin. Ma o meaʻai e leʻi faʻaaogaina e tatau ona faʻaesea mai se taumafataga maloloina.
  8. Turkey O lona faʻaaogaina e faʻafeiloaia e tagata fai meaʻai, aua o lana aano o manufasi e aofia ai na o le 5% le gaʻo i le maualuga.
  9. Iʻa. O le oloa sili ona aoga e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu i le tolu.
  10. O fua o fuamoa e tele le cholesterol. E mafai ona faʻamalosi faʻamalosi e aunoa ma le fefe.

O le matafaioi o fualaau aina ma fualaʻau i le fausiaina o se meaai

Farani ma Italia, o le Setete Sipaniolo ma Potukale o atunuu ia e atamamai i le taumafa i le Metitirani. I nei atunuu, o le soifuaga faaletino mai maʻi faaletonu o le tino e sili atu ona maualalo pe a faatusatusa i atunuu Europa. O lenei mea e mafai ona faʻamatalaina e le mea moni o le faitau aofaʻi o nei atunuʻu e 'aʻai e tusa ma le 400 kalama o fualaau aina ma fualaʻau i aso uma. E i ai le tulafono i a latou meaʻai: "5 tautua o fualaau faisua ma fualaʻau i le aso." O se vaega talafeagai ole taumafa ole Mediterranean, lea e taua ile aoga mo se tagata maualuga ile cholesterol, e aofia ai:

  • apu, moli, pea po o faʻi,
  • 3 punetini o salati
  • 1 sipunipuni o fualaau mamago po o le 2 sipuni tele o fualaʻau.

Faʻi ma lenei meaai e mafai ona sui i se isi fua. Talu ai o apples against cholesterol o le sili ona lelei o fua o loo i luga, e sili atu ona lelei le suia o le faʻi mo le apu. O mea aoga o mea mulimuli e mafai ona faʻapipiʻiina ma oloa eseese e maualalo ai le cholesterol. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le faasologa o meaai, e mafai ona aofia ai se faʻafefiloi e faia mai le 2 sipuni tele o le apu ma le galala kuka. O lenei tuufaatasiga e maualalo ai le cholesterol pe a faʻaaogaina e le aunoa. E le gata i lea, e mafai ona aofia ai apu i le tele o ipu.

Salamu menu i lalo ifo o le cholesterol toto:

Paʻu ma tipi le vine e aunoa ma le aveeseina o le ata paʻepaʻe. Grate Karoti mago ma tapuni pepa. Apu e tolu i luga o se fatu. Matou te faʻatasia mea uma, faaopoopo le afa o sipuniti o le meli i le salati. O lenei saladi o loʻo i ai i se isi gaioiga, e aunoa ma le faaaogaina o apu. E maualalo ai foi le cholesterol toto. Afai e le faʻaaogaina apu, ona mafai lea ona e faaopoopo i ai le kefir free fualaau. E ui lava i soʻo se mea taumafa e tatau ona e faʻaaogaina apu.

Matou te faaiuina o apples e aoga tele i le faʻaitiitia o le cholesterol ma e manaʻomia ona latou 'ai.

Faailoga o le ldl ma le hdl i se suʻega o le toto

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

O se suʻega faʻapitoa e faʻamatalaina i vailaau faʻapitoa e fai ma suʻega o le toto e mafai ai ona tatou malamalama i le lelei o gaioiga o loʻo galue ma mea e tutupu i le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maualuga o le cholesterol (chol) i le suʻega e mafai ona tele se tala e uiga i faʻamaʻi mafai.

Ituaiga o Cholesterol

Cholesterol o se gaʻo gaʻo, o le faavae mo le fausia o fusi siaki, hormones male ma male. O le tele o lenei mea (80%) e gaosia mai i le ate, o le isi e ulufale atu i le tino mai meaai e 'aina. O se vaega itiiti o le cholesterol e lava mo le tino e galue ai. O lona mamafa e mafua ai le lamatiaga: o le mea lea e fausia ai pusi ma toto i totonu o vaʻa e lamatia ai le loto ma faʻamaʻi pipisi.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Aofaʻi (atoa) o le cholesterol e aofia ai vaega ninii, o le setete o le maʻi e faalagolago i le tele. Ma, faatasi ai ma le tutusa tutusa, e mafai e le tagata e toatasi ona maloloina atoatoa, ae o le isi (o le tele o le cholesterol leaga i totonu o le toto) e ono lamatia ai le fatu.

I se suʻega o le toto, o le masani ole cholesterol e le sili atu ma le 5.2 mmol / L. Ae ui i lea, o se tulaga taua tele lea e le o tauaveina ni faamatalaga maʻoti. Na o le filifiliina o le filifili e tusa ai ma vaega ma a latou tulafono e maua ai se manatu i le setete o le soifua maloloina o tagata.

Lipoproteins

O le felauaiga o gaʻo ona o le le mafai ona latou siitia i totonu o le vai e faia e le lipoproteins (LPs) - mea faigata ma le lipid core ma se atigi e aofia ai gaʻo ma pulu.

O le mafuaaga o le lipoproteins e le faatapulaaina i le fesiitaiga o lipids i totonu o le tino: o fualaau oona ia o le faavae e tolu lanu (membranes) ma e auai tutoatasi i galuega taua a le cell. Mo le suʻesuʻeina o meaola i luga o le cholesterol, o le lipoproteins maualalo ma le maualuga e taua tele.

LDL (LDL) - lipoproteins maualalo, o se puna o le cholesterol leaga. E faʻaaogaina foi e faʻaaogaina le LDL, o le upu Igilisi o le faʻaliliuga a le Igilisi, lea e faaliliuina moni lava o le "LDL cholesterol tuusao."

LDL cholesterol o paʻau autu ia e le puleaina le tuʻuina atu o le cholesterol i le tino. Faatasi ai ma le sili atu o le tele o mea, e fausia i luga o puipui puipui o toto toto, e afaina ai le toto, e aofia ai totoga autu (fatu ma le faiʻai), ma mafai ai ona afaina ai le fatu po o le taʻavale. I le faʻaopoopoga, o le maualuga o le LDL - cholesterol faʻasalaga e faʻaalia ai le atherosclerosis, faʻamaʻi pipisi.

O le "faʻasese" o le LDL e le muta iina: o le atinaʻeina o faʻamaʻi matautia e le gata e faalagolago i le maualuga o nei lipoproteins i le toto, ae faʻapea foi i luga o le tele. LDL laʻitiiti ma faʻatusatusa (silasila i le faʻasologa o le B) i soʻo se mea o latou inisiua e mafai ona faaluaina le lamatiaga o maʻi fatu fatu.

O le aoga masani o le LDL i suʻesuʻega o meaola oona e 1.3-3.5 mmol / L. Faʻavae i luga o le itupa ma le matua, e laʻititi laʻititi le faʻamatalaga, e pei ona mafai ona iloa mai i laulau.

E i ai le lipoproteins maualalo maualalo (VLDL), e le o se ituaiga o cholesterol, ae atagia ai le soifua maloloina o le tagata maʻi i le auiliiliga.

O le galuega a le VLDL o le tuʻuina atu lea o triglycerides (gaʻo le fua, triglicerides, TG), faia i totonu o le tino, mai le ate i suʻa gaʻo. TGs o lipids ia e le gata i le ate, ae e sau foi mai fafo ma meaai. O lo latou faʻamoemoe o le faaputuputuina o gaʻo faasao mo le taumafa malosi.

O faʻamalosi i le suʻesuʻeina o le toto o loʻo faʻatulagaina i se isi laina, e taulai i se tulaga lautele o le 1.7-2.2 mmol / L.

O le iʻuga o le tali o le toto, VLDL ua liua i le LDL. O le masani o mea o lo o lipoproteins o le maualalo o le mamafa ua manatu o se faailoga o le 0.13-1.0 mmol / l.

Afai o le tau o le VLDL e aluese mai le masani (faʻalautele pe faʻaititia), ona avea lea o se faʻamaoniga manino o le solia o le metabolism lipid, lea e tuʻuina atu ma faʻamaʻi cardiovascular ma endocrine e ese le mamafa.

HDL - lipoproteins maualuga, pe puupuu: lelei cholesterol. Mafaufauina o se vaega o le HDL cholesterol i se suʻega toto. O le HDL e aofia ai le itiiti ifo o le filifili ma fai le galuega e aoga mo le tino: latou te faasili le LDL cholesterol i le ate, lea ua liua ai i le suka.

Afai o le vaega o le HDL-cholesterol e maualuga lona maualuga, o nei faailo e uiga i le oona, ma sili ona taua - e uiga i ona taunuuga e fesootaʻi ma faʻamaʻi toetoe lava o se tino taua o le tino. Ole laʻititi maualalo o le HDL lapatai ile pule e uiga i faafitauli ma le ate, fatuga, metabolism, mamafa.

E i ai se igoa e le o le hdl cholesterol, lea e faaliliuina moni i le "cholesterol free HDL," o lona uiga o le cholesterol leaga.

O le masani o le HDL-cholesterol o le taua o le 0.8-2.2 mmol / l, lea e fetuunai e le fomaʻi e uiga i feusuaiga ma tausaga, lea o loo manino foi ona faaalia i luga o laulau i luga. O le tulaga masani o le HDL i totonu o le toto i alii ua avea ma 0.7-1.73 mmol / l, i fafine - 0.86-2.2 mmol / l.

Ae ui i lea, o le HDL e na o se faʻatalatalanoaga o le soifua maloloina, lea e fautuaina e mafaufau pe a faʻatusatusa i le aofaʻi o le cholesterol ma le LDL. Mo lenei mea, o loʻo i ai se aofaʻi atherogenic (CA), lea e fuafua e tusa ai ma le suʻesuʻeina o le toto e tusa ai ma le faʻatulagaga: CA = (cholesterol atoa - HDL) / HDL.

Mafuaʻaga mo le vavae ese mai le masani

O le mafuaaga taatele o le LDL maualuga e manatu o se taumafa le paleni ma se maualuga o meaola manu, suka ma masima. E le gata i lea, e tele faʻamaʻi e mafua ai le tuputupu ae o cholesterol leaga. O autu autu e:

  • cholestasis (o le faaitiitia o le aofaiga o le talo lea e sau i le duodenum ona o le le atoatoa o le tapenaina po o le aveeseina o le galuega),
  • aʻafiaga o fatugaʻo, aʻo faʻalavelaveina le gasegase,
  • afaina o le thyroid, lea e tau atu i le vevesi o okeni ma faiga,
  • maʻi o le maʻisuka (faʻafitauli o le hormonal),
  • ava malosi (e aafia ai le maualuga o le ate)
  • afaina (ei ai le lamatia tele o le maʻi cardiovascular),
  • mea e mafua mai, lea e masani ona faʻaalia i lanu samasama i luga o le paʻu,
  • thrombosis o se faʻamaʻi ma le faʻapipiʻi toto o le toto i totonu o vaʻa.

O se tau maualalo LDL e taʻu mai:

  • solia o le gaioiga o totoga o le loto (ate, fatugaʻo, sulu oona, inumaga) ma gland genital,
  • hypothyroidism (tele gaosiga o hormones thyroid),
  • o le faʻaalia o sela o le kanesa i totonu o totoga tutotonu o le totoina - o le ivi o ponaivi mumu po o le gmusmus,
  • ogaoga faʻaleagaina
  • felaʻuaiga faʻatasi
  • leai se vaitamini B12,
  • togafitiga o le faʻaleleia o le tino,
  • uiga faʻamaoni.

HDL (HDL cholesterol fraction) faʻatasi ai ma se faʻateleina o faʻataʻitaʻiga e faʻamatalaina ai le puipuia o se tino ola maloloina mai le faʻalavelaveina o le atherosclerosis ma isi faʻamaʻi fatu cardiovascular. Afai o le faateleina e taua, ona lapatai mai lea o se gasegase o le kenera, o le ava malosi, faafitauli i le ate poo le vevela. O le faateleina o le HDL e mafai foi ona tupu ona o le inisalini ma le cortisone.

O mafuaʻaga o le maualalo o le HDL o le maʻisuka maualuga, ituaiga IV hyperlipoproteinemia (faʻaleagaina le metabolism o triglycerides o loʻo faia i le ate), faʻamaʻi fatu ma le ate, ma faʻamaʻi pipisi.

Afai tatou te talanoa e uiga i le aofaʻi o le cholesterol (o se tulaga faʻapitoa), o lona faateleina e mafai ona mafaufauina o le le amanaiaina o meaʻai talafeagai, le lava le malosi o le tino, ulaula, gasegase o le tino, sili atu le mamafa, faʻalavelave masani. E le gata i lea, o le siʻitia o le aofaʻi o le cholesterol e fesoʻotaʻi ma le numera o tausaga, o loʻo tuʻuina atu i luga o laulau (silasila i luga).

Ole aofaʻiga o le cholesterol e mafai ona faʻamaonia faʻaalia i ni meaʻai malosi, o le tele o suka ma le tele o gaʻo i le tino, meaai le lelei o meaʻai, faʻaleagaina o le ate ma le thyroid gland, faʻalavelave faifai pea, anemia.

O ai e tatau ona suʻeina le cholesterol

O se suʻega o toto toto e fautuaina mo tagata nei:

  • tamaiti e sili atu i le lua tausaga le matutua ma se aiga o le faateleina LDL,
  • alii mai le 20 i le 35 tausaga (i le 5 tausaga),
  • tamaitai i tausaga e matua o le 20-45 tausaga (1 taimi i le 5 tausaga),
  • gasegase o loʻo faʻatulagaina suʻega i taimi o togafitiga

Ina ia faʻaitiitia le vaega leaga o le LDL - cholesterol, o le fomaʻi muamua e faʻataʻitaʻiina se meaʻai e sili ona faigofie ma aoga. O mea aoga e aofia ai: fuālaʻau manogi (sunflower, olive, linseed, peanutisi, sana), meaʻai ma fuamoa e maualalo le maua (i se fuataga mita), fualaau faisua (e aunoa ma ni tapulaa), moa e leai se paʻu, cereals, iʻa, meaʻai susu, galala, faʻaopoopoga i ipu (pistachios, almonds, walnuts), pi, palu tao, isi fua, fualaau suamalie.

E tatau ona faʻaesea mai mea taumafa taumafa e aofia ai gaʻo meaʻai, meaai faʻanatura, fuālaʻau 'eseʻese (e pei o le pama), meaʻai vave (o vevela vevela, hamburgers, shawarma, mea meataalo, masi, sukalati, meainu inu), suti, pusa, ice cream.

Faatasi ai ma le faasaʻoina o meaʻai e tatau ona lafoaia amioga leaga: tapaa ma taoto i luga o le moega. O le tamoe, aau, savali, taʻaloga taʻaloga (fomaʻi, fesuiaiga, Pilates) o le a faʻamalosia le soifua maloloina ma faateleina le cholesterol soifua maloloina.

I mataupu faigata, pe a le fesoasoani se suiga i meaʻai ma ituaiga olaga, e faatonuina e le fomaʻi vailaau faʻamaʻi i statins, fibrates, ma le kulicicic acid. O vailaʻau e filifilia faʻapitoa, faʻatasi ai ma fualaau faʻapitoa e mafai ona latou faʻaleagaina ai le soifua maloloina.

Afai e tuu i lalo le cholesterol HDL, o meaai e aofia ai gaʻo gaʻo omega-3 e tatau ona aofia i totonu o le meaai: pata ma olive suauu, sea iʻa, walnuts, offal (ate, fatuga, mafaufau), kulimi malosi, fualaau faisua, fua, fualaau suamalie, gutu. O le faateleina o le cholesterol soifua maloloina e maua ai foi le le ulaula ma le ava mai masani. Endocrinologist filifilia le faaopoopoina o meaai ma fualaau faasaina ma vitamini e faavae i luga o auiliiliga auiliili o se suʻega toto toto.

I le puleaina o LDL ma HDL cholesterol, e mafai ona e aloese mai le atiina ae o faʻamaʻi ma faʻalavelave matautia ma faʻaleleia lou manuia.

Faia e apples fesoasoani mai le cholesterol?

Ina ia faʻaitiitia le cholesterol toto, o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina o loʻo faʻatulagaina. E tele taimi e masani ai ona togafitiga fualaau, lea e aofia i le vaega o statins. Latou te faʻaititia le aofai o le LDL, faʻalavelaveina le tuputupu aʻe o ni atherosclerotic plate.

E tusa ai ma fomaʻi faʻapitoa, e faigata ona faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol ma fualaau faʻamaʻi, ma mo se taimi umi e matua le mafai lava. E masani ona tupu aʻe aʻafiaga, lea e manaʻomia ai le soloia o meaʻai.

O meaai paleni masani ma le taumafaina o meaai e faʻamaonia ai le cholesterol e tatau ona avea ma fesoasoani i se galuega faigata. O le tagata maʻi e fautuaina e filifili meaai e aofia ai mea e sili atu le gaʻo, faapea foi ma meaai e faʻaitiitia ai. O 'aʻai e aofia ai meaʻai.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Mafaufau pe faʻapefea ona aʻafia le fua o le cholesterol i le maʻisuka, ma pe faʻafefea ona faʻaaoga apples i le maualuga o le cholesterol?

Aafiaga o apu ile LDL

O faamanuiaga o apu i tua o le oona po o le mamafa mamafa ua leva ona iloa. E tele faʻataʻitaʻiga ma faʻamatalaga e fesoʻotaʻi ma le gafatia o fua e faʻamalolo ai gaʻo i le tino. O lenei atamai tagata e foliga mai e le pei o lena, ae o le malosi i le tele o augatupulaga o tagata na togafitia apu ma le hypercholestemia.

O suesuega faasaienisi e fuafua ai aafiaga o apu i luga o cholesterol sa faia i atunuu eseese o le lalolagi. Sa iloa e saienitisi o fualaau suamalie e maualalo ai le mea oona, ma le itiiti ifo ma le 10% o le tulaga muamua.

O le mea autu autu o loʻo fesoasoani i le faʻasaʻoina o lipoproteins maualalo o le pectin. Pectin o se ituaiga faapitoa o le fiber o tupuaga o laau, lea o se vaega o puipui puipui o fua. O le apu e taʻua o le siamupini i totonu o fualaau 'aina ma fualaʻau i totonu o pectin.

Afai tatou te amanaia o le apu e 100%, ona pectin e 15%. O le vaega o totoe o le vai, lea o loʻo i ai meaola masani, minerale ma salts.

Pectin o se ituaiga fiber e mafai ona solo i le vai. I le fesoʻotaiga ma lenei faʻamatalaga, e mafai ona faʻataunuʻuina e mafai e le laʻititi laʻititi o le apu pectin ona ulu saʻo i totonu ole vaʻa toto, lea e faʻaaoga ai. E fusifusia ai vaega ole LDL i totonu ole vaʻa, lea e ulu ile tino ma meaʻai gaʻo.

E le gata i lea, e fesoasoani le pectin e maualalo le cholesterol maualuga e ala i le soloia o le tino gaʻo. Faʻatasi ai ma se maualuga o le LDL, o le tagata maʻi e maua ai ni atherosclerotic mea laiti poʻo ni faʻamau e aveeseina e le pectin - na te tosina mai ia te ia lava, ona aveesea lea mai le tino i se auala masani - pe a leai se mea e gaogao.

O le pectin Apple i le maʻisuka e afaina ai le aoga o le gastrointestinal tract. E fusifusia ai meaola o le pulu, ma o le mea lea o le ate e maua mai ai se vaega faaopoopo o meaola eleu, lea e aofia ai le cholesterol. O le ava malosi e faʻaaogaina ai le kulimi kulimi e maua mai i meaʻai e leʻi leva ona 'ai ai le maʻisuka pe mai le lipid depots, lea e maualalo ai le LDL i le toto.

I le taimi muamua, o apu e mafai ona mafua ai le le toʻa i totonu o le manava, lea e faavae i le faateleina o le ate. Ae i le aluga o taimi, o le fetuunaiga i tulaga fou e tupu, o le tino e maua mai ai le kulimi fou o le pulu, o loʻo faʻaauau pea ona aʻafia le cholesterol.

O se taunuuga, o le aofai o lipoproteins ua faaitiitia.

Fautuaga mo le filifilia ma le aina o apu

Afi ma cholesterol ua tuʻufaʻatasia. Ae o fua e filifili e maua ai le manaʻoga faʻapitoa? E iai ni fautuaga mo filifiliga. E maitauina o fualaau mama e maua ai le tele o fiva laau (pectin) nai lo fua e seleseleina i le taimi.

O fualaau aina suamalie e faʻapupulaina le mea o le pectin i le taimi. E mafai ona maitauina lenei mea i le tofo. O le pulupulu e suamalie, e le o se mea malie, taua.

Faʻatasi ma le maʻisuka, e mafai ona faʻaitiitia le cholesterol i apu. E i ai se manatu sese e faapea, o le tofo o apu - oona poʻo le faʻamalieina o le maualuga o le suka i le fua. O le mea moni, e le o lea.

O mea o le kalori, e tusa lava po o le a le ituaiga, e tusa ma le 46 kilokalo i le 100 g o le oloa, o le aofaiga o le suka e tutoatasi foi mai le eseesega. O le tofo e faʻavae i luga o le faʻasalaga o le eletise oona - suamalie, tartaric, malic, citric, ascorbic. I nisi o ituaiga o meaola e itiiti ifo, o lea e foliga mai ai e sili atu ona suamalie tagata.

Fautuaga mo le faaaogaina:

  • I le maʻisuka ituaiga 2, o apples o loʻo faaopoopo faʻaopoopo i le taumafataga. O le taimi muamua latou te 'aina ai le afa poʻo le kuata, mulimuli ane latou te siakiina le toto suka. Afai e le tupu, o le aso e sosoo ai e mafai ona faateleina le aofaiga. O le masani e oʻo atu i le 2 apples apples,
  • Afai e le faʻalavelave le tagata gasegase i le digestibility o le kulukose, ona faʻatagaina lea e 'ai e oʻo i le 4 fua i le aso.

Afai e solia le aofaiga, mo se faataitaiga, e 'ai e le tagata maʻi 5-7 apu, o le a leai se leaga e tupu. O le mea autu o le aoga o vailaau aoga ma isi mea taumafa e ulu atu i le tino.

E le fautuaina le 'ai o apu ma le maualuga o le cholesterol i luga o se manava gaogao, talu ai o meaola oona e galue i se uiga faʻafefe i luga o le mucous membrane. A maeʻa ona 'ai fua, e le mafai ona e pepelo, i le mataupu faavae, e pei o se meaʻai. O lenei mea e faʻavae i luga o le mea moni e faapea, o le gasegase o le gasegase ua taofia, lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le manava, le galala.

O fualaau suamalie ma fuamalie e mafai ona 'aina i le aso atoa. Ae o le fua o le laau e 'ai ao le i momoe e mafai ona oʻo atu ai i se fiaʻai i se maʻisuka, ona faʻaaogaina ai lea o mea uma o loʻo i totonu o le pusaaisa. E tatau ona manatua o le tele o le faʻaaogaina o apu e mafai ona faateleina ai le kulukose o le toto.

Tasi le apu - e tusa ma le 100 g, e aofia ai le 7-10 g le suka.

Cholesterol Apple Recipes

Lago apu e le itiiti ifo le aoga mo le maʻisuka ma le hypercholesterolemia. I le faagasologa o le taoina, o le fiva filogia ua liua i se foliga faigofie, ma o le aafiaga o le taumafaina e maualuga. O le mea moni, i le taimi o le vevela o togafitiga o loʻo i ai le leiloa o nisi o vitamini ma minerale.

Ina ia faia ni apu tao taofi o le a e manaʻomia sina kalu falaoʻo maualalo, se pine o le kinamona ma fualaau aina fou. Fufuluina fua, tipi ese le pulou ma le siʻu, aveese fatu i totonu. Faafefiloi le siisa ma le kinnamon, faaopoopo le suka i le tofo. Faatumu le apu, tapuni le "tapuni". Tuu i totonu o le umu - pe a faʻafefe le paʻu ma suia le lanu, ua saunia le ipu. Ina ia siaki, e mafai ona e tago i le apu ma se tui, e faigofie lava ona misia.

E tele naua meaʻai ma apu. Latou te lelei faʻatasi ma isi fualaʻau, fualaau faisua - kāloti, kukama, kapisi, susulu.

Recipes fesoasoani e maualalo le cholesterol:

  1. Grate ni apu se lua i luga o se fatu. Faaopopo le lima ulu i le paluga o le apu. E nutimomoia i latou i se kofe kofe poʻo se gaʻo lelei i se naifi. O sea salatisi e lelei le 'ai i le taeao mo le' aiga o le taeao, inu lauti. O fatu o loʻo i ai lipids ma proteins e maua ai le malosi o le malosi ma le malosi, tuʻuina atu le malosi, ma le apple pectin fesoasoani e faʻasalalau le gaogao.
  2. Grate se apu tele ma seleni aʻa. O se fusi o le togitogi faʻapipiʻi ua faʻaopoopoina i le paluga ma lautusi o le letus ua saeia e le lima. E le fautuaina e tipiina i se naifi, aʻo amataina le faʻaaogaina o faʻamaʻi, lea e maua ai le tiga i le salati. Ona tipiina lea o ni kapelu se lua o le kalama, faaopoopo i le salati. O le tutusa o le sua o le tipolo, o le meli ma le suauu manogi e faʻaaogaina e fai ma laei. E leai se masima e manaʻomia. Tauu le salamata 2-3 taimi i le vaiaso.
  3. Grate apples 150 g, tipi 3 cloves o le kalaka. Ia faʻafefiloi. Taumafa lenei paluga faatolu i le aso. O le faʻasologa mo le tasi le faʻaaoga o le teaspoon. O le fua e faʻaleleia ai le soifua manuia lautele, faʻaitiitia le toto kullukose, ma faʻaaogaina e le gata o se togafitiga, ae o se faʻasologa mo le atherosclerosis.
  4. Grate le apu ma kāloti, faaopoopo se pine o le kinamona. Vaitaimi i le sua o le tipolo po o le kulimi suamalie le maualalo. E le fautuaina le suka. Taumafa i le tele o taimi i le vaiaso.

O apples o se auala lelei ma taugata e fesoasoani ai e faʻafaigofie le maualuga o le cholesterol i le tino. E tele suʻega, ma o le a maua uma e le maʻisuka lana lava filifiliga.

O le a le aoga o apu o le a taʻu atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Apples ma cholesterol

E tusa ai ma fomaʻi, e faigata tele ona faʻaitiitia le cholesterol e ala i le inuina o vailaʻau na o ia, ma mo se taimi umi e matua le mafai lava. O meaai e tatau ona avea ma fesoasoani, o se vaega o togafitiga faʻatasi. E manaʻomia e le tagata maʻi ona filifili meaʻai e maualalo ai lipids plasma, ma o le apu o se tasi oi latou.

Tuua Lau Faamatalaga