Ketoacidosis - o le a, pe faapefea ona lamatia ai le ola maloloina o tamaiti

O faʻalavelave faʻalavelave e maualuga le lamatiaga o le atiaʻeina o se tulaga ogaoga o le maʻisuka (DM I) i tamaiti ma tamaiti e aofia ai le ketoacidosis (DKA) ma le maʻisuka (DK). E ui i le alualu i luma i le puleaina o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga I, o le DKA e tumau pea le mafuaʻaga o le falemaʻi, le atoatoa ma le maliu o tamaiti ma tamaiti matutua o loʻo maua i le maʻisuka I.

E tusa ai ma faʻamatalaga faʻasalalau, i le lalolagi 21-100% le tino i le ketoacidosis o le maʻisuka ma le 10-25% o mataupu o le le atoatoa i le atinaʻeina o le DKA i tamaiti ma tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga I o se taunuuga o le cerebral edema. O le cerebral edema foi lea o le mafuaaga autu o le maliu ma le le atoatoa o tamaiti ma le tupulaga talavou ma le atinaʻeina o le hypoglycemia ma le hypoglycemic coma.

E tusa ai ma tusitusiga ma a tatou lava faʻamatalaga, o se tasi o mafuaʻaga autu o le olaga faitino i tamaiti mai le maʻi suka o le maʻi tuai. Pe tusa ma le 80% o tamaiti ua maua i le maʻisuka ituaiga I i se setete o le ketoacidosis!

I le avea ai o se tulafono, e mafua ona o le le manatu faatauvaa i faʻamaoniga a le falemaʻi e matua (polydipsia, polyuria). Faatasi ai ma se mea e teu ai pe sili atu foi (lea e masani lava mo le amataga o le DM I), o lenei falemai e taua o se taula, o se taunuuga o le vevela o le tau, lagona le lelei (ina ua mavae mafatiaga, ma isi).

Ole suʻesuʻega ole maʻi o le maʻisuka Ou te faʻalagolago foʻi i le iloa o tamaiti o loʻo iai e uiga i faʻamatalaga o le amataga o le maʻisuka:

  • polyuria ma polydipsia (!),
  • leiloa o le mamafa i se soifua maloloina lelei,
  • faaumiumi faʻasalaga ina ua maeʻa faʻamaʻi,
  • amioga le masani ai a le tamaititi ona o se vaivaiga ogaoga (tasi o tatou gasegase na paʻu ese mai le nofoa, e le mafai ona tu ma nofo mo ni nai minute),
  • muamua popolega.

O le mea lea, o le tulaga e tatau ai mo suʻesuʻega taimi ole tusitusi tusitusi ma le matua. E foliga mai e le o iai se tamaititi e "faʻafefe ese" faitioga o polydipsia ma polyuria.

O faʻafitauli matuia e aofia ai foi le hypoglycemia ma le hypoglycemic coma (i le taimi o togafitiga).

O le gasegase ketoacidosis o le taunuuga o le le atoatoa o le inisalini, lea e atiina ae ai le faʻaalia o le maʻisuka malosi I, faʻapea foi ma le faateleina o le manaʻomia mo insulin (mafatiaga, faʻamaʻi pipisi, le tele o mea e ai ai le maʻi), faʻafitauli o le inisalini (e manaʻo le teine ​​e aveesea le mamafa, taofi le 'ai ma faʻaitiitia le faʻamaʻi ia te ia lava) , o le maʻi e teena le inisalini umi, i le tulaga o le solia o tulafono mo le puleaina o le insulin.

O le le maualalo o le insulin e mafai foi ona maua i le faateleina o le faʻasalaga o hormones o le contra-hormonal (faʻalavelave, faʻalavelave, sepsis, faʻalavelaveina o le gastrointestinal tract ma le manava ma le vomiting).

I le le lava o le inisalini, o le kulūkose e faʻaaogaina e fusi lautele (o le maso ma le gaʻo) e faʻaitiitia, ma o le totogi o gluconeogenesis e aʻafia ai i le faateleina o le kulukose. Faatasi ai ma le faateleina i luga o le tapuni, o le glucosuria e atiina ae ma osmotic diuresis e tupu. O lenei faiga e mulimulitaia ai polyuria - o le faailoga muamua o le maʻisuka I.

O le leai o se vai ma eletise i totonu o le mimilo, lea e le totogiina e lo latou iniseti, e mafua ai le galala ma le hemoconcentration (toto toto), lea e oʻo atu ai i le le lava o toto totoga e mafua mai i se paʻu mataʻutia i le maualuga o le toto felafoaʻi (faateʻia). O se tasi o foliga o le faateia i le DKA o le maualuga lea o le vavave, lea e mafua ai ona faaitiitia le tafe toto (o nisi taimi e faatumu ai le malosi).

O le isi anoxia e taʻitaʻia ai i se suiga i le metabolism agai i le anaerobic glycolysis, ma mafua ai le faateleina o le maualuga o le lactate i le toto. Faʻatasi ai ma le DKA, o le faʻateleina o le acetone i le toto e faʻatupulaʻia ai le tele, lea e faʻatasi ma le faʻalavelave o le acidosis metabolic (manava loloto ma le vave o Kussmaul), o se tasi lea o faailoga o le diabetic ketoacidosis.

Pe a oʻo atu le ketonia i le pito i luga, o le konesone e aliali i le urine. O la latou faʻanofoga e fatugaʻo e faʻaititia ai mea o loʻo fusifusia, lea e mafua ai ona le toe maua le sodium. O lona uiga o le faʻavaivaia o le "skeleton" o le extracellular fluid, ma faʻaitiitia ai le malosi o le tino e taofi vai.

O le le atoatoa o le inisalini ma le faʻaaogaina o le kulukose e mafua ai le faʻaitiitia o le synthesis o le protein, o lona vaevaega e mafua ai, aemaise lava i maso. O se taunuuga, o loʻo i ai le leiloa o le vevela, o le faʻasaʻoina o ions o le konisini ma isi veto extracellular i totonu o le toto, sosoo ai ma le excretion of potassium e fatugaʻo. O le faʻaitiitia o le suavai e mafua ai le faʻamalaloina o le tino, lea e faʻateleina ai le faʻamalositino ma faʻasalaga o eletise i totonu o le vai extracellular. Aʻo faʻaauau pea le diuresis, o loʻo i ai se isi toesea o le pāmaia e le tino, lea e ono lamatia ai le ola.

I le DKA ogaoga, o le inisalini o le faʻaalia. Togafitiga o le DKA e tusa lava pe maualalo ifo i lalo o le inisalini e mafua ai ona matua faateleina i totonu o le toto. O le mafuaaga o se maualuga maualuga o gaʻo gaʻo i totonu o le toto, o le i ai o acidosis, o le maualuga o hormones contra-hormonal. O le mea lea, e mafai ona tatou faʻataunuʻuina: e le mafai ona e faʻaaogaina tui tetele o le insulin i le togafitiga o DKA!

O le ketoacidosis o le suka i lona atinaʻe ua vaevaeina i ni vaega se tolu (faigata). O le faʻavae o lenei vaevaega i totonu o le aiga o le tikeri lea o le le malamalama:

  • Ou te tikeri - masalosalo (moe),
  • II tikeri - valea,
  • III tikeri - o se mea moni lava.

E i ai le faʻamaopoopoina i le va o le le malamalama ma le loloto o le acidosis. O le tikeri o le acidosis e fuafuaina e ala i le le atoatoa (BE).

  • I - toto pH 7.15-7.25, BE (-12) - (-18)
  • II - toto pH 7.0-7.15, BE (-18) - (-26)
  • III - toto pH e itiiti ifo i le 7.0, BE More (-26) - (- 28)

O le mea lea, o le mamafa o le DKA ma le atinaʻeina o le maʻisuka ma isi faailoga e faateleina. Faʻaaliga faʻapitoa mo le maʻisuka (DC):

  • DC I tikeri - o le moe, tachypnea, o le totoga, o le maso hypotension, tachycardia, nausea, vomiting, tiga o le tino, sosogi o le acetone mai le gutu, polyuria, pollakiuria,
  • O le maualuga o le acetone e lagona i se mea mamao, o le falemai ei ai le "gaʻo tino," atonu o le a le toe i ai le polyuria, o le manava o Kussmaul, o le gasegase ogaoga o le muscle, o le tino, o le tachycardia, o le muffling of the heart, sounds hypotension,
  • Aʻo le DK III - o le mafaufau e le o iai, mafaufauga, faʻaitiitia, faʻavaveina o le tino, faʻamaʻaʻaina o le tino, "paʻu" pe lanu paʻu, cyanosis, pasty ma fula o vae, vomiting o le lanu o le kofe, oligoanuria, Kussmaul poʻo Chain-Stokes e manava.

E tatau ona manatua o le mafuaaga masani o le atinaʻeina o le maʻisuka o se maʻi pipisi. E le gata i lea, e le o le talaaga o le ogaoga o le faʻalavelave faʻaleagaina, o faʻamaʻi pipisi o faʻasologa eseese ma faʻalapotopotoga e tele lava ina atinaʻe, lea e manaʻomia ai togafitiga faʻamaʻi.

O vaega autu o le togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka:

  • toe faʻaleleia
  • inisalini togafitiga
  • faʻasaina o le hypokalemia,
  • toefuataiga o paleni-faavae,
  • antibacterial therapy.

E tatau ona faʻatinoina lelei le faʻamamāina ona o le matautia o le cerebral edema, e tatau ona fofo ia vaifofo i le 37 ° C. Ole maualuga o le vai inu e le tatau ona sili atu i le matua tausaga: 0-1 tausaga - 1,000 ml i le aso, 1-5 tausaga - 1,500 ml, 5-10 tausaga - 2,000 ml, 10-15 tausaga - 2,000-3,000 ml.

I se tulaga faigofie, o le aofaiga o le vai na tuiina i le taimi o le DKA ua fuafuaina e pei ona taua i lalo: mo se tamaitiiti e itiiti ifo i le 10 kg - 4 ml / kg / h, mo se tamaititi e mamafa 11-20 kg - 40 ml + 2 ml / kg / h mo kilo kilokalama i le va o le 11 ma le 20 kilokalama o le mamafa, ma se tamaititi e sili atu i le 20 kilokalama - 60 ml + 1 ml / kg / h mo kilo kilokalama uma e sili atu ma le 20 kilokalama.

Mo le fuafuaina o le aso o le faʻaaogaina o le suavai, manaʻoga o le physiological, le atoatoa o le tino (tikeri o le faʻamaʻavaina), ma faʻaauau pea mea e leiloa. O le manaoga masani i aso taitasi mo le fuafuaina o le mamafa o le tino e faalagolago i le matua o le tamaitiiti ma e: 1 - 120-140 ml / kg, 2 tausaga - 115-125 ml / kg, 5 tausaga - 90-100 ml / kg, 10 tausaga - 70- 85 ml / kg, 14 tausaga - 50-60 ml / kg, 18 tausaga - 40-50 ml / kg.

I le fuafuaina o manaoga o le physiological, 20-50 ml / kg / aso ua faaopoopo, e fuafua i le tikeri o le faamalolo, ma le faaauau pea o tupe gau.

O faʻamatalaga autu e faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga. I tamaiti, e ui lava i le hyperglycemia, o le faʻaaoga faifaipea o vaifofo e aofia ai le kulukose ma le saline e faʻatagaina. O le faʻaauauina o le puleaina o le kulukose e talafeagai e puipuia ai le paʻu mataʻutia i le maualuga ma le fulafula o le faiʻai aʻo togafitiga.

O le faʻaogaina o le kulukose i le fofo e faalagolago i le maualuga o le kulukose i le plasma:

  • 2.5% - ma le maualuga o le kulukose o le sili atu i le 25 mmol / l,
  • 5% - ma se kulukose o le 16-25 mmol / l,
  • 7.5-10% i le kulūkose i lalo o le 16 mmol / L.

O le faʻaaogaina o le saline i tamaiti i le amataga o togafitiga e le faʻamaonia, talu ai o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atinaʻeina o le hypernatremia ma le maʻi o le hyperosmolarity ma le faʻamataʻu o le cerebral edema. E manaʻomia se suʻesuʻega o le vaega muamua o le sodium i totonu o le toto.

O le isi itu taua e taua o le faʻaumatiaina o le le lelei o le potassium. I tamaiti, e masani lava ona matauina le maualuga o le potassium, lea e faaitiitia i le taimi o le togafitiga (togafiti togafitiga, insulin). E tatau ona toe faʻafoʻisia le pala o le potassium i le vave (muaʻi maualalo le potassium), poʻo le 2 itula i le amataga o le faʻasolosolo togafitiga ile fua ole 3-4 mmol / l / kg o le mamafa o le tino i aso taʻitasi ile lita ole vai (1 ml o 7.5% KCl e tutusa ma le 1 mmol / l).

I le tulaga o le faʻaofiina o le sodium bicarbonate, e manaʻomia le faʻaopopoina muamua o le potassium i le fua faatatau o le 3-4 mmol / l / kg le mamafa.

O nisi o le endocrinologists (Moscou) e talitonu o le faʻaofiina o le vailaʻau faʻasaʻo e tatau ona amataina muamua i le amataga o togafitiga (faʻatasi ai ma le saogalemu diuresis), ae i se faʻatonuga maualuga: 0.1-0.9 meq / kg / h, ona siitia lea i le 0.3- 0.5 meq / kg / h O le tauamiotonuina o le lamatiaga sili lea o le hypokalemia ma le mea moni e faapea o tamaiti o loo i ai i le setete o le maʻisuka e toetoe lava a leai se faamaumauga muamua o le maualuga o le pakalala i le maʻi, e toetoe lava a matauina le le lelei o le potassium, pe o lenei faaletonu e vave ona faatupuina i taimi o togafitiga.

O le mataupu o le inisalini togafitiga: hyperglycemia, ae naʻo pe a le maualuga le glucose i le 26-28 mmol / l ma e le o se tuusaʻo tuusaʻo i le soifua o le tagata maʻi. O le maualuga o le kulukosese (saogalemu) glucose e 12-15 mmol / L. O le maualuga i lalo ifo o le 8 mmol / L i le talaaga o le ketoacidosis ogaoga e matautia tele mo le atinaʻeina o se tulaga o le hypoglycemic, lea e fesootaʻi ma se maualuga maualuga o le cerebral edema.

Ole fua amata o le inisalini e 0.1 U / kg o le mamafa o le tino o le tamaitiiti i le itula, i tamaiti laiti ole fua lea e mafai ona maua ile 0.05 U / kg. O le faʻaitiitia o le glycemia i itula muamua e tatau ona 3-4 mmol / l i le itula. Afai e le tupu lenei mea, o le fua o le inisalini e siitia i le 50%, ma le faateleina o le glycemia - e 75-100%.

Afai o le kulūkose e pa'ū i lalo ifo o le 11 mmol / L, poʻo le faʻaitiitia vave foi, e tatau ona faʻaopopo le maualuga o le glucose e faʻamanuiaina i le 10% poʻo le maualuga. Afai o le maualuga o le glycemia e tumau i lalo ifo o le 8 mmol / l, e ui lava i le faʻaofiina o le kulukose, e tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o le insulin o loʻo faʻatonutonu, ae le itiiti ifo i le 0.05 U / kg i le itula.

O le inisalini e faia i luga o le vavave (faʻataunuʻuina o le inisalini ole inisalini poo mea faʻapitoa ole iniseti). E taua le matauina o le mataupu faavae ole "toʻalaiti". O le fua faatatau o le pulega e le tatau ona sili atu i le 0.12 U / kg / h, e mai i le 1-2 i le 4-6 U / h, e fuafua i tausaga ole tamaitiiti. E le tatau ona e faʻateleina le fualaau o le inisalini, pe afai e le faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o itula muamua, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le hypoglycemia, ma le cerebral edema.

I le faaopoopo atu i le mea autu autu o sooupu, e fautuaina le puleaina o le heparin i le 150-200 IU / kg / aso, cocarboxylase 800-1200 mg / aso, acid ascorbic e oo atu i le 300 mg / aso, panangin e oʻo i le 40-60 ml / aso. Afai e tatau ai, o le calcium, magnesium sulfates preparations o le 25% - 1.0-3.0 ml (faʻaopopo i le folasia o le infusion pe a faʻaititia le maualuga o le kulukose i le 16 mmol / L pe maualalo ina ia faʻafetaui ai le mamafa osmotic o le toto).

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaofiina o kulukose-masima vaifofo. O le tele o taimi, e lua fesuiaiga o vailaʻau tuʻufaʻatasia.

Tali Nu. 1:

  • Glucose, 2.5-5-10%, 200 ml (fuafua i le maualuga o le kulukose i le plasma).
  • O le kulloride o le potassium, 4-5%, 15-30 ml (fuafua i le maualuga o K + i le satum).
  • Heparin, 5000 IU / ml, 0.1-0.2 ml.
  • Inisalini, 2-6-8 iunite (fuafua i le mamafa o le tamaititi ma le maualuga o le kulukose i le plasma).

Tali Nu 2:

  • Saline solution - 200 ml.
  • Glucose, 40%, 10-20-50 ml (fuafua i le maualuga o le kulukose i le plasma).
  • Panangin, 5-10-15 ml.
  • Paluka o le potassium, 4-5%, 10-30 ml (fuafua i le maualuga o K + i le satum).
  • Magnesium sulfate, 25%, 0.5-2 ml.
  • Heparin, 5000 IU / ml, 0.1-0.2 ml.
  • Inisalini, 2-6-8 iunite (fuafua i le mamafa o le tamaititi ma le maualuga o le kulukose i le plasma).

E fua le kullusese o le plalasma i le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le itula seʻia oʻo i le taimi o le tulaga e faʻaleleia (6-8 itula muamua), ona 2-3 itula uma lea. O le faʻaaogaina o le vai-base o le toto ma eletise eletise e mataituina i le 3-6 itula, o le suʻega o le toto - i le 6 itula (faatasi ma le hypokalemia - 2-3 itula uma).

I le taufaamataʻu o le cerebral edema, dexamethasone 0.4-0.5 mg / kg / aso poʻo le prednisone 1-2 mg / kg / aso e faʻatonuina i 4 inumaga. E le o faailoaina le suavai e mafua mai i le mafai ona mafai ona taofia le sodium ma le televave o le hypokalemia. E le gata i lea, o le folasaga o mannitol, albumin, diuretics (furosemide) e fautuaina. Ia mautinoa ia faʻamaonia se vailaʻau faʻasaʻo lautele e felafolafoaʻiʻi!

E ui lava i le i ai o le acidosis, e le faʻaaogaina le pule i le amataga o togafitiga. O le acidosis matuia o se tulaga lea e mafai ona toe suia i le taimi o le toe suia o le togafitiga ma vaiinu ma insulin: o le inisalini o le insulin e taofia ai le fausia o keto acids ma faalauiloaina ai le metabolism ma le faia o le bicarbonate.

Togafitiga o le hypovolemia e faʻaleleia ai le faʻafefeteina o le tino ma le gaioiga faʻapitoa, ma faʻateleina ai le excretion o meaola faʻasaina. I lenei tulaga, o le bicarbonates e na o tulaga ogaoga lava e faaaoga, pe a pa'ū le toto pH i lalo ifo o le 6.9 i le fua o le 1-2 mmol / kg o le mamafa o le tino, o le a fofo lemu i le 60 minute. E le gata i lea, o le pailani e faʻalauiloa i le fua faatatau o le 3-4 mmol / L potassium chloride i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino i le 1 lita o le vai inu.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o togafitiga o le DKA o le taunuuga lea o le le toe faʻaleleia o le hypoglycemia, hypokalemia, hyperchloremic acidosis ma cerebral edema. O le mea lea, o le suʻesuʻega taimi o nei tulaga ma le talafeagai o togafitiga o le a fesoasoani i le faia o fuafuaga talafeagai e faʻamoemoe e taofi ai.

Faʻapitoa i le talaaga o tulaga faʻasolosolo

Ketoacidosis e mafai ona gaosia ai tagata mamai ma le maʻisuka ma isi faʻamaʻi pipisi, lea e faʻaalia i le le lava o suauu e gaosia ai le insulin ma fesoasoani ai e maua le suka.

Afai e le aveesea e le māmā le aofaʻi sao o le carbon dioxide mai le toto, e mafai ona tupu se tulaga o le gasegase respiratory.. Soʻo ma tino o le tino ma maualuga maualuga, faʻalavelaveina le gaioiga o totoga ma e mafai ona mafua ai le teʻi, faʻapea foʻi ma faʻalavelave faʻafuaseʻi.

O se ituaiga eseese o le acidosis metabolic e masani lava ona afua mai i le manava umi ma e tupu ona o le tele o le sodium bicarbonate.

O se maualuga maualuga o le lactic acid e mafai ona mafua ai le acidosis, lea e mafua mai i nisi taimi ona o le taumafaina o le ava, o le ate, le leai o se okesene, ma mai le tele o aoaoga.

Pe a umi lenei taimi o lenei tulaga o le tino, o nisi taimi e gaoioi ai mafaufauga e faʻafaigofieina le maualuga o le eletise ma aveese isi mea leaga.

O faʻapogai autu o le ketoacidosis

Faʻasogo faʻaseʻa

O le tele o ituaiga o ketoacidosis respiratory e masani ona mafua ai le faaputuputu vave o le carbon dioxide. E le mafai ona pulea se gaioiga faapena e fatugaʻo. O meaola lapopoa po o tino o le ketone e masani ona faia i le taimi o le faʻamaʻi o le maʻisuka.

E mafua mai i le malepelepe o sela gaʻo, ae le o le suka e taʻua o le kulukose, lea e le mafai ona galu e aunoa ma se fegalegaleaiga ma le inisalini.

Faʻafitauli o faʻamaʻi

Ketoacidosis - o le a?

O le ketoacidosis o le maʻisuka o loʻo i ai faʻamatalaga iloga nei:

  • faaitiitia galuega ma foliga vaaia o vaivaiga,
  • leaga manava manaia
  • tiga i le manava,
  • fia inu pea.

O lenei lisi e mafai ona faʻaauau, ae o le mamafa o faailoga o loʻo totoe e le maualuga tele. O le Ketoacidosis i le maʻisuka manaomia e manaʻomia ai togafitiga faʻafuaseʻi faʻapitoa, e pei o le tagata maʻi e ono atiaʻe se paʻu.

Afai o loʻo iai se faʻafitauli ogaoga o le maʻi, o lona uiga o le tetee i le inisalini o le tui e amata ona tupu i lona tino. Togafitiga e oo lava i nai laʻititi laʻititi e taʻitaʻia ai i le tele o le masani mai le 5 i le 14 taimi. O le faʻamalosia o insulin e mafua mai i le tele o mafuaaga, e aofia ai:

  • maualuga maualuga o gaʻo gaʻo i totonu o le toto,
  • maʻetukacidosis o le maʻisuka,
  • maualuga o mea e maua i le inisalini (o le tuputupu aʻe o hormone, catecholamines, ma isi).

I le faamautuina o mafuaaga autu, na oʻo mai ai i le au atamamai o le tetee i le inisalini i lenei mataupu e mafua mai i le ogasami. Ina ua mavae le tele o tausaga o suesuega, sa maua ai:

  1. Faʻaitiitia pe faʻamaeʻaina uma le faʻamalosia o le inisalini i le tulaga o le faʻaofiina o le sodium bicarbonate.
  2. Le televaveina o le atinaʻeina o le insulin i le maea ai o le faʻaofiina o le ammonium chloride. Na faia le suʻega i luga o rati soifua maloloina.

O le faʻamaʻaloga e poloka ai le gaioiga o le inisalini, ma faʻapogai ai faafitauli i fegalegaleaiga o le hormone-receptor. O le sodium bicarbonate o se faʻataʻitaʻiga lea e faʻaaogaina ai le suiga ole gasegase ma gaioiga o le faʻamaʻi lava ia. O lenei tuufaatasiga e mafai ona faʻaaogaina e togafitia ai le ketoacidosis, o ona uiga e iloa lelei.

O mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi:

  1. Le faʻasolosolo o le togafitiga o le inisalini (faʻaitiitia o le faʻaititia / faʻaopoopoga o taʻavale, o le faʻaaogaina o le faʻamalauina o fualaau, faʻamaʻi ma le faʻaofiina o le inisalini (syringe, ma isi)).
  2. Faatasi ai ma le faʻaauau pea o le hormoni i se tasi nofoaga, o le gaioiga malosi o le lipodystrophy e amata, sosoo ai ma le faʻaaogaina o le inisalini.
  3. Le ituaiga o maʻisuka e le o taʻua.
  4. Faiga faʻamaʻi ma le faʻaleagaina e tutupu i le tino.
  5. Faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi masani.
  6. Taʻaloga tuai na faia i gasegase ma manuʻa.
  7. Toto
  8. Faʻailoaina o faʻamaʻi faʻamaʻi o le cardiovascular system (faʻamaʻi totoga, fatu fatu).
  9. Le lelei le pulea o le homone mo le maʻisuka ituaiga 2.
  10. Faʻaaogaina taimi uumi o le tigā.
  11. Faʻalavelave ma faʻatau fualaau.

Laititi ituaiga o acidosis

Laititi o ituaiga o ketoacidosis mafua mai le maʻi fatu fatu. Renal acidosis e tele lava ina mafua ai le faʻagataina o le gafatia o fausaga fofo o le nephron e faʻamamaina ai soʻo faʻamalolo na faʻasaoina e le toto. O le gasegase o le ate ma le cirrhosis o le ate, e mafai ona atiina ae i le ketoacidosis.

O le le maua o le bicarbonate i le toto, poʻo le aofaiga o loʻo manaomia mo le sodium, e oʻo atu ai i nisi o ketoacidosis e aofia ai fatugaʻo.

O le a le ketoacidosis o le maʻisuka

O lenei tulaga o se faʻalavelave tele o le maʻisuka ona o le le lava o le inisalini. O le tele o taimi, o gasegase e maua i le ituaiga 1 faʻamaʻi e mafatia mai le ketoacidosis. O le ketoacidosis māsiasi e taʻitaʻia ai, lea atonu o le uluaʻi faʻaaliga o le toto maualuga. O lenei mea e sili ona taatele i tamaiti ma talavou.

I le faʻaleagaina vave o le pancreas, o uluaʻi faailoga e oʻo mai i le taimi lea e na o le 10-15% o sene e maua ai le inisalini o loʻo galue. Latou te le faʻamautinoa le faʻaaogaina o le kulukose mai meaʻai. O le maʻisuka taua e manaʻomia le tuiina o le inisalini. E sili atu ma le 16% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mate mai le ketoacidosis ma ona aʻafiaga.

I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o tulaga ketoacidotic e foliga mai e le o tele ma e masani ona fesootaʻi ma le leai o togafitiga. O le tagata maʻi e mafai ona taofi le ave o fualaau mo ia lava ona o faʻataʻitaʻiga tau faʻatau a tagata gaosi meaʻai, poʻo le talitonu o le mulimuli i se meaai e lava lea e totogi ai le maʻi.

O le lamatiaga o le ketoacidosis o loʻo faʻatali mo tagata matutua ua i ai se "umi" o le maʻi. I le aluga o taimi, o le pancreas ua faʻaitiitia, aua ina ia mafai ona foia le tetee atu i le gaosiga o le inisalini, e tatau ona galue i se tulaga faʻaleleia atili. E oʻo mai se vaitau pe a liliu mai le maʻisuka e le o le inisalini ile inisalini-e manaʻomia. E manaʻomia le maʻisuka i ia tulaga, e faaopoopo atu i laumei, e tatau ona maua le inisalini.

Ma o iinei e sili atu i le masalosalo muamua o le maʻisuka.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

Ketoacidosis e mafai ona tupu i le leai o le inisalini togafitiga ona o le le mautonu o le maʻi i le maʻisuka, ae i le faʻatinoga e sili atu ona fesoʻotaʻi ma faʻasologa o togafitiga:

  • o le tagata maʻi e misia injections, ma o nisi taimi e 'ai ona o le le lava o le manaʻo ma le gaioiga ona o le faateleina o le kulukose o le toto poʻo le faʻamaʻi i fiva,
  • le faʻatagaina o le tolopoina o injections poʻo laulau. I le maʻisuka ituaiga 2, e maua ai o le tagata gasegase mo le tele o masina (poʻo tausaga foi) e leʻi tagofia fualaau ma e le fuaina le glycemia,
  • afaina tele o totoga i totonu,
  • faʻalavelave faʻasoa o le grenallan, pituitary, thyroid gland,
  • le amanaiaina o meaʻai, faʻavalea o le ava malosi,
  • faʻafitauli sese o le maualalo o le inisalini (maualalo le vaʻaia, peni leaga, insulin pump),
  • faʻamaʻi totoʻa - fatu fatu, afaina,
  • taotoga taotoga, manuʻa,
  • le faʻaauau le faʻaaogaina o vailaʻau o loʻo i ai faʻamalomoni, togafitiga.

Le faiga o le atinaʻeina o le ketoacidosis

Le atoatoa o le inisalini i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le solia o lona lagona (le lelei atoatoa) i le taʻitaʻi lona lua i faasologa o faasologa:

  1. Ua faateleina le kulukose o le toto, ma o le "vevela" sela.
  2. E iloa e le tino le le atoatoa o taumafa e pei o le mamafa.
  3. Le faʻatagaina o hormones e faʻalavelave ai i galuega o le inisalini - faʻasolosolo malie. O le pituitary gland e faalēmataina le somatotropin, adrenocorticotropic, grenia - cortisol ma adrenaline, ma le pancreas - glucagon.
  4. O le iʻuga o le galuega o mea faʻapitoa, o le faʻavaeina o le kulukose fou i totonu o le ate, o le vaevaeina o glycogen, proteins ma gaʻo, faʻapupula.
  5. Mai le ate, o le glucose e ulufale i le toto, faateleina le maualuga maualuga o le glycemia.
  6. O le maualuga maualuga o le suka e taitai atu ai i le mea moni e faapea, o le suavai mai tisipenesa e tusa ai ma tulafono o le osmosis ua pasi i totonu o vaa.
  7. O faʻasologa o loʻo faʻamalūina, o loʻo i ai sina mea e maualalo le potassium.
  8. Glucose e mafua mai i fatugaʻo (pe a maeʻa le glycemia i le 10 mmol / l), aveese le vai, sodium, potassium.
  9. Faʻatelaina lautele, le faʻasolosolo eletise.
  10. Totoina o le toto, faʻapipiʻi totoga o le toto.
  11. Faʻaitiitia le toto i le mafaufau, gaʻo, fatu, vae.
  12. O le faʻaitiitia o le tafe toto e mafua ai le mutaʻaga o gaioiga o le urine ma le faʻalavelave faʻaleagaina ma le malosi o le suka.
  13. O le vevela o le Oxygen e mafua ai le faagasologa o le gaosia o le kulukose (anaerobic glycolysis) ma le faaputuputu o le lactic acid.
  14. O le faʻaaogaina o gaʻo nai lo le glucose mo le malosi e faʻatasi ma le faʻavaeina o ketones (hydroxybutyric, acetoacetic acid ma acetone). E le mafai ona faʻamalosia lelei ona o le maualalo o le filtration o le urine i fatugaʻo.
  15. O tino o Ketone e faʻapitoa i le toto (acidosis), faʻaleagaina le nofoaga o le respiratory center (o le manava malosi o Kussmaul), le faʻaoga o le intestinal ma le peritoneum (paʻu o le abdominal), ma le faʻavaivaia o le brain brain (coma).

O le faʻaleagaina o le mafaufau i le ketoacidosis e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻavaina o sela o le faiʻai, o le okesene ona o le tuufaatasiga o le hemoglobin i le kulukose, o le leiloa o le potassium ma le lautele o le thrombosis (tufatufaina atu o le coagulation intravascular).

Laasaga alualu i luma

I le laasaga muamua, o le ketoacidosis e totogiina i le excretion o tino ketone i le urine. O le mea lea, e leai ni faʻailoga o le aona o le tino pe leai foi. O le laasaga muamua e taʻua o le tauvaga ua totogi. Ae, e pei o le tulaga faigata, e pasi atu i le gasegase faʻamalosi. Faʻasagaga o le faʻalauteleina o le maualuga o le acetone ma le tino, o le mafaufau i le taimi muamua e fenumiai, o le tagata gasegase e vave ona tali atu i le siosiomaga. I le toto, o le kulūkose ma le tino o le ketone e faʻateleina le malosi.

Ona oʻo mai ai lea o le muamua, poʻo le ketoacidosis ogaoga. O le mafaufau e faʻamaonia, ae o le gasegase o le tali atu i fualaau i fafo e matua vaivai lava. O le falemaʻi e aofia ai faʻamaoniga o le faʻaleagaina ituaiga uma o metabolism. I le taimi lona fa, o se coma e atiina ae, i le leai o se fesoasoani faʻafuaseʻi, e oʻo atu ai i le oti.

I le faʻatinoga, o laasaga mulimuli e seasea ona iloagofie, o le mea lea, o le faʻaitiitia o le tulaga o le malamalama e taua o le ketoacidosis o le maʻisuka, e manaʻomia ai le toe faʻaolaina.

Faailoga i tagata matutua ma tamaiti

Faailoga o le faateleina o le maualuga o le suka toto faateleina. O le eseesega tele lea i le va o soʻo se hyperglycemic coma ma le hypoglycemic coma, lea e atiae vave. O le masani lava, o le glycemia e faateleina i le ketoacidosis i le itiiti ifo ma le 2-3 aso ma naʻo le talaaga o se maʻi matuia poo le le atoatoa o le toto, o lenei vaitau ua faaitiitia i le 16-18 itula.

O faʻamuamua o faʻamatalaga e aofia ai:

  • leai se manaʻoga e oʻo atu i le faʻafefe i meaai,
  • taoto, vili,
  • le fia inu
  • tele gaioiga gaʻo
  • vevela ma le mu o le paʻu, paʻu mucous,
  • tolopoina
  • paleni mamafa
  • tiga o le ulu
  • leai se ola
  • itiiti le manogi o le acetone (e pei o apu mama).

I nisi o tagata gasegase, o nei faailoga uma e le o iai pe o loʻo faʻafefeteina e tusa lava pe aʻafia i le maualuga o le toto maualuga. Afai e te faia se filifiliga manino o ketones i le urine i lenei taimi, o le a lelei le suega. Afai e te le fuaina le glycemia ia le itiiti ifo i le tasi i le aso, ona mafai loa lea ona faaseʻe le uluai laasaga o le coma.

I le lumanaʻi, o le alualu i luma vave o le ketoacidosis ua maitauina:

  • o le paʻu o le paʻu ma maso ua faʻaitiitia
  • tafe toto
  • ua vave ona tupu le pulupulu
  • faaitiitia galuega faatino o le urine,
  • vevela ma le fesuisuiai alualu i luma, vomit e avea ma mea enaena,
  • manava manava loloto, avea ma le pisapisao, masani, o le manogi o le acetone e foliga mai,
  • o se foliga masani masani e foliga mai i foliga ona o le malologa o puipui o capillaries.

Faʻailoga

Afai e iloa o loʻo maua e le tagata maʻi le maʻisuka, ona mafai ai lea ona maua se faʻamaonia i le taimi o le suʻesuʻega muamua. Afai e leai se faʻamatalaga pe leai foi se tagata maʻi, ona taulaʻi lea o le fomaʻi i luga o faʻailoga o le gasegase ogaoga (paʻu vevela, o se fagu, moli malulu e le faʻasaʻo mo se taimi umi), manogi o le acetone, manava manava.

Mo nisi suʻesuʻega, e manaʻomia vave falemaʻi ma suʻesuʻega o le toto ma le urine. O faʻamaoniga nei e lagolago ai le faʻavae o le ketoacidosis o le maʻisuka:

  • toto kullusese e sili atu i le 20 mmol / l, e aliali mai i le mimi,
  • faateleina le 'anotusi o tino ketone (mai le 6 i le 110 mmol / l), acetone i le urine,
  • pa'ū i le toto pH i le 7.1,
  • faaitiitia i fanua faasao o le toto, potassium ma konatela,
  • o se siitaga itiiti i le osmolarity i le 350 iunite (i le fua faatatau o le 300),
  • Ui faateleina
  • sela paepae paʻepaʻe luga atu masani, suiga o le fua i le agavale,
  • maualuga le hematocrit, hemoglobin ma lela mumu.

Vaavaai i le vitio e uiga i pepa Glukotest test:

O le tagata gasegase e mataituina, o suʻega a suʻesuʻega suʻesuʻe e mataʻituina i taimi faʻapitoa:

  • glucose - i le 60-90 minute i le 13 mmol / l, ona oʻo i le 4-6 itula,
  • electrolytes, tuufaatasiga o le kesi i le toto ma le malosi - faalua i le aso,
  • urine mo acetone - mai le 1 i le 3 aso i le 12 itula, ona faia lea i aso uma,
  • ECG, suʻesuʻega lautele o le toto ma le urine - i aso uma mo aso muamua 7 aso, ona tusa ai lea ma faʻamaoniga.

O faʻalavelave e mafai ona tulai mai

O le vaega mulimuli o le ketoacidosis o le coma, lea e le oi ai le malamalama. Ana faʻailoga:

  • masani ona manava
  • manogi o le acetone
  • pulu paʻu ma le susulu i ona alafau,
  • ogaoga faʻamalolo - paʻu vevela, maualalo vaivai o musele ma mata,
  • e masani ona vaivai ma vaivai, masalosalo,
  • taofi faʻamalositino,
  • faaitiitia po o le toesea o manatu,
  • tamaititi vaapiapi (pe a latou le tali atu i le malamalama, ona avea lea o se faailoga o le faiʻai o le faiʻai ma se faʻaaliga le lelei mo le coma),
  • faateleina le ate.

O le Ketoacidotic coma e mafai ona tupu ma se liona sili ona taua:

  • o le fatu ma le toto - faʻaitiitia ma le faʻaitiitia o le mamafa, o le thrombosis o vaʻa-gataifale (afaina o le fatu), o le tino, o le tino, o le toto o le pulmonary (thromboembolism with failure respiratory failure),
  • afaina fua - vomiting, tiga tiga o le tino, faʻalavelave o le intestinal, pseudoperitonitis,
  • fatuga - gasegase le lelei, faateleina le creatinine ma le urea i totonu o le toto, palatini ma meainu i le urine, leai se urination (anuria),
  • faiʻai - o le tele o taimi i tagata matutua ma le talaaga o le atherosclerosis. O le faʻaitiitia o le toto o le toto, o le faʻamaʻavaʻaina, o le acidosis o loʻo iai faatasi ma faailoilo o le faiʻai - faʻaleagaina i vae, faʻalaulelei o le tautala, vevela, vavalalata maso.

I le faagasologa o le faʻamaʻaloga mai le ketoacidosis, e ono tupu mea nei:

  • cerebral poʻo pulumu pulumu,
  • fomaʻi faʻasolosolo
  • gasegase gasegase,
  • sosolo ona o le gaʻoina o le manava.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi

O le tagata maʻi e tatau ona taoto i lalo ma maua le avanoa i le ea fou, ma le faʻaitiitia o le vevela o le tino - faʻavaa. Pe a vili, e tatau ona liliu le ulu i le tasi itu. I le taimi muamua (aʻo lei faia le falemaʻi), o le faʻalauiloaina o fofo faʻasolosolo, sosoo ai ma le inisalini, e amata. Afai e iloa e le tagata gasegase, e fautuaina oe e inu tele vai inu mafanafana e aunoa ma le kesi, ma fufulu lou manava.

Matamata i le vitio i tausiga o faalavelave faʻafuaseʻi mo se maʻi suka:

Maʻamaʻi ketoacidosis togafitiga

I totonu o se falemaʻi, o togafitiga e faia i vaega nei:

  • puleaina o le inisalini i se vaitau puupuu o le gaioiga, muamua muamua, ma ina ua maeʻa le 13 mmol / l - i lalo ifo,
  • o le kululu ma le saline 0.9%, ona oʻo lea i le 5% glucose, potassium, (sodium bicarbonate e masani lava ona seasea ona tupu),
  • vailaʻau faʻasaʻi lautele e puipuia le mumū o le mama ma gaʻo (Ceftriaxone, Amoxicillin),
  • vailaʻau faʻamalosi mo le puipuia o le thrombosis (heparin i nai atotoʻa laiti), aemaise lava i tagata matutua poʻo gaʻo loloto,
  • cardiotonic sogasoga ma le okesene togafitiga e faʻaumatia ai le faʻamaonia o le cardiopolmonary,
  • faʻapipiʻiina o se pusi i totonu o le urinary tract ma se faʻamaʻi gasela e aveese mea o le manava (i le leai o se iloa).

Faamatalaga lautele

Tetoacidosis o le maʻisukao se tulaga faʻapitoa o le acidosis metabolic - o se suiga i le paleni o le acid-base i le tino i le faateleina o le aloʻa (mai le Latina acidum - gaʻo). O oloa gaosi e aoina i totonu o masini - ketoneslea i le taimi o le metabolism e leʻi faigofie i le faʻamalosia poʻo le faʻaumatia.

O le faʻaleagaina o le tino e tupu ona o le gasegase o le metabolism o le carbohydrate na mafua ona o se faaletonu inisalini - o le hormone e fesoasoani i sulu e faʻaaogaina le kulukose. E le gata i lea, i totonu o le toto totoga o le mamafa o le glucose ma le ketone poo se isi auala acetone body (acetone, acetoacetate, beta-hydroxybutyric acid, ma isi mea) e sili atu le taua nai lo le faaletino. O lo latou faʻatulagaina e mafua mai ona o le ogaoga o soliga o le gaʻo ma le gaʻo. I le leai o se fesoasoani taimi, suiga e tau atu i le atinaʻega ketoacidotic diabetic coma.

Glucose o se punaoa lautele o le malosi mo le galue o sela uma o le tino ae maise lava o le faiʻai, ma le le lava o le toto, tafaoga o otaota glycogen(glycogenolysis) ma le faʻatoaagaina o faʻasologa o le kulukose ogaoga (gluconeogenesis)Le fesuiaiga o masini i isi punaoa malosiaga - o le susunuina o gaʻo susu i totonu o le toto e faʻasaʻo ai le hepatic acetyl coenzyme A ma faʻateleina ai mea o loʻo i totonu o tino o le ketone - e ala i oloa e faʻamaʻapeʻapeina, lea e masani ona aofia ai i se aofaiga maualalo ma oona. Ketosis e masani lava e le mafua ai faʻalavelave eletise, ae i le faagasologa o le taufaasese, faatupulaia o le acidosis ma le acetonemic syndrome.

O le faʻavae o le solia o le gaosiga o le carbohydrate o le le lava o le inisalini, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto - hyperglycemiafaasaga i le talaaga o le malosi o le matelaina o sela, faapea foi osmotic diuresiso se faaitiitia i le tele o le extracellular fluid e mafua ai se faaitiitia o le toto toto, o le leiloa o eletise plasma ma faʻamaʻi. E le gata i lea, o le faatoaagaina mai e tupu. lipolysis ma faʻateleina le tele o le saolotoga glycerin, lea, faʻatasi ai ma le faʻateleina faasela o le kulukose o loʻo mafua mai i le neoglucogenesis ma le glycogenolysis, e faʻateleina ai le maualuga o le hyperglycemia.

I tulaga o le faaitiitia o le malosi o le gaosiga o le tino i totonu o le ate, ua faaleleia ketogenesisae e le mafai ona faʻaaogaina e le tino ia ituaiga o ketones ma o loʻo i ai se faʻaopoopoga ketoneemia. O lenei faʻaalia o ia lava i le foliga o se manava e le masani ai le acetone. A oʻo i le tele o pasene o tino o le ketone e sopoia le pa puipui i tagata mamaʻi, ketonuria ma faʻamalosia atili le faʻamalosia o faʻaoga. O le faʻaaogaina o fanua faasao ua faʻaaogaina e faʻaleagaina ai le acetone tuufaatasia e mafua ai le atinaʻe o acidosis ma tulaga faʻaleagaina. muamua, manatu faʻapitoa ma faʻaititia ai le toto toto.

O siamoni o le contrarinulin e auai i le pathogenesis: faafetai adrenaline, cortisol matotō tupu inisalini-faʻaogaina le faʻaogaina o molekone o kulukose e maso maso, ua faʻaaogaina le glycogenolysis, gluconeogenesis, lipolysis ma o loʻo totoe le faagasologa o gaioiga o le inisalini.

Faʻavasegaga

E le gata i le ketoacidosis o le maʻisuka, faʻamalosi e le o le maʻisukapoʻo gasegase oona, lea e masani lava ona maua i totonu o tamaiti ma ua faʻaalia o ni faʻataʻitaʻiga o vomiting, sosoo ai ma vaitau o le faʻavaivai poʻo le leai o ni faʻaʻailoga. O le maʻi e mafua mai i le faateleina o le plasma concentrations o tino ketone. E mafai ona atiae mo le leai o se mafuaʻaga, faasaga i le talaaga o faʻamaʻi poʻo le mafuaʻaga o mea sese o meaʻai - o le iai o le fia momoe umi, o le faʻaaogaina o le gaʻo i le taumafataga.

Afai o le faateleina i le maualuga o le tino o le ketone i totonu o le toto e le o faamatalaina e le malosi o le aʻafiaga o le tino ma e le o faʻatasi ma le faʻavavega o le tino, ona latou talanoa lea i se mea ofoofogia e pei o maʻetuka ketosis.

O le ketoacidosis faʻalauiloa ile maʻi o se faʻalavelave faʻafuaseʻi na mafua muamua ona o le leai o se matua leai inisalini, atiae i luga o le tele o itula ma e oo lava i aso, o lea la e masani ona avea mafuaʻaga ma:

  • le iloa ma le le iloa ma le faʻamoemoe o togafitiga ituaiga 1 maʻisuka - faʻalagolago ile inisalini, faʻavae i le oti β sel pancreatic motu o Langerhans,
  • o le faʻaogaina o tui le talafeagai o le inisalini, e masani lava e le lava e taui ai mo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka,
  • solia le tulafono o le togafitiga o le inisalini talafeagai - le lelei le puleaina, teena poʻo le faʻaaogaina o sauniuniga inisalini le lelei,
  • inisalini tetee - faʻaitiitia le lagona o le tino i aʻafiaga o le inisalini,
  • ave faʻamalosi ile inisalini poʻo fualaau faʻasaina lea e solia ai le metabolism o le carbohydrate - corticosteroids, alofaga, thiazidesvailaʻau o le mafaufau o le tupulaga lona lua,
  • pancreatectomy - aveeseina o le pancreas.

O le faateleina o le manaoga o le tino mo le inisalini e mafai ona matauina o se taunuuga o le pulelasi o ia hormones contrainsular e pei adrenaline, glucagon, catecholamines, cortisol, STH ma atiina ae:

  • ma faʻamaʻi pipisi, faʻataʻitaʻiga, ma sepsis, pneumonia, maningitis, sinusitis, vaʻa, cholecystitis, pancreatitis, paraproctitis ma isi faiga le lelei o le manava o le tino ma le tino,
  • ona o se taunuuga o le faʻaleagaina o maʻi o le endocrine - thyrotoxicosis, Cushing's Syndrome, acromegalypheochromocytomas
  • faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le myocardial poʻo taʻavale e masani lava o le soymptomatic
  • ma togafitiga faafomaʻi glucocorticoids, estrogene aofia ai le taliaina faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • i tulaga atuatuvale ma o se taunuuga o manuaga,
  • aʻo faia le maitaga maʻisuka maʻitaga,
  • i le talavou.

I le 25% o mataupu faʻataʻitaʻiga ketoacidosis - e tulai mai mo le leai o se mafuaaga.

Faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka

Faailoga o le ketoacidosis - o le maʻisuka faʻateleina o le maʻisuka ua faʻaalia e:

  • vaivaiga
  • paleni mamafa
  • malosi malosi - polydipsia,
  • faateleina le urination - polyuria ma vave vave,
  • faaitiitia le fiaai
  • le fefefe, le mautonu ma le moe,
  • taʻavale, o nisi taimi ma le vomiting, o loʻo i ai se lanu enaena ma pei o se "falesa kofe",
  • le faʻaaogaina tiga o le manava - pseudoperitonitis,
  • gasegase, Le manava a Kussmaul - seasea, loloto, manaia ma le manogi o le "acetone".

Tests ma faʻamaʻi

Ina ia faia se suʻesuʻega, ua lava lea e suesue ai le ata o le falemaʻi. E le gata i lea, o le ketoacidosis e pei o le maʻisuka faʻateleina o le maʻisuka e aliali mai o ia lava i le tulaga o:

  • maualuga maualuga glycemia sili atu i le 15-16 millimol / l,
  • ausia glycosuria 40-50 g / l pe sili atu
  • leukocytosis,
  • fua tele ketoneemia silia le 5 millimol / l ma le iloa ketonuria (sili atu ++),
  • faaitiitia le toto pH i lalo ifo o le 7.35, faapea foi ma le aofaiga o siama masani bicarbonate e oo atu i le 21 mmol / l ma le itiiti.

Togafitiga Ketoacidosis

O le puipuia o le atinaʻe o le ketoacidotic coma i le faailoga muamua o le ketoacidosis, e manaʻomia muamua fesoasoani ma falemaʻi.

Tomaʻi togafitiga amata i le afaina vaifofo suamaliemo se faʻataʻitaʻiga Ringer ma le faʻaaogaina o mafuaʻaga o faʻalavelave faʻaleagaina - faʻapitoa o le faʻafoega faʻafuaseʻi ma le faasaʻoina o le tulafono, o le tele o tui insulin. E taua foi le iloa ma togafitia ia faʻamaʻi na mafua ai ona aʻafia le maʻisuka. I le faaopoopo atu, ua fautuaina:

  • alāvai alumini - vai eli alkaline, fofo vai,
  • le faʻaaogaina o le faʻamamaina o malaasini alkaline,
  • toe faʻaleleia o le le atoatoa o le potassium, sodium ma isi mea e gaosia ai le macronutrients,
  • le taliaina gasegasema hepatoprotectors.

Afai e atiaʻe e le maʻi coma hyperosmolar, ona faʻaalia lea o le faʻavaeina o se vaifofo (0.45%) masini solution (sodium chloride solution) (saoasaoa e le sili atu ma le 1 l i le itula) ma isi mea e toe faʻaleleia ai, ma le hypovolemia - le faʻaaogaina o le colloidal plasma sui.

Faʻatonuga o le Faʻatonu

Togafitiga e faalagolago i le ituaiga ketoacidosis e maʻi ai le maʻi. O suʻesuʻega suʻesuʻe toto mo le gaosiga o le kesi, ma suʻega faʻasolosolo mo mea faʻapipiʻi eletise, ua faia ina ia iloa ai faʻafitauli faʻafitauli, mo le faʻamoemoe o le siamaina.

Ketoacidosis e mafai ona faʻamaonia ma pulea, ao maʻi le tagata maʻi e tatau ona iloa na faailoga o le ova o le pulumu e pei:

  • vaivai
  • mafaufauga le mautonu
  • faigata le manava.

Ketoacidosis faʻatasi ai ma le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le faʻailoga o le manava, o le gutu maloʻo, tiga o le manava ma le gasea. O faʻataʻitaʻiga o tulaga ogaoga o le tino uaua ma le galala malosi. I tulaga ogaoga, o le tulaga e mafai ona oo atu ai i se paʻu ma le 70% ola.

I le avea ai o se tulafono, o faʻamatalaga muamua o le faʻamaʻi e amata i le na o le 80% o peta beta i le pancreas ua faʻaumatia. O faʻataʻitaʻiga e sili ona lelei, ae le o faʻamaoni (e mafai ona tupu i nisi o faʻamaʻi ma tulaga).

O nei faʻamaoniga e aofia ai:

  • polydipsia (matuai galala),
  • polyuria (faʻaopoopoga o gaioiga),
  • Nocturia (urination i le po),
  • enuresis (urinary incontinence),
  • paleni mamafa
  • vili
  • faʻamaʻi
  • mafaufau le lelei
  • faaitiitia galuega.

O le umi o nei faʻaʻailoga masani e masani lava mai aso e lua i le tele o vaiaso.

O le a le mea e fai i le ketoacidosis

O uluaʻi faʻaaliga o le faʻamaʻi ua vaevaeina, faʻalagolago i lo latou malosi:

Malamalama

I le tusa ma le 30% o tamaiti, o le uluaʻi faʻaaliga o loʻo tupu i se foliga malu - o le mea e sili ona lelei, e le malie, e leai se vomiting, e vaivai le matelaina. Pe a suʻesuʻeina, e le mafai ona iloa ketones i le urine pe o latou i ai i se aofaiga e le taua. O le paleni o le acid-base o le toto e le o faʻaalia ai ni mea sese, e leai se ketoacidosis faʻamatalaga.

  • manogi o le acetone mai le gutu ma pe a oʻo i le susu,
  • tiga i le pute
  • leai se faʻavaivai
  • afu po o le vomia
  • afaina o le tino ma le vaivai,
  • leai se manaʻo.

Tetee malosi

I se tikeri maualuga, e mafai e le tasi ona matau suiga masani ona o se taunuuga o le faʻamalaina:

  • mūmū mucous membranes,
  • fufuluina i luga o le laulaufaiva (paʻu papaʻe),
  • toilalo o mata mata,
  • faʻaititia le paʻu o le paʻu.

E mataʻituina foi le gaioiga i le faanatinati - ua faʻaalia le ketonuria. O le suʻega o le toto e faʻaalia ai faʻalavelave faʻaleagaga e pei o se paʻu itiiti i le toto pH. E ui o lenei vaega e mafua ona o le acidosis metabolic. O lenei ituaiga o maʻisuka e tupu ile tusa ma le 50% o tamaiti..

Tulaga maualuga

O faʻamaʻi pipisi e aofia ai le 20% o tamaiti. E faʻaalia i le foliga o se ata masani o le ketoacidosis o le maʻisuka.

  1. O le ketoocytosis o le maʻisuka, lea e tupu pe afai e le o mulimulitaia meaai ma togafitiga mo le maʻisuka. E le gata i lea, o le aliali mai o le acetone i le urine o loʻo faʻaalia ai le oʻo mai o se coma.
  2. Umi umi, meaai.
  3. Eclamsia.
  4. Pau le Enzymatic.
  5. Faʻamaʻi, faʻamaʻi pipisi.
  6. Malosiaga.
  7. Faʻaauau aʻoaʻoga tau taaloga.
  8. Faʻalavelave, faʻalavelave, faʻafitauli mafaufau.
  9. Meaʻai le lelei - o le tele o gaʻo ma puluvaʻa i luga o gaʻo ma gaʻo.
  10. Cancer o le manava.

O le vevela tele, o le manogi o le acetone mai le gutu, le naʻo ma le vomiting o loʻo matauina. O tikeri eseese o le le malamalama o le mafaufau atonu e tupu, e aofia ai le coma. I ia tulaga, e masani ona matauina le toilalo o fatugao.

Tausiga faʻafuaseʻi mo le ketoacidosis

I le suʻeina o le toto mo gaʻo, e maua ai le acidosis metabolic faʻatoʻateleina ma le maualalo o le tau o le pH, e aofia ai lalo ole 7.0. O se tulaga e lamatia ai le ola lea e manaʻomia ai togafitiga ogaoga ma mataituina le mataituina.

E taua le matauina o le taua o le suka i le uluaʻi faʻaaliga o le maʻisuka e le fesoʻotaʻi ma le mamafa o le ata o le falemaʻi.

E faʻapefea ona togafitia le faʻamaʻi

Mo le uluai suʻesuʻeina o le maʻi, e tatau ona suʻesuʻeina le urine, faʻapea foʻi ma le maualuga o le suka i totonu o le toto. A maeʻa lena, e taua le faʻalauteleina o suʻesuʻega o fale suʻesuʻe e ala i le suʻeina o fuainumera eseese, e faalagolago i le tulaga o le maʻi.

I le tele o falemaʻi, pe a uma ona pasia le laʻititi o le maʻi (lea e tusa ma le 2 vaiaso), e faʻavasegaina ai aʻafiaga o aʻafiaga.

I lenei itu, e tatau ona suʻe le talafatu o le lipid, hormones thyroid, faʻamaʻi faʻapitoa i le motu o le pancreas. O nei suʻega e le manaʻomia pe mo le faʻamaonia poʻo le tusia o se fuafuaga togafitiga. Ae e mafai ona latou faʻafesoʻotaʻi lelei le siakiina ma fesoasoani i le fomaʻi e sili atu ona faʻatautaia faʻamaoni mea taua.

O faʻailoga uma o falesuesue e tatau ona tuʻuina atu ma faʻamaoniga masani o lenei faʻamaʻi - polydipsia, polyuria, leiloa o le mamafa, faʻamalolo.

O a ituaiga meaai e taliaina

I le taufaamatau o le mai, e tatau ona lafoaia gaʻo ma pulu, talu ai o tino o le ketone e maua mai ia mea. Carbohydrates i lenei vaitau e tatau ona sili ona faigofie, lea e faʻasaina ai le maʻi i se tulaga masani mo le maʻisuka:

  • semolina, alalaisa i luga o le vai,
  • fufuluina fualaau faisua
  • falaoa paʻepaʻe
  • fualaau suamalie
  • faʻamalosi i le suka.

Afai o le maʻisuka sa faʻamaʻi i le falemaʻi, o lona uiga o le meaʻai e fausia e tusa ai ma lenei fuafuaga:

  • aso muamua - suavai paʻu, vai mai fualaau faisua ma fualaau aina (apu, kapiti, vine, currants curves, greens), leʻau po o fualaau suamalie, fualaau aina mamago,
  • 2-4 aso - pateta paluga, masini fualaau faisua ma le araisa po o le semolina sou, fagu meaʻai o le falaoa paʻepaʻe, semolina, alaisa arati, sinafiti kefir (e le silia le 150 ml),
  • 5-9 aso - faʻaopoopo le kalu falaoʻai (e le sili atu i lo le 2% gaʻo), iʻa faʻanofo, palu faʻasusu, pulu pulu mai le susu po o iʻa.

A maeʻa le 10 aso, e mafai ona faaopoopo i le 10 g le fualaau aina po o le pata i le taumafataga. I le faasolosolo malie, e faʻalauteleina le taumafa i le suiga i taumafa Nu.9 e tusa ai ma le Pevzner.

Puipuiga o le ketoacidosis o le maʻisuka

Ina ia puipuia lenei tulaga ogaoga, e tatau ona e:

  • Faailoaina o se vaega lamatia i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1 - matua e maua i le maʻisuka poʻo maʻi mamai, o le aiga ei ai le maʻisuka, aʻo gaʻo le maʻisaga o le tina, maʻi. E masani lava ona maʻi tamaiti, e faʻalauteleina la latou gutu mataga, mai aso muamua e fafagaina ai i mea faʻafefiloi,
  • faʻataʻitaʻiga taimi o le maʻisuka - o le tele o le faʻamalolo o le maualuga o le urine pe a mavae le faʻamaʻi, faʻalavelave, taotoga, faʻamalosi o le tino "pepe" i le pepe, fiaʻai lelei ma le paʻu o le mamafa, faʻamaumau faʻamalosi i le talavou,
  • aʻoga a se tagata maʻi e maua i le maʻisuka - faʻasologa o fualaau mo maʻi faʻamaʻi, le lelei o meaai, iloa o faailoga o le ketoacidosis, le taua o le pulea lelei o le maʻisuka.

Ma o iinei e sili atu i le hyperglycemic coma.

O le ketoacidosis o le maʻisuka e tupu i le le lava o le insulin. E faʻaalia ai o ia o se faʻaitiitia o le fiaai, faʻalauteleina o le galala ma le soona inu. Faatasi ai ma le faateleina o le numera o ketone tino i totonu o le toto, o le a faasolosolo lava ina avea ma se coma. Mo suʻesuʻega, suesuega o le toto, urine.

O togafitiga e faia faʻatasi ma le fesoasoani o le inisalini, fofo, ma le faʻaleleia o toto. E taua le mulimuli i se taumafataga faapitoa ma iloa le auala e taofia ai le faʻaitiitia o le maʻisuka.

Faʻalagolago i le ituaiga o siama o le maʻisuka, e eseese faailoga ma faailoga, e oʻo lava ile manava. Ae ui i lea, o taunuuga e matua ogaoga lava, e oʻo lava i le oti. E taua le tuʻuina atu o fesoasoani muamua i se taimi vave e mafai ai. O faʻamaʻiloga e aofia ai faʻamaʻi ma suʻe toto mo le suka.

O aʻafiaga o le maʻisuka e puipuia e tusa lava poo le a lona ituaiga. E tāua i tamaiti ao maitaga. E i ai tulaga faʻapitoa ma le lua, faigata ma tuai i faʻafitauli i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Lagolagoina o le maʻisuka e mafai ona tulaʻi mai i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi - fia inu, televave gaioiga. Lagolagoina o le maʻisuka i totonu o se tamaititi e mafai ona tupu na o se coma. O suʻesuʻega lautele ma suega o le toto o le a fesoasoani ia te oe e filifili ai le mea e fai. Ae i soo se tulaga lava, e manaʻomia se taumafa.

Faatasi ai ma le le lelei o le puleaina o le inisalini, o le hyperglycemic coma e mafai ona tupu. O lona mafuaʻaga e taoto ai i le fua saʻo. O faʻamaʻi i tagata matutua ma tamaiti e faʻatupulaʻia lemu. Fesoasoani Muamua e aofia ai amio sao a aiga. E manaʻomia se faʻanatinati faʻafuaseʻi. Na o fomaʻi e iloa le auala e togafitia ai pe manaʻomia le inisalini.

E masani lava o le fananau mai o tamaiti mai mātua e maua i le maʻisuka e taʻitaʻia ai le mea moni e maʻi i latou i se maʻi. O mafuaʻaga e mafai ona maua i faʻamaʻi pipisi, oona. O ituaiga e vaevaeina i le lua - muamua ma le lua. E taua le iloa lelei o foliga o tagata talavou ma talavou ina ia mafai ona iloa ma tuʻuina atu le fesoasoani ile taimi. O loʻo i ai le puipuiga o le fanau mai o tamaiti e maua i le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga