Fesoasoani Muamua mo le tino pancreatite

Pe a faʻatūina se faʻamaoniga o le tino pancreatitis, o le fomaʻi a le falemaʻi ua i ai le tiute e auina atu le tagata maʻi i le falemaʻi i le potu faʻafuaseʻi e le falemaʻi i luga o se fata.

I le laasaga muamua, e tatau ona faia togafitiga nei:

  1. o le faasaina o le 'ai ma inu,
  2. se pusa aisa i luga o le pito i luga o le fale ma i taimi o felauaiga,
  3. o le faʻaofiina o antispasmodics e faʻamalolo ai le sphincter o le Oddi spasm (nitroglycerin, 1-2 le lālalo i lalo o le laulaufaiva, nitrosorbide poʻo le suscc, 2 ml o le solution 2% o le papaverine, poo le 2 ml o le paʻu-paopao faʻatasi ma le 2 ml o le 0.2% solution o platifillin),
  4. le folasaga o le 1 ml o le 0.1% fofo o le atropine e faaitiitia ai le puleaina o le pancreatic,
  5. le afaina o le 40-60 ml o le 0.5% o le vai o le novocaine, o le inhibitor of kallikriin and antispasmodic,
  6. pulega o antihistamini (2 ml o se solution o le 1% o le diphenhydramine poo le 1 ml o le 2% o le fofo o le suprastin),
  7. faatasi ai ma le paʻu, o le puleaina o le 60-90 mg o le prednisone poʻo le 300-450 mg o le hydrocortisone, faʻafefe toe faʻaleleia o le faaletonu o le Ccc e mafua mai i tioata tioata,
  8. le folasaga o le intramuscularly 2-4 ml o le Lasix poo le 1ml o le novurite e faaitiitia ai le faʻamalosi ma faʻaleleia le faʻamalosi o enzymes mai le tino. O se aafiaga lelei i le amataga o le faamai ua tuuina mai e ala i le faaaogaina o se tasi o sauniuniga o le antisezyme, lea o loo faia i se tulaga ogaoga i inumaga: trasilol 200000-300000 iunite, tsalol 200000-300000 iunite, 100000-200000 iunite, pantripin 120-150 iunite.

O togafitiga faafomai uma e faia i le tulaga muamua, e tatau i le fomaʻi ona tusia i le pepa o loʻo tuʻuina atu. I le faaopoopo atu i se suesuega i falemai, o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega o le hyperfermentemia o loʻo faia i totonu ole matagaluega ole-maʻi o le falemaʻi, pe a ulu atu le tagata maʻi, lea e faʻavae i le suʻesuʻeina o le gaioiga o le enzyme ole toto (amylase, trypsin, lipase) ma le urine (amylase).

Ed. V. Mikhailovich

"Tausiga faʻafuaseʻi mo le tino pancreatitis" ma isi tusitusiga mai le vaega Faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi

3. O le pancreatitis

Faailoga Paʻu o le fusi mafiafia e tupu pe a uma ona gaʻo le gaʻo (falai) meaai, ava malosi. O le faanunununu ma le tiga, e le aumaia ai le toomaga. Faʻamaʻi, vailaʻau faʻamaʻi. Tachycardia, faʻasalaga faʻavae. Fefe. Ua malogo le laulaufaiva. Faʻafefeteina toto, tiga. Faailoga lelei o le faanatinati. Leukocytosis ma se fesuiaiga i le toto i le itu tauagavale. O maualuga o le toto ma le mimilo o le amylase e mafai ona siitia.

Muamua ma fesoasoani muamua. Filemu. Fiaai. Mafiafia i luga o le itu o loʻo i ai. Talosaga faanatinati i se fomaʻi.

Tausiga faʻapitoa faʻafuaseʻi. Falemai togafitiga. Filemu. Fiaai. Faanatinati i luga o le manava.

Faʻavave faʻafuaseʻi i le OMEDB (falemaʻi) e le falemaʻi, taoto i luga o se fata, faʻatasi ma se fomaʻi (fomaʻi). Aʻo lei faimalaga ma ao faagasolo, ia mautinoa le suʻeina o mea oona e ala i se suʻega, mea faʻafefete o le saline (e oo i le 800 ml).

OMB, falemaʻi. Faʻamaoniga o le mea na maua ai le maʻi: o le ultrasound o le tino o le vevela, o le televise o le pusa o le pusa ma le manava, o le faʻatinoina o le faʻataʻitaʻiga o le pancreas.

fiaaai, mausali faifai pea o mea oona i totonu ole pu,

faʻasaina o le manava faʻanatura ma le togafitiga o le antienzyme (5-fluorouracil, moa, mea faʻasaʻo),

analgesics ma antispasmodics intramuscularly, poloka o le novocaine sacrospinal po o le faaumiumi o poloka poloka,

fomaʻi faʻasolosolo ina ia faʻasaʻo ai le vai-electrolyte composition, CBS, BCC, maʻi hemocoagulation,

antibiotic, anti-inflammatory, antacid ma antihistamines.

I le tulaga o le alualu i luma ma le alualu pea i luma o le pancreatitis, plasmapheresis, endolymphatic administration of antibiotics ma sauniuniga antienzyme, alavai o fafo o le lymphatic ductic, lymph and hemosorption ua aofia i totonu o le polokalame o le tausiga tigaina. I le tulaga o le alualu i luma o le peritonitis, i le i ai o le omentobursitis, ua faia le laparoscopy e faamanino ai le siama, faʻafefe le omentum sac ma le vevela, ma faʻafefe le cholecystostomy.

Ituaiga o gaoioiga mo pancreatitis matautia matautia:

faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻatasi ai ma ni faailoilo o le toto i totonu poʻo le faʻamaligiina o le toto e ala i le alavai) - taofi le tafe toto.

faʻanatinati (i totonu o nai aso talu ona ulufale i le falemaʻi, ma le alualu i luma o faailoilo o le pancreatic necrosis, o le atinaʻeina o le peritonitis, faʻateleina o le jaundice, inisua) - iloiloga ma alavai o le paitoneal cavity, omental bursa, space retroperitoneal.

o se laasaga tatau o le taotoga o le cholecystostomy.

tolopoina (faʻatulagaina) - aveeseina o vaega o necrotic o le pancreas ma (poʻo) fipresipone retroperitoneal fiber.

4. Ulutala o le manava ma duodenum

Faailoga "Tigā" tiga o le manava. Tulaga malosi o le tagata gasegase (i le itu taumatau ma vae ua paʻu i le manava). Ua malogo le laulaufaiva. O le manava e papaʻu. Le mautonu o le maso o le puipui pito i luma. O le manava o le "fuafuaga-pei," e le aofia i le gaioiga o le manava. Paʻu leaga i luga o le palpation, o faʻamaoniga o le ita faʻaleaga. O le faʻasalaga o le faʻamaʻi faʻamalolo e le o faʻamautuina. I luga o le elemene o le suʻega o le manava - o le i ai o le kesi i totonu o le manava o le manava. Leukocytosis ma se fesuiaiga i le toto i le itu tauagavale. Faʻatasi ai ma le ufiufi ufiufi, o se faʻaleleia atili i tulaga lautele e mafai.

Muamua ma fesoasoani muamua. Filemu. Fiaai. Mafiafia i luga o le itu o loʻo i ai. Talosaga faanatinati i se fomaʻi.

Tausiga faʻapitoa faʻafuaseʻi. Falemai togafitiga. Filemu. Fiaai. Mafiafia i luga o le itu o loʻo i ai.

Faʻavave faʻafuaseʻi i le OMEDB (falemaʻi) e le falemaʻi aʻo taoto i luga o se fata, faatasi ai ma se fomaʻi (fomaʻi). O manaʻoga o mea o loʻo i totonu o le manava e ala i se suʻega (faʻaaogaina le taele gastric).

OMB, falemaʻi. Faʻamaoniga o le suʻesuʻega: suʻesuʻeina o le 'eleʻele o le manava. I le leai o se kesi saoloto ma le i ai o faʻamaʻi o le faʻaleagaina o le tino, fibroesophagogastroscopy, pneumogastrography, poʻo le faʻatusatusaga o le gastrography ma le televise faʻasolosolo masani.

Aotelega o le taotoga: faatasi ai ma le faasalalauina o le peritonitis, o se vaitaimi o le faʻaogaina o le sili atu ma le 6 itula, faʻamaʻi faʻamaʻi tele, faʻapea foi le le lava o le poto masani a le fomai tipitipi, siakiina o le gaʻo o le maʻi o le manava poʻo le maʻi ulutala.

Faʻatasi ai ma se maʻi maʻi leʻolaʻo ma le leai o ni faailoga o le faasalalauina o le peritonitis, o le vagotomy o le vagotomy e faia i le faʻataʻi o le ulcer ma le pyloroplasty.

O le gasegase Gastric o loʻo faia i le laasaga o togafitiga faʻapitoa mo togafitiga, faʻamaʻi ma maʻi tigaina o le manava, faʻapea foi ma le ulutala duodenal, pe a iai ni faʻamaumauga o suʻesuʻega e faʻaalia ai le maualalo o le lelei o le tino.

I mataupu o mea lilo o le gaʻo o le manava ma le duodenum, o loʻo tumau pea togafiti tuai.

Etiology ma pathogenesis

O le atinaʻeina o pancreatiti tino i le tele o mataupu e fesootaʻi ma le faʻaogaina o le inflammatory i le gallbladder ma le talo, mai le mea e ulu atu ai le siama i le pancreas pe mai i le pulelele masani i totonu o le auala o loʻo i totonu poʻo le lymphatic tract.

O loʻo i ai foi se isi auala mo faʻamaʻi e ulufale ai i le pancreas - faʻalauteleina o fua ninii o microbes i le tele o faʻamaʻi pipisi (fiva taiva, mumps, mūmū, faʻapa, ma isi). O le tino sili ona ogaoga o le pancreatitis sili o le pancreatitis o le hemorrha. O lona tulaga ese o se ala sili ona ogaoga, e taʻitaʻia ai i le tele o mataupu i le oti i aso o lumanaʻi, ma nisi o itula pe a uma le faʻamaʻi.

O le pancreatitis mummunaina o le tino e faʻaalia i le atinaʻe o le pancreatic necrosis, lea o loʻo tuʻuina atu i lalo. E pei ona e iloa, i lalo o le faatosinaga o le talo, o le trypsinogen o le pancreas e liliu atu i le activezy enzyme trypsin. O lenei faagasologa i se tagata soifua maloloina e tupu i totonu o le moli o le intestinal.

Pe a oʻo atu le sua o le duodenum poʻo le talo i totonu o le pancreas, o le trypsinogen e pasi i trypsin i le pancreas lava (latou te fautua mai o lenei suiga e mafai foi i lalo o le malosi o siama). Ma le mea mulimuli, o le faʻamalolo o le enzyme (trypsin) i le pancreas e mafua ai le atinaʻe o le necrosis ma le faʻaogaina o le gland.

Ma le mea mulimuli, i le pathogenesis o le tino pancreatitis o loʻo taua ai le taua o le solia o le toto i le pancreas. Ischemia (fatu fatu), faʻasologa ma le afaina, lea e maua ai le tele o gland, faʻamatalaina le atinaʻeina o pancreatitis o le hemorrha.

I nisi o tulaga o le pancreatitis, o le faagasologa e faatapulaa i suiga o le catarrhal, i isi - o le foliga mai o le purulent foci, mulimuli ane, i le lona tolu - o se ata o le pancreatic necrotic pancreatitis e atiina ae.

O le tele o taimi, o le pancreatitis e tupu aʻe i tagata gaogao o loʻo 'ai meaʻai, aemaise lava meaai gaʻo, ma e faʻaleagaina le ava malosi. E masani lava, e amata le maʻi i le maeʻa ai o le taumafataga tele.

O le talafaasolopito e masani ona taʻu mai ai cholecystitis poo cholangitis.

O le maʻi e amata lelei. O lona faigata e le tutusa i tulaga uma. E i ai foliga masani o lapisi pancreatitis, lea e faigofie ona tumau ma e le iloa - o le catarrhal pancreatitis. I tulaga ogaoga o le maʻi catarrhal pancreatitis, o le tiga e tupu i le vaega pito i tua ma faataamilo le pute ma salalau i le itu tauagavale.

Latou te ufiufi le afa agavale o le tino i foliga o le afa-fusi mai le pute i le vavae (Fig 17, c ma le b). I nisi tulaga, o le tiga e susulu i le itu o le tauagavale tauagavale, i isi, faatasi ai ma le, i le itu tauagavale o le manava, ma lona tolu, i le agavale agavale i le nerve sciatic. O le manava ua fulafula, ae pe ae lagona, e le o iloa le manava o le manava.

O se osofaiga o le tiga e masani ona o faatasi ma le taoto, vomiting, ma le laveaʻi. O se faailoga taua o le faʻamaonia o se faʻalauteleina o mea o le enzyme pancreatic - diastases in urine ma le toto (i luga aʻe o 64 Volgemutov units).

O ituaiga o pancreatitis vaivai o le a maeʻa pe a toe faʻaleleia, pe maua se aʻoga masani.

Ata faʻaleleia

Afai e le o iloa le maʻi, o le a malepe le fao i totonu o le manava o le tino ma le purulent peritonitis. O faʻamalologa faʻapitoa e iloa pe a oso le atigi pupuʻu i totonu o le manava po o le fatu. O se toesega tele e mafai ona mafua ai le faʻamalosi o le pulelele ma taʻitaʻi atu ai i le atinaʻe o jaundice faʻalavelave.

O le tulaga aupito sili ona matautia o le maʻi pancreatitis o le hemorrhagic, lea e tupu ai se ata matautia o le "afaina o le abdominal" (abdomen). Ma o lenei ituaiga o faamai e amata i le tiga matuia i totonu o le manava (i le pito i tua ma faataamilo le pute). I isi tulaga, o le tiga e maua i le iliac eria. O nisi taimi e faitioina e tagata gasegase i tiga ogaoga i le pelvis poʻo le lumbar.

O se faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi ona atiaʻe vave: o le faʻalavelave e masani ona fai, laʻititi, ma o le paʻu o le paʻu vaivai. O foliga vaaia e maama, mata e toe foi i tua. Nausai, vomiting vevela, ma le faʻamalolo. E le o toe umi ae pulapula ma faʻaalia le faʻalavelave: o le motusite o le intestinal e muta, faʻateʻaina feces ma gas e tuai. O nisi taimi e tupu aʻe ai ascites, lea e iloa e ala i le puncture o le manava o le manava po o le taimi o taotoga. Pe a suʻesuʻeina urine mo diastasis, e maualuga le numera o fuainumera.

O le oti e ono tupu i itula muamua o le faʻamaʻi poʻo le aso e sosoo ai. O le i ai o le jaundice, faapea foi ma le purucreatic pancreatitis, e mafua ona o le faavauvau o le pule masani masani. O le suʻesuʻega o le maʻi pancreatitis o loʻo faʻaalia ai faʻafitauli faigata, ona o le mea moni o lenei maʻi e seasea ona tupu.

Aloaia o pancreatitis e mafai ona faavae i luga o le localization i le itu tauagavale o le manava o le fulufulu poʻo le fusi i le natura, o le i ai o le paʻu o le paʻu (hyperalgesia) faʻatasi ai ma se uiga faʻaleagaina, ma iu ai le faateleina o le diastase i le urine ma le toto. O faʻamatalaga mo se tala faasolopito o le gallbladder ma le pipili o le maʻi pipili o loʻo i ai se tulaga iloga.

O nei lava faailoga o loʻo matauina i le purucate pancreatitis, lea e faaopoopo i ai, o faʻamaoniga o le maʻi purulenti-inflammatory (fiva e oo i le 38-39 °, leukocytosis neutrophilic i le toto).

O le vave faʻalauteleina o le pancreatitis o le hemorrhagic e pei o ni mailei afitonitis e mafua mai i le appendicitis oona, o le gasegase gaʻo. I le faatusatusa atu i le mea mulimuli, i totonu o le pancreatitis, o le manava o se mea vaivai, e puipuia le susu o le tino.

O le tele o numera o diastases i le urine ma le toto e sili ona taua mo suʻesuʻega uma mo pancreatitis.

O le taʻutinoga i totonu o le pancreatiti tino e matua ogaoga lava. I tulaga uma lava pe a masalomia se maʻi pipisi, e tatau loa ona faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi ile falemaʻi.

E na o tulaga ile falemaʻi e mafai ona foia ai le fesili pe o le tagata gasegase e mafai ona faia se taotoga faʻanatinati poo togafitiga faʻatau.

E tusa lava pe leʻi oʻo i le falemaʻi ma aʻo faagasolo femalagaaiga, e tatau i le tagata maʻi ona faia se filemu atoatoa. Talu ai o tagata gasegase o le tino pancreatite e faʻaalia ai faʻafitauli o le le atoatoa o le cardiovascular ma le teʻi, o togafitiga faʻapitoa e tatau ona faʻasaga ia i latou. Faaaoga le cardiazole, cordiamine poʻo le camphor. I le tau faasaga i se tulaga faateia, o le morphine (1 ml o le solution 1%) ma le vaifofo o le sodium chloride poo le 5% glucose (500-1000 ml) ua faʻalauiloaina i lalo o le paʻu ma le adrenaline (1 ml o le 0.5% fofo).

Afai e mafai, e tatau ona faia se tui toto (300 ml). I le aso muamua, e le tatau ona tuʻuina atu i ai le meaʻai. O nei fuataga uma e manaʻomia ona faʻatinoina na o na mataupu e le masani ai pe a le mafai ona feaveaia le tagata maʻi mo soʻo se mafuaʻaga. Ae peitaʻi, a maeʻa, e tatau lava ona ave le tagata maʻi i le falemaʻi, faʻatasi ai ma se fomaʻi poʻo se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga