E faapefea ona pulea le cholesterol toto?

O le tusitala o lenei tusiga o Chris M. Matsko, MD. Dr. Matsko o se fomaʻi muamua mai Penisilevania. Na faauu o ia mai le School Medical School a le University Temple i le 2007.

O le numera o punaoa o loʻo faʻaaoga i lenei tusiga o le 23. O le ae mauaina se lisi oi latou i le pito i lalo o le itulau.

Cholesterol o se gaʻo i le toto. O maualuga maualuga o le cholesterol o le maualalo (LDL) e lamatia ai le soifua maloloina, aua e mafai ona taitai atu ai le gaʻo, ma o le a atili ai ona afaina ai le fatu. E tele tagata e faigofie ona faʻaitiitia o latou toto i le cholesterol e ala i le faia o ni suiga laiti ia latou meaʻai ma ituaiga olaga. Afai o loʻo e taumafai malosi e tuu i lalo lau cholesterol, ae leai se aoga, ona e manaʻomia lea o vailaʻau faʻapitoa e pei o statins.

Cholesterol Meters

E mafai ona e fuaina le cholesterol i le fale. O le ae manaomia le tausisi i le tele o tulafono, le amanaʻiaina o mea e mafua ai se vaeluaga tele o le iuga.

E fautuaina i le taimi muamua e amata ona 'ai le mea tonu,' alofia mea gaʻo ma gaʻo gaʻo. Mo le vaitaimi o suʻesuʻega, e aofia ai caffeine, ulaula ma soʻo se ituaiga ava malosi.

O le fuaina o le cholesterol e leʻi faia muamua nai lo le 3 masina talu ona togafitiga. O toto toto e ave i se tulaga saʻo o le tino, muamua e tatau ona e lūlūina lou lima.

E tusa o le afa itula ao leʻi faia le togafitiga, e sili atu le lelei o le nofo filemu, ma le vaʻavaʻavaʻavaga i le tino. Pe a tofotofoina le maʻisuka ma e iai se manaʻoga e faʻavae se maualuga o le suka suka, e faʻasaina le taeao i le aso na muamua atu. Taumafa i le sili atu ma le 12 itula ao lei faia le suʻesuʻega.

O le siakiina o le cholesterol o loʻo faʻaaogaina e faʻaaoga ai masini feaveaʻi faʻapitoa, e aofia ai fasi siaki i totonu o le pusa. Aʻo leʻi faʻataʻitaʻiina auʻiliʻiliga, ua faʻaalia le siakiina o le sao o le masini e faʻaaoga ai se vaifofo faapitoa.

E faigofie le faʻapipiʻiina o le toto:

  1. tui se limatusi
  2. solo le mataua muamua o le toto
  3. o le vaega e sosoo ai ua tafe i se fasi pepa,
  4. ua tuʻu le fasipepa i le masini.

A maeʻa ni nai sekone, o le iuga o le suʻesuʻega e faʻaalia i luga o le faʻaaliga o le masini.

O le faʻataʻitaʻiina o le faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona e paʻi i le paʻu seʻia oʻo i le faaiuga o le faʻataʻitaʻiga.

O le suʻega faʻasolosolo i latou lava o loʻo teuina i totonu o pusa malupuipuia mo le 6-12 masina.

Auala e filifili ai se masini

A filifilia se masini mo le puleaina o le cholesterol, e tatau ona e gauai atu i ni vaega taua. Muamua lava, latou te tilotilo i le faʻatusatusa o le masini ma le faigofie o le faʻaoga. E tupu ai e iai le auiliiliga o isi mea faaopoopo e le manaʻomia i taimi uma e le tagata maʻi. O ia filifiliga e aafia ai le tau o le masini. E leai se mea taua tele o le sese o le faʻamaonia, o le tele o le faʻaaliga.

O faatonuga ma tulaga faʻapipiʻi e masani lava ona tuʻuina atu i le masini, lea e taʻitaʻia e le taimi e filifili ai le iuga o le auʻiliʻiliga. O faʻamaonia faʻamaonia e mafai ona fesuisuiaʻi e faʻalagolago i faʻamaʻi faʻamaʻi o loʻo maua e le maʻisuka. Mo lenei mafuaʻaga, e talafeagai le faʻatalanoaga a le fomaʻi, o le a ia taʻuina atu ia te oe po o fea mea e manatu e masani ai, ma e maualuga tele ma e le taliaina.

Ia mafaufau i le i ai o ni suʻega faʻataʻitaʻiga mo le faʻatau atu ma le maua o mea i totonu o le pusa. A aunoa ma latou, o le a le aoga ia suesuega. I nisi tulaga, o telefoni cholesterol e faʻapipiʻiina i se pu faapitoa, e faʻafaigofie ai le faʻatinoga. O le pusa e tatau ona i ai se masini mo le pupuʻu o le paʻu, e faʻaaoga e faʻaitiitia ai le faʻamafanafanaga.

O nisi faʻataʻitaʻiga ei ai le galuega mo le teuina o fua o fuataga; e fesoasoani i le suʻeina o le malosi o le maualuga o se mea-gaʻo.

O masini e sili ona lauiloa mo le siakiina o le toto cholesterol e manatu o masini:

  • Accutrend (AccutrendPlus),
  • Easy Touch (EasyTouch),
  • Multicarea (Multicare-in).

Easy Touch o le kulukose toto ma le cholesterol meli lea e sau ma ni ituaiga se tolu o suʻega. E mafai e le masini ona teu i le mafaufau mea na tutupu i suʻesuʻega talu ai nei.

Multikea e mafai ai e oe ona fuafua le faʻateleina o triglycerides, suka ma le cholesterol. Faatasi ai ma le masini, o se pusa palasitika o loʻo aofia i totonu o le pusa, o se masini mo le tipiina o le paʻu.

Na talia e le au faʻatautaia ni iloiloga lelei ona o lona malosi e fuafua ai le maualuga o lactates, cholesterol ma le suka. Faʻafetai i se tulaga maualuga e mafai ona aveese, e fesoʻotaʻi i se komepiuta, faleoloa e manatuaina nai lo le selau o fuataga fou.

Auala e pulea ai cholesterol

O le faʻagasologa o le faʻamautuina o le maualuga o le cholesterol e umi, e manaʻomia ai le faʻafelagolagomai. E tatau ona faʻaitiitia le faʻamaoniga o mea maualalo, ae ia tausia foi le maualuga o le cholesterol i se tulaga talafeagai.

E tele auala e pulea ai le lipids: oti, suiga o olaga, vailaʻau. Afai e le aoga ia metotia o loʻo i luga, e filifili le fomaʻi pe talafeagai le taotoga. I le taimi o le taotoga, ua faʻaitiitia ai taunuuga o le atherosclerosis, ua toe faʻaleleia le masani o le toto i totonu o vaa.

Po o le a lava le mafuaaga o le maualuga o le cholesterol, e amata togafitiga i se iloiloga o meaʻai. E fesoasoani i le faʻafaigofieina o faʻafitauli o le tino, ma o le a faʻaitiitia ai le pisia o le gaʻo o manu.

Ina ia aumaia le cholesterol i tulaga masani, o le taumafa o le gaʻo manu gaʻo e tapulaʻa, i le tele o mea o loʻo i ai i oloa:

  1. moa moa
  2. matua matutua
  3. kulimi mumu
  4. faʻasalaga,
  5. kulimi.

O le a talafeagai le teenaina o meaai mai le gaosiga o fale gaosi oloa, aemaise lava pe a fai e faʻalagolago i le umi o le gaosiga o fale gaosi oloa. O nei mea e aofia ai gaʻo gaʻo, gaʻo kuka ma le margarine.

O le faʻasologa o le cholesterol e faʻaitiitia pe afai e te 'ai tele fua, fualaau faisua. Fiber ma pectin o loʻo i totonu ia i latou e faʻasolosolo ai le faʻaogaina o le gaioiga, tuʻituʻi atu le cholesterol. E aoga mo le puleaina o le cholesterol e aofia ai le oatmeal, bran, falaoa atoa o falaoa, pasta na faia mai le saito o le kulimi.

E fautuaina ina ia faʻaititia le tele o gaʻo susu e leʻi faʻaogaina omega-3, omega-6. I le tele o aofaiga latou te i ai i nusi, sea iʻa, suauu ma le suauʻu olive.

I le gasologa o le aso, o le tagata maʻi e maualuga le cholesterol e mafai ona faʻaaogaina le maualuga o le 200 km o lipids.

Soifuaga o le olaga

Faʻatasi ma le maʻisuka ma le atherosclerosis o toto toto, e tatau ona e iloa le auala e pulea ai cholesterol. O le faʻafefe o le metabolism e fesoasoani e tausisia mataupu faavae o se olaga ola maloloina.

O le tino galue malosi e faaalia, o le mamafa o le avega e tatau ona filifilia taitoatasi. I lenei tulaga, o le tausaga o le maʻi, ogaoga o le faamaʻi, o le iai o isi faʻamaʻi tigaina e masani lava ona amanaia.

E sili ona lelei le auai i ia ituaiga taʻaloga:

Afai e le lelei le malosi o le tagata maʻi, e iai ona maʻi faʻaleagaina, e tatau ona faʻalautele le avega.

O se mea le lelei o le faʻaaogaina o le ava malosi ma sikaleti, kofe malosi. I le aveesea o le tagofia o mea ua fai ma vaisu, o le tele o mea oona i totonu o le tino ua faaitiitia, lea e fesoasoani i le toe fuataiina o le gaʻo gaʻo. Ua suia le kafe i le laʻau o le laʻau, chicory poʻo le hibiscus.

E faʻaaogaina le faʻaitiitia o le mamafa, aemaise lava pe a sili atu i le 29 ia le numera o le tino. O le le lava o le 5 pasene o lou mamafa, o le aofaʻi o le cholesterol leaga o le a pauu foi.

Fautuaga lelei mo tagata gasegase e iai le ituaiga o meaʻai, pe a oʻo i le 100 cm le puʻu o le tane, mo le fafine - mai le 88 cm.

Fomai Metotia

Afai e le fesoasoani taumafa ma faamalositino e ave ifo le cholesterol, e tatau ona amata ona e inu vailaʻau. O le Cholesterol ua faʻaititia ona o le faʻaaogaina o statins, fibrates, o le siakiina o meaola suamalie.

O iloiloga lelei na maua ai statins Rosuvastatin, Atorvastatin, Simvastatin. O fualaau faasaina e faalavelaveina ai le gaosiga o le cholesterol oona i le ate, ma pulea ai lona maualuga i le toto. Taʻitaʻi togafitiga e tatau ona avea ma vasega o le 3-6 masina i le taʻitasi.

O le fibrates sili ona masani ona faʻamalamalamaina o le Fenofibrate, Clofibrate. Latou te nafa ma le faʻamalosia o le fesuiaiga o le cholesterol i meaola suamalie. O le tino o le tino e alu ese mai le tino.

Sequestrants e fusifusia ai meaʻai ma le cholesterol, faʻasaʻolotoina mai le tino. O lona uiga o Colestipol, Cholestyramine. O fualaau e mauʻoa i omega-3s ma faateleina ai le maualuga o le cholesterol toto. O fesoasoani a le tino e fesoasoani e faaitiitia le ono mafai ona faateteleina le arteriosclerosis.

O le mea moni, o le pule o le cholesterol o se galuega faʻatasi mo le fomaʻi ma le maʻi. O le tagata gasegase e manaomia le faia i taimi uma suesuega suʻesuʻe faafomaʻi, tausisia o se taumafataga, siakiina e le aunoa le faatinoga o se mea-gaʻo.

Afai e ausia le taua o le cholesterol, o le a faʻaitiitia le lamatiaga o le paʻu ma le fatu fatu i le taimi faʻatolu.

Faamatalaina o Tali

E tusa ai ma suʻesuʻega talu ai nei, o le aofaʻi o le gaʻo-pei o le toto e le tatau ona sili atu i le 4.5 mmol / L. Ae i le taimi lava e tasi, e tatau ona amanaia o le masani moni o le cholesterol mo vaitausaga eseese e ese.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i le 45 o ona tausaga, o le cholesterol e masani lava i le maualuga o le 5.2 mmol /, o le matua o se tagata, o le maualuga o le masani. E le gata i lea, mo alii ma tamaitai, o faailoga e eseese.

O le poto masani ua faaalia ai e le tatau ona alu i le fale suesue i taimi uma e pulea ai le cholesterol. Afai ei ai sau glucometer eletise lelei ma sao, o le maʻisuka o le a fuafua le toto totogo e aunoa ma le tuua o lou fale.

O masini faʻaonaponei mo suʻesuʻega vave ua avea ma se laasaga fou i vailaau. O faʻataʻitaʻiga lata mai o tagata suʻe suʻega e mafai ona siakiina e le na o le maualuga o le suka ma le cholesterol, ae faapena foi le fua o triglycerides.

E uiga i le atherosclerosis ma le cholesterol o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

E faapefea ona faʻaititia le cholesterol pe afai ua maualuga?

A maua lau fomaʻi e maualuga lou maualuga o le cholesterol i le taimi o siaki masani (pe leai), e leai se mea e totoe ae ia iloa ona pulea.

O le fomaʻi o le puna sili lea o fautuaga ma fautuaga i lenei tulaga. Mulimuli i lana fautuaga e aloese mai faʻalavelave, aemaise lava pe afai o loʻo e mafatia mai le gaʻo, maʻi suka, poʻo le faʻalagolago i tapaa. O nei mea uma o nisi faʻafitauli lamatia mo le maualuga o le cholesterol.

E lima laasaga faigofie i le pulea o lau cholesterol. Ae leai se tulaga e le mulimuli ai i latou i le faʻaleagaina o vailaau na faatonuina e lau fomaʻi. E na o fesoasoani ia e te vave alu i le masani.

Aua nei galo e uiga i faamalositino

Aua neʻi galo e faʻaauau ona faia masani - aso uma mo le itiiti ifo ma le afa itula.

E lelei tele lenei mea mo le soifua maloloina ma, faatasi ai ma isi mea, e faʻaitiitia ai le maualuga o le "leaga" cholesterol ma faateleina ai le maualuga o le "lelei" pe a ma le 10%.

E le tatau ona taʻalo i matata faʻapolofesa ma faʻaalu se taimi i luga o taʻaloga. O le afa itula e savali ai o se auala sili lea e mataʻituina ai lou soifua maloloina (ma le ata).

Pe o le cholesterol o se uo poʻo se fili?

Aisea e taua ai le pulea o le cholesterol i le tino? E tusa ai ma suesuega a le US National Institute mo le Suesueina o le Cardiovascular Disease, o le dyslipidemia lea e mafua ai le 60% o maʻi uma cardiovascular i le paneta. E le gata i lea, o tulaga lamatia o le ola e pei o le osofaia o le fatu ma le stroke, i le 40% o mataupu o le taunuuga o le maualuga o le cholesterol.

O le mea lea, cholesterol (OX) o se tuufaatasiga o meaola e fesoʻotai i le vailaʻau vailaʻau i lipophilic alcool. O lenei vailaʻau e mafai ona ulu i totonu o le gastrointestinal tract with food, pe faʻapipiʻiina i totonu o le ate. Cholesterol e tatau mo le olaga masani, aʻo ia faʻatino se numera o galuega taua i le tino:

  1. O se vaega o le membrane cytoplasmic - o le faʻavae o meaola o le cell. O fualaau oona malosi e faʻamalosia ai le puipui o le puipui ma e mafai ai, ma faʻatonutonu ai foi lona mafai.
  2. O se vaega o hormones steroid o grenia (glucocorticoids, mineralocorticoids, androgens ma estrogens).
  3. Auai i le tuufaatasiga o meaola suamalie ma vitamini D e le hepatocytes.

O le Cholesterol e faia uma nei aafiaga o meaola pe afai o loʻo i totonu o le toto i totonu masani o le 3.2-5.2 mmol / L. O se faʻaopoopoga taua i lenei tuufaatasiga i totonu o le toto o se faailo manino o le gasegase o le lipid le atoatoa i totonu o le tino.

I le faʻaopoopoga i le maualuga o le faʻamalosi o le ava malosi, o le tikeri o le dyslipoproteinemia (o le soliga o le gaioiga o le physiological i va o vaega eseese o le OH) e aʻafia ai foi le atiaʻe o le atherosclerosis. Ua lauiloa e vaevaeina le cholesterol atoa i:

  • VLDLP - 'eleʻele tetele e tumu i gaʻo ma triglycerides,
  • LDL - o le vaega o le cholesterol lea e taʻavale ai le felauaiga o molelaʻau gaʻo mai le ate i sulu o le tino, o le lipid i lona tuufaatasiga e sili atu nai lo le polotini,
  • HDL - vaega laiti ma se vaega tele o le protétini ma mea maualalo maualalo. O le Cholesterol o loʻo feaveaʻia i potu o le ate mo le toe faʻaleleia o meaola suamalie ma mo le lafoaia atili.

VLDL ma le LDL e masani ona taʻua o le "leaga" cholesterol. A o faagasolo le taotoga i luga o le moega lapoa, o nei vaega e mafai ona "galo" se vaega o fualaʻau gaʻo, lea e mulimuli ane nofo i luga o puipui i totonu o maʻa, ma avea ma paʻu ma faateleina i le telē. O lea faiga e mulimulitaia ai le fausia o le atherosclerotic plate.

HDL, i le isi itu, e toetoe lava leai ni meaola mama ma, ao faagasolo atu i luga o le moega lapisi, e mafai ona puʻeina "particulars" leiloloa. Mo lo latou gafatia e faʻamalo puipui puipui o atherosclerotic plates, HDL e taua o le "lelei" cholesterol.

O le atiaʻe o le atherosclerosis e faʻavae i luga o le le lelei i le va o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol. Afai o le mea muamua o le muamua e sili atu i le maualuga o le lona lua e sili atu i le 2-2.5 taimi, ona tupu ai lea o le lamatiaga o le atiaeina o le faaletonu o le metabolic i lenei maʻi. O le mafuaaga lena e fautuaina ai tagata uma e sili atu i le 25-30 tausaga le matutua e siaki le mea o le cholesterol i totonu o le tino ile 3-5 tausaga, e tusa lava pe le afaina.

Fai se suʻesuʻega

O le suʻega o le toto mo le cholesterol o se auala masani mo suʻesuʻega faʻaleagaina, lea e faʻatino i totonu o suʻesuʻega taʻitasi. Soʻo se tasi e mafai ona pasi.

E le gata i lea, o loʻo i ai faʻamatalaga faafomaʻi faapitoa mo le suʻega:

  • IHD, angina pectoris,
  • ogaoga maualuga
  • maua le atherosclerosis,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi,
  • maʻisuka ma isi faʻamaʻi pipisi,
  • xanthomas o le foliga ma le tino - faʻapitoa le faʻaogaina, e aofia ai le cholesterol,
  • maʻi faʻamaʻi tumau - faʻifaʻipatitis, cirrhosis,
  • faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻaleagaina gaosiga o hormones sex,
  • gasegase o le dyslipidemia.

O maʻi e iai faʻamaʻi e pei ona taʻua i luga e manaʻomia ona pulea le cholesterol ma ona vaefa 1-4 taimi i le tausaga.

E faʻapena foi ona paʻu le ulaula i totonu o le vaega o aʻafiaga - fomaʻi e fautuaina latou ia maua i le gaʻo gaʻo i le ono masina.

O auala autu mo le suʻesuʻega a le laboratory o le maualuga o le cholesterol o se suʻesuʻega o meaola mo le OX ma lona faʻalauteleina - o se lipid lipine. O mea mo le suʻega faʻataʻitaʻiga o le vevela poʻo le capillary (mai le tamailima) toto.

Ina ia mafai ai e le fuagafanua ona faʻatuatuaina e mafai ona faʻatuatuaina, e tatau ona saunia muamua:

  1. O le auʻiliʻiliga e faʻatinoina i se manava leʻo: o le meaʻai mulimuli e tatau ona i ai i le po ao lei oʻo i le 12 itula. I le taeao o le aso o le toto sampling, e mafai ona e inu vai inu.
  2. 2-3 aso aʻo leʻi faia le auʻiliʻiliga, ua fautuaina e vavaeese meaʻai gaʻo ma falai, faʻafefete ai tausamiga lush, ae le o le gaogao.
  3. Aua nei inuina ava malosi mo le 2-3 aso aʻo leʻi faia le suʻega.
  4. I le maliega ma le fomaʻi mo le vaitaimi tutusa, ia le aofia ai (pe'ā mafai) le faʻaaogaina o vailaʻau ma meaʻai faʻalaʻau. Afai e manaʻomia le faʻaaogaina o fualaau faasaina, logo i lau fomaʻi, faʻapea foʻi ma le fesoasoani i fale suʻesuʻe o le a faia le suʻega, e uiga i togafitiga.
  5. Aua nei ulaula pe tusa ma le 30-45 minute aʻo leʻi faʻapipiʻi toto.
  6. Aloese mai le atuatuvale ma le malosi faamalositino aʻo lei faia le suʻega.

E le faʻaaogaina le filifilia o le cholesterol i faʻalavelave faʻataʻitaʻiga masani: e masani lava o le suʻega ua saunia i ni nai itula. I lima o le tagata gasegase ua tuʻuina mai ai se mataitusi lautusi falesuesue o loʻo faʻaalia ai tulaga taua (masani) faʻaaogaina i lenei faalapotopotoga, ma le iuga. Le mataʻituina o le malosi o le setete o le gaʻo gaʻo ma le aoga o togafitiga, faʻamaonia iuga uma a le suʻega.

O suʻega faʻapitoa ma suʻega faʻataʻitaʻiga mo le filifilia o le cholesterol i le fale ua amata ona lauiloa tele. E ui lava i le tele o tulaga lelei (faigofie o le faʻaaogaina, maua o iuga pe a uma 2-3 minute, i se tau maualalo), o le faʻamaoni o ia masini e maitauina le maualalo ifo nai lo meafaigaluega faʻapitoa faʻaaogaina i le fale suesue.

Afai o le maualuga o le OH e masani ma e te lagona le lelei, e leai se mafuaaga e popole ai. Toe faia le suʻega i le maeʻa ai o le 3-5 tausaga poʻo pe iai foi ni faʻafitauli o le soifua maloloina.

O le faateleina i le maualuga o le maualuga o le cholesterol i le toto, faapea foi ma le "skew" i le fua faatatau o vaega ole lipid, e manaomia ai le asiasi atu i se fomaʻi. Afai e tatau ai, o le a fautuaina e le fomaʻi se suʻesuʻega faaopoopo ma tusi se ata mo se isi togafitiga. Na te taʻitaʻia tagata mamaʻi i le atherosclerosis ma le dyslipidemia, ma pulea foi le maualuga o le cholesterol i le lumanaʻi e le fomaʻi (cardiologist).

Auala e pulea ai cholesterol

O le masani ai o le gaʻo gaʻo o se faagasologa uumi ma e manaʻomia ai pea le faʻatautaia. E taua tele le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, ae ia faʻalagolago i le tulaga o loʻo manaʻomia i le taimi atoa o le olaga. E mafai ona taofiofia faailoga o le OX i totonu o le toto ma le fesoasoani a:

  • auala e le faʻaaogaina fualaau faʻatau - matelaina, faʻaleleia o le ola, teenaina o masani leaga,
  • vailaau faʻasaina - fualaau oona mai le vaega o le pharmacological o statins, fibrates, siakiina o meainu o le bale, ma isi,
  • o taotoga e faʻaaogaina i le faʻaitiitia o aʻafiaga o le atherosclerosis ma le toe faʻafoʻisia o le taʻavale le tafe i totonu o vaa.

O le taumafataga o se elemene taua o togafitiga

I le faʻaaogaina o se taumafataga, o gasegase e maua i le atherosclerosis e le gata ina faʻasaʻoina ai le gasegase o le gataifale, ae faʻaititia ai foi le faʻaaogaina o meaola gaʻo.

Ina ia faʻaitiitia lau cholesterol, mulimuli i nei taʻiala:

  1. Faʻatapulaʻa faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o gaʻo manu gaʻo ma meaʻai, lea i le tele o mea o loʻo aofia ai aano o manu (puaa, pipi) ma le faʻamalosi, kulimi, pata, fuamoa ma fuamoa moa.
  2. Teʻena le taumafaina o meaʻai e tele na gaosia i le gas (margarine, salomas, suauʻu kuka).
  3. Taumafa fualaau aina ma fualaau aina: o le pectin o loʻo aofia ai i totonu e le gata ina faʻamautuina ai le gaogao, ae faʻaititia ai foi le cholesterol.
  4. O le fiber e faʻateleina ai le 'upega o "lipine" lelei i le tino. Taumafai e aofia ai le fala, oatmeal, c / s falaoa poʻo le pasta i au meaʻai.
  5. Faʻateleina le tele o gaʻo susu e leʻo faʻamatuʻuina e lelei mo lou tino (Omega-3) i lau taumafataga. I ni aofaiga tetele, o ni vaega ia o le iʻa o iʻa, nati, olive ma le suauu.
  6. Inu sili atu le mama o vai.

Taua! I le gasologa o le aso, ua fautuaina tagata e maua i le atherosclerosis e le sili atu nai lo le 200 mg o le cholesterol.

O le a le ituaiga soifuaga o se tagata maʻi i le atherosclerosis

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, e pei o isi faʻamaʻi, e manaʻomia ona mulimuli i mataupu faavae o se olaga ola maloloina.

"Faʻafaigofie" metabolism ma faʻaitiitia le faʻamalosia o lipine "leaga" i le tino o le a fesoasoani:

  1. Gaioioiga masani. O le maualuga o le atuatuvale e tatau ona filifilia e le fomaʻi taʻitoʻatasi e faalagolago i le matua, tulaga soifua maloloina o le tagata gasegase, le i ai o se maʻi faʻapitoa, ma isi mea. O le taʻaloga, siva, yoga, savali, sailiga, pilates ua manatu o taaloga sili ona lelei mo le faasaʻoina o le dyslipidemia. I le le lelei o sauniuniga faaletino o le maʻi poʻo le i ai o se fomaʻi o le cardiovascular, o le mamafa i luga o le tino e faʻalauteleina.
  2. Faʻalēaogāina masani leaga. O le ulaula tapaa ma le ava malosi o nisi ia o mafuaʻaga autu mo le siitia o le cholesterol. Pe a faʻaumatia le tagofia o mea ua fai ma vaisu, o le faʻaaogaina o mea oona i le tino ua faʻaitiitia, lea e fesoasoani i le toe faʻaleleia o le gaʻo gaʻo.
  3. Paʻu o le paʻu (naʻo tagata mamaʻi e sili atu i le 29). O le faʻaitiitia o le mamafa e oʻo lava i le 5% o lou lava mamafa e mafai ai ona faʻaitiitia le faʻaogaina o le "leaga" lipids i totonu o le toto. E moni lava lenei mea mo tagata e pei o le visa o le visceral, lea e sili atu i le 100 cm i le tane ma le 88 cm i tamaitai.

Pusa e faasaga i le cholesterol: mataupu faavae o faatinoga ma foliga o le faʻaoga

E taua le maitauina e le o taimi uma e iai le maualuga o le cholesterol e faʻamaonia ai e le fomaʻi fualaau. I le tele o tulaga, o le faʻamautuina o le gaʻo gaʻo i totonu o le tino e mafai ona ausia e ala i le mataʻituina o se meaʻai ma le faʻasaʻoina o le olaga.

O le manaʻomia e faʻafesoʻotaʻi le togafitiga faʻamalositino e fai pe a fai e le aoga le togafitiga ole togafitiga mo le 3 masina pe sili atu foi. O vailaʻau o filifiliga e aofia ai:

  1. Statins - Atorvastatin, Rosuvastatin, Simvastatin. Puipuia le gaosiga o le cholesterol oona i totonu o suauu o le ate, ma pulea ai ona mea i totonu o le toto. Talia e le umi o vasega o togafitiga (3-6 masina pe sili atu).
  2. Fiprates - Clofibrate, Faʻamamaʻo. Faʻamataʻu le suiga o le cholesterol i meaola suamalie, fesoasoani i le faʻaaogaina o le ava malosi mai le tino. Me faʻasolosolo faʻatasi ma fuainumera.
  3. Sequestrants of acid acids - Cholestyramine, Colestipol. Latou te fusifusia le cholesterol ma le suka i totonu o le manava, ma mautinoa o latou gaioiga malosi mai le tino.
  4. Omega-3 - faʻaopoopoga o meaʻai faʻalauiloa e faʻaleleia ai meaola e faʻaleleia ai le maualuga o le "lelei" lipids, faʻaitiitia le faʻaleagaina o le metabolic ma fesoasoani i lalo ifo o le cholesterol.

Togafitiga ma le lipid-lowering agents e pei ona faatonuina e lau fomaʻi e fesoasoani e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o faʻalavelave atherosclerosis.

O le mea lea, o le pulea o vaega ole OX ma lipid o se galuega soofaatasi a le fomaʻi ma le maʻi. Iloiloga masani, o le usitai i mataupu faavae o se taumafa o le hypocholesterol ma se soifua maloloina, faapea foi ma le faaaogaina o vailaau o le a fesoasoani e ausia ai taunuuga lelei. E tusa ai ma le European Society of Cardiology, o le ausia o fua faʻatatau o le cholesterol, LDL ma le HDL e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu ma le stroke e sili atu ma le 3 taimi.

Aloese mai gaʻo tumu

E masani lava ona tatou feagai ma meaʻai e mauʻoa i gaʻo. E masani ona avea fuamoa ma le faateleina o le cholesterol toto, ae o le mea moni, e le mautinoa e saienitisi lenei mea. E tele suʻesuʻega ua faʻaalia ai o gaʻo tumu e faateleina ai le cholesterol.o lea taumafai e aloese mai meaʻai gaʻo. Fried, fast food, sauces - o nei mea uma e sili ona leaga mo lou tino.

Faaopopo ni fatu i lau meaai

Suesuega sa faia e saienitisi i le salafa o le lalolagi ua faaalia ai lena mea o le masani ona taumafa o soʻo se fatu ma fualaau mamago e faʻaititia ai le cholesterol toto. Ae aua neʻi galo, e ui i lea, o nei meaʻai maualuga-calorie, ma e le tatau ona e faʻaleagaina.

Tuu le ava ma le tapaa

A e ulaula, ona afaina tele lea o oe mama. E ui lava e le na o le pau lenei o le faafitauli. O taʻavale foi e faʻaititia le maualuga o le "pai" cholesterol i le toto, i le sao i le maualuga o le "leaga". O le ava malosi e afaina ai lou ola maloloina. Taumafai e faʻaumatia uma nei masani leaga.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o laasaga e lima e pulea ai le cholesterol e matua faigofie. O ni masani lelei ia e te manaʻomia e atiina ae ina ia mafai ai ona mataʻituina lou soifua maloloina. Latou te le gata ina pulea le cholesterol, ae fesoasoani foi ia lagona le lelei i aso uma.

O nei masaniga e puipuia ai faʻamaʻi eseese. O le puipuia o le faamaʻi, aemaise lava i se auala faigofie, e masani lava ona sili atu le lelei ma faigofie nai lo le togafitia.

E faapefea ona pulea le cholesterol toto?

O le tele o auala e mafai ona saofagā i le faʻamaʻiina o le LDL, e aofia ai oxidases NADPH, xanthine oxidase, myeloperoxidase, oxide nitric oxide synthase, lipoxygenase, ma le mitochondrial electron transport chain. Ole vaega ole Ox-LDL e faaalia ai le tele ole atherogenic mea, e aofia ai le faʻaaogaina ma le faʻapipiʻiina o macrophages, faʻapitoa foi ile gaioiga, immunogenic, apoptotic ma cytotoxic activities, le faʻaaliaina o faʻamatalaga o molelaʻau faʻafeiloaʻi i luga o sela o le endothelial, le faʻaosofia o le vaʻaia o le monocyte i macrophages, le gaosiga ma le faʻasaʻoina o cytokines pro-inflammatory mai macrophages.

Aemaise lava, i le tulaga o le endothelial, o le ROS e faatonutonuina ai le tele o auala faailoilo, e aofia ai le faatonutonuina o le tuputupu ae, faateleina, tali lemu o gata o endothelial, galuega puipui ma le toe faaleleia o vascular. E ui lava i le VSMC maualuga, o le ROS e faʻatautaia le tuputupu aʻe, femalagaaʻi, tulafono faatonutonu o le matrix, faʻafulafula ma le faʻasese, o mea uma lava e taua i le alualu i luma ma le faʻalavelave o le atherosclerosis.

O le taamilosaga leaga i le va o le atuatuvale o le oxidative ma le atherosclerosis e mafua mai i le atuatuvale e mafua ai le atinaʻe ma le alualu i luma o le atherosclerosis. E faapefea ona pulea le cholesterol? O le pule o le Cholesterol o le suʻesuʻega faifaipea ma le tausia lelei o le olaga ola.

Taua! E mafai ona e puleaina le cholesterol ma se meaai. E tatau ona e vavae ese mai le taumafataga meaʻai uma e iai le tele o cholesterol, faʻapea foi ma le pulea o numera ma taimi o taumafataga.

Oligoelements in water can control cholesterol

O suʻesuʻega a le Epidemiological ua faʻaalia ai le maualuga o aʻafiaga o le maʻi cardiovascular ma le mortality cerebrovascular i vaipanoa ma vai malulu ma le le lelei o le vavalalata i le va o le vai ma le tino. O le mea moni, e le lava ni faʻamaoniga e faʻaalia ai pe o vai malulu e aofia ai mea puipuia e le o iai i le vai malulu, pe i ai ni mea e afaina i vai malulu.

Suavai e aofia ai punaoa, pei o:

O vaega taua ia i le faʻaitiitia o le lamatia o le CVD. I le isi itu, o elemene pei o cadmium, lead, silver, mercury ma thallium e manatu leaga.

O le le atoatoa o le magnesium e manatu o se tulaga lamatia mo maʻi fatu cardiovascular, o le mea moni, o lona faaopoopo e tolopo ai le amataina o le atherosclerosis pe taofia ai lona atinaʻeina. I le isi itu, o le kasikoni o le elemene autu lea o meaʻai manu, ma e faʻaumatia e tagata le 20 i le 50 mg / aso o le kasikoni ma se taumafataga i Sisifo. O punavai autu o mea taumafa o le cereals atoa ma o latou oloa (e aofia ai pia), araisa, nisi o fualaau faisua ma fualaau faisua, ma le inu vai, aemaise lava o vaiinu mafolafola i le geothermal ma volcano. O le tele o suʻesuʻega ua faaalia ai o le gaioiga o loʻo i ai se sao i le tausisia o le amiosaʻo, tulaga mautu ma mea e faʻaaogaina o pa puipui ma ua maeʻa ona tuʻuina atu le silicium e avea o se mea puipuia i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi e pei o le atherosclerosis ma le maualuga. E le gata i lea, ua talitonuina o le vanadium e i ai ni mea e tetee ai atherosclerotic. E mafai foi e le lithium ona taofiofia le synthesis o le cholesterol, ae maua ai le atherogenic, lea e mafai ona taofia e le faaopoopoina o le aofaiga o le calcium talafeagai. O se mea e le lelei ai meaʻai e mafai ona mafua ai le hypercholesterolemia ma le hypertriglyceridemia, lea e sili atu ona mamafa i se mea e sili ona maua ai le zinc.

E mafua mai i nei faʻamaumauga faʻamaonia, o le faʻaaogaina o le kasikone, magnesium ma le vanadium i le vai ma le puipuia o le faʻaogaina o le cadmium ma le taʻitaʻaiga o ni elemene taua i le puipuia o maʻi cardiovascular, o le mea lea, o le vai malosi ei ai sona aafiaga lelei i le soifua maloloina ma e le tatau ona suia i le inu vai ma le le lava o mea aoga. E taua foi le manatuaina o le suavai ei ai se saofaga itiiti o le fuaina o le mineral e tusa ai ma le aofaʻi o mea taumafa (7% o le suavai ma le 93% o taumafa paleni).

Taua! Tagata e siaki le cholesterol i taimi uma, pe a uma le 60 tausaga. Ina ia faia lenei mea, e sili atu le lelei o le faatauina o le mita cholesterol i le fale. O lea e mafai ai ona e iloaina pea le faailo o lau cholesterol ma pulea.

Melatonin Supplement May Control Cholesterol

O le Melatonin, o se mea na mafua ai le fatuina o le indolamine, o se mea sili ona manaia tele o le molecule molecule o loʻo galue o se tagata e sili ona aoga ma faʻamalosi fua. O le puleaina o maualuga o cholesterol ma lenei faʻaopoopoga e sili atu ona faigofie. O le faʻaaogaina ma le manaia o le puleaina o le melatonin e iai sona aoga i le cardiovascular system.

E vave ona tufatufaina atu le melatonin i le tino atoa. E mafai ona sopoia uma maʻa puipui morphophysiological ma faigofie ona ulu atu i totonu o masini fatu ma vascular. O le maualuga o le intracellular concentration o le melatonin e foliga mai o loo maua i le mitochondria. E taua tele lenei mea ona o le mitochondria o le autu autu lea o radical free ma le fausiaina o le atuatuvale. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le melatonin i le tele o faʻasalalauga, e le gata i le faʻalauiloa ma le vavalalata, ua faamaonia le saogalemu mo suʻesuʻega a tagata.

O Melatonin lava ia e foliga mai o le a le gaioiga i le faʻamaina o le LDL, ma le muamua o le melatonin ma mea faʻasolosolo faʻasaina le LDL oxidation e tutusa ma le vitamini E. Ona o lona lipophilic ma le natura faʻasalalau, e tatau i le melatonin ona ulufale i le vaega lipid o vaega o le LDL ma puipuia ai le faʻamalosia lipids, ma e mafai foi ona faʻaleleia le kiliaina o le cholesterol.

O le mea e le tuusaʻo, o le melatonin e faʻaseseina ai le faʻamalosia o le oxidative i se tulaga le tuusaʻo, e faʻamalosia ai le gaosia o enzymes antioxidants cellular ROS, aemaise le glutathione peroxidase, glutathione reductase ma le superoxide desmutase. Melatonin, e faaopoopo atu i le avea o se antioxidant e sili atu le aoga nai lo le resveratrol, e mafai ona taulaʻi mo faʻamaʻi DNA faʻamaʻi faʻamaʻi e mafua mai i le maualalo o le resveratrol pe a faaopoopo i le tuufaatasiga.

E le gata i lea, o le 6-hydroxymelatonin, o le autu i le vivabolite melatonin ma lona muaʻi N-acetyl-5-hydroxytryptamine, na aoga i le faaitiitia o le peroxidation LDL in vitro. O le malosi o le matua matua o le melatonin, faapea foi ma ona metabolites, e galue ai i le taimi o le faamamaina o le tino e matua faateleina ai lona gafatia e faatapulaa ai le sauaina o oxidative i le tele o vaega i totonu o potu.O le mea lea, e mafai ona manatu e ui lava o le melatonin lava ia ei ai aʻafiaga faʻapitoa pe faʻapitoa mo le faʻalavelave i le oxidation oxidation oxidation o le LDL, o lana gaioiga o le a sili atu ona faʻatusatusa ma lona faʻatafuna autu. Melatonin e mafai ona i ai sona aʻafiaga puipuia ma aoga ile maʻi fatu cardiovascular, faʻaitiitia ai le aʻafiaga o le atherosclerosis ma le maualuga.

E taua le faamamafa atu o le mauaina talu ai nei o le melatonin i fualaau oona e tatalaina ai ni vaaiga fou i le tulaga o togafitiga masani i le athero-protective strategies. E faigofie ona pulea le cholesterol e ala i le 'ai lelei.

Faaiuga

O se taunuuga o se malamalama loloto atu i uiga ma le gaosiga o le ROS ma le faʻamaʻaloga o le oxidative ma le faʻaalia o faʻatasi i le tuusaʻo pe leai foi ma le atherosclerosis, o le faaitiitia i le ROS poʻo le faʻaitiitia o le fua faatatau o latou gaosiga atonu e faʻaitiitia ai le amataina ma le alualu i luma o le atherosclerosis. O le tuputupu ae e fesoasoani i suiga o le physiological, e pei o le atuatuvale o le oxidative, le afaina ma le endothelial, e matua fesootai lava ma le pathophysiology o le atherosclerosis.

O le mea moni, o faʻamaoniga malosi e taʻu mai ai o le faateleina o le taumafa o meaai lelei e aofia ai meaʻai ma meaʻai e faʻamalosia ai meatotino e mafai ona fesoasoani e faʻaleleia le lelei o le ola e ala i le tuai o le amataga ma faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻi cardiovascular ma, aemaise lava, atiaʻe faʻataʻitaʻiga o le atheroprotective faamaʻi faʻamaʻi, aofia ai i le pathogenesis o le atherosclerosis ma faʻasolosolo ai le vevela poʻo aʻafiaga, e mafai ona maua ai se tutusa lelei i le togafitiga e uiga i togafitiga e faasaga i le atherosclerosis. O le mea moni, o fua mo togafitiga cardiovascular ma togafitiga e tatau ona mafaufau i se auala faigofie, tuusao, ma le taugofie, o se auala muamua i le tuputupu ae o avega o le maʻi cardiovascular, na o ia lava poo le tuufaatasi ma togafitiga faafomaʻi. I lenei tulaga, o le tele o le taulai atu ua totogiina i le uaina, tii, fualaau aina ma le suauʻu olive, aua e sili ona mauoa i vailaau masani.

Ae peitai, o se malamalamaaga sili atu i le faiga o faailoilo e faalagolago i le atuatuvale o le oxidative, lo latou localization ma le tuufaatasiga e avea ma tusiga e faalagolago i le ROS ma ala faailo i le vascular pathophysiology i soo se tulaga o se tulaga manaomia mo le togafitia o togafitiga faafomaʻi ma le le puipuia o le cardiovascular protection from stress oxidative.

I le faaiuga, o le fautuaga e faapea o le antioxidants e mafai ona faʻagesegese le alualu i luma o le atherosclerosis e sili ona manaia ma folafolaina, ae o nisi suʻesuʻega e manaʻomia ina ia malamalama atili ai i auala e faamamafaina ai le aafiaga o le soifua maloloina. Puleaina lau cholesterol ma tumau i le soifua maloloina.

Afai e maualalo le cholesterol, faʻapefea ona lamatia ai le soifua maloloina o tagata? I le maulalo o le cholesterol, o le tele o faʻamaʻi eseese e ono aliali mai.

E sili atu le taua i le tuuitiitia o le cholesterol

Ae e tatau ona faʻaitiitia le cholesterol maualuga i fualaau faasaina? Pe i ai ni vaifofo masani e faʻaitiitia ai? Ae ui i lea, ao lei folafolaina le taua o le cholesterol, e tatau ona e mautinoa o nei fua faatatau e talafeagai ma o le maualuga o le cholesterol, e sili atu nai lo le masani.

O le tali i sea fesili e mafai ona maua ai se suʻesuʻega faʻapitoa faʻapitoa. E sili atu le le amanaiaina o isi metotia, talu ai i le 80% o mataupu, o le maualuga o le cholesterol ua fuafuaina ma le le talafeagai ma le sese.

I le taimi nei, o le masani o le cholesterol e 5.2 mmol / L. Ae ui lava i lea, e tusa lava pe laʻititi lona maualuga, e pei o le 6 mmol / l, e leai se mea e popole ai, talu ai e leai se mea ogaoga o le a tutupu i le tino.

Ae afai ole sili atu le maualuga o le 7-7.5 mmol / l, ona oʻo loa lea i le taimi e faʻalogo ai i le faʻamalo. A oʻo mai i faailo cholesterol e pei o le 10 mmol / L, e tatau loa ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi, talu ai ua le mafai ona e feagai ma sea ituaiga faafitauli.

E taua foi le malamalama o le puipuia o maʻi maʻi cardiovascular e le faatapulaaina i le faafitia o le cholesterol. O suesuega talu ai nei a saienitisi e faaalia ai o le faaitiitia o le gauai o se vailaʻau e ala i le 15-30% e le o taimi uma e maua ai se puipuiga faaopoopo i le fatu o le fatu. E toʻatele tagata atamamai e talitonu o le cholesterol na o ia e le afaina, aua e manaʻomia e le tino mo le sologa lelei.

"Lelei" cholesterol o le fale mo mea faʻapipiʻi, o loʻo auai i le gaosiga o le hormonal ma o le faia o le faiʻai e le mafaia pe a leai. E na o le "leaga" cholesterol e afaina ai tagata, lea i ona foliga fesuisuiai e nofo i luga o puipui o arteries ma veins, ma pipiʻi i luga o le taimi. O lea e tatau ai ona tau ma ia.

Cholesterol taumafa

E tatau ona maitauina o le auala aupito sili ona aoga o le tetee atu i le "leaga" cholesterol o le meaai talafeagai lea. E mafai ona taofiofi le cholesterol e ala i le tausisia o nisi o fautuaga paleni. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai e faʻaititia le faʻaaogaina o mea taumafa e maua mai i meaola o manu. E taua foi le faʻaititia o le pasene o meaai ma le maualuga o le pasene o le "leaga" cholesterol i lau lava meaai, lea e aofia ai:

  • kirimigi suamalie, suasusu suamalie, ituaiga gaʻo susu, kefir ma susu,
  • palu falai, aemaise lava fusi,
  • pama, popo niu ma le margarine,
  • meaʻai gaʻo, sausage, pastes,
  • keke, pusa, isi meaʻai,
  • Oona kulimi ma mayonnaise sauces,
  • palu ma pata,
  • gaʻo gaʻo
  • o fuamoa.

O le faaitiitia o le fuainumera o nei oloa i le taumafataga e taitai atu ai i se faaitiitia tele o le concentration o le cholesterol. Mo le manino, na o le suia o le pata i fualaau faisua, e mafai ai ona e maua se faʻaitiitia o le faʻamaʻi o le cholesterol mai le 12 i le 15%.

Afai tatou te talanoa e uiga i oloa e fesoasoani e maualalo le cholesterol, ona mafai loa lea ona manatu lelei le taumafataga Mediterranean i lenei itu. O ia ituaiga o mea taumafa e aofia ai le aofia ai i taumafa i aso taitasi o fualaau faisua ma fualaau aina, iʻa ma iʻa, nati, fualaau mamago ma le suauu olive.

O le a talafeagai i le faʻatamaoaigaina o lau lava taumafa i fualaʻau fiva:

O ia laau toto e matua afaina ai le cholesterol ma aveesea ai le tino.

Laʻau ma lauti lanumeamata e aoga tele. O le mea lea, o ia oloa e faʻaitiitia ai le aoga o enzymes e nafa ma le vaevaeina o gaʻo mai meaai, ma o se taunuuga latou te tuua le tino o le tagata e le suia. Ae mo le kalama, o lenei oloa, e faaopoopo atu i le malosi e tetee atu ai i le faaputuputuina o le cholesterol, o loo i ai le tomai tulaga ese e tatala ai pupuni toto fou, ma e mafai foi ona tuu i lalo le suka toto ma faamalosia ai le tino puipuia.

Aua nei galo e uiga i le sese, aua o loʻo i ai ni meaʻai, mea e fesoasoani e pulea le cholesterol. Ina ia maua ni taunuuga lelei, e tatau ona e faʻaaogaina le 2000 mg o uila i aso uma, lea e tusa ma le 2 tbsp. l fuālaʻau fatu. E le gata i lea, o le faaumiumi o le faʻaaogaina o le spirulina ma le alfalfa e mafua ai foi ona maualalo ifo i le cholesterol.

Ae ui i lea, e le tatau i se tasi ona iai ni faʻamoemoe maualuga mo ni faʻaopoopoga i le aofia ai. O oloa e lua e maualalo ai le cholesterol pe a 'aina i se voluma e 30 g, ma i faʻaopoopoga latou te i ai i le togi maualalo. Ae ui i lea, e oo lava i na ituaiga o vailaau oona ua maua i le malosi e taofi ai le fausiaina o pusa cholesterol i puipui o toto toto.

Isi auala e teteʻe ai cholesterol

Ae o meaai lelei e le na o le pau lea o le auala e pulea ai le maualuga o le cholesterol. O le toʻatele e iloa lelei o le maualuga o lenei mea, e tatau ona e pulea lou mamafa o le tino. I le tele o itu, o lenei faagasologa e faalagolago lea i meaʻai, ae o le gaioiga faaletino e taua foi. E le gata i lea, e foliga mai o le taʻalo i taaloga e le gata ina maua ai le maualuga o le "leaga" cholesterol, ae o le 10% foi le maualuga o le "lelei".

Ina ia ausia nei taunuuga, e lava le na o le 30 minute o le aso e tuʻuina atu ai i tino faaletino. E oʻo lava i se tagata e le o se tagata taʻaloga e mafai ona ulufale atu i le afa itula i aso uma e alu i ana faiga masani i aso taitasi, ma o le taunuuga mai ia i latou o le a tutusa lava. Ae e le o mea uma. O le teenaina o masani leaga o le a manaomia foi.

O le mea moni o le ulaula e le gata ina afaina ai le mama, ae e maua ai foi le maualuga o le "lelei" cholesterol ma o lenei mea e taʻitaʻia ai le faateleina o le maualuga o le "leaga". O le ava malosi e tutusa lava le meatotino. O le mafuaaga lena e taua ai le lafoaia o na mea ua fai ma vaisu i se taimi vave e mafai ai. Auala e faʻaitiitia ai le cholesterol e le faigata tele, ma e le gata ina latou fesoasoani e tau le cholesterol leaga, ae e fesoasoani foi ia te oe e te lagona le lelei.

Tuua Lau Faamatalaga