Pancreas tiga: o le fomaʻi e tatau ona ou alu i ai?

O se tagata soifua maloloina e le mafai ona mafaufau pe o le fomai o loo togafitia se maʻi patino. Ae o le mea e leaga ai, o lenei valea e masani ona taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, o le feagai ma se faʻafitauli, e le iloa e le tagata maʻi po o ai e liliu i ai mo se fesoasoani, ma le maua ai se taimi taua e suʻe ai faʻamatalaga. Ina ia aloese mai na faafitauli, e taua le iloa po o fea fomaʻi e togafitia le pancreas.

I lalo o soʻo se tuutuuga o le pancreatitis, o le a manaʻomia se faʻatalanoaga ma nisi o tagata tomai faapitoa. O le fea fomaʻi e tatau ona ou faʻafesoʻotaʻia mo faafitauli ma le pancreas? O lenei mataupu e faʻatua e:

  • fomaʻi (lōia),
  • gastroenterologist,
  • fomai tipitipi
  • endocrinologist
  • oncologist.

Faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi, e mafai ona faia togafitiga e pei ona taʻua i lalo:

  • i le matagaluega gastroenterological,
  • i le potu maʻi tigaina o le taotoga,
  • i le ofisa o le oncology,
  • i le fomaʻi i totonu o le falemai i le aso poʻo le togafitiga i fale.

O ai e faʻafesoʻotaʻi mo le pancreatitis e masani ai

Ina ia filifili pe o fea e amata ai lou ala i le faamalologa, e tatau ona e faʻavasegaina lou tulaga.

Faʻafitauli tigā e mataʻituina mo:

  • tiga i le pito i luga, faapea foi i le itu tauagavale o le hypochondrium, sili atu ona leaga pe a 'ai,
  • taʻavale
  • faafitauli ma le ogaumu (e mafai ona maua uma le manava ma le malosi),
  • gaosiga o le kesi, paʻu,
  • vaivaiga
  • mativa leaga.

Faatasi ai ma le mumū o le pancreas, e le gata o le hypochondrium, ae o le itu tauagavale foi o le tua i nisi o taimi e tiga ai, lea e mafai ona fenumiai, ona o na faailoga e pei o le osteochondrosis, lea e toalaiti ai tagata e vaai i se fomai.

Afai o taimi masani, ae mafai ona faʻafefeteina i totonu o le itulagi o loʻo aʻafia, e lagona, o le filifiliga e sili ona talafeagai o le alu i se fomaʻi mo le fesoasoani faafomaʻi. I le faʻafeiloaʻiga, o le fomaʻi o le a faia se suʻega, faʻamaonia suega talafeagai ma tuʻuina atu se faʻasinomaga i se fomaʻi o loʻo aʻafia i lenei faafitauli, e masani lava o se gastroenterologist. E le gata i lea, o le togafitiga o le a atagia ai le gauai o le maʻi i le manaʻoga e mulimuli i se soifua maloloina, aua o se tasi lenei o auala autu e faʻafefe ai faʻamaʻi. A aʻafia le pancreas, faʻafefete, kuka, faʻafefe, suamalie, ulaula, mea inu vevela, kofe ma le ava malosi. E taua le manatua o mea e fesoʻotaʻi ma le soifua maloloina, e le tatau ona e matamuli, o le mea lea, pe a masalosalo, e mafai pe e le mafai ona e faʻaogaina lenei oloa, e sili atu le siakiina o lau fomaʻi, aua o loʻo ia silafia uma uiga o le gasegase faapitoa mafai ona tuʻuina atu se tali auiliili. O le tulafono lava e tasi e faʻaaoga i metotia masani o togafitiga. O le tele oi latou e lelei tele ma e mafai ona fesoasoani e faʻaitiitia le tulaga, ae e tatau lava i le fomaʻi ona tuʻuina atu le faatagaga.

O le algorithm lava e tasi e faatatau i mataupu pe a mafatia le maʻi mai le pancreatitis masani - muamua, e alu atu i le fomaʻi.

O ai e mafai ona fesoasoani i le tino pancreatitis

O se osofaiga o le tino pancreatitis e le mafai ona matau. I le taimi, e lagona e se tagata le tiga o le tui i le pito i luga, lea e faʻaalia faʻaalia ai faafitauli i le pancreas. Ina ia maua se fesoasoani faafomaʻi talafeagai i ia tulaga, e tatau ona faʻaigoaina vave se falemaʻi. E tatau ona malamalama o le tagata gasegase o loʻo feagai ma tiga matuia i lenei taimi, ma o le faatuutuu e afaina i faigata ogaoga e oo i le oti.

O le fomaʻi, oe na taunuu mai i le valaau, o le a saunia fesoasoani muamua ma filifili po o le fea le matagaluega e sili ona talafeagai e tuʻuina atu le maʻi i. O le tele o taimi, o tagata e maua i le maʻi pancreatite o loʻo faʻamaʻi i le falemaʻi maʻi, ae mo nisi mafuaaga, atonu o vaega ia o taotoga, gastroenterology poʻo togafitiga.

Ina ia faʻamaonia le uluaʻi suʻesuʻega ma faʻavae le iai poʻo le leai o ni faʻamaʻi faʻamaʻi, pe a ulufale atu i le falemaʻi o le tele o suʻega ma suʻesuʻega o le a faʻamaonia:

  • suesuega o le toto (tulaga lautele ma meaola oona),
  • faʻataʻitaʻiga (faʻatalanoaga aoao ma amylase),
  • kopi
  • ECG
  • Faʻailoga o le vevela o le manava,
  • MRI lea e siaki ai e le fomai mo le i ai po o le leai o ni suiga o le tino,
  • CT
  • pancreatic angiography,
  • Retrograde cholecystopancreatography.

O ai e togafitia le maʻi pe a uma ona ia faia se talafaʻasolopito ma faʻamaonia le faʻamaonia? O se fomai tipitipi ma se gastroenterologist, o le e sili ona popole i faafitauli o gastrointestinal, filifili togafitiga talafeagai, pe a uma ona pasia e tagata uma e maua ni fautuaga i le aveina o vailaau ma mulimuli i se taumafataga maloloina. E le gata i lea, o le a suʻesuʻeina e le faʻalapotopotoga faʻapitoa le suiga o le soifua maloloina o pancreatic. Afai e tatau ai, o le a ia tuʻuina atu se faʻamatalaga mo le suʻega i se tagata gastroenterologist, endocrinologist poʻo le fomaʻi.

O le a le taimi e tatau ona ou faʻafesoʻotaʻi ai se endocrinologist?

O le pancreas e maua ai hormones taua mo le tino o le tagata: glucagon, insulin ma le somatostatin. O i latou uma lava e aʻafia ai totoga o le kulukose toto. O le afaina o lenei okeni e mafai ona oo atu ai i lona le atoatoa poʻo le tino foi o le necrosis, lea e lamatia ai le tupu o le maʻisuka. O le mafuaaga lena e taua tele ai le talanoa i se endocrinologist i ia mataupu. O le fomaʻi o le a tuʻuina le tagata maʻi i luga o faʻamaumauga, ia filifili le fua talafeagai o le inisalini, pe a manaʻomia, poʻo le faatonuina o isi togafitiga faafomaʻi.

Afai o le fomaʻi e faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi

E toatele na teteʻi i le na o le taʻua o le upu "fomaʻi." Ae e le tatau ona e fefefe pe afai o le fomaʻi ua tuʻuina atu le faʻataʻitaʻiga i lenei tagata tomai faapitoa, ona o le faafitauli na iloa i le taimi e mafai ona foia atoa ma le fesoasoani a metotia faʻaonapo nei.

Le togafiti togafitiga o pancreatitis atonu e ono oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi. E mafai ona e mauaina i latou i le fesoasoani o le ultrasound, CT, MRI ma isi suʻesuʻega e faia i luga o le taliaina o le tagata maʻi i le falemaʻi. I totonu o fusi o le pancreas, o tumutumu poʻo tumutumu oona e mafai ona fausiaina. I ia tulaga, o se feutagaiga ma se fomaʻi mata o loʻo matua talafeagai lava, aua e na o ia lava e mafai ona faʻamautuina se faʻamaonia saʻo ma faʻamaonia togafitiga talafeagai. Afai e manaʻomia, ua faia se filifiliga e uiga i taotoga ma togafitiga.

O le afaina o le pancreas o se maʻi ogaoga lea e manaʻomia ai le feutagaʻi ma se tagata tomai faapitoa o loʻo togafitia tonu ia totoga o le gastrointestinal tract. E le tatau ona tolopoina i se asiasiga i se fomaʻi, aua o le faaopoopoina i maʻi autu, maʻi faʻamaʻi, o le mea e sili ona taua o le maʻisuka, ua afaina i le matautia.

O fea fomaʻi o le a fesoasoani e fofo pancreatitis?

Faʻailogaina o faʻamaʻi o le pancreatic, e fautuaina e muamua ona faʻafesoʻotaʻi lau GP i le lotoifale. O lenei fautuaga e le aoga ia i latou pe afai ei ai se osofaiga a le tagata i le faamai. I le mataupu mulimuli, o le falemaʻi vave mo le maʻi ma togafitiga faafomaʻi i tulaga le mautonu e talafeagai.

O se tausisoifua sili ona agavaa i le taimi o le uluai suʻesuʻega o le a fesoasoani e saili pe o le tiga o le tiga ona o le soliga o le gaioiga o le pancreas, poʻo mafuaʻaga e taoto ai i isi faʻafitauli.

Afai e masalomia se faamaʻi, e fautuaina e le fomaʻi ni metotia faʻamalosi e faʻamaonia pe faafitia ai le mea autu. Afai e masalomia le faaletonu o le tino i se pepe fou, o le tamaititi o le tali i le fesili e tatau ona faafesootai e fomaʻi mo pancreatitis. Ona ia tuʻuina atu lea o se faʻamatalaga i isi fomaʻi.

Ina ia iloa le natura o le faʻaleagaina o le faagasologa i le pancreas, e tatau ona faia se iloiloga ultrasound, lea e fesoasoani e saili mea nei:

  • Pe o faateleina le pancreas pe leai foi,
  • Le tikeri o le faʻalogo, lea e foliga mai o se faʻamatalaga uiga lelei o le maʻi,
  • O le i ai o tumutumu neoplasms, cysts,
  • Fuafuaga o le loloto ma le vaega o le liona.

A maeʻa se faʻamatalaga puupuu, e tuʻuina atu e le fomaʻi se faʻamatalaga i se gastroenterologist. O lenei fomaʻi o se tagata poto faapitoa e togafitia le pancreas. O le a ia faatalanoaina le tagata maʻi mo faitioga, faia se suesuega faaletino. Faʻavae i luga o le ultrasound ma le palpation, o le a ia faʻamaeʻaina le vaega o le okeni ua faʻaleagaina.

E le gata i lea, o se suʻesuʻega ua faʻamatalaina e fuafua ai le maualuga o enzymes oona i totonu o le toto. O le faʻalauiloaina o le faagasologa e faʻaalia i le faateleina o leukocytosis.

Mo se togafitiga manuia, ua fautuaina ina ia maua X-ray, MRI, CT, ma isi suʻesuʻega.

O afea le fesoasoani a se endocrinologist ma le oncologist e manaʻomia?

O fea fomaʻi e togafitia pancreatitis i tagata matutua? Muamua e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi i le lotoifale i le nofoaga e nofo ai. Afai e mafai, e sili ona alu i le gastroenterologist i le taimi lava lena. I le avea ai o se tulafono, o se "tuusaʻo" asiasi e mafai ona faatagaina i falemaʻi tumaoti. I le taimi o le maʻitaga, e mafai ona faitio i lau fomaʻi. O le a tuʻuina atu e le fomai se faʻamatalaga e asiasi i isi fomaʻi.

O afea e te manaʻomia ai se apili i se endocrinologist i totonu o se falemaʻi? O siama e maua i le parenchyma o le tino i totonu, lea e fesoasoani i le gaosia o hormones - inisalini, glucagon ma somatostatin. Pe a latou ulu atu i le toto, latou te fesoasoani e faatonutonu le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le tino. Faʻatasi ai ma le mumu o le tino, o le siaki o nei sela ua matauina, o se taunuuga, ua alualu i luma le maʻisuka. E masani lava o lenei ata o loʻo matauina i le pancreatitis.

Faatasi ai ma lenei ata, e manaʻomia le auai o se suʻega. E tusia e le fomaʻi le tagata maʻi, siaki lona tulaga, filifili e tofotofoina, filifili le fua o le insulin poo isi vailaau e fautuaina mo le toe faafou o togafitiga. O togafitiga i le inpatient e manaʻomia i nisi taimi i se falemaʻi i le pito o le endocrinology.

O faʻamaʻi pipisi o le biliary e masani ona masani ai - urolithiasis, cholecystitis, ma isi. O le fea fomaʻi e tatau ona ou talanoa i pancreatic pancreatitis pe afai o le mafuaaga o le maʻi o se tumo? I lenei tulaga, e manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi.

I totonu o tisipenesa o le pancreas e mafai ona mauaina:

  1. Cysts
  2. Pseudocists.
  3. Maga leaga.
  4. Benign neoplasms.

Faʻalagolago i faʻamatalaga maʻoti, o le fomaʻi e faatonuina togafitiga. I nisi o tulaga, o togafitiga faʻasaʻo e ala i vailaʻau ma gaʻau mo le pancreas ua lava. O nisi taimi e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa e aveese ai le neoplasm.

I le i ai o se paʻu o se natura leaga, ua faatonuina le chemotherapy.

O ai e tatau ona ou faʻafesoʻotaʻia ma se osofaʻiga mataʻutia?

O le aliali mai o ogaoga tiga i le pito i luga e taʻu mai ai le mumū tele o le pancreas. O le a le mafai ona faʻaitiitia le tiga i le fale, leai ni auala e mafai ona taulimaina ai le galuega.

Pau lava le ala e alu ai e valaau le fomaʻi. O le fomaʻi na taunuu mai o le a suʻeina le tagata maʻi, faia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi e faʻamalosi ai le tagata maʻi, faʻataʻi le falemaʻi mo le isi siama ma togafitiga.

I se osofaiga ogaoga, o le tagata maʻi o le a togafitia i le potu maʻi tigaina, i le mea o le a suʻeina ai o ia e se toe faʻamalolo ma le fomai tipitipi. Afai e le mafai, e fai ma faʻataʻitaʻiga, o se falemaʻi ei ai se potu maʻi tigaina e mamao lava mamao, e auina atu i le gastroenterology poʻo le taotoga.

A maeʻa ona ulufale se tagata i le falemaʻi, e tatau ona iloilo le tulaga o lea. O se suʻesuʻega faʻasolosolo o togafitiga faʻapitoa o loʻo faia, faʻaeseese mai isi faʻamaʻi. E mafai ona latou siaki mea nei:

  • Suesuega o le toto ma le toto.
  • O le suʻesuʻega o le Urine e lautele, faʻapea foi mo le amylase.
  • Ultrasound, ECG, MRI.

O togafitiga o togafitiga mulimuli ane o taimi uma lava, ona o taunuuga na maua i le taimi o le suʻega. Faʻavae i luga o faʻamatalaga na aoina, ua faʻamaonia pe teena e le fomaʻi le uluaʻi suʻesuʻega o le maʻi pancreatitis.

Faʻasaga i tua o se faʻalavelave faʻaleagaina i totonu o le pancreas, o loʻo faʻatulagaga e faʻamaeʻa ai le tausiga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le fomai tipitipi e faatonuina le togafitiga. Afai e manaʻomia, e mafai ona fetuunai le togafitiga.

Ina ia toe faʻafoʻisia le faʻatinoina o le okeni, e taʻitaʻia fomaʻi e tolu tulaga - fiaai, malulu ma le filemu. O le tagata maʻi e manaʻomia le moega e moe ai, e le aofia ai le afi. Ina ia faʻamalieina le tiga, e tuʻuina ai se paʻu vevela mafanafana i luga o le paʻu. O le fiaʻai mo le pancreatitis o lona uiga o le teena atoatoa o meaai i lalo o le vaavaaiga faafomai mo ni nai aso.

A maeʻa le faʻamalositino, ona tuʻuina atu lea o le maʻi i le matagaluega o le gastroenterology poʻo le taotoga. Aʻo tuʻuina atu, ua tuʻuina atu i ai e le tagata maʻi ni auiliiliga auiliili e uiga i le taumafa - e leʻo ai meaʻai, gaʻo ma mea vevela, e matua faasaina le inuina o le ava malosi, ma isi. E pei o le tulafono, ua tuʻuina atu ia te ia se faʻamanatuga o mea e faasaina ma faasaina. I le fale, e mafai ona e inu i teuteuga o laau - tino ola, soʻo, mea totino, ma isi mea, fesoasoani e faʻavave le faagasologa faʻamalolo.

E faʻafefea ona togafitia togafitiga o le pancreas o le a taʻu atu ai i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

O le fea fomaʻi e togafitia se paʻu paʻu mumū?

O le mea e leaga ai, o le toatele e le iloa le igoa o le fomaʻi mo le pancreas ma mo le totoina o totoga atoa. Afai e leʻi iai se faʻafitauli i se tagata i lenei okeni, ona faʻamafanafanaina lea o le a faigata mo le tagata maʻi ona malamalama pe o le a tonu lona tiga ma le auala e togafitia ai.

O le tele o taimi i lenei tulaga, e liliu tagata i le fomaʻi ma faitioga o le tiga o le tino. O le filifiliga sao lenei, aua o ia lea e mafai ona muamua fuafuaina le siama, faamanino le natura o le tiga ma taʻu mai po o le a le maʻi o le maʻi. A maeʻa le suʻega, ole a lipoti mai e le fomaʻi pe tatau ona togafitia le pancreas, pe afai o se faʻafitauli o se uiga ese. Pe a iai nisi o faʻaʻailoga, e faatatau i faitioga a le tagata maʻi ma lona tulaga, e tuʻuina atu e le fomaʻi le tagata maʻi i se fomaʻi:

  • gastroenterologist
  • endocrinologist
  • i le fomai tipitipi.

I faʻamaʻi o totoga i totonu, aemaise lava i se tulaga o se osofaiga ogaoga, e taua le tuʻuina atu o togafitiga faafomaʻi i se taimi talafeagai ma le agavaa e ala i le amataina o togafitiga saʻo, o lea e tatau ai ona e iloa po o le fomaʻi e togafitia ai le paʻu. E mafai ona faia lenei mea e le fomaʻi na matauina lona maʻi, aemaise lava pe a tulaʻi mai faafitauli faʻapitoa. Afai e te faʻafetaiaʻia nei faʻamaoniga mo le taimi muamua, ona taʻu atu lea e le fomaʻi poʻo fea le fomaʻi e faʻafesoʻotaʻi ai. E tatau ona faia se taimi atofaina ma le fomaʻi o le itumalo, e faia se suʻesuʻega muamua, faʻasalalau ia suʻega talafeagai, atonu i se faʻamatalaga manino, ma tuʻuina atu le faʻataʻitaʻiga i faʻamatalaga o le ultrasound.

A oʻo mai le mumu o le pancreas i le natura o le tino pancreatitis, o le a fesoasoani le gastroenterologist i le tagata maʻi i togafitiga. E faʻapitoa i faʻamaʻi o le pancreas, faigofie ona iloa po o le fea vaega o le okeni e mumu. O se ata sao o le a fesoasoani i le faatuina o se ultrasound. Ole suʻega a le tagata maʻi o le a taʻuina atu ia te oe mea o loʻo i totonu o le enzymes i totonu o le toto, e taulai atu i ai ole gastroenterologist o le a faatonuina ai fualaau malosi.

Afai e faʻamautu e le fomaʻi le maʻi o le pancreatitis, ma e mafai ona lagona le pancreas i le palpation, ona tuʻuina atu lea o le faatonuga i le fomai tipitipi, ae e le o lona uiga e tatau ona faia se taotoga. O le tagata maʻi e tuʻuina mo togafitiga i se falemaʻi, i le mea o le a faia ai e le fomaʻi se togafitiga faʻapitoa, faʻamaonia le injections ma le faʻamalositisi. E taua lenei mea i mataupu ogaoga, ma le pancreatitis ma faʻafitauli. Afai o loʻo i ai se fusi i totonu o paipa o le okeni, poʻo le tiga o le gaʻo, e mafai ona latou faatonuina mo togafitiga se gaioiga na amataina e le fomaʻi aoga ma faia e le fomai tipitipi.

I le pancreatic pancreatitis e tetee i le maʻisuka, o le fomaʻi o le a faasino atu le tagata maʻi i le endocrinologist.Ua maua mai e lenei fomaʻi mai le auʻiliʻiliga le tala o le maʻi, faʻamaonia le faʻamalositino togafitiga, aemaise lava pe a iai se soliga i le gaosiga o le inisalini.

O le fea fomaʻi e togafitia ai le pancreatite aano?

O le fea fomaʻi e alu ma le pancreas o le fesili autu lea i se osofaʻiga o le tino pancreatite. O le tulaga o le maʻi i le taimi o le osofaiga o le mea pito sili ona faigata, o le mea lea, o le sili ona saʻo o le a avea ma se falemaʻi mo le faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻasalaga. Faʻalagolago i le tulaga o le tagata maʻi, e faia e le fomaʻi se filifiliga e uiga ile falemaʻi, ma tuʻuina i totonu o le potu maʻi tigaina, poʻo le tuuina atu o le fesoasoani i lea tulaga, faatasi ai ma isi tofiga ma togafitiga.

O se gastroenterologist o loʻo auai i togafitiga, o ia lava na te tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga mo le suʻega o le ultrasound, tusi ia suʻesuʻega talafeagai. O le tagata maʻi e le tuʻuina i taimi uma i le falemaʻi, o nisi taimi o le maʻi e mafai ona faʻamalolo i le fale, ae e le tuusaunoa mai le alu i le fomaʻi. O le afaina o le pancreas o le gaioiga mamafa e tatau ona togafitia i fualaau, e le mafai e le tino ona gafatia. Afai e te le ole mo se fesoasoani ma e le amata togafitiga, o le a mafai ona tupu le maʻi i se tulaga sili atu ona ogaoga ma tuuina atu ni faʻafitauli.

O le tino pancreatitis - tiga matuia, faʻaleagaina faifaipea, faʻafouina o le manava o le tino ma le gaʻo susu. Ina ia aveese le mumū mai le okeni, e tatau ona faʻavasega le maualuga o enzymes i totonu o le toto lea e leai se taimi e maua ai le gaʻo ua afaina. O le mana lenei o vailaʻau:

O se tagata gastroenterologist e mafai ona faʻaaogaina e le gata o faʻamaoniga o le faʻamaʻi, ae o le mafuaaga foi o togafitiga o le pancreas e ala i le faatonuina o togafitiga talafeagai ma talafeagai. Afai e te usitai i ana fautuaga ma fautuaga, pe a uma togafitiga, e mafai ona e galo e uiga i pancreatitis e faavavau, ae peitai, o le a le toe mafai ona e toe foi atu i lou olaga masani, o le ae manaomia le toe iloilo lau meaʻai ma amioga.

O ai na te togafitia le pancreatitis chronic?

A oʻo ina amata le pancreatitis i se foliga masani, e mafai e le tagata gasegase ona taulimaina le faʻamaʻi ia te ia lava e ala i le asiasi atu i se fomaʻi faʻapitoa poʻo le auai i le gastroenterologist mo faʻatalanoaga. O le tele lava o taimi, e liliu le tagata i fomaʻi pe a oʻo ina faʻamalosia faʻamaoniga, pe o le taimi muamua e le togafitia togafitiga. I lenei laasaga, o le tiga e le o faʻailoaina, aua, e pei ona faatonuina e le fomaʻi, o le tagata maʻi e faʻaaogaina fualaau faʻamaʻi ua uma ona i ai se togafitiga faʻapitoa.

Afai o le osofaiga e tupu mo le taimi muamua, e mafai ona malosi ma afaina ai le tiga e le mafai ona faʻaaogaina, o se tagata maʻi i le pancreatitis e manaʻomia ona valaʻau vave i se 'au taʻavale, o le a filifili le fomai po o fea e togafitia ai le maʻi ma e mafai e le fomai ona fesoasoani ia te ia. O le tele lava o taimi, e maua ai e le resuscitator ma le fomai tipitipi le fesoasoani, e faʻavae i luga o taunuuga o auiliiliga, molimau o masini suʻesuʻe. A uma ona taofi le tiga, faʻamalolo le mumu, o le maʻi e faʻataʻitaʻiina se taumafataga o le soifua maloloina, ave vailaʻau ma fale faʻamalolo. Ina ia faʻaitiitia faʻamaoniga o le pancreatitis chronic i totonu o le falemaʻi, e tatau ona taoto i lalo mo le itiiti ifo i le vaiaso.

I le atinaʻeina o le tino pancreatitis, o le gall juva ma le ate e mafatia, lea e aafia ai le maʻi o le maʻi ma ana suʻesuʻega, o le mea lea, pe a maeʻa togafitiga ile falemaʻi, e taua tele le mataʻituina e se fomaʻi i le lotoifale o loʻo siaki le tulaga o le soifua maloloina ma le maualuga o enzymes i le toto. O le pancreatitis ole taimi e manaʻomia ai le gauai faapitoa, meaʻai ma vailaau i taimi patino. Afai e solia le faatonuga a le fomaʻi ma le amanaia le taumafataga, o le faoa faamalosi o le a sili atu ona masani ai, o le a amata ona faaitiitia le puipuiga, ma o le a amata ona tupu mai ai faamaʻi o le ate.

Faatalatalanoaga o le endocrinologist ma le fomai nifo

O nisi taimi o le faʻamaʻi faʻatasi ma faʻalavelave poʻo uiga e aliali mai e faʻaalia ai le atinaʻeina o se neoplasm. O le mumusu umi o le togafitiga e mafai foi ona taʻitaʻia ai le faiga o le toto i totonu o le pancreatic ducts, lea e mafai e le fomai ona fesoasoani i nei faiga, o le a le taua tele - o le taunuuga autu. Afai o le ultrasound e faʻamaonia se tumutumu o se natura leaga pe leaga, ona tatau loa lea ona faʻatalanoa se tagata suʻesuʻe i luga o le fale. O lana galuega o le fetuʻunaʻi lea o togafitiga na faʻamatalaina e le gastroenterologist e tusa ai ma le faʻamaʻi o le maʻi. O loʻo suʻesuʻe e le fomaʻii le togafitiga o le vailaau faʻamalosi, o le lagolagoina o le maʻi gasegase, lea e le afaina ai le taotoga. E masani ona tali lelei i le togafitiga, o le cysts ma le polyps.

O le masalosalo, o le na te togafitia le tagata maʻi i pancreatic pancreatitis, e le mafai ona tulaʻi, e pei ona faia e le endocrinologist. E manaʻomia foʻi ana faʻatalanoaga pe a iai ni faʻafitauli i le inisalini na gaosia i le tino o le tagata maʻi e le o le pancreatitis. Ina ia aloese mai le alualu i luma o le maʻisuka, pe le o le amata i se tulaga sili ona faigata - e tatau ona e vaai i se fomaʻi i le taimi. E le gata i lea, o le pancreas e maua ai hormones ma enzymes e faʻamalosia ai le faʻaleagaina o le tino ma le faʻamavaeina o meaai, pe a iai ni faʻalavelave i le maualuga o nei hormones, o le a faʻamaonia ai le togafitiga o le hormone o le a faʻaumatia ai.

Mafuaaga o le faamai

O le atinaʻeina o pancreatitis e fesoʻotaʻi ma le aʻafiaga o mea e faʻaleagaina ai le pancreas ma faʻaosoosoina ai le faʻaogaina o le faʻaiʻuga:

  1. Taumafa le lelei.
  2. Fafagaina.
  3. Alu
  4. Iniseti
  5. Ino (including medications).
  6. Faamai ogaoga.
  7. Faʻaleagaga faʻasolosolo o le gastrointestinal tract, ate, gall vladder.
  8. Faʻasoga o le endocrine, faʻasologa o le tino.

O le paʻu o le pancreatic e ono mafai ona faʻalavelave pe faʻaloloa. I le tulaga lona lua, o le maʻi e maua i taimi o le toe toʻi (toe amataina o faailoga) ma le faʻamagaloina (leai o ni faailo taua o togafitiga ma faitioga e uiga i le tulaga).

Filifiliga Faʻasalaga

O le tele o le pancreatitis e ese mai taimi masani - ei ai le eseesega i mafuaʻaga ma pathogenesis (atinaʻe atinae), ma togafitiga o togafitiga faafomaʻi. E afaina pe a filifilia se fomaʻi e togafitia se maʻi.

O lea la, o uiga autu o pathoces e mafai ona atagia mai i le laulau:

Pancreatitis
FaasoaTaimi
Loto GlandFaʻatoaVaega muamua muamua
Faasologa o taualumagaMataʻutia, faatasi ai ma le vave faʻafuaseʻi o faʻasologa (general) faʻamaoniga ma tulaga lamatiaVaiaso naʻo le taimi o le toe foʻi
Le natura o suigaManua-o le gaogao ma le tino o le necorosis i lalo o le faatosinaga o faʻamalosi faʻamalosi (enzymes)Faʻaitiitia le gaioiga o gaioiga, sui o vaega o loʻo "galue" ma faʻaoga fesoʻotaʻiga
Faʻafitauli pipisiMasaloE le o uiga
O le taufaamatau i le olagaTatalo i taimi umaNaʻo mataupu ogaoga
Talosaga o le toe faʻaleleia ma le faʻaleleia o galuega a okeniE i ai se fesoasoani taimiLeai

O le mea lea, o ituaiga uma o le gaioiga e afaina tele ai le setete o le pancreas, ae e sili atu ona matautia ona o faaaliga manino ma le matuia o le inupia, ae peitai o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻafuaseʻi ona tupu le mumu.

O ai e faʻafesoʻotaʻi

O fomaʻi faapitoa faʻapitoa i vaega o polyclinics ma in-patient e feagai ma mataupu o suʻesuʻega ma le togafitiga o faʻamaʻi o le tino. E faalagolago tele i le fesuiaiga o le faagasologa ma le tulaga o lona auala (faʻataʻitaʻiga, faʻamagaloina), lea o loʻo maʻi ai le tagata maʻi. O le a le fomaʻi e togafitia ai le pani?

O loʻo galue o ia i le suʻesuʻeina muamua o le maʻi o le maʻi i maʻi tumau o le gastrointestinal tract ma le maʻi mumunia, ma talia:

  • i le falemai
  • i se falemai
  • i uluai fesoasoani fesoasoani i fale faigaluega.

O le fomaʻi e masani lava o le fomaʻi muamua lea e manaʻomia e le tagata maʻi le fesoasoani faafomaʻi pe a iai ni faʻamaoniga o le exocrine gland insufficiency: o le gasea, vomiting, bloating, ma le stool disorder. O lenei tagata tomai faapitoa e mafai ona fuafua le faiga o suʻega, filifilia vailaau e faʻamaonia ai siama o loʻo misi (Panzinorm, Pancreatin), fautuaina fualaau faasaina e faʻamautuina ai le tulaga o le faʻaleagaina o le pancreatic damage (Movespasm, Almagel, Omez).

Gastroenterologist

O se fomaʻi faapitoa lenei i le siamaina ma le togafitiga o faʻamaʻi o le tino, e aofia ai le hepatobiliary tract (ate, gall vladder). E mafai ona fesoasoani i tulaga e matauina ai le mumu o le pancreas ma e popole ai le tagata maʻi:

  1. Le fiaai.
  2. Nausea, vomiting periodic.
  3. Paʻu o le tino.
  4. Upa le nofoa.

O se gastroenterologist e tuʻuina atu togafitiga faafomaʻi i se fuafuaga fuafuaina (e ala i le tuʻuina atu e le tagata lava ia poʻo le tuʻuina atu e se fomaʻi i se falemaʻi poʻo se falemaʻi). O lenei fomaʻi o loʻo aʻafia foi i le puleaina o tagata mamaʻi o loʻo i totonu o le taimi o le toe faʻaleleia ina ua maeʻa le osofaia o pancreatitis, ae ua le toe manaʻomia le faʻaauau pea ona mataʻituina ma togafitiga faʻapitoa.

O lenei fomaʻi e togafitia pancreatiti:

  • i se auala vaʻaia
  • i le faʻaleagaina o se foliga masani,
  • i le iai o faʻalavelave faʻapitoa o le gaioiga autu (peritonitis, abscessing, totoga mai le pito i luga ma le lalolalo o le gastrointestinal tract),
  • faatasi ai ma se tuufaatasiga o gaioiga o pancreatic ma le gallstone faamaʻi.

Aʻo puleaina tagata mamaʻi o loʻo i ai i se olaga e lamatia pe le mautonu pe a uma le taotoga, e galulue le fomai tipitipi ma se fomaʻi e pei o se tagata suʻesuʻe-resuscitator. Afai o le tagata maʻi ua i ai ni faʻafitauli o le maʻi cardiovascular, o fatugaʻo ma isi totoga, o le cardiologist, neurologist, ma le fomaʻi maʻi e mafai ona valaʻaulia mo faʻatalanoaga.

Endocrinologist

Talu ai ona o le pancreatitis e aʻafia ai le gaosia o hormones, e manaomia ai e le tagata maʻi le fesoasoani a se endocrinologist. Tagata faʻapitoa:

  1. Faʻatino se suʻesuʻega e iloilo ai le ogaoga o soliga.
  2. Filifili i le manaʻomia mo le sui ma le faʻamalosi togafitiga (mo se faʻataʻitaʻiga, o le tofiaina o inisalini poʻo le faʻasaina o le suka).
  3. E puleaina le faʻaogaina o le gasegase o le maʻisuka ma isi mea e faʻaleagaina ai le gasegase e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le paʻu poʻo le mea e tupu i le maʻi mo isi mafuaaga.

O le endocrinologist e galulue faatasi ma fomaʻi, e aofia ai le gastroenterologist. E ui o le fesoasoani ma le pancreatitis e le aofia i le lisi o matafaioi autu, o lana galuega o le auai i le togafitiga o taunuuga o lenei maʻi - ae maise lava, o le maʻi suka.

O le mea lea, i le pancreatitis, o le tagata maʻi e nofoia e se fomaʻi, gastroenterologist, fomai tipitipi, ma, afai e tatau ai, o le endocrinologist.

O fea e togafitia

Faʻatasi ai ma se faʻalavelave matuia o se faʻafitauli leaga, o le atinaʻeina o mea leaga o le tino (mai le itu o le mama, gaʻo, fatu, ma isi), e tatau ile falemaʻi i le falemaʻi e faʻamalolo ai le maʻi. O le tele o taimi, o se tafaʻi tafaʻi (talu ai e ono manaʻomia ni taotoga). O le mea lava lea e tasi mo faafitauli:

  • peritonitis
  • toʻamea, phlegmon, fistula i le manava o le manava,
  • gasegase mai le pito i luga ma lalo o le gastrointestinal tract.

O tagata faapitoa o le potu maʻi maʻi ma le potu maʻi tigaina (faʻapuʻupuʻu e pei o le ICU) o loʻo aʻafia i le mataituina o le tagata maʻi i le teʻi ina ua maeʻa le taotoga. E i ai se faʻaauau pea i le va oi latou ma le taʻaloga tumaʻi, ma afai e tatau ai, o faufautua o faʻasologa o talaʻaga e suʻe le tagata maʻi.

O togafitiga faʻapitoa (faʻatasi ma asiasiga i le falemaʻi mo suʻesuʻega, faʻamalosia togafitiga ma mataʻituina lona aoga) e faia i mataupu e leai se lamatiaga saʻo i le olaga, o le pancreatitis e maua i se tulaga masani e aunoa ma se toe foʻi mai. E mafai e tagata maʻi ona tumau i le soifua maloloina ma le gaioiga, ma o le galuega autu a le faufautua o le faailoaina lea o aʻafiaga e ono lamatia ai le tulaga ma fautuaina ai se togafitiga talafeagai (faatasi ai ma fesuiaiga o enzymes, antispasmodics, ma fualaau e aafia ai le elemene i totonu o le manava).

O le fea fomaʻi o le a alu mo le tiga i le pancreas

O le pancreas o se okeni e le iloa e tagata uma lona tulaga. Ma e sili atu, e le o tagata uma e iloa po o le fomaʻi e togafitia ai le pancreas. Ae ui i lea, e toʻatele e ono faʻalavelaveina e le solia o lenei tino. O le mea lea, o faʻamatalaga i lenei mataupu o le a le sili atu.

E mafai ona e talanoa e uiga i soliga tulafono i le pancreas e faʻavae i faʻamatalaga nei:

  • mamafa i le itu tauagavale,
  • tiga i le itu, lea e faateleina pe a uma ona 'ai,
  • o le tiga o le fusi
  • afaina
  • taʻavale

Aʻo leʻi taliina le fesili e faʻafesoʻotaʻi e le fomaʻi, e tatau ona suʻe le nofoaga o le pancreas. E tusa ai ma le igoa o le okeni, e mafai ona tatou faʻapea o loʻo i lalo o le manava ile itu tauagavale. O se vaega o le fualaau otaota. O le mafuaaga lea e taulima ai e le gastroenterologist mataupu e fesootaʻi ma le pancreas.

O le tino e nafa ma le fausiaina o enzymes, ona latou ulufale lea i le duodenum, i le mea o loʻo malepelepe ai i ni elemene eseese ma meaʻai e togafitia e le inumaga.

E le gata i lea, o le pancreas e faʻaaogaina ai galuega taua e lua:

  1. Faʻasalaga mai fafo o le faʻapipiʻiina o le vai o le pancreatic mo le gaogao.
  2. Faʻatonuga i le lotoifale - e maua ai le tele o hormones e faʻasaʻo ai le metabolism o gaʻo, proteins ma gaʻo.

O le galuega autu a lenei tino e fesootaʻi ma le gaosiga o le inisalini ma le glucagon. I lalo o le faatosinaga a le muamua, o mea inu gaʻo ma le kulukose o loʻo faʻaleleia. E mafai e Glucagon ona puipuia ni fiva ate mai le vevela gaʻo. Afai e faʻaitiitia le faoa faamalosi o le pancreatic, o le a le fesoasoani a le fomai? Afai e maua mai e le tino nei homone e lua, e manaʻomia e se tagata le fesoasoani a se endocrinologist.

Pe a liliu se tagata i se tasi e togafitia pancreatitis poʻo isi faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa i nisi faitioga, o le fomaʻi muamua e suʻe le talafaasolopito o le tagata maʻi e faʻavae i luga o faʻamaoniga.

A maeʻa lena, o le tagata maʻi e auina atu i le loloto o ituaiga suesuega:

  • faʻataʻitaʻiga
  • suʻega o toto - falemaʻi ma mea faʻapena,
  • iloiloga ultrasound o gaioiga o le tino,
  • MRI
  • ECG
  • faʻataʻitaʻiga - fefaʻatauaʻiga fecale,
  • okeni angiography
  • retrograde cholecystopancreatography,
  • toto kullukose ma lipine lipine,
  • lipase lipine ma suʻesuʻega amylase,
  • faʻataʻitaʻiga o le ate - ALT, bilirubin, AST, etc.

O ituaiga uma o suʻesuʻega e faʻatatau taʻitoʻatasi, e faʻavae i faʻamatalaga patino ma le tulaga o le faʻamaʻi ma le pancreatitis. E na o le fomaʻi e mafai ona faaigoa le faʻamaʻi mulimuli.

O fea fomaʻi e togafitia pancreatitis? E tusa ai ma fuainumera, o le masani ona taatele o se okeni o lona mumu lea, ua taʻua o le pancreatitis. O le tele o taimi e mafua mai ona o le le lava po o le tele o gaosiga o enzymes e faʻamoemoe i le gaosia o meaai. O nisi tagata tomai faapitoa e mafai ona faia togafitiga i le taimi e tasi.

O fomaʻi uma o le a iai sana lava fuafuaga faʻaleaoga e faʻaitiitia ai aʻafiaga o pancreatitis:

  1. E togafitiga e le fomaʻi pe afai e le maua e le pancreatitis se foliga masani ma maua mai i se tulaga faigofie.
  2. Afai e maʻi le maʻi, aʻo alu faatasi ma le tele o tiga, ona tatau lea ona e talanoa i se fomai tipitipi, ma o nisi taimi o se fomai tipitipi toe faʻafoʻi. O faʻalavelave matuia o pancreatitis o se faʻaaliga mo le falemaʻi a se tagata.
  3. Afai e mafai ona aveʻeseʻese le mumū o le pancreatitis e aunoa ma le taotoga faʻapitoa, faʻatasi ai ma vailaʻau, ona ave loa lea o se gastroenterologist. E le gata i lea, o le fomaʻi lava e tasi na te fautuaina se meaai faapitoa mo le maʻi.
  4. O faʻatalatalanoaga o le endocrinologist e manaʻomia foi, lea e tatau ona faʻatonuina le tagata maʻi i se suʻesuʻega faaopoopo. E mafua mai i le mea moni e faʻapea, e le tusa ai ma le tala o pancreatiti, o le gaosiga o le inisalini ma le glucagon atonu e faʻavaivaia. Afai e saʻo lenei mea, ona faʻatulagaina lea o le togafitiga o le hormone. Afai e le amanaia lenei togafitiga, ona mulimuli mai ai lea o le maʻisuka o le a avea ma faʻalavelave o le pancreatitis.

Afai e tiga le pancreas ma o loʻo i ai le mumu, o le a vave le faʻafitauli pe a fai e faia e nisi o tagata le mataupu, o le a faia se suʻega auʻiliʻili, o le a faʻamautuina togafitiga, o le a mulimulitaʻi le tagata maʻi i se taumafataga patino ma faia ni faʻamalositino talafeagai.

Pe'ā manaʻomia ni fefaʻatauaʻiga i luga o tagata suʻesuʻe

Afai ua atiaʻe e le tagata le pancreatitis, e le gata i lea, o le foliga mai ma le tuputupu ae o sela o le kanesa i le pancreas e mafai. E leai se tasi e mafai ona tali i le taimi e amata ai le atinaʻe o le paʻu. O le mea e ono masalomia, o le tele o suʻesuʻega o masini, e pei o le MRI, CT, ma isi mea, e maua ai le malosi. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o pancreatitis o loʻo i ai foi se taua taua i faʻamaʻi faʻaʻau o le pancreas.

I le faaopoopo atu i faiga leaga, e masani lava ona togafitia siama poʻo okeni.

Afai ei ai se masalosaloga o se faiga o le tuma i totonu o le gland, ona tatau lea ona e feutagai ma se fomai o le a taʻua o se fomaʻi. O se tagata poto faapitoa i lenei matata o le a filifilia togafitiga togafitiga mo le maʻi, fuafua pe tatau ona faia le taotoga pe afai e mafai ona tufatufaina atu le chemotherapy.

O le afaina o le pancreas e manaʻomia ai le totoa totoa i lou soifua maloloina. Aua le faʻagaloina fautuaga a fomaʻi ma faia e le aunoa se suʻega. E naʻo le tulaga lenei o le a mafai ona e aloese mai ni faʻafitauli ogaoga i le lumanaʻi. Ina ia iloa po o le a le mea e ono afaina ai le nofoaga o le okeni, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi muamua se fomaʻi poʻo se gastroenterologist.

A maloloina se tagata, e le popole o ia poo le a le ituaiga fomaʻi e togafitia ai lenei maʻi. Ae ui i lea, o le le lava o le malamalama e masani ona taʻitaʻia i le mea moni e faapea, pe a tupu le faafitauli, e le iloa e le tagata maʻi po o le fea fomai e alu i ai, faʻaalu le taimi e suʻe ai faʻamatalaga. Ina ia aloese mai lenei mea, e taua le i ai o se manatu o le fomaʻi e togafitia ai le pancreas.

O le mumu o le pancreatic e matautia ma e manaʻomia ai togafitiga faigata. Mo lenei mafuaaga, e sili atu le faigata ona tuʻuina atu se tali i le fomaʻi e faʻafesoʻotaʻi ai. I tulaga taʻitasi, o se taʻiala taʻitasi.

I le faʻavaeina o le maʻi, pancreatitis e manaʻomia le faʻatalanoaina o le tele o fomaʻi. O ai e togafitia togafitiga:

E na o se fomaʻi e galue i lenei eria e mafai ona maua se saogalemu ma vave togafitiga. O se fomaʻi i le taimi o le suʻesuʻeina muamua o se tagata maʻi o le a faʻaalia pe oi ai se fesootaʻiga i le va o lagona tiga ma faʻafitauli faʻapitoa, pe o nisi faʻamaʻi o se vaega o lo latou atinaʻe.

Ina ia faʻamaonia saʻo le ala o le tiga i le pancreas, ua faʻamatalaina le ultrasound, o le a fesoasoani e fuafua ai le setete o le pancreas.

  1. Mamalu.
  2. Faʻalogologo.
  3. O le i ai o tau, tumutumu.
  4. Vaega, loloto ma le vaega o le faaleagaina.

Faʻavae i luga o le mamafa o togafitiga, o togafitiga e faia i matagaluega o taotoga, gastroenterology poʻo togafitiga. Afai e maua se sulu ona o se suʻesuʻega ultrasound, e tatau i le ua afaina ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.
Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o se mea faʻaleagaina i le pancreas, lea e togafitia e le fomai le maʻi.

I faʻamatalaga muamua o faʻamaʻi pipisi, e fesoasoani se fomaʻi. O le a ia tuʻuina atu se suʻesuʻega muamua, tusi se faaiuga ma faailoa mai le itu.

E maua mai e le fomaʻi se faʻaogaina o togafitiga, saili i taimi ma i lalo ifo o tulaga na tutupu mai ai uluai faʻailoga, pe i ai suiga i le taimi o le otaota, tiga i lalo o le afaina.

O se mea tāua taua o le i ai o faʻatasi ma faʻamaʻi (faʻamaʻi o le ate, manava, gala).

Ona faatonuina lea e le fomaʻi se faasologa o suʻega o le a iloilo ai le tulaga o le maʻi o le pancreatic.

  1. Fuaina o le toto ma le mimi.
  2. ECG - e mafai ai ona e vaʻavaʻai i le va o fatu fatu ma faʻamaʻi pipisi.
  3. Faailoga o meaola.
  4. Coprogram - faʻaalia le i ai pea o laʻau faifai pea poʻo le gaʻo susu i le feces.

O se metotia faʻapitoa e aofia ai le faʻasalaga o okeni o le peritoneal, le siakiina o le manava. Faʻavae i luga o iuga o suʻega, e faia ai e le fomaʻi se suʻesuʻega ma faʻamatalaina le togafitiga, lea o le a faia i le iunite o togafitiga poʻo le gastroenterology. O se gastroenterologist o le a fesoasoani i se foliga masani o le maʻi, o se mea e le lelei le ola maloloina ma o loʻo maua ai suʻesuʻega e fesootaʻi ma le manava ma le manava.

Afai e le mafai togafitiga e aunoa ma le taotoga, ia e alu i le fomai tipitipi.

Togafitiga o le gland e aofia ai le faʻaaogaina o metotia faʻaleleia, ae ui i lea, faatasi ai ma faʻafitauli faigata, e maua e le tagata gasegase se avanoa i le mauaina o se taotoga faʻapitoa faʻapitoa.

Ae maise lava, o lenei mea taua i le tulaga ogaoga o togafitiga. I totonu o le gland, o tumutumu o le manogi ma le pala e faia lea e mafai ona palasi i totonu o le mai.

O fomaʻi tipitipi fomaʻi e taumafai e aloese mai taotoga tatala pe afai ei ai se faʻavavega o le togafitiga. Ona faʻaaogaina ai lea o ni auala faʻaleagaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻalavelave ma se fofo o le alavai i lalo o le puleaina o le ultrasound. Togafitiga pe a uma ona faʻatuina e le fomai tipitipi e faia e le fomaʻi pe a fai o faʻafitauli o le tino e tupu i taimi o gasegase ma suiga faifai pea i le pancreas o loʻo i ai.

I tulaga ogaoga o le faʻamaʻi ma le necrosis e le mafuatiaina, ua ave le tagata manua i le potu maʻi tigaina. O le fofo e faia e le toe faʻaleleia, fomai tipitipi. A maeʻa ona faʻavae le soifua maloloina, e faʻafeiloaʻi le tagata manua i se uarota faigofie.

A oʻo atu le faʻamaʻi i motu o Langerhans, e le mafai e le gland ona maua le inisalini i le numera manaʻomia, ma oʻo mai ai faafitauli o le endocrine. E le gata i lea, o le maʻi e faʻaititia ai le faʻaogaina o le glucagon, somatostatin. Latou te nafa ma le digestibility o gaʻo ma faʻamalosi. O lenei mea e iloa ai i le faaopoopo i le pancreatitis, o le a maua e le tagata maʻi le maʻisuka ma isi maʻi.

Ina ia puipuia lenei tulaga, e tatau ona e faʻatalanoa se tagata e finau. E siakiina e le fomai le soifua maloloina o le ua afaina, ma faatonuina ai le fua o le kulukose. Ma faʻapena foi ona faia ni fetuunaiga o meaʻai mo le faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o fualaau oona.

E mafai foʻi e le fomaʻi ona tuʻuina atu se endocrinologist pe afai o se suʻega toto e faʻaalia ai le solia o le suka.

O le masaniga masani o le inflammatory i le pancreas e aumaia ai le tele o faafitauli. E masani lava e le mafai e le fomaʻi ona fetuutuunai togafitiga i le ala saʻo, o lea o le a manaʻomia ai le fesoasoani a se gastroenterologist.

O le fomai o le a fesoasoani i le atinaʻeina o le meaai paleni lelei, faʻamatala e uiga i taimi o taumafataga ma faʻamaʻi. E le gata i lea, o le fomaʻi e taua i le filifilia o fua o enzymes. O le faagasologa o fualaau masani e faalagolago ile fua saʻo pe a pasia le osofaʻiga.

O se togafitiga faʻaopoopo, e aofia ai le ave o vailaau faʻasolosolo, vailaʻau faʻamaʻi ma vailaʻau e faʻaleleia ai le puipuiga o le tino, e faia foi e se gastroenterologist.

I le tulaga o le faʻalauteleina o le faʻaleleia o le faʻamaʻi e aunoa ma togafitiga, e lua uma faʻamaʻi o le pancreatic ma isi meaola gaʻo.
Na maua ai e leai se vaifofo mo pancreatitis e tutupu mai ai le tuputupu aʻe o le pancreas, manava ma le ate.
O le suʻeina o le masini e pei ona taua i lalo:

  • Faatulagaga
  • faʻatulagaga faʻasolosolo,
  • faʻataʻitaʻi faʻamaʻi magnetic.

Afai e le o tausisia e le tagata afaina le talaiga a le fomaʻi, o tumutumu ma tumutumu o le tino e maua i totonu o masini o le pancreas. Afai e iai se tulaga talitutusa e faamoemoeina, e fautuaina e faʻatalanoa se tagata suʻesuʻe oncologist. Faʻavae i luga o taunuʻuga o le suʻesuʻega, o le a iloa ai e le fomaʻi le mafai ona maua le kanesa i luga o le gaʻo, i totonu o le manava, i le ate, talu ai ona o fesoʻotaʻiga.

Amata i le sailiga mo faʻamatalaga e uiga i le fomaʻi o le a liliu i le taimi e tiga ai le pancreas, e aoga le faʻalogo i uiga o togafitiga. E i ai tulaga e mafatia ai le tagata gasegase i fatugaʻo, ma e alu o ia i le fomai o le gastroenterologist.
Faʻaalia o le faʻamaʻi i le faʻalauteleina o le atinaʻe o pancreatitis:

  1. Faʻalavelave mataʻutia i totonu o le manava, i lalo o le pili o le itu tauagavale, lea e faʻapeteina i le faʻaaogaina o meaai.
  2. Nausea
  3. Tuai, le mautonu.
  4. Vaivai.
  5. Le faʻavaeina o kasa, paʻu.
  6. Le fiaai.

Afai e oso le palacreas, e tupu uma le tiga i lalo ifo o le tauagavale tauagavale ma tua ile itu tauagavale. O nei faʻaaliga e tele lava ina fenumiai, talu ai o le osteochondrosis ua faʻatumauina, ma faatasi ai, e seasea ona alu atu i le fomaʻi tagata ua afaina.

Afai e oso mai osofaʻiga o se ala maualuga, o le tigaina o le manava o le tino e faia i le pito i luga, lea e taʻu mai ai se faʻamaʻi o le gland. Ina ia mafai ona fesoasoani i le taimi i se osofaiga, e tatau ona valaau le togafitiga faafomaʻi, talu ai o se osofaiga tiga e matua le mafai ona gafatia ma mafua ai ni faigata ogaoga e ono mafai ona afaina. O fomaʻi o le a faʻaalia muamua togafitiga faafomaʻi ma ave le tagata manua i le falemaʻi.

O le fea fomaʻi o le a auai i togafitiga mulimuli ane ona o le atoaga o le suʻega manaʻomia. I totonu o se fomaʻi, o le pancreas e togafitiga i taotoga, gastroenterology poʻo togafitiga.

O le pancreatitis o se tasi o pathologies sili ona taatele o le totoga o meaʻai. E mafua mai ona o le le lelei o taumafa taumafa, e aunoa ma le inuina o le ava malosi, ave ni ituaiga vailaʻau.

O le auala mumusu i totonu o le gland e faʻasalalauina e ala i faʻamaoniga e aofia ai ma faʻaaliga o le oona malosi. Enzymes i le faʻamaʻi o loʻo i totonu o auala o le gland po o totonu lava ia, e faʻaleagaina le galue i ai mai totonu.

E le gata i lea, o enzymes e mafai ona gauai i totonu o le toto, lea e mafua ai le inupia.

I le gasegase o le pancreatitis, o le tagata maʻi e faʻaleagaina i taimi uma i tiga e le mafai ona faʻalavelaveina i le vailaau oona. O lo oi ai se latou faʻalavelave poʻo se vaʻaia. O tiga e matuia tele o le a mafua ai le atinaʻeina o le tiga. O le syndrome e faʻailoaina i le itu taumatau poʻo le itu tauagavale i lalo o le pili, pe i lalo ifo o le ogatotonu o le fata. O le vaega o le tiga o le tiga e faalagolago i le vaega o le okeni na i ai le mea e tupu ai le leaga. I le faaleagaina o le pancreas atoa, o le tiga o le tiga ua i ai se mea e latalata ane.
O le auala pito sili ona faigofie e fesoasoani ai ia te oe lava i le tiga i le pancreas o le siʻi atu i luma.

O isi falemaʻi e manaʻomia e faʻamaonia ai faʻamaʻi ma togafitiga. Faʻaaoga togafitiga o le:

  • i le aveesea o le mumū,
  • aveeseina o toxins mai le tino,
  • faʻataʻitaʻiga o togafitiga o togafitiga.

I aso muamua e 3, e manaʻomia le anapogi atoa. O lenei mea e mafai ai e le tino ona toe faʻaleleia ma amata galuega masani. Ona mafai ai lea ona e faʻamalamalamaina meaai, ina ia sili atu ona malepe. Afai e te mulimuli i se taumafataga, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le atiina ae o osofaʻiga fou ma faʻalauteleina le gafatia e toe faʻaleleia atoatoa.

O se fomaʻi e maua i faʻamaʻi e fesootaʻi ma pathologies o le pancreatic o le a faapea mai o le maʻi e togafitia vave pe a oʻo mai faailoga muamua. O togafitiga o le faamai o le a faalagolago i mea e mafua ai le faoa faamalosi, faapea foi ma ituaiga o mea e tupu. O togafitiga e faia e le fomaʻi poʻo le gastroenterologist.

O le taimi muamua mo togafitiga o se taumafa malosi. Muamua, e tatau i le tagata maʻi ona inu vai e toe faʻafoʻi ai le galuega a le okeni. Ona taʻu atu lea e le fomai ia te oe pe a amata ona e 'ai. E faasaina le 'ai o ipu i le falai, gaʻo, mea manogi ma suamalie.

Ma o le a faatonuina foi e le fomai ni vailaau e tatau ona faia i le enzyme. O le a latou fesoasoani i le tino i le tutoatasi.
E mafai ona faʻaaoga isi metotia mo le togafitia o se okeni, aʻo muamua lava e manaʻomia le fefaʻatauaʻiga i se fomaʻi.
A i ai faafitauli i le totoga o meaʻai, o le mea muamua e manaʻomia ona alu faʻatasi ma le paluga i le fomaʻi. E tusa ai ma le uluai suʻesuʻega ma suʻesuʻega na faia, o le a alu faʻatasi le fomaʻi ma togafitiga poʻo le tusitusi foi o se isi fomaʻi e foia ai le faafitauli.

O le pancreas o se tasi lea o totoga autu a le tagata. O le le lelei o le galuega e tau atu ai i le le atoatoa o le tino. I le uluaʻi faʻamaoniga o le gaioiga o le okeni, e manaʻomia le fautuaga faʻapitoa, ae le iloa e tagata uma lea fomaʻi e togafitia ai le pancreas.

O fea fomaʻi e togafitia le pancreas

O togafitiga o gasegase gasegase e togafitia e se gastroenterologist. O se tasi o maʻi taatele o le pancreas o le pancreatitis. O se maʻi o se faʻafitauli le lelei lea e tau atu ai i suiga o mea. O le faʻamaʻi ma faʻalavelave.

  • le faaaogaina o vailaʻau malolosi
  • manuʻa
  • faʻafitauli pe a mavae faʻamaʻi pipisi,
  • gasegase digestive,
  • inu ava malosi.

6 mafuaʻaga masani o pancreatitis

Faailoga masani o faafitauli o le pancreatic:

  1. Naua, vili.
  2. Paʻu i le pito i luga i le itu agavale.
  3. Le lava le fiaʻai.
  4. Toto, afaina.
  5. Paʻu o le vaʻaia.

O le mamafa o faailoga o loʻo i luga e faʻalagolago i le tikeri o le atinaʻe o le maʻi. E oo lava i le taimi muamua o le faʻaleagaina, o le a manaʻomia e le tino o le tagata meaʻai. Faʻatau meaai lelei, o le a leai se vai i luga o le paʻu, fao fao, leai o vitamini, ma le mamafa o le mamafa. I le faaopoopo atu i le pancreatitis, necrosis, maʻi o le maʻisuka, o le siakiina o taotoga ma le adenocarcinoma e masani lava ona togafitia.

Faailoga o le tino e uiga i faamai pipisi

I totonu o le pancreatitis, lea na tulaʻi mai e aunoa ma se faamoemoe, ei ai se fusi ma se tiga matuia e ufitia ai le tua ma le itu tauagavale o le tino. Pe a punou i luma, o le tiga e fai si laʻititi, ae o vailaau e le aoga i pancreatitis. E masani lava, o le faʻasalaga tele o le faʻamaʻi e sau faatasi ma le vomiting.

Faʻalogo! O faʻamaʻi faʻafuaseʻi e faʻaalia i se maʻi vaivai o le tiga lea e tupu i taimi o faigata.

I le i ai o le necrosis, o se aofaiga tele o enzymes ua tuʻuina atu i le tino o le tagata ona o le maliu o se tasi vaega o le gland. O uiga masani o le maʻi o fiva, vomiting, manava, o le mea lanu lanumoana latalata i pute, itu ma le manava. A maeʻa ona faʻaalia nei faailoga, e manaʻomia le fesoasoani a se tagata poto faapitoa.

E le iloa e se tagata le mea o loʻo i ai le pancreas seia oʻo ina i ai ni faailoga o ona togafitiga. O faʻamaoniga muamua e manaʻomia ai fautuaga faʻafomaʻi o le gaioiga, o le faʻasalaga, o le fusi paʻu pe a uma ona 'ai. O le okeni o loʻo i le itu tauagavale i lalo o le manava, o lea ua avea ai o se vaega o le mea e gaosi ai meaʻai. Enzymes o loʻo faʻapipiʻiina e le pancreas, pe a uma ona ulu atu i le duodenum, talepe meaʻai i elemene. O le tino e faatonutonuina le metabolism o protein, gaʻo ma gaʻo i le gaʻo ona o hormones, ma faʻaopoopoina foi le vai o le pancreatic mo le faʻataina o meaai.

Pancreas nofoaga

Pe a faʻamalo le hormones ma faʻaleleia le faiga o mea faʻasolosolo, e aofia ai le galuega endocrin. O le pancreas e oʻo atu i le 1 lita o le sua i le aso, faʻapea lipases, amylases, ma trypsins, lea e fesoasoani i le faʻapalaina o meaai ma le protein. Galuega faʻalotoifale e mafai ai ona maua le glucagon hormones, insulin. I le faʻaaogaina o le insulin, o le tino o le tagata na faʻafefiloi le kulukose ma gaʻo.

O le hormone glucagon e fesoasoani e puipuia le ate mai le vevela gaʻo. Afai ei ai faʻamaʻi o le tala o le glucagon ma le inisalini, o le a manaʻomia se faʻamatalaga a le endocrinologist. O le gaioiga o le pancreas e aʻafia ai le setete o le gastrointestinal tract ma le tino atoa o le tagata.

E faitau miliona tagata eo atu i le falemaʻi ma faʻamaʻi pipisi, e aofia ai faʻamaʻi o le pancreas. O nei faʻamaʻi e lelei ona suʻesuʻeina, o le mea lea, faatasi ai ma le fesoasoani a togafitiga faafomaʻi, e mafai ona faaleleia le soifua maloloina. I uluai faailoga o maʻi o le gastrointestinal tract, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi tagata tomai faapitoa pei o fomai, endocrinologist, fomai tipitipi, gastroenterologist, oncologist.

Pancreatic function

O se faʻafitauli ogaoga o pancreatitis e mafai ona oʻo atu ai i foliga vaaia o neoplasms ma cysts e le gata i le pancreas, ae faapena foi ile manava ma le ate. Faailoa le tumo o le a faʻatagaina ultrasound, ERCP, MRI, CT. Faʻavae i luga o taunuʻuga o suʻesuʻega, o le a faatonuina e le fomai le togafitiga o le chemotherapy po o le taotoga. O lenei faʻamaʻi e faigata ona togafitia ma e tele lava ina faigata ona o le tutupu mai o neoplasms poʻo le maʻisuka. O le ulufale vave atu i le falemaʻi e oʻo atu ai i togafitiga faʻapitoa ma le le atoatoa o le gland.

E mafai ona asia se fomaʻi i le lotoifale mo faʻamaʻi pipisi maʻi, ae le o le maʻi pancreatitis, poʻo le masalomia isi maʻi. O suʻesuʻega ma suʻega e fesoasoani i le faia o se suʻesuʻega, ma afai e tatau ai, o le a toe faʻasalalauina e le tagata poto faapitoa i se gastroenterologist. E masani lava, o faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi e faʻatasi ma isi maʻi e pei o osteochondrosis, shingles, lea o le a faailoa mai e le fomaʻi i luga o suʻesuʻega. A maeʻa le osofaʻia o le faʻamaʻi, o le fomaʻi e faatonuina se suiga i meaʻai ma ituaiga ola, pe a maeʻa ona resitalaina le tagata maʻi ma asiasi atu i taimi faʻapitoa i tagata tomai faapitoa.

E mafai ona asiasi se fomaʻi i le lotoifale mo maʻi mamaʻi o le pancreas

O le fomaʻi autu lea, e tatau ona faʻatalanoaina mo faafitauli ma le pancreas. E ala i le suʻeina o le tiga o le tiga, o le a iloa e se fomaʻi po o le fea vaega o le okeni e faʻaleagaina. Faʻateleina le leukocyte counts e faʻaalia ai se faʻaogaina o le faʻaogaina. Ina ia faʻamautinoa le faʻamaonia saʻo, ua faatonuina e le fomaʻi se faʻataʻitaʻiga, kopi, ultrasound, MRI ma le eseese, x-ray. O suʻesuʻega o le a faʻaalia ai le aofaʻi o malaga, lipases ma amylases i le toto o le tagata.

Gastroscopy ua faʻaaogaina e iloilo ai le tulaga o le aafia o le manava ma le duodenum i le faʻaleagaina o le gaioiga. O se maualuga maualuga o le ESR ma le toto paʻepaʻe e taʻu mai ai le faʻamaʻi. Cholangiopancreatorygraphy e mafai ai e oe ona aʻoaʻo e uiga i faʻaopoopoga le faʻavave, faʻamalosi pipisi, faʻasalalau fuaitau. Mo le siakiina o neoplasms, ua faʻaaoga ai le ERCP.

E faʻatatau i le soifua manuia o le maʻi ma lona maʻi, e mafai e le gastroenterologist ona faatonuina se ulugalii e sili atu faʻamaʻi:

  • chymotrypsin faʻamalositino le faʻamalositino,
  • faaosofia i le cholecystokinin ma le igoa o le gaoioiga o le enzyme pe a maeʻa,
  • faalilolilo le faaosofiaina ma le fuaina o le ironic bicarbonate excretion.

O le gastroenterologist o le fomaʻi autu lea e tatau ona faʻatalanoaina mo faafitauli i le pancreas

O suega i luga o loʻo faia pe a uma ona aoina faʻataʻitaʻiga o le pancreas e faʻaaoga ai le suʻega duodenal. Toeitiiti lava o fomaʻi uma e iai le gastroenterologist, e ui o le a le mafai e oe ona alu i le falemaʻi mo se faʻatalanoaga. Aua le faʻamalosi i faʻamaʻi pancreatic, o isi faʻafitauli e le mafai ona alofia.

I le tulaga o faafitauli i le inisalini gaosiga, ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga, lea e aofia ai fualaau faasaina e suia ai le hormone. I le taimi e ulufale ai i le falemaʻi, e faʻalagolago i le tagata maʻi o le a atiina ae le maʻisuka e avea o se faʻalavelave. I le pancreas o sela e maua ai le inisalini, somatostatin, glucagon, lea e faʻatonutonu ai le maualuga o le kulukose i totonu o le tino.

O le mumusu i le pancreas e mafai ona mafua ai le necrosis cell, ma o se taunuuga o le tuputupu ae o le maʻisuka ma isi maʻi o le endocrin system. Faatasi ai ma se faʻavavega o le pancreatitis, o le maualuga o le amylase ma le kulukose i le urine e faʻapupula, ae le na o le toto. E le gata i lea, o le tulaga o le tagata maʻi e mataʻituina e se endocrinologist.

I le tulaga o le maʻi pancreatic, e tatau ona asiasi i se endocrinologist

O lenei tagata poto faapitoa e tatau mo le maʻi pancreatiti, pe a manaomia e le tagata maʻi le falemaʻi ma togafitiga ile falemaʻi. I se osofaiga mataʻutia o pancreatitis, o meaola ma mea e faʻaleleia ai mea ua faatonuina e aveese faʻamalologa le lelei i ni nai aso. O le taotoga e faia pe a poloka e le maa ia pito o le okeni. O le fomai tipitipi o le a mafai ona iloa le pancreatitis mai le maʻi o le peptic, cholecystitis poʻo le appendicitis, o loʻo i ai faʻaalia tutusa.

E manaʻomia se fomaʻi tipitipi mo le maʻi pancreatite, pe a manaʻomia e le tagata maʻi le falemaʻi

I le taimi muamua o feutagaiga, o le a mafai e le fomai ona fai pe o le tiga o le tiga e fesootai ma le paʻu pe leai. O suʻesuʻega ma auiliiliga o le a fesoasoani i le faia o le faʻamaonia saʻo, mulimuli ane o le a fautuaina e le fomaʻi togafitiga mo se faʻamaʻi faapitoa. O le faʻatagaina o le a mafai ai e oe ona fuafua le tulaga o le faaleagaina o okeni ma faailoa ai togafitiga e ala i faailoga nei:

  • faʻalauteleina o le gland,
  • le i ai o neoplasms,
  • faʻaʻeseʻese o le faʻalogo.

Afai e maua se suauʻu i luga o le ultrasound, o le tagata ua faatonuina se faʻatalanoaga faʻapitoa. Faʻavae i luga o iuga o le suʻega, ua faatonuina e le fomai le chemotherapy poo le taotoga. I le tulaga o le ogaoga o le vevela ma le tiga, o le tagata gasegase e faatatau i le taotoga mo le suʻega a se fomai tipitipi poʻo le toe faʻaleleia, e faalagolago i le tulaga o le tagata i le taimi o le falemaʻi.

I le taimi muamua o feutagaiga, o le a mafai e le fomai ona fai pe o le tiga o le tiga e fesootai ma le paʻu pe leai

A maeʻa ona faʻaitiitia faʻamaoniga autu o faʻamaʻi pipisi, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i se gastroenterologist. O se tagata tomai faapitoa o le a fautuaina meaai paleni, o le a fesoasoani e faaleleia le tulaga o le maʻi ma faaitiitia ai le lamatiaga i le lumanai. Afai e le mulimulitaia ia fautuaga, o le a le toe umi ae toe foi mai le pancreatitis, ae i se isi foliga sili atu.

O se tagata gasegase i se masaniga masani o le maʻi e tatau ona mulimulitai i se meaai faapitoa. Faatasi ai ma le faʻavavevave, e tatau ona mumusu mea taumafa a itiiti mai mo ni nai aso. O se tuusaunoaga o vai e leai ni carbon alkaline. Ona mafai lea ona e 'aina meaai i ni vaega laiti 5 taimi i le aso. O taumafa paleni paleni e aofia ai le tele o meaʻai popo ma se vaega itiiti o mea e aofia ai gaʻo ma gaʻo. O le a aoga tele le faʻaaogā o kuka vevela poʻo kuka.


  1. Faʻamaumau Nana Dzhimsherovna Diabetes. Soifua Maloloina, Lalolagi - Moscow, 2011 .-- 7876 c.

  2. Dreval, A.V. Puipuiga o le gasegase macrovascular oʻo i maʻi o le maʻisuka / A.V. Dreval, I.V. Misnikova, Yu.A. Kovaleva. - M .: GEOTAR-Media, 2013 .-- 716 p.

  3. Potemkin V.V. Faʻalavelave faʻafuaseʻi i le falemaʻi o faʻamaʻi pipisi, Medicine - M., 2013. - 160 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

E faʻafefea le pancreas

O le gland e vaevaeina i ni vaega se tolu: o le ulu (o totonu i totonu o le paʻu o le duodenum), o le tino (e aofia ai luma, pito i tua ma pito i lalo ma le siʻusiʻu (faʻatonu ma le agavale agai i le tafatafa).

O le fausaga o le okeni e mafua ona o ni galuega autu se lua e faia i le tino.

1. Galuega o le Exocrine, lea o loʻo tuʻuina atu e fusi na faia e nai tamai lobili - acini. O nei lobules uma o loʻo i ai se taʻaloga fiafia. O nei mea uma o loʻo fesoʻotaʻi i se auala masani, lea e alu i le umi atoa o le gland. E ulufale atu i le duodenum, ma tuʻuina atu le faʻatagaina o le pulelaʻau faʻapitoa i lenei mea toto.

O le pancreas e maua ai enzymes:

  • Amilazui le saofaga i le malepe o gaʻo,
  • Trypsin ma le chymotrypsin, e aʻafia ai le gaioiga o le faʻapalaina o le protein ma e amata i le manava o le manava,
  • lipasenafa ma le vaevaeina o gaʻo.

Enzymes e maua mai i le uʻamea i se faiga e le galue. Pe a ulu atu se meaʻai i le duodenum, e faʻaaogaina se faasologa o vailaʻau faʻasolo e faʻaagaoioi ai.

O le gaosiga o le suasite oona e fesoʻotai saʻo lava i le taumafataga o meaʻai: o mea o loʻo iai i nisi o enzymes o loʻo faalagolago i ituaiga o meaʻai.

2. Galuega mulimuli i le Endocrinee aofia ai le tuʻuina atu o le inisalini, glucagon ma isi hormones i le toto. Inisalini e maua ai le tulafono faatonutonu o le gaʻo ma gaʻo gaʻo, faʻaititia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Glucagon ua faateleina lenei faailoga, o se tagata e tetee i le inisalini.

Pancreaic disease: mafuaʻaga ma faʻalaʻau lautele

O le tele o tulaga faʻaleagaina o le pancreas o loʻo i ai faʻaaliga tutusa.

  • Paʻu. Faʻaalia i le tumutumu pito i luga, faʻalautele i le itumalo sili ma le hypochondrium. E mafai ona latou maua se uiga fusi, tuʻu i tua, i lalo o le tauau tauagavale. I le avea ai o se tulafono, e le aveesea i latou pe a maeʻa le faʻaaogaina o analgesics ma antispasmodics. E faʻalagolago i foliga o le atinaʻe, o maʻi e mafai ona paroxysmal ma faʻaauau pea, faʻateleina pe a uma ona gasegase, faʻaleagaina le gaʻo, meaʻai vevela ma falai, faʻapea foʻi ma le inu. I lalo o le aʻafiaga o le vevela, faʻalauteleina le tiga, mai le malulu, e faʻaitiitia ai. Latou te faʻavaivaia pe a fai e gasegase le tagata maʻi i se tulaga pepelo i ona tafatafa ma ona tulivae e toso i lona fatafata, pe nofo saofaʻi i luma.
  • Faʻaaliga pipisi: faʻamaualuga, taoto, vomia, lea e le aumaia ai le toomaga, nofoa vaivai. O maso felauai e avea ma mea manogi, maua se falaoʻo-pei o le faifai pea ma se manogi le lelei. O se faailoga iloga o maʻi pancreatic o le "gaʻo" feces. E mafai ona suia le diarrhea i le faamalosi.
  • Leai o le fiaai, vave le leiloa o le mamafa.
  • Faatasi ai ma le atinaʻeina o tulaga faʻaleaga, paʻu o lanu paʻu: e maua ai se lanu samasama poʻo le faʻalauiloa. O le cyanosis o tamatamailima, o le tafatolu faasolabial ma le paʻu o le tino e masani ona taʻua.

O le faʻaalia o nei faailoga e mafua ona o le tele o mafuaaga.

  • Ava malosi
  • mea sese i mea taumafa: mea e le lelei, faʻaaoga masani o gaʻo, meaʻai vevela, gaʻo tetele i le va o taumafataga,
  • faʻamaʻi o le gallbladder ma duodenum,
  • afaina o le manava, taotoga o taotoga, o taunuuga o nisi o togafitiga faʻafanoʻi,
  • umi ole taimi, aemaise lava le le pulea lelei o vailaʻau e faʻamalosi i le gland (antibiotic, estrogen-containing drugs, glucocorticosteroids, acetylsalicylic acid, o nisi o ituaiga o vailaʻau, sulfanilamide vailaʻau, ma isi),
  • afaina muamua (mumps, hepatitis B, C),
  • o le i ai o pamu i totonu o le vaega o meaʻai,
  • malformations o le tino o le pancreatic duct,
  • le soifua maloloina lautele,
  • faʻaleagaina o mea faʻaleaga
  • vascular vascular.

O le aʻafiaga o le ava i le pancreas o loʻo faamatalaina i lenei vitio:

Lapatai pancreatiti

O se tulaga e mafua ai se faʻalavelave i le faʻasaʻoina o enzymes na gaosia e le gland i le duodenum. O le faʻamalosia i totonu o le okeni lava ia, latou te amata ona faʻaumatiaina ma faʻaosoosoina ai le faʻaogaina o le tino.

O le faailoga autu o le maʻi pancreatiti o loʻo taʻua o le tiga i le pito i luga, e masani ona faʻataʻamilomilo. E le aumaia e le tagata paʻu meaai le toomaga. O faʻamaʻi pipisi e iloa ai maʻi o le pancreatic e foliga mai o le vomiting, lea e le faʻaitiitia ai le tulaga, o le tino vaivai, vaivaiga lautele.

Faʻailoga pancreatite

O se faʻamaʻi i se foliga masani e fai mai pe afai e alu mo se taimi uumi, faatasi ai ma vaitau o faʻasalaga ma faʻamagaloga. I le taimi muamua o le faamai, o uiga masani e masani lava ona toesea, pe i ai se malosi vaivai ma e faigata ona iloa mai faʻaaliga o isi faʻamaʻi. O lenei vaitau e mafai ona tumau i ni nai tausaga. Pe a oʻo mai uluaʻi faʻailoga mataʻutia, o faʻafitauli i le gland ua matua taua tele.

O le faʻamaʻi tele o le faʻamaʻi e tele lava ina mafua ai se gaʻo mo meaʻai vevela, gaʻo pe falai, meainu. O le faitioga autu o le tiga i le pito i luga, sili atu i le itu tauagavale o le hypochondrium. Paʻu e faʻatasi ma le faʻasalaga, gasegase ma le vomia, ogaoga faʻasaʻo.

O le faʻaauau pea o le faʻaleagaina o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i suiga faʻapitoa i le gland: o lona tino e faasolosolo malie lava ona suia e se mea e fesoʻotai ai, lea e le mafai ai ona maua ni enzymes digestive. O lo latou le lava, i le isi itu, e fesoasoani i le faʻalavelave i le faʻatinoina o le tino.

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le leai o togafitiga talafeagai e oʻo atu ai i le ogaoga o faʻafitauli, e aofia ai maʻi o le maʻisuka, maʻi o le neoplasms i totonu o le glandular tissue, o le tino, le pulmonary ma le foia ole ate.

O fomaʻi ua maitauina le faateleina o mataupu o le pancreatitis e masani ai, faʻaosofia e le popularisation o meaai le lelei, aemaise lava meaai vave ma meaʻai talafeagai, faʻapea foʻi ma vaisu i meainu malolosi.

Pancreatic cancer

O le aʻafiaga o lenei faʻamaʻi ua faʻapupulaina i lea tausaga ma lea tausaga, e masani ona afaina ai tagata matutua. O mea sili ona lamatia o le inu ava malosi, meaʻai ma meaʻai vevela, ulaula, le i ai o le maʻisuka ma maʻi o le ate, pancreatitis.

I le sili atu ma le afa o mataupu, o le tumutumu o loʻo i le ulu o le gland ma o se pona tuʻu e aunoa ma ni faʻamatalaga manino.

O faʻaaliga o le faʻamaʻi i le uluaʻi taimi i le tele o tulaga e leai se uiga faʻalauiloa, o le mea lea, o le tumo e masani lava ona maua i le taimi mulimuli o le atinaʻe, o le asymptomatic umi.

O le alualu i luma o le faamai o loo faailoa mai e le tiga i le pito i luga, ua faateteleina pe a taoto, faaitiitia le manao ma le mamafa o le tino, faateleina le vevela o le tino, ma vaivaiga. O le tumutumu o loʻo i le ulu o le gland poloka le alalele, o lea la e tupu ai le mata.

I se taimi vave, o le taotoga o le togafitiga aupito sili lea mo le maʻi. Ina ia faʻaitiitia le faʻalavelave o le toe faʻafoʻi pe a uma le taotoga, faʻapea foi ma maʻi e le mafai ona faʻaaogaina, togafitiga o chemotherapy ma radiation.

Pancreatic cyst

O se maʻi faʻaleagaina e afua mai ile fausia o se neoplasm ua tumu i le vai. O le mafuaʻaga autu o lenei mea o le faʻasalaina o ponaivi poʻo le solia o le inu o le vai inu i totonu o le duodenum. I nisi tulaga, e tupu mai o se faʻalavelave o le pancreatitis, faʻamaʻi o le gallstone, ona o le afaina o le gaʻo po o le faʻaleagaina ole mea.

O nai tau laiti e masani lava ona le faʻaalia i latou i soo se auala, naʻo le alualu i luma o maʻi o loʻo i ai le vaivai, vaivaiga, tiga i le tumutumu pito i luga, maʻi le mafaufau, ma atonu o le faateleina o le vevela o le tino. Afai o le localization o le uila e taʻitaʻi atu ai i le faʻalavelaveina o le plexus solar, e oʻo mai se tiga ogaoga. Neoplasms lapopoa e mafai ona iloa e se fomaʻi ile palpation.

Ituaiga 1 maʻisuka

O lenei faʻamaʻi masani e tupu pe a taofi le pancreas i le gaosia o le inisalini. O le taunuuga o le faateleina o le kulukose o le toto.

O mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1 e le o malamalama atoatoa. I le tele o tulaga, e atiina ae i tua o le faaletonu o autoimmune. Vailaʻau pancreatic e nafa ma le gaosiga o le inisalini, o le tino e amata ona manatu o se tagata ese ma o lea na faʻaumatia ai.

I le avea ai ma mea taua lua e soli ai lenei galuega o le gland, ua taʻua:

  • Totogi mamafa
  • leaga meaai paleni, taumafa tele gaʻo ma gaʻo,
  • e masani ona masani ai i setete o faigata ogaoga.

O faʻafitauli o le faʻamaʻi e masani ona faʻafuaseʻi ona faʻafuaseʻi ona tupu mai. E i ai le lagona faifai pea o le fiaʻai, faʻavavevave (tele urination), galala, gau le mamafa, faʻaalia foliga o le ita i le paʻu. E lagona e se tagata le le lava o le vaivai.

E manaʻomia le pulea lelei o lenei hormone mai fafo, o le mea lea o lenei ituaiga o maʻi e taʻua o le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka.

Faʻamatalaga o faʻamaʻi pipisi

O faʻamaoniga o ia ituaiga faʻamaʻi e masani lava ona tutusa ma faailoga o faʻalavelave i le gaioiga o isi totoga o le tino. O le mea lea, o se matafaioi tāua e faia i faʻamaʻi faigata.

  • Auala suʻesuʻe (suʻesuʻega o meaola o le toto ma le toto, coprogram, suʻega e faʻaalia ai le le atoatoa o le enzymatic o le gland).
  • Auala metotia (X-ray ma le ultrasound, fibroesophagogastroduodenoscopy, faʻatusatusa faʻataʻitaʻiga, faʻasologa o mea e fai, meaola o le gland).
ia aofia ai '

E faʻafefea ona togafitia maʻi o le pancreatic

Togafitiga o tulaga ogaoga ma maʻi o lenei okeni e masani ona faia i se falemai. Ona o le gasea ma le vomiting ogaoga, o sauniuniga uma e tatau ona faia i le tagata maʻi i le tulaga o inisiua poo le fesoasoani a le au o manu.

O le faʻamalosia o togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le tiga, aveesea le inu ma faʻaitiitia le gaoioiga o enzymes. Afai e maua se foci o le mumusu o le mumū o le mumū, o loʻo faʻamautuina mea tau antibiotic.

I nisi o tulaga, togafitiga e le tausia e leʻo le mea e manaʻomia, ma e manaʻomia le togafitiga faʻapitoa.

Aʻo faʻaleleia le tulaga lautele, o le tagata maʻi e faʻamatalaina le pancreatin, o se sauniuniga e aofia ai se enzyme e masani lava ona gaosia e le gland pe a oʻo mai meaʻai i le manava. E faʻaaogaina seia maeʻa ona toe faʻaleleia le galuega. O nisi o gasegase na maua i le pacreatitis, e pei foi o mafatiaga mai se gasegase faaumiumi, ua faamalosia e ave io latou olaga atoa.

I le vaitaimi o le toe faʻaleleia, o loʻo faʻamalosia ai le faʻamalosia o togafitiga lautele, e aofia ai meaʻai o le vitamini-minerale ma le faʻamalositino.

Isi auala o togafitiga

I togafitiga faʻapitoa o faʻamaʻi pipisi, o le faʻaaogaina o togafitiga faʻasolo e mafai ona faatagaina.

O le faʻamaloloina o le tino i lenei totoga oona e maua mai i fofo ile fofo ile fale.

  • Oliu oatmeal. Ina ia saunia, sasaa se ipu o le cereal i se lita o vai ua tunu, tuu i totonu o se vai vai taʻele ma kuka mo le afa itula. E tatau ona onā le gelini kulimi ½ cup 3-4 taimi i le aso ao leʻi 'aʻai.
  • Ole susu O le a avea le 100 kalama o le cereal e leʻi faʻamaina, 1.5 lita vai. Taʻu le suamalie i le vai mo le tusa ma le 40 minute. Pe a vaivai, e tatau ona vavae. E faigofie le faia o lenei mea i se mea e tuʻu ai le lima i le ipu lava e tasi. O le mea e tupu mai ai e tatau ona kuka mo le isi 20-30 minute. E tatau ona fufulu. Inu o se fualaau faasaina e tatau ona faatolu i le aso mo le ½ ipu. O susu susu o loʻo teuina i totonu o le pusaaisa mo le silia ma le 3 aso.

Faʻafaigofie le sua pateta. Fua o fualaau aina suamalie fua, inu le sua e maua ai i le 100 ml 2 itula aʻo leʻi 'aʻai.

O le aʻafiaga o le faʻamaʻi ma le aʻafiaga o le tino o le a maua ai le faʻavae e faʻavae i luga o mea matagogo o le chamomile ma le tino ola. O se sipuni sipuni o le faʻafefiloi o le a manaʻomia ai le 200 ml o le vai kuka. O le vaifofo e tatau ona faʻaaoga mo le 30 minute ona faʻataunuʻu ai lea. Fua le 120ml 2-3 taimi i le aso afa ile itula ao le i faia taumafataga.

Mo le togafitiga o le pancreas, e masani lava ona faʻaaogaina le solofanua eleele. E mafai ona faʻaaoga nai lo lauti poʻo le kofe e ala i le ave o le sipuniti o le oloa i se ipu vai.

I le tulaga o le solia o le tulafono i togafitiga, togafitiga ma togafitiga faa-tagata e le tatau ona suia ai le togafitiga autu ua faatonuina e se fomaʻi.

Meaʻai maloloina

O meaai paleni mo faʻamaʻi o le pancreas o se elemene o togafitiga faʻapitoa.

I le vaitau o faʻaaliga iloga, e fautuaina le anapogi i le tagata maʻi. Aʻo faʻaitiitia le faʻailoga o meaʻai, o mea taumafa e masani ona faʻaofiina i totonu o le lisi.

E masani lava, o faʻaaliga o maʻi faʻapitoa e mafua ai le faʻamalaina. O le mea lea, e taua le matauina o le puleaina o le ava, faʻamautinoa le toe faʻamamaina.

  1. O le faʻaaogaina atoa o le mea e faʻafefete, tao, gaʻo, meaʻai vevela, masima, ulaula, meaʻai (e aofia ai mea e faia ile fale), ma mea faʻafiafia.
  2. O le faʻavae o le lisi e tatau ona avea ma paluga i luga o le vai, fualaʻau fuamoa ma soupisi vao, masini fualaau faisua, falaoa mamago, iʻa e maualalo le gaʻo, cheese cheese, omela, vaimalie.
  3. O meaai e tatau ona vaevaeina, i ni vaega laiti.
  4. E taua le faʻapipiʻiina o taumafa i le taimi e tasi.
  5. Ia mautinoa e vavaeeseina le ulaula ma le ava malosi.
ia aofia ai '

O ai e togafitia le pancreas

Afai ei ai se masalosaloga o se togafitiga o lenei okeni, e tatau ona e faʻatalanoa se tagata gastroenterologist. Tuuina atu e faapea o le pancreas foi na te faia se galuega endocrin, o le matauina e se endocrinologist e masani lava ona manaomia.

O se vaega tāua i le togafitiga o ia faʻamaʻi o loʻo faia i se taumafataga maloloina, o le mea lea, o feutagaiga ma se tagata fai meaʻai e mafai ona fautuaina atili.

Tuua Lau Faamatalaga