O a tulaga masani o le cholesterol ma le suka toto, o le aʻafiaga o tausaga ma kenera, suʻega

O le toto mo le kulukose e tatau ona ave i luga o se manava gaogao, pe a tatau ai, o le suʻesuʻega e toe faia pe a uma ona 'ai. I tagata matutua, o le score o le glucose e 3.89 - 5.83 mmol / L o loʻo masani ai. I le au matutua, o tulaga faatauaina e oo atu i le 6.38 mmol / L e faatagaina, ae ui i lea, o le masani lea e tatau i tagata o lenei vaitausaga ona taumafai o le a 4.50 mmol / L. O sea ituaiga faailoga - o le masani o le suka - o le sili lea o le maualuga o le kulukose mo se tagata matua.

O le faailo o le kulukose i tamaiti ma fafine maʻitaga e ese si ese. O lea, mo tamaiti, o le maualuga o le 3.33 - 5.55 e manatu e masani. I le taimi o le maitaga, o le kulūkose i totonu o le toto e lautele lona lautele - 3.30 - 6.60. O le faateleina o le suka e mafua mai i faamai o le thyroid gland ma isi faamaʻi o okeni ma faiga, le lava le gaosiga o le inisalini ma le maʻisuka, ma manaomia ai togafitiga ogaoga. Faʻamatalaga Glycemic i faʻamuamua:

  • suʻesuʻe i se manava gaogao - 5.50 - 7.00,
  • o le suka, o le auʻiliʻiliga na faia ina ua maeʻa ona 'ai (ina ua maeʻa le 1 - 2 itula) - 7.00 - 11.00 (faʻamautuina o le faasino igoa),
  • hemoglobin glyc (pasene o toto mumu mumu) - 5.70 - 6.40%.

Faailoga Glycemic indicating diabetes:

  • iloiloga anapogi (masani ona faia i le taeao) - sili atu i le 7.00,
  • suʻe toto pe'ā uma ona 'ai (faia i le 1 - 2 itula) - e sili atu i le 11.00,
  • candy hemoglobin (glycated) - sili atu i le 6.40%.

O le paleni o taumafa e fesoasoani e faatumauina ai faʻamatalaga masani ma le faʻasaina o gaʻo ma gaʻo (falaoamata, honey, jam / syrups, ma isi mea), faapea foi le gaioiga faaletino talafeagai mo le matua ma le tulaga o le tino (malaga i aso uma, faamalositino ma le taʻavale). Leai se mea e sili ona leaga ma maualalo (i le auiliiliga na faia i luga o se manava gaogao - itiiti ifo i le 3.3). O le tulaga o le hypoglycemics e amataina i:

  • pancreatic oncology,
  • fomaʻi faʻapitoa
  • ogaoga leaga o le ate,
  • faʻamaʻi o le vaʻaia ma le vaʻalele.

Chopalalala vaega ninii: masani i totonu o le toto

Afai e manino ma malamalama lelei mea uma, ona oʻo mai ai lea o le cholesterol o se ata sili ona faigata. O le maualuga o lipids cholesterol i le toto e fesuisuiaʻi e faalagolago i le itupa ma tausaga ma e aofia ai le fuafuaina o triglycerides, atoa, "leaga" ma "aoga" le cholesterol complex. Mmol / L - o se iunite o fua o le aofaiga o complexes cholesterol i totonu o le toto.

LDL cholesterol

Taimi o le "leaga" cholesterol:

  • mea masani masani - 2.60 - 3.30,
  • faatagaina - 3.40 - 4.10,
  • maualuga lona manava - 4.10 - 4.90,
  • maualuga tele - sili atu i le 4.90,
  • e manaʻomia mo tagata o iai le lamatiaga mo le maʻi fatu fatu - itiiti ifo i le 2.60,
  • e manaʻomia i se maualuga maualuga o faʻamatalaga o vascular / heart disease formation - itiiti ifo i le 1.80.

Cholesterol indices e ala ile itupa ma tausaga

  • autumn-taumalulu - faateleina i le 2 - 4%,
  • agavaʻavalea - i le amataga o le toto o le susu, o se siʻitiaga e oo atu i le 10%, i se taimi mulimuli ane e oo i le 6 - 8%,
  • i fafine maʻitaga - o le faateleina o le maualuga o le 12 - 15%,
  • angina osofaiga, faʻalavelave maualuga o le maualuga, afaina o le tino respiratory - o se faaitiitiga o le 13 - 15% (suia aso mulimuli 1-30),
  • oncology - o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o vaega o le lipid i le toto (o le tuputupu ae o le tumutumu e manaomia le tau maualuga o vaega ninii gaʻo).

O le sootaga o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol

O le vaevaeina i le "aoga" maualuga-density ma le "leaga" -e-cholesterol-iti-density ua matua lautele. O le matafaioi autu o le "lelei" o le cholesterol complexes o le faamamaina lea o le moega lapisi, aʻo lona "afaina" e puipuia mai i le maualalo maualalo e tafe ai le moega lapisi.

Ae ui i lea, o vaega ninii o le cholesterol maualalo maualalo e faʻaitiitia ai mea oona e gaosia e siama, o lona uiga o le faapaleniina lelei o taʻiteʻite uma o le lipid e tatau i le toto. O le mafuaaga lea e talafeagai ai le talanoa e uiga i le fua faatatau lelei o vaega LDL ma HDL. Mo le soifua maloloina o toto toto ma le tino atoa, o le fua faatatau lelei lelei o se faailoga masani lea e vaevaeina e le maualuga o lipids maualuga - e itiiti ifo ma le 6.

O le mea aupito sili ona lelei i totonu o le cholesterol complexes i totonu o le toto e na o se fomai tomai faapitoa e mafai ona fuafuaina, e faavae i luga o se iloiloga o le tulaga soifua maloloina o tagata maʻi taitoatasi. O le lamatiaga o le atherosclerosis e fuafua e mafaufau i le auai ma le leai o ni faʻamaʻi faʻamaʻi (faʻapupula i le maualuga, veinsose veins, maʻi o le maʻisuka, ma isi)

Tulaga masani lipid levels

O le tala o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le faʻalauteleina o meaai ua leva ona faʻaseseina. Faʻamatalaga moni: na o le 20% o le cholesterol e maua mai i meaʻai e afaina e le tino, ma e naʻo le 10% o vaega o le cholesterol e faʻaalia ai se suʻega toto. O le aofaiga o loʻo totoe e gaosia e le ate lava ia - o se falesa masani faʻanatura e mafai ona gaosia le tele o mea e manaʻomia mo galuega taua.

Cholesterol o se mea taua e manaʻomia e fatuina ai siama. O lona le atoatoa (meaai, meaʻai) ua faia ona o lona faateleina o gaosiga i totonu o le tino. E le gata i lea, o le tapulaa o lona taumafa ma meaai e faaosofia ai le faagasologa o le faatupulaia o le tele o fale cholesterol i le ate.

Ina ia faatumauina tulaga masani o le cholesterol, o le fua o le meaai o le cholesterol e oo atu i le 300 mg e manaʻomia, ae o le tele o le gaʻo i le taumafataga o le 40 - 50%. Faʻasalaga 5 taumafataga i le aso e mafai ai e tagata ona tausia a latou kululalala masani masani. E na o fafine maʻitaga ei ai le maualuga o le maualuga ma tagata gasegase e maualuga le cholesterol ei ai meaʻai e faʻasaina ai le faaaogaina o fuamoa, pata, susu, kulimi oona ma e faigata ona eli fua. O iʻa malie, nati, fualaau suamalie, fualaau faisua, vai oona ma le lanu lanumeamata e talia.

O na fautuaga e na o le puipuia o fuafuaga. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le cholesterol e manaʻomia ai se suʻesuʻega faaopoopo ma togafitiga faafomaʻi. E le fautuaina le togafitiga o le tagata lava ia. O le togafitiga o vailaʻau e faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi, i lalo o le puleaina o le toto ma faʻatasi ai ma le faʻasaʻoina o le ola (meaʻai, faʻamalositino, faʻamaloloina o mea ua fai ma vaisu).

O le iloa ole tele o le cholesterol ma le kulukose i totonu o lou toto o lona uiga o le puipuia oe lava mai maʻi ogaoga o le tino (hypertension, atherosclerosis) ma le ogaoga o le faaleagaina o le fatu maso. Ma o le suka suka o se faailoga lea o le masaniga masani o le pancreas ma le leai o le maʻisuka. O le mafuaʻaga lea e taua ai i se faʻamatalaga puipuia e foaʻi atu ai le toto i le tausaga e fuafua ai suauu cholesterol ma glucose.

Fua o suāuʻu

I le seneturi 20, i le faagasologa o le suʻeina o tagata mamaʻi, o le kulūkose ma le cholesterol sa faʻavaeina i tamaitai ma alii e aunoa ma le maʻisuka ma le maʻisuka. I se tulaga masani, o le faailo i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai e le tatau ona sili atu i le 5.5. E masani lava e fesuiaʻi mai le 3.9 i le 5. Afai e te 'aina suauu po o meaʻai ma le tele o mea e aofia ai gaʻo - gaʻo e maualuga i le 6.9, ae le sili atu. A maeʻa se taimi puupuu, o le faailo e faʻasaʻo le tutoatasi.

I le maʻisuka, o le maualuga o le sugar sugar is 7 mmol / L, ma a uma ona 'ai e maualuga lona maualuga - e oʻo atu i le 10. Faʻatonu e fomaʻi e te faʻaeteete totoʻa i le maualuga o le suka, muamua e aunoa ma le amata togafitiga, avatu fautuaga i na o meaai. I le tulaga o le le atoatoa o le soifua maloloina, o se taumafataga e maualalo i le gaosiga o loʻo faʻatulagaina, a leai o le ono mafai ona tupu aʻe ni faʻafitauli o le maʻisuka e maualuga - o se faaletonu i totonu o fatu, fatugaʻo, faʻamaʻi o pito i lalo, o le a vave ona tupu le vaai.

Tulaga masani mo alii

O le mea aupito sili ona lelei o le kulukose o loʻo tuufaatasia i le toto o tagata e mai i le 3.2 i le 5.2. I le matua, e mafai ona faateleina le fuainumera i le 7, 7. O le aʻafiaga o le maʻisuka ua faʻapupulaina mo tagata ulaula, tama tane pagatia, toilalo fatu. O lona uiga e tatau ona e gauai atili i le soifua maloloina - faʻaauau ona asiasi i se fomaʻi, suʻe suʻega.

Tulaga masani mo tamaitai

E ui i le manaʻomia o le mataʻituina pea o le kulukose o le toto i totonu o fafine, ae le o tamaitai uma e siakiina lenei mea ma iloa e uiga i le fesoʻotaiga ma le galuega o toetoe lava o totoga uma ma tino. I le aluga o taimi, o le faʻateleina o le mea e tupu. I lenei itu, e taua le malamalama pe o le a le fua o le cholesterol ma le suka i le tausaga. O le masani masani e faʻatatau i le tausaga:

  • e oo atu i le 30 tausaga - mai le 4.2 i le 6,
  • 31 - 50 tausaga - mai le 4.2 i le 6,
  • 51 - 70 tausaga - mai le 4.5 i le 6.5,
  • pe a ma le 71 i le 6.9.

I le faʻatatau i faʻamaumauga i luga o tulafono faʻatonutonu, e mafai e le tagata gasegase, pe a maeʻa fua faʻatasi tutoatasi, ia malamalama pe faʻapipiʻi mea uma. I le tulaga o soliga masani, solia se fomaʻi.

Hyperglycemia

Suauu maualuga o le hyperglycemia. O mea faʻapitoa e faʻatele ai le suka:

  • faafitauli o lauroid function,
  • leaga meaai paleni,
  • leai se gaioiga faaletino
  • maʻisuka
  • le solia o le iniseti o le inisalini - o se hormone e aafia i le gaosia o le kulukose,
  • vaʻaia.

O faʻaaliga autu o le hyperglycemia o:

  • faateleina le urination
  • naunau e moe pea
  • leai se faatinoga
  • vaivaiga lautele
  • mataga mataga mataga,
  • mamafa gau gau
  • matagogo.

O le faatumauina o faʻamatalaga faʻapitoa e masani, ma e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le faʻaogaina i auala eseese. E sili le lelei ona faia.

Muamua lava, e taua le suia o meaʻai, 'ai le lava o meaai maloloina, faʻaitiitia le faʻaaogaina o le kulukose. O nei mea suamalie, pusa, pastries, ma isi.

E taua le auai pea i taaloga, lea o le a fautuaina e le fomai. O galuega e filifilia e tusa ai ma gafatia o le tagata gasegase, lona tausaga ma uiga o le faʻamaʻi ma le tino atoa.

Hypoglycemia

O le mea moni, o le faʻaitiitia o le maualuga o le suka e le itiiti ifo le lamatia. Afai o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose ma le cholesterol e maua, o lona uiga o loʻo taʻu mai ai ituaiga faʻamaʻi:

O nei faʻamaʻi o loʻo i ai faʻamaoniga tutusa:

  • vaivaiga lautele
  • vaivai ma le moe,
  • o le leaga o le lagona o le paʻu,
  • o nisi taimi o le faateleina o le tele o le toto, lea e mafua ai le tiga pe a lagona.

Ina ia faʻalauteleina faailoga, e manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi. Na te vave tofiaina suʻega e suʻe ai le mafuaaga o le toilalo. Muamua, e tatau ona e amataina se soifua maloloina ma ola malosi, ia 'ai saʻo. I le taimi lava e tasi, atonu e te manaʻomia ni vailaʻau. Soʻo se vailaʻau e le tatau ona filifilia i se tulaga tutoʻatasi pe sui foi i fualaau faʻatau masani. E tatau ona faia lenei mea e se fomaʻi.

Faatasi ai ma le soifua maloloina masani ma le soifua lelei, o aʻafiaga faʻamaʻi e le atiaʻe, ma e tusa ai ma lea, e le gauai tagata i le maualuga o suka, aua le pulea. O lenei uiga faatamala e taitai atu ai i le faalauiloaina o se tulaga maʻi.

Ole suʻega faʻapitoa mo togafitiga faafomaʻi e manaʻomia mo tagata mamaʻi e iai le gasegase vascular vascular, galuega faʻapitoa.

Ina ia iloa le kulukose, e tatau ona e ave le toto mai se limatusi poʻo se vein. Ole suega ole toto. Filifili i tagata matutua, o le tulaga masani i seti, suka ma le cholesterol e amanaia. O mea e sili ona maualuga e manaʻomia ai faʻasalaga vave e filifilia e le fomaʻi.

O foai mo le maʻisuka e faasaina, aua, muamua lava, e matautia mo le tagata foai.

Le sootaga i le va o le cholesterol ma le kulukose o le toto

Suesuega faafomaʻi e faamaonia ai le sootaga vavalalata i le va o le maʻisuka ma le kulukose o le toto ma le cholesterol. O tagata e maualuga le maualuga o le suka ma le cholesterol e faigofie ile maʻisuka.

O le tulaga masani o faailoga e solia i lalo o aafiaga o ia mafuaaga:

  • aafiaga umi o se tagata ulaula,
  • afaina
  • toto maualuga
  • ava malosi
  • leai se faamalositino.

Ae o le masini o le vavalalata ma le faalagolagoina ua maea ona suesueina le atoatoa, o le mea lea, e le mafai i taimi uma ona fuafua tonu po o le a le mea e solia ai e le isi.

A amata loa e le au fomaʻi ona faʻaalia iuga o le suʻesuʻega, latou te iloa ai e tusa lava pe itiiti le faʻaopoopoga i se tasi o faailoilo e mafua ai le faateleina i le lona lua. E le mafai ona tuʻufaʻatasia i latou i se tulaga se tasi. O tulaga uma e lua e siʻitia i le matua.

O uiga tutusa e faaalia ai o le sugar ma le cholesterol masani i se tagata matua e vavalalata vavalalata ma meaʻai. O meaʻai e mauʻoa i gaʻo e faʻateleina ai. E le gata i lea, i le tele o tausaga, o le tino lava ia e puipuia, ma o le tuufaatasiga o le toto e vave ona tali atu i le le atoatoa lea e tulai mai.

Faʻavasegaina o lipoproteins

I le faaiuga o le 20 seneturi, na tele le feeseeseaiga na faia i le saienisi faafomaʻi e uiga i mea lamatia ma faamanuiaga o le cholesterol mo le tino o le tagata. O le toatele na manatu o nei mea o mea leaga ia e mafua ai le tele o faamai. O le isi vaega o saienitisi na vaevaeina le cholesterol e aoga ma leaga.

Ae leai se manatu e mafai ona mafaufauina saʻo atoatoa. Lipids - faia se vaega taua i olaga o tagata. Latou te auai i le galuega o totoga ma mamanu, ae o nisi e mafai ona fesoasoani i le atinaʻe o faʻamaʻi - toto maualuga, thrombosis. O le aʻafiaga o le lipids o le a fetaui ma le polotini o loʻo faʻapipiʻiina i, ae le o lona lava fatuga. Lipoproteins e nafa ma lenei mea. E mafai ona eseese ituaiga:

  • e maualalo le mamafa - latou te tuʻuina atu ni mea mai le ate i isi faiga, o latou fua e mafua ai faʻamaʻi o le fatu ma toto toto,
  • eleʻele tele - o le faʻafeagai o le ituaiga muamua, latou te fesoasoani e puipuia faʻamaʻi o le cardiovascular system, lipide vaʻalele mai totoga i le ate,
  • faʻamalosi - o le malosi o le tino o le tino o tagata, e teuina pe a uma ona 'ai meaʻai, ma le leai o se meaʻai, e faʻaaogaina e le tino e avea o se punavai o le malosi.

O aoga aoga o le cholesterol

Cholesterol, e pei o le suka, e manaʻomia e le tino mo le ola. I le telefoni feaveaʻi, e auai o ia i faiga faʻavae, e fesoasoani i le toe gaosia o vitamini talafeagai, hormones, puipuia ai aʻafi namu mai manuʻa. Ae na o le maualuga o le cholesterol maualuga o loʻo faʻaalia i lenei auala, o se mea maualalo maualalo e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faʻamalama o le kapaila.

O le masani e mafai ona faʻamautuina e ala i le siakiina o le toto.

Cholesterol

O le toto cholesterol toto e taua tele. O lenei mea e pei o le gaʻo, lea e toetoe lava a le mafai ona faʻaaogaina i totonu o le vai, ma e feaveaia i le toto e ala i ni faʻamalosi faapitoa-liporoteins. Ona o le i ai o le cholesterol maualalo ma maualuga, o le masani masani o le vailaau i totonu o le toto, faapea foi ma le vaeluaga o ona vaega, e taua. Pe a filifilia le tulafono masani, e le naʻo le matua, ae o loʻo tuʻuina atu foi i le itupa. I le avea ai o se tulafono, o le siʻitia o le maualuga e tuʻuina mai faatasi ma le faateleina o le ESR.

Tulaga masani mo tamaitai

Ona o le gaioiga malosi o le tino o tamaitai talavou, e tusa lava pe le lelei le taumafa ma le leai o se afi, o le mea e maua ai le cholesterol e tumau pea. Ae o lenei mea e mafai ona oʻo atu i le 30 tausaga. O le maʻi suka, fatuga o fatugaʻo e mafai ona oso ai se osofaʻi malosi i le tulaga i soʻo se matua.

I fafine pe a ma le 30 ma oʻo atu i le 50 tausaga, o le gaosia o le estrogen, o le hormone e puleaina le maualuga o le cholesterol i le toto, ua faʻaitiitia. O tulaga taua nei o le masani lea o le cholesterol:

  • o le tulaga lautele o le masani 3.6 - 5.2 mmol / l,
  • maualuga le siitia 5.2 - 6.19,
  • na faateleina mai le 6.19,
  • low density cholesterol masani 3.5, faateleina mai le 4,
  • maualuga tulaga masani 0.9 - 1.9, lamatia mo le soifua maloloina; le atoatoa mataupu - itiiti ifo i le 0.78.

Suʻega

E manaʻomia le faia o se auʻiliʻiliga mo le suka ma le cholesterol i le taeao, e oʻo atu i le 11 itula. Sauniuniga mo le foai toto:

  1. 12 itula aʻo leʻi asiasi atu i le fomaʻi, e sili atu le le 'ai ma le inu i meainu, aemaise mai le pia ma isi ava. E faʻatagaina e inu na o vai manino - o le auala lenei e saunia ai le tino mo le auiliiliga, ma o le a le faʻaseseina ia taunuuga.
  2. Ina ia mafai ona saʻo lelei le taunuuga, e tatau ona e aloese mai le taumafa i meaʻai, falai, faʻafefe i ni nai aso ao leʻi faia le suʻega, sili atu ile vaiaso. O lenei auala e mafai ona faamatalaina - o nisi meaʻai e aʻafia ai le maualuga o gaʻo ma le cholesterol, faʻasese ai le auʻiliʻiliga.
  3. Aʻo leʻi suʻeina, e taua le logoina o le fomaʻi e uiga i vailaʻau faʻatauina e tusa ai ma faʻamatalaga lata mai nei. O nisi o vailaau faʻamaʻi ma isi vailaʻau faʻamalosi e mafai ona faʻasese ai iuga.

O se fesili masani mo maʻi o fea e sau ai le toto. O le toto e mafai ona tosoina mai se vein poʻo mai se tamailima.

O le tagata gasegase e tuʻuina atu se auiliiliga auʻiliʻili pe faʻapitoa. E sili atu ona faigofie le vailaau oona - e faʻaalia ai le maualuga o le lipids i totonu o le toto, o lona tausisia o le masani.

Mo i latou o loʻo manaʻomia se suʻega o le cholesterol, e taua le malamalama pe faʻapefea ona tofotofoina lelei. O loʻo faia i se falemaʻi, 5 ml o le toto ua lava. I le faʻaopopo i le suia o le masani masani, e taua le tuʻuina atu o galuega faʻaletino i le aso ao leʻi faia le foai toto. Afai o sauniuni lelei, o loʻo faʻatuatuaina i le aso e sosoo ai.

I totonu o le fale talavai, e mafai ona e faʻatau se suʻega e faʻasaga ai le siakiina o le suka i le fale. O nei vaega faapitoa e faʻaaoga, e faigofie ona faʻaoga. O se tagata e siakiina le feaveai e taua tele mo maʻisuka uma e iloa ai le suka o le toto.

Vaega o lamatiaga

Ina ia puipuia le matautia o taunuuga e le mafai ona gafatia o se tulaga maʻi, e taua le malamalama lelei i tulaga masani o le kulukose ma le cholesterol. O le faateleina o le maualuga o mea e tupu i totonu o ia faamaʻi:

  • faʻateleina le cholesterol faʻatasi ai ma le faʻafefeteina o le pulumu, ischemia, stroke, angina pectoris, oso fatuga, tino le necrosis,
  • faʻateleina le suka i le oona, osteoporosis, maʻi suka, ma le faʻaaogaina o le tino.

Le tausisia o le masani o le suka ma le cholesterol, ma i le tulaga o le faateleina - maualalo, e fautuaina e fomai e faapaleni le lisi ma auai i taaloga maloloina. E tatau foi ona lafoai uma masani leaga - o le a faʻaitiitia ai aʻafiaga o aʻafiaga le lelei o le maʻisuka ma le atherosclerosis e 30%, faʻaititia le aoga o togafitiga. O tausaga taʻitasi, e manaʻomia ai se suʻesuʻega faafomaʻi ina ia faʻamaonia le taimi o le faafitauli.

Afai tatou te talanoa e uiga i le soifua mālōlōina, ona faʻaaogaina lea o le puipuiga e sili atu le lelei ma sili atu le faigofie ona faʻaaoga nai lo togafitiga. Sugar, cholesterol e le o se mea e tasi. E taua le mataʻituina pea o nei faailoilo, taumafai e faatulaga se soifua maloloina lelei, ia 'ai ma le mafaufau ma aofia ai meaʻai i le taumafataga e fesoasoani e faʻamaonia le suka o le toto ma puipuia ai le gaʻo.

Tuua Lau Faamatalaga