Tausiga faʻafuaseʻi mo le hyperglycemic coma

Mai lea tausaga i lea tausaga, o le faateleina o le pasene o le faitau aofaʻi o loʻo aʻafia i le maʻisuka. O le maʻi o se togafitiga matautia, o ona taunuuga e le gata ina faʻaititia ai le ola o le tagata maʻi, ae mafai foi ona oʻo atu i le oti. O se maʻi e mafai ona mafua ai se tulaga matautia e pei o le hyperglycemic coma. O lona taunuuga o le leiloa o le iloa ma le toilalo o okeni. I mea o loʻo tuʻuina atu, ou te manaʻo e mafaufau pe o le a le hyperglycemic coma, o se mea faʻapitoa mo le tausiga o faʻalavelave faʻafuaseʻi mo se tulaga faʻaleagaina. O le a matou talanoa atili i lenei mea.

O le a le mea o le hyperglycemic coma?

O le Hyperglycemia o se faʻalavelave o le maʻisuka, o lona uiga o le maʻi. O le faʻalavelave o loʻo faʻatasi ma le alualu i luma o le pasene o le kulukose i totonu o le toto e aʻafia ai le talaaga o le le atoatoa o le insulin. E taua le iloa o le tausiga faʻafuaseʻi mo le hyperglycemic coma o se mea e manaʻomia muamua mo le laveai o le maʻi. O tagata uma lava o le insulin, faapea foi ona aiga, e tatau ona masani i le algorithm o gaioiga i le taimi o le fesuiaiga o se faʻalavelave i le vaega laititi.

O le manaʻomia mo tausiga faʻafuaseʻi mo le gaʻo hyperglycemic e aʻafia ai tupulaga talavou ma tamaiti e leʻi leva ona maua i le maʻisuka. O ia faafitauli e seasea tutupu i tagata ua matutua ma ua mafatia i se mai mo le tele o tausaga. E le gata i lea, e toetoe lava a le tupu i le maʻisuka o loʻo mamafa tele.

Eseesega o se tulaga maʻi

O fomaʻi e iloagofie le tele o ituaiga o vailaʻau o le hyperglycemic coma. O le algorithm faʻafuaseʻi faʻapitoa mo tulaga taʻitasi o loʻo i ai ona lava eseesega. O lea, latou te iloa ai:

  • ketoacidotic coma
  • hypersomolar coma
  • lactic acidosis e faʻatasi.

Ketoacidosis e tatau ona malamalama o le faʻaopoopoga o le fausia o tino o le ketone i totonu o le toto. O le tulaga e atiaʻe e faasaga i le talaaga o le maʻisuka, lea e le mafai e le tagata maʻi ona faia e aunoa ma le masani ai o le inisalini.

I le itu, o le hypersomolar coma e tupu mai i le maʻisuka ituaiga 2. Faatasi ai ma lenei natura o le gasegase o le faamaʻi, o tino o le ketone e masani lava. Ae ui i lea, o le tagata e pagatia mai i faʻavavega faʻafuaseʻi i le maualuga o le toto toto e faʻamapulaʻa ai tulaga faatauaina. I lenei foi tulaga, o le galala o le tino ua matauina.

Lactic acid coma o loo faamatalaina i se tulaga talafeagai o tino o le ketone i le urine. O se tulaga ua faia i le tulaga o le alualu i luma o le atinae o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O le faafitauli autu iinei o le maualuga lea o le maualuga o le lactic acid i le toto.

Tulaga e manaʻomia mo le atinaʻe o coma

O se maʻi faʻaleagaina e mafai ona tupu i lalo ole aʻafiaga o le tele o mea moni:

  • inisalini luga
  • le lava le maualuga o le maualuga o le carbohydrate i mea taumafa taumafa,
  • sili atu le malosi faaletino
  • ogaoga ogaoga, atuatuvalega o le ola mama, atuatuvale faaumiumi.

E tatau ona ou faapea atu o le le lava o mea inu gaʻo ma le le mautonu o le mafaufau e seasea ona tupu ai le hyperglycemic coma. O le faʻamalosia o oe lava i le le mautonu ma le faʻamalosi tino i le maʻisuka e fai si faʻafitauli. O le mea lea, i le tele o tulaga, o le hyperglycemic coma, o le algorithm mo faalavelave faʻafuaseʻi lea o le a talanoaina i se taimi mulimuli mai, e tupu i tagata na faʻasaʻoina le maualuga o le inisalini.

Ata faʻaleleia

O le faʻaleagaina o le tulaga e amataina malie. O faailoga o le falemaʻi e faʻatasi ma le coma i le maʻisuka ua faʻamaonia i le tele o aso. O le soifua manuia lautele o le tagata maʻi e faasolosolo lava ina le mautonu, na te faatupuina lagona le fiafia. O tulaga faigata o le a suia lemu i taimi o le leiloa o le mafaufau. I luga o le fesoʻotaʻiga ma le tagata maʻi, o loʻo i ai ni faʻalavelave o mafaufauga, valea.

O le atinaʻeina o le hyperglycemic coma e mafai ona fuafuaina i le vaai. O le paʻu i lenei tulaga e masani lava ona liua le paʻu, o le puipuia o galuega faʻaleleia. O le ea e sau mai i le oral vevela ei ai le manogi o acetone. E faʻamago le laulaufaiva, o loʻo i luga o le maʻa se paʻu sinasina sinasina.

Mulimuli ane, o se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto maualuga, e tupu tele le fatu. Afai o le tagata maʻi e tumau pea ona mataala, galala tele, gasela, ma osofaiga o le vomiting.

O le fuafuaina o mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le coma e mafai ai se talanoaga ma le tagata maʻi, pe afai e tumau pea ona manino lona mafaufau. Afai e le tali atu se tagata i fualaau i fafo, ona mafai lea ona e iloa le faafitauli e ala i le suʻeina o ana mea totino. O le maʻisuka e masani ona tauaveina tui tui inisalini, o se faafanua o le maʻi. Faatasi ai ma isi mea, o le i ai o le tele o faailoga pe a uma le injections, lea e masani lava ona i totonu o ogavae ma luga o le paʻu o le manava, e mafai ona fautuaina mafaufauga i le natura o le faafitauli.

Faʻavavega faʻapitoa: faʻalavelave faʻafuaseʻi algorithm aʻo leʻi oʻo mai le fomaʻi

Faatasi ai ma lenei ituaiga faafitauli, e taua tele le vave tuuina atu o fesoasoani muamua i le tagata maʻi. Ma, faatasi ai ma se maʻi suka, o le algorithm faʻafuaseʻi ua fautuaina ai mea nei:

  1. Ua faataatia se tagata i luga o se tulaga mafolafola i se tulaga tuusao.
  2. O le tagata gasegase e tuʻuina atu i ai se tafega saʻoloto o le ea fou. Ina ia faia lenei mea, aveese le pito i fafo, aveese le fusi, fusiua, ma isi.
  3. E liliu le ulu i le itu. A leai, o le tagata manua e mafai ona afaina i mea lilo faalilolilo pe afai o se osofaiga o le vomiting.
  4. Faʻamalamalama pe maʻi le inisiua ole inisiua. Afai e faʻamaonia, ia faia tuʻutuʻuga mo le faʻaofiina o le vailaʻau manaomia o le vailaʻau i totonu o le toto.
  5. Afai e mafai, ia faamaumauina le maualuga o le mamafa ina ia mafai ai ona fesoʻotai faʻamatalaga i tagata faigaluega a le falemaʻi.
  6. Aʻo le i oʻo mai se fomaʻi, ua tuʻuina atu i se tagata le lauti suamalie.
  7. Pe a mālōlō le manava pe leai foi, ona maua ai lea e le tagata manua le manava faʻanofo poʻo le maso o le fatu.

Fesoasoani faafomaʻi

O le a le algorithm o le gaioiga o le gaioiga mo le hyperglycemic coma? Fesoasoani faʻafomai faʻafuaseʻi iinei e aofia ai, muamua lava, o le inisalini tui. Muamua, o le fualaau faasaina ua tui i totonu o le toto e ala i se tui. Ona faʻaauau pea ona fafagaina i totonu o le tino ma se lola faʻatasi ma le 5% kulutose solution. Faʻaauau le faʻateleina o le toto toto aʻo aloese mai le amataina o le maʻisuka sili ona ogaoga.

O le taimi lava e tuʻuina atu ai le maʻi i se fomaʻi, latou te faia le fuālaʻau ma le faʻamamaina o le manava. Mo lenei mea, e faʻaaogaina ai le solution e 4% o le bicarbonate. O le saline ua afaina malosi, lea e fesoasoani i le toe faʻafoisia o tulaga masani i le tino. Ona tuʻuina atu ai lea o le sodium bicarbonate i le toto, lea e mafai ai ona faʻaleleia eletini eletise na leiloa i le taimi o le osofaʻiga.

O lea na matou suʻe ai le algorithm o le tausiga faʻafuaseʻi. Faʻatasi ai ma le hyperglycemic coma, e pei ona mafai ona e vaʻaia, o le aano o le faafitauli e matua faigata lava. O le tulaga e faʻaalia i le le i ai o faʻailoga taʻutaʻua. O le mea lea, o nisi taimi e faigata ai i se tagata ona iloa le natura o le faafitauli. Ina ia aloese mai faʻalavelave, e tatau i tagata gasegase maua i le maʻisuka ona taulaʻi tele atu i le taimi tatau tatau ole inisalini.

Faʻavaomalo faʻapitoa - tausiga faʻafuaseʻi (algorithm)

Vitio (kiliki e taʻalo).

Faʻasologa faʻamaʻi - o se mafuaʻaga na afua mai i le le lava o le insulin i le tino. O le tele o taimi, o le coma e fesootaʻi ma le le atoatoa o le insulin o se faʻalavelave o le maʻisuka. I le faʻaopoopoga, e mafai ona tupu lenei tulaga ona o le mutaaga o le tuiina o le inisalini poo lona le lava o meaʻai. E tatau ona iloa e tagata uma o loʻo maua i le maʻisuka maʻi i totonu o le aiga, le faʻafitauli faʻapitoa o le algorithm mo le hyperglycemic coma.

Coma eseese

Talu ai ona e tolu ituaiga eseese o le hyperglycemic coma, o le fesoasoani ua tuuina atu i le tulaga faafomaʻi e eseese ma i latou taitoatasi:

  • ketoacidotic coma,
  • hyperosmola coma,
  • lactic acidosis.

Ketoacidosis o loʻo faʻaalia e ala i le fausia o tino o le ketone (acetone) ma faʻataʻatia ai le talaaga o le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka. O se maʻi o le hyperosmolar e tupu mai ile maʻi 2 ituaiga, e leai ni tino o le ketone, ae o gasegase e maua i maualuga maualuga o suka ma le manava tele.

Laosis acidosis o loʻo faʻaalia i le glycemia faʻaleagaina pe a faʻatusatusa i uluai pathologies e lua, e atiina ae i le maʻisuka e le o insulin-toto ma e faʻaalia i le faʻapipiʻiina o le tele o le lactic acid i totonu o le toto.

Faailoga o ketoacidosis ma coma hyperosmola tutusa. Ua faasolosolo malie ona tupu le ata o le falemai. O le fia inu tele, tele le manava o le urine, o le gaioiga ma le vomiting, o le le mautonu.

I le faaopoopo atu, i le fale, e mafai ona e faʻamalamalamaina le maualuga o suka (faʻatasi ai ma le hyperosmola coma e mafai ona oʻo i le 40 mmol / L ma le maualuga, ma le ketoacidosis - 15-20 mmol / L) ma fuafua le i ai o tino o le acetone i le urine e faʻaaoga ai le faʻataʻitaʻiga faʻaaliga.

O le fia inu tele ma le vevela e le o se uiga o le lactic acidosis; e leai ni tino o le ketone i le urine. I le fale, e toetoe a le mafai ona iloa.

Fesoasoani Muamua

Mo soʻo se ituaiga o gasegase hyperglycemic, e tatau ona vave valaau vave tagata tomai faapitoa ile tausiga o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma e tatau ona faia se faasologa o faasologa tatau ao le i taunuu mai. Fesoasoani Muamua:

  • Taʻu le tagata maʻi i se tulaga tuʻu.
  • Faʻaleleia le ea, tatala faʻamalo pe aveese fafo laei. Afai e tatau ai, aveese le fusi, le fusi.
  • Liliu le ulu o le tagata maʻi i le itu ina ia oʻo i le osofaʻiga o le vomiting, e le faʻaumatia e le tagata le vulu.
  • Mataitu le tulaga o le laulaufaiva. E taua e leai se toe solomuli.
  • Faʻamalamalama pe o loʻo maʻi le tagata maʻi ile inisalini. Afai o le tali o le ioe, ia faia ni tulaga talafeagai ina ia mafai ai e ia ona tuiina na o ia pe fesoasoani ia te ia e pulea le homone i le fua manaomia.
  • Mataitu le toto ma le fua o le fatu. Afai e mafai, faʻamaumauga o faʻamaumauga ina ia faʻamaonia ai tagata tomai faapitoa i le falemaʻi e uiga ia i latou.
  • Afai o le tagata gasegase o le "gaogao," faamafanafana ia te ia e ala i le ufiufi i se palanikeke po o le saunia o se paʻu mafanafana mafanafana.
  • Inu ia lava.
  • I le tulaga o le puʻeina o le fatu poʻo le manava, e manaʻomia le toe faʻaleleia.

Toe Faʻafoisia Tagata

O le toe faʻaleleiaina e tatau ona amata i tagata matutua ma tamaiti, e aunoa ma le faʻatali mo le taunuu mai o tagata taʻavale a le falemaʻi, faʻatasi ai ma le amataina o faʻamaoniga: leai se pisapisao i le garotid arteries, le lava le manava, maua le paʻu o le lanu paʻu, o tamaiti e faʻamaʻoti ma e le tali atu i le malamalama.

  1. Tuu le tagata gasegase i luga o le fola poʻo isi mea faigata, e oʻo lava i luga.
  2. Fufulu pe tipi ni laei i fafo e maua ai avanoa i le pusa.
  3. Faʻasaga le ulu o le tagata maʻi i le mea e gata ai, tuu le lima e tasi i le muaulu, ma tuu le pito pito i lalo o le maʻi ma le isi. O lenei metotia e maua ai le vaalele i luga o le ea.
  4. Ia mautinoa e leai ni tino mai fafo i le gutu ma le faʻaʻa, pe a tatau ai, ia aveese le faʻamalosi ma se saoasaoa vave.

Fofoga i le gutu e manava. O se solosolo, gau le oti po o le solosolo ua tuu i laugutu o le tagata maʻi. E manava le manava, o laugutu e pipii mau i le gutu o le tagata maʻi. Ona latou malosi malosi lea (mo 2-3 sekone), ao tapuni le isu i se tagata. E mafai ona iloa le lelei o le faʻavaeina o le fusi i le siʻiina o le pusa. Ole taimi o le manava e 16-18 taimi ile minute.

Manua tuusao tuusaʻo. O lima uma e tuu i le pito i lalo o le sternum (tusa lava pe i le totonugalemu o le fatafata), i le itu tauagavale o le tagata. O le malosi malosi e faʻatautaia i le vela, suia le pito i luga o le pusa i le 3-5 cm i tagata matutua, 1.5-2 cm i tamaiti. O le tele o kiliki e 50-60 taimi i minute taitasi.

Faatasi ai ma se tuufaatasiga o le manava o le gutu-le-gutu ma le fatu, ma mea e tasi na faia, o le tasi le inhalation e tatau ona suia i le 4-5 i luga o le pusa. Toe faʻafoʻiina le tino ao lei oʻo mai ni tagata tomai faapitoa i le falemaʻi poʻo seʻia iai ni faʻamaumauga o le olaga i totonu o se tagata.

Ketoacidotic coma

O se mea muamua e manaʻomia o le faʻaofiina o le inisalini. Muamua, e faʻatonuina i se vaalele, ona faʻaumatia lea i luga o le 5% kulukose e puipuia ai le amataina o se tulaga o le hypoglycemic. O le tagata gasegase e fufulu ma le manava ma fufulu le intestine ma se vaifofo 4% o le bicarbonate. O le puleaina o le saline o le physiology, o le vaifofo a Ringer e toe faʻaleleia ai le maualuga o le vai i totonu o le tino ma le sodium bicarbonate e toe faʻafoʻi ai le eletise ua leiloloa ua faʻaalia.

Mo le lagolagoina o galuega a le fatu ma toto toto, glycosides, cocarboxylase o loʻo faʻaaogaina, o le okesene o togafitiga e faia (faʻamaʻi o le okesene o le tino).

Tulaga o le Hyperosmolar

O faʻalavelave faʻafuaseʻi ma lenei coma e i ai ni eseesega:

  • o se aofaiga tele o sauniuni e afaina (i le aso e oo i le 20 lita) e faʻaaogaina e toe faʻafoisia ai le maualuga o le vai i totonu o le tino (saline physiological, Ringer's solution),
  • inisalini e faʻapipiʻi i le physiology ma faʻapalapala droso, ina ia faʻaitiitia lemu le maualuga o le suka,
  • pe a oʻo atu le faitau glucose i le 14 mmol / l, ua uma ona faʻaauau le inisalini i le 5% glucose,
  • bicarbonates e le faʻaaogaina, talu ai e leai se acidosis.

Lactic acidosis

O vaega o le toomaga o lactic acidosis coma e faapenei:

  • O le Methylene blue ua tuiina i totonu o le vein, e mafai ai ona faʻamalosi faʻamaʻi vailaʻau,
  • Trisamine administration
  • faʻasologa faʻasalaga poʻo le faʻamaʻi toto mo le faʻamamāina o le toto,
  • gasegase oona o le sodium bicarbonate,
  • toso laiti o le inisalini e faʻapipiʻi i le 5% glucose e avea o se mea e puipuia ai le faʻaitiitia o le fua o le kulukose i le toto.

O le faʻalauiloaina o le auala e tuʻuina atu ai fesoasoani muamua i se tulaga maualuga, ma le iai o tomai i le toe faʻaolaina, e mafai ona laveaʻiina ai le ola o se tasi. O lea malamalama e taua tele e le gata mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, ae mo o latou aiga ma uo.

Faʻailoga o le hyperglycemic coma ma le algorithm faʻafuaseʻi

O faʻamaoniga o le faʻaalia o le hyperglycemic coma e fesoʻotaʻi ma le iniseti o le ketone, o le paleni o le acid-base ma le faʻamalolo. O le gasegase oona e atiina ae i le aso (ma e oʻo lava i se taimi umi atu). O le aufaʻatasi o le coma o:

Vitio (kiliki e taʻalo).
  • tiga o le ulu
  • leai se manaʻo
  • taʻavale
  • fiainu ma le gutu malolo
  • ufiufi laulaufaiva
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • fomaʻi faʻafitauli o le gastrointestinal tract,
  • tau faʻaitiitia
  • le le fiafia
  • moe
  • amnesia
  • maualalo maso
  • faateleina le urination.

Afai e le amanaʻiaina faailoga faʻapitoa muamua ma le leai o ni fua talafeagai, i le iuga, o le a pa'ū se tagata i se tulaga le iloa.

Fesoasoani muamua mo faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le hyperglycemic coma e aofia ai le faʻatinoina o le tele o faasologa faʻasologa. Muamua lava, e tatau ona e valaʻau se taʻavale. I le faʻamoemoeina o le taunuu mai o tagata tomai faapitoa, o le algorithm o le tausiga faʻafuaseʻi mo le hyperglycemic coma e faapenei:

  1. Le tuʻuina atu i le tagata maʻi se tulaga vaʻaia.
  2. Ina ia faʻavaivaia se fusi, se fusi, se fusiua, ia tatala faʻamau i luga o lavalava fufusi.
  3. Faʻaaogaina le pulea o le gagana (e taua e le faʻaaoga!)
  4. Fai se tui o le inisalini.
  5. Mataʻituina le mamafa. Faatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto, ia tuʻuina atu se vailaʻau e faʻateleina ai le toto.
  6. Tuʻu se vai tele.

Tausiga faʻafuaseʻi mo le hyperglycemic coma

O se tagata gasegase i se coma e manaʻomia le falemaʻi. I totonu o se falemaʻi, o gaoioiga nei e faia:

  1. Muamua, vaʻa, ona tosoina lea o le inisalini.
  2. Faia le taele oona, tuʻu le faʻamamaina faʻamalolo ma le 4% sodium bicarbonate solution.
  3. Tuu se kululu i le saline, vaifofo a Ringer.
  4. 5% glucose e faʻatonuina i le 4 itula.
  5. E folasia se fofo ole 4% sodium bicarbonate.

Tagata faigaluega faafomai i itula uma e fuafua le maualuga o le glycemia ma le mamafa.

Tagata maʻisuka latou iloa le taua o le tausisia o meaʻai ma togafitiga na faʻamatala mai e lau fomaʻi. A leai, o faafuasei mai i le suka o le toto e mafai ona oo atu ai i ni faafitauli matuia, o se tasi o ia mea o le hyperglycemic coma.

O le a le hyperglycemic ma le hypoglycemic coma?

O le gasegase o le gasegase o se tulaga ogaoga o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, lea o loʻo i ai le le atoatoa o le mafaufau.

O le atinaʻeina o lenei tulaga e tuusaʻo lava i le faʻavae o le maʻi. O le atinaʻeina o le hyperglycemic coma e muamua atu i le faʻateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le televave o le faʻaititia o le inisalini. O se taunuuga, ua matauina se maʻi ogaoga o le gataifale, o le taunuuga o lea mea o le leai o se mafuaaga ma le coma.

O le hypoglycemic coma ua malamalama o se tulaga na mafua ona o le tele o inisalini i le tino o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

Coma e tupu malie. Mai faʻamaoniga muamua o le malaise i le coma, e mafai e le tagata maʻi ona alu mai le tele o itula i ni nai vaiaso. E faʻalagolago i le maualuga o le maualuga o le suka o le toto ma le umi e maualuga ai le maualuga o le suka.

O faʻamaoniga muamua o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe faifaipea o coma o:

  • tiga o le tiga, faateleina i luga o le taimi,
  • faailoga o mea oona
  • popole le fefe - o se lagona o le popole po o le le fiafia,
  • leai se malosi
  • faateleina le galala.

O se taunuuga o le paʻu, o le malosi ma vave le onosaʻi o le tino atoa o le tino e tupu, o le mea lea o lenei tulaga e masani lava ona mafua ona o le atuatuvale o le popole, e oo lava i le leai o se mafuaaga.

Afai e leai se mea e faia, a maeʻa ona maua muamua faailoga, o le maʻi o le maʻi o le a faʻateteleina. I le taimi lava lea ao le i pau atu i se paʻu, o le manava o le maʻi e maua ai se manogi manogi o le acetone, e tofu le manava ma le malosi.

O loʻo faʻaauau le faʻasolosolo faʻamalosi mo mafuaʻaga nei:

  • siakiina o le maʻisuka pe a oʻo ina ogaoga le faʻamaʻi,
  • solia o mea taumafa
  • toso le talafeagai ma le le lelei o le injections,
  • popolega popole
  • ogaoga faʻamaʻi pipisi.

O lenei tulaga o le uiga o le maʻisuka ituaiga 1, lea e matauina ai le le lava o le inisalini. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o se ituaiga o coma e seasea lava, faatasi ai ma se maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto.

O le gasegase oona e mafai ona afaina, o le mea lea e taua tele le iloa o faailoga ile taimi. Ole iloa vave o le faafitauli ma alu i le fomaʻi e mafai ona faʻaolaina le maʻi o le tagata maʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa le uiga o le glycemic coma ma pe o le a le uiga o uiga o lenei maʻi.

I le faʻaopopo atu i faʻamaoniga o loʻo i luga, lea e foliga mai e faasolosolo lava i le amataga o le maʻi, o le mumu o le paʻu o foliga e mafai ona maitauina i le maʻi. O tagata maʻi e masani ona faitio i mata mago ma le mucosa.

O le isi uiga taua o le paʻu o le paʻu e sili atu ona vaivai, o le paʻu e leiloa le aoga, ma o foliga e le fiafia. Afai e te suʻesuʻeina le gagana a le tagata maʻi, o le ae matauina se paʻu enaena.

A o leʻi i ai se vaʻa, o loʻo i ai le faʻalauteleina o le pulupulu, maualalo le mamafa ma le maualalo o le vevela.

O le tulaga o le hypoglycemics e vave ona tupu. Mai le faʻaalia o uluaʻi faailoga ile leiloa o le mafaufau, o nai minute e pasia. O lenei tulaga o loʻo faʻaalia i uiga nei:

  • fatu palpitations,
  • faateleina le sosolo,
  • se lagona malosi o le fiaaai
  • migraine
  • gaogao ma gatete i vae,
  • le manava faʻafuaseʻi.

O le hypoglycemic coma e mafai ona mafua ona o le mamafa tele o le atuatuvale i le tino ona o se taʻaloga o taʻaloga, o se faʻaitiʻitia lelei o le gaʻoina o meaʻai gaʻo, po o le tele o le inisalini.

Hypo ma le hyperglycemic diabetic coma pe a le togafitia e tau atu i le oti.

Afai e faʻafuaseʻi ona atiaʻe se coma hyperglycemic, o le tausiga faʻafuaseʻi e mafai ona faʻaolaina le ola o le tagata maʻi. I le avea ai o se tulafono, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka latou te iloa lelei uiga o se coma lata mai ma e mafai ona lapataʻia isi pe valaau se fomaʻi.

Ae peitaʻi, afai e faʻafuaseʻi ona amata se coma hyperglycemic, e tatau ona manatua e mafai e le tausiga faʻafuaseʻi ona faʻaolaina le ola o se tagata, o le a fesoasoani le algorithm o gaoioiga nei:

  • fesoasoani i le tagata maʻi e tui se inisalini
  • afai ua pasi le tagata maʻi, tuu i lona itu,
  • e tatau ona e valaau i se fomaʻi
  • mataʻituina le manava o le maʻi,
  • ia pulea le fatu fatu.

E leai se isi mea e mafai ona faia i le fale pe a fai ua le iloa e le tagata maʻi. E totoe na o le faamautinoa e le o se mea faafuasei ona paʻu le tagata maʻi ona o se laulaufaiva ua goto ma faatalitali mo le taunuu mai o le faʻalavelave faʻafuaseʻi.

E tatau ona manatuaina o se tasi o faʻamaoniga o le maʻi suka o le solia lea o le faia o le faiʻai. E mafai ona tuʻuina atu lenei mea i le gagana le mautonu o le tagata maʻi aʻo leʻi faʻavaivaia. E masani ona tupu o le maʻi mo nisi mafuaaga e le manao e valaʻau se fomaʻi ma taumafai e faʻamautinoa atu i isi e iloa e ia le mea e fai. I lenei tulaga, e tatau ona e valaʻau i le falemaʻi, e feteenai ma faʻamautinoaga uma o le maʻi.

Fesoasoani muamua i le tulaga o se tulaga o le hypoglycemic e toetoe lava a tutusa ma le fesoasoani i le coma hyperglycemic. Pau lava le mea e te manatua o le tulaga o le hypoglycemia, e le mafai ona faia le inisalini aʻo leʻi oʻo mai le fomaʻi.

Afai oi ai se tagata maʻi e maua i le maʻisuka i totonu o le aiga, e taua le manatuaina o le mea e fai ai le falemaʻi ma ia i ai pea le numera o le telefoni i le lima.

Leai se tausiga faʻafuaseʻi i le fale ma le coma hyperglycemic e mafai ona sui se togafitiga talafeagai ile falemaʻi. Ina ua maʻi le tagata maʻi, o le mea muamua e fai o le valaau lea o se fomaʻi.

O le tagata maʻi e tatau ona ulufale i le falemaʻi mo sina taimi, e tatau ona mataʻituina lona tulaga. Togafitiga o le maʻisuka hyperglycemic coma e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le maualuga o le toto suka. Faatasi ai ma le taimi e fesootai ai ma le falemai, o le togafitiga o le a aofia ai vaega nei:

  • le faʻaaogaina o fualaau e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka,
  • le faʻaaogaina o "inumaga" puupuu o le inisalini o le hormone,
  • aveeseina o le mafuaaga o le tuutuuga,
  • toe faʻaleleia o le gau o le tino e le tino.

O ia fuafuaga o le a fesoasoani e taofi ai le setete o le muai aloaʻia ma aloese mai taunuuga leaga.

Afai o le asiasiga i le fomaʻi na tupu mulimuli ane, a oʻo loa ina ua pa'ū le tagata i se pa, o le togafitiga e mafai ona umi se taimi ma e leai se tasi e mafai ona mautinoa se mea manuia. Afai o le tagata maʻi o loʻo i ai i se tulaga e le iloa, o le togafitiga e aofia ai le faʻavevelaina o le mama ma le suʻega o le manava. O le suʻaina o le suālaʻau e faia i itula taʻitasi, faatasi ai ma inisalini injections.

E le mafai ona e faʻalogo i fautuaga a lau fomaʻi e fesoasoani e aloese mai le atinaʻeina o le maʻi suka.

  1. Aloese mai le le lava po o le tele o inisalini i totonu o le tino.
  2. Mulimuli i taʻiala fautuaina.
  3. Aua le soona fai, o le gaoioiga faaletino e tatau ona agamalu.
  4. Aloese mai le malosi tele o le toto suka.

Afai e iai ni uiga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e aunoa ma le faatuai pe taumafai e taofi lenei tulaga ia oe lava. Ole taimi talafeagai ole togafitiga ole a fesoasoani e aloese ai mai le faʻalavelave maualuga o le hyperglycemia - faʻaleagaina, lea e tupu ona o le faaleagaina o le tino o le tino.

O le maʻisuka tuʻuina se faailoga i masani a se tagata. Afai e te taliaina lenei tulaga ma e te le amanaiaina fautuaga a le fomaʻi, o le maʻisuka o le a le o se faʻasalaga, ae o le olaga e foliga mai. E mafai ona e ola i le maʻisuka, o le mea autu o le togafitia lelei o lou lava soifua maloloina.

Hyperglycemic Coma Emergency Algorithm

O le sini autū o le togafiti o le maʻisuka o le faʻamautuina lea o faʻamaumauga o le maʻisuka. Soʻo se eseesega o le kulūkose mai le masani masani e aʻafia ai le maʻi o le maʻi ma mafai ona oʻo atu ai i ni faʻalavelave faigata.

O le le maualalo o le inisalini i le tino e faʻateleina ai le lamatiaga o le coma hyperglycemic. O lenei tulaga e mafua ai le lamatiaga o le soifua o le tagata maʻi, aua e masani ona o mai faatasi ma le le malamalama. O le mafuaʻaga lea e taua ai i tagata o loʻo latalata ane ia iloa faʻamaoniga muamua o lenei faʻalavelave ma le algorithm o gaioiga mo tausiga faʻafuaseʻi mo le maʻi.

O le gasegase oona e tupu ona o le maualuga o le suka, lea e tumau mo se vaitaimi umi.

O le fomaʻi o lenei tulaga e mafua ona o le le lava o le inisalini ma le faʻaaogaina le kulūkose, ma mafua ai le faiga o loʻo i lalo i le tino:

  • ketona bodies ua faanumeraina,
  • gaʻo gaʻo e atiina ae,
  • lipolysis ua faʻaleleia ona o le maualuga o le kulupuka.
  1. Ketoacidotic. O lona atinaʻe e tele lava ina aofia i totonu o tagata e faʻasolo i le insulin ma e faʻatasi ma le tuputupu ae o tino o le ketone.
  2. Hyperosmolar - e tupu i tagata gasegase i le ituaiga lona lua o faʻamaʻi. I lenei tulaga, o le tino ua afaina i le galala ma le maualuga o le maualuga o le kulukose.
  3. Lactic acidosis - mo lenei ituaiga o misa, o le faaputuputuina o le lactic acid i le toto e foliga mai o se faateleina le alualu i luma i le glycemia.

O le aioio o le tulaga faʻaleagaina e aofia ai le faʻateleina o le maʻisuka, togafiti togafiti e le tatau ona filifilia poʻo le le iloa vave o le maʻi.

O foliga vaaia o se coma e mafai ona faʻaalia e mafuaʻaga nei:

  • le tausisia o pepa o inisiua,
  • o le feeseeseaiga i le va o le fualaau faasaina e pulea ma le gaʻo taumafaina,
  • solia o mea taumafa
  • inisalini suiga
  • faʻaaogaina o le hormone faʻamaʻi pe mimita,
  • ave ni fualaau faapitoa (diuretics, prednisolone),
  • maʻitaga
  • faʻamaʻi
  • faʻamaʻi pipisi
  • taotoga taotoga
  • popole
  • mafaufauga faalemafaufau.

E taua tele le malamalama o soʻo se faʻafitauli e le maua i le tino e mafua ai le faateleina o le inisalini. O tagata maʻi e le masani ona latou faʻaaogaina lenei mea moni pe a faʻatusatusa le fua, e mafua ai le le lava o le hormone i le tino.

E taua le malamalama i tulaga e manaomia e le tagata maʻi le tausiga faanatinati. Mo lenei mea, ua lava lava le iloa o faailoga o le coma na tupu mai ona o le hyperglycemia. O le falemaʻi ma le tupuga o sea faʻalavelave e ese mai luga o le tulaga o lona atinaʻe.

E 2 vaitaimi:

  • muamua
  • ma le leai o se malamalama.
  • malaise
  • vaivaiga
  • vaivai le amata,
  • matuai galala
  • paʻu mago ma foliga vaaia o le vevela,
  • leai se manaʻo.

I le leai o ni auala e taofi ai le lisi o faʻamaoniga, o le faʻasolosolo o le faʻasolosolo o le ata, o mea nei e tupu:

  • matala le malamalama
  • seʻe lava se manava
  • leai se tali atu i mea tutupu
  • mata e mafai ona vaivai,
  • pa'ū i le toto maualuga, faʻapea foʻi ma le fatu,
  • pallo o le paʻu,
  • o le faʻavaeina o ni mea pogisa i luga o le mucous o le gutu.

O le faailoga autu o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le coma o le maualuga o le glycemia. O le taua o lenei faailo i le taimi o le fua e sili atu i le 20 mmol / L, e oʻo atu i nisi tulaga o se faailoga o le 40 mmol / L.

Fesoasoani Muamua e aofia ai mea nei:

  1. Valaau mo togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi.
  2. Tuu le tagata i le isi itu. I lenei tulaga o le tino, o le tulaga lamatia o le faʻaolaina o le vomiting i totonu o le manava o le tino, faapea foi le taofia o gagana, ua faaitiitia.
  3. Faʻaleleia le ea, faʻasaʻo le tagata maʻi mai ofu fufusi, tatalaina le kola pe aveese le sikafu.
  4. Fua le maualuga o le mamafa ma le siakiina o le toto.
  5. Mataitu le pulupulu, tusia uma faailoilo aʻo lei taunuu mai fomaʻi.
  6. Ufiufi le tagata maʻi i se palanikeke mafanafana pe afai e tagi.
  7. Aʻo taofi pea le faʻaleleia o le mafaufau o se tagata e tatau ona onā i le vai.
  8. E tatau ona tuʻuina atu se inisalini e faalagolago i le insulin i le tuiina o le inisalini e tusa ai ma laasaga fautuaina. Afai e mafai e se tagata ona tuʻuina atu le fesoasoani a le tagata lava ia, ona e manaʻomia lea e pulea le faʻagasologa o le puleaina o fualaau. A leai, e tatau ona faia lenei mea e se tasi e vavalalata ma ia.
  9. Fai le manava laʻau, faʻapea foʻi ma le massage i le loto i fafo pe a manaʻomia.

Le mea e le mafai ona faia:

  • tuu le tagata maʻi i le tulaga o le coma
  • ia puipuia le tagata maʻi i le taimi o le inisalini o le tui, mafaufauina o nei amioga e le lava,
  • teena togafitiga faafomaʻi, tusa lava pe sili atu le lagona o le tagata.

Ina ia fesoasoani i tagata o loʻo maʻi, e taua le vaʻaia le va o le hypo- ma le hyperglycemic coma. A leai, o amioga sese o le a le gata ina faaitiitia ai le tulaga o le maʻi, ae e mafai foi ona oo atu ai i taunuuga le mafaafitia, seia oo i le amataga o le oti.

I le leai o se talitonuga o le coma e mafua mai i maualuga maualuga o le suka, e manaomia e se tagata le suavai suamalie e inu ai, ma i le tulaga o le leai o se malamalamaaga, e tatau ona faia ma le le fiafia se glucose solution. E ui lava i le mea moni e ono i ai sona maualuga maualuga, i se tulaga talitutusa ao lei oʻo mai le falemaʻi, o le a na o le pau lea o le filifiliga tonu.

Le ituaiga o coma hyperglycemic e mafai ona fuafua i luga o le faavae o suesuega o le toto ma le toto atoa, faapea foi ma le suesuega.

Faailoga faʻataʻitaʻi o coma:

  • o se faasiliga tele o le kulukose ma lactic acid,
  • o le i ai o tino o le ketone (i le urine),
  • faʻalauteleina o le hematocrit ma le hemoglobin, e faʻaalia ai le faʻamalolo,
  • tulaga maualalo o le potassium ma le faateleina o le sodium i totonu o le toto.

I totonu o faʻalapotopotoga, o le suʻeina o le toto e faʻaaoga mo le suka e faʻaaoga ai se glucometer. Faʻavae i luga o le taunuuga, e filifilia e le fomaʻi auala o le fesoasoani.

Ata vitio e uiga i le coma i le maʻisuka:

Faʻaaliga mo le toe faʻaolaina o:

  • leai se manava po o se pulupulu,
  • faʻamalosi mai le loto
  • lanu moana paʻu,
  • le toesea o soo se faʻaalia o tamaiti pe a ulufale le malamalama ia i latou.

Faʻatasi ai ma faʻamaoniga o loʻo i luga, e le tatau ona e faʻatali seia oʻo mai le falemaʻi.

O aiga o le tagata maʻi e tatau ona amata galue tutoatasi e tusa ai ma fautuaga nei:

  1. Tuu le tagata gasegase i luga o se mea faigata.
  2. Tatala avanoa i le pusa, faʻasao mai lavalava.
  3. Faʻasaga le ulu o le tagata maʻi ma tuʻu le lima e tasi i lona muaulu, ma faʻalautele le pito i lalo ma le isi e faʻamautinoa ai le vaʻalele.
  4. Aveese meaʻai mai le vaʻa tautala (pe'ā tatau).

A faʻaaogāina le manava, e tatau ona faʻapipiʻi le gutu o le tagata maʻi i ona laugutu, i le tuʻuina muamua o se solo poʻo se fasi ieie mama. Ona e manaʻomia lea ona e faia ni mea loloto loloto, tapunia le isu o le tagata gasegase muamua. O le aoga o nei gaoioiga e fuafuaina e ala i le siitia o le pusa i le taimi nei. O le numera o le manava i le minute e mafai ona oʻo i le 18 taimi.

Ina ia faia le maso o le fatu tuusao, e tatau ona tuu lima i le pito i lalo ifo o le sternum o le maʻi, i le itu tauagavale o le maʻi. O le faʻavae o le faʻatinoga e malosi malosi e faia i le tuila. I le taimi nei, o se suiga ole pito i luga o le sternum i se mamao e 5 cm i tagata matutua ma le 2 cm i tamaiti e tatau ona tupu. E tusa ma le 60 tapa i minute taitasi.Faatasi ai ma se tuufaatasiga o ia ituaiga gaioiga e maua ai le manava, o manava taitasi e tatau ona suia faatasi ma le 5 kiliki i luga ole pusa.

O faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e tatau ona toe faia seia maeʻa fomai.

Vitio ata e uiga i le toe faʻaolaina:

  1. I le tulaga o le ketoacidosis coma, e manaʻomia le inisalini (muamua i le jet, ona faʻataʻitaʻi lea i le auala pa'ū ma le faʻaititia i le kulūkose e puipuia ai le hypoglycemia). E le gata i lea, o sodium bicarbonate, glycosides ma isi auala ua faʻaaoga e lagolago ai galuega a le loto.
  2. Faʻatasi ai ma se hyperosmola coma, faʻapipiʻi sauniuni e faʻatumu e toe faʻaleleia ai le vai i totonu o le tino, o le inisalini e faʻatonuina le pala.
  3. Lafoa acidosis ua faʻaaogaina e le faʻaaogaina o le Methylene Blue, Trisamine, sodium bicarbonate solution, ma le inisalini.

O gaioiga a tagata tomai faapitoa e faʻalagolago i le ituaiga taʻa ma e faia i totonu o se falemaʻi.

Togafitiga o le maʻisuka e manaʻomia ai le tausia o fautuaga faafomaʻi. A leai, o le tulaga lamatia o le atiaeina o faafitauli eseese ma le amataina o le faateleina o coma.

E mafai ona puipuia na taunuuga ma le fesoasoani o tulafono faigofie:

  1. Mulimuli i se taumafa ma aua le faʻaleagaina mea gaʻo.
  2. Mataitu le glycemia.
  3. Faia uma injections o le fualaau faasaina i se taimi talafeagai e tusa ai ma suʻaga ua faatonuina e le fomaʻi.
  4. Suesue ma le faaeteete mafuaʻaga o faʻafitauli o le maʻisuka ina ia mafai ai ona faʻaesea mea faʻaosoosoga i le tele e mafai ai.
  5. Vaʻaia taimi taʻitasi e suʻe ai suʻega e iloagofie ai le maʻi o le maʻi (aemaise lava i le taimi o le maitaga).
  6. Fai le fesuiaiga i se isi ituaiga o inisalini i totonu o se falemaʻi ma i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.
  7. Taʻia soʻo se faʻamaʻi pipisi.

E taua tele le malamalama o le malamalama o tulafono mo le fesoasoani i tagata maʻi i le taimi o le faʻatasi e tatau ona le gata i le tagata maʻi, ae faapena foi i ona aiga. O lenei mea e aloese ai i tulaga e lamatia ai le ola.

9. Faʻailoa atu i totonu o le vavau vaʻa:

- o se paluga na faʻamamaina i se solution o le hydrogen peroxide (3%) (0.1% solution o le adrenaline, 5% aminocaproic acid solution, naphthyzine, ma isi) pe

- o le opolo faʻamalosi (fibrin film)

10. Saunia vailaau:

- 5% aminocaproic acid solution

- 1% vicasol solution

- 0.025% solution solution

- 12.5% ​​fofo solution

- 10% fofo o le calcium chloride (calcium gluconate)

- 5% fofo o le acid ascorbic.

11. Taʻitaʻi i le fomaʻi.

12. Vaavaai le tulaga o le tamaititi: toto maualuga, pulus, NPV, ma isi.

13. Afai e talafeagai, faʻamaʻi falemaʻi i le matagaluega ENT.

O le hypoglycemic coma o se tulaga e mafua ai le faʻaitiitia o le kulukose toto.

1. O le maualuga o le inisalini.

2. Le lava o meaʻai, faʻafefe meaai.

3. Gaoioiga taua taua.

Muamua. O le amataga e faafuaseʻi: vaivaiga lautele, atuatuvalega, vevesi, fiaai, afu, palpitations, vaega o gatete. Faʻafitauli.

Coma Lisi o le mafaufau, gaogao. O le paʻu o le paʻu, o le afu mamafa. O le leo o mata mata e masani lava. O le mānava e masani lava. O le fatu e masani lava pe vave. O le toto o le toto e masani pe maualuga. E leai se manogi o le acetone.

O le kulūkose toto e maualalo. E leai se suka poʻo se acone i totonu o le uila.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi algorithm.

1. Valaau se fomai e ala i vaega lona tolu.

2. Taʻu, puipuia mai manuaga, tuu se mea vaivai i lalo o lou ulu, liliu lou ulu i lona itu (lapataiga o le vaeluaina o gagana).

3. Afai e tatau ai, ia leai ni auala, ia maua se vaalele fou, pe afai e mafai, togafitiga o le okesene.

4. Saunia vailaʻau:

- 40% vaifofo o le kulukose

- 0.5% vaifofo o le diazepam (relanium, seduxen) poo le 20% sodium hydroxybutyrate solution

- 0.1% vaifofo o le adrenaline

- 3% fofo muamua

5. Mulimuli i le taimi o le fomaʻi.

6. A uma ona toe malamalama, ia fafaga le tamaititi i meaʻai gaʻo: falaoa paʻepaʻe, falaoamata, pateta paluga, sukala, ma isi.

7. Mataʻituina le tulaga o le tamaititi: toto maualuga, pulusua, NPV, toto toto, ma isi.

8. Afai e manaʻomia, faʻafeiloaʻi i le potu maʻi tigaina.

O le faʻamaʻi (diabetic) coma o se tulaga e faʻaalia i le faateleina o le kulukose o le toto, faʻapea foi ma le faʻapipiʻiina i totonu o le tino o oloa e leʻo faʻasalaina (metetol bodies).

1. Faʻaiʻuga o le maʻisuka.

2. Le malosi o le insulin.

3. Faʻaleagaina o le taumafa (faʻaleagaina o le suamalie, gaʻo).

4. Maʻi faʻamalosi (faʻamaʻi, faʻaleagaga mafaufau ma le tino, ma isi).

Muamua. O le atinaʻe e faasolosolo malie i le tele o aso: faʻateleina le galala, faʻaitiitia le fiaai, televave, vaivaiga, faʻalavelave, maʻi vevela, moe. Naua, vili, tiga o le tino. Smell o le acetone mai le gutu. Le iloa lelei, tautala lemu.

Coma Le iloa le mafaufau. O paʻu ma mucous o loʻo mamago. Ua faʻaititia le leo o mata mata. O le mānava o le malulu, Kussmaul. O le fatuga e masani ona fai, vaivai le faʻatumu. Ua faʻaitiitia le mamafa o le toto. Totoga maso. Olivia. Le manogi manogi o le acetone.

Ua maualuga le kulukose o le toto. I le urine, o le suka ma le acetone e maua.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi algorithm.

1. Valaau se fomai e ala i vaega lona tolu.

2. Ia mautinoa le tafe mai o le ea, pe afai e mafai - o le okesene togafitiga.

3. Fufulu le manava i le 4% sodium bicarbonate solution, tuu se vaega o le fofo ile manava.

4. Fai se faamama faʻasaina ma se vaifofo 4% sodium bicarbonate.

5. Saunia vailaau:

- inisalini puupuu-poto: faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga

- fofo o fofo: 0.9% o le solution o le sodium chloride, solution solution a Ringer, 5% glucose solution, "Chlosol"

6. Mulimuli i le fomaʻi.

7. Mataʻituina le tulaga o le tamaititi: toto maualuga, pulusua, NPV, toto toto, ma isi.

8. Afai e manaʻomia, faʻafeiloaʻi i le potu maʻi tigaina.

Fesoasoani muamua mo le hyperglycemic coma

O le gasegase o le gasegase o se tulaga ogaoga e mafua mai i le le lava o le inisalini i totonu o le tino i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. I le i ai o se faʻamaʻi, o le tagata manua e manaʻomia togafitiga faʻafuaseʻi ma falemaʻi ile falemaʻi. O le a le mea faʻapitoa mo le tausiga o faʻafitauli mo le maʻisuka? O a mafuaaga taua o le hyperglycemic coma? O le ae faitau e uiga i lenei mea ma sili atu i la matou tusiga.

E pei ona faaalia i le faʻagasologa o falemaʻi faʻaonaponei, o le gasegase hyperglycemic e tupu malie - mai le 10-12 itula e oo atu i le 1 aso. Tusa lava pe o le a le ituaiga o lenei tulaga faʻaleagaina, faʻapea foi ma lona tikeri, e manaʻomia e se tagata ona tuʻuina atu se togafitiga muamua muamua. Muamua fesoasoani mo se maʻi o le maʻisuka e faapenei:

  • Faʻasagaina o se tagata i se tulaga tuʻu,
  • Tuuina atu o le ea fou e ala i le aveeseina o ofu e faʻamalosi ai, tatala faamalama ma faitotoa,
  • Faʻasaga le tagata manua i lona itu ma le umi o le toesea o le malamalama, ina ia mafai ai ona puipuia le sophyxiation pe a luluina ma fulafula pe ona o le teena o le laulaufaiva,
  • Le faʻaofiina o le inisalini. E na o tulaga lava e iloa lelei ai e le tausi maʻi le fua o le fualaau faasaina, mo se faʻataʻitaʻiga, o se tagata vavalalata, ava poʻo se tane,
  • Vaʻaia faailoga mataʻituina ma le faʻaaogaina o le toe faʻaleleia o le tusi e toe faʻafoʻi ai le manava ma le faʻavaivaia.

O le tali faʻafuaseʻi e faʻafetaui mo faʻamaoniga o le hyperglycemic coma, saunia e le fomaʻi o le falemaʻi, e faʻalagolago lava i le ituaiga tino o le maʻisuka na faʻamaonia.

Gaioiga ma se ketoacidotic coma:

  • Faʻalavelave faʻatuai le tui o inisalini,
  • Faʻaiʻu le inisalini ma se 5% glucose fofo e puipuia ai le faʻasolosolo pea o le tulaga o le hypoglycemic,
  • Fufulu faʻamamafana ma fufulu mama,
  • Faʻalavelave leaga o le sodium bicarbonate, faʻafefe e toe faʻafoʻi paleni eletise,
  • Auliailia togafitiga mo le faʻasaʻoina o le loto ma isi tino tino. I lenei tulaga, o le faʻaaogaina o le okesene e faʻaaoga, cocarboxylase, glycosides ma isi vailaʻau e faʻaaoga pe a tatau ai.

Gaoioiga faʻavavevave faʻatasi ai ma le vailaʻau o le hyperosmola:

  • Faʻapitoa o le faʻapipiʻiina o sauniuni e faʻafefeteina (faʻapitoa ole fofo a Ringer),
  • Avetaavaleina o le inisalini ma le siakiina o le kulukose o le toto
  • Mataʻituina le tulaga aʻo leʻi oʻo i le falemaʻi.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le lactic acidosis coma:

  • Iniseti Trisomine
  • O le tuiina o le methyl blue, lea e mafai ai ona e fusifusia le sili atu o vailaʻau o le hydrogen,
  • Faʻataʻitaʻiga faʻatuatua ole togi ole inisalini, sodium bicarbonate, 5% kullukose.

O le Hyperglycemia e avea o se faʻataʻitaʻiga o falemaʻi lautele o le faateleina o le kulukose o le toto i le plasma toto pe a faatusatusa i tulaga masani. E 5 laasaga o se faagasologa faapena - mai se siʻosiʻomaga agavaʻa o togafitiga faʻapitoa i le atinaʻeina o se tulaga faʻamuamua ma le faʻapitoa.

O le mafuaaga autu o le hyperglycemia masani, i luga o se tulaga masani, o le i ai o le maʻisuka i le maʻi. O le le atoatoa o le insulin e mafua ai le faateleina o le maualuga o le kulukose i le toto toto. O le isi auala mo le fausia o le hyperglycemia o le solia lea o le fegalegaleaiga o le hormone ma sela o le tino.

O le tele o mafuaʻaga mafuaʻaga o le hyperglycemia o loʻo maua i fafo atu o soʻo se ituaiga o maʻisuka o:

  • Manuia le le paleni o taumafa ma le 'ai soo ma taumafa i se tele o meaʻai maualuga-kalori,
  • Faʻafitauli matuia ma le atuatuvale,
  • Gaoioiga mamafa faafuasei,
  • Galuega faʻamaonia
  • Faʻafitauli matuia o faʻamaʻi pipisi.

O faʻafitauli o le hyperglycemia e fesuisuiaʻi ma e faalagolago i le tulaga o le atinaʻeina o le togafitiga. E masani lava, e oo lava i se fomaʻi poto e aunoa ma le iʻuga o suesuega o le toto suʻesuʻe e faʻamaonia ai le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e mafai ona fuafua fuafua i le malosi o le maʻi, ioe, pe afai o le ua afaina ua le o toe i ai i se coma.

Faailoga o le hyperglycemia e foliga malie. Faailoga masani:

  • Uma faifaipea ma le fia inu
  • Le lava le malosi ma le malamalama
  • Paʻu paʻu ma mucous membranes o le vavagana o tautala,
  • Le manava o le pisapisao
  • Arrhythmia.

Faailoga o se gao hyperglycemic ua uma ona fatuina:

  • Le lava le malamalama
  • Uiga o le filo
  • O le manogi o le acetone poʻo apu mai le ooto,
  • O le maualuga o le vevela o le tino,
  • Laititi o le toto maualuga
  • Paʻu vevela ma vevela matutu.

E pei ona faʻaalia e le aʻoga, o le gasegase hyperglycemic i tamaiti o soo se vaitausaga e vave ona tupu vave nai lo tagata matutua ona o le vaivai o auala mo le totogi mo le sili atu o le serum glucose. E masani lava o loʻo i ai se faʻalautelega o le ketoacidosis e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le gaosiga o le gaosiga o le gaʻo.

O le a mafai e fomaʻi i le falemaʻi ona suʻeina ma le poto le tulaga o le pepe ma filifili ai ile falemaʻi ile falemai. I le leai o se malamalamaaga, e manaʻomia le vave tuʻuina atu o le tagata maʻi ile potu maʻi maʻi lata ane.

O tausiga faʻafuaseʻi mo le maʻi suka o loʻo tuʻu saʻo i le vaaiga e fomaʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi - O le faʻaogaina lea o vaifofo, insulin, faʻapea foʻi ma fualaau lagolago. I le leai o se manava po o se palpitations, o le toe faʻaolataga atoatoa e faia seia oʻo ina toe faʻafouina faʻamaumauga taua.

O le mea sili ona taua i le puipuia o le atinaʻeina o osofaiga faifai pea o le hyperglycemia i tamaiti o le:

  • Mataʻituina ma le faʻaeteete le tausisia o fautuaga uma a fomaʻi,
  • Faʻasaʻoina o ituaiga olaga ma meaʻai,
  • Faʻaauau le togafitiga o le inisalini poʻo le faʻaaogaina o suālaʻau palapala, i le faasologa mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

I le avea ai o se vaega o le iloiloga o le tulaga o se tagata ei ai le hypoglycemic coma, o loʻo maua foi faʻamatalaga o suʻesuʻega i fale suʻesuʻe. Faailoga autu:

  • Glucose maualuga. E silia i le 22.5 mmol / l
  • Paʻu mamafa. E silia ma le 0.5 pasene i le ao,
  • Le manavaina o le tino. Sili atu i le 4 lita
  • Faʻaitiitia o le gaʻo. E sili atu ma le 36 mmol / l,
  • Hyperbetalipoproteinemia. Luga o le 8 mano mg / l
  • Glucosuria. E silia ma le 200 t / aso,
  • toto pH 7.2 ma lalo
  • Isi faailoga. O le faʻaaogaina o mea totino o le toto e matua faʻaleleia atili, o le lipid metabolism ua faʻalavelaveina, acetonuria, hyperketonia. O le faʻatupulaia o le bicarbonates ua faaitiitia, o le mea e maua i le hemoglobin, leukocytes, le ESR e matua faateleina.

O faʻalavelave sili ona masani ai e tupu pe a aliali mai le hyperglycemic coma:

  • O le asphyxia e mafua mai i le sosolo i luga o le vomita poʻo le paʻu o le laulaufaiva i le mea e le i tuuina atu i ai se fesoasoani muamua,
  • O se vaega o le mafaufau, faatasi ai ma le tele o le faaleagaina o le tino e mafua mai ile asphyxiation faaumiumi,
  • Tulaga faʻapitoa poʻo loloto (faʻaitiitia le malosi i totonu o le muso poʻo le muso group),
  • Vaʻaia poʻo le faʻamaʻi atoa,
  • O le faʻaleagaina o le myocardial ma le tele o le thrombosis,
  • O le leiloloa o le tele o galuega felagolagomaʻi ma le leaga o tomai faalemafaufau,
  • Faʻaauau pea faʻafitauli o le tino.

O le mea lea, o faiga faavae e taofia ai le toe faʻafouina o lenei maʻi e aofia ai le usitaia o togafitiga lagolago a le tagata taʻitoʻatasi e pei ona faʻamatalaina e le endocrinologist, i le amanaʻiaina fautuaga a isi matai talafeagai. Mea tutupu autu:

  • Le siaki masani o le kulukose i le toto toto e faʻaaoga ai le mita o le kulukose toto,
  • Vaʻaia taimi o le inisalini poʻo le faʻaaogaina o le suka-lowering tablets, faʻalagolago i le ituaiga ituaiga maʻisuka,
  • Faʻasaoina o meaʻai ma faʻaogaina faʻatasi ma fautuaga a se tagata fai meaʻai,
  • O le gaioiga faʻaletino faaletino i le faʻavae o togafitiga faʻamalositino, faia i le fale,
  • Tuufaatasiga o rhythms circadian o le moe ma le nofo malie ma le vaevaeina o se taimi ua lava e malolo ai,
  • Faʻalēaogā masani leaga, aemaise lava - le faʻaaogaina o le ava malosi,
  • Isi taga e pei ona tatau ai.

Victor Sistemov - tagata tomai i 1Travmpunkt


  1. O se tusiga a C. Best "O taimi taua i le talafaasolopito o le suesuega o le maʻisuka" i totonu o le tusi "Diabetes" (tusia e R. Williamson). Moscow, lomia fale "Medicine", 1964. (i le uluai gagana, na lomia le tusi i le 1960).

  2. Elena Yuryevna Lunina Cardiac autonic neuropathy i le maʻisuka ituaiga 2, LAP Lambert Academic Publishing - M., 2012. - 176 p.

  3. Perekrest S.V., Shainidze K.Z., Korneva E.A. Faʻatonuina o uʻamea e aofia ai le uʻamea. Faatulagaga ma galuega, ELBI-SPb - M., 2012. - 80 p.
  4. Rosenfeld E.L., Popova I.A. Gasegase o le Glycogen, Masala - M., 2014. - 288 p.
  5. Filatova, M.V. Gaioiga faafiafia mo le maʻisuka malosi / M.V. Filatova. - M.: AST, Sova, 2008 .-- 443 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Mafuaaga o mea tutupu

E tele mafuaʻaga o le hyperglycemic coma, ma ua vaevaeina i ni vaega se 2. Muamua e aofia ai togafitiga le talafeagai, o le faʻamaonia o le maʻisuka, o le inisalini o mea sese, o le solia o le taumafataga, o le faʻaaogaina o fualaau oona maualalo mo togafitiga poʻo fualaau faʻasaina ma le ola ola e le maua ai le manaʻoga, faʻapea foʻi ma le faalēaogāina o le inisalini.

O le lona lua e aofia ai tulaga nei ma faʻamaʻi:

  • ogaoga ogaoga (na maua i le taimi o le atuatuvale o le maualuga o le kulukose o le toto ua faateleina le maualuga),
  • pancreatic necrosis (necrosis o le pancreas, o se taunuuga o le faaitiitia o lona gaosiga o le inisalini),
  • manuʻa o faʻalapotopotoga faʻavaomalo ma taotoga,
  • nisi faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi.

O le tupuga o le gasegase hyperglycemic e mafai ona fai ma le maʻisuka e leai se aʻafiaga o soʻo se ituaiga.

Fesoasoani faʻafuaseʻi

E mafai e tagata uma ona feagai ma se tulaga pe a manaʻomia le tuuina atu o le fesoasoani muamua ao le i taunuu mai fomaʻi. Afai e te masalomia o loʻo i ai se tagata i le hyperglycemic coma, e tatau ona e faia le algorithm lea:

  • Iloilo pe i ai se pulupulu (e mafai ona e faia lenei mea i luga o se vein poʻo se aluga. O le auala pito sili ona faigofie e fai ai lenei mea o loʻo i luga o le ua poʻo le lima).
  • Vaʻavaʻai mo faʻalavelave i le gutu (e pei o nifo poʻo ni meaai).
  • Liliu le tagata i lona itu ina ia le paʻu le laulaufaiva pe aloese mai le vevela ona o le vomit.
  • Faatali mo le taunuu mai o fomaʻi, ma pe a fai o le tagata maʻi ei ai le telefoni o lona aiga.

Togafitiga o le hyperglycemic coma, e tusa lava po o le a le mafuaʻaga o le mea na tupu - o le inisalini togafitiga.

O togafitiga e faia i se fomaʻi. Afai o le tagata maʻi o loʻo i ai i se tulaga muamua, o le togafitiga e aofia ai le puleaina o le inisalini ma le fua ole itula o le kulukose toto. O togafitiga faʻapitoa e puipuia ai le atinaʻe o coma.

Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi, o lona uiga e manaʻomia ona ia togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. O lenei fesoasoani e aofia ai gaoioiga nei:

  • fulafulaina o le pulumu, faʻapipiʻi tracheostomy,
  • faʻapipiʻiina o se vailaʻau urinary,
  • inisalini togafitiga (faʻataunuʻuina i insulinini),
  • le kulūkose toto,
  • ia tumu le voluma o le faasalalauina o le toto e ala i le afaina o le saline po o le vaiinu a Ringer (o lona uiga, faaitiitia le faamalolo),
  • o le faʻaofiina o le 5% glucose pe a maeʻa le faʻamautuina o le suka (ia toe faʻafoisia le siosiomaga o le tino),
  • toe faʻaleleia o tupe gau eletise e ala i le afaina o le afu,
  • faʻamalolo (faamamaina o toxins mai le tino).

I le faʻaopoopoga, i le falemai i le tele o taimi i le aso latou te faia ai suʻega masani o le toto, faʻapea foʻi ma le faʻataʻitaʻiga mo tino o le ketone. A maeʻa ona leiloloa faʻamaoniga o le neuro ma ua toe maua e le tagata le malamalama, ua fautuaina e faia se CT scan o le mafaufau. I le faʻaaogaina o lea mea, ua faʻamautinoa ai pe iai ni faʻamaʻi faʻasaina i le faiʻai.

Ole taimi ole toe faʻaleleia mo tagata taitoatasi e eseese ma e faalagolago i le mamafa ole maʻi ole gasegase. A maeʻa faʻasalaga faafomaʻi o le coma, lea e alu ai le taimi mai ni nai aso, o le tagata gasegase ua siitia atu i le pito o le endocrinology.

I le isi laasaga o togafitiga, e tatau ona faʻatuina le mafuaʻaga o lenei maʻi. Atonu e manaʻomia lou feutagai ma isi tagata tomai faapitoa (cardiologists, fomai tipitipi, gastroenterologists) ma suʻega faʻapitoa (ultrasound diagnostics).

I le lumanaʻi, o le galuega a le tagata maʻi ma le fomaʻi o le filifilia lea o le fua saʻo o le insulin, lea o le a tumau ai pea le maualuga o le suka.

O le gasegase faʻamalosi i tamaiti

O le gasegase faʻapitoa o se faʻalavelave matautia lea e mafai ona tupu i le maʻisuka o soʻo se matua, e le o faʻamaonia tamaiti. I tamaiti, o lenei mea e masani lava o se taunuuga o le maʻisuka ituaiga 1, o le uiga o le laʻitiiti ma le talavou.

I se tamaititi, faʻapea foʻi ma se tagata matua, ma le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le inu o le faiʻai e tupu, ma o se taunuuga, o se faʻalavelave ma le leiloa o le mafaufau.

E masani lava, o le uluaʻi faʻaaliga o le maʻisuka o se vailaʻau maualuga, o lona uiga, e leʻi iloa e matua le i ai o le maʻisuka i totonu o se tamaititi. O aʻa ma aʻafiaga o le hyperglycemic coma e tutusa tutusa lava ma tagata matutua. Afai e le tuʻuina atu togafitiga i le taimi, o le tamaititi e lamatia.

O le lamatiaga o loʻo i ai i le mea moni e faapea, e le mafai e le tamaititi ona iloilo lelei lona soifua manuia, masalosalo i soo se faʻagaiga. O le matafaioi i lenei mea e matua faʻamautu uma lava i matua, e taua le mafaufau totoʻa i le soifua maloloina o tamaiti. O fomai e valaau mo suʻega faafomaʻi fuafuaina, tusa lava pe le popole le tamaititi.

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka e le mafai ona taofia e lamatia ai faʻamatalaga ogaoga pei o le hyperglycemic coma. O laʻasaga vave mo le faʻaolaina o tupe e faʻaititia ai le pasene o taunuʻuga manuia.

O taunuuga

O le mea e leaga ai, afai o le coma e umi se taimi umi, o ona taunuuga e le mafai ona faʻafitia. O lenei mea e sili ona popole i le faʻalavelave popole. O le inu o le kulukosese e ono aʻafia ai le tulaga o le faiʻai. Malosiaga e ono le mafai ona manatuaina, fenumiai, ma oʻo i le fulafula o le mafaufau. I le faaopoopo atu, talu ai o le vomiting e mafai ona maua i le taimi o le coma, o le vomiting in the lungs can cause pneumonia.

Tamaiti e iai lenei tulaga e mafai foi ona i ai taunuuga o luga. O le matafaioi a matua ma fomaʻi o le taofia lea o lenei faʻalavelave fou.

Puipuiga

Soo se tulaga e faigofie ona puipuia nai lo le togafitia. Muamua, pe a faʻamautu le maʻi o le maʻisuka, e tatau ona mulimuli i le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi. I le maeʻa ai o se taumafataga, o le faia o gaioiga faaletino ma le sao o togafitiga o fualaau faasaina o le a faaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o le solo i zero. E tatau ona e siakiina le aso e muta ai fualaau oona, insulin ma e le faʻaaogaina pe a maeʻa le aso e muta ai. Teu togafitiga e tusa ai ma tulaga e teu ai.

O maʻi suka lava e tatau ona pulea le maualuga o le kulukose o le toto i le fale ma se glucometer, ma pe a faʻamaʻatia le maʻisuka, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i le taimi. Faʻateleina le maualuga o le kulukose o le toto, e mafai ona faʻalauteleina le aoga i le 2-3 lita, aʻo lei asiasi atu i tagata tomai faapitoa.

O asiasiga faʻapitoa i fomaʻi e tatau ona faia e gasegase tasi i le tausaga.

Mo tamaiti, o le tiute ua tuʻu saʻo i matua. E manaʻomia lou faʻaeteete ma mataala i le soifua maloloina o lau tama.

Faaiuga

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka o loʻo aʻafia i le atiaʻe o le gasegase hyperglycemic.

E tatau ona manatua o togafitiga e amataina ile taimi e faʻamaonia ai se taunuuga lelei ma le toe faʻaleleia. I le tele o tulaga, o fomaʻi e pulea le taofi o lenei tulaga ma o loʻo maʻi le maʻi.

O le isi olaga e faʻalagolago i le tagata maʻi. Faatasi ai ma le soifuaga saʻo, mulimuli i fautuaga a lau fomaʻi togafitiga, e mafai ona e aloese mai le gasegase hyperglycemic i le lumanai ma puipuia lenei maʻi mai le toe atiaʻe. O le soifuaga o se tagata maʻi i le maʻisuka e faalagolago i le tagata maʻi, ia amio, auai ma se auala talafeagai i togafitiga.

O le hypoglycemic coma.

O le hypoglycemic coma o se tulaga e mafua ai le faʻaitiitia o le kulukose toto.

1. O le maualuga o le inisalini.

2. Le lava o meaʻai, faʻafefe meaai.

3. Gaoioiga taua taua.

Muamua. O le amataga e faafuaseʻi: vaivaiga lautele, atuatuvalega, vevesi, fiaai, afu, palpitations, vaega o gatete. Faʻafitauli.

Coma Lisi o le mafaufau, gaogao. O le paʻu o le paʻu, o le afu mamafa. O le leo o mata mata e masani lava. O le mānava e masani lava. O le fatu e masani lava pe vave. O le toto o le toto e masani pe maualuga. E leai se manogi o le acetone.

O le kulūkose toto e maualalo. E leai se suka poʻo se acone i totonu o le uila.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi algorithm.

1. Valaau se fomai e ala i vaega lona tolu.

2. Taʻu, puipuia mai manuaga, tuu se mea vaivai i lalo o lou ulu, liliu lou ulu i lona itu (lapataiga o le vaeluaina o gagana).

3. Afai e tatau ai, ia leai ni auala, ia maua se vaalele fou, pe afai e mafai, togafitiga o le okesene.

4. Saunia vailaʻau:

- 40% vaifofo o le kulukose

- 5-10% fofo o le kulukose

- 0.5% vaifofo o le diazepam (relanium, seduxen) poo le 20% sodium hydroxybutyrate solution

- 0.1% vaifofo o le adrenaline

- 3% fofo muamua

5. Mulimuli i le taimi o le fomaʻi.

6. A uma ona toe malamalama, ia fafaga le tamaititi i meaʻai gaʻo: falaoa paʻepaʻe, falaoamata, pateta paluga, sukala, ma isi.

7. Mataʻituina le tulaga o le tamaititi: toto maualuga, pulusua, NPV, toto toto, ma isi.

8. Afai e manaʻomia, faʻafeiloaʻi i le potu maʻi tigaina.

Maʻi faʻamaʻi (diabetic) coma.

O le faʻamaʻi (diabetic) coma o se tulaga e faʻaalia i le faateleina o le kulukose o le toto, faʻapea foi ma le faʻapipiʻiina i totonu o le tino o oloa e leʻo faʻasalaina (metetol bodies).

1. Faʻaiʻuga o le maʻisuka.

2. Le malosi o le insulin.

3. Faʻaleagaina o le taumafa (faʻaleagaina o le suamalie, gaʻo).

4. Maʻi faʻamalosi (faʻamaʻi, faʻaleagaga mafaufau ma le tino, ma isi).

Muamua. O le atinaʻe e faasolosolo malie i le tele o aso: faʻateleina le galala, faʻaitiitia le fiaai, televave, vaivaiga, faʻalavelave, maʻi vevela, moe. Naua, vili, tiga o le tino. Smell o le acetone mai le gutu. Le iloa lelei, tautala lemu.

Coma Le iloa le mafaufau. O paʻu ma mucous o loʻo mamago. Ua faʻaititia le leo o mata mata. O le mānava o le malulu, Kussmaul. O le fatuga e masani ona fai, vaivai le faʻatumu. Ua faʻaitiitia le mamafa o le toto. Totoga maso. Olivia. Le manogi manogi o le acetone.

Ua maualuga le kulukose o le toto. I le urine, o le suka ma le acetone e maua.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi algorithm.

1. Valaau se fomai e ala i vaega lona tolu.

2. Ia mautinoa le tafe mai o le ea, pe afai e mafai - o le okesene togafitiga.

3. Fufulu le manava i le 4% sodium bicarbonate solution, tuu se vaega o le fofo ile manava.

4. Fai se faamama faʻasaina ma se vaifofo 4% sodium bicarbonate.

5. Saunia vailaau:

- inisalini puupuu-poto: faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga

- fofo o fofo: 0.9% o le solution o le sodium chloride, solution solution a Ringer, 5% glucose solution, "Chlosol"

6. Mulimuli i le fomaʻi.

7. Mataʻituina le tulaga o le tamaititi: toto maualuga, pulusua, NPV, toto toto, ma isi.

8. Afai e manaʻomia, faʻafeiloaʻi i le potu maʻi tigaina.

Faʻafefea ona iloa se tasi

Ina ia mafai ai ona maua vave le tagata maʻi i le fesoasoani muamua mo le hyperglycemia ma faasaoina lona ola, e tatau ona e iloa po oa faailoga e masani ai mo lenei tulaga matautia. O faʻafitauli o le coma hyperglycemic e mafua mai i le solia o le paleni o le acid-base, faʻamalaina ma le faʻaona oona o le tino e ketones (mea faʻapitoa i le manogi o le acetone).

O le siʻosiʻomaga o le atinaʻe o precoma e faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • o le fia inu pea, gutu malulu,
  • leai se manaʻo
  • taoto, vevela,
  • tiga i le fale,
  • faʻaauau faifaipea
  • sili atu lona ulu
  • leai se malosi
  • vaivai le manogi o le acetone i luga o le ea,
  • tautala le faʻamaonia
  • moe, le fiafia pe, i se isi itu, popole, atuatuvale,
  • lagona le lelei.

Uiga iloga o se fati e sau:

  • mumu o le paʻu, paʻu o foliga,
  • lanu enaena
  • faigata le manava eo faatasi ma leo
  • vaivai, vave oso,
  • faaitiitia o le toto maualuga,
  • faaitiitia i le aofaiga o le urine ua faasaolotoina,
  • vaivai o le muscle tone,
  • leai se tali o tamaiti aoga i le malamalama susulu,
  • malosi malosi o le acetone
  • leai se mafaufau.

O tulaga patino o le tamaitiiti

O le gasegase oona i tamaiti e atiae pe a oʻo atu le maualuga o le kulukose i le 12-14 mmol / L. I le le iloa o le lamatiaga e lamatia ai i latou, latou te masani ona mafatia i le le lelei o le paleni o meaai paleni, taumafa suamalie, fualaau suamalie, meainu suamalie. O le isi mafuaaga taatele o le maualuga o le inisalini pe a togafitiina se tamaititi i fugama vevela o loʻo i ai gaʻo maualuga o suka.

O le faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le gaʻo hyperglycemic e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le kulūkose ile tui ile inisalini. E tatau ona tuʻuina atu i le tamaititi ni vaiinu suamalie i se tulaga mafanafana. E tatau ona tolopo le taumafa seia oʻo i le maualuga o le kulū. E tatau ona fuaina i le 1.5-2 itula.

Aloese mai le Maʻisuka Coma

O le faʻatinoina o faʻatinoga o fautuaga faafomaʻi e fesoasoani e taofia ai le atinaʻeina o lenei tulaga matautia. E mulimuli mai:

  1. Fua fua le kulukose i taimi uma.
  2. Aloese mai le soona fai pe leai foi o le inisalini i totonu o le toto, faʻaaogaina saʻo i le taimi.
  3. Mulimuli i tulafono o falemaʻi mea taumafa.
  4. Aloese mai le mamafa o le tino.
  5. Tausia togafitiga fou o faʻamaʻi.
  6. Suʻe i se isi ituaiga inisalini i totonu ole falemaʻi.

Ole taimi na tuʻuina atu ai le fesoasoani muamua mo le hyperglycemia ma e lava le togafitiga e mafai ona aloese mai tulaga e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi, ma o le mea sili ona ogaoga o le faʻaleagaina.

Tuua Lau Faamatalaga