Swiss Cuisine: Rösti, Gzottus ma Soup

O le a le suamalie manaia e te kuka pe afai e masani ona fafagaina le sua masani masani? O le mea moni, e tele tali ma filifiliga, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e kukaina suamalie Suise ma sisi e tusa ai ma se fua masani. O se mea e le masani ai i o tatou nofoaga o le a mautinoa lava le eseese o lau lisi masani.

E tatau ona maitauina o lenei supa e maualuga tele le kalori ma e maua ai le umi o le mautonu, ma o le mea lea e lelei tele i le taeao po o le aoauli ao leʻi faia se gaioiga faʻaletino, mauga poʻo le faaseʻe solo pe na o le alu i le natura i le tau fou ma le vevela.

Sipuni Suitisi i le Kalama, Croutons ma Croutons

  • malosi o le aano o aano o manu (pepeti aupito sili) - e tusa ma le 1 lita,
  • susu kulimi masani - e tusa ma le 200 ml (1 le ipu),
  • o le kulimi malosi (e masani lava i Suiselani, o ituaiga e pei o Emmental, Gruyere, Shabziger ma isi ituaiga o lenei ituaiga) - e tusa ma le 150-200 g,
  • Poto masani masani (ma sili atu ile fale) e aunoa ma ni mea faʻaopopo - e tusa ma le 20-30 g,
  • fualaau fou (pasili, rosemary, basil ma leai ni meaʻai),
  • kumini fatu ma, afai e te manaʻo ai, coriander,
  • falaoa paʻepaʻe - 2 fasi pepa,
  • meaʻai manogi (allspice ma le pepa uliuli, atonu o ni pulou, nutmeg, saffron).

Matou te tuʻu le aano o aano i totonu o se fagu i luga o le afi ma vave ona faaopoopo fatu o le caraway ma le coriander. O le taimi lava e amata ai ona susunuina le susunuina o le susu, ia vave faʻaitiitia le vevela i le tagata sili ona vaivai, ma ia ufiufi i se tapuni, faʻatali mo le 8-19 minute ina ia maua ai e le fatu o le caraway ma le coriander le sufasi o latou tofo faapitoa ma le manogi.

Matou te tipi le falaoa i totonu o ni tamai cubes po o ni kesi uʻamea ma faʻagogo i luga o se apa tao i totonu o le ogaumu (o lona uiga, matou te faia ni croutons, pe, sili atu nai lo le mea, piʻo, croutons). Grate kulimi i luga o se ala poʻo se tele laʻau. Oti lelei le greens.

I le minute mulimuli o le kuka o le susu, sasaa kulimi i totonu ma le vaitau ma le nutmig ma le saffron. Lasaa i totonu o ipu masi poo ni papatusi sina tamai kusi ma sasaa ai le susu o le susu e faʻafefiloi ma le kulimi.

Liligi se vaega o le kulimi kuka i totonu o ipu uma. E mafai ona e tufaina le kulimi (ma le greens) i luga o se isi ipu - tuu atu i tagata uma e faia na oi latou lava. Fafasi i le pepa (faʻamalieina - fou fou mai le fale). Faʻasusu i greens i luga.

Fiafia le sisi kulisi masani. O vailaau moni a Swiss e pei o schnapps, kirsch, ipu tioata o Appenzeller Apelbittner, po o Swiss vine table, e sili ona manaia, e mafai ona avea o se apetiputi faatasi ma se ipu matagofie.

Vaitafe pati

O le vaega masani o le gastronomy a Suetena o le mafaufau Roesti graben, O le "pateta pateta" lea e vaevaeina ai le atunuu i tagata patipati (o lona uiga, o tagata nofomau o le vaega Siamani o Suitiselani) ma isi tagata uma.

O le mea lenei, ioe, e le o le tele o pateta, ae o faatosinaga faaleaganuu a atunuu tuaoi. O lea la, na faaopoopo e Siamani le tele o ipu ma aano o manu, musika, kapisi i le umukuka o tagata o le itu i mātū o Suitiselani. O tuaoi Suiselani mai le itu i saute o le atunuu na totoina se alofa o polenta, pasta ma risotto. O Farani na faʻamalosia le meaʻai o le Vaituloto o Geneva faatasi ai ma ni saula ma ni iʻa iʻa.

O itumalo taʻitasi o lenei nuʻu laʻitiiti, e oʻo lava i nuʻu uma e mitamita i ipu muamua ma fua anamua, o lona talafaasolopito e masani ona faʻaalia i legends.

Swiss cook, o se taʻiala, mai oloa faʻaitulagi, e ui lava e moni e tatau ona e totogiina se isi mea e fai ma vaisu. Nai lo o le parmesan, mo se faʻataʻitaʻiga, o le a sili atu ona latou mauaina sbrinz(Sbrinz) - o se sisi malosi lava ma se "fugalaau", sina tofo suamalie. I luga o soʻo se nuʻuo loʻo i tua ma maketi o le taulaga, o le mea muamua lava, e faʻatau atu oloa faʻatoʻaga faʻapitoa, ma o afea e faʻaulu mai mai atunuu tuaoi - Farani, Italia, Ausetalia, Siamani, Sepania.

O meaai a Swiss e ō faatasi ma le uaina i le lotoifale. O iinei, e faaalia ai foi e tagata o le lotoifale le lotonuu, e sili ona filifilia vine o lo latou eria. E toetoe lava o canton uma e mitamita i ona togavine. I le masani ai, latou te manatu o se taʻaloga aupito sili lea i ipu i le lotoifale. O le mea e leaga ai, o le uaina Suisela e le masani ai i le lalolagi, e pei lava o le Suiselani latou te inu ai toetoe lava atoa.

Mai le suamalie i le suamalie

Soup i Suiselani o se mea tatau mo le malologa. I aso tuai, e mafai e se tagata faiva poʻo se leoleo mamoe na o le pau le mea vevela o le aso!

O soupisi Suisela e faigofie ma mausali: mo se taimi umi, na faʻaaogaina na oloa na latalata mai. O le mea lea, i le canton o Ticino e tao minestrone tamato, araisa, pi ma le kuka kulumu (ioe, sbrinz!) pasi - faʻasalaga, pateta, pi ma toe fausua. Sa saunia soupisi vine i karite karite, i le itu i mātū ma itu i matu o sisifo o le atunuu - ma fualaau faisua ma moa vao. Ma i Val latou te 'ai ai se mea e le masani ai ma, i le taimi lava e tasi, o le uaina faigofie: ia faia, e te manaʻomia se uaina paʻepaʻe paʻepaʻe (Feli), vai, kulimi ma isi mea manogi.

E le gata i lea gzottus(Gsottus), lea na faʻaalia i le itumalo o Goms o le canton o Valais (e oo mai i le aso ua naʻo iinei). I masina o le tau malulu, sa taina ai e tagata o le nuʻu ulaula ula, palu, povi ma le mamoe (masani o toega o meaʻai muamua) i totonu o le ipu omea, faʻafeiloaʻi ma pears ma aniani.

O le isi meaai masani a le aoauli, muamua o se meaʻai falaoa, o se sisi ma se meaʻai manu. Lauiloa faapitoa paleni valezian(Walliser Platte). O nisi nei o ituaiga o meaola suamalie e ola maloloina, ma le pailani, o le sisiina i fasi pepa manino, ma fugalaau i le lotoifale, ma sosese mago, cucumber malati - i se upu, mea uma ua saunia e le talimalo. O le mea lea, o le mataupu faavae o le fausiaina o le laulau Valencian e tasi, ae e tele naua filifiliga ma tofoina ona ei ai aiga i le canton o Valais.

E pei lava o le eseesega o se isi lapisi Swiss rösti(Roesti)masani ona tautua mo le aiga o le taeao. O le faavae o le Rösti o se pateta ua kuka, ma o le mea lea e vevela, e faapipii i luga o se fatu ma e kuka i le foliga o se falaoa lapopoa tele i itu uma seia oo i le auro. O le mea lea, o lona uiga, o le fua masani. Ona sau ai lea o le taaloga o mea taufaaleaga, o mea e fiafia i ai le tagata lava ia ma, mulimuli ae leai, o le tele o oloa. I Basel, mo se faʻataʻitaʻiga, e kuka le ryoshti i le lapisi o le aniani, i Ticino ma le keke ma le rosemary, i Appenzell ma pasta-horns, keke ma le sipisi vao Appenzeller, i Sisifo i Sisifo - faatasi ai ma le keke, tamato, paprika ma sisi e lauiloa i le atunuu atoa faʻataʻitaʻi... E leai ni meaʻai. Fai mai o aso anamua, na fuafua e tane Suisela le malosi o le gaosiga oa latou ava i le lumanai e ala i le auala na kuka ai le Rösti.

I le Vaitafe o Geneva, e sili atu le malamalama o meaai a Swiss ma sili atu ona eseese. O iinei, e tele meaʻai o le vaituloto e 'aina, ma o soupe e suia i salakeke e faʻaaogaina i le fualaʻau manogi ma le vineta. O le pepa asiasi o le vaituloto o Lake Geneva ua avea fusi lau(Filets de perches): O le afa o le perch e faigofie ona falaiina i le pata ma e masani ona faʻaaogaina i le saumoni-masi sau ma le pateta.

O le tau o vanu o Suiselani (faʻapitoa i le Rhone Valley) e fiafia i laau fualaʻau: apricots, pears, plums, apple trees, cherries. O fua ma vine, faatasi ai ma le sukalati Swiss ma le kirimigi fou sili ona matagofie, o le faavae lea o le fusi oloa a Suiselani. Pies faatasi ma fualaau aina (taimi masani), keke keke, keke sukalati po o le foam - o mea uma na maua i se vaega lelei o le kulimi (o le Swiss call them "double cream"). O nisi aso faamanatu, pei o St. Nicholas Day, e taoina falaoa aina(Glarner Fruchtebrot), lea e faʻaaogaina ai aʻi mamago, pears, plums, vine, nati ma se vaega sili ona maualuga o le tiny cherry cherry. Ticino e sili ona lauiloa falaoa falaoa(Torta di Panne). I luga o Suiselani uma e 'aina meringues merenguee pei ona talitonuina, i le taulaga o Meiringen (i tafatafa ane, e tusa ai ma Conan Doyle, o le taua i le va o Sherlock Holmes ma Professor Moriarty na faia - ae o le mea lea, i le ala).

Ma o le mea moni - fiafia!

O le foliga mai o lenei ipu, lea ua avea ma uiga iloga o meaai a Swiss, tatou te nofo aitalafu i le taumalulu ma le savili. E oʻo atu i le faaiuga o le taumalulu masani a Suiselani, o le vavaeina o nuʻuo mauga mai le lalolagi i fafo, o loʻo i ai pea le tele o kulimi mamago i talone, lea e mafai ona 'aina i le gaosia. Ae o se faletua Suiselani naunautai o le a le aveesea lava le tisi. A o le toe totoe o taumafataga ananafi o le a le mou ese - taoina pateta, fasi falaoa. O le mea lea na amata ai e le Suiselani ona faʻaaluina le tele o afiafi i le togiina o fasi falaoa ma pateta i totonu o se vevela vevela o le lua poʻo le tolu ituaiga o sisi (i le tele o tulaga o se mea e maua mai le mauga i le itu i saute o le fagafaga Fribourg faatasi ai ma le sisi i totonu), vine papaʻe (chasselas, fendan, poo Johannisberg) ma mea manogi.

I le taimi nei, toetoe lava o itu uma o Suitiselani na ofoina atu lana lava fua muamua. I le faaopoopo atu i le sasi, o le ae feiloai afaina o le galu(Fondue Bourguinonne): nai lo le paluga sisi, faʻaaogaina le suauʻu kuka, ma nai lo le falaoa, fasi fasi pipi, lea e faʻaaogaina foi i ni meaʻai, o kukama ma aniani. Taumafai le mea ua taʻua Fiafia i le gagana Kateni(Fondue Chinese): O sisi o fasi pipi, puaa, manu povi po o iʻa o loʻo i totonu o le sua o le kuka ma 'ai ma sau ma fualaʻau. O le fondue ua mulumulu masani i le uaina Suisina paʻepaʻe.

O le fua muamua o le suamalie lea na oʻo mai ia i matou na tusia i le 1699 i le gagana Siamani - sa taʻua o le "E faʻafefea ona kuka le suka i le uaina". Ae ui i lea, o le taimi muamua, na iloa ai e Swiss le ipu raclette(Raclette). E talitonuina o le igoa na sau mai le Falingian scratching. O le pito i lalo o lenei: o le ulu tele o sisi (sili ona masani ona faʻaaogaina le raclette faʻamalo) ua faʻapalapalaina i luga o se afi mumu, ona faʻamamāina lea o le kisimalie mumu mai luga o le ulu i luga o se ipu. E tautua, e pei o le suamalie, ma le kuka o pateta, faapea foi ma galu manua ma aniani anila - ua aina i latou.

E te fia iloa atili e uiga i Suitiselani? O fea e faʻataʻitaʻi ai ipu o meaʻai a le atunuu pe auai i le gastronomy maualuga? O a mea e aumai mai Suiselani? O a nofoaga e sili ona lelei e savali ai i luga o mauga ma faʻalalō ai ma tamaiti? O a polokalame lelei ile spa ile Suitiselani?
Faitau e uiga i nei mea uma ma sili atu i le taʻiala a le tusitala Suitiselani i le taumafanafana faasologa E ala i mata o se tagata vaai.

Anna Vorobyova

Soifua i le taulaga i Sisifo Mamafa i le tuaoi ma Saina. E ala i galuega - tagata suʻesuʻe. E ala i galuega - o le faletua ma le tina o se tamaʻi tama. E alofa o ia i mea uma e fesoʻotaʻi ma meaʻai: kuka, tufatufa fua, faitau iloiloga o meaʻai, aʻoaʻoina o tala faasolopito, aganuʻu masani, faʻatulagaga gastronomic, ma lata mai nei pueina ata!

Saunia mea uma mo le sua. Pea e mafai ona faʻaaogaina faʻamaʻi ma fou. Paʻu paʻu fou. Fufulu laulaʻau ma fualaau faisua.

Lettu e sili atu ona faʻaoga ituaiga eseese. Fufulu ese ni fatuga mamafa mai ia i latou, tipi ese laulaau pe togi foi i ou lima.

Oti le kukama i le afa mama. Fufulu ma fufulu lelei le aniani. Faʻasalaina lelei le pasisa, laʻau ma seleni lau.

Fufulu le pata i totonu o se fagu, faaopoopo i ai aniani ma fulu seʻia faʻamalūlū ile vevela vevela.

Faaopopo le kukama, otaota, pi, letusi leaves, faʻafefiloi. Fafasi i le falaoamata, ufiufi le palupa ma se tapuni ma faʻafefete mo le 3-4 minute, faʻaosoosoina ina ia leai se mea e mu.

Faoa le falaoa. Faaopopo le susu ma falaoa falaoa i le apa, kuka i le vevela vevela mo le 20 minute.

I le taimi lea, fusi le fusi i le kulimi kulimi.

Aʻo sauni le supa, ave ese mai le vevela, tatala le tapuni, mālū mo le 2-3 minute, puree ma se masini faʻaleleia seʻia oʻo i se foliga tutusa. Faaopopo le yolks i le kulimi ma toe taia. Toe faafoi le pamu i le afi, aumai i se vevela, ae aua le kuka. Faaopopo le masima ma le pepa e tofo ai, fafagu.

Suʻu paʻu peiselani Suʻu sauni. Matou te fautuaina auaunaga vave, faatasi ai ma ni meaʻai poʻo ni meaʻai. Le fiafia tele!

O mea aoga

  • 85 gr peasama lanu
  • 150 gr lettuce
  • 100 gr kukama
  • 80 gr aniani
  • 5 gr pasili
  • 5 gr dill
  • 5 gr seleni laulaau
  • 50 gr pata
  • 1 tbsp falaoamata saito
  • 1 lita fualaau faisua
  • 1 fasi keke falaoa
  • 2 pcs fuamoa fuamoa
  • 65 ml kulimi 10%
  • eleele lanu uliuli
  • masima

Auala fai kuka

Saunia mea uma mo le sua. Pea e mafai ona faʻaaogaina faʻamaʻi ma fou. Paʻu paʻu fou. Fufulu laulaʻau ma fualaau faisua.

Lettu e sili atu ona faʻaoga ituaiga eseese. Fufulu ese ni fatuga mamafa mai ia i latou, tipi ese laulaau pe togi foi i ou lima.

Oti le kukama i le afa mama. Fufulu ma fufulu lelei le aniani. Faʻasalaina lelei le pasisa, laʻau ma seleni lau.

Fufulu le pata i totonu o se fagu, faaopoopo i ai aniani ma fulu seʻia faʻamalūlū ile vevela vevela.

Faaopopo le kukama, otaota, pi, letusi leaves, faʻafefiloi. Fafasi i le falaoamata, ufiufi le palupa ma se tapuni ma faʻafefete mo le 3-4 minute, faʻaosoosoina ina ia leai se mea e mu.

Faoa le falaoa. Faaopopo le susu ma falaoa falaoa i le apa, kuka i le vevela vevela mo le 20 minute.

I le taimi lea, fusi le fusi i le kulimi kulimi.

Aʻo sauni le supa, ave ese mai le vevela, tatala le tapuni, mālū mo le 2-3 minute, puree faʻatasi ai ma se mea faʻaleleia seʻia oʻo i se tulaga tutusa. Faaopopo le yolks i le kulimi ma toe taia. Toe faafoi le pamu i le afi, aumai i se vevela, ae aua le kuka. Faaopopo le masima ma le pepa e tofo ai, fafagu.

Suʻu paʻu peiselani Suʻu sauni. Matou te fautuaina auaunaga vave, faatasi ai ma ni meaʻai poʻo ni meaʻai. Le fiafia tele!

Tuua Lau Faamatalaga