Maʻisuka i fafine pe a ma le 60 - 65 tausaga

O le uluaʻi faʻamaʻi totonu lea na faʻamatalaina e uluai faʻatau o le maʻisuka. O le faʻamatalaga muamua e uiga i lenei faʻamaʻi tiga na amata mai i le 1550 TLM. Na lauiloa le faamai i Aikupito anamua, Initia ma Saina. Mo le tele o seneturi, sa taumafai le au saienitisi e foia le mealilo o le maliliu o sē β o motu o Langerhans, ma saili se vaifofo e aveesea ai le faafitauli.

I le mauaina o le inisalini, o le maʻisuka e le toe avea ma se faʻamaʻi oti, ae na tumau ai pea se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia. E foliga mai o le alualu i luma o le alualu i luma, o mea fou faatoa maua, faʻaleleia atili o le olaga e tatau ona saofagā i le leai o se faʻafitauli. Ae, i le mea moni, na i ai le faafeagai, ma o tausaga uma e maua ai e le faʻamaʻi nisi tagata na afaina. Ma afai o ni nai tausaga talu ai sa aloaia aloaia ai e tutusa lava le fua faatatau o le faʻatupulaia e tusa lava po o le a le itupa, o aso nei o loʻo faʻatalanoaina e le endocrinologists le tele o aafiaga o faailoga o le maʻisuka i fafine o vaitausaga eseese.

O le faʻavasegaga o ituaiga faʻamaʻi ua suia foi. Talu ai nei, e na o le lua ituaiga autu na iloga:

  1. Inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka ituaiga 1, lea e matua le atoatoa le gaioiga o le pancreas, ma e le mafai e le tagata gasegase ona faia e aunoa ma le toe suia o togafitiga. E mafai ona aliali mai i soo se matua, ae, e pei o faʻataʻitaʻiga, e sili atu ona taatele i le laʻititi ma talavou.
  2. Tusa 2 e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka. E masani lava ona maua i tagata matutua poʻo i latou o loʻo mafatia i le gaʻo tumau. Faʻafitauli o le pancreas e faʻafeagai ma le talaaga o le faʻaopoopoga o le gaʻo.

I aso nei, ituaiga meaola e pei o:

  1. Gesational diabetes, lea e naʻo le taimi o le maitaga e tupu aʻe i tua o suiga iloga o le gasegase.
  2. Tipisuka lona lua, atiaeina i tua o meaʻai leaga.

O ituaiga mulimuli e lua o le maʻisuka, e naʻo se mea e ave i ai le faamuamua mo le afa o le tagata soifua. Afai o le maʻisuka faʻasalaga e afua mai ile maitaga ogaoga, o le maʻisuka lona lua e mafua ona o le le mautonu o manaʻoga o fafine mo se tala lelei e faʻaleleia e le aufaasālalau uma. O se manaoga e le mafai ona faʻaaogaina e faʻaumatia ituaiga uma o gaʻo gaʻo, ma le faʻaaogaina o ituaiga uma o meaai ma le fiaaai ua mafua ai se ituaiga fou o gasegase tuga.

O le avanoa e maua ai togafitiga lelei e maua ai, ae o le faʻamaʻi e matua faʻalavelave lava, o le muamua faailoga o le maʻisuka i fafine, o tane ma tamaiti e aliali mai pe a mavae le oti o le 80% sene. Ma e tusa ai ma tamaitai, o galuega i aso taitasi e faaopoopo atu e le gata i galuega faapolofesa, ae faapea foi i faafitauli ile aiga, foia o mea latou te le gauai atu i suiga laiti o latou soifua maloloina.

O le tele o feusuaiga lelei e le gauai atu i foliga vaaia o uluaʻi faailoga, ma amata ona popole pe a iai le faateleina o faailoga o le maʻi.

Faʻalogo lelei!

O faaupuga "faailoga" ma "faailoga" e masani ia i tatou, lea e manatu le toatele i upu tutusa, o lona uiga moni lava o manatu. O faʻamaoniga i vailaau faʻapitoa ua taʻua o lagona loloto e mafai ona taʻu atu i le fomaʻi le itu e suʻe ai le tagata maʻi. Faailoga o le faʻamaʻi o faʻamaumauga faʻamaonia lea e mafai ona iloa i le mata pe faʻamaonia e le suʻega suʻesuʻe. Mo se faʻataʻitaʻiga, vaivaiga ma le vevela, o mea nei e na o ni faʻamaoniga e faʻamaonia e ala i faailoilo e pei o le hemoglobin maualalo, toto maualuga, ma isi faʻaʻailoga.

O faʻamaoniga muamua o le maʻisuka

E tusa ai ma o latou tulaga faʻalapotopotoga ma tulafono masani ua faʻaaogaina i totonu o la tatou sosaiete, o tamaitai e feagai ma se avega mamafa i aso uma. Galuega e manaʻomia ona tuʻuina atu ia le itiiti ifo i le 8 itula, ma feʻau a le fale mo le kukaina, fufuluina, fufuluina, tausisia le mama i le fale, tausia o tamaiti. I le taimi lava e tasi, e tatau ona e tausia oe lava ia ina ia e foliga manaia. O nei mea uma e manaʻomia ai taumafaiga faʻalagona ma faaletino, lea e faigata mo se tamaʻi teine ​​vaivai e feagai ma. O le mea lea, o le lagona o le vaivai faifaipea ma le tele o galuega ua amata ona masani ai mo le tele o fafine e leai ni o latou manatu e uiga i se isi mafuaʻaga mo lenei tulaga.

Ae o le logo muamua e uiga i le amataga o le maʻisuka o le a avea ma faailoga e pei o:

  • Faʻaitiitia o le gafatia galue, vaivaiga lautele. Ae maise lava o tamaitai talavou e tatau ona gauai atu i se tulaga le lelei ona o le leai o se malosi, vaivaiga ma le popole e tusa lava pe ua uma se malologa lelei, moe masani i le po, leai ni mea e le fiafia ai ma lelei meaai paleni.
  • Le lagona le lava o le vaivai, le mautonu, le mautonu le moe pe a uma ona 'ai. E tatau ona e lagona le eseesega i le va o se manaʻo masani e faʻaalu sina taimi pe a maeʻa le tele o taumafataga, pe a tumu le tele o ipu i 'aʻavaʻavaʻa, ma le malulu o le tino e le mafai ona faʻalavelave e tupu i taimi uma pe a uma se taumafataga.

E faasolosolo lava, o faʻamatalaga muamua o le faʻamaʻi ua faʻaopoopoina i nei faailoga muamua e lua o le maʻisuka i fafine, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • Uiga masani. O se faanaunauga faifai pea e faia i luga o le tala o le mea moni e faapea o le tino o loo taumafai e aveese le tele o kulukose o meaola e taamilo i totonu o le toto. O le iʻuga, o le faʻateleina o loʻo i ai le isi aʻai o le maʻisuka.
  • O le fiainu lava. O le mea aupito sili ona taua lea o le faʻamaʻi, lea e toetoe lava o tagata uma e iloa, ae mo nisi mafuaaga e toaitiiti tagata e gauai atu seia oʻo i le tulaga e masani ona fai. O le faʻateleina o le manava mai le tino e oʻo atu ai i le faʻalalauina. I le taumafai e toe faafoi le vai ua leiloa, e manaʻomia e le tino le faʻaaogaina o le susu fou, lea e mafua ai se lagona le mafaʻamalie o le fiainu.
  • Faateleina le manaʻo. A aunoa ma le inisalini, e le mafai ona pasi meaʻai, o le mea lea, e ui lava i le tele o meaai, sela e matelaina. O faʻamaoniga e sau mai le faiʻai e manaʻomia ai e le tino le meaʻai talafeagai, e pei o le gaʻo faigofie gaʻo. Ona o ona uiga, o le tino o le tino e sili atu le faigata ona tauivi ma le manaʻo e 'ai. O le toʻatele o fafine e tetee atu i lenei talaaga e faʻaleleia ai le masima, ma oʻo atu ai i le tele o meaʻai. I le isi itu, o le gaʻo o meaʻai e fesoasoani i le atinaʻeina o le le mautonu o siama faʻamau i le inisalini, lea e faʻateleina atili ai le tulaga.

O faʻamaoniga e ono mafai ona o mai faatasi ma ia tagata muamua poʻo faʻaulu muamua o:

  • Maualuga maualuga. E tupu mai i le talaaga o le solia o le suavai-masima ma le gaʻo gaʻo. I totonu o le tino o le tino, o puipui o vaʻa e faʻavaivaia, ma e le mafai ona aʻafia i aʻafiaga leaga. O le faʻateleina o le faʻaleleia o le tino i le faʻatasi ma le leai o se vai e tatau ona avea ma faailoga mo se fafine e siakiina le maualuga o le suka.
  • Faʻafuasei suiga i le mamafa. Faʻaleagaina o ituaiga uma o le metabolism i totonu o le tino, aemaise lava le malepelepe o gaʻololo ma gaʻo, e mafai ona faʻaitiitia ai le mamafa o le tino poʻo le faʻaaogaina foi, ona o le leai o se mafuaaga. O le mamafa o le mamafa o le mamafa i le tele o tulaga o loʻo taʻu mai ai le faʻaititia o le gaosiga o le inisalini, o lona uiga o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. O le faaitiitia o le mafai ona gafatia o siama i totonu o le taimi masani o le gaosiga o le inisalini, o le faateleina o le faateleina o le gaʻo.
  • Tuʻuina ma susunuina ile tino ma le gaʻo. O le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le siva-pei o sigi o le taunuuga o le faateleina o le suka toto. O se siosiomaga manaia o le eleele lafulemu mo le tuputupu ae ma le toe gaosia o candida ma isi siama fatu, lea e masani ona taofia e le tino puipuia. O le atinaʻeina, o malo nofoia e mafua ai le vevela, e faʻateleina i le po, pe a faʻaaogaina e microbes a latou gaioiga.

E masani lava muamua faailoga o le maʻisuka i fafine na faʻapipiʻiina o faʻamaʻi pipisi o le urinary systems ma genital.

  • Furunculosis ma le ulu tiga. O le faʻaalia o purulentlesʻo o le folasia o lauulu e seasea ona mafua ai le atuatuvale, faapea foi ma le tiga masani. O ia mea uma lava, ma le isi e mafai ona tulaʻi mai mo le tele o mafuaaga. Ae, afai o ulu o le ulu e avea ma soa faifai pea a se fafine, ma e masani lava ona le toe i lalo le ita, e tatau ona siaki le maualuga o le suka.

Faailoga o le maʻisuka i fafine i lalo ifo o le 30 tausaga

E tatau i tamaitai talavou ona mataala tele i lo latou ola maloloina. O foliga vaaia o uluai mea faʻalavelave e tatau ona avea o se mafuaʻaga tatau mo le asiasi atu i se endocrinologist ma tuʻuina atu suʻesuʻega, talu mai lenei vaitau o le maʻisuka sili ona ogaoga o le inisalini e faalagolago.

O fafine e iai le maʻisuka e fautuaina e faia se suʻega faʻamaonia i le laasaga o le fuafuaina o le maʻitaga, ona o lo latou maualuga tele le lamatia o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga.

E taua foi le faʻatalanoa o se fomaʻi ma le tele o fafine ae leʻi alu i se meaʻai, ona e le o le manaʻoga o le ata, e mafai ona e maua le maʻisuka lona lua.

O foliga vaaia o talavou po o tamaitai talavou o ia faailoga e faasaga i le talaaga o faailoga autu e pei ole:

  • Faʻateleina le mago o le paʻu, e leai se mea e faʻamamaina e fesoasoani,
  • Le manogi o le acetone mai le urine
  • Moega o le moe, atuatuvale, oʻo atu i le atuatuvale, le fiafia,
  • Nausai, e masani ona tau atu i le vomiting,
  • Paʻu pipisi o le paʻu
  • Paʻu faʻavaitaimi i totonu o le loto,
  • Fuga i totonu o maso o le tamai povi.

E manino le faʻaalia o se faʻafitauli i le gaosiga o le inisalini. O lona uiga e le toe mafai ona tolopo se asiasiga i se fomaʻi, aua o le a vave ona faʻalavelave le tulaga, ma e mafai ona faʻamuta i le le mautonu.

Faailoga o le maʻisuka i fafine e sili atu i le 40

Faatasi ai ma le matua, o le tino fafine e tele atu suiga nai lo le tama. E afaina ai le faʻaitiitia o le faʻasalaga i le 50 tausaga ma le matua, o suiga o le degenerative-dystrophic i le tele o gaʻo pe a mavae le 60 tausaga. Faʻatasi ai ma lenei talaaga, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le faʻalauiloaina o sela i le kulukose, o se faʻaitiitia o le gaioiga galue o le pancreas, ma le faʻavaivaia o le pule faasela ma le gaioiga a tagata faʻafefe.

Mea moni fiafia.

Sa faʻamaonia e saienitisi i le Suisise Suetena o Endocrinology le taua tele i le fausiaina o le maʻisuka e le o le insulin-maʻi o mea faʻale-tamaoaiga. Tamaiti mai aiga mativa ma le le lelei o latou aiga na fafagaina mea taumafa e maualalo le tamaoaiga i gaʻo gaʻo i lo latou laiti o le 2 taimi e sili atu ona maua ai le maʻisuka i le vaitau o tausaga nai lo tamaiti o loʻo maua le lelei o meaʻai mai le fanau mai. Ma le isi, o le natura o mea taumafa i le talavou ma le matua e le taalo i le taimi e tasi, poo le a foi le matafaioi.

Mo tamaitai matutua, o foliga mai o ia faailoga o le maʻisuka e:

  • Faʻaitiitia le faʻalogona o lima ma vae, faʻalavelave, o nisi taimi o foliga mai o le faoa faamalosi,
  • O le paʻu o le vaʻaia o le faʻaaliga, foliga mai o le ufiufi i luma o mata,
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻamaʻi mai dermatological e faigata ona togafitia,
  • Vaivai vaivai,
  • O faʻamaʻi pipisi faʻatasi ma le faʻaitiitia o le tali atu i le tagata,
  • Matagofie le lauulu i luga o le ulu, ma le faateleina o le tuputupu ae i mata,
  • Le faʻaalia i luga o le paʻu o xanthomas - laʻitiiti lanu samasama.

Mafuaaga o le faamai

O se tali manino i lenei fesili e leʻi i ai se suʻesuʻega a saienitisi, e ui i lea, o suʻesuʻega umi na faʻaalia mai ai mafuaʻaga faʻapitoa o le faʻamaʻi ma mafuaʻaga e faʻaosoina ai. O tagatanuu e taofiofia le sao i le atinaʻeina o le maʻisuka - o le tele o taimi e maua ai le faʻamaʻi. E amata i le mea moni e le mafai e le pancreas ona taulima le gaosia o le tele o le inisalini manaomia - o se hormone e tuusaʻo ma le gaosiga o le kulukose i sulu ma gaʻo o le tino.

O le maualuga o le kulukose o le uluai "logo" lea o le atinaʻeina o le faamai. O le mea lea, e taua mo tamaitai tai 60-tausaga uma ona gauai atu i faailo o le toto maualuga maualuga ina ia mafai ai ona amata togafitiga i le taimi ma puipuia ai ni faafitauli matuia o le faamai.

Glucose (suka) e taua tele i le faʻatinoina lelei o le tino. Faafetai i sela ma hormones o le pancreas ...

Faʻatasi ai ma le genetic predisposition e faʻafesoʻotaʻi loʻu maʻisuka, o le mea autu e faʻaosofia ai ua taʻua o iniseti viral, mo se faʻataʻitaʻiga, rubella, enterovirus, mumps, coxsackie, cytomegalovirus. Afai tatou te talanoa e uiga i le maʻi II, o le matua lava ia e mafai ona avea ma mafuaaga o le maʻi. Faatasi ai ma isi itu, e iai:

  • amio le taua, le lava o le tino,
  • iniseti faʻamaʻi faʻamaʻi, oona,
  • le lelei o le ola mama, faʻaleagaina o meaai pisapisao,
  • ogaoga o le atherosclerosis,
  • o le tele o faʻalavelave faʻalavelave, faʻalavelave faʻafuaseʻi popole,
  • o se talaʻaga o le PCOS (polycystic ovary syndrome), faʻamaʻi pipisi, toto maualuga, maʻi maʻisuka, lea na tupu i le taimi o le maʻitaga poʻo le fanau mai o se pepe e sili atu i le 4.5 kilokalama,
  • faʻasolosolo masani o le vevela vevela, pancreas, faʻamaʻi poʻo fatugaʻo fatugaʻo, le atoatoa o le tino.

Taua! Faatasi ai ma sina siitaga laitiiti i le suka, o le a le toe i ai ni faailoga. O mataupu na faamaumauina pe a fai e le o iai ni faitioga o le soifua maloloina pe a fai e 60 tausaga le matutua o le maʻisuka II ma latou te leiloa lo latou tulaga mo le tele o tausaga ae lei maua se faalavelave faafuasei i le taimi o le suʻega mo se isi mafuaaga.

Fautuaga aoga

E le mafai ona e le amanaiaina le tulaga o lou soifua maloloina. E oʻo lava i sina faʻaletonu itiiti e tatau ona faʻalavelave, ma faʻasoa oe i se fomaʻi. E taua tele mo fafine e lamatia le tausia oi latou lava, o nei:

  • Vaʻaiga faʻapitoa i le faʻamaʻi,
  • Mafuaaga
  • Taimi masani o le maualuga o le toto
  • Maʻeu le maitaga
  • Le maliu o le tamaititi i taimi mulimuli pe vave pe a uma ona fanau mai.

Maʻea uma le faʻalavelave o le tupu faailoga o le maʻisuka i fafine i aso nei e le mafai. Ae e mafai ona e vaʻai i faailoga faʻalavelave i le taimi, ma ave ni metotia talafeagai e faʻamautinoa ai o le faʻamaʻi e le o se tulaga ogaoga. Ma maua foi le tele o le taimi e aʻoaʻo ai pe faʻapefea ona e ola i nei maʻi, ma taʻitaʻia se olaga ola malosi.

7 faailoga o le maʻisuka ituaiga 2

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

Tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona leai ni a latou faʻaʻailoga. A iai ni faʻamaoniga, e masani ona le amanaiaina, aua e foliga mai e le ogaoga. Ae ui i lea, o le maʻisuka muamua e maua, o le sili atu foi lea atonu o ni faafitauli matuia e ono mafua mai i le maʻisuka e mafai ona alofia. Faailoga o le maʻisuka i fafine, alii ma tamaiti e toetoe tutusa.

1. Ua e mamafa tele. E oo lava i le na o le 10 i le 15 kilokalama o le mamafa o le mamafa e mafai ona faateleina ai le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2. Afai o lau tama ua mamafa tele, ia mautinoa e siakiina e le fediatrician mo le maʻisuka, e pei o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo tulaʻi mai i tamaiti. O le talafou faʻamalosia o le leiloa o le 5% - 7% o le mamafa o le tino e mafai ona faʻaititia ai lou lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. O suʻega e masani ona aofia ai le suʻesuʻeina o le maualuga o le kulukose (sugar) levels. Afai o le maualuga o lou suka e maualuga tele, e ono i ai oe ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2. O lau fomaʻi o le a mafai ona faia se faʻamaoniga saʻo e faʻavae i luga o lou tausaga ma ou uiga.

2. E te tamoe pea i le faletaele. Afai e le lava le insulin (o le homone e ave glucose i totonu o sela e maua ai le malosi), e mafai ona tupu i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o le kulukose e fausiaina i totonu o le toto ma e alu i fafo atu o le urine. Talu ai ona o oe e tele, o le a matuai fia inu lava oe ma o le ae inu sili atu nai lo mea masani.

3.Vaʻai lau vaʻai. O le toto maualuga e mafai ai ona ola le kulukose i mata o ou mata, ma faigata atili ai ona e mafaufau. O lona uiga o loʻo i ai lau maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

4. E te le maua le mamafa ona e leai se mafuaaga. E masani lava o se faailoga o le maʻisuka ituaiga 1, ae o nisi taimi e tupu i le ituaiga 2. Pe a le mafai e le tino ona gaosia le inisalini, o le kulukose (suka) mai meaʻai e le mafai ona faʻaaogaina e le tino o le tino mo le malosi pe teuina. E le gata i lea, o le a amata ona malepe le gaʻo, ma mafua ai ona sili atu lou mamafa.

5. O se mama pogisa faataamilo i le ua. A oʻo ina amata e le tino ona fufulu ese le inisalini - lea e taatele i le ituaiga 2 - o tali i totonu o le paʻu o le paʻu tali e ala i le faia o isi faʻataʻitaʻiga.

6. E tele lava ina e maua ni faʻamaʻi pipisi. E mafai ona tupu lenei mea i le ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, talu mai le faʻapipiʻiina o le kulukose e mafai ona oʻo atu ai i le televave vave o le tuputupu aʻe o siama. O faʻamaʻi masani e masani ona aofia ai le vevela ma le faʻafefe. Ia manatua e mafai e tamaiti laiti ona faʻavevela le faʻamaʻi, ma e mafai ona maua e tamaiti le maʻi o le urethritis, o se maʻi urinary tract.

7. E 45 ou tausaga pe sili atu. O le lamatiaga o le maʻisuka e faʻateleina i le matua, o le mafuaʻaga lea e fautuaina ai e le Russian Diabetes Association le suʻega a itiiti ifo o le tolu tausaga, amata mai i le 45 tausaga.

Uluai faailoga

E ui i le mea moni o faailoga muamua o le maʻisuka i fafine pe a uma le 60 tausaga, e le lelei le faʻaalia, afai e te matua gauai atu i faailoilo o le tino, e mafai ona e iloa le maʻi i se taimi vave. I lenei tulaga, o togafitiga o le a agamalu.

  1. O le malepelepe e le uma, o se lagona o vaivaiga, lea e matauina i se talaaga o le moe lelei ma le malologa.
  2. O le faʻaaogaina o le tele o le vai, aʻo faʻateleina le galala. O le mea lea, o le faateleina o le numera o urination.
  3. O se lagona o le vaivai i totonu o le manava pe a uma ona 'aina soo se ituaiga o meaai, e aofia ai le maualalo o le kapeta.
  4. Lagona le moe, aemaise lava pe'ā uma ona 'ai.

O se tasi o faailo sili ona taua o se setete o le soifua maloloina o le maualuga o le cholesterol, sili atu lona masani i tamaitai pe a mavae le 60 ...

E tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe afai o le maualuga o le maualuga o le maualuga (lea e le o se faailoga o le atinaʻe o le maʻisuka) ua faaopoopo i nei tulaga.

Afai e le maualuga le maualuga o le toto toto, e le o taimi uma e mafai ai ona maua se faʻamaonia saʻo. O lenei tulaga ua taua o le laina laina i vailaau faafomai - o lona uiga, o se tagata maʻi e 60-tausaga le matua ua le mafai ona faapalepale le kulukose, ma o loo i ai se maualuga maualuga o le atiina ae o le maʻisuka. O le mea e lelei ai, o lenei mea matautia e matua mafai ona toe faʻaleleia. Ole taimi ole suʻesuʻega, ole a le faʻamaonia le tausisia o togafitiga faafomaʻi ma se togafiti faigofie faigofie e le mafai ona avea ma tui ile inisalini, e puipuia ai le amataina o se tulaga ogaoga o le maʻi.

Faailoga ma faailo o le maʻisuka

  • O faʻapogai autu o le faʻamaʻi i fafine ma alii
    • Ituaiga 1 maʻisuka
    • Ituaiga 2 maʻisuka
    • Faailoga o le maʻisuka ituaiga
    • Faailoga o le Mody Diabetes
  • Faailoga o le maʻisuka i tamaiti ma tamaiti
  • Faʻamatalaga o aʻafiaga
  • E faʻapefea ona iloa le maʻisuka?
  • Togafiti
  • Faʻafitauli ma faʻafitauli

O le iloaina o le maʻisuka e le faigofie. O le mafuaʻaga lea e masani ona maua ai faʻamaʻi faʻamaʻi i taimi mulimuli. O faʻafitauli o le maʻisuka e sili atu ona faalagolago i luga o le fomaʻi - o le inisalini-e faalagolago pe leai foi le faalagolago i le vaega o le hormonal. Ina ia malamalama pe o a faailoga e fetaui ma lenei maʻi faapitoa, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Faailoga i taimi e tuai

O faailoga autu o le maʻisuka i taimi mulimuli ane o fomaʻi e valaau ai:

  • suiga i le vavagana o le oral: tofo manogi ma manogi o le acetone,
  • mamafa tele o le leiloa, poʻo le isi itu, o se faʻateleina o le mamafa o le mamafa,
  • se vaega itiiti o le fulufulu, o se taunuuga - o le gutu malolo e le uma, vavave i laugutu susu,
  • popole ma le faʻaleagaina, faʻafitauli lotovaivai,
  • numera o pito i lalo pe naʻo tamatamailima i luga o vae,
  • osteoporosis - o lona uiga, le tele o le ponaivi o le ponaivi.

E le gata i lea, o le paʻu e matua vevela lava, o lauulu ma fao e avea ma mea e pala, e mafua ai ona faʻaogaina. Furunculosis, lipine fungaʻo e masani lava ona aliali mai, o manuʻa laiti e le faʻamalolo mo se taimi umi. Black acanthosis o se isi faailoga manino o le maʻisuka. O se tulaga lea i nofoaga o le faateleina o feeseeseaiga o le paʻu, mo se faataitaiga, i totonu o le pito i lalo, vevela, vevela, vevela, nofoaga pogisa ua aliali i luga o le ua.

Ua faailoa mai e saienitisi foliga o le maʻisuka tamaitai i le matua - o se faʻalavelave tele lea o le leaga o faʻaalia o le misa, gasegase ogaoga i le tino, le vaaia o le tino, tiga o le tiga, vascular and complications. E masani lava, o tagata gasegase o tausaga o loʻo maua i le faʻamaʻi e faigata tele. Ae ui i lea, i le tele o tulaga, o le maʻisuka i fafine pe a ma le 60 o loʻo faʻaalia i se tulaga mausali ma le lelei - i le agavaʻa pe agavaʻa.

Togafitiga ma taunuuga

Metotia faʻaonaponei ma auala e togafitia ai le faʻamaʻi e faapenei:

  1. Le siakiina faifaipea o le suka toto.
  2. Taliaina o le suka-lowering (antidiabetic) fualaau faasaina.
  3. Faʻaaogaina togafitiga. Faatasi ai ma le maʻisuka, bodyflex, aerobics, Pilates, faatinoga o yoga e lauiloa.
  4. Faateleina gaioiga faaletino.
  5. Pulea o le tino.

O le palasi i tusi faafomaʻi ua taʻua o le "vertigo syndrome." Faailoga - le tumau le faʻaleagaina i ...

O se itu taua i le tau faasaga i le maʻisuka o se taumafa maualalo-gaosi ma meaai tatau. E taua le fausiaina o se meaai e faʻatatau i fautuaga a fomaʻi:

  • Faʻaliliu atoa mai le gaʻo, maualuga-kalori, ulaula, suamalie suamalie, faʻapea foi meaʻai vave, soisi, meaai kuka, iʻa ma caviar - mea faʻamaʻaʻaʻa faamama ma gaʻo tumu.
  • O ipu muamua e ai ai le gaʻo, aano o manu ma itu - cook, stew or steam.
  • Fualaau oona, cereals, bran, fuamoa susu susu, soʻo se ituaiga o fualaʻau, moa paʻepaʻe.
  • O le pasene o le taumafataga e tatau ona faapenei: 60% carbohydrates, 20% gaʻo ma le protein.

Le manatu o fomaʻi

O le maʻi suka e le tupu i le taimi e tasi. I le taimi lava e le o maua ai le kulupu o le kulukose, ona tupu ai lea o le faaletonu o le inisalini, na o le maʻi lava ia e atiina ae. O le faʻamaoniga e faigata i le mea moni e faapea, o faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi i le 60-tausaga le matutua o tamaitai e masani lava ona tutusa ma faʻamaoniga o isi maʻi tuga. O le mea lea, o fomaʻi e faʻamalosi i suʻega masani, e aofia ai le suʻega o le kulukose toto. Muamua suʻesuʻega o le ki lea i le puipuia o le atinaʻeina o le maʻisuka ma faʻataʻitaʻia ma le manuia se maʻi ua leva ona alualu i luma.

O le maʻi suka i tamaitai pe a mavae le 60 tausaga e le o se faʻasalaga ae le o se mafuaaga e popole ai. O le atinaʻeina o togafitiga e mafai ona aloese mai ai pe afai e iai ni suiga i se taimi tatau, ma o le olaga faʻasaʻo, leai se popolega ma se uiga lelei o mafaufauga o le a fesoasoani e faʻaititia ai lona malosi.

O faʻapogai autu o le faʻamaʻi i fafine ma alii

O nisi o faailoga masani ma faailoga o le maʻisuka e mafai ona iloga, e ono fesuisuiai e fuafua i tausaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamago i taimi uma i le vavalo o le tautala. E le gata i lea, o faailoga muamua o le maʻisuka i alii ma tamaitai i le mavae ai o le 50 tausaga e mafai ona fesootai ma se lagona o le fiainu, lea e toetoe a le mafai ona faamalieina. I lenei tulaga, o gasegase e maua mai i nai lita o le vai i le aso pe sili atu - e oʻo atu i le 10.

Faailoga o le maʻisuka i fafine pe a mavae le 30 tausaga, pei o tane, e mafai ona fesootaʻi ma:

  • faateleina elemene gaosi, o lona uiga o le faateleina o le vaevaeina ma le tele o mimilo e alu i le aso,
  • o faailoga o le maʻisuka i fafine pe a uma le 40 tausaga le matua e le o se mea e seasea ona fesoʻotaʻi ma se paʻu poʻo se mamafa mamafa o le mamafa, faʻapea foʻi ma le aofaʻi o gaʻo tino,
  • ogaoga paʻu paʻu, vevela tele o le ufiufi,
  • faʻaʻateleina le faʻaogaina o faʻasalaga pustular i luga o le paʻu ma masini mūmū.

O tamaʻitaʻi ua sili atu i le 30 tausaga le matutua e mafai ona faʻavaveina vaivaiga ogaoga ogaoga ma se tikeri maualuga o le afu. E le gata i lea, o le faʻamaloloina lelei o soʻo se manua, e oʻo lava ile sili ona laiti, e iloa. E masani lava, o nei faʻavae autu o le logo muamua e uiga i le amataga o le maʻi. O latou faʻaaliga e tatau ona avea ma mafuaʻaga tatau mo le suʻeina o le toto mo le glycemia (o le i ai o le kulukose). E le gata i lea, o tagata uma o loʻo lamatia e manaʻomia le vave iloa pe faapefea ona faʻaalia le maʻisuka i fafine, ma o le a le isi faʻailoga o le maʻisuka i fafine pe a mavae le 60 tausaga ma faʻafitauli 1 ma le ituaiga 2.

Ituaiga 1 maʻisuka

O lenei ituaiga faʻamaʻi e faʻaalia i le faalagolago i le inisalini. E i ai se aafiaga i mea o loʻo aliali mai i le tagata maʻi. O lea la, o faailoga o le maʻisuka i fafine i lenei tulaga, faʻapea foi ma alii, o loʻo faʻaalia i le galala e le mafaʻasaʻo, tumau le susu. O le mamafa o le mamafa o le 10 i le 15 kilokalama e matauina e tusa lava pe masani ai taumafa. O faʻamaʻi o le maʻisuka i tagata e fesoʻotai ma se lagona faifai pea o le fiaʻai, faʻaoga faifaipea.

O le isi faʻailoga taua o le manogi o le acetone mai le gutu, leu ma vomiting. O faʻaʻailoga o le maʻisuka i totonu o tane e mafai ona aʻafia ma le vaivai, faʻaleagaina ma le tele o vaivaiga. E le gata i lea, e le tatau ona galo ia i tatou e tusa lava pe le o le muamua, ae o se tasi o faailoga autu o se lagona o le veli i luma o mata, gaogao ma le vaivai i vae.

O faʻamaoniga o fafine e maua i le maʻisuka e mafai ona fesoʻotaʻi ma le maualalo o le vevela o le tino, totogo ma se faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻamaʻi pipisi. E masani lava ona atiaʻe e le tamaititi le mimiti i le po. O le mea lautele, o faʻamaʻi muamua o le maʻisuka i alii ma tamaitai e vave ona atiina ae.

E tatau foi ona malamalama o faailoga tuʻufaʻatasia e seasea ona faia i le taimi e tasi. E masani lava o tatou talanoa e uiga i nisi o faʻaaliga sili ona faʻalauiloaina.

Ituaiga 2 maʻisuka

Faatasi ai ma se faʻamaʻi o lenei ituaiga, o faʻamatalaga eseese uma e fesootaʻi. Muamua lava, e tatau ona gauai atu i nisi faailoga i fafo o le maʻisuka i fafine ma alii, mo se faataitaiga, o foliga mai o le mamafa o le tino. E taua foi le gauai atu i faailoga e pei o le:

  • tele siama pipisi o le paʻu lea e leʻi amataina muamua,
  • faʻanoanoa vaaia,
  • le fia inu ma le susu
  • sasaa

O faʻaʻailoga o le maʻisuka i fafine e fesootaʻi ma le numera i lima ma vae, faʻalavelave faʻavave taimi. O se faailoga o loʻo faʻaalia i lenei mataupu o le faʻagesegeseina o le tulaga, lea e mafai ona tumau mo le tele o tausaga. O le mafuaʻaga lena e tatau ai ona leai ni faʻamatalaga muamua o le maʻi suka.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga

O ituaiga ituaiga o faamaʻi e maua i fafine maʻitaga. E tupu lenei mea ona o le solia o le gaosiga o le gaosiga o le gaʻo ma e masani ona fesootaʻi ma se taumafa le talafeagai (i le maualuga o amioga masani). O faʻaaliga faʻaalia o lenei ituaiga o faʻamaʻi e tatau ona mafaufau e matua malosi tele, e tusa lava mo se fafine maʻitaga, o le faateleina o le mamafa o le tino. O le isi faʻamaoniga o se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le aofaʻi o le urine.

E tatau i se fafine ona gauai atu i se faaitiitia i le tikeri o le gaoioiga, le le lava o le tuinanau masani. O togafitiga faʻapitoa o togafitiga e faigofie ona togafitia. O le mea autu o le faʻatulagaina masani lea o taumafa i aso taitasi. Ae ui i lea, e tusa lava pe leai se toe faʻaleleia o le vasega, e mafai ona mou atu faailoga pe'ā uma ona fanau le pepe.

Mafuaaga ma faailoga

Afai o le kulukose o le toto o le maʻi o loʻo i le maualuga o le 7 mmol / l, e taʻu mai ai le i ai o le maʻi.

O teineiti ifo i lalo ifo o le 30 tausaga o le a sili atu ona latou faʻaalia ai togafitiga. O le maʻi e atiina ae le vomiting o se tala e le mafaamatalaina. O nisi taimi e mafai ona faateleina le vevela o le tino, e aliali mai faʻaletonu o le neurological. O le faʻaaliga o le maʻi e tatau ona:

  • siama o le eleele ma se tulaga leaga,
  • faʻamaʻi pipisi
  • sarcoidosis
  • metastases
  • faʻalavelave i le galuega a toto toto,
  • maniteitis
  • toto maualuga
  • ava malosi
  • faʻaaoga vailaʻau.

Toe foʻi i le laulau o mea

Aisea e aliali mai ai

O le faalagolago i le ava malosi e mafai ona faaosofia ai le atinaʻeina o lenei maʻi i tamaitai.

E faʻatatau i le vailaʻau, o le maʻi e lua ituaiga autu: o le insulin-e faalagolago ma e le o le inisalini. O mafuaaga o le maʻisuka i fafine e ese. O le mafuaaga autu o loʻo i ai i le olaga sese. O le toilalo i le faiga lelei o mea taumafa e manatu o se punavai o le mamafa mamafa, lea e mafua ai faamaʻi. O faailoga muamua o togafitiga i fafine e fesuisuiai ma pei o isi mea sese. Faailoa tutusa lava faailoga muamua o le faamai i tulaga eseese:

  • o le tagata gasegase e fia inu pea
  • o loʻo i ai le faateleina o le urination,
  • o le tagata gasegase e faʻaleagaina i le fiaaai pea,
  • o le manogi o le acetone e faʻalogoina mai i le oral vavao.

O nisi sui tamaitai pe'ā mavae le 30 tausaga o loʻo i ai faʻauiga faaopoopo o le faʻamaʻi:

  • vaʻaia le vaʻai, o se "ata" e aliali i luma o mata,
  • vaivai o loo i ai,
  • o le mucous membranes i totonu o le vaʻa o le tagata maʻi e faʻapouliuli,
  • e mafai e maso o le povi ona tafe, ma o vae ma lima o loʻo paʻu,
  • o loʻo i ai ni manua o le susu i luga o vae poʻo alofiti e leʻo faʻamalosi,
  • vevela o le tino e pa'ū ifo i le 35 tikeri,
  • luga o foliga ma pito i lalo, e mafai e le tagata gasegase ona amata foliga mai pe paʻu ile lauulu,
  • samasama samulami i luga o le tino,
  • dysbiosis ma le lafoaia i fafo e mafai ona faia e pei o le au failautusi.

E tele taimi e maua ai le maʻi i fafine ua matutua.

O le tele o taimi, o le maʻisuka ituaiga 1 e aafia ai tagata talavou, e masani ona masani ona maua le maʻi i tamaitai pe a mavae le 60 tausaga. Ona sili atu lea ona faigata le vasega o le faamai. 2 mafuaʻaga autū o le maʻisuka i fafine e amanaʻia:

  • pancreatic cell destruction,
  • o se mutaaga atoatoa o le gaosia o le insulin i le tino po o le gaosia o le le lava o le aofaiga.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faailoga o le maʻisuka i fafine

Faailoga o le maʻi o le a fesoasoani e iloa le maʻisuka ituaiga 1. E lagona e se tamaitai le vaivai faifaipea ma vave ona vaivai. E tele lona mamafa o le tino, e amata ona alu soo i le faletaele, e masani ona manaʻo e inu. Faʻailoga lua o le Peraimeri e faʻapipiʻi le lua: o le gutu malolo, tigā, maʻi vevela, faʻaleagaina ma le vevesi o le paʻu o lima ma vae. I le mavae ai o le 50 tausaga, ua lagona ai e le au matutua matutua se faʻaitiitia o le faʻaaliga. O tino o Ketone o loʻo i ai i le urine.

Toe foʻi i le laulau o mea

Etiology ma faailoga o le maʻi

O le amataga o le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ona o se faaletonu i le gaosia o le insulin. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona masani ona i tamaitai pe a uma le 40. O uluai faʻaaliga o le faʻamaʻi e foliga tutusa ma faailoga muamua o se ituaiga o le insulin. O faailoga autu o le maʻisuka i fafine:

  • sasaina i totonu o le potu
  • ua faʻaitiitia le tapunia o le tiga i le paʻu,
  • paʻu pipisi o le paʻu
  • manuʻa i luga o le paʻu e le faʻamalolo lelei,
  • pe a uma ona 'ai, o le maʻi e i ai se lagona o le moe,
  • ona o le faʻaitiitia o le puipuiga, o se fafine e faigofie ona faʻateleina faʻamaʻi pipisi,
  • e faasolosolo ona maua e le tagata maʻi le mamafa, ona maua ai lea o le meaʻai.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O fafine e maua i le maʻisuka e masani ona mafatia mai le gaʻo.

O le faavae masani o suka mo tagata matutua e le sili atu nai lo le 5.5 mmol / l. Pe a suʻe suʻega toto ma faʻamalosi mo le suka i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le a sili atu lona maualuga nai lo le masani. E le gata i lea, o le ae manaomia le foai atu o le toto mo le cholesterol. Afai ei ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka, ia suʻesuʻeina e le aunoa. O se suʻesuʻega ultrasound o fatuga ma feutagaiga a tagata tomai faapitoa: o le nephrologist, gynecologist, cardiologist, ophthalmologist, fesoasoani i le siama o le maʻisuka.

Toe foʻi i le laulau o mea

Togafitiga o le faʻamaʻi: vailaau, meaʻai ma togafitiga faʻavae

O faʻamaoniga muamua o le maʻisuka i fafine e mafai ona mou atu pe'āfai e faʻatonu lelei le vailaʻau.Togafitiga o le maʻisuka i fafine e aofia ai le mataʻituina o mea taumafa paleni ma mea faʻapitoa faaletino. O togafitiga faʻamaʻi e faia i luga o fautuaga a se fomaʻi. E mafai ona faʻafesoʻotaʻi togafitiga fualaau faʻatasi ma le fesoasoani a vailaʻau faʻaleaganuʻu, pe afai e le feteenaʻi togafitiga ma vailaʻau.

O le tagata maʻi e siakiina e le aunoa le maualuga o le kulukose. Afai e tatau ai, o le tagata maʻi e faʻataunuʻuina inisiua insulin. E le mafai ona faʻaitiitia le fualaau na faatonuina e se fomaʻi. E taua le 'ai saʻo. O se fafine ua faatonuina meaai taumafa faapitoa. E mafai ona faatagaina gaʻo gaʻo. O mea gaʻo ma gaʻo faigofie e aveesea mai le taumafataga. I le pasene pasene o le 60% - meaʻai gaʻo, 30% - protein, ma le sili atu ma le 20% - gaʻo. E 'ai e tagata maʻi fualaau aina ma fualaʻau. O se fafine e maua i le maʻisuka e le tatau ona inuina ava malosi ma inu meainu (sua, soda).

A maeʻa le susu, e faʻamamaina. Faʻaaogaina o le plantain i le 1 tbsp. l 3 taimi i le aso. O teuteuga o le linden, o lenamon po o le kuline ua saunia foi.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Toe foʻi i le laulau o mea

Le afaina o taunuuga

O se faʻalavelave faifaipea o le faʻaitiitia o le tino vaaia ma tauaso.

Mai le amataga o togafitiga mo le maʻisuka tuusaʻo tonu lava e faʻalagolago i mea o le a maua i le tagata gasegase i le tele o taimi. O aʻafiaga o le maʻisuka i fafine e ono lamatia ai olaga o fafine ma le soifua maloloina. I le tulaga o le le sailia o se fesoasoani faafomaʻi, e tupu ai se faʻaaliga. I tulaga ogaoga, o le maʻisuka e matautia, aua o pito i lalo e mafai ona vavaeeseina. O se fafine e lamatia le le atoatoa ma mafatiaga faaletino.

Toe foʻi i le laulau o mea

Maʻisuka ma ona faʻafitauli

O fafine e masani ona atinaʻe le maʻisuka ituaiga ole inisalini. E faia i le laʻitiiti pe talavou foi. I le taimi nei, o lenei maʻi ua manatu e le mafai ona faʻaleleia. Ole maualuga o le inisalini e manaomia e tausia e ala ile iniseti.

O le maʻisuka ituaiga 1 i tagata e 50 tausaga poʻo le sili atu, e sili atu le faigofie nai lo le tupulaga talavou. O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin, i le aso, o se faʻamaʻi masani. O le siama e faia i le 90% o mataupu. I le avea ai o se tulafono, i fafine, o faʻamaʻi ua faamauina i le matua o le silia ma le 40 tausaga. Ae, talu ai nei, o mataupu ua lauiloa pe a aafia le teineititi i le maʻi.

O le maʻisuka o lenei ituaiga e mafai ona togafitiga pe afai o se tagata e mulimuli i se meaʻai. O le maʻisuka ituaiga e mafai ona fai i le taimi o le maitaga. O le suka toto e mafua ona o le le mautonu o le hormonal. E tusa ma le 5% o mataupu o le maʻisuka i le va o tamaitai e tupu mai i lona faiga o le gaioiga.

I le tele o tulaga, a maeʻa le fanau mai, ona toe foʻi lea o le kulukose i le masani. Ae ina ua mavae le 50 tausaga, o lenei vaega o tamaitai e tumau pea i lamatiaga mo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

O le matautia o aʻafiaga o le maʻisuka o loʻo taʻoto i le mea moni e mafua ai suiga uma i siama ma okeni. O le mea e sili ona faʻaalia o le angiopathy - o se suiga i vaʻa laiti. Faatasi ai ma masaniga masani:

  1. Nephropathy - suiga i vaʻa o fatugaʻo,
  2. O le Polyneuropathy o se faʻamaʻi o le faʻaoga o le tino,
  3. Retinopathy o se suiga i vaʻa o le retina.

O le maʻi faʻamaʻi pipisi e foliga mai e faasolosolo malie. Muamua, o le faʻalosolo o vae e faʻaitiitia. O le gasegase oona e mafua mai i le faateleina o le kulukose, lea e mafua ai:

  • fenumiai,
  • e masani ona manava ma manava
  • le foliga mai o le manogi o le acetone.

Ketoacidosis ua faia i luga o le faavae o le faʻaputuina o otaota i totonu o siama. O loʻo maʻi le tagata maʻi, ogaoga faʻafitauli o gaioiga o totoga o loʻo tutupu.

Ua taʻua e fomaʻi le mafuaʻaga o le paʻu i lalo o le kulukose toto. E mafai ona atiaʻe i soo se ituaiga o le maʻisuka.

Tausiga o tane

O le puipuia o le maʻisuka i fafine o se mea faigata. E le gata i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaoga ai togafitiga. E le fesoasoani le puipuiga i le tau faasaga i le maʻisuka ituaiga 1.

O le taamilomilo i matata eseese e faʻaalia i tulaga le tutusa i le tino. O le maualuga o hormones e tulaʻi, ma ona o nisi o hormones, o le maualuga o le kulukose toto o se fafine e maua i le maʻisuka ua faʻaitiitia. I fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o le kulukose o loʻo i le maualuga maualuga mo ni nai aso ao le i amataina le gafa. A maeʻa aso taua, pe a uma 2-3 aso, toe foi mai le kulukose i le masani. A maeʻa ona oʻo mai aso taua, faʻaititia le fualaau o le insulin i le 1/5.

Toe foʻi i le laulau o mea

I le taimi o le moaopa

Faatasi ai ma le moaopa, o le horstone estrogene i se tamaitai matua e itiiti ifo. Faʻateleina le faʻafitauli i le inisalini o inisalini. O le faʻamaʻi i totonu o tamaʻitaʻi tai masina e mafai ona oʻo i le tulaga o le vevela. A oʻo ina ulu atu se fafine e tui i le inisalini i le moa, o le faateleina o le hypoglycemia e matauina. I le aluga o taimi, ua faʻaitiitia le maualuga o le estrogen. O le inisalini e le aoga tele. I le moaopaopaʻi, e fautuaina e fomaʻi le fuaina o fua o le toto suka ma fuafua tonu le fua o le insulin.

Toe foʻi i le laulau o mea

Gesational diabetes

O foliga mai o le maʻisuka faʻamaʻi e tupu i le 3-4 masina ole maʻitaga. O se suiga i le tala o le tino o loʻo mataituina, o se taunuuga o le maualuga o le maualuga o le suka. Soʻo se 20 fafine maʻitaga o loʻo mafatia i se maʻi faapena. I le vaitaimi o le failele, o le maualuga o le suka o le toto e masani lava ona oʻo i le tulaga o le prenatal. Ae i le lumanaʻi, o le tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga o le a tumau i le lamatiaga mo le maʻisuka ituaiga 2. O le lamatiaga o se faamai pipisi e faapea o faʻailoga muamua o le maʻisuka i fafine e faigofie ona misia. Puipuia mo le maʻisuka faʻamalosi: o le meaai meaai, inisua insulin ma le faʻatinoga tatau.

Tuua Lau Faamatalaga