Toga maualalo

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le a le maʻisuka lona lua? Ua taʻua foi o le maʻisuka symptomatic, o ituaiga lua o lenei faamai o se vaega atoa o pathoces e tupu mai i le talaaga o se isi, sili atu ona ogaoga faamai. O lona uiga, i lenei tulaga, o le maʻisuka ua na o se faailoga.

  • Teʻa maualuga: faʻamatalaga lautele
  • Mafuaaga o le Tisuka Maualuga
  • Faailoga ma faʻamaʻi
  • Togafitiga mo Maualuga Toma
  • Eseesega o faʻafitauli

Mafuaaga o le Tisuka Maualuga

E tolu vaega o mafuaʻaga ua fausia e le mataupu faavae o le atinaʻeina o lenei tulaga:

  1. Tulaga le masani o le pancreas.
  2. Faamai o le endocrin system.
  3. O aʻafiaga o aʻafiaga oona i le pancreas.

O faʻamaʻi o le pancreas e aofia ai:

  • Malio neoplasm i lenei okeni.
  • Glucagonoma.
  • Pancreatectomy
  • Aukato.
  • Faʻaleagaina o le pancreas ona o le vevela.
  • Taimi / maʻi pancreatite.

O faʻamaʻi o le endocrin system e aofia ai:

  • Wilson-Konovalov maʻi.
  • O le maʻi o Herenko-Cushing.
  • Acromegaly.
  • Pheochromocytoma.
  • Hemochromatosis.
  • Cohn's syndrome.

O se aʻafiaga le lelei i le gasegase o fualaau faasaina ma mea oona e mafai ona mafua ai le atinaʻe o pancreatitis, o se taunuuga o le gasegase pancreatogenic ua maeʻa. I lenei tulaga, o le gaosiga o le inisalini e faʻavaivaia, faʻaitiitia le gasegase o le tino i le inisalini, o vevela beta e mafatia. O se taunuuga - hyperglycemia. O nei vailaʻau e aofia ai vaega e pei o vailaau, vailaau faʻasaina, togafitiga o chemotherapy, togafitiga.

Faailoga ma faʻamaʻi

O le maʻisuka lona lua e iloa ai o ia lava o le autu autu o lenei maʻi. O lona uiga, o faailoga e foliga mai e faateleina pe a mavae se taimi patino, e pei o le faateleina o le suka o le toto.

Muamua, o se galala e le mavalaʻi, e foliga mai, e tusa lava po o le a le tele o le inu o se tagata, e le pasi. I le taimi lava e tasi, e atiina ae foi le polyuria - o se tagata e inu tele, o lona uiga e tamoe tele i le faletaele.

O le inu ma le le lava o le malosi e tau atu i le mea moni e vave ona vaivai le tagata ma e masani ona manaʻo e momoe. E le gata i lea, o le leai o se malosi e aafia ai le manaʻo. Ina ia faia, e manaʻomia e le tino se tele o meaʻai. Ae ui i lea, o le tagata gasegase e le o gaʻo, ae o le le maua o le mamafa.

O metotia faʻamalosi e tutusa ma ituaiga tino o le maʻisuka. O se uiga iloga o le maʻisuka o le maʻisuka o le faailoga i luga o se suega o le toto e leai se mea, e masani lava, ae a maeʻa le avega o le kulukose o se maʻi, o le a oso maualuga.

Togafitiga mo Maualuga Toma

Talu ai ona o le maualuga o le maʻisuka o se faailoga, o se faʻamaoniga o se isi faʻamaʻi sili atu ona ogaoga, o le mataupu o togafitiga e aofia ai ma le fua saʻo e fuafua i le faʻamavaeina o le maʻi maualalo. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o lenei mea na tupu ona o le faʻaalia o le pancreas i mea oona, e tatau ona taofia vave le latou meaʻai.

A aunoa ma le toilalo, e tatau i tagata gasegase uma ona tausisi i se meaai. O le tagata aoga endocrinologist e tusia se lisi auiliili i le tagata maʻi, pe o le tagata lava ia na te tuufaatasia, ia amanaʻia fautuaga uma a le fomaʻi, ma na o na oloa e maualalo ifo lona igoa.

O le isi itu o le auala sao o le olaga. E le gata na o meaai paleni, ae o le teena foi o masaniga leaga, masani, ae faʻagasolo faaletino. E le tatau ona e auai i le gaioiga ma faʻaaoga se faiaoga, aemaise lava talu ai e le maua e tagata uma lenei avanoa. O aso uma e savali ai i le ea fou, uila uila i le paka po o le vaomatua, aau, oso i luga o le maea ma isi.

Afai na togafitia le faʻamaʻi faʻamaʻi, ma o le maʻisuka e le faʻaitiitia, sili atu le saʻo, e le mafai ona faʻasalalau le suka toto, o lona uiga e le lava le togafitiga o meaʻai ma gaioiga faaletino. I lenei tulaga, o le faʻamautinoaga o le kulūkose e faʻaaogaina e faaaoga ai le suka, ma o le vailaʻau e filifilia taitoatasi mo tagata maʻi taitoatasi, e fuafua i le ogaoga o lenei maʻi.

Aʻo leʻi faia uma togafitiga o loʻo i luga, na maua ai se taunuuga lelei, lea e iloa ai se faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi, o fomaʻi e maua ai le inisalini o inisalini. O lona atinaʻe e filifilia taitoatasi.

Eseesega o faʻafitauli

O le atinaʻeina o faʻafitauli e le faʻamavaeina, aua o le maʻisuka lava ia o se faʻafitauli faʻapitoa, ma o iinei foi o se maʻi matuia.

O le mea lea, o togafitiga e tatau ona amata i se taimi vave e mafai ai ona aloese mai ituaiga uma o faʻafitauli.

Laasaga o le maʻisuka: faʻatauvaʻavaʻavaʻaia, faʻavasegaina ma tauia

O le maʻisuka e le mafaamatalaina - o le a le mea? O se tulaga lea o le toto maualuga o le suka i le toto mo se vaitaimi uumi e sili atu i le maualuga le faʻatagaina o le tau, ma o le taunuuga o lea e atiaʻe ai se maʻi o le maʻisuka.

O le maʻi suka e mafua mai i le solia o le metabolism carbohydrate mo mafuaʻaga:

  • faʻafitauli o le inisalini
  • glucose immunity e sela o le tino.

E tusa ai ma nei faailoga i vailaau, o le maʻisuka e iloga i ituaiga. I tulaga taitasi, o se togafitiga faʻapitoa ua faʻamatalaina:

  • poʻo le puleaina o taumafa ile inisalini
  • po o meaʻai ma fualaau e maualalo ai le suka o le toto.

O le aoga o togafitiga (poʻo le toesea) e faʻamasinoina i le tikeri o le toomaga o faʻamaoniga o le faʻamaʻiina o le endocrin ma o ituaiga o maʻisuka nei e iloagofie: totogi, ma lalo ifo ma faʻatauvaʻa.

Fuafuaga o le tau o taui

Ole vaega ole taui e faalagolago i tulaga ole falemaʻi ma le tulaga lautele o le maʻisuka. O le vaega ua totogiina o lona uiga o suega uma ma le soifua manuia e latalata i masani. O le maʻisuka tausisia o le maʻisuka o le sili atu lea o le maualuga o le kulukose i le toto, i soo se taimi e taʻitaʻia ai i se tulaga o le taufaasese o le maʻisuka. Taʻiala mo le tauia o loʻo iai e iloa ai pe ua maua le maʻi suka. E aofia ai:

  • hemoglobin glyc,
  • se suiga i le kulukosese i le taimi o se taumafataga,
  • siama suamalie
  • cholesterol indicator
  • lipid level
  • masini telefoni.

O le tele o faʻamaoniga mo le faʻamoemoe o le glycemia o le hemoglobin glycated, lea e faʻaalia ai le maualuga o le suka mo le 3 masina mulimuli. Afai o lona pasene e sili atu i le 7.5, ona faʻaalia ai lea o le maʻisuka i le tulaga o le taupulepulega.

O se suʻega toto mo le suka i le taeao ma pe a uma se taumafataga e faʻaalia ai le digestibility o le kulukose e le tino, e faʻatagaina oe e faʻafetaui vave lona tulaga i le fesoasoani a fualaau ma fualaau taumafa. O le tuaoi i luga e le tatau ai ona tulaʻi mai le maʻi suka i luma o le 'ai: 7 mmol / L, lua itula mulimuli ane: 10 mmol / L.

O isi faailoilo o se ausilali, ma o la latou fesoasoani ua faamaoti mai ai pe faapefea ona faagasolo togafitiga, ma o le faaiuga mulimuli ua faia e uiga i le le manuia o le taui.

O mafuaʻaga mo le solia o le maualuga o le maʻisuka totogiina

O aʻafiaga autu e aafia ai le tupuga o le maʻisuka e leai se aʻafiaga

  • sese meaai
  • togafitiga le lelei
  • popole
  • vai gau i le vevela maualuga.

Meaʻai e vavalalata ma togafitiga. I le le lava o togafitiga faafomai, togafitiga a le tagata lava ia po o mea sese i le faatonuina o vailaau, e tusa ai, o se fetuunaiga le saʻo o meaʻai e tupu.

O le gasegase o le mafaufau ma le mafaufau e afaina ai le gasegase o le metabolic, o le mea lea, e mafai ona mafua ai le faateleina o le maualuga o le glucose concentration.

O lenei mea e mafua ai le aveesea o le susu mai le tino i le afu ona o le maualuga o le vevela.

I le togafitiga o le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o se taumafataga o se vaega taua, o le mea lea, o lona tausisia o se tulaga taua mo le puipuia o le suiga o le vaega totogi i se mea e sili ona maualalo. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka o se tulaga e matua le mausali i le tulaga o le le tausisia o le taumafataga, lea i soo se taimi e liliu atu i se vaega o le taufaasese.

O le glycemia umi e mafua ai faʻafitauli e mafua ai le le atoatoa poʻo le oti.

Faʻaiʻuga o le maʻisuka faʻamaʻi

Mo le maʻisuka malosi, lea o loʻo i totonu o le tulaga o le taupulepulega, o loʻo iai le tele o faʻafitauli masani ma le ogaoga. Le faʻaleagaina o le gataifale e afaina ai totoga o le faʻaaliga:

O nei faʻamaʻi e taʻitaʻia ai tagata mamaʻi.

O le isi tulimataʻiga o le paʻu: o le dermatitis e faʻavevesi ma le toto i totonu o vae e aliali mai, e oʻo atu ai i le necrosis ma le tipi.

O fatugaʻo, fatu, namu endings e mafatia mai le tino o le faʻavaivaia ma le kulukose.

O le vaega mulimuli o le taupulepulega o se maʻi maʻi suka ona o le hypoglycemia, hyperglycemia.

O le hypoglycemia o se faaitiitia vave o le glucose concentration. E tulaʻi mai i le tele o le inisalini poʻo mai se taimi taua i le va o mea taumafa. E masani lava mo le maʻisuka ituaiga 1. O se lagona malosi o le fiaaai, fia inu, magia - o mea nei o faailoga muamua ia o le hypoglycemia. E lava le 'ai o le lauti suamalie,' ai se mea e maua ai le tele o suka e aloese ai mai lenei tulaga.

O le Hyperglycemia o se faʻalauiloa maualuga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ona o mea le lelei i le taumafataga. E masani ona masani i le maʻisuka ituaiga 2. O faʻamatalaga muamua o le galala tele, vevela, paʻu o le paʻu, faʻaoga faifaipea ma le faʻamalosi. Ina ia taofia le faagasologa, o le taumafa malosi e faʻaaogaina e faasaina ai le faʻaaogaina o mea inu.

O le meaʻai o le coma o se tulaga sili ona lelei lea e pa'ū ifo ai le maualuga o le suka i le 2.2 mmol / L pe maualuga i luga atu o le 16 mmol / L. E le gata i lea, faʻatasi ai ma isi mea, o le siu, vomiting e aliali mai, gaioiga o le loto vaivai e faʻavaivaia ai, faʻaitiitia ai le mamafa.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O lenei tulaga e amata mai i le tele o itula i le 3-4 aso. Afai e le faia ni fua talafeagai i lenei taimi:

  • folasia isi inumaga ole inisalini (mo le ituaiga 1),
  • faatapulaa le aoga o le carbohydrate (mo le ituaiga 2),
  • faateleina le faʻaaogaina o le vai saline.

ona maʻi ai lea o le maʻi. O faailoga o loʻo lisi atu i luga o le a faateleina. I le faaopoopo atu ia i latou, polyurea (faateleina le lafoaia o le urine) ma o le manogi o le acetone mai le oral o le a faʻaalia. O le faʻamalalaina o le a mafua ai le faateleina o le inu o le tino atoa. O le galuega a le faiʻai ua faʻalavelaveina: e mafai e se tagata ona folau i le avanoa. O vaivaiga lautele e taitai atu ai i le leai o se malamalama. O le taunuuga e mafai ona afaina.

I le tulaga o le coma, e manaʻomia se togafitiga faʻapitoa vave. Aemaise lava le ogaoga o taunuuga o le tauvaga i le maʻisuka ituaiga 2, aua e umi se taimi e faaitiitia ai le maualuga o le kulukose. I lenei itu, e talafeagai le tausisia o mea e taofia ai ina ia aloese mai le tulaga o le taufaasese o le maʻisuka.

Taumafaiga o le tauiviga

O le siakiina i aso uma o le kulukose o le toto ma mea taumafa o auala taua ia e puipuia ai le maʻisuka.

Glucometer o se meafaigaluega mo le fuaina o le kulukose. O lona faaaogaina e mafai ai e le tagata gasegase ona faia sea mataʻituina ma vave fetuunai le meaai.

O le siakiina e se endocrinologist e tatau foi ona faamalosia, ona e na o se fomai e mafai ona fuafua le fuainumera o le inisalini ma faatonuina meaai tatau.

O le mea muamua e manaʻomia muamua o le tausisia o le tausisia o togafitiga faʻasolosolo, faʻatasi ai ma le pueina o faʻamaumauga o loʻo i totonu o le tusi faʻamau.

O le faʻataunuʻuina o nei manaʻoga e talafeagai mo le tausia o le soifua maloloina o se tagata maʻi i se tulaga patino.

Soifua Maloloina o se tuufaatasiga o le soifua manuia o le tagata, mafaufau ma agafesootai (e pei ona faamanino mai e WHO). E tusa ai ma lenei faaupuga, e mafai ona tatou maua le manatu o le soifua maloloina o le tagata. E tolu tulaga o le tulaga faaletino:

  • e aunoa ma ni tapulaa
  • ma faʻatapulaʻaina
  • faatasi ai ma ni tapulaa taua.

I tulaga o le soifua maloloina, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e mafai ona auai i le vaega lona lua, pe afai e faia le puipuiga o le tau, ma le lona tolu - faatasi ai ma se tulaga maualuga o le maʻi.

O le a le maʻisuka faʻasolosolo, o mafuaʻaga o lona tupu

O le maʻisuka faʻasolosolo o se tulaga ogaoga e mafai ona mafua ai aʻafiaga o le soifua maloloina. Ina ia mafai ona faia se faʻamaoniga saʻo ma filifili se togafitiga, e tatau ona faia se suʻesuʻega auiliili.

E i ai le tele o taʻiala e fesoasoani e fuafua le tikeri o taui. E tusa ai ma taunuʻuga o suʻesuʻega, e fautuaina e le au atamamai ni vailaʻau ma tuʻuina atu fautuaga i le faʻasaʻoina o le olaga.

O le a le taui?

Afai o le kulūkose i totonu o le tino e latalata i mea masani e mafai ai, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le totogiina o maʻi. E mafai ona maua lenei mea e ala i le matauina o se taumafa faapitoa. E tatau foi ona e usitai i le pulega faapitoa o le aso.

O meaai e tatau ona filifilia e fuafua i le galuega a le tagata maʻi. Afai e le o amanaia lenei vaega, o loʻo i ai se tulaga lamatia poʻo le tele o insulin. Mai le mataʻitusi e tatau ona aveʻesea gaʻo gaʻo ua vave ona faʻaaogaina. E tutusa foi le faaaogaina i oloa gaosi.

O nisi taimi o nei gaioiga e le maua ai ni mea e manaʻo ai. I lenei tulaga, ina ia mautinoa le maualuga o le kulukose, e fautuaina le tagata e faʻaaoga le inisalini.

E mafai e lau fomaʻi ona fautuaina vailaʻau e aʻafia ai le aofaʻi o suka. Faʻafetai i lo latou faʻaaogaina, e ono mafai ona faʻaitiitia mea o loʻo aofia i lenei vailaʻau.

O le ute o le maʻisuka aʻafia

E toatele tagata e fiafia i le a le subcompensation o le maʻisuka. O lenei fuaitau ua malamalama o se tulaga vavalalata, lea o loʻo faamatalaina i le atinaʻeina o le maʻisuka i totonu o le va o le tau totogi ma le tulaga o le taufaasese. Pe a tupu mai lenei fomaʻi, o le glucose concentration e sili atu. E mafai ona afaina ai le maʻisuka.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻasologa o le maʻisuka, e le tatau i se tasi ona fefefe i le tupu mai o le hyperglycemic coma. O se tagata e le lelei tele i le soifua maloloina, peitaʻi, e tumau pea lona mausali ma e le solia pe afai e mulimulitaia fautuaga faʻafomaʻi.

Mafuaaga mo Taui

E tele mea e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka e le mafaamatalaina. E aofia ai mea nei:

  • Manua o meaai
  • Lelei togafiti
  • Tulaga faigata
  • Le faʻaitiitia o le gau o le vai ona o le vevela o le vevela.

E taua le mafaufau o tulaga faigata e aʻafia ai faiga faʻafomaʻi, lea e ono mafua ai le maualuga o le kulukose. O le leiloa o le suavai ona o le faateleina o le vevela e tutusa lona aafiaga.

O le mea lea, o le faavae mo le togafitiga o le suʻega o le maʻisuka ituaiga 2 o le taumafa. E fesoasoani lenei mea e puipuia ai le atinaʻeina o se tulaga lamatia - le vaega o le taufaasese. O le gasegase umi e mafai ona mafua ai ni faigata ogaoga e mafua ai le le atoatoa ma le oti.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Ina ia fuafua le tulaga o le maʻisuka, e tatau ona e iloilo se numera o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le tulaga lautele o le maʻi. I le vaega o taui, o taunuuga o le suʻega ma le manuia o le tagata maʻi e latalata i tulaga masani.

Ina ia fuafuaina le suʻega o le togafitiga, o le iloiloga o ia faailoilo ua faia:

Ole suʻesuʻega sili ona lelei o le iloiloga o le hemoglobin glyc. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona fuafua le maualuga o suka i le 3 masina mulimuli.I tagata soifua maloloina, o lenei parakalafa e 4.5-7.5% o le hemoglobin atoa.

Pe a totogi le maʻisuka, o le hemoglobin glycated e 6-9%. Afai e sili atu i le 9% lenei parakalafa, o le a faailoa mai ai le vaega o le faʻasalaga o le maʻisuka. Pe a aliali mai, e le mafai ona tumau se kulūkose masani i soo se metotia. O lenei soliga tulafono o le taunuuga o mea sese i meaʻai, togafitiga le lelei o fualaau faasaina.

O le isi faailo taua e iloilo ai le maualuga o le taui o le fructosamine. O lenei elemene na faia e ala i le fusifusia o kulukose ma pulu plasma.

Afai e faateleina le maualuga o le fructosamine, o le a faailoa mai ai le faateleina o le kulukose i vaiaso ua tuanaʻi 2-3. Faʻafetai i lenei faʻamautinoaga, e mafai ona faʻamalosia le tulaga maʻi o le maʻi.

I le tulaga masani, o lenei faailoga e le sili atu i le 285 μmol / L.

O voluma o le hemoglobin glycated ma le fructosamine lea e mafai ai ei tatou ona iloilo mea lamatia o loto ma vascular vasions. I le tulaga o le taui o le maʻisuka, o mea taufaamatau uma lava e laiti, faatasi ai ma le maualalo o latou tulaga, i le tulaga maualuga, i le tulaga o le taufaasese o le tulaga lamatia e maualuga tele.

Puipuiga o Faʻafitauli

Mo le puipuia o le fesuiaiga o le maʻisuka laʻititi e faʻateleina, e tatau ona faia se suʻesuʻega a le tagata lava ia ma faia suʻesuʻega faʻapitoa. O le maʻisuka faʻatoʻilaloina o le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai mea taumafa.

Ole faʻasolosolo masani o suʻesuʻega e faapitoa lava le talafeagai mo tagata mamaʻi e faʻavaivaia le glucose toleni. O suʻega faʻapitoa e taua foʻi mo tagata ei ai le faʻasologa o mea e fai. E tutusa foi le moni mo tamaitai ua fananau mai i se tamaititi ua maliu poo se pepe ua mamafa lona tino.

O tagata e maua i le maʻisuka e manaʻomia le faia faʻatautaia o se suʻesuʻega ultrasound o fatugaʻo, suʻesuʻe le tulaga o vaʻa ma faʻatinoina se fagu-ray. O faʻatalanoaga faʻapitoa ma se cardiologist, o le dermatologist, ma le fomai nifo e manaʻomia foi. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai mai taunuuga le lelei.

Faʻavae o le maʻisuka o se tulaga vavalalata lea e tumau ai le fiafia o le soifua maloloina o le tagata.

O le a le maʻi o le maʻisuka?

Faʻatasi ai ma le maʻisuka o soo se ituaiga, o se aganuʻu le iloa o vala eseese e tolu o le faʻafitauli o le maʻi:

  • Vaega o taui
  • Faiga faʻavae
  • Taʻaloga faʻasalaga.

O le maʻisuka faʻamalosi o le ala lea o togafitiga lea e latalata tele ai le maualuga o le suka i le masani ma, e tusa ai ma lea, e leai se lamatiaga o le atiina ae o faʻafitauli o le maʻisuka. E mafai ona ausia lenei mea e ala i le faʻaaoga pea o vailaau faatonuina, mulimuli i se taumafataga ma faʻaauau i se ituaiga olaga.

Ole vaega o le maʻisuka o le taunuuga o le le lava o togafitiga poʻo lona toesea atoa. I lenei laasaga o le faʻamaʻi, o le ono mafai ona atiaʻe le ketacidosis, o le hyperglycemic coma.

O le tumau o mea o le kulukose i totonu o le toto i le tele o mea e mafua ai le faʻaleagaina faʻaleagaina, lea e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o le tino, galuega vaaia, ma le cardiovascular system. O le tauvaga e faigata ona fesuiaʻi le atinaʻe, o tagata maʻi o loʻo le lelei le soifua maloloina, o le togafitiga o maʻi e le lelei.

O le maʻisuka tausisia o le maʻisuka o se laina tuaoi lea i le va o taui ma le faʻasalaga o se faʻamaʻi. Faailoga o le alualu i luma o le maʻi, ua faateleina le tulaga lamatia o ni faafitauli ogaoga.

Faatasi ai ma se vaitaimi faaumiumi e aunoa ma le alu i totonu o se tupe totogi, o le a ono tulai mai ai le tuai o faafitauli o le maʻisuka. O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e manaʻomia le toe iloilo togafitiga ma togafitiga.

O le taui o le maʻisuka e sili atu ona faigofie ona ausia ma le maʻi lona lua e le o le insulin. O togafitiga ituaiga 1 e mafua ai le faʻaumatiaina o sela e maua ai le inisalini, ma o le togafitiga o lenei ituaiga o maʻisuka e sili atu ona faigata.

I le maʻisuka laʻitiiti, sili atu i le afa o tagata gasegase e ola. Ina ia puipuia le fesuiaiga o le faamaʻi i le vaega ua faʻatauvaʻaina, e tatau ona suʻesuʻeina i taimi uma ma, faʻavae i luga o iloiloga, fetuunai le togafitiga.

Taʻiala mo le faʻavaeina o le laʻititi o le maʻisuka

Pe a fuafuaina le tulaga o taui mo le maʻisuka, o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega faʻasolosolo.

Suesuega i fale suʻesuʻe e aofia ai:

  • Anava toto toto. I tagata soifua maloloina atoatoa, o lenei faailo e tatau ona iai i le va o le 3.3 i le 5.5 mmol / g. Afai o tagata mamai e maua i le maʻisuka o le auiliiliga e faʻaalia ai tulaga faatalatalata i mea masani, o le mea lea o loʻo faailoa mai ai se tikeri lelei o taui mo togafitiga,
  • Glucose toleniga suʻesuʻega. Faia ni lua itula pe a uma le faʻaaogaina o le kulukose i le maʻi. O le masani e 7.7 mmol / l. I le faʻaopopo i le tauia o le maʻisuka, o le auʻiliʻiliga e faʻaaogaina e fuafua ai le vaʻaia o le maʻisuka,
  • O le hemoglobin glycated (HbA1c). Faʻaalia le vaʻaiga i le va o molemololo mole molelaʻau na faʻaalia i kulūkose molekone ma le vaega o le hemoglobin. O le masani mai le 3 i le 6%, HbA1c e fuafuaina le maualuga o le kulukosesese e tusa ma le 3 masina aʻo leʻi faia le suʻega,
  • Suga i le urine. E masani lava, e leai se glucose i le urine. O le tapulaa faatagaina e 8.9 mmol / L, ao tumau pea le gaioiga o le gaosiga,
  • Cholesterol. "Leaga" cholesterol, o lona tau e le tatau ona sili atu i le 4 mmol / l. O faʻasesega faʻamaoniga o loʻo taʻu mai ai le amataga o suiga faʻaleaganuʻu i totonu o vaa,
  • Triglycerides. O se auiliiliga ua faatonuina ina ia iloa ai le ono mafai ona suia le lapisi o le maʻisuka. I le maʻisuka, o le triglyceride sili ona lelei e oʻo atu i le 1.7 mmol / L.

Taui mo le maʻisuka e faʻalagolago foi i le mamafa o le tagata. I le maʻisuka, e tatau ona iai le numera o le tino i le 24-25, e fuafua i le fua lea e vaeluaina ai le mamafa i kilokalama i le maualuga i mita.

E tutusa lava le tāua o tulaga taua o le toto. O se faailoga masani o se tapulaa e oo atu i le 140/90 mm. Hg. Art. O le maualuga o le maualuga e faailoa ai se tulaga le lelei o vaa.

O le maʻisuka tausisia o loʻo faʻapea o le taimi e le o sili atu ai faʻataʻitaʻiga o loʻo lisiina atu i luga atu o tulaga taua pe latalata atu ia i latou. E mafai ona fuafua le tauvaga mai le laulau o loʻo i lalo.

Taumafa o le maʻisuka

Afai o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka ei ai le kulukose i totonu o le tino e latalata i mea masani, ona mafai ai lea ona tatou fai atu o le maʻi na totogi. E mafai ona e taui atu mo lenei maʻi pe afai e te mulimulitai i tulafono o mea taumafa paleni. E le gata i lea, e taua tele le matauina o le tulafono o le aso, lea ua fuafuaina faapitoa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O togafitiga faafomaʻi e fesoasoani foi, ae ui i lea, e tatau ona faia na o ni faamalositino faapitoa faatasi ai ma le faʻamaonia o taimi o la latou toe faia ma le metotia. O se taumafataga e atiaʻe taʻitasi taʻitasi mo tagata taʻitoʻatasi o loʻo mafatia i lenei maʻi. A maeʻa ona mafaufau i gaoioiga uma a le tagata maʻi. A le o lea, o le le lava o le inisalini o le a faʻaofiina i totonu o le tino, pe, i se isi itu, o le tele o le a tupu, aua fulafula o musika musika o le a faʻaumatia ai gaʻo i gasegase eseese ma se faʻaitiitia po o le faʻaopoopoga i le gaioiga faaletino. O le taumafataga, lea e fuafuaina i le aso, e tatau ona aofia ai le malosi faʻaalu e manaʻomia mo le tino e faʻatino ai.

Po o le a lava le ituaiga o maʻisuka, e taua tele le vaevaeina o meaai i nisi o tautua. E tatau ona e 'ai 5-6 taimi i le aso. E taua le faʻalauiloaina o nai meaʻai i le va o 'aiga ma ni vaega tetele. I se tulaga lautele, o le vaega e tatau ona laitiiti. Mai le meaai e te manaʻomia e faʻamavae atoa ai gaʻo meaʻai, lea e vave ona gauai. E tutusa lava mo meaai e aofia ai le suka.

I nisi tulaga, o nei mea uma e le mafai ona oʻo atu ai i le mea e manaʻomia. I lenei tulaga, e fautuaina le tagata maʻi e faʻaaoga le inisalini e faʻamautinoa ai le maualuga o le kulukose. O vailaʻau e mafai ona faʻataʻitaʻiina e aafia ai le suka o le toto ma faʻaititia ai ona anotusi.

Mavaega o taui

Ina ia iloilo le tulaga ma le tikeri o taui mo le maʻisuka, e tatau ona gauai atu i le ituaiga hemoglobin glycated ma le fructosamine, o loo i totonu o le tino o le tagata. I le togafitiga o le faʻamaʻi, o le a gauai atu i le numera o le totogi o le maʻi.

Afai ua ausia e le tagata maʻi se tikeri o le maʻisuka, o lona uiga o le a amata ona tupu lemu le sosolo o le ituaiga o gasegase. I lenei tulaga, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le a le faʻalavelaveina le gaioiga o gaioiga vaaia. E le gata i lea, o le a le toe i ai se tulaga le tumau. Afai o le tagata maʻi na i ai le ituaiga faʻamaʻi lona lua, ona oʻo lea i le faʻaaogaina o totogi taui e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le lamatiaga o faʻamaʻi eseese, o le sili ona lamatia o le faʻaleagaina o le myocardial.

Afai o le maʻisuka e le afaina, ona mafai lea e le tagata gasegase ona atiaʻe le hyperglycemia masani. E mafua mai i le mea moni o le tele o le suka e faʻapipiʻi i le toto. O lenei mea e mafua ai le glucose e gaoioi ma le tele o mea e felafolafoaʻi ma le toto ma amata ona pipii i ai.

O lenei gaioiga o lenei mea e matua afaina ai fatugaʻo (aua latou te fufuluina le tele o le toto i le aso) ma mata. A oʻo ina faʻaauau le kulukose, o le oloa o lana galuega o le a faʻamamaina ai le hemoglobin. O lenei vailaau fou o le taunuuga lea o le faʻapipiʻiina o le kulukose i hemoglobin molikula o loʻo i totonu o sela mumu toto. Hemoglobin o lenei ituaiga e taʻitaʻia ai le hyperglycemia mo le 4 masina. O lenei vaitau ua faʻamatalaina e le mea moni o le numera o lela mumu o loʻo ola e matua tele lava. I se isi faaupuga, afai e oʻo mai le cell i le iʻuga o lona olaga, ma tumau lona gutu o le hemoglobin, ona oʻo lea i le isi 4 masina o le ai ai maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O lenei tulaga fesoasoani e fesoasoani i fomai e fuafua ai le matuia o le maʻi na maua e le maʻi. Faʻalagolago i lenei mea, ua faia se fuafuaga mo togafitiga mo le maʻi.

O le a le maʻisuka aʻafia?

O le maʻisuka faʻamaʻi o se fua masani lea pe a iai se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga ile va o le taui ma le taui.

O le taui o se faʻaleleia atili o le soifua maloloina o le tagata maʻi pe'ā latalata uma atu taʻaloga i masani ona o le togafiti togafiti.

O le faʻasalaga o le faʻafeagai lea pe a mafai ona maua e le maʻisuka ni faʻafitauli matuia i le maʻi o le maʻi. A oʻo ina faʻaogaina i le urine, e tusa ma le 50 g suka e sau. O totoga o kulūkose toto e le sili atu nai lo le 13.8 mmol / lita. E le mafai ona iloa le Acetone. Ae faatasi ai ma le taufaasese, atonu e foliga mai. O le gasegase oona, pe a amataina e le maʻi se subcompensation o le maʻisuka, e le mafai. O le mea moni, o le tagata maʻi e le o se tulaga sili ona lelei o le soifua maloloina, e ui i lea, e matua mausali ma e le sili atu ona leaga pe a ausia tulafono uma ma manaoga i togafitiga.

E faʻapefea ona fuafua le tele o taui o maʻisuka?

Ina ia mafai ona fuafua le parakalafa o le hemoglobin glycated i le toto, e lua auala e faʻaaogaina.

O le tagata gasegase e mafai ona faʻaaogaina se metotia faʻamalosi-kemini poʻo se chromatography o le fesuiaiga o le ion. I le chromatography-exchange chromatography, o le hemoglobin o le flycolized foliga o le 4.5-7.5 pasene o le hemoglobin atoa. O lenei faailo o se uiga o se tagata maloloina. Pe a faʻaaogaina le metotia o le alafua, o le faailo e tatau ona tusa ma le 4.5-5.7 pasene o hemoglobin atoa i le toto o se tagata e lelei le soifua maloloina. A maua e se tagata maʻi le maʻisuka, o lenei faailoga e mafai ona fesuiaʻi i le va o le 6 ma le 9 pasene.

Afai o le palota e sili atu i le tapulaa pito i luga, ona faʻavaeina lea e se tagata le taui. O lenei mea e iloa ai o togafitiga uma e mafai ai e le mafai ona taofiofia le kulūkose i se maualuga tulaga maualuga. E mafai ona tupu le tauvaga pe afai ei ai ni mea sese o le soifua maloloina poʻo le maʻi e leʻi mulimuli i se meaʻai. E mafai foi ona tupu lenei mea i mataupu na mumusu ai le tagata maʻi poʻo le galo e ave vailaʻau e fesoasoani i lalo ifo o le suka.

O le faʻailoga lona lua e fesoasoani e iloa ai le tikeri o le taui o le fructosamine. E mafai ona fai lenei vailaau pe a amata ona fegalegaleai kullukose ma le protein i totonu o le plasma toto. Pe a amata ona faateleina le taamilosaga, o le a faailoa mai ai i le 2-3 vaiaso ua tuanaʻi, o le maualuga o le kulukose ua faasolo ina faateleina. Afai e mafai ona pulea le parakalafa fructosamine, ona mafai lea ona faʻatonutonu le tulaga o le maʻi. I se tagata soifua maloloina, fructosamine i le toto e le sili atu i le 285 μmol / lita.

O nei faailoilo nei e fesoasoani e malamalama ai i le lamatiaga o suiga eseese o le tino i le tino o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka. O lenei mea e fesoasoani tele e iloa ai faʻamaʻi o le fatu ma faʻamalosi totoga. E le gata i lea, e tatau ona faʻalogo lelei i vaega o le lipid metabolism. E taua tele le mataʻituina o le kulukose e le gata i le toto, ae faapena foi i le faanatinati.

O a foliga o le maʻisuka totogi

O le galuega pito sili ona taua i le siama o le maʻisuka o le toe faʻaleleia ma tausia le maualuga ole toto ole suka. Afai e maua le maʻisuka ituaiga 1, e le mafai ona tufatufaina atu inisalini faaopoopo.

I le maʻisuka ituaiga 2, e le talafeagai le tuiina o le inisalini, ae le o le mea e tatau ai, e masani ona mulimulitaʻi i aso uma ma faia faʻamalositino faʻatagaina. O le lisi o oloa e taliaina, o la latou aofaiga, taimi masani o taumafataga e masani ona fuafuaina taitoatasi e le fomaʻi. O uiga faʻale-tino o le tagata maʻi ma le maualuga o gaoioiga o lona soifuaga o loʻo amanaia.

Tusa lava poo le a le ituaiga o maʻisuka, o mataupu faavae o meaai paleni e le suia:

    O le faʻaaogaina atoa o mea e tao mai le falaoamata o le saito o le falaoamata, suamalie, kuka, meaʻai vevela ma gaʻo,

E tatau ona malamalama o le tulafono mo le maʻisuka e le na o le faʻaaogaina tatau o meaai faatagaina. O le lisi o mea e tutupu e tatau ona aofia ai:

  1. Ia siakiina e le aunoa lou kulukose o le toto ma le faanatinati.
  2. Stable mafaufau-lagona lagona - popolega i le maʻisuka ituaiga o soo se ituaiga e matautia tele.
  3. O gaioiga faaletino o loʻo i totonu o tapulaa talafeagai.

O taʻaloga agavaʻa, faʻapea foʻi ma le leai o se gaioiga, o le a na o le afaina lava i lenei faʻamaʻi. E lelei lava, alu i aso uma, tafaoga puupuu i le taeao, po o galuega i le taeao. O togafitiga o le tino mo le maʻisuka e faʻafeiloaia i taimi uma.

O nisi taimi o le maʻisuka le maʻisuka e le mafai ona totogi e tusa lava pe mulimulitaia le taumafa ma gaioiga faaletino. Ona leai lea o se isi filifiliga ae ia amata le togafitiga insulin. O le faʻamaoniga e manuia le tau o le faʻamaʻi o le a avea ma faʻataʻitaʻiga nei:

E faʻatatau i faʻamaumauga, o laʻasaga o taui e fuafuaina foi.

Taumafaiga o Taui mo le ituaiga 1 ma le Tino 2 Tisuka

O laʻasaga o taui o le faʻamaoniga aupito sili lea ona mautinoa o le manuia o togafitiga o le maʻisuka. Afai o taui, o le alualu i luma lelei o se mea e pei o le syndrome o le metabolic ua toetoe lava a taofi.

Mo i latou o loʻo mafatia i le faʻafitauli o le ituaiga 1, o lona uiga o le leai o ni faʻafitauli e le manaʻomia e pei o le le atoatoa ma le retinopathy o le maʻisuka. I le ituaiga maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaogaina o le myocardial e toetoe lava a faʻamalofia.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka laʻitiiti o soo se ituaiga, pe, i se isi faaupuga, o se vaega ua totogiina, o le tulaga lamatia o le atinaʻeina o maʻi o le cardiovascular system e maualuga lava.

O le maʻisuka faʻateleina e masani ona mafua ai se faʻalavelave pei o le hyperglycemia masani. I lenei tulaga, o le maualuga o le suka o le toto e mafai ona maualuga le maualuga mo se taimi umi.

Glucose, lea e maua i le maualuga maualuga i le toto, e ulu atu i vailaau faʻasaina ma isi mea.

O le faʻaumatia faʻafuaseʻi o tamai vaa ma capillaries e amata i lalo o le aafiaga o nei gaioiga. O se taunuuga, e tele gaioiga e afaina, aemaise o mata ma fatuga.

Taʻiala Faʻavae Taunuuga

I le maʻisuka, e tatau ona suʻe i taimi uma suʻega ina ia i ai se manatu manino o le aoga o togafitiga filifilia togafitiga. O taiala mo le fuafuaina o le maualuga o taui o faailoilo taua lea:

  • urine acetone
  • suka i le mimi ma le toto,
  • hemoglobin glyc,
  • lipid profile
  • fructosamine.

O nisi oi latou e taua le mafaufau i auiliiliga.

O le hemoglobin glycated

O le Hemoglobin o se porotini, o se vaega taua o le toto, o le galuega autu o le felauaiga o le okesene i tino. O lona uiga autu ma le tulaga ese o le mafai lea ona puʻeina molikoli ma maua ai.

Ae i le auala lava lea e tasi, e mafai foi e le hemoglobin ona puʻeina le kulukose. O lea ituaiga - glucose + hemoglobin - e taʻua o le hemoglobin glycated. E ese mai i se vaitaimi umi lava o le ola: e le o itula, ae le o aso, ae o masina uma lava.

O le mea lea, i le siakiina o le maualuga o le hemoglobin glyc i totonu o le toto, e mafai ona amata le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le lua masina talu ai ma faapena ona mulimulitaia ai le malosi o le maʻi. O le mafuaaga lea e taua tele ai lenei faailo pe afai e te manaʻo e fuafua le maualuga o le taui i se tagata maʻi i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Ina ia faʻavae le maualuga o le hemoglobin glyc i totonu o le toto, e lua auala e faʻaaogaina:

  1. Mūmiko
  2. Ion fesuiaiga chromatography.

I le iloiloga muamua, o le maualuga o le hemoglobin glycated i se tino maloloina e sau mai le 4.5 i le 7.5%. I le iloiloga lona lua, 4.5-5.7%. Afai e matauina se taui lelei, o le faailoga o lenei ituaiga o hemoglobin i le maʻisuka e 6-9%. O le a le uiga pe afai, e tusa ai ma taunuuga o auiliiliga, o le faasinoupu o le hemoglobin glycated e sili atu i le tau faʻaalia?

O lenei mea e taʻu mai ai o togafitiga togafitiga na filifilia sese, o le suka o le toto o le tagata maʻi e maualuga tele, ma ua ia atiina ae le maʻisuka. O le mafuaaga e ono:

  • Le mafai ona tausisi i le faasologa o inisua o inisalini poʻo le le lava o le fua o le vailaʻau,
  • Manuia o meaʻai
  • Le lava gaioiga faaletino,
  • Le amanaiaina o se fomaʻi.

Talu ai o le tuufaatasiga o le hemoglobin ma le kulukose e tumau pea i totonu o le toto mo se taimi umi lava, o se iloiloga lona lua e faia i le tele o vaiaso pe a maeʻa togafitiga.

Fructosamine

O le tasi lea o faailo sili ona taua e faʻaaogaina e fuafua ai le maualuga o taui mo le maʻisuka o soo se ituaiga. O lenei vailaau e maua mai i le fusia o le plasma protein i le kulukose. Afai ua faateleina le faʻasalaga plasma o le fructosamine, o loʻo taʻu mai ai i vaiaso talu ai, ua sili atu le maualuga o le suka i le toto.

O lona uiga, o faʻamaoniga o mea o loʻo iai i le fructosamine e fesoasoani e le gata ina ia iloiloina lelei le tulaga o le maʻi mo le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1, poʻo le maua foi o se manatu i le gasegase o le maʻi.

O le masani masani o le fructosamine i le toto e le sili atu i le 285 μmol / L. I lenei tulaga, e mafai ona faʻamalosia le tagata maʻi - na ia mauaina se taui lelei mo le maʻi.

Afai e maualuga atu le faailo, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻeina o le maʻisuka faʻasolosolo poʻo le faʻamaʻi. E taua le manatuaina o le tele o aʻafiaga o le faʻalavelave o le myocardial ma isi maʻi o le cardiovascular system.

Lipidogram

O lenei faailo e le taua tele, ae faʻaaoga foi e fuafua ai le maualuga o taui mo le faʻamaʻi. E faʻaalia ai le tele o lipids (gaʻo) i vaega eseese o le toto. Pe a tuʻuina atu se suʻesuʻega, o le fomu e faʻaalia ai le fomaʻi a le fomaʻi. Mo le auʻiliʻili, e faʻaaoga le metotia photometric. O iunite o le millimole i le lita.

Ina ia mafai ona faia lenei ituaiga auʻiliʻiliga, e maua mai se toto toto mai se vein. Ae leʻi faia lenei mea e le mafai ona e:

  • Taumamafa mo le 12 itula
  • Le ulaula
  • Maua le popole ma le popole.

Afai e le ausia nei manaʻoga, e sili le tolopoina o le auiliiliga. O lenei suʻega o le a fuafua ai foi ia faailoilo e pei o le cholesterol atoa, triglycerides, o le atherogenic coefficient ma le maualuga, maualalo ma maualalo le lipids density.

Afai e sili atu le tau faʻatagaina, o le aʻafiaga o faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis, infarction myocardial, stroke, ma le faʻamaʻi tele.

Toeitiiti lava o soʻo se okeni poʻo se okeni fetuunaiga taui, faʻamautinoa le fetuunaiga o okeni ma faiga e suia ai tulaga (suiga i le siosiomaga i fafo, suiga i le olaga o le tino, aafiaga o mea faʻapitoa). Afai tatou te mafaufau i le tulaga masani o le tino i se siosiomaga masani masani i fafo atu o le paleni, ona avea lea o aafiaga o fafo ma totonu o le tino e aumaia ai le tino po o ona totoga taitasi mai le faapaleniina, ma le toe faaleleia o auala e ala i le faia o ni suiga i le faagaoioia o totoga po o le suia foi oi latou lava. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, e iai ni faaletonu o le fatu poʻo le faʻaauau pea o le tino faaletino (i tagata taʻalo), o le maualuga o le fatu o le fatu (i le tulaga muamua, e totogi ai mea leaga, i le lona lua - e sili atu le malosi o le tafe o le toto mo galuega masani i luga o le mamafa o le avega).

O taui e le "saoloto" - o se tulafono, e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea o le okeni poʻo le tino o loʻo galue faatasi ma se avega maualuga, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le tetee atu i aʻafiaga leaga.

Soo se faiga faʻapitoa e totogi ai, ei ai ni tapulaa faʻagata i luga o le mamafa o le soliga, lea e mafai ona toe totogi. O le faʻaleagaina o faʻafitauli e faigofie lava ona totogi, o le sili atu ona ogaoga o mea faʻaleagaina e mafai ona totogiina atoa ma isi itu aʻafiaga. E amata mai i se tulaga maualuga o le malosi, o le faʻaaogaina o le faʻamaonia o le a faʻaumatia uma ai ona gafatia, poʻo le toilalo, o se taunuuga o le a le mafai ai ona faʻafeagai le tetee i le solitulafono. O lenei tulaga e valaʻau taui.

O se tulaga tiga lea e le mafai ai ona toe totogiina le faiga o se okeni, o le tino po o le okeni atoa, e ala i togafitiga e taua o le "taufaasesega" i vailaau faafomai. O le ausia o le tulaga o le taufaasesega o se faailoga lea e le mafai ona toe faaleleia e le tino ia lava. I le leai o ni metotia faʻasalalau o togafitiga, o se faʻamaʻi matautia i le tulaga o le taufaasese e mautinoa lava e tau atu i le oti. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o cirrhosis o le ate i le laasaga o le taupulepulega e mafai ona faʻamaloina e ala i le gaosiga - o le ate lava ia e le mafai ona toe faʻafoʻisia.

Taumafaiga(mai le lat. de ... - o le prefix o le faʻamaonia o le leai, ma le taui - paleni, taui) - o le solia o le masaniga o le galue a se okeni, o le tino o okeni poʻo le tino atoa, e afua mai i le vaivai o le gafatia poʻo le faʻalavelaveina o auala talafeagai.

Tofiga - O se tasi lea o laasaga o le faʻamaʻi, lea o le a faasolosolo malie ona tupu ma faʻaititia ai o latou soifua maloloina. E masani lava, o le taimi lea e amata ai ona mafaufau tagata gasegase e uiga i lo latou ola maloloina ma faʻatalanoa se fomaʻi.

O le mea lea, i le taimi atoa o le maʻi e tolu laasaga sosoo e iloagofie ai: taui (muamua, e le o faaalia mai le maʻi), faʻaogaina ma le taufaasese (vaʻaia).

Tuua Lau Faamatalaga