Suʻega o le toto mo le suka: masani, faʻamatalaina o tusitusiga

Glucose, o lona uiga, suka, o le tino o le tino o tupe faʻaalu. Mea taumafa, ao le i fuafuaina, e momotu i lalo i le suka faigofie. A aunoa ma lenei mea, e le mafai ona gaoioi le faiʻai. A le lava lenei mea i totonu o le toto, e faʻaaoga e le tino le malosi mai faleoloa gaʻo. O le a le le lelei o lenei mea? E matua faigofie lava - i le faagasologa o le gaʻo o le tino, o tino o le ketone ua faʻasaʻolotoina, lea e "afaina" ai le tino ma le faiʻai i le mea muamua. O nisi taimi o lenei tulaga e matauina i tamaiti i taimi o se maʻi gasegase. O le maualuga o le suka o le toto e sili atu ona lamatia ai le ola o le tagata. O le le atoatoa ma le sili atu e afaina ai le tino, o lea la e tatau ona tausia pea le suʻega toto mo le suka i tulaga masani.

Glucose o le toto

O le masani o le suka i totonu o tane ma fafine i totonu o le toto e le eseese. O le faʻamatalaga o le auiliiliga o mea na maua mai capillaries ma le vein e eseese e tusa ma le 12% (i le mataupu mulimuli, o le masani e maualuga atu). Mo tamaiti ma tagata matutua, o le maualuga o le suka suka i vaega eseese. Ole iunite ole fua ole moli / L. I nisi o nofoaga faafomai, o fua o suka e fuaina i isi vaega (mg / 100 ml, mg% poo mg / dl.). Ina ia liua i latou i mmol / l, e tatau ona faaitiitia le numera i le 18 taimi. Aʻo faʻataʻitaʻi suesuega suʻesuʻega o meaola faʻasolosolo, o lenei faailo o loʻo i ai le igoa poʻo le "glucose".

I tagata matutua i luga o se manava gaogao

Ole fua ole kulukose mo tagata matutua o loʻo i le va o le 3.3-5.5 iunite mo meafaitino mai capillaries (mai le tamailima). Mo le toto mai le vein, o le masani e pau i totonu o le va o le 3.7 i le 6.1 iunite. O le faʻataʻitaʻiga o le auʻiliʻiliga o loʻo taʻu mai ai faʻamuamua ma le maualuga o le 6 iunite (e oo i le 6.9 mo le toto na aumai mai se vein). O le siama o le maʻisuka ua faia e ala i le suia o le "masani" le taua i luga atu o le 6.1 mo le toto capillary ma sili atu i le 7.0 i le vevela.

Preditebetes o se laina tuaoi e tele nisi igoa: vaivai le kulukose poʻo vaivai le anapogi glycemia.

I tamaiti i luga o se manava gaogao

I tamaiti mai le fanau mai e oʻo i le 1 tausaga le matua, o le masani o le suka (mai le tamatamailima) e i le va o le 2.8-4.4 iunite. O le suʻeina o le toto mo le suka e manatu e masani i le maualuga o le 3.3-5.0 iunite mo tamaiti mai le tasi le tausaga i le lima tausaga. Mo tamaiti e sili atu ile 5 tausaga, o le masani e tutusa ma tagata matutua. Faailoilo o loʻo maua ai le maʻisuka ma se maualuga e sili atu i le 6.1 iunite.

I le maitaga

O faʻalavelave e tele lava ina tupu i tamaitai i se tulaga "manaia" i le tino, o lea o le faia o nisi o suʻega e masani lava ona eseese. O nei faailoilo e aofia ai le suka toto. O le masani mo fafine maʻitaga e fetaui lelei ma aoga mai le 3.8 i le 5.8 iunite mo le toto capillary. Afai o le faailoga e suia i luga aʻe o le 6.1 iunite, e manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo.

O le maʻisuka faʻamamaina o nisi taimi e matauina ai. O lenei vaitau e masani lava ona tupu i le afa lona lua o le maitaga ma faʻauʻu ai sina taimi pe a uma le fanau. I nisi tulaga, o lenei tulaga e maua ai le maʻisuka. O le mea lea, o le suʻeina o le toto mo le suka e tatau ona tuʻuina atu i fafine maʻitaga i le taimi atoa o le fanauina o le tamaitiiti ma mo sina taimi talu ona fanau mai.

Faailoga o le kulukose o le toto maualalo

Faatasi ai ma se faaitiitia o le suka, o le grenesland ma nerve endings o le muamua lea e tali atu ai. O le faʻaalia o nei faailo e fesoʻotaʻi ma se faʻaopoopoga o le faʻasaʻolotoina o le adrenaline, lea e faʻaosofia ai le faʻatuina o faasao faasao.

O taualumaga nei e tupu:

  • Manatu
  • Le popole
  • Teteʻete
  • Le popole
  • Tesea
  • Faʻaaliga,
  • Lagonaina o le fiaaai.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le matelaina o le kulūkose, o mea nei e mataituina:

  • Le mautonu
  • Vaivai
  • Vaivai,
  • Tigā
  • O le vaivai tele,
  • Faʻafitauli leaga
  • Faiva
  • Coma.

O nisi o faailo e talitutusa ma le ava po o le inuina o fualaau faasaina. Faʻatasi ai ma le umi o le leai o le suka, o le faiʻai e leaga e le mafai ona toe faʻaleleia e mafai ona tupu, o le mafuaʻaga lea e manaʻomia ai faʻavavevave faʻavaomalo ina ia faʻamaonia lenei faʻaaliga. E masani lava ona osooso le kulukose i tagata e maua i le maʻisuka ma faia tapenaga o le inisalini (poʻo isi vailaʻau faʻasaina). O togafitiga e tatau ona vave amataina, pe a faʻapea e maliu.

Faailoga o le faateleina o le kulukose toto

O se faailoga iloga o le toto maualuga maualuga e mafai ona taʻua o le fia inu pea - o le mea taua lea.

E i ai isi e mafai ona faʻaalia se suiga faapena i le tino:

  • Faateleina le numera o le urine
  • O lagona vevela i luga o le mucous membranes o le gutu
  • Le sasaina ma le sasaina o le paʻu,
  • Tumau tumau o foliga mucous i totonu (masani ona faalauiloaina i le vaega o le tino)
  • O foliga vaaia o pula,
  • Vaivai,
  • Vaivai.

O le faʻamamaina o se suʻega toto e mafai ona matua faateia ai nisi tagata, ona o le masani ona mauaina le maʻisuka e le afaina. Ae ui i lea, e le faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga o le maualuga o suka i le tino.

O le soona fai pea o le kulukose i totonu o tagata e mafai ona afaina ai le vaʻai (taʻitaʻia i le taofiofi o le tino), mafua ai le fatu oso, le taʻavale. E masani lava o le iʻuga faifai pea o le suka i totonu o le tino e mafai ona avea ma atinaʻeina o le le atoatoa ma le gangrene o vae, aemaise lava tulaga ogaoga, coma ma le oti e mafai ona tupu. O le mea lea e tatau ai ona e siakiina pea lau fua o le suka.

O ai e manaʻomia le mataʻituina o latou toto suka

Muamua, ioe, i tagata e maua i le maʻisuka. Latou te fuaina i taimi uma le maualuga o suka ma fai ni fua e faʻafaigofieina ai, e le na o le lelei o latou olaga, ae o le mea moni foi o le ola e faalagolago i ai.

Mo tagata ua fautuaina o le suʻesuʻega faaletausaga mo faailoga o le suka toto e aofia ai vaega e lua:

  1. Tagata e iai aiga vavalalata ma le maʻisuka
  2. Obese tagata.

O le vave iloa o le faʻamaʻi o le a faʻaumatia ai lona alualu i luma ma o le a faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o le aafiaga o le mamafa o le kulukose i luga o le tino. O tagata e aunoa ma se vailaau i lenei faʻamaʻi ua fautuaina e faia se auʻiliʻiliga ile tolu tausaga, pe a oʻo i le 40 tausaga.

Mo fafine maʻitaga, o le taimi o le auiliiliga e fuafuaina e le fomaʻi. O le tele o taimi e tasi i le masina pe o le tasi i le isi suʻega toto.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le kulukose o le toto

Siʻitia maualugaTau i lalo
Faʻataʻitaʻiga o le falaoamataFafaga
Manatu faaletino pe faalemafaufau (e aofia ai lagona)Inuina o le ava
O faʻamaʻi pipisi o le endocrin (slander gland, thyroid gland, pituitary gland)Faʻaleagaina o gaioiga faʻasolosolo i le tino
LeleiO faʻalavelave faʻalavelave faʻataʻi (enteritis, pancreatitis, taotoga o le manava)
Pancreatic malignanciesFaʻi maʻi
Maea monoxide oonaPancreatic neoplasms
Aveina o corticosteroidsFaʻaleagaina i le galuega o toto toto
Faʻaaoga faʻatauChloroform inu
Faʻaatele le Nicotinic AcidInisalini e sili atu
FaʻafitauliSarcoidosis
ThyroxineFaʻasalaga faʻapitoa
EstrogensTigāina

O tapenapenaga mo le auʻiliʻili e tatau ona amanaia le aʻafiaga o nei mea taua.

Tulafono mo le Tuuina atu o Suʻesuʻega

O sauniuniga talafeagai mo le faʻatinoina o se toto sampling mo suʻesuʻega e mafai ona lavea ai le taimi ma neura: e le tatau ona e popole i faʻamaʻi e le o iai ma faʻaalu le taimi i suʻesuʻega faʻaopoopo ma suʻesuʻega faaopoopo. Sauniuniga e aofia ai le mulimuli i tulafono faigofie i le afiafi o le aveina o meafaitino:

  1. E tatau ona e foai toto i le taeao i luga o se manava gaogao,
  2. O le meaai mulimuli e tatau ona le itiiti ifo i le 8-12 itula aʻo leʻi faia le suʻega,
  3. Mo se aso e tatau ona e aloese mai le inu ava malosi,
  4. E le mafai ona e faʻaaogaina mea pe a mavae le atuatuvale o le popole, gaioiga faaletino, i se tulaga o le atuatuvale.

Faʻamatalaga ile fale

Mo faʻataʻitaʻiga fale o mea gaosi eletise eletise e faʻaogaina - kesi. O lo latou i ai e tatau mo tagata uma o loʻo mafatia i le maʻisuka. Totoga e ave ai ni sekone, o lea e mafai ai ona vave faʻaogaina e faʻamaonia le maualuga o le kulukose i totonu o le tino. Ae ui i lea, e oʻo lava ile glucometer e mafai ona tuʻuina atu se sese. E tele taimi e tupu ai lenei mea pe a faʻaaogaina le talafeagai pe a fai foi se faʻamaumauga faʻataʻitaʻiina ma se faʻamaumauga faʻamaonia (ona o le fesoʻotaʻi ma le ea). O le mea lea, o fuataga sili ona saʻo e faia i totonu o se fale suesue.

Faia faʻamalamalamaga faʻamalamalamaga faaopoopo

E masani lava, mo se faʻamaoniga saʻo, atonu e manaʻomia oe e faia nisi suʻega mo le suka o le toto. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaogaina metotia e 3:

  1. Suʻega mo le faʻapalepale o le kulukose (faʻafoe tautala) -,
  2. Glucose suega
  3. Fuafuaina le tele o le hemoglobin glycated.

A leai, o sea ituaiga suʻesuʻega e taʻua o le suka suka. Mo lenei mea, e tele poloka o mea (toto) e faia. Muamua o loʻo i luga o se manava gaogao, ona inu lea e se tagata se aofaiga o le kulukose. O le suʻesuʻega lona lua e faia i le itula e tasi pe a uma ona faia le fofo. O le pa lona tolu ua maeʻa 1.5 itula i le maeʻa ai o le fofo. O le suʻesuʻega lona fa e faia i le 2 itula talu ona faʻaaogaina le kulukose. O lenei suʻesuʻega e faʻatagaina ai oe e fuafua le fua o le faʻaaogaina o le suka.

Glucose suega

E lua taimi e faia ai suʻesuʻega. Muamua i luga o se manava gaogao. O le taimi lona lua 2 itula i le maeʻa ai o le 75 karamu o le kulukose.

Afai o le maualuga o le suka e i totonu o le 7.8 iunite, ona pau lea i totonu o le tulaga masani. Mai le 7.8 i le 11 iunite, e mafai ona tatou talanoa e uiga i vailaau muamua; i le tulaga o le mauaina o se taunuuga e sili atu nai lo le 11.1 iunite, ua maua ai le maʻisuka. O se mea e manaʻomia muamua o le aloese mai le ulaula, 'ai, inu ava malosi (e oʻo lava i le vai). E le mafai ona e malosi malosi pe, i se isi itu, pepelo pe moe - o nei mea uma e aafia ai le iuga mulimuli.

O le maualuga o le hemoglobin glycated e fesoasoani e iloa ai se faʻaopoopoga umi o le kulukose toto (e oʻo atu i le 3 masina). O le suʻega e faia i totonu o le falesuesue. O le masani o loʻo i totonu o le 4.8% i le 5.9% e tusa ai ma le maualuga o le hemoglobin.

Aisea e faia ai suega faaopoopo

Aisea e tatau ai le faamaninoga o le taunuuga? Talu ai o le uluai suʻesuʻega e mafai ona faia i se mea sese, faʻaopoopo, o se suiga i taimi pupuu i le kulūkose mai le aʻafiaga o mea i fafo ma totonu (ulaula, atuatuvale, popolega, ma isi mea) e mafai. O suʻesuʻega faaopoopo e le gata ina faʻamaonia pe faafitia ai masalosaloga a le fomaʻi, ae fesoasoani foi e fuafua se ata atoatoa o le maʻi: o le umi o le toto e sui.

O a faailoga o le faateleina o le suka o le toto?

O le uiga masani o le fia inu pea. O le faateleina o le tele o le urine (ona o le foliga mai o le kulukose i totonu), o le gutu le muta, le suamalie o le paʻu ma mucous membranes (e masani lava o gasegase), vaivaiga lautele, vaivai, uila e matamuli foi. Afai e te matauina ia le itiiti ifo ma le tasi le faailoga, aemaise lava o latou faʻasigaga, e sili atu le le mate, ae ia asiasi i se fomaʻi. Pe naʻo le taeao i luga o se manava gaogao e ave se suʻega toto mai se tamailima mo le suka.

LE FUAFUAGA E LIMA TALA E sili atu i le 2.6 miliona tagata e maua i le maʻisuka ua aloaia aloaia i Rusia, ma e 90% oi latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma suʻesuʻega faʻapitoa, o le numera e oʻo atu i le 8 miliona. O le mea sili ona leaga, o le lua-vae tolu o tagata e maua i le maʻisuka (sili atu ma le 5 miliona tagata) latou te le iloa lo latou faafitauli.

O le a le maualuga ole maualuga o le suka i le toto?

Afai e te foaʻiina le toto mai se tamatamailima (i luga o se manava gaogao):
3.3-5.5 mmol / l - o le masani, tusa lava po o le a le matua,
5.5-6.0 mmol / L - vailaau vaʻaia, tulaga vavalalata. E taua foi o le faapalepale o le kulukose (NTG), poʻo le faʻavave o le kulukose (NGN) anapogi,
6.1 mmol / L ma maualuga - maʻisuka.
Afai o le toto na aveesea mai se vein (faʻapena foi i luga o se manava gaogao), o le masani e tusa ma le 12% le maualuga - e oʻo i le 6.1 mmol / L (maʻi suka suka - pe a luga aʻe 7.0 mmol / L).

O le fea auʻiliʻiliga e sili atu ona saʻo - faʻaalia pe suʻesuʻeina?

I le tele o nofoaga faafomaʻi, o le suʻega toto mo le suka e faʻatinoina i le auala manino (glucometer). E le gata i lea, e matua faigofie lava ona faʻaaoga se glucometer e siaki ai lou maualuga o le suka i le fale. Ae o taunuuga o le auiliiliga manino o le a avea o se mea muamua, e le o saʻo nai lo mea na faia i luga o masini suesue. O le mea lea, afai ei ai se vavaeese mai le masani, e tatau ona toe toe maua le auʻiliʻiliga i totonu o le fale suesue (masani ona faʻaaoga toto mo lenei mea).

Aisea na tofotofoina ai le hemoglobin glycini (HbA1c)?

HbA1c e atagia ai le maualuga o le suka i le toto i le 2-3 masina. Mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka, o lenei auiliiliga e le faʻaaogaina i le asō ona o faafitauli i le faʻamautuina o le metotia. HbA1c e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi fatuga, toto toto lipid, maʻi hemoglobin, ma isi. O le hemoglobin glycated faateleina e mafai ona le gata o le maʻisuka ma faʻateleina le faapalese o le glucose, ae faʻapea foi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le ania mama.

Ae o le suʻega mo HbA1c e manaʻomia mo i latou ua uma ona maua le maʻisuka. E fautuaina e ave loa loa pe a maeʻa le faʻamalositino, ona toe faʻaleleia lea i tai 3-4 masina (anapogi le toto mai se vein). O le a avea o se ituaiga o iloiloga pe faʻapefea ona e pulea lau suka suka. I le auala, o le taunuuga e faalagolago i le metotia na faʻaaogaina, o le mea lea, ina ia mafai ai ona siaki le suiga o le hemoglobin, e tatau ona e suʻeina le metotia na faʻaaogaina i lenei fale suesue.

O le a se mea e tatau ona ou faia pe afai ei ai au togafitiga muamua?

Preditebetes o le amataga tonu lava lea o le soliga o le metabolism o le carbohydrate, o se faʻamaoniga ua e ulu atu i se vailaʻau matautia. Muamua, e manaʻomia lou faʻanatinati ese o le mamafa o le mamafa (pei o le tulafono, ia maua e tagata maʻi), ma lona lua, ia tausia lelei le maualuga o le suka. Naʻo sina mea laitiiti - ma o le ae tuai.

Faatapulaaina oe lava i meaai i le 1500-1800 kcal i le aso (fuafua i le muamua o le mamafa ma le natura o le meaai), taofi le tao, suamalie, keke, suauu, kuka, tao, ma le le faaaogaina o le suauu. E mafai ona e aveesea le mamafa e ala i le suia o sausago ma se aofaiga tutusa o aano o aano o aano po o moa, mayonnaise ma gaʻo kulimi kirimigi i totonu o se salati-susu-susu yogurt poʻo se kulimi kulimi e maualalo-ma, nai lo le pata, tuʻu le kukama po o le tamato i luga o falaoa. Taumamafa 5-6 taimi i le aso.

E aoga tele le faʻatalanoa o se tagata paleni meaʻai ma se faʻauʻuga. Fesoʻotai i aso uma: aau, vai papa, Pilates. O tagata e iai aʻafiaga, toto maualuga ma le cholesterol e oʻo lava i le tulaga o vailaʻau muamua o loʻo faʻatulagaina ai fualaau o le suka.

E faʻapefea ona sauniuni mo se suʻe suka

O le aofaiga tele o le kulukose i totonu o le toto o se faailoga labile lea e mafai ona sui ona o suiga uma o le olaga. O taumafa, gaioiga faaletino, ma le i ai o tulaga faʻalavelave e aʻafia ai le maualuga o le suka. O le mea lea, ina ia maua ai faʻamaoniga saʻo, e tatau ona e iloa auala e sauniuni ai mo se suʻega toto mo le suka.

O le biomaterial mo le faʻamaoniga o le vevela poo le toto salu. O ona pa e faia e tusa ai ma le fuafaatatau o le algorithm.

O se suʻega toto mo le suka e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao. Afai e le o matauina lenei tulafono, o le a maua mai se taunuuga sili ona maualuga, talu ai o le kulukose e ulufale i totonu o le toto i totonu o le itula talu ona 'ai. O le meaai mulimuli e tatau ona le itiiti ifo ma le 8 itula aʻo leʻi faia le suʻega. I le afiafi e le mafai ona e 'aina sisiva, meaʻai gaʻo ma meaai falai. O ia ituaiga meaai e faateleina ai le cholesterol, lea e aafia ai le suka i totonu o le tino. E le mafai ona e 'ai tele le suamalie, aua e mafua ai ona solia le pulega o le ava. O le maualuga o le suavai e mafai ona aʻafia ai suʻesuʻega.

E le o tagata uma e iloa le auala e suʻe ai suʻega i le tulaga o le tagofia o fualaau faʻamaʻi. Afai e maua e le tagata maʻi vailaʻau e afaina ai le kulūkose, e faalēaogāina i latou ao leʻi faia suʻega. Afai e le mafai ona iai se mafuaaga e faia ai lenei mea, e tatau ona lapatai atu i le fomaʻi.

Afai e fuafua le auiliiliga mo le taeao, ona sili atu lea ona tuʻu le sikaleti pe a uma ona ala. I soo se tulaga lava, o le malologa i le va o le sikaleti faʻamafanafana mulimuli ma le auiliiliga e tatau ona le itiiti ifo ile tolu itula.

E le fautuaina le inuina o le ava malosi ma le inu malosi i totonu o le 2-3 aso aʻo leʻi siaki lau kulūkose. Alu i totonu o le toto ua malepe i totonu o le suka, lea e mulimuli ane le aveesea mai le tino mo se taimi umi lava.

A o leʻi foaiina atu le toto mo le suka, e tatau ona aloese mai gaoioiga faaletino malosi. Pe a taitaia faʻataʻitaʻiga vave pe'ā uma ona taʻalo taʻaloga poʻo isi galuega faʻatupulaia, o le a maua se taunuʻuga maualuga. E sili atu le sau i le toto totoina sina taimi muamua, ina ia mafai ona e nofo filemu ma nofo mo ni nai minute. I lenei tulaga, o le kulūkose ua faʻamautu, ma o le a faʻatuatuaina ia suega.

E le mafai ona e foaʻi atu le toto i le taimi lava e maeʻa ai le suʻesuʻeina o physiotherapeutics, ultrasound ma diagnostics radiographic. O na aʻafiaga e mafai ona suia uma faailo. A maea ona faia ni manipisi ma faia se suʻega toto mo le suka, o le afa itula e tatau ona pasia.

O le tele o taimi, o le kulūkose e faʻaitiitia ona o le afaina o le ava, faatasi ai ma le gase o le galuega ma le metabolism.

Fuafuaina o se suʻega toto mo le suka: masani ma vavae ese mai ai

O le filifilia o se suʻega toto mo le suka o loʻo faʻatinoina e le au tausi fale suʻesuʻe. O taunuʻuga e tuʻuina atu i le fomaʻi, o ia na te faia ni faʻamatalaga e uiga i le masani poʻo togafiti o taunuʻuga.

O le masani o se suʻega toto mo le suka e fesuisuiai e fuafua i le mamafa o le maʻi ma lona matua. Faatasi ai ma le matua, o le gasegase faagasologa i le tino ua faifai malie, lea e mafua ai ona faateleina le maualuga o le suka. O le maualuga o le kulukose toto o le:

  • pepe fou: 2.9-4.4 mmol / l,
  • tamaiti mai le 1 tausaga o le soifua i le 14 tausaga: 3.4-5.6 mmol / l,
  • 14-40 tausaga: 4.1-6.2 mmol / l,
  • 40-60 tausaga: 4.4-6.5 mmol / l,
  • 60-90 tausaga: 4.6-6.7 mmol / l,
  • matua atu i le 90 tausaga: 4.6-7.0 mmol / L.

O nei faʻamatalaga o loʻo faʻaalia ai le kulūkose pe a siaki le toto capillary, lea e aveesea mai le tamatamailima. Pe a ave le biomaterial mai se vein, o le a suia sina mea e fai. I lenei tulaga, o le sex of the person being examined can affect the level of glucose. O faailoilo mo tane e mafai ona amata mai i le 4.2 i le 6.4 mmol / L, mo tamaitai - mai le 3.9 i le 5.8 mmol / L.

I tagata matutua, o faailoga e ono fesuisuiai e fuafua i le taimi o le aso. I le siakiina o iloiloga na aoina mai le 06 00 i le 09 00 i le taeao, o le kulūkose e mai le 3.5 i le 5.5 mmol / L. Aʻo le i ai se taumafataga, o le suka e mafai ona eseese i le 4.0-6.5 mmol / L, ma le itula e tasi talu ona 'ai, e oʻo atu i le 9.0 mmol / L. Pe a siakiina le toto pe a mavae le isi itula, o le kulūkose e pa'ū i le 6.7 mmol / L. I tamaiti, o fesuiaiga i aso taitasi i le kulūkose e le faʻailoaina, lea e fesoʻotaʻi ma se maualuga maualuga o le tino.

Afai o le eseesega i le va o tulaga faatauaina e sili atu ma le 1.0 mmol / l ma sili atu i le taimi masani o iloiloga masani o suʻega, e manaʻomia se suʻesuʻega auʻiliʻili, talu ai e mafai ona maua le faʻamaonia o le endocrine.

A o leʻi foaiina atu le toto mo le suka, e tatau ona aloese mai gaoioiga faaletino malosi. Pe a taitaia faʻataʻitaʻiga vave pe'ā uma ona taʻalo taʻaloga poʻo isi galuega faʻatupulaia, o le a maua se taunuʻuga maualuga.

O le maualuga o le suka e maua i taimi masani e atiina ae ai meaai mama, lea e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o meaʻai. O le isi mafuaʻaga masani o faʻamaʻi pipisi o gasegase, lea e faʻavaivaia ai le faʻaaogaina o meaʻai. I nei tulaga, o le atinaeina o le anemia e mafai foi. O le mea lea, a maeʻa ona maua le maualalo o le maualuga o le suka o le toto, e faʻatasi ma le togafitiga o le gastrointestinal tract, e manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo.

O le maualuga o le inisalini e maua i le maʻisuka e mafai ona mafua ai le maualalo o le kulūkose. O le mea lea, soʻo se faʻasalaga o tui maua o le vailaau faʻasaina ua naʻo le fomaʻi ua maua.

O le tele o taimi, o le kulūkose e faʻaitiitia ona o le afaina o le ava, faatasi ai ma le gase o le galuega ma le metabolism.

I nisi tulaga, pe a manaʻomia, e faʻaseseese ai le faʻamautinoaga, o le a faia se suʻesuʻega faaopoopo. E aofia ai e le na o mea faigaluega meafaigaluega, ae o se suʻesuʻega suʻesuʻe a le fale suesue mo le toto mo kulūkose.

Glucose toleni test

O le suʻega e faia mo le lua itula, e faia muamua le sampling samples ao leʻi faia le taeao. Ona faʻasolo atu ai lea o le maʻi ile 75-150 ml o le suamalie suamalie. A maeʻa lena mea, e toe faʻatolu ona maua le toto - pe a uma le 1, 1.5 ma le 2 itula. Afai e leai ni faʻalavelave i le pancreas, ona fausia ai lea o le suka suka e tusa ai ma le tulaga masani: vave pe a uma le suʻi suka, o le maualuga o le glucose e maualuga, ona amata lea ona faʻaitiitia.

I le faaiuga o le itula lona lua, e tatau ona pau le suka i lona tulaga muamua. Afai e tupu lenei mea, ole suʻega lea e le lelei. O se suega lelei o le taimi, pe a uma le taimi e manaʻomia, o le maualuga o le suka e sili atu i le 7.0 mmol / L. Faʻailogaina le silia ma le 12-13 mmol / l, o le maʻisuka e mafai ona maua.

O le hemoglobin glycated

O lenei auiliiliga e aofia ai le fuafuaina o le maualuga o le kulukose o le toto i luga o se vaitaimi masani. O se vaega patino o le hemoglobin e fesoʻotaʻi soo lava i kulūkose molekone. O mea o loʻo maua i lea ituaiga o hemoglobin ua faʻamoemoeina e faʻaaoga ai le tali a Maillard. E aʻafia ai le faʻaalia o se gaioiga faʻaalia i le va o le amino acid ma le suka pe a vevela le pu.

Afai e maualuga le kulūkose, ona televave lea o le tali, ma ua maualuga le maualuga o le hemoglobin glyc. E masani lava, o ona anotusi e le tatau ona sili atu ma le 10% o le numera atoa o le paʻu-uʻamea. O se faʻaopoopoga i lenei faailo e taʻu mai ai le leai o se aoga o togafitiga.

Suʻesuʻega Sugar i Aso Taitasi

Le mataʻituina le fesuisuiai o le kulukose, o le siaki i aso uma lona maualuga ile toto. Mo lenei mafuaʻaga, o le suʻega e tolu-taimi o le suʻega toto mo le suka o loʻo faʻatulagaina, lea e faia i le aso. E masani lava ona faʻamaonia i totonu o le falemaʻi.

O le sampling muamua o le toto e faia i le 07:00 i le taeao. A o leʻi faia le taeao, e faia le suʻega lona lua i le 12:00 i le taeao ao lei faia le aoauli, ma o le suʻega mulimuli e faia i le 5:00 i le taeao.

I le tulaga masani o le tino, o faailoga o suʻega toto taitasi e le sili atu i le masani. Fluctuations i le va o le kulukose i le taimi o suʻega i taimi eseese e tatau ona i totonu o le 1 mmol / L. Afai o suʻega uma o le toto mo le suka, e faʻatino i taimi eseese, e faʻaalia ai iʻuga lelei, i lenei tulaga tatou te talanoa e uiga i se togafitiga o le endocrin system.

I tulaga ogaoga o le faamai, o le siaki i aso taitasi o le kulūkose e faia i itula uma e tolu. I lenei tulaga, o le sampling muamua o toto na faia i le 06 00 i le taeao, ma le faaiuga - i le 21 00 i le afiafi. Afai e manaʻomia, o le suʻeina o le toto e faia foi i le po.

Tusa lava poo le a le ituaiga o auʻiliʻiliga na faʻamatalaina e le fomai, o le sauniuniga mo lona faʻatinoga e le suia. Faʻatasi ma soʻo se ituaiga o suʻega toto mo le suka, o le faʻaaogaina o meaʻai suamalie ma le gaʻo e le aofia ai, o le toto sampling e naʻo luga o se manava gaogao, o masaniga leaga ma le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi. E na o le matauina o nei tulafono e mafai ai ona e mautinoa o taunuuga e maua mai e faʻatuatuaina.

Tuua Lau Faamatalaga