Tusa 2 maʻisuka maʻi - faʻamaoniga ma togafitiga (meaai, oloa ma vailaʻau)

Amata i le faateleina o le toto o le kulukose, o le maʻisuka e maua ai se ata auiliili o le faamai, lea e aafia ai totoga uma o aʻafiaga faalenatura. I le maʻisuka, o le fesuiaiga o le sili ona taua o le malosi o le tino - o le kulukose (po o le suka) e mafatia.

E maua e se tagata lenei mea mai meaai. Ona tuʻuina atu lea e le toto i sela. O tagata autu o le kulukose o le faiʻai, ate, mea faʻapipiʻi, ma maso. Ina ia ulu atu i sela, o le kulukose e manaʻomia ai le inisalini - o le hormone.

O se tuusaunoaga i lenei tulafono o ni neu neu. I totonu ia i latou, o le suka e ulufale e aunoa ma le auai o lenei hormone e ala i auala faapitoa tau felauaiga.

E tusa ai ma le ICD-10, o le maʻisuka ituaiga 2 o le vasega lona 4 - faʻamaʻi pipisi o le endocrine ma faʻafitauli o le tino. O le faʻamaʻi ua fesuiai e le code E11.

Ituaiga 2 maʻisuka - O le a lea?

Vailaau faʻapitoa o le pancreatic ('eletini endetarine beta) e maua ai le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le insulin, ioe. e le o faʻamaopoopoina.

O le ituaiga 2 o loʻo faʻaalia e le leai o lenei hormone. O lona uiga, i le amataga o le maʻi, o peta sela e mafai ona maua ai se mea masani (e oʻo lava i le tele) o le inisalini, ona faʻaititia ai lea o le tupe faʻaagaga.

O le mea lea, o le galuega o le "pamuina" suka i totonu o le suauʻu e le o faia atoa. O le maualuga o le suka e totoe i totonu o le toto. Ma e talu ai e leʻo tuʻuina atu e le tino se mea "faaopoopo" i le metabolism, o le sili atu o le glucose e amata ile fausia o le "sugar" protein, e pei o le totonu o le toto toto ma le tino atuatuvale, lea e afaina ai a latou galuega faiva.

O lenei "sugar" (poʻo le saienitisi - glycation) o le vaega taua i le atinaʻeina o faʻafitauli.

I totonu o le fatu o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻavaivaia lagona o le tino i le inisalini. E oo lava i lona maualuga maualuga na matauina i le amataga o le maʻi, ua matauina le hyperglycemia. I le avea ai o se tulafono, o lenei mea e mafua ona o ni faaletonu i totonu o faʻamaumauga o le cell. E masani lava o lenei tulaga e mataʻituina ma le tele o le gaʻo po o le gaʻo.

I le aluga o taimi, o loʻo i ai se faʻaaogaina o le pancreas, lea e le mafai ona maua ai hormones mo se taimi umi. I le taimi lenei, o le maʻisuka ituaiga 2 e pasi i le insulin-consuming subtype, i.e. ma papa, ua le mafai ona faʻaitiitia le kulūkose. I nei tulaga, e manaʻomia le faia o le inisalini e fai ma vailaʻau.

Mafuaaga o mea tutupu

O le maʻisuka o se faʻamaʻi ma pathogenesis faʻapitoa (o se masini mo le fausiaina o se togafitiga faʻaleaga). O le mafuaaga mo le "le lelei o le faatinoga" o le inisalini, e pei ona taʻua i luga, e le oi totonu o le hormone lava ia, ae i le le lelei o le gasegase i le insulin. O lenei tulaga e taua o le faʻamalosia o le inisalini.

E mafua mai i le i ai o le inisalini, ae o le kulūkose e faʻafefe ai sela e le tali atu i ai pe tali mai le le mautonu ma le le lava.

O le tele o le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai tulaga pe afai o le masani masani o le inisalini e le lava le "auauna atu" i gaʻo uma. E le gata i lea, o adipocytes (gaʻo gaʻo) e faʻapitoa le faʻapipiʻiina o mea e fesoʻotai ai, lea e faʻaopoopo atili ai le kulūkose i le toto.

O le isi vaega o le pathogenetic i le faateleina o le suka i le ituaiga lona lua o faamaʻi o le le lava lea o le inisalini ina ua maeʻa ona 'ai. E mafua ai le faateleina o le kulukose, lea e afaina ai toto toto.

I le lumanai, e matauina le hyperglycemia e tusa lava pe leai se sootaga ma meaai. O lenei mea uma na mafua ai mea e manaʻomia muamua mo le faʻaumatia faʻafuaseʻi o le gaioiga o gaʻo peta. O le iʻuga, o le maualuga o le inisalini e oʻo lava i le taimi o le a le toe i ai i le taimi e foliga mai ai le inisalini.

Faʻataʻitaʻiga faʻaonapo nei o loʻo faʻamalamalamaina ai aʻafiaga o le maʻisuka matautia:

  • silia le 40 tausaga
  • afaina
  • o le taumafa ma gaʻo ma gaʻo, aemaise lava o meaola manu,
  • maʻisuka i totonu o aiga, i le i ai o le lamatiaga o le maʻi o le 40%. Ae peitai, o le maʻisuka e le o se gasegase siama. E naʻo se gasegase o le genetic, lea e naʻo le i ai o nisi o mea i fafo atu, e fai ma faʻataʻitaʻiga, o le sili atu o mea inu gaʻo i le taumafataga,
  • maualalo le tino, pei o le fausiaina o musika e masani lava ona faaosofia ai le tafe o le kulukose i totonu o le masini ma lona le o le insulin-faalagolago faalagolago,
  • maʻitaga E mafai e tamaitai ona atiaʻe le maʻisuka faʻamalosi, lea a maeʻa le fananau mai atonu e mou ese atu na o ia pe avea ma faʻamaʻi tumau,
  • popolega faalemafaufau-lagona. O lenei tulaga e ogatasi ma le faʻateleina o le faʻasologa o hormones contrainsular (adrenaline, norepinephrine, corticosteroids), lea e faʻatele ai le kulukose i le toto.

I le tulaga oi ai nei o le atinaʻe o vailaau, o le maʻisuka ituaiga 2 e le o se mea na tupuga mai, ae o se "maʻi ola soifua". E oʻo lava i le faʻamalosia o le tamaoaiga, o lenei maʻi gaʻo e le mafai ona atiaʻe pe afai o se tagata:

  • faatapulaaina le faaaogaina o suamalie suamalie ma isi mea gaosi suavaia faigofie,
  • siaki lona mamafa, aloese mai lona sili atu,
  • faia i taimi uma faamalositino,
  • e le aofia ai le fafagaina.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

O faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e le mautonu. O latou foliga vaaia, e pei o se tulafono, e le o matauina, aua o se tagata e le afaina i le soifua maloloina.

Ae ui i lea, i le iloaina o ia mea, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai ma fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le a avea lenei ma ki mo le manuia o le tauia o le maʻisuka ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli.

O faʻamaoniga autu o lenei togafitiga o:

  1. O se faʻaopoopoga i le aofaʻi o urini lea e faʻaaoga ai e le tagata le faletaele e oʻo lava i le po.
  2. O le naunau e inu pea le tele o vai.
  3. Gutu gutu.
  4. Sensation of theching of mucous membranes (vagin, urethra).
  5. Faʻateleina le manava e fesoʻotai ma le leptin synthesis.

O le faʻamalosi maʻi faʻamalolo, furunculosis (pustules i luga o le paʻu), fungalfections, o le le mautonu e masani ona i ai ma faʻamaoniga taua o le i ai o le maʻisuka. E mafai foʻi ona iloa le faʻamaʻi mo le taimi muamua lava pe afai e aveina i le falemaʻi ona o se fatu fatu poʻo se faʻamaʻi. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai le atiina ae o faʻalavelave ogaoga.

O faʻamatalaga faʻapitoa e na o le faateleina o le kulukose i luga ae o le tapuni pito i luga (10 mmol / L), o lona uiga. i lenei vaega, o le suka e aliali mai i le urine. Tulaga maualuga o le maualuga o le kulukose, ae itiiti ifo nai lo le 10 mmol / l o le toto, o se tulafono, e le o lagonaina e se tagata.

O le mea lea, o le siama siaki o le maʻisuka ituaiga 2 o se mea taatele.

E tatau ona manatua i le mafaufau e amata vave le glycation i le taimi e sili atu ai le maualuga o le kulukose i le masani. O le mea lea, o le vave iloa o le maʻisuka o le a aloese mai le ogaoga o faʻafitauli e fesootaʻi ma le lafoaʻiina o pulu matala i totonu o puipui puipui.

Suga muamua aʻo leʻi uma foʻi taumafataga

Fuataga o le suka toto, masani

I le ituaiga maʻisuka ituaiga 2, o le toto suka i le taimi muamua ma le maeʻa o taumafataga e ese. O nei faailoilo e tatau ona fuafuaina i le taeao i luga o se manava gaogao ma pe a maeʻa le 2 itula le umi pe a uma ona 'ai, faasolosolo.

O le faʻamatalaina o le taunuuga e faʻalagolago i le ituaiga o mea faitino e suʻesuʻeina ma le taimi o le 'ai:

  1. Anapogi - 5.5 mmol / L pe itiiti i le toto mai le tamatamailima (toto atoa).
  2. I luga o se manava gaogao - 6.1 mmol / L pe itiiti i le capillary poo le plasma vevela (mea e maua i totonu o le fale suesue e ala i le pupuʻu o se vein poʻo le scarification o se tamailima).
  3. A maea le 2-itula ile maeʻa ona 'ai (i soo se fua) - 7.8 mmol / L pe itiiti ifo, e le maualuga.

Ituaiga 2 maʻisuka

O togafitiga faʻaonapōnei o le maʻisuka ituaiga 2 e aʻafia ai vaega eseese o le togafitiga. E faʻaaogaina o se faʻaaoga tutoʻatasi o se vailaʻau oona, ma se faʻatasi. O le filifiliga pito i sili ona lelei e fuafuaina taitoatasi e le endocrinologist.

Vailaʻau mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2:

1. Biguanides (metformin malosi, sauniuniga: Siofor, Glucofage). Latou te faʻaitiitia le faʻamalosia o insulin, o le gaosiga o le kulukose i le ate, faʻateleina lona faʻaaogaina, faʻaitiitia le faʻafefe o le maualuga o le suka i totonu o le vaega o meaʻai, ma faʻaitiitia ai foi le mamafa o le tino, tetee i le meaʻai.

Talu ai nei, o le isi 1 meatotino lelei o nei vailaʻau na faʻaalia - e mafai ona latou faʻagesegese le faagasologa o le soifua matua o loʻo maua i tagata mamaʻi i le maʻisuka ao lumanaʻi le taimi. O lenei aʻafiaga e faʻaalia e le gata i le maʻisuka, ae faʻapea foi i tagata soifua maloloina.

2. Faʻasalaga (glitazones - pioglitazone, rosiglitazone) - faʻaitiitia le faʻaititia o le inisalini, faʻaitiitia le gaosiga o le kulukose i le ate, faʻateleina lona faʻaleleia i sela, faʻaleleia le faʻailoga lipid (faʻaitiitia le aofaʻi o triglycerides ma gaʻo gaʻo).

O fualaau i totonu o lenei vaega e sili ona lelei i le maualuga o le cholesterol toto.

3. Faʻataʻitaʻiga o sulfonylureas (glibenclamide (Maninyl), glimepiride (Amaryl), glyclazide (Dibeton), glycidone (Glurenorm). O le auala e faateleina ai le sifi o le insulin i le pancreas.

O se mea talafeagai le fefiloi ma fualaau mai le vaega telepopoa, lea e faʻaititia ai le faʻamalosia o le insulin.

4. Glinids (nateglinide, repaglinide) poʻo le faʻatonuina o tulafono faatonutonu - fualaau faʻamalosi vave ma vave faʻatatau i le toe faʻafoʻiina o le inisalini i le taimi lava e uma ai le taumafa, faʻamalo le solia o le amataga o lenei siama.

Faʻaaoga pe a iai se fomaʻi o le hyperglycemia.

5. Faʻasagaga (Exenatide: Bayeta). O se vasega fou lea o vailaʻau mo le maʻisuka. Latou te faʻaleleia le aʻafiaga o faʻataʻitaʻiga - hormones gastrointestinal lea e aʻafia ai le pule masani a le inisalini, ma faʻaitiitia ai le malosi o le suka o le glucagon (o le hormone e maua i le ate).

O aʻafiaga faʻapitoa e aʻafia ai le faʻagesegeseina o le auala o meaʻai e ala i le iniseti, lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le kulukose ma le mamafa o le mamafa.

6. Faʻatonu o le DPP-IV (sitagliptin). O le gaioiga a lenei vailaʻau e tutusa ma le muamua. E fesoʻotai ma mea faʻapitoa, o le maualuga e maualuga. E iai se aafiaga lelei i le hyperglycemia.

7. Inhibitors alpha glucosidase (na o le sui e fai ma sui), lea e naʻo le lumanaʻi o le vaega o meaʻai. Latou te faʻagesegese ai le inu o le kulukose e aunoa ma le aʻafiaina o le pulelasi o le inisalini.

O le faʻaaogaina o le acarbose ma se sini puipuia e faʻaititia ai le faʻafitauli o le maʻi e 37% (faʻamaumauga o le Stopp NIDDM).

8. Faʻatasia o fualaau faasaina ia i totonu o le tasi laulau poʻo le kaputa le mea e gaosia ai vaega eseese, mo se faʻataʻitaʻiga metformin glibenclamide (Glibomet, Glukovans), lea e faigofie ai ma togafitiga togafitiga mo le maʻi.

9. Inisalini. Faatasi ai ma le le atoatoa o le hormone, lea e atiina ae ai le taimi, o inisopa o le inisalini e faʻaaogaina (filifiliga ole inisalini). Togafitiga ma lenei hormone e amata i se tuufaatasiga o fualaau faasaina ma le inisalini o le faaumiumi (medium) action. I le lumanaʻi, o se suiga atoatoa i le togafitiga o le hormone e mafai.

Ituaiga 2 maʻisuka meaai

Le mataupu faavae o meaai paleni mo le maʻisuka ituaiga 2, ata

I le avea ai ma se faʻafitauli o le olaga, o le maʻisuka ituaiga 2 e togafitia lelei e ala i meaai, aemaise lava i le taimi muamua. Ole faʻaitiitia o le mamafa e mafai ona faʻaititia ai le tui ile inisalini ma faʻaitiitia le leai o le insulin ole mafuaʻaga ole afaina.

O le ute o le taumafa mo le maʻisuka o le faʻagesegese le tafe o le suka mai le manava i totonu o le toto. O lenei mea o le a aloese ai mai le malosi o le glycemia i le maeʻa ai ona 'ai. O le mea lea, o mea uma e faʻataʻavaʻavaʻaina ai le gaʻoina o meaʻai e leai se meaʻai (e masani lava ona i ai se suamalie manaia).

O le toe faʻaleleia o le tino ma le malosi faʻaagaga e tatau ona tupu mai ona o le metabolism o gaʻo gaʻo tele, o molelamila umi e le mafai ona vave aʻafia i totonu o le toto ma manaʻomia ai le umi o le faʻaleleia.

E taua foi i le taumafataga e faʻagata ai le faʻaaogaina o soʻo se gaʻo ma suauʻu. O le mea lea, o meaola manu e le o aofia ai ma e sili atu le tuʻuina atu i suauʻu e leʻi faʻamaina i ni tapulaa faʻapulaʻa.

Tusa 2 le maʻisuka faʻamalosi: o le a se mea e mafai ona e 'ai ma mea e le mafai (laulau)?

O ituaiga uma o fualaau faisua (aemaise lava le lanu uliuli) e fou ma kuka

Meaʻai maualalo maualalo (moa, palu, pipi, lapiti)

Meaʻai gaosiga 0-1% gaʻo

Soa saito, falaoa falaoa (i le faʻaogaina)

Fualaau aina atoa, vine (vagana ai faʻi ma vine) i le faʻaogaina

O ituaiga uma o cereals, cereals, pasta ('ai sina meaʻai)

Fuga: mea fou, kuka, fuʻu ma fufulu ipu

Laʻu Meaʻai Laveʻa 1-3%

O suauu (e sili ona le filifilia)

Sweeteners (xylitol, sorbitol)

Mea uma e tofo suamalie i le suka

Mea Faʻamāina

Meaʻai gaʻo (puaa, tamai mamoe)

O oloa gaosi susu ma le gaʻo lololo i luga atu o le 3.5%

Laʻau ma le gaʻo gaʻo i luga atu o le 5%

Meainu manaia ma le suka

Vine, faʻi (maualalo fiber)

O loʻo faʻamatalaina i le laulau "Taavale Faʻasalalau Faʻasalalau", suia le sili atu ona faigata mo le tagata maʻi i le olaga masani, le meaʻai lauiloa Nu.9. Ae ui i lea, i le togafiti o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, o le taumafataga "laulau Nu.9" e faʻaaoga lelei. O mataupu faavae o lenei taumafa e talitutusa ma moli feoai.

O se vaega taua o togafitiga o le gaioiga faaletino. O le faamalositino ma le savali e mafai ona faʻaititia ai le suka toto, ma maua ai se togafitiga. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻaititia le fualaau o se vailaʻau oona.

Faʻaiʻuga

O faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafua mai i le glycation o faʻalatini o le porotini. O vailaau faʻaleaga e lua o tafaʻi mamao, e aofia ai ma microvasculature. O faʻafitauli faʻafuaseʻi o:

  • maʻisuka polyneuropathy (faʻaleagaina o gataʻaga),
  • maʻi faʻamaʻi o le maʻisuka (atherosclerotic vascular disease),
  • maʻisuka retinopathy (faʻamaʻi faʻamaʻi),
  • maʻisuka nephropathy (faʻaaogaina o fatu fatu),
  • diabetic foot syndrome.

O faʻafitauli matuia o ituaiga eseese ia o coma. O loʻo faʻavae i luga o se faʻamalosi malosi o metabolites (glucose, tino ketone). O le faʻalavelave sili ona taatele o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le suka (hypoglycemia ma le ituaiga o faʻamaʻi tutusa).

I tagata matutua, o le atiaʻeina o se hyperosmola coma e mafai, lea e mafua mai i faʻalavelave eletise i le taimi o le faʻamalolo.

O le ketoacidosis o le maʻisuka e seasea lava i le maʻisuka ituaiga 2.

Ituaiga 2 maʻisuka - o le a lea?

O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻavae i luga o le le mafai ona gaosia o ni masini e gaosia ai le kulukose. Inisalini o se hormone, e "manaomia" le glucose e alu ese mai le toto ma teuina i totonu o le masini, ae ua le mafai - e le "usitai" ana tisipenisione. O le taunuʻuga o se tulaga masani e taʻua o le hyperglycemia.

  • O le Hyperglycemia o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o loʻo i ai le mea masani, ae lua auala e tau atu i ai. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, e itiiti le inisalini e gaosia i le paʻu, ma e leai se tasi e mafai ona "tuʻuina atu" poloaiga i masini e faʻaaoga ai le kulukose mai le toto. O le mea lea, e tatau ona faʻapipiʻi pea le le atoatoa o le inisalini o loʻo aʻafia ai ma ona foliga fausaga.

I le tulaga o le maʻi suka o le ituaiga lona lua, e pei ona manino, e tele le "faatonutonu" - e tele le inisalini, ae e tuʻituʻi i faitotoa tapunia. E tusa ai ma le ICD 10, ituaiga 2 o le maʻisuka ua maeʻa e pei o le E 11, ma o le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka ua fesuiaʻi pei o le E 10.

Taumafa mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

saʻo! meaai paleni o le ki lea i le toe faaleleia

O le taumafataga atonu e sili atu ona taua i le togafitiga o le maʻisuka nai lo togafitiga faafomaʻi.

O le taumafa o le maʻisuka e le tatau ona faʻapitoa. E tusa ma le 60% e tatau ona i ai i meaʻai gaʻo, se kuata i gaʻo, ma le isi mea i palatini.

I le taimi lava e tasi, o le mea e maua ai le kalori o meaai e tatau ona maualalo ifo nai lo le manaʻoga o aso taitasi, lea e fuafua e ave i ai le maualuga o le mamafa, mamafa, tausaga ma le olaga e tusa ai ma fua faʻatatau. O meaʻai nei o le subcaloric. E tusa ma le 1800 kcal i le aso.

O meaai e tatau ona faʻaauau, ae faʻaititia - 5 taimi i le aso. Fiber ma fiva (lala, fualaau, fualaau faisua) e tatau ona i ai. E taua le sui fesuiaiga o meaʻai gaʻo ma mea suamalie faapitoa, ma o le afa o gaʻo e maua mai e tatau ona avea ma fualaau fualaau.

  • E tele tagata e fesili: o le a se mea e te 'ai ma o le a le mea e le mafai ona i ai i le maʻisuka ituaiga 2? Mo lenei mea ei ai se laulau meaai faapitoa 9.

Mo le maʻisuka, o le malamalama o le faasinomaga igoa e taua. O ia o loʻo talanoa e uiga i ai mea taumafa o le carbohydrate e "lelei" ma e "leaga." "Leaga" o i latou ia e vave ona momotu i suga ma faateleina le maualuga o le hyperglycemia. O le mea moni, muamua lava, o le kulukose lava ia, o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga o le 100, o lona uiga, o le tau maualuga. O vaega nei:

  1. Palu pateta, lauti pateta, kalati, fuga, falala suamalie, pateta falai, muffins, popcorn, suamalie suamalie ma melons. O nei oloa e tatau ona faasaina,
  2. O kulimi gaʻo e pei o le araisa paepae ma le falaoa o le falaoa ua i ai le faasinomaga o fuainumera.
  3. O pusa, vine, oranges, apples, yoghurts, ma pi e maualalo le faasinoupu.

E manino lava, e tatau ona sili atu mea e manao ai i meaai e maualalo le faasinomaga.

E uiga i oloa - mea e mafai ma mea e le mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 2

Faasaina: meaai kuka (aano o manu ma iʻa), ulaula meaʻai ma mea e leʻi maeʻa (sausage, sausages). Meaʻai gaʻo - puaa, kusi, pato. E le mafai ona e 'ai ma le suka o le maʻisuka ituaiga 2, gaʻo ma ulaula. Faʻailoa faʻasaina: keke ma paluga, fusi uati. Ae paga lea, atonu e le o sau mayonnaise po o isi vevela vevela.

O mea suamalie suamalie (susu, cheese cheese) e faʻasaina. E le mafai ona e 'aina le semolina ma pasta uma. E faasa ona 'aina uma mea suamalie suamalie. O fua suamalie (fig, aso, vine, faʻi, melon, selu) e faasaina. E le mafai ona e inu suamalie suamalie.

Faatagaina ma manaomia: kuka ma taoina ituaiga o iʻa ma aano o manufasi: lapiti, vela, povi, toso. I iʻa, e aoga le cod. E tele mea e sili ona aloese mai meaʻai e pei o le behabut. O fua uma o le sami e maloloina lelei: fuga, anufe, moa, musele, fulufulu.

I le ituaiga maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona e 'ai fuamoa moa, mo se faʻataʻitaʻiga, i le foliga o se omeletine palatini. Faʻatagaina le tele o ituaiga meaʻai o susu ma meaʻai susu, kefir. O fualaau faisua e tatau ona maualalo le faasinomaga igoa: pauka, eggplant, kapisi, tamato, kukama.

E le mafai ona aina uma fualaau aina, ae naʻo fua o fua, aua o le suasusu fou o le "pa" o le kulukose i le tino. E tatau ona tatou faʻaaluina le galuega ma faʻatau le fualaau aina, ae le o le "gaogao".

O falaoamata, karite, pelesara beka, talotalo talia. Tea, vai, vai oona, ma le vaivai kofe i le susu ma le maualalo o le pasene o mea e gaʻo.

E le gata i le tasi le taimi i le vaiaso, e le tatau ona faʻaumatia le falaoa e sili atu nai lo le 300 kalama i le aso, ae le o le paʻepaʻe. Beets ma pateta ua faʻatapulaʻaina, kāloti - e le silia le 1 taimi i le 2 aso.

Vailaʻau i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

O togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e matua eseese lava. O iinei ma biguanides (metformin), ma fualaau faasaina e faaleleia atili ai le pulelasi o inisalini (Maninil, Glibenclamide), ma le tele o isi.

  • O le poto masani e faaalia ai o le na o le faʻafefeina o tupe i se tala lauiloa mo tagata e leai se aʻoga faafomaʻi e le gata ina le aoga, ae e afaina foi. Ma faʻaaogaina e fomaʻi tusi faʻapitoa ma tusi tusi. O le mea lea, e sili atu le talanoa e uiga i faiga o loʻo iai nei i le faʻaaogaina o fualaau.

I le taimi muamua, o le maʻisuka ituaiga 2 e togafitia i se taumafataga, suiga o le olaga. I le tulaga e le faʻaitiitia le suka o le toto, ona faaopoopoina lea o le acarbose i le tagata maʻi. O lenei vailaʻau e faʻaitiitia ai le faʻafefe o le kulukose i totonu o le manava.

I le tele o meaʻai, o mea e faʻaaogaina, poʻo mea e tuinanau ai, e mafai ona faʻataʻitaʻiina. Afai e le ausia le sini, ona faʻatulagaina lea o metformin poʻo sulfonylurea. I le tulaga o le toilalo o togafitiga ma vaega uma o fualaau faasaina, o le togafitiga o le inisalini e faailoaina.

E taua tele le faʻamalosia o le maʻisuka ituaiga o faʻamaʻi uma: faʻamaʻi o le fatu fatu, atherosclerosis, toilalo fatu. Ae ina ia faigofie ona faaleleia le tulaga o le maʻi, ia e fai atu, e tusa ai ma maʻi o le fatu, e tatau ona e totogi muamua mo le maʻisuka, o lona uiga, ia maua se faʻaitiitia o le kulukose i fuainumera talafeagai mo se taimi umi.

E naʻo le tulaga lenei e mafai ona tatou talanoa e uiga i togafitiga talafeagai mo isi faʻamaʻi. A leai, o le a leai se gataaga, ma o le a itiiti lava le aafiaga.

Faʻafefea ona iloa le maʻisuka

O le faʻalavelave o le faʻamaʻi o loʻo taoto i lona vasega amata, aemaise lava ile amataga ole atinaʻe. E masani lava e le iloa e se tagata e uiga i le i ai o togafitiga - o le soifua maloloina e le faʻasalaina le i ai o se maʻi, ma le faʻaletonu laiti e faʻamatalaina e ala i le le lava po o isi mafuaaga masani. O le mea lea, o loʻo faʻaauau pea ona tafe le olaga i le auala masani, o aso uma lava e faʻapupula atili ai le tulaga o le ola maloloina.

E ui i le malosi o le faʻamaʻi e le o iloaina mo se taimi umi, o loʻo i ai pea se avanoa e fuafua ai le maʻisuka ituaiga 2. O nisi o faailoga taua e faasino i ai:

  • sasaina, vevela, popole,
  • vaivai, vaivaiga,
  • faafitauli ma faʻamalolo faʻamalolo umi,
  • feoai ma le malulu
  • veli i luma o mata
  • mamafa tele
  • vaivai le malosi, faaitiitia le liua,
  • pustular skin rashes,
  • faʻanoanoa vaaia
  • faaitiitia i le vevela o le tino.

E le tatau ona le amanaiaina faailoga e lisiina. E mafai ona latou faʻaalia le amataga o le atinaʻeina o le maʻisuka poʻo se isi faʻamaʻi, aua o se ata talitutusa tutusa e matauina i le tele o faamai. O le mea lea, e le maua ai mafuaaga e oʻo lava mo se suʻesuʻega muamua. O le mataupu e faia se eseʻesega, pe a fai o loʻo i ai ni faʻamaoniga o le maʻisuka:

  • E le mafaamatalaina le fia inu. Afai e sili atu le maualuga o le kulukose o le toto, e taumafai le tino i mea uma e aveese ai le tele, o lea e manaʻomia ai le tele o le vai. O se tasi lea o faʻamaoniga sili ona maualuga o le maʻisuka.
  • Suʻe masani, e aofia ai i le po. O se taunuuga lelei o le faʻaaogaina o se tele o vai. O fatugaʻo e matua fufulu ese le suka, ave faʻamalosi i le urine.
  • Fiafia tele. Sini ole faʻanoanoa ona latou te le faʻapalapalaina le kulukose ona o le le lava o le inisalini. O le mea lea, o se tagata e maua i le maʻisuka maualuga e le mafai ona faamalieina lona fiaai. O mea e maua mai i meaʻai e le faʻavalea ai le tino.
  • Paʻu mamafa mamafa e aunoa ma ni meaʻai - le miti a le toʻatele o fafine. Ae aua le vave olioli. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o meaʻai e le mafai ona gauai atoatoa. O le mafuaaga lenei mo le paʻu o le mamafa ona o le manaia tele.
  • Aiga. Afai ei ai se talafaasolopito o matua matua o le maʻisuka ituaiga 2, o le avanoa e atiaʻe ai le maʻi e oʻo atu i le 80%. I lenei tulaga, o le siakiina masani o le toto o se mea talafeagai.

Metotia mo le togafitia o le maʻisuka ituaiga 2

O vailaʻau faʻasaienisi e le iloa mataupu o le faʻaaogaina atoatoa o togafitiga. O le mea lea, o le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o lona uiga o le faatumauina o galuega taua a le tino ma, pe afai e mafai, tausia le ola lelei o le tagata maʻi. O lona uiga, o le sini autu o togafitiga o le taofia lea o le leaga o le tulaga ma taofia ai le alualu i luma o le faamai.

O metotia na faʻaaogaina e sili ona eseese - mai aga masani e oʻo atu i fafo:

  • fualaau faasaina
  • meaai
  • tusitala a le tusitala
  • manava manava
  • Acupuncture
  • togafitiga faʻaleaganuʻu (silasila i ai. Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma togafitiga faʻataʻitaʻi),
  • yoga
  • homeopathy
  • ma le tele o isi.

Manatu e uiga i mafuaaga o le maʻi ma, e tusa ai, o auala o togafitiga e tele. Auivi o auala eseese e taitaia feeseeseaiga e le gata e le taitai atu ai i se taunuuga atoa. Ae ui i lea, o mea uma lava e faʻamaonia ai le taua tele o se taumafataga lelei. O se meaai mo le maʻisuka ituaiga 2 o se mea taua tele. E i ai sona aafiaga tuusaʻo i le tulaga o le maʻi. O le mea lea, e tusa lava po o le a le auala e filifilia e avea ma togafitiga autu, i se tulaga tutusa, e matua tatau lava ona atiae se faiga paleni.

Ituaiga 2 maʻisuka - o le a le mea

O le pancreas e maua ai le inisalini ma i le tulaga o le faʻamaoniga o le ituaiga 1 faʻamaʻi, o lona pa'ū maualalo e tupu (e le maua i se mea uma). A oʻo ina faʻalauteleina le maʻisuka ituaiga 2, e leai se hormone e maua ai se aiga. Muamua, o le tele o le inisalini e mafai ona faʻateleina pe masani, ona faʻaitiitia ai lea. O le gasegase o siama i le suka e faʻaitiitia ai, e le tupu i le atoatoa ona o le tele o volumes e tumau i le plasma.

O le glucose ole tino e le o ese mai le tino ma le protein (fausaga o tino, ogatotonu o totonu o vaa) faʻamaʻi, e faʻaitiitia ai le latou galuega. O lenei faiga e taua o le glycation; o le a avea ma mafuaaga autu mo le atinaʻeina o isi faʻafitauli i le maʻisuka ituaiga 2. E tele taimi e matauina ai i totonu o masini e le lelei le lagona i le inisalini ma le gasegase o le tino, le gaʻo.

Ona i ai lea o le vaivai o le galueaina o le pancreas. I lenei laasaga, e atiaʻe ai le subtype o le inisalini, lea e mafai ai ona faʻaititia le aofaʻi o le kulukose i le na o le tuiina o le inisalini ma se tui tui e fai ma vailaʻau. E i ai tulaga taua e mafua ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

  1. Soifuaga tuusaʻo.
  2. Pepa o le visceral le mamafa.
  3. Maualuga maualuga.
  4. O le tele o meaʻai gaʻo i totonu o le taumafa (meaʻai tao, sukalati, sipuni, taʻavale), o le maualalo o meaʻai o meaʻai (cereals, vegetables, fruits).
  5. Tupulaga.
  6. Vaʻaiga faʻapitoa (o le i ai o le maʻisuka ituaiga 2 i aiga).

Maʻisuka Meaʻai

O se tasi o laasaga autu o togafitiga mo le maʻisuka o le mea e sili ona lelei le taumafa. Meaʻai ei ai sona aafiaga taua i le aofaiga o le kulukose i le tino o le tagata. Meaʻai mo le maʻisuka e le fesoʻotaʻi ma le matelaina, e tatau ona e taofi le 'ai falaoamata, suamalie ma' ai atili fualaau faisua, fualaʻau, lea e aofia ai vitamini talafeagai. O maʻisuka taʻitasi e tatau ona tausisi i tulafono nei e faatatau i meaʻai, meaai:

  • i le i ai o le mamafa o le mamafa, e tatau ona faʻatulagaina,
  • i le aso e tatau ona 6 taumafa tutusa,
  • faaitiitia o le ava malosi
  • faaitiitia le faaaogaina o le gaʻo matua,
  • i le aso, o le aofai o le kalori o mea e le tatau ona sili atu ma le 1800 kcal,
  • masima masima,
  • 'ai meaai sili atu ma elemene, vitamini.

Le mea e 'ai

Afai e tatau ona e togafitia le glucose i le toto, e tatau ona e manatua mea e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka. E tatau ona e tauina le faʻamaʻi i lou olaga atoa, o le mafuaaga lea, o meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 2 e avea ma lau lisi autu. O ipu uma e sili ona lelei le kuka, kuka, uu poʻo le 'ai fou. O le lisi lenei o meaʻai e aofia ai lau laulau i aso taʻitasi:

  • aano o le pipi, moa, lapiti, povi (ituaiga uma e maualalo le gaʻo),
  • vine, persimmons, kiwi ma isi fualaau aina (e le gata o faʻi, vine) i le faʻaogaina lelei,
  • oloa gaosi susu ma le gaʻo gaʻo o le 0-1%,
  • iʻa maualalo-gaʻo
  • ituaiga uma o cereals, cereals, pasta e mafai ona 'aina i le faʻalelei,
  • sina sisi gaʻo maualalo
  • lala, falaoa o le fatu atoa,
  • soʻo se fuālaʻau fou, lau lanu lanu uliuli e sili ona aoga.

Le mea e le 'ai

A e fai se faʻataʻitaʻiga o le lisi mo se taumafataga i taimi o togafitiga, e tatau ona e faʻalagolago atili i luga o se lisi o mea e le mafai ona e 'ai ma le maʻisuka. Afai o le lisi e le o aofia ai le oloa manaomia, ona mafai lea ona faʻaaogaina i le faʻaogaina. E tusa ai ma tulafono, o le taumafa e tatau ona i ai se vaega itiiti o le kulukose poʻo elemene e faʻapipiʻi ai le ate, fatugaʻo, pancreas. I le lisi mo le maʻisuka ituaiga 2, e le mafai ona e aofia ai:

  • falai, mea vevela, salima, mea vevela, mea ulaula,
  • pasta mama, araisa, semolina,
  • suauu, pulu malosi,
  • kulimi gaʻo, kirimoli oona, sisi o le susu, fuluʻi, fuālaʻau suamalie,
  • suamalie suamalie ma isi mea taumafa e tele naua fesuiaiga o meaʻai gaʻo,
  • pata, margarine, mayonnaise, aano o manufasi, kuka gaʻo,
  • sausa, sausage, iʻa ulaula, saisi, ituaiga o iʻa, moa ma aano o manu.

Fofo faʻapitoa

A maua e se tagata se maʻi, e taumafai o ia e faʻaaoga soʻo se auala avanoa o togafitiga. O le maʻisuka ituaiga 2 - meaʻai ma togafitiga e mafai ona faia faʻatasi ma le faʻaaogaina o meaʻai a le fale. E tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi aʻo lei aveina, aua i nisi tulaga e ono i ai se feteenaiga ma meaʻai po o togafitiga fualaau. O togafitiga faʻa-tagata mo le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona faʻaaogaina.

  1. Totoga 1. Ina ia faia se teuteuga o le paʻu o aspen, e te manaʻomia 1 sipuni sipuni sipuni o paʻu laau. Faaopopo i le 500 ml o le vai ma le kuka. Faʻataga le vailaʻau e tuʻuina atu mo le 2 itula. Mulimuli i se taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2, ia faʻaalu 3 taimi i le aso ao leʻi 'aʻai.
  2. Fua 2. Mo kuka e te manaʻomia 1 tbsp. l cinnamon, lea e te manaʻomia e sasaa ai se ipu vai inu. E manaʻomia lou tuʻuina atu o le paluga mo le afa itula, ona tuʻu lea 2 sipuni tele o le meli. Tuu le oloa i le pusaaisa seia aulia le taeao. Inu le afa i le taeao, le lona lua - aʻo le i momoe.
  3. Mo le lelei o le taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona faʻamamā le tino o toxins, faaleleia le metabolism. O le a fesoasoani le aʻoga a John John, ave 3 tbsp. l otaota, sasaa le lita lita o vai vaimama, tuʻu le lua mo le 2 itula. Ave le tasi vae tolu o se ipu malamalama ao le i fafaga 3 taimi i le aso.

Suʻega o le maʻisuka Suʻe

Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka e aʻafia ai le tagata gasegase e mataituina nisi tapulaa i le olaga atoa. O le maelega o le faʻatagaina o faʻamaumauga e faʻamautinoa ai le mautu o le setete o le soifua maloloina. Ma o le sini autu lenei o le togafitiga.

O le manuia o togafitiga o le maʻisuka e tele lava ina faalagolago i amioga a le tagata maʻi. O meaai talafeagai ma togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamatalaina e le endocrinologist. O le fomaʻi e amanaʻia le ogaoga o le faʻamaʻi, o le iai o faʻamaʻi pipisi, le tulaga lautele o le maʻi ma isi mea. Isi mea tutupu e tutupu e tusa ai ma le ituaiga olaga o le maʻisuka. O le tausisi lelei i meaʻai, togafitiga faʻasolosolo ma gaioiga faaletino e taʻitaʻi atu ai i se tulaga lelei o le maʻi. O faʻasalaga faifai pea ma le le mafai ona mulimuli i togafitiga fautuaina ua mautinoa e mafua ai faʻalavelave, e mafua ai ni aʻafiaga ogaoga.

Tuua Lau Faamatalaga

Fautuaina (lanumeamata)Limited (samasama)Faʻesea (mūmū)