Pe o le leai pe a leai foi, o le fesili lena

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka (synonym: diabetes) o se maʻi e mafua ona o le solia o le fegalegaleaiga o le inisalini ma ituaiga eseese o le tino, lea e mafua ai le hyperglycemia masani. I totonu o le tusiga, o le a tatou suʻesuʻeina pe mafai ona 'ai le tangerines mo le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻalogo! I le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi o le 10th revision (ICD-10), o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i tulafono laiti E10-E14.

Epidemiology o le Maʻisuka

O le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma faʻafitauli i le tele o faiga faʻavae, o le sili ona manino o le leai o se faʻaaliga. O faʻafitauli sili ona taatele e aʻafia ai le gaioiga lautele ma le faʻaogaina o le tino. I maʻi e maua i le maʻisuka, o le maualuga o le toto maualuga ma isi pathologies faʻatasi e faʻaoso 15 ona sili atu taimi. I le tele, o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi e faateleina ma o le fua o le faʻamaloloina o faʻamaʻi. O faʻamaoniga autu o le maʻisuka o gasegase tele o elemene (polyuria), faʻateleina le tele o meaʻai (polyphagy), faʻalauteleina o le galala (polydipsia), ma le mamafa o le mamafa mo le leai o se mafuaaga.

O fua faʻatatau mai faʻamatalaga inisiua tau soifua maloloina na faʻaalia ai o le aʻafia o le maʻisuka i le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi na siitia mai le 1989 i le 2007 mai le 5.9% i le 8.9%. O lenei siitaga e afua ona o le faateleina o le taatele o le maʻisuka ituaiga 2.

Faatasi ai ma tagata matutua, o le maʻisuka e sili atu ona taatele nai lo tagata talavou: ae i le vaitausaga o le 40-59 tausaga, na o le 4-10% na maua i le maʻisuka. E tusa ma le 15,000 tamaiti ma talavou i lalo ifo o le 14 tausaga le matua e maua i le maʻisuka ituaiga 1. Mai le 2100 i le 2300 mataupu fou ua faamauina i tausaga taʻitasi i lenei tausaga. O nisi suʻesuʻega ua faʻaalia ai le faateleina o le faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 e 3-4% i le tausaga. I le 2010, e tusa ma le 32,000 tagata gasegase i lalo o le 20 tausaga le matutua na nonofo i le maʻisuka ituaiga 1.

Tusa 1 e ono oʻo mai mo le taimi muamua i soo se matua. I le lalolagi atoa, e 65,000 mataupu fou ua faamauina i tausaga taʻitasi, ma o le fua faatatau o le tuputupu aʻe faaletausaga e faʻatusatusa i le 3%.

O le atunuu e maualuga lona maualuga o le maʻisuka o Finelani. Ae ui i lea, o le numera o mataupu fou i tupulaga talavou ei lalo ifo o le 15 tausaga le matua e leʻi oʻo i le 15 tausaga talu ai. O tagata suʻesuʻe e faʻaalia lenei mea i le faaopoopoina o le vailaʻau D i le susu.

O le Mandarins o se ituaiga o meaola ninii e sili ona puipuia i le lamala ma le malulu. O laau matutua matutua e masani ona ola i le vevela e maualalo ifo i le -9 ° C, e tusa lava pe latou te leiloa se vaega oa latou lau. O le palapala lea latou te ola ai atonu e le tele naua i meaʻai, ae tatau ona susu. O Mandarins o ni laau laititi e masani ona ola e oo i le 4-6 mita ma e iai ni lala mumu. O fugalaau e tele naua le nectar ma e masani ona asiasi i ai e le paina o pi.

O le fua e taʻua o le heseridium, o le pusa ua suia. A oʻo i le paʻu, o le fua e avea ma moli lanumeamata poʻo le mumu, manogi, suamalie ma suamalie. O le mesocarp e manifinifi ma e leai se pou tutotonu. O le fualaau aina e aofia ai le tele, ovoid, e tusa ma le 1 cm fatu tetele ma se laulau lapotopoto.

O le Mandarin o le fua o le citrus ma ua totoina i Saina mo le fia afe tausaga. I le 1805, na taunuu ai i Europa ma oʻo mai i le aso ua avea ma fualaau aina suamalie lea e matua taua i le tautoulu ma le taumalulu. Mai ia Oketopa ia Ianuari - o le vaitau o tangerines. O le fua e taua tele ona o lona maualuga o meaʻai o le vaitamini C.

Taua! E tusa ai ma suʻesuʻega talu ai nei, o le le mautonu i le suamalie o fualaau suamalie e ono i ai se aafiaga faʻapitoa o le suamalie: e taua tele le mafaufau pe a faia le inisalini. Afai e leai se sili atu i le 5-10 tangerines e ave i le aso, e pei o se tulafono, o le aafiaga hypoglycemic e le maitauina ma e le taua tele, o le mea lea, e le manaomia le faasaʻoina o le inisalini. E taua le aua le faʻaleagaina fua.

Mandarin o se tasi o fua sili ona suamalie e itiiti si calories. Na fafagaina Clémentines e ala i le sopoia o tangerine i le moli.

Mandarin e tusa ma le 50 kalama. Taumafa tatau mo le 100 grams o tangerines:

  • 210 kj
  • 1 g porotini
  • 0.25 g gaʻo
  • 10 g o suauu.

Ua faatauina atu foi vine e pei o fualaau faasaina i le supermarket. O gasegase e tatau ona 'alo ese mai meaʻai e mafai ona mafai ona fai ona o loʻo iai le tele o suka.

O le Mandarins e aofia ai le tele o vaitamini C. Mai le 100 kalama, e mafai ona maua le 40 pasene o le manaoga o le tagata matua i aso taitasi mo le ascorbic acid. 100 kalama - pe tusa ma le 2 fasi vaega. O tagata mamaʻi e 'aina meaai e lima e faʻamalieina a latou vailaʻau C i le gasologa o le aso.

O le fua o loʻo aofia ai foi le potassium, calcium ma magnesium. O filo i le va o vaega taʻitasi, faʻapea paʻu, e aofia ai pectin.

I suʻesuʻega talu ai, lea na faia i na o nifo, na maua ai e saienitisi mai Kanata se vailaau i le mandarin o loʻo i ai le lipid-lowering effect - nobiletin. O le Nobiletin na faʻaititia ai le maualuga o le kulukose ma le lipids i le toto i suʻesuʻega in vitro. O le mea e leaga ai, o le suʻesuʻega ua maeʻa ona faia i na o maso. E sili atu le suka o le Mandarin nai lo isi fualaau suamalie.

E mafai ona faatagaina le tangeries mo le maʻisuka?

E toʻatele tagata e fesili: e mafai pe leai foi mo le maʻisuka e 'ai ai tangerines? O le taumafaina o fualaau suamalie ma le maʻisuka e le gata ina mafai, ae e tatau foi. O vine, oranoa, fualaau aina ma o latou aiga e aofia ai le tele o vitamini C, lea e lagolagoina ai le metabolism o le iron, e maua ai faʻamaumauga saoloto ma faʻamalosia ai le faʻaogaina o le tino.

E ui i lea, e le talafeagai le faʻamatalaina o le aʻafiaga o otaota naʻo le vitamini C. Latou te aofia ai foi ma vitamini B ma minerale o le potassium, calcium ma le phosphorus. O loʻo i ai foi ia mea o le tino e pei o le flavonoids.

Pe a faatusatusa i isi fua, e pei o apu, faʻi po o vine, o fualaau aina suamalie e maualalo ai le gaʻo. E le gata i lea, o le toto maualuga o le suka i fualaʻau suamalie e maualalo. O maʻi suka o loʻo togafitia i le inisalini e tatau ona faʻatauina ai se tasi o le carbohydrate mo le moli e tusa ma le 150 kalama.

A maeʻa ona 'ai le tangerine, o le toto toto e maualuga e le gata ina malosi, ae sili atu lemu. E mafua lenei ona o le maualuga o le fib. O fiva laʻau e le mafai ona eliina le tino o meaʻai e faʻaititia ai le kulūkose. I le isi itu, o le fiva o mea taumafa e faʻaleleia ai le galalaina, ma i le isi itu, o lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni e sili atu lemu le gaʻo mai meaʻai i totonu o le toto. O le fiva foi ei ai sona aafiaga lelei umi i le toto suka ma le cholesterol.

O filo e tele lava i lalo o le atigi, o lona uiga e le fautuaina e ave fua o le suka i le sua. O nisi o fomai tipitipi e lapatai mai o le eletise o le citrus e mafai ona matua afaina ai le au. O le mea lea, latou te fautuaina ai le 'ai o meaʻai e faʻafefe ai le elemene, e pei o meaʻai susu. E le tatau ona faamamaina le opo i le taimi lava e uma ai le 'aʻai.

Seʻi vagana ai le 'ulu vine, o ituaiga vailaʻau eseese e sau mai Southeast Asia. I le taimi nei, ua latou ola i le lalolagi atoa. Afai e manaʻo le tagata maʻi e mafaufau i mea tau le siosiomaga pe a faʻatau fualaau suamalie, e tatau ona e gauai atu i le tupuaga ma e sili atu i ituaiga o loʻo i ai i le taimi nei.

Fautuaga! E le fautuaina le 'ai tele o fua suamalie, aua e mafai ona i ai se aafiaga leaga i le soifua maloloina ona o le maualuga o mea o meaʻai gaʻo. E sili atu le lelei o fualaau o le Citrus nai lo le afaina pe afai e ave i se aofaiga talafeagai. O le sili atu o soʻo se mea gaʻo (o le fructose ma le glucose) e iai le aʻafiaga i metabolic processes. E feteenai ma manatu le masani, e le gata o le kulukose e faʻaititia le insulin, ae o le fructose i le tele o mea.

Tulafono faavae mo tagata gasegase

O le gasegase o le fesoasoani i lona tino i le tau faasaga i le suka, e aofia ai:

  1. 'ai naʻo meaai "saʻo". O i latou na o le a le mafua ai ona maua le malosi i luga o le kulukose,
  2. mulimuli i se taumafa faʻatau saʻo. O le aano o le taumafataga o le faʻaesea lea o le suamalie, le manava, gaʻo. Aua o mea nei o punavai autu o gaʻo. O elemene ia e vave ona tosoina e le tino, e aunoa ma le tele o taumafaiga,
  3. matau se taumafataga masani. Taumamafa i le taimi e tasi, faʻamautu vavao i le va o taumafataga,
  4. taʻitaʻia se olaga ola maloloina. Teʻena le ava, tapaa. Taeao i le taeao, e savali le afiafi i le ea fou. Taaloga
  5. siaki faifaipea o le maualuga o le suka. Fua o le kulukose o le tagata lava ia ma suʻesuʻega masani,
  6. taimi e faʻafofoina ai vailaʻau, pulea e le fomaʻi.

O meaai taliaina o mea ia e maualalo i le kalori, o loʻo i ai se aofaiga itiiti o le gaʻo ma, e aunoa ma se toilalo, se fuainumera maualalo maualalo (GI).

O le mataupu faavae o felauaiga i le mana

Red List Products (Faasaina): Chips, muffins, suamalie suamalie, vine, faʻi, sausage, sausage, ulaula ulaula, fuālaʻau fuālaʻau ma faʻasao, margarine. O mea uma lava ei ai le maualuga o meaʻai o meaʻai gaʻo e aofia ai le suka, ei ai le GI maualuga.

Meaʻai faasaina mo le maʻisuka

Faʻasologa o meaʻai autu (laina lanumeamata): kapisi, greens, cucumbers, cereals, chicken, leu iʻa, lemoni, broccoli, fualaʻau, oloa gaosi susu ma le gaʻo gaʻo e le silia ma le 2.5% - oloa maualalo le tau GI.

O le lanu samasama e aofia ai oloa aoga. E mafai ona 'aina ma le faʻaeteete, faʻamalosi le puleaina o le tele o mea taumafa e' aina. O Mandarins e aofia i lenei vaega.

O le a le GI?


O le faʻamatalaga faʻapitoa o le tali a le tino i le mea e 'ai, mulimuli ane o le kulūkose o loʻo i totonu o le toto e faateleina.

E tatau i le maʻisuka ona gauai atu i lenei faailo muamua. Afai o le tau o le glucose e 100%, o lona uiga o le GI o isi oloa o se faʻataʻitaʻiga faʻatusatusa.

I le faʻatusatusaina o laulau, o faailoga o fualaau faisua, fualaau aina, meaʻai e saunia lelei, e faigofie ona faʻaaoga.

O se faasinomaga maualuga e manatu e mai le 70 ma le maualuga, o le avefaʻatasiga avefaasolo e mai i le 40 i le 70, ma o le laʻititi maualalo e itiiti ifo ma le 40. O oloa e maualuga le GI e tatau ona faʻaesea mai le meaʻai a le tagata maʻi. Lelei - manatu e taliaina, ae o lo latou faʻaaoga e gata.

Gi mandarin

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


O le fuainumera saʻo e faalagolago i le tele o fua, o lona suamalie. O le suamalie o fasi moli, o le maualuga o le faasino igoa. I le averesi, e ese mai i le 35 i le 45, ma o se faailoga o tuaoi.

O nisi o fua o loʻo i ai faʻamaumauga tutusa i vaega eseese. O nisi e mafai, ao isi ua faasaina.

E le gata i le GI, ae faʻapea foʻi i luga o le aofaʻi o gaʻo. O vine o fualaau faasaina mo le maʻisuka, ma faatagaina le mandarin. I vine, o le mea o le carbohydrate e lua taimi sili atu nai lo le mandarin. O le mafuaaga lena ua latou i luga o se lisi aoga.

Aʻo le i ai fua, e tatau ona e gauai atu e le gata i le GI, ae faapena foi i le aofai o gaʻo, gaʻo, ma le kalori atoa o le oloa.

E mafai ona 'ai le tangerines mo le maʻisuka ituaiga 2?

O faʻamaʻi ma lenei faʻamaʻi ua faʻamatalaina fualaau ma faʻatagaina le tausisia o meaʻai.

O le taumafaina o mea faasaina e taʻitaʻia ai i le vevela, ma o le le lelei o mea taumafa paleni e sili atu ona maualuga le ala o le faamai, ma e mafai foi ona faaosofia ai le faamaʻi.

O vailaʻau mo le maʻisuka ituaiga 2 e le o se oloa i aso taitasi, ae e te le manaʻomia le vavaeeseina atoatoa oi latou mai le taumafataga.

Lua itu o le fua e tasi


O fua e aofia ai le tele o elemene aoga, suauu meli, e mauʻoa i vitamini B1, K, B2, D, fib.

O pulu manogi e aofia ai suauu taua. E masani ona faaopoopo i le tipi, o loo i ai i fualaau mo togafitiga faafomaʻi. Tanieli peels o loʻo faʻaopoopoina i compotes, faʻasao ma teuteuga.

Aafiaga aoga i luga ole toto toto, faʻaosofia ai le fiaʻai, faʻaogaina o le tino, faʻavave le metabolism. O le ava malosi i luga o le mandarin peel o loʻo faʻaogaina i mea teuteu.

O le suauu taua a Mandarin e faʻaaogaina i mea malie. I le faaopoopoina o nai mataua i le moli moli, e mafai ona e maua se aoga aoga i luga ole tino. Faaaoga mo le atuatuvale, popole popole, tulaga atuatuvale.

Ae faʻatasi ai ma mea lelei uma o se mandarin solar, e taua le manatua o mea matautia na natia:

  • e mafai ona mafua ai le manava,
  • solo e tatau ona faʻatapulaʻa i tagata e iai ni faafitauli faʻaogalua, afaina o fatuga ma faʻaopoopoga,
  • auala eseese, o vailaʻau o se meaʻai malosi ma e oʻo lava i se tino ola maloloina e manaʻomia ona 'ai i latou i le faʻalelei,
  • ua suamalie le tangerines, ma o lenei mea e mafai ona faʻaosoina ai le maualuga o le suka,
  • O le sua o le tangerine ua solia i totonu o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

E mafai ona e 'ai le tanger i le tulaga o le maʻisuka, peʻafai o le faʻaaoga o le a avea ma vaega, ae le o le faʻaogaina. O le a aoga tele le mauaina o le fautuaga a lau fomaʻi, ma ia suʻesuʻe foi le tali a lou lava tino i lenei fua.

E iloa e tagata uma pe faapefea ona afaina le maʻisuka ituaiga 2, tusa lava poo le a le 'ai ma pe o le a le tele. O le tausisia o tulafono talafeagai uma o mea taumafa, togafitiga, e mafai ai e se tagata ona faʻaleleia lona tulaga o le ola maloloina, faʻateleina lona ola.

Meaʻai po o le olaga


O le Ata 9 o se atinaʻeina o le paleni o fualaau oona mo le maʻisuka ituaiga 2.

E leai ni gaʻo susu gaosiga o susu, cereals, teasal teas, fualaau suamalie suamalie (lemoni, vine) e faatagaina. Vaega laiti, taumafa masani.

O le suamalie o sua suamalie ua faʻasalaina. Fou - o se oloa faʻapitoa mo le pancreas, ua vave ona gauai, lea e faʻaosofia ai le oso aʻe o le kulukose.

Pe a faʻapipiʻi le lisi o meaʻai, o le aofaʻi o le kalori e mafai ona tuʻuina atu, o le soifuaga o le tagata maʻi e fuaina. O le mulimulitaia o taumafa lelei e manaʻomia ai le faʻamalosi o le tagata lava ia, tumau. E le mo tagata uma, o sea ituaiga galuega o le a faigofie. Ina ia puipuia le gastronomic, o meaʻai e tatau ona eseese. O le taumafataga o taumafataga, gaʻo moli, gaʻo gaʻo e vave ona afaina.

Fualaau aina, meaʻai susu, falala falai, moa, salati - ia mafai ona 'ai lelei, maloloina, lelei. O fualaau e tele e mafai ai e oe ona amanaʻia mea e sili ona tāua o le maʻi, aʻo le aofia ai mea faasaina, matauina o mea e manaʻomia ile kalori.

O tagata e sili atu le mamafa o le tino ma se olaga e le masani ai o loʻo faʻatulagaina mai le 1200 i le 2200 calories i le taumafataga i aso uma. Ona o le tele o mea o le a fesoasoani i le tino gaʻo fou, ma e le faatagaina lenei mea.

Vitio faʻatalanoa

E te fia iloa poʻo a fua e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka ma oa mea e sili ona lelei mo oe e te musu? Ona matamata lea o le vitio:

O le upu "taumafa" e fesootaʻi ma se manatu le tumau. Se vaitaimi patino e tausisia ai aiaiga faapitoa. E mafai ona e tausia se meaʻai poʻo le faia o nei tulafono ole tulafono fou o le olaga. Faatasi ai ma lenei auala, ua le toe i ai se tetee i le lotoifale, ma o mea lelei talafeagai e avea o se faamatalaga e le manaomia ai se faamaoniga.

Auala e filifili ai le saʻo

O a aoga e mafai e se tasi ona avea o se faafitauli mo isi. Aua nei galo o ia tauloto o oloa sili ona malosi ia, ma o lona uiga e matua faasaina le aafia ai. E lelei le 'ai o fualaau fou, aua oi latou e faʻamamaina le tino o le cholesterol.

E le tatau ona i ai ni nifo i luga o le peel. siaki e le faatagaina foi.

O le masani i aso taitasi o ni nai mandarine laiti, lea o le a aʻafia ai le manuia o le maʻi.Ae i le taimi lava e tasi, e sili atu le faʻaitiitia o le tele o le sua, talu ai o mea taua uma e ulufale atu i le tino ma le paʻu ma le paʻu. Ma o le suasami lava e faʻapupulaina ai le toto suka. E tatau foi ona e mafaufau i lena fiva, lea o loo i totonu o le fualaau aina, faateleina le taimi o le gaosiga o gaʻo.

Sa talitonu saienitisi e aoga atoatoa le mandarin, o lea aua nei lafoina le peel. O fua uma, saunia lelei, o le a aumaia ai le aoga tele o le soifua maloloina o tagata mamaʻi ma le maʻisuka ma o le a fesoasoani e aloese mai le le atoatoa o fualaʻau. E le manaʻomia le faʻatautaia o le mandarin malosi, aua o le faʻalauiloaina o le vevela e sili atu nai lo le 90% o vaega taua e mou atu.

E mafai faapefea ona e 'ai

O fua ua maeʻa o le a faʻamanuiaina ai le tino o le maʻi, e tusa lava po o le a le ituaiga faʻamaʻi. E le mafai ona afaina, e ui lava i le maualuga o le faasinomaga, le suamalie ma le i ai o le suka i le tuufaatasiga. Aua nei galo o le fructose o se mea e faigofie ona digestible lea e le mafai ona matua faateleina le kulukose i totonu o le toto.

O le maualuga maualuga o le aofaʻi e 3 tanger per day mo soʻo se ituaiga o suka suka. O lea aofaiga o le a faateleina ai le puipuiga o le tino mai meaola faalafua mai fafo ma faatulaga le metabolism.

E sili ona aoga mo le maʻisuka e 'aina fualaau fou, sui i meaʻai. E tatau foi i tamaʻitaʻi faʻasao ona manatuaina o nei sauniuniga o fualaau aina e manaʻomia ai le tele o suka, o ia lava e lamatia mo se maʻisuka.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Faʻaleleia kulimi ma tangerines

O se tasi o fesili pito sili ona manaia o le manatu pe o le a se isi mea e mafai ona e kuka ai ni tangerine ina ia mafai ona faʻavasegaina le taumafataga ma maua ai le tele o faamanuiaga. I lenei tulaga, e sili ona lelei le 'aina o fua fou. I le taimi lava e tasi, ua mautinoa e saienitisi o le peel o loʻo i ai elemene sili atu ona aoga ma e le na o le lafoina.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o paʻu tangerine lelei lava e mafai foi ona avea ma se meaʻai mama, e tusa lava pe fou pe mama. Ae o le mea sili lava, o le maʻisuka e pei o le teuteu o loʻo faʻafefeteina i luga o le vevela, lea e le gata o loʻo faʻamalieina ai le vitamini a le tino, ae e siitia ai foi le lagona, fiafia i se manogi manogi suamalie.

Ina ia saunia se teuteuga e te manaʻomia:

  • Aoina mai le meaʻai mai le tele o tangerines, mulumulu lelei ma sasaa se lita o vai inu.
  • Tuu le fagu i luga o le pefu i luga o se afi laitiiti, aumai i se faʻala. Cook mo le tusa ma le 10 minute.
  • Faʻafiafia le vai i le peel. Teuina le susuga e aunoa ma le faamamaina i se nofoaga malulu. O le lita o le vai e tatau ona faʻalauteleina mo le aso, inu i se vaega tutusa.

Contraindications

Iloaina o mea aoga o fualaau aina, e le tatau ona galo se tasi e uiga i le solia o faʻamaoniga. E faʻasaina Mandarins, pe afai:

  • paʻu peptic o le manava ma duodenum,
  • gastritis
  • cholecystitis
  • hepatitis
  • falemaʻi
  • colitis
  • gaioiga o le inflammatory i totonu o le manava,
  • lapisi lapoa.

E taua le manatuaina o meaʻai, e pei o so o se lapisi, e mafai ona faʻavevelaina ai se faʻafitauli o le tino e le gata i le maʻisuka, ae faʻapea foʻi i tagata soifua maloloina. E lelei foi le faʻapulaʻaina o le taumafa o fualaau aina mo faafitauli ma le gastrointestinal tract.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Tuua Lau Faamatalaga