O le maʻi suka e mafua ai le atuatuvale, pule, ma le oti mai le ava

I le aso 14 o Setema, na amata ai e YouTube se galuega tulaga ese, o le mea muamua na faaalia e aumai tagata faatasi ma le maʻisuka ituaiga 1. O lana sini o le talepeina lea o faʻataʻitaʻiga e uiga i lenei faʻamaʻi ma taʻu pe o le a le auala e mafai ona suia ai le lelei o le olaga o se tagata e maua i le maʻisuka mo le lelei. Na matou fesili ia Olga Schukin, o se sui auai DiaChallenge, e faasoa mai ia i matou lana tala ma lagona o le poloketi.

Olga Schukina

Olga, faamolemole taʻu mai ia i matou e uiga ia te oe lava. O le a le matua e te maua ai le maʻisuka, o le a le matua o oe i le taimi nei? O le a lau mea o fai? Na faʻapefea ona e oʻo i le DiaChallenge ma o le a se mea e te faʻamoemoe mai ai?

E 29 oʻu tausaga, o aʻu o se tagata fomaʻi e ala i le aʻoga, o loʻo auai i le aʻoga ma tausia se tama teine ​​laitiiti. E maua loʻu maʻisuka talu mai le 22 tausaga. Mo le taimi muamua na ou aʻoaʻo ai e uiga i le poloketi i le Instagram, ou te fia auai vave lava, e ui lava i le taimi na tuʻuina ai sa 8 oʻu maʻitaga. Sa la feutagai ma lana tane, sa ia lagolagoina au, fai mai o le a ia aveina le pepe mo le taimi o le pueina, ma, ioe, na ou filifili! Sa ou faatalitali mo musumusuga mai le galuega faatino ma ou manao e musuia isi i laʻu faataitaiga, aua afai e faaali atu oe i le tele o tagata, e le mafai ona e fesoasoani ae ia sili atu ona lelei.

Na e taʻua le fanau mai o se tama teine ​​i le taimi o le poloketi. E te leʻi fefe e filifili i lenei maitaga? Na aʻoaʻoina oe e le poloketi i se mea taua e uiga i le maʻitaga ole maʻisuka? Na faʻapefea ona e faʻatautaia le tuʻufaʻatasia o le auai i le poloketi ma le masani o masina muamua o le tausiga o tamaiti?

Afafine o laʻu pepe muamua. O le maʻitaga sa leva ona faatalitali, fuafuaina lelei ma se endocrinologist ma le fomai. O le filifili i se maitaga e le faigata mai i le vaʻaia o le maʻisuka, na lelei loʻu totogi, sa ou iloa loʻu maʻi ma ua sauni mo le maitaga i fuaitau o faʻataʻitaʻiga. A o faatalitali mo le tamaitiiti, o le faafitauli sili lava o le vaavaaia ma le faaeteete mo se taimi umi: o nisi taimi ou te manao moni lava i meaai faasaina, ou te manao ou te lagona le faanoanoa mo au lava ...

E oo i le taimi na amata ai le poloketi, sa ou i ai i le masina lona 8 ma o uma faigata na tuua. Ole maʻi ole maʻisuka e leʻo ese mai i le leai o le maʻisuka, e te moe laitiiti, e te vaivai, ae o nei mea uma e leai se aoga e faatusatusa i le fiafia o le lagona o le pepe i ou lima. Ina ua mavae le fanau mai o laʻu tama teine, na ou manatu, mulimuli ane, e mafai ona ou 'ai i mea uma ou te manao i ai, ona ua le toe fesootai le pepe ia te aʻu e le toto masani ma e le mafai ona ou afaina ia te ia e ala i le' ai o se mea e mafai ona totoina ai loʻu suka toto. Ae o iina sa i ai: o le endocrinologist o le poloketi ua vave ona le aofia ai meaʻai mai le tele o kalori mai laʻu meaai, aua o laʻu sini o le faaitiitia o le mamafa. Na ou malamalama o nei mea e tatau ona taʻutonuina ma e le o le ita tele i lenei mea. O le tuufaatasiga o le poloketi ma le tulaga faatina e le faigata, pe o le mea moni, e faigata ia te aʻu, ae o le a faigata lava. Atonu e foliga mai e taufaaleaga, ae ou te le manatu o ni faigata i le fanauina o se tamaititi ma tuu ai o ia i lana tane mo le umi o le poloketi. I le i ai o se pepe, e ui ina faigata, ae o le mea moni e tatau ona ou tuua le pepe i le vaiaso mo se aso, i loʻu manatu, na laveaiina au mai le atuatuvale o le tina failele - ua ou suia atoa ma ua ou sauni e toe foi atu i le tausiga o tina ma le ita tele.

Seʻi o tatou talanoa e uiga i lou maʻisuka. O le a le tali atu a oe pele ia te oe, aiga ma au uo pe a iloa lau maʻi? O le a sou lagona?

Na ou misia le faʻaaliga o le maʻisuka, ou te leʻi matauina e tusa lava pe 40 kilokalama le mamafa ma e leai se malosi. I le taimi atoa o loʻu mafaufau, talavou o le maʻisuka, sa ou fiafia i le siva ma mafaufau i le auala e sili atu ai le mamafa (e tusa lava pe 57 kilokalama - o le tulaga masani lenei). Ia Novema, na amata ona liusuavai le mamafa i luma o oʻu mata, ma nai lo loʻu leoleoina, sa ou matua fiafia lava, na amata ona ou pikiina se ofu fou mo le polokalama Latina Amerika, e ui e le mafai ona ou teena le aoaoga. Ou te lei matauina se mea seia oo i le amataga o Ianuari, pe a le mafai ona ou aluese mai le moega. O le taimi lena na valaʻau mai ai se taavale taʻavale ia te aʻu, ma, o lo o nofouta pea, e tusa lava pe i ai se tulaga eleelea, na latou ave au i le falemaʻi ma amata ai togafitiga insulin.

O le suʻesuʻeina lava ia, na fai mai leotele e le fomai, sa ou matua fefe lava, na o le pau lava lea o le paʻu. Na o le pau le manatu sa ou pipii i ai i lena taimi: o le tamaitai actress o Holly Barry e tutusa lava lona iloa, ma e matua matagofie lava ma matagofie, e ui lava i le maʻisuka. I le taimi muamua, na matua fefefe tagata uma, ona latou suesueina ma le totoʻa le mataupu o le maʻisuka - o foliga ma faʻamoemoega o le ola ai, ma o lea ua oʻo atu i le olaga i aso uma e leai se tasi o aiga poʻo uo e gauai i ai.

Olga Schukina ma isi tagata auai i le polokalame DiaChallenge

E i ai se mea e te moemiti i ai ae ua le mafai ona e faia ona o le maʻisuka?

Leai, o le maʻisuka e le o se faʻalavelave, nai lo lena, na avea ma faʻamanatuga faʻafefeteina e le gata le ola ma le soifua maloloina ma e le tatau ona e nofo filemu, ae ia faia fuafuaga, maua se taimi e vaʻaia ma aʻoaʻo ai i le tele e mafai ai.

O a ni manatu sese e uiga i le maʻisuka ma oe lava o se tagata o loʻo nofo i le maʻisuka ua e feagai?

"E le mafai ona e maua se laufofoga ...", "o fea e sili atu ona afaina ai oe, o oe o le maʻisuka ma o oe o se meaʻai ...", "o le mea moni, o lau tama ua fula i le ultrasound, ae o le a le mea e te manaʻo ai, oe maua le maʻisuka ..." E pei ona i ai, e le tele ni manatu sese.

Afai na valaʻauina oe e se fomaʻi lelei e faʻataunuʻu se tasi o ou manaʻoga, ae le faʻafefe oe mai le maʻisuka, o le a se mea e te manaʻo ai?

Soifua Maloloina i laʻu pele. O se mea lea e le mafai e aʻu lava ona aʻafia, ae ou te matua faanoanoa pe a iai se mea sese i loʻu aiga.

O Olga Schukina, ao le i faia le poloketi, sa faia i totonu o le potipolo siva i le tele o tausaga.

O se tagata e maua i le maʻisuka o le a le pine pe vaivai, popole e uiga i a taeao ma e oʻo lava i le faʻavauvau. I taimi faapea, o le lagolago a aiga poʻo uo e matua taua lava - o le a sou manatu e tatau ona tatau? O le a se mea e te manaʻo e te faʻalogo i ai? O le a se mea e mafai ona faia mo oe e fesoasoani moni ai?

O mea uma o loʻo taʻua i luga e faatatau i tagata e leai se maʻisuka. O le atuatuvale ma le faanoanoa e mautinoa lava le asiasi mai ia te au. E tupu le mea e le mafai ona ou taulimaina le maualuga pe maualalo le suka i soo se auala, ma i taimi faapena ou te fia faalogo ai ua lelei laʻu fanau pele, ma o le a ou taulimaina le maʻisuka faatasi ai ma le fesoasoani a fomai ma le tapeina o le tusi. O le iloa o loʻo sosolo le lalolagi ma o loʻo ola le olaga ma e le faʻaumatia e le maʻisuka le fesoasoani tele. Vaʻai pe faapefea ona ola isi tagata, ma mafaufau i mea matagofie, mea o le a oʻo mai, e sili atu ona faigofie ia te aʻu ona ou iloa "faafitauli o le suka". E fesoasoani le tele o le nofo toatasi, manava, nofo filemu, tali i mea ou te i ai, ma pulea. O nisi 15-20 minute e lava, ma ua ou sauni e tau mo loʻu ola maloloina.

E faʻapefea ona e lagolagoina se tagata na ia mauaina lata mai talu ai lona faʻamautinoaga ma e le mafai ona taliaina?

O le a ou faʻaalia itulau mai fesoʻotaiga vavalalata o tagata oe na ola i le maʻisuka mo le tele o tausaga ma i le taimi lava e tasi ua mafai ma, sili atu ona taua, ua faamalieina. O le a ou taʻu atu aʻu mea na ausia. I le i ai nei i le maʻisuka, na ou onosaia ma fanauina se tamaititi, puipuia se faʻasalalauga, asiasi atu ia Eleni e le mafaitaulia taimi ma sa maitauina le gagana Eleni i se tulaga o talanoaga. Ou te fiafia e nofo i luga o le matafaga i se tasi o le talafatai o Cretan ma moemiti, inu inu kofe, lagona le matagi, le la ... sa ou lagonaina i le tele o taimi ma ou te faamoemoe o le a sili atu ma le tasi taimi ou te lagonaina ai ... I le tele o taimi sa ou auai i konafesi faasaienisi i Austria, Aialani, Slovenia, na malaga faatasi ma lana tane ma ana uo, malaga atu i Taialani, Czech Republic, Siamani, Holani ma Peleseuma. I le taimi lava e tasi, o le maʻisuka e masani lava ia te au, ma o ia, e foliga mai, e fiafia foi i mea uma o loʻo i luga. E le gata i lea, o taimi uma lava ou te alu ai i se mea, o aʻu fuafuaga fou ma manatu mo le olaga i le lumanai ma femalagaaiga na fananau mai i loʻu ulu ma e leai lava se mafaufauga ia i latou "e mafai ona ou faia lenei mea i le maʻisuka?" O le a ou faaaliina se ata mai aʻu malaga. ma, o le mea pito sili ona taua, o le a tuʻuina atu le telefoni i se fomaʻi lelei, lea e mafai ona e faafesootai.

O le a lau uunaiga mo le auai i DiaChallenge? O le a se mea e te manaʻo e te alu mai ia te ia?

Le faʻaosofia e faʻaleleia lou tino i lalo o le pule a tagata tomai faapitoa. I loʻu olaga atoa ou te lagona ua uma ona ou iloa mea uma, ae i le taimi lava e tasi, o le taunuuga e le o vaega uma o loʻu olaga e faamalieina ai au. O aʻu o se ituaiga o tagata o le tusi malamalama, ma e manaʻomia le faia o le galuega, e le o le faʻaaogaina, ma o le mafuaaga autu lea. Mo le faʻamalosi atili o le tino: sili atu le musele, le gaʻo gaʻo, itiiti le inisalini faʻamalosi, masani lelei ona 'ai, maua meafaigaluega e pulea ai lagona, fefe, atuatuvale ... se mea faapena. Ou te fia iloa foi aʻu mea na ausia e tagata o loʻo matataʻu, aua e te fefe, aua nei manatu e mafai ona sili atu le lelei. Ou te faʻamoemoe o nei suiga i le lalolagi mo le sili atu.

O le a le mea sili ona faigata i le poloketi ma o le a le mea sili ona faigofie?

O le mea pito sili ona faigata o le taʻutino atu lea ei ai laʻu mea e tatau ona aʻoaʻoina. Mo se taimi umi na ou ola ai ma le le saʻo e faapea ou te atamai tele ma ou iloa mea uma, sa faigata ia te au ona ou malamalama o tagata e eseese, ma o se tasi, e ui lava i le umi o le maʻi suka, e le auai i aʻoga o le maʻisuka ma mo le 20 tausaga e lei mafaufauina o le a le pamu. O lona uiga, i le amataga o le poloketi, sa ou matua le gauai atu i mea sese ma faatonuga a isi tagata, pei lava o se tamaitiiti. I luga o le poloketi, sa ou vaaia le ese o matou i ai. Na ou iloaina o lena fautuaga atamai, ma e le o mea uma ou te mafaufau ia te au lava ma isi e moni. O lenei lauiloa ma le tuputupu ae o le mea aupito faigata lea.

O le mea pito sili ona faigofie o le alu i taimi uma i le faletaalo, aemaise lava pe afai e lava lau moe, faigofie. O le avanoa masani e alu atu ai e faʻavaivaia, faʻalavelave i lou tino ma lafoaʻi lou ulu sa aoga tele, o lea na ou tamoe ai i le aʻoga ma le fiafia ma le faigofie. Na faigofie lava ona alu i le nofoaga o le pueina, o le kamupani ELTA (o le faʻatulagaina o le DiaChallenge project - approx. Ed.) Tuuina atu se fesoʻotaʻiga faigofie, ma ou manatua nei malaga uma ma le fiafia.

Olga Schukina i le seti o DiaChallenge

O le igoa o le poloketi e aofia ai le upu Lui, o lona uiga "luitau". O le a le luʻi na e feagai ina ua e auai i le polokalama DiaChallenge, ma o le a le mea na tupu mai ai?

O le luʻitau o le faʻatuina lea o se pulega lea e mafai ai e oe ona faʻaleleia oe lava ma ola e tusa ai ma lenei faigamalo, e aunoa ma le toe foʻi. Faʻataʻitaʻiga: faʻatapulaʻaina o le kalori i le aso faʻatusatusa i le masani masani, faʻatapulaʻaina le aofaʻi o carbohydrates ma gaʻo i taumafataga i aso uma, o le manaʻomia ona faʻaalu aso anapogi, ma, sili atu ona taua, le tatau ona fuafua mea uma, ma mafaufau i galuega a tina, muamua, ona o le fuafuaina o mea uma e mafai ona tuufaatasia le galuega ma loʻu olaga . I se isi faaupuga, o le luʻi o le aʻoaʻia!

TALI ATILI E UIGA I LE TULAFONO

O le DiaChallenge poloketi o se faʻasalalauga o ni faʻatulagaga se lua - o se faʻamatalaga ma se faʻamatalaga moni. E 9 tagata na maua i le maʻisuka ituaiga 1: oi latou uma lava ei ai a latou lava sini: o se tasi na manaʻo e aʻoaʻo pe faapefea ona totogi le maʻisuka, e manaʻo se isi ia fetaui, o isi na foia faafitauli tau mafaufau.

Mo le tolu masina, e toatolu tagata tomai faapitoa na galulue faatasi ma sui auai o le poloketi: o se fomaʻi o le mafaufau, o se endocrinologist, ma o se faiaoga. Na na o le tasi i le vaiaso na feiloai ai i latou uma, ma i le taimi puupuu lenei, na fesoasoani ai tagata tomai faapitoa i le auai e saili se galuega mo i latou lava ma taliina fesili na tulaʻi mai ia i latou. Na manumalo tagata na auai ia i latou ma aʻoaʻoina e pulea a latou maʻisuka ae le o ni tulaga faʻapitoa o avanoa vavalalata, ae i le olaga masani.

O tagata auai ma tagata atamamai o le moni o loʻo faʻaalia DiaChallenge

"O la tatou kamupani e na o le pau lea o Rusia na gaosia le mita o le kulukose toto ma o lenei tausaga e faailogaina lona 25 tausaga. O le DiaChallenge poloketi na fanau mai ona sa matou mananao e saofagā i le atiina ae o tulaga taua o tagata lautele. Matou te mananao i le soifua maloloina i totonu ia i latou e muamua sau, ma o le mea lenei o le DiaChallenge poloketi ua lata mai. O le mea lea, o le a aoga le matamata ai e le gata mo tagata e maua i le maʻisuka ma o latou aiga, ae mo tagata foi e le fesootai i le faamaʻi, "o le tala lea a Ekaterina.

E le gata i le auai atu i le endocrinologist, psychologist ma le faiaoga mo le 3 masina, ae maua e le aufaasesega le atoatoaga o mea e mataʻituina e le Satellite Express mo le ono masina ma se suʻesuʻega faafomai atoatoa i le amataga o le poloketi ma ina maeʻa. E tusa ai ma taunuʻuga o laʻasaga taʻitasi, o le tagata e sili ona malosi ma mataalia o le a faʻatuina atu i ai se tinoitupe o le 100,000 rubles.

Na amataina le poloketi i le aso 14 Setema: sainia mo DiaChallenge sela i lenei sootagaina ia le misia se mea na tupu. O le ata tifaga e aofia ai vaevaega e 14 o le a faʻapipiʻi i luga o le fesootaiga i vaiaso taitasi.

O le a le mea na sailia e saienitisi Finelani

O le au a le polofesa na suʻeina faamatalaga mai le 400,000 tagata e aunoa ma ma maua i le maʻisuka ma ua faailoaina le ola, ava malosi, ma faalavelave i mea na totoe o lo latou oti. Na faʻamautuina manatu o Polofesa Niskanen - o le "tagata suka" na maliliu tele nai lo isi mo nei mafuaaga. Aemaise lava i latou e masani ona faʻaaogaina le inisalini i le togafitiga.

"O le mea moni, o le ola ai ma le maʻisuka ei ai sona aafiaga taua i le soifua maloloina o le mafaufau. E tatau ona mataʻituina pea le maualuga o le kulukose, e faia ai inisuasiga o le inisalini ... O le suga e faalagolago lava i mea uma e masani ai: taumafa, gaioiga, moe - o mea uma lava. Ma o lenei aafiaga, faatasi ai ma le fiafia o tulaga ogaoga faigata i le loto po o fatuga, e matua afaina ai le mafaufau, "o le tala lea a le polofesa.

Faʻafetai i lenei suʻesuʻega, e manino lava tagata e maua i le maʻisuka e manaʻomia se iloiloga sili atu ona lelei o latou tulaga faʻale-mafaufau ma isi fesoasoani faʻapitoa faʻapitoa.

"E mafai ona e malamalama pe o le a le mea e taitaia ai tagata o loʻo nonofo i lalo o le malosi tele i le ava po o le pule i le ola," o le faaopoopo lea a Leo Niskanen, "ae o nei faafitauli uma e mafai ona foia pe afai tatou te iloaina i latou ma ole atu mo se fesoasoani i le taimi."

I le taimi nei, e tatau i saienitisi ona faamanino mea uma e ono lamatia ai ma auala e faatupuina ai le le lelei o le atinaʻeina o mea tutupu, ma taumafai e atiae se fuafuaga mo lo latou puipuiga. E tatau foi ona iloilo le aʻafiaga o le soifua maloloina o tagata o loʻo maua i le maʻisuka mai le faʻaaogaina o vailaau.

E faapefea ona aʻafia le mafaufau i le maʻisuka

O tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i ai le tele o aʻafiaga mo le faʻaleagaina.

O le mea moni o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le faaletonu o le mafaufau (faaletonu o le mafaufau o se faaitiitia o le manatuaina, gaioiga o le mafaufau, o le mafai ona mafaufau loloto ma isi galuega felagolagomaʻi pe a faatusatusa i le masani.) Na lauiloa i le amataga o le 20 seneturi. E tupu lenei mea ona o le faaleagaina o lapisi e mafua mai i le maualuga o le kulukose.

I suʻesuʻega faasaienisi-faʻasalalau "Diabetes: faafitauli ma fofo", na faia i Moscow ia Setema 2018, na faʻasalalau ai faʻamatalaga i tagata e maua i le maʻisuka, o le lamatiaga o le atiina ae o le Alzheimer ma le dementia e lua taimi e maualuga atu nai lo le soifua maloloina. Afai o le maʻisuka e mamafa i le maualuga o le toto maualuga, o le aʻafiaga o le tele o le faaletonu o le mafaufau e faateleina i le 6 taimi. O le iʻuga, e le gata i le soifua maloloina o le mafaufau ae aʻafia foi le soifua maloloina faaletino, ona o le maʻisuka e leai se totogi, e faigata ai i tagata ona mulimuli i togafitiga e pei ona faatonuina e le fomai: latou te faagaloina pe lafoai le taimi e tatau ai ona togafitiga fualaau faasaina, lafoai le manaomia ona mulimuli i se meaai, ma teena le gaioiga faaletino.

O le a le mea e mafai ona fai

Faʻalagolago i le mamafa o le faaletonu o le mafaufau, e tele fuafuaga mo a latou togafitiga. Ae, e pei ona taʻua i luga, afai ei ai ou faafitauli ma lagona, manatua, mafaufau, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi i lenei mea. Aua nei galo e uiga i le puipuiga:

  • Manaomia le faia o aʻoaʻoga faʻamalosi (foia crosswords, sudoku, aʻoaʻo gagana ese, aʻoaʻo tomai fou, ma isi)
  • Faatumu lau taumafa i punaoa o vitamini C ma nati, vine, laau afu, iʻa (i le tele na faatagaina e lau fomaʻi)
  • Faamalositino e le aunoa.

Manatua: afai e maʻi se tagata i le maʻisuka, e manaʻomia e ia le mafaufau ma le fesoasoani faaletino mai ona aiga.

Tuua Lau Faamatalaga