E maua mai le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia ma se faʻagasologa masani, ma o le faʻailoga o se tasi lea o mafuaʻaga ogaoga i le amataga o le maʻi. E tusa lava po o le a le mafuaaga ma le masini o le atinaʻeina o ituaiga eseese o le maʻisuka, o le aʻafiaga o le faʻamaʻi e faʻaititia i le solia o le glucose metabolism ma lona tele i le toto.

Maʻisuka ma ona ituaiga

O le maʻisuka e tele ituaiga o falemaʻi, ae o le tele o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka (i le 97% o mataupu) e mafatia i se tasi o ituaiga masani o le faʻamaʻi:

  • O le maʻisuka ituaiga 1 poʻo se ituaiga o le insulin, e faʻaalia i le le lava o le insulin ona o le palacreatic beta cell insufficiency. O le faʻamaʻi masani e faʻavae i le autoimmune reactions ma le atinaʻeina o fomaʻi i suauu e gaosia ai le inisalini.
  • Ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 poʻo se ituaiga insulin-tutoʻatasi o loʻo i ai le faʻamausaliina o le puipuiga o genes i aʻafiaga o le inisalini aʻo faʻaaogaina masani. Aʻo faʻaauau pea le maʻi, e faʻapouliuligia siama peta ma maua ai le maʻisuka i luga ole foliga o le insulin.

Maʻisuka ma le faʻamalosia

E le o le maʻisuka lava lea e faʻasalalauina, ae o se vailaau i le atinaʻeina o se ituaiga o faʻamaʻi. O ituaiga muamua o le maʻisuka ituaiga muamua ma le lua o pateni fou, o le atinaʻe lea e mafua ona o le i ai o mea lamatia.

I le maʻisuka, e faaopoopo atu i le genetic predisposition, o:

  • Mafuaaga
  • O gasegase pancreatic poʻo manua, taotoga faʻapitoa,
  • Faʻasagaga e faʻatasi ma se faʻasalaga o le adrenaline (adrenaline e mafai ona aʻafia ai lagona o le tino ile inisalini),
  • Alcoholism
  • Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi
  • Le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma le maʻi suka.

O le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona tuʻufaʻatasia i luga o se augatupulaga, o lea e mafai ona fanau se tamaititi maʻi ile matua soifua maloloina. O le lamatiaga o le tofi e maualuga i le laina tane - 10%.

Faʻatasi ai ma le genetic predisposition ma le faʻatoʻateleina o le maʻisuka ituaiga 1, e tele lava ina lava e faʻafeiloaʻi ai se faʻamaʻi viral poʻo le atuatuvale o le popole ina ia faʻaosooso ai le atinaʻe o le maʻi. E masani lava ona tupu lenei mea i se talavou ma e faʻaalia i le faʻavaveina o le atinaʻe o faailoga.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e sili atu ona taatele ma e mafua ona o le teteʻeina o le tino o le tino i le inisalini. O le maʻisuka ei ai le maualuga maualuga o le avanoa e maua ai le tofi, pe tusa ma le 80% pe afai o maʻi o se tasi o matua, ma oʻo atu i le 100% pe afai e mafatia le tama ma le tina i le maʻisuka.

Pe a fuafua le tikeri o le lamatiaga o le maua o le maʻisuka, e tatau i se tasi ona amanaia e le gata o le i ai o tagata mamaʻi, ae o la latou numera foi: o le tele o le aiga o aiga o le maʻisuka, o le maualuga atu lea e ono mafai ona atiaʻe le faamai, ia maua uma e maʻi i le ituaiga o maʻisuka.

I le matua, o le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka 1 e faʻaitiitia ma e seasea maua ona maua mo le taimi muamua i tagata matutua. Ae o le avanoa e atiae ai le maʻisuka ituaiga 2 i luga o le feteenaiga e ese mai pe a mavae le 40 tausaga, aemaise lava i lalo o le faatosinaga o le pepelo.

O se gasegase maualuga faaleaiga i le maʻisuka e mafai ona fesoasoani i le maʻisuka fananau. E atiina ae pe a mavae le 20 vaiaso o le maitaga, ei ai se suiga i tua pe a uma ona fanau, ae o loʻo i ai pea le tulaga lamatia o se fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i le sefulu tausaga.

O se gasegase o le maʻisuka ma le agaʻi i le ituaiga lona lua o le maʻisuka e tatau ona amanaia i ni tulaga patino: fuafuaga faaleaiga, filifilia o galuega, ma sili ona taua - i le ala o le olaga. E tatau ona fetuutuunai le taumafa ma le gaioiga faaletino, aloese mai le atuatuvale ma faʻamalosia le faʻalavelave puipuia.

Aiga

E faigata tele ona tuʻuina atu se tali le mautonu i le fesili pe o le maʻi suka e maua. Afai e te vaʻai atili i auiliiliga, e manino lava o le vavave i le atinaʻeina o lenei maʻi e faʻasalalauina. E le gata i lea, o ituaiga uma o faʻamaʻi e mafai ona matua ese lava le amio.

I matua matua soifua maloloina, e maua uma e tamaiti le avanoa e maua ai le maʻisuka ituaiga 1. O se tofi talitutusa e iloa e ia lava e ala i se tupulaga. I le avea ai o se puipuiga, o le faʻamalosi masani o tamaiti e mafai ona faia. O le faʻaaogaina o falaoamata e sili atu ona lelei le faʻamapulaʻa poʻo le vavaeese atoa mai le meaai.

I le pasene, e na o le 5-10% o tamaiti e mafai ona maua lenei maʻi, ae mo matua o lenei faailoga e na o le 2-5%. E le gata i lea, o loʻo i ai i tamaloloa le maualuga o le lamatiaga o le faʻaleagaina nai lo tamaitai.

Afai o se tasi o matua o se taʻavale o le maʻisuka ituaiga 1, ona maua lea o le maʻisuka i le na o le 5% o mataupu. 21% o le tulaga o le aʻafiaga o tamaiti pe a mamai mama ma tama i le maʻisuka. Afai e fanau masaga ma o le tasi o pepe o loʻo maua i le T1DM, o lona lua o le a maua i le maʻisuka ile taimi. O le pasene e mafai ona fesuiaʻi pe afai, e faaopoopo atu i matua o le maʻisuka, pe a maʻi se tasi o le aiga.

Ae e tele naua mataupu o le ituaiga suka o le maʻisuka ituaiga 2. E tusa lava pe tasi le matua maʻi, o le pepe e 80% e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. O le le tausisia o fautuaga faʻapitoa e mafai ona faʻavavevave ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

Fautuaga aoga

E oʻo lava i se maualuga maualuga o faʻamaʻi, e mafai ona puipuia le ono mafai ona faʻaalia. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e:

  • 'ai fua saʻo. O meaʻai talafeagai e aofia ai le teenaina o selu, falaoamata o gaʻo, gaʻo, lea e ono mafua ai le mamafa. O meaai vave i meaʻai vave o le a sili ona faʻaumatia uma. Faatapulaa meaai mama. E leai se mea e tatau ona e faʻafefe. O mea uma lava e tatau ona i ai i le faʻalelei,
  • savali i le ea fou. E tusa ma le afa itula i le aso e tatau ona faia mo le savali i le ea fou i luga o vae. O le gaoioi lemu e le vaivai, ae i le taimi lava e tasi e maua ai e le tino ni mea faʻaletino laiti,

O le mea e leaga ai, e oʻo lava ia i latou o loʻo tausisia fautuaga uma e 100% e le puipuia mai le ono faʻaleagaina o latou tulaga soifua maloloina. O ia tagata e tatau ona mataʻituina pea a latou toto suka i le suka e puipuia ai le faateleina o le tulaga taliaina. Ma faatasi ai ma le amataga o uluaʻi faailoga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faʻatonu le togafitiga talafeagai.

A tupu le maʻi

Ae mo le atinaʻeina o se maʻi, e le lava le maua o le maʻisuka i totonu o le aiga, o mafuaʻaga nei e mafua ai le atinaʻeina o suiga faʻapitoa:

  • amioga le lelei (i tamaiti o faʻaaluina le tele o taimi i le komepiuta, pe a iai se vailaau, o le maʻi le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona tupu, lea o loʻo i ai le vaʻaia o le gaosiga o le insulin atrophy).

O nei mea uma e afaina ai le gaioiga o le pancreas ma faʻalavelave i le gaosia o le insulin.

Ae o maʻi faʻamaʻi o le maʻisuka pe leai foi, ma e mafai ona aloese pe afai o le gaʻo.

Le matafaioi o le pepelo

O se faʻamaʻi pipisi e faʻaalia ai le i ai i totonu o le aiga o se togafitiga o le tasi ituaiga (sili atu nai lo le muamua, o le lona lua o le sili atu lea o uiga o se tagata ua maua). Afai o ituaiga uma o togafitiga o loʻo maua e le masani ai i totonu o aiga, o lona uiga e le tele se taua tele iinei e ui lava o loʻo i ai se mea muamua, ae o le amataina o le maʻi o le a faʻalagolago i mea moni.

E tusa ai ma fuainumera faafomaʻi, o fuainumera nei e mafai ona faʻamoemoeina e faʻatuatuaina:

  1. O le ituaiga lona lua o togafitiga faʻapitoa e tupu pe afai e lua pe sili atu tagata o loʻo mafatia i ai i le augatupulaga talu ai.
  2. O se tina ei ai le ituaiga maʻisuka muamua e mafai ona fanau mai se pepe soifua maloloina ma le 3% avanoa e maua ai maʻi.
  3. Afai e maʻi le tama, o le tulaga lamatia e oʻo atu i le 9% (i le laina tane, o le tuʻuina atu o le predisposition i le maʻi mai le tama i le tamaitiiti e sili atu le maualuga).
  4. A maʻi matua uma e lua, ona oʻo lea i le 21-22% o le tamaititi, o lenei tulaga e maualuga pe afai o le tina ua i ai se togafitiga o le gaosiga o le suka i luma o le maitaga pe na tulaʻi mai i le taimi o le gaioiga.

Le eseesega i le va o ituaiga 1 ma le 2 o le maʻisuka

E taua le iloa o le avanoa avanoa o le alualu i luma o se faʻamaʻi matautia e eseese i le muamua ma le lua o fesuiaiga o le maʻi. E afua ona o faʻafitauli matuia o loʻo leʻo malamalama atoatoa i ai.

E na o le iloa e iai i le DNA tagata ei ai le itiiti ifo ma le 8-9 gaʻo e afaina ai le metabolism. O le talanoa e uiga ia i latou e faia tuusaʻo, i se tulaga aoao, e leʻi mafai. Na o le pau le mea e faalagolago i ai le tumau o le iloa o tulaga lamatia mo le atiaʻeina o le faamai.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e tupu pe a uma tulaga faʻaosooso nei:

Se ata e ese le eseese mo le suiga lona lua o le maʻi. O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻatagaina e le tofi? O le mea moni lenei e fiafia i le maʻi. O le tali e leai, ae e tatau ona e iloa mea taua e mafai ona faateleina ai le lamatia o lona tupu ...

  1. Aiga ma le maʻisuka. Ua faʻamaonia le saienitisi o loʻo i ai se faʻamalamalamaga tuusaʻo i le va o le maʻi o se maʻi i matua ma le avanoa i fanau i le lumanaʻi. O lea la, afai e na o se tina po o se tama, o le maʻisuka, e 40-50%, pe afai e lua e maʻi, 50-70%.
  2. Mafuaaga
  3. Dyslipidemia. O le faateleina o le maualuga lipoproteins maualalo, triglycerides ma le cholesterol e ono afaina ai le tulaga o le maʻi.
  4. Toto maualuga.
  5. Hearts and strokes i le taimi ua tuanaʻi.
  6. Stein-Leventhal syndrome (polycystic ovary).
  7. Fanau mai o le fetus e sili atu i le 4 kilokalama poʻo le talafaasolopito o le maʻisuka faʻamaʻi.
  8. Faʻaleagaina le gaosiga o le carbohydrate.

E mafai e le maʻisuka ona pasia i se tofi?

O se mea e sili ona manaia o le mea moni o le aʻafiaga e lamatia ai se faafitauli e ese mai i le vavalalata o le mafutaga. Ua faʻamaonia o le avanoa o le faʻasalalau o le maʻi mai le tina i le tamaitiiti e 10-20%. Afai o le tamaititi e tutusa le masaga, o le pasene e maualuga i le 50%. I le tulaga o matua uma e lua, o le 70-80% i le tamaititi lona lua (naʻo le taimi e le lelei ai le muamua).

E le mafai i taimi uma ona malamalama i le ala e maua ai le maʻisuka. O nisi taimi o faʻasologa o faʻafitauli e tupu i tupulaga taʻitasi. Ae ui i lea, o mataupu o le faia o se togafitiga o le gaosiga o le gaʻo i totonu o se tamamatua ma le atalii o le tama, mo se faataitaiga, e masani ona faamaumauina.

E toe faʻamaonia ai e lenei mea o le "faʻamaʻi maʻi" e le o se mea na tupu. O le faateleina o le tulaga gafatia i ai o loo auina atu.

Le mea e fai

E taua le taʻu atu i le taimi lava lena e matua faigata lava ona puipuia oe lava mai le amataga o le maʻi. E leai se tasi e mafai ona ia taʻu tonu le taimi e amata ai. Ae ui i lea, o loʻo i ai le tele o fuataga e ono mafai ona iloa ai le lamatiaga o le faatupuina o le hyperglycemia, ma i nisi tulaga, puipuia ai.

E aofia ai:

O lenei faiga o le a le puipuia ai le tagata maʻi e le 100%, ae o le a mautinoa ai lona malosi. E le gasegase o ia i le maʻisuka, ae o tamaiti o loʻo i ai se talaga fatuga mamafa e tatau ona togafitia ma le tausiga faapitoa.

Uluai ituaiga faʻamaʻi

O maʻi o le ituaiga muamua ma le lona lua o faʻamaʻi tino ese lava. E i ai a latou vasega eseese ma eseese mafuaaga. Pau lava le mea latou te tutusa ai o le iʻuga o le faʻafitauli o faʻamaʻi faʻamaʻi, o loʻo i ai le tasi o faailoga masani - o le faateleina o le maualuga o le suka i le taimi o le suʻesuʻega e ala i le toto. O le mea lea, ina ia iloa ai pe o le maʻisuka ua faʻatoʻaina, e tatau ona amanaʻiaina lona tulaga.

O le maʻisuka ituaiga 1 e tele lava ina maua. O lenei faʻamaʻi e tupu mai ona o se taunuuga o le autoimmune faagasologa. O lenei faiga e fasiotia ai sela faapitoa o le pancreas e maua ai le insulin. O se taunuuga, i le iuga, e leai se mea e maua ai le inisalini i le tino. I lenei tulaga, naʻo inisiua inisalini e mafai ona fesoasoani i le tagata maʻi, o lona uiga, o le faʻaaogaina mai fafo i se fua faʻatatau fuafua lelei.

I le taimi nei, toetoe o faʻamatalaga uma i luga o le auala e tuʻuina atu ai le maʻisuka. Peitai, o tali i fesili pe mafai ona togafitia ma pe mafai ona taofia lona atinaʻe i se tamaititi e le lelei lava. I le taimi nei, e le mafai e saienitisi ona faatosina le tofi mai le tina po o le tama o nisi faamaʻi, faapea foi ma le taofia o le autoimmune. Ae o loʻo faia se pancreas e leai ni mea - o le a faʻapipiʻi i tua ma fuafua fua le fuainumera o le inisalini, ona tosoina lea i totonu o le tino.

Lona lua ituaiga faʻamaʻi

O le tali i le fesili pe o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻatoʻaina e lelei foi. E i ai se mea na tupu mai i le mea na tupu. O lenei faʻamaʻi e tupu pe a faia le inisalini e le pancreas i se voluma masani.

Ae ui i lea, o le inisalini e taliaina i totonu o le tino (tele gaʻo), lea e tatau ona fusifusia i le inisalini ma felauaiga glucose i sela, e le o galue pe leai foi se galuega. O se taunuuga, o le kulukose e le ulu atu i sela, ae faʻaputu i le toto. O le siama, e ui i lea, o le faailogaina o le leai o le kulukose, lea e mafua ai le pancreas e maua ai nisi inisalini. O le uiga o le maualalo o le faʻaleleia o faʻaleleia ma e faʻatoʻateleina.

Aʻo galue i lenei faiga, e vave faʻavave le pancreas. O siama e maua ai le inisalini e faʻaumatia. Tusa e mafai ona suia i le fiva. I lenei tulaga, e leai se isi mea e maua ai le inisalini, ma o le toilalo o le ituaiga lona lua e alu i le muamua. O le tali lenei i le fesili pe o le toilalo o le ituaiga muamua e mafai ona tupu pe afai e le o se tofi mai le tama po o le tina.

Tofi

  • O le ituaiga muamua o le maʻisuka e maua mai le tama i le 10% o mataupu, mai le tina i le 3 - 7%. E faʻaalia i lenei tulaga i se tamaititi e le sili atu i le 20 tausaga le matutua, e masani lava o se taunuuga o le atuatuvale poʻo se gasegase tuga, o lona uiga, i le faʻavaivaia o puipuiga,
  • A maʻi matua uma e lua, o le avanoa e maua ai se pepe - o le maʻisuka e 70 - 80%. Ae peitai, afai e te puipuia lau tama mai le mafatiaga ma maʻi ogaoga e oʻo i le 20 tausaga, ona mafai lea ona ia "sili atu" i lenei ituaiga o maʻi,
  • O le ituaiga lona lua o le maʻisuka malosi e mafai foi ona faʻataunuʻuina le faʻamaoni. E faʻaalia mai ia lava i le matua - pe a mavae le 30 tausaga. O le tele o taimi e faʻasalalau mai matua matutua, ae o le avanoa e faʻasalalau mai se tasi o aiga e sili atu - 30%. Afai e maua uma e matua le maʻisuka, o le avanoa o le maua o se pepe ma se maʻi e 100%,
  • O le maʻisuka ituaiga 2 e le gata ina mafai ona tuʻufaʻatasia, ae e maua foi ona o le iʻuga o se olaga le lelei,
  • Mo le le manuia o le ituaiga muamua, o le tulaga lamatia o le felauaiga e ala i le tane, faapea foi ma le tama tane, e maualuga atu nai lo le tamaitai
  • Afai o le gasegase o le uluaʻi ituaiga na mafatia i matua matutua, ona ono maʻi ai lea o fanau a le la fanau e 10%. E ui e mafai ona maʻi o latou matua ma na o le 3 - 5% le ono mafai.

E tatau i matua ona mafaufau afai e maua se tasi o masaga i le maʻisuka i se ituaiga o le insulin, o lona uiga o le masaga lona lua e maʻi foi e 50%. A oʻo mai i le non-inisalini-tutoatasi-foliga - 70%.

Tuuina atu o faamai

O nisi tagata latou te mafaufau foi pe faapefea ona faasalalauina le maʻisuka. Po o le a lava lona ituaiga, na o le pau lava le ala e faʻaaogaina ai lenei toilalo e ala i le tofi. O lona uiga, e le mafai ona pisia i le toto, e le faʻasalalauina e ala i le faʻafesoʻotaʻi faaletino o se tagata maʻi ma se soifua maloloina.

Ae peitai, e mafai ona latou mamaʻi e le gata i le tofi mai o latou matua. O le maʻisuka ituaiga 2 e tupu lava ia. E tele mafuaʻaga mo lenei:

  1. I le matua, o le lelei o le faʻalogo ua faʻaitiitia, ma ua amata ona sili atu ona leaga i le inisalini,
  2. O le tele o mea e mafua ai le faʻaleagaina o faʻaleleia poʻo a latou mea leaga, o lea e tatau ai ona e mataʻituina le mamafa,
  3. O le le lava o le gaioiga faaletino e taʻitaʻia ai le mea moni o le kulukose o loʻo faʻagesegese ona liua i le malosi ma faʻateleina i totonu o le toto,
  4. O amioga le lelei (ulaula, ava malosi) faʻaleagaina le metabolism ma faʻaleagaina le metabolism, lea e mafai ona mafua ai le maʻisuka,
  5. Taumafa le lelei - faʻaleagaina o tagata tausi maʻi, o gaʻo, gaʻo e mafai foi ona faateleina le ono mafai ona maʻi.

O le tele o faʻamaʻi pipisi, o le maʻi suka e mafai ona "mauaina" ma tutoʻatasi. O le mea lea, e aoga le mafaufau ma le faʻaeteete i lou soifua maloloina ma mataʻituina lou olaga, aemaise i latou o loʻo lamatia mo lenei maʻi.

Ituaiga o le maʻisuka ma le matafaioi a le genetics i faʻamaʻi pipisi

O lenei faʻamaʻi e tupu ona o faʻamaʻi peta o le pancreas ua faʻaleagaina. Ma, i le isi itu, e amataina e le tino le faagasologa o le autoimmune lea e aofia ai le lymphocytes ma o le MHC proteins i luga o le pito i luga o sulu.

I le tulaga o le i ai o nisi ituaiga (e tusa ma le limasefulu oi latou), o loo i ai le mate tele o sela o le pancreatic. O lenei genotype e maua mai i matua ia latou fanau.

Ituaiga o le maʻisuka:

  • Tusa 1 maʻisuka maʻi (insulin-faalagolago). O le pancreas e maua ai sina insulin.
  • Tusa 2 maʻisuka maʻi (inisalini). E le mafai e le tino ona faʻaaoga le kulukose mai le toto.

O le maʻisuka ituaiga 1 e maua

O se vaega faapitoa o lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona faʻaalia mai i le augatupulaga muamua, ae i isi mea. E aliali mai afai e le maua e matua lenei faʻamaʻi, e le o lona uiga o le a le afaina a latou fanau.

O le isi mea le lelei e faamaonia e saienitisi o le ituaiga 1 diabetes e mafai ona auina atu e tusa lava pe leai ni mea lamatia. O le faʻatinoga o puipuiga (mea taumafa, gaioiga faaletino) e le o taimi uma e faatagaina ai se tagata e aloese mai lenei faʻamaʻi.

Ma e oʻo lava i se tagata tomai faapitoa, o le mauaina uma o suega talafeagai i luga o le lima, o le a le mafai ona tali le fesili "E mafai ona maua le tofi o le maʻisuka ituaiga 1?" E na o le pau lava le taimi e mafai ona maua ai se faaiuga i luga o le tulaga o le maʻi i se taimi faapitoa i le taimi. E mafai ona avea lenei ma se toesea atoa o faailoga o le maʻi, poo le i ai o le maʻisuka poo le maʻisuka.

O faʻataʻitaʻiga o le a faʻaalia i le faateleina o le suka o le toto ma, o se taunuuga, maualuga o numera o se faailoga e pei o le hemoglobin glycosylated. Afai e te le vave totogiina le suka maualuga i se taumafataga faapitoa ma faamalositino, e mafai ona oo atu i taunuuga leaga. O loʻo matou talanoa e uiga i le tele o faʻaumatiaga o sela e maua ai le inisalini.

Ina ia maua se tali i le fesili pe o le ituaiga 1 maʻisuka ua faʻatoʻaina, e mafai ona e faasino i fuainumera. Afai e te talitonu i fuainumera, ona laʻititi lea o le pasene o le faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma mafuaʻaga faʻavae (2-10%).

Afai e maʻi le tamā, o le a sili atu ona maua le faʻamaʻi - 9%. Afai e maʻi le tina, na o le 3%.

Afai tatou te mafaufau i le mataupu o masaga tutusa, ona avea lea o le avanoa e atiina ae ai le maʻisuka, afai e maua e matua uma se maʻi, pe a ma le 20%. Ae afai o le maʻi na faʻaalia i le tamaitiiti e toʻatasi mai se ulugalii, ona sosoo ai lea ma le lona lua, atonu e iai foi lenei maʻi. E mafai mo le taimi ona faʻalilolilo faʻalilolilo ma e leai ni faʻamaʻi. O le avanoa o se atinaʻega o mea tutupu e toetoe 50%.

Afai e te suʻe suʻe suʻi a itiiti ifo ma le tasi i tausaga taʻitasi, ona lava lea e iloa ai le maʻi i le taimi ma faia togafitiga. I lenei tulaga, o okeni ma tisipenisi o le a leai se taimi e faia ai suiga e le mafai ona suia.

E tatau ona maitauina e faavae i luga o faʻamatalaga lata mai, o le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 1 ua amata ona faʻaitiitia. E le gata i lea, i le pe a ma le 30 ona tausaga, o le a le toe i ai le avanoa o le maʻi.

Auala e atiaʻe ai le maʻi

O le faiga tonu o le amataina o le maʻi e le o iloa. Ae o fomaʻi e faailoa mai se vaega o mea moni, i luma o le faʻateleina o le aʻafiaga o lenei maʻi o le endocrine:

  • faaleagaina i nisi fausaga o le pancreas,
  • afaina
  • afaina o le tino
  • popole
  • faʻamaʻi pipisi
  • maualalo galuega
  • genis predisposition.

Tamaiti o loʻo mafatia o latou matua mai le maʻisuka ua i ai le faateleina o le gasegase. Ae o lenei maʻi tuʻufua e le faʻaalia i tagata uma. O le ono tulai mai o se mea e tupu e faateleina i le tuufaatasiga o le tele o mea lamatia.

Inisalini faalagolago i le maʻisuka

Pusa I le maʻi e atiina ae i tupulaga talavou: tamaiti ma talavou. O pepe e iai le maʻisuka i le maʻisuka e mafai ona fananau mai i matua soifua maloloina. O lenei mea e mafua mai i le mea moni o le tele o vailaau faʻasolo e tuʻuina atu e ala i se augatupulaga. I le taimi lava e tasi, o le tulaga lamatia o le maua o le maʻi mai le tamā e maualuga atu nai lo le tina.

O le toatele o tagata o le aiga e mafatia i se ituaiga o le faamaʻi o le insulin, o le tele foi lea mo se tamaitiiti e atiina ae. Afai o se tasi o matua e maua i le maʻisuka, o lona uiga o le avanoa i le tamaititi e 4-5%: ma se tama maʻi - 9%, tina - 3%. Afai o le maʻi ua maua i matua uma, o lona uiga o le avanoa i lona atinaʻe i le tamaititi e tusa ai ma le ituaiga muamua e 21%. O lona uiga e na o le 1 i le 5 tamaiti o le a atiina ae le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

O lenei ituaiga o faʻamaʻi e tuʻuina atu e oʻo lava i mataupu e leai ni faʻafitauli. Afai e fuafua tonu e faapea ole numera o peta e nafa ma le gaosiga o le inisalini e le taua, pe ua le oi ai, e tusa lava pe e te mulimuli i se meaai ma tausia se olaga ola, e le mafai ona faaseseina le fatuga.

O le faʻafitauli o faʻamaʻi i se masaga foliga tutusa, pe a faʻapea o le lona lua ua maua i le maʻisuka e faalagolago i le insulin, e 50%. O lenei faʻamaʻi ua maua i tupulaga talavou. Afai o le a le i ai le 30 tausaga, o le a mafai ona e toʻafilemu. I se tausaga mulimuli ane, o le maʻisuka ituaiga 1 e le tupu.

Faʻafitauli, faʻamaʻi pipisi, faʻaleagaina o vaega o le pancreas e ono faʻaosofia ai le amataga o le maʻi. O le mafuaʻaga o le maʻisuka 1 e mafai ona avea ma faʻamaʻi pipisi mo tamaiti: rubella, mumps, chickenpox, laula.

Faatasi ai ma le alualu i luma o nei ituaiga o faamaʻi, o virus e maua mai ai palatini e foliga tutusa ma suauu beta e maua ai le inisalini. O le tino e maua ai faʻamaʻi e mafai ona faʻaumatia faʻamaʻi siama. Ae latou te faaleagaina ia sela e maua ai le inisalini.

E taua le malamalama e le o pepe uma o le a maua i le maʻisuka pe a mavae le maʻi. Ae afai o matua o le tina po o le tama o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, ona faateleina ai lea o le maʻisuka i le tamaitiiti.

Le maʻisuka e le o le insulin

O le tele lava o taimi, e faʻamaonia ai e endocrinologists maʻi II. O le le mautonu o sela i le gaosiga o le inisalini ua gafa. Ae i le taimi lava e tasi, e tatau i se tagata ona manatua le leaga o aʻafiaga o le faʻaosofia o mea.

O le tulaga o le maʻisuka e oʻo ile 40% pe a maʻi se tasi o matua. Afai e masani matua uma i le maʻisuka, o le a maua e le tamaititi se faʻamaʻi ma se avanoa e 70%. I totonu o masaga tutusa, o le maʻi na faʻaalia i le 60% o mataupu, i masaga tutusa - i le 30%.

I le sailia o le avanoa o le faʻasalaga o se faʻamaʻi mai le tagata i le tagata, e tatau i se tasi ona malamalama e tusa lava pe i ai se genetic predisposition, e mafai ona puipuia le ono mafai ona atiaʻe se faʻamaʻi. O le tulaga ua faateteleina e le mea moni e faapea o se faamaʻi lea o tagata o le lei litaea ma le litaea tausaga. O lona uiga, e amata ona tuputupu ae malie, e le o matauina muamua faaaliga. E liliu tagata i faʻailoga e tusa lava pe o le a le mamafa le tulaga.

I le taimi lava e tasi, e avea tagata ma tagata mamaʻi o le endocrinologist pe a uma le 45 tausaga. O le mea lea, o mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le faʻamaʻi ua taʻua e le o lona faʻaliliuina i le toto, ae o le aʻafiaga o le faʻaleagaina o mea. Afai e te mulimulitai i tulafono, o lona uiga o le maʻisuka e ono mafai ona faʻaititia.

Puipuia faʻamaʻi

I le malamalama ai pe faapefea ona tuʻuina atu le maʻisuka, e malamalama tagata maʻi e maua ei latou le avanoa e aloese mai ai. E moni, e na o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaogaina. Faatasi ai ma uiga leaga, e tatau i tagata ona mataʻituina lo latou ola maloloina ma le mamafa. O le faiga o gaoioiga faaletino e taua tele. A uma mea uma, o filifili filifilia saʻo e ono mafai ona totogi mo le inisalini immunity e sela.

O togafitiga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • teenaina o meaʻai gaʻo vailaʻau faʻatautaia,
  • faaitiitia le aofaʻi o le gaʻo i totonu o le tino,
  • faateleina le gaioiga
  • pulea le maualuga o le taumafaina o masima,
  • o suʻesuʻega faifai pea, e aofia ai le siakiina o le toto, faia o le suʻega toleniga o le kulukose, suʻesuʻega mo le hemoglobin glycosylated.

E tatau ona faʻafiti naʻo gaoa meaʻai gaʻo: suamalie, solo, suauu faamama. Faʻaaoga meaʻai gaʻo, i le taimi o le faʻamavaega o le tino o loʻo aʻafia ai le faʻaleleia o le tino, e tatau i le taeao. O a latou meaʻai e faʻaosofia ai se faʻaopoopoga i le glucose concentration. I le taimi lava lea e tasi, e le oʻo i le tino le tele o avega; o le masaniga o le tino o le pancreas e faʻamalosia.

E ui i le mea moni o le maʻisuka ua manatu o se faʻamaʻi faʻamaʻi, e matua mautinoa lava le taofia o lona atinaʻe pe faʻatuai le amataga o le taimi.

Faʻavasegaga

I le lalolagi ei ai ituaiga 2 o le maʻisuka, e eseese i le tino mo le inisalini:

  1. Inisalini faʻalagolago i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le hormone e toetoe lava a le maua, ae afai e maua mai, e le lava mo le gaʻo atoatoa o le gaʻo. O nei tagata maʻi e manaʻomia le toe fesuiaiga o togafitiga faʻatasi ai ma le inisalini, lea e faʻatinoina i le olaga atoa i nisi o vailaʻau.
  1. O le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le gaosiga o le inisalini e tupu i totonu o tapulaa masani, ae le mafai e le au resitala ona iloa. Mo nei tagata gasegase, o togafitiga e aofia ai togafitiga o meaʻai ma ave fualaau lea e faaosofia ai le mauaina o inisalini.

Vaega o lamatiaga ma le faʻamaoni

E tusa ai ma fuainumera, e mafai e tagata taʻitoʻatasi ona i ai se togafitiga faʻapitoa, ae i le mataupu pe a faia nisi tulaga lelei mo lona atinaʻe lea e faʻasalaga ai le maʻisuka

Vaega o lamatiaga e faigofie i le atinaʻeina o le maʻisuka e aofia ai:

  • Vaʻaiga faʻapitoa
  • Leʻo leʻoʻoʻo,
  • Toto
  • O faʻasolosolo taimi ma maʻi tigaina,
  • Faʻafitauli faʻapetetope i le tino,
  • Soifuaga masani
  • O tulaga faigata e faaosofia ai le faʻasaʻolotoina o le adrenaline i totonu o le toto,
  • Ava malosi
  • O faʻamaʻi faʻalavelave ma maʻi, mulimuli ane o aʻafiaga e maitauina le inisalini e avea ma mea e le talafeagai ai,
  • Faiga faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le puipuiga,
  • Le taumafa poʻo le faʻaaogaina o mea e maua i le maʻisuka.

E maua mai le maʻisuka?

E tusa ai ma faʻamatalaga na lolomiina i le International Endocrinology Journal i le 2017, e tele mafuaaga o le maʻisuka:

  • afaina
  • tausaga pe a ma le 45 tausaga,
  • ituaiga tagata
  • maʻisuka maʻitaga
  • faateleina triglycerides,
  • maualalo galuega
  • mafatiaga masani
  • leai se moe
  • polycystic ovary syndrome,
  • circadian rhythm disturbances,
  • tofi faʻapitoa.

E tusa ai ma le au saienitisi, o le taʻitaʻiga o endocrinologists, o aiga vavalalata o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e iai le lamatiaga o le atiae o le maʻisuka 3 taimi maualuga atu nai lo isi. Sa faia suʻesuʻega faʻavaomalo i lenei vaega.

O le suʻesuʻega na faʻamaonia ai manatu nei o saienitisi:

  1. masaga e tasi ole monogote ole gasegase o le maʻisuka i le 5.1% o mataupu,
  2. i le atinaʻeina o le faʻamaʻi e le tatau ona tuuaia mo se tasi gene e faʻavaivai mai matua, ae o nisi,
  3. o le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka faʻateleina i se ituaiga o ituaiga olaga (faʻasalaga, malupuipuia o meaʻai, amioga le lelei),
  4. O le DM e masani lava ona tupu mai i se gafa e le mafai ona fesootaʻi ma le agavaʻa,
  5. o le uiga o amio o mataupu, o lo latou malosi o le tetee na tele sona sao i le tofi o le maʻisuka. O le itiiti ifo o le tagata e afaina i popolega, atuatuvalega, o le faaitiitia o tulaga lamatia o maʻi.

O le mea lea, e le mafai ona fai mai o le maʻi suka e maua mai i le 100% le avanoa. E mafai e le tasi ona naʻo le tofi o le predisposition. O lona uiga, o aʻafiaga e tuʻuina atu mai aiga e aʻafia ai le faateleina o le pasene o le lamatiaga o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo maua ile laʻititi. O le faamai e mafua mai i le vaivai o le pancreas, o se faaitiitia o le gaosiga o le inisalini. E tatau ona faia le inisalini i aso uma.

O mafuaʻaga nei ma lamatiaga e aʻafia ai le afaina o le maʻisuka ituaiga 1:

  • uiga faʻamaoni. O le lamatiaga o le faamai e oʻo atu i le 30% pe afai o aiga latalata e maua i le maʻisuka,
  • afaina. O uluaʻi tikeri o le tele o meaʻai e mafua ai le maʻisuka e faʻaititi ona faʻagasolo, o le vasega 4 e faʻateleina ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 1 i le 30-40%,
  • pancreatitis. O le pancreatitis faʻapitoa i se tulaga maualuga ua afaina ai le tino o le tino. E le mafai ona faʻaaogaina auala. Taʻitaʻi i le maʻisuka ituaiga 1 i le 80-90% o mataupu,
  • faamai pipisi. O le lemu ma le le lava o le gaosiga o le inisalini e fesootaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi e mafua ai le maʻisuka ile 90% o mataupu,
  • fatu fatu. O le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 1 i totonu o fata e maualuga. E mafua lenei mea ona o se olaga ola solo, le lava o meaai,
  • siosiomaga. Le le lava o le ea ma le vai e vaivai ai le tino. E le mafai e le puipuiga o le tino ona puipuia le ala o le faamaʻi, siama,
  • nofoaga e nofo ai. Residents o Suetena, Finelani e sili atu ona mafatia i le maʻisuka ituaiga 1, o le toatele o tagata uma o le lalolagi.
  • isi mafuaʻaga: tuai ona fanau mai, anemia, tele sclerosis, faʻalavelave, faʻasaʻo tamaiti.

O aʻafiaga o le gasegase o le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai le tuʻufaʻatasiga mai le augatupulaga matutua i aulaʻau laiti (autoantibodies) lea e tauivi ma sela o le tino o le talimalo. E aofia ai:

  1. fomaʻi faʻamalosi i leleti vaʻa beta,
  2. IAA - anti-insulin antibodies,
  3. GAD - auupega i le glutamate decarboxylase.

O le gafa mulimuli e sili ona taua i le atinae o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti. O le i ai o se tasi o le vaega o mea faʻamaʻi i totonu o le tino o se pepe faatoa fanau mai e le o lona uiga o le a tupu le faʻamaʻi. E taua le mafaufau i isi vaega taua o le olaga, le atinaʻe o le pepe.

E taua le malamalama o le faʻamaoni faʻatasi ma isi mea faʻalavelave e faʻateleina ai le tele o taimi i se faʻamaʻi.

2 ituaiga o le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 e le manaʻomia se insulin atili. Ua maua le hormone, o lona aofaiga e masani, ae o sē o le tino e le o malamalama lelei i ai, o le a leai se lagona lelei.

Mo togafitiga, o vailaʻau faʻaaoga e faʻaititia ai le puipuiga o le tino i le inisalini. O tulaga lamatia mo le tupuga o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona vaevaeina i ituaiga e 2: fetuunaiga ma le le suia.

Fesuiaiga (mafai ona mafai ona pulea e tagata):

  • mamafa tele
  • le lava le inu
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • le lelei
  • maʻisuka maʻitaga
  • toto maualuga
  • ulaula
  • fatu fatu
  • faʻamaʻi
  • sili atu le mamafa o tupe maua mai fafine maʻitaga,
  • autoimmune pathologies,
  • le lelei o le vevela.

E le mafai ona suia (e le mafai ona suia):

  • uiga faʻamaoni. O le tamaititi na te faʻaaogaina se vailaau i le atinaʻeina o le faʻamaʻi mai matua,
  • taʻaloga
  • itupa
  • tausaga

E tusa ai ma fuainumera, o matua e le maua i le maʻisuka e mafai ona maua se tamaititi maʻi ma le maʻisuka ituaiga 1. O se pepe faatoa fananau mai na maua le faʻamaʻi mai aiga i le tasi poʻo le 2 augatupulaga.

I luga o le laina tane, o le maʻisuka e tele lava ina faasalalauina i le fafine - 25% le itiiti. O le tane ma le ava, e maua uma i le maʻisuka, o le a fanauina se tamaititi maʻi ma e tusa ma le 21%. I le tulaga o loʻo maʻi le tasi matua - e iai se avanoa e 1%.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻisuka eseese. O loʻo faamatalaina i le auai o le tele o genes i pathogenesis (MODY ma isi). O le faʻaitiitia o le β-cell gaoioiga e oʻo atu ai i le gasegase o le carbohydrate metabolism, o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

E le mafai ona togafitia le maʻisuka, ae o le tikeri o lona faʻaaliga e mafai ona puipuia.

Mutuale o le gene's receptor gene is a common cause of diabetes in older people. Suiga i le nusipepa e aʻafia ai le faʻaitiitia o le fua o le biosynthesis o le inisalini, felaʻuaiga i le intracellular, taʻitaʻia ai ni faaletonu i le fusifusia o le inisalini, faʻaleagaina o le namu e maua mai ai lenei hormone.

Faʻafitauli i tamaiti

I tamaiti, o le maʻisuka 1 e masani lava ona maua. E taʻua o le insulin-faʻalagolago. E manaʻomia e le tamaititi le inisalini i aso uma. E le mafai e lona tino ona gaosia le aofaiga talafeagai o le hormone e gaosia ai le kulukose, lea e maua ai le tino ma le malosi.

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi i tamaiti e faʻaosofia e mafuaʻaga nei:

  • predisposition. E maua mai le aiga vavalalata, e oʻo lava i le tele o augatupulaga. Pe a faʻamaonia le maʻisuka i tamaiti, o le aofaʻi o tagata maʻi uma lava, e tusa lava pe le o vavalalata, e amanaʻiaina
  • faateleina le kulukose i fafine ao maitaga. I lenei tulaga, o le glucose e pasi saoloto i le placenta. Ua mafatia le tamaitiiti mai lona soona fai. Fanau mai i se faʻamaʻi poo se lamatiaga tele o lona atinaʻe i masina a sau,
  • amio le taua. E le faʻaitiitia le maualuga o le suka i le toto pe a leai se tino,
  • telefoni suamalie. Candies, sukalati i le tele o mea e faʻafefe ai le malcreatic malfunctions. E faʻaitiitia le gaosia o le insulin hormone
  • isi mafuaaga: faʻamaʻi pipisi o vailaʻau faʻateleina, faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi, faʻamaʻi.

Taofiaga

O le puipuia o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e aofia ai le tele o fua faatatau e faʻaleleia ai le lelei o le ola o le tagata.

O matua o tamaiti oe ua muai fatuina le maʻisuka e tatau ona puipuia mai le maʻisuka mai le fanau mai. O nisi nei o fautuaga:

  1. susu ile susu ile 1 tausaga ma le umi,
  2. usitai i le kalena o tui,
  3. soifua maloloina
  4. tuʻuina atu o meaai lelei,
  5. faʻamaʻi faʻamaʻi
  6. siakiina o le tino
  7. suʻesuʻega faafomaʻi masani, siaki le kulukose.

O le puipuia o le fanau mai o se tamaititi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona faia e se fafine maʻitaga. O meaʻai, e tatau ona aloese mai le popolega. O le fananau mai o se tamaititi mamafa e tatau ona avea o se faailoga i le mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 1.

O le tausisia o puipuiga mai matua o se pepe faatoa fananau mai, o le iloa vave o le faamai i le 90% o mataupu e fesoasoani e aloese ai mai faafitauli, maasiasi.

O mea autu mo le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

  1. faʻasaʻoina o meaʻai,
  2. faaitiitia i le aofaiga o suka i meaai, gaʻo,
  3. inu tele vai
  4. gaoioiga faaletino
  5. paleni mamafa
  6. tulaga masani o le moe
  7. leai se popole
  8. togafitiga o le maualuga
  9. tuʻuina atu o sikaleti,
  10. suʻesuʻega taimi, suʻesuʻega toto mo le maualuga o le suka.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i le tofi o le maʻisuka i le vitio:

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e le maua faʻatasi ma le 100% le tulaga e tupu. Gagana e saofagā i le atinaʻeina o le faʻamaʻi faatasi ai ma le tele o mea taua. O le gaioiga e tasi o kenera, o suiga e le taua. O lo latou vaʻaia na o le faʻaalia o se tulaga lamatia.

Tuua Lau Faamatalaga