O le gaioiga o le insulin i le tino: o le a le mea e maua i le maʻisuka?

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e faʻaalia i le faʻaitiitia o le pulelaʻau (poʻo lona toesea atoa) o le inisalini pancreatic. Ina ia totogi le leai o lenei siama i totonu o le tino, ua fautuaina e fomaʻi le inisalini. Ae i nisi o tagata gasegase, o la latou faʻaoga e le maua ai ni faaiʻuga. Ae a pe afai e le fesoasoani le inisalini? Ma o le a se mea e mafai ona aafia ai lona aoga?

Faʻaleleia olaga ma mea e teu ai

E tele mafuaʻaga e le fesoasoani ai le inisalini i le maʻisuka e faʻamaonia ai le suka o le toto. Muamua lava, e tatau ona maitauina, e pei lava o isi fualaau, o le inisalini o loʻo i ai se aso e muta ai, mulimuli ane o lona faʻaaogaina e le gata e le maua ai ni taunuuga lelei, ae mafai foʻi ona afaina ai le soifua maloloina.

I le taimi lava e tasi, e tatau ona fai mai o le umi o le inisalini e tatau ona faitaulia pe a uma ona tatala le vailaʻau. Mo nisi auiliiliga e uiga i le ola ola o fualaau faasaina taitasi o loʻo tusia i le faʻamatalaga, lea e faʻapipiʻi i fualaau taʻitasi.

E le gata i lea, e tusa lava pe o aso e muta ai le masani, o vailaau e mafai ona vave faʻaleagaina pe afai e le tausisia e le tagata maʻi tulafono mo lona teuina. O inisalini e aofia ai oloa e tatau ona puipuia mai le faʻamaʻi, faʻafeololo ma faʻaalia i le susulu o le la. E tatau ona teuina i le vevela o le potu (20-22 tikeri) ma i se nofoaga pogisa.

Talosaga faʻaoga

O le tele lava o taimi, o le maʻisuka o loʻo faʻamaonia ai le iniseti o le inisalini e fai i taimi umi e faʻatasi ai ma le insulin. I le avea ai o se tulafono, o nei fualaau oona e aoina i totonu o le tasi suauu ma faʻatautaia i le taimi e tasi. Peitai, i lenei tulaga e taua tele le mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi. E masani lava, o le gaioiga a tagata gasegase o loʻo faʻatuina mo latou lava suʻega o le inisalini e pupuu ma umi, o se tasi lea o mafuaʻaga e le fesoasoani ai i le faʻafaigofieina o le toto suka.

O vailaau uumi umi e mafai foi ona leiloa o latou faʻamalologa pe a faʻafefiloi ma fualaau faʻamaʻi. I lalo o le faatosina a le vaega mulimuli, o lo latou faʻamaonia o loʻo taofia, ma o le inisiua e le maua ai soʻo se iuga. Mo lenei mafuaʻaga, e le fautuaina e fomaʻi le faia o se filifiliga i luga o la latou lava vailaʻau faʻasaina ma le tele o aʻafiaga.

E le gata i lea, afai e le fesoasoani le inisalini, e tatau foi ona iloilo le faagasologa o lona pulega. O le toʻatele o tagata latou te faia ni mea sese matuia pe a tui, ona o lea latou te le mafai ai ona faʻamautuina o latou tulaga.

O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, e toʻatele tagata latou te le gauai atu i le i ai o le ea i le tui. Ma o lenei mea taua tele. O lona i ai e taʻitaʻia ai le faʻaititia o le aofaiga o le hormone na faʻalauiloaina, ma, e masani lava, e le tusa ai ma le talaaga o lenei mea, o le gaioiga o le faʻaitiitia o le suka suka ua taofia.

O se tasi o itu taua i le fausiaina o inisiua o le filifiliga lea o le nofoaga o inisiua. E sili atu le leaga pe a fai o le folasaga e tupu i sulu po o paʻu luga i luga aʻe o le papa. Injections e tatau ona faia tuusao i le itu ole tauau poʻo le manava. O nei vaega e sili ona talafeagai mo le puleaina o le inisalini.

Ae ui i lea, o injections i le itumalo e tasi e faasaina. E tatau ona mafai ona tuʻufaʻatasia saʻo vaega o le vailaʻau faʻamalositino, talu ai ona faʻalagolago foi i lona aoga. Ua faamatalaina e tagata tomai faapitoa le tele o algorithms mo le puleaina o le inisalini. Muamua - mo fualaau taʻitasi o loʻo i ai lana lava sone.O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le tagata maʻi e faʻaaogaina le insulin, ona tatau lea ona faia i lalo o le paʻu i le manava, talu ai o iinei o loʻo maua ai le vave aoga. Afai e faʻaaogaina le inisalini, e tatau ona tuʻu i le itu tauagavale, ma isi. O nei mea uma ua muaʻi feutagai ma le fomaʻi.

O le algorithm lona lua o le tuiina lea o le vailaʻau i totonu o le nofoaga lava e tasi mo le vaiaso, pe a maeʻa ona suia le vaega o inisiua. O lona uiga, i le taimi muamua, e mafai e se tagata ona tuʻuina atu le injections i le vaega o le taumatau taumatau, ma a maeʻa le vaiaso ona manaʻomia lea ona sui le nofoaga o tui, mo se faʻataʻitaʻiga, i le ituvae tauagavale. Suiga o le sone o le tui inisalini e tatau ona faia i aso uma e 7.

E tusa ai ma le au atamamai, o nei tonu tulafono o tulafono e faʻamautinoa ai le sili atu ona aoga. Peitai, e le o mea uma nei e manaʻomia ona mafaufau i ai pe a faʻaaogaina inisalini e aofia ai.

Fautuaga faaopoopo

I le maʻisuka, e tele lava ina faʻapipiʻi foliga o le tino i totonu o lalo o le palapala, e le o vaaia i se mea e faʻaalia ai le au. I le taimi lava e tasi, e le masalomia e tagata maʻi lo latou i ai, ma iloa i latou e pei o le tino, pe a latou tuiina le inisalini. E masani lava, i lenei tulaga, o le aʻafiaga o le fualaau faasaina e faʻaitiitia tele, ma o nisi taimi e leai se aoga e mataʻitauina i lona faʻaaogaina.

Ma e pei ona taua i luga, o le tele e faalagolago i le vaega o le pulega o fualaau faasaina. Ae le i muai faailoaina atu pe afai o le tuiina e taua tele le faʻaaogaina atoa o le vaega. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le vailaau faʻasolosolo faʻapitoa i le lautele, ona tatau lea ona faʻalauteleina le sone i le gataifale.

O le va i le va o nusipepa ma le piko o se nofoaga sili ona lelei mo le pulega o inisalini. O le tuʻuina atu i lenei sone o le tui e le gata ina faʻamalosia le aoga o fualaau faasaina, ae e le mafai foi ona maua ai faʻamaufaʻailoga tigaina e maua, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a oʻo mai le inisalini i totonu o le vailaʻau.

O mea na tutupu ao leʻi amataina le vailaau faʻamalositino e iai foi sona aafiaga tuusao i lona aoga. E toatele tagata e togafitia le vaega o inisiua i le ava malosi, lea e matua faasaina, talu ai o le ava e faaleagaina ai le inisalini, ma o lona aoga ua matua faaitiitia.

I le mafau- fau i lenei mea, o le tele o le maʻisuka o loo i ai se fesili e uiga i le auala e togafitia ai fegalegaleaiga o paʻu. Ma e leai se mea e manaʻomia. O aʻafiaga o faʻamaʻi ma le faʻaofiina o inisalini faʻaonapo nei ma suauu o loʻo faʻatau atu ai e itiiti, o le mea lea, faʻaopopo atili togafitiga o le paʻu aʻo le i manaʻomia le tui. I lenei tulaga, e na o le afaina lava.

Ma ae e te lei ulufale i vailaau, e tatau ona e faia se paʻu paʻu, tui i ou tamatamailima ma toso sina mea i luma. A leai, o le fualaau faasaina e mafai ona faʻaofiina i totonu o maso, lea e afaina ai lona aafiaga. I lenei tulaga, e le o fautuaina e tatala le paʻu o le paʻu seia maeʻa ona faʻatonuina le vailaʻau.

Isi mafuaaga o le faaletonu o le inisalini

I le faaopoopo atu i mea sese o le maʻisuka ma le faʻaofiina o le inisalini, ei ai isi mea e mafua ai le faʻaitiitia o le aoga o fualaau oona. E aofia ai:

  • inisalini tetee
  • le atinaʻeina o le maʻi o le Samoji.

Ina ia malamalama pe aisea ua i ai se faaitiitia i le aoga o le inisalini, e tatau ona mafaufau i nei tulaga i nisi auiliiliga.

Faʻafouina insulin

E tusa lava pe faia e le tagata maʻi le tui sao, atonu latou te le tuuina atu le mea e manaʻo ai. Ma o le mafuaaga mo lenei mea e masani lava o le tetee i le fualaau faasaina. O lenei mea iloga i vailaau faafomai ua taʻua o le "syndabol syndrome."

O ia tulaga e mafai ona faaosofia ai lona atinaʻe:

  • le i ai o le mamafa o le tino,
  • maualuga o le cholesterol maualuga,
  • masani ona oso i le toto maualuga (toto maualuga),
  • togafitiga o le cardiovascular system,
  • polycystic ovary (i tamaitai).

Afai o loʻo maua e le maʻi se maʻi pipisi ma ua tuʻuina atu le inisalini, ona le maua ai lea o se iuga. Ma o mea uma ona o le mea moni, o sel o le tino i lenei tulaga e le mafai ai ona latou tali atu i le homone. O le taunuuga o lenei mea, o le maualuga o le kulukose o le toto e maualuga tele, lea e maua mai ai e le pancreas lona tali - e iloa ai le maualuga o le kulukose pe a leai se inisalini i le tino, amata ona maua mai lenei hormone ia te ia lava, o se taunuuga, o ona sel e vave ona "laei" ma le tele o le inisalini i le tino e sili atu i le masani . O nei mea uma e oʻo atu ai i se faʻafitauli lautele o le maʻi.

O le faʻamalosia o insulin e masani lava ona faʻaalia e ala nei:

  • anapogi toto toto,
  • maualuga le toto maualuga
  • faaitiitia le maualuga o le "lelei" cholesterol i le toto ma faateleina le "leaga",
  • se faʻateleina o le mamafa o le mamafa o le tino,
  • o le foliga mai o le polotini i le urine, lea e taʻu mai ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipili.

Ma o le mea moni o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia o le soifua maloloina, o le leai o ni faʻamatalaga i le maea ai o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e tatau ona faʻamaonia le tagata maʻi ma faʻamaonia se suʻesuʻega faaopoopo, lea o le a faʻamaonia pe faafitia ai le atinaʻeina o lenei tulaga ia te ia. Afai e faʻamaonia le siama, e tatau i le tagata maʻi ona togafitiga lelei.

Samoji Syndrome

O le maʻi o le Samoji e faʻaalia i se talaaga o le faʻasolosolo o le inisalini. E tulai mai i le tulaga o se tali a le tino i osofaiga masani o le faateleina o le toto suka. O loʻo iai le maʻi o le Samoji ma faʻamaoniga nei:

  • A o faagasolo le aso e i ai ni fesuiaiga mataʻutia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ona agai atu ai lea i luga o le pito i luga, i le pito i lalo,
  • osofaiga faifai pea o le hypoglycemia, lea e mafai ona faailoa mai i osofaʻiga manino ma le tumau,
  • o foliga vaaia i le mimilo o tino o le ketone (iloa e le tuʻuina atu o le OAM),
  • fiaai pea
  • tupe mama
  • faatasi ai ma le faateleina o tui o le inisalini, o le maʻi na maʻi,
  • ma le malulu, o le toto toto maualuga o le maualuga o le suka (o lenei mea na mafua mai i le mea moni e faapea, pe a oʻo mai le siama i le tino, e manaʻomia tele le malosi e faʻaaoga ai).

O le tele o tagata mamaʻi, pe a latou matauina le faateleina o le suka o le toto, amata ona faateleina le fua o le inisalini e faaaoga, e aunoa ma le feutagai ma la latou fomaʻi. Ae o le faia o lenei mea e matua faasaina. Nai lo le faʻateleina o le tui o le insulin o loʻo faʻatonu, e tatau ona e gauai atu i isi mea, e taua o le lelei o mea taumafa taumafa, faʻaogaina faʻamalositino (faatasi ai ma se olaga masani, tau o le malosi e itiiti, e mafua ai le faateleina o le suka toto), faapea foi le maua o le maualuga moe ma malolo.

O le maʻisuka oe ua iai le faʻalauteleina o le suka i luga o se umi umi o le taimi, e le tatau ona suʻeina tui inisalini. O le mea o le maʻisuka uma o loʻo i ai tulaga maualuga mo le maualuga o le kulukose o le toto lea e lagona e ia e masani ai. O le faʻaaogaina o le inisalini i lenei tulaga e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le Somogy syndrome ma le manaʻomia mo togafitiga faʻaopoopo.

Ina ia faʻamaonia le i ai o se tui masani o le inisalini i le tino, e manaʻomia e le maʻi ona faia se faasologa o gaioiga faʻataʻitaʻi. O le mea sili ona taua i lenei pisinisi o le fuaina lea o le suka i le toto. Ma e le gata i le ao, ae faapena foi i le po. E faia faʻataʻitaʻiga i taimi masani. O le suʻe muamua o le toto e tatau ona faʻatino pe tusa o le 9 i le afiafi, o fua uma mulimuli ane e tatau ona faia i totonu o le 3 itula.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le Somogy syndrome, o le faʻaitiitia o le paʻu toto i le 2-3 i le taeao.Ma e tatau ona matauina o le po lea e faʻaitiitia ai le malosi o le tino, o le mea lea, o le inisalini na faʻalauiloa i le 8-9 i le aoauli o le a sili atu le lelei ma umi. O le faateleina o le suka o le toto i le Somoji syndrome e masani lava ona matauina i le 6-7 itula o le taeao.

Faʻatasi ai ma le ala saʻo, o le Somoji syndrome e faigofie ona mafai ona faʻaaogaina. O le mea autu o le mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ae le sili atu i le inumaga o inisalini e aofia ai.

Tulafono mo le fuafuaina o le tui o le inisalini

O le aoga o le inisalini e tuusaʻo lava i le metotia lea e faʻaaoga ai. Afai e te ulufale i ai i le le lava o mea, o le toto toto maualuga o le a tumau pea e le suia. Afai e te sili atu i le tui, ona mafai lea ona tupu i le atinaʻeina o le hypoglycemia.

O le mea lea, e taua tele i le atinaʻeina o le maʻisuka ina ia saʻo le fuaina o le inisalini. I lenei tulaga, e tatau ona amanaia nei faʻaaliga:

  • Le faʻataunuʻu o le tui o le inisalini e faʻataunuʻu-faiva. E masani lava, o tagata e le o vaavaaia a latou meaʻai e feagai ma se tulaga pei o le hyperglycemia postprandial. E tupu i tulaga na faʻatautaia ai e le tagata gasegase le le lava o le inisalini ma i le taimi lava e tasi ua faʻapalaina le tele o iunite falaoa nai lo le mea e tatau ai. I ia tulaga, e manaʻomia le puleaina vave o le inisalini i se faʻaopoopoga o le siʻosiʻomaga.
  • O le faʻasolosolo o le inisalini o fetuunaiga o le toto e faʻalagolago i le maualuga o le toto i le taeao ma le afiafi.
  • Afai o loʻo iai le maʻi Somoji, o le fua o le faʻamalolo faʻamalolo faʻamalolo i le taeao e tatau ona 2 iunite maualuga nai lo le afiafi.
  • Afai ei ai tino o le ketone i le urine, o le tele o gaʻo o le inisalini e faia i le ultra-poto-poto o loʻo faʻatulagaina.

I le taimi lava e tasi, e pei ona taʻua i luga, o meaʻai ma le gaioiga faʻale-tino i le gasologa o le aso ua faʻamalamalamaina. Talu ai ona o le manaʻomia ona amanaʻia nei mea uma, e na o le fomaʻi e mafai ona faʻatuina saʻo le inisalini, lea o le a lelei i le togafitia o le maʻisuka.

O le gaioiga o le insulin i le tino: o le a le mea e maua i le maʻisuka?

Hormones e taua tele i le faagaioiga o le tino atoa. O le inisalini, o se tasi o nei mea, o loʻo aʻafia ai foi i le tele o auala ma faiga.

O hormones uma e maua mai i lauulu eseese e iai a latou vailaʻau eseese, ae i le taimi lava e tasi e tasi e tasi le taua o le galuega - ia nafa ma le gasegase o le tino, faʻapena foi ona masani ai.

E leai se faʻamatalaga po o fea o le meaola o meaola e muamua, ma o le a le mea e lua. O i latou uma ua toe faʻafouina i se filifili e le mafaamatalaina, ma afai ei ai ni toilalo i le tasi sootaga, ua solia le faiga atoa.

O le matafaioi o hormones i le tino o le tagata

O le matafaioi o hormones i le tino e amata ona oʻo mai ao le i fanau mai se tagata, i le manava, talu ai oi latou o loʻo faia se vaega malosi i faiga uma o le atinaʻeina o le fotus, e aʻafia ai lona tuputupu aʻe ma lona faʻatulagaina.

Hormones o ni mea e ola i le ola o loʻo aʻafia ai le toto o le tagata ma e ala i le toto toto e aafia ai le faʻatinoina o totoga ma mea uma. Faafetai i na mea, o faiga faʻavae i le tino e faʻatulafonoina, o le metabolism ua faatelevave pe faʻagesegese.

O se tasi o mafuaʻaga autu o le faiga o hormonal o le faatumauina lea o le homeostasis ma le mafai e le tino ona galue lelei ma le sologa lelei. O Hormones e masani ona taofia pe faʻalauteleina le tuputupu ae o le tasi i le vaʻaia poʻo le faateleina o le gaosiga oo latou "uso."

O galuega autu a hormones ma mea e pei o le homone e aofia ai:

  • muso ma le ponaivi tupu tuputupu aʻe
  • e nafa ma le faagasologa o le metabolism, faiga faʻasolosolo, tulafono faatonutonu o le kulūkose i le tino
  • faʻapipiʻi le tulaga o le tino i tulaga faʻalavelave faʻafuaseʻi (e aofia ai le teʻi, tauiviga) ꓼ
  • e nafa ma le fausaga ma le faʻatonutonuga o uiga ma amio amio a se tagata
  • saunia le tino o le tagata mo laʻasaga fou o le olaga (o le tamaititi i tupulaga talavou o le amio) ꓼ
  • avea ma taʻitaʻia mo le faʻatinoina o le faʻatinoga ma feusuaiga i alii ma tamaitai
  • pulea le fiaaai ma le maofa, faapea foi ma lagona o le taamilosaga.

O hormones uma o le tino e mafai ona vaevaeina i ni vaega tetele se lua - tane ma le fafine, e ui i le mea moni o loo i ai i latou i tagata uma, e tusa lava po o le a le itupa. Pau lava le eseesega o lo latou maualuga o le faʻamasinoga. Ole mea faapitoa o loʻo faia ai se vaega tāua i le taimi o le tamaititi.

O tamaloloa o feusuaʻiga e aofia ai androgens e aofia ai le testosterone, androsterone, androstenedione, androstenediol.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O hormones fafine, o le tuufaatasiga o estrogen ma gestagen, e aofia ai le estradiol, estrone, ma le estriol.

I le faʻaopoopoga, o mea faʻamaʻi faʻamaʻi (aemaise i le laʻitiiti ma le talavou) e taua tele i le atinaʻeina o le tino atoa.

O le faiga o le gaosiga o meaola eseese o loʻo faalagolago i le aʻafiaga o mea faʻapitoa ma totonu. O nisi o hormones e tatau ona i ai i se aofaiga tumau i le aso atoa, talu ai o le malosi galue masani o metabolic ma isi faiga taua ma le metabolism e faalagolago i le tele.

Faatasi ai ma nei mea, muamua lava, ia aofia ai hormone e faʻamalosi, faʻamalosi, gaʻo, insulin.

O le hypoglycemic hormon and its mechanism of action?

O le inisalini i le tino o le tagata e nafa ma le faʻatonutonuina o le maualuga o le kulukose toto. I lenei faagasologa, e fesoasoani foi ia te ia i isi mea gaosi, e pei o le adrenaline ma le norepinephrine, glucagon, cortisol, corticosterol ma hormones thyroid.

O le aofai o kulukose i le tino e vave faateleina pe a 'ai e se tagata mea gaʻo. I le tali atu i ia mea taumafa, o le pancreas e amata ona maua ai le tele o le inisalini manaomia, lea e amata ai le faagasologa o le faʻaaogaina o suga, tufatufa atu i le toto i le tino.

E tatau ona maitauina o le vave lava o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e masani ona faʻatulagaina, o le gaosiga o le inisalini, faatasi ai ma le masaniga masani o le pancreas, e taofi. Afai ei ai se faaletonu i totonu o se galuega faʻavae, o le tino, ma a maeʻa le faʻamautuina o le aofaʻi o le suka, e le taofia le faia o lenei siama.

O sea ituaiga gaioiga e tupu mai ona o le faigata o le inisalini e ulu atu ai i totonu o siama ma gaʻo o le tino, lea e aʻafia ai le auala ole metabolic mechanism. O loʻo i ai se mamanu e faʻalagolago i le tino o se tagata - o le maualuga o le pasene o maso ma le maualalo o le pasene o le gaʻo, o le sili atu ile inisalini e ulu i totonu o le masini.

O le matafaioi o le inisalini i totonu o le tino o le tagata e faʻaalia foi i isi, leai ni galuega taua. O nei mea e aʻafia ai le faʻamalosia o le protein i totonu o maso maso, le malepe o gaʻo ma le lipids, le faʻamalosia o le lipogenesis.

O galuega faʻale-tino o le inisalini e faapenei:

  1. Tuʻu atoatoa ma le tuʻuina atu o le kulukose i sene uma o le tino, ma tuʻuina atu i latou i le malosi talafeagai. E le gata i lea, o le hormone e faʻaolaina ai lona ulu i le maualuga o le telefoni feaveaʻi, ma faʻalauteleina ai le mafai ona gafatia o siama.
  2. O le inisalini o se stimulator o le faʻasinomaga ma le faʻalavelaveina o le gau o le kulusekene i maso maso ma le ate.
  3. E afaina tele ai le faagasologa o le faaputuputu o le lipid ma le palatini.
  4. O le inisalini e faʻaleleia ai le lafoaʻi lipid i totonu o le tino.
  5. E faʻamalosia ai le faagasologa o le gaioiga o enzymes lea e mafai ona faʻaleleia ai le gau o le kulukose. O le mea lea, o le anabolic effect o le auala e galue ai le inisalini.
  6. O le inisalini e mafua ai le faʻafefeina o isi enzymes ia e nafa ma le faʻavaveina o le lipids ma le glycogen, lea e faʻaalia i le faʻamaoniga o le hormone.

E ui lava i le iai o le tele o galuega, o le aʻafiaga autu o le inisalini i le tino o le hypoglycemic.

Faailoga masani ma faʻamaʻi

Inisalini o se hormone o loʻo i ai se aafiaga o le hypoglycemic.

O lona le atoatoa po o lona sili atu o le a faʻaalia mai i ni ituaiga o faʻaaliga.

O se suʻega suʻesuʻega e fuafua ai le tele o le hormone i totonu o le tino e mafai ona faʻatulagaina e se fomaʻi poto faapitoa poʻo se taunuuga o le manaʻoga ua iloa e le tagata maʻi mo faamoemoega puipuia.

O faʻamatalaga masani o le aofaiga o le hormone ua faʻamautuina e fomaʻi faʻasalalauga i tulaga nei:

  • i le laʻititi, o laʻasaga o le insulin e mafai ona laʻititi ifo nai lo tagata matutua, ma e aofia ai le tolu i le luasefulu iunite mo le mole
  • i totonu o alii ma tamaitai, o tapulaa masani e tausia i le pito i luga o le luasefululima iunite
  • o le faʻasalaga faʻasalalau o fafine maʻitaga o loʻo i ai suiga tetele, o le mea lea, i le vaitau lenei, mai le ono i le luasefulu-valu iunite mo le mole ua manatu o le masani o le inisalini.

Faʻamatalaga, lea e faia e fuafua ai le insulin (hormone insulin) (mea uma e tatau ona e iloa) ma lona aofaiga i le tino, e aofia ai le aoina o le toto vevela.

I lenei tulaga, o taualumaga sauniuni o tulafono faavae ia:

  1. O le samples o le mea suʻega e faia i le taeao ma o taimi uma i luga o se manava gaogao. O lona uiga e le tatau i se tagata ona 'ai meaai ma mea inu eseese (sei vagana ai vai masani) a itiiti ifo i le valu i le sefulu itula aʻo le i faia le taʻavale.
  2. E le gata i lea, o mea faasaina e aofia ai le fufuluina o ou nifo ma ni suka e iai le suka, fufulu le gutu i mea tau tumama faapitoa, ma ulaula.
  3. E tatau ona maitauina o le aveina o nisi vaega o fualaau faasaina e mafai ona faaseseina ai le ata moni. O le mea lea, e tatau ona faʻaesea lo latou ulufale atu i le tino i le afiafi o le toto sampling (sei vagana ai o nei vailaʻau e taua mo se tagata), ona filifili lea e le fomaʻi le mea e fai i le tulaga oi ai nei.
  4. I le afiafi o le faʻataʻitaʻiga, e le fautuaina e taʻalo taʻalo pe sili atu le tino i le malosi tele o le tino.

I le faʻaopoopoga, pe a mafai, aua e te faʻavaivai ma isi faʻafitauli faʻalagona.

I le taimi lava ao lei faia le taotoga, e tatau ona e toʻafilemu ma malolo mo sina umi (sefulu i le sefululima minute).

O le a le mea o taʻu mai e se le lava po o le sili atu o le homone?

O le le lava po o le faateleina o le hormone i totonu o le tino e mafai ona avea ma faailoga o le atinaʻeina o maʻi eseese ma afaina tele ai le soifua manuia lautele o se tagata.

O le mafuaaga lena, e tatau ona e faʻaeteete faʻalogo i lou lava tino ma, pe a maua foliga, ia e faia se suʻega faafomaʻi.

Afai e maua ni mea le talafeagai i le auiliiliga o auiliiliga, e tatau ona e sailia le fautuaga a se endocrinologist.

Faateleina le inisalini e fesoasoani i le faʻaalia o faʻamaoniga nei:

  • le fiaaai le manava lea e sau ma se tagata i le aso, le mafai ona 'ai, leai se faʻamaʻi,
  • vaivai o le tino, o se lagona o le lelava masani ma se faaitiitia i le tulaga o le faatinoga,
  • e faʻapupulaina ai le maualuga o le afu, e tusa lava pe i ai se tagata i se tulaga o le toʻa,
  • o le tupu mai o faigata i le manava, o foliga vaaia o le manava o le manava i sina mea faʻaletino malosi poʻo se malosi malosi,
  • o le atinaʻeina o faʻafitauli i le paʻu, foliga mai o le vevela, mūmū poʻo le fulufulu,
  • e oʻo lava i le masani masani ma le le suia o taumafataga, o loʻo i ai se mea mamafa mamafa, lea e masani ona oʻo atu ai i le manava o le manava.

E le gata i lea, e mafai e se tagata ona maua le faaletonu o le mafaufau ma se toso malosi i le mafaufau ma le le mafai ona taulai. O lenei faailoga e matua iloga lava i tagata o loʻo auai i le mafaufau.

I tulaga sili ona ogaoga, o faailoga o le maualuga o le insulin i luga o le toto e mafai ona faʻaalia mai o le faʻalavelave moe po o faafitauli i le masani ai o gaioiga o gaʻo.

O mafuaaga mo le pupuu ma le faifaipea o le faateleina o le hormone e mafai ona eseese. I nisi tulaga, o se tagata e aunoa ma le iloaina, e mafua ai le tuputupu ae o faailoga masani, e faʻaaogaina ai se tele tele o oloa gaosi gaʻo.

O mafuaaga autu mo le faateleina o le aofaiga o le hormone i totonu o le toto (o le gaioiga o le inisalini) e mafai ona tupu pe afai ei ai mea nei:

  1. O le manao e aveesea le mamafa, lea eo mai faatasi ma le usitai i taumafa e le o lelei le "matelaina" po o le faaumiumi o le fiaaai.
  2. Faʻafiafia toleniga mamafa po o le mamafa o le tino e faʻaleagaina ai le tino.
  3. Le lava le paleni i faaupuga o le "galuega-malolo" ma le vaivai le tumau.
  4. O lagona le lelei, popolega faalemafaufau ma faalelagona.
  5. O le i ai o le mamafa o le mamafa, lea e aʻafia ai le tulaga o le toto toto ma e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina o le toto masani.
  6. Le taua tele o nisi vitamini ma minerale i totonu o le tino, aemaise lava chromium ma fuamini E.
  7. Le tino pituitary ma le paʻu o le tino.
  8. Faʻalavelave faʻapitoa i fatugaʻo, o le faʻavaeina o le maualuga o le tino o le tino i gaʻo.

O le gaioiga o le inisalini i le tino ua mamanuina i se auala e le lava ai le gaosiga o le gaosiga o le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. Ole maualuga ole maualalo o fua faatatau e mafai foi ona faʻaalia ai le i ai ole faʻafitauli nei:

  • le mautonu i le masani masani o le pancreas,
  • lagona loloto o se tino
  • o le gaioiga o faʻamaʻi pipisi, aemaise lava ile foliga masani.

O le le atoatoa o le insulin e ono tupu mai ona o le faʻaalia i tulaga nei:

  1. Faʻataʻitaʻiga o se olaga lē aoga ma galuega faʻapitoa.
  2. Faʻaauau le faʻaleagaina o meaʻai sugary ma isi vailaʻau faʻamalosi faigofie.
  3. Faʻalavelave tele ma popolega faʻalagona.

Ole le atoatoa o le inisalini e mafai foi ona faʻaosoosoina ai le faʻalavelave faaletino.

O a ituaiga eseese o vailaʻau oona?

Inisalini suamalie - o le a?

O tekonolosi faʻavaomalo faʻaonaponei e mafai ai ona mauaina se ituaiga o hormone e faʻaogaina ma mulimuli ane faʻaaogaina e togafitia ituaiga eseese o le maʻisuka.

I aso nei, e iai ituaiga inisalini e maua ai e maua ai le maʻisuka e ave ai i tulaga eseese.

Eseesega o le hormone o mea faʻapipiʻi faʻapipiʻi na faʻaaogaina mo injections laiti e aofia ai:

  1. O le mea o le faʻamatalaga vave o se vailaʻau e faʻaalia ai ana galuega i totonu ole lima minute talu ona maeʻa le pulega. O le taunuʻuga maualuga o le togafitiga e mataʻituina pe a ma le tasi le itula talu ona tui. I le taimi lava e tasi, o le aʻafiaga o le iniseti o se taimi puupuu.
  2. O le inisalini pupuu e amata ona galue pe a ma le afa itula pe a uma ona pulea i lalo o le paʻu. E tatau ona manatuaina o ia inisalini e tatau ona faia pe tusa o le sefululima minute ao lei faia se taumafataga. I lenei tulaga, o le a mafai ona maua le maualuga o le togafiti. I le avea ai o se tulafono, o mammoni uma e le pupuu e fuafua e faʻaitiitia le foliga mai o le hyperglycemia, lea e masani ona matauina pe a uma se taumafataga i le maʻisuka.
  3. O le umi o le umi ole taimi e masani ona faʻaaogaina faatasi ai ma insuline puupuu. O latou umi, o se tulafono, e tumau mai le sefulu lua i le sefulu ono itula.Mo se tagata maʻi o loʻo iai se maʻi o le maʻisuka, o le a lava lea e faʻataʻitaʻiina ai le lua i le tolu injections o se vailaau faafomaʻi i le aso. O le togafitiga pe a uma le iniseti e amata ona aliali pe a uma le lua i le tolu itula, ma o le maualuga o le maualuga o le toto e matauina pe a ma le ono i le valu itula.
  4. O le inisalini umi o loʻo faʻaaogaina faatasi ma insuline puupuu. E tatau ona faʻafoe tasi i le aso, masani i le taeao. O le autu autu o le inisalini tumau tumau o le tausia lea o se tulaga masani o le glycemia i le po. O le aoga o le injected injection e amata ona aliali mai pe a ma le ono itula, ma o le aafiaga lava ia e mafai ona tumau mai le luasefululima i le tolusefulu ono itula.

E i ai foi se vaega faapitoa o vailaʻau, o se tuufaatasiga o ituaiga o hormone e lua-puupuu ma le umi-gaioiga (e tatau ona fefiloi muamua aʻo lei faia le fualaau). I le avea ai o se tulafono, o lea ituaiga o vailaʻau inisalini e ave faʻafuaseʻi ao le i faaluaina i le aso.

E tatau ona maitauina o vailaʻau faʻasolosolo faʻaonaponei faʻaonaponei ua faʻavaeina i luga o le faavae o le hormone tagata.

O le mataupu faavae o le inisalini o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

E faapefea ona faʻaititia le toto suka?

E faʻafefea ona faʻaitiitia le suka o le toto - o lenei fesili e masani lava ona fesiligia e fafine ma alii e maua i le maʻisuka (DM). Latou te faʻalavelaveina se filifili faʻalavelave o tulafono faatonutonu o le faʻaaogaina o le kulukose i le tino. O se taunuuga, o le hyperglycemia e maua i le toto o le tagata maʻi. Ina ia faʻaitiitia le toto toto, faʻaaogaina fualaau faʻasaina i aso nei, ua faʻafetaui ia faailoilo taumafa. O se auala taatele o auala e le masani ai - faʻasologa o togafitiga faʻaleaganuʻu. O le fuafuaga o togafitiga e fuafuaina e le endocrinologist, i le amanaʻiaina o le tele o mea (maʻi, tulaga faʻamaʻi, foliga, laasaga ma le gasegase).

Faailoga o le suka maualuga

Faailoga o le gaioiga i le tino e fesootaʻi ma le leaga o le gaioiga o le insulin ma faʻatasi ai ma le faateleina o le suka o:

  • o se lagona mausali o le fiainu lea e faigata ona tineia - o fatugaʻo e tatau ona sili atu ona malosi ona o le manaʻomia ona gaosia le gaʻo maualuga,
  • e masani ona faʻaaoga, aemaise i le po,
  • sasaina o le paʻu, i fafine - sosogia o le mucous membranes i totonu o le potu,
  • soʻo se manua, faʻaleagaina le paʻu mo se taimi umi faʻamalolo pe le toe malosi,
  • O le tele o le kulūkose i totonu o le toto, ae le mafai ona osofaia sela ma maua ai le tino ma le malosi,
  • fulafula o pito, afaina,
  • fofo mata - mea leaga faʻafiafia, faʻapupula i luma o mata, "veli", "puao", togi, ma isi,
  • mataʻituina, vave faʻaitiitia le mamafa.

O nei faailoga uma e tatau ona faʻamaonia le tagata, latou te faʻatagaina oe e saili le fautuaga a se fomaʻi (endocrinologist), o le a faia se suʻega, tuʻuina atu se lisi o suʻesuʻega talafeagai ma tau atu ia te oe le auala e saunia lelei ai mo latou. O lenei faailoga e masani ona faamaonia ai ua atiaʻe le maʻisuka. Suga, ua vavae ese mai le masani, mafua ai le faateleina o le uric acid i le toto, ma, i le itu, mafua ai le gout, toto maualuga, atherosclerosis. O le maualuga o le suka i totonu o le tino e tau atu ai i le faaleagaina o totoga eseese ma tino. O le mea lea, e tatau ona taofiofia fua o le kulukose i le tino o tamaitai ma alii.

Vailaau

E faʻapefea ona faʻaititia le suka lea ua maualuga tele mai le masani? Toeitiiti lava o taimi uma, o togafitiga o le maʻisuka e aofia ai le tagofia o vailaʻau mo fafine ma alii. O taumafa, faamalositino ma togafitiga faafaamasinoga e avea o ni togafiti togafitiga faaopoopo.

O loʻo faʻatulagaina se togafitiga o fualaau mo tagata taʻitoʻatasi, ma mafaufau i le tulaga o le tagata gasegase, faailoga o suʻesuʻega o le kulukose i le urine ma le toto. O togafitiga e fautuaina e le fomaʻi e tatau ona mulimulitaʻia.

O vailaʻau e faʻaoga i togafitiga e faalagolago ile foliga (ituaiga) o le maʻisuka, o le mamafa o le vasega, ma le tele o isi mea. I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona e faʻaititia le maualuga o le toto suka ma fualaau. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga ogaoga 2, latou te gauai i inisiua o se vaifofo faapitoa - insulin, lea e galue e pei o se hormone masani.

O tausaga taʻitasi, o le lisi o fualaau oona o lona aʻafiaga o le faʻaitiitia o le suka o le toto i le tulaga o laʻau e faʻalauteleina.

O vaevaega ua vaevaeina i vaega:

  • Biguanides. Glucophage, Metamorphine o lenei vaega o vailaʻau. Latou te faʻaleleia le faʻaaogaina o le kulukose e fusi ma le lipid metabolism, faʻamautu ai tulaga masani o le suka, cholesterol, ma faʻaitiitia ai le ono mafai ona i ai toto ma le faʻalavelave o le hypoglycemia.
  • Sulfonylureas. O i latou o lenei vaega o vailaau Glimepiride, Glycvidon, Glibenclamide, lea e faaosofia ai le gaosia o le insulin. E i ai le latou itu aʻafiaga - o le ono mafai ona atiae le hypoglycemia, maua ai le mamafa, aemaise lava i tamaitai.
  • Glitazones. E mafai ona e valaʻau i fualaau e pei o Pioglitazone, Rosiglitazone. E mafai ona latou faʻalauteleina le faʻafitauli i le insulin (i muscular, hepatic and fatty tissues), ae faʻasaʻo le pulelasi o le kulukose i le ate.
  • Glinids. O i latou ia o le Nategipoide, Repaglinide, lea ei ai le aafiaga tuusao i le insulin, lea e fesoasoani e pulea le kulukose pe a uma ona 'ai.

  • Faʻaopoopoga (Vailaʻau faʻasaina) galue e ala i le faʻalavelaveina o le gaosiga o le vailaʻau glucagon ma toe faʻafoisia le gaosia o le insulin.

Mo sauniuniga uma o papa, o loʻo i ai se lisi o faʻamaoniga, lea e tatau ona amanaia pe a filifilia se fofo. O le vailaau e fetuutuunai e le fomaʻi pe a manaʻomia, pe a maeʻa suʻesuʻega.

Afai e le mafai ona togafitia le maʻisuka i le fesoasoani o fualaʻau, o le inisalini ua faʻamaonia - o se kulupu tele o le suka-lowering drugs o se faʻafofo. E i ai le inisalini faigofie ma faaumiumi le faʻaalia. Ole fua ole fua ole fua ole fua ole fua ole fua ole fua ole fua, ole fua ole fua ole toto ole tino ole toto (toto, urine tofotofoina), faʻaaogaina ile suʻega.

Taumafa ile falemaʻi ma gaioiga faaletino

O le faʻatagaina e faʻaititia le suka e manatu o se taumafa paleni. Afai e maua se tagata i le maʻisuka, e tatau ona taofi le faʻaaogaina o gaʻo ma gaʻo i meaai. O nei vailaʻau e maua i laʻau suamalie, sukalati, mea faʻafiafia ma pasta, tao tao, pateta, siamu, uaina, suauu.

O tane ma fafine e aofia ai meaai e maualalo le suka. O le kapisi, radisa, tamato, eggplant, kukama, ma le pauka, asparagus. E mafai ona e 'aina le meaʻai, seleni, pi, zucchini. "Buckwheat" o malologa e lelei i le faʻaaogaina o le kulukose i tulaga masani.

E mafai ona e suitulaga i suti:

  1. Synthetic Saccharin, Aspartame, Sucrasite (o nisi taimi e taitai atu ai i se lagona o le fiaai).
  2. Natura masani.
  3. Fructose.
  4. Xylitol.

E tatau ona faʻatalanoa le fomai e uiga i le mafai ona faʻaaogaina nei oloa ma sauniuniga.

E mafai ona e faʻaititia le toto suka i le faamalositino. O alii ma tamaitai oe ua maua i le maʻisuka ua fautuaina e le o ni mea malolosi i aso taitasi. Latou te fesoasoani e faʻaitiitia sina suka. O le filifiliga sili lava o le aau, sopo, yoga, uila. O le umi, tikeri o le faamalositino e talanoaina ma le fomaʻi.

Folki (fale) o fualaau

I le faaopoopo atu i sauniuniga mo togafitiga, e mafai ona faʻaitiitia le suka o le toto faatasi ai ma le fesoasoani o faʻataʻitaʻiga a tagata faʻapitoa:

  • Fusi fualaau. Mai se tasi ata. l laulaʻau ma se ipu vai inu suamalie (faʻapipiʻu mo le 0.5 itula, faʻafefe) e fautuaina e inu se ipu tioata faatolu i le aso. E tatau foi ona e 'ai fua fou. O le laau e aofia ai le myrtillin, o se mea inisalini e pei o se mea e mafai ona maualalo ai le toto maualuga.
  • Ata teuteu o atisikoke a Ierusalema.E tele ni fuālaʻau e faʻafefiloi i totonu o le vai, kuka mo le 20 minute (pe a vevela mea lago, kuka mo le tusa o le 60 minute), faʻasolosolo, vevela, inu ½ ipu. 3r / d E mafai foi ona e 'aina Ierusalema artichoke faʻasua pe falai, i luga o se manava gaogao. I totonu o le "pearise pear" o loʻo i ai le inulin ma le fructose, faʻataʻitaʻiina metabolic processes. Latou te aveesea toxins, mea e teu ai slag.
  • Meainu Chicory. Tasi se tasi O le meaʻai na fafagaina i se ipu vai inu. Latou te suia le kofe, lauti masani. E saunia foi le teuteu o rhizomes (1 lepp.) O mea e gaosi mafolafola faatasi ma se ipu vai inu, kuka mo le 10 minute, drain), lea e ave i luga o se laulau. sipuni aʻo leʻi faia se taumafataga poʻo luga o se manava leai.
  • O le sua o le omoni (ave i luga o le laulau L. A o lei faia le taumafataga) poʻo le faʻafefete: tapipi le aniani ma sasaa le vai malulu (muamua ona kuka), tuʻu mo le lua itula. Ave lenei fua i le tolu o le ipu tioata faatolu / aso. E taoina foi gaʻo ma 'ai.
  • Sapalai eleele. O le aʻa o le laau ua fufulu mama, ua faʻamauina i luga o se fatu, sasaa ma susu susu (e le kefir!) 1:10. Faatau 1 tbsp. l 3 r / d. i luga o se manava gaogao ao lei faia se taumafataga. O le uiga ese o le horseradish o le faʻaitiitia lea o le maualuga o le suka. O lenei mea e taofia ai le paʻu ma le paʻu tele.
  • O aʻa e lua o loʻo iai pe tusa ma le 40% inulin. O le sipuniti o mea e gaosia i le palapala ua sasaaina i le vai fefe, o loo tauanau mo le 20 minute, ua maeʻa. Faaaoga le ¼ cup i ni nai vaega.
  • E lelei le ave o decoctions ma le teas mai le uʻamea, St. John's wort, birch buds, oats, nettle, wormwood.
  • Laʻau lau - lau 10 laʻau o le laau (vai - 300 ml). A maeʻa le 24 itula, faʻalavelave. 'Ai 50 mililiters ile afa itula ao leʻi faia se taumafataga.

A e togafitia togafitiga o fale, e tatau ona e mulimuli i ni tulafono taua.

Ia mautinoa e talanoa i le vailaʻau faʻatasi ma se endocrinologist - masalo o le a faʻaitiitia e le fomaʻi le fua o se vailaʻau oona.

E le faʻatagaina foi e faʻasaina le faʻailogaina o auala na faatonuina e le fomaʻi, lea na ia fautuaina e togafitia le maʻisuka, ina ia faatumauina le maualuga o le insulin i le masani. E tatau ona e fuaina le kulūkose e faʻaaoga ai se glucometer.

O le maʻi suka o se faʻafitauli faʻapitoa. Ma maualuga foi le suka e mafai ona paʻu foi. E taua le iloa o faailoga o le maualuga o le suka. O le fiaʻai, vaega o le gatete, o le vevela e taʻu mai ai le faaitiitia o le suka i lalo o le masani. E te manaʻomia se mea e 'ai,' ai fualaʻau. Ona faʻafesoʻotaʻi lea i se fomaʻi.

E faʻapefea ona galue le inisalini: aisea e manaʻomia ai ma pe faʻapefea ona aoga?

O le insulin o le protétini o le elemene aupito sili lea ona taua o metabolic process in tissues uma o le tino o le tagata, faia o se galuega taua e pei o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Ae ui i lea, o le gaioiga o le inisalini e tele naua, ona e aʻafia ai ituaiga uma o metabolic processes i le tino o le tagata ma e le faʻapulaaina i le na o le faatonutonuina o le paleni gaʻo.

O le solia o le gaosiga o le inisalini ma ona aʻafiaga i luga o masini o mea taua ia i le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina faʻamaʻi - o le maʻisuka.

Faʻasologa o Inisalini

O le biosynthesis o lenei hormone protein o se faʻalavelave faʻalavelave, lea e tele naua tulaga faigata o mea ola.

Muamua lava, o se vaega le aoga o le mole moletini o le inisalini, lea e taua o le proinsulin, ua faia i totonu o le tino.

O lenei taʻoto, o se vailaau muamua i le inisalini, o se faʻaaliga iloga o le gaioiga o galuega. E le gata i lea, i le faagasologa o le faaopoopoga, pe a maea se faasologa o suiga o vailaau, o le proinsulin e ave ai se faiga malosi.

O le gaosiga o le inisalini i se tagata soifua maloloina e faia i le ao atoa ma le po, ae ui i lea, o le gaioiga pito sili ona taua o lenei hormone peptide e mataituina i le taimi lava e uma ai se taeao.

Inisalini, i le avea ai o se elemene e faʻaleleia ai le gaioiga e gaosia e le pancreas, faʻaleleia lona faasee ona o faiga nei:

  • Suauu maualuga maualuga o le toto i le tulaga o le maʻisuka. Mulimuli ane, o le pa'ū o le inisalini o le a saʻo lelei lava i le tuputupu aʻe o le suka.
  • Maualuga maualuga gaʻo gaʻo maualuga. Faʻasagaga o le faʻateleina o le maualuga o le tino (gaʻo), o loʻo i ai se faʻaopoopoga taua o le aofaʻi o gaʻo gaʻo maualalo i totonu o le toto. O nei gaioiga e i ai se aafiaga leaga i le soifua maloloina o le tagata, faʻaosoosoina le sili atu o le puleaina o le siama o le suka, faʻaleagaina le fausaga o le masini, ma saofagā i le atinaʻeina o faʻamaʻi matautia.
  • Le aʻafiaga o amino acids, e masani lava o le arginine ma leucine. O nei tuufaatasiga o meaola e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini mai le pancreas. O le tele o amino acids i le tino, o le tele o le inisalini e faʻasaʻolotoina.
  • Faateleina le konisini ma le potassium. O le faateleina o le maualuga o nei vailaau e faateleina ai le puleaina o le hormone-peptide hormone, lea ua faamatuu ona o se suiga matuia i tulaga o le natura o meaola.
  • Faʻaaloalo i hormones e gaosia mai siama o le faʻaogaina o meaʻai ma le paʻu. O ia homoni e aofia ai: gastrin, cholecystokinin, secretin ma isi. O nei gaioiga e mafua ai le faateleina o le faʻamalosi o le inisalini ma e gaosia e sulu o le manava i le taimi lava e uma ai.
  • O le kopa Ketone o vailaʻau faʻasolosolo ua gaosia e le ate ma o oloa gaosi mai gaioiga gasegase: carbohydrate, protein ma le gaʻo. O faʻataʻitaʻiga o nei vailaau i totonu o le tino, o loʻo taʻu mai ai se faʻalavelave faʻaleagaina i le metabolism ma, o le iʻuga, o le faʻamalosia o le inisalini.

O faʻafitauli faigata e tupu i le talaaga o le oso malosi i le suka o le toto, o se tulaga tuusao mo le ola o le tino i tulaga matautia. O loʻo i ai se faʻamatalaga - o le hyperglycemia o le atuatuvale, o se faʻalogona o le hormonal, lea e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ao faagasolo se vaitaimi o le atuatuvale o le atuatuvale.

Micro-infusion insulin pump - o se upu fou i le togafitiga o le maʻisuka

Carbohydrate metabolism

O le aafiaga o le inisalini, i lenei tulaga, o le faateleina lea o le gafatia o suauu mo le kulukose.

E le gata i lea, o le hormone peptide-protein e faʻateleina ai le faʻavaeina ma le faʻamalosiina o le faʻasologa o se enzyme taua - glucokinase, ma faʻavaveina ai le faʻagasologa o le kulūkose i sela (glycolysis).

E le gata i lea, o le inisalini e faʻalauteleina ai le gaioiga o molītini o le protein glycolysis, ma faʻateleina ai foi le numera. O le suauu-maualalo o le hormone e taofia ai le gluconeogenesis, lea e faamatalaina i le fausia o kulukose molekone i totonu o le ate ma fatuga mai mea e le o le carbohydrate.

Protein Exchange

O se taua faapitoa o le inisalini i le gaosiga o le porotini o le faʻaleleia lea o le galuega feʻaveaʻi o amino acids i totonu o musika ma le ate. I lalo o le aafiaga o le hormones peptide, o le tuufaatasiga o protein i musika musika ma totoga i totonu, e faʻaleleia, ma e aʻafia ai foi le malepelepe o polotini i le tino. O le inisalini e faʻaleleia ai le tuputupu ae o fausaga intracellular, e faʻamalosia ai le toe gaosia ma vaevaeina o sela.

Gaʻo gaʻo

O le inisalini e faʻaitiitia ai le fua o le gaʻo o le gaʻo (lipolysis) i le tino ma le ate.

E le gata i lea, o le hormone protein e mafai ona faʻagaoioia le faʻapipiʻi o gaʻo faʻaituau (triacylglycerols) i totonu o le tino o le tino o le tagata.

O le inisalini e mafai ona faʻavaveina le faʻapipiʻi o vailaʻau oona gaʻo, ma faʻalavelave ai le faʻasalaga o tino o le ketone i totonu o le ate. O le sili atu o tino o le ketone e faʻaalia ai le le atoatoa o le tino ma suiga o le tino i le ate.

Toto toto toto

O le faiga o le faatonutonuina o le kulukose toto i tagata soifua maloloina e mafai ona faia i le faʻaaogaina o nisi o meaai. E ui lava o tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona suʻe ni vailaʻau maʻoti e fesoasoani ai e faʻatonutonu a latou gaʻo suka.

O le faʻatonutonuina o le metabolism o le gaʻo e tulaʻi mai i tulaga eseese o le faʻatulagaina o faiga faʻalauiloa: cellular, tissue, totoga ma totoga.O le faʻamaʻoina o le kulukosese o loʻo faʻatautaia i luga o le tele o itu, e aofia ai le tulaga lautele o le soifua maloloina o le tagata maʻi, o le i ai o isi faʻamaʻi, lelei ma le olaga e taua tele.

Hyperglycemia ma le hypoglycemia

O le Hyperglycemia ma le hypoglycemia e lua togafitiga faʻaleagaina lea e tutupu i le talaaga o le maualuga o le kulukose i le tino. O nei maʻi faʻamaʻi e mafai ona i ai ni tiga ogaoga mo le maʻi, o lea e matua taua ai le gauai atu i uiga iloga o nei maʻi i le taimi ma faʻatautaia vave togafitiga!

O le Hyperglycemia o se tulaga e mafua mai i le faʻateleina o le maualuga o le suka plasma.

I tagata e maua i le maʻisuka, o mea nei e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻeina o le hyperglycemia: o le taumafaina, taumafa meaai leaga, solia o tulafono e ai, leai se malosi faaletino, faʻaaogaina o meaʻai suka, tulaga faʻavaivai, poʻo le inisalini tuiina e leʻi tuʻuina mai ile taimi.

Matou te fautuaina foi ia e faamasani i: le ituaiga ma le filifilia o se tui tui inisalini.

Faailoga o lenei tulaga:

  • O se lagona malosi o le fiainu.
  • Uiga masani.
  • Tigā ma le leiloa o le faʻasalaga.
  • Lagona o le tele o galuega.
  • O foliga mai o "fetu" i luma o mata.

I le togafitiga o le hyperglycemia, o le faamuamua e tuuina atu i le mataituina ma le faaeteete o faailo o le kulukose, e faaaoga ai se mea faapitoa, ma le tausisia o se meaai maloloina. E le gata i lea, ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga ia maualalo le kulukose i totonu o le toto.

Hypoglycemia

O le togafitiga faʻaleagaina o loʻo faia e faasaga i le tala o le pa'ū o le kulukose i totonu o le toto.

I le taimi lava e tasi, o tino uma lava o le tino o le tagata e mafatia i le malosi o le matelaina, ae o le faia o faiʻai e sili atu ona faalavelave.

O le hypoglycemia e mafai ona tupu mo le tele o mafuaʻaga: sili atu le pule faitalia o le inisalini i le pancreas, maualuga le inisalini i le tino, o le le mautonu o le gaʻo i le ate, poʻo le le lelei o gaʻo.

Faʻaaliga faʻaalia o le hypoglycemia:

  • O se lagona faateleina o le popole ma le atuatuvale.
  • Faʻanoanoa i le ulu, tuʻituʻi.
  • Le popole ma le le fiafia.
  • O se lagona faifaipea o le fiaaai.
  • Lagonaina o le mu ma le le toʻa i le lua o le manava.
  • Musika malosi.
  • Arrhythmia ma tachycardia.

Inisalini sisiua - faatonuga, ituaiga, peni tui

O le togafitiga mo le faʻamaʻi tuusao e faalagolago i le tulaga o le atinaʻeina o le togafitiga. I le laasaga muamua o le faʻamaʻiina o le maʻi, o le tagata maʻi e faʻaalia le faʻaaogaina o meaai ma le maualuga o le suka. O le tagata maʻi e mafai ona faʻataʻitaʻiina le iniseti o le insulin, lea e mafai ona puipuia le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi e toetoe 70%, ona o le alu lemu i le toto.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 o se maʻi o le endocrin autoimmune e fesootaʻi ma le leai o le inisalini i totonu o le tino. O le gaosia o le protein-peptide hormone ua toetoe lava a maeʻa.

O se mea e manaʻomia mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi o se faʻafitauli o le tino o tagata. E masani lava, o lenei ituaiga o maʻisuka e amata ona o se faʻafitauli ogaoga faʻalagona poʻo ona o se gasegase o le gasegase.

E lagona e tagata maʻi se faʻalavelave tele o faʻamaʻi tiga o le faʻamaʻi: o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino, o le vave faʻaletonu o le soifua maloloina, le lelei, paʻu vevela, manuʻa le faʻamalolo. E le gata i lea, o le faamalolo e mafua mai ona o le faifai pea, o lea, i le itu, e tau atu ai i se maʻi faifai pea.

O tagata e maua i lenei maʻi e manaʻomia togafitiga o le insulin i aso taʻitasi. E tāua le malamalama o le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona faʻaleleia, talu ai e le o se fualaau e tasi e mafai ona toe ola ola e mate i le taimi o lenei gasegase tuga.

O le mataituina o le toto toto ma le inisalini togafitiga o auala ia e tasi e mafai ai ona togafitia le maʻi.

Ona o le le lava o le inisalini masani i le tino o le tagata maʻi, ua faatonuina ai e le fomaʻi le suia o analogues o insulin, e pei o Novorapid.

O lenei inisalini mulimuli ane e iai sona aafiaga i le 10 minute talu ona maeʻa le pulega, ae o le inisalini o le tagata puupuu e leʻi tupu muamua nai lo le afa itula. O le tuʻuina atu i le anapogi ituaiga o inisalini e tusa ma le 5 itula.

Ituaiga 2 maʻisuka

O lenei togafitiga e mafua ona o se mea e le masani ai maualuga le suka o le suka. O se faamaʻi o lenei ituaiga e mafua mai i le le atoatoa i le gasegase o masini ma siama o le tino i le inisalini. O lenei ituaiga o maʻisuka e sili ona taatele i tagata maʻi. O le tele o faaosoosoga o le maʻi o:

  • Mafuaaga
  • Le lelei le taumafa.
  • O le hypodynamia o se olaga le taua.
  • O le i ai o tagata vavalalata vavalalata ma faʻatasi maʻi tutusa.
  • Faʻaaualuga maualuga.

O le a le mea e tupu i le tino o le tagata ma le maʻisuka ituaiga 2?

A maeʻa se taumafataga masani, o loʻo i ai le faʻalauiloaina o le maualuga o le suka, aʻo le pancreas e le mafai ona faʻasaʻo le inisalini, lea e masani ona maualuga le kulūkose.

O se taunuuga o lenei faagasologa, ua faʻavaivaia ai le aʻafiaga eletise e nafa ma le faʻaaloalogia o le suka-low-hormone.

O lenei tulaga e taua o le faʻamalosia o inisalini, o le teteʻe o le membrane i le aʻafiaga o le inisalini.

Faʻailoga

Ina ia iloa le maʻi, o suʻesuʻega nei e faia:

  1. Suʻega o le toto glucose.
  2. Fuafuaga o le hemoglobin glycosylated. O lona faatinoga e matua tele atu i tagata e maua i le maʻisuka.
  3. Glucose toleni test.
  4. Urinalysis mo le suka ma le konetone tuufaatasia.

O le le mafai ona taitaia faʻataʻitaʻiga ma le leai o se togafitiga talafeagai mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona taʻitaʻia ai le tagata gasegase i ni faʻafitauli matuia, e masani lava ona i ai le atinaʻe faʻafuaseʻi.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai le atinaʻeina o le fatu fatu, toto maualuga (maualuga maualuga), gaioiga eletise ma mea leaga, faʻaleagaina o le tino o pito i lalo ma le fausiaina o maʻi pipisi.

Vitio: Aisea e manaʻomia ai le inisalini ma pe faapefea ona aoga?

E taua le malamalama i le ogaoga o lenei faʻamaʻi o le tino o le endocrine ma taumafai e puipuia le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e ala i le vave maua o se siakiina, o se togafitiga o togafitiga faʻapitoa ma faʻamautuga masani. A leai, o togafitiga faʻaleagaina o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafanoina mo le soifua maloloina o le tagata.

O le a le inisalini - galuega tauave ma masani i totonu o le toto, algorithm o le pulega ma le faʻatusatusaina o le atumaga i se tulaga maualalo

O le maualuga o le hormonal level o le faavae lea mo le atinaʻe atoatoa o le tino o le tagata. O se tasi o hormones autu i le tino o le inisalini.

O lona le lava po o le sili atu e mafua ai ona le lelei le iʻuga.

O le maʻisuka ma le hypoglycemia o ni uiga sili ona lua e avea ma uo le lelei o le tino o le tagata, lea e le amanaiaina faamatalaga e uiga i le inisalini ma pe o le a foi lona maualuga.

Oona ile inisalini

O le mamalu o le faia o uluai galuega lea na faataatia ai le auala i le mauaina o le hormone e patino i le saienitisi Rusia o Leonid Sobolev, o le na fau i le 1900 le faaaogaina o le pancreas e maua mai ai fualaau faasaina ma tuuina atu le manatu o le inisalini.

E silia ma le 20 tausaga na faʻaalu i suʻesuʻega atili, ma ina ua mavae le 1923 na amataina le gaosiga o le inisalini. I aso nei, o le homone e lelei le suʻesuʻeina e le saienisi. Na ia auai i le malepelepe o gaʻo, e nafa ma le metabolism ma le gaʻo gaʻo.

O le pancreas, lea o loʻo i ai faʻasologa o gaʻo B, o loʻo iloa e le lalolagi faasaienisi pei o motu o Lawrence po o tamaʻi palacreatic, o loʻo galue o le inisalini e gaosia le inisalini. O le mamafa patino o sela e laitiiti ma e na o le 3% o le aofaiga atoa o le pancreas.O le gaosiga o le inisalini e ala i peta sosolo, o se subtype o le proinsulin e faʻasaʻoina e le hormone.

O le a le subtype o le inisalini e le o iloa lelei. O le hormone lava, ao le i faia le pepa mulimuli, ulufale atu i le golgi cell cell, pe a maeʻa ai i le setete o se hormone atoa.

E muta le gaioiga pe a tuu le hormone i ni falealoa faapitoa o le pancreas, lea e teuina seia maeʻa e se tagata meaai.

O le punaʻoa o le B-sela e faʻamapulaʻa ma faʻafuaseʻi ona faʻaalu pe a faʻaleagaina e se tagata ni meaʻai gaʻo, ma o le mafuaaga lea o le maʻisuka.

O le a le hormone inisalini - o le sili lea ona taua o le faatonutonuina ole tino. A aunoa ma lea, o le kulukose e ulu atu i le tino e ala i meaai e le mafai ona ulu i totonu o le masini.

O le hormone e faʻapupulaina ai le mafai ona gafatia o siama siaki, ma o le mea lea o loʻo aʻafia ai le kulukose i totonu o le tino.

I le taimi lava e tasi, o le hormone e faʻamalosia ai le liua o le kulukose i le glycogen, o le polysaccharide lea e aofia ai le tuʻuina atu o le malosi e faʻaaogaina e le tino o le tagata pe a tatau ai.

O galuega o le inisalini e eseese. O loʻo tuʻuina atu ai galuega masini mūmū, e aʻafia ai le faiga o polotini ma gaʻo gaʻo. O le hormone e avea o se tagata e logoina le mafaufau, lea, e tusa ai ma le faʻalogo, e iloa ai le manaomia o meaʻai gaʻo faʻataʻavale: pe a tele naua, ua maeʻa le faiʻai e matelaina le tele o faʻanoanoa ma e tatau ona fausiaina. Le aʻafiaga o le inisalini i le tino:

  1. E taofia ai le taua o le amino mai le talepe i lalo i suga faigofie.
  2. Faʻaleleia le faʻapitoa o le protein - o le faavae o le olaga.
  3. E le faatagaina faʻamalosi i musele e faʻamavaeina, puipuia ai le musika atrophy - aʻafiaga aʻafiaga.
  4. E faʻatapulaʻa ai le faʻaputuina o tino o le ketone, ma o le tele o lona tino e afaina i tagata.
  5. Faʻaauau le felauaiga o ionisini ma magnesium.

E leai se faaletonu o le hormone e fesootaʻi ma se faʻamaʻi e taʻua o le maʻisuka. O i latou o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi ua faʻamalosia e faʻaauau ona tui nisi inumaga o le inisalini i totonu o le toto. O le isi mea matautia o le sili atu lea o le homone, hypoglycemia.

O lenei faʻamaʻi e oʻo atu ai i le faateleina o le toto maualuga ma le faʻaitiitia o le malosi o le tino.

Faateleina le faʻaopoopoga o le faʻamalosia o le inisalini e le glucagon hormone na gaosia e aluma alpha o le pancreatic tinlets o Langerhans.

Inisalini e faalagolago i le tino

O le insulin e faʻaleleia ai le gaosia o le protein i totonu o maso, e aunoa ma le mafai e le tino maso ona atiae. O le faʻapipiʻi o mea faʻapipiʻi, lea e masani ona faia ai galuega taua, e le mafai ona aunoa ma se homone. O tagata maʻi na amataina le maʻisuka o loʻo feagai ma le ketoacidosis, o se ituaiga o le gasegase faʻasolosolo lea e tupu ai le matelaina o le intracellular.

Inisalini toto

O galuega a le inisalini e aofia ai le lagolagoina o le aofaʻi sao o le kulukose i totonu o le toto, faʻatonutonuina le metabolism o gaʻo ma proteins, suia o meaʻai i maso maso. I se tulaga masani o mataupu, o mea nei e tupu:

  • mamanu mo le fausaga o musika,
  • o le paleni o le metabolism ma le catabolism o loʻo tumau,
  • e faʻamalosia ai le tuʻufaʻatasiga o le glycogen, lea e faʻaleleia ai le tumau ma le toe faʻafouina o sela maso,
  • amino acids, glucose, pailani e ulufale atu i sela.

O le tui o le inisalini e fuaina i le μU / ml (0.04082 mg o le vailaʻau tioata e avea ma se tasi vaega). O tagata soifua maloloina e iai se faailo e tutusa ma le 3-25 i ia ituaiga. Mo tamaiti, o le faaitiitia i le 3-20 μU / ml ua faatagaina. I fafine maʻitaga, e ese le masani - 6-27 mkU / ml, i tagata matutua i le 60 o lenei faailoga o le 6-35. O se suiga i le tulaga masani e faailoa ai le iai o faʻamaʻi tuga.

Maualuluga

O le maualuga o le maualuga o tulaga masani o le inisalini e taufaamatau ma suiga e le mafai ona suia. O lenei tulaga e tupu ona o le pa'ū i le maualuga o le suka. E mafai ona e malamalama i le sili atu o le faʻamalosia o le insulin e ala i faailo: gatete, afu, palpitations, osofaʻiga faafuaseʻi o le fiaai, faʻalavelave, faʻanoanoa, maʻa. O faailo nei e aʻafia ai le siʻitia o le maualuga o le homone:

  • malosi malosi faaletino,
  • mafatiaga masani
  • faʻamaʻi o le ate ma le paʻu,
  • afaina
  • solia o le tetee atu o sela i gaʻo,
  • polycystic ovary,
  • toilalo o le galuega pituitary gland function,
  • o le kanesa ma le paʻu o le tino.

Tuʻu

O le faaitiitia o le inisalini e tupu ona o le atuatuvale, malosi malosi faaletino, le mautonu le popole, o le taumafaina i aso taitasi o se aofaiga tele o suauu gaʻo faamamaina.

O le le atoatoa o le insulin e poloka ai le tafe o le kulukose, ma faʻalauteleina ai lona faʻamalosi. O le iʻuga, o loʻo i ai se manaʻoga malosi, atuatuvalega, osofaʻiga faafuaseʻi o le fiaai, faʻaleagaina, faʻaauau faifai pea.

Ona o le tutusa o faailoga o le inisalini maualalo ma le maualuga, o le suʻesuʻega o loʻo faia e suʻesuʻega faʻapitoa.

O le a le inisalini e faia mo le maʻisuka

O le lomiga o meafaitino mataʻutia mo le gaosia o le hormone e popole tele i le tele o tagata gasegase. O le inisalini i totonu o le tino o le tagata e maua mai i le pancreas, ma o ituaiga nei e maua mai i luga o le faʻavae:

  1. Pipi poʻo vine - o meaola manu. Mo le gaosiga o meaola o loʻo faʻaaogaina le paʻu. O le sauniuniga o meaola matala e maua ai le proinsulin, lea e le mafai ona vavaeeseina, o le a avea ma puna o mea e afaina ai.
  2. Ua faʻafouina le suamalie poo le puaa - ua maua se sauniuniga semi-synthetic i le sui o le amino acids. Faatasi ai ma penefiti e tutusa lelei ma le tino o le tagata ma le leai o allergies. Le lelei - le lava o meafaitino, mea faigata o galuega, taugata.
  3. Faʻaaogaina o le inisinia faʻainisinia - e taʻua o le "inisalini o le tagata" i se isi auala, aua e tutusa lelei lava ma le natura masani. O le vailaʻau e maua mai i elemene o mea fefete ma le gaʻo genetically modified E. coli.

Faatonuga mo le faʻaaogaina o le inisalini

O galuega o le inisalini e taua tele mo le tino o le tagata. Afai o oe o le maʻisuka, ona e maua lea o se faʻamatalaga mai se fomaʻi ma se faʻamaumauga e tusa ai ma le vailaau tuʻuina atu e aunoa ma se totogi i falemaʻi poʻo falemaʻi. I le tulaga o le faanatinati manaʻomia, e mafai ona faʻatau mai e aunoa ma se faʻasalaga, ae tatau ona tausia le vailaʻau. Ina ia aloese mai le soona fai, faitau ia faatonuga mo le faʻaaogaina o le inisalini.

Faailoga mo le faʻaaogaina

E tusa ai ma faatonuga o loʻo i totonu o pusa taitasi o le sauniuniga o le inisalini, o faʻamatalaga mo lona faʻaaogaina o le maʻisuka ituaiga 1 (e taʻua foi o le insulin-faalagolago) ma, i nisi tulaga, ituaiga 2 o le maʻisuka (e le o le inisalini). O ia mea e aofia ai le le faapalepale i vailaau oona o le hypoglycemic, o le atinaʻeina o le kososis.

Inisalini pulega

Ua faatonuina e le fomaʻi le fualaau ina ua maeʻa suesuega ma suesuega o le toto. Mo le togafitiga o fualaau oona e eseese gaioiga o gaioiga: puupuu ma le umi. O le filifiliga e faalagolago i le ogaoga o le faʻafitauli o le maʻi, le tulaga o le maʻi, le saoasaoa o le amataina o gaioiga o le vailaʻau:

  1. O le sauniuniga puupuu-sauniuni e faʻamoemoe mo le faʻaogaina o le tino, faʻafefe poʻo le faʻaogaina o le tino. E i ai le vave, puupuu, ma le faʻaitiitia o le suka, e faia 15-20 minute aʻo le i fafagaina i le tele o taimi / aso. O le aafiaga e tupu i le afa itula, maualuga - i le lua itula, na o le ono itula.
  2. O le umi poʻo le umi o le gaioiga - ei ai le aafiaga e tumau i le 10-36 itula, e mafai ona faʻaititia le numera o le iniseti. Lagolagoina o loʻo faʻaaogaina faʻapitoa pe faʻapitoa foi, ae le o se mea faʻafefe.

O togafitiga e faʻaaogaina e faafaigofie ai le faʻaofiina ma le faʻatulagaina o fuataga. Tasi vaevaega e tutusa ma se numera patino o iunite. Tulafono mo togafitiga insulin:

  • tausia sauniuniga i totonu o le pusaaisa, ma i latou na amata i le vevela vevela, mafanafana le oloa aʻo le i ulufale i ai, ona e vaivai le mea lelei,
  • e sili le lelei o le tuiina o se homone puupuu i lalo o le paʻu o le manava - tui i totonu o le ogavae poʻo luga aʻe o le papa, e sili atu ona lemu, sili atu ona leaga - i le tauau,
  • umi o vailaau faʻasaʻi ua tui i le agavale poʻo le ogavae taumatau,
  • faia tui taitasi i se isi sone,
  • faʻatasi ai ma inisalini injections, puʻeina le vaega atoa o le tino - ina ia e aloese mai le faʻamaʻi ma faʻamaufaʻailoga,
  • toe foi mai le tui mulimuli e le itiiti ifo i le 2 cm,
  • e le togafitia le paʻu i le ava malosi, e faʻaumatia le inisalini,
  • afai e tafe le vai, ua faʻapipiʻi saʻo le nila - e tatau ona e uu i le maualuga o le 45-60 tikeri.

Faʻaiʻuga

Faatasi ai ma le pulea lelei o fualaau faasaina, o le atinaeina o le lipodystrophy i le nofoaga o inisiua e mafai. E seasea lava ona tupu, ae o loʻo i ai foliga o faʻamaʻi. Afai e tupu, e manaʻomia le togafitiga faʻamaʻi ma le sui sui. Contraindications mo le taliaina e:

  • gasegase maualuga, cirrhosis, jaundice, pancreatitis,
  • nephritis, urolitiasis,
  • faʻaleagaina o le loto fatu.

Tau ile insulin

O le tau o le inisalini e faalagolago i le ituaiga o gaosi oloa, o le ituaiga o fualaau faasaina (puupuu / umi le umi o le gaioiga, meaʻai) ma le tele o le afifiina. O le tau o le 50 ml o le vailaʻau o le insulinum e tusa ma le 150 rubles i Moscow ma St. Petersburg. Faʻamamaina i se peni penisini - 1200, faʻasaina Protafan ei ai le tau e tusa ma le 930 rupu. O le maualuga o le falemaʻi e aafia ai foi le tele o tau insulin.

O le a le inisalini ma lana matafaioi i totonu o le tino o le tagata, o le galuega a le hormone

O le tagata endocrine (hormonal) o loʻo faʻatusalia e le tele o vaʻaia e faʻamalosi ai hormones, o nei mea uma e faia ai galuega taua i le tino. O le sili ona suʻesuʻeina o le inisalini.

O se hormone ei ai se peptide (meaʻai), o lona uiga, e aofia ai le tele o molelaʻau amino. O le hormone e sili ona faʻamuamua e faʻaititia ai le suka toto e ala i le aveina atu i tino uma o le tino o le tagata.

E tusa ai ma le faʻamaumauga a le PubMed database, na fesili ai netizens pe o le a le insulin ma lona vaega i le tino, e tusa ma le 300,000 taimi. O lenei fuainumera o se faʻamaumauga manino i totonu o hormones.

Lagaina o le inisalini i pito o le endocrine beta o le siʻusiʻu pancreatic. O lenei nofoaga e taua o le tamaʻitaʻi o Langerhans e faʻaaloalogia ai le saienitisi o le na mauaina. E ui i le taua o le hormone, ae na o le 1-2% o le tino e maua ai.

Faʻailoaina le inisalini e tusa ai ma le algorithm o loʻo mulimuli mai:

  • Muamua, o le preproinsulin o loʻo gaosia i le pancreas. O le inisalini autu lea.
  • I le taimi lava e tasi, o se faailoga peptide o loʻo faʻapipiʻiina, lea e avea o se taʻitaʻio le preproinsulin. O le a ia tuʻuina atu le faʻavae o le inisalini i sosoʻo endocrin, pe a suia ai i le proinsulin.
  • O le vailaau maeʻa e tumau pea i le pito o le endocrine (i totonu o le Golgi apparatus) mo se taimi umi ina ia mafai ona faʻaogaina atoa le faagasologa maturation. A maeʻa lenei laasaga, e vaevaeina i le insulin ma C-peptide. O le mulimuli oi latou e atagia mai le gaoioiga o le endocrine o le pancreas.
  • O le mea faʻapipiʻi e amata ona faʻafesoʻotaʻi ma ions zinc. O lona gaioiga mai peta beta i le toto o le tagata e na o le faateleina o le maualuga o le sukū.
  • Ina ia taofia le tuufaatasia o le inisalini, o lona tagata taʻavale, glucagon, e mafai. O lona gaosiga e tupu i vavalaʻau o le alpha i motu o Langerhans.

Talu mai le 1958, ua fuaina le inisalini i vaega faavaomalo o gaioiga (MED), pe a 1 le iunite e 41 micrograms. O le manaʻoga o le tagata mo le inisalini e faʻaalia i vaega o gaʻo (EU). O le masani o le hormone i le matua e pei ona taua i lalo:

  • Pepe fou:
    • i luga o se manava gaogao mai le 3 iunite,
    • pe a uma ona 'ai e tusa ma le 20 iunite.
  • Tagata matutua:
    • i luga o se manava gaogao e le itiiti ifo ma le 3 iunite,
    • pe a uma ona 'ai e le silia le 25 iunite.
  • Matua:
    • i luga o se manava gaogao mai le 6 iunite,
    • pe a uma ona 'ai e 35 iunite.

O le tuufaatasiga o le molimula o le inisalini e aofia ai filifili polypetid, e aofia ai le 51 iunite o le monomeric, na tuuina atu i le ituaiga o toega o amino acids:

  • A-filifili - 21 sootaga,
  • B-filifili - 30 sooga.

O filifili e fesoʻotaʻi i le 2 vaʻavaʻava o faʻamaufaʻailoga o loʻo pasia faʻamaʻoga o le amino acid alpha-sulfuric (cysteine). O le alalaupapa lona tolu e naʻo le A-filifili.

Le matafaioi a le hormone i le tino

Ona o le natura laitiiti o le hormone, e le mafai ona toe faʻaleleia mai meaai. A leai, o le inisalini, e pei lava o isi lava palatini, o le a faʻafefe e aunoa ma se aafiaga i le tino.

Aisea e manaomia ai le inisalini e mafai ona malamalama i le vaʻai i le lisi o ana galuega tauave:

  • faʻaleleia atili o le glucose e ala i totonu o siama,
  • faʻafouina o glycolysis enzymes (faʻamaʻiina o le kullukose),
  • faaosofia o le gaosiga o le glycogen e le ate ma maso maso,
  • faateleina le gaosiga o gaʻo ma proteins,
  • vaivai o aʻafiaga o mea e faʻavaivaia le glycogen ma le gaʻo.

O galuega ua lisiina o le inisalini o se faavae. E mafai ona e vaʻai i lana sini lona lua i lalo:

  • faaleleia atili o le suamalie o mea amino e ala i sulu,
  • faateleina le aofaʻi o le calcium ma le magnesium e ulufale atu ai i sela,
  • faaosofiaina o le synthesis protein,
  • aafiaga i le fausia o esters.

Faafetai i le felauaiga o le kulukose i tino o le tino, o le inisalini e maua ai le tino le malosi talafeagai. E na o le pau lea o le homone e faʻaitiitia ai le toto suka. O se faʻalavelave lautele e mafai ai e oe ona tuʻuina atu mea nei:

  • Muso tuputupu ae. O le matafaioi o le inisalini i le tino o le tagata e le faatapulaaina i naʻo galuega autu. O gaʻo maso uma i lalo o lona aʻafiaga e amata ona faateleina le voluma. E mafua ona o le aʻafiaga o le hormone i luga o le non-membrane organelles o se ola ola (ribosomes). O le aʻafiaga o lo latou aʻafiaga o le tuʻufaʻatasiga o protein e taua mo le tuputupu aʻe o musika. O le mafuaʻaga lena e masani ai ona faʻaaogaina e le tino bodychailders le faʻamafanafanaina o le protein, o lona faʻasaga lea.
  • Gaosiga o Glycogen. E mafai ona e suʻeina pe aisea e manaʻomia ai le insulin i le tino e ala i le tilotilo i le faiga o le enzyme na faʻaalia i le hormone. Ua matua faateleina lona gaioiga. Aemaise lava pe a e tilotilo i le faʻaogaina o le glycogen. E ui i le mea moni o le inisalini o lona tagata tetee, o la latou gaosiga e fesoʻotai fesoʻotai ma o le sili atu le tasi o mea o loʻo faʻapipiʻiina, o le tele o le ai ai se isi.

Faʻafefea ona galue le hormon

Iloiloga o foliga o le inisalini, e tatau ona e gauai atu i lona faiga o le gaioiga. O lona faavae o le aʻafiaga lea i luga o siama e manaʻomia e manaʻomia ai le kulukose. O le mea e sili ona manaʻomia i totonu o le tino o le tino ma le gaʻo.

Leai se mea e itiiti le taua o le suka mo le ate. Suauu faʻatatau e faʻaaogaina le kulukose pe a manaʻomia ma teuina ana tupe faasili. O oloa o loʻo tuʻuina atu o le glycogen.

Pe a oʻo mai le matelaina o le malosi, o le kulukose e faʻasaʻolotoina ma lafo i le toto, lea e toe fai ai le taamilosaga.

O le paleni o le inisalini ma le kulukose i totonu o le toto e faʻamautinoaina e lona tagata faʻatau - glucagon. Afai ei ai se faaletonu i le gaosiga o se tasi o hormones, ona tulai lea o se tagata (hyperglycemia) poʻo le matū (maualuga o le suka). Soo se tasi o nei faʻafitauli e mafai ona faʻaleagaina ai taunuuga ogaoga, e aofia ai ma le maliu ma le oti.

Aafiaga i le soifua maloloina o tagata

O le faaitiitia o le maualuga o le suka e mafua mai i le maualuga o le inisalini e taua o le hypoglycemia. O se tagata e feagai ma vaivaiga ogaoga, e oʻo i le leai o se mafaufau.

I tulaga ogaoga, o le maliu ma le hypoglycemic coma e mafai. I le faatusatusa atu i lenei tulaga, ei ai le hyperglycemia e mafua mai i le maualalo o le hormone poo lona mativa vaivai.

E faʻaalia i le tino o le maʻisuka. O le maʻi e lua ituaiga:

  • O le ituaiga muamua e taʻua o le insulin-e faalagolago ona o le manaoga o se tagata mo le inisalini. E i ai se faʻamaʻi ona o le solia o galuega a le pancreas. O le togafitiga e aofia ai le iniseti o le hormone ma le faʻasaʻoga o le olaga.
  • O le ituaiga lona lua ua taʻua o le inisalini-tutoatasi, talu ai o le hormone e maua mai i le pancreas, ae i le le lava o aofaiga poo le tele o siaki e iloa ai e sili atu ona leaga. O le faʻamaʻi o le uiga lea o tagata e silia i le 40 tausaga, aemaise lava i latou o loʻo mafatia mai le gaʻo. O le tino o togafitiga o le tagofia o vailaʻau e faʻaleleia ai le iloa o le hormone ma le faʻasaʻoina o le olaga.

Inisalini, faʻaaogaina o le inisalini, faʻafitauli o le inisalini

Inisalini - o le hormone e gaosia e le gaioiga a le pancreas i le tali atu i le faateleina o le toto suka. O le galuega autu a lenei hormone o le faʻamaonia poʻo le faʻaitiitia o le kulukose i totonu o le toto e masani ma tuʻuina atu le kulūkose i sela o le tino, lea e fesoasoani i le faatupuina o le malosi i le tino.

O le inisalini e taua o le hormone e gaosia ai le gaʻo, aua e maua ai oloa o suka i totonu o siama, ma a oʻo ina faʻapupulaina tele, o le a amata ona liu gaʻo, lea e teuina i totonu o le gaʻo gaʻo.

Mai mea ua taua, e le faigata ona faaiu o meaai e maua ai le suka e aafia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faaosooso ai le gaosia o lenei hormone. O le mea lea, o oloa o gaʻo i totonu o le tino ua faateleina.

O le inisalini e faʻamaeʻa lana galuega i le aso pe a uma le gaosiga, ae le o tagata uma e iloa le taua o lenei hormone ma lona aafiaga i le soifua maloloina.

O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, i le maʻisuka ituaiga 1, o le hormone e le toe faia i totonu o le tino, ma i le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o loʻo tupu aʻe le faʻamalosia o le inisalini pe a le tali mai okeni ma sulu i lona aafiaga. I le taimi nei, o le le lava o le hormone e lamatia mo le tino, ona o lona faaletonu na faʻalavelaveina ai nisi faiga.

E mafai ona faʻaalia lenei mea i se lagona faifai pea o le fiaaai, tusa lava pe a maeʻa ona 'ai. O le mafuaʻaga lea e tatau ai i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ona faia mo ia i taimi masani.

I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, e pei ona uma ona maitauina, o le atiaeina o le inisalini e atiina ae, e tele lava i le toto o tagata mamaʻi se maualuga maualuga o lenei hormone. E ui lava i lea, e masani ona le tali mai sela i le inisalini, pe tuʻuina atu se vaivaiga vaivai, o le mea lea e le o tagofia le kulukose. O ituaiga eseese o sauniuniga ile inisalini e faʻaaogaina e faʻavasegaina ai le suka o le toto.

Polokalame insulin

O iniseti gaʻo e fai siʻosiʻomaga e faʻafefiloi faatasi ma mea taumafa. E amata ona latou gaoioi loa, pe a uma le 15 minute. E faʻatautaia vave aʻo leʻi faia se taumafataga, pe a faʻatulagaina le tele o se tasi o auʻaunaga. Ole fua ole fua e fuafua ile aofaʻi o mea taumafa. O ia inisalini e aoga mo le 4 itula. O le maualuga o le gaioiga e 1 - 1.5 itula i le maeʻa ai o le pulega.

Ole iniseti e faʻamaunuʻu e aofia ai fualaau faasaina: Humalog, Novorapid.

Ole iniseti pupuu po o insulin faigofie e telegese le aoga. Folasaga i le 20 - 40 minute. ao le i ai.

E tāua tele le faʻatasi ma le maualuga o le suka i le toto, o lea e tatau ai ona e 'ai se fuainumera manino o meaai lea ua mamanuina ai le fualaau o lenei vailaʻau.

I le va o taumafataga, e tatau ona iai ni meaʻai, e pei o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi. O le maualuga o le gaioiga e 2 i le 4 itula pe a uma le pulega.

Ole iniseti pupuu e aofia ai vailaau faasaina: Moto o le Toto, Mimilola masani, Insuman Rapid GT.

O iniseti umi e faʻaaogaina e faatumauina ai le maualuga o kulukose o le toto i le va o taumafataga ma le po. Valivali 1 i le 3 itula i tua atu o le pulega. O le umi o le gaoioiga e 10 i le 14 itula.

E lua taimi i le aso latou te faia ai: i le taeao ao leʻi faia le taeao ma i le afiafi ao leʻi faia le aiga o le afiafi. O le taimi e faʻaalia ai e faʻalagolago i le fualaau. Afai e te ulufale i se fualaau tele, o le a umi atu le umi nai lo se fualaau laitiiti.

O le maualuga o le gaioiga e tupu i le 6 i le 8 itula i le maea ai o le pulega.

O iniseti umi e aofia ai fualaau faasaina: "Humulin NPH", "Protafan NM", "Insuman Bazal"

Ole iniseti pe faʻamalosolo insulin o loʻo faʻatinoina i le aso i soo se taimi. E aofia ai fualaau faasaina: "Lantus", "Lemevir."

O nei vailaʻau uma o se tuufaatasiga muamua na tuufaatasia o le inisalini i le faʻamalamalamaina tonu o tulaga ma le eseesega o le taimi o gaioiga.

Faʻavasegaina o insulin

E tusa ai ma la latou faʻavasegaga, o insulin e mafai ona tasi-ituaiga ma tuʻufaʻatasia. Vaʻavaʻafua taʻitasi o loʻo i ai faʻasologa o meaola e tasi o meaola e tasi, mo se faʻataʻitaʻiga, o se povi po o se puaa. O le tuufaatasia e aofia ai vaega o le pancreas o ituaiga o meaola, ae o nei aso e le o manaomia ai ia insulin.

O meaola, latou te iloa ai: tagata, povi, puaa ma le insulin.

I le tikeri o le faʻamamaina, e mafai ona faʻaleagaina, faʻapitoa ma faʻapitoa.

E faʻapefea ona galue le inisalini

A oʻo mai le inisalini i totonu o le ate, e faʻaaoga le galuega o sela o lenei okeni ma amata le gaosiga o le hormone.A faʻamautu le inisalini i sela, e faʻaaoga le suka. O le hormone e liua ai i gaʻo ma glycogens. O lea la, o le inisalini e faʻaitiitia ai le gaosiga o le suka i totonu o le ate, o lona uiga e fesoasoani e faʻaititia ai le maualuga o le suka toto.

Mo le inisalini i totonu o le tino, pamu inisalini, suauʻu, pulupulu pen. O togafitiga e le mafai ona faʻaaoga mo le puleaina o le inisalini e mafai ona eseese. O le tagata gasegase e mafai ona faʻasosoʻoina le vailaʻau i totonu o le toto e ala i se nila. O peni togafiti ua mamanuina mo le toe faʻaaogaina.

O se faatonutonu faʻapitoa, o loʻo maua i luga o le peni, e fesoasoani e fuafua le aofaʻi saʻo ole inisalini. O le maʻi e faʻapipiʻi i luga o le peni ma faʻaaogaina i totonu o le toto e ala i se nila. O pamu insulin ma se pusi e faʻapipiʻiina i totonu o se vein, o le pamu e pipii i le fusi.

O polokalame faʻatamaʻi o le masini mo le aofaiga tonu o le inisalini, lea e faasolosolo malie ona ulufale atu i le tino i le gasologa o le aso.

O le a se isi mea e tatau ona e iloa e uiga i le inisalini

O loʻo i ai se lisi faapitoa o oloa e faʻamalosia ai le totoina o le toto ma mafua ai se malosi o le inisalini:

- o oloa uma e aofia ai le suka, ma le suka i lona tino mama,

- falaoamata (paluga, pasta ma isi),

- lanu paepae paʻepaʻe.

Berries, fualaau aina e ese mai i fualaʻau suamalie, vine ma faʻi o le a avea ma se mea e sui ai i meaʻai suamalie. O fua o le falaoamata o le a suia ai fatu. Paʻu paepae e tatau ona sui i le lanu uliuli (vao). Nai lo o pateta, e tatau ona e faʻaaoga le kukalaʻau.

Ia faʻamaonia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a fesoasoani i le chromium - o se minerale e maua i le tele o mea i le broccoli. E le gata i lea, o aano o manu, legumes, cereals, bran, ma le ate e mauoa i chrome.

Manatu o Inisalini Faʻamaoni

Tagata taʻavale e taʻua le inisalini o le hormones anabolic. I le faʻataʻitaʻiga, o se mea e le mafai ona faʻatulafonoina, e mafai uma ona faʻaputuina le gaʻo ma faateleina ai le maso.

Ae ui i lea, e le tatau ona e molia o ia ona o le mafuaaga o le oona, talu ai na o le faia o lana galuega, tausia lelei o le maualuga o le toto toto i le 80-100 mg / deciliter.

Pe a maualuga le maualuga o le suka i le tulafono masani, o le hormone e "aveesea" le glucose mai le toto ma liua ai le tino, gase glycogen, poʻo le glycogen muscle.

Inisalini ma lona taua i le tino

Hormones e faatonutonuina le tele o galuega taua o o tatou tino, latou te galulue e ala i le toto ma galulue o ni ki "tatala faitotoa". O le inisalini o le hormone synthesized e le pancreas, e taʻua o se ituaiga faapitoa o sel cell - beta.

β-sel o loo i ai i nisi o vaega o le pancreas, ua lauiloa o motu o Langerhans, lea e faaopoopo atu i β-sel o loo i ai foi sekone e maua ai le hormone glucagon, δ (D) -cells e synthesized somatostatin ma F-fualaau e maua ai le polypeptide pancreatic (o lona galuega e leʻi malamalama lelei).

O le pancreas o loʻo i ai foi se isi galuega taua, e maua mai ai enzymes e aafia i le faʻalaumalie. O lenei galuega e le faʻavaivaia i tagata e maua i le maʻisuka.

O peta Beta e aofia ai le mita o le kulukose o le toto lea e faamaumauina pe a oʻo i luga le kulukose o le toto ma tali atu e ala i le auina atu o le aofaiga saʻo o le inisalini i le toto.

Afai e 'ai meaai a tagata e leai se maʻisuka, o le faʻateleina o le inisalini i le toto e faʻateleina ai, e tatau lea mo le faʻafeiloaʻi o le kulukose e maua mai meaʻai i totonu o siama.

I na tagata, o le kulukose toto e masani lava ona le sili atu i le 1-2 mmol / l pe a uma ona 'ai.

O le inisalini e feaveaʻia i le toto i siama eseese o le tino ma faʻapipiʻi i luga o lona tino ma ni faʻamaumauga faapitoa o le inisalini, o se taunuuga e mafai ai ona liu siama i le kulukose. Ae le o tino uma e manaʻomia le insulin e ave ai le kulukose.

E i ai "sela o le inisalini-tutoʻatasi"; latou te faʻaaogaina le kulukose e aunoa ma le auai o le inisalini, i le tuusaʻo saʻo i le faʻamasinoga o le kulukose toto.

E maua i totonu o le faiʻai, fiva nerve, retina, fatugaʻo ma gutu o le eleele, faʻapea foi i le vascular wall and cells (cellular red blood).

Atonu e ono foliga mai e le o iai ni siama e le manaʻomia le inisalini mo le felauaiga o kulukose.

Ae ui i lea, i tulaga e maualalo ai le kulukose o le tino, ua maeʻa le gaosiga o le inisalini, ma puipuia ai le kulukose mo gaʻo sili ona taua.

Afai o loʻo maua oe i le maʻisuka ma maualuga lau kulūkose o le toto, e leai se inisalini e faʻalagolago i le inisalini o le a aʻafia ai le tele o le kulukose, ma o se taunuuga o le a faaleagaina ai sela ma, o le mea lea, o le gaioiga o le okeni atoa.

E manaʻomia e le tino sina sina insulin i le va o taumafataga ma i le po e faʻafetaui le kulūkose e sau mai le ate. O lenei mea ua taʻua o le "basal" o le insulin.

I tagata e leai se maʻisuka, o le aofaiga o lenei inisalini e 30-50% o le aofaiga o le inisalini i aso uma.

O loʻo i ai foi se faasee "faaosofia" o le inisalini, lea e maua mai i le 'ai.

O le tele o meaʻai e maua mai ia i tatou i meaai e teuina i totonu o le ate e pei o le glycogen (o se vailaʻau gaʻo e mafai ona vave faʻavave vave e fai ai le kulukose).

Afai e 'ai e se tagata le mea e sili atu nai lo le mea e manaʻomia, ona faʻateleina lea o le sili atu o meaʻai gaʻo, o loʻo teuina i totonu o le tino. O le tino o le tagata e toetoe lava a le faʻamalosia avanoa mo le faʻaputuina o gaʻo.

I le eseesega, o palatini (amino acids) e mafai ona faʻaaogaina e fusi tino, ae leai ni nofoaga e teu ai. E mafai e le ate ona faʻapipiʻi le kulukose e le gata mai le glycogen, ae faʻapea foi mai le amino acids, mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai e te leʻi 'ai mo se taimi umi. Ae i le taimi lava lea e tasi, o le faʻaleagaina o le tino, talu ai e leai se tino o le amino acid (Fig.1).

Fig 1. Carbohydrates i le tino (R. Hanas "Type 1 Tisuka i tamaiti, talavou ma le autalavou matutua", 3d lomiga, Lomia o le Vasega, Lonetona, 2007).

Pancreas

O le pancreas o se okeni e le totogia le pama i totonu o le manava vavalalata vavalalata i le manava. E lua ni galuega autu e faia: e maua ai enzymes e fesoasoani e faʻatau meaai, ma maua mai ai le inisalini e fesoasoani i le pulea o le kulūkose toto.

O enzymes digesite mai le pancreas e ulufale atu i le inumaga e ala i le papa pancreatic duct. E tafe atu i totonu o le duodenum faatasi ai ma le alalele, lea e aveesea ai le pulu mai le ate ma le gall vladder. I le pancreas, e tusa ma le tasi miliona motu o Langerhans.

O le inisalini e gaosia e koleteti beta ma faʻasaʻo tuusao atu i totonu o tamai toto toto e pasia le pancreas.

Soifua maloloina

O suauu mai meaai e afaina i totonu o le manava ma ulu atu i le toto i le ituaiga o kullukose (dextrose) ma le fructose. Glucose e tatau ona ulu i totonu o siaki ina ia mafai ona faʻaaogaina mo le gaosiga o le malosi po o isi metabolic processes.

E manaʻomia le inisalini o le hormone ina ia "tatalaina ai le faitotoʻa", o lona uiga, ia mafai ai le felauaiga o le kulukose i totonu o le masini e ala i le pa puipui. A uma ona ulufale le glucose i totonu o le masini, ona liua lea ma le fesoasoani a le okesene i le carbon dioxide, vai ma le malosi.

O le carbon dioxide e ulufale atu i totonu o mama, lea e fesuiai ai le okesene (Fig 2).

Fig. 2. Tulaga masani o le kulukose o le toto (R. Hanas "Type 1 Diabetes i tamaiti, talavou ma talavou matutua", 3d lomiga, Faʻasalalau vasega, Lonetona, 2007).

Malosiaga e taua tele mo siaki e galue lelei. E le gata i lea, o le kulukose i le ituaiga glycogen o loʻo teuina i le ate ma maso mo le faʻaaogaina i le lumanai.

Ae peitai, o le faiʻai, e le mafai ona teuina le kulukose e pei o le glycogen. O le mea lea, o le faalagolago i taimi uma i le maualuga o le kulukose toto.

A matelaina se tagata, o le toto o le kulukose o le toto e faaitiitia. I lenei tulaga, o se faitotoa ua tatalaina ma le inisalini o le a leai se lelei. I tagata e leai se maʻisuka, o le gaosiga o le inisalini e toetoe lava a maeʻa pe a pa'ū le kulūkose toto.

O paka alpha pancreatic e iloa ai le toto glucose maualalo ma faʻasaʻo le glucagon hormone i totonu o le toto.Glucagon e fai ma faailo mo sela ate e faʻamalolo le kulukose mai a latou glycogen reserves.

E i ai isi homoni e mafai foi ona faʻapipiʻi pe a matelaina se tagata (pei o le adrenaline, cortisol, ma le homone tuputupu aʻe).

Ae afai e matelaina le fiaai, o le a faʻaaogaina e le tino le faʻaagaga faʻaagaga nei e faʻafesoʻotaʻi ai le toto o le kulukose i le tulaga saʻo. Oona e paʻu'ū i totonu o gaʻo gaʻo ma glycerol.

O vailaau oona e liua i le ketones i le ate, ma o le kulukose e maua mai le glycerol.

O nei gaioiga o le a tupu pe afai o loʻo e fia 'ai mo se taimi umi (mo se faataitaiga, i le taimi o le anapogi) poʻo oe maʻi tele e le mafai ona' ai (faʻataʻitaʻiga, ma le gastroenteritis) (Fig 3).

O siama uma i totonu oo tatou tino (sei vagana ai le faiʻai) e mafai ona faʻaaoga gaʻo gaʻo e avea o se punaoa malosi. Peitai, na o maso, fatu, gaʻo, ma le faiʻai e mafai ona faʻaaoga ketones e avea ma punavai o le malosi.

I le umi o le anapogi, o le konesones e mafai ona tuʻuina atu i le 2/3 o manaʻoga ole malosi o le faiʻai. O tamaiti Ketones e vave ona fausiaina fanau ma oʻo atu i se maualuga maualuga nai lo tagata matutua.

E ui lava i le mea moni e mafai ona maua e sela se malosi mai ketones, e itiiti lava nai lo le faʻaaogaina o le kulukose.

Afai o le tino ua leai se meaai mo se taimi umi, ona amata lea ona paʻu i lalo ma puipuia mai le tino maso ma avea ma glucose.

Fig. 3. Tausiga o le kulukose i le taimi o le anapogi (R. Hanas "Type 1 Tisuka i tamaiti, talavou ma talavou matutua", 3d lomiga, Faʻasalalau vasega, Lonetona, 2007).

Ituaiga 1 maʻisuka ma le le atoatoa o le insulin. Faiga faʻamaʻi - mea e manaʻomia muamua mo faʻamalamalamaga

O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi lea e leai se inisalini. O se taunuuga, o le kulukose e le mafai ona ulu atu i sela. Sosa i lenei tulaga e pei o loʻo iai i le vaega anapogi o loʻo faʻamatalaina i luga.

O lou tino o le a taumafai e siitia maualuga le kulukose o le toto e oʻo lava i tulaga maualuga atu, aua e talitonu o le mafuaaga o le leai o le kulukose i totonu o sela o se maualuga o le kulukose o le toto.

Hormones e pei o le adrenaline ma le glucagon e auina mai ni faailoilo mo le tuʻuina atu o le kulukose mai le ate (faʻagasolo le gau o le glycogen).

I lenei tulaga, e ui i lea, o le matelaina e tupu i le vaitaimi o le tele, o lona uiga, maualuga maualuga o le kulukose toto. O le tino e faigata ona feagai ma se maualuga maualuga o le kulukose, ma e amata ona o mai ma le urine.

I le taimi lea, o gaʻo gaʻo o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o sela, lea e liua i le ketones i le ate, ma ua amata foʻi ona faʻasolosolo i le urine.

Afai ua faatonuina se tagata ile inisalini, ona amata ona toe aoga lea o ona siama ma toe taofia ai le lio leaga (Fig 4).

Fig. 4. Le lava o le inisalini ma le ituaiga maʻisuka ituaiga 1 (R. Hanas "ituaiga 1 Tisuka i tamaiti, talavou ma le autalavou matutua", 3d lomiga, Lomia o le Vasega, Lonetona, 2007).

Tuua Lau Faamatalaga