Polyuria i le maʻisuka

Faatasi ai ma isi faʻailoga e iloa ai le maʻi o loʻo i ai se faʻamaoniga e pei o le maʻisuka, o loʻo i ai le polyuria. O loʻo faʻatusalia mai ai se faʻaopoopoga i aso taitasi o le urine ma e tupu ona o le mea moni o le faalilolilo o le hormonone vasopressin ua faʻavaivaia. O lenei uiga masani e taatele ma masani ona faʻatasi ma polydipsia (fiainu).

Polyuria i le maʻisuka: mafuaʻaga

E tele mafuaʻaga o le televave. O se tasi oi latou o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

O le tele o le mimilo e alu i lenei maʻi e sili atu nai lo le faatagaina o tapulaʻa o le 2.5 lita i le aso. I nisi tulaga, e oʻo atu i tulaga taua - valu pe sefulu lita.

O le maualuga o le suka o le suka e puipuia ai le pepe epithelium mai le afaina o le vai. Afai e matauina le faateleina o le tele o le urine, o lona uiga o se faʻamatalaga tuusaʻo lea o le kulūkose i totonu.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi ituaiga e lua: o le tumau ma tumau.

O le mea muamua e masani ona tupu i le talaaga o le faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa, faʻalavelave pipisi, poʻo fafine maʻitaga. I le maʻisuka, o nei mafuaaga e le faʻaaogaina. O se faʻaauau e mafai ona faʻaalia i le tele o mea moni:

  1. I totonu o fatugaʻo, o le gafatia e taulai le faʻaitiitia le faʻaititia.
  2. E le maua e le tino le hormonone antidiuretic i le aofaiga tatau.
  3. O le mamafa o voluma o urine e iloagofie ai, o le mea lea e matua faateleina ai le mea o loʻo i totonu o vailaʻau.
  4. Faʻaaogā tele o le suavai.

I le maʻisuka, o le natura o le televave e masani lava o osmotic. I se suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga, o le kulukose, eletise eletini, protein ma le gaʻo o oloa gaʻo, tino o le ketone, ma gasegase nucleic o le a iloa ai iina. O le ogaoga o le faʻaleagaina o le faʻataʻitaʻiga ua fuafuaina i lo latou auai ma le tele.

E toatele tagata e popole i le fesili, o afea e aliali mai ai le polyuria? E masani ona tupu i le amataga o le maʻisuka ma e fesoasoani i le paʻu o le mamafa, faʻamalaina ma le paʻu paʻu.

O le a le polyuria (vitio)

E mafai ona e aoao atili e uiga i le televave ma pe aisea e tupu ai, e ala i le matamata i le isi vitio.

Sei o tatou tilotilo po o a faailoga e mafai ona masalomia ma fuafua ai polyuria.

  • tele tele le vevela (e mafua mai i le tino o loʻo taumafai e faʻaitiitia le faʻaleagaina e mafua ona o le le mafai ona gafatia le gafatia o gaʻo),
  • o nisi taimi ei ai le tiga
  • faʻaoga faifaipea,
  • fiva
  • vaivaiga lautele
  • matuai galala
  • faʻalavelave i galuega a le loto,
  • gaogao.

O Polyuria o nisi taimi eo mai faatasi ma le nocturia (faʻavaomalo i le aoauli).

Polyuria i lona laʻititi

I tamaiti, o le maʻisuka o se faʻalavelave mataʻutia. E amata e le au matua ona ili le faailo pe a latou matau ia latou tama le faateleina o le tuueseeseina o le urine. E tupu o lenei faailoga e faigata tele i le enuresis. I lenei tulaga, o se tamaititi ua leva ona ia ala mai e alu i le faletaele, ua toe amata foi ona i luga o le moega.

O faitioga faitioga o le galala tumau ma le gutu malulu. O se faʻamalologa o le faʻamaʻi e mafai ona faigata i se pati, o lea e le tatau ona e faatagaina lenei mea.

O le a le lamatiaga o le polyuria

Faatasi ai ma le tele o le inu o le kulukose i totonu o le toto, ua gaosia ai fatuga e faamama ai le tino, aveeseina i le taimi lava e tasi isi vaega e tatau ai mo se fua faatatau masani ole metabolic. O se taunuuga, o le le mautonu o elemene toto e aliali mai. O le Hyperglycemia e iai sona aʻafiaga leaga e le gata i fatugaʻo, ae faʻapea foi i luga o isi totoga.

Faʻailoga

Aʻo leʻi amataina togafitiga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa ina ia mafai ona faʻaitiitia ni faʻafitauli ma ni aʻafiaga ogaoga.

Ina ia faʻamautinoa le faʻamaonia saʻo, o le endocrinologist i se auala auiliili e fesili ai i le tagata maʻi e uiga i lona soifua maloloina, suʻesuʻeina o ia ma auina atu o ia i le suesuega:

  • suega faʻamalosi mo le suka,
  • faataitaiga e tusa ai ma le Zimnitsky,
  • suesuega lautele ma le totoina o le toto,
  • suʻesuʻega matutu.

O togafitiga togafitiga e faʻavae i le faia i luga o le faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faailoga o le polyuria. O le mea lea, o le galuega autu a fomaʻi o le toe faʻafoʻiina o le gaʻo ma faʻamaonia le maualuga o le glycemia.

Muamua, e fautuaina e usitai i se taumafataga faapitoa. O oloa e maua ai le faʻavevesi ma le diuretic aʻafiaga i luga o le vevela e le aofia ai i le meaai. E le gata i lea, e tatau ona e pulea le tele o le vai e faʻaumatia. E mafai ona lava lenei mea pe a fai e le tele tele mea e leiloa e le eletise.

I isi tulaga, o vailaau e faʻamaonia - thiazide diuretics. O a latou gaioiga e faʻamoemoe i le faʻatinoga:

  1. Faʻateleina le toe faʻaogaina o le masima ma le vai i totonu o le vavalalata vavalalata.
  2. Faʻaitiitia le tele o le suavai extracellular.

O nei vailaʻau faʻamalositisi e faʻasaina mo le faʻaaogaina e tamaiti ma fafine aʻo maʻitaga.

Puipuiga

Ina ia puipuia le foliga mai o le televave, e tatau ona e mafaufau loloto e uiga i lou soifua maloloina. O le lisi lenei o fautuaga na faia e endocrinologists mo maʻi maua i le maʻisuka:

  1. Taumafa lelei, ia mautinoa ia mulimuli i meaʻai ua faatonuina. O meaai e tatau ona i ai se fuainumera maualalo maualalo ina ia le aʻafia ai le toto i le suka. Faatapulaa kafe, sukalati, vaitau.
  2. Vaavaaia le aoga o aso uma.
  3. Auai i soo se gaoioiga faaletino (aau, savali, taʻaloga, etc.).
  4. Ausia le faʻamagaloina faifai pea o le faʻamaʻi, ma puipuia le toe faʻafoʻi.
  5. Suʻega faafomaʻi faʻalua i le tausaga.

O le faʻavaeina o le polyuria e tetee atu i le talaaga o le maʻisuka o se faʻamaoniga matuia lea e le mafai ona le amanaiaina. Ina ia taulimaina ma le manuia, e tatau ona e maua se suʻesuʻega atoa ma se togafitiga o togafitiga. E naʻo le tulaga lenei o le a mafai ona aloese mai taunuuga le lelei.

O mafuaʻaga autu o le polyuria

O le tulaga tuʻufaʻatasia ua tulaʻi mai ma le faʻaleagaina o le faʻamautuina o le vai i totonu o le tele o lapisi. I lenei tulaga, o mea uma na faʻaaoga muamua o le suavai ua aveesea mai le tino o le tagata, e masani lava e aunoa ma le faʻaaogaina. E tatau ona maitauina o kenera taitasi o le kulukose, pe a alu ese mai le tino, o le a aʻafia ai le 30 po o le 40 kalama. urine.

O le mea autu i le fausiaina o le polyuria i se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e tatau ona mafaufauina o le faateleina o le suka i le urine. O lenei fua o le suka lea e tatau ona avea ma mafuaʻaga autu lea e mafua ai faʻalavelave i le faʻaleleia o le vai ona o le epithelium o tubules. E le gata i lea, faatasi ai ma faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻavaivaia faʻavaivaia poʻo le faʻaleagaina o le malosi o le faʻaaogaina o tubules e mafai ona iloa. O se faʻamatalaga patino o le a tonu lava le faʻamatalaga o falemaʻi e fesootaʻi ma polyuria.

Faailoga o le tulaga

O faʻamatalaga sili ona faʻalauiloa e saʻo tonu lava i le maʻisuka, ae o le atinaʻeina o le maʻisuka insipidus e fesoʻotaʻi ma faʻamaoniga malu. I le talanoa e uiga i le falemai, ou te fia tosina atu i le mea moni e faapea:

  • ituaiga eseese o le tulaga o le maʻi e mafai ona faaosofia ai le aveeseina i totonu o le 24 itula o voluma taua o ia ituaiga urine, lea o loʻo faamatalaina i se tikeri aupito maualalo. O le mea na tuʻuina atu e fesoʻotaʻi ma se taumafaiga a le tino o le tagata e faʻaitiitia ai le faʻaleagaga na faʻaalia ona o le le lelei o le faʻatonuina o galuega o fatugaʻo,
  • i nisi o tulaga, e mafai ona o mai le polyuria ma le nocturia - o se tulaga lea e manumalo ai le vaega o le urine i luga o le aso. I lenei itu, e tatau ona maitauina e faapea, i tagata ei ai se tulaga masani, o le pipiʻi o le po e tatau ona 40% le itiiti ifo i le aso,
  • o le aliali mai o le vevesi o le pogisa i fafine o se faʻamaoniga lea o nisi suiga le lelei e iloa i totonu o le tino, lea e tatau ona iloa e le fomai.

E le pei o faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo i le va o le 1200 i le 1800 ml i le aso i se tagata soifua maloloina, ma le televave, lea e fesootaʻi ma le maʻisuka malosi, o gaioiga e mafai ona oʻo i le 8000 poʻo le 10000 ml.

O se tasi o uiga autu o le polyuria i le faamaʻi ua faamatalaina e tatau ona manatu o le fua o le urine, faatasi ai ma le faateleina o le faateleina o le tele, e le faaitiitia ona o le gaʻo avanoa. O le isi faailoga e faia ona o le faateleina o le excretion o le urine e tatau ona mafaufauina o le galala tele. Ina ia mafai ona feagai ma le televave, e matua fautuaina lava e auai i le faʻamaonia saʻo ma le faʻatinoina o se auala lelei atoatoa.

Faʻasalaga o le tino i totonu o se tagata maloloina, masani

I totonu o se tagata soifua maloloina, o le suavai o loʻo faʻapipiʻi i le renal glomeruli. O iinei, o mea aoga aoga o loʻo taofia mai, ma o isi e ulufale faʻatasi i luga o le tubules i le polokalama urinary. 1-1.5 lita o le mimiimini e faʻateleina i le aso. Fai mai fomaʻi o le solia o le diuresis, pe afai o le excretion of urine e oʻo i le 2 po o le 3 lita. O le a le televave ma aisea e tupu ai?

Polyuria - o se faʻaopoopoga i le aofaʻi o le urine ua faʻafefe (sili atu i le 1800 ml i le aso). Eseese le polyuria extrarenal ma le tele. O le televave o le tino e masani lava ona fesootaʻi ma le liliu mai o le edema pe a uma ona faia ni togafitiga, o se vai tele, e matauina i le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus, faaletonu endocrine. O le Polyuria e masani lava ona o faatasi ma se faaitiitia o le mamafa o le urine (hypostenuria). E naʻo le maʻisuka e sili atu le malosi o le maʻisuka e maualuga le taua o le urine (hypersea).

Renal polyuria e tupu i faʻamaʻi fatugaʻo, faʻatasi ai ma le faaleagaina o le gasegase vavalalata, faʻalavelave faʻapitoa (pyelonephritis, gaʻo susu). I le gasegase masani, o le vevela e sili ona taatele, i totonu 2-3 lita o le urina i le aso ma le hypostenuria ogaoga

O le pathogenesis o le polyuria e matua ese lava, e pei ona taua lona taua.

O le Polyuria e mafai ona avea ma faailoga o le tele o faʻamaʻi o gaʻo ma le neuroendocrine. E i ai le polyuria o le extrarenal ma le amataga.

Polyuria (ICD-10 R35) o le tele o le manava o le urine, e mafua ona o le solia o le faagasologa o le suia o le suavai i totonu o le renal tubules. I se isi faaupuga, e le aʻafia e le tino le vai. A tele taimi e faʻanatinati ai, e faʻaitiitia ai le lelei o le olaga o le tagata: e lagona le vaivai, mago i lona gutu, e popole o ia e uiga i feteenaiga ma le vevela, ma e ono mafai ona faʻavevesi le moe i le po.

Ole Polyuria e le o se faʻamaʻi tutoʻatasi, o faʻamaoniga e mafai e se tagata maʻi ona iloa e talanoa atili e uiga i isi faʻafitauli. Faatasi ai ma na faailoga, o le suesuega e faia e nisi o tagata tomai faapitoa: o se neurologist, urologist, nephrologist ma endocrinologist. O Polyuria o loʻo i ai le faʻaleagaina ma le faʻaaogaina o le tino. I le tulaga muamua, e tatau ona iloa po o le a le faʻamaʻi na faʻaosofia ai lea ituaiga. I le tulaga lona lua, o aso uma o aso malolo e toe foi mai i le tino pe a uma ona toe faʻafoisia le paleni vai-electrolyte ile tino.

O le umi, o le polyuria tumau ma le tumau e iloga. E masani lava ona tupu i le tulaga o le gaioiga o le tino, le endocrin system, ma faʻamaʻi neuro ma neurogenic. O le siitia le tumau o le gasegase e afua ona o le tafe o le vai i le taimi o le edema, o le faʻaaogaina o fualaau oona i fafine i le taimi o le maitaga poo le moa. O le tele o le urine e mafai foi ona faateleina i le faʻaaogaina o se aofaiga tele o le vai pe ona o le i ai o meaai ma le maualuga o le kulukose i totonu o le meaai. O Polyuria e manaʻomia le faʻafesoʻotaʻi o se fomaʻi e faʻamaonia togafitiga e faavae i suʻega.

O gasegase umi ma gasegase maualuga, urolithiasis, gasegase taatele (CRF), tino o le tino, ma le neurosis e mafai foi ona mafua ai le urination le talafeagai.

O le faateleina o gaioiga o le urine e tele lava ina le mautonu ma le masani ona faia, lea e masani ai mo faamaʻi oona o le vevela (cystitis, urethritis). Ae ui i lea, i nei tulaga, o se urine laitiiti e alu ese, ma o se tipi i le urethra e mafai. Faʻatasi ai ma togafitiga o le endocrine, faʻaopopo i le polyuria, polyphagia (o se lagona faifaipea o le fiaaai) ma le polydipsia (o le galala tele na mafua mai i le faʻaleagaina o le tino) e faʻalauteleina foi. Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, o faafitauli o le diuresis e le tutupu faʻaauau ma foliga faafuaseʻi. O le mafuaʻaga o le hypernatremia - o se faʻaopoopoga o mea o masima ma eletise.

Afai e te taumafai e faʻaitiitia le tele o le urine e ala i le faʻapulaʻaina o le faʻaaogaina o le vai, o le a oʻo atu ai i le faʻamaligiina o le tino.
O le CRF (faʻasologa le tumau) e atiaʻe ona o le le lelei o le toto i fatugaʻo. I lenei tulaga, o le suia o syndromes e tupu: polyuria, oliguria (faaitiitia o le urine volume) ma le anuria (leai o urination). Faʻamalosi, prostate adenoma in men, o le maʻi o Parkinson, maʻitaga ma le maʻisuka e mafua ai le tele o galuega faanatinati i le po - nocturia. I fafine maʻitaga, o le polyuria i le po e le manaʻomia le togafitiga pe a fai e togafitiga. O le tele o taimi, o le nocturia e tupu i pepe fou ma tagata matutua.

O le televave o fafo e le faʻalagolago i le faʻaleagaina o fatu fatu.

O lona gasegase e mafua ona o mafuaaga nei: faateleina le maua o le vai i totonu ole siosiomaga o le tino, faaletonu neuroendocrine tulafono faatonutonu o le urination ma le faateleina o le mamafa o mea e gaosia i le osmotically active in plasma toto (filtrate glomerular). Polyuria, ona o le faateleina o le suavai i totonu ole siosiomaga o le tino, e mafai ona tutupu uma i lalo o tulaga o le tino - pe a inuina le tele o vai, suamalie, vine, vai oona, ma isi, ona o le gasegase o le mafaufau (polydipsia), ma le faʻapea foi i le taimi o le liua o le edema ma le faʻasalaga pe a mavae nisi faʻamaʻi pipisi.

Le taua o le polyuria

O le tele o le soifua maloloina o le taua o le vevesi tele ona o le faaletonu o le neuroendocrine tulafono faatonutonu o diuresis.

O le Polyuria o lenei genesis o le faʻamuamua lea o le maʻisuka insipidus, lea e le lava ai le gaosiga o le hormones pituitary gland, o le autu lea o le faʻamautuina o le suavai i totonu o le faʻamaʻi pipisi.

E mafai ona tupu i le faaiuga o se osofaiga o le tachycardia paroxysmal, o le maʻisuka cardiac, colic, hypertensive crise, migraine ma isi tulaga faʻaleagaina lea e tupu e pei o ni mea e tutupu i le vailaʻau, faatasi ai ma le solia o le gaosiga o le hormones antidiuretic o le pituitary gland ona o le solia o le tulaga o galuega a le nofoaga o le dairphalic e pulea ai le pulelasi o lenei hormone. O le televave o le tino o se tasi lea o faailoga autu o le hyperaldosteronism, o le Conn syndrome, lea o loo matauina i totonu o se paʻu oona o le vanu o meaola - o le hyperaldosterone.

Polyuria, ona o le faateleina o le mamafa o mea e gaosia i le osmotically active in plasma toto (mo se faataitaiga, kulukose), o se tasi lea o faailoga taua o le maʻisuka.

O lenei faiga o le polyuria o loʻo matauina ma le faʻaaogaina o togafitiga e faʻaitiitia ai le faʻamautuina o le tubular.

Renal polyuria e tupu i faamaʻi fatugaʻo, faatasi ai ma le paʻu o le parenchyma galue (o le vaega faaiu o le renal arteriolosclerosis, glomerulonephritis, faamaʻi fatu fatu, ma isi.e.), mo faʻamaʻi e solia ai le gaioiga o le renal tubules ma le aoina mai o ponaivi (pyelonephritis, nematal interstitial, faʻamau fatu fatu fatu, adenoma prostate, faʻasagaga o le urinary tract with tumors, etc.). O le Renal polyuria o se uiga foi o le laasaga lona lua o le le atoatoa o le tino. I nei tulaga, o loʻo faʻaalia ai le toe faʻaleleia o le galuega a le nephron ma o lea la o se faailoga faʻapitoa faʻapitoa.

I tulaga uma o le televave, hypo- ma isostenuria ua matauina.

O le Polyuria o se faailoga, ae le o se faʻamaʻi. E le mafai ona togafitia le polyuria o se faʻamaʻi tutoatasi!

E mafai ona e lagolagoina le laupepa tau tupe - o le a le gata ina fesoasoani e totogi le talimalo, mamanu ma le atinaʻega o le 'upega tafaʻilagi, ae faʻatagaina foi oe e aua nei faʻaogaina le' upega tafaʻilagi i le faʻalauiloaina o faʻasalalauga. O lea, o le ae fesoasoani e le gata i le 'upega tafaʻilagi, ae mafai foi e oe ma isi tagata faaaoga ona maua faʻamafanafanaina faʻamatalaga faatuatuaina i le autu "O le maʻisuka, maʻi e aʻafia ma le faʻalavelave o le paleni vai-electrolyte."!
Ma, e tusa ai - o le toatele o tagata o le a mauaina faʻamatalaga e mafai ona faalagolago i ai lo latou olaga.A maeʻa le totogiina o le a faʻasino atu oe i le itulau mo le siiina mai o pepa aloaia.

Togafitiga Metotia ma Puipuiga

E taua le togafiti o le polyuria i le maʻisuka i se auala atoatoa, i le tele o tulaga, o togafitiga e fuafua i le faʻamautuina o le maualuga o le glycemia ma le toe faʻaleleia o le gaioiga. O le mea lea, o le togafitiga o le polyuria e aofia ai le tausisia lelei o se taumafataga masani, lea e fesoasoani e faaleleia atili ai le eletise taua: sodium, calcium, potassium, chloride.

O le isi mea taua o le togafitiga o le faʻaaogaina lea o togafitiga thiazide. E masani ona taʻuina atu mo le maʻisuka insipidus. Faatasi ai ma le televave, o nei fualaau oona o loo faamatalaina i se aafiaga faalua: o se faaitiitiga i le extracellular o le suavai, o se faateleina i le toe totoina o masima, vai.

O fualaau faʻamalosi e faʻaititia le eletise o le urine e ala i le afa, e talia lelei e gasegase, aua le faia ni aʻafiaga leaga (sei vagana ai le hypoglycemia).

O le faʻaaogaina o togafitiga e mafai ona faitio pe a fai e faʻamaonia:

  • tamaiti
  • maʻitaga maʻitaga
  • gasegase e le atoatoa le mafaufau.

O le puipuia o le kulūkose o le toto e fesoasoani i le faʻaumatia o polyuria, pe a maʻi le maʻi suka i le maʻisuka, e tatau ona fetuunai le aofaiga o le urine e ala i le puleaina o insulin, ma le filifilia o sao saʻo o harmonium. Polydipsia i le maʻisuka e tutusa lelei.

O le Polyuria o loʻo puipuia lelei, ae manaʻomia le toe faʻaleleia o taimi uumi, talu ai o le tele o faʻamaʻi pipisi e matauina i le maʻi. Ae a faʻapea o faʻamaumauga a le fomaʻi ua faʻataunuʻuina, e mafai ona mafai ona faʻamalosia le gaioiga ma le taua.

Aiaiga faʻasaʻo e aofia ai:

  1. soifua maloloina
  2. teena o mea ua fai ma vaisu,
  3. taui mo faʻamaʻi fatugaʻo.

E faʻaalia ai foi le tausia o se meaai mo le ola, savali i luga o le auala, taʻalo taʻaloga. Pe a maʻi se tamaititi mai le polyuria, o fualaau faasaina ma vailaau e tatau ona faʻaaogaina e togafitia ai le le toe afaina mai le amataga o le maʻi.

I le mulimulitaʻia o se faiga faʻaopoopo, e faigofie lava ona faʻatoʻilaloina le polyuria, i se taimi puupuu e mafai ona e taui, toe faʻafoʻi le galuega sili ona lelei o le tino. E taua le lafoaʻi o le fualaau o le tagata lava ia, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i le muai faʻailoga o le elemene elemene o le maʻisuka. O le vitio i lenei tusiga o le a taʻu mai. pe faapefea ona fesootaʻi fatugaʻo ma le maʻisuka.

Polyuria ma polydipsia i le maʻisuka

O le ata o le maʻisuka na muamua faamatalaina e tusa ma le 2000 tausaga ua mavae e le fai lauiloa iloga ma fomai Celsus. I le seneturi lona 17, na latou iloa ai le tuueseeseina o le maʻisuka ma le "matelaina" urine (insipidus o le maʻisuka) mai le maʻisuka, lea e "suamalie pei o le meli" o le mai mamai (maʻi o le maʻisuka).

O le maʻisuka e mafai ona amata amata ma le le mautonu. E sili atu le taatele i tamaiti. O Polyuria o le faailoga muamua lea e tosina atu ai le mafaufau o matua. E masani ona faʻaalia o ia lava e moe.

O se tamaititi ua aʻoaʻoina e fafagu o ia lava e faʻataʻapeʻape lana vevela e toe faʻaleagaina. E masani lava, o le faʻamaʻi e amata ona amata, ona amata loa lea ona amata ona mataʻituina e matua popole le tamaititi ma iloa ai le televave ma le polydipsia.

O le tele o tagata e le togafitiga e vave ona paʻu le mamafa o le tino, o nisi taimi e oo atu i le 15-20 kilokalama i le masina e tasi. O le faʻamaʻiina o le maʻisuka matuia ma le leai o se inisalini e faigofie lava. O le faʻamaoniga o le lua faʻasologa faʻasolo - polydipsia ma le polyuria ma le polyphagia ma le emaciation - matou te mafaufau ai i le maʻisuka.

O le faʻamaʻi mulimuli e faia i le sailia o se faʻaititia o le inisalini saoloto i le toto, hyperglycemia ma glucosuria. I le iloiloina o taunuʻuga o suʻesuʻega suʻesuʻega suʻesuʻega, e tatau ona manatua i le mafaufau e sili atu ona faʻatuatuaina taunuuga e ala i le fuafuaina o le maualuga o le insulin i le toto.

O taunuʻuga lelei o suega Feling ma Venedikt e faʻaalia ai le i ai i le suʻega o le suʻesuʻega e le gata o le kulukose, ae faʻapea foi le tele o isi mea faʻaitiitia. O taunuuga lelei sese atonu e mafua ona o le i ai i le urine o isi suga: lactose, pentose, fructose, galactose.

O le pentose ma le fructose e tele lava ina maua i le faanatinati o tamaiti ola maloloina pe a uma ona faʻaaogaina se fua tele o fua. O sugars ma nisi o vailaʻau amino e mafai foi ona aliali mai i le urine e pei o maʻi faʻaleagaga faʻapitoa.

O ni taunuuga lelei o le suega o le a ono mafua ona o le i ai i le urine o le tele o le uric acid, creatinine, salicylates, terpine hydrate, antipyrine, amidopyrin, camphor, estrogens synthetic, lea e masani ona ave e puipuia ai le maitaga pe taofia le lactation.

O le Polyuria i le maʻisuka o le osmotic i lona genesis. O lona tau e fuafuaina e tusa ma le afa glucose ma le afa electrolytes ma isi mea eleelea o le urine: o le gau o fualaau o pulu, meaola nucleic (ammonia ,urea, uric acid, creatinine, amino acids), tino o le ketone.

O gram taitasi o le kulukose ma le polyuria "ave" e ia lava ia 20-40 ml o le urine. O le tele o le maʻisuka o le, o le teleuria o le polyuria o loʻo i ai, ma o le itiiti ifo o le urini e faʻaaogaina i le kalama o le kulukose. O loʻo faʻamatalaina ai le mea moni e faapea, o le mamafa o le glucosuria e le fetaui i taimi uma ma le ogaoga o le malosi.

O le faaputuputuina i le toto o aofaiga taua o oloa vavalalata ma mulimuli o le fesuiaiga o pulu, gaʻo ma gaʻo e maua mai faatasi ma le faʻavaveina o le tino. O le vevela o le mucous membranes o le gutu ma le pharynx e taʻitaʻia ai le fiainu ma le polydipsia.

O le maualuga o le hyperglycemia ma le glucosuria ma le polyuria e masani lava ona aofia ai i le ata o le gasegase o le gasegase, o le maʻi a Itenko-Cushing, hemochromatosis, ma le manua. O le ata o le maʻisuka e naʻo taimi mulimuli lava o nei faʻamaʻi e faʻaalia, pe a le faigata le faʻamautinoaga o mafatiaga autu.

Polyuria: faʻamaoniga ma togafitiga

Polyuria - o se faʻaopoopoga o galuega o le urine i aso taitasi. O le fua faatatau masani o le siama o le urine e le tino o le lita pe afa. Faʻateleina - lua, tolu lita. O le faʻamaʻi e masani lava ona o faatasi ma faʻaosoosoga masani e taulimaina ai manaʻoga laiti. O le Polyuria e masani ona sese ona o le masani ai masani.

Pau lava le eseesega o le faʻavaveina lea o se faagasologa vave, taimi uma e faʻasaʻo ai se vaega itiiti o mea o le vevela. Faatasi ai ma le televave, o malaga uma lava i le potu faletaele eo mai faatasi ma le tele o elemene. O lea maʻi e faʻaalia i le faʻaitiitia o le mamafa o le urine.

O le toʻatele o tagata o loʻo maua lenei faʻamaʻi e taliaina e pei o le masani, ma e le taumafai e tau ai i soo se auala. O mafuaʻaga o lenei tulaga e masani lava ona faʻamaʻi faʻamaʻi. Ae e le na o le pau ia o mea e mafai ona faʻaosoosoina ai le faʻamaʻi.

O faʻamaʻi e mafua ai le polyuria e aofia ai:

    o le gasegase masani ole gasegase, pyelonephritis, sarcoidosis, faʻalavelave faʻalavelave o le tino, tinolaʻi, aemaise lava ile vaega o le pelvic, o le fatu fatu, maʻi o le prostate, le maʻisuka, maʻa fatu fatu.

E le gata i lea, o le maitaga o le isi lea mafuaʻaga mo le faʻaopoopoga o gaioiga o le gaʻo. I se vaitau o le olaga o se fafine, o le faateleina o le urine e maua mai e afua mai i faʻafitauli faʻaleagaga, faʻapea foi ma le mea moni o le fetus o loʻo galue malosi i le vevela.

Ae e le gata i totonu o auala e mafai ona mafua ai le faʻavaeina o se faʻaaliga o sea faiga. O le faateleina o le voluma o le urine ua tuai ona faaosofia e se tagata o loʻo ave: mamanu, o le tele o le vai.

O mea uma ua taua i luga e avea ma mea e manaʻomia mo le faʻaalia mai o le vevesi o le pogisa, lea e taʻua i le vailaau o le nocturia. I le lima pasene o mataupu na iloa ai le faʻamaʻi, o le mafuaʻaga o lona fausiaina o se gaosiga o le genetic.

Eseesega o polyuria

I le maualuga o le televave, e mafai ona:

    lē tumau - faʻavevesi ona o gaioiga faʻapipiʻi i totonu o le tino poʻo le maitaga, tumau - e afua mai i le le mautonu o mafaufauga o fatugaʻo.

E tusa ai ma mafuaaga o le amataga, o le maʻi ua tupu:

  1. le faʻaleagaina - o se faʻalavelave pe a uma ona gasegase. O lenei ituaiga e aofia ai le vevela o le po. O se faʻamaoniga o le i ai o lenei faʻamaʻi faapitoa o le alu i le faletaele i le po (faalua pe sili atu taimi). O le Polyuria i le maʻisuka malosi e taua o le le mautonu
  2. physiological - e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o vailaau faʻatele lea e faʻaleleia ai le faʻasolosolo.

Na pau le faailoga o le polyuria o se faʻaopoopoga i le aofaiga o le urine e gaosia e le tino i aso taitasi. O le tele o le urine ua faʻatuina i luma o le polyuria e sili atu i le lua lita, faatasi ai ma se ala faigata poʻo se maitaga - tolu. I le tulaga pe a oʻo mai le maʻi ona o le maʻisuka, o le aofaʻiga o lita o le urine e faimalaga i le aso e mafai ona oʻo i le sefulu.

O lona lua o faʻamaoniga o le faʻaalia o le televave e lagona e se tagata o ni faailoga moni ia o se faʻalavelave poʻo se faʻalavelave pipisi o loʻo tupu i totonu o lona tino (e mafua mai i le mea na tupu). Faʻalagolago i faʻamaʻi na mafua ai le faateleina o volumine o urine i aso taʻitasi, o isi faʻamaoniga e iloagofie ai lenei faʻafitauli faʻapitoa faʻapitoa.

Polyuria togafitiga

Muamua lava, o togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le faʻamaʻi lea na mafua ai foliga o le polyuria. I le taimi o togafitiga o se maʻi faʻalavelave, toesea e le tino e mafai ona iloa:

    potassium, calcium, sodium, chlorides.

Ina ia toe faʻaleleia le masani lelei o nei vailaau i totonu o le tino o le tagata, latou te taumafai e faia se fuafuaga a le tagata lava ia mo le taumafataga, ma fuafua foi le fua faatatau o le faaaogaina o le vai. Faʻatasi ai ma se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi poʻo se tulaga maualuga o le gau o le tino, faʻaogaina o togafitiga faʻasolosolo - o le faʻaofiina o ni faʻamaʻi vaifofo i se vein.

Ina ia faʻateleina le togafitiga, o faʻamalositino faapitoa e faʻamoemoe foi e faʻamalosi ai maso o le pelvis ma le vevela - Kegel exercises.

Polyuria - maʻi suka

O le Polyuria i le maʻisuka e mafua mai le glucosuria, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa osmotic i le lumenia o tubules ma le faaitiitia o le taofiofia o le vai. I le averesi, o le maʻi e tuʻuina atu le 3-5 lita o le vai i le aso. I le ituaiga o loʻu maʻisuka, polydipsia, faʻalauteleina o le 'ai, ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino o loʻo faʻaalia foi.

Faailoga e le mafaamatalaina o le maʻisuka o le anapogi o le toto toto maualuga o le sili atu i le 6.7 mmol / L ma sili atu i le 11.1 mol / L 2 itula pe a uma le uta o le kulukose.

O le pathogenesis o le polyuria

O le vai homeostasis e faʻatonutonuina e se masini faʻapitoa mo le faʻaleleia o le faʻaaogaina o le vai (lea lava ia e faʻamaopoopoina ai le faʻatonutonuina), faʻatoʻaina o fatugao, faamamaina o le gaosiga ma le faʻamautuina o eletise eletise i totonu o masini ma vai i totonu o le gaosiga faʻatasi.

A faʻaleleia le vai, o le maualuga o le vevela o le toto e faateleina, lea e faʻapupulaina ai le faʻasalaga o fatugaʻo ma le GFR ma oʻo atu ai i le faateleina o le volumine o le urina. Ae ui i lea, o le faateleina o le suavai e faʻaititia ai le toto osmolality, lea e faʻaitiitia ai le pulefaʻatonu a le ADH (lea ua lauiloa o le arginine vasopressin) mai le hypothalamic-pituitary system.

Talu ai o le ADH e faʻaosofia ai le toe faʻaleleia o le vai i le aoina o tubules o fatugaʻo, o le faʻaititia o le maualuga o le ADH faʻapupula le voluma o le urine, lea e mafai ai e le tino ona paleni le vai i le masani. I se faaopoopoga, o maualuga maualuga o eletise eletise i suauu i fatuga o fatuga mafua ai le osmotic diuresis ma, o le mea lea, o le faateleina o le volumine o le urine ua aveesea.

O se faʻataʻitaʻiga masani o sea ituaiga o gasegase, o le glucose-faʻapipiʻiina o le osuresi i le maʻisuka e leai sona aʻafiaga, pe a oʻo i le maualuga o le kulukose i le urine (e sili atu i le 250 mg / dl) sili atu i le gafatia o le tubules, lea e oʻo atu ai i se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le tino, polyuria ma glucosuria.

O le mea lea faʻafitauli faʻapitoa i soʻo se faagasologa e aofia ai:

    O se faʻaopoopoga faʻaopoopoga o le aofaiga o vai faʻaaoga (polydipsia). Faʻitiʻitia le faʻamalosaga a le ADH (o se vaʻaiga tutotonu o le maʻisuka insipidus). Faʻaitiitia le gasegase lautele ile ADH (faʻaopoopoga o le maʻisuka insipidus). Osurisi diuresis.

Mafuaʻaga o le televave:

  1. Umi ma le mamafa o le televave (nocturia, taimi ole urination, taumafa i le po).
  2. Talaʻaga o aiga (maʻi suka, maʻisuka faamaʻi fatu, urolithiasis).
  3. Tagoina o vailaau (togafitiga, mea tau le mafaufau, lithium, ma isi).
  4. Fatu fatu (hypercalcemia).
  5. Vaivai (hypoopatia), atuatuvale (hypercalcemia).
  6. Le i ai o mafaufauga faaletonu.
  7. O le faʻasologa o le endocrine (faʻasalaga o le manstrual function, galuega tau feusuaiga, lactation, solia o le ulu ulu).
  8. Isi maʻi ogaoga.

Fatuga o fatu: mafuaaga:

    Faʻaaogā tele o le suavai. Faamai o le Endocrine. Hypokalemia. Faʻaleagaina o le Renal (faʻamaʻi o le fatu fatu o le fatu, le nephropathy aʻo faia le analgesics, polycystic, amyloidosis). Tuʻuina pe a uma ona faʻaitiitia le urinary obstruction, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a maeʻa ona faʻataʻoto i se tagata gasegase i le taofiofia faifai pea o le urinary. Tuʻu pe a maeʻa le angioplasty. Faʻaipoipoina o diuresis ao faia vailaʻau (furosemide, ava malosi, sauniuni i le lithium, amphotericin B, vinblastine, demeclocycline, cisplatin).

Polyuria: metotia suesue suʻesuʻega-meafaigaluega

  1. Urea ma electrolytes (faamaʻi fatu fatu, hypokalemia).
  2. Glucose o le toto.
  3. Kalaku, phosphates ma alkaline phosphatase.
  4. Faʻaleagaina o le plasma ma le urine O le vaʻaia o le mama o le urine ma le plasma o le itiiti ifo i le 1.0 o loʻo faʻamaonia ai le maʻi suka, maʻi pacane (faatasi ai ma le hypokalemia), poʻo le faʻaaogaina tele o le vai i luma o le faʻamaʻi.
  5. Radiography o le tino o le tino (nephrocalcinosis).
  6. Afai e mafai, fuafua le maualuga o sauniuniga lithium i le toto.
  7. Fuafuaina o vaega ninii o le porotini.

Anameza collection

E tatau i se talafaʻasolopito faʻapitoa ona aofia ai faʻamatalaga e uiga i le tele o le suavai faʻaaogaina ma faʻasalalau ina ia faʻamaonia ai le faʻamaonia o polyuria mai pollakiuria. Afai o loʻo iai le ita, e tatau ona fesiligia le tagata maʻi:

    o le fuainumera na amata ai, o le fua faatatau o le amata (o lona uiga, faafuasei pe amata lemu), o mea taua uma lava na foliga mai talu ai nei ma e mafai ona mafua ai le vevela (e pei o le afaina o mea inu, meaai i luga o le gastric tube, fesoasoani o le poloka o le urinary obstruction, stroke , ulu ulu, taotoga).

Iloiloina o okeni ma faiga e tatau ona faailoa ai faailoga e iloa ai se maʻi mafuatiaina, e aofia ai le mago o le conjunctiva ma le mucosa (Sjogren's syndrome), o le mamafa o le mamafa, ma le vevela o le susu (kanesa). I le aoina o se talaʻaga faafomaʻi, e tatau ona faʻalogo lelei i faʻamaʻi e fesootaʻi ma polyuria.

O le auai o le polyuria i totonu o le aiga e tatau ona faamautinoa. I le aoina o se talaʻaga faafomaʻi, e tatau ona matauina le faʻaaogaina o vailaʻau e fesootaʻi ma le faʻasologa o le maʻisuka, ma le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻatele ai le diuresis (mo se faʻataʻitaʻiga, diuretics, ava malosi, meainu ei ai caffeine).

Suʻega faaletino. I le taimi o se suʻesuʻega lautele, e tatau ona maitauina faailoilo o meaʻai ma le lē paleni o meaai poʻo le cachexia, lea e mafai ona taʻuina ai se faʻafitauli o le tino vaivai poʻo se mea e 'ai ai faʻasolosolo faʻasili.

Pe a suʻesuʻeina le ulu ma le ua, e tatau ona maitauina le i ai o matagogo poʻo mata mucous o le oral mouth (Sjogren's syndrome). Pe a suʻesuʻeina le paʻu, e tatau ona e gauai atu i soʻo se fofo poʻo le faʻapipiʻiina o le tino, ulupala poʻo ni nodules subcutaneous lea e ono faʻaalia ai le sarcoidosis.

Faʻatasi ma se suʻesuʻega faʻatalanoaga atoa, e tatau ona maitauina ei ai ni faaletonu o le neurological i le lotoifale e mafai ona faʻaalia ai se paʻu, ma iloilo le tulaga o le mafaufau mo faailoga o le le atoatoa o le mafaufau.

Faailoga mataʻutia o le polyuria

O faʻamatalaga nei e tatau ona i ai le gauai faapitoa:

    Faafuasei foliga vaaia o le polyuria poo ona foliga vaaia i le taimi o uluai tausaga o le olaga. Sue i le po, tale ma taleni mamafa, aemaise lava pe a iai se talafaasolopito umi o le ulaula tapaa. Maʻi mafaufau.

Faamatalaina o faamatalaga. I le aoina o se siaki, e masani lava ona mafai ona iloa le polyuria mai le pollakiuria, ae i se mea e seasea tupu, e mafai ona manaomia le aoina o le urine i aso uma. E ono masalomia e se suʻesuʻega suʻesuʻe se mafuaaga, ae o suʻega suʻega e masani ona manaʻomia.

O le maʻisuka ua faamaonia e se talaaga o le kanesa poʻo ni faʻamaʻi faʻasalaga masani (e mafua mai i le hypercalcemia), o le faʻaaogaina o vailaʻau maʻoti (lithium, sidofovir, foscarnet, ma phosphamide) ma nisi faʻamaʻi faʻafuaseʻi (faʻataʻitaʻiga, renal amyloidosis, sarcoidosis, syndrome Sjogren), faʻaaliga manino ma vave nai lo polyuria.

O Polyuria ona o le diuresis o loʻo faʻamatalaina e se talafaasolo mai o le maʻisuka poʻo le maʻisuka. O le polydipsia o le mafaufau e sili ona taatele i tagata mamai o loʻo i ai se talaʻaga o le faʻafitauli o le mafaufau (e masani lava o le afaina o le afaina o le tino poo le schizophrenia), o le tele o taimi o se tasi o faailoga o le amataina o le maʻi.

Suesuega Laboro. Afai o le faʻaopoopoga o le aofaiga o le mimiia ua faʻamaonia e faʻamaonia e le ememenis poʻo le tele o suiga, e tatau ona fuafua le kulūkose i totonu o le vevela poʻo le urine e faʻaesea ai le maʻisuka faʻateleina.

Afai e le oi ai le hyperglycemia, e manaʻomia ia suʻesuʻega nei:

  1. suʻesuʻega o meaola o le toto ma le toto,
  2. o le naunautaiga o le faʻamalologa o le tino ma le faʻamalosi, o nisi taimi o le ADH level.

O nei suʻesuʻega e faʻamoemoe e iloa ai:

    hypercalcemia, hypokalemia (ona o le lilo faalilolilo o togafitiga), hyper-and hyponatremia.

O le Hypernatremia o loʻo faailoa mai ai le tele o le leiloa o le vai e leai se vai ona o le totoga poʻo le maʻi o le maʻisuka. Hyponatremia (maualuga ole sodium e itiiti ifo i le 137 meq / l) o loʻo faʻaalia ai le tele o vai e leai se totogi ona o le polydipsia. E masani ona itiiti ifo i le 300 masamu / kilokalama i le suavai vai ma sili atu i le 300 masi / kg ma osmotic diuresis.

Afai e tumau pea le le manino o le siama, e tatau ona fua le maualuga o le sodium i le siama ma le urine e tali atu ai i se suʻega ma le leai o se vai ma le faʻaosoosoga e le ADH. Talu ai ona o le taunuʻuga o le suʻesuʻega e mafai ona faʻateleina le faʻamaʻavaina.

E tatau ona faia naʻo lalo o le tulaga o le vaavaaiga faʻapitoa o togafitiga faafomaʻi, e masani ona manaʻomia le falemaʻi. E le gata i lea, o masalomia e masalomia le polydipsia o le psychogenic e tatau ona matauina ina ia faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o le vai. E amata le suʻega i le taeao.

Ma, o le maualuga o le eletise ma le osmolality o loʻo toe faʻatonuina ma e 5 vaega o se vaifofo vai o vasopressin sc ua tui. O le urine mo le suʻesuʻeina o lona totoga e aoina mo le taimi mulimuli i le itula pe a uma le tui ma faʻamuta ai le suʻega.

I le tali masani, o le maualuga o le urinary osmolality e maua pe a maeʻa (sili atu i le 700 moa / kilokalama) ma e le faateleina le sili atu i le 5% pe a uma le tui o vasopressin. Faatasi ai ma le totoga tutotonu o le maʻisuka i gasegase, o le le mafai ona taulai atu i le siama i se osmolality e sili atu i le plasma o loo matauina, ae o lenei gafatia e aliali mai pe a uma le puleaina o vasopressin.

O le siʻitia o le osmolality e oʻo atu i le 50-100% faʻatasi ai ma le fatu o le maʻisuka insipidus ma le 15-45% faʻatasi ai ma le maʻisuka tutotonu o le maʻisuka insipidus. I le ituaiga tino o le maʻisuka inisiua i tagata mamaʻi, o le le mafai ona taulai atu le urine i se osmolality e sili atu nai lo le plasma o loʻo mataituina, ma o lenei le mafai ona tumau pea i le faʻaofiina o vasopressin.

Faʻatasi ai ma polydipsia psychogenic, o le mama o le urine e itiiti ifo ma le 100 masi / kg. O le faʻaitiitia o le faʻaleleia o le suavai e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o galuega o le urine, o le faateleina o le osamalality plasma ma le serum sodium concentration. O le fuaina o le maualuga o le free ADH o le auala sili ona saʻo mo le mauaina o le maʻisuka insipidus.

O le maualuga i le faaiuga o le suʻega i le faʻavaivaia o le vai (aʻo leʻi tuiina le vasopressin) e faʻaititia i le tumotonu o le maʻisuka insipidus ma, e tusa ai ma lea tulaga, faʻapupulaina i le maʻi pipisi o le maʻisuka. Ae ui i lea, o le avanoa e fuafua ai le maualuga ole ADH e le o iai i soo se mea. E le gata i lea, o le suʻeina o le vai e matuā saʻo lava lea e seasea manaʻomia ai le fua saʻo o le ADH.

Polyuria Suʻega faʻatapulaʻa vai

E faʻamalo uma vailaʻau i le aso ao lumanaʻi le suʻega, e le tatau i le tagata maʻi ona ulaula ma inu kofe. Mataʻituina ma le faaeteete le tagata maʻi ina ia le faalilolilo ona inu i le vai. O le tagata gasegase e tatau ona gaogao le otaota pe a maeʻa le taeao. Ona le tatau ai lea ona inu.

O le tagata maʻi e fuaina i le amataga o le faʻataʻitaʻiga, ona maeʻa ai lea o le 4, 5, 6, 7, 8 itula (ua maeʻa le suʻesuʻega pe a sili atu i le 3% o le mamafa o le tino ua leiloa). O le osmolarity o le plalasma e fuafuaina pe a uma le 30 minute, 4 itula ma itula uma seia oʻo i le faaiuga o le suʻesuʻega (o le siʻitia o le sili atu i le 290 mOsm / l e faʻaolaina ai le faʻamalolo o le hormones antidiuretic).

Afai e faʻaauau pea le faʻavalevalea, o lemopressin e faia i le intranasally i se fuasela 20 μg ma se vaitaimi o le 8 itula. A maeʻa le 8 itula, e mafai ona faʻatagaina le tagata inu e inu. Faʻaauau pea ona fuafua le osmolarity o le urine i itula uma mo le isi 4 itula e sosoo ai.

Faamatalaina o taunuuga na mauaina:

    Tali masani: ole maualuga o le osmolarity i luga aʻe o le 800 mOsm / l ma sina siʻitia pe a uma ona tuʻuina mai le desmopressin. O le maʻisuka o le tupuaga autu: o le toto o le urine e tumau pea le maualalo ( O le maʻisuka lipipidus o le nephrogenic mafuaʻaga: o loʻo tumau pea le maualalo ole osmolarity ( Polydipsia Psychogenic: o le osmolarity o le urine e tulai mai (> 400 mOsm / l), ae tumau pea le itiiti ifo nai lo le tali masani.

O a ni auala mo le atinaʻeina o polyuria

O le Polyuria o se faʻaopoopoga i aso taʻitasi o gaioiga e sili atu i le 1.8 lita. I totonu o tagata, o le maualuga o le gasegase talafeagai, ua saunia e le o le osmotic, e 25 l / aso, o le 15% o le tele o vai faamama. O mafuaʻaga o le polyuria e mafai ona extrarenal (polydipsia psychogenic, vai masima vai masima ma lona tulafono faatonutonu, mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi inu o le maʻisuka) ma le faʻamau (tulaga polyuric o gaioiga gaʻo ma le gaʻo).

Faʻalagolago i faiga faʻavae O ituaiga o polyuria nei e iloga:

  1. Suavai vai. E mafua ona o le faaitiitia o le toe faʻaaogaina o vai. E tupu i le mamafa o le vai, le maʻisuka insipidus. Urine i le ituaiga polyuria o le vavalo, o lona uiga o loʻo i ai ni mea e gaosia i le gaosiga.
  2. Osurotic diuresis (saluresis). E fesoʻotaʻi ma le faateleina o mea o le urine o mea e leai ni mea e le galo, lea e oʻo atu ai i se soliga lua i le faʻamautuina o le vai.

Polyuria o lenei ituaiga e atiina ae i:

    solia o le toe faʻamautuina o le eletise, o le faateleina o le mea e taʻua o le paepae i le elemene muamua (faʻataʻitaʻiga, kulukose i le maʻisuka), o le gaioiga o vailaau oona e le lelei le toe faʻafefeteina (mannitol) pe faʻalavelaveina le toe faʻaaogaina o eletise (saluretics). Pusa faʻamalolo

I lalo o tuutuuga o le maualuga o osures, o gaioiga e mafai ona oʻo atu i le 40% o le fufulu mama. E maua ai le maualuga o le toto maualuga, pe a oʻo i le saoasaoa o le toto i totonu o vaʻa tuusao o le toto. E maua le Hypostenuria pe a faʻaitiitia le malosi o fatugaʻo e taulai i le urine.

O loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o le mamafa o le urine i le 1012-1006, ma suiga i lenei maualuga i le aso e le taua. I le taimi lava lea e tasi, o le felauaiga femalagaaʻi o mea e faateleina, o lenei felauaiga, ae le o le faʻasalalau, lea e avea ma taʻiala.

O se taunuuga o le siitia o le felauaiga o felauaiga o le "gaogao" o le sodium, chlorine, ma le Urea mai le malae vaalele. O lenei mea e mafua ai le faaititia o le mamafa o le suavai faaopoopo, ona o le taunuuga, o le toe fuataina o le vai i le vaega o loo agai i lalo o le loop loop o Henle ua faaitiitia ma polyuria ua atiina ae.

Polyuria: togafitiga i tamaiti ma tagata matutua

O le fausiaina ma le mulimuli ane o le excretion o se tele o le urine e taua o le polyuria. O lenei togafitiga e faʻailoaina i le uʻamea e le lanu po o le moli faʻatasi ai ma le tele o suka i totonu, lea e matua o ese mai le tino. O le tele o le mimilo e alu i aso taitasi e mafai ona oʻo i le 10 lita.

Ae ui i lea, aua nei fenumiai ia uiga o le televave ma i latou e masani ona faia (pollakiuria). O le vaega mulimuli o loʻo faʻaalia i le tufatufa o le urine i ni vaega laiti. Faʻasolo:

    o le mafuaʻaga faʻapitoa o le polyuria (ona o le faʻaitiitia o le gaioiga o le gaʻo, o le vai e le o aʻafia e le tino i se aofaiga talafeagai), ona o le tele o faʻamaʻi o le tino o le tino (hyperparathyroidism, hyperaldosteronism, maʻisuka) ma tuusaʻo tonu.

I nisi o faʻamaʻi, e fesootaʻi ai le polyuria ma le le atoatoa o le gaioiga o le aoina ma le tubules o le fatuga (o le nepatitis interstitial, le prostate adenoma, ma le fatu fatu fatu). O le Polyuria e mafai ona tumau pe le tumau. O le foliga tumau e atiina ae i faʻamaʻi o gaʻo ma endocrin.

O nisi taimi o le polyuria e faia togafitiga le pulea o faʻamaʻi e faʻaaoga ai togafitiga. O le taimi lē tumau e masani lava o se faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi faʻavaivai (faʻafitauli faʻaleagalila, pacysmal tachycardia, faʻalavelave maualuga). E ese le atiaeina pe a uma se voluma tele o le vave inu o le vai (pia, kvass, vai feilafi).

Polyuria i tamaiti

O le Polyuria i tamaiti e seasea lava. O mafuaʻaga o le faateleina o faʻasolosolo i totonu o se tamaititi e mafai ona aofia ai:

  1. Faʻaaogā tele o le suavai
  2. Uiga masani a tamaiti (pogisa o le po),
  3. Mafaufauga mafaufau
  4. Conn's syndrome
  5. Polyuria i le maʻisuka
  6. Toni-Debreu-Fanconi syndrome (faʻavavega o le maʻi, toto maualuga, faʻalelei),
  7. Toto ma fatu fatu.

O faʻamaoniga e sili ona lauiloa i le suka ma itiiti ifo i le maʻisuka insipidus. O le tele o le mimilo ua atofaina mo le tuʻituʻi, faatasi ai ma le tele o filifiliga mo le atinaʻe o le maʻisuka, e mafai ona oʻo atu i le 10 lita. O le faateleina o le diuresis e masani lava ona o faatasi ma le faaitiitia o le mamafa o le urine.

O le mafuaʻaga e mafua ai le solia o le malosi o gaioiga o fatugaʻo, lea o loʻo taumafai le tino e faʻaleleia e ala i le faateleina o le aofaʻi o le urine ua faʻateleina. E tāua tele le vaʻaia o le sogasolo o le physiological mai le faʻaleagaina. E le pei o le mea mulimuli, faʻatasi ai ma le fomaʻi, o le faʻaogaina o le gaʻo e le faʻaleagaina.

O le tele o taimi, o le televave o se faailoga lea o se gasegase sili ona ogaoga. I togafitiga, o le sini autū o le faʻaumatia lea o le faʻamaʻi. O le mea lea, i le togafitiga o le polyuria e maua i le maʻisuka insipidus, e faʻaaogaina togafitiga faʻasolosolo, lea e faʻaitiitia ai le extracellular volume o le vai, ma faʻalauteleina ai foi le toe faʻamautuina o le vai ma le masima i vavalalata vavalalata.

Ae ui i lea, o lo latou faʻaaoga i le taimi o le maʻitaga e fesiligia ona o se gaioiga talafeagai. E le saogalemu foi le faatonuina o togafitiga thiazide mo tamaiti laiti, aua o nisi taimi e faigata tele ona filifili le fua talafeagai o le fualaau faasaina.

Faailoga o se tulaga faʻaleagaina

O faʻaaliga o le televave e sili atu ona iloa i le maʻisuka. O le maʻisuka e le o le maʻisuka e masani lava ona i ai ni faʻaʻailoga leaga.

Faailoga o le televave e tutusa mo tagata uma. E masani ona faia lenei mea. O le tagata gasegase e mafai ona lagona le tiga muamua ma le taimi o le solo. A oʻo ina oʻo i le pito i luga o le tino, e faʻaaogaina ai le tino o le tino i totonu o le totoga o le tino. O le toto i totonu o le mimilo e taʻu mai ai maʻa fatu.

O ituaiga eseese o le televave e masani lava ona faaosofia ai le faateleina o le eletise ma le eletise maualalo. O loʻo taumafai le tino e faʻaitiitia le faʻaleagaina ona o le solia o le galuega faavae o fatugaʻo.

O nisi taimi o le vevela i le maʻisuka ua tuufaatasia ma le nocturia. O lenei mea o se togafitiga lea e sili atu ai le tele o le mimilo i le po nai lo le aofaiga o le mimilo e alu ese i le aso. E masani lava, o tagata e maua i le po i le 40% le itiiti ifo i le aso.

O se tasi o uiga autū o le tulaga faʻaleagaina o le mamafa o le urine. E masani lava, faʻatasi ai ma le televave o le maʻi e masani ona faʻasauāina i le galala malosi.

Mafuaʻaga o Polyuria

E masani lava o se tulaga faʻaleagaina e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻi faʻasalaga poʻo le toilalo. E iai foʻi isi mafuaaga:

  • Le le atoatoa o elemene, eletise, ma isi mea taua i le tino.
  • Faʻalavelave i le faʻatinoina o isi totoga. O nisi taimi e foliga mai o le vevela e mafua mai i mea le talafeagai i le pancreas.
  • Tele le vaivai. E masani lava ona faaosofia ai le pogisa o le pogisa.
  • O faʻamaʻi pipisi o le endocrin. Hormones faʻanoanoaina e le tino e mafua ai ona masani ai urination.
  • Mafaufauga ole mafaufau ma phobias. Ona oi latou, o le tagata gasegase e mafai ona ia maua se malosi malosi e le puleaina, ona o le tele o aso o le urine ua mafua ai le faateleina.

O lenei tulaga atonu ei ai isi mafuaaga. E mafai ona iloa i latou e ala i le suʻega ma le suʻega a se fomaʻi. E tatau i tagata maʻi ona totogi se asiasiga i se endocrinologist ma se urologist. O le a fai mai e tagata faʻapitoa mea na mafua ai le polyuria. O le mea masani, o faʻamaoniga o le polyuria e faʻaalia ai le amataga o le maʻisuka.

Uiga a tamaiti

A o laʻitiiti, o le amataga o le maʻi suka e masani lava ona tupu. Faʻateleina le faʻaaogaina o le urine i se tamaititi, o le faailoga sili lea ona maitauina, e vave ona matau e matua. O le televave o le tino e masani lava ona fesootaʻi ma le mimitiina o le tino i le taimi o le moe.

Afai e maitauina se tasi o faailoga faʻapitoa, e tatau ona mataʻituina le soifua maloloina o le tamaititi. O le isi lapataiga lapatai o se fiainu faifai pea ma se lagona o le malulu. E tatau ona ave le tamaititi i le fomaʻi ma pasi uma suega. O se suʻesuʻega faapena o le a fesoasoani e puipuia ai se faʻafuaseʻi o le maʻisuka.

O le faʻavaeina o le polyuria i le maʻisuka o se faʻafitauli sili ona mataʻutia o le maʻi. O faʻasologa o nisi taimi o se faʻalavelave. Ina ia mafai ona lelei le auala e toe faʻaleleia ai, e tatau ona faʻamaonia sao le natura o le maʻi faʻaleagaina.

Togafitiga ma le puipuiga o le polyuria

O le togafitiga o lenei tulaga faʻaleagaina e tatau lava ona oʻo i taimi uma. I le avea ai o se tulafono, o le togafitiga e faʻamoemoe i le aumaia o le suka toto i le masani, faʻapea foʻi ma le faʻamautuina o le gaosiga o le fatu.

Togafitiga mo le polyuria e masani ona aofia ai se paleni taumafa e fesoasoani e toe faʻaleleia elemene taua - calcium, magnesium, chlorine, sodium. O i latou o ni eletise taua i le tino.

E le gata i se taumafataga faapitoa, ae o le tagata maʻi ua faʻataʻitaʻiina sauniuniga mo togafitiga e aʻafia ai le vaega o togafitiga thiazide. E masani lava ona faatonuina i latou mo le maʻisuka insipidus. O aʻafiaga autu o nei vailaʻau i le polyuria o se faʻaitiitia o le mea faʻapitoa o le vai, faʻalauteleina le faʻafefe i totonu o fatuga o masima ma vai.

O nei vailaʻau e faʻaitiitia ai faʻataʻitaʻiga o le urine e ala i le afa, e faʻatagaina e gasegase e aunoa ma faʻalavelave ma e masani lava e le aʻafia ai aʻafiaga leaga.

E le mafai ona avea diuretics:

  • tamaiti laiti i lalo ifo o le 12 tausaga,
  • maʻitaga ma fafine lacting
  • tagata e le atoatoa le mafaufau.

E mafai ona e faʻaumatia le polyuria i le maʻisuka maualuga e ala i le puleaina ole toto toto pe a maʻi le inisalini. Ole aofaiga o le mimiti faalilolilo e tatau ona taofiofi ile inisalini. E tatau ona filifilia taitoatasi i le fomaʻi.

O le puipuia o se tulaga faʻaleagaina e matua aoga, ae o le toe faʻaleleia o taimi e manaʻomia mo lona faʻatinoga. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e tele faʻalavelave faʻalavelave. Afai e te mulimuli i fautuaga uma a lau fomaʻi, e mafai ona e faatumauina se tafaoga masani o le olaga ma e le faʻatapulaaina oe lava.

O le puipuiga sili: o se olaga ola maloloina, tuʻuina atu o amio leaga ma le taui mo maʻi faʻamaʻi.

E tatau ona e pipii i se taumafataga i lou olaga atoa, taʻitaʻia se olaga ola malosi - savali i luga o le auala, alu atili ma faia taʻaloga faaletino. Afai e afaina se tamaititi mai le polyuria, ona e manaʻomia lea ona e tago i vailaau e tau ai le maʻisuka i le amataga o togafitiga. E tāua foi le togafitia o le le toe faʻaleagaina.

O togafitiga faʻapitoa e masani lava ona fesoasoani e foia ai le malosi. E mafai ona e toe faʻafoʻi le masani masani o le olaga i se taimi puupuu lava. E le tatau ona e mafaufau loloto ma talanoa i se fomaʻi i uluai masalosaloga masalosalo. O le solia o le urine o se mafuaaga taua lea e alu ai i le falemaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga