Taumafa mo le maʻisuka - menu meaai ma le glycemic index of food faatagaina i le laulau

Faatasi ai ma se siama o le maʻisuka, e tatau i se tagata ona 'ai e tusa ai ma se lisi maʻoti. O lenei faʻamaʻi e fesoʻotai i mea masani e le masani ai le endocrine, o maʻi o vaitausaga eseese ma tamaʻitaʻi e mafatia mai ai. O le a se mea e mafai ona ou 'ai ma ituaiga o maʻisuka eseese, o a meaai e mafai ona faʻaumatia ina ia le maua ai le maualuga o le suka? Afai e te tausisi i mataupu faavae o meaai paleni ma iloa le mea ua fautuaina ma le mea ua faasaina ona 'ai, ona mautinoa lea o le maʻisuka maloloina lelei.

Taiala o mea taumafa

O se maʻi e mafua mai i le le lava o le inisalini (o le hormone protein) e taʻua o le maʻisuka. O le faailoga autu o le maʻi endocrine o le faateleina o le suka o le toto. O isi faʻamaoniga e aofia ai le faʻalavelave faʻaleagaina, faʻaleagaina o le tino ma le toto, ma isi tino ma tino o tagata. E lua ituaiga autu o togafitiga endocrin:

  1. Inisalini e faalagolago i le maʻisuka poʻo le ituaiga 1 faʻamaʻi masani e maua i tamaiti ma talavou matutua. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, o loo i ai se faaletonu o le inisalini atoatoa e mafua mai i le faaletonu o le paʻu.
  2. O se ituaiga insulin-tutoatasi tutoatasi (ituaiga 2) e masani ona taatele. E i ai le leai o se homone. O le faʻamaʻi o loʻo i totonu o tagata matitiva o ituaiga uma e lua. O maʻi faʻatasi ma le ituaiga lona lua ua silia ma le fasefulu tausaga.
  3. Toto ituaiga o maʻisuka (e mafai ona tupu i le vaitaimi o le gaioiga).

E i ai tulafono faigofie:

  1. Faʻasologa o mea taumafa. E tatau ona e 'ai i le 4-6 taimi i le aso i ni togi laiti. I le va o taumafataga o lona uiga o se malologa le tumau.
  2. E faasa ona 'ai le suka. Soʻo se mea e faʻafiafiaina e le aofia ai. O le aofaʻi o meaʻai gaʻo o le a faʻaitiitia.
  3. O fomaʻi fautuaina le faʻaaogaina o se aofaiga tutusa o calories / gaʻo gaʻo ma meaai. E fautuaina e faamaumauina lenei faʻamatalaga i se tusi faʻamau, o le a faafaigofieina ai le galuega o se meaai lelei.
  4. O le isi tulafono o le faʻaofiina lea o se faʻateleina o le faasologa o puipuiga i totonu o le taumafataga. O lenei ituaiga o meaai e fesoasoani e faʻamautinoa ai le "mea faufale talafeagai" mo le toe faʻafouina o mea ua faaleagaina.
  5. O fanua faʻateʻa gaʻo e faʻatumu e ala i pata, fualaau faisua, fualaau e le faʻasalaina, ma oloa faʻatau falaoamata. E fautuaina le filifilia o meaʻai e maua i le fiber ma le filo.
  6. Ua fautuaina e le Endocrinologists ia e le faʻaleagaina meaʻai falai, paluga aano o manu ma meaʻai faapena.

O le a le areto falaoa

O se fua masani masani o le taumafaina o mea taumafa, e tutusa ma le 12 kalama o meaʻai, o se iunite falaoa (XE). Na atiina ae e tagata fai meaʻai mai Siamani mo se faʻatatauga o le aofaʻi o meaʻai i totonu o oloa taʻitasi. Fautuaina mo se tagata maʻi ia i ai se laulau faapitoa ma ia. E fuafua ai le aofaʻi o gaʻo i totonu o le oloa ma le aofaʻi o falaoa i le aso.

I le faʻaogaina o nei fautuaga, e mafai vave ona fai se lisi togafitiga vave ma faigofie. E mafai ona e faʻatatauina le aofaʻiga o XE i so o se oloa e tusa ai ma se polokalame faigofie e aunoa ma le faaaogaina o laulau. E masani lava, o afifi meaai e taʻu mai ai le tele o meaʻai oona i le selau kalama o le oloa. A maua lenei numera, e tatau ona vaevaeina i le 12. O le taunuʻuga na maua mai o le numera o iunite i le 100 kalama o le oloa ua filifilia.

I le tulaga o se faʻamaʻi, e tatau ona fuafua mamao po o le a le meaai mo le maʻisuka o le a fesoasoani e faatumauina le soifua maloloina masani. Auai i se meaʻai, kuka e tusa ai ma le "maʻisuka" faʻasologa ma mulimuli i le fautuaga a se fomaʻi - o le ki i le soifua maloloina lelei. O le togafitiga o taumafataga o loo atiaʻe e se endocrinologist. O lenei mea e tupu e aofia ai se ituaiga faapitoa o maʻi.

Ituaiga 2 maʻisuka meaai

O le endocrinologist o loʻo faʻamatalaina se lisi taʻitasi mo tagata maʻi taitasi i le ituaiga faʻamaʻi lona lua. E moni, o loʻo i ai mataupu faavae lautele o le 'aiina o meaai. O se meaai mo le maʻisuka ituaiga 2 o se mea paleni taumafa ma le fua saʻo o meaʻai:

  • gaʻo - e oʻo atu i le 30 pasene,
  • gaʻo vailaʻau faʻamalosi - mai le 5 i le 55 pasene,
  • proteins - 15-20 pasene.

O meaʻai nei e aofia ai i lau meaai i le maʻisuka i aso uma:

  • aofaiga tele o gaʻo fualaʻau,
  • iʻa, iʻa, iʻa,
  • fiber (fualaau faisua, fualaau aina, greens).

Tuua Lau Faamatalaga