Aisea e fai ai se suega o le faapaleni o le kulukose i le taimi o le maitaga

I le taimi o le fanauina o le pepe, o le tino o le tino e oʻo i le malosi o le mamafa ma suiga. O ia fetuutuunaiga e mafai ona afaina ai le manuia o le teine. O le tele o taimi, o se fafine i le tulaga ei ai le toxicosis, fula o le pito ma le anemia.

E le gata i lea, e ono iai ni faʻafitauli e maua ai le gaosiga o le gaʻo, pe pei foi ona taʻua maʻisuka maʻitaga. O le mea lea, i le taimi o le maitaga, e taua mo teineiti le suʻega o le GTT e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli.

Aisea e tofotofoina ai le kulukose i le taimi o le maitaga

O le tele o taimi, e maua ai e se teineitiiti se faʻamatalaga i se suʻega o le kulukose toto, ma i ai i se tulaga manaia. I lenei tulaga, o le suʻega ua faʻamatalaina o le GTT. Pe a ave se tamaititi, o le mamafa i luga o le tino e faʻalauteleina, o se taunuuga, o le aʻafiaga o le faʻamalosia o faʻamaʻi ogaoga poʻo le alualu i luma o maʻi faʻasolosolo masani. I le 15% o fafine i le tulaga, o le maʻisuka faʻafesoʻotaʻi ua iloa, lea e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le kulukose toto.

O le mafuaʻaga o le alualu i luma o faʻamaʻi o le solia lea o le faʻasologa o le inisalini i totonu o le toto. O le hormone e gaosia e le pancreas, e nafa ma le faʻatonutonuina o le maualuga o le suka i le plasma toto. A maeʻa le mafaufau ma aʻo tuputupu ae le pepe i le manava, e manaʻomia e le tino ona faaluaina le PTH mo le gaioiga masani o totoga ma le atinaʻe atoa o le fetus.

Afai e le lava le gaosia o le homone, ona amata loa lea ona atiaʻe le maualuga o le kulukose i le toto ma le maʻisuka. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma faʻafitauli, e manaʻomia se fafine e suʻe faʻapitoa ni suʻega mo kulūkose.

Faʻatagaina pe leai

E tusa ai ma le iloiloga o fomaʻi-fomaʻi, o le faʻatinoga o le PHTT e faʻamalosia i le taimi o le fanauina o le tamaititi. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea, o se taunuuga lelei e faailoa mai ai le atinaʻe masani ma atoatoa o le pepe.

Afai o le taunuuga e le lelei, e ono iai ni taunuuga le lelei. O le faateleina o le suka e maualuga i le faateleina o le mamafa o le tino o le tamaitiiti, lea o le a matua faigata ai le fanau mai. O le mea lea, o teine ​​uma i tulaga e manaʻomia e fai le suʻega.

O le a le umi o le suʻega

O le taimi aupito sili ona lelei mo le faʻatinoga o le 6-7 masina. O le tele o taimi, e faia le suʻega i le 25-29 vaiaso o le gaioiga.

Afai ei ai ni faʻamaumauga a le teine ​​mo le siama, o le suʻesuʻega e tuʻuina atu 1 le taimi i le tolu tausaga:

  1. I le amataga o le gaioiga, o le suega o le toleniga o le glucose ua fuafuaina mo le 15-19 vaiaso.
  2. I le lona lua masina mo le 25-29 vaiaso.
  3. I le tolu tausaga, e oʻo atu i le 33 vaiaso o le gaioiga.

Faailoga ma le faʻailoga

O le fomaʻi, fomai poʻo le endocrinologist e tuʻuina atu se faʻamatalaga mo le auʻiliʻiliga pe afai o le fafine ua i ai mea nei:

  • afai e te masalomia le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1-2,
  • afai e te masalomia le maʻisuka faʻamaʻi poʻo pe afai e maua i suʻesuʻega muamua,
  • muaʻi maʻi suka
  • i le solia o le metabolism,
  • faateleina le faapalese kullukose,
  • afaina
  • mala o le endocrine.

Afai e maua se teineititi masalosalo poo le i ai o se faʻamaʻi, ona tatau lea ona tatau ona fai suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻe ma, pe a tatau ai, togafiti maʻi. I le tulaga o se fafine ua leva ona maua i le maʻisuka aʻo leʻi maʻitaga, ua tofia e le fomaʻi suʻesuʻe se suʻega masani mo le suʻi maualuga i le taimi muamua e faʻataʻitaʻi ai le toto suka.

E le o tina uma o loʻo faʻamoemoe e mafai ona faʻatino lenei faiga.

E faʻailogaina le suʻega pe a fai o le tagata maʻi:

  • tasi le le faapalepale poʻo le faʻaaloalo ile glucose,
  • gasegase gasegase
  • ogaoga faʻamaʻi pipisi
  • ogaoga ogaoga
  • le taimi o le failele
  • tulaga ogaoga e manaʻomia ai le moega e malolo ai.

Ina ia iloa pe mafai ona foai atu le toto, naʻo le fomai tipitipi e mafai pe a uma se suʻega a le tamaʻitaʻi ma aoina mai se tala faʻasolopito atoatoa.

Suʻega o suʻega

Aʻo le i faia suʻesuʻega o le faapalepale kullukose, e tatau i le fomaʻi ona fautuaina le tagata maʻi ma taʻu atu ia te ia pe faapefea ona saunia lelei mo le faʻatinoga.

Sauniuniga mo le aoina o toto totoʻa:

  • o se toto totoʻa e naʻo luga o se manava gaogao (e le tatau i se teine ​​ona 'ai 9-10 itula aʻo leʻi suʻeina),
  • Aʻo leʻi faʻamaonia, e le mafai ona e inu vai inu, ava malosi, kofe, koko, lauti, vai - naʻo le vai inu mama ua faʻatagaina,
  • ua fautuaina le faiga e fai i le taeao,
  • ao lei faia se auiliiliga, e tatau ona e teena le inuina o fualaau ma vitamini, aua o lenei mea e ono afaina ai taunuuga o le suʻesuʻega,
  • se aso ao le i faia le suʻega e le fautuaina e faia faʻafitauli faaletino ma faalelagona.

I le faaopoopo atu i manaoga masani o aʻoaʻoga, e mafai e se fomaʻi ona faʻafetaui se meaʻai a se fafine:

  • mo 3-4 aso e le mafai ona e alu i meaai, faatulaga aso anapogi ma suia le meaai,
  • i totonu o le 3-4 aso e tatau ona e 'ai e tusa ma le 150-200 g o le suka i le aso,
  • 10 itula aʻo leʻi faia le faʻataʻitaʻiga, e tatau ona 'ai e le teineititi le 55 g o vailaʻau.

E faʻapefea ona tofotofoina le kulukose

O togafiti o le suʻega suʻesuʻe e tatau ona taʻu atu i le fomaʻi. O le faagasologa atoa e le silia ma le 5-7 minute. O le suʻega faufautua e suʻe se toto mai le fafine ma tuʻu i totonu o se suʻega suʻega. O le suʻega o le suʻega e faʻaalia i le maeʻa ai o le suʻega Afai e maualuga le maualuga, ole maʻi ole maʻisuka. I lenei tulaga, o le tagata maʻi ua faatonuina se meaai faapitoa, o se togafitiga ma togafitiga e puipuia ai le toto suka.

Afai e laʻititi le faʻamaumauga, ona faʻasolosolo lea o le faʻagasologa o fuataga e iloa ai mafuaʻaga o le suiga. Faatasi ai ma se suʻesuʻega faaopoopo, ua tuʻuina atu i se fafine se vaifofo suamalie i le maualuga o le glucose o le 80 g, e tatau ona inu ile 5 minute. A maeʻa le lua itula, toe ave le toto. O le suʻega suʻesuʻe e faia faʻataʻitaʻiga, ma afai o le iuga e faʻaalia ai le masani, ona toe faia lea o le mea e tasi pe a uma le 1 le itula. Afai a uma le 3 suʻega e le suia le faailo, ona iloa lea e fomaʻi e leai se maʻisuka faʻamaʻi.

Faailoilo e faʻaalia ai le maʻisuka faʻamaʻi

O le teine ​​ua maua i le maʻisuka i le tulaga pe afai, e tusa ai ma iuga o le suʻesuʻega, o loʻo maua i lalo le faʻamatalaga mulimuli o taunuʻuga:

  • o le concentrated glucose plasma i le taimi muamua o le iloiloga e sili atu nai lo le 5.5 mmol / l.,
  • ina ua maea le 2 taualumaga, ua siitia le maualuga i le 12 mmol / l.,
  • i le maea ai o suʻega 3, o le maualuga e maualuga atu i le 8.7 mmol / L.

O le taunuuga tonu e maua e le suʻega suʻesuʻe i le maea ai o le 2 vasega o le suʻesuʻega. Afai na faia le auiliiliga i ni nai aso talu ona maeʻa muamua ma o le taunuuga e tumau pea, ona faʻamaonia lea o le siama.

Afai e faʻamaonia le siama, ona tuʻuina atu lea i le teineititi se togafitiga taʻitasi. E tatau ona e usitaia fautuaga uma a se fomaʻi ma mulimuli i tulafono patino. E manaʻomia e le tina faʻamoemoe le fetuunaʻi o mea taumafa, faʻaitiitia le gaioiga faʻaletino ma asiasi faʻapitoa i se tagata tomai faapitoa e mataituina le tulaga. I le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi, o isi suʻesuʻega falesuesue ma le faʻafoega o vailaau e faʻamaonia.

Faatasi ai ma lenei siama, o le a faia e se tamaitai se suega lona lua o le kulukose i le ono masina talu ona fanau mai. E talafeagai lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli matuia i le tino, talu ai i le taimi o le faifeʻau ua matua vaivai lava.

E tatau ona ou malie i le suʻega

E toʻatele fafine e fefefe e maua se suʻega o le faapalepale o le kulukose, ma fefefe e mafai ona afaina ai le fusi. O le faʻasalaga lava ia e masani ona maua ai e le teine ​​le le mautonu. Talu mai le taimi na fai ai le gaioiga, o le atuatuvale, o le moe ma vaivaiga e masani ona tulai mai. E le gata i lea, o le mea e masani ona tupu e tusa ma le 2-3 itula, e leai se mea e mafai ona 'aina. O le mea lea, o mafaufauga o tina e mafaufau pe tatau ona malilie e suʻe.

E tusa ai ma tagata atamamai, e tatau ona faʻatinoina le taualumaga, e le fautuaina e teena. I le uma, o le GTT e fesoasoani e iloa le atinaʻeina o faʻafitauli ma fesoasoani e faatoilalo i latou i le taimi. O le alualu i luma o le maʻisuka e mafai ona faʻalavelaveina le ala o le maʻitaga ma mafua ai faafitauli ile taimi fanau.

O le a le maualuga o le kulukose i totonu o se maitaga maʻitaga ma pe o le a le mea e lamatia ai lona vavae ese mai le masani, o le a taʻu mai e le vitio.

O afea ma pe aisea e fai ai

Glucose tolerance test, poʻo le suega a O'Salivan, "Sugar load", GTT - o nei mea uma o igoa o se tasi auʻiliʻiliga e fuafua ai le maualuga o le glucose gaioiga a le tino. O le a le mea ma le mea ua taʻua o le gagana faigofie? I se isi faaupuga, o se faʻamatalaga vave lea o le maʻisuka ituaiga, lea e tusa ai ma fuainumera, e aafia ai le toeitiiti 14% o fafine maʻitaga.

O le matautia o lenei maʻi e le mafai ona manatu faatauvaa. E talitonu sese se tasi e naʻo le fanau mai o se tamaʻi fausua ma, o se taunuuga, i le fanau mai faigata. Ae o le tiga e le taofia ai le tiga ma malepe. O tama pepe oe na maua e le tina o le maʻisuka ituaiga o le maʻisuka na maua ai faailoga o le gasegase o le maʻisuka - o le taimi lea e tupu ai se maʻi polysystemic, o le endocrin ma le gasegase o le maʻisuka. Aisea e lamatia ai tina i le lumanai?

I se tulaga manaia, o le faagasologa o le inisalini o le gaosiga o le inisalini e faʻalavelaveina. Ae, o mea uma lava e alu e pei ona masani ai, ae i taimi o le tuputupu ae malosi o le fusi, e le lava lea mea. Ae o lenei vailaau e nafa ma le faatonutonuina o maualuga o suka. Afai e faʻamatalaina e le fomaʻi i le lotoifale, e leai ni fesili mai le tina pe aisea e tatau ai ona ave le GTT ma pe tatau ai.

O le a le umi e tatau ona 'ave laʻu suālaʻau? O le taimi muamua e tuʻuina atu ai se suʻesuʻega i se fafine i le 24 i le 28 vaiaso, ae taʻitasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai ei ai se maitaga lona lua, ma i le taimi o le maʻi muamua na matauina, e mafai ona tuʻuina atu i latou i le fale suesue i le 16-18 vaiaso ma toe maua i le 24 vaiaso. Masalo, faʻamatalaina pe aisea e faalua ai ona faia suega i lenei mataupu e le aoga.

I le auala, e le na o le pau lenei o le tulafono. O loʻo i ai se vaega e taʻua o le lamatiaga, lea e paʻu ai sui o le mea lelei, o latou avanoa i le atinaʻeina o le inisalini ua matua tele. E tusa:

  • mamafa tele - afai o sili atu i le 30 le tino o le tino o le tina e sili atu i le 30, o le a fautuaina malosi o ia e faia se suʻesuʻega i le 16 vaiaso,
  • tutusa lava mo tina o loʻo i ai le suka i totonu o latou mimi,
  • oi latou e vavalalata aiga e maua i le maʻisuka
  • lea e maualuga ai le glucose plasma i le 5.1 mmol / l,
  • o loʻo masalomia se tamaʻi tamaititi po o le taimi ua tuanai na fanau ai se tamaititi tele (sili atu i le 4 kilokalama),
  • o ona aʻa e alu i Sasaʻe Tutotonu poʻo Asia i Saute.

O tamaitai o tagatanuu o loʻo nonofo ai o loʻo vaʻaia i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi.

Sauniuniga ma taualumaga lava ia

Sauniuniga mo le GTT e faʻamalamalamaina. I totonu o le 3 aso ao le i faia le taimi, e fautuaina le tina e ai, e pei ona masani ai. I se isi faaupuga, ia mautinoa o le fuainumera o carbohydrates i le aso e le itiiti ifo i le 150 g

  • Fautuaina e tatau ona i ai le taumafataga i le 30 g, pe tusa foi pe 50 g o suka. O le mea autu o le mea lena
  • o ia lava e le sili atu nai lo le 8-14 po i le po. Ae o le tulafono e le faʻaaoga i le inu vai. Fainu malie i le po pe a e manaʻo ai.
  • O le aso na muamua atu, e le fautuaina e inu vailaau ma suka i le tuufaatasiga. E mafai ona i ai i fugafiti faʻasusu, vailaʻau faʻamaʻi, e aofia ai vailaʻau faʻasa. Glucocorticosteroid drugs, diuretics, psychotropic, antidepressants, o nisi o hormones e mafai foi ona afaina ai le taunuuga, o lea e tatau ai foi ona lafoaia mo le taimi nei.

O le a le auala sili e saunia ai mo le GTT? O le aso ao lumanaʻi le mea na tupu, pe a mafai, aloese mai le faʻalagona ma le faaletino. O le ulaula, inu ava malosi e le mafai foi, e ui lava i lea, e pei foi o le faʻafefeteina oe i se ipu kofe i le taeao, o lenei mea e sili ona moni mo tamaitai oe, ona o le mamafa, e le mafai ona faia e aunoa ma lea.

E faʻapefea ona faia le suʻega ole toleniga o le glucose? O le mea moni, e leai se mea faigata i totonu, aua o se suʻega masani lenei mai le vein. Latou te faia, maua lona taunuuga, ma afai e sili atu i luga o le masani, latou te faia se siakiina o le maʻisuka ituaiga ma faʻasaʻo le fafine maʻitaga. E faʻapefea ona faia se suʻega pe afai o le iuga e maualalo?

O le taimi lenei o le "uta o le suka". O le tina faʻamoemoe e ofoina atu le 75 g o le kulukose o loʻo faʻamaʻi i le 250 ml o le vai mafanafana (e tusa ma le 37 - 40 tikeri). O le tofo o le cocktail e tutusa, ae e le mafai ona e teenaina. Pau lava le mea e mafai e se fafine ona fai o le aveese lea o le mea leaga mai ia te ia e ala i le faaopoopoina o sina sua o le tipolo. E taʻua lenei mea o se suʻega tuʻu ma e iai foʻi ana tulafono: e manaʻomia lou inuina vai i le kulukose i le moni 3 i le 5 minute.

E tasi le itula pe a uma ona faʻaogaina le ipu tioata, toe ave le toto, ona faia loa lea o le sameli pe a maeʻa le 60 minute. I le aotelega, e foliga mai o le toto e faalua pe a uma le mamafa o le suka i le va o le 1 itula. Afai e lelei le iʻuga, faʻatali se isi 60 minute ma toe ave le toto. Ua taʻua lenei mea o le 1, 2, 3-itula O'Salivan suʻega. I le auala, i totonu o potu suesue a le tagata lava ia e mafai ona latou ave le toto mo le taimi lona 4 ia naʻo le saogalemu.

E mafai ona faʻamaeʻa le faʻataʻitaʻiga i luma atu o faʻatalanoaga pe a faʻapea, se tasi foi, o le taunuuga o le auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka ituaiga i totonu o le fafine maʻitaga. E tatau ona maitau o le inu, taumafa, savali i le taimi o le suʻega e le fautuaina, o nei mea uma e mafai ona aʻafia ai le faatinoga. I le tulaga lelei, e tatau ona e nofo ma faʻatali ma le toʻa mo le maeʻa.

Faamolemole ia matau o nisi o fale suesue e mafai ona latou filifilia muamua le maualuga ole glycemia ma se glucometer. Ina ia faia lenei mea, faʻaaogaina se masini faapitoa, e aoina le toto mai se tamatamailima, ona faʻafeiloaʻi lea i le suʻeina o fasi pepa. Afai o le taunuuga e itiiti ifo i le 7.0 mmol / L, o le suʻesuʻega e faʻaauau i le ave o le toto mai se vein.

Faʻafefea ona fua

O le filifilia o le taunuuga e tatau ona faia na o se fomaʻi faapitoa. Ia, afai o le manava gaogao o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e itiiti ifo ma le 5.1 mmol / l, o le masani lea. Afai e faʻamautu se faailoilo e sili atu i le 7.0%, e faʻaalia le maʻisuka.

Tali i totonu:

  • 5.1 - 7.0 mmol / l pe a samo mo le taimi muamua,
  • 10.0 mmol / l i le itula e tasi talu ona faʻatauina le suka,
  • 8.5 - 8.6 mmol / l 2 itula i le maeʻa ai o le kulukose,
  • 7.7 mmol / L i le mavae ai o le 3 itula e iloa ai le maʻisuka faʻamaʻi.

I soo se tulaga, e le tatau ona e faʻavaivai ma popole muamua. O le mea moni e faʻapea, o faʻamatalaga sese-e mafai foi. O le taimi lea e leai se faʻamaʻi, e ui o le taunuuga o le auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia ai lona i ai. E le gata ina tupu lenei mea pe a le amanaʻia tulafono o sauniuniga. Malfunctions i totonu o le ate, maʻi o le endocrine, ma e oʻo lava ile maualalo o le palatini i totonu o le toto e mafai foi ona faʻaʻoleʻole ai se tagata tomai faapitoa, e aʻafia ai faailoga.

Faamatalaga e uiga ia i latou na faia

O loʻo i lalo ni iloiloga o tina o loʻo suʻeina le glucose:

"Na ou faia le suega i le 23 vaiaso. Ou te lei manao, ae o fea e alu i ai. O le 'oliʻoli o se mea e inosia (ae ou te matua le fiafia lava i le suamalie). "Sa ou tago i se meaʻai i le maea ai o le pa mulimuli, ae o loʻu ulu sa fai sina ata laitiiti pe a ou alu i le fale."

"Na ou faia foi lenei suega i se totogi totogi. O le tau e tusa ma le 400 rubles. I se tasi nofoaga latou te ofoina mai se filifiliga mama pe a latou ave le toto ina ua uma le faamalositino, ae sa ou musu. Sa ou filifili e faia mea uma e tusa ai ma tulafono. "

E ui lava i le mea moni e faʻapea o le maʻisuka faʻamaʻi e matautia, e le tatau ona e fefefe i ai, pe a fai e maua i se taimi talafeagai. I le tele o tulaga, ua fautuaina le tina e na ona fetuunai le meaai ma alu mo le malosi mo fafine maʻitaga.

Tuua Lau Faamatalaga