Maʻisuka i fafine ina ua mavae le 50 tausaga: o le mea autu

O le maʻi suka o se faʻaʻau o faʻamaʻi e tutupu i le talaaga o le faʻalauteleina o le kulukose o le toto. O le faʻasologa e vaevaeina i ni ituaiga se lua - muamua ma le lua. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e masani lava ona tuʻufaʻatasia ma mafua ona o le le lava o le inisalini i totonu o le toto. O le ituaiga lona lua o le mea taatele. I le 99% o mataupu, e le o se mea faʻalavelave ma e faʻamaonia e le sili atu o le insulin ua natia e le paʻu.

O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai le maualalo o le tino, le mamafa, maualuga o le cholesterol, ma le le mautonu o le tino. O le mea lea, o faailoga muamua o le maʻisuka i fafine pe a uma le 40 tausaga ma le matua o se mea taatele.

Vaega o le faʻamaʻi

O le vaega taua o le atinaʻeina o le maʻisuka i fafine o se maʻi gasegase ua taʻi 40 tausaga i le 60 tausaga. I le mavae ai o le 60 tausaga, o le a faʻaitiitia le faʻaititia ma e seasea lava i tamaitai o le 70 tausaga. O le faʻaalia o le faʻamaʻi i le matua ua matua fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o vaʻavaʻa ma le solia o ana galuega. O le taua tele e aafia i le faʻaaogaina o meaʻai - inisalini - e faʻamalo e le pancreas. E "fetuunai" ia protein ma gaʻo, gaʻo glucose, potassium, magnesium, ma phosphates i masini. Faʻaleagaina o le gaosiga o le inisalini - o lona le lava po o le sili atu foi - faʻafuaseʻi pe amata ona faʻaalia i le tino o le tino. O le tele o taimi, o le mafuaʻaga mo le faʻamalosia o le misa, le faʻalavelave poʻo le atuatuvale.

O le maʻisuka e mafua ai faʻafitauli i le ogatotonu o le tino. O se taunuuga, o le gaosia o hormones o le pito o le endocrine ua faʻaitiitia. Faailoga o le maʻisuka i fafine 50 tausaga le matutua e faʻaalia i le tele o taumafa suamalie ma falaoamata, ma le fia ai - aemaise lava le le lava o le vitamini E ma le chromium. O le maʻi o loʻo i ai se faʻalavelave faʻalavelave ma e le mafai ona vaʻai. Faailoga o togafitiga e le mafai ona aliali mai mo le 10 tausaga pe sili atu. Ua maitauina e saienitisi o le maʻisuka e faapitoa lava i tagata na ola aʻe i aiga le lelei. Mai le laʻitiiti, o tamaiti i totonu o ia ituaiga aiga latou te taumafa meaai faataugofie ma mea inu gaʻo faigofie e le aoga i le tino.

O se tasi o faailoga muamua o le maʻisuka i fafine pe a uma le 50 tausaga o le vaivai tele.

Faailoga ma Faʻafitauli

I le tele o tulaga, o le maʻisuka e agamalu ma le manino. Atonu o le a le masalosalo se fafine e maʻi o ia, ma o le mea lea e masani ona maua i le faalavelave faʻafuaseʻi. O faailoga muamua o le maʻisuka i fafine e amata ona faʻaalia i foliga o le le lava po o le vaivai. E faʻamalosia lenei mea e le mativa mativa o le kulukose, o se punavai o le malosi. O tagata maʻi e le gauai atu i nei faʻaaliga, ma tuʻuina atu i latou i le matutua. E ono tele tausaga talu mai le faʻamaʻi o le faʻamaʻi i le siama, lea e mafatia ai le fafine i faʻamaʻi e tulaʻi mai, ae le liliu atu i tagata tomai faapitoa. Ma o le maʻisuka e faʻaauau pea lona "palapala eleelea" ma e mafai ona faʻaalia e ia lava ia mea nei:

  • O le mamafa tele - ona o le faʻapipiʻi o mea aoga o le amino, ua liua mai i le tele o vailaʻau faʻasaina.
  • Faʻavaeina o fafo ma totonu o le tino - o le glucose sili e faʻafefe ai puipui o toto toto e aveesea ai o latou gaʻo.
  • Le atinaʻe o le atherosclerosis - ona o le le masani ai o le tupu aʻe o masini o le tino faʻamalolo. O se taunuuga, e vavalalata toto toto, afaina toto, ma faʻalavelave le toto.
  • O le faateleina o le toto maualuga - ona o le vavalalata o vaʻa toto, faʻateleina le faʻaleleia o vaʻa toto, loto ma gaʻo.
  • O le tuputupu ae o le tino oona - ona o aafiaga malosi o le kulukose i luga o masini.
  • O le faʻavae o polycystic ovaries, dysmenorrhea, le iloa ole fanau - o le hormone e fesoasoani i le faʻateleina o le faʻamalosia o le testosterone, o le mafuaaga lea o le maʻi.

O faʻapogai autu o le maʻisuka i fafine pe a uma le 50 tausaga o le vaivai, masani o le ulu o le ulu, vevela, ma le vaʻai matala. O le uiga iloga autu o se naunauga faifaipea mo laʻau suamalie, se lagona o le fiainu, faʻaogaina pea o le paʻu, ae maise lava i le pito i lalo o le itu. I le taimi o le faʻamaʻalogaina, e gasegase tagata gasegase, e masani ona leiloloa. I sina mea itiiti lava, o manua e malolo mo se taimi umi, avea ma afi, ma e faigata ona togafitia. O le faʻapipiʻi o vaʻa ma le suppuration e taʻitaʻia ai i gaʻo e le mafai ona faʻamalolo, ma e tatau i fomaʻi ona suʻeina a itiiti mai - toesea o vae. Faatasi ai ma ni faafitauli sili atu, e mafai e se tagata ona paʻu i totonu o se pa.

Faailoga muamua

Fuainumera faamaumauina o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e tele lava ina matauina ia i latou na ola ae i matua nofofua poʻo aiga e le afaina, pe a fai e faigofie le taumafataga ma e aofia ai ma le gaʻo.

O isi faʻailoga o le maʻisuka i fafine e sili atu i le 50 tausaga o:

  • Faʻaopoopoga paʻu e mafua mai i gaʻo e leai ni digestible
  • Uluaʻi maʻi, faʻamalolo tino,
  • Atherosclerosis,
  • Dysmenorrhea,
  • Faʻaaliga faʻapitoa,
  • Faʻasologa o meaola
  • Polycystic ovary,
  • Le faʻatupulaia ma le tuputupu ae o le testosterone.
O faʻamatalaga taatele e mafai ona mafaufauina:
  • Uiga masani,
  • Tigā
  • Faʻafitauli leaga
  • Tesea
  • O le fiaai ma le fiaaai, mativa leaga,
  • Faʻasesega
  • Faʻamaʻi le paʻu i totonu o le vaʻai vavalalata,
  • Manatu o le mafaufau.
E faasolosolo malie, faʻalauiloa faaaliga, ma o loʻo i ai se tulaga lamatia o faʻalavelave - e oʻo i se coma poʻo se gangrene.

O se faailoga faʻalavelave o le foliga mai o le suppuration, e tusa lava pe itiiti le faʻaleagaina o le paʻu.

Seʻi o tatou talanoa e uiga i nisi o faʻaʻailoga e aliali mai i fafine pe a mavae le 50 tausaga, i nisi auiliiliga.

Vaega o le maʻisuka i fafine 50+

O le galuega autu o le inisalini o le hormone o le felauaiga o le kulukose i totonu o sela ma masini o le tino e tausia ai a latou faatinoga. O le ituaiga o maʻisuka lona lua o loʻo faʻaalia i le faʻamalosia o le inisalini. E le taofia e le pancreas le synthesizing o le hormone, ae ona o le solia o le gaosiga o le gaʻo, o tisifika ma siama o le tino ua le maua ai le malosi e gauai ai. A o agai i luma le maʻi, o le kulukose e fausiaina i totonu o le toto, toto aʻe ai le hyperglycemia. I ia tulaga, e mafai e le pancreas ona taofia le gaosiga o le inisalini, ma e mafai ona alu atu le fomaʻi i totonu o se foliga o le insulin.

I le matua o le 50+ tausaga, o le tino o le tino e maua ai se toe fetuunaiga o mea faʻapitoa, pe afai i le taimi lava e tasi o loʻo i ai se soliga o faiga faʻavae, o le aʻafia o le maʻisuka e faʻateleina. Ole suiga ile Hormonal e afaina ai le vaega ole tino. I le moapo, o le malosi gafatia o ovaries ua faaitiitia, ma o le mea lea ua faʻaitiitia ai le gaosia o meaola o meaola ola malosi ma le estrogen.

O nei hormones o loʻo aʻafia i le faiga o le metabolism. E le gata i lea, o le gaosiga o hormones thyroid e faʻaitiitia. Faatasi ai ma le faaletonu o le hormonal, o le tino e sili atu ona faigata le faatonutonuina o metabolic processes. O se taunuuga o se toilalo, o sē na te leiloa lo latou gauai i le inisalini, o le gaosiga o lea faʻateleina i le matua. O le faʻasaina o le inisalini tuaoi i fafine o loʻo fananau mai e mai le 3 i le 25 μU / ml, i le taimi o le menopause, o nei faʻatusatusaga e mai le 6 i le 35 μU / ml.

O se suiga i le tulaga o le faʻasalaga e iai sona aafiaga tele i le mamafa o le tino. Nai lo le leiloa o le nelal (hormone sex), ua amata ona gaosia le estrone. O lona gaosi autu o gaʻo gaʻo. Taumafai e faʻamautinoa le paleni o mea faʻaleaga, e taumafai le tino e faʻatau i luga o le gaʻo. O le mamafa o le mamafa e tau atu i le le atoatoa o le tino, lea e mafua ai le tuleia o le maʻisuka.

Taua! O le mea sili ona taua o le maʻisuka ituaiga 2.

I le faaopoopo atu i le toilalo o metabolic processes, faatasi ai ma le mamafa, o le totoina o le cholesterol i luga o puipui o toto toto, ua le toe iai lo latou gafatia ma le gafatia. O lenei mea e faalavelave i le tuʻuina atu o le okesene ma le kulukose i fusi ma siama o le tino. Faʻaauau le faʻamalosia o insulin ma o le suka e le faʻaaogaina e tumau pea i totonu o le toto. I le faaopoopo atu i metamorphoses o le hormonal e tutupu i le tino o le tino, o mea nei e aʻafia ai le tupu o le maʻisuka:

  • mafatiaga (faʻaauau ona nofo i se tulaga o le mafaufau i le mafaufau),
  • togafitiga le talafeagai i fualaau faasaina,
  • o le i ai o ni mea faʻaletonu pe leaga i le tino,
  • talafesootai o aiga (le matua).


O le mamafa o le tino o se tasi lea o mafuaʻaga o 'maʻi gasegase' o le ituaiga lona lua

E iai mafuaaga e ola ai le ola:

  • inu le pulea
  • faʻaleagaina o meaʻai gaʻo (monosaccharides ma disaccharides).

O le aʻafiaga i le faʻafuaseʻi o le togafitiga o loʻo faʻaaogaina e ala i le afi. O le paʻu i tulaga o le gaseterone e fesoasoani i le faʻaitiitia o le maso maso e faasaga i le talaaga o le pasene pasene i le tino gaʻo o le tino. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le tino ma le malosi o le tau e faʻaititia ai le matua. Ae ui i lea, e le o tamaitai uma e toe asia lana meaai i aso uma ina ia ausia ai le tausisia o le malosi o le taumafa. E tele taimi e ono aʻafia ai le maʻisuka e mafua mai i le le lelei o le soifua maloloina.

Pule Sili

  • HbA1C suʻesuʻeina o le toto - hemoglobin glycated ("fuatini suamalie"). E mafai ai ona e siaki le fua o le hemoglobin ma le kulukose i le va o le 120 aso.
  • O le suʻega ole glucose toleniga. O le toto e ave i luga o se manava gaogao ma pe a uma faamalositino (suamalie suamalie poo meaai). O lenei mea e mafai ai ona iloilo le tali a le tino i le kulukose.

Tau o glycated (glycated) hemoglobin, e tusa ai ma le matua tausaga o tamaitai

TausagaNormGaoioiga faamalieinaFaʻateleina
e oʻo atu i le 45 tausaga& lt, 6.56.5 — 7.0& gt, 7.0
mai le 45 i le 65 tausaga& lt, 7.07.0 — 7.5& gt, 7.5
65+& lt, 7.57.5 — 8.0& gt, 8.0

Ma le maualuga o le maualuga o le suka (e tusa ai ma iuga o nisi auiliiliga), o se suʻega faaopoopo e faia e faʻavae ai le faʻateleina o faʻamalosi i le glutamate decarboxylase (GAD antibodies). O le auʻiliʻiliga e mafai ai ona tatou vavalalata le ituaiga o maʻisuka (muamua pe lua). Aua e te faia ni faʻamaʻi. E le o lona uiga o le kulukose e le o lona maʻisuka. E tatau ona faia se suʻega atoa ma maua ai se manatu o le endocrinologist.

Symptomatology

I le uluaʻi taimi o le atinaʻega, o faʻafitauli o le maʻisuka e le o se popolega. E masani ona iloa e se fafine e uiga i le maualuga o le suka i le taimi o se suʻesuʻega faafomaʻi poʻo le taimi e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi ma faitioga i se uiga ese. O faailoga muamua o togafitiga e faʻaalia o vaivaiga ma faʻaititia le faʻatinoga. E mafua lenei ona o le le mafai e le tino ona gauai atoatoa i le kulūkose, ma, o se taunuuga, e le lava le malosiaga.


E le mafai ona le amanaiaina faailoga le lelei. Atonu e le na o le pau lea o mafuaaga e te lagona ai le le mautonu

O tamaitai i le misaopao e masani lava ona faʻaalia nei faailoga i lo latou tulaga fou o le hormonal ma e le alu i le fomaʻi. O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 2 i le 50 tausaga o le soifua maloloina e masani lava ona maua i le tulaga o faailo faʻalauiloaina. O isi faʻamaoniga e tatau ona faʻasalalauga e aofia ai:

Fua o le suka i le toto

  • Talia ma le moe pe a uma ona 'ai. A maeʻa ona 'ai, o le maualuga o le suka e tulaʻi, ma o le a le mafai ona faʻaalu e sela o le tino. O se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafua ai lagona o le le lava ma le moe.
  • Polydipsia (vaiinu tumau). E mafua mai i le manaʻoga o le tino e puipuia le faʻamalolo (vailala), lea e atiina ae ona o le maualuga o le suka toto ma le gaʻo gaʻo gaʻo.
  • Pollacuria (masani ona faia). O le faateleina o le urine e mafua mai i le faʻaitiitia o le faʻamalamalamaina e fatugaʻo o le vavalalata saoloto. O lenei faagasologa e puipuia e le faateleina o le glycemia.
  • Toto toto toto. O le faateleina o faailoga e mafua ona o le solia o le toto (siliva cholesterol ma le suka).
  • Polygaphia (faʻalautele meaʻai). O le manava e pulea ai le mafaufau (vaega o le mafaufau) e ala i le faʻatupulaia o le inisalini. I le faaletonu o le hormonal, ua leiloloa le pule, o lenei mea ua mafua ai le solia o amioga tausami, o se tamaitai ua vave ona maua le mamafa. I nisi tulaga, o le suiga o le manao o le faafeagai, faʻaalia mai e le anorexia (le lava le manaʻo) ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino.
  • Suiga i meatotino toe faʻafouina o le epidermis. O le glucose maualuga e aafia ai le paʻu. E mago le paʻu, e masani ona paʻu ma momoe. Soo se mea ua faaleagaina ua afaina (faamaloloina) mo se taimi umi. Pe a ulufale atu meaola ninii i mea ua faaleagaina, e tupu aʻe le mumunifo, e masani lava o se natura purulenti.
  • O le Hyperkeratosis poʻo le faʻamaualuga o le auʻau ma le solia o le faagasologa o le faʻailoa (exfoliation). O loʻo faʻaalia i le faʻalauteleina o le fatuina o sana e le umi le umi. Faʻatasi ai ma le susu susu, suppuration ma le afaina o le tino (otaota) e masani ona fausiaina.
  • Hyperhidrosis (soona vevela). O lenei faʻataʻitaʻiga e fesoʻotaʻi atu e le gata i le vaitau o le misa, ae faʻapea foʻi ma le solia o le faʻaogaina o le glycogen ma le protein ona o le faʻaleagaina o le inisalini.
  • Smell o le acetone mai le gutu. Faʻaalia o se taunuuga o le lipid and carbohydrate metabolism disorders, lea o loo i ai le faateleina o le gaosiga ma le faaputuputu o ketones (tino acetone). E le mafai e le inisalini ona taofiofia le faʻapipiʻi o ketones ma e tele naua.
  • Mafaufauga faʻalagona-faʻalagona. O le le mautonu o hormones e mafua ai le le mautonu: le le fiafia po o le sauā tele. Le faʻaleagaina o le faʻaleagaina, popolevale, loimata, fesuisuiai masani o le loto, le mautonu (faʻalavelave moe), faʻaalia le atuatuvale popolega.
  • Faʻafitauli masani faʻaleagaina. O le faʻamalosia o le faʻasinomaga ma le faʻatau atu o vailaʻau faʻasolosolo e faʻasaga i se talaaga o le faʻaitiitia o le puipuiga malu e faʻaosofia ai le atinaʻeina o mycosis. O faʻamaʻi pipisi e aafia ai fao, paʻu o vae ma alofilima.
  • Mafaufauga ma le palasi o lauulu ma fao, hyperemia (vaitau o tausaga) i luga o le paʻu. Pe a faʻavaivaia faiga faʻavae, o le a le mafai e le tino ona gauai atoatoa (absorb) vitamini ma minerale. O lo latou toilalo e mafua ai suiga tutusa i fafo.


O le ai ai o meaai, o le tele o taimi, o le soona taumafa o le suamalie

I le leai o se taimi e iloa ai, o le maʻisuka o loʻo agaʻi i luma, faʻaalia e ia lava ma ni faʻataʻitaʻiga fou:

  • mafaufau le lelei ma manatua,
  • vave vave le faʻalogo, le mafai ona taulai atu,
  • ma le le pulea e aunoa ma le faʻaaogaina o maso o le tamai povi (gaogao), e masani ona tupu i le po,
  • le leai o se tulaga o le fugalaau vavalalata, o se taunuuga lea e atiae ai e le au candidania, dysbiosis vavalalata (faatasi ai ma faailoga e fetaui ma nei faamai: sasaina, lafoaia, ma isi),
  • faaititia le lagona o le pito i lalo ma le paresthesia (numera o vae),
  • solia o le gaioioiga o le fatu (arrhythmia),
  • faʻasalaga o le libido (feusuaiga),
  • vaega ole alopecia i luga o le ulu (selesele o le lauulu) ma le srsutism (foliga mai o vao) luga o foliga,
  • faʻasologa faʻasolosolo ma le faʻasolosolo (faʻasalaga o le tiga faʻamaʻi), faʻapupulaina i lalo o le mamafa mai le mamafa o le mamafa,
  • mo sina taimi le lelei o le mafaufau (faʻanoanoa) ma le televave taimi.

Taua! O le faʻaalia o faʻamaoniga e le tatau ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma uiga o le misa. Afai e te lagona le le lelei, e tatau ona e faia se suʻega auiliili.

Faailoga o Faʻafitauli

O soa tumau o le maʻisuka o ni faʻafitauli. Ua vaʻaia i latou o ni tuai, faʻalologo, maoaʻe.O taunuuga tuai ma le tumau o le maʻi ua amata malie, ma foliga mai, o se tulafono, e amata mai i le tulaga o le gaioiga, pe a faigata ona faamautu le maualuga o le glycemia.

O faʻafitauli matuia e faʻapotopotoina i lalo o le igoa masani o se maʻi o le maʻisuka. O lenei tulaga e matautia ona o lona le mautonu. O le faʻatonuina o le ola manuia e atiaʻe ai i se faiga faʻamalosia, ma masani ona oʻo atu ai i le paʻu ma le oti. O ituaiga ma faailo o se maʻi suka i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo talanoaina i lalo.

Ava

E atiina ae ona o le vave faʻaitiitia o le toto o le kulukose. O le tulaga taua o le 2.8 mmol / L i luga o se manava gaogao. I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o sea tulaga e mafai ona faʻaalia e ala i le le saʻo o le faʻaaoga o le suka-faʻaitiitia o fualaau faasaina, inu ava malosi, ma le gaioiga malosi o gaioiga faaletino. O aʻafiaga taua e aofia ai:

  • ma le le pulea o le maso o le muscle contractions (tremors),
  • le lava o lagona-lagona-lagona,
  • faasoesa o le tautala ma mea vaaia vaaia,
  • hyperhidrosis (soona vevela),
  • pallor (o nisi taimi cyanosis) o le paʻu,
  • fatuga o le fatu ma le faateleina o le mamafa.

I le mea mulimuli, o se tagata ua le iloa.

Faʻavaʻa

E tolu ituaiga autu (hyperosmolar, lactic acidotic, ketoacidotic). I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o foliga muamua e lua o uiga ia (e masani lava mo tagata matutua). O le mafuaʻaga (faʻaosoina) i le atinaʻeina o lenei tulaga o se faʻateleina tele o le suka. O faʻafitauli o se faʻafitauli o le hyperosmolar o le polydipsia, pollacuria, faʻalalauina o le tino, vaivaiga tele ma le vevela.

Faʻamatalaga o loʻo taʻua i lalo: o le manava (manava), ogaoga o le epigastric (epigastric), tiga o le manava, vomiting, manava ma le manava loloto (manava mai Kussmaul). O le toto maualuga o le maʻi e paʻu lemu, o le tuʻuina atu o le toto i totoga ma faʻalapotopotoga e faʻaitiitia, ma o se sosoʻo ua atiaʻe.

Afai e iai au faʻafitauli o le maʻi suka, e manaʻomia le togafitiga faafomaʻi. E mafai e le faʻatuai faʻatauvaʻa ona taugata le ola o se tagata. O le maʻisuka na maua i le laasaga muamua e mafai ona pulea e ala i le maʻisuka meaai e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau. A le o lena, o le maʻi e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga, e oʻo i le le atoatoa.

Faʻamatalaga o le maʻi

Afai e iloa e se fafine pe a mavae le 50 tausaga o faʻaʻailoga o le maʻisuka, ona avea lea o se faailo mo se suʻesuʻega atoa o le tino atoa. Liliu atu i le fomaʻi faʻapitoa, e maua e le fafine se faʻamatalaga i nisi o tagata tomai faapitoa, e aofia ai: o le endocrinologist, cardiologist, psychotherapist, gastroenterologist. Ina ia maua se faʻamaonia saʻo, e tatau i fomaʻi ona faʻatuina le fomaʻi o le maʻi, iloilo le tulaga masani o le tino ma fuafua ai aʻafiaga e aʻafia ai. Mo lenei mea, o suʻesuʻega nei e faʻaaoga i:

  • Fuafuaga o le maualuga o hormones i totonu o le toto (insulin, renin, aldosterone, cortisol, prolactin) - e fuafua ai le toto o le thyroid.
  • Mataituina o le toto maualuga i le aso (o faailoilo o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka i fafine pe a uma le 50 tausaga).
  • Fuafuaina o le mamafa o le tagata maʻi ma le fua o le tele o le puʻu ma sulu.
  • Faʻamatalaga o le microalbunaria - protein i totonu o le urine (faʻamaoniga o faʻamaʻi fatuga ma le maualuga i tagata e maua i le maʻisuka).
  • Iloiloina o totoga o totoga o tino (pancreas, fatugaʻo, ate) e fuafua ai le maualuga o le faaleagaina.
  • MRI, CT o le gland gland ma le pituitary gland e le aofia ai le Itzingo-Cushing (faamaʻi le pituitary function, lea ei ai ona foliga tutusa ma le maʻisuka).
  • Suesuega o le toto o meaola - fuaina o le kulukose, le aofai o cholesterol, triglycerides (lipids, flycerol derivatives), lipoproteins (pulu mafiafia), maualuga ma le maualalo.

Aʻo leʻi pasia le suʻega, e tatau ona e mulimulitai i tulafono uma - aua e te 'ai meaai mo le 8 itula, inu na o le vai, ia le aofia ai isi meainu. I le taimi o le auiliiliga, e aveesea le toto mai le tamatamailima, ma afai o le glukose e sili atu nai lo le 6.5 mmol i le milliliter, ona maua lea o le maʻisuka i le maʻisuka muamua. Mulimuli ane, ua faia se iloiloga lona lua e siaki ai le tali a le tino i le suka. O le tagata inu e inu i se mea inu suamalie, i totonu o le lua itula e siaki ai e le fomaʻi le maualuga o le suka, ma afai e sili atu i le 7 mmol, ona faʻamaonia ai lea e le faʻamaonia le maʻi.

Togafitiga Metotia ma Puipuiga

O le vaega autu mo togafitiga o se taumafataga e faʻaitiitia ai le mamafa o le tino. Tusa lava po o le a le ituaiga galuega o loʻo galue ai le tagata maʻi, o le faʻaogaina o caloric o meaʻai na te faʻaaogaina e faʻaititia i le tele o taimi. Faʻatau faʻaitiitia le gaʻo i le meaʻai. O meaai e faʻavae i luga o fualaau aina ma fualaʻau - i ni vaega laiti, 4-5 taimi i le aso. O le gaioiga faʻaletino e faasolosolo malie lava ona faʻatupulaia - mai le mamafa o mamafa i le umi o le tino. O faamalositino togafitiga e tatau ona aofia ai na o aga malie, e pei o: savali, aau, vailaʻau, yoga. O gaioiga faʻaletino e faʻaleagaina ai le tulaga ma faateleina ai le lamatiaga o se faʻalavelave maualuga.

I togafitiga togafitiga, o vailaau e faʻaaogaina foi:

  • faaitiitia le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto (Amaryl, Siofor, Maninil) - biguanides, thiazolidines,
  • faʻasaʻoina le toto maualuga ma faʻaitiitia le lamatiaga o le fatu fatu (Octadin, Rezeprin, Pentamine) - antihypertensives,
  • faaitiitia le aofai o le cholesterol i le toto (Holetar, Tulip, Simvastol) - statins ma fibrates,
  • faʻaitiitia le fiaʻai (Ankir-B, Reduxin, MCC) - inhibitors e faʻaleleia ai le gaioiga o le tui o le intestinal, talepe gaʻo,
  • faateleina o le metabolism, aveesea o cholesterol sili atu, faʻaaogaina o le kulukose (Lipoic acid).

E tusa ai ma tagata atamamai, e le mafai ona faʻaumatia atoa le "maʻi suka". O togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai faʻamaʻi faʻamaʻi ma puipuia ai faʻafitauli o loʻo lamatia ai le lamatiaga.

O le mea lea, ina ia puipuia ai faailoga muamua o le maʻisuka i fafine pe a mavae le 50 tausaga, e taua le faʻalogo i lou tino ma mulimuli i tulafono uma mo le puipuia o le maʻi. Faʻesea atoa mea taumafa vave ma meaai faʻafefeteina e tumu i faʻasao mai le taumafataga. Taumafai na o meaai maualalo-calorie maloloina. O le tele o le manava o le manava i le ea - e faʻafilemuina ai neura ma faʻasolosolo ai faiga faʻavae. Afai e te mulimuli i fautuaga uma a tagata tomai faapitoa, faʻamalo ese amio leaga ma se olaga ola solo, ona mafai lea ona aloese mai uma faʻafitauli le lelei ma faʻamatalaga matautia o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga