Suga Tagata: Laʻasaga o le Suʻesuʻega

I totonu o le tino o le tagata, o faagasologa uma o gataifale, o le fesuiaiga o gaʻo ma gaʻo e fesoʻotaʻi vavalalata, e le afaina ai faʻamaʻi pipisi, e aofia ai le kulukose i totonu o le toto. O se mea e masani ai, maloloina lelei, se soifua maloloina lelei, ma le mafai gafatia o le atuatuvale o le ki lea i le soifua maloloina lelei o le tagata. O le a le mea ua tupu i tausaga talu ai nei?

E tusa ai ma le au atamamai, i le silia ma le selau tausaga talu ai, o le tagata soifua ua faʻalauteleina i le 20 taimi o le taumafaina e le gata o le suka, ae o isi foʻi gaʻo vailaʻau faʻataʻitaʻi faʻafuaseʻi. E le gata i lea, i tausaga talu ai, o le tulaga le lelei o le siosiomaga o le soifuaga o le tagata, o le leai o se soifua maloloina, faigofie, e le o ni vailaʻau e iai se aafiaga taua i le soifua maloloina o le malo, e mafua ai le le atoatoa o le soifua maloloina e le gata i tagata matutua ae faapena foʻi i tamaiti.

O lenei mea e vave ona oʻo atu i le solia o le lipeta metabolism, ma e masani foi ona sili atu le mamafa o le pancreas, lea e faalagolago ai le gaosiga o le insulin hormone. Talu mai le laʻitiiti, e masani ona faʻaaogaina e tagata tagata mea taumafa e le mafai ona e 'ai - meaʻai vave, mea inu gaʻo faʻamalosi ma vailaau vailaʻau, ituaiga uma o meataalo ma mea faʻafiafia, o le tele o meaʻai gaʻo e maua ai tulaga mo le faaputuputuina o le gaʻo ma, o se taunuuga, e oʻo lava i tamaiti e 10-12 tausaga maʻisuka, lea na muai manatu o se faamaʻi o tagata matutua. I aso nei, o le maualuga o le toto maualuga o le toto i le faitau aofaʻi o tagata o loʻo faʻatupulaʻia tele, aemaise lava i Europa ma le Iunaite Setete.

Glucose masani masani

E iloa e faapea o le maualuga o le suka i totonu o le toto e faatonutonuina e le hormone o le pancreas - inisalini, afai e le lava pe ua le atoatoa le tali a le tino i le inisalini, ona faateleina lea o le faailo o le kulukose toto. O le tuputupu ae o lenei faailo e afaina i le ulaula, popolega, le paleni o meaai. E tusa ai ma le Faalapotopotoga a le Soifua Maloloina a le Lalolagi, ua faamaonia le maualuga o kulukose o le toto o le tagata, i luga o se manava leai i le capillary poʻo le toto totoʻa atoa, e tatau ona i ai i itu nei o loʻo faʻamatalaina i le laulau, i le mmol / l:

Tausaga o maʻiO se faailoga o le maualuga o le kulukose o le toto mai se tamatamailima, i luga o se manava gaogao
tamaitiiti mai le 2 aso i le 1 masina2,8 — 4,4
tamaiti ei lalo o le 14 tausaga3,3 — 5,5
mai le 14 tausaga ma tagata matutua3,5- 5,5

Faʻatasi ma le matua, o le a faʻaitiitia le lagona o le tagata i le inisalini, talu ai o nisi o le au faʻalogo ua maliliu ma, o se tulafono, o le mamafa o le mamafa. O le iʻuga, o le inisalini, e oʻo lava i le gaosiga e masani lava, e sili atu ona gauai i fuluʻi ua oʻo i le matua ma toto toto. E talitonu foi pe a ave le toto mai se tamatamailima pe mai se vein, o le taunuuga e fesuisuiai, o le kulūkose i le toto vevela e sili atu ona maualuga, e tusa ma le 12%.

O le averesi masani o le toto vevela o le 3.5-6.1, ma mai le tamatamailima - capillary 3.5-5.5. Le faʻamautuina o le siama o le maʻisuka - e le lava le suʻeina o le suʻega toto mo le suka, e tatau ona e pasia se auiliiliga i taimi e tele ma faʻatusatusa i latou i faʻamaoniga talafeagai o le maʻi ma isi suʻega.

  • I soʻo se tulaga, afai o le kulūkose i le toto mai le tamatamailima e mai le 5.6 i le 6.1 mmol / l (mai le vein 6.1-7) - o le vaʻaia poʻo le faʻavaivaia o le kulukosesese
  • Afai mai se vein - e sili atu i le 7.0 mmol / l, mai le tamatamailima e sili atu nai lo le 6.1 - o le mea lea, o le maʻisuka.
  • Afai o le maualuga o le suka e lalo ifo i le 3.5, latou te talanoa e uiga i le hypoglycemia, o mafuaʻaga e mafai ona le gata i le physiological ma le pathological.

O le suʻega toto mo le suka o loʻo faʻaaogaina e lua o se faʻamaoniga o le maʻi, ma o se iloiloga o le lelei o le togafitiga ma le taui mo le maʻisuka. Faʻatasi ma le anapogi o le toto kullukose poʻo le sili atu i le 10 mmol / l i le aso, o le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka ua faʻamalieina. Mo le maʻisuka ituaiga 2, o le taiala mo le iloiloina o taui e sili atu ona mamafa - o le kulukose toto e masani lava e le tatau ona sili atu i le 6 mmol / L i luga o se manava gaogao, ma le sili atu i le 8.25 mmol / L i le aoauli.

Ina ia liua mmol / L i mg / dl = mmol / L * 18.02 = mg / dl.

E i ai foi le ituaiga o maʻisuka e 3, e seasea ona amanaʻia, o le maʻi suka o le pancreatogenic.

Faailoga o le toto maualuga

Glucose toto

Afai o le tagata maʻi ei ai uiga nei, e pei ole:

  • O le vaivai, vaivaiga, ulu tiga
  • Pau le mamafa i le faateleina o le 'ai
  • Gutu gutu, fia inu pea
  • Uiga faifaipea ma le faʻaogaina, aemaise lava uiga - o le urination i le po
  • O le faʻaalia o lupe pustular i luga o le paʻu, faigata le faʻamalolo o le tino, gaʻo, le umi o faʻamaʻi ma faʻamalolo
  • Faʻaitiitia lautele o le faʻamaʻi, malulu faifaipea, faʻaititia le faʻatinoga
  • O foliga vaaia o le manogi i totonu o le fale, i totonu o le itutino
  • Faʻaitiitia le faʻaaliga, aemaise lava i tagata matutua atu i le 50 tausaga.

E mafai ona avea ma faailoga o le toto maualuga. E tusa lava pe iai na o nisi o faʻamaoniga o loʻo lisiina, e tatau ona faia se suʻega o le kulukose toto. Afai o le tagata maʻi e lamatia ile maʻisuka - o le gasegase ole tausaga, tausaga, oona, maʻi pancreatic, ma isi, ona o se suʻega o le kulukose e tasi i se tulaga masani e le aofia ai le ono ono tulai mai se faamai, talu ai e masani ona le iloa le maʻisuka, faʻapipiʻi, leai.

Aʻo suʻesuʻeina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o ona tulaga masani ua manatu e mafaufau i le matua, e tatau ona amanaia e faapea o loʻo i ai ni tali lelei. Ina ia faʻamaonia pe faafitia le faʻamaʻi o le maʻisuka i se tagata gasegase e le o iai ni faʻailoga o le maʻi, fautuaina e faia nisi suʻega mo le faʻapalepale kulukose, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a suʻeina se suʻega toto ma le suka.

O se suʻega o le toleniga o le kulukose e faʻaalia pe o le fuafuaina o le faagasologa o le maʻi o le maʻisuka poʻo le suʻesuʻeina o le maʻi syndrome ma le hypoglycemia. Afai o le tagata maʻi e fua i le faʻavaivaia o le kulukose, ona oʻo lea i le 50% o mataupu e oʻo atu ai i le maʻisuka mo le 10 tausaga, i le 25% e le suia le tulaga, i le 25% o le a le toe i ai.

Glucose toleni test

E faia e fomaʻi se suʻega e fuafua ai le faʻapalepale kulukose. O se auala sili lea ona aoga mo le fuafuaina o le leʻo ma le manino o faʻafitauli o le gaʻo gaʻo, ituaiga eseese o le maʻisuka. Ma e mafai ai foi ona e faʻamalamalamaina le faʻamaoniga ma fua faʻamatalaga o se suʻega o le toto toto masani. E matuā talafeagai lava le faʻatinoina o ia faʻamaʻi mo vaega nei o tagata gasegase:

  • I tagata e leai ni faailo o le maualuga o le toto suka, ae faʻapena ona maua se suʻega o le suka i le urine.
  • Mo tagata e leai ni faʻamatalaga o le maʻisuka, ae faʻatasi ai ma faʻailoga o le polyuria - o se faʻaopoopoga o le tele o le urine i le aso, ma le anapogi masani o le maualuga o le kulukose o le toto.
  • Faʻateleina le suka o le urine i fafine i le taimi o le maitaga, i maʻi ma thyrotoxicosis, ma faʻamaʻi ate.
  • Tagata e maua i le maʻisuka, ae i le kulukose toto masani ma e leai se suka i totonu o latou mimi.
  • Tagata ei ai se gasegase o le genetic, ae aunoa ma ni faailo o le suka maualuga.
  • Tamaitai ma a latou fanau na fananau ma le maualuga, sili atu i le 4 kilokalama.
  • E faʻapea foʻi ma tagata gasegase o le retinopathy, le neuropathy o le amataga e le iloa.

Ina ia faia se suega o le toleniga o le glucose, o le tagata maʻi e muamua ave i luga o se manava gaogao i le toto paʻu mo le suka, ona inu ai lea o vai inu 75 kalama o le glucose ua faʻamamaina i le lauti mafanafana. Mo tamaiti, o le fuataga e fuafua e fuafua i le mamafa o le 1.75 g / kg o le mamafa o le tamaititi. O le fuafuaina o le faapalepale o le kulukose e faia i le maeʻa o le 1 ma le 2 itula, e tele fomaʻi e mafaufau i le maualuga o le glycemia pe a uma le itula e tasi o le kulukose o le sili atu ona faʻatuatuaina.

Iloiloga o le faapalepale o le kulukose i tagata soifua maloloina ma tagata gasegase e maua i le laulau, i le mmol / l.

Faailogatoto maualugatoto vevela
Norm
Totogi o le toto kullukose3,5-5,53,5 -6,1
I le maeʻa ai o le kulukose (pe a uma le 2 itula) pe a uma ona 'aiitiiti ifo i le 7.8itiiti ifo i le 7.8
Preditebetes
I luga o se manava gaogaomai le 5.6 i le 6.1mai le 6.1 i le 7
A maeʻa le kulukose pe a uma ona 'ai7,8-11,17,8-11,1
O le maʻi suka
I luga o se manava gaogaosili atu ma le 6.1sili atu ma le 7
A maeʻa le kulukose pe a uma ona 'aisilia le 11, 1silia le 11, 1

Ma, ina ia fuafuaina le setete o le gaosiga o le gaʻo, o le 2 fuainumera e tatau ona fuafuaina:

  • Faʻavaʻa o le faailo o le fua o le kulukosesese tasi le itula i le maea ai o le suka e anapogi ai le toto kulukose. O le masani e le tatau ona sili atu i le 1.7.
  • Ava o le faailo o le fua o le kulukose i totonu o le toto i le lua itula i le maea ai o le uta o le kulukose i le suʻega toto mo le sugar sugar, o le masani e tatau ona itiiti ifo nai lo le 1, 3.

O nei fuainumera e tatau ona fuafua tatau, talu ai o loʻo i ai faʻasalalauga pe a le faʻaalia e le tagata gasegase i tulaga maʻoti pe a uma le suʻega o le toleniga o le kulukose, ma o le tau o se tasi o nei fuainumera e maualuga atu nai lo le masani. I lenei tulaga, o le taunuuga ua iloiloina o se mea taufaasese, ma o loʻo lamatia le tagata mo le atinaʻe atili o le maʻisuka.

O le a le hemoglobin glycated?

Talu mai le 2010, ua fautuaina aloaia aloaia e le American Diabetes Association le faʻaaogaina o le hemoglobin glyc mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka. O le hemoglobin lea e fesoʻotaʻi ai le kulukose toto. Fuaina i le% o le hemoglobin atoa, ua taʻua o le iloiloga - o le maualuga o le hemoglobin HbA1C. O le masani masani lava mo tagata matutua ma tamaiti.

O lenei suʻega toto ua sili ona faʻatuatuaina ma faigofie mo le tagata maʻi ma fomaʻi:

  • toto foai i soo se taimi - e le o luga o se manava gaogao
  • sili atu ona saʻo ma faigofie
  • leai se kulūkose ma le 2 itula faʻatali
  • o le taunuuga o lenei auiliiliga e le afaina i fualaau, o le i ai o le malulu, vailaau viral, faapea foi ma le atuatuvale i le tagata maʻi (mafatiaga ma le i ai o le pipisi i le tino e mafai ona aafia ai se suega o le toto toto masani)
  • fesoasoani e iloa ai pe mafai e le maʻisuka maʻi ona mafai ona manino le pulea o le suka i le 3 masina mulimuli.

O le le lelei o le auiliiliga o le HbA1C o:

  • sili atu tau suʻesuʻega
  • ma se tulaga maualalo o hormones thyroid - o le taunuuga e mafai ona maualuga
  • i tagata maʻi maualalo le hemoglobin, ma le anemia - o le taunuuga e faʻateleina
  • e le o falemaʻi uma e iai se suʻega faapena
  • ua manatu, ae le faamaonia, pe afai e ave i luga o doses o vitamini E poo le C, o le fua faatatau o lenei auiliiliga e faaitiitia

Toto masani toto

O le masani o le kulukose toto mo le maʻisuka ua faʻaaogaina - e sili atu le taua nai lo tagata soifua maloloina. I vailaau, e leai se taumafaiga na faia e pulea ai le suka i le maʻisuka ma faʻalatalata atili ai i faʻamatalaga masani.

O le paleni taumafa e fautuaina e fomaʻi e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo, lea e afaina ai le maʻisuka, aʻo latou faʻaosoosoina se fomaʻi malosi i le toto suka. I le togafitiga o le faamaʻi e ala i auala masani, o le suka i le suka e mafai ona eseese mai le maualuga tele i le maualalo.

O mea inu gaʻo e mafua ai le maualuga maualuga o le suka, ma e tatau ona faʻaitiitia e ala i le tuiina o gasegase o le inisalini, aemaise lava pe afai o le faailoga o le 10. E le o se fesili o le aumaia o le suka i se faailoga masani. O fomaʻi ma gasegase ua leva ona olioli o le mamao e taofia ai le maʻisuka.

Ae afai e te mulimuli i se taumafataga e maualalo i gaʻo, ona maua ai lea o le maʻisuka ituaiga 2 (ma e oʻo lava i le maʻisuka ituaiga 1, pe a oso le suka i le 10), e mafai ona e tausisia le aoga o le kulukose masani, lea e masani ai mo tagata soifua maloloina, ma faʻaititia ai le aʻafia o le suka i le olaga le maʻi.

I le faatapulaʻaina o le taumafa o le gaʻo, o gasegase e puleaina a latou faʻamaʻi e aunoa ma le faʻaaogaina o le inisalini, poʻo le maualalo o latou atumaga. O le aʻafiaga o faʻalavelave i vae, o le fatu ma le toto, gaʻo ma le vaai ua faʻaitiitia.

Suauu toto

O le maualuga o le suka o le toto i le 7.8-11.0 e masani lava mo le prediabetes; o le faateleina o le kulukose o le sili atu i le 11 mmol / l e faailoa ai le maʻisuka.

O le anapogi le fua o le suka toto e tutusa lava mo alii ma tamaitai. I le taimi nei, o faʻamaoniga o le faʻatagaina masani o le suka o le toto e ono eseese e faʻatatau i le matua: pe a uma le 50 ma le 60 tausaga, e masani ona faʻalavelave le homeostasis. Afai tatou te talanoa e uiga i fafine maʻitaga, o lona uiga o le maualuga o le suka o le suka e mafai ona fesuisuiai pe a uma ona 'ai, aʻo tumau pea i luga o se manava gaogao. O le maualuga o le toto i le taimi o le maʻitaga e faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka faʻamaʻi.

O le suka i le toto i tamaiti e eseese mai tagata matutua masani. O le mea lea, i se tamaititi ei lalo o le lua tausaga le matua, o le toto sugar masani e sau mai le 2.8 i le 4.4 mmol / l, mai le lua i le ono tausaga - mai le 3.3 i le 5 mmol / l, i tamaiti o le matua matua e 3, 3-5.5 mmol / L.

O le a le maualuga o le suka e faalagolago i ai

E tele aʻafiaga e mafai ona aʻafia ai le suiga ile maualuga o le suka:

  • meaai
  • gaoioiga faaletino
  • fiva
  • le malosi o le gaosia o hormones e faʻaitiitia ai le inisalini,
  • le malosi o le pancreas e maua ai le inisalini.

O punavai o le kulukose o le toto e maua i le meaʻai. A maeʻa ona 'aʻai, pe a oʻo ina maua le gaʻo o meaʻai gaʻo ma le malepelepe faigofie, e maualuga le kulūkose, ae masani ona toe foʻi i le masani pe a mavae ni nai itula. I le taimi o le anapogi, o le faʻaititia o le suka i le toto e faʻaititia. Afai e faʻaitiitia le kulūkose o le toto, e tuʻuina atu le glucagon hormonone, i lalo o le aʻafiaga o le ate e liua ai le glycogen i le kulukose, ma lona tele i le toto.

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e fautuaina e tausia se tusi o le faʻataʻitaʻiga, lea e mafai ai ona e siakiina le suiga o le suka i luga o se vaitaimi patino.

I le faaitiitia o le kulukose (lalo ifo o le 3.0 mmol / L), ua maua ai le hypoglycemia, faatasi ai ma le faateleina (silia i le 7 mmol / L) - hyperglycemia.

O le hypoglycemia e aofia ai le malosi o le matelaina o siama, e aofia ai nilala faiʻai, o le masani masani o le tino ua faʻalavelaveina. O se faʻafitauli faigata e maua, lea e taʻua o le maʻi o le hypoglycemic:

  • tiga o le ulu
  • faʻafuaseʻi vaivai
  • fiaaai, fiaʻai tele,
  • Tachycardia
  • hyperhidrosis
  • gatete i vae po o le tino atoa,
  • diplopia (faalua vaaiga),
  • amioga le atoatoa
  • gaogao
  • leai se mafaufau.

Faʻaiʻuga e faʻaosofia ai le hypoglycemia i se tagata soifua maloloina:

  • leaga meaai paleni, meaai e mafua ai le le atoatoa o meaʻai,
  • le lava le inu ava
  • popole
  • o le tele o vailaʻau faʻamaʻaʻaina faʻamamaina i le taumafataga,
  • malosi malosi faaletino
  • ava malosi
  • le puleaina o le tele o saline.

O le Hyperglycemia o se faailoga lea o le faʻafitauli o le tino ma faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka poʻo isi faʻamaʻi o le endocrin system. Uluai faailoga o le hyperglycemia:

  • ulu matua
  • faateleina le galala
  • matagogo
  • faʻaauau faifaipea
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • sasaina o le paʻu ma mucous membranes,
  • faʻaitiitia le alualu i luma i le vaaia o ata vaaia, moli i luma o mata, leiloloa o mea vaaia,
  • vaivaiga, faateleina le vaivai, faaitiitia le malosi,
  • faafitauli faʻalautele
  • vave le mamafa o le mamafa
  • faʻalauteleina le malosi o le manava,
  • faanatinati le faʻamalolo o manua ma le sasa,
  • faaitiitia le vae malamalama
  • naunau i faamai pipisi.

O le hyperglycemia i taimi uumi e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o totoga ma tino e mafua mai i le faʻalavelave faʻaleagaina ma le toto, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le faʻafitauli.

O fua o le suka toto e mafai ona fuaina i le fale e faʻaaogaina ai se masini eletene - o le mita o le kulukose o le toto.

Iloiloga o loʻo taʻua i luga, ua faatonuina e le fomaʻi se suʻega toto mo le suka.

Metotia mo le fuaina o le suka toto

O le suʻeina o le toto e mafai ai e oe ona fuafua lelei le suka toto. Faʻaaliga mo le tofiaina o se suʻega toto mo le suka o faʻamaʻi ma tuutuuga nei:

  • faailoga o le hypo- poo le hyperglycemia,
  • afaina
  • faʻanoanoa vaaia
  • siama fatu fatu
  • vave (i alii - e oʻo atu i le 40 tausaga, i fafine - e oo i le 50 tausaga le matutua) atinaʻe o le maualuga o le toto maualuga, angina pectoris, atherosclerosis,
  • faʻamaʻi o le gao, o le ate, gland slan, pituitary gland,
  • matua
  • faailoga o le maʻisuka po o se setete,
  • mamafa mafatiaga talafaasolopito o aiga o le maʻisuka,
  • masalomia o le maʻisuka ituaiga. O fafine maʻitaga o loʻo suʻeina mo le maʻisuka faʻataʻi i le va o le 24 ma le 28 vaiaso o le maitaga.

E le gata i lea, o le suālaʻau e faia i taimi o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, e aofia ai tamaiti.

O auala autu mo suʻesuʻega mo le fuafuaina o le maualuga o le suka i le toto:

  • anapogi toto toto - o le aofaiga o le maualuga o le suka o le toto ua fuafuaina,
  • Glucose toleni test - e faʻatagaina ai oe e faʻamalamalamaina le le mautonu o le gaʻo gaʻo. O le suʻega o se fua tolu o le kulūkose i le vaeluaga pe a maeʻa le uta o le carbohydrate. E masani lava, e tatau ona faʻaitiitia le suka o le toto e tusa ai ma le vaeluaga o le taimi pe'ā maeʻa le faʻaaogaina o le kulukose. Afai e maua se suʻi sugar e maua mai i le 8 i le 11 mmol / L, o le suʻesuʻega lona lua o loʻo faʻavaivaia le kulupu o le kulukose o le tino. O lenei tulaga o se faʻalavelave o le maʻisuka (prediabetes),
  • fuafuaga o le hemoglobin glycated (fesoʻotaʻiga o le molemogene hemoglobin ma le kulūkose molecule) - e atagia ai le umi ma le tikeri o le glycemia, e mafai ai ona e iloa le maʻisuka i se taimi vave. O le maualuga o le suka o le toto e fuafua i se vaitaimi uumi (2-3 masina).

O le siakiina e le aunoa o le suka o le toto e fesoasoani e faatumauina ai le maualuga o le maualuga o le toto, ia iloa vave faailoga muamua o le faateleina o le kulukose o le toto ma taofia ai le atinaʻeina o faafitauli.

Suesuega faaopoopo e fuafua ai le maualuga o le suka toto:

  • fructosamine concentration (glucose ma lipine compound) - e mafai ai ona e fuafuaina le tikeri o le glycemia mo le 14-20 aso muamua. O le faateleina i le fructosamine maualuga e mafai foi ona taʻu mai ai le atinaʻeina o le hypothyroidism, le toe maualalo, poʻo le ovary polycystic,
  • suʻega toto mo le c-peptide (o le porotini o le mole moletini o le proinsulin) - faʻaaoga e faamanino ai mafuaaga o le hypoglycemia pe iloilo le aoga o togafitiga insulin. O lenei faailo e mafai ai e oe ona iloilo le faʻamalositino o oe lava inisalini i le maʻisuka,
  • toto lactate (lactic acid) maualuga - faʻaalia pe faʻapefea ona maua i totonu o le okesene le okesene,
  • suʻega toto mo faʻamaʻi-inisalini - e mafai ai ona e vaʻavaʻai i le va o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 i tagata gasegase e leʻi mauaina togafitiga ma tapenaga o le inisalini. Autoantibodies e gaosia e le tino e faasaga i lona lava inisalini o se faailoga o le maʻisuka ituaiga 1. O fua o le suʻega e faʻaaogaina e tusia ai se fuafuaga togafitiga, faʻapea foʻi ma se faʻataʻitaʻiga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi i tagata mamaʻi ma le talaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1, aemaise lava i tamaiti.

E faapefea ona suʻeina le toto mo le suka

O le auiliiliga e faia i le taeao, pe a maeʻa le 8-14 itula o le anapogi. Aʻo lei faia le faʻagasologa, e mafai ona e inuina naʻo le ipu poʻo le vai. Aʻo leʻi suʻesuʻeina le suʻesuʻeina o le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa, taofi le togafitiga togafitiga. E faasaina le ulaula i nai itula aʻo lei faia le suʻega, inu ava malosi mo aso e lua. E le fautuaina e suʻeina pe a maeʻa gaioiga, faʻafanauina, ma faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi gasegase o le gasegase o le glucose, le faʻataʻapatitis, le cirrhosis alcoholic o le ate, faʻamaʻaloga, le maalili, i le taimi o le toto toto.

O le anapogi le fua o le suka toto e tutusa lava mo alii ma tamaitai. I le taimi nei, o faʻamaoniga o le faʻatagaina masani o le suka o le toto e ono eseese e faʻatatau i le matua: pe a uma le 50 ma le 60 tausaga, e masani ona faʻalavelave le homeostasis.

Fuaina o suka i le fale

O fua o le suka toto e mafai ona fuaina i le fale e faʻaaogaina ai se masini eletene - o le mita o le kulukose o le toto. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻaaoga, lea e faʻaaogaina ai se pa'ū toto e faʻaaogaina mai le tamatamailima. O le mita o le kulukose o le toto i aso nei e faʻaaogaina ai le puleaina eletise eletise o le fuataga o fuataga, faitau le taimi atofaina, lapatai e uiga i mea sese i le taimi o le faʻatinoga.

O le siakiina e le aunoa o le suka o le toto e fesoasoani e faatumauina ai le maualuga o le maualuga o le toto, ia iloa vave faailoga muamua o le faateleina o le kulukose o le toto ma taofia ai le atinaʻeina o faafitauli.

O maʻi e maua i le maʻisuka e fautuaina e tausia se tusi faʻataʻitaʻiga, e tusa ai ma le mea e mafai ona e siaki ai le suiga o le suka toto mo se vaitaimi, vaai i le gaioiga a le tino i le pule o le inisalini, faʻamaumau le sootaga i le va o le kulukose o le toto ma le taumafa o mea taumafa, gaioiga faaletino ma isi mea.

Tuua Lau Faamatalaga