E tatau ona ou fiu le suka?

Sugar o se oloa mamagofie digestible lea e le o se mea taua mo le tino o tagata. O le faʻaaogaina o le suka i meaʻai e sili atu ona faʻalagolago i le faʻalagolago i le mafaufau, mafua mai i le manaʻo e togafitia oe lava i se mea lelei, ma mulimuli ane, aʻafia, ona o le manaʻo o le tino mo le kulukose ona o le tele o le inisalini i totonu o le toto. O se taamilosaga o le inisalini ma le kulukose ma le faʻaauau pea i vaega o suka e le afaina ma e mafai ona afaina ai le fatu, faʻaitiitia le puipuiga, o le atinaʻeina o le hypoglycemia, ona maʻi ai lea o le maʻisuka. O le talepeina o le liʻo mataʻutia e na o le aveeseina o suka mai le meaai. E faʻapefea ona fai lenei mea ma se mea sili ona leiloa - mafaufau i lalo.

Saili le mafuaaga o lau vaisu

O masini gasegase faigofie e sili atu ona taugofie le serotonin (o le "hormone of pleasure") e manaʻomia e le tino e faʻafefe ai lagona leaga. I le masani ai i le faʻaaogaina o le suka o se auala e foia ai le atuatuvale, o le tino e faalagolago i le isi vaega o le suamalie, pei o se fualaau faasaina. E tusa ai ma fuainumera, e sili atu ma le 50% o nifo nifo e maua ai le faalagolago i le mafaufau i le suka, ma o le teena o lea mea e o faatasi ma se "malosi" malosi. I le iloaina o le mafuaʻaga o lou manaʻoga mo lau sipuni, e sili atu ona faigofie le fesuiaiga i le mauaina o le serotonin mai isi punaoa (mai taʻaloga, mea fiafia, talatalanoa ma tagata lelei): e malamalama se tagata o le mafuaʻaga o lona le mautonu o se masani, ma suia.

Matau meaʻai

Ma o le tino o loʻo manaʻomia le glucose e le faʻaosofia ai le faʻavalea i le auala aupito faigofie, e fautuaina ia 'ai e le itiiti ifo i le 4-5 taimi i le aso i ni vaega laiti. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai foliga vaaia o le matelaina o le galala i le taimi o le aso ma faʻaitiitia le ono mafai ona malepe i se meaʻai ma se mea suamalie. I le taimi o le teenaina o le suka, e tatau ona fai le taumafataga o le taeao - e sili atu ona faigofie le aloese mai le maofa ma le manava atoa, aemaise lava pe a iai ni oloa gaosia (sisi, iʻa, kusi) i le taeao o le taeao e mafua ai le umi o le soona tu.

Faʻaitiitia Suga mai lau'aiga

O ana punaoa autu i taumafa i aso taitasi o suamalie, kuki, sukalati. Fuafua po o le a le mea e te 'ai e masani ona e le toe faʻatau. O le faasili o le suka i le tuufaatasiga o oloa e pei o le ketchup, soisi, mustard e taliaina, ae afai e manao se tagata e tuu le suka i le tele e mafai ai, e tatau ona faaitiitia le numera o ia oloa i lana lisi.

Faʻateleina lau taumafa ma gaʻo vailaʻau

E le pei o vailaʻau māmā faigofie, ma faʻalavelave faʻaleagaina e le mafua ai le maualuga o le maualuga o le suka, maualuga le taoto i totonu o le manava ma fesoasoani i le alu malie o le kulūkose i totonu o le toto. O nei oloa e matua faamalieina ai le manaʻoga o le tino mo mea gaʻo e avea o le malosi tele o mea e gaosia ma e le aofia ai foliga vaaia o le fiaai ma manaʻoga mo le sipuni mo le 3-4 itula i le maeʻa ai. O punaoa o gaʻo vailaʻau faʻamalosi o fatugala o le saito atoa, laumei, fualaau faisua (tamato, zucini, kāloti, aniani, eggelu, kapisi), falaoamata o le falaoamata, ma isi mea faapena. leai.

Suʻe i fua

O fua o fualaau sili ona taua o le suka, lea e mafai ona sui atoatoa ai se oloa mama. E ui lava o le fructose, o le mea moni, o le suka o le natura moni, e sili atu le saogalemu le faatumuina o le gaʻo o le carbohydrate, pe afai e mafua ona o le inisalini e le manaʻomia e faʻafefe ai le fructose. Pe a teena le suka, e fautuaina e fomaʻi lo latou gauai atu i fua, fualaau mamago ma le meli - latou te faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i se tulaga maualalo ma faamalie atoatoa ai le manaoga o le tino mo selu.

Tuuina atu meainu suamalie

O le teenaina o le suka i ona foliga masani ma mea e faʻafiafia ai, e toʻatele tagata latou te faia le sese o le faaauau pea ona inuina mea inu, fufulu suavai, mea inu taʻavale, lauti suamalie ma le kofe. "Kalola inu" e taufaasese: mo se faataitaiga, i le 0.5 lita o lemonade e aofia ai le 15 tsp. suka i se fua o oloa gaosi saogalemu e 6 tsp. i le aso. E tusa ai ma fomaʻi, 1 lita o le 'ava malosi i le aso e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le mauaina o le maʻisuka maua i tamaiti e 60%, ma i totonu o tamaitai ogatotonu - e 80%.

Suiga malie

O le teenaina o le suka e le tatau ona o mai faatasi ma le le lava o le tino poo le mafaufau e sili atu nai lo le tapulaʻa faatagaina - o le atuatuvale, gatete i tiga, faanoanoaga. I mataupu muamua e lua, e fautuaina e fefesoʻotai se fomaʻi: o le le lelei o le soifua maloloina e mafai ona avea ma se faailoga o le le atoatoa o le tino, lea, e faʻamaonia ai lava ia i le suka, e muamua ona faʻaalia o ia pe faʻalavelave. E sili atu le sao i le fesuiaiga i se soifua maloloina lelei, ma matauina suiga i le tino. Afai o le le lava o le suka i meaai e mafua ai se tulaga faʻavaivaia faʻavaivaia, le mautonu - o lona uiga e le lava le malosi, e faigata i le mafaufau ona faʻafetaui suiga. O le faaitiitia malie o le fua o le suka i le taumafataga o le a avea ai le suiga mai se "olaga suamalie" i se soifua maloloina e itiiti le tiga ma sili atu le manuia.

Vitio mai YouTube i le autu o le tusiga:

Aʻoga: Muamua le Setete o Moscow State University i le igoa o le I.M. Sechenov, faapitoa faapitoa "Vailaau Faʻataʻitaʻi Aoao".

Na maua se mea sese i le tusiga? Filifili ma lolomi le Ctrl + Enter.

O le manava o le tagata e faia se galuega lelei i mea mai fafo ma e aunoa ma se togafitiga faafomaʻi. O le sua suamalie ua lauiloa e faʻaumatia ai tupe siliva.

I se taumafaiga e aveese le maʻi, e masani ona mamao tele fomaʻi. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o se tasi Charles Jensen i le vaitau mai le 1954 i le 1994. na ola ai i le sili atu ma le 900 le aveesea o le neoplasm.

E tusa ai ma le tele o saienitisi, o fale o le vitamini e le aoga mo tagata.

O le tele o fualaau faasaina na muai faatauina atu e avea o fualaau faasaina. O Heroin, mo se faʻataʻitaʻiga, na muaʻi faʻatau atu e avea o se tale o le tale. Ma o le koko sa fautuaina e fomaʻi o le faʻamaʻiina ma o se auala e faʻatupulaʻia ai le faʻatumau.

Sa faia e saienitisi mai le Iunivesite o Oxford nisi o suʻesuʻega, lea na latou oo mai ai i le faaiuga e faapea e mafai ona leaga le gataifale i le faiʻai o le tagata, ona e mafua ai ona faaitiitia i lona tulaga. O le mea lea, ua fautuaina e saienitisi ia aua neʻi faʻamavae ese iʻa ma aano o manu mai a latou meaʻai.

Faatasi ai ma se asiasiga masani ile moega tanning, o le avanoa e maua ai le kanesa o le paʻu e faateleina i le 60%.

E le gata i tagata taʻitoʻatasi e le gata o latou faʻatusa, ae o le gagana foi.

O galuega e le fiafia i ai le tagata e sili atu ona afaina i lona mafaufau nai lo le leai o se galuega.

O le lauiloa lauiloa "Viagra" na amataina mo le togafitiga o le maualuga o le toto.

Afai e le toe gaoioi lou ate, o le a oti i totonu o le aso.

I Peretania o loʻo i ai se tulafono e mafai ai e le fomai tipitipi ona musu e faia le taotoga ile maʻi pe a ulaula pe mamafa. E tatau i se tagata ona lafoai masani leaga, ma, atonu, atonu o le a le manaomia se togafitiga.

E masani ona avea lena mafiafia e faatamaoaiga ai le tino ma le okesene. Peitai, o lenei manatu na faamaonia. Sa faʻamaonia e saienitisi e faʻafefete, e faʻamamaina e le tagata le faiʻai ma faʻaleleia lana gaioiga.

E tusa ai ma le WHO, o le faia o se talanoaga i le afa itula i luga o se telefoni feaveaʻi, e faʻapupulaina ai le ono o le faiʻai e 40%.

O Caries o le faʻamaʻi pipisi taatele i le lalolagi e oʻo lava i le siama e le mafai ona tauva.

I le faaopoopo atu i tagata, e na o le tasi le mea ola i luga o le lalolagi Earth - taifau, e pagatia mai le prostatitis. O i latou moni nei oa tatou uo faamaoni.

O le polyoxidonium e faatatau i fualaau faʻamaonia. O loʻo galue i nisi o vaega o le puipuiga o le tino, ma o lea e saofagā ai i le faʻatupulaia o le mautu o.

O tatou maua le suka?

O se tasi oi latou na fefefe i lenei mea ma teteʻe i le faaopoopoina o le suka i meaai ua leva ona avea Dr. Robert Lustig, o le fomai o le endocrinologist ma le tagata suʻesuʻe i le Iunivesite o Kalefonia i San Francisco (UCSF). Na ia tusia le tusi Fat Chance: The Truth Hidden About Sugar, lea na ia taʻua ai o le suka o se mea oona ma talosaga e mafai ai ona faalagolago le suka.

O suʻesuʻega 2008 a le Princeton ratist scientists ua iloa ai o aʻaʻona o loʻo liua i le taumafa o meaʻai e maua ai le suka e faʻaalia ai faʻailoga o le gasegase, o se sailiga faifai pea mo mea taumafa, ma le tosoina o meaʻai ao faʻaitiitia le suka ia latou meaʻai.

"E tatau ona tatou ulaina i tatou lava. E tatau ona tatou aveesea le suka mai o tatou olaga. Sugar o se faʻafefe, ae le o se meaʻai. O le faleoloa o mea taumafa ua avea ma oloa gaosi oloa aua latou te mananao e te toe faatauina. O lo latou matau lenei. Afai e faia e se kamupanī le falaoa ma le morphine ina ia mafai ai ona faʻamaonia lana oloa, o le a lau tala e uiga i ai? Ae latou te tutusa lava ma le suka, "o le tala lea a Dr. Lustig i se faatalanoaga ma le Guardian.

O lenei manatu e fefaasoaaʻi e nisi tagata lauiloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, na taʻua e Gwyneth Paltrow i lana lauiloa lauiloa o le mafai ona atiaʻe le tagofia o mea ua fai ma vaisu o se tasi lea o mafuaʻaga na mafua ai ona teena atoatoa e ia le suka. Na tusia e le tamaitai fai pese: "O le sugar e galue i luga o auala tutusa i totonu o le faiʻai e pei o le tele o fualaau faasaina. Sugar o se faʻasalalauga faʻasamasamanoa, faʻamaonia faʻamaonia faʻamaonia ma taunuuga leaga. "

Fuainumera faamaumauina o Amerika o se malo o tagata e fiafia i le suka. E tusa ai ma le USCC, i le 2005-2010, na maua e tagata matutua Amerika le 13% o le aofaʻi o le kalori o latou meaʻai ona o le maualuga o le suka, ma mo tamaiti ma tamaiti o lenei tagata na ausia le 16%.

O nei fuainumera e sili atu nai lo WHO ua fautuaina. E leai se sili atu nai lo le 10% o meaola caloric o meaai i aso taitasi e tatau ona paʻu i suga e pei o le "saoloto", e aofia ai le natura ma mea faaopoopo.

Ae o nisi saienisi ua sauni e teteʻeina lenei tulaga masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le 2014, na fai mai le Polofesa Wayne Potts ma ana paʻaga i le Iunivesite o Iuta e oʻo lava i le WHO na fautuaina le saʻolotoga o le suka e mafai ona afaina ai le soifua maloloina o tagata. O faʻataʻitaʻiga na faʻaalia e le siʻosiʻomaga o lenei fua o le suka i le taumafataga e faʻapuupuu ai le ola ma faʻaleagaina ai le soifua maloloina o manu.

O taunuʻuga talafeagai o le teenaina o le suka

O lipoti mai le tele o tagata suʻesuʻe e uiga i aʻafiaga leaga o le soifua maloloina o le suka na taʻitaʻia WHO e toe iloilo ana fautuaga i le tausaga talu ai. Na filifili le faalapotopotoga e seti le maualuga o le suka i taumafa i aso taitasi (e ala ile kalori) i le 5% nai lo le 10%.

"O le faʻamoemoe o le faʻaiuga e toe iloilo fautuaga i luga o le suka o le faʻaitiitia o le lamatiaga o faamaʻi e le mafai ona fesoʻotaʻi i tagata matutua ma tamaiti, e taulai atu i le puipuia ma le pulea o le tino ma le soifua maloloina o nifo," o le faʻamatalaina e le au atamamai o WHO.

O le tele o tagata atamamai, tagata fai meaʻai, ma e oʻo lava i tagata taʻutaʻua e pei o Gwyneth Paltrow, ua vave ona sui i se meaai e leai ni suka. Ae o le a le talafeagai ma le saogalemu? Ma e mafai ona 'ai pei o lena i mataupu faavae?

Na taʻua e le tamaitai lauiloa biochemist o Leah Fitzsimmons mai le Iunivesite o Birmingham i se faatalanoaga ma le Daily Mail: "O le aveesea o suga uma mai lau meaai o se sini e faigata tele ona ausia. Fualaau faisua, fuālaʻau, meaʻai susu ma o latou sui, fuamoa, ava malosi ma nuts - o nei mea uma e aofia ai suga masani, o lona uiga o le faaopoopo i aano o manu o le a leai se mea e te 'ai. Mai meaai maloloina. "

O le toʻatele o tagata e tuʻuina atu le suka e liliu i le suka. Peitai e fesiligia e saienitisi ia manuia faʻalesoifua maloloina o sea filifiliga.

O se suʻesuʻega talu ai nei na lomia e le mekasini Nature na maua ai le saccharin, sucralose ma le aspartame e fegalegaleai i se auala faʻapitoa ma le microflora o le intestinal, faʻateleina ai le lamatiaga ole lumanaʻi ma le maʻisuka i le lumanaʻi. E le gata i lea, o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o mea suamalie faʻamalosi e fesoʻotaʻi ma le mamafa o le tino, gasegase o le tino, le faʻavaivaia o le glucose ma le maualuga o le hemoglobin glycated.

"Faatasi ai ma isi suiga taua i le soifua maloloina o tagata, o le faateleina o le faaaogaina o suamalie suamalie e mafua ai le faateleina o le aafia o le oona ma le maʻisuka. O taunuuga o loʻo fautua mai ai e mafai ona aʻafia faʻamaʻi suamalie faʻatasi ma se faʻafitauli o le lalolagi atoa o nei faʻamaʻi e lua, "na faʻauʻuina e tusitala o lenei suʻesuʻega.

Sugar e mafai ona avea ma vaega o se soifua maloloina lelei.

I aso nei, e toʻatele tagata atamamai e fautuaina e aua le faʻamavae atoa le suka mai a latou meaʻai, ae ia avea o se vaega o se soifua maloloina, paleni paleni. O nisi oi latou e maitauina lelei faapitoa o le suka.

"E pei lava o isi punaoa o calories, o le suka e tatau ona avea o se vaega o se soifua maloloina, paleni paleni, ma e tatau ona tuufaatasi ma se olaga ola malosi. O le suauu e masani ona fesoasoani e faʻamaonia ni meaai e sili atu ona manaia, ma o lenei mea e saofagā i meaʻai eseese, "o le tala lea a Dr. Alison Boyd, o le Faatonu o Sugar Nutrition UK.

Fai mai nisi tagata suʻesuʻe, o le suka e masani lava mo i tatou. Mo se faʻataʻitaʻiga, o Dr David Katz, o le faatonu o le Nofoaga Autu o le Iunivesite a Yale mo Suesuega Puipuiga, e taua ai le suka o le "sili ona fiafia i ai" mo le tino o le tagata.

"O sugars ei ai se sao i la tatou meaʻai. I le uma, o le a le uiga o le tumau i le soifua maloloina pe afai e te le fiafia i le olaga i le taimi lava e tasi? "Fai mai se CNN scientist.

O le American Heart Association (ANA) fautuaina tamaitai e le sili atu i le 6 teaspoons o suka i le aso, e fetaui ma le 100 kcal. Mo tagata, o le masani e le sili atu i le 9 teaspoons, pe 150 kcal. E le o ioe tagata tomai faapitoa o le ANA i le faʻamatalaga e uiga i le manaʻomia ona faʻaaoga mea o lenei vaega. Latou te fai mai e aunoa ma i latou, e mafai lava ona masani lelei o tatou tino. Ma o le suka maualuga o le "sili atu calories e leai sona tau."

Ae e oʻo lava i le ANA latou te le valaʻau mo le faʻamamaina atoatoa o le suka mai le taumafataga.

O nisi mea faigofie

E ui o le suka e mafai ona avea ma se vaega o meaʻai maloloina, ua lapatai mai Dr. Katz e faapea o le tele o tagata i atunuu atiaʻe ua tele naua mea e maua ai lenei oloa.

O le mea lea, ua fautuaina le au fai meaʻai e mulimuli i fautuaga nei a le ANA:

  • Oti ese le aofaiga ole suka e te faaopoopo i au mea taumafa ma vaiinu, pei o le lauti ma le kofe.
  • Sui mea inu ma le suka (cola) ma mea inu e tasi e aunoa ma le suka pe faʻavae i luga o suauu.
  • Faatusatusa le tuufaatasiga o oloa i totonu o le faleoloa, ma tuʻuina atu i ai mea e sili atu le suka.
  • Taumafai e sui le suka i fualaau faʻasoa ma ni mea manogi poo mea manogi (o lenamon, ginger, vanilla).
  • A e taoina suka, faʻaititia le aofaiga i le fua e tusa ma le 1/3.
  • Aua nei faaopoopo le suka i lau taeao o le falaoamata - sili ona lelei fua.

Aisea e fiafia tele ai tagata uma i le suamalie

O le taimi lava na ou toe foi ai i le fale pe a uma le galuega ma loʻu atalii, o le sa fitu ona tausaga, na oso i fafo e feiloai ia te aʻu i le auala. Na ia fesili mai le faitotoa: "Tina, na e faatauina mai sitiva?" "Leai," o laʻu tali lea. Sa tilotilo mai o ia ia te aʻu ma le le fiafia ma matua taua ma faapea mai: "O le a le ituaiga tina oe? "

O lenei tala manaia e faʻamaonia e le mea moni o tamaiti e fiafia i selu, ma tagata matutua foi.

I le uma, o meaʻai muamua matou te maua e suamalie. Ma o lenei tofo o le a atili fesootaʻi atu ia i tatou ma se lagona o le mafanafana, tausiga ma le saogalemu, lea e mafua mai le pepe i le faagasologa o le fafagaina, i totonu o le fatafata o le tina.

E le gata i lea, i le faagasologa o le evolusione, o lo tatou poto masani e faapea o meaai lelei o le a maua ai le tele o le malosi ua faamalosia ia i tatou, o lona uiga o le a lagolagoina ai o tatou olaga i se taimi umi.

E leaga le 'ai tele o suka

A o le suka, e tuu filemu, e le o maualuga le taua. O ia foi o se fualaau faasaina e mafua ai le malosi o le tagofia o mea ua fai ma vaisu, e fai ma faataitaiga, cocaine, ma, i le mataupu faavae, o le tupuaga o toetoe lava o faafitauli tau le soifua maloloina.

Le tele o tauvaga mo le faʻaaogaina atoa o suka mai le taumafataga.

I le 30-40 tausaga ua tuanaʻi, matou te molimauina faifai pea pe faʻapefea ona taʻua se oloa faapitoa o le "afi o seoli".

Muamua, o le masima lenei, lea na taua o le paʻepaʻe paʻepaʻe, ma e unaʻia e aua le masima i se mea. Lona lua, o lenei gaʻo, lea na latou taumafai e faʻaumatia i soo se auala, ona toe faʻafouina lea. Lona tolu, o fua nei, lea na manatu e fai ma sui o le toto maualuga o le cholesterol (e ui lava mulimuli ane na foliga mai o le tino e maua ai lona cholesterol toetoe tusa lava pe o le a le mea e taumafaina).

Ou te iloa i lenei "solade e faasaga i le suka" se isi taumafaiga e fai se mea e tasi e tausalaina uma o tatou mafatiaga, lafoaia ma faʻaitiitia ai le maualuga o le popole.

E le gata i lea, o le tele o le faʻasalalau o metotia e faasaga i le "tausalaina" o le oloa, o le a sili atu ona faʻatuatuaina, e pei ona foliga mai ia i tatou, o loo tatou puipuia i tatou mai se feiloaiga talafeagai ma le maʻisuka, malosi, matua ma le kanesa.

E tele le suka e le afaina ai le soifua maloloina

O le mea moni, afai tatou te taumafai e faʻaaogaina atoatoa le suka mai a tatou meaʻai, o le a oʻo atu ai i se ituaiga o meaai e matua vaivai lava, aua o le a tatau ona tatou tuʻuina atu fua, susu ma nisi fualaau faisua, ona o mea uma e aofia ai le suka. E leai se paleni taumafa o le a talanoaina iinei, ma le manatu e tatau i tagata matutua taʻitasi ona 'ai e tusa ma le afa kilokalama o fualaau aina i aso uma!

Ae mo le suka ua faamamaina, lea e tu i luga o la matou laulau ma ua maua i le tele o oloa o gaioiga loloto, e tatau lava ona faatapulaaina lona faaaogaina.

O le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e le fautuaina nisi oloa faasili mo tamaiti ei lalo o le lua tausaga. Ma e tatau i tagata matutua ona faʻatapulaʻa le faʻaogaina o suauu mama i le sefulu pe itiiti ifo i le pasene o le faʻaogaina o calorie i aso taʻitasi.

O lona uiga, afai o lau masani o le 1500 kcal i le aso, ona mafai lea e fualaau 'eleʻo faigofie ona sili atu i le 150 kcal, e tusa ma le 2-3 chocola poʻo teaseti e lua o le suka.

Teʻena o le suka

O le tuʻuina atu o le suka e mafai ona faigata e pei o le tuʻuina atu o sikaleti ma le ava malosi. O tali a le tino atonu o le mea e le mafaamatalaina.

O aʻafiaga e mafai ona tupu i foliga o ni mea le lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e vaʻai i le vaivai tele ma lagona le manaʻomia mo le faʻaleleia atili o meaʻai ma caffeine. E mafai foʻi ona e oʻo i le ulu o le ulu, e faʻapea foʻi ona faʻaosooso ma ita mo le leai o se mafuaʻaga lelei.

I nisi tulaga, oi latou ua lafoaia le suka e maua se lagona o le atuatuvale ma se uiga leaga.

Ina ia aloese mai le tele o taimi le lelei e pei ona taʻua i luga, e sili ona lelei le tuʻuina atu o suka ma meaai leaga.

Amata i le tuʻuina atu naʻo ni nai meaai sugary e masani ona e masani ai i le 'ai i aso uma ma faasolosolo malie lava e oʻo i le tulaga o le faʻaaogaina atoa o meaʻai uma mai lau meaai.

E fautuaina faapitoa lava lenei mea pe afai o le taumafaina o suti i lau taumafa i aso uma e sili atu nai lo le faʻatagaina e tagata tomai faapitoa.

O le mea e ofo ai, o le lagona o le vaivai ma le paʻu i le malosi e mulimuli i le teena o le suka o le a suia i na o suiga lelei i foliga vaaia, soifua manuia, ma lagona lautele o lou tino.

Ua na o ni suiga matagofie lava o le a tupu i lou tino pe ae tuuese lenei elemene leaga i au meaʻai:

Le aʻafiaga o le suka i luga o le fatu

1. Faʻaleleia le soifua maloloina o le tino

E tusa ai ma le American Heart Association, o le aofaiga fautuaina o le suka mo tamaitai e tusa ma le ono teaspoons, ae o le toatele o tagata matutua o lenei aofaʻi e silia ma le tolu taimi.

O le mea moni o loʻo i ai le tele o mea e maua mai ai le suka e mafua ai ona tatou sili atu nai lo le mea e faatagaina ai le suka, ma faaleagaina ai o tatou lava tino.

Afai e te teena le suka, o le a sili atu le malosi o lou fatu ma sili atu ona maloloina. Ma e le o se faʻaopoopoga lea.

I le uma, o le suka o se tasi lea o na oloa e mafua ai se faʻafitauli o le atiina ae o maʻi cardiovascular.

O lona uiga e ala i le faʻaitiitia o le suka, matou te fesoasoani i le mea moni o le maualuga o le inisalini i luga o le tino, ma ua maeʻa ona faʻagaoioia le popole popole popole.

O le a, i le isi itu, o le a mafua ai le faʻamautuina o le toto, e pei foi o le fatu fatu.

O le mea e ofo ai, i le masina e mafai ona e matauina suiga. O le maualuga o le Cholesterol o le a faaitiitia e tusa ma le 10 pasene, ma o le aofaiga o triglycerins o le a faaitiitia i le 30 pasene.

Lisi le suka ma le maʻisuka

2. O le lamatia o le maʻisuka ua faʻaitiitia

E le o se faalilolilo i soo se tasi e ala i le tuʻuina atu o le suka, e faʻaitiitia ai lou avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka.

O le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e vavae pe afai e te aveesea lenei mea suamalie mai au meaʻai.

E taua foi le mafaufau o nisi mea inu, e pei o Coca Cola, e aofia ai foi le tele o suka.

I le lafoaia oi latou, e faʻaititia ai foi le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e 25 pasene.

Afai e te inuina fualaau suamalie po o sua suamalie, manatu ua sili atu lo latou soifua maloloina i isi meaʻai, ona e sese foi lea. O le aʻafia o le maʻisuka e faʻaititia e le 30 pasene i tagata e inu sili atu ma le lua tioata o ia meainu i aso uma.

O le mea lea, o le tuʻuina atu o mea inu fualaau suamalie po o sua i totonu o le taumafataga, oe, i le mea moni, suia le suka e tasi mo le isi.

E taua le malamalama o le 'ai o le paʻu paʻepaʻe e taʻitaʻi atu ai i le teuina o gaʻo susu i luga o le ate.

O le mea lea, e faia ai se siosiomaga manaia mo le atinaʻeina o le inisalini, o se tulaga lea e le maua ai e sela o le tino se tali atu i le gaioiga o le insulin.

O le inisalini e gaosia i totonu oo tatou tino, ae o le tino e mafai ona faʻasaʻo i lenei inisalini masani ma toesea le mafai ona faʻaaoga lelei. O lenei mea e oʻo atu ai i le hyperglycemia ma le atinaʻeina o faʻamaʻi matautia - maʻisuka.

Le aʻafiaga o le suka i luga o lagona

3. O le a faʻaleleia lagona

Faʻaleleia o lou faʻalogona e le o se mea e mafai ona e lagona i le taimi lava lena pe ae tuʻuina atu le suka. I se isi itu, i le amataga o le faʻagasologa o le a e lagona le malepelepe ma le le fiafia.

Ae ui i lea, o le taimi e maeʻa ai le taimi sili ona faigata, o le ae lagona le sili atu ona lelei. O suʻesuʻega ua faʻamaonia mai ai o le inuina o le sili atu nai lo le fa ipu a Coca Cola i le aso e faateleina ai ou avanoa o le atuatuvale e toetoe 40 pasene.

O le mea lea, e le o se mea e ofo ai, o meaʻai suamalie, meaʻai suamalie, o meainu suamalie, gaosia o meaʻai, ma isi gaʻo vailaʻau faʻamalosi e masani lava ona i ai le aafiaga tutusa.

O le maualuga o le suka e mafai ona oʻo atu i le tapunia o le fesootaʻiga i le va o le iniseti ma le faiʻai, lea, i le isi itu, e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga e pei o le popole ma le faʻaleagaina.

Ina ia aloese mai faafitauli ogaoga ma le faʻaogaina o lagona e mafai ona mafua mai le tele o le suka, o lona uiga, pe afai e te le lafoaia atoa le suka, ona faʻatapulaʻaina lea o lona taumafa.

Le aafiaga o le suka i luga o le moe

4. O le a sili atu ona lelei le moe.

A maeʻa ona teena le suka, o le a lelei le lelei o lau moe.

Muamua, o le a faigofie tele mo oe ona moe. Lua, o le a sili atu ona faigofie mo oe e ala i le taeao. O le lagona o le fiamoe lea eo mai faatasi ma i latou e faʻaleagaina le suka o le a mou atu.

I lenei tulaga, e le toe manaʻomia lau moe. O lau po moe o le a lava lea mo oe, o le mea lea o le a tatau ona mou ese le manaʻomia o le malolo i le taimi o le aoauli po o le aoauli.

O le cortisol o le hormone e oʻo i totonu o le toto o le tagata, faʻafouina le malosi o le malosi. O le mea lea, o le teenaina o le paʻu papaʻe o le a faʻaopoopoina ai le gaioiga ma le aoga i au masaniga i aso taitasi.

Le lava le malosi o le a faʻaleleia pe ae tuʻuina atu le suka sili atu ma oloa o loʻo i ai.

E mafai ona lauiloa e sili atu i le kuata o le faitau aofai e afaina i faafitauli i le suka o le toto, lea e manatu i ai o le lona lua sili ona mafuaʻaga masani o le le lava. Ae o le toʻatele o tagata o loʻo i ai lenei faafitauli, latou te le masalomia lava o le mafuaʻaga o le le mautonu o le saʻo tonu lea o le suka.

O nisi tagata ua atiae le masani o le taumafa i le lima i le ono taimi i le aso. O nai meaʻai laiti e mafai ona faʻaleleia atili ai le soifua manuia o tagata e maua i le hypoglycemia.

Ae peitai, a oʻo mai le taimi e moe ai, e oʻo mai faafitauli ogaoga. E le mafai e tagata ona momoe. O le taimi lava e te masani ai i lou tino i meaai i le 2-3 itula, o le alu e moe ma le faamoemoe o se malologa o le 8-9 itula e le mafai pe faigata foi.

O le tino o le tagata ua faʻapipiʻiina e susunuina gaʻo i le taimi o le moe, ae e susulu lemu atu nai lo le taimi e ala ai. E manaʻomia e le tino se taimi sili atu e faʻafetaui ai lenei galuega.

Ae peitai, afai ei ai se gaʻo tele o le tagata, e amata ona taulimaina e le tino, o le a atili ai ona faigata ia te ia ona susunuina le gaʻo.

O le cortisol hormone e ulufale atu i le toto, lea e teu ai lou malosi. O le mea lea, o le tuʻuina atu o suka o le a faʻaopoopoina le gaioiga i lau galuega i aso uma.

E aʻafia le aʻa i le aʻa

5. O le ae sili atu i le manatuaina o faʻamatalaga.

O le ae matauina pe faʻapefea ona faaleleia atili lou manatuaina pe'ā maeʻaeʻa le suka mai au mea taumafa.

E tele naua le suka e mafai ona tau atu i le faʻagaloina ma e oʻo lava i le manatuaina o le mafaufau.

Afai e faʻaauau pea ona e faʻaaogaina le suka, e mafai ona e mauaina ni gasegase ogaoga o le faiʻai, fai mai tagata atamamai.

I lo latou manatu, o le suka lea e nafa ma le leaga o lo tatou mafaufauga. O lenei mea ua molimauina e suʻesuʻega a saienitisi i le Iunivesite o Kalefonia.

E le gata i lea, o lona faʻaaogaina le faʻaaogaina e aʻafia ai lou mafaia ona aʻoaʻoina ma mafai ona iloa faʻamatalaga. O nei tomai o le a faasolosolo ina faasolosolo malie pe afai e te le taofi ma amata ona faʻaaogaina le tau maualalo o le suka.

O lona aafiaga i le faiʻai i lona atoaga e le lelei. E faamaonia ai o le suka e aafia ai le gaioiga o sulu o le tino o le tagata.

O se suʻesuʻega faʻasaienisi e faʻamatala ai se suʻesuʻega na faʻaalia ai o meaʻai tatou te faʻaaogaina e aʻafia ai o tatou tomai faʻapitoa.

O meaai e aofia ai le suka ma o loʻo maualuga i le fructose e iai se aafiaga le lelei i le soifua maloloina.

Metabolic Syndrome poʻo MetS o se faʻasinomaga faʻatautaia i le va o le faʻaaogaina tele o suka ma le faiʻai o le faiʻai, faapea foi ma se tulaga lamatia mo le gaʻo.

Peitai, o le sootaga i le soifua maloloina o le mafaufau e masani lava ona le amanaiaina. Talu ai, i le averesi, o nisi tagata e masani ona faʻaaogaina le 2-3 taimi sili atu le suka i le aso nai lo le faʻatagaina e fomaʻi, e ono mafai ona manatu o aʻafiaga umi o lenei oloa i luga ole gaioiga e sili ona leaga.

Le aʻafiaga o le suka i le mamafa

Aveese nisi pauna faaopoopo? Faigofie!

O le paʻu o le paʻu e mafai ona tupu vave nai lo mea e mafai ona e mafaufau iai Faʻamataʻu faʻaitiʻitia le meaʻai o lou suka pe vavaeese atoa mai lau meaai.

O le tino e faʻavaveina le suka ma faigofie, ae peitai, o lenei oloa e le o se aoga aoga o soʻo se meaʻai. A faʻaaogaina le suka, e faʻalautele le gaosiga o le inisalini.

O le inisalini, i le isi itu, e puipuia ai le tino mai le faʻaaogaina o gaʻo e pei o le suauʻu, aʻo le liuaina o le suka i le gaʻo ma le mamafa o le tupe maua o le taunuuga o le faagasologa atoa.

I le aveesea o le suka mai lau meaai, o le a le gata ina e faʻavaeina uma gaioiga o le tino e fesootaʻi ma le inisalini, ae faʻaumatia foi calorie sili atu, o lona uiga o isi pauna.

Fai mai tagata popoto o le tele o le suka e te 'ai, o le faʻaitiitia o le malosi o lou tino e mu ai le gaʻo, aua nai lo le tau faasaga i calorie' inoʻino, e faʻaalu e lou tino lona malosi e feagai ai ma suka.

O le mea lea, o le aveeseina o lenei oloa leaga mai lau meaai, e pei o se isi ponesi, o le ae mauaina se "itu lelei" -e faaitiitia le aofai o kalori ma le mamafa o le mamafa.

E te le manaʻomia le avea ma se mathematician sili e malamalama ai i le polokalame o loʻo i lalo: afai e te tuʻuina le suka, o le ae faʻamaʻi 200-300 kalories itiiti i le aso, ma o le a oʻo atu ai i le mea moni o le ae leiloa 5-6 kilokalama i ni nai masina.

Malilie, o se taunuuga sili ona lelei.

Le aʻafiaga o le suka i luga o le paʻu

7. O oe o le a foliga mai e faʻamalosi ma laʻitiiti

O le teenaina o le suka e mafai ona mafua ai ona e le iloa ni nai tausaga.

Amata mai ou foliga ma faʻauʻu i lou tino, o le a e vaʻai i suiga o le a tupu ia te oe i se taimi lata mai.

O le mea o le suka o loʻo i ai lona manava. I lalo o le faatosinaga a lenei oloa, o le tino ua vave ona vave. Le lava o le susu e tau atu i le matua o le paʻu.

O le tele o lo tatou faʻamaluluina o tatou paʻu, o le umi o le a tumau pea talavou ma matagofie.

E le gata i lea, o le suka e faʻamalo ai le paʻu, lea e nafa ma le galala oo tatou paʻu. O le leai o lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni o le paʻu o le a le toe aoga ma foliga.

O isi faʻamaoniga o le maualuga o le suka i luga o foliga e aofia ai vaʻafiafia i lalo o mata, fula, ma le mumu. O le fofo o le mumū e taʻitaʻia ai i paʻu ma aliali.

Teʻena le suka, o le ae iloa suiga i foliga pe a mavae 3-4 aso.

O le a sili atu le lelei, o le a amata ona sili atu le sao o lauulu o le paʻu o le paʻu, o foliga o le a sili atu ona mama, ma o le numera o maanuminumi o le a faaitiitia.

Atonu e te le toe manaʻomia lau kulimi.

E pei ona taʻua i luga, o se tasi o mafuaʻaga o le siama e masani ona mumu i le tino. Ma o le suka o se nofoaga moni e tupu mai ai le faʻaogaina o faʻailoga.

Afai e te faateleina lau meaʻai i le naʻo le lua spoons i le aso, o le fua o le mumū o le a faateleina tele i le pe tusa ma le 85 pasene i le 2-3 vaiaso.

O ia ituaiga o matematika faigofie e faaalia ai le tuʻuina atu o se fagu kulupu i aso taʻitasi poʻo se isi ipu ti lauti e faʻapitoa i le tolu punetini o suka, o le ae faʻafaoina i le togafitia o suauʻu uʻamea.

Le aʻafiaga o le suka i luga o le tino puipuia

8. O lau faʻafitauli puipuia o le a malosi atili ma maloloina.

O le a sili atu le lelei o lau polokalama faʻafesoʻotaʻi pe ae tuʻuina atu le suka. Faʻaitiitia lenei oloa mai au meaʻai ma o le ae vave lagona lelei.

E tusa ai ma se suʻesuʻega i tua i le 1973, o le suka e fesoasoani ia tatou laumei paʻepaʻe e taofi le faʻamalieina o la latou gaioiga o le aʻafia o siama leaga.

E le gata i lea, o taunuuga o le suesuega lava lea e tasi e faapea e le tutusa le malosi o le ulu i luga o nila paʻepaʻe. O lea e mafai ai ona manatu o cereals ma cereals e le tutusa le afaina i le tino e pei o le suka.

Ina ia mafai e le tino puipuia ona galue i le tulaga maualuga, o le tulaga sili ona lelei o le tuuese lea o soʻo se suka e gaosia, faapea foi ma oloa e aofia ai.

E ui lava e le faigofie le tuʻuina atu o suka, o le a faʻafetai lau polokalama faʻafesoʻotaʻi pe a fai.

Le aʻafiaga o le suka i luga o le leo atoa

9. E te lagona le sili atu le malosi?

A maeʻa ona e faʻaitiitia le suka mai au mea taumafa, o le ae lagona le malosi o le malosi ma le malosi, tusa lava pe le tupu vave.

O le ae lagona le sili atu le malosi nai lo le taimi na e tuʻuina ai le suka. Ae faʻapefea? A uma mea uma, matou te iloa uma lava o le suauu mama lea e maua ai ei matou se lagona o le malosi.

O le mea moni, e tupu se faʻaleleia o le tino pe a ulu muamua le suka i lau masini.

Ae ui i lea, e le tatau i se tasi ona faʻamoemoe o se aafiaga umi.O le faʻaaogaina o le suka e matua afaina ai lou tino, faʻaitiitia ai lona gafatia e liliu ai meaai i le malosi, faʻapea foi le faʻalavelave i le metabolism talafeagai.

10. E te aʻoaʻoina le malosi

Suga, e pei o le tapaa ma le ava, e fai ma vaisu.

O le mafuaaga lena e le mafai ai e nisi tagata ona ola e aunoa ma ni selu. E masani lava e mafai ona e faʻalogo mai le nifo malie e le mafai ona latou ola e aunoa ma ni meaʻai, ma e matua faalagolago lava i ai.

O lenei faananau mo le suamalie o nisi taimi e sili atu le malosi nai lo le faalagolago i sikaleti poo ava malosi.

O lenei manava le pulea mo laʻau suamalie e masani lava ona le mafai ona tatou puleaina. I luga o le teenaina o le suamalie, o se mea e talitutusa ma le mea na taʻua o le "gau" o fualaau oona ua tupu.

O le faagasologa o le weaning mai le suka e tupu i nisi taimi ma le matuia ma e oʻo lava i le tiga e pei o le teena o le tapaa.

Ae ui i lea, faʻaopoopoga i aʻafiaga lelei uma e te lagona i lou lava soifua maloloina, tuʻuina atu o suka, oe atiina ae ma faʻamalosi lou loto.

I le uma, e na o se tagata malosi malosi e mafai ona lafoaia le mea ua masani ai.

Le aafiaga o le suka i luga o sooga

11. O le tiga o le tiga ma le pala o le a faaitiitia ao maualalo le maualuga o le suka.

Faʻamāina ma gaosia sugars e mafai ona mafua pe saofaga i le mumū i auala eseese.

I le faaopoopo atu i le faateteleina o faaletonu o le tagata lava ia, o le faateleina o le suka i totonu o le tino e mafua ai le faateleina o le inisalini, ma o le inisalini e mafai ona faaosofia ai le mumū, lea e oo atu ai i tiga faatasi, faapea foi ma faamaʻi matautia.

O le mea lea, o le itiiti ifo o le suka o loʻo e 'ai, o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le mumu faʻatasi. Taofi le inu o le suka ma o le a vave ona galo oe i lenei faafitauli ogaoga.

Le aʻafiaga o le suka i nifo

12. Siitia le soifua maloloina o le mafaufau ma le nifo

A maeʻa ona teena le suka, o le a amata ona faʻalelei lou soifua maloloina. O le ae matauina se suiga mo le sili atu saʻo i le taimi lava lena.

A e faʻaaogaina le suka, aemaise lava i foliga o le vai, o le tele o mea e pipii i ou nifo ma tumau i luga.

O vailaʻau o loʻo i totonu o le vavagana o le oral e vave ona faʻaaogaina lenei suka, o se taunuuga o lenei fegalegaleaiga, ua fausia ai le acids e afaina ai le soifua maloloina oo tatou gutu.

O le acid e amata ona pala ai le alofilima, ona mafua ai lea ona tupu mai ni faʻamaʻi o nifo.

Gum maʻi, gingivitis, caries - o se lisi le atoatoa o faafitauli e lamatia ai se tagata o loʻo faʻaaogaina le suka.

O le mea e malie ai, e oʻo lava i le fufuluina o ou nifo pe a maeʻa ona 'ai meaʻai sugary o le a le fesoasoani tele. I le uma, o le nifo le manava, faʻavaivaia i le suka, e faigofie foi ona tali atu i aafiaga mai fafo ma se pulumu fulunifo. E mafai ona amata ona faʻalatalata ma oʻo lava ina momotu.

O le mea lea, o le teenaina o le suka, oei luga o le ala i le mauaina o se ataata matagofie ma maloloina.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai o tagata e iai a latou mea taumafa maualuga i a latou mea taumafa e masani lava ona malolosi nifo ma se ataata sinasina.

O aʻafiaga o le suka i le cholesterol

13. E te faʻaleleia le maualuga o le cholesterol lelei i le tino

O le faʻaititia o lou suka o le a faateleina ai lou "lelei" cholesterol.

O lana galuega, o le mea muamua lava, ia faʻasalaga le maualuga o le cholesterol leaga.

O lona uiga e te manao e maualuga lau cholesterol lelei nai lo le cholesterol leaga, ae mafai e le suka ona faaitiitia lena cholesterol lelei.

O le maualuga maualuga o le suka e lauiloa e taʻitaʻia ai i luga o triglycerides, ma o nei mea uma e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatu fatu.

E ui i lea, e le faʻamaʻapeʻa i le toto ma faʻaauau pea ona gaoioi solo i le toto, ma mafua ai ona faaleagaina le puipui o maʻa ma e mafai foi ona afaina ai o latou maʻi.

Le aʻafiaga o le suka i luga o le ate

14. O lou ate o le a sili atu ona maloloina

E faʻaaogaina e le ate le suka, aemaise lava le fusi, e faʻatonutonu ai le gaʻo. O le sili atu o le suka e te 'ai, o le tele foi o lou ate o le a tupu mai ai le tele o le gaʻo, lea e ono mafua ai le maʻi o le ate.

Afai tatou te faʻatusatusa le ate o se tagata o loʻo pagatia i le ava malosi ma se tagata o loʻo i ai le tele o meaʻai, e ono afaina e mafai ona e vaʻavaʻai i se tutusa tutusa.

O le ate ma le tele o le gaʻo e pei lava o le ate oi latou o loʻo faʻaaogaina le ava malosi.

O le vave lava ona maua se faafitauli, o le faigofie foi lea ona taulimaina.

Le sootaga i le va o le suka ma le kanesa

15. E faʻaitiitia le lamatiaga o le atinaʻe o le oncology

E mafai ona faʻaititia le lamatiaga o nisi o ituaiga o kanesa pe afai e te le toe faʻaaogaina le suka.

Vailaau faʻamalosi e fafaga i le suka, lea e saofaga i lo latou alualu i luma. Latou te taumafaina le suka i le 10 taimi vave nai lo sisi maloloina.

E iloa foi o laulaau o le kanesa e atiae i siosiomaga e mataʻu i le natura. Talu ai o le pH o le suka e tusa ma le 6.4, e maua ai se siosiomaga sili ona lelei mo le atinaʻe o le oncology.

E faʻatautaia e le au atunuʻu le suka ma le ono mafai ona atiaʻe le kanesa o le susu, cancer o le prostate, ma le kanesa o le pancreatic.

O isi suālaʻau sui e le o se auala foʻi pe afai ua e tuʻuina atu le suka. E fesootaʻi foi i latou ma le kanesa, e pei o le kanesa, lymphoma ma le leukemia.

E faapefea ona tupu le teena le suka?

Ma le mea mulimuli, o se mea taua: faʻapefea ona teena le suka? Ae sili atu, o a vaega o le a tatau ona oʻo i ai lou tino i lenei faagasologa faigata lea e manaʻomia ai le malosi tele?

1 le aso talu ona tuʻuina atu lau sisiva:

E tusa ai ma le tagata fai meaʻai Lee O'Connor, o se isi punavai o le malosi o le tagata e mafai ona maua. Suʻi le suka i mea e le afaina ma lelei e pei ole fiva ma gaʻo maloloina.

O oloa e aofia ai nei elemene o le a mafai ai e se tagata ona mataala ma malosi e aunoa ma se afaina i o latou tino.

E le gata i lea, afai e mafai ona e nofo i se aso e aunoa ma le suka, o lona uiga o le ae maua o ia o se sui lelei ma atoatoa.

Fualaau faisua ma puluvaga e avea o se faʻamautu i le toto suka. Latou te faʻamanuiaina foi a tatou mea e popole ai ma pulea ai suiga o le mafaufau. O se taunuuga, o le manava mo le suka e faaitiitia, o le tino ua maloloina.

3 aso talu ona teena le suka:

3 aso i le maeʻa ai ona tuʻuina atu le sipuni mo le tino, o se taimi sili ona le fiafia ma le faigata e amata. O loo feagai o ia ma le mea ua taʻua o le alu ese, e talitutusa ma lena mea e tupu i tagata e iai fualaau faasaina.

I le uma, i le lautele ma le lautele, o le suka o le faalagolago tutusa.

O le mea lea, a maeʻa le 3-4 aso e aunoa ma lea, o le ae maua se manao e le mafai ona e 'aina se mea suamalie.

E le gata i lea, o le a e lagona le faateleina o le gasegase, popolega e felataʻi ma le atuatuvale, ma atonu foi o le a pauu atu i totonu o se atuatuvale.

Aua le faavaivai ma aua nei fiu. O le vaega sili ona faigata e uma. O se aafiaga le lelei o le a pa'ū i le 5-6 aso talu ona teena le suka.

I le vaiaso talu ona teena le suka:

Na e manumalo i le tulaga sili ona faigata ma ola i se vaiaso atoa e aunoa ma le suka.

O le ae lagona le sili: o le a sili atu lou lelei, o le a mafai ona e lagona le siitia o le malosi ma le malosi, faʻagalo e uiga i le le mautonu ma le leai o se malosi.

Vaʻavaʻai i lou paʻu. E mautinoa o le ae matauina se faʻaleleia atili. O le a sui lou paʻu. E pei ona taua i luga, o le suka o le malosi sili lea mo soʻo se gaioiga e le afaina.

O le aloese mai le suka, e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o le paʻu o le paʻu ma le paʻu pe a ma le 85 pasene!

E tasi le masina talu ona teena le suka:

I le masina e tasi talu ona tuʻuina atu le suka, o le ae matauina suiga ofoofogia ma lou tino.

O lou manao e ai i se mea suamalie suamalie poo le inu suamalie lauti poo le kofe o le a mou atu. O le ae faʻagaloina le suka suka, ma o le a faʻafetai atu lou tino.

Faatasi ai ma le paʻepaʻe paʻepaʻe mai lou olaga, o le a toe mou ese foi mafaufauga.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai le faʻalavelaveina o le gaioiga i le va o siama faiʻai, o le suka o loʻo i ai se aʻafiaga le lelei i le mafai e le tagata ona manatua faamatalaga ma teuina mo se taimi umi i le mafaufau.

E le gata i lea, o le lafoaia o suka, matou te iloa ai le tomai e aʻoaʻo faigofie ai. O le a faʻafuaseʻi ona e iloa e oʻo lava i le 40-50 o tausaga latou te mafai ai ona aʻoaʻoina se mea fou ma maua ai i totonu ia i latou nisi taleni.

I le tasi tausaga talu ona teena le suka:

O le iʻuga o le faʻasalaga taʻitasi mai le suka e mafai ona aʻafia ai oe - o le a faʻamālōlōina lou tino mai le tele o faʻamaʻi, o le a faaleleia atili lou soifua maloloina.

O le tino o le a aoao e faʻaaogaina uma ana punaoa. Meaʻai taua e fesoasoani i la tatou tino e pei ona tatau ai.

E le faʻaputuina e le tino le suka, o lona uiga o le gaʻo e le faʻaputuina i nofoaga le talafeagai. E foliga mai, o le a faʻaumatia oe le kiki leaga. O le faafitauli o le mamafa mamafa o le a le toe masani ia te oe i le taimi nei.

E taua le faaopoopo atu o nisi taimi e tutusa uma lava, e mafai ona e faia oe lava i se mea matagofie. Tuu le suamalie suamalie e avea o se ituaiga o taui mo oe lava ia.

Ae ui i lea, e taua tele iinei e le toe toe momotu. Manatua, e tusa ai ma tagata fai meaʻai, o le pasene o meaai maloloina i lau taumafataga e tatau ona tusa ma le 80 pasene.

Ae o ni nai taimi i le vaiaso e mafai ona e malolo lelei ma tuʻuina atu ia te oe lava taimi matagofie i le tulaga o lau fasi keke keke poʻo le keke.

I le aotelega, ou te manaʻo e faʻapipiʻi na o ni nai suiga lelei o le a tutupu ma lou tino: o le a faʻaleleia lou paʻu, o le a e lagona le malosi o le malosi ma le malosi, o le a sili atu ona malosi ma maloloina lou tino, ma o le a amata ona manatuaina e le mafaufau mea sili ona faigata.

E suamalie le puna o le ola?

O le a le mea e tupu pe afai e te vavaeeseina lau sisi mai lau meaai? Ioe, o lau ata o le a sili atu ona faigofie, ae o isi faafitauli o le a aliali mai. Atonu e le vave ona latou lagona. Ae ui i lea, o le a vave ona latou aliali mai. "O tagata e le 'aina le suamalie e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le gasegase ma le thrombosis," o le manatu a le tagata tomai faapitoa. - Ua uma ona faamaonia i saienitisi o le le atoatoa o le suka e tau atu ai i faʻamaʻi o le ate ma faʻavave, o le faʻaitiitia o le mafaufau. O tagata e lafoaia le suka ei ai faafitauli tau mafaufau ma tausaga. "

E le gata i lea, o suti e afaina ai lagona o se tagata. O oloa e maua ai le suka e saofagā i le gaosia o le hormone o le fiafia, o le mea lea oi latou e 'ai naʻo "meaai maloloina" e sili atu ona faigofie i le atuatuvale ma le atuatuvale.

Saogati saogalemu

O le mea moni, e le mafai ona e faʻaleagaina lau sima. Afai e tele naua keke ma taʻavale, o le a oʻo atu ai i le matua o le paʻu, o le manuʻa, o le leaga o nifo ma ponaivi, faʻamaʻi o le cardiovascular system. Ae o le 'ai o se sukalati pe a uma le' aiga o le afiafi e aoga tele. Ma, afai e faaopoopo e se fasi keke keke se isi centimita agai i le puimanava, ona mafai ai lea ona aina masima, fualaau mamago ma fualaau mama e aunoa ma le fefe i le mauaina o le mamafa.

"O nisi tagata e manatu o le suka, e pei o le masima, o se" paʻepaʻe paʻepaʻe, "o le tala lea a le fomai. - Ma, e ui lava e le o lea, o le faʻaumatiaina o faʻataʻitaʻiga e matua faigata lava. I ia tulaga, e mafai ona suia le suka masani i le suka suka, e aofia ai mea e sili atu ona aoga, e pei o le uʻamea, sodium, calcium. Afai e te manaʻo e faʻatapulaʻa oe lava i lau sima, aua e te faia faʻamalosi. A e masani i le inuina o le la ma le suka ma le 'ai o salu i le jam, ona faʻafuaseʻi lea ona e faʻavaivaia oe i lenei mea, o le a amata ona e iloa le vevela ma e oʻo lava i le ulu tiga, ma o le a faʻalavelaveina lou tino. "

O nisi suamalie e le afaina!

I le otootoina o mea o loʻo taʻua i luga, e mafai ona faʻauʻuina o le suamalie i le faʻamaoni o le a le gata ina afaina ai le tino, ae o le a faʻamanuiaina foi, ae o le teenaina o sipeti e matautia mo le tele o faʻamaʻi. O le mea lea, afai e te manaʻo e le afaina ou sooga, e lelei le faiʻai, ma o oe lava ia o le a lelei i taimi uma, faʻataga oe lava e 'ai sukalati pe a uma le' aiga o le afiafi: e tatau ai oe!

Tuua Lau Faamatalaga