Vaega o aʻafiaga mo le maʻisuka ituaiga 2: mafuaʻaga o le maʻi

O a ni mea e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga II ma e mafai ona aloese mai se faʻamaʻi ogaoga? O mafuaʻaga o le maʻisuka e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua: faʻafeiloaʻi i ma e le mafai ona faʻasaʻo. I ni faaupuga faigofie, o mea ia e ono le aʻafia ai i manaoga uma, ma i latou e mafai e se tagata ona suia na o ia pe faatasi foi ma le fesoasoani o vailaau faʻaonapo nei.

O a ni mea e faʻaalia ai se lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka


Vaʻaiga faʻasologa. Afai o se talafaasolopito o aiga o mataupu o le faamai sa maitauina, e le o lona uiga o le ae maʻi. O le maʻisuka masani II e matua le maua lava i le tofi, e le o le mea moni o se tamaititi maʻi o le ai ai se tamaititi maʻi - na o le ituaiga o maʻi suka o le "gafa" ma na o le 5-10% o mataupu. I le maʻisuka ituaiga II, o le mea moni lava o le predisposition lea e faʻasalalauina. E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona tupu i le fesuiaiga masani mo le tele o tausaga. O le mea lea, o le mataʻituina o le maualuga o le suka i le toto ma le mamafa o talafaasolopito o aiga e matua manaomia lava.

Tausaga. I le gasologa o tausaga, aemaise lava i le mavae ai o le 45 tausaga, o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga II. E mafua ona o le faʻaitiitia o le malosi o le tino ma le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi: fatu o le cardiovascular, toto maualuga, ma isi mea faapena. Talu ai nei, talu ai nei ua avea le maʻisuka ma "laʻitiiti", o tupulaga talavou ma talavou ua faateleina le lamatiaga.

Faʻamatalaga Faʻamaonia


O le mamafa. E le o se mea na mafua ai le maʻisuka. O le faʻaosoina o le masini e maua ai le maualuga o le toto maualuga, maualuga le cholesterol ma le faʻafitauli o le tino. Ae e le o lona uiga e te manaʻomia vave le mamafa e faʻataʻitaʻi ai foliga. E lava le leiloa e le itiiti ifo ma le 5-7 kilokalama e faʻaitiitia ai le faʻalavelave o faʻamaʻi.

Toto maualuga ma maualuga le cholesterol. Faatasi ai ma le faateleina o le uunaiga ma le i ai o le mea ua taua. "Pepa o Cholesterol" i luga o puipui o toto toto, e galue le fatu mo le ofuina, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese, e aofia ai le maʻisuka ituaiga II.

Le lava o faamalositino. Faatasi ai ma se olaga le mautonu ma le leai o se gaioiga faaletino, o le gasegase e faagesegese, lea, i le itu, e oo atu ai i le sili atu o le mamafa ma le vaivai o le gaosiga o le carbohydrate metabolism.

Aga masani leaga. O le ulaula ma le ava malosi e leʻi manuia ai se tasi. O le inuina o le ava malosi, o se tagata e faamalosia lona lava tino e galue i se auala sili atu, faaleleia o le pancreas ma se fua o le kulukose. I le iʻuga, o le pancreas ua faʻaitiitia, lea e mafua ai le faateleina o le suka toto ma faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

E mafai ona aloese mai le faʻamaʻi pe afai o loʻo e lamatia? I le tele o tulaga, e moni lenei mea. Faʻaauauina se soifua maloloina lelei ma mataʻituina lou kulūkose toto mai lea taimi i lea taimi. Matou te fautuaina e faʻatau se mita Satellite Express mo le faʻaaogaina o le fale ma suʻe suʻega mo le mita, sili atu ma se laina ina ia mafai ai ona e fua i soo se taimi e te manaʻomia ai.

O mea e ono lamatia ai le maʻisuka

E i ai mafuaaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka e le mafai e se tagata ona aʻafia, ae le o lona uiga o tagata uma e atiaʻe le maʻisuka pe afai oi ai. O le i ai o se tasi poʻo le sili atu foi o vaega o lenei vaega o le mafuaaga lea mo se faʻaeteetega uiga lelei i lou soifua maloloina ma le faʻatinoina o ni puipuiga faigofie.

O le mea pito sili ona taua e fuafuaina ai le atinaʻeina o le maʻisuka o se genetic predisposition. Afai ei ai ni tagata vavalalata vavalalata oe ua maua i le maʻisuka, o le tele o avanoa e maua ai maʻi. Afai e maʻi se tasi o matua i le maʻisuka ituaiga 1, ona oʻo lea i le 7% pe a maʻi le tina ma e 10% mai le tama.

I le i ai o matua uma (poʻo o latou aiga vavalalata, maʻisuka), o le avanoa e maua ai le maʻisuka e oʻo atu i le 70%. I lenei tulaga, o le ituaiga lona lua o le maʻisuka mai matua mamai o loʻo tuʻuina atu i le toeitiiti atoa le 100% o mataupu, ma i le tulaga o gasegase o se tasi oi latou, e mafai e le tamaititi ona maua i le maʻisuka i le 80% o mataupu.

O le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka e faʻapupula i le matua mo le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, ma o loʻo i ai le faateleina o le iloa o le maʻisuka i nisi o ituaiga tagata, e aofia ai tagata tagatanuʻu o North, Siberia, Buryatia ma le Caucasus.

O mea e le masani ai le gasegase e tele lava ina iloa i chromosomes e nafa ma le fesoʻotaʻiga o tala o le tino, ae o loʻo i ai isi faʻalavelave faʻalavelave e tupu ai le maʻisuka:

  • Faʻapiaria.
  • Leʻa faʻafitauli.
  • Mystoneic dystrophy.
  • Turner Syndrome.

Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi

O faʻamaʻi pipisi o vailaʻau e tele lava ina mafua ai le faʻaalia o le autoantibodies i sē o le pancreas poʻo a latou vaega. E sili atu le taua mo le ituaiga muamua o le maʻisuka. E le gata i lea, o le siama e mafai ona i ai se aafiaga tuusaʻo faʻaleaga i luga o peta peta.

O le tele o taimi, o le atinaʻeina o le maʻisuka e faʻailoa pe a maeʻa le vailaau faʻamaʻi pipisi, Coxsackie, maʻi cytomegalovirus, measula, mumps ma le hepatitis, ei ai foi maʻi o le maʻisuka pe a mavae le faʻamaʻi pipisi.

O le gaioiga o faʻamaʻi e faʻaalia i tagata o loʻo mafatia i le mamafa poʻo le taimi o le faʻasologa o faʻamaʻi faʻatasi ma faʻamaʻi o le endocrin system ma faʻateleina le mamafa. O le mea lea, o le siama e le o le mafuaʻaga o le maʻisuka, ae avea o se ituaiga o faʻamalosi.

I faʻamaʻi o le pancreas, e pei o le pancreatitis ma le leʻo, pancreatic necrosis poʻo tumo processes, aʻafiaga o le tino o le manava, cystic fibrosis, ma le pancreatopathy fibrocalcule, atonu e ono tupu ai faailoga o le hyperglycemia, lea e liua ai le maʻisuka.

O le tele o taimi, faʻatasi ai ma le faʻaumatiaina o le faʻaogaina o le afi ma le meaʻai talafeagai, o le a le toe iai ni faʻafitauli.

O le isi vaega o aʻafiaga mo le maʻisuka o le endocrin system disease. Faatasi ai ma nei ituaiga o maʻi, o le ono mafai ona avea ma faaletonu o le gasegase o le tino e faateleina ona o le gaioiga o hormones pituitary-contramonal hormones, slanders, hypothalamus and thyroid gland. O nei faʻafitauli uma e oʻo atu ai i le kulukose maualuga.

E masani ona faʻafefiloi ma le maʻisuka:

  1. O le maʻi o Herenko-Cushing.
  2. Thyrotoxicosis.
  3. Acromegaly.
  4. Polycystic ovary syndrome.
  5. Pheochromocytoma.

O maʻi o le maʻitaga e mafai foi ona mafua i lenei vaega, lea e vavaeina ai tamaitai i le tele o aʻafiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka: o le iai o se pepe e mamafa i le 4.5 po o le sili atu kilokalama, maʻi maʻi e mafua ai le le mautonu, faʻalavelave tupuga o le tama, o le pepe, ma i luma o le gaioiga maʻisuka.

Meaʻai ma le Faʻalavelave o le Maʻisuka

O le mea sili ona fesuiaʻi (fesuiaʻi) mea e aʻafia ai le maʻisuka o le oona. O le mamafa o le paʻu o le 5 kilokalama e mafai ona afaina ai le ala o le maʻi. O le mea sili ona lamatia mai le vaaiga o le gaosiga o gasegase o le gaʻo, o le lafoina lea o gaʻo i totonu o le puʻu, i totonu o tane, o le mea lamatia o loʻo i ai le vavao o le sulugatiti e sili atu nai lo le 102 cm, ma i tamaitai e sili atu i le 88 cm.

E taua foi le numera o le tino, lea e fuafua i le vaevaeina o le mamafa i le sikuea o le maualuga i mita. Mo le maʻisuka, o maualuga e maualuga atu i le 27 kg / m2 e taua. Faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino, e mafai ona toe faʻafouina le lagona o le tino ile inisalini, faʻapea foʻi ma le taui mo faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 2.

E le gata i lea, i le faʻamautuina o le mamafa, o mea e maua i le insulin i le toto e faʻaitiitia, o le mea e maua i le lipids, cholesterol, glucose, faʻasaina toto, ma faʻafitauli o le maʻisuka ua puipuia.

I le faʻaitiitia o le mamafa ua fautuaina ai:

  • Faʻasalaga atoa mea taumafa o le gaʻo i le ituaiga o suka ma le falaoamata paʻepaʻe, meaʻai manu gaʻo, faʻapea foʻi ma faʻaleleia atili o meaʻai ma faʻatoʻaga.
  • I le taimi lava e tasi, o le meaai e tatau ona i ai le tele o fualaau faisua fou, filo o mea taumafa, mea taumafa e maualalo le paʻu.
  • E le mafai ona faʻatagaina le matelaina, ona o lenei mea e te manaʻomia se meaai i le uati mo le itiiti ifo ma le 6 aʻai.
  • E taua tele le fafagaina o meaai, ave i se siosiomaga filemu.
  • O le taimi mulimuli e mafai ona e 'ai e le sili atu i le 3 itula aʻo leʻi moe
  • O le lisi e tatau ona eseese ma aofia ai oloa masani.

Mo tamaiti laiti, o le lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka e faʻateleina i le vave faia o fesuiaiga i le fafagaina faʻamalosi, vave faʻalauiloaina o meaʻai faʻatasi ma nai mea inu gaʻo.

Isi mea faʻafitauli mo le maʻisuka

O mafuaʻaga e mafua ai le maʻisuka i tagata matutua e aofia ai le aveina o togafitiga mai le vaega o thiazides, beta-blockers, vailaʻau faʻamalomilo e aofia ai glucocorticoid, hormones sex, e aofia ai ma togafitiga, hormones thyroid.

O le faʻaitiitia o le tino galue e faʻaititia ai faiga faʻavalea i le tino, e aʻafia ai le faʻalavelaveina o le faʻaaogaina o le kulukose, lea e maua mai i meaʻai, ma le le atoatoa o le tino e mafua ai le faʻapupulaina o le gaʻo ma le faʻaitiitia o le maso maso. O le mea lea, o faʻataʻitaʻiga o gaioiga faaletino e faʻaalia mo tagata uma e lamatia mo le maʻisuka.

E iai taimi e masani ona tupu ai le maʻisuka i le talaaga o le ogaoga o mafatiaga, e fesoʻotaʻi ma le mea e fautuaina ai, i le i ai o ni faʻalavelave faʻalavelave, ia aofia ai i le manava, aofia ai aso uma o le itula e tasi, ma suesue i le faʻaogaina o togafitiga.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i mea e mafua ai le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga