E mafai e le maʻisuka ona 'aina le sukalati?

O le manaʻoga e toe iloilo lelei le taumafataga e faigata tele i le maʻisuka ona ave, aʻo fautuaina le endocrinologists e faʻamamaʻa atoa lau selu. E taua tele le fatuina o se lisi ina ia faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le totoga. Mafaufau i aogā ma faʻamaʻi o sukalati pe'ā faʻaaogaina e tagata gasegase i le maʻisuka.

100 g o lenei oloa e aofia ai:

  • carbohydrates - 48.2 g
  • polotini - 6.2 g
  • gaʻo - 35.4 g.

O kosi o le kalori e 539 kcal. O le glycemic index (GI) e 30. O le numera o iunite falaoa (XE) e 4.

Mo le maʻisuka, na amata ona gaosia e le au gaosi sukalati i le fructose, xylitol, sorbite ma isi suka. Ae e le gata i le tele ma e le mafai ona 'aina. I le uma, o ia mea suamalie e aafia ai le maualuga o le kulukose i le toto toto. O le a leai ni taʻavale vave o le suka, ae o le tulaga lamatia o le atiaʻe o le hyperglycemia o loʻo tumau pea.

O le tuufaatasiga o ia sukalati (mo le 100 g) e aofia ai:

  • proteins - 7.2 g
  • gaʻo - 36.3 g
  • carbohydrates - 44.3 g.

O le kalori o le 515 kcal. GI - 20, XE - 4.

Faʻafetai i le fructose, o le koko sukalati e faʻatupulaʻia malie le glucose. I ni laʻititi (10-20 g), endocrinologists e mafai ai e tagata gasegase ona 'aina e tusa ma le 2 taimi i le vaiaso.

O ituaiga o meaʻai e tatau ona lafoai atoa. Ona o le maualuga o le GI (o lona maualuga o le 70), o se oso malosi i le suka e tupu. O nei ituaiga o suauu e matua faasaina. E oo lava i se vaega itiiti o le 10 g e lava e faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le maʻi suka

O maʻi na faʻaalia se soliga o le gaioiga o le absorption o gaʻo, e tatau ona lafoai le tele o vaega o oloa. O lapisi ua matua faasaina. O la latou faʻaaoga e faʻaosoina ai le oso malosi i le kulūkose i totonu o le tino.

E faʻatagaina fomaʻi e faia se faʻamalologa naʻo naua mo sukalati malulu. Talu ai ona o lona igoa maualalo maualalo, e mafai ona faaopoopo i nisi taimi i le taumafa i ni tapulaa faatapulaʻa. E le mafai ona faʻatasia lona faʻaaogaina ma isi oloa. O fomaʻi o le togafitia oi latou lava i laʻau suamalie e masani ona faʻatagaina e 'ai se mea i le va o meaʻai, sili i le taeao.

O le sukalati malulu mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona aoga. E na o le tatau lava ona mulimuli i tulafono ua fautuaina mo le faʻaaogaina.

Mo tagata e sili atu meaʻai susu, e sili atu le faʻalogo i oloa mo le maʻisuka. O na sukalati, tusa lava pe laiti, e mafai ona mafua ai ni faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. Pe a filifilia ni sitaili faapitoa, e tatau ona e vaʻavaʻai ma le totoa i le tuufaatasiga. O le igoa e tatau ona aofia ai faʻamatalaga e uiga i meaʻai suka o loʻo faʻaaoga ma o latou aofaiga.

Aafiaga i le tino

O le tele o ituaiga o sukalati ei ai aafiaga aoga i luga o le soifua maloloina o le tagata. Ae o tagata maʻi e maua i le maʻisuka e manaʻomia ona mataʻutia i luga o le kulūkose, atonu e ono aliali mai i le taimi o le taumafa o suti.

O faʻamanuiaga o le koko o meaola e faʻaogaina ile koko. E aofia ai:

  • flavonoids - faʻaleleia le faʻaleleia o le inisalini e tisipenisione, lea e maua ai le pancreas,
  • Vitamin P - faʻavasega le tulaga o toto toto, faʻaitiitia ai lo latou vaivai,
  • polyphenols - ia i ai se aafiaga lelei i luga o le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le tino.

O le aofia ai o sukalati i le taumafataga e fesoasoani i le:

  • faaleleia o lagona, manuia,
  • faaitiitia le avega i luga o galuega a le loto, toto toto,
  • faatulagaina masani o le toto,
  • puipuiga o le maʻisuka faafitauli.

Faʻaaoga tatau e mafai ona faʻaititia le lamatiaga o le fatu fatu, le taʻavale.

Afai o se tagata o loʻo mafatia mai le gasegase o le carbohydrate vaivai e 'ai le ½ tiles e fuaina le 100 g, o le a mafua ai se osofaʻiga o le hyperglycemia. E oʻo lava i faʻatoʻaga ua faʻamoemoeina mo le maʻisuka e le tatau ona faʻaumatia le le mautonu. O le mea e sili ona saogalemu mo ia tagata gasegase o ni mea suamalie na saunia i luga o le stevia.

Aua nei galo e uiga i mea lamatia matautia o le koko pipi. O lo latou faʻaaogaina, faʻaopoopoga i faʻamatalaga faʻamatalaina, e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi o le maʻi. O se tuufaatasiga o se taua tele o mea inu gaʻo ma gaʻo e lamatia ai se seti o pauna faaopoopo.

Fafagaina o meaʻai

O fafine o loʻo faatalitali i le fanau mai o se tamaititi e tatau ona fatuina a latou lava lisi ina ia le maua ai e le tino se vaivaiga o meaʻai. E taua le mataʻituina o le kalori o meaʻai ina ia mafai ai ona taofia le mamafa o le mamafa. E fautuaina e le fomaʻi e tetee i le sipuni. Afai e te manaʻo i se mea lelei, e faʻatagaina fomaʻi e 'ai i se fasi keke koko. O le aofaiga fautuaina e oʻo atu i le 30 g i le aso.

Afai i le taimi o le suʻega na faʻaalia ai o le fafine maʻitaga ua faʻalavelaveina le faagasologa o le faʻasamaina o gaʻo i le tino, ua faʻamaonia mai ai se taumafa malosi. I le maʻisuka faʻamamaina, e tatau i se fafine ona faia mea uma e mafai ai ona toe faʻaaogaina le suka i le vave e mafai ai. A leai, o le a mafatia le pepe. O le maualuga maualuga o le kulukose i le toto o le tina i le uluaʻi masina e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o maʻi faʻapitoa. I aso mulimuli ane, o le fetus e amata ona tuputupu ae faʻateleina, e fai ai se tele tele o gaʻo gaʻo.

O le teenaina o se meaai mo le maʻisuka o fafine maʻitaga e mafai ona taʻitaʻi atu ai i le hypoglycemia i se pepe fou, o nisi e amata ona i ai ni faʻafitauli i le gaioiga o le tino. I tulaga ogaoga, e oʻo lava i le fanau mai o se pepe ua oti.

Ina ia aloese mai faʻafitauli, e tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai i le meaʻai. I mataupu pe a le aoga le togafitiga o meaʻai, o le inisalini o tui inisalini e faʻatulagaina i le fananau.

Faʻatonutonuina o le malosiaga

O tagata maʻi e filifili e suʻe le maʻisuka i lalo o le vaavaaiga e tatau ona toe iloilo le lisi ma faʻatupulaia le gaioiga faaletino. O le faʻaitiitia o le gaʻoina o meaʻai o le a sili ona aoga le puleaina ole maʻisuka. E le mafai ona faʻateʻa ese togafitiga o le endocrine, ae faʻatasi ai ma le fesoasoani o se taumafataga o le a ono mafai ai ona faʻaitiitia le ono mafai ona tupu ni faʻafitauli. E maitauina e tagata maʻi o loʻo i ai se taumafataga maualalo, e leai se oso i kulūkose.

O tagata e filifili e fesuiai i se ituaiga o meaai e tatau ona galo e uiga i laʻau suamalie. Ua faasaina foi kekelati. E oʻo lava i oloa faʻapitoa mo le maʻisuka o loʻo aofia ai gaʻo meaʻai tele. Pe a vaeluaina i latou i le meaʻai, o le faateleina o le suka i le toto e faateleina. Ona o le faaletonu o le tino, e le mafai e le tino ona vave toe aumaia i le masani. O le pancreas ua faʻamalosia e maua ai le insulin i le tele o aofaʻi.

E mafai ona e malamalama i le auala e tali atu ai le tino i le faʻaaogaina o suti e ala i le faia o se suʻesuʻega faigofie e faʻaaoga ai se glucometer. I le taeao i luga o se manava gaogao, e manaʻomia lou suʻeina o le suka, ona 'ai lea o le sukalati fautuaina e lau fomaʻi. Faʻaaogā taimi ole 2-3 itula, e tatau ona e maitauina pe faapefea ona suia le sao o le kulukose i le tino. Mo le tele o tagata, o lona anotusi e maualuga lona alualu i luma. O le pancreas e le mafai ona feagai ma le uta i le taimi nei, o le maualuga o maualuga o le suka e tumau pea mo le tele o itula.

Lisi o tusi faʻaaogaina:

  • Mafuaaga: falemai, siama ma togafitiga. Ed. Vl.V. Shkarina, N.A. Popova. 2017. ISBN 978-5-7032-1143-4,
  • Faʻafofo taumafa mo faʻamaʻi o totoga i totonu. Borovkova N.Yu. & al 2017. ISBN 978-5-7032-1154-0,
  • Se vaifofo mo le maʻisuka mai Dr. Bernstein. 2011. ISBN 978-0316182690.

Tuua Lau Faamatalaga