Pancreatogenic maʻi suka

O le maʻi suka o le Pancreatogenic o se tulaga faʻaleagaina lona lua e mafua mai i le faateleina o le hyperglycemia e tusa ai ma le talaaga o se laumua muamua o le pancreatic. I ni upu faigofie, o se taunuuga o le faʻaleagaina o le tino i le pancreas poʻo isi faʻafitauli i le vaega o lenei tino, o le puipuia o le gaosiga o le inisalini e tupu. O le le lava o le inisalini i totonu o le toto, i le itu, e tau atu i le gasegase glucose metabolism ma le faateleina o lona maualuga i le toto. Mai se falemaʻi, o se faʻamaʻi lea e mafua mai i maʻi le atoatoa, faʻapea foʻi ma faailoilo patino mo le hyperglycemia. O lenei togafitiga faʻaleagaina ei ai se faʻataʻitaʻiga lelei ma tali lelei i togafitiga faʻatasi ma se auala faʻatasi. Ae ui i lea, i tulaga sili atu, e mafai ona mafua ai suiga faʻalauiloa i le vaega o le tele o gaioiga i totonu, e pei o fatugaʻo, faʻaoga o le tino, ma isi.

E i ai se igoa lona lua e leʻi faʻasalaina aloaia mo lenei maʻi - ituaiga 3 maʻisuka. E tusa ai ma le tele o punaoa, mai le sefulu i le limasefulu pasene o tagata o loʻo mafatia i le masani ona mumū o le pancreas e feagai ma se faʻamaʻi. E tusa ai ma fuainumera, ina ua maeʻa le pancreatitis, o le ono mafai ona faatupuina le maualuga o le hyperglycemia e faateleina i le sefululima pasene. E maitauina o le tele lava o aliʻi tane o loʻo matauina i le tele o le taumafa ava malosi e afaina mai lenei faiga faʻaleaga.

I le tele lava o mataupu, o le maʻi pancreatogenic o le gasegase e atiina ae i tua o le pancreatitis. E le gata i lea, o le tele o faʻateleina, o le sili atu foi lea o le solia o sea solitulafono. O le faagasologa masani o le mumusu o le tino i le gasologa o le taimi, e mafua ai le faʻaumatia ma le gaogao o tamaʻi motu o Langerhans, lea e nafa ma le galuega endocrine.

I le faʻaopoopoga i le pancreatitis, o nisi taimi o le mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi e faia e ala i taotoga faʻalavelave i luga o le pancreasitis. O le lamatiaga o le hyperglycemia postoperative o le a faalagolago tonu i le tele o taotoga. Aano pancreatiti, pancreatic necrosis poʻo lona maʻi tigaina - o nei mea uma e mafai ona oʻo atu ai i le galuega endocrine le lelei, sosoo ai ma le faʻateleina o le maualuga o le kulukose toto.

E faʻavae i luga o nei mea, e mafai ona tatou iloa se numera o nisi mea e ono tulaʻi mai e ono aʻafia ai i le fausiaina o le maʻisuka o le maʻisuka. Muamua lava, o le soona fai ma vaisu i le ava malosi. E pei ona e iloa, o le ava malosi o se tasi o mafuaʻaga sili ona taatele o le afaina o le tino o le pancreas. Faʻaaogaina tele o taumafa gaʻo ma meaʻai e maua i le gaʻoloʻo gaʻo, māmā, lipids maualuga i totonu o le toto - o nei mea uma e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atinaʻeina o lenei maʻi. O le isi mea e sili ona tāua o le faʻaaogaina le pulea o glucocorticosteroids.

O le pancreas o se tasi lea o totoga sili ona taua i le tino o le tagata lea e nafa ma le gaogao ma le metabolism. I totonu o lona fausaga, o fuifui o moli e gaosia ai le hormone, e masani ona i ai i le siʻusiʻu o le okeni ma taʻua o teine ​​o Langerhans, ua vavae ese. O nei sene e nafa ma le gaosiga o le inisalini, lea e aʻafia ai le tausiga o le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le iai o ni faʻafitauli mai le pancreas, lea na matou talanoa i ai i luga, o lona galuega endocrine e faʻavaivaia. O le faʻasolosolo o le faʻaalia o le ita e fesoasoani i le faʻaogaina faʻaleagaina o le tamaʻi motu ma lona fesuiaiga ma le faʻaogaina o mea e fesoʻotai ai. O se vaega itiiti o le inisalini e amata ona tafe atu i totonu o le toto, ona o le muamua o le faateleina o le maualuga o le kulukose, ona tumau ai lea o le hyperglycemia. O le mea tonu lea e foliga mai ai le faiga mo le atinaʻe o le pancreatogenic diabetes mitusitus.

Mea e mafai ma e le mafai ona e faia i le pancreatitis ma le maʻisuka

O le tagata maʻi e tatau ona vaʻaia le faʻaaogaina o le ava malosi, oloa o le falaoamata, meaʻai vave ma mea faʻafiafia. Mea manogi ma le vevela, faʻafefe ma le vevela - o nei mea uma e pau i le lisi o faʻasaina e ono aʻafia ai le tulaga o le maʻi. O mea inu suamalie suamalie, suamalie ma mea mai fafo, vaʻai, sausage, ma legumes e le fautuaina. O meaai i aso taʻitasi e fuafua mai se tele o meaʻai. Meaʻai e masani ona faʻaaoga, ma i ni vaega laiti.

O le maʻisuka Pancreatogenic e maua ai se tala lelei. E mafai ona taofi le vasega o le faamai, aemaise i le amataga, o le maualuga o le suka e mafai ona faaitiitia i le masani. O le tulaga autu o le tausisia o fautuaga uma a le fomaʻi.

Pancreatogenic maʻi suka - faʻamaʻi pipisi, lea e tupu i le talaaga o se laumua muamua o le pancreas o faʻavae eseese (masani o le pancreatitis). E faʻaalia mai i le le mautonu o le maʻi (o le manava, manava, vevela taimi i le faʻasolosolo) ma le atinaʻe faifaipea o le hyperglycemia. O faʻamatalaga e faʻavae i luga o se suʻesuʻega o le faʻamatalaga glycemic, o le biochemistry toto, ultrasound, ma le MRI o le pancreas. Togafitiga e aofia ai se taumafa e maualalo i gaʻo ma "vave" gaʻo gaʻo, le faʻaaogaina o le enzyme ma le suka, ma le teena o le ava ma le ulaula. A maeʻa le taotoga, o le togafitiga o le inisalini e faʻamatalaina.

Pancreatogenic diabetes mitusitus (type 3 diabetes mitusitus) o le lua le soliga o le metabolism o le glucose lea e atiina ae o se taunuuga o le faaleagaina o le pancreas endocrine (pancreas). O le faamai e tupu i le 10-90% o tagata gasegase o le pancreatitis. O ia ituaiga fesuiaiga o fesoʻotaiga e fesoʻotai ma le faigata o le vaʻaia o le atinaʻeina o le faʻasalaga o le endocrin pancreatic ma le faigata o faʻamaʻi eseese o le togafitiga. A maeʻa le pancreatitis, o le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 3 e 15%. O le faʻamaʻi e aafia ai le tele o tamaloloa o loʻo faʻaaogaina le ava tele, meaai mama.

O le maʻi e amataina i le solia o le endocrine ma le exocrine o le pancreas. O mafuaʻaga nei o le faʻaleagaina o le motu o le 'au o le gland ua iloga:

  • Faʻasoga taimi o le pancreas. O faʻalavelave faifai pea o pancreatitis e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. O le afaina umi e mafua ai le faʻaumatia ma le faʻafefe o tamaʻitaʻi o Langerhans.
  • Lapataiga o le pancreas. O le aʻafia o le maʻisuka mulimuli ane e ese mai le 10% i le 50% e fuafua i le tele o le taotoga. O le tele lava o taimi, e tupu le maʻi pe a maeʻa le pancreatectomy, pancreatoduodenal resection, o le pancreatojejunostomy longitudinal, o le ogatotonu o le vaega caudal o le pancreas.
  • Isi maʻi faʻamaʻi. Ole kanesa Pancreatic, necrosis pancreatic e mafua ai le solia o le galuega endocrin ma le fausia o le hyperglycemia faifaipea.

E i ai tulaga faʻalavelave e mafua ai le maʻi suka i le pancreatogenic i tagata gasegase e le afaina i le pancreatic. E aofia ai:

  • Ava malosi. O le faʻaaogaina masani o le ava malosi i nisi taimi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le pancreatitis o le ava malosi e mafua mai i le fausia o le hyperglycemia tumau pe tumau.
  • Mea e le lelei. O le tele o taumafa e maua i le gaʻo, o meaʻai gaʻoloʻo faigofie e mafai ona fesoasoani i le atinaʻe o le oona, hyperlipidemia ma le faʻavaivaia o le kulukose (prediabetes).
  • O le faʻaaoga umi o vailaʻau (corticosteroids) e masani ona o faatasi ma le tupuga o le hyperglycemia.

O le galuega mulimuli o le pancreas o le tuʻuina atu lea o le insulin ma le glucagon i totonu o le toto. Hormones e gaosia e teine ​​o Langerhans o loʻo i le siʻusiʻu o le gland. O aʻafiaga i fafo atu (ava malosi, vailaʻau), faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreatitis, taotoga i luga o le gland e mafua ai ona le aoga le galuega o le insulin. O le alualu i luma o le mumū masani o le gland e mafua ai le faʻaumatiaga ma le sclerosis o le tamaʻi motu. I le taimi o le vevela tele o le mumū, o le pancreatic edema ua fausia, o le mea o loo i ai i le trypsin i le maualuga o le toto, lea ei ai lona aafiaga faʻatoʻilaloina i le inisinia o le inisalini. O se taunuuga o le faaleagaina o le mea e gata ai le gasegase o le gland, e le tumau, ona tupu ai lea o le hyperglycemia faifaipea, ua faia ai le maʻisuka.

O faʻasologa e masani lava ona tupu i tagata ei ai se tino manifinifi pe masani foi ma le faateleina o le gasegase o le tino. O le faaleagaina i le pancreas o loʻo tuʻuina atu i faʻamaʻi faʻamaʻi (manava, gaioiga, pulufana, flatulence). O lagona tiga i le taimi o le vevesi o le mumū mumū o loʻo i ai i le vailaau o loʻo aʻafia ma e ese le malosi. O le fatuga o le hyperglycemia i le pancreatitis e masani ona tupu malie, i le averesi pe a ma le 5-7 tausaga. A oʻo i le umi o le faʻamaʻi ma le tele o faʻasalaga e faʻatuputeleina, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e faʻateleina. O le maʻisuka e mafai foi ona amata mai i le faaaliga o le tino pancreatiti. O le hyperglycemia postoperative e fausia i le taimi lava e tasi ma e manaʻomia le faasaʻoina e le insulin.

O le maʻisuka Pancreatogenic e agamalū ma maua ai le maualuga o le kulukose o le toto ma le tele o taimi o le hypoglycemia. O tagata gasegase ua fesuisuiai lelei ile hyperglycemia e oʻo i le 11 mmol / L. O se isi faʻaopoopoga i le kulukose toto e mafua ai faʻamaoniga o le maʻisuka (fiainu, vevela, paʻu vevela). O le maʻisuka Pancreatogenic e tali lelei i togafitiga ma le togafitiga o le suka ma le suka. O le gasegase o le faʻamaʻi e faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi ma pisia i le paʻu.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 3, o le ketoacidosis ma le ketonuria e seasea tupu. O maʻi e maua i le maʻi suka pancreatogenic e faʻaalia i osofaʻiga faifai pea o le hypoglycemia, lea eo mai faatasi ma se lagona o le fiaai, afu malulu, palloruli o le paʻu, fiafia tele, tetete. O le isi mataua i le kulukose o le toto e mafua ai le vevesi po o le leiloa o le malamalama, le atinaʻeina o faoa ma le hypoglycemic coma. Faʻasolosolo taimi umi ole maʻi suka pancreatogenic, faʻalavelave faʻapitoa i isi vaega ma tino (diabetic neuropathy, nephropathy, retinopathy, angiopathy), hypovitaminosis A, E, faaleagaina metabolism o magnesium, copper and zinc.

O le faʻamaoniga o le maʻisuka o le maʻisuka ua faigata. E mafua ona o le tolopoina o le toesea o faʻamaʻi o le maʻisuka, o le faigata i le iloa o faʻamaʻi pipisi o le maʻi. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e masani ona le amanaʻia faʻamaoniga o faʻalavelave o le pancreatic, e na o le hypoglycemic therapy e faʻamalosia ai. O le faʻamaoniga o le gaʻo o le tino gasegase o loʻo faia i vaega nei:

  1. Suesuega Endocrinologist. O se matafaioi taua o le faia lea o suesuega maeʻaeʻa o le tala faasolopito o le maʻi ma le sootaga o le maʻisuka ma le pancreatitis tumau, o gaioiga i luga o le pancreas, ava malosi, faaletonu o le tino, ma le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi.
  2. Glycemia monitoring. E aofia ai le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i luga o se manava gaogao ma le 2 itula i le maea ai o se taumafataga. I le maʻisuka ituaiga 3, o le fua o le kulukose anapogi o le ai ai i totonu o tapulaa masani, ma a maeʻa ona 'ai o le a siitia.
  3. Iloiloga o galuega faʻapitoa. O loʻo faia i le faʻaaogaina o le suʻesuʻeina o meaola e fuafua ai le galuega a diastase, amylase, trypsin ma le lipase i totonu o le toto. OAM o faʻamatalaga: i le pancreatogenic diabetes, o le kulukose ma le acetone i le urine e masani lava ona toesea.
  4. Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga. O le faʻasologa o le vevela o le manava, o le MRI pancreatic e faʻataga ai oe e iloilo le tele, faʻalogologo, pancreatic structure, le i ai o faʻaopoopoga faʻaopoopo ma faʻalavelave.

I le finocrinology, o le siakiina o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi e faia i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i le mataʻutia ma le malosi o le faʻamaʻi i se talavou ma ogaoga faʻaalia o le hyperglycemia. I le suʻega o le toto, ua maua ai faʻamalosi i pancreatic beta sela. O vaaiga iloga o le maʻisuka ituaiga 2 o le a avea ma mea taua, o le insulin resistance, o le i ai o le C-peptide i le toto ma le leai o se mailei o le hypoglycemic. O le atinaʻeina o ituaiga uma o le maʻisuka e le fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le pancreas, faʻapitoa foi ma taotoga i luga o le okeni.

Mo le lelei sili ona lelei, e tatau ona faia se faʻasigaga masani o le pancreatitis ma le maʻisuka masani. E manaʻomia le lafoaia e le aunoa o le ava malosi ma le tapaa, faʻafetaui le meaʻai ma le olaga. O le faʻamalosia o togafitiga o loʻo i ai faatonuga nei:

Faatasi ai ma le togafitiga faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le pancreatic ma le faasaʻoina o le hyperglycemia, o le togafitiga o le maʻi e lelei. I le tele o tulaga, e mafai ona ausia se tulaga lelei o le tagata maʻi ma masani ai le taua o le suka. I faʻamaʻi ogaoga o le tino, galuega faʻapitoa i luga o le gland, o le faʻataʻitaʻiga o le a faʻalagolago lava i le gauai ma le taimi e toe faʻaleleia ai. O le gasegase o le faamai ua faateteleina i le tele o meaʻai, ava malosi, faasaunoa o gaʻo, meaʻai suamalie ma le vevela. Mo le puipuiga o le maʻisuka o le maʻisuka, e tatau ona taitaia se soifua maloloina lelei, lafoai le ava malosi, ma i luma o pancreatitis, faia se iloiloga taimi e se gastroenterologist.

Mafuaaga o maʻi pancreatogenic maʻisuka ma o le a le togafitiga o loʻo faʻaalia?

I nisi o tagata gasegase, o le maʻi suka o le pancreatogenic o loʻo atiina ae e tetee atu i le tala o le maʻi o le pancreatic pathology. Ole ituaiga o maʻisuka e le faʻaaoga i le ituaiga muamua (T1DM) poʻo le lona lua (T2DM). E tusa ai ma le tele o tagata atamamai, o le maʻi suka o le pancreatogenic o le ituaiga lona tolu o le maʻisuka, lea ei ai uiga taua ma foliga o le vasega.

O le pancreas e aofia ai le exocrine ma le endocrin. I le pancreatitis, faʻafeʻaveaʻi suiga faʻaleagaina ma le degenerative i le tino o meaola e tutupu, sosoo ai ma le atrophy o le acini, o le elemene autu o le exocrine vaega o le gland.

O ia suiga e mafai foi ona faalautele atu i tamaʻitaʻi o Langerhans (vaega o le vaega endocrine o le pancreas), o le gaioiga o le gaosiga o le inisalini. O le iʻuga, o le galuega o le endocrin pancreas e faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i le faʻaalia o le pancreatogenic diabetes mitusitus.

O le maʻisuka ituaiga 3 e iai nisi o uiga:

  • O tagata maʻi e masani lava ona i ai se tino masani,
  • Leai se togafitiga o genetic
  • Agavaʻa e atiaʻe le hypoglycemia,
  • O tagata maʻi e masani ona maua i maʻi paʻu,
  • Laititi le manaʻomia mo togafitiga insulin,
  • O le faʻalauteleina o le faʻalautele e maua i maʻi,
  • Faailoga faʻafuaseʻi o faʻamaoniga (faʻaaliga). O faailoga iloga o le faamai e lagona pe a uma le 5-7 tausaga mai le amataga o le maʻi.

E masani lava nai lo le maʻisuka masani, macroangiopathy, microangiopathy, ma le ketoacidosis.

O le mafuaaga autu o le maʻisuka ituaiga 3 o le pancreatitis. Ae iai isi mea e faʻaosofia ai le atiina ae o le faʻamaʻi.

E aofia ai:

  1. O aʻafiaga o loʻo faʻavaivaia ai le faamaoni o le pancreas,
  2. Faʻalavelave faʻaogaina (pancreatoduodenectomy, longitudinal pancreatojejunostomy, pancreatectomy,
  3. Pancreas resection)
  4. O vailaʻau umi (faʻaogaina o le corticosteroid),
  5. O isi faʻamaʻi faʻamaʻi, pei o le kanesa, pancreatic necrosis, pancreatopathy,
  6. Cystic fibrosis,
  7. Hemochromatosis

Latou te faʻateleina le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 3:

  • Mafuaaga O le mamafa o le mamafa e faʻaleagaina ai le ala o pancreatitis ma faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiina ae o ona faʻafitauli. I tagata gasegase ma le tele o meaʻai, o le teteʻeina o le tino (tetee) i le inisalini e sili atu ona taatele, lea e faʻaititia ai le lamatiaga o le maʻisuka.
  • Hyperlipidemia. O le maualuga o le lipids i totonu o le toto o se tagata e faʻalavelaveina ai le toto, e mafua mai i le le mafai ona maua e sela o le pancreatic le aofaʻi tatau o meaʻai ma le mu.
  • Alcoholism I le inu malosi, o le fua o le alualu i luma o le exocrine e le lava le gaogao e sili atu le maualuga.

Faailoga o le maʻi suka o le pancreatogenic:

  • O se lagona faifaipea o le fiaaai
  • Polyuria
  • Polydipsia
  • Faʻaitiitia le leo muso,
  • Vaivai
  • Tutu le afu
  • Tiga o le tino atoa
  • Lagona fiafia.

Faʻasolosolo i le maʻisuka o le maʻisuka, o le puipui lapoa o le a faasolosolo malie, o lo latou faateleina o le ola, lea e faʻaalia i fafo o ia lava e pei o manua ma fula.

O vailaau faʻapitoa e le iloa le maʻisuka ituaiga 3, ma i le faʻatinoga e seasea lava ona maua se faʻamaʻi. O se taunuuga, o togafitiga le saʻo ua faʻamatalaina lea e le maua ai le manaʻoga.

O le mea moni e faapea o le maʻi suka pancreatogenic, e ese mai i le maʻisuka o uluaʻi ituaiga e lua, e tatau ona aʻafia ai le na o le hyperglycemia, ae faʻapea foʻi ma le faʻamaʻi pipisi (pancreatic pathology).

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 3 e aofia ai:

  1. Meaʻai
  2. Fomaʻi togafitiga
  3. Injections injections
  4. Faʻatonuga faʻapitoa.

O le meaai mo le pancreatogenic diabetes mitusitus e aofia ai le faasaʻoina o le palatini-malosi le lava, e aofia ai le hypovitaminosis. E tatau ona tuʻuese le gaʻo, meaʻai vevela ma falai, mea faʻamaʻalosi faigofie (falaoa, pata, suamalie).

Meaʻai taumafa e tatau ona faʻaleleia atoatoa ia faʻaagaga o vitamini ma minerale o le tino. E taua foi le lafoaia atoatoa o le ava malosi.

O togafitiga o fualaau faasaina e aofia ai le faaaogaina o fualaau faasaina:

  • Enzymatic

O togafitiga ma sauniuniga o le enzyme o se auala faaopoopo (adjuvant) e togafitia ai le maʻi. O sauniuniga o le Enzyme mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 3 e tatau ona aofia ai amylase, peptidase, ma lipase enzymes i tulaga eseese.

O le faʻamoemoe o le faʻaaogaina o nei vailaau o le faʻaleleia lea o le faʻapalaina ma le gaʻo gaʻo, lea e fesoasoani i le lelei e pulea le maualuga o le kulukose, faʻaititia le lamatiaga o faʻalavelave, faʻamautu ai le glycogemoglobin ma faʻaleleia ai le soifua manuia o le tagata maʻi.

O se tasi o sauniuniga e masani ona faʻaaogaina o le enzyme o Creon, lea e faʻaopoopo i lona autu autu e fesoasoani foi e faʻamalolo ai le tiga o le pancreatic.

O le tiga o le pancreatic e mafai ona taitai atu ai i le sitophobia (fefefe i le 'ai), lea na o le saofaga i le atinaʻeina o le hypoglycemia. Ina ia faʻaitiitia le tiga, e fautuaina e faʻaaoga faʻamalosi e le o ni nakoti.

O loʻo matou talanoa e uiga i le autotransplantation o tamaʻitaʻi o Langerhans mai se foaʻi i se tagata gasegase e mafatia i le maʻisuka. A maeʻa le faʻavasegaga, ona amata ai lea ona maua mai siama o le tino o le endocrin e maua ai le inisalini, faʻamalosia ai le faʻatonutonuina o le glycemia.

A maeʻa sea taotoga, e mafai ona faia le pancreatic resection poʻo le pancreatomy.

Afai e talafeagai, ia faʻamatalaina le faʻaofiina o vailaʻau faʻasaina o inisalini, o lona fua e faalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o mea taumafa e 'ai i meaʻai, le gaioiga faaletino o le maʻi.

Pancreatogenic diabetes mitusitus - meaʻai ma togafitiga o pancreatitis

O le maʻi suka o le Pancreatogenic o se faʻamaʻi e tupu i le fesootaʻi ma le laumua muamua o le pancreas. Faatasi ai ma sui o le endocrinologists, o le faamatalaina o le faamaʻi o le maʻisuka ituaiga 3 e taatele. O le tulaga o le atiaʻeina o togafitiga e mai le 10 i le 90% mo tagata mamaʻi e pei o le pancreatitis. Ina ia faʻaesea le faʻamaʻi, e tatau ona malamalama i mafuaʻaga o lona atinaʻe, o faʻamaoniga, auala e puipuia ai.

O le maʻi suka o Pancreatogenic o se mea lua le solia le gaosiga o le kulukose. O le tulaga e atiae ona o se liona o le mea e maua mai i le meaʻai o le pancreas. Faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • o le ono tulai mai o le atiaeina o togafitiga e fesootai tonu ma faigata i tuutuuga o le valoia o le gasegase o le organoc endocrine ma le faigata o le siakiina o le eseese,
  • i le maea ai o le pancreatitis gasegase, o le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 3 o le a 15%,
  • O le maʻisuka o le Pancreatogenic e masani lava ona aʻafia ai tama, o loʻo faʻaaogaina le tele o meainu malosi ma meaʻai gaʻo.

E tatau ona malamalama i nisi auiliiliga o mafuaʻaga o togafitiga ma le falemaʻi.

O mafuaʻaga autu o le pancreatogenic o le maʻisuka e aʻafia ai le faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o le pancreatic damage. I le faʻaopoopoga, o mea e mafai ona faʻaosofia ai le fatuina o se mea e le maua ai le tino o le tino e iloga. O loʻo matou talanoa e uiga i le faʻaaogaina o le ava malosi, faʻalavelave faʻapitoa i luga o le paʻu.

O le maʻisuka ma le pancreatitis e mafai ona tupu ona o le i ai o le siaki i le gallbladder. O le mamafa, o le faʻaaogaina o mea taumafa leaga, faapea foi le faaleagaina o fualaau faasaina i le tino e tatau ona i ai se vaaiga faapitoa. O se faʻamaʻi faʻa-eleele (e aofia ai le metastatic ma e tusa lava pe o le a le tulaga) e mafai ona avea o se mea e faaosofia ai. E le tatau ona galo ia i tatou le lavelave o le pancreas, o le atinaʻeina o le pancreatic necrosis (faasaga i tua o pancreatitis) ma le gaosiga o le genetic.

O se maʻi faʻaleagaina e maua i tagata ei ai se tino manifinifi pe masani foi ma se maualuga maualuga o le le mautonu o le tino. Ole faʻaleagaina o le pancreas e masani ona fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi vailaʻau (manava, gaioiga, suʻamuʻu, ma le pala). O lagona le fiafia ma le faateteleina o le tulaga le lelei o le gland o le a maua i totonu o le itulagi pito i tua ma e ese le malosi o le malosi.

O le faʻavaeina o le hyperglycemia i pancreatitis ma le maʻisuka ituaiga 2 e tupu tele. E tatau ona manatua e faapea:

  • i le averesi, e alu mai le lima i le fitu tausaga,
  • e pei o le umi o le faamai ma le tele o taimi o le faateleina o le tulaga o le tulaga lautele, o le ono tulai mai o le atinaeina o togafitiga e matua faateleina,
  • o le faʻamaʻi e mafai ona tupu mo le taimi muamua ma le faʻaaliga o le tino pancreatitis. I nisi tulaga, e faatatau foi lenei mea i le pancreatitis,
  • hyperglycemia pe a maeʻa le taotoga o le pancreatic i le taimi lava e tasi ma faʻaalia ai se suiga faʻamalosia o le vaega o le hormonal.

O faʻafitauli o le maʻi o le maʻi suka e masani lava ona tupu i se foliga malie ma le alualu malie malie o le toto suka. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le hypoglycemia o loʻo faʻaalia foi. O maʻi i le tele o mataupu e vave ona faʻafetaui i le hyperglycemia e oo atu i le 11 mmol. O le faateleina mulimuli ane o le suka o le toto o le a amataina ai uiga taua o le maʻisuka, o lona uiga o le fiainu, polyuria, paʻu vevela. O le gasegase o le faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi pipisi ma gasegase masani.

Ina ia faʻamaonia le faʻamaonia, o ia ituaiga suʻesuʻega e pei o se suʻesuʻega lautele o le toto ma le urine ua faʻamaonia, o se suʻega o toto toto e faʻamalosia.

Na taʻu mai e le au faipisinisi le moni atoa e uiga i le maʻisuka! O le maʻi suka o le a alu i totonu o le 10 aso pe ae inu i le taeao. »Faitau atili >>>

Aua nei galo e uiga i le fuafuaina o maualuga o le toto, faia le ultrasound o le peritoneum ma suʻega mo le fua o diastases i le urine ma le toto.

I le maʻisuka o le pancreatic, o togafitiga e aofia ai le mumusu e inupia le ava ma le tagofia o le nicotine. E taua tele le fetuunaʻi o meaʻai ma le olaga. Ina ia mafai ona totogi le le atoatoa o le enzyme pancreatic, o nei vailaʻau e faʻaaogaina e aofia ai nisi o enzymes i tulaga eseese. O loʻo matou talanoa e uiga i le amylase, protease ma lipase. O sauniuniga ua tuʻuina atu e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le faʻaaogaina o otaota, le faʻamamaina o polotini ma le le lava o le malosi.

I le tautala e uiga i togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2, faʻalogo i:

  • le manaʻomia ona faʻaaoga igoa o le suka,
  • sulfonylurea o mea lelei mo le faʻaleleia atili o le metabolism carbohydrate
  • le taua o le faʻaaogaina o togafitiga toe sui pe a maeʻa taotoga,
  • ole vaega ole pulega o le vaega o le hormonal e le sili atu ma le 30 iunite i le aso pe a maeʻa ni taotoga i luga o le paʻu. O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e tatau ona itiiti ifo i le 4.5 mmol ona o le ono tulai mai o le hypoglycemia,
  • faʻatasi ai ma le faʻamautuina o le glycemia, e fautuaina e fesuiai i igoa o le suālaʻau e maua ai le suka.

O le pancreatitis i le maʻisuka e mafai ona togafitia e le autotransplantation o vaitusi teineiti. O le faʻasilasilaga tuʻufaʻatasia o loʻo faʻatinoina i totonu o nofoaga faʻapitoa mo endocrinological centers. A maeʻa le faʻasolosolo manuia, o le maʻisuka e maua i le pancreatotomy poʻo le pancreatectomy.

O se meaai mo pancreatitis ma le maʻisuka o le auala autu lea e faʻaleleia ai le tulaga. I le tautala e uiga i le taumafataga, faʻalogo i le fetuunaiga o le polotini o le le atoatoa. E tāua le vavaeeseina o le hypovitaminosis ma e oʻo lava i nai faʻalavelave faʻafuaseʻi e faʻaleagaina ai le tino atoa.

Mea taumafa mo pancreatitis ma le maʻisuka e tatau ona faʻatapulaʻaina le faʻaaogaina o le '' vave '' carbohydrate, lea e aofia ai igoa mauoa, falaoa, suti ma keke. E taua tele le mumusu o meaai falai, meaʻai ma le gaʻo. Talanoa e uiga i foliga o le taumafataga, faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • o lona faavae e tatau ona avea ma paleni, e taʻua o ituaiga o aano o manu ma iʻa faatasi ai ma sina vaega itiiti o le gaʻo oona, vailaau faʻamalosi faʻapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, cereals and vegetables,
  • meaʻai e fautuaina ina ia faia i ni vaega laiti, mai le lima i le ono taimi i le aso,
  • E fautuaina le lafoaia o le faʻaaogaina o apu, leki, gaʻo manu, sau sau ma mayonnaises.

O le mauaina o mea e mafai ona e 'ai ma le faʻamaʻi, e tatau ona e pipii atu i se ituaiga o meaai i se tulaga faifai pea. Mo le maʻisuka, o le a sili atu le puipuia o le atiina ae o togafitiga i le lumanaʻi, faʻapea ai ma le aloese mai le atinaʻega o faʻalavelave ma aʻafiaga ogaoga.

Faatasi ai ma le lavelave o togafitiga o le faafitauli o galuega a le pancreas ma le faasaʻoina o le hyperglycemia, o le togafitiga o le faamai o le a lelei. I le tele o tulaga, e mafai ona maua se tulaga faamalieina o le maʻisuka ma le maualuga o le suka o le toto.

I faʻamaʻi ogaoga o le eleele ma le taotoga ogaoga o le tui, o le faʻataʻitaʻiga o le a faalagolago atoatoa i le tele o le fofo, le umi ma le aoga o le taimi o le toe faaleleia.

O le faʻafitauli o le faʻamaʻi, ioe, ua sili atu ona mamafa i le oona, o le ava malosi. E faasino foi i le faʻaaogaina o gaʻo, meaʻai suamalie ma le vevela.

Ina ia puipuia le maʻi suka o le pancreatogenic, ua fautuaina e taitaia se soifua maloloina ma ola malosi. E taua le lafoaia o le faʻaaogaina o le ava, vaisu o le nicotine. I le i ai o pancreatitis ma isi pathoces pancreatic, e le mafai e se tasi ona faia e aunoa ma se suʻesuʻega talafeagai e se gastroenterologist.


  1. Vemanutin, A. M. Toe aumaia le fiafia o le ola, poo le auala e aveesea ai le maʻisuka / A.M. Vasyutin. - M.: Phoenix, 2009 .-- 224 itu.

  2. Tsyb, A.F. Ole togafitiga o laurotoxicosis / A.F. Tsyb, A.V. Dreval, P.I. Garbuzov. - M .: GEOTAR-Media, 2009. - 160 p.

  3. Aleksandrov, D. N. Fundamentals of Entrepreneurship. Tino ma le maʻi o le tagata fai pisinisi: monograph. / D.N. Alexandrov, M.A. Alieskerov, T.V. Akhlebinin. - M.: Fiafiaga, Nauka, 2016 .-- 520 p.
  4. Smolyansky B.L., Livonia VT. O le maʻi suka o se filifiliga o meaʻai. Moscow-St. Petersburg. Fale Tala Fou Neva Publishing House, OLMA-Press, 2003, 157 itulau, faasalalauga 10,000 kopi.
  5. Skorobogatova, E.S. Vaʻaia le faʻafitauli ona o le maʻisuka malosi / E.S. Skorobogatova. - M.: Medicine, 2003. - 208 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Faailoga o uiga o le pancreatogenic diabetes mitusitus

E taua le iloa o lenei faʻamaʻi, hyperglycemia i le tele o mataupu e faʻatupulaʻia lemu ma lemu. I le averesi, o lona tupuga mai le lima i le fitu tausaga mai le atinaʻeina o le pancreatitis. Ae ui i lea, i le tulaga o le faʻasologa, o le hyperglycemia e faia i le taimi e tasi.

I le taimi muamua, i lenei faʻamaʻi, o loʻo i ai maʻi le atoatoa. O faʻamaoniga e pei o le nausea, bloating, le manava, ma le manava ita ua matauina. I faʻamaʻi mumusu o le pancreas, e pei o se tulafono, o loʻo i ai le tigā o loʻo maua i totonu o le vāega faʻatele.

O lenei togafitiga faʻaleagaina e masani ona maua mai i se foliga malie ma le hyperglycemia maʻoti. Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose i le sefulutasi millimoles i le lita, e lagona ai e se tagata le faamalieina. Ae peitai, faatasi ai ma se isi faʻaopoopoga o le kulūkose, o mea e pei o le galala, o le manaʻoga ia sili atu i le pine, o le paʻu mago ma paʻu mucousʻi e auai.

E maitauina e masani ona i ai osofaʻiga o le hypoglycemia ma lenei maʻi. E i ai so latou natura puupuu ma eo mai faatasi ma faʻamaoniga e pei o le pallor o le paʻu, faʻalavelave ma popolega, atuatuvale, fiaai, ma isi.

Faʻamatalaga ma togafitiga o le maʻi

I le taimi muamua, o lenei maʻi e mafai ona masalomia e faavae i luga o se suʻesuʻega o kulūkose. E taua tele le gasegase e tupu pe'ā uma ona 'ai, aʻo le o iai i luga o se manava leai. E le gata i lea, o se suʻega o le toto, o se faʻataʻitaʻiga lautele, o se suʻesuʻega ultrasound o le pancreas ma isi mea o loʻo faʻaalia.

O le maʻisuka gasegase o le maʻisuka e togafitia i se taumafa faapitoa ma le fua o le suka. I le faʻatusatusaina, ua fautuaina e faʻamaonia le le atoatoa o le enzyme o le pancreatic. A e taitaia le taotoga i luga o le pancreas, e tatau loa ona e filifilia le fesuiaiga o togafitiga ma le inisalini.

Mafuaaga ma mafuaaga o le atinaʻeina o togafitiga

O mafuaʻaga autu o le pancreatogenic o le maʻisuka e aofia ai faʻasolosolo taimi masani ma maʻi tigaina. Faʻasalalau foʻi mea e faʻaosofia ai le faʻafuaseʻi o le mumū o le totoga i totonu, pe a maeʻa ona maua le maʻi suka o le pancreatic:

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

  • inu ava malosi
  • lapataiga o le pancreatic,
  • gallstones
  • mamafa tele
  • taumafa i meaʻai
  • faʻaleagaina o fualaau oona,
  • afaina o le eleele
  • afaina o le pancreas,
  • atinaʻe o le pancreatic necrosis,
  • genis predisposition.
Toe foʻi i le laulau o mea

Vaega o le vasega

O foliga vaaia o mea le masani ai i le gaosiga o le gaʻo i le pancreatogenic diabetes e sili ona matauina i le mavae ai o le 5 tausaga mai le amataga o pancreatitis i tagata.O le faʻasologa o le endocrine e faʻafeagai ma le talaaga o le faagasologa masani o le inflammatory i le pancreas e maua i le faʻaitiitia o le suka o le toto ma le maʻisuka o le maʻisuka. E oo lava i le masani o le pancreatitis, o le tele o vaega o le maʻisuka ua iloga:

  • E masani lava o lenei maʻi e afaina ai tagata e faigofie ona vevela.
  • O le faateleina o le suka i lenei tulaga e faigofie ona talia e tagata.
  • Pe a ave meaai maualalo-kalori, o le maʻisuka e faʻaalia i se auala agamalu ma e le manaʻomia ai le inisalini.
  • A maeʻa faailoga muamua o faʻamaʻi pipisi, o faailo o le maʻisuka e aliali mai i ni nai tausaga.
  • Tigā e faʻaitiitia le toto suka.
  • E masani lava ona faʻaalia maʻi o le paʻu ma togafitiga o se natura faatosina.
  • Mulimuli ane, nai lo le maʻisuka masani, o se faʻalavelave e pei o le ketoacidosis e tupu. E mafai foi ona tupu tulaga o le Hyperosmolar ma microangiopathies.
  • O togafitiga e togafitia lelei i lalo o meaʻai, mea faʻamalositino ma le faʻaaogaina o le sulfonylureas.
  • E i ai se manaoga itiiti mo le faʻaaogaina atili o le inisalini.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faamatalaga lautele

Pancreatogenic diabetes mitusitus (type 3 diabetes mitusitus) o le lua le soliga o le metabolism o le glucose lea e atiina ae o se taunuuga o le faaleagaina o le pancreas endocrine (pancreas). O le faamai e tupu i le 10-90% o tagata gasegase o le pancreatitis. O ia ituaiga fesuiaiga o fesoʻotaiga e fesoʻotai ma le faigata o le vaʻaia o le atinaʻeina o le faʻasalaga o le endocrin pancreatic ma le faigata o faʻamaʻi eseese o le togafitiga. A maeʻa le pancreatitis, o le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 3 e 15%. O le faʻamaʻi e aafia ai le tele o tamaloloa o loʻo faʻaaogaina le ava tele, meaai mama.

Faailoga o le maʻi

Faʻatasi ai ma le maʻisuka o le maʻisuka, o faailoga nei e iloga:

  • tiga i le manava
  • malulu maʻi
  • fiaaai
  • mamafa mamafa
  • faʻaititia le leo musika
  • gatete
  • malosi malosi
  • lapisi lapisi
  • le atinaʻeina ole maʻi pipisi.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻaiʻuga o le maʻi suka pancreatogenic

O le maʻi e amataina i le solia o le endocrine ma le exocrine o le pancreas. O mafuaʻaga nei o le faʻaleagaina o le motu o le 'au o le gland ua iloga:

  • Faʻasoga taimi o le pancreas. O faʻalavelave faifai pea o pancreatitis e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. O le afaina umi e mafua ai le faʻaumatia ma le faʻafefe o tamaʻitaʻi o Langerhans.
  • Lapataiga o le pancreas. O le aʻafia o le maʻisuka mulimuli ane e ese mai le 10% i le 50% e fuafua i le tele o le taotoga. O le tele lava o taimi, e tupu le maʻi pe a maeʻa le pancreatectomy, pancreatoduodenal resection, o le pancreatojejunostomy longitudinal, o le ogatotonu o le vaega caudal o le pancreas.
  • Isi maʻi faʻamaʻi. Ole kanesa Pancreatic, necrosis pancreatic e mafua ai le solia o le galuega endocrin ma le fausia o le hyperglycemia faifaipea.

E i ai tulaga faʻalavelave e mafua ai le maʻi suka i le pancreatogenic i tagata gasegase e le afaina i le pancreatic. E aofia ai:

  • Ava malosi. O le faʻaaogaina masani o le ava malosi i nisi taimi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le pancreatitis o le ava malosi e mafua mai i le fausia o le hyperglycemia tumau pe tumau.
  • Mea e le lelei. O le tele o taumafa e maua i le gaʻo, o meaʻai gaʻoloʻo faigofie e mafai ona fesoasoani i le atinaʻe o le oona, hyperlipidemia ma le faʻavaivaia o le kulukose (prediabetes).
  • O le faʻaaoga umi o vailaʻau (corticosteroids) e masani ona o faatasi ma le tupuga o le hyperglycemia.

O le galuega mulimuli o le pancreas o le tuʻuina atu lea o le insulin ma le glucagon i totonu o le toto. Hormones e gaosia e teine ​​o Langerhans o loʻo i le siʻusiʻu o le gland. O aʻafiaga i fafo atu (ava malosi, vailaʻau), faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreatitis, taotoga i luga o le gland e mafua ai ona le aoga le galuega o le insulin. O le alualu i luma o le mumū masani o le gland e mafua ai le faʻaumatiaga ma le sclerosis o le tamaʻi motu. I le taimi o le vevela tele o le mumū, o le pancreatic edema ua fausia, o le mea o loo i ai i le trypsin i le maualuga o le toto, lea ei ai lona aafiaga faʻatoʻilaloina i le inisinia o le inisalini. O se taunuuga o le faaleagaina o le mea e gata ai le gasegase o le gland, e le tumau, ona tupu ai lea o le hyperglycemia faifaipea, ua faia ai le maʻisuka.

Atinaʻe Atinaʻe

O le pancreas e aofia ai le exocrine ma le endocrin. I le pancreatitis, faʻafeʻaveaʻi suiga faʻaleagaina ma le degenerative i le tino o meaola e tutupu, sosoo ai ma le atrophy o le acini, o le elemene autu o le exocrine vaega o le gland.

O ia suiga e mafai foi ona faalautele atu i tamaʻitaʻi o Langerhans (vaega o le vaega endocrine o le pancreas), o le gaioiga o le gaosiga o le inisalini. O le iʻuga, o le galuega o le endocrin pancreas e faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i le faʻaalia o le pancreatogenic diabetes mitusitus.

O le maʻisuka ituaiga 3 e iai nisi o uiga:

  • O tagata maʻi e masani lava ona i ai se tino masani,
  • Leai se togafitiga o genetic
  • Agavaʻa e atiaʻe le hypoglycemia,
  • O tagata maʻi e masani ona maua i maʻi paʻu,
  • Laititi le manaʻomia mo togafitiga insulin,
  • O le faʻalauteleina o le faʻalautele e maua i maʻi,
  • Faailoga faʻafuaseʻi o faʻamaoniga (faʻaaliga). O faailoga iloga o le faamai e lagona pe a uma le 5-7 tausaga mai le amataga o le maʻi.

E masani lava nai lo le maʻisuka masani, macroangiopathy, microangiopathy, ma le ketoacidosis.

Fomaʻi togafitiga

O togafitiga o fualaau faasaina e aofia ai le faaaogaina o fualaau faasaina:

  • Enzymatic
  • Sugar faaitiitia,
  • Painkillers
  • Tuuina atu o le toefuataiga o paleni eletise,
  • Falemaʻi suamalie.

O togafitiga ma sauniuniga o le enzyme o se auala faaopoopo (adjuvant) e togafitia ai le maʻi. O sauniuniga o le Enzyme mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 3 e tatau ona aofia ai amylase, peptidase, ma lipase enzymes i tulaga eseese.

O le faʻamoemoe o le faʻaaogaina o nei vailaau o le faʻaleleia lea o le faʻapalaina ma le gaʻo gaʻo, lea e fesoasoani i le lelei e pulea le maualuga o le kulukose, faʻaititia le lamatiaga o faʻalavelave, faʻamautu ai le glycogemoglobin ma faʻaleleia ai le soifua manuia o le tagata maʻi.

O se tasi o sauniuniga e masani ona faʻaaogaina o le enzyme o Creon, lea e faʻaopoopo i lona autu autu e fesoasoani foi e faʻamalolo ai le tiga o le pancreatic.

O le tiga o le pancreatic e mafai ona taitai atu ai i le sitophobia (fefefe i le 'ai), lea na o le saofaga i le atinaʻeina o le hypoglycemia. Ina ia faʻaitiitia le tiga, e fautuaina e faʻaaoga faʻamalosi e le o ni nakoti.

Togafitiga

O loʻo matou talanoa e uiga i le autotransplantation o tamaʻitaʻi o Langerhans mai se foaʻi i se tagata gasegase e mafatia i le maʻisuka. A maeʻa le faʻavasegaga, ona amata ai lea ona maua mai siama o le tino o le endocrin e maua ai le inisalini, faʻamalosia ai le faʻatonutonuina o le glycemia.

A maeʻa sea taotoga, e mafai ona faia le pancreatic resection poʻo le pancreatomy.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Afai ua atiaʻe e se tagata le maʻi suka pancreatogenic, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi se falemaʻi e vaʻaia ni tagata tomai faapitoa. O le a faʻalogo le fomaʻi i faitioga uma ma faia se suʻesuʻega faʻamoemoe. O le suʻesuʻeina o le manava e faʻaalia ai le tiga i le pancreas. E le gata i lea, o le tagata tomai faapitoa o le a ia faia faʻataʻitaʻiga eseese ma isi faʻamaʻi. Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻega, o le a faatonuina e le fomai nisi metotia suʻesuʻe:

  • suesuega lautele o le toto
  • faʻataʻitaʻiga
  • suʻeina o le toto,
  • suega toto mo le suka,
  • Faʻaipoipoina o le manava
  • auiliiliga o le aofaiga o diastase i le urine ma le toto.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faailoga o le pancreatogenic diabetes mitusitus

O faʻasologa e masani lava ona tupu i tagata ei ai se tino manifinifi pe masani foi ma le faateleina o le gasegase o le tino. O le faaleagaina i le pancreas o loʻo tuʻuina atu i faʻamaʻi faʻamaʻi (manava, gaioiga, pulufana, flatulence). O lagona tiga i le taimi o le vevesi o le mumū mumū o loʻo i ai i le vailaau o loʻo aʻafia ma e ese le malosi. O le fatuga o le hyperglycemia i le pancreatitis e masani ona tupu malie, i le averesi pe a ma le 5-7 tausaga. A oʻo i le umi o le faʻamaʻi ma le tele o faʻasalaga e faʻatuputeleina, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e faʻateleina. O le maʻisuka e mafai foi ona amata mai i le faaaliga o le tino pancreatiti. O le hyperglycemia postoperative e fausia i le taimi lava e tasi ma e manaʻomia le faasaʻoina e le insulin.

O le maʻisuka Pancreatogenic e agamalū ma maua ai le maualuga o le kulukose o le toto ma le tele o taimi o le hypoglycemia. O tagata gasegase ua fesuisuiai lelei ile hyperglycemia e oʻo i le 11 mmol / L. O se isi faʻaopoopoga i le kulukose toto e mafua ai faʻamaoniga o le maʻisuka (fiainu, vevela, paʻu vevela). O le maʻisuka Pancreatogenic e tali lelei i togafitiga ma le togafitiga o le suka ma le suka. O le gasegase o le faʻamaʻi e faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi ma pisia i le paʻu.

Pancreatogenic maʻisuka togafitiga togafitiga

Afai ei ai se tasi o faailoga muamua o le maʻi, e le mafai ona e taumafai e fofo oe i le fale, aua e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matautia. O le mea lea, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi. A faʻatagaina, o le a aoina e le fomaʻi se talaʻaga faafomaʻi, suʻesuʻe le tagata maʻi ma faʻatonu ni metotia suʻesuʻega faapitoa. A uma ona faia se faʻamaoniga saʻo, o le a tusia e le fomaʻi se fuafuaga togafitiga.

E pei o togafitiga, togafitiga ma mea taumafa ua faatonuina.

Taumafa mo le maʻi

Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, ua fautuaina le taumafa maualuga o le kalori i meaola gaʻo ma le maualalo i le gaʻo - e sili atu ma le 25% o le tele o kalori. O le numera o taumafataga e tatau ona 5 taimi i le aso i ni vaega laiti. Mai le taumafataga e tatau ona e vaʻavaʻai i le gaʻo, falai, salima ma falaoamata. E fautuaina e faʻagata le faʻaaogaina o le falaoa atoa o le falaoa ma le selu, faʻapea foʻi ma meaʻai e maualuga i fiber. E le fautuaina le faʻaaoga o kāpeti, aano o aano o manu, apu fou. E tatau foi ona e aveese eseese sau sau ma le mayonnaise mai le meaai.

E foliga mai e le mafai ona togafitia le maʻisuka?

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei, o le manumalo i le tau faasaga i le maualuga maualuga o le suka o le toto e le oi ai i lou itu.

Ma ua uma ona e mafaufau e uiga ile togafitiga ile falemai? E manino, aua o le maʻisuka o se maʻi sili ona leaga, lea, afai e le togafitia, e mafai ona iu i le oti. O le fiainu, vave vave, faanenefu le vaaiga mamao. O nei faʻamaoniga uma e masani ai oe muamua.

Ae pe mafai ona togafitia le mafuaaga nai lo le aafiaga? Matou te fautua e faitau se tusiga i togafitiga o maʻisuka o loʻo iai nei. Faitau le tusiga >>

Faʻaiʻuga

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 3, o le ketoacidosis ma le ketonuria e seasea tupu. O maʻi e maua i le maʻi suka pancreatogenic e faʻaalia i osofaʻiga faifai pea o le hypoglycemia, lea eo mai faatasi ma se lagona o le fiaai, afu malulu, palloruli o le paʻu, fiafia tele, tetete. O le isi mataua i le kulukose o le toto e mafua ai le vevesi po o le leiloa o le malamalama, le atinaʻeina o faoa ma le hypoglycemic coma. Faʻasolosolo taimi umi ole maʻi suka pancreatogenic, faʻalavelave faʻapitoa i isi vaega ma tino (diabetic neuropathy, nephropathy, retinopathy, angiopathy), hypovitaminosis A, E, faaleagaina metabolism o magnesium, copper and zinc.

Forecast and Prevention

Faatasi ai ma le togafitiga faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le pancreatic ma le faasaʻoina o le hyperglycemia, o le togafitiga o le maʻi e lelei. I le tele o tulaga, e mafai ona ausia se tulaga lelei o le tagata maʻi ma masani ai le taua o le suka. I faʻamaʻi ogaoga o le tino, galuega faʻapitoa i luga o le gland, o le faʻataʻitaʻiga o le a faʻalagolago lava i le gauai ma le taimi e toe faʻaleleia ai. O le gasegase o le faamai ua faateteleina i le tele o meaʻai, ava malosi, faasaunoa o gaʻo, meaʻai suamalie ma le vevela. Mo le puipuiga o le maʻisuka o le maʻisuka, e tatau ona taitaia se soifua maloloina lelei, lafoai le ava malosi, ma i luma o pancreatitis, faia se iloiloga taimi e se gastroenterologist.

E faʻapefea ona fesootai le pancreatitis ma le maʻisuka?

E faʻafefea ona tupu aʻe se maʻi suka i le mumū masani o le pancreas. Faailoga o le pancreatitis. E faʻafefea ona aʻafia le suka i le pancreas. O le a le meaai e tatau ona mulimuli ai pe afai o loʻo i ai i le tagata uma faʻamaʻi i le taimi lava e tasi. O a vailaʻau e mafai ona faʻamalolo ai le tulaga o nei faʻamaʻi.

Pancreatitis ma le maʻisuka o faʻamaʻi e aafia ai le pancreas.

O le pancreatitis o se mea mumusu lea i totonu o lenei okeni lea e umi se taimi, e aafia ai ona sela ma taitai atu ai i suiga i totonu o ona masini. Afai e umi se taimi umi, ona faʻasolosolo pea lea o le maʻi ma mafua ai le sui o suʻalaʻau ola maloloina i tisi gaʻo poʻo ni mea faʻapipiʻi.

O lenei mea e mafua ai le le atoatoa o le exocrine, lea e aliali mai ai i le mea moni, o nai elemene oona e gaosia. I le taimi lava lea e tasi, e tupu ai le maʻi o le faufauga, i le taimi e aliali mai ai le kulukose i totonu o sela o le tino, lea e mafua ai ona mafua ai le suka.

Ae o se faasologa o le atinaʻe o faʻamaʻi e le faʻamaonia. O nisi taimi o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e amata ona pagatia mai le pancreatitis. Ma o tagata e maua i faʻamaʻi pipisi e le tatau ona avea ma maʻisuka.

E faʻafefea ona tupu le suka i pancreatitis

I le taimi muamua, o le faʻamaʻi e aliali mai lava i le tiga, ona amata ai lea o le afaina o fualaau oona, pe a maeʻa ona tupu le maʻi suka.

O le laasaga muamua e mafai ona mavae ni nai tausaga, faatasi ai ma tiga o malosiaga eseese.

I le laasaga lona lua, o le tagata maʻi e atiina ae le muʻamuʻu, afaina. Ua galo ia te ia lona manaʻo, ua popole o ia e uiga i le manava masani. O nei tulaga o le taunuuga lea o le faʻasaʻoina o le inisalini o vevela beta faʻasaga.

I le vaega lona tolu, pe a oʻo ina faʻaumatia vaega o lenei okeni e le faʻamaʻi, o le maualuga o le suka o le toto e maualuga i luga o le masani pe'ā uma ona 'ai. O lenei tulaga i le 30% o mataupu e gata i le maʻisuka ituaiga 2.

Pancreatic Changes in Sugar Disease

I le maʻisuka ituaiga 2, o suiga e le mafai ona suia i totonu o lenei totoga. O le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le faʻamaʻi vaʻaia o tamaʻitaʻi o Langerhans. I lenei tulaga, ua faaitiitia le tele o suauu endocrin, ma o nisi oi latou ua maliliu.

Le isi e amata ai se tasi o filifiliga mo suiga faʻaleagaina i le pancreas. I le tulaga muamua, o le pancreatitis e atiina ae, i le lona lua, o le okeni ua faʻaaogaina uma ana galuega. E taofi le galue ona o mea faʻafesoʻotaʻi e avea ma nofoaga o ni tino mama. Tuputupu ae, e tuiina ai siama maloloina, ma latou oti foi. O le faʻamaʻi pipisi e oʻo atu ai i le faʻaumatia atoa o le pancreas.

Auala e togafitia ai le pancreatitis ma le maʻisuka

  • faʻamaonia le faʻasaina o le gaʻo gaʻo,
  • faʻaitiitia le le lava o enzymes digestive.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le pancreatitis ua faʻamaonia uma fualaau o le enzymatic ma hormonal.

I le taimi lava lea e tasi e tatau ona mulimulitaʻi i le taumafa, e tatau ona mulimulitaʻi i se meaʻai. E le aofia ai meaai e afaina i le pancreas mai le taumafataga, ma le inu vailaʻau ua faatonuina e se fomaʻi, ma le maʻisuka, e mafai ona lelei le togafiti o le toto.

Meaʻai o meaʻai

  • sau sau ma vevela vevela
  • mayonnaise
  • gaʻo gaʻo
  • saisi, ulaula meaʻai,
  • apu ma kapisi, faʻapea foʻi ma isi mea taumafa e maualuga i fiber.

I le maʻisuka ituaiga 2, o meaʻai gaʻo e tatau ona faitaulia ma faʻamapulaʻaina a latou meaʻai. Sugar e tatau ona vavae ese mai le lisi autu.

  • 300 g fualaau faisua i aso taitasi,
  • fualaau aina laiti
  • susu e oʻo i le 60 g
  • protein mea taumafa e oo atu i le 200 g i le aso.

Faʻatasi ai ma le suka, o le tino e tatau ona tuʻuina atu i ai vitamini talafeagai uma ina ia le tupu ai faʻafitauli e fesootai ma lenei faʻamaʻi. Meaʻai e fa 4-5 aso i le aso, ia mautinoa ia tausisia le masani i aso taʻitasi. Ua faia lenei mea ina ia faʻamalo le vai gaositi i se taimi tonu ae leʻi 'ai.

O meaai a tagata e tatau ona faapaleniina ma ia aofia ai le tele o ipu fuālaʻau kuka i totonu o se masini faʻavevela poʻo se ogaumu. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, soupisi fualaau, salu, gaʻo ave taofi e mafai ona faʻaaogaina, ma tatau ona faʻatapulaaina pateta ma palu. E faasaina le 'ai e falai i nei faʻamaʻi.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Vailaʻau mo le pancreatitis e masani ai

E mafai ona fesoasoani le pancreas i fualaau? Ioe! I le faaopoopo atu i le taumafataga, o fomaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2 ma le pancreatitis e masani ona faatonuina ai ni pepa o loʻo i ai ni enzymes e le mafai e le pancreas ona gaosia i le aofaiga tonu ona o nei faʻamaʻi. O le tele o taimi e latou te fautuaina ai le pancreatin ma le faʻailoga.

O nei fualaau oona e eseese i le aofaiga o mea e gaosia. E tele naua i latou i le tausamiga, ae e tele faʻamaʻiloga ma e mafai ona mafua ai le le mautonu, gaioiga ma faʻamaʻi. O le pancreatin e faigofie atu ona ave ma e seasea mafua ona mafua ai ona osofia. O le fomaʻi i tulaga taʻitasi o le a filifilia le fualaau faasaina ma lona metotia ina ia mafai ai ona faʻasalalau le pancreas.

O le tausisia o fautuaga a le fomaʻi ma meaʻai talafeagai o le a fesoasoani i lenei tino e toe faʻafoisia ana galuega tauave. E faasolosolo lava, e faʻaleleia le tulaga o le maʻi. O se taumafataga mo le maʻisuka ma le pancreatitis i le taimi e tasi e pei o le tagofia o vailaʻau e fesoasoani i se tagata e aloese mai faʻafitauli o nei faʻamaʻi tuga.

Maʻisuka ma pancreas

O le maʻisuka faʻamaʻi o le maʻisuka ma mulimuli ane le vavalalata o le tasi ma le isi. O le tele o faʻamaʻi i le tino o le tino e faalagolago i le galuega a lenei totoga o togafitiga totonu. O le maʻi suka - o se tasi oi latou, e faʻaalia i le faʻalauteleina o le kulūkose toto ma faʻaitiitia ai le gaosiga o le inisalini, lea e tatau mo le kulūkose e fusifusia ma femalagaaʻi i musika mo le liua i le malosi. O le pancreas i le maʻisuka e le faʻaaogaina le gaioiga o le gaosia o le insulin i hormone i le tele o aofaiga mo le tino.

O le fausaga o le pancreas ma ituaiga o maʻisuka

O le pancreas o se gland tele o totonu ma fafo atu o le puleaina e aofia ai i le gaʻoina. I le tasi itu, e faʻamalo ai le sua o le pani, lea e aofia ai enzymes e aafia i le faʻalaumalie. I le isi itu, o lana galuega failautusi i totonu e nafa ma le gaosia o le insulin. E le gata i lea, ei ai foi isi meatotino, o le puleaina o le metabolism i le tino o puipuiga, gaʻo ma gaʻo.

I le fausaga o le pancreas e tolu vaega taua:

  1. O le ulu i le pancreas e ufiufi e le duodenum. E vavae ese mai le tino o le okeni e ala i se togavao ma ei ai le taʻaloga e tafe atu i totonu o lenei manava e ala mai i le papilla laitiiti laititi.
  2. O le tafatolu tafatafa o le tino o lenei okeni e tolu ona pito ma 3 luga.
  3. O le siʻusiʻu e pei o le uʻamea e faʻapipiʻi atu i le vavae.

O le uʻamea e aofia ai ituaiga eseese o le tino, e taʻitasi ma faʻatonuina mo lona galuega. O loʻo faʻamaonia le faʻamaonia o le Exocrine e faʻaaoga ai vaega laiti o le galuega faalilolilo i fafo. E i ai ni laina e fesootaʻi i le mea e tasi, ma e ala atu i le ulu o le pancreas e alu i le duodenum, lea e ulufale ai le vai pancreatic.

Galuega e mulimuli i le Endocrine e faalagolago i siama o loʻo i le va o le acini. O motu nei o Langerhars, e leai ni taʻaloga ma, faʻafetai i le fesoʻotaiga o toto toto e fesoʻotaʻi faʻatasi, o le siama o le insulin e ulufale atu i le toto.

Ina ia malamalama pe faapefea ona faʻaalia le maʻisuka, e tatau ona e iloa e vaevaeina i ni ituaiga:

  1. O le faʻamaʻi o le ituaiga muamua e faʻaalia mai i le gasegase o le pancreas ma le leai o le inisalini faia e sene o lenei totoga.
  2. O le faʻamaʻi o le ituaiga lona lua e le faʻaalia i le le lava o le inisalini, ona o le tele o fualaʻau e maua ai i le tele o aofaiga. Ua le toe iloa e le tino lenei hormone ma ua avea ma le malosi o le insulin. O le uʻamea e mafai ona tumau lelei le soifua maloloina
  3. Faʻailoga
  4. Nisi natia.
  5. O le maʻisaga.
  6. Na mafua ona o le le lava o meaai.

E faʻapefea ona oʻo mai le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka ma le pancreas mo le ituaiga muamua o faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se fesoʻotaʻiga o faʻasalaga o atinaʻe:

Faʻamatalaga inflammatory, pancreatitis e faʻaalia i tiga e ese mai le natura, e tumau mo le tele o tausaga, faʻateleina taimi ma vaitaimi o le faʻamagaloga.

Ona i ai lea o se mea e le o iai ni meaʻai, ma o se maʻi o le manava, manava, manava ma le pala. O sela e nafa ma le gaosiga o le inisalini o loʻo i ai i se tulaga le fiafia ma amata ona galue faʻatasi. E masani lava ona i ai le faʻamaʻi o le inisalini, ona o le solia o le gaosiga o le gaʻo ma le hypoglycemic.

O lea mumū e atiina ae i le atinaʻeina o pancreatitis oona, o vailaʻau e gafa ma le gaosiga o le hormone ua faʻaumatia ma suia i le mea faʻapipiʻi poʻo le fesoʻotaʻiga. O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le taeao i luga o se manava gaogao e masani lava, a maeʻa ona 'ai e maualuga i luga o le faʻatagaina masani. E masani lava ona faʻaalia tulaga faʻapitoa.

E sili atu ma le tasi vaetolu o tagata gasegase uma e maua i le pancreatitis e mulimuli ane avea ma tagata e maua i le maʻisuka. O lenei mea e sili atu ona taatele nai lo tagata gasegase ma isi maʻi faʻamaʻi.

Le ituaiga lona lua o le maʻisuka ma le pancreatitis

E masani lava, o le atinaʻeina o lenei maʻi e mafua mai i le pancreatitis. O gaioiga inflammatory e fesoasoani i le faateleina o le kulūkose toto. O le tiga o le fusi i totonu o le manava ma fualaau oona e faailoa ai se faʻamaʻi ma isi atinaʻe o le maʻisuka e mafai.

  1. O faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu mai ma faʻamagaloga mulimuli ane e mafai ona faʻalavelaveina le gaioiga masani o le gland, faʻapea foʻi ma mea sese i meaʻai e mafai ona faʻateleina ai le tulaga.
  2. O le tele o taimi, o lenei ituaiga o maʻisuka e tupu i totonu o le ola maloloina ma le tele o meaʻai i le tino ma le kulukose i le toto ma le urine. E tupu lenei mea ona o le le atoatoa o uiga o le tino i le inisalini, e le lagona ai.
  3. O le mamafa ma le genis predisposition i le matua matutua e faateleina ai le lamatia o le inisalini i le tino ma le atiina ae o le maʻisuka. O mea e sili atu i le tino e faʻaleagaina ai aafiaga o le insulin.

O le tino masani e mafai, faatasi ai ma le taumafataga, e faʻatonutonuina ai togafitiga faʻasolosolo ma le inisalini, e mafai ona faateleina.

Isi ituaiga faʻamaʻi o latou atinaʻe

O le maʻisuka foliga o le maʻisuka, e pei ona taʻua muamua, e afua mai i le mumū masani o le pancreas.

E le gata i lea, e tele mafuaaga mo le atinaʻeina:

  • kanesa o le gland,
  • hemochromatosis,
  • togafitiga faʻaleagaina i totonu o le eleele.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 e tupu mai i le aveeseina poo le kanesa o le pancreas, faapea foi le hemochromatosis, o le gasegase o gasegase o le iron metabolism ma lona faaputuputu i le tino.

I le faʻaleagaina o gaioiga i totonu o le eleele, le faʻasaʻoina o le faʻasalaga o hormones e aʻafia ai le atinaʻe o inisalini, lea mulimuli ane mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

O le maʻisuka masani o le maʻisuka e tupu i le maualuga o le suka i le toto ma muamua pe a uma le 'ai. A oʻo i le suʻega o le toto pe a uma le tele o le tino ma le kulukose i le auʻiliʻiliga, e maitauina le maualuga o le maualuga o le tino. Afai e te le faatapulaaina lau faʻaaogaina o gaʻo, o le maʻisuka e manino lava.

I le taimi o le maʻitaga, maʻi suka ma le pancreas i fafine o loʻo i lalo o le vaavaaiga vaʻaia a fomaʻi.

Talu ai i lenei taimi, o se fafine, e tusa ai ma suiga o le hormonal, e mafai ona oʻo i se faʻamaʻi.

Ona o lea mea, o le a tupu ai se faʻanoanoa, o se tamaititi maliu po o se pepe ola ma ola maloloina, ae o le mamafa tele, o le a fanau. I le lumanaʻi, o le maʻisuka e mafai ona pasia pe a maeʻa le taimi e faʻasolo ai, ma e ono tumau mo le olaga.

O se ituaiga o maʻisuka e afua mai i le le lava o taumafa e masani ona tupu i tamaiti o nonofo i motu o le taumafanafana, e mafai foi ona tupu i totonu o o tatou teritori pe afai o le tamaititi ao laiti o ia e le o iai ni meaai paleni po o ni meaʻai tuusao.

Togafitiga ma le puipuiga

O vailaau faafomaʻi ua maua i le maʻisuka, e aofia ai foi le suʻesuʻeina o le urine mo le suka i lona tuufaatasiga e ala i metotia falesuesue, ma ua faia foi se suesuega o le toto.

Togafitiga ua faatonuina e se fomaʻi o ia na te faia se siama mulimuli ma fuafuaina le ituaiga o maʻisuka i le tino o le tagata maʻi:

  1. Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o togafitiga e aofia ai le faatonuina o le inisalini ma se meaai, faʻapea foʻi ma le togafitia o pancreatitis.
  2. Mo le ituaiga lona lua, o se taumafa e maualalo i gaʻo ma vailaʻau e toe faʻafoʻi mai le inisalini ile lagona ole tino.
  3. O fafine maʻitaga o loʻo faʻatulagaina se taumafa ma le inisalini, soʻo se isi vailaʻau e mafai ona faʻaleagaina ai tamaiti, o le togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga malosi a se fomaʻi ma le endocrinologist.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamatalaina mo le olaga. O se taumafataga maloloina ma le gaioiga faaletino e i ai se aafiaga lelei i le tino o le tagata ma se maʻi o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga