Maualuga le maʻisuka o le maʻisuka

Aʻoga Maualuga o le Maʻisuka (po o le maʻisuka faailoga) O se kulupu eseese o faʻamaʻi, lea e aofia ai le maʻisuka, lea e tupu i le talaaga o isi togafitiga o le maʻisuka, lea atonu e le o faʻatasi ma le maʻisuka. Mo le tele o faʻamaʻi mai lenei kulupu (cystic fibrosis o le pancreas, o le syndrome o Itsenko-Cushing, faʻamaʻi faʻamaʻi ma vailaʻau poʻo vailaau oona, e aofia ai vaovao pei o le Vacor), o mea faʻaioiologia e faʻaalia. E le gata i lea, o lenei vaega o faʻamaʻi e aofia ai foi nisi o gasegase (fatufatu), e aofia ai faʻafitauli o le inisalini. I ituaiga lua o le maʻisuka, e leai ni faʻatasi ma HLA antigens, faʻamaumauga mo le faʻaleagaina o le autoimmune, ma le faʻamaʻi i meaola o le pancreas.

Faʻaleagaina faʻaletonu i le peta cell function

E tusa ai ma le faʻavasegaga o le maʻisuka (WHO, 1999) ma le faʻavasegaina o le maʻisuka (American Diabetes Association, 2004), o isi ituaiga o maʻisuka e fesoʻotaʻi ma nisi o tulaga ma faʻafitauli ua iloga:

A. Aafiaga ole gaioiga ile galuega ole peta:

E. Faamai o le gasegase i le gaioiga o le inisalini:

F. O faʻamaʻi o le pancreas exocrine:

E. O le maʻi suka e mafua mai fualaau faasaina po o vailaʻau:

F. Vailaau viral ma parasitic, faatasi ai ma le faatamaia ma le faifai malie o tamaʻitaʻi o le pangreas Langer, ma o nisi taimi e sui ai (i le mataupu o le echinococcosis), faapea foi i latou e nafa ma le leaga o le encephalitis (hypothalamic diencephalic syndrome, pituitary diabetes in tumor and tumor-like diseases (pituitary adenoma: this area) 1. Vailaʻau faʻataʻitaʻi. Faʻaleagaina o mea faʻaleagaina b

  1. Paʻu o le tino
  2. Cytomegalovirus,
  3. Mumps le siama, e masani ona faaosooso ai le pancreatitis.

Kossaki virus. O le matafaioi a le influenza A, Einstein-Barr, faamaʻi hepatitis B ma le C e talanoaina. I le fesoʻotaiga ma tuutuuga e faʻatasi ma le solia o le afi ma le elekenema o le gallbladder, ate ma le pancreas, faʻapea foʻi ma mea sese i le meaʻai na mafua mai ia i latou.

  1. Opisthorchiasis.
  2. Clonorchiasis.
  3. Paragonimus.
  4. Echinococcosis.
  5. Giardiasis
  6. Candiosis - e mafua mai i le hyperglycemia, o ē o loʻo i ai le mucous membranes o le vavagana o le oral, ma o le au faʻasalalau o vae ona o le angiopathy, o se soa masani masani o le maʻisuka

Masalo o se tuufaatasiga o le maʻisuka ma le faʻamaʻi pipisi e mafua ai, faʻafeʻaiga faʻateleina ai le tulaga leaga ma le lamatiaga o faafitauli purulent-septic ma gangreose-necrotic. G. Vaʻavaʻaʻiga faʻavaomalo o le maʻisuka puipuia o le maʻisuka:

H. O isi gasegase o le fatu e masani ona fesootaʻi ma le maʻisuka:

Beta cell genetic disfect edit |Pepa o le maʻisuka Peraimeri

O lenei faʻamaʻi faʻasolosolo.

1. O le maʻisuka e maua i le maʻisuka - o le tino le atoatoa o le insulin - ituaiga 1.

2. O le insulin o se maʻisuka tutoatasi. E tupu i le leai o se inisalini. I le toto o ia maʻi, o le inisalini e masani pe maualuga. Masalo o le gaogao ma le mamafa o le tino.

Inisalini - maʻi maʻi ole maʻi suka - ole maʻi ole autoimmune. O le faavae o lona atinaʻe o:

1. Le atoatoa i le chromosome 6 - 1 e fesoʻotaʻi ma le NLA-D3, D4. O lenei faaletonu o le faʻaleagaina.

2. O fomaʻi o mumps, misela, Coxsackie, tulaga ogaoga faigata, nisi vailaʻau. O le tele o siama e tutusa ma suauu beta. O le tino masani e puipuia ai siama. I le tulaga o se faaletonu, o le faʻaaogaina o le teineitiiti e lymphocytes e tupu. B lymphocytes e maua mai ai siama cytotoxic. Vailaau peta, ma o le gaosiga o le gaosiga o le inisalini e atiina ae - maʻi o le maʻisuka.

O le maʻisuka tutoatasi tutoatasi ua i ai se faaletonu o le kenera, ae ua aliali mai e aunoa ma le gaioiga o mea moni mai fafo.

1. O se faaletonu i totonu o peta beta ma i luga o ni fusi lautele. O le faʻamalositino o le inisalini e mafai ona avea ma fofo ma faaosofia (i le maualuga o le kulukose toto e 6.5 mmol / l).

2. O le lagona o le tino lautele i le inisalini e faaitiitia.

3. Suiga i le fausaga o le inisalini.

O le maʻisuka tutoatasi tutoatasi e afaina i le oona. I lenei tulaga, o siaki e manaʻomia le tele o inisalini, ma o ona atigipusa i siama e le lava.

4 vaega o soliga tulafono:

1. Faʻasologa o le gasegase o le solia o le gaosiga o le carbohydrate - hyperglycemia, catabolism protein, catabolism fat.

2. Polyneuropathy, lautele ma autasi.

4. Macroangiopathy (atherosclerosis).

O galuega a le inisalini o le faʻaaogaina o amino acids ma glucose mai meaai a tagata.

O le tetraanabolic hormone e maualalo ai le kulukose toto. Ua feagai o ia ma:

1. Glucagon. O le faʻamalositino mo lana pule faitalia o se faʻaitiitia o le kulukose toto. Galuega e mafua mai i le glycogenolysis. O le faateleina o le kulukose o le toto e faaosofia ai le malepelepe o polotini, o le kulukose e maua mai i le amino acids.

2. Cortisone - faʻaosofia le catabolism protein ma le gluconeogenesis.

3. Henelo o le tuputupu aʻe - faʻaleleia le faʻasolosolo o le protein, faasaoina le kulukose mo le faʻasologa o le RNA.

4. O le faʻataʻitaʻiga - e faʻaosofia ai le malepelepe o le glycogen, e faʻalavelave ai le faaselaina o le inisalini.

O le masani masani o le kulukose i totonu o le toto e itiiti ifo i le 6.1 mmol / L. O le tapulaʻa maualuga i le aso e 8.9 mmol / l.

Faatasi ai ma le tele o le aofai o glucagon, o le glucose i totonu o siaki e faʻaaogaina itiiti, o le mea lea, o le faʻaitiitia o le mafai ona faʻaitiitia.

O le tagata gasegase e faitio: fiainu, televave (ma le maʻisuka ituaiga 1), leiloa o le mamafa, faʻalauteleina o le 'ai.

O le Polyuria e fesootaʻi ma le mea moni e faapea o le faateleina o le maualuga o le kulukose o le sili atu i le 9 - 10 mmol / l, o le kulukose e aliali mai i le urine. Osurife diuresis - o le tele o urini ma se mamafa mamafa.

Manaomia: o le osmolarity o le toto e faateleina, o le ogatotonu o le fiainu ua faaosofia. Paʻu o le paʻu: O mea faʻapitoa e aʻafia ai le lipolytic -> le mamafa o le mamafa. Faʻateleina le manaʻo: talu ai e le lelei le faʻaaogaina o le kulūkose, o le totonugalemu o le fiaai e faʻaosofia.

I le maʻisuka ituaiga 2, e tupu aʻe ai le manuʻa. talu ai ona o le inisalini ua lava mo lipogenesis, peitai, i le 5% o tagata mamaʻi e faigata ona filifili pe o le a le ituaiga maʻisuka latou te maua.

Vaega o le faʻamaʻi

O le maʻisuka maʻisuka e faʻaalia ai ia lava pe a tupu se faaletonu o le pancreas. O le solia o galuega a le okeni e taʻitaʻia ai le mea moni o le inisalini (hormone) e le o gaosia, ma o le suka ua faʻaumatia ma ua alu ese mai le tino.

O le ituaiga o maʻisuka lona lua e taua foi o le "insulin-dependent". O le faʻatonuina o le tulaga e le o le inisalini, ae o lona gaioiga le saʻo poʻo le malosi.

Faʻalogo lelei! O le maʻisuka e atiaʻe i luma o nisi faʻamaʻi. O le mea lea, e taua le faia o se suʻesuʻega taimi ma amata togafitiga puipui.

Pe a faatusatusa i le ituaiga muamua, o tagata gasegase e maua i le insulin-foliga o le maʻisuka e le mafai ona fuaina le homone i totonu o le tino. O le galuega autu a tagata gasegase o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma aveese ona soʻo mai totoga ma toto.

I lenei tulaga, o ia ituaiga o gasegase e masani lava ona faatonuina se togafitiga e taulai i le talepeina o le suka. I le taimi lava e tasi, o fualaau oona e masani ona le faʻaaogaina.

Itū faʻatasi

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka lona lua o se vailaʻau faʻasolo. O le mea lea, a o laʻitiiti, o nisi tagata latou te faʻaalia le uluaʻi laʻasaga o le maʻi.

Afai o se tasi o tagata matutua o loʻo i ai le suka maualuga, o lona uiga e ono afaina a latou fanau i se faafitauli faapena.

Totogi mamafa

O mea leaga i le gaioiga o le vaega o meaʻai e mafua ai le maualuga o le cholesterol ma gaʻo i totonu o le tino. O le palapala o le gaʻo o loʻo faasolosolo lemu, e taofiofi ai le gaioiga o totoga, aemaise lava, le pancreas.

O suiga e faia i totonu o le tino, ma e le mafai ona taulimaina galuega ua tofia i ai. E masani lava, o le inisalini ma le mamafa o le mamafa e fesoʻotai saʻo.

Faʻalogo lelei! O le puipuia o le atinaʻe o le maʻisuka e tatau ona mulimulitai i nisi tulafono. O se tasi o tulaga autu mo le aofia ai o le faamaʻi o le mulimuli i se taumafataga maloloina.

Faiva i totonu o le mea oona

O galuega le lelei o le manava ma le inumaga o ni faʻamaoniga e i ai se aafiaga tuusao i le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto.

I aso nei, o tagata uma lava o le lalolagi e masani ona 'ai meaai, lea e aofia ai vaega leaga ma GMO. O le 'aiina o ia meaʻai e tau atu ai i le leaga o le tino ma le suiga i tulaga o mea faʻavave.

O le faʻaleagaina o le Hormonal o ni faʻamaoniga manino ia o faʻamaʻi eseese, o le tasi o ia o le maʻisuka lona lua. O ia faaletonu e tatau ona togafitia ma atonu o le a mafai ona pulea lelei faamaʻi maʻi.

Faailoga o le maʻi

O tagata e maua i le insulin-toto type 2 le maʻisuka ua lipotia mai faʻamaoniga e pei o:

  1. le le fiafia
  2. vaivai
  3. fiainu
  4. matagogo
  5. faʻaauau faifaipea.

O faʻamaoniga e pei o le fiainu, oona, ma le gutu malogo e mafua mai i le sili atu o le kulukose i totonu o le toto, o le taunuuga lea e amata ai ona vave galue vave fatu. Ma ia aveese mea inu mai le tino, e te manaʻomia se tele vai.

Mamala ma malaise - o nei mea e tupu ona o le malosi o le faʻatinoga o totoga e vave ona taʻavale. O le mea lea, e lagona e le tagata maʻi le vaivai ma saili le malologa e le aunoa.

Fainu le tele o vai e mafua ai ona tupu pea le urination faifai pea - uiga vaaia o le maʻisuka lona lua.

Puipuiga ma togafitiga

O le maʻisukaʻi o le maʻisuka, pe a faʻatusatusa i isi ituaiga o lenei maʻi, e mafai ona togafitia. O le tulafono autu o togafitiga o le filifilia lelei o vailaau ma le tausia o faatonuga faafomai uma.

E tele togafitiga togafitiga e faʻavae i luga o mea autu o le faʻamaʻi:

  • o le le atoatoa o le togafitiga e togafitigaina ma se vaega faapitoa o fualaau faasaina aʻo faia e le fomaʻi fualaau e lagolagoina ai le polokalama puipuia,
  • solia o le mea o loʻo i ai meaʻai - meaʻai malosi
  • oona tele - o loʻo maʻi le tagata maʻi i se meaʻai faapitoa ma 'ai ai meaʻai e fesoasoani i le faʻaleleia atili o metabolic processes.

Afai e le mafai ona foia le faamai, ona mafai lea ona taofia ona foliga le lelei. O le mea lea, o le maʻisuka o le a mafai ona matua faʻaleleia le lelei o lona olaga, ma lagona lona fiafia ma le malosi.

Mafuaʻaga talafeagai

O mafuaʻaga autu e aʻafia ai le faʻavaeina o le maʻisuka faʻamaʻi e aofia ai:

  • O se mea taua na mafua ai ona tuuina atu i le genetic predisposition le vaega autu i le fausiaina o le faamai.
  • O le toilalo i le gastrointestinal tract e mafua saʻo ai le maualuga o le suka i le toto. O le masani ona faʻaaogaina mea taumafa e aofia ai suiga faʻaleagaina i le tulaga masani o le tino.
  • O le toilalo o Renal o se tasi lea o mafuaʻaga mo le faateleina o le kulukose toto ona o le tele o mea e le mafai e le tino ona taulimaina.
  • Hormonal malfunctions ua faʻailoa mai ai faʻamaʻiga o faʻamaʻi eseese, e aofia ai le maʻisuka ituaiga 2.
  • O le maʻisuka maualuga ma le lua e masani lava ona alu faʻatasi, e pei o le faʻavevesi i le mea o meaʻai e oʻo atu ai i le maualuga o le cholesterol ma le faateleina o le gaʻo gaʻo lea e faalavelave i le masani ai o le gaioiga o totoga.
  • O vailaʻau faʻasoifua maloloina e le o faʻatasi i taimi uma ma le tasi ma le isi, ma o se taunuuga o lea mea e mafai ona i ai se faʻateleina o mea o le kulukose i totonu o le toto.

Togafitiga ma le puipuiga

O le itu lelei o le maʻisuka lona lua, o le tele lava o tulaga e lelei le mafai ona faʻaaogaina. Ma afai o le taimi lava e tasi e tulaʻi mai ai ni faʻafitauli, o lona uiga o se tagata e maua se avanoa moni e faʻaitiitia ai le mamafa o faʻamaoniga, ma faʻaleleia ai le lelei o le olaga.

O le puipuiga muamua e mafai ona matua tausisia se meaʻai e le aofia ai le taumafaina o gaʻo ma suga i le tele o mea. I le faailoga muamua o le maʻisuka lona lua, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi ma pasi suega talafeagai. Afai e maua se faamai, o le togafitiga o le a faatonuina e fuafua i le mafuaʻaga ua mafua ai.

O le a le togafitiga mo le maʻisuka lona lua e mafai e se fomaʻi ona faatonuina ai:

  • Faʻatasi ai ma le le atoatoa, o fualaau faʻapitoa e mafai ona faʻataʻitaʻiina e fesoasoani ai i le tino e taulima lana galuega ma faateleina le puipuiga.
  • I le tele o meaʻai, o le a filifilia se taumafa a tagata taʻitoʻatasi ma le faʻaaogaina o vailaau o ausilali e pulea pe taofia ai le manaʻo.
  • Afai e le faʻatagaina galuega o le gastrointestinal tract, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia se meaai malosi ma se meaʻai e iai poʻo le leai foi o se lagolago faafomaʻi.

O le maʻisuka lona lua e masani ona faʻataʻitaʻiina ai se olaga le talafeagai, aua afai e te mulimuli i mataupu faavae o se soifua maloloina, atonu e le lagona e ia lava i tagata e masani lava ona muaʻi fuafuaina. O le mea lea, ina ia faʻaumatia ana faʻamatalaga, i le tele o tulaga, ua lava lava le faʻalogo i le fautuaga a le fomaʻi ma mulimuli i fautuaga na tuʻuina atu ia i latou.

E oʻo lava i mataupu e faʻamaonia ai le maʻisuka le iai o isi faʻamaʻi matautia, e le o se faasalaga, ma o le aoga o ana togafitiga e faalagolago i le vave e faia ai le siama.

Tuua Lau Faamatalaga