O le maualuga o le maualuga o le maʻisuka: o le a le mea matautia ma le auala e togafitia ai?

O le lavelave o suiga i pateni eseese e afaina ai le lelei o le olaga o tagata maʻi taitoatasi.

O le maualuga o le suka i le maʻisuka e avea ma mea e sili atu ona aʻafia ai le le atoatoa o le tino.

O suʻesuʻega a le falemaʻi na faʻaalia ai i tagata gasegase maualalo o le insulin, e tele taimi e faʻateleina ai le toto maualuga e avea o se mea taua tele mo maʻi faiʻai.

Mafuaaga o le faateleina o le toto maualuga i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka


A aunoa ma le inisalini, o le kulukose e le mafai ona faʻaaogaina e maso, siama tino ma hepatocytes. I le maʻisuka o mafatiaga mai le ituaiga I maʻi, o le vaega o siama e nafa ma le gaosia o lenei hormone e aʻafia.

E le mafai ona faʻatagaina uma vaega ole pancreatic endocrine e mafai ai ona ufiufi uma manaoga ole inisalini. O le mea lea, o le tino ua na o sina vaega itiiti o le synthesized ma maua mai le kulukose mai meaai.

O le tele o le sili atu o le gaʻo gaʻo faigofie e tumau i totonu o le toto. O se vaega o le kulukose e fusifusia i masini plasma, hemoglobin, o se vaega patino e faʻateleina i le urine.

Mo vaega o mea e teu ai meaai, gaʻo, amino acids ua amata ona faʻaaogaina. O le faʻamavaega mulimuli o meaʻai taua e mafua ai ona suia le toto. I le maualuga o fatugaʻo, o le fufuluina o mea e faʻalavelaveina, o le membrane lapopoa e mafiafia, faʻaitiitia le toto toto, ma faʻaalia mai le nephropathy. O lenei tulaga e avea ma se liua e sosoo ai 2 ituaiga o maʻi e pei o le maʻisuka ma le maualuga.


O le faʻaitiitia o le tafe o le toto i le gaʻo mea e mafua ai le faʻaopoopoga o gaoioiga a le system renin-angiotensin-aldosterone (RAAS).

O lenei faʻalavelave e fesoasoani i le faʻatupulaia tuusao o le leo o le gagana ma le faateleina o le tali atu i le faʻaosofia o lagona faʻaosooso.

Faatasi ai ma suiga o le morphology, o se vaega taua i le pathogenesis o le maualuga o le toto maualuga e faia i le tolopoina o le tino o le sodium i le taimi o le filtration plasma e fatuga ma le hyperglycemia. O le tele o le masima ma le kulukose e taofia ai le vai i totonu o le lapisi lapisi ma le intracellular environment, lea e mafua ai ona maua le toto maualuga ona o le volumine (hypervolemia).

Tetee i le toto maualuga ma le leai o se gaioiga


O le atiaʻe o le maualuga o le toto maualuga ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e mafua mai i se tasi o le gasegase o le tino - le faʻamalosia o le inisalini.

O le eseesega autu ma lenei tuufaatasiga o tuutuuga o le faʻatasiina o faʻamatalaga faʻaleaga. E iai taimi e masani ai pe a maualuga le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e le o le insulin.

Faatasi ai ma le leai o se aiga ole inisalini, e tulai mai se tulaga pe a tupu mai le pancreas le aofaʻi o lenei hormone e tatau ai e ufiufi ai manaoga. Ae ui i lea, o nisi o aʻafiaga e ono aʻafia ai le leai o se lagona i le mulimuli.

O le maualuga o le kulukose o le toto o le tagata maʻi e tulaʻi mai ma i le taimi lava e tasi o loʻo faʻasalalau ai le inisalini saoloto, o loʻo i ai le tele o meatotino:

  • hormone e aʻafia ai le autonomic system, faʻaleleia le gaioiga a le soʻotaga alofa,
  • faʻapupula le toe foʻi mai o ions sodium i fatugaʻo (toe faʻatau),
  • e taʻitaʻia ai le paʻu o puipui o maʻa e mafua ona o le faʻalauteleina o sela musele maso.

Ole aʻafiaga saʻo o le inisalini e avea ma fesoʻotaʻi taua i le pathogenesis o le atinaʻeina o le maualuga ile maualuga o le maʻisuka ituaiga II.

Faʻapitoa o faʻamatalaga faʻapitoa


Faʻasaga i tua o faailoga iloga o le maʻisuka i le masani ai o le gasegase faifaipea, vevela, fia inu, vevela, ulu o le ulu, foliga mai o lago ma sikola i luma o mata.

O se uiga iloga o faʻafitauli tuʻufaʻatasia o le faateleina o le toto maualuga i le po, o le atinaʻeina o manatu faʻamuamua ma se fesoʻotaʻiga manino ma le faʻaaogaina o meaai mama.

Tagata e le o ni taʻalo ma ni palota po

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


I tagata gasegase i le faʻatinoina o le tino o le autonomic system, o fesuiaiga o aso taʻitasi i le toto maualuga e i le va o le 10-20%.

I lenei tulaga, o le maualuga le maualuga o le tau faʻamaumauga o loʻo tusia i le ao, ma le laʻititi laʻititi - i le po.

I le maʻisuka ma le polyneuropathy autonomy, o le gaioiga o le nerves i le taimi o le moe masani o loʻo taofia.

O le mea lea, e leai se faʻaitiitia faʻaitiitia o le toto i le po (o maʻi e le o ni paopao) poʻo, i se isi itu, o le faʻaalia o le faʻaalia o le gaioiga o loʻo matauina ma le faateleina o faailoilo o le mamafa (mo moli uila).

O le maʻisuka ma le toto maualuga


Faʻaleagaina o sootaga o le tino o le tino i le maʻisuka e oʻo atu ai i le solia o le innervation o le puipui vascular.

Pe a tulaʻi mai le moega mai se tulaga faʻasaga i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto maualuga e matauina ona o le le lava o se leo talafeagai e mafua mai i le faʻavaivai.

O tagata gasegase na matauina i le taimi o ia vaitaimi vavave, faapogisaina o mata, malosi vaivai e oo atu i le gatete i vae ma le vaivai.

Ina ia iloa le tulaga, e taua le fuaina o le mamafa i luga o le moega o le tagata maʻi ma a maeʻa loa le suiga i se tulaga saʻo.

Tulaga lamatia


O le faʻasalaga i le tulaga o le maualuga o le toto maualuga ma le maʻisuka (DM) faʻatasi ai ma le tino le pulea o le maʻi o loʻo i ai ni lamatiaga ogaoga o le atiaʻe o faʻalavelave o le mafaufau.

Faʻaleagaina le tele o le pa puipui, suia le toto o meaola o le toto, hypoxia o le tino, ma le faʻaitiitia o le tafe toto e taʻitaʻia ai le meaʻai o le faiʻai ile ischemia.

E maua e tagata maʻi le avanoa le lelei o le atiina ae o le taʻavale ma le afaina i le subarachnoid space.

O le faʻateleina o le maualuga o le toto o le toto e aofia ai le tulaga o le maʻisuka ona o le alualu i luma o micro-ma macroangiopathies: toto toto ma totoga i totoga na aumai mai le vaitaele o vaʻa tetele.

Faʻamatalaga ma togafitiga

Ina ia faʻamaonia le maualuga o le toto maualuga i se tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e manaʻomia le tolu tolu o le mamafa.

Tau maualuga atu o le sili atu i le 140/90 mm RT. Art., Faamaumauina i taimi eseese, e mafai ai ona e faia se faʻamaoniga o le maualuga o le toto.

E le gata i lea, e faʻavaeina se suiga feteenai i le taamilosaga circadian o le toto, e faia le siakiina o Holter.

O le sini autu o togafitiga o le faʻataʻitaʻiina lea o le puleaina o togafitiga. O fomaʻi e puipuia le toto maualuga o le itiiti ifo i le 130/80 mm Hg. Art. E taua le mafaufau o le tino o le maʻi e faʻaaoga i nisi o suiga o le hemodynamic. O le le manuia o le ausia o tulaga faatauaina e avea ma mea taua.

O se taimi talafeagai i luga o le auala e faʻafaigofieina ai le mamafa o le faʻaitiitia o le paʻu o le toto (e le sili atu ma le 10-15% o tau muamua ile 2-4 vaiaso).

O le faavae o togafitiga o meaai


O tagata maʻi e faʻaseseina i le faʻaaogaina o meaai mama.

Afai e manaʻomia e tagata taʻitoʻatasi soifua maloloina ona faʻatapulaʻa le masima i le 5 g i le aso, ona tatau ai lea i le gasegase ona faʻaitiitia le aofaʻi i le 2 taimi.

O le mea lea, e matua faasaina le faaopoopoina o meaai, ma i le saunia tuusaʻo o meaʻai i le maualuga e aloese ai mai le faʻaaogaina o lenei meaʻai.

O le gasegase i le sodium e mafua ai le faatapulaaina o masima i le maʻisuka i le 2.5-3 g i le aso.

O le vaega totoe o le lisi e tatau ona fetaui i le laulau Numera 9. O le meaai e kuka i totonu o le ogaumu, afu, kuka. Faʻatapulaʻa gaʻo ma, pe a mafai, ia 'aloʻese faʻamaʻavaʻa faigofie. Fried, ulaula mea taumafa e le aofia ai. O le tele o taumafa paleni e oʻo atu i le 5-6 taimi i le aso. O le aʻoga o le maʻisuka o loʻo faʻamalamalamaina le faiga o le falaoa, e tusa ai ma le tagata maʻi na te tuufaatasia ana meaʻai.

Togafitiga faafomaʻi

O le faafitauli o le filifilia o togafitiga antihypertensive i soʻo se tagata maʻi i le maʻisuka e sili atu ona mamafa i le i ai o le faʻavae autu o le metabolism gaʻo.

Faatasi ai ma fualaau oona ua filifilia i togafitiga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka, o fualaau nei ua filifilia:

  • i le sili atu le aoga e ono mafai ai ona i ai aafiaga laiti,
  • e le aafia ai le metabolism o le carbohydrate-lipid,
  • faʻatasi ai ma le faʻasolosolo ma le lelei o le myocardium.

O inhibitors o le enzyme o le Angiotensin (converters ACE) ma le angiotensinogen II talitane (ARA II) e fetaui ma manaoga mo le saogalemu i le maʻisuka. O le lelei o le inisinia ACE o se aafiaga lelei i le tino o le tino. O se tapulaa mo le faʻaaogaina o lenei vaega o loʻo tuʻufaʻatasia ai faʻamaʻi faʻamaʻi uma o laʻau.

O le ARA II ma sui o le atiata ACE o loʻo faʻaaogaina o fualaau o le laina muamua ole togafitiga mo tulaga maualuga ile maʻisuka.

O faʻatasi o isi fualaau oona e aoga foi mo le togafitia o le maualuga o le gasegase o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O vailaʻau e mafai ona faʻatulagaina o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Tusia e le au tausi maʻi le ausia o taunuuga lelei aʻo faʻaaoga 2-3 sui o vaega eseese. O le tele o taimi e fautuaina e tuʻufaʻatasia le faʻaaogaina o le initaneti ACE ma le asapamide. Faʻatasi ai ma lenei mea, o loʻo faʻaauau pea le sailiga mo isi togafitiga e faʻaleleia ai le lelei o le olaga o se tagata maʻi faapitoa.

Vitio faʻatalanoa

O se aotelega o fualaau mo le maualuga o le toto maualuga ua faatonuina mo le maʻisuka:

O le mataupu o le puleaina o tagata gasegase faatasi ma togafitiga faʻapitoa ma le ala faigata o le maʻisuka e tumau pea lona aoga mo le silia ma le fiaselau afe o gasegase. Na o le tuufaatasia o le togafitiga, tausisia o le onosai, maliu, teena o le ava malosi ma le tapaa, o le pulea lelei ma le ausia o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e fesoasoani e faia ai le togafitiga o le faamai mo le tagata maʻi ma faaitiitia ai le lamatiaga o faafitauli e lamatia ai le ola.

O le maʻi suka - o le a lenei maʻi?

O le maʻi suka e taʻua o le maʻi o le endocrine, ma o le taunuuga o le gaosiga o le inisalini ua faʻalavelaveina. E lua ituaiga o faʻamaʻi - ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua mai i le le lava o le inisalini ona o le faʻaumatia o sela o loʻo i totonu o le pancreas e maua mai ai lenei hormone. O le taunuʻuga o se faʻaletonu atoatoa o le tino e faʻatonutonu ai le kulūkose e aunoa ma le tuʻuina atu o le inisalini mai fafo (injection). O lenei maʻi e amataina i se talavou ma nofo ai ma se tagata mo le olaga. Mo le lagolago i le ola, o aso uma o le iniseti o le inisalini e tatau.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi na maua i se tausaga matua. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i le solia o le fegalegaleaiga o siama o le tino ma le homone e gaosia mai e le pancreas. I le taimi lava e tasi, o le inisalini e faalilolilo e puipuia ai le maualuga o le kulukose, e ui i lea, o siaki e le o nofouta i aafiaga o lenei mea.

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o le soa o le maʻisuka ituaiga 2, talu ai ona o le ituaiga 1 o le maʻi, o le puleaina i aso uma o le inisalini e maua ai le puleaina atoatoa o galuega o totoga taua.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo taʻua o le faʻamaʻi pipisi. E atiina ae ona o le tele o meaʻai, faʻaletonu o le tino, meaʻai paleni. O le iʻuga, ua faʻaleagaina le gaʻo gaʻo-gaʻo-gaʻo, o loʻo i ai le faateleina i le maualuga o le kulukose ma le cholesterol i le toto. O le maualuga o le glucose e taʻitaʻia ai le gasegase o le tino. Faʻatasi ma le maʻisuka faʻamaʻi o le ituaiga lona lua, o le cardiovascular system lea e maua ai le faʻaleagaina i le mea muamua.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona atiaʻe i luga o le mamafa o tagata

Mafuaʻaga o le Maualuga i le Maʻisuka

O le faʻasalaina o le faʻapalepale kullukose e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le tele o faʻafitauli i le galuega a le tino atoa. O le tulaga sili ona lamatia i le soifua maloloina ma le ola o le tagata maʻi e le o le maʻisuka o le ituaiga lona lua lava ia, ae o faʻafitauli o lenei maʻi, e aofia ai:

  • angiopathy
  • encephalopathy
  • nephropathy
  • polyneuropathy.

O se tasi o mea e faʻaleagaina ai le faʻafitauli o le faʻamaʻi ma faʻaleagaina ai le lelei o le soifuaga o le tagata maʻi o le maualuga o le maualuga.

O le maualuga maualuga o le maʻisuka e mafua mai i le tele o mea:

  • solia o le metabolism o le carbohydrate,
  • faʻamausali o le tino i totonu o le tino ma le le lelei o gaʻo,
  • solia o le fausaga o toto toto ona o maualuga maualuga o kulukose,
  • afaina o le tino e siitia ai le avega i luga o le myocardium.

O le faaitiitia o le lagona o le gaʻo i le inisalini e gaosia i le tino o le maʻi e masani lava o se taunuuga o le le atoatoa o le tino. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le mamafa o loʻo i ai, o se tasi lea o mea e mafua ai le atiaʻe o le maualuga o le suka.

I le faaopoopo atu i suiga i le fausaga o toto toto ona o le maualuga maualuga o le kulukose, o le gaioiga le atoatoa o le tino i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e afaina tele i le gaioiga o le tino cardiovascular.

O le mea lea, o le mafuaaga autu o le toto maualuga i le maʻisuka o le soifua maloloina lautele o le maʻi. E tatau foi ona maitauina o le averesi o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 e 55 tausaga, lea na mafua ai ona lamatia le tagata maʻi i le atiaʻe o maʻi cardiovascular.

O le mafutaga o le maʻisuka ma le toto maualuga e mafua ai le tele o tapulaʻa i togafitiga. Filifilia o se vailaau o le toto mo le maʻisuka o se galuega faigata lea e na o se fomaʻi e mafai ona taitaia, talu ai o nisi o fualaau faʻamalosi e mafua ai le faateleina o le suka toto, lea e matautia i se ituaiga o le maʻisuka.

O le maʻisuka e aafia ai le tele o okeni, e aofia ai le cardiovascular system

Aisea e sili atu ai le matautia o le maualuga o le maʻisuka?

O le maʻisuka ma le toto maualuga e lua "faimalaga lemu" o le 21st seneturi. O faʻamaʻi uma e lua e le mafai ona faʻamalolo tasi i taimi uma. O le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai meaai masani ma fuataga e faʻafaigofie ai le metabolism, ma o le maualuga o le toto maualuga e manaʻomia le mataʻituina o le toto maualuga i fualaau.

E masani lava, o le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga e amata i le faateleina o le mamafa i luga o le 140 mm Hg. Afai e le maua e le tagata gasegase isi faʻamaʻi, faʻaaoga togafitiga ma le faʻamalosolo tasi ma se tasi o fualaau faasaina, ina ia aloese mai le atinaʻega o aʻafiaga. O fomaʻi e masani ona taumafai e faʻatuai le taimi e tatau ai ona sui le tagata maʻi i le masani ona faʻaaogaina fualaau faasaina. O le taimi tonu e iloa ai le maualuga o le tikeri muamua e mafai ona taofiofia mo se taimi umi ma le fesoasoani o meaʻai ma taʻaloga. I le maʻisuka, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le alualu i luma i se fua faʻatatau.

O le togafitiga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka i le aso e faapitoa lava. O se mea matautia le tuʻiina o le maualuga o le toto maualuga i le maʻisuka ma fualaau faasaina, talu ai o aʻafiaga i le maʻisuka e matua taua lava. I le taimi lava e tasi, o faʻamalositiga mamafa i le maʻisuka ituaiga 2 o le a faʻateleina vave vave. Afai i se tagata soifua maloloina e mafai ona alualu i luma mo le tele o tausaga, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka e leai se taimi faʻapitoa, o le maʻi e maua le malosi i totonu ole masina. I lenei itu, ua faia e faatonu ai fualaau mo togafitiga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka ituaiga 2 ua maeʻa i le amataga o le maʻi. O le faateleina o le mamafa o le mamafa i le 130 i le 90 i le maʻisuka o lona uiga o le manaomia o fualaau e faʻamaonia ai.

O le maualuga o le toto maualuga mo le maʻisuka e ono lamatia ma le lamatiaga o le atiaeina o tulaga nei:

  • faʻaleagaina o le myocardial
  • faiʻai le faiʻai
  • ogaoga faaletonu
  • Vaʻavaʻai mamao
  • hypertensive encephalopathy.

O faʻalavelave o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka ituaiga 2 e faigata ona togafitia ma, i le tele o tulaga, e le mafai ona faʻafitia. O le sini o le togafitia o le maualuga o le maʻisuka o le tulaga tutusa o le toto ma le toto kulukose. E taua le vave faailoaina muamua le tulaga muamua o le maualuga o le toto maualuga ma ave uma auala tatau e puipuia ai lona alualu i luma.

Ina ia malamalama pe aisea e taua tele ai le amata togafitiga ile taimi, fuainumera o le a fesoasoani. I le averesi, o tagata taʻitoʻatasi uma e maua i le maualuga o le toto maualuga i se tasi o ona foliga.O lenei faʻamaʻi e oʻo atu ai i le vave o le maʻi ma faʻaititia le soifuaga o le olaga i le 7-10 tausaga. O le mauaina o le suka suka i se matua matua e matautia mo faʻalavelave lea e masani ona le mafai ona faʻafitia. E toʻaitiiti tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e oʻo i le 70 tausaga. O le maualuga o le malosi mo le maʻisuka e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faapuupuuina ai le ola ile 5 tausaga. O faʻafitauli cardiovascular i le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ai le maliu i le 80% o mataupu.

O faʻalavelave e le mafai ona faʻasalalau ma e masani ona iu i le oti.

Vaega o togafitiga fualaau faasaina

O vaega autu o le togafitiga o le maualuga o le toto, lea e fetaui lelei i le togafitiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka:

  • mataʻituina le toto maualuga i fualaau faasaina,
  • le tofiaina o togafitiga,
  • aveina o togafitiga e puipuia ai le fulafula,
  • suiga o olaga.

O fualaau o le maualuga o le maʻisuka e tatau ona filifilia e se fomaʻi. O fualaau oona e le tatau ona fegalegaleai ma le maʻisuka fualaau faasaina ua faatonuina i le tagata maʻi e pulea le maualuga ole kulukose o le toto. O le filifiliga o fualaau faasaina e faia e tusa ai ma taiala nei:

  • lelei le pulea o faailoilo o le toto ma le puipuia o ona oso,
  • puipuia o le tino ma le vascular,
  • leai o aʻafiaga o le itu ma le faapalepale lelei,
  • leai se aoga i metabolism.

O nisi fualaau oona mo le malosi o le maʻisuka e mafai ona faaosofia ai le hypoglycemia ma le proteinuria, e pei ona lapatai mai i le lisi o aafiaga e ono tutupu. O nei tulaga e sili ona lamatia mo le maʻisuka ma mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga matautia.

E tatau ona togafitia le toto maualuga i le maʻisuka saʻo. E tatau ona e filifilia fualaau faasaina e faaitiitia ai le mamafa ma taofia ai ona oso oso faafuasei. E taua le maitauina o le toso malosi o le mamafa pe a uma ona ave le pulu o se suega ogaoga mo le cardiovascular system.

Afai o le tagata maʻi e maualuga le maualuga o le toto ma le maʻi suka, o fualaau e inu e faalagolago i le tulaga lautele o le soifua maloloina. I le maʻisuka, o le mamafa o le maʻisuka, e tatau ona ausia le faʻamautuina o le faʻaaogaina o fualaau faasaina. Mo le mafuaʻaga lenei, o loʻo faʻatulagaina ai fualaau faʻamaʻi umi-e faʻamalosia ai le puleaina o le taʻaloga:

  • Faʻailoga a le ACE: enalapril ma toe faʻaaoga,
  • angiotensin II tagata faʻatautaia: Cozaar, Lozap ma Lozap Plus,
  • paʻu o le calcium: fosinopril, amlodipine.

O loʻo i ai i le initaneti ACE le silia ma le 40 aitema, ae mo le maʻisuka, faʻamaonia fualaau e faʻavae i le enalapril. O lenei vailaʻau e iai sona aʻafiaga. O le atiata ACE e faʻaitiitia ai le toto maualuga ma e le faateleina le suka toto, o lea e mafai ai ona faʻaaogaina mo le maʻisuka ituaiga 2.

O le a le afaina ai le faʻaaogaina o le faʻamaufaʻailoga a le Angiotensin II. Cozaar ma Lozap ua faatonuina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, tusa lava po o le a le matua. O nei vailaʻau e seasea faʻaosoina ai aʻafiaga o le itu, faʻamaonia le gaioio ma gasegase le umi, ona e mafai ai ona taofiofia le mamafa e ala i le na o le tasi le laulau o fualaau faasaina i le aso.

Lozap Plus o se fomaʻi faʻatasi e aofia ai le angiotensin receptor blocker ma le hydrochlorothiazide diuretic. A oʻo ina maua se taui gafatia mo le maʻisuka, o lenei vailaʻau o se tasi lea o fualaau sili ona lelei e filifili ai, ae o le maʻisuka tele ma le maualuga o lamatiaga o le gaioiga o le tino, e le o faʻamaonia le fualaau faasaina.

E i ai le lua galuega a le tagata o le kalama - e faʻaitiitia ai le toto ma puipuia le myocardium. O le le lelei o nei fualaau oona, o lo latou vave vave faʻamalosia, o le mafuaʻaga lea e le mafai ona ave i se maualuga maualuga.

O le maualuga poʻo le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e leʻo togafitigaina ma beta-blockers, talu ai o vailaʻau o lenei vaega e aʻafia ai le afaina o le gasegase ma faʻaleagaina ai le hypoglycemia.

Soo se vailaau mo le maualuga o le maʻisuka e tatau ona faatonuina na o lau fomaʻi. O le faufautua o le faʻaaogaina o lenei vailaʻau e faalagolago i le ogaoga o le maʻisuka ma le i ai o faʻafitauli o lenei faʻamaʻi i le maʻi.

Puipuiga o le maualuga

Talu ai o le maualuga o le maʻisuka o se taunuuga tuusaʻo o maualuga maualuga o le kulukose, o le puipuiga e oʻo mai i lalo e faataunuu ai fautuaga uma a le endocrinologist. Faʻaaloalo i le taumafataga, faʻavasegaina o le metabolism e ala ile leiloa o le mamafa, faʻamalosia o fualaau faasaina ma le suka-maualalo o fualaau faasaina - o nei mea uma e mafai ai ona maua le taui tumau o le maʻisuka, lea e itiiti lava le lamatiaga o faʻafitauli.

O le tala o le galuega faasaienisi i le autu "O le maualuga o le maualuga ma le maʻisuka: mataupu faavae o togafitiga"

O le mafutaga i le va o gaʻo ma le maualuga o le maualuga o le toto (AH) ua tosina mai le mafaufau o saienitisi faafomaʻi mo le silia ma le 150 tausaga. O le muamua i totonu o le au tusitala lauiloa na faia se sao taua tele i lenei faafitauli, o igoa ia o R. Bright (1831) ma F. Volhard (1914), o le na faasino i le taua o le faaleagaina o vaa o gaʻo i le atinaeina o le maualuga o le toto ma le nephrosclerosis ma tuuina atu ai se sootaga i le va o fatugaʻo ma AH i foliga o se taamilosaga leaga, lea o fatugaʻo na mafua uma ai le maualuga o le toto ma le tino o le tino. I le limasefulu tausaga talu ai, i le 1948-1949, E.M. Tareev i lana monograph "Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi" ma i mataupu na faʻatalanoaina auiliili ai le gaioiga o gaʻo i le atinaʻeina ma le faʻamaʻiina o le maʻi ma faailoa ai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e pei o le tutoso tutoatasi ma toe faʻamautuina le mafutaga vavalalata o le maualuga o le toto ma le faʻasologa o maʻi. O lenei faʻamatalaga e tumau pea i lenei aso, toe faʻatumu i faʻamatalaga fou i luga o le gaioioioga a le gaʻo i le atinaʻeina o le maualuga o soʻo se genesis. O galuega masani nei a N. Goldblatt ma ona soo, o le faataatiaina o faavae o le malamalama e uiga i le masini endocrine lea e mafai ona faatonutonuina ai le toto toto, suesuega a le A.C. Guyton (1970-1980), o le na faamaonia le matafaioi o le taofiofi o le sodium muamua i le genesis o le maualuga o le toto maualuga, lea na mulimuli ane mauaina le faamautinoaga e le mafaafitia o le "fesiitaiga o le toto maualuga" i le taimi o le fatuina o fatugase mai se fesoasoani foai atu ma le tele o isi. ma isi mea faapena. I le taimi lava e tasi, sa atiae lelei ai e saienitisi le faiga o le fatuina o fatu fatu i le maualuga o le toto, pei

aʻafiaga o aʻafiaga: o le matafaioi o suʻesuʻega o fatuga ma le faʻalavelave o le intracranial hemodynamics - faʻateleina le mamafa i totonu o le gaʻo capillaries (gasegase oona) ma le atinaʻeina o le hyperfiltration - i le amataga o togafitiga o le sclerosis.

Na tuʻuina i Moscou i le aso 20 o Oketopa, 1999, o le seminare-French-Russian seminar i luga o le faʻasologa o le "Faʻasaʻo maualuga ma fatuga" na aoteleina ai taunuʻuga sili ona lata mai o saienisi i lenei vaega taua o vailaau i totonu.

Na auai le semina i taʻitaʻi taʻitaʻi saienitisi mai Rusia ma Farani ma sili atu i le 300 tagata tomai faapitoa mai nephrologists, cardiologists, ma fomaʻi lautele mai isi aai o Rusia. I lauga na faia i le semina, na faʻamaonia mai ai e le polofesa mai le ofisa faʻataʻitaʻi faasaienitisi Farani (Paris, Reims, Lyon, Strasbourg) ma Moscow tulaga sili ona faigata o lenei faafitauli. O fomai na auai i le semina na auai ma le naunautai i talanoaga, lea na faamamafaina ai le taua o le autu ma le umi o le lauga.

Matou te momoli atu lo matou lotofaafetai i le au failauga o le lauga lea sa mautinoa le manuia o lenei mea na tupu, faapea foi ma le lagolago lautele, Nozra1, mo la latou lagolagosua ma le faatulagaga o le mea na tupu.

Polofesa. I.E. Tareeva Prof. Z. SapaY Prof. Prof. I.M. Tiute

HYPERTENE FAʻAMATALAGA MA LE TAGATA MELLITUS: MATAUPU FAAVAE O LE TAITAI M. V. Shestakova

HYPERTENE FAʻAMATALAGA MA LE TAGATA MELLITUS: MATAUPU FAAVAE O TULAGA

O le maʻisuka ma le maualuga o le maualuga o le maʻi maualuga e lua faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi ma se malosi faʻamalosi faʻamalosia le faʻaleagaina o le aafiaga ua faʻatonuina vave e faasaga i le le faʻaaogaina o le maʻisuka.

DIABETIC KIDNEY DISEASE

1) GALUEGA LOTO

Faʻaitiitia le Na * ma le Liquid Faʻamalosi

ITD i le lotoifale

(1 Na *, Ca "i le puipui o toto toto /

Fuafuaga 1. O le togafitiga o le maualuga o le maualuga i le IDDM. ASD - renin-angiotensin system, OPSS - vascular vascular lautele

ft Sympathetic & Reabsorption Faʻatasiga o Na * ma Ca "Proliferative

Na * ma le vai i le puipui o le vaa 1_

ft

pe fia ni gaioiga o loʻo aʻafia ai: fatu, fatugao, vaʻa faiʻai, vaʻa. O mafuaʻaga autu o le maualuga o le tino ma le tino i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e aofia ai: faamai o le fatu fatu, faʻaleagaina o le myocardial, faalavelave faʻafuaseʻi, Na maua ai o le faateleina o le toto o le toto diastolic (ADC) mo le 6 mita RT. Art. faʻapupulaina le lamatiaga o le fatu fatu faʻamaʻi fatu e 25%, ma le aʻafiaga o le paʻu - e 40%. O le fua o le taofiofia o le taofiga o le taofiofi ma le maualuga o le toto maualuga e faateleina ai le 3-4 taimi. O le mea lea, e matua taua lava le vave iloa ma suʻesuʻeina uma le maʻisuka ma le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka ina ia mafai ai ona faʻatonu togafitiga talafeagai i le taimi ma taofi le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga faʻafomaʻi.

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e aofia ai le maʻi o le maʻisuka ma le non-insulin-dependent (IDDM) type II o le maʻisuka. I tagata gasegase ma le maʻisuka ituaiga I, o le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le toto maualuga o le maʻisuka nephropathy (Fuafuaga 1). O lona vaega e tusa ma le 80% o isi mafuaʻaga o le faʻateleina o le toto. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga P, i le 70-80% o mataupu, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka, ma e na o le 30% e maua ai le maualuga o le toto maualuga ona o le faaleagaina o fatuga. O le pathogenesis o le maualuga i le NIDDM (ituaiga II o le maʻisuka) o loʻo faʻaalia i le Fuafuaga 2.

Fuafuaga 2. Faʻafitauli o le toto maualuga i le NIDDM.

FUAFUAGA O LE HYPERTENSION TULAGA

I SUGAR DIABETES

O le manaʻomia mo togafitiga faʻasalaga faʻasalaga i tagata maʻi e maua i le maʻisuka, e le masalosalo. Ae ui i lea, o le maʻi suka, o se faʻamaʻi faʻatasi ma se faʻalavelave tuʻufaʻatasia o le faʻafitauli ole gasegase ma le tele o togafitiga ole tino, o loʻo iai ni fesili mo fomaʻi.

• O le a le maualuga ole toto e tatau ona amataina togafitiga?

• O le a le maualuga e saogalemu e faʻaitiitia ai le toto ma le diastolic toto?

• O a fualaau faasaina e tatau ona faatonuina mo le maʻisuka, ona o le natura masani o le maʻi?

• O a ni tuufaatasiga o fualaau faasaina e taliaina i le togafitiga o le maualuga o le maʻisuka?

O le a le maualuga o le toto maualuga e tatau ona amata e tagata ma le maʻisuka?

I le 1997, le ono fonotaga a le Komiti a le National United States mo Diagnostics, Prevention, ma le Togafitiga o le Totogi o le Toto i luga o le toto, na iloa e faapea, mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le maualuga o le toto maualuga mo vaitausaga uma lava e tatau ona amata ai le togafitiga o le toto toto (ADS) o le sili atu i le 130 mmHg . Art. ma ADD> 85 mmHg. Art. E tusa lava pe sili atu le tele o nei tulaga faatauaina i tagata mamai e maua i le maʻisuka e faateleina ai le lamatiaga o faalavelave faale-cardiovascular e 35%. I le taimi lava e tasi, na faamaonia ai o le faʻamautinoaina o le toto maualuga i le tulaga tonu lava lenei ma o loʻo i lalo ei ai le tino moni o le organoprotective effect.

O le a le maualuga o le toto diastolic e saogalemu e faʻaitiitia?

Talu ai nei lava, i le 1997, ua maeʻa ai le suʻesuʻeina o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga. Taumafai le 'auʻaunaga filifilia filifiliga.

2) faʻataʻitaʻiga faʻafoe masani,

3) faʻaitiitia le mamafa,

4) faʻaaogaina lelei o le ava malosi,

5) taofi le ulaula,

6) o se faʻaitiitia o le faʻafitauli o le mafaufau.

O lisi uma o loʻo le lisiina atu

E mafai ona faʻaaogaina metotia o le faʻamalosi o le toto e avea o se faʻamalositino tutoatasi i na o tagata taitoatasi e iai le toto totoga (faatasi ai ma le faateleina o le toto maualuga o le sili atu i le 130/85 mm Hg, ae le sili atu i le 140/90 mm Hg). O le leai o se aafiaga o fuafuaga na faia mo le 3 masina poʻo le faʻamaoniaina o tulaga maualuga o le maualuga o le toto ma le toto maualuga i tagata e maua i le maʻisuka, e manaʻomia ai le faʻaopoopoga vave o togafitiga e le o togafitiga faʻasoifua maloloina.

Le filifiliga o fualaau faʻasaina mo le maʻisuka.

O le filifiliga o le togafitiga o le maʻisuka e le faigofie, talu ai ona o lenei maʻi ua mafua ai le tele o tapulaa i le faaaogaina o se fualaau faasaina, ona o le fusi o ona aafiaga itu, ma, i luga o mea uma, o lona aafiaga i luga o le gaʻo ma lipid metabolism. E le gata i lea, pe a filifilia le vailaau e sili ona lelei i fualaau oona i se tagata gasegase i le maʻisuka, e tatau lava ona talafeagai ma mafaufauga faʻalavelave faʻalavelave. O le mea lea, o fualaau faʻamalosi e faʻaaogaina mo le togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona fetaui ma manaoga faʻapitoa:

a) iai le maualuga o le malosi o le malosi ma le itiiti ifo o aʻafiaga,

b) e le solia le carbohydrate ma le lipid metabolism,

c) umia meatotino faʻaleagaina ma faʻaleagaina,

d) e le faʻaleagaina le ala o isi faʻafitauli (e le o vascular) o le maʻisuka.

I le taimi nei, o vailaau faʻaonaponei faʻaonaponei i totonu o maketi ma falemaʻi faʻavaomalo o loʻo faʻatusalia e ni vaega autu se fitu. O nei vaega o loʻo lisiina i le laulau.

Vaega faʻaonapo nei o vailaʻau faʻasaina

Igoa o le vaega o fualaau faasaina

Faʻatonuga o vailaʻau faʻapitoa

Angiotensin II Receptor Antagonists

FUAFUAGA. Mai lenei vaega o fualaau faasaina mo le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e sili atu ona fiafia i le gasex, furosemide, uregit) ma le thiazide-like drugs (i le ogatotonu o Arifon ma le xipamide - Aquaphor). O nei vailaʻau e leai se maʻisuka, e le faʻaleagaina le metabolism lipid, ma maua ai foi se aoga aoga i le renal hemodynamics. O nei fualaau faasaina e mafai ona faʻataʻitaʻiina i tagata gasegase e le masani ai. O togafitiga o Thiazide e le fautuaina ona o le faʻaʻailoa o le maʻisuka, o le aʻafiaga i le lipid metabolism ma le malosi e faʻaleagaina ai le leo o le hemodynamics.

BETA-BLOCKERS Faʻasoa i le togafitiga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e tuʻuina atu i peta-blockers (atenolol, metoprolol, betaxolol, ma isi), lea e lelei le taofiofia o le toto e aunoa ma le afaina o le gaʻo ma le lipid metabolism.

ALPHA-BLOCKERS. Alpha-blockers (prazosin, doxazosin) ei ai le tele o tulaga lelei i luga o isi fualaau oona e tetee atu i aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma o latou aʻafiaga. O lea la, o nei vailaau e le gata e le solia ai le lipid metabolism, ae, i se isi itu, faaitiitia le atherogenicity o le toto toto, faaitiitia le lipoprotein cholesterol ma triglycerides. E le gata i lea, o le poloka o le pikalama e toetoe lava o le vaega e tasi o le faʻailoga muamua,

fualaau faasaina lea e mafai ona faaitiitia ai le tui o le inisalini, i se isi faaupuga, faateleina le lagona o gaʻo i le gaioiga o le inisalini. O lenei aafiaga e matua taua tele mo le faʻaaogaina i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga II.

Ae peitai, e tatau ona faʻaaogaina faʻamaʻi-pikapa i tagata gasegase i le vaʻaia (orthostatic), lea e mafai ona faʻateleina e ala i le faʻaaogaina o lenei vaega o vailaʻau.

FUAFUAGA O AOAOGA FAAVAE. I le taimi nei, o vailaʻau faʻatoʻaga-faʻamalositino (clonidine, dope-git) ona o le i ai o le tele o aʻafiaga o aʻafiaga (aʻafiaga o le aʻafiaga, o le tuumuliina o aʻafiaga, ma isi mea) e le faʻaogaina mo togafitiga tumau o le maualuga. E fautuaina i latou ia faʻaaogaina na o le taofia o ni faʻalavelave maualuga. O fualaau tuai o gaioiga tutotonu na suia e se vaega fou o fualaau oona - agonist 1., - imidazoline receptors (moxonidine "Cint"), e le o iai nei aafiaga.I se faaopoopoga, o se vaega fou o fualaau faasaina e mafai ona aveesea ai le inisalini ma, o le mea lea, faaleleia atili ai le gaosiga o le gaʻo, ma mafai ai foi ona faaosofia le sosolo o le inisalini e puuna peta o le pancreas.

TALAFAASOLOPITO ANTAGONISTS. O vailaʻau o le vaega o le anatea (calcium channel blockers) e le afaina ai le gaʻo gaʻo ma le lipid metabolism (o le mea lea, e le mafai ona faʻaaogaina), e mafai ona faʻaaogaina e aunoa ma le fefe ma le malosi tele o tagata mamaʻi ma le maualuga o le maʻisuka. Ae ui i lea, o le filifiliga o fualaau mai lenei vaega mo le maʻisuka ua fuafuaina e le gata i la latou gaioioiga gaioiga, ae faapena foi i le mafai gafatia e faatino ai se totoga o le toto. O faʻataʻitaʻiga o vaega eseese o loʻo i ai le gaioiga le talafeagai ma le gaioiga faʻapitoa. O faʻataʻitaʻiga o le nondihydropyridine series (verapamil ma le diltiazem group) o loʻo i ai se puipuiga faʻalauiloa i le fatu ma fatugaʻo, lea o loʻo faʻaalia i se faʻaitiitia iloga o le hypertrophy o le ventricular agavale, o se faʻaitiitia o le proteinuria, ma le faʻamautuina o le galuega toe faʻaleleia. O le dihydropyridine o le Ca (o se vaega o le umi le gaioiga o le nifedipine: amlodipine, felodipine, isradipine) e le o taʻua, ae o mea puipuia foi e puipuia. O le nifedipine puupuu, i se isi itu, ei ai lona aafiaga leaga i le loto (mafua ai le gaoi a le gaoi ma le arrhythmogenic aafiaga), ma i luga o fatuga, faaleleia le proteinuria.

O le mea lea, i le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka

Tuua Lau Faamatalaga