Maualuga maualuga o le toto maualuga: mafuaaga, faailoga, togafitiga

O faafitauli o le toto maualuga e masani i le toatele oi latou e liliu atu i fomai mo se fesoasoani. O i latou e seasea asiasi atu i falemaʻi faʻapitoa e iai foi nei faafitauli, ae mo le taimi nei latou te le o iloa. I le taimi nei, o le siʻitia po o le faʻaitiitia o le toto maualuga e afaina ai le tino atoa ma afaina ai tulaga ogaoga, e aofia ai le lamatiaga o le ola. O le mea lea, e taua i tagata uma e iloa lelei o latou numera masani. Aemaise lava, e taua le malamalama pe o le a le maualuga o le mamafa o le tautalaga, o mafuaaga o le faʻaitiitia ma pe aisea e le mafai ai ona e fesoʻotai atu i le suiga o lenei faailoga e aunoa ma le gauai.

Maualuga maualuga - o le a le uiga

O fua o fua o le mamafa o le toto e faamauina pea i ni numera se lua. O le mea muamua e atagia mai ai le mamafa o le tino, i le olaga i aso faisoo e taʻua o le pito i luga, ma le lona lua - diastolic, a le o lea - maualalo ifo le mamafa. Systolic e faʻamautu i le taimi o le tuliesea e le fatu i le mata o le vaega o le toto oi ai. Diastolic - i le vaitau o le malologa atoatoa o le fatu maso. O le toto maualuga o le toto e faalagolago lea i le masini vascular ma le toto i totonu o le toto.

O le tuaoi o le mamafa maualalo ifo i lalo ifo o le 90 mm Hg. St. .. O fuainumera o loʻo i luga o loʻo faʻaalia ai le faateleina o le diastolic pressure ma o se suʻesuʻega e talafeagai e faʻamautinoa ai lona mafuaʻaga. I tulaga ogaoga, faʻafesoʻotaʻi le mamafa e maualuga luga atu o le 110 mm RT. Art ..

Le maualuga o le toto maualuga i le diastole o se faamaoniga lea

  • o le myocardium e leʻi atoatoa le toʻa,
  • toto toto ua i ai i se tulaga o le faateleina o le leo,
  • o le aofaiga o le felafolafoai o le toto e faapea o le tino ua sili atu ona mamafa.

Paʻu maualalo: faʻalaʻau poʻo le fatu

O le malosi o le systolic ma le diastolic e masani foi ona masani, ae e le o saʻo, e taʻua o le fatu cardiac ma le taʻi, i le faasologa. Cardiac - systolic, aua e faalagolago i le malosi o le vaʻaia o loʻuocardial.

O le pito maualalo (diastolic) o le "lafoaʻi", aua e faalagolago i le leo o vaʻa, lea e aʻafia i se mea faapitoa - e faʻamaloloina e fatugaʻo fatuga. O togafiti o gaʻo, faʻalavelave i le gaosiga o le renin ma le angiotensin, e oʻo atu ai i se suiga o le toto toto. O le mea lea, faatasi ai ma le faʻateleina o le faʻaitiitia o le mamafa, o le a vave ona faatonuina e fomaʻi se suʻesuʻega o le polokalama urinary.

Mafuaʻaga o le Toto Maualuga Maualuga

Mo le taimi muamua e maitauina ai o le mamafa o le diastolic e faʻaititia, e tatau ona toe faia fua i taimi eseese ma i lalo o isi tulaga. Afai e le o maitauina le faʻamautuina, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo suʻesuʻega ma mo fautuaga ile toe togafitiga.

O mafuaʻaga autu o le faateleina o le mamafa o le mamafa e fesoʻotaʻi ma le faʻalauteleina o le leo o arteries, o se faʻaitiitia o latou gaioiga ma le vavalalata o le lumen. O faafitauli nei e tupu ai lenei aafiaga:

  • fatu faʻamaʻi ma se faʻaitiitia o le toto na mafua ona o le atherosclerosis o le fafagaina o meaʻai, faʻamaʻi inflammatory o le tino fatuga (e pei o le glomerulonephritis), tuma fatu,
  • togafitiga o le vevela, e oʻo atu ai i le faʻaopoopoga o hormones e faʻagaoioia ai le faʻaogaina o le manava o le tino, lea e faʻalauteleina ai le leo o laʻau,
  • ulaula - mafua ai se vavalo umi o maʻa,
  • ava malosi - pe a faʻasauāina, "faʻavaivaia" ia vaʻa e masani ona faʻavalea taimi ma le malologa, lea e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le tau, faʻasalaina o toto toto ma le atiaʻe o le atherosclerosis i totonu,
  • atherosclerosis - vavalalata o le lumenia o vaʻa toto ma le faʻaitiitia o le faʻaogaina o puipui,
  • afaina o le namu, e mafua ai le faʻavauvau o aʻa o le aʻa, e mafua ai foi le faʻavave o le gaʻo,
  • popolega - o le tuʻuina atu o le adrenaline i totonu o le toto e mafua ai ona faʻailogaina e vaa.

O le vaega lona lua o mafuaʻaga e mafua ona o le faateleina o le toto i totonu o le tino o le tino, lea e mafua ai le tele o le tino ma le le mafai ona gaogao atoatoa le muscle i le taimi o le diastole. Taʻitaʻi i lenei mea

  • faʻamaʻi fatu, pe a faʻalavelave le faagasologa o le aveeseina o salts mai le tino, ma o se taunuuga, o le vai e amata ona nofo,
  • afaina o le endocrine, i lalo o le aafiaga (mo se faataitaiga, faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le maualuga o le aldosterone) o loo i ai se tuai i sel o le sodium ma le faateleina o le suavai,
  • faateleina le faʻaaogaina o meaai mama,
  • o le gaogao ma le ola le mama e taʻitaʻi atu ai i le edema.

Maualalo le maualuga o le toto maualuga - mafuaʻaga e faʻalogo ai le leo

O se faʻatelega o le episodic i le faʻasolosolo o le diastolic, e faʻatasi pe leai foi i faʻamaoniga o le mafatiaga ogaoga:

  • tiga o le ulu
  • vavao
  • paʻu
  • faʻanoanoa o le pusa, popole
  • afu malulu.

O se taimi lenei e tilotilo ai i lou tino ma fai ai ni puipuiga mai le maualuga maualuga.

Afai o loʻo i ai pea le toto maualuga o le toto diastolic ma maualuga - e sili atu ma le 110 mm RT. Art., E sili atu ona aoga le tausia lelei o lou soifua maloloina - asiasi atu i se fomaʻi, faia o se suʻega o suʻega ma iloiloga i lana fautuaga ma le togafitiga o le faʻamaʻi na mafua ai le faateleina o le mamafa.

Afai e le faia lenei mea, o le faateleina o le faʻaleagaina o le faʻamaʻi o le a mafua ai le faaleagaina le gaogao ma le faʻaaogaina o mea faigaluega o le vascular system, lea e ono mafua ai le paʻu, fatuga o le fatu, le toilalo o soo se okeni.

Faʻateleina le maualalo ifo i luga ole maualuga

O lenei fua faatatau o faailoilo ua taʻua o le maualuga o le diastolic hypertension. E manino le faʻaalia o le i ai o faʻamaʻi i totonu o le tino. I totonu o se tagata soifua maloloina, o le a faʻasolosolo i le taimi e tasi i le tasi itu, sei vagana ai tagata taʻaalo ua aʻoaʻoina, o loʻo i ai le faʻateleina o le malosi o le tino e mafua ai le faʻaitiitia o le mamafa o le diastolic.

Maualuga maualuga o le toto maualuga: mafuaʻaga e faʻaitiitia ai e aunoa ma ni fualaau

E mafai ona aʻafia le maualuga o le diastolic pressure e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau. Ae e le o lona uiga e aoga le taulimaina o oe lava ia. O se fomaʻi atamai o le a mafai ona fautua mai le fua saʻo o fuataga e puipuia ai le maualuga o le diastolic, i le amanaʻiaina o uiga patino o le tagata maʻi.

Ina ia taofi le osofaiga, latou te fautuaina atu ia faiga e mafai ona faia i le fale:

  • malulu malulu i tua o le ua ma le tagata maʻi o loʻo feagai ma lalo
  • teuteuga ma mea e faʻaleagaina ai tinawort, valerian, oregano, hawthorn, peony, faaputuga otaota o otaota,
  • faʻaitiitia le maualuga maualuga o le mamafa o le a fesoasoani i le faʻaogaina o pine pine.

O le taua tele mo le faʻamautuina o le mamafa o le diastolic e

  • o se suiga i le faiga o mea taumafa ma le tuufaatasiga ona o le faateleina o le vaevaega, o le faaitiitia o le tele o masima, falaoa ma pusa ua uma ona faaaogaina, teenaina o meaʻai gaʻo ma ulaula, filifilia mo se taumafataga o fualaau faisua, iʻa,
  • tapulaʻa poʻo le maeʻa le faʻaaogaina o le ulaula ma inu ava malosi,
  • aofia ai i le faiga faʻavaomalo o le faʻatinoga faʻaletino masani - savali, aʻoaʻoga faaletino,
  • Massage
  • aʻafiaga i luga o mataʻaga (mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i lalo ifo o le pito i lalo poʻo le laina mai le talipupuni i le tamaitusi),
  • faʻatoʻa togafitiga.

Maua maualuga le toto maualuga: pe faapefea ona togafitia

Ole togafitiga o le maualuga o le diastolic e tatau ona faia e se fomaʻi, talu ai le le pulea lelei o vailaʻau faʻasaina e mafai ona afaina ai le tino.

I le togafitiga, o vaega nei o fualaau faasaina ua faaaogaina:

  1. Beta poloka. Latou te faatapulaaina le aafiaga o le adrenaline i le fatu, lea e mafai ai ona malolo atoatoa le myocardium i le taimi o diastole. Faʻailoaina i togafitiga o le tino.
  2. Paʻu o le kesi. E taofia le calcium mai le ulu atu i sela, lea e mafua ai le vasodilation ma le malolo filemu i totonu o le fatu.
  3. ACE inhibitors - angiotensin-liua le enzyme. Faʻaititia le faʻamaʻi o le angiotensin i le toto. O le taunuuga o le vasodilation.
  4. Diuretics. Faaitiitia le aofaʻi o le felafolafoai o le vai i totonu o le tino, faʻamalieina le fulafula.
  5. Sympatolytics. Galue i luga o le leo o gaioiga lautele.

O le vave lava e mafai ona iloa ai faafitauli i le toto, o le sili atu ona aoga o le foia, o le sili atu lea o le a mafai ona puipuia ai suiga vascular e le mafai ona suia, e lamatia ai le ola maloloina o le tino atoa. Mo le puipuia, e naʻo le tatau ona fuaina i taimi taʻitasi le mamafa o le toto ma afai e aluese mai le masani, ia faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai.

Aisea e faʻaititia ai le toto maualuga - mafuaʻaga o togafitiga

O le malosi o le diastolic e sili atu ona mausali ma tumau nai lo le fesuisuiaʻi. E i ai le tele o mafuaʻaga e mafua ai ona faʻaitiitia le toto maualuga, e aofia ai le vavalalata o vaʻa toto, faʻaitiitia le elasticity o vaʻa toto, ma le gaioiga o le fatu.

O mafuaʻaga autu mo le faʻaitiitia o le mamafa i luga o le maualuga e aofia ai le taua o le atherosclerotic o le toto toto, faʻaitiitia le gaosia o hormones thyroid, fatu ma / poʻo le toilalo, myocarditis, cardiomyopathy, cardiosclerosis.

Le togafitiga aupito sili ona lelei mo le maualalo o le toto maualuga i le uluaʻi faʻasolosolo diastolic i se tagata ei lalo ifo o le 50 tausaga le matua i le leai o se talaʻaga o faʻamaʻi tuga.

O tulaga lamatia mo le faateleina o le mamafa o le mamafa o le: gasegase o le gaosiga, o le i ai o masani leaga, o le mamafa, mamafa o le tino ma le mafaufau, o le olaga ola, o mea e lamatia ai galuega.

O mafuaaga mo le tuufaatasiga tuufaatasi i le malosi o le toto ma le diastolic e mafai ona avea ma toto maualuga, faateleina le gaosiga o hormones o le thyroid, faateleina le manaia o le tino, glomerulonephritis, le ogatotonu o le atherosclerosis, le mautonu tele o le mafaufau, tulaga faigata i taimi uma, pisitary neoplasms, vevela intervertebral, faapea foi le taumafaina o le soona meaʻai suamalie. I tamaitai, o le faateleina o le mamafa e mafai ona matauina i le tuai o le maitaga, lea e matautia mo le atinaʻe o gestosis. E masani lava, o le toto maualuga e tulai mai i le moa.

E faapefea ona faaalia

O se faʻaopoopoga i le maualuga o le mamafa e sau faatasi ma le ulu o le ulu ma le taoto ma le vomiting. Afai i le taimi lava e tasi ua maualuga le toto maualuga, ona masalomia lea o le maualuga o le toto maualuga. O lenei faafitauli e iloa ai ia lava:

  • faaitiitia galuega
  • vaivai ma le le fiafia,
  • popolega
  • faʻateleina le sosolo
  • vaivaiga ma le gaioiga
  • lagona o lagona
  • tatagi i taliga
  • vavao
  • faʻanoanoa vaaia.

Faʻavavega faʻasalaga i le tino e manaʻomia ai le mataʻituina pea o faailoga.

O lenei mea o le a mafai ai ona e maitauina se faʻalavelave maualuga i le taimi, lea e mafai ona tupu ai le mamafa ma le vevesi o le vevela i le mafaufau.

Fesoasoani Muamua

Afai o le mamafa maualalo e 90 pe sili atu foi, e tatau ona fuafua le mafuaʻaga o le faafitauli. Faʻatasi ai ma le faʻateleina o faʻataʻitaʻiga e tatau ona valaʻau i se falemaʻi.

Aʻo leʻi oʻo mai o ia, e tatau ona faʻamautu le setete. Ina ia faia lenei mea, taoto i lalo i le moega ma faapipii le aisa i itu uma e lua o le ua. Taofi le malulu i luga o le tui vavalalata mo le itiiti ifo ma le afa itula, ona faʻafesoʻotaʻi lea o le mea faʻafefe.

Paʻu maualalo

O le malosi o le systolic na mafua ona o le vavaeeseina o le ventricle agavale o le fatu i le taimi o le faamasaaina o le toto i le mata. O le faailoga maualalo (diastolic) o le toto maualuga e faalagolago i le mamafa i luga o puipui o vaʻa, lea e tupu ona o le malologa o le fatu ma tuusaʻo tuusao i le leo o puipui o le aʻau. I se tulaga masani i se tagata soifua maloloina, o le toto totoga o loʻo taofia i totonu ole 110-140 mm Hg. Art., O le masani o le diastolic value is 60-90 mm RT. Art. O le tele o nei fuainumera i vailaau faafomai ua faamatalaina o le maualuga o le maualuga.

O le a le maualuga o le mamafa?

I totonu o tagata, o le maualuga o le toto maualuga e fuafuaina e numera lua - o le pito i lalo ma le pito i luga. O le faailo (systolic indicator) o le toto na totoina i le taimi o le faʻalavelaveina o le muso o le fatu. O le tau maualalo e taʻu mai ai le maualuga o le malolo o maso o le fatu ma e nafa ma le masini vascular. O lenei toto maualuga ua taua foi o le toefa, aua o le tino o lenei okeni e faalagolago i lona masani.

Faʻateleina le mamafa o le diastolic (o nisi taimi e sili atu i luga o le 95 mmHg) o loʻo faʻaalia ai le le atoatoa lea e tupu i totonu o le tino. O lenei tulaga e manatu e le lelei pe afai o le faailoga e maualuga 90 mm RT. Art. ma e le o alu i lalo mo se taimi umi. I le taimi lava e tasi, o se laʻititi laʻititi o le mamafa i le aso atoa ua manatu e mafai ona faatagaina, talu ai e mafai ona mafua ai le tino, lagona faʻalagona ma popolega faʻafuaseʻi.

O mafuaʻaga e mafua ai le mataʻituina o le toto maualuga, e matua eseese lava, ae o le tele o le faʻasolosolo faʻasolosolo e tupu mai i le talaaga o isi faʻamaʻi o loʻo iai. O le mea lea, pe afai o se tagata ua faʻateleina le toe faʻaosoina i le 120 mm RT. Art. - Faʻaalia ai le i ai i le tino o soʻo se soliga. O le faateleina o le maualalo o le toto maualuga e mafua ona o:

  • mamafa tele
  • genis predisposition
  • maualalo le tino,
  • tulaga le mautonu mafaufau-lagona,
  • e tele naua le masima,
  • leaga leaga (ulaula, ava malosi, vaisu fualaau faasaina).

E ese mai i le lisiina o mafuaaga o se natura masani, ei ai isi mafuaaga mo le maualuga maualalo maualalo. O le faʻaosoosoina pea o le fua faʻasolosolo faʻasolosolo e mafai ona faʻaalia ai le i ai o le:

  • faʻamaʻi fatu
  • o le leai o se tulaga,
  • mea e le afaina,
  • neoplasms i le grenalal gland, i luga o le pituitary gland,
  • togafitiga o le cardiovascular system.

O mafuaʻaga mo le faʻateleina i lalo i le taimi e tasi ma le maualuga o le toto

Afai e faʻateleina le toto maualuga ma le pito i luga (mo se faʻataʻitaʻiga, o se mamafa o le 130 i le 100 mmHg), o le tagata maʻi e mafai ona i ai ni faaletonu o le fatu fatu, aorta, arrhythmia, tele gaioiga masani. O le faʻatupulaia tutusa o le numera o le toto maualuga atonu e mafua ona o:

  • hyperthyroidism (faʻaleleia le gaosiga o hormones),
  • tausaga matua (i le matua, o le maualuga o le toto o le toto ua faateleina ona o le le lelei o le fatu, ma le maualalo e mafua mai i vaʻavave),
  • se tuufaatasiga o maʻi eseese (mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagata maʻi i le taimi lava e tasi o loʻo i ai le maʻi vascular ma le faʻamaʻi o le valve).

Mafuaaga o le Maualalo o le Toto i le Fale i Fafine

O se faʻaopoopoga o le fua faʻasolosolo faʻasolosolo e fesoʻotaʻi ma mea eseese. I le tusa ma le kuata o fafine, o mafuaʻaga o le maualuga maualuga e mafua ona o le i ai o le mamafa o le mamafa, maualalo le tino, ma faʻalavelave masani. I nisi tulaga, o le maualalo o le toto maualuga e maualuga ona o maʻi o le endocrine poʻo le fatu fatu fatu. O le faʻasologa o le diastolic e mafai ona faʻatupulaʻia uma i tagata matutua ma i teineiti, ao le mafuaʻaga o le faʻaeseesega atonu e le faʻamamafaina (e fai ma tulafono, pe afai e le faʻaalia e le tagata gasegase maʻi).

O le a le maualuga maualuga o le toto maualuga

O mea sese laiti mai le masani e mafai ona faauigaina o le tagata maʻi e maua lona gasegase pe maua pathoces. O nei mea e masani ona mafua ona o suiga o tausaga i le tino. E taua le malamalama o le maualuga maualuga o le mamafa e lamatia ai le soifua maloloina o le tino atoa. O se maualuga maualuga maualuga o le diastolic totoga o lo o lamatia ai:

  • maʻi le atoatoa,
  • afaina toto i le faiʻai,
  • o le mama o le fatu toto toto,
  • ofu faigofie ma loimata o le tino,
  • toto toto
  • faateleina le aʻafiaga o le paʻa, faʻaleagaina o le myocardial, atherosclerosis,
  • faʻaitiitia i le tino vaaia, faʻasalaga o maʻi faʻasolosolo.

Faʻafefea ona faʻaititia le maualalo ifo

E lua auala autu o le togafitia o le maualalo o le toto maualuga - o le faaaogaina o fualaau faasaina ma togafiti a tagata i togafitiga. I taimi faanatinati, e fautuaina e filifili mo le filifiliga muamua, pe a vave ona tulai mai le toto toto toto.Afai o loʻo i ai se faʻalautelega faʻatupulaia i lalo ifo o le mamafa, e mafai ona e faia togafitiga. Ae ui i lea, e na o se fomai faapitoa e mafai ona fuafua auala e togafitiga ai togafitiga, talu ai ona o le tagofia e le tagata lava ia e mafai ona oo atu ai i le faateteleina o le faafitauli. Aʻo leʻi amataina togafitiga, e taua le faia o se suʻega e fuafua ai mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻi.

Vailaau

O le mataupu autu i le togafitiga o togafitiga, o le faʻaumatia lea o mea e mafua ai le physiological e mafua ai le faateleina o le maualuga o le toto toto. Ina ia faʻaitiitia le malosi o le diastolic, e faʻamaonia e fomaʻi nei vailaʻau:

  1. Beta poloka. Latou te fesoasoani e faʻamaonia le faʻamalosi toto e ala i le faatonutonuina o galuega a le loto. I lalo o le faatosinaga o nei vailaʻau, ua faʻaitiitia ai le matelaina o le okesene, ona o le mafuaʻaga o le malologa musika. O le taunuuga o le toe faʻaleleia o le muscle o lenei okeni o le faʻamautinoaina o le malosi o le toto ma le faʻaitiitia o le mamafa i se tapulaa masani.
  2. Paʻu o le kesi. Faʻamataʻu le gaosiga o le renin, lea e faigata ona gaosia i le le atoatoa. Togafitiga ma nei vailaʻau o loʻo faʻatinoina i le i ai o se tulaga maualuga o le maualuga o le toto maualuga poʻo le maeʻa ai o le faʻataunuʻu o le myocardial.

O le maualuga o le maualuga o le mamafa - o mafuaʻaga ma togafitiga o tagata taitoatasi mo tagata maʻi - e le mafai ona le amanaiaina, aua e oʻo atu ai i le atinaʻeina o maʻi matuia ma mafai ai ona matuia leaga ai le soifua maloloina o se tagata. Ina ia togafitia le maʻi, e mafai e fomai ona faatonuina nei fualaau faasaina:

  1. Concor. Ole fualaau o le peta-blocker group e faʻaitiitia ai le maualuga o le toto maualuga, faʻamaonia le fua o le fatu ma le fatu fatu. O le gaioiga malosi o laumei o le bisoprolol hemifumarate. E mafai e le Concor ona faʻaitiitia le faʻamalosia o le okesene o le muso o le fatu, ma le togafitiga faaumiumi ma fualaau e taofia ai le angina o le angina ma le atinaʻeina o le faʻaogaina o le myocardial infarction. Faʻateleina le vailaau faʻasaina i lona saoasaoa o le gaioiga: o le togafitiga faʻapitoa e iloagofie lava i le 1-3 itula i le maeʻa ai o le fualaau faasaina, aʻo gaʻo atoatoa ile toto. O le le lelei o togafitiga ma Concor - o le taofi malosi o lona aoga e oʻo atu ai i le ogaoga o le faʻataunuʻu.
  2. Carvedilol. O le fualaau faasaina e maua mai i le vaega o tagata e le filifilia-beta-blockers. O le Carvedilol e mafai ona faʻaaogaina e pei o le monotherapy, ae i tulaga ogaoga o le maualuga o le toto maualuga, e togafitia i latou i le tuufaatasiga o le aano o le calcium, diuretics, inhibitors ACE, ma sataris. O le lelei o le vailaau oona o se paleni lelei o ona vaega taua i le vaega o meaʻai, ae o le bioavailability of drug is about 25-30%. Vailaau itiiti - e le mafai ona ave faʻatasi ma le toilalo fatu.
  3. Verapamil. O fualaau lelei e fesoasoani e faʻaitiitia ai le maualalo maualuga o le toto maualuga, puipuia ai le arrhythmia ma le cardiac ischemia. O Verapamil e faʻaitiitia faʻafitauli o le tino, ma o lenei aʻafiaga e ogatasi ma le faateleina o le fatu, talu ai ona o papa e mafai ona faʻaitiitia le fua o le fatu. Ole fualaau faasaina e le afaina ai le maualuga o le toto. O faʻamanuiaga a Verapamil o lona mauaina ma aafiaga aoga i luga o fatugaʻo. O le le lelei o le fualaau faasaina o lona maualalo lea o le bioavailability pe a faatusatusa i isi tagata o le calcium (pe a ma le 10-20%).

Fualaau faasaina

O le faaputuga o masima sodium ma vai i totonu o le toto o se tasi lea o mafuaʻaga o le maualuga o le toto. Natura, e aofia ai ma togafitiga, faʻagesegese le toe faʻaleleia ole suauu ma suauu mineral e le suʻega o fatugaʻo, faʻalauteleina lo latou manava mai le tino e ala i taʻavale urinary. Ona o lenei mea, o le maualuga o le vai i totonu o le tino e masani lava, o le fulafula e aluese, itiiti le vai ma le sodium e ulufale i le toto, o le mea lea, o le mamafa i luga o le fatu ua faaitiitia ma o le maualalo ifo i totonu o vaa e oo mai i se tulaga masani. O vailaau faʻamalosi e aofia ai:

  1. Hypothiazide. I le agavaʻa i le malosi ma le umi o le gaioiga, o meaʻai e faʻateleina ai le faʻaitiitia o le sodium, potassium ma le chlorine mai le tino. I lenei tulaga, o le paleni o le acid-base e tumau pea. Ole vailaʻau e tatau ona faia pe a uma le 'ai, ma o le aafiaga ole hypothiazide o le a matauina ile 2 itula talu ona maeʻa le pulega. O se vailaau e manaomia ai se meaai: ole meaai a le tagata maʻi e tatau ona faaopoopoina i meaʻai e maua i le potassium. O le le lelei o le fualaau faasaina o tagata e maua i fatu fatu fatuga e le fautuaina e inu meaʻai ma meaʻai e faʻamalolo ai le potassium poʻo le potassium.
  2. Spironolactone. O se auala e faʻamalamalama ai, lea e i ai sona aafiaga umi. Pusa mo le togafitiga o le toto maualuga e maua ai se togafitiga faʻamalosi tumau 3-5 aso talu mai le amataga o le pulega. O le aoga o le vailaau faasaina e faapea e mafai ona faia faʻatasi ma isi antihypertensives poʻo togafitiga. O le itiiti o le Spironolactone o le atinaʻe lea o aʻafiaga o le itu (faʻatasi ai ma le umi faʻaaogaina, o le faʻamalosia e faʻavaivaia ai tagata, o le faʻasoesa o loʻo faʻalavelave i tamaitai).
  3. Ditek. E taumafai e faʻamalamalamaina togafitiga, ei ai sona aafiaga laiti. Ditek amata ona galue pe a ma le 2-5 itula i le maea ai o le pulega. O le lelei o le vailaʻau mo le togafitiga o le toto o le toto diastolic o le umi umi o le gaioiga o le maʻa (13-15 itula). O le pito i lalo o le fualaau faasaina o le aʻafiaga lea o le faʻaleagaina o tagata matutua (faʻamaʻi fatuga, mea e teu ai le potassium i tubules, hyperlinks).

Afai e maualuga le maualuga o le toto, e fautuaina malosi e fomaʻi ia maʻi e mulimuli i se taumafataga faapitoa. O meaʻai talafeagai mo le maualuga o le toto maualuga e faʻamoemoe i le toe faʻafoʻisia o faiga faʻasolosolo ma puipui le tino mai aʻafiaga i le taimi e ave ai fualaau faʻasaina. Ina ia togafitia le maualuga o le toto maualuga ma faaitiitia aafiaga le lelei o vailaau i le tino, o tulafono nei e tatau ona matua matauina:

  • folasia le tele o lanu, fualaau faisua, fualaau aina suamalie, oloa susu, pata,
  • faaitiitia le taumafaina o piko, pipi, taimi, mea taumafa ulaula,
  • faaitiitia le taumafaina o masima (e oʻo atu i le 3 g i le aso),
  • aloese mai meaʻai, meaʻai falai, ava malosi, caffeine,
  • aofia ai iʻa maualalo maualalo, aano o manufasi,
  • fufulu mea taumafa, i totonu o ogaumu poʻo le kuka i totonu o se pani,
  • 'ai ni nai laʻau o le kalaka i aso uma,
  • inu vai faʻamaina, mea inu suamalie, suamalie, suavai lanu meamata, faʻamalosi poʻo vai inu.

E faʻapefea ona faʻaitiitia le mamafa o le fatu i se tulaga masani luga

Afai o le toto maualalo lalo ifo o loo i ai se tulaga e ono tulai mai malosi, e tatau ona e iloa pe faapefea ona vave ona aumaia i lona aoga masani i le fale, e aunoa ma le faaitiitia o le maualuga. Ua fautua mai tagata popoto e faapea o gasegase o loʻo mafatia i le maualuga o le loto mama faia le faʻataʻitaʻiga lea:

  • moe i lou manava
  • tuu se mea aisa i lou ua, afifi i se ie vaivai
  • tumau i lena tulaga mo le 20-30 minute,
  • Massage le mea faʻafefeteina e faʻaaoga ai suauu mama poʻo le suāuʻu.

Faʻaitiitia le malosi o le malosi o le mamafa

Filifiliga mo le faʻateleina o le toto maualuga (maualuga o le toto poʻo le maualuga o le diastolic):

  1. malamalama - mai le 90 i le 100 mm RT. Art.,
  2. averesi - mai le 100 i le 110 mm RT. Art.,
  3. mamafa - sili atu ma le 110 mm RT. Art.

I le fesoʻotaʻiga i luga o le mamafa:

  • faʻaitiitia le faʻateleina i le naʻo lalo ifo o le mamafa (faʻasolosolo diastolic),
  • tuufaatasiga tuufaatasi: o le maualuga ma le maualalo ifo (faamaʻi systolic-diastolic),

O faiga o le faatonutonuina o le toto maualuga ua faatulagaina i se auala e fesootai ai luga ma lalo ifo faailoga. E sili atu le taua o le faʻailoga faʻavae.

O le mafuaʻaga lea e faʻaitiitia ai le taatele o le faʻateleina (ese) i le pito i lalo e aunoa ma le faateleina o le pito i luga. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le itiiti o le taulai atu e totogi atu i ai, e ui lava e manaʻomia ona iloilo ma faia i le taimi e tasi.

Vailaau faʻapitoa

O isi vailaʻau e mafai ona faʻaaogaina e togafitia ai le toto faʻasolosolo diastolic e pei lava o le tele o togafitiga. E faʻatagaina e amata togafitiga pe'ā uma ona faʻamaonia e le fomaʻi mafuaaga o le maʻi ma faʻamaonia metotia faafaʻasolo na e filifilia. O auala aoga i le maualuga o le toto maualuga o le:

  1. Peony fusi. Liligi 1 tbsp. l fugalaau matutu i vai inu (1 tbsp.) ma faʻafefe mo ni nai minute. A maeʻa ona aveese mai le vevela, e tatau ona faʻamamaina ma faʻafefe le susu. Ave se fusi o le 20 ml i luga o se manava gaogao ma muamua atu i taumafataga taitasi (na o le 3 taimi i le aso).
  2. Tina Tina. Laʻau vao (2 tbsp. L. Sini lua ipu tioata vai ma tuu ai mo le 20 minute. Inu le fualaau mo le togafitiga o le toto maualuga o le toto maualuga 3-4 taimi i le aso i ni vaega laiti.
  3. Valerian infusion. 1 tbsp. l mūmū aʻa, totoina se ipu vai inu, tuʻu i totonu o se vevela mo le po. Sutra e togafitia le fofo ma ave le 1 tbsp. L. 4 taimi i le aso pe a uma taumafataga.

Faailoga o le faateleina o le mamafa o le mamafa

O le faateleina o le toto maualuga e tele lava ina soymptomatic pe asymptomatic mo se taimi umi. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga (maualuga), o le maʻi e masani lava e le masalomia e uiga i ai seia oʻo i le faʻamaʻi muamua. O le maualuga o le diastolic e leai ni faʻamatalaga patino, o ona faʻaaliga e tutusa ma le maualuga o le maualuga o le toto.

O le tiga o le ulu ma le mamafa o le diastolic pressure e mafai ona tigaina, gasegase, pulsating, e masani lava ona maua i le pito i luma, itu malo ma / poo le faaletino. O maʻi faʻateleina le mamafa o le mamafa e popole e uiga i le tiga i le fatu, lea eo mai faatasi ma se fatuga faʻalauiloaina, maualuga le pulusili ma se lagona o le le lava o le ea, gatete i le tino atoa, vevela, ma le gasegase. I nisi tulaga, o gasegase e pulapula o le tino, soona inu, feololo o foliga.

O mafuaʻaga autu mo le faʻaitiitia o le mamafa i luga o le maualuga e aofia ai le taua o le atherosclerotic o le toto toto, faʻaitiitia le gaosia o hormones thyroid, fatu ma / poʻo le toilalo, myocarditis, cardiomyopathy, cardiosclerosis.

Faatasi ai ma se tuufaatasiga o le maualuga o le toto ma le diastolic, o le lamatiaga o le faatupuina o le faaleagaina o le myocardial, o le faaosofia o le gasegase oona ma le stroke, e matua faateleina.

Auala e togafitia ai le mamafa o le diastolic

Fesoasoani muamua mo se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le maualalo o le mamafa e tatau ona tuʻuina i lalo pe fesoasoani ia te ia e alu i le vaeluagalemu o le tulaga, tuʻuina atu ia te ia le avanoa i le ea fou, ma faʻateʻa ese lavalava e fusifusia ai le tino. Afai na faatonuina e le fomaʻi fualaau ole maʻi, lea e mafai ona ia faia i le maualuga o le toto maualuga, e tatau ona e tuuina atu ia te ia.

O le fomaʻi, cardiologist e mafai ona auai i le togafitiga o le maualuga o le toto, i nisi tulaga, feutagaiga ma se neuropathologist, endocrinologist ma isi tagata tomai faapitoa e talafeagai.

I le togafitiga o le maualuga maualalo o le mamafa, e tatau ona faʻaumatia muamua le vaega faʻavae.

O le vailaʻau e ave ma le maualuga o le diastolic pressure e faalagolago i le mafuaaga o le maualuga maualuga, o le maʻi o le maʻi, o le i ai o maʻi faʻatasi, ma le tele o isi mea. Aua e te mafaufau ia te oe lava, na o se fomaʻi faapitoa e tatau ona filifilia togafitiga ma le maualuga o le diastolic pressure.

E mafai ona aofia ai le togafitiga o fomaʻi angiotensin-converting inhibitors enzyme, angiotensin recipes (i le monotherapy poo le faʻatasi ai ma vailaʻau faʻamalosi), beta-blockers, faʻatoʻaga o le calcium channel, diuretics, vispasmodic drugs. O le togafitiga e umi, o nisi taimi i le olaga atoa.

I le faaopoopo atu i le togafitiga autu mo le faateleina o le diastolic pressure, o togafitiga faʻavae e faavae i luga o valerian, motherwort, peony, paʻu mimiti, pulu lemon, hawthorn, ma pine pine.

O le tiga o le ulu ma le mamafa o le diastolic pressure e mafai ona tigaina, gasegase, pulsating, e masani lava ona maua i le pito i luma, itu malo ma / poo le faaletino.

Afai o le mamafa o le diastolic e sili atu i luga atu o le tapulaa pito i luga o le masani, e faʻaalia le maʻi e mulimuli i se meaʻai. Muamua lava, e manaʻomia le matua faʻatapulaʻaina le taumafaina o masima. E fautuaina e aofia ai mea taumafa e maua i le potassium i le taumafataga, lea e aofia ai kukama, tamato, beets, kapisi, pepa, suamalie, faʻi, melon, fualaau mamago, nati. O oloa faʻaaoga e aofia ai le magnesium (cheese cheese, cream cream, millet, buckwheat, pi, soya, apricots, strawberries, fugalaau). I le faaopoopo atu i ai, e fautuaina e 'ai le moa, anufe lapiti, ate o le puaa, apples, carrots, pears, cherries, apricots ma isi oloa e maua i vitamini B. taimi tutusa).

E taua le faʻatutuina o se moe i le po-o tagata maʻi ma le maualuga o le diastolic pressure e tatau ona momoe i le itiiti ifo ma le 8 itula i le aso. I le laasaga muamua o le maualuga o le maualuga, faatasi ai ma le fesoasoani o suiga o le olaga, faamalositino ma meaʻai, e mafai ona e faʻasaina le toto maualuga e tusa lava pe leai se fualaau.

Faamatalaga lautele e uiga i le pito i luga ma lalo ifo

O le toto o le toto (BP) o se faailoilo lea e atagia mai ai le maualuga o le mamafa o lo o galue ai le toto i luga o puipui o le toto aʻo alu i luga. O le maualuga o le toto o le toto e 120 i le 80 mm Hg. Art.

Heli e aofia ai faailoga e lua - o le maualuga (systolic) ma lalo (diastolic). O le eseesega i le va o le maualuga ma le maualalo ifo o le mamafa ua taʻua o le mamafa o le pulusalima ma e tatau ona pe a ma le 40 mm Hg. Art. ma le faapalepale 10 mm RT. Art. luga pe lalo. O le taʻaloga o le toto o se tasi lea o faailo sili ona taua o le soifua maloloina o se tagata, e mafai ona sui mo se taimi puupuu i le tele o togafitiga o le physiological, ma faʻaalia ai foi le tele o faʻamaʻi faʻasolosolo mai le masani.

I le faaopoopo atu i le togafitiga autu mo le faateleina o le diastolic pressure, o togafitiga faʻavae e faavae i luga o valerian, motherwort, peony, paʻu mimiti, pulu lemon, hawthorn, ma pine pine.

I le fesoʻotaʻi atu i le malosi o le tumutumu o le tino, o le faʻateleina o le faʻateleina o le malosi o le diastolic (maualuga o le diastolic), o le faʻateleina o le faʻasolosolo malosi ma le diastolic (systolic-diastolic hypertension) e vavae ese. O le faʻateleina o le siʻitia na o le maualalo ifo o le mamafa e tupu i le tusa ma le 10% o mataupu.

O le maualuga o le toto maualuga e vaevaeina i le 3 tikeri (tulaga):

  1. Malamalama - o le mamafa o le diastolic patient's patient is 90-100 mm Hg. Art.
  2. Medium - 100-110 mm Hg. Art.
  3. Luga - 110 mm Hg. Art. ma luga.

Afai e te masalomia se togafitiga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a faʻamatalaina pe o le a le mea e taʻu mai ai le maualuga o le mamafa o le mamafa, o le a le uiga, pe aisea e tupu ai lenei tulaga, ma le mea foi e fai i se tulaga.

Ina ia iloa maʻi o loʻo aʻafia ma le faateleina o le mamafa o le diastolic, e masani lava e tatau ona faʻatautaia le electrocardiography, faʻataʻitaʻiga o vaʻa toto o le faiʻai, suʻesuʻega ma isi suʻesuʻega. I nisi tulaga, o le maualuga o le toto maualuga e maua i se avanoa i le taimi o se suʻesuʻega faafomaʻi masani poʻo se suʻesuʻega mo se isi mafuaaga.

Afai e maualuga le maualuga o le toto o le tagata, e tatau ona mataʻituina i taimi uma i le fale ma le siama o le toto.

Le togafitiga aupito sili ona lelei mo le maualalo o le toto maualuga i le uluaʻi faʻasolosolo diastolic i se tagata ei lalo ifo o le 50 tausaga le matua i le leai o se talaʻaga o faʻamaʻi tuga. Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa o le mamafa mo le 5-10 tausaga i tagata i le mavae ai o le 50 tausaga, o le prognosis ua mamafa i le 80-82% o mataupu.

Matou te ofoina atu ia te oe e matamata i se vitio i le autu o le tusiga.

Faʻaiʻuga

O le siʻitia i le diastolic pressure e tupu pe afai o le toto e le faʻaaogaina ana galuega ona o le leaga o le vaʻa. I le taimi lava e tasi, o le a vave ona vaivai le totoga, ma o le aʻafiaga o le faatupuina o le fatu fatu poʻo le stroke e faʻapupula.

O le maliliega o le loto e faifai malie le faaitiitia. O lenei mea e mafua ai le atiina ae o le fatu o le fatu ma le toto toto.

E leai ni aʻafiaga ogaoga o le maualuga o le toto maualuga e faʻavaivaia mafaufauga ma le atamai. O faʻafitauli faʻapitoa i fatugaʻo e mafua ai le le atoatoa, lea e le mafai ai ona latou taulimaina le galuega o le faʻaitiitia o toxins ma o le tino atoa ua afaina i le inu.

E tatau ona faʻamautuina le faʻaitiitia o le mamafa. Mo lenei, o fualaau faasaina ma fualaau faasaina o togafitiga e faaaoga.

E masani lava, togafitiga e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau diuretic o Diacarb, Hypothiazide, Furosemide. Latou te aveesea le tele o le vai mai le tino, ae o le paluga. O le mea lea, i le tuʻufaʻatasiga ma togafitiga, e tatau i le tagata maʻi ona faia sauniuniga faʻatoʻaga pei o Asporkam poʻo Panangin.

E iai foʻi togafitiga faʻamalolo, ma e mafai ona mafua ai le sili atu o lenei elemene i totonu o le tino, lea e le itiiti ifo le lamatia nai lo le le lava. O le mea lea, o le togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Faʻailoga o le faʻaitiitia o le toto maualuga e le silia le 100 mm. Hg. Art. fautua mai fualaau faasaina. latou te faʻatonutonuina galuega a le faʻalavelave popole popole, lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai faailo vasoconstrictor. E faʻaitiitia ai foi le toto maualuga, pe a faʻamavaeina le spasm vascular.

Ina ia faatumauina le faʻamautuina o le mamafa, o le angiotensin-liliu mai o le inhibitors o le enzyme, lea e aofia ai i le faʻaogaina o se vailaʻau e faʻaleleia ai vasoconstriction, e faʻaaogaina. Ramil, Enalapril ma isi o loʻo iai na ituaiga meatotino. E tatau i le Hypertonic ona ave i latou i le olaga atoa.

O le faʻalavelave faʻavevesi e faʻaumatia e le angiotensin receptors blockers. Ave faʻatasi i le aso. E faʻamauina le faʻaleleia pe a uma ona pasia le taʻi masina o togafitiga. Le aoga o lenei vailaau i totonu o se numera itiiti o ni mea le lelei.

Afai e te le matauina le tulafono o le ave o nei vailaʻau, o le a maualalo ifo le mamafa i le 100 ma sili atu.

E tele taimi e mafai ai ona faʻaitiitia le faateleina o le toto maualuga e ala i le fetuunaʻi o le olaga ma meaʻai. E mafai ona faaitiitia le mamafa o le mamafa pe afai:

  1. Tetee tapaa, ava malosi ma vailaʻau. O se taunuuga o le ulaula, vasospasm ma le adrenaline rush e tupu i totonu o le tino. O le mea lea, e tatau ona amata togafitiga i le teenaina o masaniga leaga.
  2. Lava moe. A o lei alu i le moega ma momoe, e taua tele le faʻaleleia o le tulaga o le aʻafiaga. E tatau ona e moe pe a ma le valu itula i le aso.
  3. Faʻateleina le maualuga o le gaioiga faaletino. Auai i gaoioiga i le taeao ma taufetuli i le afiafi, savali i le ea fou, e mafai ona e sasaaina le toto ma tausia lelei ia vaa. E tatau ona saʻo lelei le fuafuaina o avega. o faiga masani o le a fesoasoani e tausia lelei le tino atoa.
  4. Faʻaauau le mamafa o le tino.
  5. Aloese mai popolega ma popolega faalelagona.
  6. O se taunuuga o le ulaula, vasospasm ma le adrenaline rush e tupu i totonu o le tino. O le mea lea, e tatau ona amata togafitiga i le teenaina o masaniga leaga.
  7. Faʻateleina le taumafa. O se tagata e iai ni faaletonu i le toto maualuga e tatau ona fafagaina i aano o manu ma iʻa, fualaau faisua ma fualaau 'aina, fualaau mamago, fatu ma fatu, falaoa o le falaoa, oloa susu. E taua tele le lafoaia o mea taumafa, ulaula meaʻai, meaʻai gaʻo, lauti ma kofe.

Fale Tausiga

O nisi tagata e filifilia togafitiga o togalaau. Faatasi ai ma le fesoasoani a teuteuga ma mea e faʻaleagaina ai, o le maualalo o le faʻaitiitia o le toto maualuga e maua. Ae e taua le manatua e le o se auala e ese ai, ae naʻo se faʻaopoopoga i le togafitiga autu.

O le faʻaleleia o faailoilo o le toto diastolic o le a fesoasoani:

  1. Tina. Sasaa vai inu i luga o le mutia ma faʻaauau mo le afa itula. Latou te inu i le aso i ni nai taimi.
  2. Valerian aʻa. O se faʻafeʻau o ia mea e faʻaaogaina i ni nai sipuni i le aso pe a maeʻa se taumafataga.
  3. Peony aʻa O mea laititi e gaosia i le vai inu ma tuu i totonu o le vai taele. Inu faalua i le aso 10 minute aʻo leʻi 'ai.
  4. Rosehip. Sasaa vai inu i luga o ona fua ma faʻaosooso i le 10 itula. O le faʻafefeteina e faʻafefeteina i vai inu aʻo leʻi inu ma inu pei o le lauti.

O nei laau toto e tele mea aoga, ae e le fautuaina e faʻaaogaina e aunoa ma le malamalama o se fomaʻi. E na o ia lava e mafai ona filifilia le auala aupito sili ona lelei o le faʻaitiitia o le mamafa.

Mafuaaga o togafitiga

O mafuaʻaga mo le maualalo maualuga o le mamafa atonu e mafua mai i le mea moni e faapea:

  1. o le loto ua i ai i se tulaga o le le mautonu ma e le mafai ona malolo atoatoa,
  2. toto toto ua tumu, vaapiapi,
  3. o puipui o le vaa ua le toe aoga.

Soʻo se maualuga o le maualuga o le totoga e le o se tulaga faʻapitoa o maʻi, ae na o se faʻaaliga o le tele o faʻamaʻi. O le diastolic toto maualuga e sili atu ona tumau ma tumau nai lo luga. O le mea lea, o le maualuga o le diastolic hypertension o se faailoiloga ogaoga o le tino. O faʻamaʻi pipisi masani e masani ona faamatalaina i le laulau:

Mafuaaga o le faateleina o le mamafa (na o lalo ifo)O mafuaʻaga mo le faʻaopoopoina o le maualuga i le maualuga ma lalo ifo
Uiga masani o vailaau o vaaleleMaualuga maualuga
Hypothyroidism - o se faaitiitia o le gaosia o hormonesFaʻateleina Matafaioi Faʻatonu
Hearts pathologies - cardiomyopathy, cardiosclerosis, toilalo o le fatu, myocarditis - e mafai ona faʻaitiitia le toto maualugaOle maualuga ole Thyroid Hormone
Faʻasalaga o RenalFaʻaleagaina o le Renal - atherosclerosis o le gafa, glomerulonephritis
Faʻafitauli ma faʻalavelave o le tino popole (dystonia)
Pituitary tumutumu ma faʻamaʻi

Faailoga ma faʻaaliga

O le maualuga o le diastolic e leai ni uiga masani. I se lomiga faʻavae, o le diastolic indicator e le faʻateleina (e sili atu i le 100 mmHg) ma o lea e le faʻalavelave ai tagata gasegase. O lona uiga e tusa ai ma faitioga ma faailoga i fafo e le mafai ona fuafuaina seʻi vagana ua faia ni fua o le toto.

Tonometa - o se masini mo le fuaina o le toto

O le mea lea, e tatau ona e taulai atu i uiga masani o le maualuga o le toto maualuga:

  • O loʻo tigaina - tigaina, faʻaipoʻa, fetogi, i le pito i luma poʻo le peietal-faaletino.
  • Paʻu i le eria o le fatu, faʻatasi ai ma le malosi o le fatu, o se faʻalavelave masani, se lagona o le le lava o le ea.
  • Lue, vaivai.
  • Tesea
Faailoga masani o le maualuga o le toto

O le isi, seʻi o tatou talanoa e uiga i le a le mea e fai i lenei faafitauli.

Togafitiga: auala e faʻaitiitia ai le mamafa

Afai o le maualalo o le toto maualuga ua siitia i se maʻi, e mafai ona faaitiitia. Togafitiga e mafai ona pupuʻu (aso-vaiaso), ma e mafai ona faaauau i le olaga atoa.

E leai ni fualaau faʻamaʻi faapitoa e faʻaititia ai faʻamaʻi le toto diastolic. E masani ona faʻaaogaina faʻamalosi e tetee atu i le toto.

O a fualaau e maua ai le toto maualuga:

  • O faʻatagaina o le ACE ma le angiotensin responsors i se mamanu mamā pe faʻatasi ai ma togafitiga: Lisinopril, Berlipril, Losartan, Valsacor, Eap N, Liprazide.
  • Beta-blockers: Propranolol, Metoprolol, Bisoprolol, Nebivolol.
  • Faʻasologa o alalaupapa o Calcium: Corinfar, Nifedipine, Amlodipine.
  • Diuretics: Hypothiazide, Furosemide, Veroshpiron.
  • Fualaau faʻasaina aʻafiaga o le antispasmodic: Dibazole, Papaverine, No-shpa.

O le mea e faalagolago i ai le faʻaaliga

E mafai ma se laʻititi laʻititi e maua ai le lelei o le a mafai ona togafitia le maualuga o le toto maualuga:

  • Afai o le mea muamua lea e tutupu pe faʻasolosolo faʻasolosolo diastolic i tupulaga talavou (e oo i le 40 tausaga) i le leai o ni maʻi ogaoga, e togafitia i le ave o fualaau (pe'ā tatau) ma i le taimi lava e tasi e le afaina ai taunuuga.
  • O le maualuga maualuga o le maualuga i le pito i lalo mo le sili atu ma le 5-10 tausaga i tagata matutua atu i le 45-50 tausaga i le 80% e tau atu ai i faafitauli.
  • Afai o le faateleina o le mamafa o le mamafa e tuufaatasi ma le maualuga o le toto, o le lamatiaga o le gaioiga o le myocardial, stroke ma le cerebral hemorrhage, o le faʻamalosia o le aisic anysysms e faʻateleina le sefulu.

A fuaina le mamafa o le toto, aua nei galo e resitalaina le pito i lalo (diastolic indicator). Aua nei galo e taʻu atu i le fomaʻi nei fuainumera - o loʻo maualuga lou toto - e tele mea e mafai ona faʻalagolago i ai!

Faailoga Faamatalaga

O le maualuga maualuga (diastolic), e masani ona le masani ai nai lo le maualuga o numera e lua - o le maualuga o le maualuga o le systolic.

O le atinaʻega o faʻamaʻi pipisi e tupu i le fesootaʻi ma faʻamaʻi ogaoga ogaoga, lea e vavalalata ai a latou toto ma mo isi mafuaaga. Aisea e maualuga ai le toto maualuga, ma o le a le mea e tatau ona faia ina ia faʻamaonia ai? Muamua e tatau ona e iloa po o le a le mea e iloa ai le malosi o le tumutumu o le tolu ma le maualuga.

Laulau o le mamafa

VaegaVaʻaia toto, mm. Hg. Art.Diastolic toto maualuga, mm. Hg. Art.
Le maualuga o le totoE itiiti ifo i le 120E itiiti ifo ma le 80
Toto masani toto120-12980-84
Toto maualuga toto130-13985-89
AH - I tikeri140-15990-99
AH - II tikeri160-179100-109
AH - III tikeriE silia ma le 180E silia ma le 110
Faʻaitiitia le maualuga o le systolic hypertension140 ma sili atu90 ma le itiiti

Ole fuainumera ole diastolic pressure e 90-99 mm Hg. Art. faʻaalia le amataga o le maualuga o le maualuga, fuainumera 100-109 - faʻalelei, le amataina o faʻafitauli. Numera 110 ma sili atu, faailoa mai se tulaga ogaoga o tulaga manaomia (faʻasolosolo) maʻi, o lona uiga o loʻo tuʻuina mai ma ni faʻafitauli eseese. E sili atu ona tupu i tupulaga talavou, ma e mafai ona tupu ma le le fiafia.

Faatasi ai ma le alualu i luma faifaipea, o faʻafitauli e aliali mai i totonu o faiga taua o le tino ma totoga, talu ai o le pa puipui o le toto e masani ona faʻaogaina, ma ona o le laititi, o le tele o meaʻai ma le okesene e le ulu i totonu o le tino. O lona uiga o le galuega galue a nei totoga ma le umi o le matelaina ua faʻalavelaveina.

Faʻamatalaga mai fafo, faʻalavelave faaletino ma faalelagona, ma le atuatuvale atonu o le mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga. O lenei mea e mafai ona lamatia mo faʻamaʻi o fatu ma vascular systems. E le gata i lea, o se faʻalauteleina o taimi e faʻaaogaina ai le kofe malosi, ava malosi, meaai mama, faʻapea foʻi ma le ulaula.

O mafuaʻaga mo le faʻaopoopoga i le pito maualalo i luga o le tonometa e fesoʻotaʻi foʻi ma le i ai o:

  • Maʻi faʻamaʻi: polycystic, amyloidosis, pyelonephritis, faʻavaivai faʻalaʻau, ma isi.
  • Faʻaleagaina o le tino.
  • Faʻatonuina lau galuega faʻamaʻi ma faʻamaʻi: hypothyroidism ma hyperthyroidism.
  • Tuʻuina o galuega a le loto.
  • Faʻailoga o le masukalokelet system.
  • Mafuaaga.

O le a le uiga o le mamafa o le diastolic pressure? E faʻamalosia ai le gaioiga malosi o le renin, o se mea faʻasolosolo faʻasolosolo. Mo lenei mafuaʻaga, o toto toto uma ua vaeluaina ma mafua ai ona sili atu le maualuga o le mamafa. O lenei mea e mafua ai le le mautonu o le gaʻo ma le glomerulonephritic chronic. I lenei taamilosaga faigata, o le maualuga o le maualuga o le mamafa e mafai ona tumau pea mo se taimi umi. I lenei tulaga, o lenei fomaʻi o loʻo faʻaitiitia le toto faʻasolosolo diastolic.

O le a le lamatiaga o lenei tulaga? O le mea moni ua tafe le toto, talu ai e le mafai e le myocardium ona malolo i mea masani. E i ai se suiga i puipui o vaʻa. Afai e le faʻaumatia lenei tulaga, o le a suia foi le myocardium, o le thromboembolism ma le faaletonu o le mafaufau o le a tupu.

O le maualuga o le tui e taʻua o le fatu. O le maualalo, faʻatasi ai ma gaʻo le lelei, ua taʻua o le igoa fou. E faʻapupulaina i le vavalalata o le tuuga o le tui ma le faʻasaʻoina o vailaʻau e faʻalavelave ai le sodium ma faateleina ai le toto toto. Faatasi ai ma se faaitiitia o le gafatia o le fatu o le musika i le konekarate, ua toto le toto, ua tupu le faaletonu o le cardiovascular.

Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o mafuaaga autu mo le faateleina o le maualalo o le toto ma le faaletonu o le hormonal.

    Faʻasologa o maʻi ma fatu fatu. O auala e taua mo le ola o le tino e tupu mai faatasi ma le auai o hormones e maua mai e matala. Faʻasalaga pe leai foi, o maʻi eseese e aliali mai. Mo se faʻataʻitaʻiga, talu ai ona o le tele o meaʻai e mafai ai ona maua ai meaʻai, o le a faʻaititia le toto maualuga, ma o le a faʻaitiitia le tulaga o le potassium. I le le atoatoa ma le ogaoga o le gasegase o le tino, o le tagata maʻi e tasi le fatu fatu e mafai ona oti. Aisea e lamatia ai le maʻi o le fatuga? O le mea moni e faʻapea, o le amataina o le le atoatoa, o mea oona o le a le toe aveesea mai le tino i le tulaga saʻo. O le a amata le inu oona (oona) o le tino.

Tuua Lau Faamatalaga