Maʻi suka: mafuaaga ma faailoga, togafitiga o le maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi tuga. Ae ui i lea, e toatele alii ma tamaitai e talitonu e le afaina ai i latou, ma mumusu e suʻeina le suʻega o le suka i le tausaga. Faatasi ai ma le matua, ua faateleina le lamatia o le maʻisuka. O le mea lea, o tane ma fafine peʻa aulia le 60 tausaga e manaʻomia ona matua gauai atu i lo latou ola maloloina ma ia iloa tulaga masani o le maualuga o le suka. Ma ia mautinoa e leai ni mafuaaga e popole ai, e tatau ona e iloa le masani o faailoga o le auiliiliga.

Vaega o le fuafuaina o le maualuga o le suka

O le fua o le suka toto e faalagolago i nisi tulaga. Ina ia maua se taunuʻuga faʻamoemoe, o suʻega suʻega e talafeagai. O le tele o taimi, e aveesea le toto mai le tamatamailima e iloa ai le suka. O le auiliiliga e faia i luga o se manava leai. Afai e manaʻomia, e mafai e le fomaʻi ona faʻatulaga se suʻega pe'ā uma ona 'ai. O nisi taimi e ave ai le toto vevela mo le suʻega. O le mea masani, o le suʻega e fuafuaina mo le taeao mai le 9 i le 11 itula. I lenei tulaga, e faatagaina le taumafataga mulimuli 10-12 itula aʻo leʻi faia le taotoga. E faʻatusatusa taunuuga i faʻamaumauga i se laulau faapitoa.

I le fale, e mafai ona fuaina le suka i se glucometer. Ae ui i lea, i lenei tulaga, mafaufau i mea e aafia ai iuga. E tāua le faʻamautinoa o loʻo i ai i le vaega o suʻega se olaga lelei ma o loʻo teuina i tulaga talafeagai. I le taimi o le suʻega, ia mautinoa ua tapunia uma le mita meter. A le o lena, o le taunuuga o le gaioiga o le gaioiga o le a faʻasese ai taunuuga.

O mafuaʻaga i lalo e mafai foi ona aafia ai le maualuga o le suka.

  • Traumatic faiʻai o le faiʻai (faʻafitauli, faʻasalaga) ma le toto i totonu o le faiʻai.
  • Fofo ma fatuga fatuga.
  • Faʻasoʻotoga i gland gland, thyroid gland ma pituitary gland.
  • Faʻamatalaga inflammatory ma faʻaʻau i totonu o le pancreas.
  • O le mamafa ma le sili atu o le alofa o laʻau suamalie.
  • Manatua.
  • Le faʻaaogaina o le ava malosi, vailaau, vailaʻau o le mafaufau ma fualaau momoe.

Glycemia e mafai ona faateleina i le tele o le malosi faaletino. Ae ui i lea, o faatinoga faigofie e faia i taimi uma, i se isi itu, aumai le suka i le masani ma fesoasoani e aloese mai le tele o faafitauli o le soifua maloloina.

O le auala sili mo le suʻeina o le toto o le suʻega lea o le toleniga o le kulukose. E faʻaalia i le lelei ma le faʻamaoni. O ia ituaiga o suʻega ua faʻataʻitaʻiina mo tagata mamaʻi o loʻo faʻaalia i luga o le suka i luga o le maʻisuka, o faailoga uma o le maʻisuka e manino, ae o le toto ma le urine o suʻega e masani, o le mamafa o le pepe na sili atu i le 4 kilokalama ma o loʻo i ai le maʻisuka i totonu o le aiga. O suʻega e faia e pei ona taua i lalo: aʻo leʻi suʻeina, o le tagata e 75 g o le glucose ua faʻafefeteina i le vai, ma a maeʻa le 2 itula e maua ai le toto.

Tulaga faʻataʻatitia mo fafine pe a mavae le 60 tausaga

Mo gaoioiga faʻapitoa, e manaʻomia e le tino se aofaiga o le kulukose. Mo tagata matutua, o le suka suka o le 3.3-5.5 mmol / L. I fafine ina ua mavae le 60 tausaga, o le maualuga o le suka e laʻititi maualuga atu, i le lautele o le 4.1-6.2 mmol / L, ma a maeʻa le 90 tausaga - 4.5-6.9 mmol / L.

I le amanaia ai o mea taua o le tino o le tino, o le vavaeeseina pe o lalo e faatagaina. E tatau foi ona e iloa o lenei tulaga masani pe afai o le maualuga o le suka o le a faasolo ina faateleina i le matua. Ae afai e sili atu le maualuga o le suka i le 8.0 mmol / L, e manaʻomia le suʻega maeʻaeʻa, aua e mafai ona avea ma faailoga mo le atinaʻe o le maʻisuka.

Tulaga masani mo alii pe a mavae le 60 tausaga

I tane, o le suka i le 60 tausaga o le: 5.5-6.0 mmol / L i luga o se manava gaogao, 6.2-7.7 mmol / L tasi itula pe a uma ona 'ai, 6.2-7.2 mmol / L pe a uma le 2 itula pe a uma ona 'ai, 4.4-6.2 mmol / l 5 itula talu ona' ai.

E sili atu le taua o tane e sili atu i le 56 tausaga e mataʻituina lo latou ola maloloina. O suʻesuʻega o loʻo faailoa mai ai o le vaitaimi lea e masani ona atiaʻe ai le maʻisuka tane. E taua tele le manatua e le mafai ona faʻaalia i se isi lava auala, ae o le a faasolosolo malie ona tupu aʻe i se faʻamaʻi.

Faailoga o le Suga Sili

O le faasili o le suka e mafua ai le le lelei o le tino: o le puipui o toto toto ua sili atu ona vaivai, ua le lelei le gasegase, ma o le soifua maloloina atoa ua leaga. I tane ma fafine pe a uma le 60 tausaga le maualuga ma le maualuga o suka i totonu o le toto, o le tele o faailoga faʻalavelave e matauina.

  • Paʻu fia inu ma le vevela paʻu.
  • Faateleina le urination (ona o le inu soo ma le faʻavevesi o puipui o le vevela ma le "suamalie suamalie").
  • O le vaivai, moe ma vaivaiga.
  • Suiga faʻapitoa i gaʻo ma le ate.
  • Toto toto. O le iʻuga, o le tafe toto e faʻalavelaveina, faʻafefe toto i totonu o vaʻa toto, siama e itiiti mea e maua ai meaʻai, fulafula, ma manuʻa faʻamalolo lemu.
  • Faʻafitauli o le faiʻai ona o le le lava o le okesene.

Afai e iloa ia faailo, e faanatinati le faia o fuataga: faia se auiliiliga mo le kulukose toto ma asiasi i le endocrinologist.

Faʻafefea ona faʻaitiitia le maualuga o tau

Afai o le iuga o le suʻesuʻega e faʻaalia ai se maualuga o le suka, e le o se mea e mafua ai le atuatuvale. Ae o le le amanaiaina o taunuuga o le auiliiliga e le talafeagai. A leai, o suiga e le mafai ona suia e amata i totonu o le tino, lea e mafai ona oo atu ai i le oti.

I le mavae ai o le 60 tausaga, o alii ma tamaitai ua i ai le televave o le gaosiga. O le mea lea, ina ia faʻamaonia le glycemia, e tatau ona e matua faʻaeteete i meaʻai ma le olaga. O le taumafa maualalo o le gaosiga o le mauaina o le tele ma sili atu ona lauiloa. E mafai ai ona faʻaitiitia le kulukose o le toto, aveesea le mamafa o le mamafa ma faʻavae le metabolism. O faʻamalolo faʻamalolo ma infusions e le aoga tele. A o leʻi faʻaaogaina, ia mautinoa e fefaʻatauaʻi i se fomaʻi ma e te le mafaufauina oe.

Fai faamalositino i aso taitasi o se tulafono. Ina ia amata, na o le savaliga sopo. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e lesitala i se vaega o le soifua maloloina, lea o le a faia ai vasega i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. Talanoa ma le malosi ma masani ai lau fomaʻi.

Aua e te musu e faia ni togafitiga faafomaʻi e taulai i le faʻaitiitia o le toto suka. O fualaau faʻaonapo nei o le a fesoasoani i le vave ma aunoa ma ni aʻafiaga e faʻamautu ai le tulaga.

O le toto o le suka i tane ma fafine i le mavae ai o le 60 tausaga e sili atu le maualuga nai lo le matua. Ae peita "i, o suʻega o suʻega taʻitasi o le glycemia e tatau ona faʻatinoina. E na o le tulaga lava lea e mafai ai ona e iloa le maʻisuka i se taimi vave ma fai se taimi talafeagai.

Ituaiga o maʻi suka

E i ai le faʻavasegaga o le maʻisuka, e fuafua lava i mea o loʻo matauina. E tusa ai ma lenei, ua filifilia togafitiga togafitiga ma ua fuafuaina se sui sooupu.

  1. O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona iloa i tamaiti ma talavou.
  2. O le maʻisuka 2 e le o le insulin e amata ona tupu i tagata gasegase e sili atu i le 40 tausaga, e masani lava o le mafuaaga e mamafa tele. O lenei ituaiga faʻamaʻi e sili ona taatele.
  3. Le ituaiga lua o faʻamaʻi.
  4. O le maʻisuka ituaiga, lea e atiina ae i fafine i le vaitau o le fanauina o se tamaititi.
  5. Maʻi ona o le le lelei o meaai.

I le ituaiga 1 faʻamaʻi, o le pancreas ua faʻalavelaveina, ona o le leai o se inisalini hormone. Tusa 2 faʻamaʻi faʻatasi ma se maʻi ole inisalini ole aiga, o lea e ola ai le maʻi ile faʻaaogaina o fualaau faasaina.

Ina ia tausia se tulaga masani i le olaga atoa, e ui i le maʻi, e tatau i se tagata ona iloa mea uma e uiga i le maʻisuka.

Mafuaaga o le faamai

O le maʻisuka ituaiga 1 e tupu ona o se faaletonu o le tino puipuia ma le faʻalauiloaina o se faagasologa o le autoimmune, ma o le taunuuga lea ua amata ai ona maua e le tino ni auupega e faasaga i suauu pancreatic ma faʻaumatia ai.

O osofaʻiga faʻamaʻi i le tino o le rubella, moa moa, le atepatitis, mumps e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le faʻamaʻi, ae o se tagata, i le avea ai o se tulafono, ei ai lona genis predisposition i le maʻi.

Afai tatou te talanoa e uiga i le maʻisuka ituaiga 2, e foliga mai e le o le talaaga o le oona ma se mea e tupu mai i le gaʻo.

  • Afai o loʻo e mamafa tele, o le aʻafiaga o le atiaʻeina o le faʻamaʻi e faʻaopoopo 2-10 taimi, fuafua i le tikeri o le oona. O faʻaʻailoga o le maʻisuka ituaiga 2 eoʻo mai ma le faʻaalia o le gaʻo susu i totonu o le manava.
  • Afai o se tasi o aiga e mafatia i le maʻisuka, o le lamatiaga o le amataina o le maʻi e faateleina i le 2-6 taimi.

O le atinaʻeina o le maʻisuka e le o le insulin-toto e faʻagesegese, o faʻamaoniga e le faʻailoaina nai lo le ituaiga 1 faʻamaʻi.

O mafuaʻaga o le maʻisuka lona lua e aofia ai:

  1. Pancreatic maʻi
  2. Faʻafitauli Hormonal
  3. Le faaaogaina o fualaau faasaina
  4. Initaneti ua le maua le inisalini
  5. O le i ai o faʻasologa o genetic syndrome.

I le taimi o le maitaga, e masani lava ona atiaʻe e fafine le maʻisuka faʻamaʻi, lea e mafai ona avea ma se faʻalavelave o le atinaʻe o le maʻisuka. Ina ia aloese mai faʻalavelave, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia se vailaau saogalemu, ma o loʻo faʻatulagaina foi se taumafataga maloloina.

Mea uma e uiga i le maʻisuka

E le pei o le maʻisuka e aʻafia ile inisalini, faʻatasi ai ma le faʻafitauli 1, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e tupu faʻafuaseʻi ma le faʻafuaseʻi. Ona o le sili atu o le kulukose i totonu o le tino, o le gaioiga o totoga i totonu o le tino ua faʻalavelaveina, ma o loʻo faʻapipiʻi foi le faaputuputuina o mea matautia matautia.

O le faʻamaʻi o soʻo se ituaiga e tuʻuina mai ma faʻamaʻi nei:

  • O le tagata maʻi e lagona le fiainu
  • Urination avea ma masani,
  • E lagona le vevela i totonu o le oral mouth,
  • E i ai vaivaiga i le tino atoa ma maso,
  • Faateleina le manaʻo,
  • O le paʻu o le tino e aliali mai
  • Ua faateleina le moe
  • Ua vaivai le tagata
  • O manuʻa e le lelei le malosi
  • O le tagata gasegase e matua tele le mamafa o le mamafa poʻo, i se isi itu, vave ona maua le mamafa.

Ina ia suʻesuʻeina le faʻamaʻi, o le suʻesuʻeina o le toto ma le toto o le toto, o loʻo suʻesuʻeina le urine mo mea e maua i le acetone, o le suʻesuʻeina o le suʻesuʻega, o le tulaga o maʻi vailaʻau faʻaleagaina ma le faaleagaina o le myocardial, o le suʻeina o le suʻega a le tagata. O le tagata maʻi e tatau ona suʻesuʻeina e se endocrinologist, cardiologist, neurologist, ophthalmologist, fomai tipitipi.

Afai e le togafitiga le faamai i le taimi, o faafitauli ogaoga e mafai ona tupu i le ituaiga o gasegase cardiovascular, afaina o le atherosclerosis, microangiopathy, le retinopathy o le maʻisuka, le neuropathy, nephropathy, vae o le maʻisuka, o faafitauli eseese e ono aafia ai ma e oo lava i le afaina.

Ina ia puipuia lenei, o le metotia faʻaaogaina o togafitiga e le tatau ona na o le togafitia, ae ia faʻamamaina foi le tino o toxins. I lenei itu, ua faatonuina e le fomai se fualaau faasaina o le suka, o se togafitiga faapitoa o le soifua maloloina, aʻoga masani. O faʻalavelave uma o togafitiga mo le maʻisuka e mafai ona vaaia i le ata ma le vitio.

O le a le kulukose ma o le a le mea?

Glucose o le autu autu lea e faʻaaogaina e avea ma punaoa malosi mo sela ma masini.

E taua tele le fafagaina o le faiʻai i se taimi talafeagai. I se tulaga o le maualalo o le suka, ina ia mafai ai ona faatumauina le galue masani o totoga, e susunuina gaʻo.

O se taunuuga o lo latou faʻaumatiaga, o tino o le ketone, lea e mafua mai i lo latou i ai, e afaina tele ai le tino o le tagata, aemaise lava i lona faiʻai.

O le taumafaina o le auala autu o le inuina o lenei mea i le tino. E tumau pea i le ate e pei o se carbohydrate - glycogen. A maua e le tino se manaʻoga mo le glycogen, o loʻo faʻagaoioia hormoni faapitoa e faʻagaoioia ai nisi o gaioiga o le glycogen suiga i le kulukose.

Metabolism

I totonu o se tamaloa, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faalagolago i le tele o inisalini na gaosia ma i luga o le matua. I le faʻaopoopoga, pe faʻapefea ona iloa e sela o le tino le inisalini e fai sona sao.

Glucagon o se hormone lea e aʻafia ai i le faʻamautuina o le kulukose o le toto.

O le hormone tuputupu aʻe o le hormone tuputupu aʻe lea e faʻafoʻisia ai le gataifale gaʻo. O lenei vailaʻau e faʻapupulaina ai le kulūkose, o le tui foi lea o le inisalini. O le hormone faʻamalosi-faʻamalosi e aafia i le vevela ma faʻamautuina ai togafitiga.

O le dexamethasone o le glucocorticosteroid hormone e aofia i le tele o metabolic processes. O le hormone e faʻateleina le tafe o le suka mai le ate i le toto. O le Cortisol o se hormone foi e puleaina ai le gaosiga o le carbohydrate. Ona o lana gaioiga, o le faʻapipiʻi o le kulukose i totonu ole ate.

E maua mai le srenaline e alala, e faʻaleleia le glycogenolysis ma le gluconeogenesis. O le maualuga o le suka o le toto i tagata pe a mavae le 60 tausaga o le a faalagolago foi i le numera o hormones o loʻo lisiina, o le mea lea, fomaʻi fautuaina, e faaopoopo atu i suʻesuʻega i luga o kulūkose, e faia ai suʻega mo nei homone.

E maua foʻi le toto i luga o se manava gaogao.

Gaoioiga masani

Ina ia iloa ai le maʻisuka ma le prediabetes, o le maualuga o le kulukose e faatusatusa i le tulaga masani.

O le toʻatele o tagata ina ua mavae le 60 tausaga le matutua o le maualuga o le suka e sili atu nai lo le masani. Na faasolosolo malie ona faʻaititia e fomaʻi o latou kulukose maualuga i le valu itula i luga o se manava gaogao.

Taʻiala o le suka i tane pe a mavae le 60 tausaga i le moli / l:

  • i luga o se tino leai se tino 4.4-55, mmol / l,
  • lua itula i le maeʻa ai o le suka, 6.2 mmol / l,
  • Muamua: 6.9 - 7.7 mmol / L.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le maʻisuka pe afai e sili atu le suka i le pa o le 7.7 mmol / L.

Le masani o le suka toto i tane pe a mavae le 60 tausaga, i lalo o le latou soifua maloloina:

  • i le taeao i luga o se manava gaogao: 5.5-6.0 mmol / l,
  • 60 minute i le maeʻa o le aoauli: 6.2-7.7 mmol / L,
  • pe a maʻea le 120 minute: 6.2-6.78 mmol / l,
  • ina ua mavae le 5 itula: 4.4-6.2 mmol / L.

E tatau ona maitauina o le masani o le suka toto i fafine pe a uma le 60 tausaga le matutua i totonu o le 3.8 -, 8 mmol / l. O le faʻatusatusaina o au faʻamaoniga i tulaga faʻataʻitaʻiga o le a fesoasoani i le laulau, lea e faʻaalia ai tulaga faatauaina e ala i le itupa ma tausaga.

E tatau i tamaʻitaʻi matutua ona faia fua e faʻamautinoa ai le maualuga o le suka i totonu o ni mea saogalemu ma aloese mai tulaga e sili atu ai le masani. E taua tele le mataituina o le tulaga i le 56-57 tausaga.

Afai e masalosalo, e toe faia le suega. Preditebetes atonu e le o iai i soo se auala, ae i le tele o tulaga e tupu ai i se maʻi tumau. O le faʻamautinoaina o le hemoglobin glycated e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i aso taʻitasi i le tele o masina.

E aʻafia foi le suka i:

  1. togafiti fatugao
  2. tulaga o le hemoglobin le masani ai,
  3. lipids.

O le manaʻoga mo suʻesuʻega o le maua ai lea o se avanoa e suʻesuʻe ai le malosi o le tuputupu ae o le suka i le toto.

Faʻaaliga o le maʻisuka

Fai mai fomaʻi e tatau ona i ai le fua o le kulukose tane i le va o le 3.5-5.5 mmol / L.

Afai o le faailo e sili atu i le 6.1 mmol / l, o se tasi lea o faʻaaliga o le maʻisuka poʻo le setetebet state.

O faʻamaoniga foi o le faʻamaʻi o:

  • faʻalavelave faifai pea
  • vaivaiga
  • puipuiga ole puipuiga,
  • migraine o le amataga e leʻi iloa,
  • paleni mamafa
  • o se lagona masani o le fiainu tele
  • malosi malosi
  • matagogo
  • faʻaauau faifaipea
  • le lava le toe faaleleia o paʻu,
  • suamalie, e masani lava i le eria o le eleele,
  • furunculosis.

Afai e maua ia faʻasologa o faʻamaoniga, ona tatau lea ona suʻesuʻeina ma le faanatinati. E tatau ona maitau o faʻaaliga e aliali mai i tagata pe a maeʻa le 55-56 tausaga, o se tulafono, o lona uiga hyperglycemia. E masani lava, a maeʻa ona suʻeina se tamaloa, e faia e le fomaʻi se siama o le maʻisuka.

Suesuega Laboro

Glycemia e fuaina i le glucometer ao suʻesuʻe le toto mai se vein ma mai se tamatamailima. O le eseesega, i le averesi, e 12%. I lalo ole falesuesue suʻesuʻega, o le a sili atu le saʻo o faailo nai lo le tulaga o le paʻu o le toto.

O le masini e masani ona faʻaalia ai laʻititi maualalo, ma afai o le kulūkose i totonu o le toto o se tamaloa e faʻalauteleina, ona faʻaaogaina lea e le suʻega suʻega le faʻamaonia poʻo le faʻamaonia le faʻamaoniga na maua muamua.

O le suʻesuʻega o le faapalepale o le kulukose o le faʻamautuina lea o le maualuga o le lagona i le inisalini, o lona uiga, o le gafatia o sela e iloa ai. O le suʻesuʻega muamua e faia i luga o se manava gaogao, mulimuli ane e inu e se tagata le 75 g o le kulukose pe a mavae le 120 minute ma toe tuʻuina atu le toto.

O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao. Soo se aofaiga o meaai e aofia ai se aofaiga faapitoa o suauu e ulu i le toto e ala i le inumaga. A uma ona 'ai, i soʻo se tulaga, o le a faʻapupulaina le kulukose.

E taua pe a ma le valu itula e pasia pe a uma le 'aiga o le afiafi. I le faʻaopoopoga, o le taimi pito i maualuga e tapulaa i le silia ma le 14 itula talu ona 'ai. O mea, i le tele o tulaga, e aveesea mai le tamatamailima.

Auala e faʻaititia ai le maualuga o le suka

Afai e masalosalo se tagata i le saʻo o taunuʻuga o suʻesuʻega, e tatau ona logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea. E taua le malamalama i le lamatiaga o le ola o le tagata lava ia, talu ai e vave lava ona tupu le maʻi, o le a faigata ona togafitia mulimuli ane.

O faʻalavelave faʻalavelave e mafai ona mafua ai le faʻalauiloaina o mea eseese i le masaniga o le tino atoa. E avea lenei ma mafuaaga o maʻi laiti, lea e masani ona taʻua i le maʻisuka.

Afai e te le amanaiaina le maualuga o le suka o le toto, ona sosoo ai lea ma se taimi faapitoa, o se mea na afaina pe o suiga uma i le tino e mafai ona tupu, mo se faataitaiga, o le le atoatoa o le vaaiga i le maʻisuka. O ia suiga e le tupu i le tausaga pe lua, ae afai e le taofia, o le le atoatoa e le mafai ona faʻafitia.

Afai i se tulaga masani o le glucose ua gaosia i totonu o le tino ua liua ma malosi ma maua ai le malosi, ona avea lea o le tele o mea e afaina ai tagata. I lenei tulaga, o le glucose e liua i le triglyceride, e faʻaleleia e pei o le gaʻo ma o le maʻisuka e vave ona maua le mamafa.

Afai e tele le kulukose, e tumau i le toto, taofi le faʻamālōlōina o le paʻu ma faia le viscous toto ma le mafiafia. I lenei tulaga, o pepa atherosclerotic e fai.

I le mavae ai o le 50 tausaga, o le fua o le matua o le tino i alii ua vave ona faʻavaveina, o lea o le le faʻamalosia o le tele o kulukose i le toto e masani lava ona tupu. Na te tali atu i le faʻalatini o le palatini, ma mafua ai ona solia le faiga o le faʻamalosi. O se taunuuga, o loʻo i ai le faʻalautele faaumiumi ma le faʻaputuina o faʻamalolo saoloto i totonu o le toto.

O le kulukose maualuga e mafua ai:

  1. faʻamaʻi e mafua mai i le glycemia,
  2. faʻaititia le faʻaaliga ona o le faʻaleagaina poʻo le faʻaleagaina o le retina,
  3. afifiina o arteries ma veins,
  4. le afaina o le endothelial,
  5. tulaga faʻaleagaina o le paleni oona,
  6. afaina
  7. maualuga tele o fualaau faasao saoloto.

Faʻaititia faʻaitiitia le maualuga o le toto toto. O le mea lea, e tele isi faʻafitauli ua tupu.

E tele auala e faʻaititia ai le maualuga o le kulūkose maualuga:

  • fualaau faasaina
  • togafitiga masani
  • togafitiga
  • inisalini togafitiga.

Eseesega o meaʻai ma le maʻisuka meaai, lea e tatau ona tumau, fesoasoani e faʻavasega le maualuga o le suka.

E aoga foi le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamalolo mai le aʻa o le plantain ma le burdock, faapea foi ma le faga ma laulaau lanu.

E faʻaititia foi le suka o le toto pe afai e te faʻaauau pea ona e faia. I le filifili ai e taʻalo i taaloga, e tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi e uiga i le malosi ma le faʻaauau aʻoaʻoga. A maeʻa le 60 tausaga, e tatau ona e mataʻituina le tulaga o le cardiovascular system ma aloese mai mamafa mamafa.

O se tagata atamai mai le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i le maualuga o le toto toto.

Faatonutonuina o le kulukose i le tino o le tagata

Sugar, e pei o isi mea gaʻo uma, mo le faʻamaʻi atoatoa o le tino o le tagata e tatau ona faʻavae i ni monosuga faigofie (glucose, fructose). Mo lenei mea, o faʻasamaʻi faapitoa ua faʻapipiʻiina, faʻatasi i le faaupuga lautele o le sogi poʻo le glucosyl hydrolase.

O le faagasologa o le faʻaaogaina o le kulukose e fusi i totonu o le tino o loʻo i lalo o le faʻataʻitaʻiga o gutu o le endocrine. O mea e maua i suga faigofie i sela ma masini e aafia i hormones: insulin, thyrotropin, cortisol, adrenaline, triiodothyronine ma thyroxine.

O le fua o le suka o le toto i alii ma tamaitai e tele lava ina lagolagoina e le insulini o le hormone e faʻamaloloina i siama pancreatic. O le faʻatinoga o lona faʻatinoga e faʻavae i luga o le faʻalauteleina o le fua o le kulukose e faʻaaogaina e siama. O le faʻalauiloaina o le inisalini e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o gaioiga i totonu o le cell lea e pulea ai le puipuia o le membrane i le aveina o le kulukose i totonu o sela.

Glucose e talafeagai mo meaola ola e faʻatino ai faiga taua, talu ai o se punavai o le malosi mo le tele o gaioiga faʻasolosolo. O le sili ona maaleale i suiga i le kulukose o le toto o le faiʻai lea, e pei foi o le popolega ma le cardiovascular systems.

Laupapa masani o le suka o le toto i alii i le matua

O le fuaitau (masani) faʻavae o le suka o le toto e faʻalagolago i le metotia falesuesue na faʻaaoga ma le nofoaga o le aoina o le biomaterial (tamailima poʻo le vein), faʻapea foi ma le matua o le maʻi. O le laulau o loʻo faʻaalia ai le suka i le suega toto mo tamaloloa mai le tamatamailima ma se vela i luga o se manava gaogao, ma mafaufau i tausaga.

Tagata matutua Le masani o le vein, mmol / l Le masani o le tamailima, mmol / l
I lalo o le 14 tausaga2,5 – 4,52,3 – 3,9
Mai le 14 i le 20 tausaga3 – 5,52,5 – 4
Mai le 20 i le 50 tausaga3,5 – 6,53 – 5,5
Ina ua mavae le 50 tausaga4 – 6,93,5 – 6,5

O le masani o le suka o le toto i tagata pe a uma le 40 tausaga e le tatau ona sili atu nai lo le 6.5 mmol / l, ae o faʻasalaga laiti e fetaui tonu ma mamanu o meaʻai ma le ava malosi poʻo le faʻaaogaina o tapaa.

E tatau ona taulai totoa i le faailo pe a uma le 50 tausaga. O le mea lea, o le tulafono faʻatagaina o le suka o le toto i totonu o tagata pe a uma le 50 tausaga e tatau ona tausia i taimi uma, ma faʻatasi ai ma se faʻataunuʻu, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi (e tusa lava pe leai ni faʻamaumauga o le maʻi).

O le maualuga o le kulukose o le toto i fafine e talitutusa lava ma faʻamatalaga na tuʻuina atu mo tamaʻi maʻi.

O afea e tatau ona tofotofoina ai oe?

O le naunautaiga o le suka o le toto i alii ma tamaitai e mafai ona faatonuina e le fomaʻi, fomai, fomaʻi poo le gastroenterologist i le tulaga o masalomia o le vavae ese o le tulaga mai le masani.

Ole fua o le suka i tane ma fafine e fuaina i:

  • suʻesuʻega faʻasaina o maʻi
  • o maʻi o le maʻisuka,
  • masalomia le tulaga o le hyper- (sili atu) ma le hypoglycemia (le lava). E mafai ona aoina faʻamatalaga biomaterial aʻo lei oʻo i le maeʻa foi o taumafataga, i tulaga ogaoga - faʻafuaseʻi i soo se taimi,
  • eseʻese o le maʻisuka faʻatasi ma le suʻega o le toleniga o le kulukose. Ina ia faia se suʻesuʻega mulimuli, o le suʻesuʻega e faalua ona fai i taimi eseese o le aso,
  • mataʻituina i aso uma o tagata ei ai le mea moni o le maʻisuka. E talafeagai lenei mea e fetuʻunaʻi ai le fua o vailaau faʻasaina ma inisalini inisua,
  • le manaʻoga e vavaeese le maʻisuka faʻamaʻi - o se faʻavaitaimi le tumau o le maualuga o le toto o le maʻitaga o fafine maʻitaga. I le leai o se togafitiga vave, o le maʻisuka faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le maitaga vaivai, faʻaleagaina ai le tino o le neura ma le tino o le fetus, le faʻaipoipo, gasegase matuia i se fafine maʻitaga, hypoglycemia i se pepe fou, ma isi.

Faailoga o le faateleina i le maualuga o suga faigofie i le toto: o le faifai pea o le gasegase, galala tele, faaitiitia o le vaaia o le tino, vaivai, moe, le lelei o le faatinoga, masani ona toe foi mai faamai pipisi, mago ma vevela, paʻu mucous masi, ma isi.

Faailoga o le faʻaitiitia o le suka e aofia ai:

  1. faʻateleina le sosolo
  2. manaʻo tele
  3. vavao o le malamalama
  4. faaletonu mafaufau
  5. faateleina le atuatuvale
  6. popolega ma le vavalalata vaaiga
  7. le mautonu i avanoa,
  8. vaivai, ma isi.

Laboratory Diagnostic Methods

Glucometer o se masini mo le fuaina o le suka. O lona aoga e mafai e se tagata ona faʻaaogaina tutoatasi. O se vaega itiiti o le toto capillary e tuʻuina i luga o se laasaga faʻapitoa e mafai ona faʻaaoga i le masini. Ona fuaina lea o le faailo. E taua le manatuaina o le sao o le masini e faalagolago i lona uiga lelei ma le ola. E fautuaina e te siakiina le taimi saʻo le faʻamatalaga na maua mai le mita o loʻo i totonu o le fale.

I le masani ai suʻesuʻega falesuesue, o loʻo faʻaaogaina se metotia o le hexokinase. O lona natura o loʻo taoto i le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga e lua:

  • vaevaeina o kulūkose molekone i faʻasalaga equimolar o le glucose-6-phosphate,
  • liua eletene o meaola maua mai i le 6-phosphogluconate.

O le NADH o le a faʻamalolo i le taimi o gaioiga, o le fua faatatau o le faʻatulagaina o se uiga maʻaleʻale i se galu uumi o le 340 nm. O lenei faailoga lea e mafai ai e oe ona fuafua le tulaga o le faitalia i le fesili i le biomaterial suʻesuʻe.

E tusa ai ma tulafono faʻaonapo nei ma tulaga faʻamaonia, o le suega o le hexokinase lea e aloaia o se auala lautele ma faʻalagolago.

O le a se mea e mafua ai le faateleina o le suka i le tane?

O le mafuaaga taatele o le maʻisuka. E tupu mai o se taunuuga o ni suiga le lelei i le tino o le tino ma, o se taunuuga, e le lava le puleaina o le inisalini poʻo le faia o le faapalepale o sela tagata i aafiaga o le hormone.

O faʻamaʻi pipisi e mafua ai le hyperglycemia: pancreatitis poʻo le kanesa. I lenei mea, o le faaleagaina o suauu pancreatic e natia ai le inisalini e matauina.

E mafai ona mafai ona maua se faʻasalaga sese aʻo faia ni vailaʻau. O le mea lea, o nisi o vaega o fualaau faʻapitoa o le mafaufau ma le vailaʻau faʻamalositino, faʻapea foʻi ma mamanu e faʻaosofia ai le faagasologa o le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o masini ma totoga a le tagata.

O le maualuga o le maualuga o le suka i le suʻeina o le toto mai le vein poʻo le tamatamailima i le iuga o suʻesuʻega o fale suʻesuʻe e iloa pe afai e le o tausia tulafono mo le saunia o se tagata mo le aoina o biomaterial. O se faʻalogona faʻalagona faalelagona i ni faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi (o se faʻasolosolo talu ai nei poʻo le fatu), o le tino le galue e mafua ai le maualuga o le kulukose.

E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose e mafai ona faateleina i le cystic fibrosis, tumutumu o le tino, mumps ma le palacreatic damage, thyrotoxicosis, acromegaly, etc.

I le tulaga o le maua mai o taunuuga e sili atu nai lo le tau o faʻamaumauga, o le toe faia o se iloiloga faifaipea o loʻo faʻatinoina. E faalua ona maua mai i taimi uma faamaumauga maualuga o se mafuaaga mo le faia o se suesuega faaopoopo mo le maʻisuka: o le fuafuaina o mea o loo i totonu o le inisalini, hemoglobin glycini ma se peptide e fusifusia i totonu o le toto.

Mafuaaga o le hypoglycemia, pe a faʻaitiitia le faʻatupulaia o le kulukose:

  • o le atinaʻeina o neoplasms pancreatic neclasms, faʻamalositino le pulea o le inisalini tele,
  • taua tele o tui inisalini,
  • vaivai ma faaumiumi le matelaina,
  • Addison's disease
  • cirrhosis o le ate,
  • fibrosarcoma,
  • ave faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalosi ma vailaʻau.

Fautuaga mo le tausisia o le tafaoga masani

O feeseeseaiga laiti i tulaga faatauaina faatauaina e toefuataiga e ala i le faasaʻoina o taumafa a alii. E fautuaina le tipiina o meaʻai maualuga i le gaʻo. E tatau ona tuʻufaʻatasia le tele o iʻa po o aano o manufasi ma fualaau faisua. Mai le taumafataga e vavaeeseina atoa:

  • ava malosi
  • sau sau
  • pasta ma bakete oloa,
  • sipuni
  • mea inu gaʻo.

Mo tagata gasegase e iai le mea moni o le maʻisuka, o se taumafataga faapitoa e filifilia e mafaufau i le ituaiga ma le matuia o le maʻi. E fautuaina e suitulaga le suka i ni mea suamalie faapitoa: sucracite poʻo saccharin, ae ui i lea, o le faʻatagaga faatagaina ua fuafuaina e na o le fomaʻi.

E taua tele e le gata i le mea e 'ai e se tagata, ae o se taumafataga ma le gaioiga lelei atoatoa. E le lava le naʻo le fetuunaiga o le meaai, e tatau ona e gauai faapitoa i taʻaloga, o taimi e tele ai le faʻaaogaina o le kulukose.

O le mauaina o le maʻisuka lona lua i totonu o se tamaloa e tetee atu i le suiga o suiga faʻapitoa i totoga e manaʻomia ai le filifilia o togafitiga e amanaʻia ai faʻamaʻi uma. Afai e tatau ona aveese le pancreas, o le tagata gasegase o loʻo faʻatulagaina se faʻaaogaina o fualaau oona e aofia ai inisalini i le olaga atoa.

Malamalama taua

Ina ia tauaofai, o itu taua e tatau ona faamamafaina:

  • o le maualuga o le iloiloga i le toto o se tagata e faalagolago i le matua, o fualaau ua ave ma le i ai o maʻi tuufaatasi,
  • o le pulea o le telē o le potu suʻesuʻe ile suʻesuʻega o le a faʻaalia ai vave faailoga o le hyperglycemia poo le maʻisuka, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o aʻafiaga leaga ma faʻafitauli,
  • o se suʻega toto mo le tasi palota e le lava mo se faʻamaʻi mulimuli. O suʻesuʻega faʻapitoa suʻesuʻe suʻesuʻe e faia e faʻaalia ai hormones ma proteins,
  • o le toe faafoi o le parakalafa i tulaga masani e mafai ona faia e ala i le faia o fetuunaiga i meaʻai ma le gaioiga faaletino, peitaʻi, afai e maua le maʻisuka, e le faʻaaogaina le faʻaaogaina o inisalini,
  • O suʻega suʻega e faia i taimi eseese i totonu o le fale suʻesuʻe lava e tasi e le mafai ona faʻamaonia mo le faʻamaonia saʻo.

Julia Martynovich (Peshkova)

Faʻauʻuina, i le 2014 na ia faauu ai ma le mamalu mai le Federal State Budget Educational Institution of Higher Education i le Orenburg State University ma se tikeri i le microbiology. Faʻasalalau o aʻoaʻoga pasiʻaʻoga FSBEI HE Orenburg State Agrarian University.

I le 2015 O le Institute of Cellular and Intracellular Symbiosis o le Paranesi Ural o le Rusia Academy of Sciences na toe faʻaauau aʻoaʻoga i lalo ole polokalame faʻapitoa faʻapolofesa "Bacteriology".

Laureate o le tauvaga a le All-Russian mo le galuega faasaienisi aupito sili i le filifiliga "Biological Sciences" o 2017.

Tuua Lau Faamatalaga