Aisea e manaomia ai se tusi o le maʻisuka e mataʻituina ai le maʻisuka?

O se tusi o le siakiina e le tagata o ia lava mo le maʻisuka e tatau mo tagata uma oe na feagai ma se faʻamaʻi pipisi. O le mea moni, o le auala lea e sili atu ai suiga laiti i le setete o le soifua maloloina lelei ma pulea atoa. O le fuataga o aafiaga e faʻamautinoa ai le mafai ona faʻamaonia le togafitiga ma le faʻamaonia vave o faailoga muamua o faʻalavelave faʻafuaseʻi.

O le a le faʻataʻitaʻiga a le tagata lava ia mo le maʻisuka

E mafai ona e tutoatasi ia soʻo se suiga i lou lava soifua maloloina e faʻaaoga ai se pepa na tusia e le lima. E mafai foi ona avea o se faila maeʻa na lomia mai le Initaneti (o se pepa PDF). O le tusi faʻataʻitaʻi e masani lava ona fuafuaina mo le tasi le masina, a maeʻa ona maua lea o se pepa fou faapena ma faapipii atu i le lomiga muamua.

Afai e le mafai ona lolomiina sea tusi o le puleaina o le maʻisuka, o le fesoasoani e mafai ona faia i le tau o se tusi tusilima po o se api masani, o se tusi talaaga.

Aiseā e manaʻomia ai sea tusi tala?

Le faʻamautinoa o le pulea o oe lava i le ituaiga 1 ma le maʻisuka 2 e taua tele. O vaega nei e tatau ona i ai:

  • 'ai meaai - i le taeao, i le aoauli ma le afiafi,
  • le fua faatatau o meaʻai falaoa mo nei sauniga taʻitasi,
  • faʻaaogaina inisalini poʻo le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina i le maualuga o le suka,
  • faamatalaga e uiga i le tulaga o le maʻi i lona atoa,
  • faailoga o le mamafa o le toto ua faamauina i le aso,
  • mamafa ao le i 'ai le taeao.

O nei mea uma o le a mafai ai e le maʻisuka ona malamalama pe o le a le tali a le tino e mafua ai le faʻaofiina o igoa hypoglycemic, o le a mafai ai ona amanaʻia le maualuga i le aso. Faʻalogo lelei i le faʻamaonia o le fuainumera o fualaau oona, o le faʻamaoniga o le tali atu i le physiological i le le lelei o aʻafiaga o nisi mea ma le iloiloga o taʻiala taua uma. E tutusa le taua mo tagata matutua ma, mo se faʻataʻitaʻiga, mo fafine maʻitaga e maua i le gasegase o le suka.

O le faʻamatalaga o loʻo faamaumauina i lenei auala o le a mafai ai e le fomaʻi ona fetuutuunai le togafitiga, faʻaopopo i ai vailaau talafeagai. E faʻapitoa le taulai atu i le suia o le faiga o gaoioiga faaletino ma iloilo le aoga o mea uma na faia.

Auala e tausia ai se tusi o le pulea o oe lava

O le tulaga autu e tatau ona aloese mai le le faia o soʻo se faamaumauga taua ma le gafatia e suʻe saʻo auiliiliga o faʻamaumauga. O i latou uma na filifilia i le taimi muamua (mai le faʻaaogaina o meaai i le vaega lautele). O se ituaiga gaioiga lea e foliga mai e sili ona faigata mo le toatele o tagata maʻisuka.

O koluma laulau e tatau ona aofia ai koluma e pei o:

  1. tausaga ma le masina
  2. mamafa o le tino o le tino ma totoga o le hemoglobin glycosylated (faʻavaeina i tulaga o suʻesuʻega),
  3. aso ma le taimi ole suʻesuʻega,
  4. le maualuga o le suka o le glucometer sa maua i le sili atu ma le faatolu i le aso,
  5. fua o le suka-faʻaitiitia igoa papa ma igoa insulin.

E le gata i lea, o le voluma ole XE e faʻaaogaina mo taumafataga taitasi ua faʻamaumau ma o iai pea se vaega o faʻamatalaga o loʻo faʻamaonia ai le soifua maloloina, tino o le ketone i le urine, ma le maualuga o le gaioiga faaletino.

E mafai ona e vaevaeina le api i totonu o ni koluma faapitoa pe faʻatau mai se tusi faʻataʻitaʻi i soo se tasi o le lomitusi. I le avea ai o se vaega o le faʻamaoniga o tulaga faʻafefe, i le faaopoopo atu i le fua o le glycemia i le maʻisuka, o isi faʻataʻitaʻiga pulea e faʻaopopo pe a faʻatonuina e le endocrinologist. Mo maʻi gasegase, o le numera o fua o le mamafa e sili atu ona taua.

O se tusi o meaai e taua foi i le taimi o le maʻitaga pe afai o le fafine e ono iai se faʻamaʻi. I nisi o tulaga, e manaʻomia le faaopoopoina o se faʻamaumauga o mea taumafa, lea e matua taua mo le pulea e le tagata lava ia o le maʻisuka ituaiga 2, pe a faateleina le lamatiaga o le manava o le tino poʻo le mea masani.

Polokalame faʻaonaponei ma talosaga

E i ai faʻaliliuga faʻaeletoroni o le a sili atu ona talafeagai mo tagata gasegase ona o le mafai o latou puleaina masini faaeletonika. E mafai ona avea ma telefoni feaveai, laupepa, komipiuta ma PC.

Muamua o talosaga - O le Diabetes Social, lea na mauaina le taui mai le UNESCO Mobile Health Gas Station i le 2012. Faʻatinoga mo soʻo se vaega o tulaga faʻaleagaina, e aofia ai le faʻasalaga. Faʻalogo i le mea moni e faapea:

Faʻatasi ai ma le ituaiga insulin-dependent, e mafai ai ona e filifili saʻo le fua o le inisalini mo tui. E faia lenei mea i luga o le faavae o meaola gaʻo ma le glycemia.

Faatasi ai ma se foliga e tutoatasi mai le vaega o le hormonal, Social Diabetes ua mafai ai ona iloa ia mea le talafeagai i le tino o le tagata lea e faailoa ai le fausiaina o faafitauli.

O le talosaga ua mamanuina mo masini o loʻo faʻaauau i le polokalama Android.

Le isi polokalamaE taua lava le Diabetes Glucose Diary. O mea autu e faigofie ona faʻaaogaina ma faigofie ona faʻaaogaina, fesoʻotaʻiga faʻamatalaga e uiga i le aso ma le taimi, glycemia, faʻamatalaga faʻamatalaga.

O le tusi talosaga e mafai ai ona e fatuina tala mo se tasi pe sili atu tagata faaaoga, saunia le tuʻuina atu o faʻamatalaga i isi fesoʻotaʻiga (mo se faʻataʻitaʻiga, i le fomaʻi). Aua nei galo e uiga i le gafatia e faʻatau atu se mea i le faʻatatauga o le faʻatatauga o talosaga.

O le Diabetes Connect e fuafuaina foi mo le Android. O loʻo i ai se taimi manaia e mafai ai ona maua se aotelega atoa o le tulaga o le falemaʻi. O le polokalame e talafeagai mo soʻo se ituaiga o faʻamaʻi, e lagolagoina ai le tele o faailo kulukose (mo se faʻataʻitaʻiga, mmol / l ma mg / dl). O faʻamanuiaga o le tuʻuina atu o le faʻailoaina o meaʻai a tagata, le aofaʻiga o XE ma meaʻai gaʻo.

O loʻo i ai le tomai e faʻafetaui ai ma isi polokalame Initaneti. A maeʻa ona ulu atu i faʻamatalaga patino, e maua saʻo e le tagata maʻi faatonuga manaʻomia faafomaʻi i le Diabetes Connect.

E mafai foi ona e faʻapipiʻi DiaLife:

O se tusi faʻasalalau i le initaneti o le siakiina e le tagata lava ia taui mo le toto suka ma le tausisia o togafitiga o meaʻai.

O le telefoni feaveaʻi e aofia ai mea e pei o oloa GI, tupe faʻaalu ile kalori ma se calculator, siakiina o le tino. E le tatau ona galo ia i tatou le tusi o le taumafaina, lea e mafai ai ona mataituina fuainumera o calories, carbohydrates, lipids and proteins.

O oloa taʻitasi e iai sana lava kata, o loʻo faʻamaonia ai le vailaʻau faʻasolosolo ma le taua o meaʻai.

E le o talosaga uma e tatau ona gauai iai. E mafai ona e faʻapipiʻi le D-Tomai, Tinema Maʻisuka, SIDiary, Maʻisuka: M. Ua fautuaina e iai se polokalama e malilie faatasi ma se endocrinologist.

Tusi a le tagata lava ia ma le faʻamoemoe

E tatau ona fai se tusi o le tagata lava ia mo le maʻisuka, aemaise lava i le ituaiga muamua o faʻamaʻi. O lona faʻatumuina ma le faʻamaumauga o faʻamaumauga uma e mafai ai ona e faia mea nei:

  • Suʻe le tali a le tino i tui faapitoa o inisalini,
  • Iloilo suiga i le toto,
  • Mataitu le kulukose i totonu o le tino mo se aso atoa ma matau ona oso i le taimi,
  • I le faʻaaogaina o le metotia o le suʻega, fuafua le tagata e manaʻomia le fuaina o le inisalini, lea e manaʻomia mo le vaʻaia o le XE,
  • Faʻamata vave mai faʻafitauli matuia ma faʻasologa o le atisiputi,
  • Mataitu le tino o le tino, mamafa ma le toto.

Faailoga taua ma pe faapefea ona faaleleia

  • Meaʻai (taeao, taumafataga po o le aoauli)
  • Le numera o iunite falaoa mo faʻafeiloaiga taʻitasi,
  • O le tui o le insulin o loʻo faʻatonutonuina poʻo le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina (faʻaaoga taitasi),
  • Fua o le kulukose o le toto (a itiiti ifo ma le 3 taimi i le aso),
  • Faʻamaumauga i luga o le soifua manuia lautele,
  • Toto toto (1 taimi i le aso),
  • Paʻu o le tino (1 taimi i le aso ao leʻi faia le taeao).

O gasegase faʻamaʻi e mafai ona fuaina o latou mamafa i le tele o taimi pe a manaʻomia, e ala i le tuu ese o se isi koluma i le laulau.

Faʻataʻitaʻiga faʻafomaʻi e aofia ai se faʻaaliga e pei o "Ala mo suga masani e lua"pe a oʻo i le paleni o le kulukose i luma o le lua o meaʻai e tolu (le taeao o le aoauli po o le 'aiga o le aoauli). Afai o le "taitai" e masani, ona faia lea o le inisalini pupuu i le aofaiga o loʻo manaʻomia i se taimi faapitoa o le aso e talepe ai vaega o falaoa. O le mataʻituina ma le faʻaeteete o nei faʻataʻitaʻiga ua mafai ai ona e fuafua se fualaau taʻitasi mo se taumafataga faapitoa.

E mafai ona fatuina se tusi faʻamaonia e le tagata e toʻalua o le PC ma se tagata fai mea faigofie. E mafai ona atiae i se komepiuta pe tusi se api.

  • Aso o le vaiaso ma le aso faakalena
  • Suafa maualuga le glucometer faatolu i le aso,
  • O le tui o le inisalini po o le papa (e tusa ai ma le taimi o le pulega - i le taeao, faatasi ai ma se meaʻai i le aoauli),
  • Le numera o iunite falaoa mo taumafa uma, e fautuaina foi e mafaufau i meaʻai,
  • Faʻamatalaga e uiga i le soifua manuia, maualuga o le acetone i le urine (pe'ā mafai pe tusa ai ma suʻega o masina), toto maualuga ma isi faʻalavelave.

Fualaau mo togafitiga maloloina. O meaai mo le maʻisuka. Faitau atili i lenei tusiga.

Laulau faʻataʻitaʻi

AsoInisalini / puluItū falaoaSuauu totoFaamatalaga
TaeaoAsoAfiafiBreakfastTaʻalogaTaumafaBreakfastTaʻalogaTaumafaMo le po
IA maeʻaIA maeʻaIA maeʻa
Mon
Tue
Wed
T
Fri
Sat
La

Tino o le tino:
Hiona:
Soifua manuia lautele:
Aso:

Faʻasologa o le maʻisuka i aso nei

Cereals e maua i le maʻisuka. O le a le mea e faatagaina ma o le a le mea ua fautuaina ina ia le aofia ai mai le meaai? Faitau atili iinei.

Faailoga o le maʻisuka i alii.

Faʻalagolago i le masini, e mafai ona e setiina mea nei:

  • Diabetes - glucose diary,
  • Agafesootai,
  • O le diabet tracker,
  • Puleaina o le maʻisuka,
  • Mekasini a le maʻisuka,
  • Maʻisuka Fesootai
  • Maʻisuka: M,
  • SiDiary ma isi.

  • Diabetes App,
  • DiaLife,
  • Auro o le Maʻisuka Suʻe
  • Diabetes App Life,
  • Fesoasoani o le maʻisuka
  • GarbsControl,
  • Tactio Health
  • O le maʻisuka Tracker ma le Dlood Glucose,
  • Diabetes Minder Pro,
  • Puleaina o le maʻisuka,
  • Maʻisuka i Siaki.

E le gata i lea, o galuega uma tau faʻatautaia e faia i luga o le faʻavae o faʻamaoniga tonu o le kulukose o loʻo faʻaalia e le maʻisuka ma le aofaʻi o meaai e 'aina i le XE. E le gata i lea, ua lava le ulufale i se oloa faapitoa ma lona mamafa, ona fuafua ai lea e le polokalama le faailo manaomia. Afai e manaʻo ai pe le o iai, e mafai ona e ulu i ai ma le lima.

  • O le aofai o le insulin ma le aofaiga mo se vaitaimi uumi e le o faʻamautuina,
  • O le inisalini umi taimi e le o mafaufauina,
  • E leai se avanoa e fausia ai siata ata.

O faailoga autu o loʻo tusia i totonu o le tusi

  • numera o taumafataga
  • le numera o falaoa i aso taitasi ma mo taumafataga taitasi,
  • o aso taitasi ole inisalini ma taumafataga uma,
  • faamaumauga o le glucometer (3 taimi i le aso),
  • faailoga o le toto toto (min 1 taimi i le aso),
  • fua o le mamafa o le tino (1 taimi i le aso ao leʻi faia le taeao).

O le auala e sili ona faigofie e teu ai se tusi faʻataʻaloga o se laulau lea o laina o aso o le vaiaso ma koluma o faailoga. Afai e te tausia se laulau i se faiga eletoroni, ona faigofie lea ona fai se otootoga e maua ai faʻamaumauga mo se aso, vaiaso, masina poʻo isi taimi lipotia. O se pepa faʻaeletoroni o le a mafai ai foi e oe ona fausia se siata faʻalagolago pe a manaʻomia e oe poʻo lau fomaʻi. Ae o le pepa o le pepa e matua malamalama lelei ma e leai se mea e manaʻomia ai se peni ma se pule.

Mo oe e sili ona taua le tusi o le tagata lava ia

Ole tusi ole tagata e siakiina le maʻisuka e leʻo manaʻomia e le fomaʻi, ae o le mea muamua e te manaʻomia e teu e le fomaʻi. E taua tele le faia o mea uma, e tusa lava pe itiiti ni suiga, i tagata gasegase i vaega nei:

  • i le amataga lava o le faamai, pe afai e le o oe poo le fomaʻi ni faamatalaga sao i luga o le tagata lava ia o le gaioiga o le tino, ma o le metotia e filifilia e faavae i tulaga masani,
  • pe a maʻi se isi faʻamaʻi ma i le taimi e te maʻi ai i se isi mea (o le tele o fualaau e aafia ai le kulūkose o le toto, e manaʻomia e fomaʻi ona fetuunai uma le tui o le inisalini ma le vailaʻau o fualaau faʻasaina),
  • fafine o loʻo fuafuaina se maʻitaga, o loʻo maitaga poo susu susu, faʻapea foi ma tamaitai i le vaʻavaʻa ma tane,
  • ua suia lou olaga: ua amata ona e taaalo i taaloga, faateleina pe faaitiitia le gaioiga faaletino,
  • oso i luga o kulūkose maualuga ua faamaumauina.

Ae e oʻo lava i tagata gasegase ua leva ona maʻi i le maʻisuka ma ua fetuunai a latou fuafuaga o olaga e tatau foi ona tausia se tusi talaaga. O lona faatasi mai o le amio pulea, ma o le va o le fuaina o le toto glucose maualuga e sili atu ona taatele, o lona uiga, o le maʻisuka e mataʻituina pea. O le ae iloa pe na faapefea ona suia lou mamafa, mamafa, le maualuga o le inisalini ua tui i le vaitau. Ma e mafai foi ona e suʻeina le faalagolago o le tulaga i luga o le taumafa taumafa. O lona uiga, o le a lau meaai i le amataga ma mea o loʻo e 'ai nei.

O a ituaiga o tusi o tala

E masani lava, o le pepa tusia o pepa e tuʻuina atu e aunoa ma se totogi i se falemaʻi poʻo se aʻoga ile maʻisuka. E faʻalagolago i le maualuga o meafaigaluega a le falemaʻi ma e le o se pepa na tuʻuina mai. E mafai ona e faʻatau se tusi faʻamau i faleoloa, i matagaluega o sapalai faʻataʻitaʻi poʻo le Initaneti. E faigofie i le ua uma ona tuʻuina i luga, o loʻo i ai uma laulau, e tumau pea naʻo le ulufale i le faʻamaumauga.

I le lomiga faaeletoroni, o le tusi e sili atu ona fetaui mo tagata talavou - e mafai ona tusia sao mai le telefoni, e leai se peni poo se penitala e manaʻomia. E mafai ona e faʻaalia le tusi faʻataʻitaʻi i le fomaʻi i le lafoina i le imeli poʻo le lolomi. E tele taimi e faia ai e tagata gaosi oloa i luga o le keli eletise o le siakiina e le tagata lava ia.

Talu ai nei lava, ua i ai talosaga mo smartphones lea e mafai ona e ulufale ai i faʻamaumauga. E faigofie foi ona ave i lalo mo se asiasiga i le fomai, na o le pau lava le mea latou te le iloa pe faapefea ona fausia ni taimi faatulagaina.

O lona uiga, o le filifilia o se faiga o le tusi faʻataʻatia e faʻavae i le paʻu o le olaga e faigofie lava, pe a mavae le 1-3 vaiaso o le a otometi lava ona e tusia faʻamaumauga ae e te le lagona lagona le lelei.

Le taua o le pulea e le tagata o ia lava

Iloiloga e le tagata lava ia mo le maʻisuka latou te taʻua ni filifiliga tutoatasi mo tagata mamaʻi e maua i le toto (poo le mimii). O lenei faaupuga e masani ona faaaoga i se tulaga lautele, e pei o le mafai ona iloilo le tulaga o se tasi, ia faia saʻo togafitiga togafitiga, mo se faataitaiga, ia mulimuli i se meaai po o le suia o le fua o fualaau o le suka.

Talu ai o le sini autu i le togafitiga o le maʻisuka o le tumau pea lea i le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le manaʻoga mo ona faʻamatalaga masani e tulai mai. Na taʻua i luga o le tagata maʻi e le tatau ona faʻalagolago ia latou lava lagona faʻapitoa.

Toto faʻaleaga toto: na o luga o se manava gaogao ma, o se tulafono, e le silia ma le tasi i le masina, e le mafai ona manatu e lava. O le mea e laki ai, i tausaga talu ai nei, o le tele o auala maualuga e faʻaalia ai le naunautaiga o le toto suka poʻo le mimi (faʻataʻitaʻiga ma paʻu). O se numera tuputupu aʻe o tagata mamaʻi i le salafa o le lalolagi, e aofia ai i totonu o lo tatou atunuu, e taʻitaʻia e le aunoa le ola o le toto i luga o se faʻaauau pea. O le faʻagasologa o le pulea e le tagata lava ia o le malamalama lelei o lau maʻi e oʻo mai ma o tomai mo le puleaina o le maʻisuka ua atiaʻe.

O le mea e leaga ai, o le maua o le pulea e le tagata lava ia i totonu o lo tatou atunuu e le lava lea. O le faʻaaogaina faifaipea o fasi siaki e manaʻomia ai tau tupe mai le maʻi. E faigata le fautuaina o se mea ae tasi: taumafai e tufatufaina saʻo tupe na e maua! E sili atu le faʻatau o faʻataʻitaʻiga mo le pulea e le tagata o ia lava nai lo le faʻaaluina o tupe i metotia faʻapitoa o le "togafitia" maʻi suka poʻo le le talafeagai, ae taugata "maʻisuka" taugata.

Ituaiga o le Pulea o le Tagata Lava ia

O lea, o le tagata gasegase e mafai ona ia filifilia e ia lava le suka o le toto poo le suāsusu.O le suka o le Urine e fuafuaina e ala i suʻega e aunoa ma le fesoasoani i meafaifaʻaili, faʻatusatusaina le paʻu ma fasi uila-mūmū i le lanu o loʻo maua i luga o le afifi. O le sili atu le malosi o le paʻu, o le maualuga o le suka i totonu o le urine.

Ata 4. Suʻe suʻe toto toto.

E lua ituaiga o vailaʻau mo le fuafuaina o le suka o le toto: o le mea e taʻua o "mea faitino" faʻataʻitaʻiga o loʻo galue i le auala lava lea e tasi e pei o le urine strips (faʻatusatusaga o le lanu ma le lanu), faʻapea foʻi ma masini faʻapipiʻi - glucometers, lea e maua ai le fua o le fuaina o le suka i le numera i luga o le faʻaaliga. O le mita e galue foi i le faaaogaina o fasi suega, faatasi ai ma masini taitasi e na o le i ai o lana lava "ofu". O le mea lea, pe a faʻatau se masini, e tatau ona e mataʻituina le avanoa e toe maua ai ni suʻega e talafeagai mo ia.

O nisi tagata gasegase ua faia le mea sese o le aumaia o le mita o le kulukose toto mai fafo pe ole atu i uo e faia. O se taunuuga, e mafai ona latou maua se masini e le mafai ona latou maua ai fasi pepa. I le taimi lava e tasi, o le maketi i totonu o le atunuʻu ua i ai nei se tele tele o mea e sili ona maualuga ma faʻatuatuaina (tagai i le Ata 5). Filifilia le auala e pulea ai e le tagata ia te ia lava, o tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona filifili poo fea e fetaui ma ia.

Ata 5. Glucometers - o se auala mo le siakiina e le tagata lava ia o le suka

O le suʻega o suʻega mo le filifilia o le sukina o le tau e sili atu le taugofie ma faigofie ona faʻaaoga. Ae peitaʻi, afai tatou te manatuaina sini o le maʻisuka mo le suka o le toto, o le a malamalama lelei pe aisea e le taua tele ai le siakiina o le tagata lava ia i le urine.

O le mea moni, talu ai e tatau ona taumafai mo tulaga masani o le suka o le toto, ma le suka i totonu o le urine e naʻo le taimi e sili atu i le 10 mmol / l le maualuga o lona toto i le toto, e le mafai e le tagata maʻi ona toʻa, e tusa lava pe le lelei le fua o fua o le suka i le urine. A uma lava, o le toto toto i lenei tulaga atonu o loʻo i ai tulaga e le manaʻomia: 8-10 mmol / l.

O le isi mea le lelei o le siakiina e le tagata lava ia o le sukari o le le mafai lea ona fuafua le hypoglycemia. O se fua o le suka o le suamalie leaga e mafai ona fetaui ma le masani poʻo le maualuga le maualuga poʻo le faʻaititia o le maualuga o le suka.

Ma, mulimuli ane, o se tulaga o le vavaeeseina o le maualuga o le maualuga o le maualuga mai le masani masani e mafai ona faatupu ai faafitauli faaopoopo. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona 12 mmol / l, ona faʻaaoga atoa lea o le uiga o le siakiina o le suka o le sukina. I le auala, o le fuafuaina o se faitoʻatasi taʻitoʻatasi e le faigofie tele. Mo lenei mea, o se faʻatusatusaga faʻaopoopo o le tuʻuina atu o le suka i le toto ma le urine e faʻaogaina.

I lenei tulaga, e tatau ona fuaina le sugar urine i se "vaega fou", o lona uiga. aoina i totonu o le afa itula i le maea ai o le faʻaaogaina muamua o le vevela. E tatau ona fuafuaina le suka i le taimi e tasi. E tusa lava pe iai le tele o nei paga - toto toto / suāsusu - e leʻo taimi uma e mafai ai ona faʻamautinoa lelei le maualuga o le suka.

I le faaputuputuina o luga, e mafai ona tatou faapea atu o le siakiina e le tagata lava ia o le suka i le urine e le o lava le malamalama e iloilo ai atoa le taui o le maʻisuka, ae afai e le o maua le toto o le suka, e sili atu nai lo le leai!

O le siakiina e le tagata lava ia o le maualuga o le suka toto e sili atu lona tau i le maʻi, e manaʻomia ai le faʻalavelave faʻalavelave (e tatau ona e tui lou tamatamailima e maua ai le toto, faʻatulaga lelei le masini, ma isi. Glucometers ma suʻega faʻataʻitaʻiga mo i latou e sili atu le taugata nai lo sikola faʻataʻitaʻiga, e ui lava, e tusa ai ma nisi o lipoti, e le maualalo i le saʻo le muamua. I le mea mulimuli, o le filifiliga o le pulea e le tagata o ia lava e tumau pea i le tagata maʻi, mafaufau i mea tau tupe, talitonuina le saʻo lelei o le lanu o le siaki ata vaaia pe a faatusatusa i le fua, ma isi.

I le taimi nei, o le filifiliga o auala o le pulea e le tagata o ia lava e telē tele, o mea fou e foliga mai i taimi uma, o loʻo faʻaleleia ata tuai.

Manatu mo le Pulea o le Tagata Lava Ia

Faataitaiga 1: Fuafuaina o le suka toto i le tasi taimi i vaiaso uma - tasi le masina ma naʻo luga o se manava gaogao (e tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga na faia ile falemaʻi). E tusa lava pe o le a faʻamaonia i lalo o mea e gata ai, o le a le mafai lava ona taʻua le lava le siakiina o le tagata lava ia: o faʻauigaga e seasea lava, e le gata i lea, o faʻamatalaga e uiga i le maualuga o le suka i le aso atoa e pau ese!

Faataitaiga 2: Taofiofi faifaipea, i le tele o taimi i le aso, e aofia ai le maeʻa o meaai. E le gata i lea, o taunuuga mo se taimi umi e leʻo faamalieina - luga aʻe o le 9 mmol / l. O lea pulea e le tagata lava ia, e ui lava i lona maualuga, e le mafai foi ona taʻua lelei.

Le uiga o le pulea o le tagata lava ia - e le gata i le siakiina o le maualuga o le suka i le toto, ae faapena foi i le iloiloga saʻo o taunuuga, i le fuafuaina o nisi o taga pe afai e le ausia sini o le suka.

Ua uma ona matou taʻua le manaʻoga mo maʻi uma o le maʻisuka ia i ai le malamalama tele i le tulaga oa latou faʻamaʻi. O se tagata gasegase agavaa e mafai ona ia suʻesuʻeina i taimi uma mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o faailoga o le suka: masalo o lenei mea na muamua atu i faʻamaoni ogaoga i meaʻai ma, o se taunuuga, o le maua o le mamafa? Masalo ei ai se maʻi catarrhal, fiva?

Ae peitai, e le gata o le poto e taua, ae o tomai foi. O le mafai ona faia le filifiliga saʻo i soʻo se tulaga ma amata ona saʻo le amio, ua maeʻa ona e le gata i se maualuga maualuga o le malamalama e uiga i le maʻisuka, ae o le gafatia foi e pulea lau faʻamaʻi, aʻo ausia taunuʻuga lelei. O le toe foʻi i meaʻai talafeagai, o le faʻaitiitia o le mamafa, ma le faʻaleleia o le pulea o le tagata lava ia o lona uiga o le puleaina lelei o le maʻisuka. I nisi o tulaga, o le filifiliga tonu o le faʻafesoʻotaʻi loa lea i se fomaʻi ma lafoaʻi taumafaiga tutoatasi e taulima ai le tulaga.

I le talanoaina ai o le sini autu, ua mafai nei ona tatou faia ni galuega patino o le pulea e le tagata o ia lava:

1. Iloiloga o aʻafiaga o mea taumafa ma gaoioiga faʻaletino i le suka o le toto.
2. Iloilo le tulaga o le maʻisuka taui.
3. Faʻafoega o tulaga fou aʻo faagasolo le faʻamaʻi.
4. Suiga, pe a talafeagai, onumaga o le inisalini (mo tagata mamaʻi i le inisalini).
5. Faailoaina o le hypoglycemia ma se suiga talafeagai i togafitiga fualaau mo lo latou puipuiga.

Taiala a le tagata lava ia

E faʻafia ma o le a le taimi e tatau ai ona fuafua le suka toto (urine)? E tatau ona ou faamaumauina iuga? Ole polokalame o le siakiina e le tagata lava ia e masani ona faia e le tagata lava ia ma e tatau ona amanaia mea e mafai ona faia ma le soifuaga ole tagata maʻi. Ae ui i lea, o le tele o fautuaga lautele e mafai ona tuʻuina atu i tagata uma.

O taunuuga o le siakiina o oe lava ia e sili atu ona lelei le faamaumauina (faatasi ai ma le aso ma le taimi, faapea foi ma soʻo se faʻamatalaga i lau faitalia). E tusa lava pe e te faʻaaogaina le mita o le kulukose toto i le mafaufau, e sili atu ona talafeagai mo au lava auiliiliga, ma talanoa ma lau fomaʻi faʻamatalaga auiliili.

O le faʻatonutonu o le tagata lava ia e tatau ona faʻafeiloaʻi ai le polokalame lenei:

  • Fuafuaga o le suka i totonu o le urine pe'ā uma ona 'ai 1-7 taimi i le vaiaso, pe afai o le iʻuga e le lelei (leai se suka i le urine).
  • afai e fuafua le suka toto, e tatau ona tutusa le taimi, ae tatau ona faia le faʻaiuga ao le i 'ai ma le 1-2 itula i le maeʻa ai,
  • afai o le taui mo le maʻisuka e le lelei, o le toto totoina o le maualuga e oʻo atu i le 1-4 taimi i le aso (o se suʻesuʻega o loʻo faia i le taimi e tasi, pe a manaʻomia, se feutagaiga ma se fomaʻi).
  • o le lava lava ituaiga o le pulea e le tagata o ia lava e manaomia e tusa lava pe maualuga le maualuga o le suka, pe a maua e le tagata maʻi inisalini,
  • fuafuaina o le suka i le toto 4-8 taimi i le aso i taimi o faʻamaʻi faʻamaʻi, suiga taua o olaga, faʻapea foi ma le taimi o le maʻitaga.

I le faaiuga, e tatau ona maitauina e fautuaina e talanoa i taimi uma le auala (sili atu ma se faʻataʻitaʻiga) o le pulea e le tagata o ia lava ma lona faigamalo ma lau fomaʻi poʻo se tagata faigaluega o le Aoga mo le Patient Patient, faʻapea foʻi ma le faʻamaʻoina o ona taunuuga ma le hemoglobin glyc.

O le hemoglobin glycated

I le faaopoopo atu i le iloiloina saʻo o le maualuga o le suka toto, o loʻo i ai se faʻamatalaga aoga e atagia ai le maualuga o le suka o le toto i le isi 2-3 masina e sosoo ai - hemoglobin glycated (HbA1c). Afai o lona tau e le sili atu i le tapulaa pito i luga o le masani i totonu o lenei fale suesue (i totonu o falesuesue eseese e mafai ona fesuisuiai, e masani lava o le tapulaa pito i luga e 6-6.5%) e sili atu i le 1%, e mafai ona tatou manatu i le vaitaimi ua atofaina o le toto toto e latalata i se tulaga faamalieina. O le mea moni, e sili atu pe afai o lenei faʻamaoniga i se tagata maʻi i le maʻisuka ua atoatoa i totonu o le tulafono mo tagata soifua maloloina.

Laulau 1. Faatatau le suka o le toto

E talafeagai le fuafuaina o le maualuga o le hemoglobin glyc i le faaopoopo i le siakiina o le toto toto (urine) e le silia le 1 taimi i le 3-4 masina. Lalo o le fesoʻotaʻiga i le va o le maualuga o le hemoglobin glyc HbA1c ma le maualuga o le suka o le toto i aso taitasi mo le 3 masina muamua atu.

Diabetes Diary

E pei ona taʻua muamua, e aoga tele le faamaumauina o taunuuga o le pulea e le tagata o ia lava. O le tele o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka latou te faia ni talatalanoaga pe a latou saofaga i mea uma e ono aʻafia i le maʻi. O lea, e taua tele le suʻesuʻeina i taimi uma o lou mamafa. O lenei faʻamatalaga e tatau ona tusia i taimi uma i le tusi faʻamau, ona i ai lea o le lelei poʻo le leaga o le faʻaogaina o se faailo taua.

E fautuaina le faia o le mamafa tasi i le vaiaso, luga o le fua tutusa lava, i luga o se manava gaogao, i ofu aupito mama ma e leai ni seevae. O le paleni e tatau ona faʻapipiʻiina i luga o se mea laugatasi, e tatau ona ave le tausiga ina ia mautinoa o le a e saʻo lava i le zero ao le i fua. E fautuaina mo tagata gasegase e manaʻomia le pulea o nei laina e tusi ai ia i latou i tusi.

E le gata i lea, o le tele o vaega o le soifuaga o le tagata maʻi i aso taitasi e mafai ona aʻafia ai le toto toto. O le mea muamua lea, meaʻai, faʻapea foʻi le gaioiga faaletino, faʻamaʻi faʻamaʻi, ma isi. O ia faʻamatalaga i totonu o le tusi faʻataʻitaʻi, pei o se faʻataʻitaʻiga, "malolo, keke" poʻo le "malulu, vevela 37.6" e mafai ona faʻamatalaina le fesuiaiga o le "suka e leʻi mafaufauina" i le suka o le toto.

I.I. Dedov, E.V. Surkova, A.Yu. Faʻamasino

Tuua Lau Faamatalaga