Le faʻamaoniga o le faʻamalosia o le inisalini: o le a le tulafono, o le tulafono o le olaga o le maʻi

O le taua o le inisalini i le faiga o le tino o le tino e matua faigata lava ona faʻamaualuga. O le a le mea e tupu i le faʻamalosia o le insulin Aisea e aliali mai ai ma e mafai faapefea ona lamatia? Faitau atili e uiga i lenei mea, faʻapea foʻi ma le solia o le insulin i lagona eseese i tulaga eseese ma le togafitiga o lenei maʻi.

O le a le malosi o le inisalini?

O le faʻamalosia o insulin o se soliga o gaioiga faʻasolosolo i le tali atu i le gaioiga o le inisalini. O se tulaga lenei e mafua ai ona tali atu lela o le gaʻo gaʻo, musika ma le ate ile tali atu ile inisalini. E faʻaauau pea le tino o le inisalini i le tino, ae e le faʻaaogaina i le aofaʻi saʻo.

O lenei faaupuga e talafeagai i lona aafiaga i le metabolism o le polotini, lipids ma le tulaga lautele o le vascular system. O lenei faʻalavelave atonu e aʻafia ai soʻo se tasi o metabolic process, poʻo i le taimi lava e tasi. I le toetoe lava o mataupu tau falemai, o le faʻamalosia o le inisalini e leʻo amanaʻia seia oʻo mai foliga o maʻi i le metabolism.

O meaʻai uma i totonu o le tino (fat, proteins, carbohydrates) o se faʻaagaaga faʻaagaga e faʻaogaina i laasaga i le aso atoa. O lenei aafiaga e mafua ona o le gaioiga o le inisalini, talu ai o mea taitasi e ese le maaleale i ai. O lenei masini e mafai ona galue lelei pe leai foi.

I le ituaiga muamua, o le tino e faʻaaogaina gaʻo gaʻo ma mea gaʻo e faʻamaopoopo ai molini mole ATP. O le auala lona lua e faʻaalia i le tosina atu o polotini mo le faʻamoemoe lava e tasi, ona o le faʻaitiitia o le aʻafiaga o le kulūkose molekone.

  1. ATP foafoaga,
  2. suka o le inisalini.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

E le mafai e saienitisi ona taʻu mai mafuaʻaga tonu e mafua ai ona atiae e le tagata le inisalini tetee. E manino lava e foliga mai ia i latou o loʻo taʻitaʻia se ituaiga olaga ola, o le mamafa, poʻo le na o se mea na tupu muamua. O le mafuaʻaga o lenei faʻalavelave e mafai foi ona avea ma faʻataʻitaʻiga o togafitiga faʻamalositisi ma nisi faʻamaʻi.

Afai o se tasi o vaega nei o loʻo i totonu ia te oe, o lona uiga o le a le afaina oe i le gasegase o le inisalini:

Faailoga o le mea ofoofogia

O aʻafiaga o le insulin e ono aʻafia ma nisi o faʻaʻailoga. Ae ui i lea, e faigata ona iloa lenei mea na o latou.

I le faʻamalosia o le inisalini i totonu o se tagata, o uiga nei e aliali mai:

  • E faigata tele i le tagata gasegase ona taulaʻi atu, o lona mafaufau e masani ona faʻafefe,
  • E tele le suka i totonu o le toto,
  • Totoina. O le tele o gasegase oona e sau mai meaʻai gaʻo. Talu ai ona ua vaivai le latou gasegase, o le gaioiga o le vaega o meaʻai,
  • A uma ona 'ai, ou te fia momoe,
  • E oso malosi malosi i le toto,

O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le inisalini

O mafuaʻaga tonu o le faʻamalosia o le inisalini e le o iloa. E talitonu e mafai ona oʻo atu i faʻalavelave e tupu i le tele o tulaga: mai suiga i le mole o le inisalini ma le leai o inisalini e talia ai faafitauli i le faʻasalalau o faʻamaumauga.

O le tele o saienitisi e ioe o le mafuaaga autu o le foliga mai o le inisalini ma le maʻisuka o le le lava lea o se faailo mai le insulin molecule i sel o le tissues lea e tatau ona ulu i ai glucose mai le toto.

O lenei soliga tulafono e mafai ona tupu ona o se tasi poʻo le sili atu foi itu:

  1. Mafuaaga - Ua tuʻuina atu i le insulin resistance i le 75% o mataupu. Fuainumera faamaumauina o le faateleina o le mamafa o le 40% mai le masani e tau atu i le pasene tutusa o le faaitiitia o le lagona o le inisalini. O se aʻafiaga patino o le faʻafitauli o le gasegase o loʻo i ai ma le tele o le manava, o lona uiga. i le manava. O le mea moni, o le tino o le tino, lea e faia i luga o le paʻu o le abdominal tua, o loʻo faʻaalia i le gasegase maualuga o gaioiga, o le sili atu lea o le tele o gaʻo gaʻo e ulufale atu i le toto.
  2. Genetics - faʻaliliuina o genetic predisposition i le inisalini faʻasaina o maʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka. Afai e iai le maʻisuka vavalalata, o le ono mafai ona maua ni faʻafitauli i le inisalini e sili atu le maualuga, aemaise lava i se ituaiga olaga e le mafai ona e valaʻau i le soifua maloloina. O loʻo talitonuina o le teteʻe muamua na faʻamoemoe e lagolago ai le faitau aofai o tagata soifua. I le taimi na fafagaina ai, na faasaoina e tagata le gaʻo, oe fiaaai - na o i latou e sili atu faʻaagaga, o tagata taitoatasi e iai le inisalini, na ola. O le tele o mea taumafa i nei aso e mafua ai le tele o meaʻai, toto maualuga ma le maʻisuka.
  3. Le lava gaioiga faaletino - e taʻitaʻia ai le mea moni o maso e manaʻomia ai meaʻai laiti. Ae o le tino maso e fufulu ai le 80% o le kulukose mai le toto. Afai e manaomia e sela maso se vaega tele o le malosi e lagolago ai a latou galuega taua, latou te amata ona le amanaiaina le inisalini e ave ai le suka.
  4. Tausaga - I le mavae ai o le 50 tausaga, o le ono mafai ona faʻamalosia le inisalini ma le maʻisuka e 30% le maualuga.
  5. Meaʻai - o le taumafaina tele o mea taumafa e maua i le gaʻo, o le alofa o suga mama e mafua ai le tele o le kulukose i totonu o le toto, gaioiga gaosiga o le inisalini, ma o se taunuuga, le naunau i sela o le tino e faailoa ai ia mea, lea e mafua ai le togafitia ma le maʻisuka.
  6. Fomaʻi - o nisi vailaʻau e mafai ona mafua ai faafitauli i le tui o le inisalini - corticosteroids (togafitiga o le rheumatism, foma, leukemia, hepatitis), beta-blockers (arrhythmia, infarction myocardial), thiezide diuretics, vitamini B

Faailoga ma faʻaaliga

A aunoa ma ni suʻega, e le mafai ona faʻalagolago e fuafua na amata ona iloa e sela o le tino le leaga o le insulin e maua i le toto. O faʻafitauli o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona faigofie ona mafua i isi faʻamaʻi, faʻaogaina, o aʻafiaga o le le lelei o meaai:

  • faateleina le 'ai
  • vavaeesega, faigata le manatuaina o faʻamatalaga,
  • faateleina le tele o le kesi i totonu o le manava,
  • vaivai ma le moe, aemaise lava pe a uma se vaega tele o le meaai,
  • o le faateleina o le tele o gaʻo i luga o le manava, o le faʻavaeina o le so-called "olaola",
  • faanoanoaga, lagona atuatuvale,
  • taimi faʻafuaseʻi e tulaʻi i le toto maualuga.

I le faʻaopopo i nei faʻaʻailoga, e iloilo e le fomaʻi faailoga o le inisalini aʻo leʻi faia se faʻamaoniga. O se tagata maʻi masani o loʻo i ai lenei maʻi poʻo le maʻi maualuga, ei ai ona matua poʻo nai ou tei ole maʻisuka, o fafine e iai le polycystic ovaries poʻo le maʻisuka faʻataʻitaʻi ile maʻitaga.

O le faailoga autu o le i ai o le insulin resistance o le maualuga o le manava. O le mamafa o tagata latou te iloiloina le ituaiga o mea lilo. O le gynecoid (o le gaʻo e maua i lalo o le puimanava, o le aofaʻi tele i totonu o sifo ma papa) e sili atu ona saogalemu, o maʻi faʻaleagaga e le masani ai. O le ituaiga Android (gaʻo i luga o le manava, tauau, tua) e fesootaʻi ma se maualuga maualuga o le maʻisuka.

O faailoga o le gasegase o le inisalini le mama o le BMI ma le fua o le pulou i le pito (OT / V). Faatasi ai ma le BMI 27, OT / OB> 1 i le tane ma le OT / AB> 0.8 i le fafine, e foliga mai o le maʻi o loʻo i ai le faʻafitauli o le inisalini.

Le faailoga lona tolu, lea e 90% le avanoa e mafai ai ona faia ni soliga - o le acanthosis uliuli. O vaega nei o le paʻu e faʻaleleia atili ai le faʻamalosi, masani ona vevela ma faʻamalosi. E mafai ona tu i luga o tulivae ma tulivae, i tua o le ua, i lalo o le fatafata, i luga o sooga o tamatamailima, i totonu o le pusa ma le pusa.

Ina ia faʻamaonia le faʻamaonia, o se tagata maʻi e iai faʻamaoniga o loʻo i luga ma faʻamaumauga o loʻo faʻamaonia ai se suʻega o le inisalini, e faʻavae i luga ole mafuaʻaga o le maʻi.

Suʻega

I totonu ole fale suesue, o le auʻiliʻiliga e manaʻomia ai le iloa o le lagona o sela i le inisalini e masani ona taʻua o le "Iloiloina o le Resulin Resistance."

E faʻapefea ona foaʻiina toto e maua ai tali mautinoa:

  1. Pe a maua se faʻamatalaga mai le fomaʻi, talanoa ma ia le lisi o vailaau, mea faʻamaʻi ma vitamini na ave e faʻaesea ai i latou e ono afaina ai le toto.
  2. O le aso ao lei faia le auiliiliga, e tatau ona e faalēaogāina aʻoaʻoga, taumafai e aloese mai tulaga faʻalavelave ma le faʻamalositino, aua le inuina mea inu oona. E tatau ona fuafua le taimi o le 'aiga o le afiafi ina ia muamua le toto 8 i le 14 itula ua pasia.
  3. Fai le suʻega i luga o se manava gaogao. O lona uiga o le taeao e faasaina le fufuluina o ou nifo, siaki le kesi e le aofia ai le suka, inu soo se mea inu, e aofia ai ma le le faʻasalaina. E mafai ona e ulaula na o le tasi le itula ao leʻi asiasi i le fale.

O ia manaʻoga faʻapitoa e sauniuni ai mo le auʻiliʻiliga e mafua mai i le mea moni e oʻo lava i se kofe kofe, inu i le taimi sese, e mafai ona matua suia ai le kulūkose.

A maea ona tuʻuina atu le auʻiliʻiliga, o le insulin resistance Index e fuafuaina i totonu o le fale suesue e faʻavae i faʻamaumauga i luga o le kulukose toto ma le inisalini i le plasma toto.

Faʻamaumauga o le faʻamalosia o insulin

Talu mai le faaiuga o le 70 o le seneturi talu ai, o le suega o le patinsulinemic clamp na mafaufauina o le tulaga auro mo le iloiloina o le gaioiga o le inisalini. E ui i le mea moni e faapea, o taunuuga o lenei auʻiliʻiliga na sili ona saʻo, o lona faʻatinoina o le galue malosi ma manaʻomia mea lelei faʻapitoa faʻapitoa a le fale suesue. I le 1985, na faʻatautaia ai se auala faigofie, ma na faʻamaonia le faʻalagolagoina o le faalagolago o le maualuga o le faʻamalosia o le inisalini ma faʻamaumauga o le tui. O lenei metotia e faʻavae i luga ole mamanu matata o le HOMA-IR (faʻataʻitaʻiga homeostatic mo le fuafuaina o le inisalini).

O le faʻaaogaina o le insulin resistance e fuafua e tusa ai ma le fuafua e manaʻomia ai le laʻititi laʻititi - o le maʻa (anapogi) glucose o loʻo faʻaalia i le mmol / l ma le insalini basal i μU / ml: HOMA-IR = glucose x insulin / 22.5.

O le maualuga o le HOMA-IR, lea o loʻo faʻamaonia ai le faʻaleagaina o le tino, ua fuafuaina e faavae i luga o faʻamaumauga faʻamaumauga. O faʻataʻitaʻiga na maua mai i se vaega tele o tagata ma tau aofaʻi o faʻamaumauga na fuafuaina mo i latou. O le uiga masani o le 75th pasene o le tufatufaga i le faitau aofaʻi. Mo le tele o kulupu o tagata, o faʻamaufaʻailoga e eseese. O le auala mo le fuafuaina o le inisalini i totonu o le toto e aafia ai foi i latou.

O le tele o fale gaosi fale na tuʻuina se avanoa mo tagata e 20-60 tausaga o le 2.7 iunite masani. O lona uiga o le faateleina o le insulin resistance index i luga atu o le 2.7 o loʻo taʻu mai ai le solia o le lagona o le insulin pe afai e le maʻi le tagata i le maʻisuka.

Faʻapefea ona puleaina e le inisalini le gataifale

Inisalini i le tino o le tagata:

  • faaosofia le fesiitaiga o le kulukose, amino acids, potassium ma magnesium i totonu o masini,
  • faateleina faleoloa glycogen i maso ma le ate,
  • faʻaitiitia le faʻavaeina o le kulukose i totonu o le ate,
  • faʻaleleia le faʻapipiʻi o le protein ma faʻaitiitia ai lo latou faʻaleagaina,
  • faʻaosofia le faʻavaeina o meaʻai gaʻo ma puipuia le malepelepe o gaʻo.

O le galuega autu o le insulin i le tino o le felauaiga o le kulukose mai le toto i siama maso ma le gaʻo. O le tagata muamua e nafa ma le manava, gaioiga, tafe toto, o meaʻai e sili ona teu mo meaai. Mo le glucose e ulufale ai i totonu o masini, e tatau ona sopoia le paʻu kela. O le inisalini e fesoasoani ia te ia i lenei mea, i se uiga faafaatusa, na te tatalaina le faitotoa i le pa.

I luga o le paʻu o le cell o se polotini faapitoa, e aofia ai vaega e lua, ua atofaina a ma e. E taʻalo ai le avea o se faʻamaumauga - e fesoasoani e iloa ai le inisalini. Pe a latalata atu i le siama o le cellula, o le insulin molecule e fusifusia i le a-vaevaega o le nusipepa, ma mulimuli ane e suia ai lona tulaga i le mole moletini. O lenei faagasologa e mafua ai le gaoioiga o le b-subunit, lea e tuuina atu ai se faailo e faʻaagaoioia ai le enzymes. O i latou, i le isi itu, e faaosofia ai le gaoioi o le polotini GLUT-4, na te siitia atu i luga o paʻu ma faʻatasi ma i latou, lea e mafai ai e le glucose ona pasi mai le toto i totonu o le masini.

I tagata e maua i le inisalini faʻamaʻi pipisi ma le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o lenei faagasologa e taofi i le amataga - o nisi o le atigipusa ua le mafai ona latou iloaina le insulin i le toto.

Tina ma le Insulin Resistance

O le faʻamalosia o insulin e mafua ai le maualuga o le suka o le toto, lea e mafua ai le faateleina o le pancreatic function, ona sosoo ai lea ma le maʻisuka. O le maualuga o le inisalini i le toto e faateleina, lea e saofaga i le faʻaopoopoga o le faʻavaeina o le tino. O le tele o le gaʻo e faʻaititia ai le lagona o le insulin.

O lenei liʻo mataʻutia e taʻitaʻia ai le sili atu o le mamafa ma e mafai ona mafua ai le leai o se tamaʻitaʻi. O le mafuaʻaga o le tino o le tino e mafai ona gaosia le testosterone, ma le maualuga o le maualuga o le maitaga e le mafai.

O le mea e malie ai, o le faʻamalosia o le inisalini i le taimi o le maʻitaga o le masani lea, o le tino atoa lava. O le faʻamatalaga lea i le mea moni e faapea o le kulukose o le meaai autu mo le pepe i le manava. O le umi o le taimi e faʻasolo ai, o le tele foi lea e manaʻomia. Mai le tolu tolu masina o le kulukose, o le a amata le leai o se fatu, o le placenta o loʻo aofia ai i le tulafono faatonutonu o ona tafega. Na te faʻamalamalamaina aʻafiaga o cytokine, lea e maua ai le faʻamalosia o le inisalini. A uma le fānauga, e vave ona toe foʻi mea uma i lona tulaga ma toe faʻafoʻiina le lagona o le insulin.

I fafine e sili atu le mamafa o le tino ma maitaga o le maitaga, o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona faʻauʻu pea pe a uma le fanauina, lea e faʻapupula atili ai le ono lamatia o le maʻisuka.

Auala e togafitia ai le faʻamalosia o le insulin

O mea taumafa ma le tino e fesoasoani e togafitia ai le inisalini. O le tele lava o taimi, ua lava lea e toe faʻafouina ai le lagona o sela. Ina ia faatelevaveina le faagasologa, o nisi taimi o fualaau faasaina e mafai ona faatonutonu ai le metabolism.

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suʻesuʻeina le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faʻamautinoa e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina le faʻatagaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oo i Me 18 (aofia ai) mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

Meaʻai e faʻaleleia ai le gaioiga o le inisalini

O se meaai e maua ai le inisalini ma le leai o calorie e mafai ona faʻaititia ana faʻaaliga i ni nai aso, e tusa lava pe leʻi paʻu le mamafa. O le lafoaia o le 5-10 kilokalama o le mamafa e faʻaleleia ai le aafiaga ma toe faʻafoisia ai le tali o sela i le inisalini. E tusa ai ma suʻesuʻega, o gasegase e maua ai le inisalini, ae leai se maʻisuka, ao leiloa le mamafa, faʻalautele le siʻosiʻomaga i le 2% e 16%.

O le lisi e faʻavae i luga o le suʻega ua tuufaatasia e le fomaʻi o lo o amanaʻia uiga o le tagata maʻi. I le masani ai o le toto ma le itiiti o le mamafa o le mamafa, ua fautuaina e itiiti ifo i le 30% o kalorie e maua mai gaʻo ma faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o gaʻo susu. Afai o le mamafa o le tino e tatau ona faaititia, o le tele o le gaʻo i le meaʻai e tatau ona faʻaititia.

Afai e te le maua le maʻisuka, e le manaʻomia le faʻaitiitia o meaʻai e gaʻo ai le kulukose toto. E leʻi maua e saienitisi se vavalalata i le va o le maualuga o le suka i le taumafa ma le mafaufau. O le faʻamaoniga autu o taumafa talafeagai o le mamafa o le mamafa, soʻo se meaʻai, e aofia ai le maualalo o le kapeta, e talafeagai mo nei faʻamoemoega. O le mea sili e manaʻomia o le le lava o kalori, lea e maua ai le gau o le mamafa.

Gaioioiga masani

O le faamalositino e fesoasoani e faʻaalu ai calories, o le mea lea, latou te saofagā ai i le paʻu mamafa.E le na o le pau lea o le latou aafiaga lelei i metotia faʻavae. Na maua ai o le 45-minute aʻoaʻoga e faʻaaogaina ai maso maso glycogen ma faʻateleina le kulukose mai le toto i le 2 taimi, o lenei aafiaga e mo le 48 itula. O lona uiga o gaoioiga faʻaletino 3-4 taimi i le vaiaso i le toesea o le maʻisuka e fesoasoani e taulimaina le tetee o le tino.

O gaoioiga nei e sili atu:

  1. O taotoga vaʻaia e tumau mai le 25 minute i le itula, lea e faatumauina ai le 70% o le maualuga o le fatu.
  2. Malosiaga maualuga malosi faʻatasi ma le tele o seti ma le tele o sui.

O le tuufaatasiga o nei ituaiga ituaiga o gaoioiga e maua ai le iuga sili. O aʻoaʻoga mo se taimi umi e faʻapupulaina ai le lagona o sela e le gata mo se taimi pe a uma vasega, ae e maua ai foi se tulaga lelei i le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini i taimi o le leai o se gaioiga faaletino. E mafai e taaloga ona togafitia ma puipuia le faafitauli.

Fomaʻi

Afai e le lava le suiga o olaga, ma faʻaauau pea ona faʻaalia se faʻaopoopoga o le HOMA-IR, togafitiga ma le insulin resistance, puipuia o le maʻisuka ma isi maʻi e faʻaaogaina le metformin fualaau faasaina.

Glucophage o se uluai fualaau faasaina e faavae i luga, atinae ma gaosia i Farani. E faʻaleleia ai le lagona o sela i le inisalini, ae e le mafai ona faʻaosofia lona gaosiga e le pancreas, o le mea lea e leʻi faʻaaogaina mo le maʻisuka ituaiga 1. O le aoga o Glucophage e faʻamaonia e le tele o suʻesuʻega i tulafono uma o faʻamaoniga faʻavae.

O le mea e leaga ai, o le metformin i le maualuga o gasegase e masani ona afua ai aʻafiaga i foliga o le siva, manava manava, se tofo metallic. E le gata i lea, e mafai ona faʻalavelave i le faʻaaogaina o le vaitamini B12 ma le siama. O le mea lea, o le metformin o loʻo faʻatulagaina i se tulaga sili ona maualalo, mafai ona taulai i togafitiga i le mamafa o le mamafa ma le gaioiga faaletino.

Glucophage e tele analogues - fualaau faasaina e tutusa uma lava i le tuufaatasiga. O le sili ona lauiloa o Siofor (Siamani), Metformin (Rusia), Metomame (Siamani).

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>

Le faʻamalosia o insulin - o le a le mea i upu faigofie

Afai e te faʻamalamalamaina le faʻamalosia o le inisalini i ni upu faigofie, o lona uiga o se tagata e lava le inisalini, ae o le ate, muso ma siama tino e le iloa.

Latou te leiloa le gafatia e tali atu ai i le hormone, ma o se taunuuga, o le suka e le o galo mai meaai, ma o le tele o mea e tumau i totonu o le toto. E le maua e le siama le malosi e tatau ai, ma o kulukose mole mole e faaleagaina ai puipui o toto toto. O le le maualalo o le lagona i le inisalini e taofia ai le malepelepe ma le faʻamamaina o gaʻo, e faʻafefe ai le masani ona fausia o palatini.

O lenei maʻi e ono aliali mai i lona lava taimi pe a maeʻa foi le atinaʻeina o se isi faʻamaʻi (toto maualuga, oona, ituaiga 2 maʻisuka). O faʻaaliga o le inisalini faʻamalosia e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa, ae latou te faʻaleagaina ai le faʻafitauli o le gasegase poʻo le faʻalavelaveina o le gaioiga o pathoces o loʻo iai.

Ma o iinei e sili atu i le inisalini o le hormone.

Mafuaʻaga mo le faʻaalia

O mafuaʻaga suʻesuʻeina o le faʻamalosia o insulin e aofia ai:

  • popole
  • gasegase
  • sili atu selu ma falaoamata, fructose (sugar suit),
  • anapogi
  • maʻitaga
  • leai o se afi,
  • afaina
  • talavou, moaopa (suiga o le hormonal),
  • tino matua
  • faʻamaʻi
  • ogaoga ogaoga ma le faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • faʻasologa o le maʻisuka (maʻi suka, toto maualuga, gaʻo i totonu o le aiga).

Faiga o le maʻi

O le tali o sela i le insulin e faalagolago i le i ai o faamaʻi, hormones, metabolism, ae e maua foi i tagata soifua maloloina. O le mea lea, e 2 laupega autu - physiological (e aunoa ma se faʻamaʻi) ma le faʻaleagaina. Muamua o le:

  • ao maitaga
  • i talavou
  • i le matua
  • ona o le tele o calories i le taumafa (tele gaʻo ma gaʻo).

O aʻafiaga faʻapitoa i le hormone e atiina ae i le i ai o le faʻasologa o togafitiga. E tolu ituaiga:

  • fesuiaiga - ituaiga 2 maʻisuka, ituaiga 1 i le maʻisuka i tulaga ogaoga, ketoacidosis (faaputuputu o tino o le ketone ona o le leai o le inisalini), oona, anapogi faaumiumi, mea inu oona,
  • e mafua mai i faʻamaʻi o gaʻo o le endocrine: o le pituitary gland (acromegaly, Itsenko-Cushing), o le thyroid gland (hypothyroidism, hyperthyroidism), vaʻaia (excess cortisol, pheochromocytoma),
  • non-endocrine - toto maualuga, fatuga, maʻi o le ate, faʻamaʻi pipisi, gaioiga, ogaoga mu, faʻamaʻi pipisi, maʻi autoimmune (mo se faʻataʻitaʻiga, vailaʻau oona).

Taunuʻuga e aunoa ma togafitiga

O aʻafiaga autu o le faʻamalosia o le inisalini e fesoʻotaʻi ma le gaʻo le gaʻo ma le gaʻo gaʻo:

  • atherosclerosis ma fatu ma vascular disorders - angina pectoris, toto maualuga, faateleina le aʻafiaga o le paʻa, fatuga o le fatu, maʻi vevela i le pito i lalo, gaʻo gaʻo i le ate ma le pancreas (gaʻo gaʻo o totoga),
  • ituaiga 2 o le maʻisuka - o lona uiga o le faaleagaina o le vascular wall (angiopathy), i le aluga o le taimi, e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le vaʻaia, gaioiga galue, ma le maualalo o le lagona o vae.

Faailoga ma Faailoga

E leai ni faʻailoga e mafai ona faʻamaʻo saʻo ai le resulin resistance, o le mea lea o faʻamatalaga tuusaʻo e aofia ai:

  • gaʻo gaʻo i le puʻusiʻu (faʻatasi ma le taamilosaga gaʻo o gaʻo i totonu)
  • maualuga le maualuga o le toto maualuga ma le tiga o le ulu, faʻalauteleina ma faʻavaivaia faifai pea, vevela, mumu o mata,
  • suiga i le suka toto - osofaʻiga o le fiaaai, fiainu, vaivai faifaipea, faʻaleagaina, atuatuvale,
  • faʻamatalaga o le paʻu - faʻapouliuligia o le paʻu (i lalo ifo o le pito i lalo, mammary glands, i luga o le ua), atonu o le paʻu,
  • Faʻalauteleina le faʻafefe i hormones male feusuaʻiga i fafine - ovary polycystic, sili atu lauulu lauulu i luga o foliga ma vae, paʻu paʻu, paʻu o le ulu, siama, faʻavalea o le taamilosaga.

E faʻapefea ona maua i le tui o le inisalini?

Talu ai ona o faailoga o le inisalini o le tetee e le mautonu, o tagata gasegase e le oi le endocrinologist poo ua togafitia e se cardiologist, neurologist, fomai nifo mo faʻamaʻi faʻamaʻi. O le iloa o le faʻamalosia o le inisalini e masani ona tupu pe a oʻo mai le maʻisuka ituaiga 2 ma le gaʻo.

Mo le suʻega, ua fautuaina e siaki faʻamaumauga o faʻataʻitaʻiga nei:

  • suega o le faapalepale kullukose - o le tagata maʻi e fuaina le mamafa o le suka toto, ona ia tago lea i se vaifofo o le kulukose, pe a maeʻa le 60 minute ona toe faia lea o fua,
  • fuaina o le insulin resistance index - fuafuaina o le inisalini i totonu o le toto, glucose i luga o se manava gaogao, ma le fuafuaina e ala i fua,
  • suega toto mo le C-peptide (o le insulin precursor), cholesterol ma le lipoproteins maualalo, latou te solia le tali i le hormone e sili atu nai lo le masani.

Faʻafefea ona pasia le auiliiliga

Mo faʻamaoniga mautinoa o le auʻiliʻiliga mo le faʻamalosia o le inisalini, e tatau ona faia e tusa ai ma tulafono:

  • o mai i le fale suesue i luga o se manava gaogao, pe a uma se malologa i taumafataga a itiiti ifo ma le 8, ae le silia le 12 itula, i le taeao e mafai ona e inu na o vai mama,
  • Aʻo leʻi suʻeina, e le mafai ona e ulaula, taʻalo i taaloga, maua le physiotherapy ma le siama (ultrasound, tomography, x-ray),
  • e taua tele le siakiina ma le fomai na auina mai mo le suʻeina o toto ole vailaʻau ma le tele o aso e te manaʻomia e faʻamama ai, aemaise lava mo le faʻaititia o le suka, hormones, contraceptives in tablets,
  • ava malosi ma le taumafaina o mea taumafa e faasaina i le aso, ae le tatau ona faia suiga fesuisuiai i le taumafa, aua o le a faalavelaveina ai le faailoaina o maʻi le gasegase,
  • 1-2 aso aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona alofia le atuatuvale ma le popole faaletino, pe a iai ni faʻamaʻi pipisi, e sili atu ona tolopo le suʻega seʻia oʻo i le toe faʻaleleia.

O le a le mafuaʻaga o le insulin?

O le aʻafiaga o le inisalini o se tali a le tagata lava ia i lana pulega ile injections. E tatau ona e iloa e fuafua le fua o le homone e manaʻomia mo le faʻaaogaina o suka mai meaai. E fuafua e tusa lava po o le a le ituaiga o maʻisuka mo tagata mamaʻi uma o loʻo faʻasolo mai le togafitiga faifaipea o le inisalini. A maeʻa le fua o le kulukose, e faʻafeiloaʻi se fuataga o le hormone ma a maeʻa le 30 minute o le a faia se fua lona lua. I le averesi, 1 le inisalini e mafai ona faʻaitiitia ai le kulukose e le 2 mmol / L.

E sili ona taua le suʻesuʻeina o le tulaga faʻalogo pe afai o loʻo i ai i le tagata maʻi ia faailoga:

  • tupe mama
  • faateleina i le puimanava
  • maualuga le toto maualuga
  • sili atu nai lo le masani o le cholesterol ma le maualalo o le lipids (e tusa ai ma suesuega o le toto).

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le solia o le tali i le puleaina o le hormone e mafua mai i:

  • sese le solia o le taumafataga,
  • le faʻaofiina o atigi popo
  • afaina pipisi
  • popole
  • se osofaiga o le hypoglycemia (o se paʻu mataua i le suka).

Matamata i le vitio i le siama o le insulin:

Metformin mo le faʻamalosia o le inisalini

I le faʻamalosia o le inisalini, ua faʻatulagaina Metformin e avea o se adjuvant, o lana meaʻai e faʻatoʻateleina ai le taumafa ma le faʻatupulaia o le gaioiga o le afi. O le aʻafiaga autu o le fualaau faasaina e faʻamoemoe e taofiofia ai le fausia o le kulukose fou i totonu o le ate, toe faʻafoisia le tali o ona sela ma maso, mea faʻapipiʻi i le inisalini.

O le fua muamua e 500 mg, o le faateleina e tupu malie, e le sili atu i le tasi i le vaiaso. O aso uma e filifilia e le fomaʻi. E taua le pulea o suʻesuʻega toto i taimi o togafitiga. O le vailaau faasaina ua solia i:

  • ogaoga faʻamaʻi fatu,
  • inu ava malosi
  • maʻitaga
  • leai o se okesene (hypoxia) o soʻo se mafuaʻaga - faʻalavelaveina o le fatu, mama, anemia, fiva, faʻalavelave.

Metformin o le gaioiga malosi o nei fualaau faasaina e pei o Siofor, Glucofage, Metamine, Metuau, Langerin.

Auala e togafitia ai le faʻamalosia o le inisalini ma le gaʻo

O le faʻamalosia o insulin ma le oona tele e togafitia i mea taumafa ma le faʻatupulaia o gaioiga faaletino. Afai e le lava, ia faaopoopo vailaau faasaina (Xenical, Meridia, Glucophage), i tulaga sili ona ogaoga, o se taotoga e faaitiitia le maualuga o le manava fesoasoani.

O le tino o le tino e maua ai mea e gaosia ai le gaioiga. Latou te mafua ai le faʻamalosia o le inisalini ma faʻalavelave ai le malepe o gaʻo. O le mea lea, faatasi ai ma le oona tele, ua faia ai se liʻo malosi - o le mamafa o le mamafa o ia lava ua avea ma mafuaaga o lona faateleina.

O loʻo iai fautuaga faʻavae faasaienisi mo le gau o le mamafa:

  • o le aofaʻi o le malosi o le malosi i le aso, o le aofaʻi o le kalori o mea taumafa e tatau ona 300-400 kcal le maualuga, ae o le isi 150-200 kcal e tatau ona susunuina i le faaaogaina o uta - pe a ma le 30-40 minute o le mamafa o le mamafa,
  • o le taumafataga e fausia i luga o le tele o fualaau faisua (sei vagana ai pateta, beets kuka, kāloti, pika), kuka pe tao tao, aano o manufasi, mea gaʻo susu,
  • gaʻo e le tatau ona sili atu ma le 25% o le aofaʻi o le kalori, e oʻo atu i le 10% o meaola,
  • lafoaia o falaoamata papaʻe, suka.

A maeʻa le masina, o fua o le faʻamalositisi e faʻataʻitaʻiina ma, e aunoa ma le aoga, e faaopoopoina fualaau e faʻaitiitia ai le mamafa ma faʻaleleia le tali i le inisalini. Faʻasalaga tele ma maualuga le lamatiaga o le loto ma faʻamaʻi pipisi, o vailaʻau e mafai ona faʻamatalaina mai aso muamua o togafitiga.

E faʻafefea ona toe faʻafoʻiina le lagona o le insalini

O auala autu e toe faʻaleleia ai le inisalini:

  • calorie faasaina o meaai,
  • lafoaia o mea taumafa maualuga i mea inu gaʻo - mea suamalie uma, falaoamata meaʻai, meaai maualuga-kalori - falai, meaʻai gaʻo, mea meataalo, mayonnaise, fusi gaʻo, ava malosi,
  • gaoioiga faaletino i aso taitasi mo le itiiti ifo ma le afa itula.

Taumafa mo le faʻamalosia o le inisalini

O meaai mo le insulin resistance e fautuaina le palatini-fualaau faisua, e tatau ona filifilia ia carbohydrates i le numera sili ona maualalo. I meaai, sugar, falaoamata, meaʻai gaʻo e gata. Ua mamanuina masini ina ia sili ona taua i le taeao le taumafaina o kalori ma gaʻo. E mafai ona faʻaaoga se kuka, ae i lalo ole vaavaaiga faafomai.

Tulafono o taumafa

O oloa faʻatagaina e aofia ai:

  • o fualaau faisua (e le o faʻaleagaina faiga o le gasegase) - kapisi (ituaiga uma), kukama, zucini, tamato, eggplant, pepa,
  • meaʻai aano - moa, toso, vela i totonu o le kuka poʻo le tao tao e aunoa ma le faaopoopo o gaʻo,
  • iʻa ma iʻa, seaweed,
  • susu susu e inu i le 2.5% gaʻo, kusi - e oʻo atu i le 5%,
  • falaoa i luga o le vai mai le pata, oatatal,
  • fualaau aina, fualaau aina (le faʻasalaina).

I se tapulaa faʻatapulaʻa (e oʻo i le 30 g i le aso), nati, fualaau mamago, sukalati pouliuli, gaʻo olive. E tatau ona amanaʻia le aofai o calorie.

Faaitiitia i se mea maualalo, ma sili atu le lafoai o le manaʻoga e:

  • pateta, paluka, sana, beets kuka ma kāloti,
  • lanu paepae paepae
  • susu atoa
  • fuamoa moa (e mafai ona faaopoopo i ipu e le silia le 1/2 i le aso),
  • pata
  • suka, tao atoa,
  • faʻi, vine, melons, aso,
  • ava malosi.

O le lisi faasaina e aofia ai:

  • iʻa tuʻu i totonu o suauʻu, salu,
  • saua ma sausage, ham, mamao, palani,
  • saunia suamalie, nectars, suamalie suamalie,
  • keke, falaoa, mea suamalie suamalie, kulimi,
  • kili, meaʻai, meaʻai vave,
  • faʻasao, lapisi, sipuni.
Meaʻai faasaina

Auala e fai ai se lisi

Pe a tusia i luga le lisi e amanaʻitauina ia faʻaititia o fua o oloa:

  • fualaau faisua 700-800 g 3-4 taimi i le aso, sili ona lelei (salati), uʻu, kuka, tao tao, salu i totonu o le vai, soupeti fualaʻau ma otaota, puʻamu,
  • fatuga atoa, falaoa suamalie, ma le paranesi - 200 g,
  • cereals ma legumes - 50 g i foliga malogo,
  • fualaau aina ma vine - 200-300 g,
  • aano o manu 150 g, iʻa 150 g, sisi kesi 2-5% - 100 g po o le sisi faatasi ai ma le gaʻo oona e oʻo i le 30% - 50 g,
  • se ipu malamalama o susu inu susu e aunoa ma ni mea faaopoopo.

O oloa maloloina uma e tufatufaina i le va o taumafataga i se auala e le itiiti ifo i le 35% le pau i le aoauli, ma lua meaai (2 breakfast ma le aoauli) 10% uma, 1 le taeao o le 25% o le taeao, ma o le aiga o le afiafi e 20%.

O le a le meaʻai taumafa

O le kuka Keto o se meaʻai lea e toetoe lava a leai se mea e gaogao ai gaʻo (e oʻo atu i le 5% o le aofaʻi o mea taumafa). E faʻatagaina ai fualaʻau, aano o manu, iʻa, sisi, fuamoa, nati ma le pata, ae o cereals, legumes, fruits, berries, o le tele o taimi, ma le falaoa e le aofia ai pe sili atu i le 1 le fasi. I le avea ai o se meaʻai, o le keto meaai na faʻaaogaina e togafitia ai maʻi o le maʻi, atonu o le a mafai ona e pulea le maʻisuka ituaiga 2.

I le i ai o ni faʻafitauli o le tino, e aofia ai le faʻamalosia o le inisalini, e matua faʻasaina le faʻaaogaina o ituaiga taumafa faʻafefe i luga o se lava lava mea. E tusa ai ma suʻesuʻega, o loʻo i ai ni mea lelei ma le lelei i se taumafataga. Muamua e aofia ai:

  • togi faʻasa
  • faaitiitia le manaomia mo vailaau togafitiga,
  • mamafa le mamafa o le tino, aemaise lava i le tau o le vai.

O aʻafiaga le lelei na matauina foi:

  • pe'ā uma ona toe foʻi i se faigaʻai masani, e toe foʻi le mamafa i le uluaʻi, ma faʻateleina le faʻamalosia o le inisalini,
  • ona o le aveeseina o le tino o antioxidants ma vitamini o loʻo aofia ai i mea taumafa, o le faʻaauau pea o meaʻai o fualaʻau e tatau ai,
  • ao faagasolo le vaitau o le metabolism perestroika o loʻo i ai pea vaivaiga masani, maʻi tiga, vaivai.

O le umi o le tumau i luga o sea ituaiga meaai e mafua ai:

  • fatu fatu fatu
  • osteoporosis (ponaivi pupuʻu),
  • tuputupu ae i le talavou,
  • faateleina le cholesterol
  • malosi.

E faʻapefea ona aveesea le mamafa ma le faʻamalosia o le inisalini

I le faʻaitiitia o le mamafa i le faʻamalosia o le inisalini, e tatau ai ona faʻaopopo le faʻamalositino i meaʻai talafeagai. E le gata e mumu ai calories tele, ae faʻaleleia foi le tali o le musele ma le tino o le tino i le gaioiga o le inisalini.E maua le faʻavave o le kulukose, ma faʻaitiitia foi le faʻamalolo o le homone mai le pancreas.

O le avega maualalo manaʻomia e 150 minute i le aso ma le malosi. O lona uiga:

  • savali i se saoasaoa vave pe tuai, ae o se umi o le itiiti ifo ma le 1 le itula i le aso,
  • faamalositino togafitiga ma se avega i luga o musika tetele,
  • aau
  • uila.
O togafitiga togafitiga ma se avega i luga o vaega maso tetele

Afai e leai se faʻailoga i le vaega o le cardiovascular system, ona tatau ai lea ona ausia e ala i soʻo se ituaiga o avega o le maualuga o le fatu i le 50-70% o le maualuga e mafai (220 strokes e itiiti le matua).

O le a le rabson-mendenhall syndrome

Rabson-Mendenhall syndrome o se foliga o le inisalini (genetic). O loʻo faʻaalia i maualuga maualuga o kulukose ma insulin i totonu o le toto. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e ogaoga. E toetoe lava a le mafai ona faʻataʻitaʻiina i fualaau ma hormones. E toatele tamaiti e oti i le pepe.

O le maualuga o faʻaaliga e lauiloa i le 3 tausaga o le soifuaga:

  • lanu o le paʻu uliuli
  • lauulu i luga o le tino
  • o le nifo e faʻafefeteina, atonu e faalua,
  • ua vaivai le tamaitiiti, ua vaivai, o lona manava o le vevesi,
  • lima ma vae ma lapisi lapoa.

Ona o le faʻamalosia o le inisalini, o le tele o hormones sex sex. I tama, vave amata, ma i teineiti, faʻateleina le clitoris, lauulu ile foliga ma le tino e ola, ma le tele o kume i ovaries. O iunite e sao i le matua. O togafitiga e faia i le faʻaaogaina o se taumafataga maualalo-gaosiolosi, Siofor, faʻasologa o le insulin-like, leptin.

Paʻa ma le Inisalini Resistance

O le mamafa o se tasi lea o mafuaʻaga taua e mafua ai le atinaʻeina o le inisalini. Ina ia fuafuaina mea e manaʻomia muamua mo le le atoatoa o le lagona i le inisalini ma le maʻi gasegase i se tulaga aoao, e tatau ona e iloa lau numera o le tino. O lenei fuainumera e fesoasoani foi e iloa ai le tulaga o le isesa ma fuafua ai le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi o le cardiovascular system.

O le faasinomaga e iloiloina e tusa ai ma le fua: I = m / h2, m o lou mamafa i kilokalama, h o lou maualuga i mita.

Faʻamaumauga o le tino i le kg / m²

Tulaga lamatia o le inisalini tetee
ma isi faʻamaʻi

Laititi (isi faʻamaʻi e ono oʻo mai)

Mafuaaga 1 faigata

Mafuaaga 2 faigata

3 mamafa tele

Pe e leaga lenei soliga?

O lenei togafitiga e matautia i le tupu mai o faamaʻi mulimuli ane. Muamua, o le maʻisuka ituaiga 2.

I le gasegase o le maʻisuka, e aofia ai maso, ate ma le gaʻo. Talu ai ona o le tui o le inisalini, o le kulūkose ua faʻaumatia le faʻaaoga i le tele o le mea e tatau ai. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o faʻava o le ate e amata ona gaosia lelei le kulukose e ala i le talepe o le glycogen ma faʻapipiʻi le suka mai vaega o amino acids.

Ae o le tino o le tino, o le aafiaga o le antilipolytic e faaitiitia. I vaega muamua, o lenei faagasologa ua tauia e ala i le faaleleia o le tuufaatasiga o le inisalini i le pancreas. I le tulaga maualuga, o vaomatua o loʻo vaevaeina i totonu o molelaiti o gaʻo gaʻo maualalo ma glycerol, o se tagata ua matua lofituina le mamafa.

O nei vaega e ulu i le ate ma ei ai le lipoproteins maualalo. O nei mea e faaputuputu i luga o puipui tetele ma faʻaosoosoina le atinaʻe o le atherosclerosis. Ona o nei mea uma, o le tele o le kulukose ua tuʻuina atu i le toto.

Nocturnal Insulin Resistance

O le tino e sili ona nofouta i le insulin i le taeao. O lenei lagona e foliga mai e le manaia i le gasologa o le aso. Mo le tino o le tagata, e lua ituaiga o mea e maua ai le malosi: po ma le ao.

I le ao, o le tele o le malosi e mafua mai i le kulukose, e le aafia ai faleoloa gaʻo. O le faʻafeagai e tupu i le po, e maua ai e le tino le malosi, lea e faʻamalolo mai gaʻo gaʻo, lea e faʻamalolo i totonu o le toto pe a uma ona gau le gaʻo. Ona o lenei mea, o le malosi o le inisalini e ono faʻavaivaia.

Afai e te 'ai tele i le afiafi, o lona tino atonu e le mafai ona faʻafetaui le tele o mea e ulufale ai. O lenei mea e mafai ona iu i ni faafitauli matuia o le soifua maloloina.

Mo se taimi, o le le lava o le inisalini masani e totogiina i le faʻaopoopoga o le vailaʻau i vela beta o le pancreas. O lenei mea matautia e taua o le hyperinsulemia ma o se faailoga iloga o le maʻisuka. I le aluga o taimi, o le gafatia o sela e maua ai le tele o inisalini e faʻaitiitia, faʻatupulaia le maualuga o le suka, ma o le tagata e atiina ae le maʻisuka.

E le gata i lea, o le faʻamalosia o le inisalini ma le hyperinsulinemia e faʻamalosia ai itu mo le atinaʻeina o faʻamaʻi o le cardiovascular system. Ona o le gaioiga o le inisalini, faʻalauteleina ma le femalagaaʻi o siama musika malie, faʻateleina o fibroblasts, ma le faʻasaina o faiga fibrinolysis. O le mea lea, e tupu mai le afaina lapoa ma taunuuga uma o le a tupu.

Faʻafitauli o le maʻitaga

Glucose molekone o le punavai autu lea mo le tina ma le pepe. I le taimi o le faateleina o le tuputupu ae o le pepe, o lona tino ua amata ona manaomia le sili atu ma le sili atu o le kulukose. O le mea taua o le amataina mai i le 3rd masina o le maitaga, o manaoga o le kulukose e sili atu le avanoa.

E masani lava, o pepe e maualalo ifo le toto nai lo tina. I tamaiti, e tusa ma le 0.6-1.1 mmol / lita, ma o tamaitai e 3.3-6.6 mmol / lita. A oʻo i le maualuga o le tau o le fetal, e mafai e le tina ona atiaʻe le le mautonu ile tino i le inisalini.

O kulūkose uma e ulu atu i le tino o le tina e le o aʻafia i ai ma toe faʻafeiloaʻi i le tamaititi ina ia leai se meaʻai i taimi o atinaʻe.

O lenei aafiaga e faʻatulafonoina e le placenta, o le punavai autu o TNF-b. E tusa ma le 95% o lenei vailaʻau e ulu atu i le toto o se fafine maʻitaga, o le isi e alu i le tino o le tamaititi. O le faateleina i le TNF-b o le mafuaaga autu lea mo le faʻamalosia o le inisalini i le taimi o le gaioiga.

A maeʻa le fanau mai o se pepe, o le maualuga o le TNF-b e vave faʻafuaseʻi ma tutusa, o le inisalini e toe foʻi mai i le masani. E iai ni faʻafitauli e mafai ona tutupu i fafine ua mamafa tele, talu ai latou te maua atili le TNF-b nai lo tamaitai e mamafa le mamafa o le tino. I ia ituaiga fafine, o le maitaga e toetoe lava o taimi uma e o faatasi ma nisi o faʻafitauli.

O le faʻamalosia o insulin e masani lava e le mou ese e tusa lava pe a uma ona fanau, o loʻo i ai se lapoa tele o le maʻisuka. Afai o le maitaga e masani, o le teteʻe o se mea fesoasoani mo le atinaʻeina o le tamaititi.

Faʻaleagaina o le faʻalogo i le inisalini i talavou

I tagata i totonu o le palakalafa, o le faʻamalosia o le inisalini e tele lava ina faʻamaumau. O se mea manaia e faapea o le maualuga o le suka e le faateleina. A maeʻa le faasologa o le palakalafa, o le tulaga e masani ona masani.

I le taimi o le tupuga tuputupu ae, ua amata ona faʻapipiʻiina faʻasalaga hormones anabolic:

E ui lava o aʻafiaga o ia mea e faʻafeagai, o le metabolism o le amino ma le glucose metabolism e le mafatia. Faatasi ai ma le totogi o hyperinsulinemia, o le gaosiga o le protein e faʻaleleia ma o le tuputupu ae e faʻaleleia.

O le tele o aafiaga ole gasegase o le inisalini e fesoasoani i le faʻafefegaiga o faigamalo ma le alualu i luma, faʻapea foi le faatumauina o le paleni o metabolic processes. O lenei galuega faʻatulagaina e maua ai le malosi o le tino ma le le lava o meaai paleni, faʻavavevave le tamaititi ma le gafatia e fanauina ma fanauina fanau i se tulaga lelei o meaʻai.

A maeʻa le palakalafa, o le maualuga o hormones o feusuaiga e tumau maualuga, ma le mou atu o le inisalini.

Faʻafitauli togafitiga o insulin

Aʻo leʻi amataina le tau faasaga i le faʻamalosia o le inisalini, e faia e fomaʻi se suʻesuʻega maʻi. Mo le suʻesuʻega o le predabetic state and type 2 diabetes, e tele ituaiga o suʻesuʻega i fale suʻesuʻe e faʻaaogaina:

  • A1C suega,
  • O le suega o le plasma glucose,
  • O le suʻega ole glucose toleniga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o lona uiga e 6.5% e tusa ai ma le A1C, suʻe maualuga mai le 126 mg / dl ma le taunuuga mai le suega mulimuli e sili atu i le 200 mg / dl. I le setete o le maʻisuka, o le tasi o le faʻailoga o le 5.7-6.4%, o le lona lua o le 100-125 mg / dl, o le mulimuli lea e 140-199 mg / dl.

Fomaʻi togafitiga

O faʻamaoniga autu mo lenei togafitiga o se faʻamaumauga ole tino o le silia ma le 30, o se maualuga maualuga o le atiaeina o faamaʻi vascular ma fatu, faapea foi ma le i ai o le oona.

Ina ia faʻaleleia le kulūkose, e faʻaaogaina fualaau oona nei:

I le faʻamalosia o le inisalini, o le faamamafa o loʻo i luga o se taumafataga e maualalo le gaosiga sei vagana ai le matelaina. O le ituaiga o mea taumafa e fautuaina, e tatau ona 5 i le 7 taimi i le aso, ma ia mafaufau i meaʻai. E taua foi le inuina o le tele o vai, e le itiiti ifo ma le 1.5 lita i le aso.

O le tagata gasegase e mafai ona 'ai naʻo gaʻo gaʻo. E mafai ona:

  1. Porridge
  2. Rake falaoamata taofi meaʻai
  3. Fualaau faisua
  4. O nisi fua.

Faʻatasi ai ma se taumafataga maualalo, e le tatau i le tagata maʻi ona:

  • White rice
  • Meaʻai ma iʻa
  • O mea suamalie uma (gaʻo gaʻo vave)
  • Manuka
  • Potato
  • Mea taumafa ulaula,
  • Pulu,
  • Juices
  • Pulu ma falaoamata,
  • Paʻu kulimi.

O meaai uma e 'ai e le tagata maʻi e tatau ona i ai se faʻamaumauga maualalo maualalo. O lenei faaupuga o se faailoga o le fua faatatau o le malepe o oloa gaʻo pe a uma ona latou ulufale atu i le tino. O le pito i lalo o lenei faailoilo o le oloa, o le sili atu foi lea i le tagata maʻi.

O se taumafataga e tau ai le faʻamalosia o insulin e mafua mai i mea taumafa ei ai le maualalo o le faasinoupu. E seasea lava ona ai se mea i se GI masani. O le auala e saunia ai le oloa e masani lava ona leai sona aoga i le GI, ae o loʻo i ai tuusaunoaga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, kāloti: pe a faʻaleagaina lona faʻamaufaʻailogaina e 35 ma e mafai ona 'aina, ae o kāloti kuka e tele tele le GI ma e matua faigata lava ona' ai.

E mafai foi ona aina fua, ae e te le sili atu i le 200 kalama i le aso. E le mafai ona saunia ni meaʻai mai le fale, aua a maeʻa le pulupulu, o le fiber e mou atu ma maua ai e le sua se GI tele.

GI e mafai ona vaevaeina i ni vaega:

  1. E oo i le 50 - maualalo
  2. 50-70 - faʻatusatusa,
  3. E sili atu i le 70 le tele.

O loʻo i ai nisi meaʻai e leai ni faʻamatalaga mataʻitusi i mea uma. E mafai ona latou 'aina i le faʻamalosia o le inisalini? - leai. Toeitiiti lava o taimi uma, o se taumafataga ei ai se mea maualuga maualuga le kalori, ma e le mafai ona e 'aina se tasi ma le solia o le insulin.

O loʻo i ai foi meaai ma se tamaʻi faʻamaufaʻailogaina ma se tele o kalori:

Meaʻai mo le tagata maʻi e tatau ona eseese. E tatau ona i ai aano o manufasi, fualaau faisua, fualaʻau O oloa e maua i le kulukose e fautuaina ina ia faʻaaogaina ao lei oʻo i le 15:00. E sili ona kuka i le sua o le fualaʻau, o nisi taimi e talia ai le faʻaaogaina o gaʻo aano lona lua.

I luga o se meaʻai maualalo, e mafai ona e 'ai nei ituaiga o aano o manufasi:

  1. Hulu (moa / meli),
  2. Turkey,
  3. Poula
  4. Veʻa
  5. Meaʻai o le Rabbit
  6. Uu vela
  7. Gagana.

Mai iʻa e mafai ona e pike, puipui ma paʻu. Latou te manaʻomia ona 'ai e le itiiti ifo ma le 2 taimi i le vaiaso. O Porridge e sili ona lelei mo le teuteuina. O loʻo fufulu i le vai, e le mafai ona faʻasatau i manu.

E mafai ona e 'aina ia meaʻai:

O nisi taimi e mafai ona e togafitia oe lava i le pasta mai le wheat kulimi. E mafai ona e 'aina le fuamoa 1 fuamoa i le aso ao lei faia le polotini. I luga o se taumafataga, e mafai ona e faʻaaogaina toetoe lava o le susu atoa sei vagana ai le tasi ma se pasene tele o le gaʻo. E mafai ona faʻaaoga mo le 'ai i le aoauli.

O oloa nei o loʻo i luga o le lisi lanumeamata:

  • Curd
  • Miliki
  • Lefi,
  • Tulu e oʻo i le sefulu%,
  • E leai ni faʻataʻitaʻiga,
  • Tofu
  • Ryazhenka.

O le leona o le meaʻai e tatau ona aofia ai fualaau faisua. E mafai ona e faia se salati poʻo se falaoa o le itu mai ia i latou.

Faʻamaumauga maualalo maualalo i totonu o ia fualaʻau:

  1. Garlic ma le sipuni,
  2. Eggplant
  3. Kukama
  4. Tomato
  5. Pepa o ituaiga eseese,
  6. Zucchini,
  7. Soo se kapisi
  8. Paʻu mago mago.

O le tagata gasegase e toetoe lava le gata i mea manogi ma mea manogi. O Oregano, basil, turmeric, spinach, pasili, dill poo thyme e mafai ona fesuiaʻi lelei i totonu o ipu.

E sili le aofia i au mea taumafa:

  • Currant
  • Plums
  • Pears
  • Raspberries
  • Blueberries
  • Toga
  • Apricots
  • Nectine.

E mafai ona e 'aina le tele o meaʻai eseese i luga o se taumafataga maualalo. Aua e te fefe o lau meaai o le a le fiafia ma mafaufau loloto.

Taaalo i taaloga

Ua talitonu tagata physiologists o gaoioiga faaletino o le auala aupito sili lea ona lelei e tetee atu ai i le malosi o le inisalini. I aʻoga aʻoga, o le malosi o le inisalini e faʻatupulaia ona o le faʻalauteleina o le kesi i le taimi o le faʻalavelaveina o fiva maso.

A maeʻa le avega, e faʻaitiitia le malosi, aʻo amataina le faatinoga tuusao o le insulin i luga o muso amata. Ona o ana aʻafia ma aʻafiaga-catabolic aafiaga, o le inisalini e fesoasoani e faia ai mo le glycogen le lava.

I ni faaupuga faigofie, i lalo o le avega mamafa, e faʻapipiʻiina e le tino glycogen (glucose) molelaʻau i le tele e mafai ai, ma, pe a maeʻa aʻoaʻoga, e sola ese le tino mai le glycogen. O le malosi o le inisalini e faʻaleleia ona o le mea moni o maso e leai se malosi e teuina.

E manaia lenei mea: e fautuaina e fomaʻi le taulai atu i aʻoaʻoga mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O taotoga vaʻaia o se auala lelei lea e tau ai le faʻamalosia o inisalini. I le taimi o lenei avega, o le kulūkose e vave ona faʻaumatia. O le faʻaaogaina o cardio masani pe maualuga foi, e mafai ona faʻaleleia ai le lagona mo le isi 4-6 aso. Faʻaleleia le faʻaleleia pe a maeʻa le vaiaso o aʻoaʻoga ma le itiiti ifo ma le 2 faʻamalositiga maualuga cardio.

Afai o vasega e faia mo se taimi uumi, o le a mafai ona tumau faʻamalosi lelei mo se vaitaimi uumi. Afai ei ai se taimi e tuulafoaʻia ai e se tagata le taʻaloga ma aloese mai le faʻamalositino, o le a toe foi mai le faʻamalosi ile insulin.

Faʻamalosia le eletise

O le aoga o le aʻoaʻoga malosi e le na o le faʻalauteleina o le lagona i le inisalini, ae faʻapea foi le fausia o musika. E iloa e mafai e muso ona mumu fualaʻau kullukose e le gata i le taimi o le uta, ae mulimuli foi.

A maeʻa le 4 aʻoaʻoga malosi, e oʻo lava i le taimi o le malologa, o le a faateleina le lagona o le inisalini, ma o le kulūkose (pe a fai e te leʻi 'ai ao le i fuaina) o le a faʻaitiitia. O le tele o le mamafa o le mamafa, o le sili atu foi lea o le faʻaalia o le lagona.

O le faʻamalosia o le inisalini e sili ona faʻaumatia e le faʻagasolo faʻatasi o le gaioiga faaletino. O le taunuʻuga aupito lelei o loʻo faʻamaumauina e ala i le fesuiaʻiga o aʻoaʻoga faʻamalosi ma malosi. Mo se faataitaiga, e te alu i le faletaalo i Aso Gafua, Aso Lulu, Aso Faraile, ma Aso Sa. Faia cardio i le Aso Gafua ma le Aso Faraile (mo se faʻataʻitaʻiga, taʻavale, vailaʻau faʻasolosolo, uila vilivae), ma faia faʻatasi ma se mamafa mamafa i le Aso Lulu ma le Aso Sa.

O le faʻamalosia o insulin e mafai ona saogalemu pe afai e atiina ae i le talaaga o gaioiga e pei o le laiti po o le maitaga. I isi tulaga, o lenei mea matautia ua manatu o se togafitiga faʻaleagaina.

E faigata le taʻuina o mafuaʻaga tonu mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ae o tagata uma o loʻo vavalalata i ai. O lenei faʻaleagaga e masani ona le o faʻatasi ma faʻamaoniga manino.

Afai e le togafitiina, o le solia o le inisalini e mafai ona mafua ai le maʻisuka ma maʻi eseese o le cardiovascular system. Mo le togafitiga o le maʻi, vailaʻau, gaioiga faʻale-tino ma meaʻai faapitoa e faʻaaogaina.

Faʻamaumauga Faʻasusili o Inisalini

E tusa ai ma le manatu o le "genotype economical" e le V. Neil (1962), o le atinaʻeina o le inisalini faʻamalosia e mafai ona fesoʻotaʻi ma le faʻaleleia o le tino i taimi o le toesea poʻo le tele o meaʻai:

  • 'Ai o meaʻai gaʻo, meaʻai maualuga i le suamaliegaʻo gaogao - O le IR e mafai ona avea ma se faʻailoga o le solia o le gaʻo gaʻo.
  • O le mamafa - o siama o le tino o le tino e le o maaleale i le inisalini, ma le maualuga o le gaʻo i totonu o le tino, o le inisalini o faʻamalosia e galue e avea o se faʻamafanafanaga.
  • Faʻateleina le ulaula tapaa, ava malosi.
  • Faʻaleagaina le kulukosese.
  • Hypodynamia - le gaioiga, leai se faʻamalositino e faʻaosoosoina ai le inisalini faʻamalosia.
  • Taʻaloga faʻapitoa, faʻamaunuʻu manuʻa, vavao.
  • Faʻamatalaga inflammatory o se natura masani.
  • Acromegaly - Pituitary faʻamaʻi e aʻafia ai le tuputupu ae faʻaletonu.
  • Maualuga maualuga - faʻatasi ai ma le iniseti o le inisalini, e mafai foi ona mafua mai i le IR.
  • Faʻaleagaina o le Hypercorticism - o le faʻamaʻi e afua ai faʻalavelave faʻaleagaina, ao maualuga le maualuga o le toto suka ma o se faʻaagaga faʻaagaga o mea faʻapipiʻi e tupu,
  • Aano o le Ratuumatoid
  • Umi o le hypokinesia - o le leai o se gaioiga e afaina ai le tino o le tagata, o suiga e le mafai ona suia, tutupu aʻe le insulin.
  • O le taimi matua i talavou ma le faasolosolo solo i le tulaga o le hormonal mafua ai le tumau o le inisalini. E faatatau foi lenei i le moe i le po.

Faailoga o le Resulin Resistance

O le teteʻeina o siama i le insulin e faʻaalia e aunoa ma ni faʻaaliga manino, lea e faigata ona iloa.

O faʻamaoniga autu o le faʻamalosia o le inisalini:

  • Lafoaʻi malosi o mea faʻapipiʻi, aemaise i le manava,
  • Faʻateleina le toto suka
  • Laasaga maualuga o le triglyceride i le toto,
  • Tigā toto maualuga
  • Puipuia i le uila
  • Totoina
  • Vaivai
  • Le fiafia, le fiafia,
  • Le masani ona lagona le fiaaai.

I le IR, o le mauaina o se faʻamaoniga saʻo e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue o se faiga faigata tele, talu ai o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e suia pea.

Uluaʻi faailoga e faʻaalia ai le i ai o le faʻamalosia o le inisalini:

  1. O le manava o le manava,
  2. Tigā toto maualuga.

Mafuaaga faʻavae o le faʻamalosia o le inisalini

O le agavaʻa e avea o se vaega i le vaʻaia o le inisalini o faʻamalosiaga e masani lava. Ae talu ai o lenei faailoga e masani ona le maua, e mafai ona iloa ai togafitiga ona o le i ai o faʻamaʻi pipisi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai ei ai aiga o lou aiga e maua i le maʻisuka, gaʻo, poʻo le maualuga.

Taua!

  • O faʻafitauli faʻaleaganuʻu ma le faʻamalosia o le inisalini e fai ai se vaega lona lua,
  • o le atinaʻeina o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona aloese mai ai i le fesoasoani i auala puipuia: se olaga ola malosi ma le mataʻituina masani o meaʻai.

O le a le eseesega i le va o le faʻamalosia o le inisalini ma le maʻi faʻasolosolo?

O le faʻamalosia o insulin ma le maʻi faʻasolosolo, lea e taua foi o le inisalini o le faʻamaʻi o le inisalini, e matua eseese lava le tasi ma le isi:

  1. I le tulaga muamua, o loʻo tatou feagai ma se eseʻese eseʻesega o siama i le insulin,
  2. I le lona lua - o se vaega atoa o mea faʻaleagaina e mafua ai le faʻaalia o faʻamaʻi o le cardiovascular system ma le ituaiga II o le maʻisuka.

O lenei faasologa o le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o mea faʻaleagaga ma metabolic metabolic e aofia ai:

  • Maitaga o le resdominal,
  • Toto maualuga
  • Faʻafouina insulin
  • Hyperlipidemia.

Resistance Diagnostics

O faʻamaoniga muamua o le faʻamalosia o le insulin e matauina i fafo:

  • O le pasene o le gaʻo o le tino e faʻalautele
  • I se tulaga sili atu, o le a faʻaleleia i totonu o le vaega o le manava.

Ae e le tupu i taimi uma. O nisi taimi o le insulin resistance index e faʻapupulaina i tagata e leai se mamafa mamafa. Ona faʻaalia lea o le faʻataʻitaʻiga e iloa ai le maualuga o le suka ma le insulin i totonu o le toto.

Metotia mo le suʻeina o le tetee:

  • Manoa o le inisalini euglycemic poʻo le suʻega EGC,
  • Inisalini e faʻamalosi ai le suʻega,
  • Suʻega o le faapalepale o le glucose (PGTT),
  • O le auala laʻititi laʻititi, lea e faʻavae i luga o se suʻesuʻega o le faapalepale o le kulukose,
  • O le auala pito sili ona faigofie e suʻesuʻeina ai le inisiua o le insulin o le suʻeina lea o lau sugar anapogi ma maualuga o le insulin: o le CARO index poʻo le suega HOMA IR.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

O aʻafiaga autu mo le faʻamalosia o le inisalini e:

  • Soifuaga masani
  • O le mamafa
  • Tausaga
  • O le i ai o le maʻisuka, toto maualuga i le aiga, atherosclerosis, faʻamaʻi Alzheimer,
  • O le gasegase o le gasegase i le faasalalauina ma le gaosia o le inisalini,
  • Maʻi faʻamaʻi pipisi.

Faʻamaumauga o le tino mo le fuafuaina o mea lamatia o le faʻamalosia o le inisalini

O le tasi o faailo o loʻo faʻaalia ai le maualuga poʻo le fuainumera o faʻamaumauga o le insulin o le fua o le mamafa o le tino ma le maualuga.

Tausaga mamafa o le tinoFaʻamaumauga o le tinoTulaga lamatia o le atinaʻeina o le insulin
LaititiE oo i le 18.5 kg / m²Laititi
Norm18.5 i le 24.9 kg / m²Le masani
Mafuaaga25 i le 29.9 kg / m²Maualuluga
Oʻu tikeri o le oona30 i le 34.9 kg / m²Maualuga
II tikeri ole obesity35 i le 39.9 kg / m²Toa umi
III tikeri o le oonaSili atu i le 40 kg / m²Tele tele

Ole numera o le tino e fuafua e tusa ai ma le faʻatulagaga Ketle: I = m / h2, o fea oi ai faʻamaumauga m - masini, ma f - tuputupu ae. Afai o le mamafa o le fafine e 60 kilokalama ma o lona maualuga e 1.64 m, ona foliga lea o le equation: I = 60 / (1.64 × 1.64) = 22.3 kg / m².

O lona uiga o le faasinoupu o le numera o le numera o le tino o loʻo i totonu o tulaga masani ma faʻaalia le leai o se aʻafiaga i le faʻamalosia o inisalini.

HOMA IR Suʻega

O se tasi o suega faigofie mo le fuafuaina o le insulin resistance index o HOMA IR. Mo suʻesuʻega, o loʻo faʻaaoga toto toto, lea e faʻaaoga e fuafua ai faateleina le faʻasologa o le inisalini faʻamaufaʻailoga poʻo le masani.

Afai e sili atu le tau o le HOMA i le 2.5-2.7, o lona uiga o lena mea o le insulin resistance index ua faateleina.

Faia se suʻega CARO mo le faʻatonuga insulin resistance index tutusa ma le HOMA IR, o le fua faʻatatau ma le fua masani masani.

Resistance Index Index e tusa ai ma le suʻega, o loʻo iai i totonu 0.33.

O aʻafiaga o le faʻamalosia o le inisalini

A maeʻa ona 'ai, e maualuga le kulūkose, e manaʻomia le inisalini e ave ai i sela.

Faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini, o le mamafa i luga o le pancreas e faʻateleina, lea e manaʻomia le maua atili o le homone e faʻamautinoa ai le maualuga o le suka i totonu o tapulaa masani. O se taunuuga o lenei mea, ua tupu ai le hyperinsulinemia, lea ei ai lona aafiaga le lelei i le tino o le tagata.

Faʻafouina o insulin ma le maʻitaga, le fanau mai

Ona o le faʻamalosia o le inisalini, ua tupu mai le fanau mai, ma a oʻo mai le maitaga, e masani ona faʻavevesi i se taimi vave. E afua mai i le mea moni e faapea, o le tane malemoni e sili ona taua i le tino o fafine. E mafua ai lenei mea:

  • faasolosolo matagi e aunoa ma le ufiufi,
  • polycystic ovary syndrome,
  • faʻalauteleina o le pito i totonu o le tuatotonu - faʻamaʻi, totoʻa.

Talu ai ona o liua tane ua liua i hormones i totonu o le tino, o le maualuga o le estrogen o loʻo faʻaopopoina ma le gaogao oona. O se taunuuga, o le gaseterone, lea e tali atu i le faapipiiina o se fuamoa o le fetal i le matua, e le lava. O le mea lea, e tusa lava pe oʻo mai le mafaufau, o le maitaga e muta vave. I fafine o loʻo i ai le tui o le inisalini, o le taufaʻamataʻu o le faʻaleagaina o loʻo tumau i 2-3 2-3 masina.

Mo togafitiga, o se meaai e faʻasaina ai le suka ma le falaoamata paʻepaʻe, faʻaaogaina faaletino. I le taimi o le fuafuaina o le maitaga, e mafai ona faʻatonuina Metformin, ona faʻalēaogaina lea.

Paʻi cardiovascular

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafua ai faʻafitauli o se uiga ese:

  • O le totoina o le toto ua faʻaaogaina,
  • Ua alualu i luma Dyslipidemia,
  • O le cholesterol toto maualuga,
  • Faʻateleina le alofa alofa ma le faʻamalolo o le norepinephrine

O le faʻamalosia o insulin e taʻitaʻia ai:

  1. I le solia o le lipid metabolism i totonu o le masini.
  2. O lenei mea leaga e aafia ai toto toto.
  3. I le aluga o taimi, e tupu ai o latou mumu ma le toto.
  4. Atherosclerosis e atiina ae.

O lenei faiga e telegese, faʻatasi ai togafitiga vave ma puipuiga, e mafai ona aloese mai le maʻi.

O le faateleina o le lagona alofa ma isi faʻaaliga o le IR e mafua ai faʻamaʻi faʻaleagaina o le cardiovascular system:

  • Toto maualuga
  • Tachycardia
  • Maʻi maʻi fatu lilo
  • E faʻapena foʻi ma le faʻaleagaina o le myocardial.

O le maʻi suka

O le faʻamalosi ile inisalini o se taʻaloga o le maʻisuka ituaiga II.

Faatasi ai ma le hyperinsulinemia faaumiumi:

  • E faaleagaina le tino o le pancreatic.
  • Faʻailoga oa latou galuega faalilolilo e tupu.
  • E i ai le le atoatoa o le inisalini ma le faateleina o le suka plasma i tulaga taua.
  • O lona uiga o le amataina o le maʻisuka.

Faʻailoga e faʻaosofia ai le atinaʻe o le faʻamaʻi:

  • Maualuga maualuga
  • Mafuaaga
  • Tuai.
  • Faʻafouina insulin.
  • Aiga.

Togafitiga ma meaʻai

O se taunuuga lelei i le togafitiga o le inisalini tetee e mafai ona na o le faʻatinoina o faʻatinoga o mataupu faigofie.

O le mea moni o le tele o taimi, o le setete o le inisalini naʻo le alualu i luma, o lea mo se toe malosi atoatoa e te manaʻomia:

  • Faʻaauau pea ona mataituina meaʻai.
  • Soifua maloloina faaletino.
  • Galuega a tagata.

Paʻu mamafa

Muamua lava, e tatau ona e faʻatupulaia le gaioiga faaletino ina ia mafai ona faʻaititia le pasene o mea faʻapitoa i le tino. O le tino galue malosi e mafai ona taulimaina lelei le galuega, ae naʻo le autu i se olaga malosi ma le lelei o meaai.

O le mamafa o le mamafa o le 5-10% o le a fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto maualuga, faʻaleleia atili le glucose ma le faʻalauiloa o le insulin i sela.

O le atinaʻeina o le faʻamalosia o le inisalini e faalagolago i le 'ai o masani O oloa e maua ai vailaʻau faʻamalosi faigofie, meaʻai suamalie, faʻamalosi, ma le ava malosi e faʻaosoina ai le inisalini. O lenei taumafataga e maualuga i calories, o lona uiga o se faʻaopoopoga tele o le kulukose i le taimi lava e uma ai ona 'ai.

O lenei mea e mafua ai le faʻasaʻoina o le inisalini faaopoopo, lea e mafua ai faʻalavelave faʻaleagaga i le tino ma isi faʻamaʻi.

Tulafono o taumafa e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini:

  • Fafaga 5 taimi i le aso,
  • O vaega laiti
  • Lava le faʻaaogaina o le vai
  • Taumafa fualaau faisua, fua ma fuatini
  • Faʻaaogaina o meaʻai e leʻi maeʻa, sugary, gaʻo, falaoamata, ava malosi ma mea inu faʻamalosi ile suka mai le taumafataga,
  • Faʻatasi i le taumafa o mea taumafa e maualuga le maualuga o le suka ma faʻalauteleina le lagona o le inisalini: mea totino, vine fou, turmeric, cinnamon, spirulina, caraway fatu, rootberry.

Vailaau

O le suʻeina o vailaau e faʻasaina ai le toto suka o loʻo faʻamatalaina i le tulaga o le malosi o le inisalini naʻo se fomaʻi. O le togafitiga a le tagata lava ia ma vailaau e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga i le tulaga o le le lelei o le soifua maloloina ma le ata o le maʻi.

O fualaau faʻamalosi e faʻamoemoe e faʻaleleia ai le inisalini ma le faʻaitiitia o kulūkose o Glucofage, Diaformin, Insufor, Metamine, Metformin.

O le mea lea, e mafai muamua ona faʻaitiitia le lamatiaga o latou atinaʻe e ala i le puipuia. Faʻaaloalo i tulaga lelei o taumafataga lelei, galue masani masani a itiiti ifo ma le 3 taimi i le vaiaso, o le a fesoasoani se olaga ola malosi e faʻaumatia ai le inisalini ma isi tulaga tutusa.

Faʻafitauli insulin ma le gau o lauulu

O le gau o lauulu ma le faʻamalosia o le inisalini e mafua mai i le faʻaopoopoga o le gaʻo o le lauulu o lauulu i meaola o hormones. Ae o le faʻaitiitia o le mamafa o lauulu e afaina ai le vaega faaletino. E masani lava e le afaina ai le paʻu. E mafai ona i ai se vaega faʻavae:

  • popole
  • viral infections
  • le lelei.

Mo le toe faʻaleleia o le lauulu e tofia ai:

  • togafitiga i le lotoifale (gaʻo paluga, minoxidil),
  • vailaʻau faʻamalosi (Perfectil, Revalid),
  • meaai ma se aofaiga o protein (aano o manu, iʻa, iʻa), vitamini (greens, fualaau suamalie, vine, nati).

A maeʻa le suʻega a se fomaʻi, e mafai ona fautuaina faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma antiandrogens (Diane, Yarina).

Puipuiga

O le puipuia o le inisalini o le a fesoasoani:

  • faʻaitiitia o le mamafa
  • meaʻai lelei
  • gaoioiga faaletino i aso taitasi
  • usitaia o le pulega o le aso, o le umi o le moe o le po,
  • avanoa vave i se endocrinologist i le i ai o faʻamaʻi e mafua ai le faʻaitiitia o le tali i le inisalini, pasia suega,
  • aloese mai tulaga atuatuvale, mafaufau-faalelagona,
  • le teenaina o fualaau oona, aemaise o fualaau oona.

Suʻega mo maʻi

Afai o le inisalini o le faʻamaoniga e mafai ona iloa muamua ao le i tupu le faʻalavelave (maʻi suka, gaʻo, atherosclerosis, ovary polycystic) ma mulimuli i fautuaga ile meaʻai, gaoioiga faʻaletino, o le fomaʻi e masani ona lelei. E mafai ona faʻamaopoopo le maualuga o le toto ma le insulin.

Faatasi ai ma suʻesuʻega masani ma le tausia lelei o se soifua maloloina, e mafai ona alofia ai aʻafiaga matuia.

Ma o loʻo tele atu mea e uiga i lemoni oona i fafine.

O le faʻamalosia o le inisalini e tupu ma se faʻaitiitia i le faʻafoʻi o le ate, muso ma le siama o le tino i le inisalini. E mafua ai le manava, o le gasegase o le gasegase, faʻamaʻi, faʻamaʻi. Faʻatasi ma lona talaaga, atherosclerosis, maualuga maualuga, maʻi o le maʻisuka, ovary polycystic ma le leai o se tamaititi ma le faʻanoanoa.

Mo le suʻeina o suʻega toto mo le suka ma le inisalini, o suʻega ma se avega e tatau. Togafitiga e aofia ai faʻamalosi faʻamalosi-faʻatapulaʻa meaai, gaioiga faaletino, ma fualaau faʻatau fua metformin.

O le inisalini o le hormone e tāua tele i le tino. E maua mai e le pancreas. E fesootaʻi ma le hormone tuputupu aʻe, adrenaline ma toetoe o mea uma i totonu o le tino. O le a le tulaga masani mo tamaitai, alii ma tamaiti? O le a lona aafiaga?

O le hormone adiponectin e fesoasoani e talepe le gaʻo i le tino. O loʻo i lalo o lana faʻatagaga atonu e le tali atu tagata i se taumafa maualalo-kalori. E faʻapefea ona faateleina le maualuga o le hormone?

E masani lava i tagata gasegase ma faʻafitauli o le vaʻaia, ola, o le oona, o loʻo i ai le gaʻo mai le toilalo. E faʻaosofia foi i le atuatuvale, taotoga, togafitiga o le radiation. O loʻo i ai le meaʻai pe a mavae fualaau oona. Faʻalagolago i le mafuaʻaga, ua filifilia le togafitiga - fualaau mo le maʻi faʻamaʻi, fualaau oona ma se taumafataga mo le gaʻo.

E faigata tele ona malamalama i le mafuaʻaga na mafua ai le gasegase oona i tamaitai, talu ai e mafai ona mafua ai se suiga i soo se totoga o le endocrin system. O mafuaʻaga atonu o se faʻafitauli o le hypothalamus ma le pituitary, thyroid and pancreas. O togafitiga e na o se mea faigata.

O le Center for Diabetes Mitusitus e fesoasoani i tagata gasegase i soʻo se ituaiga o faʻataʻitaʻiga, togafitiga, le filifiliga saʻo o togafitiga. I nisi tulaga, o le maʻisuka e mafai lava ona puipuia e ala i le filifilia o meaai lelei.

Tuua Lau Faamatalaga