O le suʻelaʻau mo le maʻisuka: e faʻapupulaina le kulukose i le toto?

O le faʻaaogaina o kofe mo le maʻisuka e mafua ai le tele o fesili, aemaise lava talu ai e le i ai ni manatu autasi o fomaʻi i lenei mataupu. O lea la, e le o manino atoatoa le auala tonu e aafia ai lenei vai i le maualuga o le suka o le toto, ma pe mafai foi e tagata e maua i le maʻisuka ona faʻaaogaina.

Fai mai fomaʻi e faapea o le maʻisuka, kofe e matuā faʻaseseina. Latou te maitauina o le inu malosi e mafua ai le faateleina o le suka i le toto e tusa ma le 8%. E tupu lenei mea ona o le kofe e puipuia le aʻafia o le kulukose mai le toto i totoga ma gaʻo, ona o le maualuga o lona maualuga, ma le faʻaleleia o le adrenaline e faʻapupula foi.

Ae peitai, o isi tagata atamamai e faapea o le kofe e le gata ina afaina, ae e aoga foi mo le maʻisuka. O lenei vaiinu ua talitonu e toe faʻafoʻiina le lagona o le inisalini, lea e fesoasoani e lelei ai le pulea o le toto suka. O le aʻafiaga o kofe e faʻatusaina ma le aʻafiaga o le uaina poʻo le kinamona. O le mea e mataʻina ai, o le lagona o le inisalini e le toe faʻaleleia ona o le caffeine. O lea, lanu tiamata, lea e aofia ai foi le tele o caffeine, e leai sona aafiaga.

O le fautuaga aupito sili ona lelei i le kofe mo i latou o loʻo maua i le maʻisuka o le fautuaga ia iloilo e le tagata lava ia lau tali i lenei vaiinu. E taua le malamalama o le maʻisuka e masani ona o faatasi ma se seti o faʻamaʻi faʻamaʻi, ma o nisi o faʻamaʻi pipisi e mafai ona inu inu kofe.

Le kulūkose o le toto ma mafuaʻaga mo lona faʻatupulaia pe faʻaitiitia

I le averesi, i se tagata soifua maloloina, o le anapogi o le toto glucose maualuga e mai le 3.3-5.5 mmol / L. A maeʻa ona 'ai, o le kulūkose e maualuga le malosi mo sina taimi, ona toe faʻafoʻi mai lea.

E i ai se mea e pei o le faasinoupu o le glycemic - o le gafatia lea e faʻaleleia le maualuga ole kulukose o le toto ma meaʻai e aofia ai gaʻo. Afai e maualuga ona tulaga, ona faailoa mai ai lea o le kulukose, lea e manaʻomia ai le inisalini mo lona faʻaleleia, e faʻaopoopo vave ma sili atu. Afai o nei tulaga faatauaina ua faaitiitia i meaai po o ipu, o le kulūkose e sili atu ona alu lemu i le toto, ma o lenei mea e manaʻomia ai sina inisalini laitiiti.

Lisi o oloa faʻatasi ma le eseesega faʻasologa (index) Glycemic (GI):

  • I lalo ifo o le 15 (ituaiga uma o kapisi, zuciniini, olani, sorrel, radish, radish, turnip, kukumba, asparagus, leek, rhubarb, pepa suamalie, mushrooms, eggplant, squash),
  • 15-29 (vine, vine, cherries, plums, fruits citrus, lingonberries, cherries, cranberries, tamato, fuakini fatu, nati, sukalati malulu, kefir, fructose),
  • 30-39 (paʻepaʻe, paʻepaʻe, mūmū mūmū, pi, fatu fou ma mamago, peaches, fugalaau, apricots mago, pi, pi, apricots, susu, susu sukalati, fuamoa e maualalo le fua, suamalie),
  • 70-79 (vine, beets, pineapple, tilo, araisa, tao pateta, aisa kulimi, sugar, granola, sisiva),
  • 80-89 (muffins, candies, kāloti, caramel),
  • 90-99 (falaoa paʻepaʻe, tao tao ma pati falai).

E lua vaega o homone e aafia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le homone e maualalo ai le kulukose toto o le inisalini, o hormones e faʻateleina le kulukose o le glucagon, hormone tuputupu aʻe ma glucocorticoids, ma hormones adrenal. Adrenaline, o se tasi o hormones o le atuatuvale, e taofia ai le tatalaina o le inisalini i totonu o le toto. O se tasi o faʻamaʻi o le maʻisuka o se faʻaloloa faaumiumi o le kulukose toto (hyperglycemia).

O mafuaaga o le hyperglycemia e mafai ona:

  • eseese tulaga faigata
  • vaega taua
  • feteenaiga
  • afaina o le tino
  • umi mafanafana, ma isi.

Tekinolosi meaai ma kuka

O le meaai e tatau ona 5-6 minute i le aso faatasi ma se vaeluaga i le va o 'aiga i le 2-3 itula ma le taumafataga mulimuli 1.5-2 itula aʻo lei momoe.

  1. E fautuaina e amata le 'aiga o le taeao faatasi ma cereals faʻatasi ma le faʻaopoopoga o le 1 fuamoa po o le 2 fuamoa i foliga o se omeletini i lenei voluma. O le mamafa o le cereals e tusa ma le 250-300 ml. Faatasi ai ma mea inu mo le taeao o le taeao, e mafai ona e faʻaaogaina le lauti ma susu, kofe i susu, koko ma susu, suʻi ma susu. Afai e te le fiafia e faaopoopo le susu i nei meainu, e mafai ona e faʻafefiloi ma le kisi malolo o le 45% gaʻo poʻo le siʻisi.
  2. Mo le taumafataga o le aoauli, ua fautuaina e faia se fualaau suamalie ma le berry-yogurt, e mafai ona e faaopoopo ni fatu ma fualaau mamago, poo le faʻaaoga o fuamoa fualaʻau pei o le Eleni poʻo le Shopska poʻo isi saladiga tali tutusa.
  3. Mo le taumafataga o le aoauli, e tatau ona e faʻaaoga muamua ipu (mumu red, soupuni lanumeamata, moa moa, ituaiga susu, soupeti, ma isi) i se voluma 250-300 ml / aso. O le lua o loʻo fautuaina mai le susu, moa (aʻo lei togafiti le vevela, aveese le paʻu mai le moa), povi, vela, puaa vela (i le ituaiga meatballs, meatballs, brisole) e aunoa ma le faaopoopo o fuamoa i meaʻai. Talu ai o le protein avidin o loʻo maua i totonu o le fuamoa e poloka ai le faʻafefe o le uʻamea i aano o manu, e le fautuaina e faʻapipiʻiina fualaau faisua i se tasi meaai. Mo le saunia o aano o manufasi, ua fautuaina e faʻamamā le aano mai manuʻai ma tendoni, tusi faʻalua 2 taimi i se fai meaʻai meaʻai ma le faʻaopoopoga o aniani ma le masima. Fautuaina le faʻaaogaina o meaʻai i meaʻai faatasi ai ma cereals po o paluga o saito atoa. O le va i le va o aano o manufasi ma fualaʻau e tatau ona faʻaopopo i le 1-1.5 itula.
  4. I totonu o meainu, fualaau aina mamago po o se gauga o le rose, po o fualaau aina suamalie, po o le fou, faʻafefe i vai inu fagu, ua fautuaina.
  5. Mo le laauli o le aoauli, e mafai ona e faʻaaoga le kisi falaoamata ma salati fualaau aina poʻo fuamoa fualaau suamalie, poʻo se salati fualaau faisua ma se voluma 150 g / aso.
  6. O le taumafataga o le afiafi e fautuaina e amata i ipu iʻa ma le faʻaopoopoga o se meaʻai laʻau. Mai meainu: lauti, koko poo le chicory i le faaopoopoina o le susu. I le po, e mafai ona e inuina se tioata o le biokefir pe 'ai le yogurt. E fautuaina le inuina o le vai i se voluma ua fuafuaina e le fua faatatau: 20-30 ml o le vai i le kilokalama o le mamafa o le tino. Se faʻataʻitaʻiga itiiti: i le taumafanafana, o le fuainumera e 30 ml, i le tautotogo ma le autumn - 25 ml, ma i le taumalulu - 20 ml. O lenei vai e faʻaaogaina e amanaʻia ai le vai uma e te inuina (ava ma muamua vasega).

O le tekonolosi o le kuka e faavae ile mea moni e manaʻomia le saunia o mea taumafa uma e aunoa ma le faaopoopoina o le gaʻo. E tatau ona faaopoopo meaʻai o le fualaʻau (olive, suauu o le sana) i meaai aʻo le i ai i le laulau, ona o le mafanafana o le suāuʻu fuālaʻu masima ma gaʻo manu, ua aʻafia ai puipui o toto toto ma faʻaosofia ai le atinaʻeina o le fatu cardiovascular pathology i totonu o tagata, ae faʻapea foi togafitiga o le eleele. Ituaiga o meaʻai: uila, kuka, salu, tao.

37. Tulafono Faatonutonu o le kulukose o le toto.

O le kulukose o le toto o se tasi lea o pito i totonu o le homeostatic. Ole faʻatonutonuina o le kulūkose o le toto o se faʻalavelave lavelave o auala e faʻamautinoa ai le tumau o le malosiaga ile homeostasis mo totoga sili ona taua (faiʻai, toto mumu mumu). Glucose o le autu ma e toetoe lava o le pau lea o le vaega o le malosi o le gaosiga o le tino. E lua faiga faʻatonutonu:

Faanatinati (e ala i le fatugalemu o le tino)

Tumau (e ala i aafiaga faʻaleaga)

O le faʻalavelave faʻafuaseʻi e toetoe lava o taimi uma e mafua mai i gaioiga a soʻo se mea ogaoga i le tino. O loʻo faʻatinoina e tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga masani (faʻamatalaga o le lamatiaga o faʻamatalaga e ala i le tagata suʻesuʻe.) O le fiafia mai se tasi e taulaʻi i totonu o le cortex e salalau atu i vaega uma o le cortex.Ona tuʻuina atu lea o le fiafia i le hypothalamus, i le mea o loʻo i ai le totonugalemu o le popole popole faʻafefe. O mea faʻaletonu e ulufale atu ai i le ogalaau alofa i totonu o le taulaʻau ma faʻatasi ai ma le meli a le meli i le faʻamaʻi faʻapitoa. I lenei tulaga, e tupu ai se oso o le adrenaline, lea e mafua ai le faiga o le adenylate cyclase o le faʻaaogaina o glycogen).

O le masini faanatinati e tumau ai le glycemia tumau mo le 24 itula. I le lumanaʻi, o le glycogen o loʻo faʻaititia ma ua maeʻa le 15 - 16 itula ua fesoʻotaʻi se masini tumau, lea e faʻavae i le gluconeogenesis. A maeʻa le faʻaaogaina o faleoloa glycogen, e faʻaauau pea ona tuʻuina atu le manaʻoga i le mafaufau. Mai lenei mea, o le saolotoga e tu i fafo, lea, faatasi ai ma se toto toto, ulu i le pituitary gland muamua, lea, e sosoo ai, o synthesizes STH, ACTH, TSH i totonu o le toto, lea e faaosofia ai le faasaolotoina o le triiodothyronine ma le malosi. O nei hormones e faaosofia le lipolysis. O hormones thyrotropic activate proteolysis, e mafua ai le fausia o amino-freeids, lea, e pei o lipolysis oloa, ua faʻaaogaina e fai ma sui o le gluconeogenesis ma le tricarboxylic cycle cycle.

I le tali atu i le faateleina o le kulukose o le toto, o le inisalini ua faasaolotoina, ae peitai, ona o le mea moni o le gaʻo gaʻo ma le lilo o hormones e tape ai le glycolysis i totonu o musika, o le kulukose maso e le o faʻamaina, o mea uma e teuina mo le mafaufau ma le toto mumu.

I lalo o tuutuuga o le faaumiumi o le aafia i tulaga le lelei i le tino (faʻavaivai faifaipea), e le tupu le inisalini, o se tasi lea o mafuaʻaga o le maʻisuka.

Le aʻafiaga o le adrenaline i le kulukose

Adrenaline ua faʻasaʻolotoina mai grenua oona i totonu o le toto ao faia ni lagona-ita, toʻasā, fefe, pa'ū toto ma le matelaina o le okesene o masini.

O le faʻamalolo o le adrenaline e faʻaolaina ai le faʻaitiitia o le kulukose o le toto, faʻalauteleina lau thyroid function, radiation ma le inu.

I lalo o le gaioiga a le adrenaline, e amataina e se tagata se masini puipuia e sola ese ai mai le fili po o le tulaga matautia. O ona faʻaaliga o loʻo i lalo:

  • Ua vavalalata vaa.
  • E vave ona oso le fatu.
  • O tamaiti aoga e faʻapipiʻi.
  • O le mamafa i luga o le aʻau ua tulai mai.
  • Faʻalautele le bronchi.
  • Le puipui o le intestinal ma le vevela malolo.

O le le lava o meaai paleni mo tagata o se faailoga foi lea o se tulaga lamatia, o lona uiga, e pei foi o isi tulaga ogaoga, e aofia ai le faasaolotoina o le adrenaline. O faʻafitauli o le faʻaitiitia o le toto toto (hypoglycemia i le maʻisuka) e faʻaalia i lima gatete, afu malulu, palpitations o le fatu. O nei faʻaʻailoga uma e afua mai i le faʻafouina o le faʻalavelave faʻalogo popolega ma o le adrenaline e tafe atu ile toto.

Adrenaline, faatasi ai ma norepinephrine, cortisol, somatotropin ma hormones thyroid, o hormones sex ma glucagon, ua manatu e le mautonu. O lona uiga, o le inisalini ma le adrenaline e galue i le isi itu i luga o le metabolism.

O le faʻamalosia o le insulin e faateleina ai le kulukose toto. E manatu lenei mea o se mea e faʻafesoʻotaʻi, puipuia i le fesoʻotaʻi atu i aʻafiaga.

O le gaioiga a nei homone i le maʻisuka faʻamalosi e faʻamatala ai le atinaʻeina o tulaga faʻaleagaina e pei o le:

  1. O le uiga o "ata o taeao."
  2. Le faigata o le taui mo le maʻisuka i talavou.
  3. Faʻaauau le maualuga o le kulukose i tulaga faigata.

O le uiga o "taeao o le taeao" - o le faateleina o le suka i le vaveao pe a mavae le moe o se po. E mafua ona o le faʻasaʻolotoina o hormones contrainsular, o le pito i luga o le faletua o loʻo matauina mai le 4 i le 8 i le taeao. E masani lava, i le taimi nei, o le inisalini e ulufale atu i le toto ma le suka e le tulai mai. I tulaga o le le atoatoa o le insulin, poo le maualuga o le kulukose i le toto e ono faateleina i le taeao.

O le faateleina o le kulukose i lalo o le aafiaga o le adrenaline e tupu ona o lona aafiaga i luga o tagata e taliaina i le ate ma maso. I le ate ma musele, ua taofi le teuina o glycogen, o le fausia o le kulukose mai meaola oona e amata, e faaitiitia ai faleoloa glycogen, aua o le adrenaline e faaosofia ai lona liua i le kulukose.

O le gaioiga o le adrenaline i luga o le metabolism o carbohydrates e faia foi e ala i le taofia o le gaosiga o le inisalini ma le faʻamalosia o le tuʻuina atu o le glucagon i totonu o le toto.

O le mea lea, o le adrenaline e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le kulukose ma faʻaleleia lona tulaga i totonu o le tino mai amino acids, e faʻamalosia ai le vaevaeina o le glycogen i le kulukose. E le gata i lea, o le adrenaline e faʻaitiitia ai le kulūkose o le tino. Le maualuga o le kulukose o le toto, ae o sel i le taimi e tasi e iloa ai le fiaai. O le faʻateleina o le kulukosesese mea faʻavavevave lona manava mai le tino e ala i fatugaʻo.

Pe a faʻaalia i le tino o le tino, o le a gagau le gaʻo ma faʻasaina o latou tulaga. Faʻatasi ai ma se maualuga maualuga o le adrenaline i totonu o le toto, amata le palatini. Ua faaitiitia lo latou faaogaina.

O lenei mea e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻaleleia o mea.

Faʻafefea ona faʻaititia le maualuga o le adrenaline i le toto

E fautuaina e faʻapea o tagata maʻi na maua i le maʻisuka latou te aloese mai tulaga atuatuvale, ae talu ai e le mafai ona aloese uma mai lenei mea, e tatau ona e iloa le faʻaitiitia o le aafiaga o le adrenaline i le tino.

O maʻi manava o le maʻi e mafai ona fesoasoani. O le faʻamalosi e mafua ai ona manava le tagata i le tele o taimi ma le maualuga, ma o le manava loloto ma lamolemole e fesoasoani e malolo, faʻafefe faʻaitiitia le fatu.

E taua tele le faʻatonutonuina o le umi o musumusuga ma faʻalauga. E tatau ona faʻaluaina le faʻamafanaina pe a oʻo i le manava. Pe a faʻaaogāina le manava, e taua le nofo faʻatasi ma lou tua ma saʻo le manava i lou manava.

E le gata i le taulimaina o faʻafitauli, e mafai ona e faʻaaoga:

  • Suʻe le gauai.
  • Faʻatatauga o le malologa loloto.
  • Mafaufau lelei.
  • Gaoioiga faaletino (aau, savaliga sopo, falemaʻi gymnasics).
  • Yoga ma mafaufau loloto.
  • Massage.
  • Faiga tau taumafa.

Ina ia faʻaitiitia le faʻamalolo o le adrenaline i lalo o le atuatuvale, e tatau ona e suia lou mafaufau, mo se faataitaiga, faitau i lou mafaufau i le lua sefulu.

O le auala o le mafanafana loloto e mafai ona maua ai se aoga tele: taoto i tua, amata mai i maso o vae, i le muamua mo le 10 sekone, faʻamalosi malosi maso, ona malolo ai lea. E faasolosolo lava, o le gaioiga mai le pito i luga, oʻo atu i maso o le ulu. Ona taoto filemu lea i lou tua mo le 15-20 minute.

O le auala o le mafaufau lelei o le a fesoasoani e maua ai se auala mai tulaga faigata. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mafaufau faalemafaufau i le filifiliga aupito sili ona lelei mo le atinaʻeina o mea tutupu ma ia taulai lou mafaufau i le iuga.

I le faaopoopo atu i mafaufauga, o musika toafilemu ma le matamata i ata vitio ma ni laufanua matagofie e mafai ona fesoasoani e malolo ai.

Taaloga e faʻaititia ai le adrenaline

O le faamalositino, e oo lava mo le sefululima minute, e faʻaitiitia ai le maualuga o le adrenaline, talu mai le faʻamaoniaina o lenei hormone na faʻatulagaina mo lenei lava mafuaʻaga - felauaiga.

Faatasi ai ma le faʻaauau pea o le tino, e amata ai ona lagona e le tagata le fiafia tele, e pei ona maua mai le endorphins ma le serotonin e faʻaleleia atili ai le moe ma le lagona, o lona uiga, latou te avea o ni tagata faʻataʻitaʻi.

O tafaoga sili ona lelei e faʻafefe ai faʻafitauli o le yoga. O le faʻalauteleina o lagona o se tasi i le taimi o le gaioiga ma le taulaʻi atu i le manava e fesoasoani e faʻafilemu vave ai ma faʻafefe ai le atuatuvale, e le gata i le muscular ma le mafaufau.

Massage mo le maʻisuka e fesoasoani e faʻavave maso ma faʻaitiitia le toto maualuga. Faatasi ai ma se masini moli malu, o le gaosiga o le oxtocin ua faʻaleleia, lea e faʻalautele ai lagona o le fiafia.

Afai e le mafai ona asiasi atu i se tagata tomai faapitoa, e mafai ona e taofiofi ia oe lava ia, foliga, tauau ma taligalu, lea e faaitiitia ai le maualuga o le popole.

Mea taumafa e mafai ona sui ai lagona ma faʻalautele ai le tetee o le tino i mea e faʻalavelave mamafa ai. Ina ia faia lenei mea, mulimuli i nei tulafono:

  • O le lisi e tatau ona aofia ai avocados ma pi, cereals ma fuamoa.
  • E mafai ona iai ni aʻafiaga o mea taumafa o le polotini gaʻo.
  • Tea ma le togafiti ma le chamomile e faaitiitia ai le toto o le toto ma fesoasoani ai i le malologa.
  • I le po e mafai ona e inuina se ipu malamalama susu.
  • E tatau ona mumusu i taimi o mafatiaga mai caffeine ma ava malosi, meainu vevela (inisinia afi).

O togafitiga faʻamaʻi e faʻaitiitia ai aafiaga leaga o le adrenaline i le tino e aofia ai le faʻaaogaina o alpha ma beta-blockers. E ala i le faʻaaogaina o faʻamaumauga e faʻapipiʻi i ai le adrenaline, o nei vailaʻau e le faatagaina ai e faateleina le toto, taofia le puipui vascular, ma faʻaitiitia le fatu.

E masani lava, o nei vailaʻau e faʻaaogaina e togafitia ai le maualuga o le maualuga o le toto ma le faaletonu o le fatu, faʻapea foi ma le maualuga o prostate. O tagata e sili ona lauiloa o le alpha-blockers: Prazosin, Ebrantil, Kardura, Omnik.

Beta-blockers e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le fatu ma le maualalo o le toto. E aofia ai nei fualaau: Atenolol, Bisoprolol, Nebivolol. O le vailaau faasaina o Coriol e tuufaatasia ai le gaioiga a vaega uma e lua o fualaau faasaina.

O le faʻaitiitia o aʻafiaga o le adrenaline i luga o le tino, o fualaau o loʻo iai le aʻafiaga o le faʻaaogaina. Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaaogaina togalaau: valerian, motherwort, mint, peony, sulu. O loʻo i ai foʻi vailaau faʻasaʻo e faʻavae i luga o mea e gaosi: Alora, Dormiplant, Menovalen, Persen, Novo-Passit, Sedavit, Sedasen, Trivalumen.

Mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le mea muamua e ave i ai le faamuamua pe a tupu se tulaga faigata o le pulea lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E manaʻomia se suʻega o le kulukose i aso taʻitasi aʻo leʻi 'ai, i le lua itula mulimuli ane ma aʻo lei moe. E taua foi le suesue i le talaaga o lipidic ma pulea le toto.

Faʻasalaga taimi faʻavaivaia, e talafeagai le faʻatalanoaga a le endocrinologist e faʻasaʻo togafitiga. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o loʻo ofoina atu ai se manatu manaia e uiga i aʻafiaga o le atuatuvale ma le adrenaline i luga o le suka.

Faamatalaga lata mai

Sa ou tilotilo E MAFAI ONA FAIA I DIABETES MELLITUS. FUA! Tusa o le maʻisuka:
E faateleina le kulukose toto?

. E mafai ona ou suia le inisalini ma fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2?

E mafai ona faʻamalolo?

O taunuuga. Faʻafitauli . O le Diatrivitin o le a fesoasoani i le maʻisuka. Nov 17, 2017, 19:
17. O le vailaʻau o le choledol mo le cholesterol.
I le maʻisuka, e le mafai ona faʻaaogaina fualaau i foliga o injections intramuscular. . Mo se faataitaiga, o catecholamines ma adrenaline e faaosofia e ketamine ma le diethyl ether.
O le sene adrenaline, e taʻua foi o epinephrine, e faʻaaogaina e fai ma vailaʻau. . Faʻaeteete i le maʻisuka. O le vailaau faasaina e mafai ona faia i se auala faanatura, i totonu o le intramuscularly po o le vavave, lemu.

Baru, mai le malosi o le maʻisuka. . E le o taimi uma e mafai ai ona faʻamalamalama manino le va o le gaioiga ma le mea e gaosia i le tino.

O le maʻisuka mamana e atiina ae i se soliga o galuega a le pancreas. E tatau ona maitauina o le adrenaline e le gata ina siitia ai le suka, ae faapena foi. Christina:
E mafai ona maʻitaga i le gasegase? Jeanne:
Le matafaioi a le testorena
Na ou faalogo muamua o le adrenaline e mafai ona faia i se auala faʻafuaseʻi. O a ni atumaga?

. Tala Fou e uiga i le Adrenaline Diabetes. O loʻo maʻi le maʻisuka i fanau ma tamaiti Sibileva E.N. O le maʻi suka (pei ona faamatalaina e WHO) o se tulaga tumau.
Ina ia faia lenei mea, e selesele le fulufulu mamoe i autafa o fagu o taliga (faʻapipiʻi e mafai ona suia i le tauina). itulau 173. . Vaʻai itulau o loʻo i ai le fuaitau Faʻamatalaga o le adrenaline i luga o le suka suka ua taʻua:
c.265.
E mafai ona faʻamalolo le maʻisuka? E mafai ona maua i le maʻisuka- 100 PERCENT!

. Gaioiga mo le maʻisuka. O le maʻi suka ma le malosi. . glucose indicator o loʻo faʻaauau pea ona tupu, ma i lalo o lona aafiaga, hormones adrenaline, cortisol, e gaosia i ni aofaiga tele.
O faʻafitauli sili ona taatele o le maʻisuka e aofia ai le neuropathy o le maʻisuka (faʻaitiitia. Ae ui i lea, i se tulaga faigata, e mafai ona faʻatonu le glucagon ona mafai ai lea ona maua le suka (e mafai foi ona e inu i le suka).
Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, ona avea ai lea o le kulukose, e tele lava le fua o lou tino, ona e le manaʻomia le inisalini e faʻaaogaina ai lenei mea.. adrenaline e aʻafia i le vaega o hormones contra-hormonal. E le faʻamaonia (faigofie atu le faʻailoa).
5 Suʻega o le mamafa. 6 E mafai ona auai i taaloga faʻapolofesa mo le maʻisuka?

. o le hyperglycemia, o lona uiga, o se faʻaopoopoga taua i le faagasologa faasela o nisi o hormones, mo se faataitaiga, adrenaline ma glucagon.
I maʻi e maua i le maʻisuka, e sili atu ona faigata. . I ia tagata, o le faʻamalolo o le adrenaline i le vaega muamua o le hypoglycemia e le tupu. . Paʻu aʻo le i tuiina se tui e le mafai ona togafitia.
Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le adrenaline ona o le tele o taimi faigata, e fautuaina ai e ave faʻataunuʻu. . E mafai e le buckthorn sea ona maua i le maʻisuka?

Togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka mai faafitauli o gland. O le filifiliga o togafitiga mo le suka suka e tutusa ma le maʻisuka. Meaʻai gaosiga ma aano o manufasi e mafai ona 'aina i ni tapulaa faʻapulaʻa.
O isi hormones o le adrenaline. E mafai ona faʻaaogaina e tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, lea o loʻo faia ai pea le inisalini. . Taumafa masani mo le maʻisuka. Iapani meaʻai h 4.
Aiga »Ola i le maʻisuka» O le suka o le maʻisuka:
E mafai ona gaoa ma o le a aoga?

. O le adrenaline e gaosia e le tafega o luga, e suia ai le homeostasis ma electrolytes i fatugaʻo.
1. I le maʻisuka, o le hyperglycemia e tupu, ona glucosuria. . 6. O a hormones ua faʻavasegaina o ni mea faʻaleaga ma aisea?

7. O le a le mea masani i le gaioiga o hormones o le adrenaline, glucagon GCS?

Inisalini ma le adrenaline

Inisalini ma le adrenaline o hormones ia ei ai le faʻafeagai i nisi tulaga i le tino. O le aafiaga o le inisalini e faʻapipiʻiina e le pancreas i luga o le metabolism o gaʻo, o le taimi lea e ulu ai le kulukose i le ate i le ituaiga glycogen, o le polysaccharide complexes. O lenei vailaʻau o se punaoa faʻavae o le malosi ma se faʻasao o le kulukose mo le tino atoa. E le gata i lea, o lenei hormone e faʻaleleia ai le faʻaaogāina o mea amino e le masima, e matua aʻafia ai i le faʻapipiʻi o gaʻo ma le protein, o le mafuaʻaga lea ua taua ai o le homone o le fale. Faatasi ai ma le homone tuputupu aʻe, e maua ai le atinaʻega o le tino ma le faateleina o le mamafa o le tino ma le telē.

Adrenaline o se hormone synthesized in medarulla medulla, i se isi itu, fesoasoani e liliu fale glycogen i le suka. Hormones o le tino oona - adrenaline ma norepinephrine - faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, taofi le porotini polotini, suia le toto ma le fatu, faʻaleleia le manava, faateleina le malosi o le masini mo le okesene ma faʻalauteleina ai le vevela.

E toe manaʻo foʻi fomaʻi e faʻatautaia le maʻisuka. O loʻo i ai se togafitiga faʻaonaponei faʻaonaponei Europa, ae latou te fifilemu e uiga i ai. O lena.

O le faʻasalaga o le inisalini ma le adrenaline e faʻatonutonuina e le fatugalemu o le tino, o lona uiga o lagona fiafia uma lava eo faatasi ma le faʻasaʻolotoina o le adrenaline i totonu o le toto. Ma o lenei mea e mafua ai ona faateleina lona maualuga o le suka. Afai e sili atu i le masani, o le inisalini e aofia i le galuega. O le hormone synthesized e le pancreas e faʻaititia ai lenei faailo i se tulaga masani. Ae e tupu lenei mea pe afai e soifua maloloina se tagata. I le maʻisuka, o lona lava hormone e le o gaosia pe le lava, o le mea lea, i le malosi o le mafaufau, e leai se mea e taui ai le faateleina o le kulukose. Vagana ua faia se iniseti o inisalini malosi. O le mea lea, o tagata o loʻo maua i lenei faʻamaʻi ua fautuaina e aloese mai le atuatuvale.

O galuega aoga uma o le inisalini e faʻaalia ona o lona aafiaga tuusao i gaioiga gaosia i le tino, ma ona o mea e le i totonu o le hormone pancreatic e faʻaleleia atili ai le faʻaogaina o le kulukose ma amino i totonu o le tino. O nei uiga lelei uma o lenei hormone e masani ona faʻaaogaina i vailaau faafomai i togafitiga ma le toe faʻaleleia o tagata ogaoga, faʻavaivaia i tulaga tau falemaʻi. O tagata maʻi e tuʻuina atu le inisalini faatasi ai ma le kulukose ma se faʻalavelave o vitamini.O lenei metotia o togafitiga e fesoasoani e faʻaleleia ai faiga faʻavalea i totonu o le tino, ma o gasegase e vave faʻafouina le soifua maloloina ma le malosi pe a maeʻa galuega mamafa.

Sa ou maua le maʻisuka mo le 31 tausaga. Ua soifua maloloina nei o ia. Ae, o nei capsules e le mafai ona avanoa i tagata masani, latou te le mananao e faʻatau atu falemaʻi, e le aoga mo i latou.

E pei ona e iloa Adrenaline o se hormone e gaosia i totonu o le eleele, o se neurotransmitter. E maua i le tele o gaʻo ma totoga o se tagata. O le sene adrenaline, e taʻua foi o epinephrine, e faʻaaogaina e fai ma vailaʻau.

E i ai foi se aafiaga e faaosofia ai le fatugalemu o le tino, e ui i le mea moni o le a faʻavaivaia ona o le tui o le toto. Faateleina le faʻavavevave, malosi o le mafaufau ma le gaioiga, faʻamalosia o mafaufau, faʻalautelega ma lagona o le popole, popolevale, le mautonu. O le tino e gaosia i laina laina laina.

Epinephrine hydrochloride

O le vailaau o le vailaʻau o le (R) -1- (3,4-dihydroxyphenyl-2-methylaminoethanol) hydrochloride, hydrotartrate. O faatonuga mo le adrenaline hydrochloride e fai mai o loʻo maua i le tulaga o se vaifofo mo le tuiina i fagu poʻo ampoules. Galuega i luga o mea faʻapitoa faʻapitoa.

O lona aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma aʻafiaga i luga o faʻamaumauga ma faʻamalosia e talitutusa lava ma le sologa lelei o neura o le agaalofa. E faʻamalamalamaina ai vaʻa o totoga o le tino, paʻu, mucous membranes ma, itiiti ifo, o maso skeletal. Adrenaline e faʻapupulaina foʻi le toto maualuga, faʻateleina ai le loto ma faʻamalosi ai.

E faapena foi Adrenaline hydrochloride ei ai sona aafiaga malolo i maso o le manava ma le bronchi, e faʻaaoga ai tamaiti aoga, faʻapupulaina le toto toto, faʻaleleia le metabolism o le tino ma le oleococial oxygen demand.

E i ai sona aafiaga faʻaosofia i le faʻavaeina o le toto, faʻateleina le gaioiga o platelets ma a latou fuainumera, ma mafua ai se aafiaga sili ona maualuga.

E tatau ona maitauina o le aafiaga o le adrenaline hydrochloride e le ese mai le adrenaline hydroartrate, o le eseesega ua na o le fua.

O le vailaʻau o loʻo faʻaleleia lelei e ala i le faʻaogaina poʻo le pulea o le intramuscular, ae faʻatasi ai ma le tausiga faʻatuatua e vave faʻaleagaina.

E faʻaaogaina le vailaʻau i le tulaga o le tupu:

  • Malosiaga Anaphylactic
  • O le edema o le larynx,
  • Le manaʻoga e taofi ni osofaʻiga mataʻutia o le maʻisuka,
  • Tali atu i le Allergic, e aʻafia ai mai le faʻaaogaina o fualaau faasaina,
  • Faʻalavelave faʻafuasei o le myocardial faʻatasi ma le fibrillation ventricular, e le toe faʻafefe i le faʻafefeteina o le eletise,
  • Faʻafuaseʻi ona puʻeina le cardiac
  • Faʻailoga faʻavae ile faʻagavale gau,
  • Asystole,
  • Faʻafefe mai luga o luga o le vaʻa o le paʻu ma mucous membranes, e aofia ai gom,
  • Hypoglycemia,
  • Faʻasalaga o Renal
  • Tatala glaucoma ma taotoga mata,
  • Le manaʻoga mo se vasoconstrictor i le lotoifale.

Contraindications

Aua le faʻaaogaina le fualaau oona Adrenaline i mataupu:

  • Maualuga maualuga
  • Aneurysms,
  • Malosiaga atherosclerosis,
  • Faʻafefe
  • Tina ma le lactation
  • O le cardiomyopathy,
  • Feochromocytoma,
  • Maʻi fatu fatu faʻamaʻi,
  • Anesisia ma le fluorotane, cyclopropane, chloroform (talu ai e mafai e le arrhythmia ona tupu),
  • Faʻaeteete i le maʻisuka
  • Ma le faʻaeteete i le hyperthyroidism,
  • Lapataiga i le tamaitiiti.

Le faʻaaogaina ma aʻafiaga o le adrenaline

O le vailaau faasaina e mafai ona faia i se auala faanatura, i le intramuscularly or in vavenously, e se lemu vaivai, i totonu o le tulaga o se maʻi mai le gasegase po o le filati i le ventricular. O fua e fuafuaina e le fomaʻi. Adrenaline e faʻaaoga foi i le mucous membranes ina ia maua ai se aafiaga o le vasoconstrictor i le lotoifale.

Taʻiala o le Faʻasalalau i luga o Faʻafitauli. O le faʻaofiina o le fualaau faasaina e mafai ona faatupuina ai le maualuga o le toto, arrhythmia poʻo tachycardia, faʻapea foʻi ma le tiga i totonu o le loto. I le tulaga na faʻaosoosoina ai e le adrenaline se faʻalavelave faʻafuaseʻi, e tatau ona faʻatonuina beta-blockers, pei o Anaprilin, Obzidan ma isi.

Faailoga o se faʻaaliga talafeagai ma foliga o togafitiga o le hypoglycemia

I se tagata gasegase e maua i le maʻisuka, faatasi ai ma le tele o le insulin i le tino, o nisi o faailoga e mafai ona matauina. O le maʻisuka e masani ona faʻalavelaveina i taimi uma, vave vave ona galue, o le suʻega o le toto e maua ai se maualuga maualuga o le testosterone, atonu o le a leai ni leradioradio.

E le gata i lea, o le tagata gasegase e faʻalavelaveina i le moe, o le toto o le lauroid e le galue i le malosi atoatoa. O faʻasalaga e mafai ona taʻitaʻia ai le malosi o le tino, o le masani ona faʻaaogaina meaʻai leaga e maua ai le gaʻo gaʻo.

E masani lava, faatasi ai ma le faateleina o le suka toto, o le aofaiga talafeagai ole inisalini e maua, o lenei hormone e faʻapipiʻi le kulukose i maso maso poʻo le nofoaga faʻaputu. Faatasi ai ma le matua pe ona o le faaputuputuina o le gaʻo o le tino, o le a amata ona le lelei le galue o tagata inu insulin, ma o le suka e le mafai ona faafesootai le homone.

  • I lenei tulaga, pe a uma ona 'ai se tagata, e tumau pea le maualuga o faitauga o le kulukose. O le mafuaʻaga o lenei mea o loʻo taʻoto i le faʻaaogaina o le inisalini, e ui lava i lona gaosiga galue.
  • O mafaufauga o le faiʻai e iloa lelei maualuga le maualuga o le suka, ma e auina atu e le faiʻai se faailo talafeagai i le pancreas, ma le manao e faʻasaʻo le tele o insulin e faʻamaonia le tulaga. O se taunuuga, o le hormone e masuasua i sela ma le toto, o le suka e vave lava ona salalau solo i le tino atoa, ma o le maʻisuka e atiina ae le hypoglycemia.

E le gata i lea, i tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le lagona lelei i le inisalini o le hormone e masani lava ona matauina, o lenei mea e faʻateleina ai le faafitauli. I lenei tulaga, o le maʻisuka o loʻo faaalia ai se maualuga maualuga o le insulin ma le kulukose.

O le suka e faʻaputuina i le tino o tupe teu nai lo le faʻaumatia i le malosi. Talu ai o le inisalini i le taimi nei e le mafai ona aʻafia atoatoa sela maso, e mafai e se tasi ona matauina le aʻafiaga o le le lava o le tele o meaʻai.

Talu ai ona o le le lava o suauʻu, o le tino o loʻo maua i taimi uma se faailo o le fiaai, e ui lava i le tele o le suka. O lenei tulaga e mafua ai le faaputuputuina o gaʻo i totonu o le tino, foliga vaaia o le mamafa o le mamafa ma le atinaʻeina o le oona. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, o le tulaga ua i ai le mamafa o le tino ua na o le mamafa.

  1. Ona o le le lava o le lagona i le inisalini, o le a gaʻo ai se tagata e tusa lava pe itiiti se meaʻai. O se faafitauli talitutusa e faʻavaivaia ai le puipuiga a le tino, lea e mafai ai e le maʻisuka ona aʻafia i faʻamaʻi pipisi.
  2. Papatusi i luga o puipui o toto toto, e oʻo atu ai i le fatu.
  3. Talu ai ona o le faateleina o le fausiaina o sela musele mumu i le ogatotonu, o le toto e tafe atu i gaioiga ogaoga taua o le a faaitiitia ai le taua.
  4. O le toto e pipii ma mafua ai palata, lea e mafua ai le thrombosis. I le avea ai o se tulafono, o le hemoglobin i le maʻisuka, lea eo mai faatasi ma le inisalini, e maualalo.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga e faʻaalia ai mea lilo o le inisalini.

Faʻaalia lou suka pe filifili le itupa mo fautuaga

Faailoa le tausaga o le tamaloa

Faailoa le tausaga o le fafine

  • Faailoga i le taimi muamua
  • Isi faʻaaliga
  • Faailoga o se tumo
  • Togafitiga o le hypoglycemia

Hypoglycemia, o se mea ofoofogia O le tulaga o le hypoglycemia mai le manatu o le physiology o se faagasologa o le physiological, lea e faamatalaina i le mea moni o le maualalo o le toto suka ua gaosia. O lenei fesuiaiga ua faia i le maʻisuka ma ua i ai ni faʻamatalaga patino. O le ogaoga o le faʻamaʻi e le faʻalagolago i fua o le kulukose:

  1. o se laasaga vaivai o le hypoglycemia - lea e masani ai le tagata maʻi ma mafai ai ona taofi, taofi le tumau, le ala o le faʻamaʻi ma ana lava taumafaiga,
  2. ogaoga tele - i lenei tulaga, o le tagata gasegase e iloa, peitaʻi, mo le faʻamalieina o le hypoglycemia, o le a manaʻomia e tagata i fafo le fesoasoani,
  3. faʻatasi i tua o se faʻafitauli o le hypoglycemic - le iloa o le mafaufau ma le faʻaleagaina o le tino mo se taimi patino. O le tulaga mo le maʻisuka atonu e le mafai ona faʻafitia.

E i ai le manatu o le so-called "symptomatic hypoglycemia." I lenei tulaga, o faʻamaoniga o le faamai ua maua i se tulaga maualuga poʻo se faʻaopoopoga o le kulukose i totonu o le toto. E amata foi ona aliali mai ma se faafuasei ona paʻu i le kulukose o le toto mai le faateleina i tulaga sili ona lelei.

O sea tulaga e le tatau ona avea o se taufaamatau i le ola o le tagata po o se mafuaʻaga o le le atoatoa, e le manaʻomia foi togafitiga, ae peitai, i lenei tulaga, faʻatalanoa se endocrinologist.

O le tali muamua i le faʻaitiitia o le fua o le suka o le toto e aveʻesea ai le adrenaline mai le vailaʻau oona ma faʻamavae. E tupu lenei mea ona o le mea moni o le adrenaline e aʻafia ai le "faʻasaʻolotoga" o le kulukose i le maʻisuka mai faʻasao a le tino. O se taunuuga o lenei, faatasi ai ma le hypoglycemia, o nisi o faailoga o le atuatuvale e tupu i le taimi:

  • gaioiga malosi
  • tulaga faateleina o le atuatuvale,
  • gatete
  • lagona le mautonu
  • faamalosi loto momomo,
  • toe le manuia
  • fiaai i nisi tulaga.

Talu ai ona o nei faailoga o le hypoglycemia e le o taʻua tonu e uiga i lenei maʻi faapitoa, e taua tele le feutagai ma se tagata tomai faapitoa i le taimi. Talu ai ona i se isi vaega mulimuli ane o le uluai laasaga, o faʻamatalaga faʻapitoa e pei o le telefoni, lea o se faʻatupulaia tele o le tamaititi, e mafai ona matauina.

O le isi faailoga iloga o le maʻisuka e tatau ona mafaufau i le lagona o le muscle, o se maʻi o le tino o le tino ma se suiga o le toto. O nei mea uma ua taʻu mai ai o le setete o le hypoglycemia ua amata ona amata.

I le faagasologa o le faia o se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi, o le faʻaitiitia lemu o le taumafa o le suka i le faiʻai amata. O lenei mea e faʻaosofia ai se lagona faaumiumi o le vevela. I le lumanaʻi, o gasegase ei ai le faʻaaliga o le hypoglycemia e pei o:

  • mafaufauga le mautonu
  • vaivai
  • vaivaiga taua (e aofia ai musika),
  • gaioiga agavaʻa tumau mo ni nai aso ma le maʻisuka,
  • suiga o amioga (e mafai ona sese ona o le inupia).

O isi faʻamaoniga e faʻaalia foi: le mafai ona taulai atu i se mea, faʻalavelave vaaia, faʻalavelave faʻaleagaina, ma e oʻo lava.

O faʻamaoniga o loʻo i luga o le atuatuvale, faapea foi ma foliga le lelei i totonu o le faiʻai, e ono amata lemu pe leai foi, i totonu o le lua i le tolu minute. Faʻatasi ma le hypoglycemia, o le a latou alualu i luma mai se lagona itiiti o le le mautonu i le tele o le fenumiai o le faia o faiʻai pe o osofaʻiga osofaia.

O le tele lava o taimi, o se tulaga talitutusa i le maʻisuka e tupu i tagata e maua le inisalini poʻo le maʻisuka-faʻaititia o fualaau mo le maʻisuka. I le tulaga o togafitiga lē lelei o le hypoglycemia, o aʻafiaga neuroglycopenic atonu e tupu, e pei o:

  1. faalua vaaiga, e pei ona taua o diplopia ma isi mea e vaai i ai,
  2. o foliga vaaia o se ituaiga o le neurological, lea e na o ni vaega patino lava e mafai ai ona faʻaalia ai le tiga,
  3. faʻataʻitaʻiga muamua, faʻaalia mai o se taunuuga o se faʻalavelave o le malamalama - faʻafefe, le le mafai ona faia soʻo se mea i le lima,
  4. Le atoatoa le amio po o le le faʻasaina o faʻamaʻi.

E taua le mafaufau o le hypoglycemia, o le faiʻai o le faiʻai e faʻavaivaia, lea e mafai ona avea ma se faʻalavelave mo le faʻamaʻi ma isi faʻaaliga o le paʻu o le toto i lenei vaega ma le maʻisuka.

O faʻamaoniga o le hypoglycemia e mafai foi ona faʻamatalaina i se setete o le amnesia - taimi le tumau faapea ma se mea e le maua ai le manatuaina o le mafaufau.O le iʻuga o faʻamalologa, o faʻafitauli e mafai ona fausia ai lena taʻitaʻia i le le mafaia o nisi o totoga, manava, ate, e galue lelei ai.

O le isi mea lamatia o le faoa faamalosi e foliga tutusa ma le epilepsy. O faailoga ia o le vaega mulimuli o le hypoglycemia. O faʻamatalaga faʻapitoa e amata i totonu o ni nai minute talu ona amataina, ae faʻaalia i se auala sili atu ona ogaoga.

O le isi laasaga i le maʻisuka o se tulaga e iloagofie ai le moe, lea e le mafai ona maua se tagata mai fafo. E mulimuli mai lenei mea ona o le le iloa o le mafaufau ma le au. O lenei mea e mafai ona tuʻuina atu ma se faʻafitauli o le manava ma le faʻaitiitia i le maualuga o le toto.

I le tulaga o le paʻu o le pancreatic e maua ai le inisalini, o ia ituaiga o faʻaaliga e vave amataina i le taeao.O lenei mea e faʻamatalaina i le fiaaai i le po, aemaise lava i mataupu e faʻamalositino ai le tagata maʻi aʻo leʻi faia le taeao.

I lenei auala, e faaitiitia ai uluai faleoloa o le kulukose i totonu o le toto. I le laasaga muamua, faatasi ai ma se ituaiga o pulu, o mea uma lava e mafua mai i le faʻaaogaina o le hypoglycemic. Ae ui i lea, a mavae ni nai masina, o le maualuga o le tausaga, o le a avea i latou ma mea sili atu ona tele ma faigata.

O le togafitiga o le hypoglycemia e faavae i luga o le tele o mataupu faavae, e aofia ai le faʻamaoniga ma le faʻasalaga faʻasalaga o faʻamaʻi uma i le tino lea na mafua ai lenei tulaga ma meaʻai.

O nei fuataga e faʻaalia ai le matua faʻasaʻoina o soʻo se vaega o le suka faamamaina. E aofia ai le meli, tiolasses ma le suka, faʻapea foi le falaoamata paʻepaʻe ma isi oloa e maua ai le maamao mama.

E le gata i lea, ina ia mafai ona tali le fesili i le auala e togafitia ai le hypoglycemia, e tatau ona toe maua se tasi fuataga, e taua, ia ave le lima i le fitu taimi i le aso (nai lo le lua pe tolu i se aofaiga tele).

O le meaai e tuʻuina atu e tatau ona aofia ai le aofaʻiga tatau ole polotini e pei o aano o manufasi, iʻa, meaola ma meaʻai susu. I le taimi lava lea, o le filifiliga saoloto o oloa e pei o fualaau faisua, fualaau faisua ma fatu eleele e sili atu nai lo le taliaina.

I lenei tulaga, o le togafitiga o vailaau o le hypoglycemia o le a sili atu ona aoga. Afai tatou te talanoa e uiga i vailaau, fautuaina e le faatagaina vailaau ma oloa e aofia ai kafi (mo se faataitaiga, kofe poo cola).

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o lenei faʻamaʻi, lea e fesootaʻi ma le tele o le faʻaaogaina o le inisalini, e masani lava ona taofia e le kulukose poʻo ona sui, ae i nisi tulaga e manaʻomia le puleaina o le kulūkose.

Le tali a le tino i le kulukose i le maʻisuka

I le averesi, i se tagata soifua maloloina, o le anapogi o le toto glucose maualuga e mai le 3.3-5.5 mmol / L. A maeʻa ona 'ai, o le kulūkose e maualuga le malosi mo sina taimi, ona toe faʻafoʻi mai lea.

E i ai se mea e pei o le faasinoupu o le glycemic - o le gafatia lea e faʻaleleia le maualuga ole kulukose o le toto ma meaʻai e aofia ai gaʻo. Afai e maualuga ona tulaga, ona faailoa mai ai lea o le kulukose, lea e manaʻomia ai le inisalini mo lona faʻaleleia, e faʻaopoopo vave ma sili atu.

O le kulukose o le toto o se tasi lea o pito i totonu o le homeostatic. Ole faʻatonutonuina o le kulūkose o le toto o se faʻalavelave lavelave o auala e faʻamautinoa ai le tumau o le malosiaga ile homeostasis mo totoga sili ona taua (faiʻai, toto mumu mumu).

Faanatinati (e ala i le fatugalemu o le tino)

Tumau (e ala i aafiaga faʻaleaga)

O le faʻalavelave faʻafuaseʻi e toetoe lava o taimi uma e mafua mai i gaioiga a soʻo se mea ogaoga i le tino. O loʻo faʻatinoina e tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga faʻapitoa (o faʻamatalaga matautia e mafai ona maua mai i le tagata suʻesuʻe.

O le fiafia mai se tasi e taulai i le cortex e salalau i luga o tuaoi uma o le cortex. Ona tuʻuina atu lea o le fiafia i le hypothalamus, i le mea o loʻo i ai le totonugalemu o le popole popole faʻafefe.O mea faʻaletonu e ulufale atu ai i le ogalaau alofa i totonu o le taulaʻau ma faʻatasi ai ma le meli a le meli i le faʻamaʻi faʻapitoa.

O le masini faanatinati e tumau ai le glycemia tumau mo le 24 itula. I le lumanaʻi, o le glycogen o loʻo faʻaititia ma ua maeʻa le 15 - 16 itula ua fesoʻotaʻi se masini tumau, lea e faʻavae i le gluconeogenesis.

A maeʻa le faʻaaogaina o faleoloa glycogen, e faʻaauau pea ona tuʻuina atu le manaʻoga i le mafaufau. Mai lenei mea, o le saolotoga e tu i fafo, lea, faatasi ai ma se toto toto, ulu i le pituitary gland muamua, lea, e sosoo ai, o synthesizes STH, ACTH, TSH i totonu o le toto, lea e faaosofia ai le faasaolotoina o le triiodothyronine ma le malosi.

O nei hormones e faaosofia le lipolysis. O hormones thyrotropic activate proteolysis, e mafua ai le fausia o amino-freeids, lea, e pei o lipolysis oloa, ua faʻaaogaina e fai ma sui o le gluconeogenesis ma le tricarboxylic cycle cycle.

I le tali atu i le faateleina o le kulukose o le toto, o le inisalini ua faasaolotoina, ae peitai, ona o le mea moni o le gaʻo gaʻo ma le lilo o hormones e tape ai le glycolysis i totonu o musika, o le kulukose maso e le o faʻamaina, o mea uma e teuina mo le mafaufau ma le toto mumu.

I lalo o tuutuuga o le faaumiumi o le aafia i tulaga le lelei i le tino (faʻavaivai faifaipea), e le tupu le inisalini, o se tasi lea o mafuaʻaga o le maʻisuka.

O le faaupuga "glucose toleni" e faatatau lea i le gafatia e faʻaaogaina le kulukose mai meaʻai poʻo le taimi e pulea ai e le gutu pe faʻaoʻo. Ina ia suʻesuʻeina lenei gafatia, e faia se suʻega o le faapalepale kullukose.

Pe a ave le kulukose i le fua faatatau o le 1 g / kg i le itula, e mafai e le maualuga ona faateleina le tasi ma le afa taimi. Ona faʻaitiitia ai lea o lona maualuga, aʻo amata ona faʻafefe o latou tino i le inisalini. O le ulufale atu o le kulukose i totonu o sela e mafua ai faiga faʻavae faʻapitoa e maua ai le malosi mai ai.

I le taimi lava e tasi, o le faʻateleina o le glycogen, faʻalauteleina o le oxidosis, ma le lona lua o itula ina ua maeʻa le suʻega na aumaia ai le suka i le mea muamua. E mafai ona faʻaauau ona pauu i lalo o le malosi o le inisalini.

A faʻaitiitia le kulukose o le toto, o le inisalini e le toe faʻalilolilo ma na o lona faavae, o le tulaga le taua o le faasela. O le suega o le toleniga o le kulukose e masani lava e le mafua ai le glucosuria (o le foliga mai o le kulukose i le mimi).

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le maualalo o le kulukose o le atiaʻe, lea e faʻaalia ai lava ia:

  1. Se faʻaopoopoga o le toto toto.
  2. A maeʻa le faʻamalositino, faʻalautele le glycemia ma e le pa'ū ile vaega muamua i le 2 itula.
  3. Glucose e aliali mai i le faanatinati.

O le suega o le faapaleselese o le glucose e mafai ai e oe ona iloa tuʻutuʻuga o le maʻisuka - vailaʻau faʻasolosolo, lea e mafai ona masani ai le tulaga muamua, ma le gasegase o le a le afaina.

O le iloiloga o taunuuga o le suʻega e faia e tusa ai ma parakalafa nei (toto atoa i mmol / l): masani e suʻe ai - 3.3 i le 5.5, pe a maʻea le 2 itula - i le 7.8, faʻaitiitia le faapalepale anapogi - itiiti ifo i le 6.1, pe a uma le 2 itula - sili atu nai lo le 6.7, ae itiiti ifo i le 10. O mea uma o loʻo i luga o loʻo taʻua o le maʻisuka.

O le suʻega o le kulūkose e faʻamaonia mo le mamafa o le tino, faʻasologa o togafitiga, maʻi fatu faʻamaʻi, ma le maualuga maualuga, lea e masani ona maua i le maʻisuka ituaiga 2.

E le aofia ai le suka ma mea uma e maua ai mea o loʻo iai, pusa mai le falaoamata o meaʻai.

  • Faʻaitiitia le ava malosi, gaʻo manu.
  • Faʻatau mea faʻatau, ulaula meaʻai, marinades, ice cream, fuālaʻau.
  • Suʻe i se meaʻai laʻitiiti ma le lava o polotini, fuālaʻau fou, ma gaʻo fualaʻau.

O le tino o se tagata soifua maloloina e mafai ona faatonutonu le suka i le toto i le va o le 4 ma le 7 mmol / lita. Afai o le maʻi e i ai se faʻaititia o le kulukose i le 3.5 mmol / lita pe maualalo, o le tagata e amata ona lagona le le lelei.

Faʻaitiitia le suka e i ai sona aafiaga tuusaʻo i galuega uma a le tino, o se ituaiga taumafaiga lea e faʻamatala atu i le faiʻai faamatalaga e uiga ile faʻaitiitia ma le leai o se kulukose. I le tulaga o le faʻaitiitia o le suka i totonu o le tino, o punavai uma lava o le kulukose e amata ona auai i le faatumauina o le paleni.

Ae maise lava, o le kulukose e amata ona fai mai mai le puipuiga ma gaʻo. E le gata i lea, o mea e tatau ai e ulufale mai i le toto mai meaʻai, ate, pe a maua ai le suka i le tino o le glycogen.

  • E ui i le mea moni o le faiʻai o se inisalini-tutoʻatasi tutoatasi, e le mafai ona galue atoatoa e aunoa ma le masani ai o le kulukose. I le maualalo o le toto toto, ua maeʻa le gaosiga o le inisalini, e talafeagai lea ina ia faasaoina ai le kulukose mo le faiʻai.
  • Faatasi ai ma le tolopoina o le toesea o mea e tatau ai, e amata ona fetuunai le faiʻai ma faʻaaoga isi punavai o le malosi, o le tele o taimi o ni konesona. I le taimi nei, atonu e le lava lenei malosi.
  • O se ata uiga ese lava e tupu i le maʻisuka ma le maualuga o le kulukose. O suauʻu e le o le insulin e amata ona gauai malosi i le suka tele, lea e mafua ai le faaleagaina o le tagata ma le maʻisuka.

Afai o le inisalini e fesoasoani e maualalo le maualuga o le suka, o le cortisol, adrenaline, glucagon, hormone tuputupu ae e faateleina ai. E pei o le maualuga o le kulukose, o le faʻaititia o faʻamaumauga o se tulaga lamatia tele i le tino atoa, o se tagata e atiina ae le hypoglycemia. O le mea lea, o siama taʻitasi i totonu o le toto e faʻafoeina ai le maualuga o le kulukose.

Nocturnal hypoglycemia i se miti

Faailoga o le hypoglycemia i le po i se miti:

  • o le tagata maʻi e malulu, paʻu o le afu, aemaise lava ile ua,
  • manava le mautonu
  • leai se moe.

Afai o loʻo iai lau maʻisuka ituaiga 1, ona manaʻomia lea ona e matamata ia te ia i nisi taimi i le po, siaki lona ua e ala i le paʻi, e mafai foi ona e fafagu ia te ia ma i le tulaga tonu lava, fua le suka toto ma le glucometer i le ogatotonu o le po. Ina ia faʻaitiitia le tui o le inisalini ma iai le lamatiaga o le hypoglycemia, mulimuli i le polokalame 1 togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1.

I nisi o gasegase suka, o uluaʻi faailoga o le hypoglycemia e le mautonu. I le hypoglycemia, o le gatete lima, pallor o le paʻu, vave vave, ma isi faailoga e mafua ai le hormone epinephrine (adrenaline).

I le tele o le maʻisuka, o lona gaosiga e faʻavaivaia pe o le a le malamalama i ai. O lenei faafitauli e faʻaleleia ai le taimi i tagata mamaʻi e maualalo le maualalo o le toto poʻo le masani ona oso mai mai le suka maualuga i le hypoglycemia.

E 5 mafuaaga ma tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le faʻavaivaia o faailoga o le hypoglycemia:

  • Ole maʻi malosi o le neuropathy o le maʻisuka o se faʻalavelave o le maʻisuka e mafua ai le faʻaleagaina o le nerve.
  • Laʻau fibrosis. O le oti lea o le tino o le gland - o glands e maua ai le adrenaline. E atiina ae pe afai o le tagata maʻi e umi lona talafaasolopito o le maʻisuka, ma o ia o le gaoia poo le le lelei ona togafitia.
  • O le suka o le toto e laʻititi ifo nai lo le masani.
  • O le maʻisuka e manaʻomia vailaʻau - beta-blockers - mo le maualuga o le toto, pe a maeʻa le fatu fatu, pe mo le puipuia.
  • I le maʻisuka oe 'ai i le' paleni '' meaai, faʻateleina i gaʻo kulū, ma o lea na mafua ai ona tui tui tetele o le inisalini.

Afai e taʻu mai e le mita o lou suka toto i lalo o le 3.5 mmol / L, ave fualaau kullukose, e tusa lava pe leai ni faʻamatalaga o le hypoglycemia. E te manaʻomia sina glucose e faʻaleleia ai le suka i le masani. 1-3 grams o carbohydrates o le a lava - o le 2-6 papalama o le kulukose. Aua e te 'ai tele masini gaʻo!

O nisi tagata gasegase e mumusu e ave fualaau kullukose e tusa lava pe latou te fuaina a latou suka ma maua ai e le masani ai. Latou te fai mai latou te lagona le lelei e aunoa ma ni fualaau. O nei maʻisuka o le autu lea o "tagata" mo fomai fomai, ina ia mafai ai ona latou faataitai le aveeseina o se tagata mai i le hypoglycemic coma.

O tagata e iai taimi e masani ai o le hypoglycemia poʻo le suka toto e faʻaitiitia i lalo ifo o le masani, atiae se "vaisu" i lenei tulaga. E masani lava ona foliga mai le tele o le toto i totonu oo latou toto.

O lenei mea e mafua ai le faʻavaivaia o le lagona o le faʻalogo i le adrenaline. I le auala lava lea e tasi, o le tele o tui o le inisalini i totonu o le toto e faʻaleagaina ai le lagona o le inisalini na maua i luga ole potu.

O uluai faailoga o le hypoglycemia - o le gatete o le lima, pallor o le paʻu, vave o le fatu ma isi - o ni faailo mai le tino e tatau ona vave faalavelave le maʻisuka e laveai ai lona ola. Afai e le aoga le polokalama faailo, ona faafuasei lea ona leiloa le mafaufau ona o le atinaʻeina o se hypoglycemic coma.

O ia maʻisuka ei ai le maualuga o le lamatia o le le atoatoa poʻo le maliu ona o le maualuga o le hypoglycemia. Pau lava le auala e faʻafetaui ai lenei faafitauli, pe afai ua atiaʻe, o le fuaina lea o lou suka i le tele o taimi ona faasaʻo lea.

Auai Cortisol

O le gaosiga o le glucagon hormone e fai i le pancreas; o loʻo faʻapipiʻiina e aluma alpha o motu o Langerhans. O le faateleina o le suka o le toto ma lona auai e mafua mai i le faamatuu atu o le kulukose mai le glycogen i le ate, ma o le glucagon foi e gaoioi ai le gaosiga o le kulukose mai le polotini.

E pei ona e iloa, o le ate o se nofoaga mo le teuina o suka. A oʻo i le maualuga o le kulukose o le toto, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ona 'ai, glucose faʻatasi ma le fesoasoani o le inisalini o le hormone o loʻo aliali mai i totonu o le ate ma o loʻo i ai iina i foliga o glycogen.

A oʻo ina laʻititi le maualuga o le sukū ma e le lava, mo se faʻataʻitaʻiga, i le po, glucagon e ulufale i le galuega. E amata ona talepe glycogen i le kulukose, lea e aliali mai i le toto.

  1. I le gasologa o le aso, e lagona e se tagata le fiaai i le fa itula pe a faʻapea, ae i le po e mafai e le tino ona fai se meaʻai mo le silia ma le valu itula. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i le po e iai le faʻaumatia o le glycogen mai le ate i le glucose.
  2. I le maʻisuka, e le tatau ona galo ia te oe le toe faʻaleleia o le gaosiga o lenei vailaau, o le a le mafai e le glucagon ona faateleina le suka suka, lea o le a mafua ai le atinaʻeina o le hypoglycemia.
  3. O se tulaga talitutusa e masani ona tupu pe afai e le 'aina e le maʻisuka le aofaʻiga manaomia o mea inu, taʻalo taʻalo i le aoauli, ma o le mea na mafua ai ona faʻaaoga uma le glycogen i le ao. E aofia ai le hypoglycemia e mafai ona tupu. Afai o se tagata na te inuina le ava malosi i le aso na muamua atu, aʻo latou faʻaaogaina le gaioiga.

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le faʻamautinoaina o le maʻisuka ituaiga 1 e le gata ina faʻaititia ai le inisalini o le beta-cell, ae e suia ai foi galuega o lelalala. Aemaise lava, e le mafai e le pancreas ona maua le maualuga o le manaʻoga o le kulukaka ma le kulūkose i le tino. O le iʻuga, o aʻafiaga o le hormone inisalini ma glucagon ua faʻalavelaveina.

E aofia ai i le maʻisuka, o le gaosiga o gaosiga e le faʻaitiitia i le faateleina o le suka o le toto. E mafua lenei mea i le mea moni o le inisalini e faʻatonuina i se auala faʻafuaseʻi, e alu malie i vavalaʻau o le alpha, e mafua ai ona faʻaititia le maualuga o le hormone ma e le mafai ona taofi le gaosiga o le glucagon.

O le Cortisol o se hormone taua tele lea e faʻamalolo e alala i le taimi e tupu ai se tulaga faʻalavelave ma fesoasoani ai e faʻalautele le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le faateleina o le maualuga o le suka e mafua ona o le faateleina o le gaosiga o le kulukose mai i palatini ma le faaitiitia o lona gaogaina e suauu. O le hormone foi na te talepeina gaʻo gaʻo e gaosia ai gaʻo gaʻo maualalo, lea na fausia ai konesona.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le cortisol i le maʻisuka, o loʻo i ai le faʻateleina o le gasegase, atuatuvalega, faʻaitiitia le malosi, faafitauli o le manava, faʻalauteleina le fatu, le mautonu, ua matua le matua o le tagata, mauaina le mamafa.

  1. Faʻatasi ai ma maualuga maualuga o le hormone, o le maʻi suka e tupu ma e le mafaamatalaina ma o ituaiga uma o faʻafitauli e tupu.O le Cortisol e faʻaluaina le maualuga o le kulukose - muamua e ala i le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini, pa pe a uma ona amata le malepe o le musika i le kulukose.
  2. O se tasi o faailoga o le maualuga cortisol o se lagona tumau o le fiaʻai ma se manaʻoga e 'ai fualaʻau. I le taimi nei, o le mafuaaga lenei o le taumafa ma le mauaina o le mamafa mamafa. I totonu o le maʻisuka, o loʻo maua i totonu o le manava meaʻai, ma ua faʻaitiitia le maualuga o testosterone. E aofia ai nei hormones faʻaitiitia le faʻamaʻi, lea e sili ona matautia mo se tagata maʻi.

Ona o le mea moni o le tino e galue i le tapulaʻa ma le gaoioiga cortisol, o le aʻafiaga o se tagata o loʻo faia se taʻavale poʻo le maua o se fatu fatu ua matua faateleina.

Glucose metabolism ma ona maʻi i le maʻisuka

O le Hypoglycemia e atiae i tulaga e tele naua le inisalini e taamilo i totonu o le toto, e tusa ai ma le faaaogaina o le kulukose mai meaʻai ma mai faleoloa i le ate.

Mafuaaga o le hypoglycemia

E. Meaʻai e Fesootai

A. Faʻatasi faʻatasi ma togafitiga fualaau e faʻaitiitia ai le toto suka
O le maualuga o le inisalini, sulfonylurea poʻo le omea
  • O le mea sese a le tagata maʻi (faʻasolosolo sese, togi maualuga, le lava le pulea o le tagata lava ia, le maʻisuka e le lelei le aoaoina)
  • Paʻu Inisalini Faʻasaʻo Iniseti
  • E le saʻo le mita, e maualuga tele le numera
  • Fomaʻi a le fomaʻi - faʻataʻitaʻiina se tagata gasegase maualalo le maualuga o le toto toto, maualuga gase o inisalini po o fua o le suka
  • O le faʻamoemoe e pule i le pule pe pule faʻatino
Suiga i le pharmacokinetics (malosi ma le saoasaoa o le gaioiga) o le inisalini po o le gaosiga o le suka
  • Suiga o le tuiina o le inisalini
  • Talofia le aveesea o le inisalini mai le tino - ona o le toilalo po o le ate
  • Le loloto o le loloto o le inisalini tui - latou te mananao e ulufale atu i lalo, ae na oʻo mai i totonu o le iniseti
  • Suiga o nofoaga o tui
  • Massage o le inisiua nofoaga poʻo le faʻaalia i le maualuga o le vevela - o le inisalini e faʻafefe i le maualuga o le fua
  • Tafaoga faʻamalosi o Sulfonylureas
Faʻateleina le lagona o le tino i le inisalini
  • Gaoioiga faʻaletino umi
  • Uluai taimi faigaluega
  • Tuʻu faʻasalaga faʻapitoa poʻo le pituitary
  1. Skip le meaai
  2. E le lava naʻo gaʻo taumafa e 'ai e aofia ai inisalini
  3. Gaioiga faʻapitoa e leʻi fuafuaina, e aunoa ma le aveina o suʻavaʻava aʻo lei amataina ma maeʻa faamalositino
  4. Inuina o le ava
  5. Taumafai e leiloa le mamafa e ala i le faʻatapulaʻaina o le kalori po o le matelaina, e aunoa ma se faaitiitia tutusa i le fua o le inisalini po o le suka
  6. Faʻalūlū le gaogao gaogao (gastroparesis) ona o le maʻi o le maʻisuka o le neuropathy
  7. Malasorption syndrome - o mea taumafa e le lelei ona uu. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafua mai i le mea moni e le lava le tele o enzymes o loʻo aʻafia i le gaogaoina o meaai.
  8. Tina maitaga (1 le tolu masina) ma le susu

afai e te mulimulitaia se polokalame o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo se polokalame ole togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, o lona uiga o le hypoglycemia o le a sili atu ona taatele. Ona o le maʻisuka ituaiga 2, matou te teena fualaau leaga (sulfonylureas ma omea) e mafai ona mafua ai.

Atonu ua e faalogoina le tele o tala matautia e faapea i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le hypoglycemia e masani lava ona tupu ma e matua afaina lava. O le tala fiafia o lenei faafitauli e aafia ai tagata e maua i le maʻisuka o ē mulimuli i se 'paleni' paleni, 'ai le tele o gaʻo meaʻai ma e tatau ona tui tele le inisalini.

Afai o loʻo e mulimulitaʻi i le polokalame o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, o le aʻafiaga o le hypoglycemia ogaoga e matua maualalo. O le faʻaitiitia o faʻafitauli i le lamatiaga o le hypoglycemia o se mea taua, ae e le o se mea sili ona taua e sui ai i le pulea o le maʻisuka ituaiga 1.

e te faʻafuaseʻi tuiina oe lava i le tele o inisalini nai lo le mea e tatau ai, pe tui i se fualaau o le inisalini vave e aunoa ma le faatalitali mo le 5 itula mo le dose muamua e taofi.Lagona le saoloto e fesili atu i tagata o lou aiga ma galulue paga e suʻesuʻe lenei tusiga.

E ui lava ina faʻaitiitia le faʻalavelave, e mafai lava ona e i ai i se tulaga o le hypoglycemia matautia, pe a le mafai ona e fesoasoani ia te oe lava, ma e naʻo tagata o loʻo siomia oe e mafai ona laveaʻiina oe mai le leai o se mafaufau, oti poʻo le le atoatoa.

O gaʻo faʻamaʻalosi ma sina polotini e maua ai le maualuga o le suka, faʻapea foʻi ma le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto e le ate mai ana faleoloa. O le inisalini o le homone e galue i le isi itu. E faʻaitiitia ai le toto toto, ma mafua ai ona gauai le gaʻo i le kulūkose.

I le faaopoopo atu i meaai, o le faʻasaʻoina o le inisalini e puuna peta e faʻamalosia e fualaau leaga mo le maʻisuka ituaiga 2, lea e taʻua o le sulfonylurea o meaʻai (Diabeton, Maninil, Amaryl ma isi). E le gata i lona lava gaosiga, e mafai e le inisalini ona ulu atu i fafo ile tino i le fesoasoani o injections.

Afai e alu i lalo le suka toto, e vave taofi loa le manava o le inisalini. Ae ui i lea, o le gaioiga o le sulfonylurea o mea e le mafai ona faigofie ona faamutaina. E manaʻomia lou faʻatali mo le tele o itula mo fatugaʻo ma le ate e faʻamama ai nei vailaʻau.

O le hypoglycemia e tupu pe a tele le inisalini i totonu o le tino, ma e le lava ia punaoa o le kulukose. I totonu o le ate, o le kulukose o loʻo faʻasao faʻapipiʻiina e pei o le glycogen. E mafai ona faʻaumatia ai faʻamau o lenei mea. O le maʻisuka atonu e faia se mea sese i se fua o le insulin poo le sulfonylurea.

E le gata i lea, o le mafuaʻaga o le maualalo o le suka o le sili atu lea o le inisalini e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o gaʻo mai fafo ma le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto e le ate. E le mafai ona tupu se faaletonu ona o le maualuga o inisalini poo fualaau leaga mo le maʻisuka ituaiga 2.

O mafuaʻaga maʻoti o loʻo lisi atu i lalo:

  • Faʻasalaga o inisalini poʻo fualaau mole ona o le le lava o le puleaina o le maʻisuka
  • Faʻaleagaina o matua o tamaiti o le maʻisuka, leai se inisalini faʻasalaga tomai
  • O se penisini o le inisalini e le lelei le mea e fai ai mea na mafua ai ona sili atu
  • O le glucometer le saʻo, lea e tuʻuina atu ai faʻamatalaga sili atu le maualuga nai lo le mea moni
  • Faʻalagolago i le faʻaaogaina o le suʻiidid poʻo le faʻamoemoe
  • Faʻasologa o mea e faʻalavelave ai faʻafitauli pe a suia le tui insulin
  • Faʻaitiitia vave le inisalini mai le tino ona o le gasegase o le fatu po o le ate
  • Laasaga le saʻo o le gaosiga o le insulin - injection so deep, massage masini masini
  • O isi vailaau faʻamalositisi ua faʻaleleia aafiaga o le sulfonylurea
  • O le gauai atu i le inisalini ma fualaau oona na mafua ona o le faaumiumi o le tino faaletino
  • Tina i le uluaʻi masina, le vaitaimi o le susu
  • Na faʻalauteleina le lagona o le insulin i fafine ina ua uma le fananau
  • Faatasi ai ma se faʻaitiitia o le mamafa o le tino, le faʻaaogaina o le inisalini poʻo papa maʻalaʻau e aunoa ma le faʻaitiitia o le tui
  • Faʻalavelaveina o le felauaiga o meaai mai le manava i le manava (diabetic gastroparesis)
  • Faʻalavelave faʻaleagaina ona o faʻamaʻi gastroenterological

E ese lava, e tatau ona fai mai e uiga i le hypoglycemia e mafua mai i le ava malosi. I se tulaga masani, o le ate e faʻamavae le glycogen ma faʻateʻa glucose i totonu o le toto i le tali atu i le suka maualuga. Ae peitai, o le tele o tui o le ava e poloka ai lenei faagasologa.

O se fua puipuia saogalemu ole inisalini poʻo fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2 ona o le faʻaaogaina o le ava malosi e mafai ona mafua ai le tiga o le hypoglycemia. Ma le isi, o isi o le a manatu o le tagata maʻi na moe ona o le inupia. Latou te le mateina e manaʻomia e se tagata ni togafitiga faafomaʻi.

O maʻi suka e tuiina le inisalini pe ave fualaau faʻamaʻi mo le maʻisuka ituaiga 2 e le tatau ona onā. O le hypoglycemia o le ava o se mafuaaga taatele o le oti ma le faaleagaina o le faiʻai tumau. Peitai, o le taumafaina lelei o le ava malosi e masani ona faatagaina. Faitau le tusiga "Ava oona mo le maʻisuka" mo nisi faʻamatalaga.

O le hypoglycemia e mafai ona tupu i nisi taimi i tagata e le maua le maʻisuka, aua nei tuiina le inisalini ma aua le inuina fualaau aina e maualalo ai le suka o le toto. O le tele o taimi, e mafua mai i meaai le talafeagai e maua ai le tele o le suka, glucose ma le fructose.

I le tali atu i le malosi o le carbohydrate, o le pancreas e mafai ona maua ai le tele o le inisalini. E maua ai le gaʻo toto i le suka. Ae ui i lea, o le tele o le tui o le inisalini e vave faʻaitiitia i le masani, ona faʻaititia lea, ona o le lagona o le tagata i ni mea le lelei.

I le faʻamuamua, ia faʻalautele le suka o le toto e te manaʻomia e 'ai ai gaʻo. Ae ui i lea, o se taumafataga maualalo e maua ai le soifua maloloina o tagata e faasaga i le hypoglycemia, aua e le o se mea e faʻafefe. Ona o le faʻaleleia o kulūkose i se tulaga masani.

I le faaopoopo atu i le gaosiga o le carbohydrate, o tagata soifua maloloina e seasea ona i ai isi mafuaʻaga o le hypoglycemia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le gaosiga o le glucagon atonu e faʻavaivaia. O le hormone lea e mafua ai le ate e faʻasaʻo le kulukose i totonu o le toto mai ana faleoloa. O le mea e leaga ai, o se togafitiga e le masani ai e leai se togafitiga faigofie ma lelei.

O le toto ma le toto suka e le fesootai. O faʻafitauli i le toto ma le kulukose e tatau ona togafitia ma togafitia eseese.

O le maʻisuka e fia fafagu ma le suka i le taeao e tatau ona faia le 'aiga o le afiafi ma ni meaai faʻatagaina e le silia le 18-19 itula. O nisi tagata gasegase e 'ai i le afiafi i le leva o le afiafi, aʻo leʻio momoe, taumafai e aloese mai le hypoglycemia o le popo.

O le 'ai i le po e aloese mai le hypoglycemia i se miti o se manatu leaga. Ina ia fiafia lou mita o le kulukose toto i le taeao, ia 'ai vave i le afiafi. Ae e te leʻi alu i le moega, e tatau ona e tuiina se fomaʻi filifilia ma le faaeteete o le inisalini.

Tulitone o le tuputupu aʻe

Adrenaline o se hormone atuatuvale na faalilolilo e ala i le oona. E fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le suka i le talepeina o le glycogen i le ate. O se faʻaopoopoga i le faʻamasinoga o le adrenaline e tupu i tulaga faigata, fiva, acidosis. O lenei hormone foi e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻafefe o le kulukose e sene o le tino.

O le faateleina o le kulukosesesegase e mafua mai ona o le faasaolotoina o le suka mai le glycogen i le ate, o le amataga o le gaosiga o le kulukose mai le fuatini o meaʻai, ma le faaitiitia o lona gaogao e le tino o le tino. E mafai ona faʻaalia e le tino o le tino i le hypoglycemia foliga e pei o le gatete, palapitations, faʻavave le vevela. E le gata i lea, o le hormone e faʻamalosia ai le malepelepe o gaʻo.

Muamua, na faia i le natura e faapea o le gaosia o le hormonone adrenaline na tupu pe a feagai ma se tulaga lamatia. Na manaʻomia e se tagata anamua le malosi malosi e tau ai i le manufeʻai. I le olaga faʻaonapōnei, o le gaosiga o le adrenaline e masani lava ona tupu i le taimi o le faʻalavelave poʻo le fefe ona o tala leaga. I lenei itu, e le manaʻomia se malosi faaopoopo mo se tagata i sea tulaga.

  • I totonu o se tagata soifua maloloina, o le inisalini e amata ona gaosia lelei i le taimi o le atuatuvale, ona o nei mea e totoe e tumau pea le saʻo. E le faigofie mo tagata maʻisuka ona taofia le faatupuina o le fiafia poʻo le fefe. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le lava le insulin, ona o lenei mea o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiina ae o faʻafitauli ogaoga.
  • Faʻatasi ai ma le hypoglycemia i le maʻisuka, o le faateleina o le gaosiga o le adrenaline e maua ai le suka toto ma faʻaosofia ai le malepelepe o le glycogen i le ate. I le taimi nei, o le hormone e faʻapupulaina le afu, mafua ai le faateleina o le fatu fatu ma le lagona o le popole. O le Adrenaline foi e gasegase ai gaʻo e maua ai gaʻo gaʻo maualalo, ma o le ketones i le ate o le a tupu mai ia i latou i le lumanaʻi.

O le gaosia o le tupu o le tuputupu aʻe e tupu i le pituitary gland, lea e tu i autafa o le faiʻai. O lona gaioiga autu o le faʻaleleia lea o le alualu i luma, ma o le hormone e mafai foi ona faʻaleleia le suka toto e ala i le faʻaitiitia o le suamalie o le kulukose e sene o le tino.

O le tuputupu aʻe o le hormone e faʻapupulaina ai le maso ma faateleina ai le malepelepe o gaʻo. Ole gaioiga gaioiga faapitoa e tupu i talavou, pe a amata ona tupu vave ma tupu mai. O le mea lenei e manaʻomia ai le malosi o le inisalini mo se tagata.

I le tulaga o le faʻasalaga umi o le maʻisuka, e mafai e le tagata gasegase ona tolopoina le atinaʻeina o le tino.E mafua mai i le mea moni e faapea, i le vaitaimi o le postnatal, o le homone growth e galue e avea ma autu e faʻaolaina mo le gaosiga o somatomedins. I le maʻisuka, i le taimi nei, e maua e le ate le tetee atu i aʻafiaga o lenei hormone.

E faʻapefea ona malamalama i le mafuaʻaga o le hypoglycemia

E tatau ona e toe faʻaaogaina le faasologa atoa o mea na tutupu e tau atu i episetope pe a maualalo le suka o lou toto. E tatau ona faia lenei mea i taimi uma lava, tusa lava pe leai ni faʻamatalaga vaaia e maua ai le mea na e sese ai.

Mo mea e tutupu e toe faʻaleleia ai, o maʻi maʻisuka o le maʻisuka e manaʻomia ona ola pea i le pulega o le maualuga o le suka i le toto, o lona uiga, e masani ona fuaina, faamaumau fua o fua ma tulaga e fesootaʻi ai.

O le malosi o le hypoglycemia e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o mea tutupu i ni nai itula aʻo leʻi maeʻa ona tapeina mai le mafaufau o se tagata maʻi i le maʻisuka. Afai na te tausia ma le faaeteete ana tusi o le pulea e le tagata o ia lava, ona i ai lea i se tulaga faapena o le a taua ai faamaumauga.

E le lava le na ona tusia na o taunuuga o fua o le suka o le toto, e tatau foi ona faamaumauina tulaga o loʻo tuʻuina mai. Afai e iai sau vaega o le hypoglycemia, ae e le mafai ona e malamalama i le mafuaaga, ona faʻaali lea o faʻamaumauga i le fomaʻi. Atonu o le a ia fesili atu ia te oe i ni fesili manino ma fuafua i ai.

Hypoglycemia: togafitiga

O le Algorithm o le Sugar Sugar Sugar Relief Algorithm o loʻo faʻamatalaina i lalo mo tagata mamai o loʻo faʻaaogaina se laasaga o le maʻisuka ituaiga o maʻisuka poʻo le ituaiga 1 togafitiga o le maʻisuka. E manatu oe na e liliu i se mea mamafa ma le maualalo le gaosiga o le inisalini ma fetaui lelei.

Ma ua latou mumusu e ave fualaau oona mo le maʻisuka ituaiga 2, lea e mafua ai le hypoglycemia. I lalo o nei aiaiga, i le mataupu faavae, o le malosi malosi o le inisalini e le mafai. Ina ia taofi le hypoglycemia, e leai se mea e manaʻomia e ave ai gaʻo i totonu o le 1.5-2 iunite falaoa, e pei ona fautuaina e fomaʻi.

Dr. Bernstein na fai mai e naʻo glucose e tatau ona faʻaaoga e togafitia ai le suka maualalo. I mea sili ona ogaoga, aʻo mafai pea e le tagata gasegase ona foloina, - o se vaifofo o le kulukose. Aua nei tuʻuina le suka, falaoamata o oloa, honey, sodas, sandwiches i le maʻisuka.

E tatau ona e maua se fua maualalo maualalo o le kulukose, lea o le a siitia ai le suka i le 3.5-4.5 mmol / l, ae le sili atu. Ina ia foia lenei faafitauli, na o fualaau ma glucose solution, o loʻo faʻatau atu i se fale talavai, e talafeagai. E leai se meaʻai e tatau ona faʻaaoga ona e tuai ma e le saʻo.

Pe a tupu mai le hypoglycemia, ua tuai tele ona tamoe i le fale talavai ina ia maua ai kulukose. Ae e te leʻi amata togafitia le maʻisuka i le inisalini, e tatau ona e teuina i luga o lenei vailaʻau ma taofi i le lima. O fualaau kullukose e faʻatau atu i soo se falemaʻi ma e le taugata.

Ina ia fuafua le fualaau, e tatau ona e iloa pe faapefea e le 1 kalama o le kulukose ona faʻaleleia le suka. E faʻatatau i le mamafa o le tino o le tagata maʻi. Dr. Bernstein i le tele o tausaga o togafitiga o lona maʻisuka ma galulue faatasi ma maʻi na faaputuputuina faamatalaga sa ia faasoa mai ia i matou.

O le mamafa o le tinoLe aʻafiaga o le 1 g o le kulukose, mmol / l
161,11
320,56
480,39
640,28
800,22
950,18
1110,17
1280,14
1430,12

Seʻio tatou tilotilo i se faʻataʻitaʻiga o le fuafuaina o le fua o le kulukose mo le taofi o le hypoglycemia. O le mita na faaalia ai o le maʻisuka e mamafa le 86 kilokalama e maua ai le toto toto o le 2.6 mmol / L. O le fua faʻatatau o le 4.5 mmol / L. Eseesega: 4.5 mmol / L - 2.6 mmol / L = 1.9 mmol / L.

O le mamafa o le tino manaomia o le 86 kilokalama e le oi totonu o le laulau. Fai faʻataʻitaʻiga faʻatatau i luga ma lalo ifo, fuafua le averesi: (0.22 mmol / L 0.18 mmol / L) / 2 = 0.2 mmol / L. O lea, matou te manatu o le 1 g o le kulukose i lo matou gasegase o le a faateleina ai le suka toto i le 0.2 mmol / L.

I le taimi nei, e mafai ona e fuafuaina le fuainumera manaomia: 1.9 mmol / L / 0.2 mmol / L = 9.5 g. Aua le sili atu le kulukose nai lo le aofaiga fuafuaina. E tusa lava pe tusa ma le 9.0 g. Afai e maualuga le suka i le 3.5-4.0 mmol / L, o le a avea pea ma se taunuuga lelei.

Faamolemole ia maitau i le faataitaiga, o le fua o le kulukose sa fuafuaina mo se tagata fafagaina e mamafa lona mamafa o le 86 kilokalama. Mo tagata matutua, ma e sili atu mo tamaiti, o le fua manaʻomia e tele taimi e maualalo ai.

Faatasi ai ma le maualalo o le suka toto, o le tagata gasegase e mafai ona 'ai le kulukose i totonu o fualaau poʻo inu se vaifofo vai. O le maʻi o le hypoglycemia o le taimi e le mafai ona e faia e aunoa ma se fesoasoani mai fafo. Afai ua le iloa e se tagata, e tatau ona faataatia i lona itu ma tatala le gutu mai meaʻai.

E faasaina le sasaa o suamalie suamalie i totonu o le vavagana o le tautala! Ona o lenei mea, o le maʻisuka e mafai ona kesi ma oti. Valaau i se falemaʻi. Aʻo alu lana avetaavale, e mafai ona e faʻaaogaina le kullucagon mai se ipu tipuni e 1 ml. O nei tui faʻapipiʻi faʻapipiʻi e faʻatau atu i falemaʻi.

Glucagon o le hormone lea e mafua ai le ate e faʻasaʻo le kulukose i totonu o le toto mai ana faleoloa. A maeʻa ona tuʻuina atu, e tatau i le tagata maʻi ona toe faʻaleleia lona iloa ile 5-10 minute. Afai e le tupu lenei mea, o le tuiina o le glucagon e mafai ona toe faia.

O lenei vailaau e le aoga mo le ava o le hypoglycemia aua, talu ai ona o le inupia, o le ate ua galo lona malosi e tatala le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, e le fesoasoani le glucagon pe afai ua uma ona i ai le afaina o le hypoglycemia i le 24 itula talu ai. Talu ai o le kulukose i totonu o le ate na faʻaumatia ai le osofaiga mulimuli ma latou te lei maua le taimi e toe faʻaleleia ai.

E tatau i le fomaʻi a le falemaʻi ona faʻatonu vave le 60 ml o le 40% glucose, ona ave lea o le maʻi ile falemaʻi. I le taimi o femalagaaiga ma tua atu, o le kulukose e faʻaauau pea ona faʻaaogaina e ala i le faʻaleleia o iʻa seia oʻo ina toe faʻaleleia le mafaufau.

Siaki mo le gaioioserebral trauma, tui faʻapipiʻi. O le gaosiga o le gaosiga ua maeʻa ma faʻaaogaina le malala e tuʻuina atu i le tulaga o le maualuga o laumei mo le maʻisuka ituaiga 2. I le tulaga o le malosi malosi o le inisalini i le sili atu ma le 3 itula talu ai, ua faia ai le toesega taotoga o le inisiua.

Mo le togafitiga o le toto maualalo o le toto mai fualaau faasaina, naʻo le glucagon i se tui tuila ma le kulukose i totonu o fualaau. Glucagon e taugata ma o loʻo i ai se ola faʻatapulaʻaina. E le tau fautuaina e faʻatau ma tuʻu i le fale e faʻasao.

O maʻi e togafitia mo le maʻisuka i auala o loʻo faʻamatalaina i luga o lenei 'upega tafaʻilagi i taimi e faʻaitiitia ai le ono mafai ona maua i le hypoglycemia matautia. E foliga mai latou te le manaʻomia ni kaluka. Ae o laʻau kullukose e fautuaina e faʻatau ma tausia i le taimi nei.

O maʻi suka e tuiina inisalini lava latou atonu e manaʻomia le faʻaaogaina o lenei fualaau faasaina e le gata ina togafitia ai le hypoglycemia, ae ia puipuia foi le suka maualalo. O fualaau kullukose e le mafai ona tufatufaina i le taimi umi, mamafa o aʻoga ma galuega faaletino.

O le gasegase o le kulukose e manaʻomia i tulaga ogaoga pe afai ua le iloa le maʻisuka ona o le hypoglycemia. I le avea ai o se tulafono, o se fomai a le falemaʻi e inisiua 60 ml o se vaifofo 40% kulukose. O nisi taimi e tuiina foi le glucagon hormone.

A maeʻa lena, tuʻu se kululu ma se 10-15% glucose solution. O le tagata gasegase e teuina i lalo ole paluga seia oʻo ina toe malamalama. E mafai ona aveina atu o ia i le falemaʻi i se tulaga le iloa, faʻaauau pea ona goto le kulukose.

O le maʻisuka, e iloa lelei, e mafai ona tuʻuina atu le kulukose i totonu o laulau e aunoa ma le faʻaaogaina o inisiua. Tagata mamai e mulimuli i se taumafataga maualalo e maua ai le tui ole inisalini 2-7 taimi e maualalo ifo nai lo tulaga masani.

Afai e te aʻafia i soʻo se tasi o faʻamaoniga o le hypoglycemia lea ua matou lisiina i luga - aemaise lava le fiaaai - vave ona fuaina lou suka suka i le glucometer. Afai e 0.6 mmol / L i lalo o lau tulaga maualuga poʻo le maualalo foʻi, ona fai lea o laasaga e taofi ai le hypoglycemia.

Taumafa meaʻai gaʻo, aemaise lava kulumacose, e faʻaleleia lau suka i le maualuga. Afai e leai ni faʻaʻailoga, ae ua e fuaina le suka o le toto ma ua maitauina e maualalo, o le mea lava lea e tasi e tatau ai ona 'ai fualaau kullukose i se fua faatatau tonu.

O le a le mea e fai pe afai e leai sau glucometer faʻatasi ma oe? O se agasala matuia lenei mo se maʻisuka e faalagolago i le insulin. Afai e te masalomia o loʻo i ai lau hypoglycemia, ona e le maua se avanoa ma 'ai sina kulukose e faʻaleleia lau suka i le 2.4 mmol / L. O lenei mea o le a puipuia ai oe mai i le tino o le hypoglycemia, lea ei ai aʻafiaga e le faʻafefe.

O le taimi lava e maua ai le mita - fuafua lau suka. E ono tulaʻi pe faʻavaivai. Aumai o ia i le masani ma le toe agasala, o lona uiga, ia teuina pea le mita faatasi ma oe.

O le mea e sili ona faigata pe afai o lau suka toto ua paʻu ona o le tuiina o le tele o insulin poo le tele o fualaau o le maʻisuka matautia. I se tulaga faapena, e mafai ona toe pau le suka i le maeʻa ai o fualaau kullukose.

O le mea lea, toe fuaina lau suka i se glucometer 45 minute pe a maeʻa ona e suʻeina se vailaʻau o le hypoglycemic. Ia mautinoa o mea uma e masani. Afai e maualalo le suka, ave se isi fualaau, ona toe fai lea o le fua i le isi 45 minute. Ma isi lava, seia oʻo ina oʻo mai mea uma i le masani.

I le masani ai, o tagata e maua i le maʻisuka e taofi le hypoglycemia e 'ai falaoamata, fualaau suamalie ma suamalie, inu sua suamalie poʻo suamalie suamalie. O lenei metotia o togafitiga e le aoga lelei mo mafuaʻaga e lua. I le tasi itu, e sili atu ona lemu nai lo le tatau.

Talu ai ona o gaʻo meaʻai o loʻo maua i meaʻai, e tatau lava i le tino ona eli ae leʻi amata ona totoina le suka suka. I le isi itu, o se "togafitiga" e faateleina ai le toto toto, ona e le mafai ona fua saʻo le fua o le meaʻai o le gaʻo, ma faatasi ai ma le fefe, e tele naua meaʻai e maua e le maʻisuka maʻi.

E mafai e le hypoglycemia ona faia mea matautia i le maʻisuka. O se osofaiga ogaoga e mafai ona oo atu ai i le maliu o se maʻi suka poo le le atoatoa ona o le faaleagaina o le faiai o le faiʻai, ma e le faigofie ona iloa po o fea o nei taunuuga e sili atu ona leaga.

O le mea lea, matou te taumafai e toto maualuga le suka i le vave vave. Gaʻofale gaʻo, fuafasi, susu susu, lactose - e tatau ona latou faʻaogaina uma le faʻaogaina o le tino i le tino ae leʻi amataina ona totoina le toto suka.

Faaaoga fualaau kullukose e puipuia ma taofi ai le hypoglycemia. Faʻatau i latou i le fale talavai, aua le faʻavalevalea! Fua, suamalie, suamalie, falaoamata - e le manaomia. 'Ai e pei o le kulukose e pei ona e manaʻomia. Aua nei faatagaina le suka e "fafagu" pe a uma ona e taulimaina se osofaiga o le hypoglycemia.

O oloa na matou lisi atu i luga o loʻo i ai se faʻafefiloi o gaʻo popo ma faʻagesegese, lea e gaoioi ma se tuai, ona faʻaititia ai lea o le suka toto e le mautinoa. E masani lava ona faaiʻu i le mea moni e faapea, a maeʻa le osofaʻiga o le hypoglycemia, o le suka i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka "e taamilo".

E le talitonu tagata fomaʻi pe a maeʻa se mea o le hypoglycemia e le mafai ona aloese mai le faateleina o le toto toto. Latou te manatu e masani pe a maeʻa ni nai itula o le suka o le toto i se tagata maʻi i le maʻisuka e 15-16 mmol / L.

O le a le mea e fai pe afai e maualalo le suka o le toto aʻo leʻi 'aʻai

O le algorithm mo le togafitia o le toto maualalo i tamaiti e tutusa ma tagata matutua. Ae ui i lea, o loʻo i ai nuances o loʻo faʻamatalaina i lalo. E tele matua popole popole latou te ave le maualuga o kulukose a le tamaitiiti e fai ma masani mo le hypoglycemia.

Mo tagata matutua, o le toto sugar e 4.0-5.5 mmol / L. Mo tamaiti mai le fanau mai i le talavou, o le masani masani e 0.6 mmol / L lalo. O le 3.4-4.9 mmol / L. Le maualuga o le kulukose o le tamaitiiti e 2.9-3.2 mmol / L e le o le hypoglycemia.

E le manaʻomia ona e faia se mea sei vagana ai mataupu o le maualuga o le inisalini. Afai e laʻititi i le 2.8 mmol / L ma lalo ifo, e tatau ona tuʻuina atu i le tama sina glucose ile laumei e aunoa ma le faʻafefe ina ia mafai ai ona toto le suka i le 3.5 mmol / L.

Atonu o le ae maualalo oe i le suka ae leʻi amata ona e 'ai.Afai e te mulimuli i se mea maualalo ole tino gaʻo e pulea ai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, ona i ai lea i lea tulaga, ia 'ai vave fualaʻau kulukose, ma le "mea moni" meaai.

Talu ai ona o mea maualalo-carbohydrate e faʻaalu malie. Afai e te le taofi le hypoglycemia, o le mea lea e mafai ona iu i le gaosia ma le oso i le suka i ni nai itula, lea o le a faigata ona faʻasaʻo.

E faʻafefea ona taulimaina se osofaʻiga o le pisipisia ma le hypoglycemia

O le mpoglycemia mama ma le "agavaʻa" e mafai ona mafua ai le matelaina ogaoga, le fiaai ma le atuatuvale. O le manao e 'ai mea taumafa e tumu i meaʻai e mafai ona le mafai ona puipuia. I se tulaga faapea, o le maʻisuka e vave ona 'aina se kilo kilokalama o asikulimi poʻo falaoamata e inu ai pe inu se lita o le sua sua.

Muamua, muaʻi faʻataʻitaʻi ma ia mautinoa o fualaau kullukose e matua maitauina, aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 1. E fia kalama o le kulukose sa e 'aina - e faʻapea foi ona tupu aʻe lou toto toto, e leai ma e le itiiti.

Siaki mo oe lava, vaai mo oe lava ia muamua. E manaʻomia lenei tulaga ina ia le fefe ai i se tulaga o le hypoglycemia. I le maeʻa ai o fualaau kullucose, o le ae mautinoa o le leiloa o le mafaufau ma le oti e mautinoa lava e le taufaamatau.

O le mea lea, na matou pulea le popole, aua sa matou saunia muamua mo se tulaga o le hypoglycemia. O lenei mea e mafai ai e le maʻi maʻi ona tumau le toʻa, taofi lona mafaufau, ma o le a itiiti le avanoa e le mafai ai e le manaʻoga mo le gluttony ona alu ese.

Ae faʻapefea pe afai, a maeʻa lau fualaau kullucose, e le mafai lava ona e pulea le fia aai? Atonu e mafua mai i le mea moni o le afa o le ola o le adrenaline i totonu o le toto e umi lava, e pei ona faamatalaina i le vaega muamua. I lenei tulaga, ia 'ai ma' ai meaai laiti-carb mai le lisi faatagaina.

E le gata i lea, e fautuaina le faʻaaogaina o oloa e le o iai ni gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, gaʻo manu. I lenei tulaga, e le mafai ona e 'aiina i luga o nū ona e le mafai ona e teena ma' ai tele.

O fatu o loʻo i ai le tele o meaʻai, ma i le tele o mea e faʻapupulaina ai le toto toto, ma mafua ai le aʻafiaga o se faleaiga a Saina. O lea la, afai o le fiaai e le gafatia, ona e malelemo ai lea i fafo ma mea e maualalo ai le gaʻo.

Galue malosi i le maʻisuka i se tulaga o le hypoglycemia

Afai o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e iai le hypoglycemia, o le mea lea e matuā faʻamalosia ai le olaga o tagata o lona aiga, uo ma ana paʻaga. E lua mafuaʻaga mo lenei:

  • i se tulaga o le hypoglycemia, o le maʻisuka e masani lava ona amio le faaaloalo ma le malosi,
  • o le tagata gasegase e ono faʻafuaseʻi ona le iloa le faʻalogo ma togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi.

E faʻapefea ona galue pe afai o se maʻi e maua i le maʻisuka e matua ogaoga le hypoglycemia poo ua le iloa, o le a tatou talanoaina i le isi vaega. Seʻi o tatou talanoa pe o le a le mafuaʻaga o amioga faʻamalosi ma le ala e ola ai ma le maʻisuka maʻi e aunoa ma ni feteenaʻiga le talafeagai.

I se tulaga o le hypoglycemia, o le maʻisuka e mafai ona amio le lelei, le mautonu ma le malosi mo mafuaaga autu e lua:

  • na le toe pulea e ia lava
  • taumafaiga a isi e fafagaina o ia selu e mafai ona faia se mea leaga.

Seʻio tatou vaʻai i mea e tupu i le faiʻai o se tagata maʻi i le maʻisuka ao osofaʻia le hypoglycemia. O le faiʻai e leai se kulukose mo galuega masani, ma ona o lenei mea, o le tagata e amio e peiseai ua onā. O le mafaufau e le lelei.

O lenei mea e mafai ona faʻaalia e ala i le tele o faʻamaoniga - faʻafefefeʻaiga pe, i se isi itu, faʻaleagaina, sili atu le agalelei poʻo le faʻasauā mausali i ai. I soʻo se tulaga, o faʻamaoniga o le hypoglycemia e pei o le inu ava malosi.

O le maʻisuka e mautinoa o loʻo i ai nei ia te ia le suka toto, e pei lava o le tagata ua inu ua mautinoa o ia e sili ona lelei. O le ava malosi ma le hypoglycemia e faʻalavelave ai le gaioiga o nofoaga tutotonu o le maualuga o le popole i le mafaufau.

O se tagata maʻi maʻi suka ua iloa o le maualuga maualuga o le suka o le toto e matautia, e faʻaleagaina ai le soifua maloloina, ma o le mea lea e tatau ona aloese ai. E oo lava i se setete o le hypoglycemia, na te manatuaina ma le mafau- fau lenei mea. Ma i le taimi nei, ua ia mautinoa o lana suka e masani lava, ma, i se tulaga masani, o lona sami loloto.

Ma o se tasi o loʻo taumafai e fafagaina o ia i vailaʻau faʻamaʻavale leaga ... E manino lava, i se tulaga faapena, o le a mafaufau se tagata maʻi suka o le tagata lona lua i le tulaga o loʻo amio leaga ma taumafai e faʻaleaga ia te ia. O lenei mea e sili lava pe afai o le toʻalua, matua poʻo le paaga na muamua taumafai e faia le mea lava e tasi, ona oʻo mai ai lea o le maʻisuka gasegase na maua moni lava le suka suka.

O le mea aupito sili e mafai ona faʻaosofia le osofaʻiga e se maʻi o le maʻisuka pe a fai e te taumafai e sosolo le suamalie i lona gutu. E ui lava, i le avea ai o se tulafono, o le faatalanoaga o upu e lava lea mo lenei mea. O le faiʻai, ita i le le lava o le kulukose, o loʻo taʻuina atu ai i le tagata le manatu faʻatalanoa o le toʻalua, matua po o le paaga e manaʻo e afaina o ia ma taumafai e fasioti ia te ia, faaosoosoina o ia i meaʻai leaga.

O le toʻalua poʻo matua o le maʻisuka maʻi e mafai ona atiaʻe le fefe i le ogaoga o le hypoglycemia, aemaise lava pe afai o le maʻisuka na muai le malamalama i ia tulaga. E masani lava o laʻau manogi e teuina i nofoaga eseese i totonu o le fale ina ia latalata i latou ma o le maʻisuka e vave ona 'aina i latou pe a manaʻomia.

O le faafitauli o le afa lea o mataupu, o tagata o loʻo siomia i latou e masalomia le hypoglycemia i le maʻisuka maʻi, pe a masani ona masani lona suka. E masani ona tupu lenei mea i le taimi o faʻalavelave aiga ona o nisi mafuaaga.

E manatu le au tetee o le maʻi o le maʻisuka e matua mataʻutia ona o loʻo i ai lona hypoglycemia i le taimi nei. O le auala lea latou te taumafai ai e aloese mai le moni, sili atu ona faigata o mafuaʻaga o le faʻaleagaina. Ae i le afa lona lua o mataupu o amio e le masani ai, o le hypoglycemia o loʻo i ai moni lava, ma afai o le maʻisuka maʻi e mautinoa o loʻo ia te ia le suka masani, o lona uiga ua le aoga lona lamatiaina o ia.

O le mea lea, i le afa o mataupu pe a taumafai tagata e fafaga se maʻi o le maʻisuka i laʻau suamalie, e sese i latou, aua e leai sona hypoglycemia. O le 'ai o meaʻai gaʻo e mafua ai le oso i le suka o le toto, ma e leaga ai le soifua maloloina o le maʻisuka.

Ae i le afa lona lua o mataupu pe a iai le hypoglycemia, ma o se tagata na te faafitia, ua ia faia ni faafitauli e le talafeagai mo isi, ma tuu atu o ia i se tulaga lamatia tele. E faapefea ona amio i tagata uma e auai?

Afai o se maʻi o le maʻisuka e le masani ai, ona tatau lea ona e tauanauina o ia e aua le 'ai fualaʻau, ae ia fua lona suka toto. A maeʻa lena mea, i le afa o mataupu e aliali mai e leai se hypoglycemia. Ma afai o lea, ona vave oʻo mai lea o pusa glucose i le laveai, lea ua uma ona matou teuina ma ua iloa pe faapefea ona saʻo le fuaina o latou tui.

O le aga masani, pe a faʻamalosia le maʻisuka e 'ai le selu, e sili atu le afaina o le lelei. O le filifiliga lea na matou otooto atu i le palakalafa muamua e tatau ona aumaia le filemu i aiga ma mautinoa ai o se olaga masani mo tagata uma e aafia ai.

Ioe, pe afai e te le faʻasaoina i luga o sikola faʻataʻitaʻiga mo se glucometer ma sekone. O le ola ai ma le maʻisuka maʻi e toetoe lava o le tele o faʻafitauli e pei o le maʻisuka lava ia. O le fuaina vave o lou suka i le talosaga a tagata o le aiga poʻo a latou paʻaga o le tuusaʻoina lea o le maʻisuka.

Ona iloa ai lea pe tatau ona taofi le hypoglycemia i le ave o fualaau kullukose. Afai faʻafuaseʻi e leai se glucometer i le lima poʻo le suʻega o suʻega ua uma ona momoe, ona 'ai lea o fualaau kullucose e faʻaleleia ai lou suka toto i le 2.2 mmol / L.

Afai o le maʻisuka ua i luga o le mamao o le leiloa o le mafaufau, o lona uiga o le hypoglycemia faʻaleagaina lea, ua liliu atu i le ogaoga. I lenei tulaga, o le maʻisuka maʻi e foliga mai ua matua le lava, taofi. E le tali mai o ia i talosaga, ona e le mafai ona ia tali fesili.

O loʻo maʻi pea le tagata maʻi, ae ua le mafai ona fesoasoani ia te ia lava.O lenei o mea uma lava e faalagolago ia i latou o siomia oe - pe latou te iloa auala e fesoasoani ai i le hypoglycemia? E le gata i lea, afai o le hypoglycemia e le o se mea faigofie, ae ogaoga.

I se tulaga faapea, ua tuai ona taumafai e fua le suka i se glucometer, o le ae leiloa le taimi taua. Afai e te maua i le maʻi maʻisuka fualaau glucose po o lau sima, o le a le mafai ona ia faʻatau. O le mea sili, o le a ia feanu i meaai mautu pe faʻasolo le leaga.

I lenei laasaga o le hypoglycemia, e saʻo i le suʻeina o se maʻisuka maʻi ma se vaifofo o le kulukose. A leai, o le a le itiiti ifo o se vaifofo o le suka. O taʻiala a le American diabetes e fautuaina i nei tulaga le faʻaaogaina o le gel glucose, lea e lubricates ai le manava po o alafau mai totonu, ona e itiiti le lamatiaga o le maʻi o le maʻisuka o le a faʻafefe ai le vai ma tataʻi.

O le kulupu o le kulukose e faʻatau atu i falemaʻi, ma o tagata maʻisuka aupito sili ona matala i le fale. E faʻamalolo ina ia mafai ona faia se suʻega 2-itula o le faapalepale glucose i falemaʻi.

A e inuina se maʻisuka ma se kulūkose poʻo se suka, e taua tele le faʻamautinoa o le tagata gasegase e le faʻafefeteina, ae moni lava e foloina le vai. Afai e mafai ona e faia lenei mea, o le a vave ona pasi atu faailoga iloga o le hypoglycemia.

E tatau ona e nofouta e mafai ona galo se maʻi o le maʻisuka e le gata ona o le hypoglycemia. O le mafuaʻaga e mafai foi ona avea ma se fatu fatuga, taʻavale, se paʻu faʻafuaseʻi i le toto. O nisi taimi e leai se mafaufau o le maʻisuka pe afai ei ai le suka maualuga maualuga (22 mmol / L pe sili atu) mo ni nai aso i se laina, ma e tuʻuina mai lenei mea faʻatasi ai ma le faʻamala.

O lenei mea ua taʻua o le hyperglycemic coma, e tupu i se matua matua maʻisuka nofofua. Afai e te faʻasalaina lau polokalame o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 togafitiga o le maʻisuka, e ono le mafai ona maualuga lou suka.

I le avea ai o se tulafono, afai e te vaʻai ua leai se mafaufau o le maʻisuka, ona leai lea o se taimi e iloa ai mafuaaga mo lenei mea, ae tatau ona vave amataina togafitiga. Afai e vaivai se maʻi suka, ona muamua lea ona ia maua se tui o le glucagon, ona tatau lea ona ia malamalama i mafuaʻaga.

Glucagon o le hormone lea e vave faʻaleleia ai le suka toto, e mafua ai le liʻo ma maso e liliu a latou fale glycogen i le kulukose ma saturate le toto i lenei kulukose. O tagata o loʻo siomiaina se maʻisuka e tatau ona iloa:

  • pe a fai o loʻo teuina le pusa faʻalavelave faʻafuaseʻi i le glucagon,
  • pe faapefea ona faia se tui.

O se pusa faʻafuaseʻi mo le tuiina o le glucagon ua faʻatau atu i falemaʻi. O se mataupu lea e teuina ai se suauʻu ma le vai, faapea foi ma se fagu ma paʻu paʻepaʻe. E i ai foi se faʻamalamalamaga manino i ata pe faapefea ona faia se tui.

E tatau ona tui le vai mai le sulu i totonu o le fagu i luga o le tapuni, ona aveese lea o le nila mai le tapuni, lulu le vaieli ina ia faʻafefete le fofo, faʻafoʻi i totonu o le suauu. E manaʻomia e se tagata matua ona faʻaaogaina uma le voluma o mea o loʻo i totonu o le suauu, i lalo o le pusa poʻo le intramuscularly.

E mafai ona faia se tui i vaega uma lava e masani ona tuiina ai le inisalini. Afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e maua le inisalini, ona mafai loa lea e tagata o le aiga ona aʻoga muamua, faia o ia i le iniseti, ina ia mafai ona faigofie ona latou gafatia pe a manaʻomia ona tui i le kaluka.

Afai e leai se pusa faʻalavelave faʻafuaseʻi i le glucagon i luga o le lima, e tatau ona e valaʻau i se taʻavale a le falemaʻi pe tuʻuina atu se maʻi maʻi ole maʻi suka i le falemaʻi. Afai ua le iloa e se tagata, ona leai lea o se mea e tatau ona e taumafai e ulu atu i lona gutu.

Aua neʻi tuʻuina ni kulūkose poʻo ni meaʻai malosi i lona gutu, pe taumafai e sasaa i totonu o soʻo se vai. O nei mea uma e mafai ona oʻo i totonu o le manava o le tino, ma e faʻasalaina e se tagata. I se tulaga le iloa, o le maʻisuka e le mafai ona faʻafefete pe foloina, o lea e le mafai ona e fesoasoani ia te ia i lenei auala.

Afai o se maʻi maʻi suka e mafua ona o le hypoglycemia, atonu e ono oʻo i le toʻalua. I lenei tulaga, o le palasi e faasaolotoina tele, ma o nifo o loo talatalanoa ma faila.E mafai ona e taumafai e tuʻu se laau laau i totonu o nifo o se tagata maʻi le iloa, ina ia le mafai e ia ona gutu lona laulaufaiva.

Faʻatau i luga o le hypoglycemia ao leʻi oʻo i le taimi muamua

O faʻatau mo le hypoglycemia o kulūkose, o se pusa faʻalavelave faʻafuaseʻi i le kaluka, ma sili atu le lelei o se vaifofo o le kulukose. O le faatauina o nei mea uma i le fale talavai e faigofie, e le taugata, ma e mafai ona laveaiina ai le ola o se maʻi suka.

Teuina oloa o le hypoglycemia i le taimi lava e tasi i le tele o nofoaga talafeagai i le fale ma i le galuega, ma ia iloa e tagata o le aiga ma a latou uo le mea o loʻo teuina ai. Taofi fualaau kullukose i totonu o lau taavale, i totonu o lau atotupe, i totonu o lau atopaʻu ma lau ato.

A e faimalaga i luga o le vaalele, ia teu lau mea e faʻaaogaina i luga o lau ato, faʻapea foʻi ma se kopi ile lua ato. E tatau lea mea pe afai e leiloa pe gaoia se ato mai ia oe.

Sui le pusa faʻalavelave faʻafuaseʻi i le glucagon pe a maeʻa le aso e muta ai. Ae i se tulaga o le hypoglycemia, e mafai ona e faia saogalemu se tui, tusa lava pe maeʻa. Glucagon o se paʻu i totonu o se fagu. Talu ai ua mamago, e tumau pea le aoga mo le tele o isi tausaga talu ona maeʻa le aso.

O le mea moni, e na o le pau lea pe afai e le o iai i le vevela maualuga, e pei ona tupu i le taumafanafana i totonu o se taavale ua lokaina i le la. E fautuaina e teuina le pusa faʻalavelave faʻataʻavale i le pusa i totonu o le pusaaisa i le vevela o le 2-8 tikeri Celsius. E mafai ona faʻaaogaina le folasiti o le kullucagon i totonu o le 24 itula.

Afai na e faʻaaogaina se mea mai au faʻamaumauga, ona faʻatumu loa lea i le vave e mafai ai. Teu mea mamafa kulukose ma glucose mita sikola. I le taimi lava e tasi, o siama e fiafia tele i le kulukose.

Afai e te le faʻaaoga fualaau kullukose mo le 6-12 masina, ona mafai lea ona ufiufi i le lanu uliuli. O lona uiga o siama siama na faia i luga ia i latou. E sili atu le vave suia o ia papa ma mea fou.

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

E pei ona uma ona fuafuaina, o le a le masani o le suka i totonu o le toto o se tagata, o tagata uma e fia tausia lo latou ola maloloina mo le tele o tausaga e tatau ona iloa. I le taimi nei, o soʻo se faʻafitauli ua afaina i faafitauli matuia ma e oʻo lava i le le atoatoa o le malosi. Afai o le auʻiliʻiliga na faʻaalia le maualuga o le hyperglycemia, e taua le iloa poʻo le a le mea e tupu. Mafaufau i manatu autu pe aisea e tupu ai le suka maualuga ma pe o le maʻisuka e masani lava.

  1. Faamai o le endocrine, e aofia ai le maʻisuka. I le faʻaopopo atu i ituaiga ituaiga o suka suka, pathologies o thyroid, pituitary pathologies, ma isi mea faapena e mafai ona i ai se aafiaga taua i luga ole kulukose.
  2. Faʻafitauli o le ate. Latou te i ai i se isi vaega, talu ai o le ate lea e tele lava ina mafua ai le tausisia o tulaga masani o le suka. Soʻo se faʻafitauli matuia i lana galuega o le a atagia mai i le auiliiliga.
  3. Faʻasologa o le tino. Faʻalavelave, faʻateleina le gaioiga faʻaletino, solia ma le faʻamaʻiina o mea taumafa, taʻavale tele ma soʻo se gaoioiga e mafua ai le faʻasaʻolotoga o le adrenaline (o se natura masani o inisalini). E ese lava, e taua le matauina o le aʻafiaga o popolega ma le ulaula.
  4. Le faʻaaogaina o vailaʻau, le le atoatoa o togafitiga ma isi togafitiga togafitiga. E suʻesuʻeina le aʻafiaga o faʻamatalaga faʻamalosi, mea fomaʻi, ma togafitiga.
  5. Toto O lenei tulaga e taua o le maʻisuka faʻamaʻi ma e manaʻomia le vaavaaia lelei o togafitiga faafomaʻi.
  6. O le solia soo o le taumafataga, o le faʻaaogaina o mea taumafa ma le maualuga o le faasinomaga, o le mamafa o le mamafa o le tino. E masani lava o na taimi eo mai faatasi ma le uluai laasaga o le maʻisuka, o loʻo faʻasolosolo pe faʻavaivaia le glucose toleni. I le le lava o le puleaina, o le atinaʻeina o le maʻisuka moni e toetoe lava a le maalofia.
  7. O faʻalavelave faʻapitoa o le fatu, faʻalavelave faʻaoga o le myocardial, faʻalavelave faʻapitoa tau taotoga.I le tulaga mulimuli, o le faateleina o le suka e, e ui lava i lea, e le tumau, e fesootaʻi atu i le ogaoga o mafatiaga mo le tino.

Ole tele o nei mafuaʻaga e le o aʻafia ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, ae o se mea le tumau lea e mafua ai le le atoatoa i le tino. Ae o soʻo se vavaeese mai le tulaga masani o le suka o le toto o se faʻataʻitaʻiga matautia lea e manaʻomia ai faʻatalanoaga faʻamalosi ma se tagata tomai faapitoa.

Le aʻafiaga o le atuatuvale i le kulukose o le toto

E mafai ona totogo le suka i le toto? Ioe, atonu ona i totonu o le tino o le tagata mea uma e fesootaʻi ma fesoʻotaʻi. Ma afai o le faateleina o le suka e afaina ai le gaioiga o le tino, ona, e tusa ai ma le tulaga o neura, o le i ai o le mafatiaga e afaina ai foi le faiga o le endocrine, aemaise lava, le gaosiga o le inisalini.

Ma latou maua ai se sootaga tumau i le va o le popole ma le endocrine o le adrenaline - o le hormone o le atuatuvale. O lona gaosiga e faateleina pe a iloa e se tagata le fefe, tiga, ma popole. I lalo o le faatosinaga o le adrenaline, o le toto maualuga e tulai mai.

E faapefea ona galue le adrenaline i le tino o le tagata

Adrenaline e taua o le hormones catabolic, o lona uiga, o le hormone e afaina ai uma metabolic processes, e aofia ai le faateleina o le toto toto. E faapefea?

E faʻaaogaina nisi faʻaopoopoga i le tino e mafua ai le maualuga o le suka, ma i le taimi lava e tasi, meafaigaluega e faʻaaogaina ai lenei suka i le malosi.

Adrenaline muamua e tolopo ai le glycogen synthesis, puipuia le faateleina o le maualuga o le kulukose mai le sosola atu i totonu o le "reserves". O lenei gaioiga e tupu i le ate.

E faʻaleleia ai le faʻaogaina o le kulūkose oxide, ona o le taunuuga o le mea na fausia ai le acid pyruvic ma toe faʻaolaina ai le malosi faaopoopo. Afai o le malosi e faʻaaogaina e le tino e faʻatino ai se galuega patino, ona toe foʻi vave lea o le suka i le masani. Ua faʻaumatia. O le faʻamalolo o le malosi lea o le galuega autu a le adrenaline. Faatasi ai ma le fesoasoani a le tagata, o le iloa o le fefe, po o le popole tele, faia mea e le mafai ona ia faia i se tulaga masani.

Adrenaline ma le inisalini o ni mea e faʻafefe. I lalo o le malosi o le inisalini, ua liua le glucose i le glycogen, lea e faaputuputu i le ate. I lalo o le gaioiga o le adrenaline, glycogen malepe, liliu i le kulukose. O le mea lea, o le adrenaline e taofia ai le gaioiga o le inisalini.

Le aʻafiaga o le cortisol i le gaosiose gaosiga

Cortisol o le isi hormone lea o le tino na gaosia mai e le eleele. I lalo o le aafiaga o le faavaivaia o le atuatuvale, mai le fiafia, o le maualuga o le cortisol i le toto e faateleina. O lona aafiaga i luga o le tino e umi atu, ma o se tasi o galuega o le gaosia o le kulukose mai tino o le tino. Cortisol e maua mai ai le suka mai mea e le o le carbohydrate o loʻo i ai i le tino o le tagata, faʻagesegese le faʻaputuina o le suka i sela, ma taofi le gau o le kulukose. O lea, o lenei hormone e mafua ai le faateleina o le toto toto.

Pe a oʻo i le atuatuvale, le fiafia, popole e faʻaauau pea i aso uma, liliu i se olaga soifua, adrenaline ma cortisol o loʻo i ai pea i le tino i se faʻaopoopoga o le aofaʻi, faʻamalosia "fale glucose" e galue ai. O le pancreas e leai se taimi e maua ai le insulin. O le inisalini e gaosia, ae le mafai ona aʻafia le kulukose na gaosia e le cortisol. E i ai se faaletonu e tupu, lea e mafua ai le faateleina o le toto ma le maʻisuka.

O le amataina o le maʻisuka o se taunuuga foi o se faaitiitia o le gaioiga o le tino puipuia, lea e mafua ai foi ona faaosofia e le cortisol.

E tatau ona ou tuuina atu se lagona saoloto i lagona

E lelei pe a faʻaalia le faʻaogaina o hormones o le atuatuvale e faʻatatau i le foia o faʻalavelave. Ae o le a le mea e tupu pe a oʻo i se tagata faʻafitauli popolega o le mafaufau? Cortisol faʻatasi ai ma le adrenaline e faʻatūina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea ua liua i le malosi o le eletise, faʻasaʻo le malosi. Taumafa ma faʻasalaga i le sasaina o ipu ma alaga - o le avanoa lea e faʻaaoga ai le malosiaga e gaosia i le tino.

Ae afai e le maua e le malosi se auala, pe afai o se tagata e maua i luga o le mafaufau e taofia ai lagona ia te ia lava, o le faagasologa o le faaliliuina o le acids pyruvic i le kulukose e tupu i le isi itu, faatasi ai ma le faaaogaina o le malosi. O le mea lea, o loʻo i ai le faateleina o le suka o le toto i taimi o le atuatuvale. O le mafuaaga lena e le fautuaina ai e fomaʻi ma le au suʻesuʻe mafaufau e puipuia i latou lava i se tulaga faigata.

A o laʻititi se tagata ma soifua maloloina, o nei tulaga e leai se aafiaga matuia i le tino. Ae o le faʻaleagaina o aʻafiaga o faʻafitauli o le mafaufau e masani ona tupu, ma o le matua o le a sili atu ona matauina. Ma le mea mulimuli, i le i ai o mea e tatau ai muamua, o le maʻisuka na amataina i luga o se tulaga atuatuvale.

E mafai e se tagata ona faʻaosoosoina pea le faʻamalolo o hormones o ia, e pei ona latou fai mai nei, fesuiaʻiina o ia lava, ave mea uma i le loto. Mai lea aso i lea aso, o le cortisol ua tatala i totonu o le toto pe ae

  • popole i tamaiti, masani ona le aoga,
  • mafatia mo e ua maliliu
  • iloa se lagona tiga o le fuā ma le masalosalo o le tagata lava ia.

O lagona e le maua ai se auala, e taofiofi i totonu, o se taunuuga, o le cortisol o loo i ai pea i le tino i se aofaiga faateleina.

E tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona e taulimaina le atuatuvale e le mana o ou lava mafaufauga.

E sili atu le leaga, pe afai o tulaga le lelei e le faalagolago i se tagata. O le le malamalama i totonu o le aiga, o le tane, o le fefe mo tamaiti, o lo latou le usiusitai i le soifua maloloina e le faaopoopoina, ma mulimuli ane mafai ona taitai atu i le maʻisuka.

Auala e tau ai

O lenei ua e iloa o le aʻafiaga o le mafatia i le suka o le toto i le maʻisuka e sili atu le malosi nai lo se tagata soifua maloloina, pe a e malamalama o le atuatuvale e mafai ona avea ma mafuaʻaga o lou maʻi, iloilo lou olaga. Masalo i lou olaga nisi mea le lelei na i ai ma o loʻo faʻaauau pea ona i ai oe e afaina ai lou olaga?

O le mea moni, e mafai ona e foloina vailaʻau faʻatasi ma lima, taoto i le falemaʻi i lalo o le laʻau mo ni masina, pe mafai ona e atiaʻe le le lelei o le ola maloloina. Ou te faatoese atu mo le fagu, ae o le upu le popole e le atagia mai ai le uiga o le tala. O nisi o paolo o loo misi.

E taua le malamalama mo oe lava, afai oe le pele ia te oe e le o manatu i le tasi poo le isi setete, afai latou te le malamalama oa latou amioga le mautonu e te popole ai ma popole, o le ae le toe popole ai ia i latou.

Tuu atu ia latou faia mea latou te mananao i ai. Tagata matutua e te le toe faʻafoisia.

Ua fai mai le atamai matua-matua: afai e le mafai ona e suia tulaga, sui lou uiga ia i latou. O mafaufauga lelei o le a fesoasoani ia te oe e taulima ai le atuatuvale. Se faʻataʻitaʻiga faigofie. Tumau i feoaiga. O faʻamatalaga nei e lua:

  1. E mafai ona e popole, mafaufau pe o le a faapefea ona faʻaumatia oe mo le tuai, ulaina se sikaleti i le isi,
  2. Ma e mafai ona e valaʻau ma faʻamaonia o oe o loʻo i totonu o se taavale feʻaveaʻi, ma aʻo e nofonofo i totonu o se taavale, faia se mea manaia ma aoga: matamata i pepa o talaaga po o isi talafou i luga o le upega tafaʻilagi, talatalanoa ma tagata lelei, aʻoaʻo se gagana ese. O lea suiga o le gauai atu o le a mafai ai e oe ona faʻafilemuina, ma e le o aʻafiaga le lelei.

O le tele o taimi e te gauai atu ai i lenei auala, toe fausia e tusa ai ma tulaga e le mafai ona e suia, o le a faʻagesegese lou tausaga, maua le cortisol le tatau, lea e taua foi o le hormone o le oti.

Aua nei galo e malolo. Tuu le malologa e le o lima poʻo vae, ae i le agaga. Lelei musika lelei, polokalama malie, tusi mananaia e fesoasoani e taitaiese ai mafaufauga leaga. Taofi le matamata i tala fou, aemaise solitulafono, mai ata vevesi. Faʻaaoga avanoa uma e alu ai i totonu o le atunuʻu.

Tulaga masani o le suka o le toto i fafine: laulau matutua

O le suʻeina o le toto mo le suka o loʻo faia i luga o se manava gaogao, o le mea lea, ao lei faia se auiliiliga, mo le sefulu itula e le tatau ona e 'ai, musu e inu lauti ma vai.E taua foi i le afiafi e tausia se soifua maloloina lelei, lafoaʻi gaoioiga gaioiga ma alu loa e momoe i le taimi ina ia lava ai le moe ma aumai ai le tino i se tulaga sili ona lelei.

E tatau ona e iloa o le suʻega o le toto mo le kulukosese e le faia pe afai o loʻo mafatia se tagata i se maʻi gasegase o se natura afaina, talu ai o le faʻamaʻi e mafai ona suia tele ai faailoga o le suka i fafine ma alii. E pei ona taʻua muamua, o le toto kulukose o le toto e le faʻalagolago i le itupa, o le mea lea, i fafine, faʻapea foi ma tamaloloa, o faailoga o le suka e mafai ona tutusa.

I le toto suauʻu na ave i luga o se manava gaogao, o le kulūkose i totonu o se tagata maloloina e 3.3-5.5 mmol / L. Afai o le auʻiliʻiliga e maua mai se vein, o le a ese le masani ma e maualuga i le 4.0-6.1 mmol / l. Le fua o le kulukose o le toto i fafine ma alii pe a uma ona 'ai i suiga ma e le maualuga atu nai lo le 7.7 mmol / l. Aʻo faʻaalia le auʻiliʻiliga o le maualuga o le suka i lalo o le 4, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e suʻe se suʻesuʻega faaopoopo ma saili le mafuaaga o le maualalo o le kulukose toto.

I le tulaga pe a oʻo i le maualuga o le suka o le toto o fafine poʻo alii i luga o se manava gaogao e oʻo atu i le 5.6-6.6 mmol / l, o fomaʻi e faʻamaonia vailaau e mafua mai i le solia o le lagona o le inisalini. Mo le puipuia o le atinaʻeina o le maʻisuka, o le tagata maʻi i lenei tulaga ua faʻamatalaina togafitiga faʻapitoa ma le soifua maloloina. Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻega, o le suʻeina o le toto e faia mo le faʻapalepale kullukose.

teine ​​i lalo o le 14 tausagamai le 2.8 i le 5.6 mmol / lita teine ​​ma tamaitai 14-60mai le 4.1 i le 5.9 mmol / lita fafine 60 - 90mai le 4.6 i le 6.4 mmol / lita mai le 90 ma lugamai le 4.2 i le 6.7 mmol / lita

Afai o le maualuga o le kulukose o le toto e 6.7 mmol / l, e taʻu mai ai le atinaʻe o le maʻisuka. Mo le faʻaauau togafitiga, o le faʻamalamalamaina o le suʻeina o le toto mo le maualuga o le suka, o le maualuga o le toleniga o le glucose o loʻo suʻesuʻeina, ua fuafuaina le hemoglobin glycosylated. A maeʻa le auʻiliʻiliga, e maua e le fomaʻi le maʻisuka ma faʻamatalaina togafitiga talafeagai.

I le taimi nei, e tatau ona malamalama o se iloiloga se tasi e mafai ona le saʻo pe afai e le ausia ni tulaga faapitoa. I nisi o tulaga, o taunuuga o le suʻesuʻega e mafai ona aʻafia e tagata e pei o le soifua maloloina o le maʻi, inu ava i le afiafi o le inu. E tatau foi ona e mafaufau i tausaga o le matutua o tamaitai. E mafai ona e maua se faʻamaonia saʻo ma faʻamaonia le manaʻomia mo togafitiga e ala i le faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa.

Ina ia le asiasi i le falemaʻi i taimi uma ina ia mafai ai ona suʻe se suʻe toto mo le suka toto, e mafai ona e faʻatau se glucometer i faleoloa faapitoa, lea e mafai ai ona e faia se suʻega saʻo toto i le fale.

Faaaogaina o le toto kulukose toto e fua ai le suka o le toto

  • Aʻo leʻi faʻaaogaina le mita, e tatau ona e suʻesuʻe i faatonuga.
  • Ina ia saʻo le kulūkose, e tatau ona faia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao.
  • Aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona fufuluina ou lima i le fasimoli ma faʻafefiloi se limatusi i lou lima e faʻaleleia ai le toto, ona fufulu lea o le paʻu ma se vaifofo.
  • O se tamai puncture e faia i le itu o le tamailima ma se peniscercer, lea o loʻo aofia i le seti o le masini fua.
  • O le mataua muamua o le toto ua fufulu i se fulufulu mamoe, pe a uma ona tosoina le lua mataua ma faʻaaogaina i le laasaga o le mita. A maeʻa ni nai sekone, o le auiliiliga o le a faʻaalia i le mata o le masini.

Suʻega mo le faʻapalepale kullukose

O le suʻeina o le toto e faia i luga o se manava gaogao ile sefulu itula talu ona 'ai. A maeʻa lenei mea, e ofoina atu le tagata maʻi e inu se ipu vai e faʻamaʻi ai le glucose. Ina ia faʻaleleia le tofo, faʻapipiʻi lemoni i le vai.

A maeʻa le lua itula o faʻatali, pe a le mafai e le tagata maʻi ona 'ai, ulaula ma alu malosi, o le a faia se suʻega toto toto mo faailoga o le suka. Afai o le iuga o le a maua ai le maualuga o le kulukose o le 7.8-11.1 mmol / L, o le faʻavaivaia o le kulukose ole maʻi e maua.I le tulaga o maualuga maualuga, ua fai mai o fafine poʻo alii e maua i le faʻamaʻi e pei o le maʻisuka.

Suauu toto i fafine maʻitaga

O le tele o taimi, o fafine aʻo maʻitaga ua maualuga le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E mafua ona o suiga i le tino o homoni maʻitaga ma le faateleina o le manaʻoga e tuʻuina atu le malosi faaopoopo i le atinaʻeina o le fetus.

I le taimi nei, o le maualuga o le suka o le toto o le 3.8-5.8 mmol / L e manatu masani. Pe a maualuga le maualuga i luga o le 6.1 mmol / L, o le suega o le toleniga o le glucose e faia i tamaitai. I lenei tulaga, e lelei le iloa pe o le a le masani o le inisalini i totonu o le toto o tamaitai i luga o se manava gaogao.

E le gata i lea, o le tele o fua faatatau e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga, e taʻua o le maʻisuka i le taimi o le maitaga, lea e iloa i nisi o maitaga ma, o se tulafono, e mou atu pe a uma ona fanau le pepe. O se mea talitutusa faapena e mafai ona matauina ia i latou ua muai fuafuaina i le maʻisuka i le kuata mulimuli o le maʻitaga. Ina ia puipuia le maʻi mai le atiaeina o le maʻisuka i le lumanaʻi, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai faapitoa, mataʻituina lau lava mamafa ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Mafuaaga o suiga i le suka o le toto

O le kulūkose o le toto e mafai ona faateleina pe faʻaitiitia mo ni mafuaaga. O se tasi oi latou o suiga o tausaga, o le mafuaʻaga lea ua faʻaaogaina ai le tino ile tausaga. E aʻafia foʻi meaʻai i meaʻai. Afai e 'ai e se fafine meaʻai maloloina lelei ma faʻafeiloaʻi i le meaai fautuaina, o le suka o le a masani.

O suiga tumau e mafai ona matauina i le vaitau pe a tutupu suiga faʻafefe. O nei tausaga o le talavou, maʻitaga ma le misa. Faʻafeiloaʻiga o tamaʻitaʻi e faʻafoe le tulaga.

O le galuega atoa o gaioiga i totonu o tane ma fafine o loʻo faʻatasi ma le soifua maloloina o le maʻi. E mafai ona matauina le vaʻaia ma le le lelei o le gaioiga o le ate, pe a maua ai le suka i totonu, ona oʻo ai lea i le toto.

Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose i totonu o le tino, o le suka e mafua mai i fatugaʻo, lea e tau atu i le toe faʻaleleia o tulaga masani. Afai e faʻalavelave le pancreas, e le mafai ona foʻia le ate i le faʻasaina o le suka, o le fua tele o le kulukose e tumau mo se taimi umi, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga