Aiseā ua faia ai le inisalini e le o le tui?

O laʻu tali o se fomaʻi e faigofie ma manino. Ole inisalini o se gland pancreatic e masani ona faia i le aso mo ituaiga eseese o le maʻisuka. E tele taimi e sili atu ona sili atu le vave ona faʻafefeina o le faʻafefe o le aʻafia pe a faʻafofoga tautala (i le gutu). Ma o maʻi e maua i le maʻisuka e iai se tulaga lamatia o le ulu atu i le hypoglycemic coma, o le mea lea, o le fualaau faasaina "inisalini" e tatau ona galue vave i le vave e mafai ai ma aunoa ma se mea e leiloa. O fualaau o le pulu e le o le 100% gauai - pe a uma, ae leʻi ulu atu i totonu o le SUCTIONONE (intestines), o palamati e alu i totonu o le manava ma lona sosoʻo malosi ma leiloloa a latou gaioiga. I le auala, i loʻu aafiaga i le falemaʻi, o le inisalini e faʻatautaia i se mea faʻapitoa ma i totonu o le tino, ma e le naʻo le faʻalavelave:

Aisea e tatau ai ona tui le inisalini i le inisalini, ae le mafai ona avea o se piliki?

O le inisalini o se porotini polypeptide lea e malepe i lalo o le malosi o le elemene elemene i se peptide e tasi - o lona uiga o le oʻo atu i le tootoʻo laitiiti, lea e tatau ona ave i ai le inisalini, e le mafai ona toe faʻatino atoa ma faʻaitiitia le toto suka.

I le faʻaopoopoga i faʻamaʻi, e iai isi mea e sili atu ona fesootaʻi ma le maualuga o le puleaina o le maʻisuka.

Aisea e lelei ai tui?

O le kulūkose o le toto e faʻalagolago i suiga taua i le aso atoa.

Meaai, faamalositino, mafatiaga, maʻi, e oo lava i le taimi o le aso, ma isi. - O nei mea uma e aafia ai le maualuga o le kulukose toto. Afai o nei aʻafiaga e le taua, o le a le manaʻomia le mataituina o le kulukose toto i le tele o taimi i le aso.

E manaʻomia le inisalini ina ia maua ai le glucose, e pei o se punaoa malosi, e ulu atu i sela, ma o lona maualuga o le toto o loʻo tumau pea, o le mea lea, o le inisalini e tatau ona oʻo atu i le toto e le suia.

E faʻafeiloaʻi i totonu o le gaʻo, pe a oʻo i le toto mo se taimi e aunoa ma le suia o ana meatotino. Inisalini e le tatau ona tui tuusaʻo i totonu o le muso poʻo le toto (veins poʻo arteries), aua o lenei mea e mafai ona faateleina le saoasaoa o ana gaioiga ma taʻitaʻi atu ai i le atinaʻe o le hypoglycemia (maualalo le kulukose).

O le gaioiga o le inisalini e faʻalagolago foi i le vave ona faʻaaogaina o le inisalini.

O sauniuniga o insulin e: faʻamalosi, pupuu, vavalalata, umi-gaioiga ma fefiloi. E tofu i latou uma ma gaioiga ma galulue i totonu o le taimi ese, e totogi ai manaoga eseese o le tino mo le kulukose.

O isi mea e mafai ona fai

O loʻo suʻesuʻeina suʻesuʻega i le salafa o le lalolagi e atiaʻe auala eseese e faʻaaogaina ai le inisalini.

O se tasi o folafolaga e sili ona mautinoa o le faʻaaogaina o auala.

I le 2006, o le Exubera insulin inhalation drug na folasia, lea na i ai i luga o le maketi tau falemaʻi mo le tusa ma se tausaga, peitaʻi, mo nisi mafuaaga (o le le fua i le tau o le gaosiga ma le resitalaina o fualaau faasaina, faamatalaga sese e uiga i le aafia o le kanesa o le tino) na aveesea mai le faatauina atu e le gaosiga. O le oloa na sili atu ona taugata (4 taimi e sili atu le tau nai lo le iniseti) ma e le faʻatusatusa i le inulin injectable i tulaga o le aoga.

O le isi vailaʻau faʻamaonia e le FDA (US Food and Drug Administration) e taʻua o Afrezza. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻaauau ona iloilo le saogalemu ma le aoga o lenei vailaʻau.

I lenei laasaga, i totonu o faamasinoga, o aʻafiaga e aʻafia ai e pei o le hypoglycemia, tiga o le faʻaʻi ma le faʻaʻaʻo tiga, faʻapea foʻi ma le faʻaleagaina o le gasegase masani o le bronchitis ma le bronchial asthma.

Ae, o le saienisi e le tumau ma o loʻo faʻaauau pea ona agai i luma, o le a matou mulimuli i mea sili ona lata mai ma sili ona matagofie i le tulaga o le faʻaaogaina o le inisalini.

E mafai ona ou tuiina le inisalini i totonu o se vein?

O le tali o le: O le tali puupuu o le: leai, leai, ma leai! E ono afaina lenei mea mo oe. O le inisalini e tui i totonu o se vein o le a faʻaitiitia ai lou toto toto i minute, atonu e oo lava i tulaga maualalo. O le mea lea, aua nei faia lena mea.

Mea e tatau ona e iloa: E pei ona e iloa, e manaʻomia le inisalini e faʻatonutonu ai le maualuga o le kulukose o le toto, aemaise lava pe a amata ona tulaʻi le maualuga o le suka toto pe a uma se taumafataga.

A oʻo ina inosia le inisalini e le paʻu i tagata soifua maloloina, e ulu atu i le toto i ni nai aofaiga e tali ai i le faateleina o le kulukose o le toto i le tele o itula.

O le faʻaofiina o le inisalini i lalo o le paʻu e faʻataʻitaʻi lelei ai lenei tali ma le saogalemu, aua o le inisalini e faʻafefea ona tuʻuina i totonu o le toto ma se tui.

Pe a faia le inisalini ile inisalini, e vave ona tupu lona aafiaga o le suka. Nai lo le sogasoga malie i totonu o le toto mai le tino, o le inisalini e vave oʻo atu i le toto.

O lenei mea e mafua ai le maualuga o le inisalini i totonu o le tino, lea e mafua ai le pa'ū mataʻutia i le toto suka ma mafai ai ona mafua ai le hypoglycemia ogaoga.

Afai e te le taofi i le taimi, o le hypoglycemia e mafai ona mafua ai le leai o se malamalama.

O le faʻaofiina o le inisalini i totonu o se vein e mafai ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi ma na o le pau.

O lenei faiga o nisi taimi e faʻamatalaina i totonu o le falemaʻi e aumai ai le maualuga o le suka i le masani (faʻataʻitaʻiga, ma le ketoacidosis).

Ae, ona o le maualuga o le lamatiaga o le hypoglycemia (ma le faaopoopoina o aʻafiaga o inisua le mama e mafua ai faʻamaʻi pipisi), e le fautuaina lava e faʻamanuiaina le inisalini e aunoa ma le vaavaaiga faʻapitoa.

Tali e mafai ona fofo: Pe a maualuga maualuga lou maualuga o le suka toto, e mafai ona e faʻaogaina le "Faʻasaʻo Faʻatonu" ma faaopoopo atu i ai ni nai vaega ole inisalini puupuu e aumai ai le suka i le masani.

E le gata i lea, afai e te tuiina le inisalini i totonu o le manava i lalo o le paʻu, atonu o le a iai le fua saʻo o le absorption, e fetaui ma le fua o le mea e maua ai le carbohydrate.

Afai e te faʻaaogaina se pamu insulin, e mafai foi ona e faaopoopo se vaega itiiti ole inisalini puupuu e faʻaitiitia ai le suka maualuga.

FAAIUGA: O tui inisalini e le tatau ona faia i fafo atu o le vaavaaiga faafomai. O le ala saʻo lea i le faʻalavelave. Ua e fai mai o le a faʻaolaina oe i taimi ma tupe. E le mafai ona i ai se faʻaoga tupe pe afai ei ai se tulaga lamatia o le osofaia o le hypoglycemia.

Le fua o le inisalini: o a taunuuga o mea sese

O le togafitiga autu mo le maʻisuka ituaiga 1 o le tuiina o le insulin i totonu o le tino.

O le numera o iunite e manaʻomia e tausia ai le tino i se tulaga masani e tatau ona fuafuaina taitoatasi ma tofia e se fomaʻi. O le fualaau e fuafua e le tino o le maʻi ma le mamafa o le maʻi.

E taua tele le pipii i le tui ua faʻamatalaina e le endocrinologist, talu ai e masani lava ona i ai taimi e faʻatautaia ai le gaʻo o le hormone i gasegase ia latou lava.

O le a le mea e sili atu ona tupu

O le tele o le faʻasologa na faʻamatala e le fomaʻi e mautinoa lava e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le maʻi o le hypoglycemic. O lenei tulaga e faʻaalia i le maualalo o le toto toto, lea e mafai ona afaina.

I le tulaga o se mea taua, o le fesoasoani muamua vave e manaomia, lea e mafai ona laveaiina ai le ola o le maʻisuka.

Peitai, i le taimi lea, e taua tele le mafai ona iloa le va o le hypoglycemic ma le hyperglycemic syndrome, aua o nisi taimi pe a maeʻa le puleaina o le inisalini, o le faʻaitiitia o le maʻi o le maʻi e mafua mai i le oso i le glucose.

Mo faʻamaʻi pipisi, o uiga nei e uiga lelei:

  • fia inu tele
  • faʻaauau faifaipea
  • lagona le lava
  • faanenefu vaaiga
  • malogo ma le suamalie o le paʻu,
  • matagogo
  • arrhythmia,
  • mafaufau le lelei
  • coma.

I lenei tulaga, o loʻo i ai le solia o le galuega a le faiʻai, lea e sili ona lamatia mo tagata matutua. E mafai ona latou atiaʻe faʻamaʻi, paresis, faʻaititia ai le malosi o le mafaufau.

E tiga foi le tino cardiovascular - o le toto maualalo ua paʻu, lea e masani ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le myocardial, o le thrombosis vascular, ma le maʻi ulia o le trophic e mafai foi ona vave oʻo mai.

I lenei tulaga, e tatau ona fesoasoani le tagata maʻi e tui le hormone aʻo leʻi oʻo mai le falemaʻi.

Afai o le televave na mafua ai se tulaga o le hypoglycemic, o mea nei e matauina:

  • faateleina le osofaiga, fefe,
  • sosolo
  • leo maso
  • tamaiti aoga
  • afu ma e oo lava foi i le vili
  • vaomalo, maʻi tiga,
  • amio le talafeagai
  • muamua-syncope.

Afai e le o faia ni fua faanatinati, e mafai e le tagata gasegase ona atiae le cerebral edema, lea o le a oo atu ai i le faaleagaina e le mafai ona suia i le fatugalemu o le tino. O masaniga masani o le toto i totonu o tagata matutua e mafua ai le suia o uiga o tagata, ma i tamaiti e mafua ai le faaitiitia o le atamai. E le gata i lea, o le oti e le o aofia ai.

Fesoasoani Muamua

Afai o loʻo iai faʻamaoniga o le hypoglycemic coma, e tatau ona faia gaoioiga nei e faʻamautinoa ai le tulaga o le maʻi:

  1. O maʻi suka e manaʻomia le tuʻuina atu o se mea inu poʻo se mea suamalie-lauti ma le suka, lole poʻo le meli.
  2. Ia faʻamautinoa le mautu o le nofo poʻo le tuʻuina atu o le tulaga.
  3. I le tulaga o le leiloa o le mafaufau, e tatau ona faʻapipiʻi ma le faʻaeteete le tagata maʻi i lona itu ma tuʻu se fasi suka i lona alafau.
  4. Ia mautinoa e valaʻau le au o le falemaʻi.

I le tulaga o le leiloa o le mafaufau, 40% kullukose (50ml) e faʻatonuina i le va o le tagata maʻi. Afai e le mafai ona faʻaaogaina le vailaau faʻasaina, o le a faia i se auala faʻapitoa - 500 ml o le 6% kulukose poʻo le 150 ml o le 10% kulukose i totonu o se teema.

Ina ia aloese mai le maualuga o le inisalini i le maʻisuka, e taua le matauina o mea e puipuia ai: aua le tui i le po, pe afai o le maʻi e le o le po i lalo o le vaavaaiga a le au fomaʻi. A uma mea uma, e mafai ona tupu se tulaga maualuga o le hypoglycemic i le po, pe a leai se fesoasoani a se tagata. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona i ai i taimi uma faigofie faʻamalosi faʻamalosi.

Faʻafefea ona fuafua le fualaau

O le fua o le hormone mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua na o se fomaʻi e faatonuina. O le vaega autu i le fuafuaina o le aofaiga o se vailaau e taua o le mamafa o se tagata.

Ae ui i lea, o nisi o loʻo talitonu pea o le mea taua o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O lenei faʻamatalaga e le sao, ua leva ona faʻafitia e le saienisi.

Ua finau tagata Endocrinologists e tatau ona e ulufale i le tele o iunite o inisalini ao mamafa le tagata.

Le fua faʻasaʻo mo tagata taʻitoʻatasi. E fautuaina le faʻaaogaina o se tufatufa faapitoa, lea e faʻapipiʻi i le paʻu o le puʻu o le manava e faʻaaoga ai se paipa, ma o le aofaiga manaomia o le hormone e masani lava ona tuʻuina atu i le toto o le tagata maʻi.

Inisini Injection Technique

Inisalini mo togafitiga maʻisuka malosi e faʻatonuina i se mea faʻapitoa, i totonu o le inisetila poʻo le le faʻaaogaina (na o ni iniseti puupuu e faia faʻatasi ma le vavalalata ma e naʻo le muaʻi maʻisuka ma le coma). O le auala pito sili ona lelei o le inisalini togafitiga i togafitiga faʻapitoa o le faʻaaogaina o mea faʻapitoa.

O le fua o le faʻaaogaina o le inisalini ma le amataina o le aafiaga e faʻalagolago i le tele o mea moni: ituaiga inisalini, nofoaga o inisiua, o le aofaiga o le inisalini na faia, ma isi.

O le tele lava vave, o le inisalini e ulufale atu i le toto mai i lalo o le taualuga o le paʻu o le abdominal pito i luma, faʻagesegese mai le tauau, i luma o le suilapalapa ma oʻo lava ina solomuli mai le pusa.

E mafua lenei mea i le maualuga o le toto i le tino gaʻo o le tino o nei vaega.

E taua tele le faʻamalosia o le inisalini! E tele lava le avanoa e maua ai taui maʻisuka malosi e le gata ina faalagolago i le tausisia o se ituaiga soifuaga poo se fualaau o fualaau oona, ae faapena foi i le auala sao mo le faia o se inisalini tui. O le mea lea, ao lei tupu le fua inisalini afai e le lelei le tali, e tatau ona e iloa pe o le tagata maʻi e saʻo le tui.

O le inisalini o le injection e faia i le intramuscularly poʻo le iniseti.

O le inisalini e tatau ona faʻatonuina i se auala faʻapitoa. Aʻo le tui, e gaugau le paʻu ma e le faʻasaʻoina seia oʻo i le iuga o le pule o le inisalini (a faʻapea o le nila e mafai ona oʻo i le tino maso).

E fautuaina le tolaula e le alu i luga i luga, ae i le maualuga o le 45 i le 60 tikeri i le paʻu.

I le maeʻaina o le puleaina o le inisalini, o le nofoaga e tuiina ai, o loʻo faʻamalosi, ae le faʻafefiloi (afai e te manaʻo e faʻamaʻi, ona tatau lea ona e faia pe'ā uma tui).

Laasaga le saʻo ole tui ole inisalini

E talafeagai le faʻaaogaina o tui tui inisalini ma faʻalogo i le fagu. O le fagu e mafai ona aofia i le 1 ml 40 IU o le inisalini (U-40) poo le 100 IU (U-100). O le tusitusi i luga o se tui o le inisalini e tatau ona taʻuina mo le inisalini o le a le faʻatulagaina o le mea ua fuafuaina mo. Afai e te tuiina le inisalini i le sese ole tui, o le fua o le inisalini o le a tele pe laitiiti foi.

Le folasaga o le inisalini malulu

Aʻo leʻi faia le pule, o le inisalini e tatau ona i ai le vevela vevela, talu ai o le inisalini malulu e sili atu lemu. O le vailaau o le inisalini lea e faʻaaogaina i le taimi nei e mafai ona teuina i le vevela o le potu i se mea pogisa (faʻaleagaina le inisalini pe a oʻo i le susulu o le la), e oʻo lava i le 3 masina. E na o insulin e tatau ona teu i totonu o le pusaaisa.

E leai se suiga o nofoaga tui i totonu o le itutino e tasi

O le iʻuga, e vave ona faʻapipiʻiina le faʻaaogaina o le iniseti, ma, afai e pa'ū le tola i totonu o se faʻamaufaʻailoga, o le a faʻaitiitia le faʻaitiitia o le inisalini. I le va o le lua punctures e tatau ai ona tuu se mamao o le itiiti ifo i le 1 cm, ma inisiua e tatau ona tufatufaina tutusa i le sone atoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o le tulaga atoa o le manava, e aofia ai vaega pito i tua.

Faʻafefiloi e le faʻatagaina o insuline gaioiga pupuu ma faaumiumi (poʻo le puleaina o insulin lua e lua ma se syringe se tasi)

E le mafai ona faʻafefiloi ma le inisalini e faʻataunuʻuina le faʻasaina o insulini! Vaʻai faʻamatalaga fualaau faasaina. Afai e faʻatagaina lenei mea, ona faʻapipiʻi muamua lea o le inisalini ile iniseti. E le gata i lea, e le mafai ona faatagaina le inisalini umi-taimi e ulufale ai i le vial ma le inisalini e fai siva ma vice versa.

Inisalini fualaau

O le iniseti o insulin atonu e le o toe mamao ona avea lea o le talafaasolopito o le Iunivesite o Kalefonia i Santa Barbara, o le atinaʻeina o se inisalini o loʻo oʻo mai i le iʻuga, lea o le a maua i se taimi lata mai se isi filifiliga mo le puleaina o le suka toto mo i latou e maua i le maʻisuka .

"Faatasi ai ma le maʻisuka, e tele le manaʻoga mo le tuʻuina atu o le inisalini," o le tala lea a Samir Mitragotri, o le polofesa o mea tau inisinia, o loʻo faʻapitoa i le atinaʻeina o metotia mo togafitiga fualaau. "E tele taimi e ave ai e le tagata le inisalini i le aso, e faʻaaoga ai nila o se faafitauli ogaoga."

"E tusa ai ma fuainumera, e sili atu ma le 29 miliona tagata i le Iunaite Setete ua maua i le maʻisuka. O le toʻatele o nei tagata e manaʻomia le inisalini masani.

Mo i latou e le fiafia i nilala, o le a le mafai ona faʻaalia le toilalo e mafai ona tuʻuina atu ai se pa puipui tele i togafitiga masani, fai mai Amrita Banerji, o se tagata suʻesuʻe i Mitragotri Lab.

"O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le le atoatoa o togafitiga ma faʻafitauli o le a taʻitaʻia ai i le falemaʻi," o lana faʻamatala.

O le insulin tablets, o saienitisi e mautinoa, o le a le gata ina fesoasoani e foia ai le le mautonu e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o nila, ae mafai ai foi ona maua ai se fualaau sili atu ona aoga o le hormone.

"Afai e te maua le inisalini e pei o se iniseti, e muamua ona ulu atu i toto toto, ma na o le toto i totonu ole ate. O le faʻatagaina o tautalaga o le a avea ma auala tuusao mai se vaaiga o le physiological, "o le tala lea a Polofesa Samir Mitragotri.

O le faʻalavelave autu i le fatuina o pusa inisalini papalama o le maua lea o fualaau e mafai ona tatalia le siosiomaga puipuia proteytictic o le manava ma le fatu, e puipuia ai le faʻaumatia o le polotini.

O le Iunivesite o Kalefonia saienitisi ua mafai ona faʻaaogaina le tuufaatasiga o le faʻapipiʻiina o le capsule ma le inisalini lava ia i le faʻaleleia atili o polymer mucoadhesive.

O pepa fou fou ua faʻaalia ai lo latou gafatia e ola ai i le suka gaosia ona o le faʻaleleia atili o le puipuiga o le capsule e ufiufi ai le fale, lea e aunoa ma le leiloa "auina atu" ona mea aoga i le inumaga laiti.

O iina, e tatala ai le capsule e tatala ai aʻa, lea e faapipii i le puipui o le intestinal, e puipuia ai le maua o enzymes proteolytic i inisalini ma, i le faʻaaogaina o le faʻaleleia atili o le tino, faʻasaʻo le inisalini lea e ulufale atu i le toto.

"O le laasaga taua muamua lenei i le atinaʻeina o se piliki o le a maua ai le inisalini ma le inisalini," o le tala lea a Mitragorty. E manino lava, e pei lava o isi fualaau faasaina, ole inisalini o fualaau oona o le a tatau ona uia nisi laasaga o suʻega ma faʻaleleia atili aʻo leʻi mafai ona latou manatu o se togafitiga taatele mo le maʻisuka.

O taunuʻuga o le suʻesuʻega na tuʻuina atu i le fonotaga faaletausaga a le American Association of Pharmaceutical Scientists i Orlando, Florida.

E tusa ai ma le au suʻesuʻe, o lenei pulou fou ua i ai faʻamoemoega mo isi ituaiga togafitiga.

"I lenei auala, e mafai ona tatou faʻatuina atu le tele o palatini i totonu o le toto o loʻo faʻamanuiaina nei i le taimi nei," o loʻo faʻamautinoa ai Polofesa Mitragorty.

"O isi togafitiga e puipuia mai le protein, e pei o hormones tuputupu aʻe, auupega, ma tui, e ono mafai ona mauaina e ala i ni auala le lelei, o le a faʻaleleia atili ai le naunau o tagata mo togafitiga masani," na ia faaopoopo mai ai.

Tulafono o le puleaina o insulin

E masani lava, o le inisalini e faia faʻafuaseʻi, i nisi o faʻalavelave tutupu faʻafuaseʻi, i le intramuscularly poʻo le faʻamalosi. O le puleaina o le inisalini e naʻo le pau lea o le auala e mafai ai ona faʻaauau le togafitiga o le inisalini.

E naʻo se fomaʻi e tatau ona faatonuina le fua talafeagai ole insulin (hormonone pancreatic). O le tui o le insulin i iunite o gaioiga (UNIT) e fuaina. O le fuaina o le fualaau o le inisalini e tatau ona saʻo, talu ai o faʻataʻitaʻiga ole auala e mafua ai ni faʻafitauli matuia.

I luga o le afifi faʻatasi ai ma vailaʻau faʻaalia le fuainumera o iunite o loʻo iai i le 1 mita kupita. Vaʻaia I le faʻatonuga, sauniuniga ile inisalini e 40 PIECES ma le 100 PIECES i le 1 ml. Ia faitau ma le faaeteete le igoa i luga o le vailaau vailaau aʻo leʻi faia le vailaʻau.

E tatau i le tagata maʻi ona iloa tulafono talafeagai ma mea e aʻafia ai le fua faatatau ma le maualuga o le faʻaaogaina o le inisalini i totonu o le toto pe a uma le tuiina i lalo o le paʻu. Le aoga o le fualaau faasaina e faalagolago i le tele o mea, e aofia ai le auala o lona pulega.

Inisalini - pe faapefea ona fai

  1. Iloilo ma le faaeteete le igoa ile vial ma le makaina o le suauu. Iloilo pe fia le UNITS o le inisalini i totonu o se faʻasinomaga patino o loʻo iai i le 1 vaega o le tui.
  2. A maeʻa ona tago ou lima, fai totigilima.
  3. Saunia se vailaau o le inisalini e ala i le taʻavale i ou lima mo le toniga faʻamalosia. Le faʻapipiʻiina o se ufiufi ma se taofi.

  • Vaʻavaʻai i le suauu, o lona aofaiga e tutusa ma le aofaʻi o le fuaina o le insulin.
  • O le fagu e tatau ona i luga o le laulau. Ave ese le pulou mai le nila ma faʻaofi i totonu o le fagu e ala i le faʻamau.
  • Faʻasalalau le faʻaogaina o le tui ma faʻalauiloa le ea i totonu o le vial.
  • Fafa i luga le fagu i lalo ma tusi i le suauu 2-4 PIECES o le inisalini e sili atu nai lo le fua faatonuina.

  • Aveese le nila mai le fagu, aveese le ea, ma tuu le fua tonu na faatonuina e le fomaʻi i le tui.
  • Togafitiga le lua inisiua i se cotton ball ma se antiseptic. Fufulu le nofoaga na tui ai ma se polo malogo.
  • Faʻailoa le inisalini i lalo o le paʻu (i le tulaga o se inumaga tele - intramuscularly). Muamua e tatau ona siaki pe ua ulu le nila i le toto toto.

  • Faʻamasinoga faʻaaoga mea.
  • Auala e tuiina ai le inisalini

    Afai e te tuiina le inisalini i lalo o le paʻu i totonu o le manava (i le itu taumatau ma le agavale o le pute), ona vave faʻavave lea i le toto. Pe a tui i totonu o le ogavae - faʻagesegese ma le le atoatoa. O le tuiina i totonu o le papa poʻo le tauau, o le voluma ma le fua o le absorption e ave ai se nofoaga vavalalata.

    Suʻe nofoaga e tui ai (tauau, thivae, manava) e tatau ona faʻasolosolo e tusa ai ma se mamanu patino. Mo se faataitaiga, i le taeao - i totonu o le manava, o le aoauli - ile tauau, ma i le afiafi - i le ogavae. Po o le faia o inisiua uma lava i totonu o le manava.

    E fautuaina e taitaia le inisalini umi i le ogavae po o le tauau, ma inisalini puupuu ile manava. E le gata i lea, pe ae ulu atu i vailaau i le nofoaga e tasi i luga o le paʻu, o suiga e tupu i le gaʻo gaʻo, lea e faʻagesegeseina ai le faʻaleleia ma le aoga o le inisalini.

    Auala e teu ai insulin

    I le teuina lelei, o faʻamalosiga o le inisalini e faʻamaofiofia ai a latou meatotino seia oʻo i le faaiuga o le aso faʻamutaina ua faʻaalia i luga o le fagu. O le fagu e leʻi tatalaina e teu i se mea pogisa i le vevela o + 2-8 C, e sili i luga o le pusaaisa, ae leai se mea i le pusaaisa. Aua le faʻaaogaina le insulin tioanoaga!

    E oʻo lava i le leai o se pusaaisa, e mafai e le inisalini ona taofi ona meatotino, talu ai ona o le vevela o le vevela (+18 - 20 C) e le mafai ona leiloa lana galuega. Ma pe a maeʻa le aso, ae i totonu o se fagu avanoa, teuina le inisalini e oʻo atu i le 1 masina.

    I le isi itu, i le taimi o se malaga uumi i le taumafanafana i vaega o vevela vevela, e sili atu le teuina o inisalini i totonu o se vevela ma se avanoa lautele. E le gata i lea, o le fualaau faasaina e tatau ona faamafanafana i le 1-2 taimi i le aso ma le vai malulu. E mafai lava ona e afifiina le fagu vailaʻau faʻatasi ma se 'ie susū lea e masani ona susu ile vai.

    Aua nei tuua le insulin i tafatafa o radiators poʻo ogaumu. Ma sili atu, o le inisalini e le tatau ona teuina i totonu o le susulu o le la, talu ona faʻaititia e le tele o taimi lona gaioiga.

    O le insulin e manatu ua faaleagaina pe afai:

    1. ua malulu pe vevela,
    2. suia lona lanu (i lalo o le aafiaga o le susulu o le la, o le inisalini e avea o se tan)
    3. o le fofo na amata ona le mafiafia pe o se mea na tupu mai ai pe a fai o palake na aliali mai ile inisalini puupuu,
    4. pe a fai o le faʻaosoosoina o le faʻamalolo o le inisalini e le faia ai se faʻafefiloi faʻafefiloi ma filo (remains) i totonu.

    E tatau ona maitauina e na o puupuu, vave ma mulimuli ane insulin, faapea foi ma le fou, ose insulin glargin, e tatau ona manino.

    Long insulin: fualaau faasaina, fua faatatau, puleaina ma le teuina

    Ole inisalini o se fualaau mo le puipuia e faasaga i le maʻisuka, o le tui lea e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faʻateleina lona faʻaogaina e fulu (ate ma maso). O le inisalini umi e valaʻau ona o le umi o lana gaioiga e sili atu nai lo isi fesuiaiga o fualaau faasaina, ma e manaʻomia ai se faʻaitiitia o le pulega.

    Faatinoina o le insulin umi

    Faataitaiga o fualaau faasaina:

    • Lantus
    • Insulin Ultralente,
    • Iniseti Ultralong,
    • Iniseti Ultratard,
    • Levemir,
    • Levulin,
    • Humulin.

    Faʻaavanoa i le tulaga o suspensions poʻo vaifofo mo tui.

    O le inisalini umi umi e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faʻaleleia ai lona faʻamalosia e musele ma le ate, faʻavaveina ai le faʻaogaina o oloa gaosia, ma faʻaititia le fua faatatau o le gaosiose gaosia e le hepatocytes (faʻava o le ate).

    Afai o le numera o le inisalini ua faʻateleina le faʻatulagaga, o lona faʻaagaga e amata ile 4 itula pe a uma le tui.

    O le maualuga o le lelei e tatau ona faʻamoemoe pe a maeʻa le 8-20 itula (faʻalagolago i uiga patino o le tagata ma le aofaiga ole inisalini e tui). O le gaioiga o le inisalini i le tino e faʻaititia i le zero pe a mavae le 28 itula talu ona maeʻa le pulega.

    O faʻatulagaga mai nei taimi o ata e atagia mai ai maʻi faʻapitoa ma fafo o le tino o le tagata.

    O faʻatonuga faʻapitoa e mafai ai e le inisalini ona tumau mo sina taimi i le tino, lea e fesoasoani i le faʻagesegese ma le faʻafefe malie o le toto.

    Faailoga mo le faʻaaogaina o le insulin umi

    1. Le i ai o le maʻisuka ituaiga 1.
    2. Le i ai o le maʻisuka ituaiga 2.
    3. Imunity i vailaʻau tuʻufofoga e faʻaitiitia ai le kulukose plasma.
    4. Faʻaaoga o se togafitiga faʻapitoa.
    5. Faʻatonu.
    6. Tisipisi gasegase i fafine maʻitaga.

    Metotia o le talosaga

    O le aofaiga o le hormone e faʻatonuina e faʻatulaga e le fomaʻi taʻitoʻatasi mo tagata maʻi taʻitasi. E mafai ona e suʻeina le fualaau o oe lava pe a uma ona e talanoa i se fomaʻi ma faʻataʻitaʻi suʻesuʻega suʻesuʻe.

    O le luluina o le inisalini e faasaina. E naʻo le tatau ona taʻalo i alofilima aʻo leʻi tuiina. O lenei mea e fesoasoani i le fausia o se mea tutusa tutusa ma le faʻafefiloi tutusa o vailaʻau mai le vevela o lima.

    Faʻasaʻoga e noatia i le fesuiaiga mai le inisalini o meaola e mafua mai i tagata. Ua toe filifilia le fualaau. E le gata i lea, o le fesuiaiga mai le tasi ituaiga o inisalini i le isi e tatau ona o faatasi ma le vaavaaiga faafomaʻi ma le tele o le siakiina o le toto toto i le suka. Afai o le suiga na mafua ai le sili atu i le 100 iunite, o le maʻi e tatau ona lafo i se falemaʻi.

    O sauniuniga uma o inisalini e faʻapitoa ona faia, ma o isi tui mulimuli e tatau ona faia i se isi nofoaga. O le insulin e le mafai ona faʻafefiloi ma faʻafefe.

    Faʻasolo le insulin malosi

    Ina ia tumau le maualuga o le kulukose o le toto i fua masani i le aso atoa, e tatau ona faʻalauiloaina se fualaau o le inisalini, poʻo se fua faatatau autu. Basis o se insulin o le umi poʻo le umi le umi, lea ua fuafuaina e faatumauina ai le suka toto e aunoa ma le 'ai po o luga o se manava gaogao, e pei o se tagata soifua maloloina, pulefaʻatasia.

    Faatasi ai ma le masani ai o le galueaina o suauu pancreatic i tagata, 24-26 IU o le inisalini e gaosia i le aso. E tusa lea ma le 1 le iunite i le itula. O lona uiga o le aofaʻiga o le inisalini o le tulaga o le faʻavae poo le inisalini lautele e manaʻomia ona e ulufale i ai.

    Afai o togafitiga, fiaaai, popolega o lagona ma le faaletino fuafuaga ua fuafuaina, ona tatau lea ona faaluaina le maualuga o le insulin manaomia.

    Faitau foi Faʻafefea ona togafitia lelei le maʻisuka i le taimi muamua

    Suʻega insulin Test

    E mafai ona malamalama i le tutoatasi pe saʻo le filifilia o le faavae faavae. O le tiute lenei o maʻisuka uma, aua e oʻo lava i le tui o le inisalini e faʻamaonia e lau fomaʻi atonu e le saʻo mo lau mataupu faapitoa. O le mea lea, e pei ona latou fai mai, talitonuina, ae siakiina, aemaise pe afai e fetaui tonu ma lou soifua maloloina ma le manuia.

    Mo le suʻega, e manaʻomia ona e filifilia se aso patino, e sili atu ona o se aso e alu ese, talu ai e tatau ona e mataʻituina le kulūkose. O lea la, e faʻapefea ona e siaki pe o le saʻo saʻo o le inisalini ua faʻamalosia mo oe.

    1. Aua nei 'ai mo le 5 itula.
    2. O itula uma e te manaʻomia e fua ai le suka i se glucometer.
    3. I lenei taimi atoa, o le hypoglycemia poo le oso i le glucose o le 1.5 mmol / l e le tatau ona matauina.
    4. O le faʻaitiitia o le suka poʻo le faʻalauiloa e faʻaalia ai le manaʻoga e fetuunai le faavae o le inisalini.

    O sea ituaiga suʻega e tatau ona faia faʻaauau. Mo se faʻataʻitaʻiga, sa e siakiina lau maualuga o le insulin i le taeao, ae o le tulaga o le kulukose e suia i le aoauli po o le afiafi. O le mea lea, filifili se isi aso e siaki ai afiafi ma le afiafi o le inisalini.

    Na o oe e tatau ona e manatuaina: o le inisalini puupuu ole tui i le afiafi e le afaina ai le toto toto, e tatau ona faia le suʻega i le 6 itula i le maeʻa ona faʻatonuina (e tusa lava pe tuai i le po).

    Pulea mea

    E i ai foʻi mea e pule ai mo sauniuniga o le inisalini e tele taimi e faia ai poʻo le faʻatino. Afai e aliali mai pe a siaki le suka i nei "manatu" o le a faʻalautele pe faʻaititia, ona tatau ai lea ona faia le suʻega basal o loʻo faʻamatalaina i luga.

    Protafan NM, Humalin NPH, Insumal Bazal, Levemir. Mo nei fualaau oona, e tatau ona faia muamua le meaʻai pe a fai o le togafitiga e faia i le taeao. I lena tulaga, afai o le togafitiga e faia i le afiafi, ona tatau lea ona pulea i le taeao i luga o se manava gaogao. I mataupu uma e lua ma le lua, o le kulukose i luga o se manava gaogao e le tatau ona sili atu i le 6.5 mmol / L.

    Afai e te maitauina o loʻo i ai se faʻaititia po o le faateleina o le suka i luga o se manava gaogao, o lona uiga e le tatau ona e fetuunai le fualaau o le insulin oe lava! E tatau ona faia se suʻega autu. Ma na o le suia o le vailaau poʻo le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo lenei mea. O na oso i luga e ono tupu mai ona o se afaina o taeao o le taeao po o le sese o le inisalini o le afiafi.

    Faʻasalaga

    E tusa lava pe itiiti se faʻaopoopoga o le inisalini e le talafeagai ma manaoga o le tino e mafai ona oʻo atu ai i le hypoglycemia, lea e le maua ai le togafitiga faafomai talafeagai e ono oʻo atu ai i le oti o le maʻi poʻo le ogaoga o faʻafitauli.

    O le hypoglycemia e mafai ona oʻo atu ai i le faoa faamalosi, faʻalavelave faʻavaivaia, ma e oʻo lava i le vaʻaia. I le lumanaʻi, e tatau ona faʻataʻitaʻi le fomaʻi ma faʻamaonia meaai paleni ma toso tui o le insulin umi.

    O le fualaau oona Lantus o se tutusa o insulin. E maua i totonu o le fale suʻesuʻe mai le masini o se siama, E. coli. E ese mai i le tagata na o le i ai o ni molini se lua o le arginine ma le i ai o le asparagine ae le o le glycine.

    O Lantus, e pei lava o isi inisalini, ua faasaina e fefiloi ma isi ituaiga o inisalini ma, aemaise lava, e maualalo ai fualaau faasaina. O le faʻafefiloi o le a taʻitaʻia ai le tino ma le le lelei o le inisalini. O le itu pito sili ona matautia o le aʻafiaga o le fefiloi o le a avea ma mea e vaʻaia.

    Faitau foi: E mafai ona foʻia le maʻisuka ituaiga 2

    Talu ai o le inisalini Lantus o loʻo i ai tagata e puipuia ai le tino, o lona gaioiga ma le gasegase e le tino e sili atu le lelei nai lo mea e tutusa. Ae ui i lea, i le vaiaso muamua e sili atu le tau gauai atu i le tali a le tino i lenei ituaiga insulin, aemaise lava pe a uma le suiga mai se isi ituaiga.

    Lantus e faʻaaogaina e ala i tui tui. E le taliaina le pule malosi, talu ai o loʻo i ai se tulaga lamatia o le maʻi hypoglycemia.

    Talu ai ona o le inisalini e iai ni faʻasalaga mo le faʻaaogaina (laʻititi, le toe faʻaaogaina), e le mafai ona iloa ai aʻafiaga tonu i nei tapulaʻa, talu ai e leʻi faia ni suʻesuʻega.

    Mo le maʻitaga ma fafine tausi-susu, o le faʻaaogaina o le inisalini umi e mafai, ae i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi ma le faʻaaogaina o mea faʻalapotopotoga: meaʻai e maua ai le suka, meaai.

    Contraindications

    1. Hypoglycemia.
    2. Lagonaina o vaega o le vailaʻau.
    3. Tamaiti ei lalo o le 6 tausaga.
    4. Toto

    A maeʻa ona feutagai ma se fomaʻi, o nei faʻailoga e ono le faʻamaonia, ona o le lelei o le aafiaga e sili atu le maualuga nai lo le lamatiaga o faʻafitauli faigata. E naʻo le tatau ona fua saʻo le fua o le insulin o loʻo faʻatonu.

    Faatonuga faapitoa ma lapataiga

    E leʻi fuafuaina le inisalini e togafitia ai le ketoacidosis. O tino pepe Ketone e naʻo le tino e naʻo le puleaina o le inisalini puupuu.

    Mo le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini umi ma puupuu e faʻaaoga. O se umi faaumiumi e galue o se faavae, o lona uiga, e tumau pea le tele o le inisalini i totonu o le toto lea e tatau ona gaosia e le pancreas i se tulaga masani.

    O nofoaga eseese o tui e leai ni eseesega i le iuga mulimuli, o lona uiga, o le faʻateleina o le vailaau faʻasaina i totonu o le toto o le a tutusa i soo se tulaga. E na o le tatau lava ona suia nofoaga mo siakiina mulimuli ane.

    Pe a suia mai le umi i le insulin, e tatau ona i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi ma se glucometer, ona o le fua o le insulin o loʻo faʻatonutonuina o le a fetuutuunai ma o le a manaʻomia nisi faʻaopoopoga e faʻaitiitia ai le toto (papa, insulin).

    Ina ia puipuia le hypoglycemia i le po ma pe a maeʻa, ona fautuaina lea e faaitiitia le mamafa o le insulin umi ma faateleina le insulin ma meaai. E na o le fomaʻi e tatau ona fuafua le fualaau.

    O le fua ole umi o le insulin e suia pe a:

    • suiga o meaʻai
    • faatasi ai ma le faʻatupulaia o le tino,
    • faʻamaʻi pipisi
    • gaioiga
    • tauaveina se tamaititi
    • faʻamaʻi o le system endocrine,
    • afaina fatuga (aemaise lava le toilalo),
    • maʻisuka i tagata matutua (65 poʻo le sili atu),
    • faatasi ai ma le mamafa o le mamafa o le mamafa po o le mamafa o tupe,
    • inu ava malosi
    • isi mafuaaga e aʻafia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

    E taua foi le faʻaeteete mo i latou e maua le hemoglobin glycosylated i lalo ifo masani. I tagata faapena, o le hypoglycemia e mafai i le ao ma le po mo le leai o se mafuaaga.

    Auala e teu ai

    E manaʻomia lou suʻeina o se nofoaga e maua ai le vevela mai le + 2 ° C i le 8 ° C. E masani lava o nei laulau o le pusaaisa. E taua le taofia o le faʻamaʻiina o le inisalini, o lona uiga e le tatau ona e teuina uma inisiua ma le fagu i totonu o le pusaaisa.

    Taofi ese mai le aapa atu o tamaiti.

    I le taimi e tatala ai ma amata ona faʻaaoga, e le sili atu le maualuga o le malulu o le teuina i le +25 tikeri. E tatau ona manatuaina o le ola o le insulin i le maea ai o le tatalaina e 4 vaiaso.

    I le aso e muta ai le aoga, o le faʻaaogaina o le vailaʻau faʻasaina ua faasaina.

    E mafai ona e faʻatau ile inisalini lautele i se fale talavai ma e naʻo le fomaʻi ole togafitiga.

    E mafai ona tui malosi ile inisalini i le maʻisuka?

    E pei ona e iloa, o le galuega o le insulin o le tulafono faatonutonu maualuga o le kulukose toto, aemaise lava pe a tulaʻi pe a uma ona 'ai. I se tagata soifua maloloina, o le pancreas e maua mai ai le inisalini, ma le filemu, e faalagolago i le maualuga ma le fua o le faateleina i le kulukose, i ni vaega laiti ma mo ni itula e ulufale ai i le toto.

    Faʻafoega faʻapitoa Inisalini faʻamaonia, saogalemu ma lelei le faʻaaogaina o le gaioiga o se pancreas ua maeʻa. Faatasi ai ma lenei ituaiga iniseti, o le inisalini e faasolosolosolosolo malie lava ma e toetoe lava o le sosolo i totonu o le toto mai le tino. O le faʻaaogaina o le inisalini o loʻo faʻamauina e le vailaʻau o le lalolagi e sili ona lelei.

    At pule faʻafefe inisalini-o le faʻaitiitia o le aʻafiaga e tupu vave, o le fualaau faasaina e vave oʻo atu i le toto. O le iʻuga, o le maualuga o le inisalini i totonu o le tino e tupu, o le maualuga o le suka e pa'ū, e maualuga maualuga le maualuga o le hypoglycemia ma le leai o se malamalama.

    O le mafuaaga lenei pule faʻafefe Inisalini e naʻo totonu o le falemaʻi e mafai ai, ma faʻaulu, ma lalo o le vaavaaiga sili a lau fomaʻi. O faʻatulagaga faapena e faia ma le ketoacidosis faʻamuamua.

    Ona o le tele maualuga tulaga lamatia o le tulai mai o le hypoglycemia, faapea foi ma se lamatiaga faaopoopo o siama (ona o tulaga le mama), ua matuai faasaina lava le faia o le inisalini i se tulaga tuusao. O le ala lenei i le faʻalavelave. E uiga i soʻo se taimi faʻaalu ma tupe (mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻatauina o se pusa insulin) e leai se fesili.

    I le maualuga maualuga o le suka, e mafai ona e filifili i totonu ole numera o inisalini puupuu, faʻaaoga le mea e taʻua o le correction factor. A faʻaaogaina le pamu, e mafai foi ona e faaopoopoina sina insulin ma se gaioiga puupuu.

    E taua fetuunai inumaga o le inisalini e faʻatatau i meaʻai, gaioiga faaletino, uiga taʻitasi o le tino i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. Ma e le tatau ona e faʻataʻitaʻi, ma faanatinati e faʻaitiitia le kulukose i le vave e mafai ai.

    Tuua Lau Faamatalaga