Oseoarthropathy o le Maʻisuka

O le gasegase o le maʻisuka o se togafiti o ponaivi ma sooga faʻatasi ma o latou maʻi o le degenerative-dystrophic, o se faʻalavelave matuia o le maʻisuka. Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, faʻagasolo taimi masani e faʻaogaina ai, o le sooga ua leaga ma faʻaumatia. E mafai e tagata matutua ma tagata talavou ona maʻi.

Arthropathy e atiaʻe pe a ma le 6 tausaga talu ona maua le maʻisuka. Ae maise lava pe afai e leʻi faia ni togafitiga faʻale-tino masani pe leai foi se togafitiga. Ma o aʻafiaga umi o le maʻisuka e sili ona eseese ma leai se faʻalavelave nai lo le maʻisuka lava ia. Mo se faʻataʻitaʻiga, e faaopoopo atu i le oona, polyneuropathy, angiopathy, encephalopathy, retinopathy o le maʻisuka, nephropathy o le maʻisuka, ma le maʻi o le maʻisuka e masani ona tupu.

O le faʻaleagaina o gaioiga o le maʻi o le maʻisuka e le tutusa, ae o nisi sooga e aafia i nisi taimi.

Faailoga ma mafuaʻaga

O faʻamaoniga e faʻaalia i le tiga ma le le toʻa i totonu o sooga, aemaise lava i tulivae ma tapuvae. E faigata mo le tagata gasegase ona gaoioi solo, malosi i sooga.

O le faʻamaʻi e tele lava ina faigata tele. O le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ai na uiga. E tusa lava pe laʻitiiti, i le iai o le maʻisuka malosi, e mafai e se tagata ona faʻavaivaia, ma ua le toe mafai ona galue.

O mafuaʻaga autu o le maʻi o le maʻisuka o le faʻamaʻi o le maʻisuka ma le faʻaitiitia i le tino o le suauu calcium, polyneuropathy.

O muamua sooga e aafia muamua:

  • metatarsophalangeal
  • tulivae
  • tapuvae
  • i luga o le taimi - hipoa.

O lenei laasaga e faʻaalia foi i suiga matuia i le tino, o le mea lea, e le gata o se fomai tipitipi, ae o se endocrinologist foi e taua tele i le togafitiga.

O le mea moni o le tulivae, tapuvae ma metatarsophalangeals o loʻo aʻafia i le mea muamua e fesoʻotai ma le avega silisili i luga ia i latou, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a savali.

O faʻafitauli o le maʻi atonu e faapenei:

  • malosi
  • faatapulaaina o le tele o gaoioiga,
  • fulafula, fulafula, aemaise i le afiafi,
  • tiga i le palpation,
  • se siʻitia laʻititi i le vevela i le lotoifale

I le taimi o le leitiola, o le osteophytes maualuluga ma le osteosclerosis subchondral e mafai ona toe faʻaalia i maʻi.

E 4 laasaga o le maʻi o le maʻisuka, e taʻitasi e faʻaalia e uiga tutusa.

  • Vaega 1 - Aute. E i ai se laʻititi itiiti pe fulafula o vae, o nisi taimi o le mumu o le paʻu. Paʻu i le palpation ma ao faagasolo gaoioiga e le o iai. I le taimi o le suʻesuʻega i metotia x-ray, e mafai ona iloa muamua faailoga o le osteoporosis.
  • Vaega 2 - Supacute. Le filo ma le fulafula, ma o le umi o le savali, ua i ai le tiga. Crunch e faʻalogoina i nisi taimi i sooga. I le suʻesuʻega - o le faʻaalia o suiga i le faʻavasegaina o vae ma le amataga o le faʻavaeina o ponaivi.
  • Laasaga lona tolu - Taimi. O suiga faʻaleagaga i le puʻu e tupu. O le gaoioi o le sooga ua paʻu ua leiloloa. O le tiga e mafai ona tumau, e le gata aʻo savali, ae ia malolo foi.
  • 4th stage - Faʻamaumauga. O le tutoatasi e le mafai. E i ai ni tiga matuitui i sina mea itiiti e taumafai ai e tu i luga pe nofo i lalo. Faʻagasolo faʻafuasei o le maʻisuka vae. I le taimi o le suʻesuʻega, o le faʻaleagaina o le ponaivi.

Faʻatasi ma faʻamaoniga autu, ei ai foʻi urogenital faʻamaoniga o le maʻi: o le tiga i le pito i lalo, o le gasegase, gasegase o le manava i le va o le fafine, ma o le tane o loʻo i ai se foliga tele o le prostatitis, o le gaogao o le galuega.

Faʻaiʻuga

Mei eseese. O le mea lea, ona o le faaitiitia o le tele o le gaioiga ma le lagona, e tele gaioiga e mafai. E masani lava o mea nei e faʻavaivai ai ma faʻapalapalaina, micronaddies o ligaments, faʻaleagaga i fiva musika.

O le osteoporosis o loʻo taʻitaʻia i le mea moni o faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu ae le o le osiga o ponaivi. O le faʻamalosi o le taimi i se nofoa poʻo se tulaga pepelo e faʻalavelaveina ai le toto i le cardiovascular system, lea e oʻo atu ai i nisi faʻafitauli: oso i le toto, paʻu o le fatu, ulu o le ulu, faʻalauteleina le toto, gaʻo le malosi o le tino, ma le atinaʻe o le polyneuropathy.

Faʻailoga

O le faʻamautinoaga e faʻavae i luga o se iloiloga auiliili o le ata atoa o le falemai. O le fomaʻi e aoina le talafaasolopito atoa o le tagata maʻi, faia se suʻesuʻega i le falemaʻi, tofia ni faʻatalatalanoaga ma ni tagata tomai faʻapitoa faapitoa e iloa ai le mafai gafatia o le cardiovascular, endocrine, faʻaoga ma le ponaivi o le tino.

Faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma mea faigaluega, e aofia ai:

  1. X-ray o mea na aʻafia ai i le tele o faʻasologa (o le maualuga o le mea e le mafaamatalaina i le ponaivi ma le maualuga o le mea e tasi e faʻaalia).
  2. CT ma MRI o sooga ua afaina (le tikeri o le faaleagaina o le ponaivi o le tino, o suiga eseese i masini mumu ua fuafuaina).
  3. O se metotia faʻapitoa e mafai ai e oe ona sili atu le saʻo le fuafuaina o le fausaga o le ponaivi o mea - Scintigraphy.
  4. Suʻega o le toto (fuafua le maualuga o leukocytes ma le ESR).
  5. Suʻega o le toto (biochemistry) (e fuafua ai faailoga o le mumū).
  6. USDG o arteries (filifiliga).
  7. Faʻamatalaga faʻailoga.
  8. Suʻe toto mo le suka.

I tulaga faigata, e faia ai i nisi o taimi ni biopsy ivi. O lenei metotia faʻataʻitaʻiga e taua foʻi mo le faʻamaonia o le siama.

Maʻisuka Arthropathy Treatment

Talu ai o le gasegase o le maʻisuka e foliga mai o se faʻalavelave o le maʻisuka ituaiga 2, o le togafitiga autu e tatau ona taulai i le faasaʻoina o le maʻi maualalo. Mo lenei mea, ua faatonuina e le fomai ni fualaau faapitoa e faasaʻo ai le suka o le toto. O nisi taimi, i tulaga ogaoga, e manaʻomia le togafitiga o le inisalini.

E fautuaina foi mo togafitiga:

  1. O se faʻalavelave o vitamini ma minerale (B vitamin vitamin e taua tele, o loʻo aʻafia i le toe faʻaleleia ma le faʻamautuina o le setete o namu).
  2. Neurotrophic fualaau faasaina.
  3. Cholinterase Inhibitors
  4. Taliaina o le lipoic acid.
  5. Le faʻaaogaina o fualaau oona (totonu i foliga o capsules ma fafo atu i foliga o suauʻu / gels).
  6. Biophosphonates.
  7. O fualaau e le faʻamalosi ai le faʻamalama (i le ituaiga o laupepa poʻo le injections i mataupu ogaoga).
  8. Anabolic steroids (toe faʻafoʻi le tino o le tino).
  9. Fomaʻi togafitiga (faʻataʻitaʻiga, magnetotherapy poo electrophoresis ma se vailaʻau faʻapitoa).
  10. Faʻavasegaina o le tino (i vaega muamua o le faʻamaʻi).

Faatasi ai ma le atinaʻeina o gaioiga faʻafefe, o loʻo faʻamaonia ai sui sooupu.

I taimi mulimuli ane o le maʻi o le maʻisuka, o le togafitiga faʻapitoa e faʻaalia.

Fofo faʻapitoa

E faʻaaogaina e faʻaopopo i le togafitiga autu ma a maeʻa feutagaiga ma le fomaʻi.

Laʻau mimiti i laʻau o le lilac, blueberry, currant, marigold ma fomomile fugalaau, o faʻamatalaga mai le tiliva ua filifilia fou e aoga.

E mafai ona e faia le compressiga o loʻo i lalo: ave i le vaega tutusa linden leaves, nettles ma calendula. Fufulu pe kuka lelei, faʻafefiloi, faaopoopo le 1 tsp. olive suauʻu ma le tele o le suauʻu kapeta. E faʻafefiloi le faʻafefiloi i sooga faʻamaʻi mo le afa itula 2 taimi i le aso. O le mea lea, ua faʻamaluluina le mumu, ua faʻaitiitia le tiga, vavave ma manua i le faʻamalolo o le paʻu.

O le vave togafitiga faʻapitoa e vave ona aumaia se taunuuga lelei ma le faʻaumatiaina o faʻafitauli. Faiga lautele o le arthropathy o le maʻisuka e mafua ai le le atoatoa.

Pe aoga le itulau? Faasoa atu i lau upega tafaʻilagi faʻafefefefeloaʻi

E faapefea ona matautia lenei mea?

E pei ona taʻua muamua, ole maʻi osteoarthropathy o se maʻi ogaoga, o lona uiga e matautia. O lenei maʻi e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina lelei o le ponaivi ua afaina poʻo le sooga faʻatasi, faapea foi ma mafuaʻaga o manuaga tumau o le masculoskeletal system, ulia i luga o le maʻi mama ma le mumu, faʻapupulaina i faamaʻi tutoʻatasi:

  • Osteomyelitis - le gaʻo o le gaʻo.
  • Erysipelas - faʻamaʻi pipisi o le paʻu ma mucous membranes.
  • Filokona - o le mumusu o le tino o le tino, ma salalau solo i le tino atoa.
  • Gangrene - necrosis.

Soʻo se tasi o faʻafitauli o loʻo i luga e le gata ina oʻo atu ai i le leiloa o se vae poʻo se sooga, ae o latou foi e oti ma o le a iai ni faafitauli ogaoga i tua.

Symptomatology

Faailoga o le osteoarthropathy o le maʻisuka e faʻalagolago i le tulaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

FaasoaO loʻo aʻafia le eria ua afaina, vave ona iloa le osteoporosis, ae leai se tiga.
SubacuteUa faateleina le fulafula ma ua salalau atu, ua faalogoina se paʻu i le sooga ma le faaitiitia o le agai i luma. E lagona le tiga, ma o suiga muamua i le faasoasoaina o ponaivi o loo vaaia i le x-ray.
TaimiI luga o le fesuiaiga i le taimi masani, suiga e le mafai ona suia i le skeleton atiina ae, gaogao soofaatasi, o ponaivi o le a matua vaivai lava ma ua le toe mafai ona lagolagosua. O le tiga ua maeʻa, e oo lava i le malologa.
FaigataO loʻo maua mai le maʻi suka, o le maʻi o le maʻisuka, o le tiga matuia e lagonaina i le taimi o le gaioiga o vae ua aʻafia, o le faʻaleagaga o le ponaivi o loʻo manino lava ona iloa i le x-ray.

O le fa lona fa e le mafai ona faʻaaogaina ma e oʻo atu ai i le le atoatoa ona o le leai o se gafatia e alu ese ai.

Puipuiga

Ina ia aloese mai le atinaʻe o le maʻisuka osteoarthropathy, o maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻaeteete mataʻituina le suka ma mafua ai ona faatuai le polyneuropathy i le umi e mafai ai pe togafitia i le amataga, e aunoa ma le faatali mo ni faafitauli ogaoga.

Vaitaimi suʻesuʻega i le podolog, faʻamalosi faʻamalosi faʻamalosi ma aloese mai taʻaloga taʻavale e ono afaina ai manuʻa, aemaise lava faʻalavelave.

Taunuʻuga ma Faʻafitauli

Faʻamatalaga vave, o le faʻamalologa atoatoa e mafai ona faia e aunoa ma ni aʻafiaga leaga, ae ui i lea, i le matua, e manaʻomia tele le taimi e toe faʻaleleia ai, talu ai o le ponaivi o le tino e sili atu ona leaga.

I le taimi mulimuli, o le maʻisuka osteoarthropathy e le togafitia. I lenei tulaga, na o le pau lava le mea e mafai ona faia o le taofi lea o le faʻaumatia o le ponaivi ma le fusi o loʻo siomia ai.

I le mea pito sili ona faanoanoa, o le osteoarthropathy e mafai ona aveesea uma se sooga poʻo se faʻafitauli tiga, ma o le ponaivi o le ponaivi e mafai ona faʻaosoosoina ai se tasi o faʻamaʻi matautia na mafua ona o lona salalau atu i masini mumu ma gaʻo o le ponaivi, sosoo ai ma le oti.

Localization o leona

I le tele o mataupu, o le OAP e aafia ai ponaivi ma sooga o vae. I le 1991, na faʻatulagaina se faʻavasegaina o le OAP e faʻalagolago i le faʻatinoina o le faagasologa. I le 20-25% o tagata gasegase, OAI e aʻafia ai uma vae e lua, ae le masani ona tutusa. E i ai tulaga o le OAP ma le faʻaleagaina o isi sooga: o le tuli ma le tulilima.

Ata 1

Oioio, pathogenesis ma le natura masani o le OAP

Osteoarthropathy o le faʻaogaina o le gau o le ponaivi, e le pei o ituaiga o osteoporosis, e faʻapitoa i le lotoifale. O le mafuaʻaga o lenei ponaivi o le solia lea o le innervation o pito i lalo ona o le neuropathy o le maʻisuka.

Mo se taimi umi, o le atinaʻeina o le OAP na mafua mai i le tulaga o neurotraumatic ma neurovascular. E tusa ai ma le mea muamua, o le afi ma le faʻapitoa (e ala i le leiloloa o mafaufauga faʻapitoa) ituaiga o neuropathy e mafua ai le faaleagaina o meaola o le vae. O le taunuʻuga o se avega faʻaleagaina i luga o soʻovaevae o le vae pe a savali, e taʻitaʻiina ai sina taimi e faʻaumatia ai. O le isi talitonuga e faavae i luga o le siakiina o faailoga o le toto totoʻa e sosolo i totonu o le moega lapopoʻa o le ponaivi i totonu o le OAP, ma o lea na maua ai se faaiuga e uiga i le matafaioi autu o le faʻaleleia atili o le toto i le ponaivi o mea i le atinaʻe o le osteopenia i le lotoifale. I le 1989, na fautua mai e saienitisi faapea o le manua faifaipea o le vae ma le faateleina o le tafe toto i le ponaivi o mea e taua i le atinaeina o le OAI. O le mea lea, o nei faiga uma e lua o loʻo atagia mai i le aʻoaʻoga faʻapitoa.

Ua iloa e le o le OAP e tupuga i tagata gasegase i le toto le mama i pito i lalo. E mafua ona o ituaiga o siama ma le neuroischemic o le maʻi o le maʻisuka vaevaega, o le faʻalavelave faʻaleagaina o le toto i le ponaivi o mea e le mafai.

E ui i le mea moni o le atinaʻeina o le OAP i le neuropathy o le maʻisuka ua lauiloa, e toetoe lava a le mafai ona vaʻai i le atinaʻeina o le OAP, talu ai e le tupu lenei faʻalavelave i tagata gasegase, e oʻo lava i le neuropathy matuia. I lenei itu, na fautuaina ai e le o mafua mai le OAP i soo se ituaiga, ae na o le mautinoa lava o "mea laiti" o le neuropathy. I le 1992, na faʻataunuʻuina ai e le au suʻesuʻe a Peretania se tuʻupuʻu (mulimuli ane faʻamautu i le tele o galuega) o se maʻi faapitoa o le neuropathy o le maʻisuka ma le faʻaleagaina muamua o fiva o le myelin ma le saogalemu o le bezmyelinovy ​​e oʻo atu ai i le OAA, lea e mafua ai le solia o le microvascular tone, lea e mafua ai le faateleina o le toto i le ponaivi.

O nei mea e le faʻaleagaina e avea o se mea e manaʻomia muamua, o se ituaiga o talaaga mo le faʻaaliga o le OAP - osteoporosis o vaega vavalalata o pito pito i lalo, lea e faʻaitiitia ai le ivi i le faʻaleagaina o aʻafiaga. I lenei tulaga, o se mea e faʻaosoina ai (laʻititi lava le tiga pe a savali pe taoto i le vae) e oʻo atu ai i le faaleagaina o le ponaivi poʻo le faateleina o le toto i totonu, faʻafouina o le osteoclasts ma le "triggers" le faʻavave ma le le faʻasaina o le osteolysis, i le leai o togafitiga e oʻo atu ai i le faʻaumatia o le skeleton o le vae.

A maeʻa le faʻaaliga o le OAP, o le faagasologa e faʻafa ona fa.

Ata 2

O le vaega muamua (aute) o loʻo faamatalaina i le footma, o le hyperemia malu ma le hyperthermia i le lotoifale. Paʻu ma le fiva e le faʻamaonia. E le mafai e le leitiola ona faʻaalia suiga fesuisuiai (i le taimi lenei ua na o na-fractures e naʻo le tino), o le osteoporosis o ponaivi vae ua iloa.

Ata 3

Le lua (subacute): vaevaega o le ponaivi ma le amataga o le faʻaleagaina o le vae. I tulaga masani, faʻamafolaina o le fao o vae i luga o le itu ua aʻafia. E faaitiitia le siama ma le mumu i lenei laasaga. Ole vaeluagalemu o le faʻaogaina o le ponaivi.

Ata 4
Ata 5a.

Tolu (faʻasolosolo): faʻalavelave matuia o le vae, o le i ai o ni faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le faʻaleagaina. O le ituaiga faʻafitauli e faʻalagolago i le nofoaga o le liona. I tulaga masani, o le avega i luga o le vae ao savali e taʻitaʻia ai i le faʻaleagaina o le ituaiga "pepa pepa" poʻo le "fusi". E tuʻuina atu lenei mea faʻatasi ai ma le vailaʻau elemene o le pito i totonu o le vae i totonu o le vaipanoa vaʻavaʻa, faʻasolosolo faʻamaʻi o tamatamailima. Radioio - vaevaega o le ponaivi, faʻasologa ogaoga o le skeletal, periosteal ma talafaʻasolopito. O le gaioiga o le skeleton o le vae e matua afaina, i tulaga ogaoga, e mafai ona faatusatusa le vae i se "ato o ponaivi."

Ata 5b.

Fa fa (tulaga o faʻalavelave): o le mamafa o vaega taʻitasi o le vae pa'ū e taʻitaʻia ai le fausiaina o faaletonu o le tino, faatasi ai ma a latou siama, o le tupu o le phlegmon foot, osteomyelitis, gangrene.

OAP togafitiga

I le vaega laititi, o le sini o togafitiga o le taofi lea o faiga o le osteolysis, e puipuia ai fomaʻi faʻaleaga pe faʻamalosia ai.

O le mea sili ona masani ai sese o le puleaina o vailaʻau faʻasaina. O nei fualaau oona e leʻo faʻaalia mo ituaiga uma o le maʻisuka vae syndrome (na o le siama ma le neuroischemic), ae i le tulaga o le OAP e mafai ona latou faateleina le tele o le toto i le ponaivi.

O le faavae mo le togafitiga o le tiga ogaoga o le tiga o le faamaeaina atoa lea o le vaevaega seia oo i le leiloloa o faailoga o le mumu (edema, hyperthermia i le lotoifale). O le faʻaleleia o le lauʻeleʻele e faʻamautinoa ai le faʻamalosia o vaega o ponaivi ma e sili atu le taua nai lo togafitiga faʻatau. Afai e le faʻaaogaina le laulauina, o le faʻaaogaina o ponaivi o ponaivi ma le atinaʻeina o le faasologa alualu i luma o le vae, o loʻo faʻaalia i le Fig. 2-5. I aso muamua ma vaiaso o le faʻamaʻi, o le moe malosi e momoe ai ua faʻaalia. I le lumanaʻi, o le savali e mafai, ae naʻo le faia faapitoa o le vaʻaia lea e faʻaaogaina ai se vaega taua o le avega mai le vae i le vae pito i lalo. E leʻi mafai ona faʻaaogaina se taimi e faʻaaogaina ai le selu, e ese mai i le faʻasologa i le tulaga masani (faʻatau atu le sauniuni) ma faʻaitiitia le faʻamautuina o le lima.

A uma ona faia le faaiuga o le edema (e masani lava pe a mavae le 4 masina), e faasolosolo malie lava le tuulafoaia o le togi, ma faatagaina le tagata gasegase e savali taitoatasi i seevae solo.

O le metotia masani o le lafoaia o vaega i le taimi o le OAP i le tele o atunuu ese, aemaise lava i gagana Peretania (Amerika, Peretania Tele, Ausetalia, ma isi), o le faʻaaogaina o laei o mea faʻapitoa e tutusa ma meatotino i le gypsum (Total Control Cast). Ae tusa lava pe i ai le aufaigaluega maualuluga e faia lenei faiga, o le metotia e mafua mai i le atinaʻeina o paʻu o le paʻu (moe) i lalo o se ofu e le faʻamalosia i le 10% o mataupu.

I le gasologa o le OAP, o fualaau e faʻaaogaina e afaina ai le gaʻo o le ponaivi.

O le lipophonates ma le calcisini e taofia ai le faagasologa o le toe i ai o le ponaivi.

O le aano o le bisphosphonate o le augatupulaga muamua (etidronate) e lauiloa mo lona tau taugofie. 15-25 ml o le vaifofo ua saunia saunia i luga o se manava gaogao i vasega le tumau (mo se faataitaiga, 10 aso muamua o masina taitasi), talu ai o lona faʻaauau pea e mafua ai le lamatia o le osteomalacia. Folasoni Modern - fosamax (alendronate) ma isi - ua faʻaaogaina i se faʻaauau pea ma sili atu le aoga. Ole fua ole fosamax e 10.0 mg (tasi le papa) i luga o se manava leʻo i aso uma. O loʻo i ai lipoti o le faʻaleagaina o le puleaina o le osipophos bisphosphonates (clodronate) i maʻi ma le OA.

Calcitonin (myakalcic) e faʻaaogaina i lalo ifo poo le intramuscularly i le 100 IU i le aso (e masani lava 1-2 vaiaso), ona avea lea o le aerosol i le 200 IU i aso uma.

Faʻasusu le mea e faʻamalosia e ala i gaioiolosi vitamin D metabolites3 (alpha D3-Teva et al.) Ma le anabolic steroids.

Alpha D3-E faʻaaogaina i le 0.5-1 mcg / aso (2-4 capsules) pe a uma taumafa. Alpha D3-Eva fesoasoani e faʻaleleia le faʻaleleia o le calcium i totonu o le inumaga ma le faʻafouina o gaioiga o le toe faaleleia o ponaivi, o loʻo i ai le malosi e faʻaitiitia ai le maualuga o le parathyroid hormone, faʻaleleia atili le faʻasologa o le neuromuscular, e faʻaitiitia ai le faʻaalia o le myopathy. Faʻasologa taimi umi Alpha D3- Teva e fesoasoani e faʻaitiitia le tiga, faʻatupulaia le malosi o le musika, faʻamaopoopoina gaoioiga, faʻaitiitia le lamatia o le pau ma ponaivi ponaivi. Le tele o taimi e faʻaleagaina ai le gaioiga i le taimi o togafitiga umi umi Alpha D3-O loʻo tumau pea le maualuga ovava.

Anabolic steroids (retabolil, nerobol) ua faatonuina e avea o se iniseti tasi i le vaiaso mo 3-4 vaiaso.

O tapenaga o le kalaku e le faʻaaogaina ai se faʻavae tutoatasi i le ponaivi o le ponaivi, talu ai o le aofia ai o le calcium i le tuufaatasiga o le ponaivi o mea e faʻatonutonuina e hormones tutusa. O nei fualaau oona e faʻaaogaina e avea ma fesoasoani e faamautinoa ai le lelei o le tino i le togafitiga o le gaʻo o le tino (lea e tatau ona 1000-1500 mg / aso, ia mafaufau i meaʻai uma). O le maualuga o le bioavailability e maua e le lactate ma le calcium carbonate. O vaega o le calcium-sandoz malosi, vitrum-calcium ma le calcium-D sauniuniga3-Faamalieina, lea e mafai ona faʻamaonia se tasi laulau i le aso (pe a ma le 500 mg o le elemene calcium). O le faʻamaʻi mulimuli o nei vailaʻau o loʻo aofia ai foi le vailaʻau D3, ae i le puipuia o tui, o le mea lea, o lenei meafaigaluega e tatau ona mafaufauina o se punavai o le calcium. O sauniuniga o le kalama e ave i le aoauli, talu ai o le taimi lea e tupu ai le maualuga o le faʻaaogaina. O le kulukoni (calcium gluconate) (papa o le 100 mg) e le taugata, ae e ese mai i le maualalo o le bioavailability, o le mafuaʻaga lea o le fua ole aso o fualaau oona e 10 papa.

Calcitonin ma bisphosphonates e ono mafua ai le hypocalcemia, vitamini D3 ma le sauniuniga o le calcium - faʻalautele le maualuga o le konisini i totonu o le toto. O le mea lea, e tatau ona fuafua le maualuga o le calcium ua uma ona faʻaaogaina aʻo leʻi togafitiga ma masina taʻitasi e faasaga i lona talaaga (i totonu o falesuesue faʻaonapo nei, o lenei faailoga o loʻo faʻamoemoeina ile toto toto). E masani lava o se tuufaatasiga o se tasi o inhibitors resorption, vitamin D, e faʻaaoga.3 ma le sauniuni o le calcium. E fuafua i le maualuga o le calcium ionised, o fua o nisi fualaau faasaina e faateleina pe faʻaitiitia. O le umi ole togafitiga e 4-6 masina.

Auxiliary agents (NSAIDs, fusi faʻasolosolo o vae, o nisi taimi o togafitiga) e faʻaaogaina e faʻamalo ai le edema.

O le togafitiga X-ray o mea na aʻafia ai e faʻatagaina ai oe e vave taofia le mumū. Ae ui i lea, e tusa ai ma le tele o suʻesuʻega e faʻatulaga i le placebo, o le mea moni o le faʻaleleia o le faʻasologaina o le vasega o le OAP ina ua maeʻa ona faʻamaonia le x-ray. O le mea lea, e tatau ona faʻaaogaina le x-ray faʻataʻitaʻiga na o le tuufaatasiga ma le laulauina lelei o le lima.

O le taunuuga aupito sili ona lelei o togafitiga na amataina i totonu o le vaega laititi o le puipuia lea o gau poʻo le faʻamalosia o vaega. O taunuuga o togafitiga e faatagaina ai i matou e faamasino suiga i le falemai ma le pulea o le leitio pe a uma le 4-6 masina mai le faʻaaliga o le maʻi.

I le maea ai o le faʻaititia o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, o loʻo iai pea se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le OAP (i le tutusa poʻo isi vaega). I le faʻaopoopoga i fuataga lautele (silasila i lalo), e fautuaina e fai ni seevae faʻamalosi e faʻaitiitia ai le avega i luga o sooga o vae (faʻavae autu) pe a savali.

I le tulaga o le faagasologa i le taimi lona lua poʻo le tolu, o le sini autu o togafitiga o le puipuia lea o faʻafitauli o le OAP. I le i ai o faʻataʻotoga o le vae, o seevae faʻapitoa poʻo faʻamalosi ma se fesoasoani i totonu e toe faia ai le foliga le lelei o le vae e tatau. O se kulupu mausali ma se laupepa e taua-o se vaega pito i luma - e taofia ai le toe suia o vaega o ponaivi pe a savali. O le faʻaauau pea ona iai ni seevae faʻasolosolo maualuga e puipuia ai le atinaʻeina o maʻi pipisi i nofoaga maualuga maualuga. Taumafai e faʻasalaga faʻasalaga o faʻaleagaga i le OAI (fesoasoani lagolago, ma isi mea) e leai se aogā ma faʻalavelaveina i le faʻavavevaveina o atinaʻe.

Metotia o le faʻavasegaina o le skeleton o vae i le OAP

O nisi o auala o togafitiga ua uma ona fuafuaina e fuafua i le faasaʻoina o le pala i le taimi o le OAA (arthrodesis, o le laugatasia o le ponaivi e fausia ai le faateleina o le mamafa i luga o le eleele ma taitai atu ai i le faia o se maʻi e le o faamalolo), ae i Rusia e itiiti lava le poto masani i le faaaogaina. O se tulaga le mautonu mo le faʻaaogaina o nei metotia o le atoaga lea o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino ma le osteolysis (talu ai ona o se isi togafitiga faʻapitoa e mafai ona fesoasoani i foliga o fofo fou o le faʻafanoga). Masalo, o togafitiga ma fualaau faasaina e faamalosia ai le ponaivi o mea e maua ai tulaga sili ona lelei mo le taotoga. Ae ui i lea, o le tuʻuina atu o faʻamatalaga mo togafitiga faʻapitoa ma lona saogalemu i tagata gasegase ma le OA o loʻo tumau pea le finauga. O le tele o taimi, o se faʻamatalaga mo togafitiga faapena o se faʻalavelave matuia o le vae, e le mafai ai ona maua ni seevae faʻasolo lelei. I soʻo se tulaga, pe a uma le taotoga, e tatau ona faʻamautinoa se faʻatagaga atoa mo le 3-masina o le vaega na aʻafia (moe mo le malologa, e pei ona taua i lalo - Total Contact Cast poʻo lona tutusa).

Le faiga o le atinaʻe ma mafuaʻaga o le maʻi

Osteoarthropathy (OAP) o le faʻaumatia o ponaivi ma sooga o se aʻafiaga e mafua mai i tua o le maʻisuka vae. O faʻasologa masani e masani ona feagai ma tagata poto faapitoa: fomaʻi, fomai tipitipi, endocrinologists. E faigata le vavaeeseina o se tagata maʻi mai se fuainumera tele o le maʻisuka i le tulaga lamatia, o lona uiga o le maʻi e seasea maua i se taimi tatau.

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le faamai o le maʻisuka neuropathy.

O le faʻaaogaina lea o gataʻaga o le nerve lautele faʻatasi ma le solia o le microcirculation. O maualuga maualuga o le suka e aʻafia ai le aʻafia o nasu ma faʻaumatia le puipui lapisi, lea e mafua ai le solia o le fausaga, malosi ma galuega o le ponaivi. Faatasi ai ma se faaitiitia o le metabolism ma le lagona lelei, o le a amataina ai se faagasologa o mea faataumaoi i totonu o ponaivi.

O le faʻamaʻaloga o le paalē, o le faʻaleagaina o le tino ma e oʻo lava i le vavaevae o le tapuvae e mafai ona faʻaosooso ai le maʻi. O se mea laititi po o le pala i totonu o le paʻu e liua i se ulupo e faigata ona faʻamalolo. O le faʻasolosolo faʻamaʻi e salalau solo i vailaʻau vaʻaiga o loʻo vaʻaia, ona aofia ai lea o ponaivi i le gaioiga.

Faailoga ma faailoga o le osteoarthropathy

O le vae o le Carcot e masani lava ona atiina ae i tagata maʻisuka oe na gasegase mo le silia ma le 10 tausaga. O i latou ia o loʻo iai faʻamaʻi pipisi o togafitiga o mamanu muamua ma le lua. I le gasologa o taimi, e maua ai e nei tagata gasegase ni faʻafitauli o le neuropathic. Latou te taʻitaʻia faʻalavelave faʻafuaseʻi o ponaivi o vae, faʻateleina le pala, e oʻo lava i nai avega laiti. O le faateleina o le tafe toto e aveesea ai le calcium mai ponaivi, ma faateleina ai le tulaga. O le faʻaalia o maʻi pipili e fesoʻotaʻi ma le neuropathy.

O le togafitiga faʻaleagaina e masani ona afaina ai ponaivi o le tao ma le phalanx o uluaʻi tamatamaivae e lua. O isi tamatamailima, aemaise lava le tamatamailima laitiiti, faapea foi le tapuvae, e mafai ona aafia. Osteoarthropathy e faʻaalia i le faʻaleagaina o le ponaivi:

  • faʻalauteleina o le mea faʻapitoa - o le hyperostosis,
  • osteoporosis - faʻateleina le palasi o ponaivi,
  • faʻamavae atoa o ponaivi - osteolysis.

O le neuroischemic form of osteoarthropathy e tupu mai i le taofiofia o le tino i pito i lalo, ae o le lagona e puipuia, ma o le vae e le faʻaleagaina. O le paʻu e malulu i le paʻi, o le vaivai, o le fulafula e aliali mai.

O le isi faʻataʻitaʻiga e mafai, lea, talu ai ona o le faʻaitiitia o le lagona lelei, o le tagata maʻi e le afaina pe a alu. O le uta i luga o sooga e le tufatufa saʻo, lea e lamatia ai faʻasologa mulimuli ane.

Tulaga o Osteoarthropathy

O le faagasologa e amataina lemu ma taitai atu le tagata maʻi i suiga e le mafai ona suia i le ponaivi. Ole vaevaega o le maʻi ua vaevaeina i ni vaega se fa.

  1. Faʻapipiʻi o le sooga faʻatasi, subluxation, microfracture. O le laasaga e tupu tele, o le paʻu o le vae e mumu ma fuga, o le vevela i le lotoifale e tulaʻi mai. Uluaʻi fatalaʻau ua faia e aafia ai na o le papalagi o le epidermis. E togafitia i latou i le faʻaaogaina o le auala e aveese ai le igoa.
  2. O le fulafula e faateleina, aʻo faʻaitiitia le mumu ma le vevela o le paʻu. Faatasi ai ma le umi o le savali, e lagona e le tagata maʻi le le mautonu, faatasi ai ma le tiga. Ua faʻaitiitia le gaoioi o sooga, ua faʻalogoina se puluʻu, o le vae e amata ona pala. O loʻo i ai nei le gasegase o loʻo i ai nei e aunoa ma le faaleagaina o ponaivi faatasi ai ma le faʻasaʻoina o le tulei.
  3. I le taimi masani, o le faʻaleagaina e mafai ona iloa, o le lagona o le lagolago i luga o le vae ua mou atu. O le foliga o totonu o le vae e pei o se pepa pepa, ma o tamatamailima o loo tautau. O masani masani ma faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu, o le tiga e oʻo lava i le malologa. E afaina ai le ponaivi.
  4. O lenei laasaga e faʻaalia i faʻalavelave e fesootaʻi ma le faʻaumatia o ponaivi. E le mafai ona fesuisuiai ma e tau atu i le le atoatoa. E le mafai e tagata gasegase ona o ese atu.

I le tulaga faʻapitoa, o loʻo i ai se laasaga leʻo. I lenei vaitau, e leʻi amataina, o le pala o le vae ua uma ona otooto atu. O aʻa, masini, sili atu le galaini o le paʻu e mafai ona aliali.

Togafitiga o le maʻisuka osteoarthropathy

OAP togafitiga e aofia ai le pulea o le glycemia. E tatau i tagata maʻi ona fua le kulūkose i le taeao i luga o se manava gaogao ma le lua itula pe a uma se taumafataga.

I le foliga o le osteoarthropathy, o le lafoaia o le vaega ua afaina e talafeagai. I le popofou o le la, e manaʻomia le moe e puipuia ai le vaʻai o ni ponaivi o le ponaivi masalo. A maeʻa ona aveese le edema ma le hypremia, e mafai ona faʻagasolo sina mea itiiti. Mo le faʻaitiitia o le mamafa i luga o le vae, o auala faʻapitoa e faʻaaogaina e faʻamautu ai le vae. O ni laʻei eseese, fusi, faʻasologa, seevae taʻitasi.

E togafitiga togafitiga ma vailaau eseese. Biophosphonates fesoasoani e faʻagesegese ai le faagasologa o le faʻaumatia o ponaivi - o Xidiphon, Fosamax. Ina ia faʻaaogaina le calcium-phosphorus metabolism, ua faatonuina le hormone calcitonin. O fualaau e le o faʻasamaʻi faʻasamaʻi e le faʻamalosi e faʻamalosi e faʻataʻitaʻia ai faʻasolosolo (tiga faʻatasi). Mo le toe faʻaleleia o le ponaivi, e manaʻomia ai vailaʻau faʻamaʻi. Afai o faʻafitauli e tulaʻi mai i se natura faʻapitoa, e manaomia e le tagata maʻi togafitiga o faʻamaʻi.

E tele auala e faʻasaʻo ai le le atoatoa o vae.

O se tasi oi latou o le aveeseina o fausaga o ponaivi e faʻaitiitia ai le mamafa i luga o le tino. O se taotoga e faia pe a maeʻa ona faʻagasolo atoa le faʻaogaina o le tino. O se faʻamatalaga mo le tosoina o se faʻafitauli matuia, lea e le mafai ai ona maua ni seevae talafeagai. O le taotoga e faia faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le OAP i le maʻisuka. Latou te aveeseina le lavelave o tamatamailima, ponaivi o vae poʻo se vaega o le vae, ae o le taotoga e le aofia ai foliga vaaia o ni manua fou ma maʻi pipili.

Vaʻai ma le puipuia o le maʻi o le osteoarthropathy

O le taunuuga o le maʻi e faalagolago i le tulaga o le osteoarthropathy. O se faʻamaʻi taimi ma togafitiga faʻafuaseʻi e mafai ona taofi le faʻaleagaina o le faagasologa. A le o lea, o faʻafitauli faʻapitoa o le a oʻo atu ai i le leiloa o le gaioiga o le feʻaveaiga ma le le atoatoa. I le osteomyelitis masani, o le vavalalata poʻo le faʻamavaeina e talafeagai.

O le puipuiga e faavae ile togafitiga talafeagai o le maʻisuka.

E tatau i tagata maʻi ona pulea lelei o latou tulaga. E taua le faatumauina o le maualuga o le toto i le itiiti ifo o le numera taliaina. O le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ona sui i le insulin i le taimi. E manaʻomia e tagata maʻi ona asiasi faʻalua i le tausaga i le endocrinologist ma faʻatautaia vave vailaau e maualalo ai le suka o le toto.

E matua taua tele le taofia o manua, o mea e le afaina ai, o mea na gau. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi o tagata mamai e fai seevae faʻamalosi, e pei o le siakiina o latou vae ma iloa ai le paʻu o le paʻu e puipuia ai le mai. Afai e te masalomia se faʻaleagaga o le vae, e tatau ona e asiasi vave atu i se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga