Togafitiga o le atherosclerosis e faʻaumatia ai pito i lalo

Setete o aʻoaʻoga faʻaletupe a le Setete

maualuga aʻoaʻoga i matata eseese

"Tver State Medical Academy"

Matagaluega o le Soifua Maloloina ma Agafesootai

Matagaluega o Maʻi Toto

Faʻaleleia auala faʻapitoa mo togafitiga o le amio pulea

mo tamaiti aʻoga o le fomai tamaiti

TOPIC: Atherosclerosis obliterans

Faʻatasia e MD N.A. Sergeev

Tagata e toe iloilo: Ulu o le Matagaluega o Tomai Faʻapitoa, Polofesa E.M. Mokhov

Taiala ua faamaonia e CCMS

FAAMATALAGA: ia suesue i le faavasegaina ma le ata o le faamamaina o le atherosclerosis, ia iloa ai metotia o suesuega faafomaʻi, ia maua tomai i le iloiloina o metotia o le leitio mo le suesueina o fausaga papaʻu laiti, faapea foi i le tusia o se fuafuaga mo togafitiga mo tagata mamaʻi ma le aveesea o le atherosclerosis.

Atherosclerosis Fua o pito i lalo ifo. Faʻasologa o taimi e le atoatoa ai. Gangrene Suʻega Faʻatino. Faʻafanua. Faʻaauau faʻamatalaga faʻataʻitaʻi ma le faʻasologa o ata. Lapataiga e levasvascular. Laasaga lanu. Faʻaleleia.

TOPIC PLAN PLAN

Etiology. Faʻavasegaga. Le ata o le falemaʻi. Faʻailoga Vaʻaia faʻafitauli. Togafitiga. Faʻaiʻuga Faʻaaliga

FAAMATALAGA O LE FUAFUAGA TAUSI

O faʻamaʻi masani e taʻatele i le faʻaaogaina o le lumen o le aorta ma le autu o laʻau o atherosclerosis obliterans, thromboangiitis obliterans, ma le aortoarteritis. E ui lava i le eseesega o nei faʻamaʻi, o ia mea uma e faʻaalia i maʻi masani o le ischemia o vae poʻo totoga i totonu.

O le tele o taimi o lenei maʻi e eseese mai le 2.2% i le faitau aofaʻi lautele i le 17% i le vaitausaga 55-70 tausaga.

O vaega autu o togafitiga.

Atherosclerosis obliterans o se faʻamaʻi faʻavaivai, lea e faʻavae i luga o fesuiaiga masani o le degenerative i le puipui vascular ma le faʻavaeina o atheromas i le subintimal layer ma lo latou alualu i luma mulimuli ane.

O aʻafiaga o aʻafiaga mo le atherosclerosis o le maualuga o le toto maualuga, o le maʻisuka, ulaula, maʻi le lipid metabolism, mea maualuga fibrinogen, faʻateleina le homocysteine ​​plasma, hypodynamia, ma le le lelei o meaai.

O le faʻasologa, o le faasologa o faʻafitauli o le pathogenetic e mafai ona faamatalaina i vaega nei. Dyslipidemia ma le atinaʻeina o microthrombosis, foliga vaaia o gaʻo ma gelatin. Ona faʻapupulaina ai lea o le sclerosis (faʻaopoopoga o selu fesootai). Atheroma e mafua mai i gaʻo gaʻo, faaputuga o cholesterol, albumin, globulins ma fibrin (o atherosclerotic plate e masani lava ona tutupu i laupega tetele ma le tele, e masani lava i le eria o bifurcations). Ma, mulimuli ane, o le atheroma pe o le afaina o le toto e tupu i totonu, o se toto toto i totonu o le toto, e mafua ai ona faʻaumatia le aluga. O le masani o le thrombotic occlusion e taʻitaʻia ai le faʻalavelave faʻalavelave.

Atherosclerosis o se faʻamaʻi pipisi lea e aʻafia ai laʻau o le tele o vailaʻau vaʻaia. Mo le togafitiga faafomaʻi, o lenei faʻalavelave faʻaleagaina, lea e tupu i totonu o le gaʻo e mafua ai ona faʻamalosi (faʻaalia e ala i faʻailoga o le faʻamaʻi o le gaʻo), o gaʻo (o le mafuaʻaga autu o strokes cerebral strokes), o le abdominal aorta and the arteries arteries (e mafua ai le maualuga o le ischemia ma o latou gangrene), e sili ona taua. O se fomaʻi o soʻo se faʻapitoa e tatau ona nofouta o nei faʻamaʻi uma o sootaga ia o se filifili se tasi, o se tasi o togafiti faʻaleagaina o loʻo i ai faʻaaliga eseese e tutupu pe tutusa ma le puleaina o se tasi. I lenei mataupu, o le atherosclerosis obliterans ua manatu o le mafuaʻaga o le gasegase o le tino vaivai o le tino.

vaega aortic-iliac - Lerish's syndrome,

faʻaleagaga faʻapitoa - fua o laʻau, faiʻai, totoga o le tino.

Tulaga o le gasologa masani o le le atoatoa o le tino (e tusa ai ma Fontaine-Pokrovsky):

o le mea muamua o se vaʻavave faʻalavelave le mamao, sili atu ma le 1000 m,

o le lona lua o le mamao o le faʻaitiitia o le vavalalata faʻasalalauga:

- A - mai le 200 i le 1000 m,

- B - mai le 25 i le 200 m,

lona tolu - o le tagata gasegase e mafai ona faia ni laasaga, tiga i le malologa,

o le lona fa - maʻi faʻafitauli (ulia, necrosis, gangrene).

O le tolu ma le fa vaega e masani ona faʻapotopoto i lalo o le igoa lautele "suʻesuʻega taua".

O le faʻaaogaina o faʻamaʻi o le abdominal aorta ma gaʻo vae vaivai e faʻaalia mai ile maʻi le atoatoa o le tino. I le amataga, o faitioga o le faateleina o le lagona i le maualalo o le vevela, o se lagona o le le mautonu, pagatia ma le vaivai o le vaega ua aafia o uiga ia. O le maʻi maʻi mo lenei faʻamaʻi o se faailoga lea o le faʻamalosi e le faʻafefe. E aofia ai le faʻaalia i le taimi o le savaliga o le tigaina tiga e lagona i se vaega o musele o pito i lalo ma faamalosia le tagata maʻi e taofi le gaoioi. E mafua ona o le le lava o le toto toto e faʻamalieina ai manaʻoga o le musele i le taimi o le gaioiga. A maeʻa sina malologa, e muta le tiga, ma e mafai e le tagata gasegase ona toe alu mamao. O le mamao na faimalaga ao le i amataina le tiga i totonu o le vae e toe fai.

E tatau ona maitauina e tusa ma le afa o tagata gasegase e iai le hemodynamic suiga ua lava mo le atinaʻeina o le faʻasalalauga e le faʻapitoa ona faitioina lenei faailoga. E tele mafuaʻaga mo lenei faʻalavelave. Muamua, o tagata matutua ua maitauina le faateleina o le faigata i le savavali e pei o se tulaga masani mo o latou tausaga, lea e manaʻomia ai le fomaʻi e aoina faʻasalaga. Lona lua, o lenei mafuaʻaga ona o le ola le mama o ituaiga o tagata. Tolu, o lenei mea moni ua faʻamatalaina e le tele o avanoa o le faʻamaloiloina o le taamilosaga mo le totogia o le toto e aunoa ma le faʻaaogaina o faailoga o mea e masani ai.

A oʻo ina le lava le toto e faʻamalieina ai manaʻoga o le tino o le tino i le leai o ni gaioiga, o le tiga e aliali i le malologa. E masani ona lagona i tamatamailima ma vae. E masani ona oʻo mai le tiga i le po. I le tulaga vaʻaia, o le vaega eletise hydrostatic ua leiloloa ona o le mamafa o le laina o le toto i le va o le fatu ma le vaeluaga o le vaʻa. O le faʻaititia o aʻafiaga i le toto maualuga toto e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o le tafe toto i le vaega o le vaʻaia o le vaa i se faitotoʻa taua, pe a maeʻa ona tupu se faʻamaʻi tiga. E tau atu i le fafaguina o le maʻi. O le paʻu e malolo o se mea faʻapitoa lea, o se faʻataʻitaʻiga o le atinaʻeina o le gangrene o le lima.

O faʻalavelave faʻalavelave o le vae vaivai e faʻaalia i le atinaʻeina o maʻi pipisi. Ulutala e taʻua o meaʻai pe afai latou te aʻafia i le talaaga o faʻamaʻi pipisi o le gaʻo ma e le mafai ona faʻamaonia mo le 6 vaiaso. E tele lava ina maua i luga o le va o le vae po o le va o tamatamailima, e mafai foi ona gasegase tamatamai lima. E tupu lenei mea ona o se paʻu o le paʻu, e tusa lava pe laʻititi. I luga o le vaega o le ischemic, o le itiiti ifo o le faaleagaina e le mafai ona mafai ona togafitia i togafitiga i le lotoifale ma e masani ona alualu i luma. O le vaega mulimuli o le le atoatoa o le tino e faʻaalia mai i le paʻu necrosis ma le gangrene. O le pipii atu i se faʻamaʻi lona lua e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le garegrene susu ma avea ai ma punavai o sepsis.

O le faʻasologa o le faʻailogaina o le aorta ma le iliac arteries (Lerish syndrome) o loʻo faʻaalia i faʻamatalaga nei:

O le "maualuga" faʻapipiʻi faʻapipiʻi (tiga pe a savali ai i totonu o maso o le tamai povi, ma i tua ma tua o ogavae),

faailoga o le le atoatoa o gaʻo o maso o le fola o le pelvic (gas incontinence),

faaitiitia po o le toesea o le pulupation o fausaga femoral.

O le faʻasologa o faʻataʻitaʻiga ma le popliteal e sili ona taatele. Faatasi ai ma se vavae ese o le fausua o le fausiaina o le femoral, e tau le maua le ata o le falemaʻi, talu ai o le puipuia o le toto e tafe mai i le loloto o le fagatua fafine e ala i gasegase ma le popetal artery ua matuai lava le totogi mo le toto totoga i itu faigata. A oʻo ina tuʻuina le liona ma le faʻaaogaina o le aorta poʻo le iliac arteries, e sili atu ona faʻaalia le faʻataʻitaʻiga - mai le tiga i maso o le tamaʻi povi pe a savali mo sina mamao e oʻo i le foliga mai o le foconi.

I le faagasologa o le suʻesuʻeina o le le atoatoa o le tino, e tatau ona iloa le faʻalauiloaina o le faʻamaʻi po o le faʻalavelave, faʻavae la latou faʻaiʻuga, iloilo le tulaga o le faʻamaʻi, le mamafa o le maʻi faʻamalolo ma le maualuga o le faaleagaina o isi vaituloto.

I le aoina o se siama, e taua le fuafuaina o le natura o le gasegase o le faamaʻi (faʻagasologa o le monotonous course poʻo isi vaitau o le faʻamagaloga ma le faʻamalosia).

Pe a suʻesuʻeina le vaega o loʻo aʻafia, musele o le muscle, pallor o le paʻu, faʻamalosolo o le paʻu, paʻu o lauulu i lalo o vae, hypertrophy ma le tuʻuina o faʻamau fao, hyperkeratosis ua faʻaalia. Pe a faʻavaivaia vae o le tino e faʻalogo i le faʻaitiitia o le vevela o le paʻu, o le i ai poʻo le leai foi o le manava o faʻataʻitaʻiga o femoral ma popliteal, faʻapea foʻi ma mea taua o le vae. Ina ia iloa le siama, o le gaogao o le adomo o le manava ma le fausua masani ole femoral e talafeagai. O le i ai o le muimui faʻavae o loʻo taʻu mai ai se faʻamaʻi pipisi o le vaʻa tutusa. I le faaopoopo atu i le suesueina o itu uma, i lalo ma pito i luga (ma e le na o mea na afaina), e tatau ona iloa e le tasi le i ai o le tafe o le toto i isi vaega tele. Aemaise lava, pe a suʻeina tagata mamaʻi ma faʻamaofiofia le atherosclerosis, e manaʻomia le gaogao o le garotid arteries.

Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga.

Muamua lava, e tatau i le tagata maʻi ona faia se suʻesuʻega Doppler ultrasound. O le metotia sili ona faigofie ma sili atu ona taugata, lea e mafai ai mo le iloiloga o le tulaga o le galueaina toto toto e ala i faailoilo o le taofiga o le regolic region. O se manatu lautele o le setete o hemodynamics lautele o pito i lalo ifo o loʻo tuuina mai e le faʻamatalaga o le vaevaevae-brachial index. O le faasinomaga o le fua faatatau lea o le maualuga maualuga o le mamafa o le toto i luga o se tasi o laupepa tibial i lenei faailo i luga o le fao brachial. E masani lava, o lona taua e maualuga atu i le 1.0. O le faʻaitiitia o le tau aofaʻi o faʻamaufaʻailogaina o se faailoilo lea o le sosoʻo poʻo le faʻaaogaina o faʻasologa i maʻa. O le faaitiitia o lenei faailo i lalo o le 0.3 e atagia ai se tulaga ogaoga o le toto totolo i le vaega ua aafia.

O le fuafuaina o le tapuvae-brachial index, e le gata i le malologa, ae faapea foi i le tuufaatasiga ma le suega o le siakiina, e faatagaina ai i tatou e iloilo le tulaga o le faamaligiina o le tafe toto ma le faamamaina o le malosi o le tino. O le savalivali i luga o se uila e mafua ai ona tafe atu le toto toto i le maso o pito pito i lalo. Afai e faatapulaa le toto e ala i le vevela vavalalata, o le mamafa i vaega vavalalata e pa'ū. Ole suʻega lea e mafai ai ona e faʻamalamalama le tulaga o le faʻamaʻi ma iloa le vaʻaia o tagata gasegase faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi e lata i le taua tele.

O le mea e aupito sili ona lelei o le faʻapipiʻiina o le ultrasonic duplex. E mafai ona faʻaalia i le taimi nei le faʻatautaia o le eletise o le vaa ma le auʻiliʻili o le mea na iloa i le itu o le toto na tafe mai i le lumen o le vaa. O lenei mea e mafai ai e le tagata ona faʻaali foliga i mea e le faʻaaogaina ma le toto, o vaega o le toto faʻalavelave faʻaleagaina e mafua mai i le faaleagaina o le puipui vascular, ma ia iloa vaega o faʻalavelave faʻafefe o le toto i le vaega o vevela o mea taua. I le faʻaopoopoga i le vaega o loʻo aʻafia, i tagata gasegase i le faʻamaʻaloina o le atherosclerosis, e tatau ona suʻeina sikuea carotid.

Mo le suʻesuʻega o tagata gasegase i le ogaoga o suʻesuʻega, o le faʻaaogaina o fua o le okesene e faʻaaogaina e iloilo ai le gafatia o le tino ma vavalo ai le faʻamaloloina o maʻi o le gaʻo.

O le faʻasalaga mulimuli o le suʻega o le faʻamatalaga. I le faʻaaogaina o lenei metotia, e mafai ona e vaai faalemafaufau i le vascular tree atoa mai le aorta i le vae. E fautuaina e ave ni ata i ni faʻailoga se lua (tuusao ma le itu i tua).

Faʻaaliga iloga o le atherosclerosis: faʻasolosolo le vavalalata o laʻau autu, "faʻasolosolo" itu o arteries, faʻalavelave faʻalavelave o arteries, faʻavasegaina o fua, atunuʻu tetele, faʻamautuina, atinaʻe lelei. I nisi o tulaga, e faia faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e filifili ai togafitiga saʻo togafitiga saʻo.

Afai e le lava le faʻamatalaga a le angiography, o le a faia se suʻesuʻega angiographic faʻamalosi pe a manaʻomia pe a maeʻa faʻasalalauga faʻapitoa.

E faʻaaogaina auala faʻapitoa o faʻataʻitaʻiga, mea e faʻaaogaina elekone ma uila.

O le tele lava o taimi e tatau ai ona vavalalata ia i latou lava ia mafuaʻaga autu e tolu o le le atoatoa o le gataifale masani o pito i lalo (atherosclerosis obliterans, thromboangiitis obliterans, aortoarteritis le mautonu).

Faailoga faʻamaʻi o le taofiofia o le atherosclerosis:

O le fomaʻi o tagata gasegase o alii e sili atu i le 40 tausaga.

Lisi o le leona - aorta abdominal, arteries: carotid, coronary,

visceral, femoral and popliteal.

Se talafaasolopito o le ulaula, maʻi fatu fatu.

Faʻamatalaga faʻafefete - ioe.

Lapatai fale suʻesuʻe - faʻafitauli o le gaselase lipid.

O le gasegase o le faamai e faasolosolo malie le alualu i luma.

O sini o togafitiga o le faʻaitiitia o le faʻaleagaina o togafitiga, faʻaitiitia le tiga, toe faʻafoʻisia le gafatia o galuega, puipuia le le maua o le tino ma le le atoatoa o le maʻi.

O togafitiga togafitiga e faalagolago i luga o le tulaga o le le atoatoa o le gataifale masani.

O aʻu ma le IIA - e na o togafitiga faʻasao ua faʻamaonia.

IIB, laasaga III - togafitiga faʻapitoa (toe faia o taotoga).

Vaega IV - togafitiga faʻapitoa (toe faia le taotoga faʻatasi ma le necrectomy poʻo le toʻaga laiti). Afai e le mafai ona toe faʻaleagaina tagata mamaʻi i le ogaoga o suʻesuʻega, ona faia lea o le tosoina o le lima.

O togafitiga faasao e talafeagai mo tagata gasegase, e tusa lava pe o le a le tulaga o le maʻi, e tatau ona faʻaauau pea i le olaga atoa. Togafitiga e aofia ai tagata faʻamaʻi, inpatient ma spa. O fautuaga muamua mo tagata gasegase e faʻamalosi le faʻaaogaina o le ulaula tapaa, pulea o le mamafa o le tino, polokalama faʻamalositino masani e le itiiti ifo ma le 1 le itula i le aso (savali seia oʻo i le tiga, malolo, toe faaauau pea savali). O le tausisia o nei fautuaga e masani lava ona taʻitaʻia ai i se tulaga masalosalo pe sili atu foi i le mamao o femalagaaʻi. O togafitiga faʻamaʻi e aofia ai mea nei.

O lona uiga e faʻaleleia mea taua o le toto, ma sui o le antiplatelet (lextric weight decod, aspirin, dipyridamole, mea eseese o le pentoxifylline, ticlopedin, clopidogred).

Togafitiga o le dyslipoproteinemia ma le atherosclerosis - meaʻai, lipid-lowering therapy (pravastin, lovastin, simvastin, clofibrate, acidic nicotinic).

O lona uiga o le faʻagasoloina o metabolic process in the tissues of the limb (solcoseryl, actovegin, tanakan, vitamins).

Tapenaina o prostaglandin E1 (vazaprostan, alprostan).

Togafitiga togafitiga o le tino (diathermy i le lumbar area, vailaau o le diadynamic, magnetic fields).

O togafitiga mo togafitiga (hydrogen sulfide, radon, narzan, coniferous, penisini-oxygen baths, palapala palapala mo le vailaʻau lumbar, faʻasologa o le physiotherapy).

O togafitiga togafitiga e aofia ai faʻasalalauga faʻasalalau, tatalaina le toe faia o taotoga ma le tosoina o vae.

I le taimi nei, o loʻo faʻateleina ona faʻaaogaina i luga o maʻa papa (faʻasolo) arteries ma le angioplasty paluni. O le metotia e aofia ai le tuiina o le paʻu o le paluni o le Grünzig i totonu o le afaina o loʻo afaina ma le afaina o le paluni i totonu ole lumen o le afaina ua afaina. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le lumen i le talepeina o le vevesi, "tigā" i le atherosclerotic plate ma faalauteleina le puipui vascular. O le auala e manuia i le tino ma e oʻo lava i le oʻo i le 10 cm le uumi. O faʻamalosi totoga faaopoopo e faʻaleleia ai le angollasty o le paluni ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le toe faʻaleleia pea o le vevela o le vailaʻau vaʻaia.

O le faʻasalaga faʻaaoga e faʻaaogaina mo liʻo o loʻo maua i le fusi o le femoral. A maeʻa ona aveese le atherosclerotically altered area of ​​intima ma le toe faʻaleleia o le toto, o loʻo faʻaaogaina le paʻu lapoʻa i luga o le lautele e se mea faʻapitoa.

O le masani masani lea o le toe faʻafoʻi tuusaʻoina o le tafe toto e ala i le faʻaaogaina o se faʻaogaina faʻaoga e faʻaaoga ai mea eseese (autogenous, prosthesis synthesis). Mo faʻalavelave i luga aʻe o le lafu o le fatu, e masani lava ona faʻaaogaina se sifa faʻapipiʻi mo lenei faʻamoemoe.

Afai o le faʻaaogāina o loʻo faia i luga o laʻau i lalo o le laupepa, o le alofaga e tuʻuina atu e faʻasolo ai le faapipiiina ma le fesoasoani a le autovena, lea e maua ai se faʻataʻitaʻiga umi atu.

E lua auala faʻapitoa mo le faʻaaogaina o le autogenous taotoga: toe faʻaaogaina le vein poʻo le vevela. O le muamua auala e aofia ai le vaevaeina o se vein i lona umi atoa, o lona fesuiaʻiga, o lona uiga, o le suia o le 180 ° ina ia le faʻalavelave ai vavave vevesi i le toto, ma suturing luga ma lalo ifo o le sone o le faʻaogaina o le vaa. I le metotia lona lua, o loʻo tumau pea le vevela vevela, na o vaega vavalalata ma vaʻavaʻa e faʻapitoa mo le faʻaaogaina o anastomoses. Ua faʻaumatia vailaʻau faʻasalalau ma se meafaigaluega faʻapitoa (valvulotome) faʻapipiʻiina i le pito o le fusi poʻo ona lala. E tatau ona fusi ni fulu vein e taofia ai le toe faʻaleleia o toto. O le lelei o lenei auala o le mafai lea ona faʻaaogaina vela laiti ma sili atu ona leʻo le geometry. O mea faʻapitoa mo le toe faʻaleleia o pito i lalo e fautuaina e faʻaaogaina pe afai e le lava le tuusaʻo poʻo le faʻamoemoe o le ola o le maʻi e le silia le 2 tausaga.

O se sui lenei o le nofoaga o loʻo aʻafia ai le vaʻa faʻapipiʻi faʻatasi ma le faʻaogaina o loʻo tuʻuina i totonu o le moega o le alalaupapa. O lenei taotoga e seasea ona faʻaaoga ona o lona osofia.

Auala tuusaʻo o le toe faʻafouina.

O nei metotia e aofia ai le faʻavasegaina o se lapoa tele i luga o le vae pito i lalo (e mafai ona saoloto pe i luga ole vascular pedicle) i le faʻamoemoe o le fausia o se moega fou faʻatapulaʻa.

O le taatele masani i le vaʻa IV o le faʻamaʻi o le vavaeina o se vae. I lenei tulaga, o le tulaga sili ona lelei o le toesea ua filifilia e amanaia le sone o le maua o le toto ma le totoʻa o maʻi faʻalauiloa.

O faʻagasologa e masani lava ona faia i lalo o le faʻalapotopotoga poʻo le faʻalapotopotoga faʻaleagaina. O le tele o fomai tipitipi ma tagata e gasegase e mananao i poloka puipui, ona o lenei auala e mafai ai ona maua ni faʻataʻitaʻiga lelei ma sina lamatiaga o le cardiovascular. Faʻalautele (mo ni nai aso) le faʻaofiina o mea faʻapitoa e ala i se pusi e faʻapipiʻi i le avanoa faʻapitoa, i le taimi o le faʻasologa o taimi e maua ai le faʻamalositino lelei ma le vavave vasodilation.

A maeʻa taotoga, e maʻi le gasegase mo le 1-3 masina. O kosi togafitiga faasao e tatau ona faia i le itiiti ifo ma le 2 taimi i le tausaga.

E iai le faʻafitauli i le 1-2% o tagata gasegase o loʻo i lalo o taotoga. O le tele o le taimi muamua o le thrombosis i le toe fausiaina o le vaega aorto-iliac e le silia ma le 3%, ma femoral-popliteal - 8%.

O le olaga faitino pe a uma le taotoga vascular vascular e le sili atu i le 3%.

I tagata gasegase i le taimi muamua o le le atoatoa o le gataifale tumau, ma na o togafitiga faasao, i le 75% o mataupu, e le o alualu i luma le faaletonu o mea e maua mai i suesuega. O le tele o faʻamavaega e oo i le 8 tausaga e itiiti ifo i le 7%.

O taunuuga o le toe faʻaleleia o galuega e tele lava ina faalagolago i le sone (level) o le gaioiga. A maeʻa le toe faʻaleleia o gaioiga i le vaega o le aortic-iliac, o le vaega ole gasegase gaosia e oʻo atu i le 10 tausaga e oo atu i le 80-90%. E lua tausaga talu le angioplasty o le paluni, e 85% o laupepa iliac o loʻo faʻaaogaina ma o le 50% o le femoral e tumau pea le vaʻaia.

O le mafuaʻaga sili ona taatele o le tino i tagata gasegase e le atoatoa le gaogaosa o le pito i lalo, o le alualu i luma o le atherosclerotic leions o isi vaituloto vaʻaia ma faafitauli faʻapitoa. O le lamatiaga o le faatupuina o le maliu mai maʻi o le fatu fatu e oʻo i le 60% o maliu uma i lenei vaega o gasegase. O le tino mai le faʻailoga o le ischemic e 10-15%. O isi gasegase e mafua ai, e pei o le fausiaina o le visceral ma le tetea o le anortysm, ua maliliu i le 10% o mataupu.

TESTI I LE TESTI MO LE VAEGA O VAEGA O LE TOPIC

O se tagata maʻi e 45-tausaga le matua e tiga i le lima agavale agavale pe a savali mo le 7 tausaga. Talu ai nei, e mafai ona pasi 60-70 m e aunoa ma le taofi. O le paʻu o le vae tauagavale ma le vae pito i lalo e leaga, e malu i le paʻi. Gaioiga galue i le atoatoa. O le totoina o le fusi o le femoral under the fold fold is distinct, distal - e leʻi fuafuaina. Na faia le tala, ma na maua mai, mai le ogatotonu pito i luga o le ogavae, o le moega pito i tua e le eseese.

O le a lau maʻi?

O le a le tele o taotoga e faʻaalia i le maʻi?

O le tagata gasegase ei ai sona faʻataʻitaʻiga ma le faʻamatalaga angiographic o le atherosclerotic occlusion o le gaʻo tauagavale tauagavale.

Ina ia foia le fesili o le tele o taotoga, e manaʻomia nisi faʻamatalaga i luga o le tulaga o le masini vavalalata.

O se tagata maʻi e 54-tausaga le matua mo le 5 tausaga ua mafatia i le tiga i lona vae agavale ma lona vae agavale pe a savali. Talu ai nei, e mafai ona pasi 40-50 m e aunoa ma le taofi. O le tulaga lautele o le maʻi e faamalieina. Pulse - 72 i le minute, o le uila. Hiona - 150/90 mm Hg O le paʻu o le vae tauagavale ma le vae pito i lalo e mama, manaia i le paʻi, o gaioiga galue i le atoatoa, o le pulusation o arteries e le o fuafuaina i vaega uma. O le faʻamalosiina o le faʻamalosia o le faʻamalologa o feusuaiga ma popliteal, faʻapea foʻi ma gaʻo o vae, ua faʻavaivaia. Na faatinoina le tala, ao iloa ai e le o ulu atu le sui vaʻaia i le tauagavale o le iliac.

O le a lau maʻi?

O le a le togafiti togafitiga?

O le tagata gasegase o loʻo i ai le atherosclerotic occlusion i le uaua iliac agavale.

O le togafitiga aupito sili ona lelei o le faʻasolosolo-femoral alo ese le faapipiiina i se alloprosthesis.

O se tagata maʻi e 42-tausaga le matua mo le 6 tausaga na faʻaalia ai le tiga i vae uma e lua pe a savali. Talu ai nei, o tiga i maso o le vae ma le ogavae na amata ona aliali mai i le va o 150-200 mita uma. Faatasi ai ma lenei mea, na amata ona matauina e le tagata maʻi se faaitiitia o le tulaga feusuai.

Tulaga lautele e faamalieina. O le paʻu o pito pito i lalo uma e paʻu, malulu i le paʻi, gaioiga malosi i le atoatoa. E le mafai ona iloa i le umi ole pito i lalo. Na faia le ata i luga o le tagata maʻi, ao faaalia mai e le o ulu le sui soʻo i le agavaʻa masani o le iliac, o laʻau o le iliac i totonu e le eseese.

O le a le togafiti togafitiga?

O le tagata gasegase ei ai lona falemaʻi ma le faʻataʻitaʻiga a le Lerish's syndrome. Faʻitiʻitia le tulaga tau feusuaʻiga ona o le faʻaaogaina o le gaʻo o le loto.

O le togafitiga aupito sili ona lelei o le faʻasolosolo o le faʻataʻitaʻiga-femoral alo ese le faapipiiina ma se alloprosthesis.

TUSI TUSI MO TULAGA UMA O LE TOPIC

1. O LE MEA MUAMUA MO LE FAʻAMATALAINA O TAGATA FAATINO O LE:

a) homotransplantation (allotransplantation)

b) le faʻafeʻau o le heterotransplantation (xenotransplantation)

i) faʻafeiloaʻiga faʻapitoa

d) faʻasalaga ma le anastomosis e oʻo i le iuga

e) sui o le vaega ua afaina o le aorta ma se fomaʻi gaosia

2. O le atherosclerotic e sili atu ona sili ona fiafia i le sili atu nai lo le leai

a) le faʻavae poplite

b) faʻalauiloa mata

i) suauu femoral

d) faʻamalo faʻalialia

d) le vaega vaʻavaʻa o le aorta abdomina

3. O LE FAAFOEGA-O le fistula tele e masani ona fausiaina.

Faamatalaga lautele e uiga i le faamai

Atherosclerosis obliterans e faasino i faʻamaʻi faʻalaʻau ma faʻamaʻi faʻasolosolo e aʻafia ai ma le faaleagaina o mea o le vae pito i lalo, ogavae, vae, faʻavavega o faafitauli, faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o le ogatotonu o pito i lalo.

O le atinaʻeina o le OASNK e tupu i ni vaega. I luga o le mimiti e amata ai le faaputuputuina o le protein ma le lipids i totonu o maso, o le faʻaleagaina o membranes intercellular ma le faʻavaeina o toto malulu. I le taimi lava lea e tasi, o le gaosiga o le palakene e sosoʻo ua mamafa. E maua i le vaega lona lua ni manoa fesoʻotaʻi vavalalata, ona aliali mai ai lea o sel o le foamy. I le laasaga e sosoo ai, o pepa folau e fai. O le atheromatous faagasologa e muta i le fausiaina o se faʻalavelave atherosclerotic. I lenei laasaga, e tupu le afaina i totonu o le pusa, ma o lona fola e ufiufi i le maʻila, taʻe ma loimata. O le laasaga mulimuli o le atinaʻeina o le faamai o loʻo faʻaalia i foliga o palasiti ma papa maʻa. O le iʻuga, o pa o arteries e avea ma mea e vaivai ma vaivai.

Faailoga ma mea lamatia

E masani lava, o le atherosclerosis i luga o le ea e le o faaalia mai mo se taimi umi lava. O faʻamaoniga muamua o le faʻamaʻi o le numera ma se lagona o le malulu i vae, goosebumps, sina lagona mumū ma le maualuga o le lagona i le maalili. O le gasegase po o le faʻamalologa o le mea muamua e seasea.

O le atiaʻe o le taofiofia o le atherosclerosis e mafai ona iloa e ala i faʻamaoniga e pei o:

  • Faʻamatalaga faʻamalosi
  • Numera numera e oʻo lava i le malologa
  • Laititi maualalo ole vevela o le lala ua afaina,
  • Faʻasalaga o le paʻu,
  • O se eleʻele vaivai poʻo lona toesea i le popliteal valve ma i luga o le ogavae,
  • Faʻaitiitiga o le maso ma le tino o le tino i luga o le vaega o loʻo aʻafia,
  • Alopecia o le vaega na aʻafia
  • O foliga mai o maʻi pipisi,
  • Gangrene

O mafuaʻaga autu o le taofiofia o le atherosclerosis o:

  • Tausaga, kenera, ma le gaosiga o le genetic
  • Le lava faamalositino,
  • Mea e le lelei
  • Le lelei o le siʻosiʻomaga
  • Le mautonu le tau mafaufau, faʻalavelave masani, atuatuvale,
  • Faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo (faateleina i le cholesterol toto, maualuga HDL),
  • O le maualuga o le maualuga, siama o le pulmonary, faʻamaʻi fatugaʻo, maʻi fatu fatu,
  • Totogi mamafa
  • O le maʻi suka, hyperglycemia, hypothyroidism ma le tuberculosis,
  • Faʻasologa o gaioiga faalilolilo.

O le vaega aʻafia e aofia ai tagata e faʻaaogaina le ava malosi ma le tapaa mo se taimi umi ma i le tele o mea. E le afaina ai le Nicotine i le aofai o le cholesterol, ae e taʻitaʻia ai i le vevela vascular. Ole tele ma le masani ole tui o le ava e fai ai mea eleelea ma e ono afaina i gaʻo.

O le faʻamuamua ma le autu o le OASNA o le faʻapipiʻi faʻapipiʻi. O lenei tulaga, faatasi ai ma tiga matuitui o le muso pe a savali, faamalosia e taofi e malolo.

O le faʻavasegaina o vaega e 4 o le taofiofia o le atherosclerosis e vaeluaina e tusa ai ma taiala nei:

  • O le tiga e tupu pe a savali i se mamao e sili atu i le kilomita ma faatasi ai ma le malosi faaletino,
  • A aunoa ma se tiga, e mafai ona e savali i le 1 kilomita,
  • Paʻa e tupu pe a oʻo i le 250 m,
  • O le tiga e oʻo lava ia i se tulaga malolo ma i se miti.

I le taimi mulimuli, o foliga vaaia o faʻafitauli o le gaʻo, le tupu mai o le necrosis, gangrene o tamatamailima poʻo le tapuvae atoa.

Atherosclerosis o pito pito i lalo e tolu ituaiga, o loʻo i ai le eseesega o le mamafa, vaega o meaola ma faʻamaoniga. O le foliga laititi e faʻatasi ma le faʻavaveina o le atinaʻe, faʻavaveina o le totoina o vaʻa toto ma le solia o le gaʻo. Gangrene e atiina ae i le gasologa o tausaga muamua ina ua uma ona siaki. O le subacute form e faʻailoaina i se tulaga mautu ma faʻalavelave masani. Ole OASNA faʻafuaseʻi e na o vaʻavaʻavale, e faʻataunuʻuina ile talaaga ole togafitiga le talafeagai.

Atherosclerosis o vaʻa o vae: mea tutupu, togafitiga, faʻasologa

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

O le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo o se tasi lea o faʻamaʻi sili ona matuia ma matautia o faʻamau o vae. O loʻo faamatalaina i le mea moni e faapea, ona o le fueina o toto toto e ala i le atherosclerotic plate po o le toto, o le faʻamavaeina pe maeʻa atoa o le toto i le pito i lalo e tupu.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, vavalalata (stenosis) poʻo le tapunia maeʻa (occlusion) o le lumenia o vaʻa e faʻaalia ai le toto i pito maualalo, e puipuia ai le tafe masani o le toto i totonu o le tino. Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le sili atu ma le 70%, o faʻamaoniga o le saoasaoa ma le natura o le tafe o le toto e fesuisuiai, e le lava le toto i tino ma masini e maua ai le okesene ma meaʻai, ma latou le toe faʻaaoga masani.

O le faʻaleagaina o arteries e oʻo atu ai i le tiga i vae. I le tulaga o le alualu i luma o faʻamaʻi, faʻapea foi ma le le atoatoa po o le le saʻo, togafitiga o gaʻo poʻo le aʻafiaga o pito (gangrene) e ono aliali mai. O le mea e lelei ai, e seasea ona tupu lenei mea.

O le Arteriosclerosis e faʻamaʻapeʻa ai i le pito i lalo, o se maʻi taatele o toto toto o vae. O le tele numera o mataupu e iloa i le vaitausaga e sili atu i le 60 tausaga - 5-7%, 50-60 tausaga - 2-3%, 40-50 tausaga - 1%. Ae o le atherosclerosis e mafai foi ona maua i tagata laiti - i le 0.3% latou te maua ai tagata mamaʻi ua taʻi 30-40 tausaga. E maitauina e tele taimi e mafatia ai tamaloloa i le atherosclerosis pe 8 taimi e sili atu nai lo tamaitai.

Faʻamatalaga: O tamaʻi ulaula ua silia i le 50 tausaga le matua e sili atu le lamatia o le faʻailogaina o le atherosclerosis obliterans.

O mafuaʻaga autu o le atherosclerosis

O le mafuaaga autu o le atherosclerosis o le ulaula. O le Nicotine o loʻo i totonu o le tapaa e mafua ai gaʻo i le pipili, ma puipuia ai le toto mai le feʻaveaʻi i totonu o vaa ma faateleina ai le ono aʻafia ai o toto i totonu oi latou.

Isi mea e faʻaosofia ai le atherosclerosis o laʻau o pito i lalo ma oʻo atu ai i se taimi muamua ma le ogaoga o le maʻi:

  • maualuga le cholesterol ma le faʻateleina o taumafa 'aina i meaola manu,
  • maualuga le toto maualuga
  • mamafa tele
  • faʻasologa o togafitiga
  • maʻisuka malosi
  • leai se gaoioiga faaletino atoatoa,
  • faʻalavelave masani.

Faailoga o le atherosclerosis o vaʻa o vae

O le faailoga autu e tatau ona e gauai i ai o le tiga o le vae. O le tele o taimi, o le tiga e tupu pe a savali i totonu o maso o le tamai povi ma ogavae maso. Pe a oso i totonu o maso o pito pito i lalo, o le manaʻoga mo le faʻateleina o le toto, e maua ai le okesene i totonu o masini. O faʻataʻotoga o gaʻo i le taimi o le faʻamalosi tino e le mafai ona faamalieina atoatoa le mea e manaomia e le toto, o le mea lea e amata ai le matelaina o le okesene ia i latou, ma e aliali mai ai o ia lava i le tulaga o le tiga tele. I le amataga o le faʻamaʻi, e vave lava ona alu le tiga pe a uma le gaioiga faaletino, ona toe foʻi mai lea pe a alu. O loʻo i ai le maʻi faʻasolosolo, lea o se tasi o faailoga taua o le atherosclerosis o loʻo faʻaumatia ai laʻau o pito i lalo ifo. O tiga i totonu o maso o le sipuni ua taʻua o tiga o le ituaiga o vavave o le maualuga, ma tiga i tamaʻi povi o le vae ua taʻua o le tiga o le ituaiga o le pipiʻi vavalalata.

I le matua, o ia tiga e faigofie lava ona fenumiai ma le tiga i le sooga i totonu o le gasegase ma isi maʻi pipisi. O le Arthrosis e le o faamatalaina i le musika, e pei o le tiga o le tino, lea e sili ona malosi i le amataga o le gaioiga, ma o le a faavaivaia pea pe a "savali solo" le tagata maʻi.

I le faaopoopo atu i le tiga i maso o vae aʻo savali, atherosclerosis e faʻamaʻapeʻa ai arteries o pito pito i lalo e mafai ona mafua ai faʻamaʻi i maʻi (tasi oi latou poʻo nisi):

  1. Faʻalētonu ma faʻalavelave i vae, faʻateleina i le aʻe i luga o faasitepu, savavali poʻo isi avega.
  2. Eseesega o le vevela i le va o pito pito i lalo (o le vae e aʻafia i le atherosclerosis o vaʻa e masani lava e sili atu ona māmā nai lo se mea maloloina).
  3. O le tiga o le vae i le leai o se malosi faaletino.
  4. O manua e le faʻamalolo poʻo le mai i luga o vae poʻo le pito i lalo o le vae.
  5. Nofoaga pogisa i luga o tamatamai vae ma vae.
  6. O le isi faʻataʻitaʻiga o le atherosclerosis atonu o le leiloloa o le pulupulu i maʻa o pito i lalo - i tua o le tapuvae i totonu, i le popliteal fossa, i luga o le suilapalapa.

Tulaga o le maʻi

E tusa ai ma le tuʻuina atu o le le atoatoa o le vavalalata o vaʻa o vae, o faʻamaoniga e mafai ona vaevaeina i le 4 vaega o le atinaʻeina o le maʻi.

  • Laasaga I - tiga i vae, lea e aliali mai pe a uma le tele o gaoioiga faaletino, e pei o le savali mamao.
  • O se tulaga - tiga pe a savali mo ni mamao vavalalata (250-1000 m).
  • IIb tulaga - o le mamao o le savali e leai se tiga e faaitiitia i le 50-250 m.
  • Vaega III (taua ogaoga) - o le tiga i vae e aliali mai pe a savali i se mamao o le itiiti ifo ma le 50 mita. I lenei taimi, o le tiga i maso o pito i lalo e mafai ona amata e tusa lava pe malolo le tagata maʻi, o le a sili ona faʻaalia i le po. Ina ia faʻamalie le tiga, e masani lava ona toso ifo e le au gase o latou vae mai le moega.
  • IV - i lenei laasaga o le tupuga mai o le maʻi papa. I le avea ai o se tulafono, o vaega o le paʻu o le paʻu (necrosis) o loʻo i luga o tamatamailima po o vaega o le vaega. I le lumanaʻi, e mafai ona taʻitaʻia ai le gangrene.

Ina ia aua neʻi aumaia le atherosclerosis i le tulaga ogaoga, e taua le faʻamaonia i le taimi ma faia togafitiga i totonu o se fomaʻi.

Togafitiga o le atherosclerosis o arteries o pito pito i lalo

O lenei faʻamaʻi manaʻomia se togafitiga faʻapitoa mo togafitiga faʻapitoa mo tagata taʻitoʻatasi. Togafitiga o le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo e faalagolago i le tulaga o le maʻi, o lona umi, o le maualuga o le faʻaleagaina o le toto. E le gata i lea, o le suʻesuʻeina ma le tuufaatasiga o le falemaʻi e aofia ai foi le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi i le maʻi.

Afai e iloa le atherosclerosis i le taimi muamua, atonu o le a lava lea e faʻaitiitia ai mea lamatia e faʻaleleia ai le tulaga. I lenei tulaga, fesoasoani:

  1. Faʻasalaina le faʻaaogaina o le ulaula tapaa ma isi masaniga leaga.
  2. A maeʻa se taumafataga e maualalo i gaʻo manu ma faʻaitiitia le cholesterol toto.
  3. Afai o le mamafa poʻo le mamafa o le mamafa.
  4. Faʻaauau le tafe toto i le maualuga e sili atu i le 140/90 mm RT. Art.
  5. Gaoioiga faʻaletino tumau (savali, vai taele, faʻatalositino uila, ma isi).
  6. Mo maʻi e maua i le maʻisuka - puleaina o le suka toto.

I le tulaga o le atherosclerosis vascular, o oloa nei e matua faasaina: pata, margarine, pailani, margarine, aano o manu, sausage, pastes, offal, oloa susu ma mea maualuga gaʻo, pati falai, ice cream, mayonnaise, pastry.

Taua: O se olaga faʻalauiloa e le mafai ai e le vaʻaia ona faʻaitiitia ma faʻavave le alualu i luma o le maʻi.

I isi laasaga, o auala nei e togafitia ai le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo:

  • Conservative
  • Endovascular (itiiti le osofaia),
  • Gaoioiga.

Faʻatau togafitiga

E mafai foi ona faʻaaogaina i le taimi muamua o le faʻamaʻi, faʻapea foi i mataupu e le faatagaina ai e le tagata maʻi le faʻaaogaina o isi metotia (faʻatasi ai ma faʻafitauli o faʻamaʻi faʻamaʻi). O togafitiga faasao e aofia ai le faʻaaogaina o vailaʻau, togafitiga o le tino ma aofia ai le pneumopressotherapy, faʻasolosolo savali ma le faʻamalositino.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le mea e leaga ai, e leai ni vailaʻau e toe faʻafoʻisia uma ai le toto i totonu o se gaʻo ua afaina ma togafitia atherosclerosis. O togafitiga faʻamaʻi e mafai ona tuʻuina atu ai le lagolago ma aʻafia ai tamai vaʻaia e aʻafia ai le toto i le vaega o loʻo taofia o le faga. O togafitiga faʻamaʻi e faʻamoemoe e faʻalauteleina ai nei "faʻaogaina" ma faʻamaonia le leai o le toto.

Ina ia faʻamalolo le toto mai vaʻa laiti, faʻaitiitia le toto ma puipuia puipui o maʻa mai isi faʻaleagaga, faʻaaogaina vailaʻau faʻapitoa, o nisi o mea e tatau ona onā i aʻoaʻoga, ma isi e tatau ona ave i taimi uma.

E faaopoopo atu i vailaau, o togafitiga o le pneumopressotherapy - o le massage o masini vaivai o le vae ma le fesoasoani o meafaigaluega faapitoa. E ala i le suia o le mamafa ma le maualuga o le mamafa i totonu o se paʻu o loʻo i luga o le limasini, faʻalautele laulaʻau lautele, faʻafefe toto i le paʻu, maso ma mea faʻapipiʻi e faʻaleleia ma faʻafefe toto.

Suʻega faʻavae

O togafitiga sili ona masani mo togafitiga mo le atherosclerosis o vaʻa o vae o metotia o le endovascular - o le faʻamaʻiina o arteries, faʻamalaga o paluni, angioplasty. Latou te faʻatagaina oe e toe faʻafoʻi masani le toto i totonu ole vaʻa e aunoa ma se faʻalavelave faʻapitoa.

O nei taualumaga e faia ile x-ray, i masini faapitoa. I le iʻuga, e faʻaaogaina se faʻaofiga mamafa i le vae o le tagata maʻi, ma e tatau ona nofo i le moega mo le 12-18 itula.

Tausiga togafitiga

Afai o le vaega ua pisia o arã i luga o vae ua umi tele mo le faʻaaogaina o auala i tua, o se tasi o taotoga o loʻo mulimuli mai e faʻaaogaina e toe faʻafoʻi ai toto i vae:

  1. Faʻataʻitaʻiga o se nofoaga o loʻo faʻasolosolo ai se atigi fausaga (alloprosthesis),
  2. Taʻaloga vavalalata - toe faʻafoʻiina o le toto e ala i le toe faʻafoʻiina o le toto e ala i se vailaʻau faʻasa (shunt). I le avea ai o se paʻu, e mafai ona faʻaaogaina se vaega o le vein mama o le tagata maʻi,
  3. Thrombendarterectomy - aveeseina o se atherosclerotic plate mai le afaina afaina.

E mafai ona tuʻufaʻatasia auala faʻapipiʻi pe faʻaopoopoga i isi ituaiga o gaioiga. Afai o le taʻavale e faʻatinoina i le vaega IV o le faʻamaʻi, pe a oʻo ina oʻo mai laufanua ua maeʻa, o le aveeseina o taʻavale o nei vaega ma le tapunia o maʻi papaʻa ma se paʻu paʻu e fai.

Afai o le gaoia o le atherosclerosis ua alu i le tulaga ogaoga, pe a fai e gasegase le gangrene o pito i lalo, ma ua le mafai ona toe faʻafoʻi le toto, faʻaaogaina vae vae. O nisi taimi o lenei mea ua na o le pau lea o le ala e laveai ai le ola o le tagata maʻi.

Faʻafefea ona aloese mai le faʻamaʻi?

O le puipuia o le atherosclerosis e aofia ai i le mea muamua:

  • Faʻalo le ulaula.
  • Meaʻai talafeagai, taumafa o le cholesterol-leai.
  • Gaoioiga faaletino.

O nei fagaloa e tolu o le a faʻaititia ai le lamatiaga o le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo. E le tatau ona e faʻavaivaia oe lava i faʻamalositino, e mafai ona e faia i aso taʻitasi ma faia taʻaloga mo vae. E le gata i lea, o se tamaʻitaʻi faapitoa ma togafitiga faʻasoifua maloloina e fesoasoani e fai ma faʻasologa.

Faitau atili e uiga i le puipuia atoatoa o le atherosclerosis iinei.

Vaega o le kosi ma togafitiga o le atherosclerosis i matua

Atherosclerosis e amata ona atinaʻe lemu i le 30 tausaga, ma o nisi taimi e tupu i tamaiti. O le faʻamaʻi e fesootaʻi ma le tuʻuina atu o pusa atherosclerotic i puipui o toto toto. E faasolosolo ina latou tuputupu ae ma paʻu i le moli o le vaa. Ua tafe le toto. O le tele o taimi, o le atherosclerosis i matua ua tupu ina ua 60 ona tausaga. E afaina ai le tele o laʻau, aorta, vaʻa.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

O le mafuaʻaga autu o le atherosclerosis o le maualuga maualuga o le "leaga" cholesterol i le toto. E iai isi mafuaaga taatele o le faʻamaʻi:

  • tausaga
  • toto maualuga
  • maʻisuka malosi
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • genis predisposition
  • meaai le lelei
  • afaina.

O amioga le lelei (ulaula ma le taumafa ava malolosi) e mafai ona taʻitaʻia ai le fausia o ni atherosclerotic plate. O le tele o taimi e fesoasoani ai i faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi, faʻaleagaina o le myocardial. E tafe le toto i pito, mafaufau, toto toto o le fatu.

Cerebral arteriosclerosis

O uluai faailoga o le cerebral arteriosclerosis e masani lava ona tutupu i le matua. Toto
toto i le vavalaʻau ma latalata ane vaʻalele e fafaga ai le faiʻai. E i ai suiga i le tino tutotonu. E mafai ona tupu se taʻavale, faʻaali maʻi faʻaletonu.

O le toto toto i le faiʻai e pasi atu i le gaʻo ma le vertebral arteries. O le toilalo o le atherosclerosis o nei vaa e faʻaitiitia ai le tafe toto. O faʻamaoniga ma o latou faʻaaliga manino e faalagolago i le ogaoga o le faaleagaina o vaʻaia ma isi mea faʻapitoa.

I le laasaga muamua o le atinaʻe, e mafai ona latou aliali mai
mulimuli i faʻamaoniga:

  • ua le atoatoa,
  • manatuaina o le leaga
  • atonu o se solitulafono le tumau o le tautala, vaaiga mamao,
  • vaivai, faaitiitia le tomai e galue ai.

O nei faʻamaoniga e le mautonu, e mafai ona faʻasalalau, e pasi atu i se vaitaimi patino i latou lava.

O le atherosclerosis matuia o vaʻa failele e masani lava ona taʻitaʻia ai i le stroke. E tele mea faʻaalia:

  • leai se lagona, paresis, maʻi paʻu faigata e togafitia,
  • popolega, psychopathic tulaga,
  • moe i le moe
  • faʻafeʻaiga masani o lagona
  • taufaasese o le faaleagaina, le fiafia, ma isi.

E tele taimi e masalomia ai e nei gasegase faʻamaʻi faʻamaʻi e le maua i le taimi o le suʻega.

O le lona tolu o vaega ole maʻi o le cerebrovascular e taʻua o le dementia (mauaina o le vevesi). E i ai se igoa faigofie - senility. O lenei laasaga e faʻaalia i le vaeluaina o galuega faalemafaufau ona o le faaleagaina ole faiʻai.

Faʻasolosolo i le gasegase vascular, mafaufauga mo taimi pupuu ma mafaufau umi, o mafaufauga le mautonu e faʻalavelaveina, o loʻo i ai faigata i fesoʻotaiga ma tagata, suiga patino.

Coronary atherosclerosis

O faʻamaoniga o le atherosclerosis o fatu i totonu o le uluaʻi taimi o le faʻamaʻi e le o faʻaalia. I le atinaʻe atili o le atinaʻe, latou te tutusa lelei ma faʻamaoniga o faʻamaʻi faʻamaʻi:

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • tiga matuitui i tua o le sternum, lea e maua mai le itu o le tauagavale tauagavale, tua,
  • puupuu le manava e foliga mai e ala lava i le savali filemu,
  • faʻavaomalo, faʻalavelave faʻaleagaina le tulaga.

O le le lava o le tafe toto ma le matelaina o le okesene o toto toto o le fatu e taʻitaʻia ai le mea moni o le maʻi o le angina pectoris, o le faʻamalosia o le atrial, o le faʻaleagaina o le fatu. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻalavelaveina o le myocardial.

Atherosclerosis o vaʻa o pito pito i lalo

Faʻaleagaina o vaʻa pito i lalo ma atherosclerotic plate e masani lava ona maua i tagata matutua. O foliga o lenei togafitiga o faailo nei:

  • tiga i totonu o vae aoe siitia,
  • "Faʻasalaga le faʻafefete" e mafua ai lagona o le faʻamalosi o muso o le tamai povi ao faagasolo le gaioiga,
  • faʻamaualuga tiga aʻo tamoe, aʻe i luga o se laufanua faʻalelei,
  • o se setete o malulu, afaina o tamatamai vae, o le paʻu ua paʻu i le amataga,
  • pe a oʻo i luma le maʻi, o le paʻu o le paʻu e mafai ona i ai se lanu malulu,
  • Necrosis foliga mai, fula o vae.

O le lamatiaga o le atherosclerosis, lea e aʻafia ai vaʻa pito i lalo, o le gangrene e atiae ona o le siaki o tisipenesa, lea e tau atu i le toesea.

Faʻailoga

Mo le fuafuaina o le atherosclerosis, faʻamalositino ma meafaigaluega faʻapitoa o maʻa.

  1. O le suʻesuʻeina o meaola oona e maua ai le tele o cholesterol, triglycerides, LDL ma HDL i totonu o le toto.
  2. Faʻafanua, suʻesuʻeina o le ultrasound le fuataga o le faaleagaina o fua i ni atherosclerotic plate. Carotid, vertebral, arte subclavian, aorta o loʻo suʻesuʻeina.
  3. X-ray (angiography).
  4. Faʻaauau foliga faʻapitoa.
  5. Suʻega faʻasalalau

A maea le suʻesuʻega atoa o vaʻa tetele, e faʻamaonia togafitiga faʻapitoa.

O togafitiga faasao e aofia ai ia taga.

  1. Se taumafataga o le anti-cholesterol e faaitiitia ai le tele o meaai e maua ai le maualuga o le cholesterol maualuga nai lo le masani, vitamini D. O le meaai meaai e tatau ona aofia ai: gaʻo fualaʻau, lafumanu e maualalo le gaʻo, iʻa, mushrooms, broccoli, cereals.
  2. Talositino togafitiga, savali.
  3. Fua e faʻaitiitia ai le faʻaleagaina, faʻavaivai. O se tasi o ituaiga o galuega ma malologa ua faavaeina.
  4. Tulaga masani o le mamafa.
  5. Fautuaga mo suiga o le olaga. E taua le tuu le ulaula tapaa, ava malosi.

Le togafitiga o le atherosclerosis vascular ma se vailaʻau e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le aofai o le "leaga" cholesterol, faʻateleina lipoproteins maualuga:

  • e faʻaitiitia ai le lipoproteins maualalo, e fautuaina le leite i le faʻatasi ma omega-3 gaʻo gaʻo,
  • vitamini o vaega C, PP ma le B,
  • fualaau faasaina o le numin group, e aofia ai Lovastatin, Simvastatin,
  • fualaau faasaina o le fibrate group - Faʻamautu, Ciprofibrate,
  • nicotinic acid.

Afai e iloa se tulaga faʻavaivai, e togafitia i latou i vailaau faʻasaina. O maʻi faʻalavelave e togafitia ma le toʻafilemu.

Afai o suʻesuʻega faʻapitoa e vavalalata ai le vaa e sili atu i le 70% poʻo le faʻapipiʻi atoa, ona faʻataʻitaʻiina lea o togafitiga. O le taofiofia o le itu ua afaina o le vaa ua faatinoina.

Faaiuga

Faatasi ai ma le matua, o le puipui o le toto toto ua le toe aoga. I le gasologa o tausaga, o le tuputupu aʻe o papa o le atherosclerotic e faʻatapulaʻaina ai le vaa lea e tafe mai ai le toto. O le taunuuga atonu o le faʻavaeina o se toto toto, lea e afaina ai le vaa. O se taunuuga o le fuga, o se taufaamatau i le ola o le tagata e aliali mai. O tagata matutua e tele lava ina lamatia i le paʻu, faʻaleagaina o le myocardial.

Mafuaaga ma faailoga o le atherosclerosis

Ina ia aloese mai le ogaoga o taunuuga o le faamai, e tatau ona e iloa poo le a lona faaosooso.

Muamua lava, e mafai e se tagata ona faʻateʻa le vaega o le amataina o le faʻamaʻi na oi latou lava.

Faatasi ai ma mafuaʻaga e iai mea taua e mafua mai i le faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Faʻatasi ai ma mafuaʻaga autū:

  • Ava malosi. O le ava malosi i soo se aofaiga e iai sona aafiaga leaga i luga o le fatu ma toto toto, o lea o lona masani masani e faʻaitiitia ai le gaoioi o puipui o maʻa, ma aʻafia ai foi le fatu o le fatu.
  • O le ulaula e mafai ona aafia ai le na o le atinaeina o ia togafitiga e pei o le atherosclerosis, ae faateleina ai foi tulaga lamatia mo le leai o se lamatiaga matautia o faamai. O le mea lea, o le lafoaia o lenei amioga leaga, o se tagata e faʻaitiitia ai le ono mafai ona maua i fatu fatu ma toto toto e 80%.
  • O le taumafaina o le tele o meaʻai e leaga e maualuga i meaola manu.
  • Vavega masani. Afai e mafatia le aiga vavalalata o se tagata mai le atherosclerosis, poo le totolapalala maualuga, e tatau ona latou faia se suʻega faafomaʻi masani ma le aofia ai tulaga lamatia ono tutupu mai le olaga.
  • O le i ai o le mamafa o le mamafa e tuʻuina atu ma isi faʻalavelave e faʻaosofia ai le atherosclerosis, poʻo le faʻalavelave faʻalavelave.
  • Le i ai o se talaʻaga o le maualuga o le toto, poʻo le maualuga i soʻo se faʻaaliga.

Le itiiti ifo ma le tasi le mea e tatau ona mafua ai se suiga i masani ma suʻesuʻega faifaipea i totonu o le falemaʻi o le cardiology.

O le tele o taimi, mo le atherosclerosis e tupu, e te manaʻomia ni nai mafuaaga. Mo le fesoasoani ina ia tuʻuina atu i se taimi talafeagai, e tatau ona e iloa po o fea o faʻamaoniga e le mafai ona le amanaiaina.

E ui lava e le o iloa le faʻamaʻi, i vaega mulimuli e mafai ona e matauina ia ituaiga o faʻataʻitaʻiga lautele:

  1. masani ona tiga
  2. fatu palpitations,
  3. lameness
  4. mamafa i vae
  5. vavao
  6. taʻavale
  7. vili
  8. puupuu le manava
  9. faʻateleina le sosolo
  10. faʻateleina le mamafa
  11. siama fatu fatu
  12. tiga o le pusa

O nei faailoga e taatele i le tele o ituaiga o atherosclerosis. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le taofiofia o le atherosclerosis o pito i lalo o loʻo faʻaalia i le faigata i le savali ma le malosi. E masani lava ona paʻu le tasi vae, o le paʻu e suia le lanu. E faigata mo se tagata ona savali mamao, ma i le aluga o taimi, o le mamao e na o le faʻaititia. O lenei mea e fesoʻotaʻi tonu ma le faʻalauteleina o pusa o le cholesterol ma le faʻafuaseʻi o faʻamaʻi maʻi.

Atherosclerosis obliterans e mafai ona atiae i tagata i vaitausaga eseese.

Fautuaga mo falemaʻi mo le atherosclerosis

O faʻamatalaga ile falemaʻi e aofia ai vailaʻau faʻasaina ma fualaau faʻatau.

Aʻo faia le togafitiga mo le faʻamaʻi, e tatau i le tasi ona mulimulitai i fautuaga a le fomaʻi.

O fualaau e le o togafitiga o togafitiga e aofia ai le: mulimuli i se meaai faapitoa mo le maualuga o le cholesterol, faateleina le gaioiga faaletino, faasaʻo le mamafa, ma le lafoai o masaniga leaga.

Pe a mulimuli i se taumafataga, e tatau i le tagata gasegase ona tausisi i na mataupu faavae:

  • ituaiga i mea taumafa
  • o le lisi e tatau ona fesoasoani e faʻamaonia le mamafa o le tagata maʻi,
  • faʻalauteleina o le faʻaaogaina o fualaau aina fou ma fualaʻau,
  • o le teenaina o meaʻai, e mafai ona e 'ai naʻo falaoa atoa,
  • faateleina i le numera o oloa i luga o le lisi,
  • faʻaopoopo i le lisi o aso taʻitasi Omega-3,
  • o le tele o le gaʻo e le sili atu i le 30% o le aofaʻi o meaʻai,

I nisi o tulaga, e tatau ona e feutagai ma se tagata poto faapitoa i le vaega o meaʻai. Ae masani lava, o le lipid metabolism e le lelei le matauina i tagata e maualuga le mamafa o le tino. O le mea lea, o le faʻamautuina o le mamafa o loʻo aofia ai foi i le togafitiga lautele, lea o le a fesoasoani i le natura o le gataifale o le lipids ma le faʻamautuina o le paleni oa latou ituaiga.

E manaʻomia foʻi le faʻamalosiga o le mamafa ina ia puipuia ai faʻafitauli e ono aʻafia ai le setete o le cardiovascular system.

O lenei taunuʻuga e mafai ona ausia e ala i le tausisia o se taumafataga faapitoa, lea e atiina ae e faʻatatau i uiga taʻitasi o le tino o le tagata ma le ala o le faʻamaʻi.

Ina ia ausia le iuga, e tatau ona e aveeseina le itiiti ifo i le 10% o le uluai mamafa. E le gata i lea, o tagata gasegase uma o loʻo mafatia i maʻi e mafua mai ai le tino o le tino, e manaʻomia le faateleina o le tino. I le masani ai, e tatau ona amanaʻia lenei tausaga ma le malosi o le tagata maʻi.

E fautuaina e faʻagasolo lemu le avega. O tagata e le mafatia i faʻamaʻi pipisi o le fatu e mafai ona ofoina atu le taaloga sili ona lelei mo i latou. O le avega o le avega e tatau ona malilie i se fomaʻi.

E le gata i lea, o le ulaula ulaula ua aofia ai i totonu o le faʻalavelave o togafitiga.

E tatau i le tagata poto faapitoa ona faʻamaonia le tagata maʻi e taofi le ulaula e faʻaaoga ai le mea nei:

  1. Fesili e uiga i le ulaula.
  2. Iloiloga o le tulaga o le masani ma le saunia o le tagata maʻi e lafoai.
  3. Feteenaʻiga o le lafoaia o le masani.
  4. Fesoasoani faʻapitoa i lenei mea, e aofia ai metotia o togafitiga fualaau.
  5. Faʻaauau le mataʻituina ole maʻi i lenei tulaga.

O le isi fua faʻatatau o le teenaina o le ava malosi.

Faiga Faʻafefe

Fautuaga Rusia mo le togafitiga o le atherosclerosis e aofia ai le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa. Latou te saofaga i le faʻamautuina o faiga uma i totonu o le tino o le tagata ma tulafono faatonutonu o le gaʻo gaʻo.

O le metotia ma le metotia o le pulega ua faatonuina na o le fomaʻi o loʻo auai. O le mea moni, o le togafitiga e faʻamaonia i le tulaga o le le aoga o metotia e leai ni fualaau ma tagata e maualuga le lamatia o faʻafitauli.

O fualaau faasaina e tatau ona na o le tuufaatasiga ma isi metotia e mafai ona fofo ai le maʻi.

Fomaʻi fautuaina e faʻaaoga le atherosclerosis:

  • GMK-CoA Inhibitors inhibitors (statins),
  • tagata suʻesuʻeina o meaola suamalie (resins),
  • nicotinic acid
  • afaina o le suka fibroic acid,
  • cholesterol absorption inhibitor.

O tulafono e fesoasoani e tuuitiitia le cholesterol i le toto o le tagata. I le faaopoopo atu i le lipid-lowering effects, latou te faʻaleleia le faʻatinoina o le mimiti. O le metotia ma le metotia o le talosaga e tatau ona faatonuina e na o se fomai talafeagai, e fuafua i le tulaga o le soifua maloloina o tagata. O aʻafiaga o le ave o lenei vaega o fualaau faasaina e aofia ai le faʻailoga, flatulence, ma o nisi taimi nausua. O le mea e masani ai, o fualaau oona e faʻafefe lelei e le tino. Afai e tupu lenei gaioiga, e tatau ona sui le fualaau.

O faasologa o meaola o le bile ua faatonuina mo maʻi ua sili atu i le 30 tausaga. Ina ia aloese mai faʻafitauli faʻafitauli, o nei fualaau oona na faamaonia ai lo latou aoga. O le tofiaina o nisi o tupe e tatau ona faia na o se fomaʻi. O aʻafiaga e aʻafia ai le dyspepsia, le galala. E masani lava, e le taliaina e tagata gasegase ona o se tofo le lelei. E tele taimi e masani ai ona togafitia togafitiga faʻatasi ai ma se aafiaga talitutusa e sili atu le fesiitaiga o togafitiga ma aloese mai le faʻafitauli

O le faʻaaogaina o fibrates e finau mo se lelei lelei i le ate, o le tino autu lea mo le gaosia o le cholesterol. Ona o nisi o faagasologa, o lo latou faateleina o le faateleina o le maualuga o lipoproteins maualuga. O loʻo faʻamatalaina tele lava mo ituaiga fefiloi o hyperlipidemia.

I le tele o tulaga, o nei fualaau oona e gafatia lelei e gasegase, ae o nisi taimi ei ai tulaga o le le mautonu, o le afaina, o le ulu ma le nausea.

Faatasi ai ma le faʻaaogaina umi, o fibrates e mafai ona aʻafia ai le tulaga o talo.

Le aoga o le iloa vave o le maʻi ma le faʻaaogaina o le Omega 3

O le gasegase o le lipid le atoatoa o se tasi lea o mafuaʻaga autu i le atinaʻe o faamaʻi vascular ma fatu.

Ole suʻesuʻeina ma le togafitiga ole lipid metabolism ile taimi e puipuia ma togafitia ai le atherosclerosis e tatau ona avea ma mea e ave i ai le faamuamua, aua o le auala lea e mafai ai ona aloese mai faʻafitauli o le faʻamaʻi, lea e masani ona afaina.

E masani lava ona mafatia i le cerebral atherosclerosis. E le o se mataupu e tasi o le falemaʻi na afaina ai le avanoa vave i se tagata poto faapitoa. O le puipuiga o se vaega taua foi i vaʻa maloloina.

O le tasi o le au suʻavili o le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo susu. Omega-3 e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le gaʻo gaʻo i le tino.

I le teritori o le Rusia, o le vailaʻau o Omacor, lea e aofia ai lenei mea, ua aloaia aloaia.

Suesuega e faamaonia ai o le faʻaaoga masani o se vailaau faasaina e faʻaitiitia ai le maualuga o triglycerides i le toto e 50%. E tusa ai ma le maliega, o isi vailaʻau faʻatasi ma le mea lava e tasi e le fautuaina e ave ona o le le mafai o le faʻatulagaina tonu o le aofaiga, o se suʻesuʻega loloto o fegalegaleaiga ma isi vailaau faʻasaina. O nei vailaau e maualalo ai le cholesterol ma fesoasoani e puipuia le tupu mai o maʻi fatu fatu. O le tofiga o Omega-3 e masani lava ona tupu i le faʻaaogaina o isi vailaʻau ma togafitiga e le faʻatau fualaau, e aofia ai togafitiga masani.

Atherosclerosis o loʻo faʻamatalaina i se vitio i lenei tusiga.

Togafitiga o le OASNA

Afai o faʻamaoniga muamua o le maʻi e faʻaalia, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi. O le tuʻuina atu o togafitiga faafomaʻi poʻo le le mafai ona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le gangrene, atchemia, tosoina o vae ma le oti.

Pe a faʻamaonia le faʻamautinoaga, faʻamalosia le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo, o le togafitiga e filifilia e faʻavae i luga o le ata lautele o le faʻamaʻi, faʻasologa masani lona tolu, aso ma tulaga lautele o le maʻi. E masani lava e aofia ai togafitiga fualaau faasaina, suiga o olaga, faʻamalositino.

O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻataʻitaʻiina i na o mataupu faʻafuaseʻi.

Vailaau

O togafitiga faʻamaʻi o le atherosclerosis e faʻaumatia ai le pito i lalo e faʻamoemoe e le gata i le puipuia o le atinaʻeina o togafitiga, ae faʻapea foi i le faʻaitiitia o le aʻafiaga o faʻamaʻi faʻamaʻi ma mea taua:

  • O le mamafa
  • Maualuga maualuga
  • Carbohydrate ma le lipid misalances
  • Faʻafitauli i le kulukose o le toto.

O vailaʻau mo le OASNK ua vaevaeina i ni vaega e tusa ai ma le gaioiga:

  • Ina ia faʻaitiitia le toto ma puipuia le atinaʻeina o paʻu ma le toto, o loʻo faʻaaogaina sui sooga,
  • I lalo ifo o le cholesterol, LDL ma le VLDL o loʻo faʻatulagaina ai fuainumera,
  • O vailaau faʻatoʻaga e mamanuina ina ia puipuia mai ai le toto ma faʻafefe toto,
  • O sauniuniga o le vailaʻau e faʻavae i le nicotinic acid e manaʻomia mo le toe faʻaleleia o le tino.

E le gata i lea, o vailaʻau e mafai ona faʻataʻitaʻiina e faʻalauteleina ai toto toto, faʻasaʻo le toto maualuga, puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi. Le faʻamautuina o metabolic processes ma faʻaleleia le tulaga o tisipenisione, o le puipuiga o le tino ma le malosi o le tino, supplements dietary, antioxidants ma se ala o multivitamins ua faatonuina. O tofiga uma e faia e le fomaʻi. O le pulea e le tagata o ia fualaau faasaina ma le fetuunaiga o le togafitiga o togafitiga e le taliaina.

Felafolafoaiga lautele

O lenei fomaʻi ua faaliliuina e pei o le toto e tafe atu i totonu o vaituloto o vae i autafa pito i luga. O le malosi o le faʻamaloiloga e faalagolago ile:

  • O le fausia o vaʻa toto tetele ma muamua,
  • O le maualuga, ituaiga ma le faʻavae o le faʻavae ma le faʻavae autu,
  • Tulaga o le puipui o le tino,
  • Le malosi o metabolic processes.

O vaʻa toto tetele faʻatasi ai ma le faʻatoʻilaloina o le a avea ma gaioiga o se uaea ua afaina ma ua taua o mea faʻatau (faʻamuamua). Mo le toe faʻafoʻiina masani o le toto, o metotia o le faʻamalosia o le tafe toto poʻo le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le okesene maso o loʻo faʻaaogaina. O le malamalama i foliga o le faʻavae faʻaanatura o mea faʻapipiʻiina o le a fesoasoani e fuafua le nofoaga tonu o le liuga: fautuaina e filifili nofoaga o loʻo i lalo o le paranesi mai le gaʻo autu.

Faʻasologa taotoga

O le metotia e faʻavae i luga o le faʻaofiina o se sulu e faʻasolosolo ai le vaega ua afaina. I le avea ai ma se faʻavavega, o se vaega o le vevela tele o se lala maloloina poʻo se mea faʻapipiʻi faʻapipiʻi ua faʻaaogaina. O le taotoga e mafai ona na o le taimi e muta ai le fatu ma e pipii le tagata maʻi i se masini fatu-pulumu.

Fomai

O le taotoga o le talimalo e faʻaaogaina i mataupu e te manaʻomia e aveese ai le vaega lea e faʻataʻapeʻa ai le toto ma poloka ai le tafe masani o le toto. Artificial dentures e faʻaaoga mo prosthetics, ma o le vaega ua aafia o le vaʻa ua aveese. Faʻafeiloaʻi i aso nei o vaʻa masani ma tuʻuina atu i tagata maʻi se soifuaga umi ma umi.

Auala esevasvascular

O le taotoga o le tino e iloga i le mea moni e faapea o gaoioiga e faia e ala i mea laiti (e oo i le 4 mm). O le taotoga o le taʻavale e faʻatonutonuina e ala i faʻataʻitaʻiga x-ray, ma o le tulaga ese o lea e mafai e fomai tipitipi ona faia togafitiga e aunoa ma le faʻamaʻi lautele. O nei faʻatulagaga ua faʻataʻitaʻiina i tagata gasegase o loʻo tuʻuina atu i ai le OASNK ma faʻalavelave faʻalavelave masani.

Faʻafouina

I le taimi mulimuli ane ma pe a faatonuina le togafitiga faafomaʻi, e tatau ona tausia se soifua maloloina lelei:

  • Tuu le ulaula ma le ava malosi,
  • Faʻailoa galuega faʻamalosia ma mafai faʻavalea,
  • Lese le mamafa
  • Taumamafa i le soifua maloloina,
  • Fetuunai le paleni masima-masima.

O se vaega tāua o le toe faʻaleleia o le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma le tausia o se faʻaleleia o le tau o mafaufauga. I nisi tulaga e le masani ai, o faʻatalatalanoaga faʻapitoa ma se fomai o le mafaufau e faʻataʻitaʻiina e fesoasoani i le tagata maʻi ma fautuaina se suiga o le gaioiga.

Fomaʻi togafitiga

O le togafitiga o le OASNA i fualaau faasaina e le lava. O se vaega taua o togafitiga o le togafitiga. O togafitiga massage e faʻamoemoe e faʻaleleia ai le faʻaogaina o le tino o le tino ma le simulation o le myogenic. Gymnastics mo le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo o loʻo filifilia e le fomaʻi o loʻo faʻatautaia le maualuga ma le mamafa o le maʻi, le laasaga o le atinaʻeina o togafitiga ma tausaga. O faʻatinoga o togafitiga mo le togafitiga o le atherosclerosis o pito i lalo e fesoasoani foi e faʻalauteleina ai le malosi o le musika, faʻaleleia le faʻamaopoopoina ma le tumau.

O faʻaopoopoga faʻaopoopo, electrophoresis, magnetotherapy poʻo le darsonvalization ua faʻamatalaina. O nei metotia e sao ai le faʻaaogaina o fualaau oona, galue e ala i le taina o galu ma le mageta. O le taunuuga o le faagasologa o taualumaga o le faʻaleleia lea o le toto, faʻaleagaina le inflammatory ma le antibacterial, faʻamautuina o vaʻa toto.

O le faʻavaeina o le atherosclerosis o pito pito i lalo e le o se faasalaga. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai ma le usitaia o fautuaga a fomaʻi, e mafai ona faatoilaloina le faamaʻi. Ae peitai, o le tagata maʻi e tatau ona tausisia i taimi uma se taumafataga faapitoa, faamalositino ma pulea le tulaga faalelagona. Ina ia aloese mai le le lelei ma le afaina o taunuuga, e le taliaina le mafaufau o le tagata lava ia ma faaaoga togafitiga masani e aunoa ma le maliega a se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga