E faʻapefea ona matautia le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani faʻaleagaina e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o le gaioiga o le pancreas. O lenei okeni o loʻo i se vaega pe leai foi le gaosia o le insulin, lea e faʻamavae ai suga faigata ma liliu ai i latou i le kulukose. I le le lava o le inisalini poʻo le leai o se lagona o tino o le tino, o loʻo maualuga le maualuga o le suka i le toto, lea e lamatia mo faʻalapotopotoga uma ma totoga a tagata.
E tusa ai ma fuainumera i le lalolagi, e sili atu ma le 250 miliona tagata ua resitala aloaia ma le ituaiga I poo le ituaiga II o le maʻisuka ma o lo latou fuainumera o loo faatupulaia vave i tausaga uma. E le gata i lea, o le faʻamaʻi lava e matua faigata lava ona iloa ma e masani lava ona le iloa e tagata e maualuga a latou suka.

O le a le mea matautia o le maʻisuka? E faapefea ona aafia ai le tino o le tagata? O a mafuaaga na faʻaalia ai? Ma e mafai ona ola i se olaga atoatoa i lenei faʻamaʻi? Matou te taumafai e tali nei fesili i lenei tusiga.

Ituaiga I ma le maʻisuka ma mafuaʻaga


I le ituaiga o le maʻisuka, o le pancreas e le maua mai ai le siama o le suka, o lea e manaomia ai e le tagata maʻi ni togafitiga faifaipea o le insulin. O lenei ituaiga o maʻi e matauina aemaise lava i talavou ma tupulaga talavou i lalo ifo o le 30 tausaga.

O mafuaʻaga o le ituaiga I le maʻisuka e masani lava ona masani ai:

  • faʻamaʻi pipisi e faʻasalalau i aʻoga amata. ARVI poʻo ARI faʻavaivaia le faʻaogaina o le tino o le tagata ma mafai ona aʻafia ai le gaioiga o le pancreas,
  • o le mamafa o le fananau mai ma le vavalalata o le pepe e mamafa tele e mafai foi ona avea ma mafuaʻaga o lenei maʻi,
  • vaitau o le fanau mai. Ua maua e saienitisi e faapea o tagata e fananau i le tautotogo e tele taimi e ono mafatia ai i lenei maʻi. O le leai o vitamini ma faʻavaivaia le faʻamausaliina o tina ma tina e masani ona mafua ai faafitauli i le gaosiga o le inisalini i se tamaititi,
  • faʻasologa o ituaiga. Sui o le ituaiga taʻaloga Negroid O faʻamaʻi e sili atu ona tele naua nai lo Europa.

O le maʻisuka ituaiga II e faʻaalia i le mea moni o le tino o le tagata e maua ai le inisalini. Ae ui i lea, pe le lava pe leai se lelei. O le mea lea, o le suka e faʻapupulaina i totonu o le tino o le tagata ma e faʻateleina i le urine. O lenei ituaiga ua manatu o se maʻi o le matua ma e masani lava ona faʻaalia ia lava ina ua mavae le 40 tausaga.

O mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga II o:

  • genis predisposition. O le faʻamaʻi e tuʻuina atu mai matua i tamaiti. Ae ui i lea, faatasi ai ma le soifua saʻo, e mafai ona faʻaititia le tulaga lamatia,
  • afaina. O se olaga e le masani ai ma le taumafaina o taumafa maualuga-kalori e masani ona taʻitaʻia ai foliga o nisi paʻu ma faʻalavelave i le galuega a totoga uma,
  • manuʻa ma faʻamaʻi o le pancreas. O le iʻuga o manuaga poʻo faʻamaʻi o le okeni, e mafai ona aʻafia ai ni suauu peta e maua ai le insulin,
  • popole ma mafaufauga popole. O nei aʻafiaga e aʻafia ai le tino e ala i le faʻavaivaiina o le tino, lea e masani ona oʻo atu ai i le le lelei o peta peta.

E tatau ona maitauina, i mataupu o le tuai ona maua o le faʻamaʻi ma togafitiga le lelei o se fomaʻi, ituaiga I poʻo le maʻisuka II e mafai ona mafua ai se numera o faʻalavelave faʻaletonu masani ma tuai.

Faʻafitauli matuia

O le lamatiaga o faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le maʻisuka, o lo latou atinaʻe vave. O lea alualu i luma e mai le 2-3 itula i le tele o aso e aunoa ma ni faʻamatalaga faʻaalia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻalavelave sili ona taatele o le hypoglycemia, i le vave amata e mafai ona faʻatonuina i le fia inu ma le fiaʻai, lima gatete, vaivaiga lautele. I tulaga o loʻo mulimuli mai, o le fiamoe po o amioga mataga, fenumiai, vaʻaia faalua, ua matauina le faʻamafanafanaina. O lenei tulaga e tupu i se faamai o le ituaiga I ma le II ona o se paʻu mataʻutia i le suka o le toto pe a ave fualaau faasaina, malosi faaletino, po o le ava malosi. Soʻo se osofaʻiga e mafai ona taʻitaʻia ai oe pe a oti, o lea e taua ai le iloa i le taimi. E mafai ona puipuia le toe faʻaleleia pe afai e te tuʻuina le lole mama, honey, se fasi keke keke poʻo se keke ma le kulimi, pe naʻo le vai ma le suka.

Le lelei o meaai paleni, o manuaga, ulaula ma le inu malosi o le a mautinoa lava ona oʻo atu i se faʻalavelave e pei o le ketoacidosis. O faailoga vaaia o lenei tulaga o le gutu malulu, vaivaiga lautele ma le moe, paʻu vevela, gasegase mamafa faafuasei po o le leiloa, ma le masani ona faia. O le faateleina o le suka toto ma le faʻamaʻavaʻaina e taʻitaʻia ai i le hypersmolar coma. O le mea lea, o gasegase ei ai faʻaʻailoga e manaʻomia ai le vave faʻataʻi falemaʻi ma togafitiga ogaoga.

Faʻasologa o faʻafitauli

O ia gasegase e mafua mai i se gasegase umi, masani o le ituaiga II, faatasi ai ma ni uiga maualalo, lea e taofia ai i latou mai le mauaina i le taimi ma amata togafitiga ile taimi. Faʻamatalaga o faʻafitauli i latou laasaga mulimuli ane o le togafitiga o fualaau oona e le aoga ma umi, ma o nisi taimi e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa.

O lona uiga, o le retinopathy o le maʻisuka ua toetoe lava a le mautonu ma masani ai ona mafua ai le leai o se vaaiga mamao. Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose i totonu o le toto, o puipui o mata e fai ma vevela ma e le mafaamatalaina. Faʻalavelave faʻafuaseʻi o capillaries ma le afaina i le pito i tua o le taʻavale i lona vaʻaia ma le leai o se faʻaaliga.

Aginopathy o le taatele o le faʻalavelave e fesoʻotai ma le tino o le tino. E aʻafia ai toto toto ma atiae i totonu ole 1-1.5 tausaga. I lenei tulaga, o laʻau ma veins ua faʻaleagaina mai le aʻafia i le suka, o le vevela ma le pala. E le mafai ona latou faʻamautuina atoatoa ia sela o okeni ma masini e aoga tele. O lenei maʻi e mafua ai le solia o le lelei o le faʻatinoga o vaʻa o vae ma e oʻo lava i le le atoatoa.

O le umi o le faʻaalia e faʻapipiʻi I ma le maʻisuka II i luga o le tino, o le lamatiaga o le atinaʻeina o le polyneuropathy - o se maʻi lea e aʻafia ai vaega o le tino. O le faailoga muamua o le maʻi e mafai ona taʻua o le le lava o le lagona o tamatamailima ma tamatamaivae - latou te le toe lagona le malulu, mafanafana, tiga. O lenei mea e mafua ai le tele o manuʻa i pito, o le fatuga o abscesses, corns, suppurations ma le maʻisuka - tatala faʻamaʻi i luga o le vae poʻo le tapuvae o le vae. Ina ia puipuia lenei faʻamaʻi, e tatau ona e ofuina ni seevae mafanafana, ma faʻamalulu ma faʻamafanafana le paʻu o vae i le fesoasoani o le mafanafana mafanafana i aso uma ma tapena lelei.

E tatau ona manatuaina o le maʻisuka, o le puipuiga o le tino ma ana galuega puipuia e matua vaivai, ma e oʻo lava i manuʻa manua o le a malolo mo se taimi umi.

Faʻailoga taimi

O le a le mea matautia o le maʻisuka? I le aluga o taimi, e loloto lona aʻafia ai totoga uma ma tino o le tino o le tagata ma e oʻo atu ai i le faʻatafunaina vaega. Afai e mafatia se tasi i lenei faamai mo le sili atu ma le 12 tausaga, e mafai ona ia mautinoa o suiga ogaoga ma le faalavelaveina o le fatu cardiovascular ma le popole, faigamalo ma fatuga, vaʻa laiti ma capillaries, gutu o le endocrin, faapea foi ma sela o le tino atoa.

Faʻalavelave faʻalavelave mai le faʻalavelave faʻalavelave faʻaleleia le maʻi i le le mautonu, faʻaosofia le le mautonu ma le faʻamalosi, le lava le tali atu i le atuatuvale. O faʻasalaga o faʻamavaega e iu ai ina oʻo atu i le le mautonu ma le le mautonu o le tino, faoa faamalosi, faoa faamalosi.

Faʻaleagaina o toto toto e taʻitaʻia ai i le fomaʻi, suiga i le toto maualuga, siama, ma iu ai i le fatu o le fatu poʻo le stroke.

O le faʻaaogāina o le tele o le vai ma le faʻaauau pea o le faʻataʻitaʻiga, e mafua ai le vave ona ofuina o fatuga ma totoga o le tino. Afai o le tagata maʻi e le faʻamautuina le suka i le taimi, e manaʻomia le gasegase e aveese se tasi poʻo se vaega o le okeni (fatuga, ate, talo, manava).

E tatau ona maitauina o le tele o faʻafitauli e mafua mai i le maʻisuka o se taunuuga o amio le talafeagai ma togafitiga o le maʻi. O meaʻai le lelei, le lava o faʻamalositino, faʻalavelave moe, vaivai tele, ulaula tapaa ma le taumafa ava malosi i fua taua o le a vave ona oʻo atu i le faʻamaʻi ma ona faʻafitauli.

O le mea lea, e fautuaina malosi e fomai e te tausisi i se meaʻai, aua le faʻaaogaina le ava malosi ma le sikaleti (pe sili atu foi ona tuulafoaʻi atoa), e masani ona faia suʻega, ma mataʻituina le toto suka.

Puipuiga o Faʻafitauli

Soʻo se faʻafitauli e tupu aʻe ma se faʻalavelave faʻalavelave o le faʻamaʻi. I le tulaga o le maʻisuka totogi, o taunuuga o maʻi e tupu lemu ma e le o lamatia ai le ola.

Mo le puipuia o faʻafitauli o le maʻisuka, e te manaʻomia:

  • Faʻavasega le mamafa o le tino
  • Aveese le vaisu o le nicotine, aua le inu pia,
  • Aua e te solia le meaai,
  • Taʻitaʻi se olaga malosi
  • Faʻaauau le mataʻituina o lou toto toto i se glucometer,
  • Faaaoga fualaau faasaina i le suka maualuga pe tui i le inisalini,
  • Asiasi i lau suʻega faʻasolo i taimi uma e iloilo lou soifua maloloina.

I le iloaina o le lamatia o le maʻisuka, ma pe faʻapefea ona aloese mai ona faʻalavelave, e mafai ona e faʻafetaui lou olaga, ma faʻaleleia atili ai lona uiga, e ui i le siama.

Aisea e le gauai ai le kulukose i le tino?

O le manaʻoga o le tino o le tagata mo le glucose e faʻamatalaina e ala i le auai o lenei vaega i le gaosiga o le tino ma le gaosiga o le malosi e sela. O nei faagasologa e masani lava ona faia e na o le tele ole inisalini e maua mai i le pancreas. Afai ei ai le leai o lenei hormoni poʻo se toesea atoa, ona tupu ai lea o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka.

E mafai ona lua ituaiga:

  • Inisalini e faalagolago i le maʻisuka, lea e leai se inisalini i totonu o le tino,
  • E le o se ituaiga o le faamaʻi o le insulin. I lenei tulaga o le tino, o le pancreas e faalēaogaina sina inisalini po o se aofaiga e le mafai ona iloa e sulu i lalo ole aʻafiaga o nisi mea.

Uluaʻi faailoga o le maʻi

O uluai faailoga o aʻafiaga le lelei o maualuga maualuga o kulukose i luga o le tino atoa o:

  • Faateleina urination (aemaise i le po)
  • Lagonaina o le gutu malulu
  • Le malosi faifaipea e inu
  • Paʻu mamafa
  • Vaivaiga ma le vevela,
  • Laʻau o le acetone i le gutu
  • Faʻaleagaina o le tino puipuia o le tino, lea e tau atu i le masani ai o viral ma malulu,
  • Le faʻamalolo togafitiga o manua
  • Le toto faʻamaʻi pipisi
  • Toto i luga o le paʻu.

O lisi lisiina e le tatau ona le amanaiaina, a le o lea o le a tele le alualu i luma o le maʻi ma e mafai ona mafua ai ni faʻalavelave ogaoga.

O le maʻi suka: o le a le mea matautia ma pe faapefea ona aafia ai le tino

Afai e masani ona taua le hemoglobin glycated, ona mafai lea ona manatu le maʻisuka e totogi. Faatasi ai ma lenei vasega o le faamai, o le lamatiaga o faafitauli e itiiti. Afai o le maʻisuka i vaega muamua na mafua ai ona aliali mai ni taunuuga le lelei, ona o le lelei le taui o le a mafai ai ona faʻaitiitia lo latou gaogao. I le mea e ono iloa ai faʻafitauli faigata i le amataga o le faʻamaʻi, o le maualuga o le suka e mafai ona taofia ai le atinaʻeina o togafitiga faʻaleagaina ma faʻateleina ai le soifua manuia o le tagata maʻi.

O le maʻisuka o se mea matautia i vaʻa uma e tuʻuina atu toto i totoga eseese. A aʻafia le fatu i gasegase, totoga o vaʻavaʻai, vae, fatu ma le ate. O aʻafiaga o lenei aʻafiaga leaga o le taʻavale, fatu fatuga, le lelei, tauaso, leai se lagona i totonu o vae.

Ituaiga o Faafitauli

Iloiloga o tagata gasegase mo le siama o le maʻisuka e mafai ona faʻaalia ai faʻafitauli eseese. E mafai ona latou:

  • O faʻafitauli matuia e mafua mai i le maʻila ma le pa'ū o le suka i se taimi puupuu,
  • Faʻanatinati taimi e mafua mai i le maualuga o le suka i le toto.

O faʻafitauli matuia e aofia ai:

  1. O le hypoglycemic coma. O le mafuaʻaga o se paʻu mataʻutia i le maualuga o le toto suka ma le leai o ni fuafuaga mo lona vave oso aʻe. E masani lava ona tupu mai se misa pe a uma ona inuina le ava malosi pe a maeʻa le malosi faaletino. O le hypoglycemia e mafai ona iloa e ala i faailo e pei o le le mautonu, malamalama faalua, gatete i faigata, vevela, fiaai tele. Afai e tulaʻi mai se faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le tufatufaina atu ile falemai e ono le faigaluega. I lenei tulaga, o le ae manaʻomia vave le suka ma le sua suamalie poo le sua. I le tulaga o le leiloa o le mafaufau, e manaʻomia e le tagata maʻi ona tuʻu potu gaʻo i lalo o lona laulaufaiva ma faʻatali mo le taunuu mai o se 'au o tagata tomai faapitoa.
  2. Ketoacidotic coma. O lenei tulaga o se taunuuga o le ketoacidosis, pe a faʻaumatia le metabolism, ma faʻaputuina tino o le ketone i totonu o le toto. O le faʻalavelave e tuʻuina mai ma le gutu malolo ma le manogi o le acetone, maʻi tiga, moe, vaivai.
  3. Coma ma le lactic acidosis. E mafua mai i le le lelei o gaioiga e pei o fatugaʻo, fatu ma le ate, ma o le mea lea o loʻo maua ai le lactic acid i le tino.

O faʻasologa o maʻi o le maʻisuka e aofia ai:

  1. O le retinopathy o le faaleagaina o mata i le maʻisuka.
  2. Nififathy i le maʻisuka - faʻaleagaina fatugao.
  3. Leg angiopathy, lea e faʻaalia i le foliga mai o le gangrene (faʻaaliga o le maʻisuka foot) poʻo le lameness.
  4. O le diabetic encephalopathy o se togafitiga faʻaleagaina i le faiʻai.
  5. Faʻaleagaina o faʻamaʻi i totonu o totoga (neuropathy).
  6. Polyneuropathy - e aʻafia ai le faaleagaina o aʻaʻo uma o le namu i totonu o vae.
  7. Faʻaleagaina o sooga ma ponaivi, uiga o le maʻisuka osteo-orthropathy.
  8. Mateʻo fatu faʻamaʻi o le fatu poʻo le faʻaalia o ona faʻalavelave (faʻaleagaina o le myocardial).

Maʻisuka vae

O se faʻalavelave e tupu mai ona o le soli o vae vae ona o le le lelei o meaʻai. Uluaʻi maʻi e ono aliali i luga o vae, ma i tulaga ogaoga, o lona faʻafitauli ua manino.

Faʻaiʻuga e mafai ona faʻaosooso ai se vae o le maʻisuka:

O le aʻafiaga o faʻafitauli e sili atu ona maualuga i tagata gasegase o loʻo i ai se talafaasolopito umi o le maʻisuka. Ina ia taofia le tupu o le maʻisuka vae, o auala puipuia e fesoasoani ai:

  • Le musu e fai ni seevae laititi po o se mulivae tele,
  • Aloese mai le fufuluina o ou vae i seevae le lelei,
  • E tatau ona faia ma le faaeteete togafitiga,
  • E tatau ona fufuluina vae i aso uma ma le vai mafanafana.

Polyneuropathy o le maʻisuka

O le maualuga maualuga o le toto suka e mafua ai le le lava o le okesene e maua ai aʻa. O lenei mea e mafua ai le gasegase ole gasegase i neura ma foliga mai o faailoga muamua o le faʻalavelave.

O faʻapogai autu o le neuropathy:

  1. Soa i vae.
  2. O le susunuina o lagona i muso o povi.
  3. Tingling.
  4. O le tiga e lagona i sina mea e sili ona paʻi atu i ai.
  5. Taumafaiga le lelei.

  1. Urinary incontinence.
  2. Tatala
  3. Vaʻaia ata.
  4. Faiva.
  5. Tautalaga tautala.
  6. Tesea
  7. Faʻaleagaina o le foloina o mafaufauga.

O le polyneuropathy o le maʻisuka e lua ituaiga:

  1. Sensor-motor. O lenei ituaiga o polyneuropathy e mafua mai i le leiloa o le gafatia e lagona ai le mamafa, suia o le vevela, tiga, vibration ma le tulaga e faatatau i mea e siomia ai. O le lamatiaga o faʻafitauli o le tagata maʻi e le mafai ona ia iloa lenei mea pe a manua le vae. Uluai fatala i luga o le saite o le manua, e mafai ona faaleagaina ni sooga. O osofaiga o le tiga e masani ona tupu i le po.
  2. Faʻatasi. O lenei ituaiga o polyneuropathy e faʻaalia i le vevela, faʻavevesi i se osofaʻi malosi, ma faʻapouliuligia ai mata.O se faʻalavelave o le maʻisuka e tuʻuina atu ma le solia o le faʻaogaina o meaʻai, o le faʻaitiitia o le gaioiga o mea taumafa i totonu o le manava, lea e atili faʻamalosia ai le faʻamautinoaina o le suka.

Maʻisuka Retinopathy

I le maʻisuka e leai se aʻafiaga, e masani ona matauina ai le faaleagaina o mata (retinopathy). O lenei faʻalavelave e tupu i le tele o tagata gasegase ma se poto masani i le silia ma le 20 tausaga.

Faʻaiʻuga e mafai ona faʻaosofia ai le retinopathy:

  • Stable glucose maualuga
  • Fuʻa
  • Toto togafitiga,
  • Maualuga maualuga
  • Faiga faavae lautele,
  • Toto
  • O se talafaasolopito umi o le maʻisuka,
  • O le matua o le maʻi.

O le retinopathy e faʻatasi ma le solia o le faamaoni o vaʻa toto e fafaga ai le retina. O capillaries o le muamua lea e aafia ai. O lenei mea e faʻaalia i le faateleina o le mafai ona puipuia o latou puipui, o le tupu mai o le afaina ma le faʻaleleia o le fula o le retina.

Mafuaʻaga o Faʻafitauli

O aʻafiaga e aʻafia ai le tele o aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka e aofia ai:

  1. O le maualuga o le hemoglobin glycated ma le maualuga o le kulukose o le toto. E le mafai ona aloese mai faʻafitauli pe afai o le maualuga o le suka e maualuga lava i luga atu o le 8 mmol / L. Muamua, o le a faʻaalu e le tino ona faʻaagaga faʻapitonuʻu e faʻaaogaina ai faʻasalaga. A maeʻa ona vaivai ma le leai o ni fua e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu o le tino, e tele faʻasologa o togafitiga. Afai o faʻafitauli e faʻaalia i le amataga o le atinaʻe, e mafai ona taofia lo latou alualu i luma ma le tausisia o le kulukose ma le pulea o meaʻai.
  2. Suiga faifaipea i le kulūkose, lea e faʻaalia i suiga tetele i le maualuga o le suka mai le tau maualalo i le maualuga o numera. O le eseesega e sili ona taliaina i le va o iuga o le data glucometer e le tatau ona sili atu i le 3 mmol / L. A le o lena, o le fesuisuiai malosi i le kulukose i totonu o le toto e afaina ai le tino atoa.
  3. O se vaega patino o le tino o le tagata maʻi, e aofia ai le vaivai ma le faʻalauteleina o le lagona o le okeni aʻafia.
  4. Le lava le togi o le inisalini. O lenei vaega e mafai ona iloa pe a uma ona fuafuaina le H-hormone C-peptide (o se faailo o le pancreas e maua mai i lona lava inisalini), lea e avea o se ituaiga o le puipuiga o totoga mai faalavelave.

Afai e te iloa le maʻisuka e matautia, e faigofie ona e puipuia taunuuga leaga o le maʻi. O mea muamua e lua e mafai ona le aofia na o le tagata maʻi lava ia i le fuaina o le suka i se glucometer, matauina o le fualaau faasaina ma le fuainumera o meaʻai. Afai o le togafitiga o le maʻi e manaʻomia ai le faʻaofiina o le inisalini, ona saʻo lea o le fuaina o le fualaau o le vailaʻau e aloese mai le osofaʻi o aʻa i le kulukose. Afai e le masani le tagata maʻi ile togafitiga o le inisalini, ona faigata lea ona maua se taui lelei mo le maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga