Glucose masani masani: pe faapefea ona fuafua (laulau)

E fautuaina e pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le tino mo tagata uma, e tusa lava po o le a le ituaiga tagata ma le matua.

O le toto sugar e faʻalagolago lava i le matua o le tagata ma le kenera, o le laulau tausaga ua fuafuaina ai faʻataʻitaʻiga talafeagai.

O le faʻavaeina mai masani ua faʻamaonia ai faʻasalaga eseese ma faʻaletonu i le gaioiga o gaioiga ma tino, ma avea ma faailoga o le i ai o faʻamaʻi.

Glucose o le toto

E talia le maualuga o le maualuga ole maualuga ole kulūkose ile maualuga o kulūkose. Tulaga faatauaina o tulaga faatauaina eseese i tulaga na faatuina e fomai ma faalagolago i le tulaga o le tino o le tagata.

O le kulukose o le toto masani e tatau ona iai i le va o le 3.2 i le 5.5 mmol i le lita. O ia faailoilo e avea ma masani pe a ave le toto mo le auiliiliga mai le tamailima. Suesuega o suʻesuʻega, lea e avea ai le toto vevela ma vailaau o le suʻega, faʻaaoga se faailoga faʻataʻitaʻi e leai se maualuga e sili atu nai lo le 6.1 mmol i le lita.

E tatau ona maitauina, mo tamaiti laiti, o se tulafono, o fuainumera patino e le o faavaeina, o le a avea ma masani. O le mea moni, o tamaiti ei lalo ifo o le tolu tausaga, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona i ai ni faʻamalologa le lelei ma maua se uiga e pei o le galu - pe faʻaitiitia pe faateleina. O le mafuaʻaga lena, o suʻesuʻega suʻesuʻe e suʻesuʻe ai le masani o le suka o le toto i totonu o se pepe e seasea ona tupu, talu ai e le mafai ona faʻaalia le faʻamaonia ma le faʻamaoniaina o faamatalaga.

Faatasi ai ma le matua, o le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona siitia tele i tagata eseese. O se mea uiga ese ua manatu e matua masani lava ma e le tatau ona mafua ai se siama o soo se faʻamaʻi.

I le taimi nei, o le toto glucose masani mo alii ma tamaitai o vaitausaga eseese o loʻo faʻavae i le tulaga o loʻo i lalo:

  1. Tamaiti e tolu i le ono tausaga - o faʻataʻitaʻiga masani o le toto suʻeina e tatau ona iai i le va o le 3.3 i le 5.4 mmol i le lita. O taunuuga tutusa o se suʻega toto e tatau ona maua mai i le tamaitiiti mai le ono i le sefulutasi tausaga. I le taimi o le talavou, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona siitia maualuga, ona o le tuputupu ae o le tino atoa.
  2. O le tausaga talavou, lea e aofia ai se vaitaimi mai le sefulutasi i le sefulufa tausaga, o le aofaiga masani o le suka i totonu o le toto e tatau ona mai le 3.3 i le 5.6 mmol i le lita.
  3. O le afa matua o le faitau aofaʻi (mai le sefulufa i le onosefulu tausaga) e tatau ona i ai maualuga maualuga o le suka suka e le silia le 5.9 mmol i le lita.

O tagata o le litaea o le matutua e mafai ona mafua i se vaega faapitoa, talu ai o loʻo faʻaalia mai i latou i ni mea sese mai faʻamaumauga faʻatulafonoina. E faʻatatau i le tulaga lautele o le soifua maloloina o tagata, o le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona faʻaalia ai le tele o taunuʻuga, ae ia manatu e masani.

E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose toto i tamaʻi maitaga ma tamaitai i le taimi muamua o le kulumako e tele lava ina maualuga atu nai lo tulaga masani.

O lenei tulaga e le o faailoa mai ai le i ai o togafitiga, ae o le taunuuga o suiga o le hormonal e tupu i totonu o le tino.

Tausaga o le Glucose Tau

O se tagata soifua maloloina e masani ona anapogi le maualuga o le toto toto i le 3.2 i le 5.5 mmol / L, lea e masani ona taliaina i vailaʻau. A maeʻa ona 'ai meaai, e faatagaina le maualuga o le kulukose o le toto e oʻo atu i le 7.8 mmol / h, o se faailoga masani lea. Ae o le suka maualuga o le suka e masani ona faʻaaoga i na o mea na maua mai le tamatamailima. Afai o le suʻega e faia i le aoina o le toto vevela i luga o se manava gaogao, o le suka, o lona uiga, o lona aofaiga, e maualuga. O le gaʻo toto faatagaina i lenei tulaga e 6.1 mmol / L. O le tulaga masani lenei.

O le maʻisuka, e tusa lava po o le a le ituaiga 1 po o le 2, e tau atu i le mea moni o le suka e masani ai ma le toto foaʻi i luga o se manava gaogao i alii ma tamaitai maʻi. O le taua tele o le tuufaatasiga o meaai taumafa. Ae ui i lea, o le aofaiga o le kulukose e le mafai ai ona faʻatuina le ituaiga o faʻamaʻi. Mo le faatumauina o le kulūkose i totonu o le tino ma le maʻisuka, e taua tele le faʻatinoina o faʻasologa uma a le fomaʻi, faʻaaogaina, tagofia o vailaʻau, mulimuli i se meaʻai, ma ia galue malosi. E mafai ona e filifilia mo oe lava soʻo se taaloga ma auai i ai. Ona mafai ai lea e le kulukosese ona vavalalata i faʻamatalaga o se tino maloloina.

Faʻamatalaga o le maʻisuka i tagata matutua ma tamaiti e faia pe'ā maeʻa le faʻataʻitaʻiina o le suʻega toto suʻe. E masani ona faʻaaoga e fomaʻi se laulau faapitoa e fuafua ai le masani. O le maualuga o le suka o le toto i tane, fafine ma tamaiti, o loʻo faʻaalia ai le i ai o le maʻi, ua faapenei:

  • pe a ave le toto mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao, o le suka e maualuga lona 6.1 mmol / l,
  • a oʻo ai le toto vevela i luga o se manava gaogao, o le suka e i ai le taua o le 7 mmol / L.

O se laulau faapitoa e faʻaaogaina e fomaʻi e faʻaalia ai le maualuga o le toto toto i le 10 mmol / l pe'ā tuʻuina atu se suʻesuʻega i le itula e tasi pe a maeʻa le taumafataga. O le masani o le suka o le toto pe a uma ona 'ai pe a uma le lua itula e oo atu i le 8 mmol / l. Ma i le afiafi, ao le i alu i le moega, suka, o lona uiga, o lona tulaga i le toto ua paʻu, o le masani i lenei tulaga e oʻo i le 6 mmol / l.

Suauu toto, o lona tulaga masani ua solia, i se tagata matua poʻo se tamaititi e mafai foi ona iai i se tulaga vavalalata. E taua o "prediabetes." I lenei tulaga, ua solia le tulaga masani o le suka toto, o fuainumera e mai le 5.5 i le 6 mmol / L.

Suauu toto i fafine: masani masani

Sugar (glucose) e faatatau i le tuufaatasiga o gaʻo. O le malosiaga sili mo malosiaga uma ma siama o le tino o le tagata, o le mea lea, o lona maualuga i le toto e tatau ona tumau i se tulaga mautu, lea o loo i ai ni tino i le tino e faatonutonu ai le maualuga o lenei gaʻo.

O le faʻaitiitia o le suka e mafai ona mafua ai le matelaina o le okesene i sela. O siama o le fausiaina o le ogatotonu ma le gasegase o le tino (neurocytes) ei ai le fua faatatau maualuga o le metabolic ma e matua nofouta i le faaitiitia o le faaaogaina o le kulukose, lea e faaalia i le tele o faaletonu o le tino.

O le filifilia o le suka o le toto o se faʻataʻitaʻiga e tatau ona faia i suʻesuʻega i fale suʻesuʻe, lea e faʻamatalaina e le fomaʻi tusa lava pe faʻapitoa.

Faʻapefea ona tuʻuina atu auʻiliʻiliga?

O le suʻeina o le toto e fuafua ai le maualuga o le suka i fafine o loʻo faia i totonu o se fale suʻesuʻe suʻesuʻeina o se fomaʻi. Mo lenei mea, o le toto e masani lava ona ofoina mai mai le tamailima.

A maeʻa le toto sampling ma le tausisia o fautuaga e uiga i le puipuia o faʻamaʻi o le tino o le fafine i le taimi o le tamatamailima (mea faʻapitoa ma le faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa), o le fuafuaga e faia i luga o se suʻega faʻapitoa o vailaʻau, lea e mafai ai ona maua le sili ona faʻatuatuaina taunuuga.

E le gata i lea, o sauniuniga mo suʻesuʻega e aʻafia ai le mauaina o faʻamoemoega o le suʻeina o toto mo le suka i fafine. E aofia ai le faʻatinoina o nai fautuaga faigofie, e aofia ai:

  • O foai toto mo le auiliiliga e tatau ona faia i luga o se manava leai, o lea e masani ona faia le suʻesuʻega i le taeao. Mo le taumafataga o le taeao, o le lauti e leʻi faʻasalalauina poʻo vai inu vai e aunoa ma le kesi e faatagaina.
  • O le taumafataga mulimuli e faʻatagaina i le 8 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega (o se taumafataga mama i le sili atu i le 22.00 i le afiafi e aunoa ma le falai, meaʻai gaʻo ma le ava malosi).
  • I le aso o le suega, e tatau ona aloese mai le atuatuvale, faaletino ma faalelagona.
  • E le fautuaina e ulaula i nai itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega.

Ua logoina e le fomaʻi le tagata maʻi e uiga i nei sauniuniga sauniuni i le taimi o le faia o se suʻega toto mo le suka. O le taunuuga e masani ona maua i le faaiuga o le aso faigaluega.

Gaoioiga masani

O le maualuga o le suka o le toto i tamaitai o se faailoga malosi, o lona tau e eseese mai le 3.3 i le 5.5 mmol i le 1 lita o le toto (mmol / l).

I totonu o le itula e tasi pe a uma ona 'ai, o lenei faailoga e mafai ona faateleina i le 7 mmol / L, pe a maeʻa ona toe foi mai i lona tau muamua, lea e fesootaʻi ma le faateleina o le gaosiga o le insulin elemene i sel o le peta paneta (glandular cells of processes secretion).

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le suka e maualuga atu i le 5.5 mmol / L e taʻua o le hyperglycemia, o le faaitiitia i lalo ifo o le 3.3 mmol / L e taʻua o le hypoglycemia.

Faatasi ai ma le matua, o le toto maualuga o le suka e maualuga laitiiti.

Laulau "O le masani o le suka toto i tamaitai matutua":

TausagaToto o le kulukose toto (mmol / L)
I lalo o le 14 tausaga3,33-5,55
14-60 tausaga3,89-5,83
Sili atu i le 60 tausagaE oo i le 6.38

Mafuaaga o le faateleina o le toto toto i tamaitai

O le Hyperglycemia i tamaitai o se faailoga lea o le solia o le gaosiga o le gaʻo. O lenei tulaga faʻaleagaina o se taunuuga o aafiaga o le tele o mafuaʻaga ma mea taua, e aofia ai:

  • Faʻaauau pe maua ai le faʻaitiitia i le gaosia o le tino o le suka e faʻaitiitia ai le suka e ala i siama o tamaʻitaʻi beta pancreatic. O lenei hormone e nafa ma le faʻaaogaina o le kulukose i siama uma o le tino mai le toto, ma o se taunuuga o le faʻaititia o lona faʻatonuga. Ole le atoatoa o le inisalini o le autu lea mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1.
  • O le atinaʻeina o le faapalepale (faʻaitiitia le lagona) o faʻamaumauga faapitoa o le leitio e tali atu i le faʻamalosia o le inisalini. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le suka i lalo o le toto e le suia, ma o le suka e faateleina ona o se faaitiitia o le tali o sela i lona aafiaga ma se faaitiitia o le faaaogaina o le kulukose mai le toto. O lenei mamanu o le tino o le faavae lea mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.
  • Faateleina le gaioiga o hormones e faʻapupulaina ai le suka (adrenaline, norepinephrine, glucocorticosteroids) ona o le atinaʻeina o suauu gaosia o le hormone-gaʻo i totonu o gutu o endocrine. E le gata i lea, o le faateleina o le gaioiga o gaioiga o le endocrine o le tuufaatasia o hormones o le suka e mafai ona avea ma se taunuuga o le fesuiaiga o le popole ma le hypothalamic-pituitary systems.

O le faateleina o le suka o le toto i totonu o se fafine e mafai foi ona avea ma taunuuga o le le talafeagai o le faatinoga o fautuaga sauniuni poo lona toesea. O le 'ai ao lei faia le suʻesuʻega, o le aʻafiaga o le faʻalagona poʻo le faaletino, o le inu ava malosi i le aso na muamua atu e ono mafua ai le siitia o le suka i le toto.

Mafuaaga mo le pa'ū

O le faʻaitiitia o le faʻamasinoga o le kulukose i le toto o se fafine e taʻitaʻia ai le malosi o le matelaina o sela. Muamua e tali atu i le hypoglycemia o sela o le fausaga o le tino (neurocytes), talu ai e matua nofouta lava i le le lava o meaʻai o suka. O le hypoglycemia (faʻaitiitia o le maualuga o le suka) i fafine e mafai ona avea ma mafuaʻaga o ni mea taua:

  • Le lava le taumafa o meaʻai gaʻo ma meaʻai e aʻafia ai le faʻalauteleina o le anapogi poʻo le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga e le saʻo le taumafa (e mafai e tamaitai ona faʻaalia i latou i taumafa vaivai e faʻaitiitia ai le mamafa o le tino).
  • Le gasegase o le kulukose i totonu o le toto mai le fausiaina o le vaega o meaʻai i luga o le pito i lalo o le fomaʻi ma le degenerative-dystrophic processes, faapea foi ma le le atoatoa o le fatuina o enzymes digestive e nafa ma le vaevaeina o masini gaʻo i le monomer glucose.
  • O le faateleina o le inisalini o le toto e faasaga i le talaaga o le atinaʻeina o se paʻu o le hormone-gaosia, lea e maua mai i sela o ponaivi beta pancreatic.
  • Faʻaauau le tui o le inisalini i fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

O le hypoglycemia, e fuafua i le mamafa o le paʻu o le toto i le fafine, e mafai ona avea o se tulaga e lamatia ai le ola. E mafai ona vave faʻatupulaʻia le glucose faʻatasi ma le fesoasoani o le suka faamamaina (o se fasi mea e uʻu i totonu o le vavau), lauti suamalie poʻo le sima.

Lisi o mafuaaga ma faailoga o suiga o suka

Hypoglycemia, maualuga le maualuga o le suka i le 3.3 mmol / LFaailoga o le hypoglycemiaHyperglycemia, maualuga maualuga ile maualuga 5.5 mmol / LFaailoga o le Hyperglycemia
Laasaga tetele o inisalini poʻo vailaʻau o le hypoglycemicVaivaiga o suiga eseeseFaʻaleagaina le inisaliniManava
Faʻateleina le gaosiga o le inisalini e ala i vevela beta-motuPisa po o le tatagi i taliga, o le vevela o le eseese o le malosiFaʻaitiitia le mataʻituina o lipine o le membrane i le inisaliniPolyuria (faʻateleina pea) ma le maualuga o le nocturia (faʻaaogaina o le minuu nocturnal)
Le lelei le taumafa o le kulukose i meaaiLave limaFaʻateleina le aʻa suka ma meaaiNaua le fesuisuiai o le vevesi ma le vomiting
Faʻaaogaina o le suka i totonu o fausaga o le vaega o meaʻaiO le atuatuvale e mafai ona faamatalaina, mataʻu i le otiFaʻateleina le faʻasolosolo o hormones-boosting hormones (adrenaline, norepinephrine, glucocorticosteroids)Faʻaleagaina o neura lautele, mago mucous mu, vaʻai mata

Suʻega faʻaopoopo mo mea faʻalavelave

O le faʻamatalaga o le toto mo le suka i fafine o loʻo faʻatinoina e se fomai poto, o se endocrinologist, o se fomaʻi. Le fuafuaina o le matuia ma mafuaʻaga o le faʻafitauli o le gasegase i gaʻo vailaʻau faʻatasi ai ma taunuuga mataʻutia o le suʻeina o le toto mo le suka, o auala faaopoopo o faʻamautinoaga faʻamoemoe ua faʻamatalaina:

  • Suʻega i le mamafa o le kulukose - muamua, o le sugar sugar is determined in the blood, ona inu loa lea e le tagata maʻi se vaifofo o le kulukose, pe a uma ona toe faʻatulagaina le suka i totonu o le 2 itula. E tusa ai ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le faasinusili o le suka i le maeʻa ai o le faʻaaogaina o le kulūkose, ua faia ai se faaiuga e uiga i le tulaga o loʻo galue ai le pancreas.
  • O se suʻega faʻamatalaga mo le suka - ma le maualuga o le suka i totonu o le toto, e le o iloa i le urine. O le sologa lelei o le faitotoʻa pito i tua e taʻitaʻia atu ai i le excretion o le sili atu o le kulukose i le urine. E le gata i lea, o le suka i totonu o le mimiia e mafai ona aliali mai pe a vaivai le tulaga o le gaʻo.
  • Fuafuaina le maualuga o le hemoglobin glycosylated - faatasi ai ma se faʻaopoopoga faʻaopoʻopo o le faʻatonu o le kulukose, o lona vaega e fusifusia i le hemoglobin o sela mumu. O le faateleina o le hemoglobin glycosylated o loo faailoa mai ai le faateleina o le faateleina o le suka toto i tamaitai.

Ina ia fuafua le faaleagaina o le tino i le hyperglycemia faaumiumi, e mafai ona suʻesuʻeina se toe siaki mata e se tagata e togafitiga o le tino, electrocardiography, rheovasography, ma le fuaina o le toto e mafai ona faatino. I tagata gasegase i le gasegase o le carbohydrate metabolism, o le toto maualuga o le maualuga o le toto maualuga o le suka e fuafuaina lelei, e aofia ai le mataʻituina le lelei o togafitiga.

O se faailoilo mo le mataituina o le faagaoioia o le endocrin system poo le toto glucose: o le masani i tamaitai i le matutua, o le laulau o faailoga, o faailoga o le le atoatoa ma le sili atu o se mea taua

O le suʻega o le toto toto o se masani masani lea o le suʻesuʻeina e le toʻatele o tagata. E taua le asiasi i le fale suesue i tausaga uma, aemaise pe a uma le 35-40 tausaga, ina ia malamalama ai pe o iai mea e manaʻomia mo le atinaʻe o le maʻisuka poʻo le tino, i le isi itu, o loʻo vaivai le malosi.

E tatau ona e iloa le matautia o le tupu malosi o se faailoga e pei o le kulukose i totonu o le toto. O le masani o tausaga i totonu o tamaitai o se faailo taua mo le mataʻituina o le gaioiga o le endocrin system. O le laulau o loʻo faʻaalia ai tulaga taua mo vaitaimi eseese o le olaga. E tatau ona e iloa mafuaʻaga mo le faateleina ma le faʻaitiitia o le kulūkose ina ia mafai ai ona fetuʻunaʻi le taimi o le taumafataga, inu le vailaau o fualaau.

O le matafaioi o le kulukose

Mo le faʻatinoina lelei o le tino, e te manaʻomia se punavai faʻalagolago o le malosi.O le kulukose lea e faʻamautinoaina le natura sili ona lelei o faiga taua, e maua ai le malosi ma le malosi.

Mo le mauaina o le malosi, e tatau i le tino ona talepe i lalo mea 'oloʻo gaʻoina i totonu o se mea faigofie - kulukose. Afai e faʻaumatia e se tagata le tele o "mea faigofie" gaʻo, o le a vavave faʻavave vave, ae o le saturation e le umi le umi. E sili atu le aoga o gaʻo paluga faʻalavelave: o le kulūkose e faʻaitiitia lemu, ae o le lagona o le faʻavasegaina ua lagona le umi.

O le faaletonu o le glucose e matautia mo le tino. O le mea e sili ona afaina o le faiʻai, toto mumu mumu ma tino maso - o nei fausaga e maua ai le malosi mai gaʻo. O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e matautia e pei o le le lava o se mea e faatumauina le paleni o le malosi.

O le tagata sili ona maualuga o le kulukose o le faiʻai.

Faʻatasi ai ma le malosi o le mafaufau, o se maualuga i luga o le tino, i le faagasologa o le foia o faafitauli faigata, o le tino e faʻaaluina le tele o le malosi - mai le 500 i le 1100 Kcal! A maeʻa le gaogao o le kulukose, ona fai lea o "fesuiaiga" o le faiʻai i mea i totonu: gaʻo ma glycogen. E le o se mea e tupu mai ai, e le o se mea e tupu mai i saienitisi, pule TOP, ma tagata faufautua.

Tulaga masani i tausaga taʻitasi i le laulau

O le faʻatonuga o le kulukose e fesuisuiaʻi e le gata i vaitau eseese o le olaga, ae faapena foi i le aso atoa. E oʻo lava i le faʻaaogaina o le biomaterial mo le auʻiliʻili mai se vein poʻo le suʻesuʻeina o le toto capillary e aafia ai le iuga.

Taumafa o mea taumafa, faʻamaʻi masani, popolega, gasegase, matelaina o mea ia e mafua ai le fesuiaiga i fua o suka. O le le lelei o le faʻaogaina o le pito o le endocrin, o le pancreas, e aʻafia ai le aafia i le metabolism.

O faʻasalaga e faʻapupula ma faʻaitiitia i luga o se manava gaogao ma a maeʻa le 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli, 'aiga o le afiafi, ae e le tatau ona sili atu le maualuga i le tulaga.

O le laulau o loʻo aofia ai faʻamaumauga i luga o suiga i le glucose concentric i tamaitai:

Taimi o le olagaTulaga masani o le toto toto (fua i mmol / l)
Tina ma tupulaga talavou e oʻo i le 14 tausaga2,8–5,6
O le vaitau mai le 14 i le 60 tausaga4,1–5,9
Sili atu i le 60 tausaga4,6–6,4
Senile tausaga (silia ma le 90 tausaga)4,2–6,7

Manatua! I le taimi o le maʻitaga, e masani lava ona tulaʻi le toto toto, aemaise lava i le tolu tolu masina. Ole fua ole kulukose i le taimi e amata mai ile 3.8 i le 5.8 mmol / L. E tatau i le fafine ona foai atu i le taimi le toto e faamanino ai le maualuga o le kulukose, ina ia le misia le atinae o le maʻisuka ituaiga. Pe a faʻaalia mea e le masani ai, e te manaʻomia se meaʻai, pulea o le olaga. O le tele lava o taimi, o le maʻisuka e mou atu pe a uma ona fanau, ae e manaʻomia e le fafine ona fuafua ma le faaeteete ana meaʻai, ma aloese mai mea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le maʻi.

Mafuaaga mo le vavaeeseina

O le Hypo- ma le hyperglycemia e atiina ae i lalo o le faatosinaga o le tele o mea. O le faateleina o le aoina o le suka e sili atu ona masani ai ma se gasegase o meaola, o le maualuga o le kulukose o loʻo tupu i lalo o le aʻafiaga o aafiaga oʻooʻo ma aʻafia. O le tele ma le le lava o se mea e lagolagoina le paleni o le malosi e leaga ai le tino.

Aʻo leʻi amataina togafitiga, e taua le malamalama i le mafuaʻaga o loʻo i ai se suiga tele i le kulukose. A aunoa ma le faʻaaogaina o mea e faʻaosofia ai, o loʻo faʻasolosolo ai ma mafai ai ona maua se tino sili ona ogaoga-o le maʻisuka e faʻamalosia i faʻalavelave matautia. O le filifiliga lona lua o se faʻafitauli ogaoga o le hypoglycemia: o le maʻi e vave faʻavaivaia ona o le le lava o le malosi mo le faʻatinoga lelei.

Mafuaaga o le hyperglycemia (sili atu le kulukose):

  • genis predisposition
  • maʻi faʻasolosolo
  • aʻafiaga leaga o le atuatuvale ma le soona galue,
  • galuega eleelea, faaleagaina i le tino o le pancreas,
  • tiga o le endocrine,
  • maʻi ate
  • afaina o le fatu po o le taʻavale.

Mafuaaga o le hypoglycemia (faaletonu glucose):

  • fermentopathy
  • mala o le pancreatic
  • togafiti leaga,
  • foia le ate
  • anapogi mo se vaitaimi umi,
  • se tele o inisalini,
  • mea oona ma vailaʻau ma ava malosi,
  • leaga meaai
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tino,
  • maualuga maualuga le faaletino ma le mafaufau,
  • le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamaʻi, amphetamines,
  • fiva.

Faailoga mo le auiliiliga

Afai o faailoga e faailoa mai ai le le lava po o le sili atu o le kulukose, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist. O se fomaʻi poto faapitoa e faʻamalamalama le komisi, faamanino faitioga, auina atu i le fale suesue mo le tele o suʻega.

O loʻo suʻesuʻeina le suʻesuʻega:

  • ao faia suʻesuʻega faʻapitoa,
  • mo le meaʻai
  • e pulea le maualuga o le kulukose i le togafitiga o le maʻisuka ma vailaʻau,
  • faʻatasi ai ma faʻamaʻi o le thyroid gland, pancreas, maʻi o le ate,
  • mai le 24 i le 28 vaiaso o le faʻamaʻi e faʻaesea ai le atinaʻeina o le maʻisuka faʻateʻa.

O le tele o tagata gasegase e maua le hyperglycemia.

Faailoga faapitoa o le faateleina o le kulukose o le toto:

  • televave faʻasalaga,
  • fia inu tele
  • faʻanoanoa vaaia
  • vaivai vaivai
  • vevela paʻu
  • "Lalelei" i luma o mata, "
  • faafitauli ma le malosi i alii,
  • afaina po o le paʻu faafuasei o le mamafa,
  • le manava le pulea,
  • malulu faifai pea, faamai pipisi,
  • maualalo le faʻamalolo maʻi.

O le faaletonu o le glucose e itiiti ifo taimi e tupu ai. O faʻamaoniga autu o le le atoatoa i le paleni o le malosi:

  • vaivaiga lautele
  • vavao
  • moe
  • soona inu tele
  • faʻateleina le sosolo
  • faateleina le 'ai.

Auala e ave

Ina ia iloa le kulūkose, o le endocrinologist o loʻo faʻamatalaina le tele o suʻega. E taua le mulimuli i faatonuga a le fomaʻi ma sau i le fale suesue ile aso na faʻasologa. O le solia o tulafono e taʻitaʻia ai i se filifiliga le saʻo o faailo, lea e mafai ona oʻo atu ai i le tuai ona iloa o ituaiga ogaoga o le hyperglycemia.

O ituaiga autu o le suʻega o le kulukose o le toto:

  • maualuga le suka (faauigaina o le "anapogi"). Mai le 8 i le 14 itula - o le taimi tonu lava lea e tatau ona faʻaalu i le va o se taumafataga ma se asiasiga i le fale suesue. Mo suʻesuʻega, e te manaʻomia biomaterial mai se vein. Faailoga sili ona lelei mo tagata matutua - mai le 4.1 i le 5.9, i le taimi o le maitaga ma tagata matutua - mai le 4.6 i le 6.7 mmol / l. Faʻatauaina le 7.0 ma le maualuga, e taua le faia o isi suʻega e faʻamalamalama ai le maualuga o enzymes ma hormones: o le sili atu o le kulukose e faʻaalia ai le le lelei o le tino,
  • suega toto e fuafua ai tulaga taua o le hemoglobin glyc. E faʻavae i luga o le suʻega, o le fomaʻi e faʻamautu ai faailoga o le suka i luga o le lua i le tolu masina. Se mea taua: foaʻi toto lua i le tolu itula pe a uma ona 'ai. O le fesoʻotaʻiga o le kulukose ma sela mūmū mūmū e malosi, e le afaina ai taunuuga: vailaau faʻamaʻi, afaina tele, faʻamaʻi pipisi. O se auala lelei mo le mataʻituina o tulaga o tagata gasegase ma le maʻisuka ma le maʻisuka. O le maualuga o le hemoglobin glycated e mafai ai e oe ona siaki le malosi o togafitiga mo pathologies endocrin. O le faailo sili ona lelei o le 6%, o le maualuga o le 6.5% ma luga o loʻo faʻaalia ai se atinaʻe o le maʻisuka,
  • glucose suega "faatasi ai ma le avega." O se isi auala aoga mo le sailia o faʻamaʻi pipisi. O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faʻamaonia pe afai e te masalomia le maʻisuka pe afai e te masalosalo i faʻamatalaga o se faʻatalanoaga (i luga o se manava gaogao). O le sampling muamua o le toto e faia i le taeao, aʻo leʻi 'ai, ona inu loa lea e le tagata maʻi le lauti ma le kullukose (75 mg). O le isi faʻataʻitaʻiga o le biomaterial o se itula pe lua mulimuli ane ina ia mafai ai ona iloiloina ni faailoilo fou.

O le filifiliga pito sili ona lelei o le kulukose toto e le sili atu i le 7.8 mmol / L. Faailoga mai le 7.8 i le 11.1 mmol / L faʻamaonia le faapalepale o le kulukose, o mea e sili atu ile 11.1 mmol / L faʻamaonia le maʻisuka.

Ma le hyperglycemia

Fautuaga:

  • teʻena vave meaʻai gaʻo, muffins, gaʻo manu, meaʻai, fasi meaʻai ma moa, susu sukalati, falaoa paʻepaʻe,
  • e le toe mauaina ni fua suamalie ma ni fua. Fualaau faisua aoga, lau laulaʻau, iʻa mata, lanu meamata, pala,
  • ituaiga uma o ava malosi, lauti uli, suamalie suamalie, kofe, koko faasaina,
  • maua se aofaiga talafeagai o mea suamalie,
  • e manaʻomia lou faʻaleleia o le gaioiga o le afi ina ia mafai ai ona faʻateleina le taumafa. Inactivity - o se auala tuusaʻo i le mea oona, o le faʻafitauli o le tino,
  • ia mautinoa ia tuu le ulaula tapaa,
  • E taua le suʻesuʻeina, ia togafitia faʻamaʻi e faʻaosofia ai le atinaʻe o le hyperglycemia. O le tulaga lua o le maʻisuka e fesoʻotai ma faʻasologa o maʻi.

Faʻatasi ai ma le hyperglycemia faʻasolosolo, o fualaau oona ua faatonuina e faʻamautuina ai le taua o le suka suka:

  • biguanides. Glucopeli, Glyformin,
  • sulfonylurea. Glyclazide, Glibencladmide,
  • faʻanoanoa. O le vailaau oona GLP - 1.

I le maʻisuka malosi, o le inisalini o le iniseti o loʻo faʻaalia. Afai e le aʻafia lelei e le fusi le kulukose, ona filifili lea e le endocrinologist se tuufaatasiga o fualaau oona e amanaʻia ai le ituaiga o maʻisuka ma faailoga o le suka.

O le a le mea e fai i le hypoglycemia

Fautuaga a le fomaʻi:

  • ma le maualalo o le kulukose o le toto e taua tele le aofia ai o meaʻai sili atu-protein i luga o le lisi. Meaola aoga ma meaola fualaʻau: meaʻai laiti-lefir, legumes, laʻau ma iʻa, nati,
  • ia mautinoa ia faapaleniina meaai, lafoai le meaai "fiaaai",
  • faʻafesoʻotaʻi se falemaʻi, faʻamalamalama po o le a le mea, i le faaopoopo atu i le le lelei o meaai, e mafai ona mafua ai le hypoglycemia. Pe a iloa maʻi, e taua le faʻamautuina o le tino.

I le gasologa o le olaga, o le kulūkose i tamaitai e sui ona o le gaioiga o mea eseese, ae o tulaga taua e tatau ona i totonu o tapulaa talafeagai. Faʻatasi ai ma le le atoatoa o le carbohydrate, e le lava le malosi o le tino, o le tele o le suka e taʻu mai ai le muaʻi maʻi ma le maʻisuka. O se suʻesuʻega faigofie e mafai ai ona tatou faʻamautuina pe iai se tulaga lamatia o le atinaʻeina o pathoces endocrin.

Vitio e uiga i foliga o le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le masani o faailoga:

Suauu toto i fafine, faʻalagolago i tausaga

E tusa ai ma fuainumera o WHO, o le maʻisuka o loʻo i le lona tolu i le olaga faitino. O le numera o tagata e maua i le maʻisuka ua tupu i tausaga uma.

E silia ma le 70% o tagata gasegase o fafine. I le taimi nei, e le mafai e saienitisi ona tuʻuina atu se tali mautinoa i le fesili - aisea e sili atu ai ona gafatia e tamaitai lenei maʻi?

O le tele o taimi, suia le suiga o le suka pe a oʻo i le 40 tausaga le matutua, pe a mavae lenei tausaga e tatau ona foai toto mo le kulukose i tausaga taʻitasi. Afai e faʻamaonia le faʻamaʻi, ia mulimulitai i faatonuga a le endocrinologist i le gasologa o le olaga.

O mafuaaga autu mo le faateleina o le kulukose o: maʻisuka, vevela, popolega, le i ai o se faamai pipisi.

O maualuga maualuga o le kulukose e taʻua o le hyperglycemia.

E i ai ni faʻailoga e mafai ai ona e masalomia ua maualuga le maualuga o le suka:

  • susu ma le galala
  • vevela paʻu
  • faʻaauau faifaipea
  • se faateleina i le volumine o le urine,
  • le tupu mai o le urination i le po,
  • tiga o le ulu ma le vevela,
  • iloa le mamafa o le paʻu
  • vaivaiga lautele ma le vaivai,
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • faʻamaʻi maʻi umi
  • le faʻafuaseʻi o faʻamaʻi pipisi.

O ia ituaiga faailoga e tatau ona mataala ma vave asiasi atu i le fomaʻi. O le suʻega e ala ile suʻega talafeagai.

O le faʻaitiitia o le toto suka o le hypoglycemia.

O faʻamaoniga sili ona taatele o:

  • le tupuga o se maʻi tiga,
  • o le tumau pea o le fiaaai,
  • vavao
  • fatu palpitations,
  • sosolo
  • loimata
  • faʻaleagaina
  • leai se lagona.

Vitio e uiga i mafuaaga ma faailoga o le maʻisuka:

O le a le mea e fai i le maualuga o le suka?

Afai e maualuga le suka o le toto, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi ma pasi isi suʻega. O nisi taimi o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto e le mafua ai ni faailoga - ua natia.

Faatasi ai ma le faateleina o le suka, o se toe iloiloga o le meaai ma le faia o fetuunaiga e taua. O le mea autu o le faʻaititia o le gaʻo gaʻo. Afai o loʻo e mamafa tele, e tatau ona maualalo sina meaʻai i calorie.

Mo gaioiga masani o le tino atoa, o protein, gaʻo ma gaʻo e tatau ona i ai i le taumafa a tagata. E talafeagai le tuʻuina atu o mea e fiafia iai i ipu e iai le maualuga o vitamini ma minerale.

O le meaai e tatau ona aofia ai ni meaai se tolu ma ni meaʻai. E faʻasaina le 'ai o meaai, meaʻai, suti ma mea suamalie.

Afai ei ai i se tagata se olaga nofofua ma e mamafa tele, ona tatau ai lea ona i ai le tele o fualaau aina ma fualaʻau i le taumafataga. E taua foi le faavaeina o se pulega o le ava ma tausia paleni vai.

Aua le 'ai meaʻai e mafua ai le oso aʻe o le kulukose:

  • suka
  • suamalie suamalie
  • meaʻai ma meaʻai,
  • falai, gaʻo, ulaula, vela,
  • ava malosi
  • vine, pateta, faʻi,
  • oloa gaʻo susu gaʻo.

Mea mo le kuka, kuka, tao, uila. E mafai ona e inu lauti, otaota o le vao, kofe faʻatasi ma le suka, sui o le suka, compote.

E tāua le tausisia o taumafa tatau i aso taʻitasi, ia suʻesuʻeina pea le toto suka, tausia se tusi faʻamau. Afai o se tagata o le inisalini faalagolago, aua nei galo e uiga i inisiua.

Mafuaʻaga mo Taugata Maualalo

O le hypoglycemia e lamatia ai le soifua o le tagata e le itiiti ifo i le hyperglycemia. O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o faailoilo e mafai ona taʻitaʻia ai se tagata e pa'ū i totonu o se pa. O le faʻaitiitia o le suka o le toto e masani ona maua i le maʻisuka, ma e seasea lava i se tagata soifua maloloina.

I le maʻisuka, e mafai ona tupu se pa'ū i le suka toto mo mafuaʻaga nei:

  • nisi fualaau oona ua faamoemoe mo le maʻisuka,
  • inu ava malosi e aunoa ma le 'aina o meaai,
  • tolopo po o le leai o se tasi o meaai,
  • gaoioiga faaletino
  • tuiina o se tui tele o le inisalini.

I tagata soifua maloloina, o le faaitiitia o le suka e mafai ona tupu i tulaga nei:

  • inu ava malosi
  • afaina ma le fofo ole ate,
  • toilalo o metabolic processes in the body,
  • maualuga gaoioiga faaletino
  • taumafa lelei mo le paʻu mamafa,
  • malologa i le va o taumafataga mo le silia ma le 9 itula,
  • leai o le 'aiga o le taeao.

E taua le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai ma amata togafitiga. A uma, o se tulaga maualalo i totonu o le toto e tutusa lava le matautia e pei o se maualuga. E le tatau ona galo lenei mea. O se paʻu mataua i le suka e mafai ona amata i soo se taimi, i soo se mea.

E fautuaina e iai i le taimi nei ni tagata o le a le mafai ona faʻafefe ma iloa le mea e fai. I aso nei, o tagata e maua i le maʻisuka latou te faia ni taulima faʻapitoa pe maua ni peʻa io latou tino e faʻaalia ai o latou gasegase. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona e tuʻuina i totonu o le atotupe pe faʻamaumau se laupepa ma se faʻamautinoaga ma fautuaga.

Fautuaina Isi Mataupu e Fesootai i ai

E faʻapefea ona siaki le mea o le suka?

Ina ia siakiina le maualuga o le suka o le toto i tagata matutua poʻo tagata ma ona faailoga, e tatau ona pasia se auiliiliga i luga o se manava gaogao. O faʻamatalaga mo lenei mea atonu e eseese - o le suamalie o le paʻu, o le galala i taimi uma, o le masani ona faia.

Ua faia le fua i luga o se manava gaogao, e aunoa ma le 'ai, o le toto na foaiina mai i se tamaʻi lima po o se vein. E mafai ona e suʻe suʻe i se fale fomaʻi pe a maeʻa le taimi o le fomaʻi, pe i le fale e faʻaaoga ai se masini faapitoa e taʻua o le glucometer. O se mita o le kulukose mita feaveaʻi e masani lava ona faigofie ona faʻaaogaina. O faʻamatalaga e uiga i lenei masini e naʻo le lelei. E na o se pau itiiti o le toto e manaʻomia e suʻe ai le suka i tane, fafine, poʻo tamaiti. O le mita o le a faʻaali atu le suka i le maea ai o le fuaina mo le 5-10 sekone ile faʻaaliga.

Afai o se mita o le glucose feaveaʻi e faʻamaonia ai e maualuga tele le maualuga o le suka o le toto aʻo leʻi 'ai, e tatau ona e pasi se suʻega toto mo le suka mai se vela i le fale suesue o le falemaʻi. O lenei metotia e sili atu ona tiga, ae o le a maua ai saʻo saʻoga o le toto toto. O lona uiga, o le aofaiga o le suka o le a maua. E le gata i lea, o le a fuafua e le fomaʻi pe o le tulaga masani lenei pe leai foi. Ole fua ole fua lea e manaʻomia i le taimi muamua o le maʻisuka. E faia i le taeao, i luga o se manava gaogao, aʻo le i ai.

Faʻamatalaga faʻaalia o le maʻisuka, e masani lava ona lava le faia o se tasi auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao. I le leai o ni uiga iloga, o le suʻesuʻega ua faia i lalo o le tulaga o maualuga maualuga o le kulukose e maua faalua pe afai o le iloiloga na faia i aso eseese.O lenei mea e mafua ai le suʻe muamua o le suʻe toto mo le suka na ave i luga o se manava gaogao, aʻo le i ai, faʻaogaina le masini glucometer, ma le lona lua - mai se vein.

O nisi ao lei mate, mulimuli i se meaai. E le manaʻomia lenei mea talu ai e le mafai ona faʻatuatuaina le suka i le toto. Ae aua nei faʻaleagaina meaʻai suamalie.

E mafai ona aʻafia le sao o fuataga i:

  • eseese faʻamaʻi
  • faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • maʻitaga i fafine
  • taʻu atu pe a uma le popole.

E le fautuaina e fai se suʻega toto mo le suka i alii ma tamaitai i le maeʻa o le po. E taua le maua o se moe lelei i le po.

O le suka o le toto e fuaina i se manava gaogao. A aunoa ma le toilalo, o le suʻega suʻe e tatau ona faia i le ono masina i le matutua pe a uma le 40 tausaga, faʻapea foʻi ma i latou e lamatia. O nei mea e aofia ai tagata le mautonu, fafine maʻitaga, ma i latou e iai aiga e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

E faʻafia ona ou fuaina le suka?

O le tele o le fuaina o le suka toto e faalagolago ile ituaiga o faʻamaʻi. I le tulaga o se insulin-e faalagolago, o lona uiga, o le ituaiga muamua, o le kulukose e tatau ona faia i taimi uma aʻo le i tuiina ma le inisalini.

Afai ei ai se faʻafitauli i le soifua lelei, ua tupu le popolega, poʻo le paʻu o le olaga masani ua suia tele, o fua o le suka e sili ona fuaina i taimi uma. O galuega i ia tulaga e mafai ona fesuisuiaʻi.

I le tulaga o le maʻi suka o le ituaiga lona lua, e tatau ona faia le suʻega i le taeao, se itula pe a uma ona 'ai, ma aʻo lei momoe foʻi.

E mafai ona e fuaina le suka toto e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi. Mo nei faamoemoega, o se mita satelite na faia i Rusia e fetaui lelei, o iloiloga o loʻo maua ai le maʻisuka lelei. E taua foi le taʻua o le mita Satellite Plus, o se faiga fou, faʻaleleia le faʻalelei, ma e maua ai ni iloiloga lelei mai le maʻisuka.

Faia fua-oe-oe

Afai o tagata soifua maloloina e foaʻiina le toto mo le suka i totonu o le ono masina, ona maʻi ai lea, pe a uma ona maua i le maʻisuka, e tatau ona faia lenei tolu i le lima taimi i le aso. E taua tele le filifilia o se masini faʻalagolago ma faigofie faʻatasi ma le faʻaaogaina faigofie. E tatau i le mita ona fetaui ma le tele o manaʻoga: ia vave, saʻo, faigofie ma le taugofie. Aʻo leʻi faʻatau se masini, e tatau ona e faitauina iloiloga oi latou e maua i le maʻisuka.

O le glucometer satelite i le lotoifale e fetaui lelei mo manaoga uma o loʻo i luga. O le satelite na faia i le faalapotopotoga Rusia Elta mo le tele o tausaga. O le taimi nei o se faʻataʻitaʻiga fou o lenei kamupani o le mauaina o le lauiloa - le Satellite Tele mita. Tagata maʻi e maua i le maʻisuka na o le na o ni iloiloga lelei e uiga i nei masini.

O le masini e tele ona lelei, e aofia ai:

  • o se mataua itiiti o le toto e manaʻomia ina ia mafai ona faia se iloiloga masani o le suka ma lona maualuga,
  • o le tau mulimuli, faʻaalia o le suka ma lona aofaiga i totonu o le toto, o loʻo faʻaalia i luga o le masini Satellite telefoni ina ua maeʻa le 20 minute,
  • fausia-in memory e mafai ona teuina le 60 fuataga,
  • O le mita Satellite Plus ei ai le malosiaga faʻafuasei mai le galuega, lea e faigofie mo i latou ua galo e lafo i tua pe a maeʻa fua o le tusi lesona.

O le glucometer satelite ma le satelite faʻatasi ai ma le glucometer e aofia ai le 25 suʻega ma 25 meafaigaluega faapitoa mo le tipiina o le paʻu i luga o le tamailima. O maʻa na faʻaaogaina e lava mo le lua afe fua. I tulaga o le saʻo, o satelite ma satelite tele e maua ai taunuuga e tutusa uma lava ma suʻesuʻega falesuesue. O le tele o fua faatatau o le suka toto e mafai ona faatagaina mai le 0.6 i le 35 mmol / L.

O le mea moni, o le toto glucose mita Satellite ma Satellite Plus e maualalo ifo i glucometers mai tagata gaosi oloa mai fafo e uiga i le suʻeina o le toto, ona o le toatele oi latou e ave 5-8 sekone e maua ai le iuga. O le mea lea e taua le taulaʻi atu i le tele o mea faʻaaoga faaopoopo. O le toto o le kulukose o le toto e manaomia ai le faʻatauina o se seti o fasi siaki sikola, o loʻo i ai se tau maualalo ifo.

Afai o loʻo taumafai tagata talavou mo faʻataʻitaʻiga vave, ona sili atu lea o le gauai atu o tagata matutua i le taugofie o mea. O le mea lea, o le satelite mita poʻo le satelite e sili atu ona na o ni iloiloga lelei ma e le gata o se filifiliga o le paketi, ae o se masini faʻapitoa mo i latou e ola i le maʻisuka.

Tulaga masani o le suka o le toto ma le vavae ese mai ia i latou

O le lamatiaga o le suka o le toto e le masani ai, o toto toto, e amata mai capillaries, ua faʻaumatia e le sili atu o le kulukose, ma o le tiga ua matua leai lava.

O le sili atu o lenei faailo e le tupu ai foliga vaaia o maʻi. E leai se faʻamaʻi tiga - o le faailo autu o le taufaʻatau o le tele o faʻamaʻi.

E leai se taotoga, vevela, poʻo se isi lagona le lelei e mafai ona faʻaalia ma faʻamalosia oe e alu i le falemaʻi. Glucose e le atoatoa - tele le tiga (faʻalavelave, vaivaiga, vomiting) e oʻo i le leai o se malamalama.

I suʻesuʻega faafomaʻi latou te faʻaaogaina le fuaitau "glucose" aua o lenei vailaʻau o loʻo i totonu o le toto ona o le liua o suga meaai i le insulin.

Ae o le glucose o le faavae o mea suamalie uma, o lea latou te talanoa ai e uiga i le maualuga o le suka i totonu o le toto, lea e tutusa lelei ma le kulukose. E tusa ma le 5.8 mmol / L, fuaina i luga o se manava gaogao, e manatu e masani.

Mo vaitau eseese ma tulaga o le physiological, ei ai ni eseesega.

Tausaga ma le toto kullukose

E oʻo atu i le 3 tausaga, o faʻamatalaga faʻapitoa e le o se suʻesuʻega, talu ai o lona faʻafitauli e fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina fesuiaiga o fualaau ma le faʻavaeina o metabolic processes.

I fualaau faʻafomaʻi o fua o le toto suka i tausaga taʻitasi, o faʻagaloga eseese o tausaga e tuʻuina mai ma le tau maualalo ole 3.9 mmol / L.

Mo le pulea e le tagata o ia lava i le tolu tausaga, o faailoga pito i luga ole moli / l e tatau ona amanaia:

  • 5.6 - e oʻo i le 14 tausaga,
  • 5.8 - mai le 14 i le 60 tausaga,
  • 6.4 - silia ma le 60 tausaga.

Le masani o le suka toto i fafine pe a mavae le 50 tausaga: o le laulau i le matua

I le amataga o le misa, o le tulaga o le ola maloloina o le tele o fafine e popole. I le taimi lea, e tatau ona e vaʻaia ma le totoa lou lelei, inu vailaʻau faapitoa, savali, taʻalo taʻaloga.

Ma e le afaina foi le siakiina e le aunoa o mea o le toto mo le gaʻo. O le maʻisuka o se faʻamaʻi faʻamaʻi lea e le mafai ona iloa. Pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga, e lagona e tagata se tamaʻi maʻi vaivai, faʻaaliga faʻavaivaia le puipuiga.

Ma, i le avea ai o se tulafono, latou te faʻafesoʻotaʻi le leaga o le soifua manuia ma isi mafuaʻaga. E manatu sui e uiga i fesuiaiga o kulukose.

I le leai o ni faafitauli o le endocrin, e tatau ona fuaina le suka i le ono masina. Afai o le maualuga o le glucose e sili atu nai lo le masani, o le foliga mai o se state predabetic poo le maʻisuka e mafai ona masalomia. Ina ia aua le faʻagasolo le faʻagaoioia o lenei faiga ma ave fua talafeagai i le taimi, e fautuaina e faʻatau se glucometer ma faʻafetaui le fua o le suka i le fale.

Faamanuiaga o le Menopause

O suiga o le Hormonal i le tino i le taimi o le masiofo e mafua ai le atinaʻeina o faafitauli tau le soifua maloloina. O le tele o tamaitai ei ai uiga taua o le manopause syndromes. O se fesuiaiga i le tala faʻasolopito e oʻo atu ai i ni faʻalavelave e pei o:

  • vevela vegetovascular, faʻaalia e ala i vevela vevela, salu, vevela, vevesi, vevela,
  • malfunctions o le faiga o genitourinary: o loʻo i ai se lagona o le mago o le vaʻa, faʻavave, masani ona le faia o le matua, vevela,
  • vevela paʻu, faʻatele fao fao, paʻu o lauulu,
  • faʻamaʻi maʻi
  • Atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi.

Faatasi ai ma le misa, e tele fafine e maua i le maʻisuka. O le suiga o le hormonal background is a cause of failure metabolic. O suauʻu e aʻafia ai le inisalini, lea e maua mai i le pancreas, sili atu ona leaga. O se taunuuga, o fafine e maua le maʻisuka ituaiga 2. I lalo o le taumafataga ma le leai o nisi faʻafitauli faigata faʻalesoifua maloloina, o le kulūkose o le toto e faʻatulagaina ile 1-1.5 tausaga.

Faʻamatalaga taua mo fafine i lalo ifo o le 50

O le aofai o le kulukose i totonu o le toto o se tau fesuiaiga. E aʻafia o ia i taumafataga, meaai a se fafine, o ona tausaga, soifua maloloina lautele, ma e oʻo lava i le i ai poʻo le leai o se faʻalavelave. O se suʻe maualuga o le suka e faia i luga o se manava gaogao. Pe a ave le toto mai le vein, o le maualuga o le kulukose o le a 11% le maualuga. E taua lenei mea pe a iloiloina le taunuʻuga o le suʻesuʻega.

Faatasi ai ma le matua, o le faʻatagaina o le sugar sugar content e faʻaleleia i tagata uma, talu ai o gaʻo e sili atu ona leaga le inisalini, ma o le pancreas e sili atu le sologa lelei. Ae i tamaitai, o le tulaga e faigata i faʻalavelave faʻafuaseʻi i le taimi o le menopause, lea e aʻafia ai le galuega a totoga ma tino uma o le tino.

Suʻega o le suʻe toto

O lenei auiliiliga e faia i le taeao i se tulaga toafilemu. O le ulaula, taʻavale, faia o le massage, ma le popole aʻo leʻi suʻesuʻeina le suʻesuʻega. O faʻamaʻi pipisi e aafia ai le kulukose toto. O le suauu i le tala o le malulu e masani ona siitia maualuga.

Mo fuataga o le glucose, e sili atu le faigofie ma vave ona ave le toto mai se tamaʻi lima. E tatau ona faia le auiliiliga i luga o se manava gaogao, a leai o le a le saʻo le taunuuga, ma o le mea lea e leai se aoga mo le fomaʻi. 8 itula aʻo lumanaʻi le suʻesuʻega, e fautuaina foi le faʻamapulaʻaina o le ola.

Ua tuuina atu le toto toto i totonu o le fale suesue, poo ua maua i se glucometer i le fale. Iloiloina o lau tulaga e faigofie pe a e iloa tuʻusaʻoga talafeagai. I le laulau o loʻo i lalo o le a maua ai faʻataʻitaʻiga maualuga o le suka e fuafua ile tausaga o le fafine.

Tau tausagaFaailoga, mmol / l
I lalo o le 503,2-5,5
51-603,5-5,9
61-904,2-6,4
Sili atu i le 914,6-7,0

O nisi taimi, o faailoga e mafai ona oʻo i le 10 mmol / L. A o faagasolo lenei vaitau, e taua le mulimuli i se taumafataga, aloese mai le atuatuvale, taʻitaʻia se olaga ola maloloina ma ia siakiina pea le maualuga ole kulukose toto. I le tele o tagata gasegase, o le a toe foʻi atu i le tino pe a mavae le 12-18 masina.

Faailoga mo se suʻega toto mai se vein

O le toto mai se vein, e pei lava mai se tamatamailima, ua le toe i luga o se manava gaogao. Ma le 8 itula ao lei faia le auiliiliga, e tatau ona e inu i se mea itiiti e mafai ai, e pei lava o le lauti e leʻi faʻamaonia pe, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai e le vai minerale ona aʻafia ai taunuuga.

I totonu o suʻesuʻega, e masani ona ave toto totoʻa. O le maualuga pito i luga mo le maualuga o le kulukose i lenei suʻesuʻega o le a sili atu le maualuga nai lo le suʻesuʻeina o mea mai le tamailima.

Lalo o se laulau o mea masani mo le suka i totonu o toto toto i vaitausaga eseese i tamaitai.

Tausaga atoaFaailoga, mmol / l
I lalo o le 503,5–6,1
51-603,5–6,4
61-904,6–6,8
Sili atu i le 915,1–7,7

Afai e sili atu le faʻamaonia o faʻamaumauga ua maua, e auina atu tagata e toe suʻesuʻe. I le taimi lava e tasi, latou te tuʻuina atu le faʻataʻitaʻiga i se suʻesuʻega faaopoopo, muamua lava, i le suega o le toleniga o le kulukose (GTT). Ma o tamaitai na pasi le 50-tausaga le maualuga, e oo lava i tulaga masani, e tatau ona pasia le GTT mai lea taimi i lea taimi.

Fuafuaga GTT o le hyperglycemia

O le tauaveina o le GTT, o fomaʻi i le taimi lava e tasi ma le maualuga o le suka siaki le maualuga o le hemoglobin glycosylated i le toto. O lenei auiliiliga e faia foi i luga o se manava le aoga.

E na o le toto sampling e tupu faatolu: vave pe a taunuu mai le maʻi - i luga o se manava gaogao, ona 1 itula ma le 2 itula pe a uma ona inu sua suamalie (75 mg o le kulukose ua faʻamavae i le 300 ml o le vai).

O lenei suʻega e mafai ai ona malamalama i le aofaʻi o le kulukose i le fa masina talu ai.

Afai o le taua o le hemoglobin glycide e 5.7-6.5%, latou te talanoa e uiga i le ono solia o le faapaleni kullukose. O le maʻisuka e maua pe afai e sili atu le maualuga i le 6.5%. O le mea e leaga ai, o le faʻamaʻi e faʻalavelave. Ma ia iloa ona faʻaaliga i le amataga lava, o se faʻafitauli sili ona faigata.

Faailoga o le toto maualuga (hyperglycemia) e aofia ai:

  • Vaʻavaʻai mamao
  • o le faasolosolo o le faagasologa o le faamaloloina o manuʻa ile paʻu,
  • o le faʻaalia o faʻafitauli i le galuega o le cardiovascular system,
  • urination faaletonu
  • faaitiitia galuega
  • galala, gutu malogo
  • moe

O le avanoa e atiaʻe ai le totoga i tamaitai ua pasi le 50 tausaga le maualuga ua faateleina mo mafuaʻaga nei:

  • gasegase o le tino e faʻaitiitia ai le inisalini
  • o le faagasologa o le faia o lenei hormone e ala i sulu o le pancreas ua mamafa,
  • eletise o mea manogi, vailaau e gaosia e le gastrointestinal tract pe a 'ai, faʻavaivaia,
  • i le taimi o le misa, faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻavaivai faʻamaʻi,
  • ona o togafitiga e iai vailaʻau malolosi e aʻafia ai le gaʻo o le gaʻo gaʻo (o mea e mafaufau i le mafaufau, gasegase thiazide, steroids, beta-blockers),
  • faʻaleagaina o masani leaga ma le le lelei. O le i ai o se fuainumera tele o suamalie i le taumafataga.

O le alualu i luma, ituaiga 2 o le maʻisuka e faʻavaivaia puipui a le tino, aʻafia ai le tele o totoga o le tino ma faiga. O aʻafiaga o faʻamaʻi fatu cardiovascular, faʻavalea le vaai, leai se faaletonu o le vitamini B, ma isi mea le fiafia ma taunuuga e tulai mai.

O le togafitiga autu mo le hyperglycemia o le masani lea o taumafa ma gaoioiga faaletino. Afai e le fesoasoani lenei mea, e fautuaina e fomaʻi fualaau faasaina, i lalo o le aafiaga lea e maua ai le inisalini ma e sili atu ona lelei.

Hypoglycemia

O sea ituaiga o siama e faia pe a maualalo le suka i le toto maualuga. E le mafai e tagata matutua ona oʻo i le hypoglycemia nai lo se predabetic state poʻo le ituaiga maʻisuka ituaiga 2.

E mafai e le hypoglycemia ona atiae pe afai e mulimulitaʻia e tagata gasegase meaʻai mo se taimi umi, poʻo le taumafa le lelei.

Faʻaitiitia le suka e iloa ai faʻamaʻi mafai:

  • vavalo
  • ate
  • sulu oona, fatuga,
  • pancreas.

Faailoga o le hypoglycemia o:

  • vaivai, vaivai,
  • leai se malosi mo le tino, mafaufau mafaufau,
  • o foliga vaaia o le gatete, tetete o vae,
  • sosolo
  • popole le pulea,
  • osofaiga o le fiaaai.

O le malosi o lenei faʻamaʻi e le mafai ona faʻaititia. Faatasi ai ma se paʻu tele i le aofaʻi o le suka, o le leai o se malamalama, o le amataina o le coma e mafai. E taua le suʻeina o le talaaga faʻapitoa. Mo nei faʻamoemoe, o le kulūkose e fuaina i le tele o taimi i le aso. O taunuuga le lelei o lenei tulaga e mafai ona puipuia pe afai, i le maitauina o nei faailoga, inu se vaifofo o le kulukose, ia 'ai se fasi lole po o se fasi suka.

Suga o le Tino o le Tagata: Tausaga Tausaga

O le suʻega suʻega o se mea e tatau ai mo tagata e maua i le maʻisuka, faʻapea foi ma i latou o loʻo i ai le maʻisuka.

Mo le vaega lona lua, e tutusa lava le taua o le faia e le aunoa o se suʻega toto i tagata matutua ma tamaiti ina ia puipuia ai le atinaʻeina o le maʻi.

Afai e sili atu le tele o kulukose o le toto, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. Ae ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa le mea e tatau ona i ai i le tagata le suka.

Suesuega

Faatasi ai ma le matua, o le lelei o le inisalini ua taliaina le faʻaitiitia. O le mea lea, o tagata e 34 - 35 tausaga le matutua e tatau ona mataʻituina pea le fesuiaiga i aso uma i le suka, poʻo le itiiti ifo e ave le tasi fua i le aso.

E tutusa foi le faatatau i tamaiti oe ua vavalo e taʻi 1 le maʻisuka (i le aluga o le taimi, e mafai e le tamaititi ona "sili atu," ae le lava le puleaina o le kulukose o le toto mai le tamatamailima, puipuiga, e mafai ona le tumau).

E tatau foi i sui o lenei vaega ona faia ia le itiiti ifo ma le tasi le fua i le aso (sili atu i luga o se manava gaogao).

O le auala pito sili ona faigofie e faia ai se suiga e mai le tamatamailima i luga o se manava gaogao e faaaoga ai le mita o le kulukose toto. Glucose i le toto capillary o le sili lea ona malamalama. Afai e manaʻomia lou fuaina o fuataga i se glucometer, faʻaauau e pei ona taua i lalo:

  1. Liliu le masini,
  2. Faʻaaogaina o le nila, lea ua toetoe lava a uma ona faʻaauupegaina, tui le paʻu ile tamatamailima,
  3. Tuu le faʻataʻitaʻiga i luga o le fasi siaki,
  4. Faʻaofi le suʻega i le masini ma faʻatali mo le taunuʻuga e aliali mai.

O numera e aliali mai o le aofaiga o le suka i le toto.O le puleaina o lenei metotia e matua malamalama lelei ma lava lelei ina ia le misia ai le tulaga pe a suia le faitau o le kulukose, ma o le masani i totonu o le toto o se tagata maloloina e mafai ona sili atu.

O faʻamatalaga sili ona faʻamaonia e mafai ona maua mai se tamaititi poʻo se matua, pe a fuaina i luga o se manava gaogao. E leai se eseesega i le auala e foaʻi ai le toto mo kulūkose faʻatasi i se manava gaogao.

Ae ina ia mafai ona maua nisi faʻamatalaga auiliili, atonu e manaʻomia le foai atu o le toto mo le suka pe a uma ona 'ai ma / pe tele taimi i le aso (taeao, afiafi, pe a uma le' aiga o le afiafi).

E le gata i lea, afai o le faailoga e sili ona faateleina pe a uma ona 'ai, ua manatu lenei mea o le masani.

Faʻailoaina o le iuga

O faitauga pe a fuaina i le mita o le kulukose o le toto, e matua faigofie lava ona faʻapipiʻi faʻapitoa. O le faailoilo e atagia ai le maualuga o kulūkose i totonu o le faʻataʻitaʻiga. Fuataga o fuamol / lita.

I le taimi lava e tasi, o le tulaga maualuga e mafai ona fesuisuiai e tusa lava po o le a le mita e faʻaaogaina. I totonu o Amerika ma Europa, e eseese vaega ole fuataga, lea e fesoʻotai ma se faiga faʻaopoopo eseese.

O ia meafaigaluega e masani ona faaopoopoina e se laulau e fesoasoani e faaliliu ai le maualuga o le suka o le toto o se tagata maʻi i iunite Rusia.

O le anapogi e masani lava ona maualalo ifo nai lo le 'ai. I le taimi lava e tasi, o se ata mai suka mai le vein o loʻo faʻaalia i lalo ifo o le manava o le tino nai lo se faʻataʻitaʻiga anapogi mai se tamatamailima (mo se faʻataʻitaʻiga, o le vavaeeseina o le 0, 1 - 0, 4 mmol i le lita, ae o nisi taimi o le kulukose toto e mafai ona ese ma sili atu ona taua).

Totoina e se fomaʻi e tatau ona faʻatino pe'ā faia ni faʻalavelave faigata - mo se faataitaiga, o le suʻega o le toleniga o le glucose i luga o se manava gaogao ma le maeʻa ai o se "glucose avega". E le o tagata uma e iloa le mea.

E fesoasoani i le siakiina pe faapefea ona suia le maualuga o le suka i se taimi pe a uma le aoga o le kulukose. Ina ia tauaveina, o le pa e faia aʻo lei mauaina le avega. A maeʻa lena, ona inu lea e le tagata maʻi 75 ml o le uta.

A maeʻa lenei mea, e tatau ona faʻateleina le mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu o le toto. O le taimi muamua e fuaina ai le kulūkose pe a uma le afa itula. Ona - tasi le itula pe'ā uma ona 'ai, tasi ma le afa itula ma le lua itula talu ona' ai.

E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o le a faʻataunuʻuina pe faapefea ona toto le suka i le maea o se taumafataga, o le a le mea e taliaina, o le a le maualuga o le kulukose ma le umi e uma ai le taumafataga.

Faailoga mo le maʻisuka

Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, o le maualuga e suia tele. O le faʻatagaina faatagaina i lenei tulaga e maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina.

O faʻamaoniga e sili ona faatagaina i luma o taumafataga, pe a uma le 'ai, mo tagata maʻi taʻitasi e faʻalagolago i lona tulaga o le soifua maloloina, le maualuga o le taui mo le maʻisuka.

Mo nisi, o le maualuga maualuga o le suka i le faʻataʻitaʻiga e le tatau ona sili atu i le 6 9, ma mo isi 7 - 8 mmol i le lita - o le mea masani poʻo le maualuga foi o le suka pe a uma ona 'ai pe i luga o se manava leai.

O le a faia e le fomaʻi se faʻamatalaga e uiga i le fea mea e faʻaalia e masani.

Ae ia mataʻituina le maʻi o le tagata maʻi, e masani ona fesili le tagata maʻi e fua le suka pe a maeʻa taumafataga taʻitasi ma luga o se manava gaogao, ma faamaumauina iuga i se tusi talaaga faapitoa.

Faailoga i tagata soifua maloloina

I le taumafai e pulea lo latou tulaga i tamaitai ma alii, e masani ona le iloa e tagata gasegase le masani i se tagata soifua maloloina e tatau ona i ai muamua ma pe a uma ona 'ai, i le afiafi po o le taeao.

E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻamaopoopoga masani o le sugar sugar ma le malosi o lona suiga 1 itula pe a uma se taumafataga e tusa ai ma le tausaga o le maʻi. I le lautele, o le matua o le tagata, o le maualuga o le fua faatatau e taliaina.

O numera i le laulau o loʻo faʻaalia ai lenei faʻasalaga.

Glucose faatagaina i le faʻataʻitaʻiga e matua

I luga o se manava gaogao, mmol i le lita (maualuga le masani ma le laʻititi)

Tuai tagata e sili atu i le 90

Tulaga masani mai le 4.2 i le 6.7

I sina mea itiiti o le maualuga mai nei fuainumera i tagata matutua ma tamaiti, e tatau loa ona e faafesootaʻi se fomai o le a taʻu atu ia te oe pe faapefea ona faatulaga le suka i le taeao i luga o se manava gaogao ma faatonuina togafitiga.

O isi suʻesuʻega e mafai foi ona faʻataʻitaʻiina (pe faapefea ona faʻatalanoaina se auiliiliga e maua ai se faʻasalalauga lautele o le a logoina e le aufaigaluega soifua maloloina ma tuʻuina atu i ai se faʻamatalaga).

I le faaopoopo atu i ai, e taua le mafaufau o le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina ai foi le suka e manatu e masani. O le faʻamatalaga e uiga i le mea e tatau ona avea ma faʻamaoniga ma fuafua ai le fomaʻi.

E ese lava, e taua le manatuaina o le suka o le toto e 40 tausaga ma le matua, faʻapea foi ma tina maʻitaga, atonu e fesuisuiai ona o le leai o se tulaga. Ae ui i lea, a itiiti ifo ma le tolu mai le fa fua e tatau ona i totonu o tapulaa talafeagai.

Post-Meal Levels

Gaʻo masani pe a uma ona 'ai meaai i le maʻisuka ma tagata soifua maloloina e ese.

E le gata i lea, e le gata o le a le maualuga pe a uma ona 'ai, ae faʻapea foʻi le malosi o suiga i mea o loʻo aofia ai, o le tulaga masani i lenei mataupu e ese foi.

O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai faʻamatalaga e uiga i le tulaga masani mo sina taimi pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina ma se maʻisuka e tusa ai ma WHO (faʻamatalaga matutua). E tutusa lava le lautele, o lenei ata mo tamaitai ma alii.

E masani ona 'ai (mo tagata soifua maloloina ma maʻisuka)

Laʻau mimiti i luga o se manava gaogao

Initaneti i le 0.8 - 1.1 itula pe a uma se taumafataga, mmol i le lita

E faitau le toto i le 2 itula pe a uma se taumafataga, mmol i le lita

E sili ona faigata le talanoa pe o le a le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e manatu e talia i tamaiti. Tulaga masani i tulaga taʻitasi, o le a valaau le fomaʻi. E mafua lenei mea i le mea moni e sili atu nai lo tagata matutua, o vaʻavaʻaia o loʻo matauina, o le suka e tulaʻi ma e paʻu i le aso e sili atu ona malosi.

O le tulaga masani i taimi eseese pe a uma le 'aiga o le taeao pe a uma le' aina suamalie e mafai foi ona fesuisuiai e fuafua i tausaga. O faʻamatalaga i masina muamua o le olaga e matua le mautonu. I lenei tausaga, e tatau ona fuaina le suka (incl.

pe a uma ona 'aʻai pe a uma le 2 itula poʻo le suka pe a uma le 1 le itula) ia tusa ai ma le molimau a le fomaʻi.

Anapogi

E pei ona mafai ona iloa mai i luga o laulau o loʻo i luga, o le suka i le taimi o le aso e faʻalagolago i luga o meaʻai.

E le gata i lea, o le vevesi o le muscular ma le lagona o le mafaufau i le aso (taʻalo i gaioiga gaioiolosi i le malosi, o le mea lea e le maua ai e le suka le taimi e vave tulaʻi ai, ma lagona faʻalagona e mafai ona tupu ai oso).

Mo lenei mafuaʻaga, o le suka i le maeʻa ai o se taimi faapitoa pe a uma ona faʻaaogaina gaʻo meaʻai e le o taimi uma e faʻamoemoeina. E le talafeagai mo le siakiina pe o tausia le masani a le suka i se tagata maloloina.

A fua i le po po o le taeao, ao leʻi oʻo i le taeao, o le masani o le mea aupito sili lea. A uma ona 'ai, e alu aʻe. Mo lenei mafuaʻaga, toetoe lava o suʻega uma o lenei ituaiga ua tuʻuina atu i se manava gaogao. E le o tagata gasegase uma e iloa lelei le lelei o se tagata e tatau ona i ai le kulukose i luga o se manava gaogao ma pe faapefea ona fua saʻo.

E faʻataʻitaʻiina se suʻega vave pe'ā uma ona alu ese le tagata mai le moega. Aua le fufulu o ou nifo po o le gaogao. Ia aloese foi mai le gaioiga faaletino, aua e mafai ona mafua ai le faaitiitia o le toto i se tagata (pe aisea e tupu ai lenei mea i luga). Ave le faataitaiga i luga o se manava gaogao ma faatusatusa taunuuga i le laulau i lalo.

Tuua Lau Faamatalaga