Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka: uiga ma eseesega

I aso nei, o lenei suʻesuʻega ua taʻua o le faʻamaʻi o le seneturi lona luasefulu, talu ai ona o le numera o le maʻisuka o loʻo tuputupu aʻe i se fua faatatau le mafaamatalaina.

E afua ona o le le atoatoa o le olaga, faatasi ai ma lona saoasaoa, tulaga faigata, ma le le lelei o meaai.

I le taimi nei, o nisi ituaiga o faamai ua faailoaina.

I lenei tusiga tatou te fia taʻu atu ia oe pe faapefea ona ese le eseesega i le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, faailoga o le maʻi, ma le auala e taulimaina ai?

O le a le mea o loʻo tupu i totonu o le tino?

Ua le mafai e le tino o le tagata ona gaosia mea e gaosi ai le carbohydrate, talu ai o loʻo i ai le le atoatoa i le hormone o le pancreas - inisalini.

O lenei hormone talafeagai e suia ai le kulukose i le malosi malosi, liliu mai. Faatasi ai ma lona le lava, o le puleaina o faiga masani o le a leiloloa ma ua le manuia uma. O le tagata maʻi e faʻavaivaia, vaivai, o nisi o lagolagosua o le ola, e pei o le tino, system vascular and kidneys, mafatia.

Ituaiga 1 maʻisuka E faʻaalia lava i taimi uma o le olaga o se tagata, e ui lava o faʻatau fuainumera o loʻo faʻapea mai tamaiti, talavou ma tagata talavou o le a sili atu ona maʻi.

O se faʻamaʻi lea o le talavou ma e faʻaalia ai ia lava, e fai ma tulafono, e ala i le faaitiitia o le faʻasologa o le inisalini ma le faʻaleagaina o le suauʻu pancreatic cell structures.

Ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini, ua faʻamalosia ai tagata mamaʻi e tui i latou lava. E tupu lenei mea mo le olaga.

O le faaauau pea o le kulukose i totonu o le toto e faia i le faʻaaogaina o se masini faapitoa faapitoa - toto kulukose toto.

O mafuaʻaga mo lona faʻaalia o:

  • Soifuaga masani, soifua maloloina,
  • Faamai pipisi
  • Le atoatoa o le puipuiga i le tino,
  • Vaʻaiga faʻapitoa.

O le pasene o le faʻamaʻi mai le numera atoa o maʻisuka e 15%.

Ituaiga 2 maʻisuka - o se meaola matua ma sili ona taatele, e oo atu i le 90% o le numera atoa o mataupu o le amataga o le maʻi. O se eseesega taua i le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka o le leai o le inisalini togafitiga i le maʻisuka ituaiga 2, lea ua suia i togafitiga fualaau faasaina.

T2DM o se faʻamaʻi ogaoga ma e le mafai ona faʻaleleia. Afai tatou te tilotilo i fuainumera, o lona uiga e sili atu ona aʻafia tamaitai i le faʻamaʻi nai lo alii. O meaola uma e lua o se mea matautia tele i le ola maloloina.

Ina ia tali le fesili e sili atu le matautia o le maʻisuka - ituaiga 1 poʻo le 2 e matua faigata lava. O ituaiga taitasi e mafai ona afaina i le maʻi pe a amata lou soifua maloloina.

Faʻaalia faʻafitaulie fesoʻotai ma le kosi o lenei faʻamaʻi:

O ituaiga uma e lua e mafua ai nei liona.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 i se laulau faʻatusatusa:

FaailogaT1MM insulin e faalagolagoT2DM non-inisalini tutoatasi
Tau tausagaTamaiti, talavou, talavou ei lalo ifo o le 30 tausagaTagata e silia i le 40 tausaga
Faʻamaʻi faʻamaʻiAute foligaMasima, tausaga
Le falemaiFaasoaFaʻaalia
Taimi neiLabile foligaUa tafe le stable
KetoacidosisFai se vailaauE le atiina ae
Igoa o le SetoneE masani ona siitiaNorm
Uma o le maʻiE le teleOva tele i le 90% o tagata gasegase
Tulaga o le itupaPaʻa i MenFaʻasalaga fafine
Taimi masaniPau le taumaluluLeai
Fesoʻotaʻiga faʻatasi i aigaE leai se sili atu i le 10%E silia ma le 20%
Faʻaauau50%5%
TogafitigaMeaʻai masani, togafitiga insulinMea taumafa, faʻaaogā faʻafofoga o vailaʻau oona.
Faʻaiʻugamicroangiopathiesmicroangiopathies

Mafuaaga mo ma amata

O mafuaʻaga autu, e pei ona taʻua muamua, o le faʻavaivaia o le pancreas.

Aʻo faʻaaogaina se tele o meaai le lelei, lea e aofia uma ai le carbonated, kuka, gaʻo, mea ulaula ma suamalie, o le vevesi malosi o le gland e tupu, ona o lenei avega, e mafai ona teena pe faʻatagaina se faʻafitauli, lea e mafua ai lenei maʻi.

O le amataga o le maʻi e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu o le atinaʻe:

  1. Fuafuaga mai le faʻaleagaina o le fatu. E vave ona manino lenei mea i le pepe pe a fanau mai. E sili atu nai lo le 4.5 kilokalama ua manatu mamafa i se tamaititi fanau, o lenei mamafa o loʻo faatatau i le gaʻo,
  2. O le faʻagasologa o foliga, e maua i se auala o suʻesuʻega suʻesuʻega,
  3. Faailoga iloga o maʻi ma uiga lelei faailoga. Atonu o lenei mea o se vaivaiga, o se manao faifai pea e inu, vevela, le mautonu ma le le fia ai, pe sui foi lona faateleina. O le tagata gasegase atonu e faʻafefe i le moe, maʻi tiga, tiga i maso ma le fatu.

O eseesega i le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e taoto foi i le natura o faʻafitauli, ona o le pasene aupito maualuga o mataupu o le ketoacitosis o le maʻisuka i tagata mamaʻi Uila 1.

O le a se mea e mafua ai faʻafitauli?

  • Afai e le saʻo le faʻamautinoaina mo le maʻisuka 1. A aunoa ma se togafitiga talafeagai, o le tulaga e mafai ona matua faʻateteleina,
  • Faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi, fomaʻi, afaina, faʻapea foʻi ma se osofaʻi fatu. E mafua ona o le tele o fualaau oona,
  • Afai e le saʻo le filifilia o le inumaga mo inisiua vevela pe ua maeʻa fualaau,
  • I le taimi o le maitaga ma le gasegase, o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua i ai se faʻalavelave tuputupu aʻe,
  • Faʻatasi ai ma le le mautonu o le faʻamaʻi ma le ava malosi e oʻo atu ai i le ketoacidosis.
  • Le lafoaʻia o se meaai malosi ma 'ai meaai maualuga o gaʻo,
  • Talosiga ma faagaoioiga.

Faʻailoga

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2?

O le faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi o loʻo faia e suʻega suʻega mo le maualuga o kulukose o le toto. O isi auala e faia ai se faʻamatalaga maʻoti e le mafai.

E tuʻuina atu e le tagata maʻi le suʻega tatau ma le toto mo suʻesuʻega.

O le toto samples e faia i le tele o taimi. O suʻega e faia i luga o se manava leai. E faʻamaonia le suʻesuʻega pe a maualuga le maualuga o le suka i le toto 6.7-7.5%. O le inisalini o le inisalini i le DM 1 ua faʻaitiitia, ma i le tulaga o le DM 2, e masani pe maualuga.

O le auala autu e togafitiga ai le:

  • Faʻamauina le mamafa ma le fesuiaiga i se taumafataga faapitoa,
  • Faʻasalaga ava malosi mea inu
  • Totoina o le suka i le toto,
  • Togafitiga ma togafitiga faʻa-aganuu ma le faʻaaogaina o meaʻai faʻapitoa e maua ai fualaau faʻatoʻaga e faʻaitiitia ai le kulūkose,
  • Vaʻai vailaʻau eseese e faʻamanuia ai le suka,
  • Afai e faʻaleaga le faʻamaʻi, o loʻo i ai se manaʻoga mo togafitiga insulin,
  • Atonu o togafitiga o taotoga i le mataupu pe a manaʻomia ona faʻaitiitia le manava. O lenei togafitiga e aoga ma e faʻaaogaina aemaise lava o mataupu faʻafuaseʻi.

O le auala e fai ai le inisalini e faia e ala i le tui i le paʻu paʻu, i le maualuga o le 45 tikeri. O vailaʻau e tatau ona faʻatonuina i nofoaga tumau, ma aua le suia soo.

Vitio aoga

Aoao atili e uiga i le eseesega i le va o ituaiga faʻamaʻi e lua mai le vitio:

E ui i eseesega eseese i le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, faatasi ai ma lenei mea e mafai ona e ola ai i se olaga atoa, mo le mea lenei e tatau ona e mulimuli i mea e manaʻomia.

O mea taumafa, o se olaga ola maloloina, ma le faʻaauau pea o le pulea o le mamafa o le a mafai ai ona e ola fiafia i taimi uma.

Faailoga o le atinaʻeina o le maʻi

O faʻaaliga autu o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e tutusa lava. Toeitiiti lava o tagata gasegase uma e iai se talafaasolopito o le:

- lagona faifai pea o le galala

- faʻalauteleina le manava mo le gau o le mamafa,

- faʻamalolo manuʻa.

E le gata i lea, e masani lava ona faitioga tagata maʻi i le atuatuvale ma le vaivai pea. Ona o le atinaʻeina o le maʻisuka, o tamaiti matutua uma ma tamaiti o loo lamatia le resitalaina ma se endocrinologist ona o mea e pei ole:

- olaga faʻalauiloa

- faʻaopoopoga o faʻamaumauga ole tino (oona),

- amioga leaga leaga,

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai uiga uma o lenei faʻamaʻi. E le gata i lea, e masani lava i le taimi o lona atinaʻe, e faitioina e tagata gasegase o le mamafa o le mamafa ma le vaaia o le tino, ma o le manogi o le acetone e manino le lagona mai o latou paʻu, mimi ma le gutu. I le tele o tulaga, o le a tupu vave le maʻi, ma e aunoa ma le taimi e iloa ai le togafitiga ma togafitiga e mafua ai le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga (taʻavale, le mafai ona toe faʻaleagaina, ma oʻo ai) e lamatia ai le olaga o se tagata. O lenei ituaiga o maʻisuka i le tele o tulaga e iloa i fanau ma tamaiti, aemaise foi i le tele o taimi i alii ma tamaitai ei lalo ifo o le 30 tausaga.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 e iloa ai o ia lava i le matua o le matua, e masani lava i tamaitai. Mo se taimi uumi, ona o faʻamaoniga manino, e le iloa e tagata maʻi a latou siama ma le amanaia ia faailoga. O tagata e pagatia i lenei ituaiga o maʻisuka e masani lava ona mamafa tele ma maua ai se olaga ola solo, ma o nisi o faʻamaoniga e:

- faʻasolosolo faifaipea o faʻamaʻi (candidiasis, ma isi),

- tingling i lima ma o latou numera,

- vaivaiga pe a uma ona 'ai.

Itū'āiga 1 ma le Itū 2 Tisuka: Eseesega

O le eseesega tele i le va o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o le mafuaʻaga lea o le maʻi ma le auala o togafitiga. O le ituaiga muamua (o le insulin-dependent) e atiae ona o le leai atoatoa o le inisalini, talu ai e le maua mai e le pancreas. O togafitiga o lenei ituaiga o loʻo faʻaaogaina e faʻaaogaina ai faʻamaʻi. I le maʻisuka ituaiga 2, o le pancreas e maua ai le inisalini, ae mo mafuaʻaga e le iloa i fomaʻi, o le kulukose e le faʻaaogaina. O le togafitiga o lenei ituaiga o faamaʻi e aoga pe a fai le suʻeina o le suka ma mulimuli i se meaai faapitoa (laulau Numera 9).

I le avea ai o se puipuiga o le atinaʻeina o le maʻisuka o ituaiga uma, ua fautuaina e fomai:

- 'ai saʻo ma faʻaauau - faʻavae se paleni faʻaogaina o meaʻai gaʻo, popo ma gaʻo i meaai,

- taitaia se olaga malosi,

- faʻataʻitagaina - faʻateleina le tetee o le tino i suiga suiga o le siosiomaga,

Tuua Lau Faamatalaga