O le maʻi suka: faʻamaoniga, togafitiga, mafuaʻaga, faailoilo

O le maʻisuka insipidus o se faʻamaʻi e mafua ona o le ogaoga o le polyuria ona o le le mafaia o fatugaʻo e taulaʻi i le urine ona o se faaletonu poʻo se mea le lelei a le ADH.

O le faaitiitia o le faasela po o le gaioiga a le ADH faatasi ai ma le faateleina o le leiloa o le vai (ND), o le mafuaaga lea mo faailoga autu o le maʻi.

O le maʻisuka insipidus (ND) o se tulaga faʻaleagaina lea e leiloa ai le tele o le faʻavaivai mama ma le vavalo.

Mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus

O le mea muamua lava i tagata matutua e mafua mai i manua o le craniocerebral ma faʻasoasili o le neurosurgical, ao avea ma pepe o le CNS e sili ona maualuga (craniopharyngioma, germinoma, glioma, aditeoma pituitary). O isi mafuaʻaga atonu o le gasegase o neoplasms mamaʻi, o gasegase vascular (ootia fatu, hemorrhages, anerysms), faʻamaʻi (histiocytosis, tuberculosis, sarcoidosis), faʻamaʻi pipisi (toxoplasmosis, maʻi cytomegalovirus, meningitis, encephalitis). O se maʻi autoimmune o le neurohypophysis i le tulaga o le lymphocytic infundibulohypophysitis e seasea.

E tusa ma le 5% o tagata gasegase ei ai le ituaiga aiga o le maʻisuka insipidus ma le puleʻaga autosomal. O lenei faʻamaʻi e mafua mai i le fesuiaiga o le vasopressin muaʻi gutu, prepropressophysin, o loʻo i luga o le 20 chromosome.

O le maʻisuka insipidus na muai manatu o se vaega taua o le DIDMOAD syndrome, poʻo le Tungsten syndrome. E tusa ai ma faʻamatalaga faʻaonapo nei, o lenei gasegase masani e tupu ona o le fesuiaiga o le gene o le WFS1 i le chromosome lona 4 o loʻo faʻafesoʻotaʻi le protétini tungstamine transmembrane, lea e aofia ai le felauaiga o ionic calcium i le pito i tua o neurons ma sē β-o le pancreatic tinlets. O faʻamaoniga autu o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin ma faʻaitiitia le alualu i luma i le faʻaaliga. Faʻaleagaina i le ogatotonu o le tino, e aofia ai le maʻisuka insipidus, e atiina ae i se aso mulimuli ane (20-30 tausaga) ae le o maʻi uma.

O le toilalo o le vaega o le hypothalamic-pituitary ma le atinaʻeina o le maʻisuka insipidus e mafai ona matauina i nisi taimi e pei o le gasegase o le gaioiga o le Lawrence-Moon-Barde-Beadle (tulaga puupuu, oona, lafoaia o le mafaufau, toega o le pigment degeneration, polydactyly, hypogonadism and urogenital anomalies) Hesxl tusiga faʻamaumauga.

Gestagenic o le maʻisuka insipidus e faʻaalia i le taimi o le maitaga. I lenei tulaga, o le placenta e faateleina le malepelepe o le ADH, ma maua ai le enzyme cysteine ​​aminopeptidase, lea ua mamanuina e faaumatia ai le oona, ma e faaleagaina foi le vasopressin.

O le maʻisuka le maʻisuka insipidus i lona faʻalauteleina o le tino e le masani ai le manatu ole pituitary-pituitary. O le maʻisuka o le maʻisuka o le nephrogenic o le insipidus o se gasegase o le gaʻo e seasea tupu ona o le le mautonu ile ADH. O le faʻaaogaina o le X-linked, lea e mafua mai i suiga o le genea receptor vasopressin type 2, ua vavae ese, ma o le autosomal le tumau ma le suia autosomal o le aquaporin-2 gene (o le vai o le transmembrane o le membrane apical o le aoina o sela epithelial) e oo lava ina le masani ai.

O le siama mai le nephrogenic insipidus e sili atu ona tele taimi e iloa ai nai lo le gasegase, ae o loʻo faʻaalia e se ata o le soifua maloloina ma le faʻagavaʻa o maʻi. O le mafuaʻaga e tele taimi e masani ai nai lo isi o sauniuniga o le lithium, lea e mafai ona faʻalavelaveina ai le faʻaliliuina o le intracellular mai le vasopressin receptors. Gentamicin, metacyclin, isophosphamide, colchicine, vinilane tolazamide, phenytoin, norepinephrine (norepinephrine), laumei ma osmotic diuretics e tutusa lona aafiaga ma le faaumiumi ma le faaaogaina tele. O elemene o le maʻisuka mai le nephrogenic e mafai ona matauina i faʻafitauli eletise (hypokalemia, hypercalcemia), faʻamaʻi fatuga (pyelonephritis, tubulo-interstitial nephritis, polycystic, uropathy mulimuli), amyloidosis, myeloma, anemia sickle cell ma sarcoidosis.

Faʻafitauli o le maʻisuka insipidus

O le faʻamalositino o le vasopressin e faʻatulafonoina e le hypothalamus osmoreceptors pito i luma, lea e tali atu i fesuiaiga o le mama o le itiiti ifo ma le 1% o le uluai kopi. O le gau o le vai (uila ma le afu, le manava) e mafua ai ona faateleina le faateleina o le toto o le plasma toto. Faʻatasi ai ma lona siitia i le 282-285 mosm / kilokalama, o loʻo faʻateleina le faʻamalosi o le vasopressin. O le tele o le taumafa o le suavai ma le faaitiitia o le oslamlal plasma, i le eseesega, e taofiofia ai le pule a le ADH, lea e oʻo atu ai i le paʻu maoaʻe i le faʻasaina o le vai ma le faateleina o le gaioiga o le urine.

Tutotonu (neurohypophysial) maʻi suka

I le totonugalemu o le ND, o le vaʻaia o le hypotonic ua matauina o se taunuuga o le le atoatoa po o le leai o se aiga o le pule a le ADH, e ui lava i le malosi o le faʻamalosiina o le faasela ma le tali masani masani ile ADH. O le Tutotonu Tut ua vaevaeina i lalo ifo.

Faʻalagolago i le tikeri o le ADH faʻaletonu:

  • Totonu Tutotonu Totonu o loʻo faʻamatalaina e le atoatoa le mafai ona faʻapipiʻi pe faʻamalosi ADH,
  • le tutotonu tutotonu le atoatoa o le ND e faʻaalia i le le lava o le faʻasologa poʻo le faʻamalositino a le ADH.

Faʻalagolago i le agavaʻa:

  • Ole aiga Tutotonu ile aiga o se maʻi e le masani ai, ua maua e se ituaiga autosomal ma isi ituaiga o gaioiga ma e atiina ae i le tamaitiiti, o le tele o faaletonu o le tino e fesootaʻi ma se fesuiaiga o le fausaga o le mole o le neurophysin, lea e ono faalavelaveina ai le avega intracellular o le prohormone,
  • mauaina mafuaʻaga Tutotonu ile mafuaʻaga ona o ni mafuaaga.

Mafuaaga o le maʻisuka insipidus

Peraimeri ND (e leʻi mauaina)

Maualuga ND (faʻatau)

FaʻaauauFaʻaleaga manu
Manua o le Iatrogenic (faagaoioiga)
TumamaCraniopharyngioma
Tumau Pituitary Peraimeri
Tumutumu gasegase (mammary glands, mama)
Aute leukemia
Lymphomatoid granulomatosis
Cyst Pocket Ratke
Mūmū siama gaʻau cell (rare)
GranulomatosisSarcoidosis
Talafaasolopito
Toto
FaʻafitauliMeningitis
Encephalitis
Faʻafitauli faʻapitoaAneurysm
Sheehan syndrome
Inumaga faʻamaʻi o le hypoxic
Vailaʻau / VailaʻauAlu
Diphenylhydantion
Automemune genesisGasegase pituitary lymphocytic (e seasea, e masani ona afaina ai le tua o le tua)

O le maʻisuka o le maʻisuka

O loʻo faʻaalia i le televave o le hypotonic polyuria, e ui i le maualuga o le ADH, ma o le faʻafoega o le ADH e le afaina ai le tele o le urine ua alu ese poo lona osmolarity. Na vaevaeina tagata Nifeneic ND i lalo ifo.

Faʻalagolago i le maualuga o le ADH.

  • Ua maeʻa le nephrogenic ND i se atoatoa le mafai ona tali atu i vasopressin e oʻo lava i vailaʻau faʻatau.
  • O le nephrogenic ND e le atoatoa e faʻaalia i le gafatia e tali atu i vailaʻau o togafitiga vasopressin.

Faʻalagolago i le agavaʻa.

  • Na tupu mai le Nephrogenic ND ona o suiga i vaega eseese e lua. I le 90% o mataupu, o le fesuiaiga e mafua ai le solia o le galuega a le vasopressin V2sulu o le tui toe. Auala faʻasili X-faʻalagolago, faʻavave, o se fomaʻi o le muti heterozygous e mafai ona i ai ni faʻamaoniga itiiti o le vai faʻaleagaina o le vai i le nocturia, noctidipsy ma le mamafa faʻapitoa o le urine. I le 10% o aiga faʻatasi ma le ND, o loʻo faʻaalia se suiga i le pusa aquaporin-2 o loʻo i luga o le chromosome 12, le rohe q13. O le tofi faʻatasi ma lenei fesuiaiga e mafai ona faʻaaogaina le autosomal pe puleʻaga.
  • E maua le ND i le tele o taimi ona o le hyperkalemia poʻo le hypercalcemia. I tulaga uma e lua, o le gaoioiga o le aquaporin-2 i totonu o fatugaʻo ua taofia. Lithium e tutusa lona aafiaga. O le faʻaaogaina o le gaʻo ma le faʻaaogaina o le urinary atonu e faigata i le atinaʻe o le nephrogenic ND.

Mafuaʻaga mo Nifrogenic Faʻaleagaina ND

Faʻatasi
Aiga faʻaaogaina X-linked (mutation i V2talini)
Autosomal recessive (mutation i le gene generator)
Autosomal iloga (faʻafetu i le gene generator)
Maua
FomaʻiLisi sauniuni
Demeclocycline
Methoxyflurane
MetabolicHypokalemia
Hypercalcemia / Hypercalciuria
O aʻafiaga o le vavalalata i le va o tagata lauteleBenpeta hyperplasia
Neurogenic vessder (neuropathy visa pepe)
FaʻavaeSickle cell anemia
FaʻaleagainaAmyloidosis
Laititi meaʻai taumafa

Pepa Polydipsia

Faʻatasi ai ma le matua polydipsia, o le suavai o le tino e muamua faateleina, lea e mafai ona taua o le "sauaina" o le vai, lea ua lua lona lua o faatasi ma le polyuria ma se faaitiitia o le toto osmolality. O le polydipsia Peraimeri e vaevaeina i ni ituaiga se lua.

  • Dipsogenic ND, lea o loʻo tumau ai le laasaga osmotic mo le faʻamalosia o le manava a le ADH i se tulaga masani, ae o se laasaga e le masani ai ona maualalo mo le galalaina o le fia inu. O lenei soliga e taʻitaʻia ai le polydipsia i taimi uma, talu ai o le osmolarity serum e tumau pea i lalo o le faitotoʻa mo le faʻamalosia o le pule a le ADH.
  • Psychogenic polydipsia, lea o loʻo i ai se paroxysmal faʻalauteleina le faʻaaogāina o le vai, lea e faʻaosofia ai mea e mafaufau i ai mafaufau poʻo maʻi o le mafaufau. E le pei o le dipgogenic ND, i nei tulaga e leai se faaitiitia i totonu o le laasaga osmotic e faaosofia ai le fiainu.

Faailoga ma faailo o le maʻisuka insipidus

E pei ona taʻua, o mea autu o le maʻisuka insipidus o galala, polyuria ma polydipsia (tusa lava pe o le a le taimi o le aso). E tele lava ina manaʻo tagata maʻi e inu vai malulu poʻo mea inu vevela. O le fia inu i le po ma le polyuria e faʻafefe ai le moe, ma faʻaititia le mafaufau ma le mafaufau. O le faʻaaoga faifaipea o le tele o le suavai e taʻitaʻi malie ai lava i le faʻafefe o le manava ma le faʻaitiitia o le pulelasi o ona mata, le gaogao gaogao gasegase.

O le tausaga e amata ai le maua o le insipidus o le maʻisuka e mafai ona i ai, ae o ona foliga vaaia e iai ni mamanu patino.

Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus

O le faʻamoemoeina o le mafuaʻaga o le polyuria e masani lava ona le mafua ai ni faʻafitauli faapitoa, ae o nisi taimi o se galuega faigata. O le mea lea, o le iloa o le maʻisuka i se tagata gasegase i le maʻisuka o loʻo faʻaalia manino ai lona mafuaʻaga. O le i ai o se maʻi o le mafaufau i se tagata gasegase e faʻatasi ma le polyuria o le hypotonic o loʻo fautuaina mai ai le matua (psychogenic) polydipsia. I le isi itu, o le faʻamalosia o le vavalalata i le talaaga o le faateleina o le osmolarity plasma ma le maualuga o le sodium le aofia ai le suʻesuʻeina o le polydipsia muamua. A oʻo mai le faʻalavelave faʻafuaseʻi pe a uma le taotoga poʻo le faʻalavelave i le itu o le hypothalamic-pituitary, o le suʻesuʻega o le totonugalemu tutotonu e toetoe lava a manino. I mataupu e le manino, o suʻega faapitoa e manaʻomia.

A maeʻa le taotoga i le vaega o le hypothalamic-pituitary poʻo lona manua, o le solia o le paleni o le vai e masani lava ona tupu i ni vaega se tolu.

  • O le vaega muamua o le ND le tumau e fesoʻotaʻi ma le faʻavevesi o le axonal ma le le mafai ona faʻaogaina sela e fai ai gaioiga gafatia. E aliali mai lava ia i le 24 itula talu ona faʻamaʻi ma fofo i totonu o nai aso.
  • O le vaega lona lua o loʻo faʻaalia mai e le ADH hypersecretion syndrome, e tupu i le 5-7 aso pe a mavae le manua ma e fesootaʻi ma le faʻamalolo o le ADH mai siama nerve e faʻapipiʻi ai le ADH e faʻaumatia ona o le vevesi (faʻalavelave faʻalavelave, gasegase).
  • O le vaega lona tolu o le atinaʻe lea o le tutotonu tutotonu, pe a sili atu i le 90% o siama na maua ai le ADH e faʻaumatia e le vevesi.

E manino lava, o faʻamatalaga tolu-vaega e tolu e le o matauina i tagata uma - i nisi o gasegase e mafai e le vaega muamua ona atiae, i isi - o le muamua ma le lona lua, ma i nisi o gasegase, e afaina ai le faiʻai i le ND tutotonu.

O le mataupu faavae o le suʻesuʻeina o le tutotonu tutotonu ua faʻaitiitia i le faʻaaogaina o isi mafuaʻaga talafeagai o le ND. Aemaise lava, o le faaitiitia o le maualuga o le urine ua ave faatasi ma vasopressin e le faamaonia ai le siama o le tutotonu tutotonu, talu ai ona o sea ituaiga o gaioiga e tupu i le polydipsia muamua, i tagata gasegase pe a uma le taotoga o le faiai, ma tagata mamaʻi i le paleni lelei o le vai, i le mataupu mulimuli, vai inu. O se faʻamaumauga maʻoti mo le tutotonu tutotonu o se tuufaatasiga o le vailaʻau faʻasaga i le maualuga masani o le osmolarity o le toto ma se maualuga maualalo o le ADH i totonu o le toto. E le pei o le polydipsia muamua, lea e le toe maua ai se toto maualuga o le toto, ma o nisi taimi e oʻo lava ina faʻaitiitia.

Suʻeina o le vai

I le taimi o le suʻega i le faʻasaina o le suavai, o le faʻaaogaina o le vai, ae le gata i lea, o isi vaivaʻa e le aofia ai ona o le faʻamaʻaina o le tino ma maua ai se malosi malosi e maua ai le maualuga o le ADH. O le taimi e faʻagata ai le inu o le tino e faalagolago i le fua o le gau o le tino e le tino, ma e masani lava o le suʻega e tumau mai le 4 i le 18 itula. E fautuaina e faia le suʻega i se potu e leai se vai. Aʻo leʻi amataina le suʻega, e tatau i le tagata gasegase ona suʻe, a maeʻa ona tatau lea ona mamafa. Mai lenei taimi, e siakiina le mamafa o le tino o le tagata maʻi i itula uma, o le volumine o le urine excreted ua faamaumauina, ma ua fuafuaina i le taimi le osmolarity o le urine. Ua faʻamutaina le suʻega i mataupu nei:

  • togi mamafa na ausia i le 3%,
  • o le maʻi na faʻaalia faailoga o le le mautonu i le gaioiga o le tino cardiovascular,
  • urine osmolarity faʻamautuina (faʻaleleia o le osmolarity i vaega sosoo e tolu o le urini e le sili atu i le 30 mOsm / kg),
  • hypernatremia na atiaʻe (silia ma le 145 mmol / l).

O le taimi lava e faʻamautu ai le osmolarity poʻo le sili atu i le 2% o le mamafa o le tino o le tagata maʻi, o loʻo faia nei suʻega toto:

  • sodium content
  • osmolarity
  • vasopressin concentration.

A maeʻa lena, o le tagata maʻi e tui i le arginine-vasopressiner (5 vaega) poʻo le desmopressin (1 mg) i lalo ifo, ma faʻamalosi le osmolarity ma o lona volumes e suesueina 30, 60 ma le 120 minute pe a uma le tui. O le maualuga o le osmolarity value (peak) e faʻaaoga e iloilo ai le tali i le pulega o arginine-vasopressinar. Mo le atoatoa o le suʻega, e tatau ona suesue le osmolarity plasma i le amataga o le suʻega, aʻo leʻi faia le pulega o arginine-vasopressin poʻo desmopressin ma pe a uma le faʻamautuina o fualaau faasaina.

I tagata gasegase ma le televave (e sili atu ma le 10 l / aso), e fautuaina e amata le suʻega i luga o se manava gaogao i le taeao, ma faia i lalo o le mataʻituina lelei o le maʻi o le tagata maʻi. Afai o le televave o le agavaʻa, ona mafai loa lea ona amata le suʻega mai le 22 itula, e pei o le faʻasaina o le vai mo le 12-18 itula e ono manaʻomia.

Aʻo le i ai le suʻega, pe afai e mafai, o vailaʻau e aʻafia ai le faʻasalalau ma le faʻamalositino a le ADH e tatau ona faʻaumatia. O mea inu inu, ma le ava malosi ma le ulaula tapaa, ua faalēaogāina pe tusa o le 24 itula aʻo leʻi faia le suʻega. I le taimi o le suʻega, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le tagata maʻi, aemaise lava le faʻaalia o faʻamaoniga e mafai ona faʻaosofia ai le pule faʻanatura a le vasopressin faasaga i le tala masani o le osmolarity masani (faʻataʻitaʻiga, taotoga, faʻataunuʻuina o le mafaufau, poʻo le le tali atu).

Soifua maloloina. I tagata soifua maloloina, o le faʻasaina o vai e faʻateleina ai le pulefaʻatasia a le ADH ma mafua ai le maualuga o le faʻamalosi. O le iʻuga, o le faʻaofiina o ADH faʻaopoopo poʻo ona analogues o le a le mafua ai ona faateleina le osmolarity o le sili atu ma le 10% i le urine ua faʻaosoosoina.

Pepa Polydipsia. Afai e le faateleina le osmolarity o le urine i se tulaga e maualuga atu nai lo le osmolarity o le toto, e le aofia ai le polydipsia muamua, seivagana ua matua le amanaia le faaaogaina o le suavai na natia e le tagata maʻi i le taimi o le suʻega. I lenei tulaga mulimuli, e leai foi le toto osmolarity poʻo le urine osmolarity e faʻaleleia lelei i le taimi o le suʻeina o le vai.O le isi faʻamaoniga o le le tausisia o le faiga o le suʻega o le vavalalata i le va o le malosi o le mamafa o le tino ma le le maua o le suavai e le tino - o le pasene o le paʻu o le vai e tusa ai ma le mamafa o le tino o le tagata maʻi e tatau ona tutusa ma le pasene o le paʻu o le tino i le taimi o le suʻega.

Full ND. I totonu tutotonu ma nephrogenic ND, i le tulaga o le ND atoa, o le osmolarity o le urine e le sili atu i le osmolarity plasma i le faaiuga o le suʻega i le faʻasaina o vai. E tusa ai ma le tali atu i le pulega o arginine-vasopressin poo desmopressin, o nei ituaiga e lua o le ND e mafai ona eseese. Faʻatasi ai ma le nephrogenic ND, o le siʻitia laʻititi o le osmolarity e mafai ona fai pe a maeʻa le puleaina o arginine-vasopressin poʻo desmopressin, ae le sili atu ma le 10% maua i le faaiuga o le taimi o le maʻi. Faatasi ai ma le tutotonu tutotonu, o le puleaina o arginine-vasopressin e mafua ai le faateleina o le osmolarity o le urine e sili atu ma le 50%.

Le maeʻa ND. I tagata gasegase e le atoatoa le ND, i le tulaga o le tutotonu ma le nephrogenic ND, o le urine osmolarity atonu e sili atu i le toto osmolarity i le faaiuga o le suʻega i le faʻasaina o vai. I le taimi lava lena, faatasi ai ma le tutotonu tutotonu, o le plasma ADH maualuga e maualalo ifo nai lo le mea o le a faʻamoemoeina ma le maualuga o le siakiina o le osmolarity, aʻo iai le nephrogenic ND e fetaui ma le tasi.

Hypertonic Sodium Chloride Infusion

O lenei metotia e mafai ai ona faʻaeseese le le atoatoa o le ND mai le polydipsia muamua.

Metotia ma Faamatalaina

I le taimi o lenei suega faaosoosoga, o le 3% o le solution o le chloride e tui malosi i le fua faatatau o le 0.1 ml / kilokalama i le minute mo le 1-2 itula. Ona fuafua lea o le ADH i le maualuga o le osmolarity ma le sodium plasma e le oʻo i le 295 mOsm / l ma le 145 mEq / l, i le faasologa.

I maʻi ma le nephrogenic ND poʻo le polydipsia muamua, o le faateleina o le ADH serum i le tali atu i le faateleina o le osmolarity o le a masani, ma i tagata gasegase i le tutotonu Tutotonu, o le faʻaititia o le fausiaina o le secretion ADH e faʻamaumau pe ua le o atoa.

Faʻamasinoga togafitiga

O lenei metotia e mafai ai ona vaʻaia se ND tutotonu tutotonu e le maeʻa mai le nephrogenic ND.

Metotia ma Faamatalaina

Tofia se togafitiga faʻatasi ma desmopressin mo le 2-3 aso. O lenei togafitiga e faʻaitiitia pe faʻaitiitia ai faʻaaliga o le tutotonu tutotonu ma e le afaina ai le nephrogenic ND. I le matua polydipsia, o le tofiaina o se togafitiga e le aʻafia ai le faʻaaogaina o le vai, e ui o nisi taimi faʻatasi ma le tutotonu tutotonu, e mafai e le tagata maʻi ona faʻaauau ona faʻaaogaina le tele o le vai.
Muamua lava, e tatau ona e mautinoa o le tagata maʻi ua televave.

O le tagata gasegase e aloese mai le faʻaaogaina o le susu seia oʻo ina pa'ū le mamafa o le tino i le sili atu ma le 5% o le muamua poʻo le fiainu e le mafai ona faʻafitia. O lenei mea, i le tele o tulaga, 8-12 itula I tagata soifua maloloina, i lalo o nei tulaga, o le faaitiitia malie o le tele ma le faateleina i le maualuga ma le mamafa o le urine e tupu, ae o tagata mamaʻi i le maʻisuka insipidus, o le volumine o le urine e leʻo suia tele, ma o le osmolality e le sili atu i le 300 mosm / l O le faateleina o le totoga o le urine e oʻo atu i le 750 mosm / l o loʻo faʻaalia ai le maʻi suka o le neurogenic.

Pe a faʻaalia le maʻisuka o le maʻisuka insipidus e manaʻomia ai se suʻesuʻega auiliili o le tulaga o fatugaʻo, o le faʻaaogaina o mea faʻalavelave eletise.

O le aoina ma le faaeteete o talafaasolo- pito o aiga, suʻesuʻega o le aiga o le maʻi e faataga ai i maʻua e faailoa ma vavalalata ituaiga o gasegase o le maʻisuka.

Togafitiga o le maʻisuka insipidus

Lava le faʻaaogaina o le vai

O tagata mamaʻi ma faʻalautelega o le ND (o aso uma e le sili atu i le 4 l) ma o le faʻaogaina o le masini o le fia inu e le manaʻomia ona faʻatonuina togafitiga, e lava le le faʻamapulaaina o meaʻai.

Central Tut. Faʻamatala se analog o vasopressin - desmopressin.

Galuega faʻatatau i V2-e le taliaina i fatuga ma le itiiti o aafiaga i sui V1 vasopressin i totonu o vaa. O le iʻuga, o le vailaau faʻasaina ua faʻaititia ai le maualuga o le malosi o le hypertensive ma ua faʻateleina le faʻamaoni. E le gata i lea, o loʻo i ai lona afa afa ola.

O le vailaʻau e mafai ona faʻatulagaina 2 taimi i le aso ile tutusa o tui, ma o le fualaau lelei o maʻi eseese e eseese i se lautele lautele:

  • ole fua ole 100-1000 mcg / aso,
  • vailaʻau o le 10-40 mcg / aso,
  • subcutaneous / intramuscular / inumaga malosi o le 0.1 i le 2 mcg / aso.

Nifeneic ND

  • O le mafuaaga autu o le faamai (metabolic poo fualaau faasaina) ua soloia.
  • O le maualuga o doses o desmopressin e aoga i nisi taimi (mo se faʻataʻitaʻiga, e oʻo i le 5 mcg intramuscularly).
  • Manatua o le tele o le suavai.
  • O gasegase thiazide diuretics ma inhibitors, e pei o le indomethacin, atonu e aoga.

Ole faigata ole togafitiga ole polydipsia ile mafaufau ma manaomia le togafitiga ole fomaʻi.

Afai o le tino tutotonu o le maʻisuka e tupu mai i tua o suiga e ono mafai ona suia i le itu o le hypothalamic-pituitary, o taumafaiga e tatau ona faia i togafitiga faafomaʻi (togafitiga faafomaʻi ma le togafitiga ma le chemotherapy o tumutumu, togafitiga anti-inflammatory for sarcoidosis, meningitis, etc.).

O se togafitiga tutusa lelei mo le maʻisuka insipidus ua le mafai ona atiaeina. Afai e mafai, o le mafuaaga o le faʻamaʻi faʻamaʻi e tatau ona faʻaumatia (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaititia le fua o sauniuniga i le lithium). O tagata maʻi ua faʻaalia le tele o le suavai, faʻasaʻo le masima.

Suʻesuʻega mo le maʻisuka insipidus

O le maʻi suka i le gasegase o le neurosurgical ma le manua o le faiʻai e masani lava ona le tumau, e faʻamaonia mai le faʻamagaloina o faʻamatalaga faʻafomaʻi o le faʻamaʻi.

O le faʻataʻitaʻiina o tagata gasegase e maua ai le maʻisuka maʻi leuropi, e pei o se tulafono, ua fuafuaina e le faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faaleagaina o le hypothalamus poʻo le neurohypophysis, ma le le atoatoa o le faʻamalosia o le adenohypophysis.

Tuua Lau Faamatalaga