Aʻoaʻoga mo le maʻisuka: o se faʻaaogaina lelei o aʻoaʻoga faʻale-tino

O le faamalositino faʻamalositino o le isi laasaga o le polokalame o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, i le maeʻa ai o se taumafataga maualalo. O aʻoaʻoga faaletino e matuai manaʻomia lava, i le faʻatasi ai ma le taumafaina o meaʻai maualalo-carbohydrate, pe afai e te manaʻo e aveesea le mamafa ma le maʻisuka ituaiga 2 ma / poʻo le faateleina o le lagona o sela i le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 1, o le tulaga e sili atu ona faigata. Talu ai o tagata mamaʻi i lenei ituaiga o maʻisuka, o le faamalositino e ono aʻafia ai le pule toto. Ae ui i lea, i lenei tulaga, o aoga o aʻoaʻoga faʻale-tino e sili mamao atu nai lo latou le fiafia.

Aʻoaʻoga faʻale-tino mo le maʻisuka-o se tau maualalo ma taumafaiga, o mea taua tau soifua maloloina

Aʻo leʻi amata ona e auai i aʻoaʻoga faʻale-tino, ia fautuaina e talanoa i lau fomaʻi ina ia mafai ai ona ia faia le aʻoga. Talu ai ona o loʻo i ai se lisi tele o faʻamaoniga mo ituaiga eseese o faamalositino mo ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, matou te malamalama o le mea moni, o nai tagata maʻisuka o le a feutagai ma se fomaʻi e uiga i a latou aʻoga faaletino. O le mea lea, i le tusiga o loʻo i lalo, matou te tuʻuina atu se lisi o faʻasalaga ma suʻesuʻeina lelei.

Aisea e faʻaaogaina ai le maʻisuka

Aʻo le i tuʻuina atu fautuaga i aʻoaʻoga faaletino mo le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, seʻi o tatou vaai pe aisea e taua tele ai lenei mea. Afai e te malamalama lelei pe o le a le tele o aoga aoga o le a aumaia ai oe, ona i ai lea o avanoa e te mulimuli ai i la matou fautuaga.

E i ai le faʻamaoniga o tagata o loʻo lagolagoina le gaioiga faaletino o loʻo faasolosolo ina laiti. O latou paʻu tausaga e sili atu ona lemu nai lo tupulaga. A maeʻa masina o aʻoga masani mo le maʻisuka, o le ae foliga lelei ma o le a amata e tagata ona matauina. E masani lava latou te le faia leotele leotele ona o lo latou mataʻavale, ae o latou manatu e matua sili ona lelei. Masalo o aoga o aʻoga faaletino e faʻaaogaina ma le fiafia o le a musuia ai oe e faʻaeteete ma le faʻaeteete i isi a tatou fautuaga mo le puleaina o le maʻisuka.

O nisi taimi e amata ai ona faʻamalositino tagata ona latou te manaʻomia. Ae masani lava e leai se mea lelei e maua mai i na taumafaiga, ona e vave ona taofia. O le ae auai i taimi uma i aʻoga faaletino, pe afai e malie. Ina ia faia lenei mea, lua mataupu e tatau ona foia:

  • Filifili ituaiga o gaioiga faaletino o le a faʻafiafiaina ai oe, ma e le faʻaumatia ai oe.
  • Faʻatasi ma le faʻafefegalea aʻoaʻoga faʻale-tino i lou taimi o le olaga.

O i latou e taaalo i taaloga i se vaega o le amateur, latou te maua ni faamanuiaga taua mai lenei mea. Latou te ola umi, maua maʻi, laiti foliga ma sili atu le fiafia. O tagata malolosi e masani lava e leai ni faafitauli o le soifua maloloina o le "matutua" -o le maualuga, o le osteoporosis, o le fatu. E oo lava i faafitauli tau mafaufau i le matua ua matua le masani ai. E oo lava i le matua ua lava lo latou malosi e taulimaina ai o latou tiute i le galuega ma le aiga.

O le faamalositino e pei o le teuina o tupe mo se teuga tupe faletupe. Soʻo se 30 minute o loʻo e faʻaaluina i le asō e te faʻamaonia ai o le a totogi i le tele o aso a taeao. Na o ananafi, na e lavalava, savali na o ni nai faasitepu i luga. O taeao o le ae lele i luga o lenei faasitepu. O le a amata ona e foliga ma lagona lagona matua. Ma o nei mea uma e le o taʻua ai le mea moni o faamalositino faaletino o le ae maua ai le tele o mea fiafia i le taimi nei.

E faʻapefea ona malie le tino faaletino ma fesoasoani ia te oe e aveesea le mamafa.

I le taimi o le faamalositino, e mumu le gaʻo o le gaʻo, seʻi vagana ua e faigaluega faʻapitoa i taʻaloga mo le tele o itula i aso uma.O le faamalositino e fesoasoani e pulea ai le mamafa o le mamafa ma fesoasoani i le gau o le mamafa. Ae e le tupu lenei mea i se auala saʻo. O se taunuuga o aʻoaʻoga faʻale-tino, o le naunau i le taumafa oona e faʻaititia i le tele o tagata. Ma afai latou te mananao moni e 'ai, ona sili atu lea ona latou naunau e' ai le protein nai lo gaʻo. O le mafuaʻaga o lenei tulaga ofoofogia ua manatu o le a faʻaleleia le gaosiga o le endorphins i totonu o le faiʻai aʻo faia le malosi.

Endorphins o mea masani "vailaʻau" e maua mai i le faiʻai. Latou te faʻamamāina le tiga, faʻatupulaia le lagona ma faʻaitiitia le manaʻoga e faʻafefiloi ma gaʻo. Afai e le lelei le puleaina o le maʻisuka, ona tuʻuina ifo lea o aʻafiaga. Ma afai e te faʻaauau lau gaioiga faʻaletino, o lona uiga o le mea e ese mai ai e faʻaateleina le faʻatupulaia. Endorphins e taua foi o "hormones of happiness." Latou te aumaia ia i tatou le fiafia o aʻoaʻoga faaletino.

I le tusiga "Faʻafefea le Paʻu o le Maʻisuka," matou te faʻamatalaina pe faapefea ona faʻateleina le paʻu e tusa ai ma le mamanu o le taamilosaga. O aʻoaʻoga faaletino e maua ai le "liʻo mataʻutia" tutusa, na o le faafeagai, aua e aoga. A e aʻoaʻo e te lagona le fiafia o le faateleina o le gaosiga o endorphins, o le a tosina atu oe i le aʻoga i lea taimi ma lea taimi. O se ata matagofie ma le toto toto masani o le a avea ma pusa fiafia sili atu.

Aoaoga a le tino mo le maʻisuka ituaiga 1

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, faʻatasi ai ma se talafaasolopito umi, e masani lava ona amata ona pagatia mai le pa'ū i le suka toto mo le tele o tausaga aʻo leʻi amataina la tatou polokalama togafitiga. O luga o le suka e mafua ai le vaivai ma le atuatuvale. I se tulaga faapea, e leai se taimi mo aʻoaʻoga faaletino, ma o le mea lea o se olaga le mama e sili atu ai ona aʻafia o latou faafitauli. O aʻoaʻoga faʻale-tino mo le maʻisuka ituaiga 1 ei ai sona aʻafiaga i le puleaina o le suka suka. I nisi tulaga, e le gata ina maualalo, ae e oʻo lava ina faateleina le suka. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e lava le gauai atu i le pulea e le tagata o ia lava, ma o le tusiga o loo i lalo o loo faamatalaina auiliili pe faapefea ona faia.

Ae peitai, o aoga o le faamalositino e tele taimi e sili atu nai lo feau latou te tuuina atu. Matou te fautuaina malosi le aʻoaʻoga faaletino mo le maʻisuka ituaiga 1 ina ia talafeagai ai. Afai e te malosi malosi ma faʻaauau, ona mafai lea ona sili atu lau soifua maloloina nai lo au uo e le maua le maʻisuka. O taʻaloga amateur o le a maua ai e oe le tele o le malosi e sili atu ona faigofie ona feagai ma tiute i le galuega ma i le fale. O le ae maua le malosi ma le naunautai e pulea lelei lou maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka e masani ona faʻamalositino atonu o le a mulimuli i se meaʻai ma fua tele a latou suka i le toto nai lo i latou e paie. E faamaonia lenei mea i suʻesuʻega tetele.

Aoaoga faʻale-tino nai lo le insulin i le maʻisuka ituaiga 2

I le maʻisuka ituaiga 2, o le faamalositino e taua tele aua latou te faʻalauteleina le lagona lelei o sela i le inisalini, o lona uiga, faʻaitiitia le faʻamalosia o le insulin. Ua faʻamaonia o le tuputupu ae o le musika o se taunuuga o le malosi o le aʻoga e faʻaititia ai le faʻamalosia o le insulin. Aʻo faia le faʻatauvaga poʻo isi ituaiga o toleniga cardio, e le tupu le maso maso, ae o le tulaga taua lava e tasi e matauina. O le mea moni, e mafai ona e ave laupepa o Siofor poʻo Glucofage, lea e faʻalauteleina ai le lagona o sela i le inisalini. Ae tusa lava pe sili atu ona faigofie le tino faaletino e sili atu ona lelei le 10 taimi.

O le faʻamalosia o insulin e fesoʻotaʻi ma le fua o le gaʻo i le manava ma faʻataʻamilo i le puʻupuʻu i le maso maso. Le tele o le gaʻo ma le maualalo o le musika i totonu o le tino, o le vaivai tele o le lagona o sela i insulin. O le faʻapitoaina o le tino e maua ai lou tino, o laʻititi maualalo ole inisalini mo inisiua o le a e manaʻomia. Ma o le itiiti ifo o le inisalini e faataapeina i totonu o le toto, o le itiiti ifo o le gaʻo o loʻo teuina. A uma mea uma, matou te manatua o le inisalini o le hormone autu lea e faaosofia ai le gaʻo ma taofia ai le paʻu o le mamafa.

Afai e te faʻamalosi malosi, ona maeʻa lea o ni nai masina o aʻoga faʻapitoa, o le a faateleina lou lagona ile inisalini. O lenei mea o le a faafaigofieina ai le mamafa o le mamafa ma sili ai ona faigofie le faatumauina o le toto toto masani. O nei mea uma o le a taʻitaʻia ai le mea moni o le a toe ola pea laulaau o peta totoe o lau pancreas, ma o le tele o le maʻisuka e mafai lava ona faʻaumatia inisiua inisalini. I le maʻisuka ituaiga 2, i le 90% o mataupu, e na o na tagata maʻi e faʻavalevalea e faʻamalositino faatasi ai ma se taumafataga maualalo-gaʻo e tatau ona aʻafia ai le inisalini. E faʻafefea ona "oso" mai le insulin i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamatala auʻiliʻilia i le tusiga "Auro ma le Anaerobic Exercise".

O le a le faamalositino e lelei mo le maʻisuka

O faʻamalositino mo maʻi o le maʻisuka o le a tatou talanoaina e vaevaeina i le malosi ma le gaioio galuega. Malosiaga malosi - o le siitia lea o le mamafa i totonu o le faletaalo, o lona uiga o le fausiaina o le tino, faapea foi ma pusa-ups ma sikuea. Faitau atili e uiga i le aʻoaʻoga malosi (bodybuilding) mo le maʻisuka. Aoaoga a Cardio - faʻamalosia le tino cardiovascular, faʻasaʻo le toto maualuga ma puipuia le osofaia o le fatu. O la latou lisi e aofia ai le taufetuli, aau, uila, sisi, faasee, ma isi. Faitau atili i le vaega "Gaoioiga mo le cardiovascular system." Mai nei mea uma, o le sili atu ona taugofie ma faʻaaogaina i le faiga masani o le faʻaleleia lelei o le manuia.

O iinei ou te fautuaina oe le tusi Chris Crowley "Itiiti i tausaga uma." O se tusi matagofie lea i le auala e faʻaaoga ai lau vasega faʻaleaoga faaletino e faalautele ai lou ola ma faʻaleleia ai lona uiga lelei. Tusi sili ona fiafia i ai Amerika litaea. Ou te talitonu oa tatou tagata litaea ma tagata maʻi na maua i le maʻisuka e le itiiti ifo le agavaa mo se olaga masani nai lo Amerika, ma o lea ou te faʻaalia ai pea le au faitau e uiga i lenei tusi.

O lona tusitala, Chris Crowley, ua lata nei i le 80 tausaga. Ae ui i lea, o ia e foliga lelei, faigaluega i le faletaalo, faaseʻe i le taumalulu ma le uila i le taumafanafana. Taofi le agaga lelei ma faaauau pea ona faʻafiafiaina i matou i vitio musuia fou (i le Igilisi).

I isi tusiga taʻavale e aʻafia i le maʻisuka i luga o le DiabetMM.Com, tatou te fautuaina ni nai tusi. Afai o le faʻamatalaga i la matou upega tafaʻilagi e foliga talafeagai ma aoga ia te oe, ia mautinoa e maua ma faitau tusi. Talu ai ona o tusiga o loʻo faamatalaina ai le talafeagai o aʻoaʻoga faaletino mo le maʻisuka i le pito i luga. O le mea moni, tatou te taulai atu i le tele o aogā o le ae maua mai taaloga taʻavale. Ma o auala e faamatalaina auiliili i tusi. O i latou e mananaʻo i - faigofie ona maua ma suesue i ai.

O se tasi o mataupu faavae autu a Chris Crowley: "O aʻoaʻoga a Cardio e laveaʻiina ai i tatou i le ola, ma o le faʻamalosia o le aʻoga e aoga ai." O le aʻoga mo le cardiovascular system e puipuia ai le fatu, ma faʻaolaina ai le ola ma faʻateleina. Vasega i le falemaʻi ua faʻamalologa faavavega faafitauli faʻapitoa e fesoʻotaʻi faʻatasi. Mo nisi mafuaaga, latou te toe foi atu i tagata matutua o le mafai ona savavali sao, matagofie, e pei o le talavou, e aunoa ma le fenumiai pe paʻu. O le mea lea, o aʻoaʻoga malosi e ola ai le ola.

O le manatu o nei mea uma nei e lua e manaʻomia e tuʻufaʻatasia. O le taimi nei e te faʻamalosiina lau kesi cardiovascular e ala i le tamoe poʻo le aau, ma a taeao e te alu i le faletaalo.

O le a le mea e tatau ona avea ma polokalama faamalositino lelei mo le maʻisuka? E tatau ona ausia tuutuuga nei:

  • O tapulaa uma e fesootaʻi ma faʻafitauli o le maʻisuka ua uma ona atiaʻe i totonu o oe o loʻo mulimuli mai.
  • Totogi mo taʻaloga, seevae, meafaigaluega, falemaʻi falemaʻi ma / poʻo le vaeluaga o le vaitaele e tatau ona taugofie.
  • O le nofoaga mo vasega e le tatau ona matua mamao, e mafai ona oʻo i ai.
  • Na e faʻaaluina le taimi e faʻamalositino ai le itiiti ifo o aso uma. Ma afai ua maeʻa litaea, e lelei tele le aʻoga i aso uma, 6 aso i le vaiaso, a itiiti ifo i le 30-60 minute i le aso.
  • O gaioiga e filifilia ina ia faʻaleleia le malosi o le maso, malosi, ma le tumau.
  • O le polokalama e amata i se tamai avega, lea e faasolosolo malie ona faʻaleleia le taimi "i le soifua lelei".
  • O faʻamalositino mo le tino muscle e tasi e le faia 2 aso i le laina.
  • E leai sau faaosoosoga e tuli faamaumauga, e te faia mo lou fiafia.
  • Ua e aʻoaʻo e fiafia i aʻoga faaletino. O se tulaga taua lenei mo oe e faʻaauau ai ona faʻamalositino i taimi uma.

O le fiafia o le faamalositino e maua ai le tatalaina o endorphins, o "hormones of happiness". O le mea sili lava o le aʻoaʻoina pe faʻapefea ona e lagonaina. A maeʻa lena, o loʻo i ai se avanoa o le ae faʻamalositino e le aunoa. O le mea moni, o tagata e faʻamalositino e masani ona faia lenei mea mo le fiafia o endorphins. Ma le faʻaleleia atili o le soifua maloloina, faʻaitiitia o le mamafa, faamemelo o le isi itupa, faaumiumi le ola ma le atoatoa o le maʻisuka e na o aʻafiaga itu. E faʻafefea ona fiafia i le taʻavale poʻo le aau ma le fiafia - ua i ai ni metotia lelei, faitau e uiga ia i latou i le tusiga "Gaioiga mo le cardiovascular system in the diabetes".

Faʻafefea ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o le tui ile inisalini

Afai e te auai soo i soo se ituaiga o faamalositino, o totonu o ni nai masina o le a e lagona ai o le inisalini e sili atu ona lelei le maualalo o lou suka toto. Ona o lenei mea, o le tui o le inisalini i le inisiua o le a manaʻomia ona matua faʻaititia. E faʻaoga lenei i tagata gasegase i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Afai e te le toe faʻamalositino, ona tupu lea o lenei aafiaga mo le isi 2 vaiaso. E taua mo tagata gasegase o loʻo togafitia o latou maʻisuka ile inisalini ile iniseti ile fuafuaga lelei. Afai e te alu i se pisinisi pisinisi mo se vaiaso ma e le mafai ona e faia iina, o lou lagona ile inisalini e le ono faʻalavelaveina. Ae afai o se malaga faigata e umi atu, ona e manaʻomia lea e faʻalauteleina le inisalini ma oe.

Faʻaauau le suka i le suka i totonu o le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka

O le faamalositino e i ai se aafiaga tuusao i le kulukose o le toto. I nisi tulaga, o aʻoaʻoga faaletino e le gata ina maualalo ai le suka o le toto, ae faʻalauteleina foi. Ona o lenei mea, o le gaioiga faaletino e mafai ona sili atu le faigata o le puleaina o le maʻisuka mo i latou o loʻo togafitia i le inisalini o inisalini. I soʻo se tulaga, o aoga e maua mai i le aʻoga faaletino e sili tele mo le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, ma sili mamao atu nai lo le faʻalavelave. O le mumusu e faʻaaogaina i le maʻisuka, e te iloa ai o le a oʻo oe i se olaga faanoanoa i le tulaga o se tagata maʻi.

O le faamalositino e faia ai ni faafitauli mo tagata e ave i ai fualaau o le maʻisuka, lea e faaosofia ai le pancreas e maua ai nisi insulin. Matou te fautuaina malosi e te faʻaaogaina ia fualaau oona, sui i isi togafitiga o maʻisuka. Faitau atili e uiga i le polokalame o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma se polokalame o le maʻisuka ituaiga 1.

I le tele o tulaga, o le faamalositino e maualalo ai le suka, ae o nisi taimi latou te faateleina. O aʻoaʻoga faaletino mo le maʻisuka, e pei o se tulafono, faʻaitiitia le toto toto, aua i totonu o sela, o le aofaʻi o palatini - faʻapipiʻi kulukose. Ina ia mafai ona faʻaitiitia le suka, e tele tulaga taua e ao ona matauina i le taimi e tasi:

  • faamalositino e tatau ona umi
  • i totonu o le toto e te manaʻomia e tausia ai se faʻateleina o le inisalini,
  • amataina toto suka e le tatau ona maualuga.

O le soifua mālōlōina, mālōlōga, lea matou te faʻamafanafana lelei ai mo tagata uma e maua i le maʻisuka, e masani lava e le faʻateleina ai le suka suka. E pei lava o savali. Ae o isi, sili atu le malosi o ituaiga faʻamalosi tino i le taimi muamua e mafai ona faateleina. Seʻio tatou vaai pe faapefea ona tupu lenei mea.

Aisea e mafai ai e le tino faaletino ona faateleina le suka

Faatinoga faaletino o le malosi ma le mamafa - mamafa le mamafa, aau, sosolo, tenisi - vave ona mafua ai le faʻasaʻolotoina o hormones i le toto.O nei hormones - epinephrine, cortisol, ma isi - tuʻuina atu i le ate se faʻamaoniga e talafeagai le liliu o fale glycogen i le kulukose. I tagata soifua maloloina, e vave lava ona maua e le pancreas le insulin e puipuia ai le faateleina o le toto suka. E pei ona masani ai, i tagata mamai e maua i le maʻisuka o mea uma e sili atu ona faigata. Seʻio tatou tiʻetiʻe pe faʻafefea ona aafia le suka i le tulaga o maʻi i le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 2.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le vaega muamua ole manava o le inisalini e faʻavaivaia. Faitau atili e uiga i lenei mea: "Faʻapefea ona puleaina e le inisalini le suka o le toto ma masani ai ma suiga i le maʻisuka." Afai ole malosi o le maʻisuka e malosi tele i le aʻoga faaletino mo ni nai minute, ona muamua ai lea o lona suka toto, ae mulimuli ane e toe foi i le masani, faafetai i le vaega lona lua o le gaosiga o le inisalini. O le faaiuga o le maʻisuka ituaiga 2, o faʻatinoga tumau tumau faaletino e aoga.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le tulaga e matua fenumiai. O iinei na amata ai le malosi o le tino maʻi, ma o lona suka toto na oso vave ona o le faʻasaʻolotoina o hormones. Afai o le maʻisuka e itiiti le inisalini i totonu o le toto, ona le mafai lea e nei kulukose ona alu i totonu o sela. I lenei tulaga, o le toto toto e faʻaauau pea ona tupu, ma o siaki e maua ai gaʻo e maua ai le malosi latou te manaʻomia. O se taunuuga, e lagona e se tagata le le faʻaaogaina ma le vaivai, e faigata ia te ia ona toleni, ma o faʻafitauli o le maʻisuka e tupu aʻe i le sologa lelei.

I le isi itu, masalo ua e tuiina le inisalini tele i le taeao e faʻamautinoa ai le masani ai o le sugar sugar. Ae peitai, o le faʻamalositino e faʻaleleia ai le gaioiga o le inisalini, aua e faʻaolaina ai le gaioiga o le au glucose transporters i puipuiga. O se taunuuga, o lau masani masani o le inisalini faaopoopo e mafai ona maualuga tele mo se tulaga faamalositino faaletino, ma o le toto o lou toto o le a paʻu maualalo.

O le a sili atu le leaga pe afai e te tuiina le inisalini lautele i totonu o le tino i luga o maso o loʻo galue nei. I lenei tulaga, o le fuaina o le faʻasalaga o le inisalini mai le tui tui i totonu o le toto e mafai ona faʻaateleina i le tele o taimi, ma o le a tupu ai le afaina o le hypoglycemia. E le gata i lea, pe afai na e faʻafuasei ona faia se tui i totonu o le inisalini nai lo le tuiina i totonu o le gaʻo o le gaʻo. Faaiuga: afai e te fuafua e faia aʻoaʻoga faʻale-tino, ona faʻaititia lea o le dose ole insulin ile 20-50% muamua. Maʻeu le saʻo e tatau ona faʻaitiitia - o le a faʻaalia ai le faʻatinoga.

E sili atu mo tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka faʻalagolago ile inisalini e le faʻaaogaina i le taeao mo le 3 itula talu ona tulaʻi. Afai e te manaʻo e aʻoaʻo i le taeao, o le a manaʻomia lou faia vave o tui inisalini aʻo lei amataina le vasega. Faitau mea o le taeao o le taeao. O loʻo faʻamatalaina ai foʻi le auala e pulea ai. E foliga mai e mafai ona e faia e aunoa ma ni faʻaopoopoga faaopoopo o le inisalini puupuu pe ae faʻamalositino i le aoauli.

Puipuiga ma le toomaga o le hypoglycemia

I tagata soifua maloloina ma tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2, o le hypoglycemia malu i le taimi o aʻoga faaletino e puipuia, ona o le pancreas ua le toe faʻamaʻaina le toto ma lona lava inisalini. Ae o le maʻisuka ituaiga 1, e leai se "inisiua" faapena, ma o le mea lea o le hypoglycemia i le taimi o aʻoga faaletino e foliga mai. O mea uma o loʻo i luga e le o se faʻamalologa e teena ai aʻoaʻoga faaletino mo le maʻisuka ituaiga 1. Ma le isi, o aoga o le faamalositino e sili atu nai lo le lamatiaga ma mea le lelei latou te faia.

Tagata mamai e iai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e faʻalagolago i le inisalini e tatau ona mataituina faiga nei:

  1. Aua le faʻamalositino i le aso pe afai e maualuga tele lau suka. O le laasaga masani o le toto maualuga i luga atu o le 13 mmol / L. Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o loʻo pipii i se meaʻai maualalo-carbohydrate, luga aʻe o le 9.5 mmol / L. Talu ai ona o le toto maualuga i le taimi o le gaioiga e faaauau pea ona tupu.Muamua e tatau ona e faʻaitiitia i le masani, ma na o le faia o aʻoga faaletino, ae le o muamua nai lo taeao.
  2. I le taimi o aʻoaʻoga faʻale-tino, e masani ona fuaina le suka o le toto ma se glucometer. A itiiti i le tasi i le 30-60 minute. Afai e te lagona lagona o le hypoglycemia, siaki vave lou suka.
  3. Faʻaitiitia le fua o le inisalini faʻalautele i le 20-50% muamua. O le faʻasologa tatau ole% ole faʻaititia o le faʻavae ole faʻavae ole a faʻavae e naʻo taunuuga o le siakiina o le toto i le taimi aʻo leʻi maeʻa aʻoaʻoga faaletino.
  4. Tausia meaʻai gaʻo e taofi ai le hypoglycemia, i le aofaiga o le 3-4 XE, pe tusa o le 36-48 kalama. Dr. Bernstein fautuaina le tausia o fualaau kulukose i lima mo ia tulaga. Ma mautinoa ia inu vai.

Afai e te puleaina le maʻisuka ma le maualalo o meaʻai ma le maualalo o tui o le inisalini, ona i ai lea i le hypoglycemia, e le sili atu nai lo le 0.5 XE i le taimi, e leai se sili atu i le 6 kalama o gaʻo. Ua lava lea e taofi ai le hypoglycemia. Afai e amata ona toe faʻaitiitia le suka toto - 'ai se isi 0.5 XE, ma isi. O se osofaiga o le hypoglycemia e le o se mafuaaga e fafagaina ai gaʻo ma mafua ai ona oso i le toto suka. E toe fai: o se fautuaga lenei mo na tagata maʻisuka oe iloa le auala maualalo, mulimuli i se taumafa-maualalo gaʻo, ma tui ia i latou lava i lalo ifo ole inisalini.

I maʻi e maua i le maʻisuka e le o togafitia i inisalini injections po o fualaau oona e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini e le pancreas, o le tulaga e faigofie. Ona e masani lava ona mafai ona latou tapeina le gaosiga o latou lava inisalini pe afai e pa'ū maualalo le suka o le toto. O le mea lea, e le o faʻamataʻuina i latou i le maʻi tigaina i le taimi aʻoga faaletino. Ae afai e te tuiina le inisalini pe tago i se pusa o le suka, o le a le mafai ona e faʻagataina pe taofia le gaioiga a nei tupe. O se tasi lea o mafuaʻaga e mafua ai ona matou fautuaina le faitauga o fualaau o le maʻisuka e "saʻo" ma ave, ma "sese" - ia teena.

E fia ni meaʻai e tatau ona 'aina faʻamalosi e mafua ai ona maua le suka

O lea, i le taimi o le faamalositino, o le toto toto e le pa'ū maualalo, e talafeagai le 'ai atili o gaʻo i le taimi muamua. E talafeagai lenei mea e "ufiufi" ai le gaioiga o le a oʻo mai. E fautuaina e faʻaaoga fualaau kullucose mo lenei mea, ae le o se isi mea. O le tele o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e 'ai fualaau aina poo fualaau suamalie i lenei tulaga. Matou te le fautuaina lenei mea, aua o le fualaau o mea inu oona i totonu ia i latou e le o tonu le fuafuaina, ma e amata foi ona latou galulue mulimuli ane.

O le poto masani ua faaalia ai o le 'ai o fua, falaoamata po o suamalie ao leʻi aʻoina aʻoga faʻapipiʻi le suka o le toto. E ala i le faʻaaogaina o se meaʻai maualalo-carbohydrate ma sina tootoo o le inisalini, matou te tausisia pea le suka, e pei o tagata soifua maloloina e aunoa ma le maʻisuka. Faitau atili e uiga i le polokalame o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma se polokalame o le maʻisuka ituaiga 1. Ae o lenei metotia e manaʻomia ai le maualuga saʻo. O le fesuisuiai o ni nai kalama o gaʻo meaʻai o le a taʻitaʻi atu ai i le oso i le suka toto, lea o le a faigata ai ona tape. O le afaina mai lea osofaiga o le a sili atu nai lo faamanuiaga e te mauaina mai le faamalositino.

Ina ia tausia le saʻo saʻo, ia 'ai fualaau kullucose aʻo leʻi aʻoina le tino, ona faia lea i le taimi o faamalositino, faʻapea foi ma le "faanatinati" e taofi le hypoglycemia, pe afai e tupu. E mafai ona e faʻaaoga fualaau o ascorbic acid (vitamini C) ma glucose. Muamua sailiili le faʻaaogaina o le ascorbic acid i aso taitasi. Ona e iloa lea o le a le fua o le acid ascorbic i totonu o le maa. E masani lava o loʻo aofia ai le kulukose paʻa, ma mai le acid ascorbic tasi le igoa. O nei pusa o loʻo faʻatau atu i le tele o falemaʻi, faapea foi i faleoloa i le taimi faʻatulagaina.

O le a le aofaʻi saʻo o meaʻai gaʻo e te manaʻomia e 'ai e taui ai mo le gaioiga faʻaletino, e mafai ona e faʻatutuina e ala i faʻataʻitaʻiga ma mea sese.O lona uiga i le taimi o le faamalositino, e masani ona e manaʻomia le siakiina o lou suka toto i se glucometer. E mafai ona e amata i faʻamaumauga o faʻamatalaga nei. I le tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e fuaina le 64 kilokalama, 1 gram o gaʻo gaʻo faʻalauteleina le suka toto e tusa ma le 0.28 mmol / L. O le tele lava o le mamafa o le tagata, o le vaivai o le aʻafiaga o le gaʻo i luga o lona suka toto. Ina ia maua lau ata, e tatau ona e faia se vaega e fuafua i lou mamafa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mamafa le 77 kg. Ona e vaevaeina lea o le 64 kilokalama i le 77 kilokalama ma faʻalautele ile 0.28 mmol / l. Tatou maua ile 0.23 mmol / L. Mo le tamaitiiti e mamafa le 32 kilokalama tatou te maua le 0.56 mmol / L. E te faʻamaonia lenei fuainumera mo oe lava e ala ile faamasinoga ma mea sese, e pei ona faamatalaina i luga. Vaʻai nei po o le a le tele o glucose o loʻo i ai i luga o laupepa taʻitasi, ma fuafua le aofaʻiga manaʻomia.

O le mea taua, o fualaau kullukose e amata ona galue pe a uma le 3 minute, ma o latou aafiaga e tusa pe a ma le 40 minute. Ina ia sili atu le suamalie o lou toto, e sili atu le le 'ai uma o fualaau o le kulukose i le taimi lava lea aʻo leʻi aʻoina, ae ia vaevaeina i ni fasipepa ma ave uma i le 15 minute i le taimi o le faamalositino. Siaki lou suka toto i se glucometer i le 30 minute. Afai e foliga mai o le a siitia, faamisi le ave le isi fualaau o fualaau.

Fua lau suāsusu toto aʻo leʻi amataina lau toleniga, o lona uiga, aʻo leʻi oʻo i le taimi e te taumafa ai i lau muamua auaunaga o le kulukose. Afai o lau suka o loʻo i lalo ifo o le 3.8 mmol / L, ona faʻaleleia lea i le masani e ala i le 'ai o nisi o gaʻo. Ma atonu o aso nei e tatau ona e faamuta le taʻaloga. Le itiiti ifo o le faʻaitiitia o le avega, aua a uma le maualalo o le suka toto o le ae lagona le vaivai mo le tele o itula.

Fua lau suka i le 1 le itula pe a uma lau taʻaloga. Aua e tusa lava pe maeʻa le gaioiga faaletino, mo sina taimi e mafai pea ona faʻaitiitia le toto toto. O aʻoaʻoga faʻapitoa i le tino e mafai ona faʻaititia ai le suka i le 6 itula peʻa maeʻa. Afai e te iloa o lau suka e maualalo, toe faʻafoʻi i le mea masani e ala i le ave o gaʻo. O le mea autu - 'aua neʻi faʻamaʻaʻaina i le kulukose. Taumafa tutusa i le mea e tatau ai, ae le sili atu. O pepa taʻitasi e mafai ona vaevaeina i le afa ma e oo lava i le 4 vaega, e aunoa ma se afaina i le aafiaga.

O tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mulimuli i se taumafataga maualalo ole tino gaʻo atonu e manaʻomia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo i tulaga e umi ai le gaioiga faaletino, ae le mamafa tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, o lenei mea o le faʻatau po o le valiina o se pa. E mafai ona maualalo le suka, e tusa lava pe e te galue malosi mo itula i le laulau. I ia tulaga, i se tulaga faʻapitoa, e mafai ona e taumafai e faʻaaoga le gaʻo gaʻo nai lo kulūkose. Mo se faataitaiga, sukalati. O fua e matua le manaomia aua latou te galue i luga o le suka toto e matua le mautonu lava.

I le faʻatinoga, o fualaau kullukose mo le puleaina o le maʻisuka lelei e lelei le lelei ma e le o vaʻai lelei mo le lelei. E sili atu le aua le faʻataʻitaʻi i isi punaoa o gaʻo vailaʻau e faasaga i le hypoglycemia. Ae maise lava pe afai e masani ona e faʻalagolago i meaʻai fualaau taumafa, ma e faigata ona e puleaina. Aloese mai so o se meaai e faaosoosoina ai oe. I lenei tulaga, o fualaau kullukose e sili ona leaga.

I soʻo se tulaga, ave faʻatasi fua lau kulukose ma oe i le tulaga o le hypoglycemia! O lea latou te amata ai ona vave galue, e mafai ona fufulu ma nutimomoia i le gutu, faʻamaʻapeʻa i le vai, ona foloina ai lea. E fautuaina faapitoa lava e te faia lenei mea pe afai ua e atiaʻe le gastroparesis (diastic gastroparesis) (tolopo le gaogao gaogao pe a uma ona 'ai).

Tapulaʻa i aʻoaʻoga faʻapitoa mo le maʻisuka faafitauli

E ui lava i mea lelei uma, ei ai tulaga faʻapitoa i aʻoga faʻale-tino mo vasega 1 poʻo le 2 maʻisuka. Afai e le mulimulitaʻia, ona mafai lea ona oʻo atu i se faʻalavelave, e oʻo atu i le tauaso po o le fatu fatu i luga o le lapisi.O le mea lea, o le a tatou iloiloina nei tapulaʻa auiliili i lalo. I soo se tulaga, o le a mafai ona e filifilia le ituaiga o gaoioiga faaletino lea o le ae maua ai le fiafia, manuia ma faʻaʻumiʻumi lou olaga. Auā o le mea sili e mafai ona e savali i totonu o le ea fou mo tagata uma e savali i le maʻisuka.

Aʻo leʻi amataina le faamalositino, o loʻo fautuaina malosi uma le maʻisuka e feiloaʻi ma se fomaʻi. Matou te malamalama lelei i le mea moni o le a faia lenei mea. O le mea lea, na latou tusia se vaega auʻiliʻili e uiga i tapulaʻa ma faʻamaʻi. Faamolemole ia suesue ma le faaeteete. I soʻo se tulaga, matou te fautuaina malosi e te suʻeina se suʻega ma feutagai ma se cardiologist! E manaʻomia lou iloiloga o le tulaga o lau cardiovascular system ma le lamatiaga o le fatu fatu. Ona e le fai atu e leʻi faʻasaina oe.

E i ai ni tulaga faʻamoemoe e mafai ona faʻatapulaʻaina ai filifiliga o ituaiga o gaioiga faaletino o loʻo avanoa mo oe, faʻapea foi le televave ma le malosi o faamalositino. O le lisi o nei tulaga e aofia ai:

  • lou tausaga
  • le setete o le cardiovascular system, ei ai se maualuga maualuga o se faʻalavelave fatu,
  • lou malosi
  • oi ai se mea oona ma afai o le a le malosi
  • o le a le matua na e maua ai le maʻisuka
  • o le a le masani ai o le toto suka
  • oa faʻafitauli o le maʻisuka ua uma ona atiaʻe.

O nei vala uma e tatau ona amanaʻiaina ina ia mafai ai ona fuafua po o fea ituaiga o gaioiga faaletino o le a sili atu ona fetaui mo oe, e le o manaʻomia, ma e masani ona faʻasaina. Ole lisi o loʻo i lalo ole lisi ole gasegase ole maʻisuka ma maʻi faʻamaʻi e tatau ona e talanoa ma lau fomaʻi aʻo leʻi amata vasega aʻoga.

O se tasi o lamatiaga ogaoga o aʻoaʻoga faaletino mo le maʻisuka o le faʻaleagaina o ou vae vaevaega. E i ai se tulaga taua e ono faaleagaina ai le vae, ma o soʻo se manuʻa ma manuʻa i tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e sili ona leaga le soifua maloloina. O le faʻasauā i luga o le vae e mafai ona fesuisuiai, gangrene e atiina ae, ma o le a tatau ona vavae ese le vae po o le vae atoa. O se tulaga sili ona taatele. Ina ia aloese, suesue ma mulimuli ma le faʻaeteete tulafono mo le tausiga o le maʻisuka.

Afai e te aumaia lou suka toto i le mea masani ma se meaʻai maualalo-carbohydrate, i le mavae ai o ni nai masina, o le a faasolosolo malie ona toe faʻaleleia le faʻamalosi o le nerve i vae. O le lelei e toe malosi ai, o le faʻaitiitia foi lea o le faamanualia o se vae. Ae ui i lea, o le faʻamalologa mai le maʻisuka neuropathy o se faiga e matua tuai. Faitau atili: "O le mea e faʻamoemoe pe a toe foʻi mai lou suka suka i le masani."

Polokalama cardiovascular

O tagata uma e silia ma le 40 tausaga, ma mo le maʻisuka e sili atu ma le 30, e manaʻomia ona suʻesuʻeina ma iloa pe faʻapefea ona aʻafia ona o le atherosclerosis. O faʻamaʻi faʻataʻatia o le matelaina o mea ia e fafaga ai le fatu i le toto. Afai e aʻafia i latou i ni atherosclerotic plate, ona tupu ai lea o se fatu fatu. E sili atu lenei mea i le taimi o le faʻateleina o le atuatuvale i le loto, pe ae faia faamalositino poʻo le popole. A itiiti ifo, e tatau ona e alu i se electrocardiogram, ma sili atu - o se ECG ma se avega. O taunuuga o nei suʻega e tatau ona talanoaina ma se cardiologist lelei. Afai na te auina oe mo faʻataʻitaʻiga faʻavasegaga poʻo suʻega - latou te manaʻomia foi ona pasia.

E sili le fautuaina e faʻatau le siaki o le fatu ma faʻaaoga i le taimi aʻoga. O le maualuga maualuga o le fatu e mafai ona faʻatagaina e fuafua i le fuainumera "220 - tausaga i tausaga". Mo se faʻataʻitaʻiga, mo se tagata e 60-tausaga o le 160 pepe lea i minute taitasi. Ae o le tele lenei o le maualuga o le fatu. E sili atu le aua le latalata atu ia te ia. O se taʻaloga lelei o le taimi e vave faʻavave ai lou fatu i le 60-80% o le maualuga pito i luga. E tusa ai ma taunuʻuga o suʻega, e ono fai mai le cardiologist o lau maualuga le faatagaina o le pulusese e tatau ona sili atu le maualalo ina ia le tupu ai se fatu fatu.

Afai e te faʻaogaina le siaki o le fatu, pe a mavae ni nai masina o toleniga faifai pea, o le a e matauina o le faʻaitiitia o lou fatu e faʻaititia. O se faailoga lelei lenei o le tumau ma le faatinoga o le loto e faateleina. I lenei tulaga, e mafai ona e faʻaititia le maualuga o le manava o le fatu i le taimi o le faamalositino. Faitau atili e uiga i le filifilia o le siakiina o le fatu ma pe faʻapefea ona faʻaaogaina i aʻoaʻoga, faitau iinei.

Tigā toto maualuga

O le toto maualuga o le tagata e tulai i le taimi o le faamalositino, ma o le mea masani lenei. Ae afai ua i ai muamua ua e faʻateleina, ona e tuleia pea lea ma le fesoasoani o aʻoaʻoga faaletino, o lona uiga o se tulaga lamatia lea. O le mea lea i le fatu fatu poʻo le taʻavale e le mamao. Afai e "osooso" le toto o lou toto, ona oʻo lea i le taimi o le malosi o le tino, e mafua mai i le fatu fatu poʻo le afaina i le retina.

Le mea e fai O fautuaga nei e tatau ona mulimulitaia:

  • faia "manuia",
  • faʻaaoga le mataʻituina o le fatu
  • I le leai o se mataupu e le tuliloaina faamaumauga.

I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le toto maualuga e le o se mafuaaga e teena ai aʻoaʻoga faaletino. E mafai ona e savali lemu, e tusa lava pe maualuga lou toto, ae e te lagona lelei. Ole faʻaauau o toleniga ile taimi e faʻamaonia ai le toto maualuga, e ui o lenei aafiaga e le o toe mamao. Vaʻai foi i le nofoaga o togafitiga o le hypertension o lo tatou "tuafafine". E le aoga tele ia te oe nai lo lenei nofoaga o le maʻisuka.

Faamalositino mo le maʻisuka: aogā, seti o faʻatinoga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea, ona o le le lava o le inisalini i totonu o le tino o le tagata, lea e mafai ai ona mataʻituina ni faʻafitauli matuia o le tino.

I ia ituaiga o gasegase, faatasi ai ma isi mea, o le gaʻo gaʻo, e masani ona oʻo atu i se faʻalauteleina o le faʻaopoopoga o pauna ma e oʻo lava i le gaʻo.

I le togafitiga o le maʻisuka, o se matafaioi tāua o le tausia lea o se ituaiga soifuaga lelei, suia o le taumafataga ma se seti o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa mo taʻaloga togafitiga. Mafaufau i le taua o le togafitiga o le maʻisuka.

O le matafaioi o le togafitiga o le togafitiga o le maʻisuka

O le faamalositino faaletino e taua tele sona sao i lenei mataupu, faatasi ai ma le faatosinaina o le tufatufa atu o le suka ma lona teuina i totonu o maso e tupu i totonu o masini o le tino o le tagata.

E tatau ona taulai totoa i tagata e maualuga pe mamafa, o le tele lava o le mataupu i le maʻisuka ituaiga 2.

O nei tagata o loʻo solia le faasologa o gaioiga faʻasolosolo, o le tupuga o le faʻalauteleina, vaivaiga ma le malaise lautele.

O le lavelave o le togafitiga mo le maʻisuka e le gata ina saofaga i le lelei o le tau faasaga i nei faaaliga, ae faaitiitia foi le maualuga o le suka i le toto i tulaga masani. E le gata i lea, o le aotelega o le malosi o le tino e tetee atu ai i aʻafiaga o aʻafiaga tau le siosiomaga.

I totonu o le maʻisuka ituaiga o soo se ituaiga, o se seti o faatinoga o le physiotherapy exercises e aofia ai mamafa e faamoemoe mo vaega uma o musika. I lenei tulaga, o le faatinoga o gaioiga o loʻo tuʻuina mai iinei ma le tele o le aofaʻiga, i le faʻagesegese o le taʻavale ma le maualuga o le saoasaoa.

Mo vaega laiti musika, o faʻatinoga uma lava e vave ona faia. Aʻo e faʻaaogaina i le uluaʻi faʻafitauli, o le a faasolosolo malie lava ona sili atu le faigata o faʻatinoga i le fesoʻotaʻiga o mea faitino ma le puipui gymnastic. O le umi o vasega i le masani masani e le sili atu i le afa itula, ae o lenei mea o le autu lea o le malosi o le latou faʻatinoga o loʻo i se tulaga maualuga.

O le faʻalavelave o togafitiga faʻapitoa e tatau ona aofia ai le savali, ma faʻateleina le malosi ma le taimi atofaina mo lona faʻatinoga. E tatau ona e amata i le 5 kilomita ma maeʻa 11. O taaloga amateur mulimuli ane e iloga i se aafiaga lelei i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o soo se ituaiga:

  • sisi
  • aau
  • taʻavale
  • badminton
  • tenisi ma le tenisi laulau.

Peitai, e tatau ona totogi le mafaufau i le mea moni e faapea o le togafitiga o le maʻisuka e tatau ona faatonuina ma faia i lalo o le vaavaaiga malosi ma le vaavaaiga faafomai.

Faitau foi. E afaina ai le matelaina i le maʻisuka ituaiga 2

Totogiina o le Maʻisaga

O se faʻalavelave o le faʻamalositinoina o togafitiga e atiaʻe ma faʻatinoina i lalo o tuutuuga faʻatulagaina e tusa ai ma se auala filifilia faapitoa, lea o loʻo i ai se faʻagasolo maliega o le mamafa ma le umi, lea e faʻamaumauga e fuafua i le mamafa ma le ituaiga o faʻamaʻi:

  • o se faʻalavelave o le mamafa e maua i le maʻisuka maualalo e 35 minute,
  • o se avega mamafa ma se ituaiga o maʻisuka o soo se ituaiga e 25 minute,
  • o se faʻalavelave o faʻatinoga mo le maʻisuka malosi e 15 minute.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka i soo se ituaiga, o le faʻatinoga o faʻatinoga uma e toe faʻagasolo malie i luga o le faʻagasolo malie o le avega. O lenei faiga e mafai ai e oe ona ausia taunuʻuga maualuga. I le maʻisuka malosi, o le faʻaosoosoina o taualumaga ma le massage e mafai ona taʻitaʻiina ai i se tutusa tutusa.

Faiga faʻalavelave

I le taimi nei, ua atiae e tagata tomai faapitoa se seti o faatinoga o le physiotherapy e tutusa uma lava a latou lava faatinoga, e tusa lava poo le a le ituaiga faamaʻi.

  1. Springy savalivali faʻatasi ma se paʻu tuusao saʻo mai le pulou. I lenei tulaga, o le mānava e tatau ona toe faʻalogoina lemu i le isu. O le faʻatinoga e lima minute.
  2. Savalivali i tamatamaivae ma mulivae, i se isi itu. Pe a faia ni gaioiga, o laʻau pito i luga e fafagaina i itu eseese. I le taimi lava e tasi, o le manava e faʻamalosi, ma 5-7 minute e faʻatulagaina mo le faʻatinoga o taʻaloga.
  3. I le tulaga muamua, tū saʻo e faʻaali atu ou lima i itu ma faia suiga o le suiga i luga o le vavae ese mai ia oe, ona oʻo ai lea ia te oe lava, faʻamautu ai maso. O le manava o le manava e tatau ona faʻamaonia.
  4. Pe a manava manava, e tatau ona e punou, tago i ou tulivae. A maeʻa lena - vevela. O le i ai i lenei tulaga e faatino ai gaioiga i foliga o se lio i tulivae i le itu taumatau ma le itu tauagavale. O le manava e tatau ona saʻoloto.
  5. Ina ia tu sao, ia tuu ou lima i itu ma faimalaga i le tele e mafai ai. Fai se manava i le loloto e mafai ai, ona vevela, aʻo faia le taamilosaga i sooga o tauau. O le tele o gaioiga e tatau ona faaitiitia i le tele e mafai ai, ona faʻateleina lea i se maualuga.
  6. Nofo i luga o le fola ma salalau ou vae i itu eseese e pei lava ona mafai ai. Aʻo faʻamaofiofi, faʻalaʻi i luma ma lima e lua e paʻi i le vae o le vae tauagavale. E tatau ona e ola saʻo ao i ai i lenei tulaga. Pe a ave le tulaga amata - toe manava, ona e tatau lea ona e faia ia lava gaoioiga e tasi i le itu taumatau.
  7. Tu saʻo ma se gymnastic laau i ou luma ma faʻalautele. O le manava i le taimi o faamalositino e faatagaina saoloto.
  8. Taofi le fasilaau i autafa, ma sii lou lima i tua o lou tua e punou i le itu tauagavale. A uma lena, aveese le laau mai le itu tauagavale - ia manava loloto ma toe ave i lona tulaga muamua. Fai tutusa mai le isi itu.
  9. O le tulaga amata e tutusa. Toe faʻafoʻi le meaʻai, ma uʻu lima i luga o le laʻau. Pii i lalo ma manava manava aoe faia lenei mea, faʻapipiʻi i luma - exhale.
  10. Tago se fasilaau, ma taofi i le pito, ia toe gaosia ni gasegase mai le pito o le tauau i le pito i luga o le ua, pe a uma mai le pito i lalo i le pito i lalo o le tauau. Vaevae faʻapitoa le pusa. O gaioiga o le manava e faatagaina i le faiga e aunoa ma se totogi.
  11. Faʻamau le manava i se fasi laau, faia ni suiga i taimi vave. Le manava e leai se totogi.
  12. Nofo i luga o se nofoa, tusi ou vae i se gymnastic laau mai le afa o le vae i le uʻu, ona i lalo. E tatau ona manatua i le mafaufau e le mafai ona faia lenei gaoioiga i veins varicose, suiga o solo i totonu o masini.
  13. Nofonofo i luga o se nofoa, tuʻu se fasi laau i luga o le eleele, taʻavale i vae o vae. E mafai ona manava faʻamalosi.
  14. Nofo i luga o se nofoa ma faʻafefete ou taliga i suʻavaʻai mo le itiiti ifo ma le tasi le minute.
  15. Taʻoto i luga o le fola, tapuni ou vae faatasi, tuʻu se nai aluga poʻo se galu i lalo o lou ulu. Sii ese vae e aunoa ma le punou i tulivae. O le manava e faʻamalosi.
  16. Taʻoto i luga o le fola, faia o le lauiloa "uila". Faamalositino e faia a itiiti ifo ma le 15 taimi.
  17. Taʻu i lou manava, ona tuu lea o ou lima i luga o le fola - ia e manava loloto, punou i lalo, tootuli i lalo ma faʻalelei.
  18. Manava manava, ave le maualuga i totonu o le mama ma faimalie lemu, ona e savali lea i le nofoaga mo le 5 minute.

Faitau foi Le aoga o le faʻaaogaina o le Ji Tao Adhesive

O nei faʻatinoga uma e faʻatinoina i le taimi e 5-7, pe a mavae sina taimi, e mafai ona fai sina taimi umi, ae muamua e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e aunoa ma se toilalo. E mafai ona e faia isi gaioiga, mo se faʻataʻitaʻiga, pei o le vitio.

Faʻavasegaina o le tino mo le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻatasi ma le le lava o le inisalini i totonu o le tino, lea o le a oʻo ai i le ogaoga o le faʻafitauli o le tino. O le taua tele i le togafitiga o lenei maʻi, o le ala saʻo lea o le olaga, lea e aofia ai le faʻasaʻoina o meaʻai ma mea faapitoa gymnastic.

O faʻamalositino faʻamalositino o se vaega taua o togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O faamalositino faaletino e faaosofia ai le gaioiga o le metabolism, fesoasoani e faaaoga le suka i le tino o le tagata.

O faʻamatalaga ile falemaʻi, faʻatautaia e tagata tomai faapitoa faasaienisi, ia faailoa mai i nisi tulaga, o le faaitiitia o le suka e maualuga atu i se tulaga masani. O le tino faaletino e mafai ona faʻaleleia ai le gaioiga o le inisalini, ma mafai ai ona faʻaititia lona fua.

E masani lava, o gasegase e maua i le maʻisuka e mamafa tele. O togafitiga faʻale-tino e fesoasoani e faʻaititia ai le gaʻo o le tino, ona e faʻamaonia ai le gaʻo gaʻo.

E le gata i lea, o gaioiga faʻale-tino e fesoasoani e taofia le tumau o faʻamaʻi pipisi e masani ona tupu i le maʻisuka malosi. O lo o matou talanoa e uiga i le maualuga o le toto maualuga, atherosclerosis, gangrene o pito i lalo, faamaʻi fatuga ma isi.

O le isi mea faaopoopo i taʻaloga o le fesoasoani lea i tagata gasegase e foia ai vaivaiga o le musika ma le faʻalautele, lea ei ai foi se nofoaga e faʻatasi ai ma lenei maʻi.

O togafitiga o le tino e aoga e le gata mo ituaiga eseese o le maʻisuka, ae e oo foi mo le muaʻi maʻi.

I lenei vitio, o le fomai o fomai faafomai e talanoa e uiga i le manaomia o le malosi faaletino i le maʻisuka.

O galuega autu ma foliga o togafitiga faʻapitoa mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2

O galuega autu o togafitiga o le physiotherapy:

  1. Faʻaitiitia le gasegase o le gasegase e maua i le insulin-tutoatasi o le maʻi (ituaiga 2 o le maʻisuka).
  2. I tagata gasegase e iai le ituaiga insulin-o le maʻi (ituaiga 1 o le maʻisuka) - faʻalauiloaina le gaioiga o le inisalini.
  3. Tulaga masani o le mafaufau-lagona faalelalolagi.
  4. Faateleina avanoa.
  5. Faʻaleleia le galuega o le faʻaleleia o le tino.
  6. Faʻaleleia le faʻatinoga o le polokalame cardiovascular.

I le ituaiga 1 o le maʻisuka, o le gaioiga faʻapitoa e faʻatasi ma faʻamalosiga o le inisalini e faʻaleleia ai le togafiti o togafitiga mulimuli, ma faʻamalosi ai le tino.

Aua nei galo e uiga i le auala saʻo mo le puleaina o le inisalini. O le algorithm e le tatau lava ona motusia.

Pe a faʻaalia le lelei, e tatau ona e matua gauai atu i lou manuia.

  • O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma mauaina togafitiga o le inisalini i le tulaga o le malosi malosi o le tino e tatau ona feutagai ma a latou tausi soifua maloloina mo le faaitiitia o le tui insulin mo lenei vaitaimi.
  • I le i ai o faʻamatalaga faʻapitoa, o le toe amataina o aʻoaʻoga e mafai ona na o le aso pe a maeʻa ona mou atu.
  • Afai i le taimi o le vasega sa i ai le tetete i lima poʻo le maʻi na faʻafuaseʻi ona lagona se fiaʻai tele, ona tatau loa lea ona e faʻaauau le toleniga ma tuʻuina atu ia te ia e 'ai se mea suamalie, pei o se fasi suka.
  • Afai a maeʻa ona aʻoaʻoina le tagata maʻi e masani ona ia taʻua le vaivai ma le vaivai, ona manaʻomia ai lea o le faʻaitiitia o le avega o loʻo i ai nei.

O togafitiga faʻale-tino, lea e faʻamatalaina mo le maʻisuka, ei ai ni uiga patino. Muamua, o aʻoaʻoga e tatau ona faʻatinoina i se tulaga talafeagai.

Lona lua, e tatau ona latou faʻaosoina le gaʻo (nai lo anaerobic) i le tino, aua o lenei mea e fesoasoani i maso e faʻaaoga ai le kulukose.

Mo lenei mea e tupu, e manaʻomia taumafaiga faʻavae musika pe a fai se seti o faʻatinoga.

E sili ona lelei le faia o se toleniga i le ea fou. Afai e le mafai lea, ona e manaʻomia lea ia sili atu ona faʻamalosi le potu o le a faia ai vasega.

Talu ai e masani lava ona maualuga le suka i le taeao, o le a sili atu ona talafeagai le taitaia o vasega i le taeao. Ae ui i lea, o le a aoga tele le toe faia o faʻatinoga i le afiafi.

O le togafitiga faaletino mo le maʻisuka e leai se tulaga ei ai tapulaa tausaga. Ua faaalia ia te ia talavou ma matutua. Pau lava le eseesega i le mamafa o uta.

Faʻaaliga:

  • O tagata uma lava e maualalo le malosi o le faʻamaʻi ma i se taui lelei.
  • Tagata maʻi e le atiaʻe le glycemia i tulaga o gaioiga faaletino.

Contraindications:

  • Le faʻasalaga o le maʻisuka malosi poʻo lona tulaga ogaoga.
  • O nisi o pathoces cardiovascular (arrhythmias, anysysms, le faʻamalosia o le tino).
  • Le lava le gaoioiga onosai.
  • O gaioiga faʻale-tino e maua ai le tali faʻapitoa i le tino e pei o se oso i le glycemia.

Faamalositino mo le maʻisuka vae

O le maʻisuka vae o se faʻalavelave sili ona le lelei ma le faigata o le maʻisuka, lea e masani ona manaʻomia ai togafitiga taugata. O nisi taimi o lenei faʻalavelave e mafai foi ona oo atu ai i le toesea.

O le mea lea, o togafitiga faʻavae mo vae o se mea taua tele mo le puipuia o maʻi maʻisuka. O tagata gasegase uma lava e tatau ona lelei i nei faʻatinoga.

Mafaufau i faʻalavelave o togafitiga faʻasoifua maloloina:

Toto i luga o le fola, punou le vae taumatau i le tulivae, sii i luga ma toe faasaʻo. Ona toso mai lea o le vae agai ia te oe, ona toso ifo lea o lou vae. Matou te toe fai taga tutusa ma le isi vae.

E tutusa ma le faamalositino talu ai, ma na o le pau lava le eseesega e tatau ona toso ese mai ia oe.

E tutusa ma le uluai faamalositino, ae e tatau ona aafia uma vae e lua i le taimi e tasi.

Matou te faia le numera numera 3 ma faatasi ai ma vae ua faaloaloaina matou te faia ai le vaovao ma le fusi o le vae o vae taitasi.

A e le gata i lea e punou ma tuu ese tamatamailima o vae uma e lua, aʻo matauina le tulaga e le tatau ona vavae ese le vae mai le fola.

Tulai ma tuu i lalo le vae o vae taitasi.

A e le gata i lea e sii ma tuu i lalo ia mulivae o vae taitasi.

A e le gata i lea, sii aʻe totonu ma pito i fafo o vae.

Matou te salalau o matou tamatamailima, ma taofi lenei tulaga mo le lima sekone.

Ina ia faamaea le faamalositino, o le a e manaʻomia se poro polo e manaʻomia ona tui i ou tamatamai vae.

Lili le polo i soo se vae.

Savalivali ma tamatamailima mo le lua pe tolu minute.

O faʻatinoga taʻitasi e faia i le 10-15 toe faia o faʻamatalaga.

Massage Masaki

Massage mo le maʻisuka o se tasi lea o vaega taua o togafitiga lelei. E i ai le tele o aiaiga pe a faʻamaonia lana tofiga. O nei mea, e mafai e se tasi ona iloa: mamafa tele (vaai foi - pe faapefea ona leiloa le mamafa), neuropathy lautele, diathic arthropathy, macroangiopathy ma microangiopathy.

O galuega autu a le togafitiga o togafitiga:

  1. Faʻaleleia atili lau metabolism.
  2. Faʻaleleia le tulaga o le mafaufau-lagona o le maʻi.
  3. Faaitiitia le tiga.
  4. Faʻaleleia le faʻaaogaina o le nerve conduction.
  5. Faʻaleleia le tafe toto i pito pito i lalo.
  6. Puipuia le gasegase o le maʻisuka.

Ae ui i lea, o le massage e iai foi mea e tausuai ai. E aofia ai: maʻi o le maʻisuka i totonu o le gasegase o le tino, hypoglycemia ma le hyperglycemia, faʻamaʻi tigaina o le maʻisuka ma faʻafitauli o le gaʻo, faʻasalaga o nisi faʻamaʻi.

O le massage o le a avea ma vaega o le pito i lalo ma le sacrum, ona o le mea moni o maʻi o le maʻisuka e masani ona maua saʻo i le itu o pito i lalo.

A o leʻi faia le massage, e suʻesuʻe lelei e le fomaʻi vae ma vae o le tagata maʻi, suʻesuʻe le tulaga o le paʻu, pulusese, o le i ai poʻo le leai o se maʻi pipili.

Massage e mafai ona lua ituaiga: lautele (vaega ole vaega ma le vaega atoa) ma le lotoifale (vaega ole vaega). Afai o le mea muamua e fai faalua i le vaiaso ma e tumau mo le afa itula, ona fai lea o le lona lua i aso taitasi mo naʻo le sefulu minute.

I le taimi o le masini, e mafai ona e faʻaaogaina metotia eseese: vibration, grinding, toso, taʻavale. Ina ia mafai ona faʻagasolo faiga faʻava-o-tino, o se suʻesuʻega lelei o maso tetele e tatau.

Ole suʻesuʻega ma le totoa e tatau ona tuʻuina atu i na nofoaga e tuʻu atu ai maso i vaega ole vavaega o le aponeurosis, tendon.

O le mea moni, o nei vaega e le lelei le maua i le toto, ma o latou e sili atu ona mafatia pe a tutupu mai le angiopathies.

O le faʻaaogaina o aʻafiaga i nisi eria e taua foi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e aʻafia lelei le gaioiga o le pancreas, pe afai e te taulai atu i le pito i lalo o le togafiti, paravertebral region poʻo suprascapular.

Ina ia faʻaleleia le faʻatinoina o le tino, e tatau ona e gauai atu i le suʻesuʻe ma le totoa o maso respiratory.

O mea uma o loʻo taua i luga na faʻamaonia ai i latou i le togafitiga o le maʻisuka. Afai e te faʻaaoga lelei, e le gata e mafai ona e taofia le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ae ausia ai foi ni faʻaleleia lelei.

Gaʻo Maʻisuka: Faʻatauga o le maʻisuka

O tagata e maua i le maʻisuka latou te malamalama e matua faigata lava ona tausisia i taimi uma se taumafataga faapitoa-maualalo gaʻo ma pulea lelei le maualuga o le kulukose i totonu oo latou toto. Latou te iloa o loʻo i ai se isi elemene o se fesoʻotaʻiga tuʻufaʻatasia e faʻaumatia ai le faʻamaʻi ma faasaʻo lona ala? E faʻatatau i le masani ma faʻamalosi tino.

Le mana faamalolo o aʻoaʻoga faaletino mo soʻo se ituaiga o maʻisuka

Toeitiiti lava o gaioiga faʻaletino e mafai ona faʻaleleia atili ai le lagona o le tino i le inisalini o le hormone, faʻaleleia le maualuga o le toto ma le suka i totonu. O le mea e leaga ai, o le tele o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka latou te manatu faatauvaa i le taua o gaoioiga taʻaloga, e ui lava i lo latou lelei tele.

O le faamalositino o se togafitiga lea e le aofia ai ni mea faʻapitoa faapitoa.

O se olaga ola malosi e mafai ona taua tele mo le maʻisuka. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea aʻo faagasolo le aʻoga faaletino:

  • sili atu le gaʻo gaʻo tuʻua,
  • maso maso e atiina ae
  • faʻaititia le tele o tali mo le inisalini hormone.

O nei masini e i ai se aafiaga lelei i metabolic processes i le tino ona o le faateleina o le gaosia o le suka ma lana oxidation. O loʻo faʻaaogaina le tele o faʻasao oloa, ma ua faʻaaoga le polotini.

A o aʻoga faaletino, e faʻaleleia le soifua maloloina o lagona ma mafaufau o le maʻisuka, lea e fesoasoani i le faʻaleleia o lona soifua manuia. O le mafuaaga lea o le faamalositino o se vaega autu o le le faaaogaina o fualaau faasaina mo le maʻisuka.

O aʻoaʻoga faaletino e fesoasoani e puipuia pe tuai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

O aoga o vasega mo le maʻisuka ituaiga 1

Tagata mamai o loʻo i ai lenei ituaiga o maʻisuka, aemaise lava i latou o loʻo i ai i se taimi umi, e mafatia i suiga faifaipea i le faʻamasinoga o le kulukose i totonu o le toto.O na aʻafia e mafua ai le atuatuvale ma le le lava o le vaivai, lea e matua faigata lava ona foia.

I lenei setete, o le tagata maʻi e le oʻo i taaloga. E le manao o ia e fai se mea ma o lea na te taʻitaʻia ai le olaga e le masani ai, lea e atili faʻalavelaveina ai faafitauli i le suka.

Glucose e le gata ina faateleina, ae e pau foi i faailoga e le taliaina e matautia i le soifua maloloina. Suiga i le suka e mafai ona mafua ai le ketoacidosis o le maʻisuka ma mafua ai le paʻu.

I nisi tulaga, o le coma e ono afaina.

E ui lava i faʻamanuiaga iloga o le togafitiga o le maʻisuka (togafitiga o le maʻi), e taua tele le feutagai ma lau tausi soifua maloloina aʻo leʻi faʻaaogaina lenei metotia o le aveesea o le maʻisuka!

E le lava, e foliga mai, ae o gaoioiga faaletino ma vasega i le falemaʻi o pisinisi e sili ona faigata. Ae peitai, o aoga o aʻoaʻoga faaletino e le taugata. Fomaʻi fautuaina i aso uma ma faʻaauau faʻatino se seti o faʻamalositino faapitoa mo le maʻisuka ituaiga 1. O le a fesoasoani lea e le gata ina faʻaleleia ai le tulaga o le olaga, ae sili atu le lelei ma laʻititi nai lo tupulaga.

O i latou e maua i le maʻisuka o loʻo taitaia se olaga ola malosi e itiiti ifo lava:

  • i le noatia ma le fai fuafua i maʻi o tausaga,
  • mafatia mai faʻafitauli o le faʻamaʻi,
  • e seasea lava ona pa'ū i le vevela tele.

E le talafeagai le auai i taaloga faʻapolofesa. Amateur fiafia i le ea fou, uila, aau i le vaitaele ua lava tele. O le a fesoasoani e le gata ia lagona lelei, ae sili atu foi le faigofie ona taulima feau i le fale. Mai taaloga, o le malosi e foliga mai e mafua ai le pulea sili atu o le maʻisuka.

Aoaoga faʻale-tino nai lo le inisalini ma le maʻi 2 ituaiga

Afai o loʻo maʻi le maʻi i le maʻisuka ituaiga 2, o lona uiga i lenei tulaga o le a aoga aoga faaletino. O le a fesoasoani i le faʻaleleia atili o le mafaufau i le insulin. Fai mai fomaʻi o le aʻoaʻoga malosi e sili ona lelei mo lenei ituaiga o le maʻi.

E aofia i le tauvaga poʻo isi galuega a cardio, o le maʻisuka o le a le mafai ona fausia le musele, ma o le a faʻaitiitia le mamafa. Faʻasaga i tua o taʻaloga, e lelei le inuina o vailaʻau e mafai ona faʻaleleia ai lagona o sela i aafiaga o le hormone:

O faʻamalositino masani o le a fesoasoani i fualaau e galue i nisi taimi sili atu ona lelei.

O le tele o le gaʻo o le maʻisuka o loʻo iai i totonu o le tino (aemaise lava i luga o le puimanava ma le manava), o le itiiti ifo o le muso ma le musele. O le tulaga lea e faʻateleina ai le faʻamalosia o le inisalini.

Vaʻaia o le maʻisuka faafitauli

Aʻo leʻi amataina aʻoaʻoga faʻapitoa, e fautuaina tagata uma o le maʻisuka e feutagai ma se fomaʻi maʻi. E le gata i lea, e te le manaʻomia se fomaʻi faigofie, ae o se tasi e mafai ona iloilo pe faapefea ona tele le retinopathy o le maʻisuka. O se faʻalavelave lenei o le maʻisuka, o le mea lea e sili ona palasi ai vaʻa toto i mata. Afai e te malosi tele, faʻaoʻo i luga poʻo lalo o le eleele i ou vae, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le a faʻafuaseʻi ona malepelepe vaa i ou mata. O le ai ai le afaina, lea e mafai ona taitai atu ai i le tauaso.

O se tagata e faʻaleleia togafitiga o loʻo i ai le poto masani i le togafitiga o le retinopathy i le maʻisuka e mafai ona iloiloina le ono mafai ona tupu sea ituaiga atinaʻe. Afai o maualuga le faʻafitauli o le afaina i mata, o lona uiga o le maʻisuka e tele lava le filifiliga o filifiliga faaletino. I lalo o le taufaamatau o le tauaso, ua faasaina ona ia auai i soʻo se taaloga e manaʻomia ai le maso o le muscular poʻo se gaioiga malosi mai lea nofoaga i lea nofoaga. O le siitiaina o le mamafa, pupuʻu, sikuea, taʻavale, osooso, taʻavale, pasiketipolo, lakapi, ma isi. O tagata maʻisuka e masani ona fautuaina e alu e aau e aunoa ma le inu poʻo le tietie i se uila. Ioe, o le savali foi e mafai foi.

Afai e te mulimuli i se meaʻai maualalo-carbohydrate ma e mafai ona toe maua mai lou toto suka i le masani, ona faasolosolo malie lea o le malosi o puipui o le toto i ou mata, ma o le a le toe iai le lamatiaga. A maeʻa lena mea, o le filifiliga o filifiliga mo gaoioiga faaletino o le a faalauteleina mo oe. Ma o le a mafai ona fai le ituaiga sili ona taugofie o aʻoaʻoga faʻale-tino - vaʻaia lelei le mafutaga faʻatasi. Ae o le faamalologa mai le retinopathy o le maʻisuka o se faiga lemu. E masani ona faʻagasolo mo le tele o masina, poʻo ni nai tausaga. Ma e mafai lava pe afai e te mulimuli ma le maelega i se meaʻai maualalo-carbohydrate ma faʻapitoa le pulea o lou suka toto e teu masani ai.

O le neuropathy o le maʻi suka o le solia lea o le faʻamalosi o nila e tele ona o le maualuga o le suka o le toto. E mafua ai le tele o faafitauli, o se tasi o ia mea o le faʻavaivai. Afai e te iloa ua e le mautonu, ona e tatau lea ona e faʻaeteete tele pe ae faʻaaoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mataʻutia le faʻavaivaia pe ae siiina le faʻasalalauga pe afai e leai se tasi e inisiua.

Puipuia i le uila

Afai o suʻega e faʻaalia ai o loʻo i ai lau palatini i le urini, ona i lalo o le aafiaga o le gaioiga faaletino o le a sili atu ona i ai iina. O aʻoaʻoga faaletino o se avega mo fatugaʻo ma e mafai ona faatelevaveina le atinaʻeina o le le atoatoa. Atonu o le pau lea o le mataupu pe a le iloa le mea e sili atu - o aoga o aʻoga faaletino poʻo le afaina. I soʻo se tulaga, o le savali i le ea fou, faʻapea foʻi ma se seti o faʻamalositino faʻamalosi mo le maʻisuka e sili ona maʻi o le a aoga ma o le a le faʻaleagaina ai ou fatugaʻo.

Afai o loʻo e faʻamalosi malosi i aʻoga faaletino, ona oʻo lea i totonu o le 2-3 aso e sosoo ai e mafai ona e maua ai le palatini i lau urine, e tusa lava pe o masani ai fatugaʻo. O lona uiga o le pasiina o se suʻega o le urine e siaki ai galuega tau fatuga e tatau ona tolopoina mo ni nai aso talu ona maeʻa le aʻoga.

I mataupu nei, e tatau ona e aloese mai aʻoaʻoga faaletino mo le maʻisuka:

  • A maeʻa se taotoga talu ai nei - seʻia faʻatagaina oe e le fomaʻi e toe galue.
  • I le tulaga o le oso i le toto maualuga i luga aʻe o le 9.5 mmol / l, e sili atu ona tolopo le taʻaloga i le aso e sosoo ai.
  • Afai e pa'ū le suka i lalo ifo o le 3.9 mmol / L. Taumamafa i le 2-6 kalama o meaʻai gaʻo e puipuia mai ai le hypoglycemia, ma e mafai ona e taulimaina. Ae i le aʻoga, e masani ona siaki lau suka, pei ona matou talanoaina i luga.

Faʻateleina lau au galuega.

O se taunuuga o aʻoaʻoga faaletino, o lou tumau ma lou malosi o le a faasolosolo malie malie. I le aluga o taimi, o lau galuega masani o le a mama tele. Ina ia atiina ae, e tatau ona e faʻatupulaʻia malie lau avega, a faʻapea o lau tino faaletino o le a amata ona pa'ū. E aoga lenei i le toetoe o soo se ituaiga o aʻoaʻoga. Pe a siitia le mamafa, taumafai e faʻaititia le mamafa mamafa i nai vaiaso uma. Aʻo aʻoga i luga o se uila vilivaega, e mafai ona e faʻatupulaʻia malie le faʻafetauia ina ia mafai e lou loto ona aʻoaʻo lelei. Afai o loʻo e tamoe pe aau, ia faʻaateleina lou maualuga ma / poʻo le saoasaoa.

E oʻo lava mo le savaliga sopo, ua fautuaina e faʻaaoga le mataupu faavae o se faʻagasolo malie o le mamafa. Fua le numera o laasaga na faia ma se pedometer poʻo se polokalama faʻapitoa i luga o lau telefoni. Taumafai e savali atili, vave, ave ni mea mamafa mamafa faʻatasi ma oe, ma faataitai foi ou lima i gaioiga, e pei o le tamoe. O nei fautuaga uma e talafeagai mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, e naʻo le savali, ae le mafai ona tamoe ona o faʻafitauli.

O le mea autu e le o le faʻaaogaina ma ia le soona faanatinati e ave ni tuaoi fou. Aoao e faʻalogo i lou tino e tuʻuina atu se avega o le a saʻo.

Aoaoga faaletino mo le maʻisuka: faaiuga

I a tatou tusiga, tatou te talanoaina auiliili ia avanoa talafeagai mo aʻoga faaletino mo le maʻisuka ma mea aoga e maua ai. O se mea uiga ese o le tusiga "Gaioiga mo le cardiovascular system in the diabetes" tatou te aʻoaʻoina ai le maʻisuka pe faapefea ona fiafia i aʻoga faʻapitoa, aemaise lava le tauvaga ma le aau.O lenei mea e faʻateleina ai la latou tautinoga i aʻoaʻoga masani ma, e tusa ai ma lea tulaga, faʻaleleia taunuuga o togafitiga. E fautuaina le tuufaatasia o faʻatinoga mo le cardiovascular system ma le mamafa o le siitia i isi aso uma, mo nisi faʻamatalaga faʻamatalaga "Faʻaleaogaina le malosi (bodybuilding) mo le maʻisuka."

I luga, tatou te auʻiliʻilia faʻamalamalama pe o ā tapulaʻa o iai i le aʻoga faaletino ona o faʻafitauli o le maʻisuka, ma le auala e maua ai le ituaiga o gaioiga faaletino e fetaui i lou tulaga. O faʻamalositino ile fale e mama lelei e talafeagai mo tagata maʻisuka o loʻo i ai ni faafitauli ma o latou fatuga ma le vaai. Ua e aʻoaʻoina le auala e pulea ai le suka muamua, taimi, ma pe a maeʻa aʻoaʻoga faaletino. Taofi se suʻe-pulea diary - ma i le aluga o taimi o le a mafai ai ona e iloilo le tele o le tino i le tino e iai sona aafiaga lelei i le gaʻo o lou maʻisuka. O aʻoaʻoga faaletino mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka o se auala mamana e maua ai le soifua maloloina sili atu nai lo oe e le o le maʻisuka.

Inisalini ma aʻoaʻoga faaletino

I le noatia ma le fai fuafua i vasega masani, ma soo se mea, pe a mavae ni nai masina, o le a lagona e se tagata maʻi na maua i le maʻisuka o latou aafiaga aoga i lona tino. Mo le pulea o le suka, o le a le manaʻomia le inisalini, ma o le tele o faʻatinoga o le a tupu.

Faatasi ai ma taʻaloga mulimuli ane, ole a faʻaitiitia le manaʻomia mo nisi injections o le hormone. E maitauina o le tulafono e galue mo le maʻisuka o soo se ituaiga.

Afai o le tagata maʻi mo nisi mafuaaga e le faia se seti o faʻatinoga, ona faʻaauau pea lea o le aʻafiaga o avega muamua mo le isi 14 aso e sosoo ai.

E taua tele lenei mea mo i latou e aafia i le togafitiga o le faʻamaʻi ma le inisalini o inisalini, aua i lenei tulaga e tatau ona fuafua le togafitiga.

O faamalositino e i ai se aafiaga tuusaʻo i le suka o le toto.

O maʻisuka uma e tatau ona iloa e iai i nisi tulaga o le lavelave o le gaioiga faaletino e le gata ina mafai ona faʻaitiitia ai lona faʻasalaga, ae faʻapupulaina foi ma le faʻatupulaia.

O le mea lea, e oʻo lava i pupuu e tatau ona malilie i ai le fomaʻi. O le puleaina o le maʻisuka i le taimi o le faamalositino e mafai ona faʻalavelaveina e le iniseti.

E oʻo lava i lea, o aʻafiaga aoga o aʻoaʻoga faaletino e le mafai ona faʻateleina. O le faafitia o oe lava ia i ai o lona uiga o le faʻamoemoe mautinoa i:

  • sili atu le faigata o le maʻi suka,
  • faʻaleagaina o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • ola i le tulaga o se tagata maʻi.

O se fomaʻi faʻamalosi e fautuaina le malosi o le maʻisuka ma le taʻavale i le tagofia o fualaau faasaina mo togafitiga o le maʻi, lafoai ma sui i isi metotia o togafitiga. O le pancreas o le a faʻaitiitia le faʻaitiitia, lea o le a fesoasoani e maua ai le tele o ana inisalini.

O le faʻagasolo o le faʻaitiitia o le suka toto o le faʻalauteleina lea o le aofaʻi o le protein aʻo aʻoga faaletino. Ina ia ausia taunuʻuga maualuga, e tatau ona e usitaia nisi o tulafono taua:

  1. taaloga e tatau ona umi,
  2. e taua le faatumauina o le faʻamoemoe maualuga o le insulin i le toto,
  3. glucose e le tatau ona maualuga tele muamua.

Afai e le mafai ona faʻaosoosoina le faʻafiafiaga o mea faʻafiafia, e sili atu le malosi o aʻoaʻoga faʻale-tino e mafai ona maua ai le faʻafeagai. O le mea lea, e taua i le tagata maʻi ona malamalama i le atoaga o le faʻaaogaina o taʻaloga i le maʻisuka.

O mea lelei mo le maʻisuka ituaiga 2

O gaioiga faaletino e fesoasoani e foʻia le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma le faʻaogaina o le iniseti o le inisalini. E pei ona uma ona maitauina, o le maualuga o le tetee atu i lenei hormone e faʻatatau saʻo lava i le tele o tupe maua i le maʻisuka ma le paleni o maso maso. Le itiiti ifo o le gaʻo i totonu o le fale, o le maualuga o le lagona.

Fomaʻi faʻaonapo nei, ma aemaise lava o le endocrinologists, ua mautinoa o le tulaga o le manuia o tulafono faatonutonu o le inisalini naʻo le mafuaaga o le physiotherapy e mafai ona oʻo atu i le 90 pasene.A o tutupu maso, o le tino o le a sili atu ona lelei le gaosia o le inisalini ma faʻaitiitia le manaʻomia mo le faʻaopoopoina o le faʻalapotopotoga.

O galuega sili ona aoga e tatau ona faia i aso uma.

Savalivali i lea tulaga

E tatau ona sii i luga tulivae ma tuu i lalo, faʻataʻitaʻi le savali. E mafai foi ona e faafesootaʻi laina i luga o itu i le sii aʻe o ou lima. O le manava ao faia lenei gaoioiga atonu e le mautonu.

O le televave ma le tele o sea savaliga e tatau ona faalagolago i le le amanaiaina o le maʻi, le tulaga o le maʻi, ae faapena foi i lona matua. I le averesi, o le umi o le savaliga e mai i le 2 i le 4 minute.

E tatau ona e tu i luga ma tuu i lalo ou lima. Ma le isi, ave se laasaga i tua i lou vae agavale, sii i luga ou lima ae manava manava. A oʻo i fafo, e tuʻu lima ma faʻafoʻi atu i lo latou tulaga muamua. O le mea lava lea e tasi e faia i le vae taumatau. Laasaga mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona toe faalua 5 taimi i le laina.

Squats

I luga o musumusuga, e tatau ona fai le arc i luma ma lima saʻo. I luga o le faʻamaga, o le arc ua faia i lalo ma sikuea. E mulimuli mai:

  • uila ma tu i luga, faia o le faʻa,
  • sii i luga o outou lima ma alu
  • tuu i lalo ou lima i luga o ou tauau, inu, ona alu ifo ai lea i lalo.

O le faʻalavelave o gaioiga e toe fai mai le 6 i le 8 taimi.

Faʻasalalau itu

E tatau ona tuu lima i luga o le puimanava, ona faʻamaʻo ai lea o lima ma salalau ese. I le itu tauagavale e tatau ona e liliu ina ia i ai le lima taumatau i luma o le pusa. O amio saʻo e toe faia e tusa ai ma le mataupu faavae lava e tasi.

A uma lena, e tatau ona e punou i lalo ma ave lou vae agavale i lou lima taumatau. Ona toe faia lea o le gaoioiga i le isi itu ma ave le tulaga amata.

Ole numera ole toe fai ole 6 mai i le 8.

Ina ia faamaea lenei mea faigata e tatau ai:

  • faʻaloloa ou lima i luma o oe
  • i le feliuaʻi ma le vae taumatau, oʻo atu i alofilima,
  • fetoʻai ma lou vae agavale ma oʻo atu i ou alofilima
  • tootolu faatolu ma lima o agai i luma
  • fai se faga luma, sii i luga ou lima, ona tufatufa ese lea.

Toe fai 6-8 taimi i se laina.

Amataina tulaga, tu, lima i luga o le puimanava. E tatau ona punou ina ia paʻi i le vae o le vae agavale ma le pulumu saʻo. Ma le isi, o le gaoioiga e toe faia i le isi itu.

E mafai lava ona e faia punavai o le tautotogo:

  • i le taimi muamua, ia oʻo atu i le vae o le vae agavale ma lou lima taumatau
  • ma le lima tauagavale, le vae o le vae taumatau,
  • ma le lona tolu, o tamatamailima o lima uma e oʻo atu i tamatamai vae o vae uma e lua,
  • ave se tulaga amata.

Toe faia le mea faigata mai le 4 i le 6 taimi.

Soʻo se tagata gaioiga malosi e mamafa tele o le a mafai ona ia gauaʻi lelei i gaʻo.

E mafai ona mafua lenei mea ona o le musika faʻalogo i le inisalini. O le mea lea, o le le lava o le togafitiga e sili atu le matautia nai lo le le lava o meaai paleni.

Ae ui i lea, e le tatau ona tatou faʻagaloina e sili atu ona lelei le faʻapipiʻiina o gaioiga uma e lua o nei fualaau e leai ni fualaau e faʻaumatia ai le faamaʻi. O le faamalositino mo le maʻisuka ituaiga 2 o le ki lea i se olaga atoatoa ma maloloina.

Gymnastics mo le maʻisuka - o seti aupito sili ona lelei o le togafitiga

O gaoioiga faaletino e sili ona aoga mo le maʻisuka ma le ituaiga lona lua o faʻamaʻi: latou te faʻasolosolo le talaʻaga faʻapitoa, toe faʻafoʻisia le lagona o le tino i le inisalini sili ona taua, ma saofagā i le faʻaputuina o gaʻo gaʻo.

Muamua lava, i le maʻisuka, naʻo faʻasalaga faʻasotoma e fetaui lelei, faatasi ai ma le tele o ituaiga o gaioiga ae le o ni maso e sili atu ona mamafa. O vasega e tatau ona masani: 30-40 minute i aso uma poʻo le itula ile aso uma.

O faamalositino mo le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona faia i le ea fou: na o le i ai o sugars ma gaʻo e matua mu.

Mo maʻi maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le taimi sili ona lelei e totogi ai le 16-17 itula. E manaʻomia lou i ai o lole faʻatasi ma oe ina neʻi oʻo mai le afu malulu ma le vevela - o faailoga muamua o le hypoglycemia - e mafai vave ona e toe faʻaleleia. Ina ia aloese mai tulaga ogaoga, e aoga le saili i auiliiliga auiliili o vaega o faatinoga o le a sili ona aoga.

O mea e tatau ona iloa e le maʻisuka e uiga i togafitiga faamalositino

O se auala talafeagai i togafitiga o le physiotherapy o le a fesoasoani i le vave ma le faʻalagolago e pulea ai le maʻisuka ituaiga 2. O atinaʻe eseese ua atiaʻe e toe faʻaleleia ai le gasegase, faʻaleleia le tafe toto i luga o vae, ma puipuia ai le gau o le vaʻai. O faʻatinoga faʻapitoa e le gata e fesoasoani e faʻamalo ai faʻamaʻi o le maʻisuka, ae toe faʻafoʻi ai le soifua maloloina lautele.

Pe a filifilia lau faʻamalositino, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, e pei o nisi faʻafitauli (toe foʻi, maʻi o le maʻisuka, toe foʻi ma le fatu), faʻamapulaʻa ma le faʻasaʻoina.

O a aoga o le faamalositino i le maʻisuka ituaiga 2:

  • Faʻateleina le lagona o sela i le homone ma le inisalini
  • Fuʻu le gaʻo, faʻaleleia metotia faʻaletolo, faʻaleleia le gau o le mamafa,
  • Faamalosia le loto, faaitiitia le ono mafai ona atiina ae tulaga o le cardiovascular,
  • Faʻaleleia le tafe toto i vae ma totoga o le tino, faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli,
  • Faʻateleina le mamafa o le toto
  • Faʻaleleia le gasegase o le lipid, puipuia le faʻaalia o le atherosclerosis,
  • Fesoasoani e fetuunai i tulaga faigata,
  • Faʻaleleia le gaoioi o sooga ma le faʻamau i lalo o le toto,
  • Faʻateleina le leo atoa ma le soifua manuia.

I le tino o le tagata e sili atu ma le selau ituaiga o maso, latou te manaʻomia uma le gaioiga. Ae pe a taʻalo i taaloga, e tatau i tagata maʻisuka ona faʻaeteete.

  1. Muamua, e taua le manatua e uiga i le puipuia o le hypoglycemia. A o leʻi aʻoga, e mafai ona e 'ai i le sanuisi poʻo isi vaega o meaʻai. Afai e pa'ū le suka i lalo o le masani, ao leʻi oʻo i le isi vasega e tatau ona faʻaitiitia le fualaau o le insulin poʻo le papa.
  2. Aʻo leʻi faʻamalosia, e le mafai ona e tuiina le inisalini i nofoaga o le a sili atu ai le mamafa i maso.
  3. Afai o le aʻoga ua fuafuaina e alu ese mai le fale, tausi lelei se meaʻai e taofi ai se osofaʻiga faʻapitoa o le hypoglycemic.
  4. Afai o le suka e sili atu nai lo le 15 mmol / L i luga o le mita poʻo le acetone o loʻo aliali mai i suʻesuʻega o le urine, e tatau ona suia tino faaletino i le manava faʻamalositino mo sina taimi.
  5. Faʻalēaogāina aʻoaʻoga pe'ā faitau le tonometa 140/90 mm RT. Art ma luga, pe afai o le pulusal e 90 lu / min. E tatau ona foliga i le fomaʻi.
  6. Aʻo leʻi amata vasega matuiā, e manaʻomia ona siaki le cardiogram e faʻamautinoa ai ua lava le uta o le fatu.
  7. E tatau ona tatou aoao e fuafua le fua o le fatu. Faʻatasi ai ma maso maso, e mafai ona suia e oʻo i le 120 bpm. O aʻoaʻoga mo le maʻisuka e le aoga pe a oʻo i le 120 bpm le fatu.

O i latou o loʻo faʻaaogaina maso masini

O gaioiga faʻaletino laiti e aoga mo tagata uma, ae mo nisi vaega o tagata gasegase o loo i ai pea tapulaa. Contraindications mo faamalositino togafitiga i le maʻisuka ua sili ona le tumau. A maeʻa ona faʻamautuina le tulaga, e mafai ona e toe foʻi i le totogi masani. E tatau ona faʻatapulaaina oe lava i le manava faʻamalositino ma:

  • Faʻalavelave matuia o le maʻisuka,
  • O faʻafitauli ogaoga o le loto,
  • Faʻailoga matuia tele
  • O lapisi lapoa i luga o vae,
  • Retinopathies (e mafai ona faʻataʻapeʻapeʻa le toe faʻataʻitaʻiina).

A maeʻa le toe faʻaleleia o le soifua maloloina, e mafai ona e amata i le faʻamalositino ma faasolosolo malie atu i le tele o togafitiga.

Saunia

Muamua, e tatau lava ona e faʻateleina le gaioiga faaletino e aunoa ma ni faʻatinoga fou mo le tino. Ina ia faia lenei mea, o le gaoioi atili e lava lea: savali tasi i luga o le vae, alu i luga o lau fola e aunoa ma se elevise, ma o vaiaso e masani ona masani ona alu i luga i le agaʻi i le natura. Afai o le manava o le mānava e aliali mai, pulupulu poʻo le aʻafiaga, faʻafesoʻotai se fomaʻi.

Faia o taʻaloga

O le isi laasaga e aofia ai le filifilia o lau ituaiga taʻaloga. Afai e te malamalama o oe ua sauni mo le sili atu nai lo le mafanafana, e mafai ona e faia le malosi.

E sili pe afai e mafai ona faia taʻaloga i le vaitaele poʻo luga o le auala ia le itiiti ifo ma le tasi i aso uma 3, puleaina o le fatu, molimau o le glucometer, ma pe a uma le 50, le toto i luma ma i le faaiuga o le taʻaloga.

E taua tele taimi uma e asiasia ai vae, faʻamaoni filifilia ni seevae taʻaloga.

Gymnastics mo le maʻisuka: gaioiga vae

O faʻamaʻi o pito i lalo o se tasi lea o faʻafitauli sili ona taatele o le maʻisuka ituaiga 2. Polyneuropathy, angiopathy o vaʻa o vae e sili atu ona tali lelei i togafitiga pe a toe faʻafoʻi le toto ma faʻavaivaia le faʻavaivai e faʻaaoga ai taʻaloga faapitoa.

O sea mafanafana e le sili atu ma le 10 minute. E tatau ona faia i afiafi uma. Nofo i tafatafa o le nofoa e aunoa ma le paʻi i tua. O faʻatinoga uma e tatau ona faia 10 taimi.

  • Faʻamalosi ma faʻamaʻoʻo ou tamatamai vae.
  • Faʻamasaga le toevae ma le mulivae faʻafeiloaʻi, oomi le pito avanoa o le vae i le fola.
  • Faʻavae i luga ole mulivae, sii i luga le toe. Vaʻaiga ma vaʻavaʻai.
  • Vaʻa saʻo, toso le tootoo. O le tuʻuina i luga o le fola, matou te faʻamalosia le vae pito i lalo ia i matou lava. O le lava faamalositino ma le isi vae.
  • Faʻaali lou vae i ou luma ma paʻi atu ile mulivae o le fola. Ona sii lea, toso le totini agai ia te oe, lalo, punou i tulivae.
  • O ia gaoioiga e talitutusa ma le numera 5, ae o loʻo faʻatasia faatasi uma vae e lua.
  • E faʻafesoʻotaʻi ma faʻagasolo vae, e punou-faʻapipiʻi i se sooga vae.
  • Tusi ata faataamilo i vae ma vae saʻo. Ona alu lea i numera tasi i le taimi ma vae taitasi.
  • Tu i luga o ou tamatamaivae, sii aʻe ou mulivae, vaevae ese. Toe foʻi i le IP.
  • Mumu se polo mai se nusipepa (e sili atu le faigofie ona fai ni seevae). Ona faʻafetaui lea ma taʻe. Tuu fasi mea i se isi nusipepa ma toe faasolo i lalo le polo. O lenei faamalositino e faia i le taimi e tasi.

Gymnastics mo le maʻisuka ma faafitauli gastrointestinal

O faamalositino mo le maʻisuka e masani lava ona faʻamalosi, e faʻamoemoe i le puipuia o faʻalavelave, ma faapitoa, e faʻafefe ai faʻamaʻi faʻamaʻi moni. Pe a faʻaaoga le metformin ma isi vailaʻau tuʻu, o aʻafiaga e masani ona aʻafia ai faʻafitauli o le intestinal, faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave, ma maʻi lese.

I le togafitiga o maʻi o le intestinal, e le lava le gauai atu i na o le inumaga - e tatau ona faʻamalolo le tino atoa. O le faamalositino faamalositino e fetaui lelei ma lenei galuega: faamalosia ia neura, faaleleia le gaioiga o le fatu ma toto toto, faasaina le toto, taofiofia faiga le mautonu, faamalolosia le peristalsis, faamalosia le lomitusi.

  1. Taʻu faʻatasi ma lou tua i luga o le moega. Suʻe ou lima ma nofo i lalo lemu, faʻasaʻo ou vae i luga o le moega. Toe foʻi i le tulaga amata (IP). Fuʻu tulivae i le fatafata ma faʻalautele vae. Toe fai 10 p.
  2. PI - tutusa ma le faatinoga talu ai. Tuu ou lima i lou manava, manava lemu, faʻatumu le tino pito i lalo i le ea. Faatumu le manava, e ui i lima uma. Taofi le manava i lenei laasaga ma toe foi i PI. Fai 15 p.
  3. Taʻu faʻatasi ma lou manava, vae faʻalautele i itu. Liliu le fale i le taumatau, faʻalautele lou lima tauagavale i luga. Toe foʻi i PI ma toe fai 20 r.
  4. IP - tutusa ma le muamua. Matou te pipiʻi o matou lima i luga o le fola, sii i luga le tino i le taofi. Matou te toe foʻi i IP. Fai 20 p.
  5. Taʻu i ou tafatafa. Tilo le isi vae, tataʻi le tulivae i le tino. Liliu i le isi itu ma toe fai le gaoioiga, i le atoa - 10 itu. i itu taʻitasi.
  6. Nofo i luga o le moega, vae e salalau i le lautele lautele. Tui i luma, paʻi i le fola i ou lima. O le isi itu i le itu taumatau: o le lima agavale o loʻo i luga o le fusi, o le lima taumatau o loʻo i luga o le fola. I le isi itu - tutusa foi. Faatino le 7 p.
  7. Tuu ou lima i tua. Faasolo tulivae i le pusa. Toe foʻi i PI, pulea le tulaga maualuga o tua. Fai 10 p.
  8. IP tu, lima i luma. A aunoa ma le tuua o se nofoaga, liliu le tino i le itu taumatau, ma lou lima i tua o lou tua e pei ona e mafai, inu. Exhale i le toe foi i IP. Toe fai 10 p. tasi le auala ma le isi.
  9. IP - tu, tamatamailima - i le maota. Liliu le mataupu i le tasi itu ae o le isi, tuu lou lima i tua o lou tua i le mea e gata ai. Toe fai 5 p.
  10. IP - tu, lima na sii aʻe i luga tauaʻau, ogalima faʻapena i luma. Fausiaina o se vaevae, tago i le tulivae ma le tulilima o le isi itu. Toe fai le gaoioiga i se tulaga tutusa. Pusa 10 p.

Gymnastics mo le vaʻai i le maʻisuka ituaiga 2

O tamai ipu o mata e sili ona leaga ma sili ona vaivai i le maʻisuka, o lea e masani ona masani ai faʻafitauli mai lenei itu. O le soifua maloloina o le tino ma le puipuia o le retinopathy i le maʻisuka e tatau ona tuʻuina atu i ai se gauai faapitoa. Afai e te faia i taimi uma ia ituaiga o faamalositino, e mafai ona e puipuia le tele o faalavelave vaaia.

  1. Aumai le faasino igoa tamatamailima i luga o foliga ma faʻalelei i se mamao e 40 cm i luma o mata. Vaavaai i ou lima mo ni nai sekone, ona faʻasese lea o ou tamatamailima, ma tuu i le mata i le vaai. Vaevae seia vaʻai uma tamatamailima. Taofi i latou mo ni nai sekone ma le vaaiga i le itu ma toe faafoi atu i le IP.
  2. Ma toe faʻafoʻi le mata i luga o tamatamailima o loʻo i ai, e pei o le uluai faamalositino, ae a maeʻa ni nai sekone ona faʻafeiloaʻi atu i se isi mea o loʻo i tua o tamatamailima. Suesueina mo ni nai sekone, toe foi i ou tamatamailima. Sekone 5 e suesue ai tamatamailima ma toe foi atu i le mataupu mamao.
  3. Ufiufi ou laumei ma faʻaoga sina tamai limatusi i mata o mata. Faasolosolo 6 taimi, matala mata mo le 6 sekone. Toe fai - 3 taimi.
  4. Tatala mo le 6 sekone ma moeiini ou mata i le 6 taimi, faʻamaʻei i latou i le maualuga maualuga. Fai faʻataʻitaʻi le taamilosaga 3 taimi.
  5. Faatasi ai ma mata i lalo, ia fesuiai i se liʻo faasolosolo. A maea tolu liʻo atoa ona sii ae ou mata, faʻaputu lau vaai. O gaioiga faʻapitoa tutusa e fua mai i se isi itu.
  6. Faʻaauau pea mo le 2 minute. E le aoga le sima.
  7. Faigofie ile uʻamea pito i luga ma paʻu i fafo o le mata. O laumata maualalo i le isi itu. Toe fai 9 taimi.
  8. A maeʻa faʻamafanafana, nofo mo sina taimi, tapuni ou mata. A maea faamalositino taitasi, e tatau ona e malolo mo malologa, tapuni ou mata mo le afa minute. Le aoga o taʻaloga e faʻamoemoe i le masani ona faʻaaogaina.

Qigong mo le maʻisuka

O le faʻaleleia o le gagana Samoa i le qigong (i le faaliliuga - "galuega o le malosi") ua lua afe tausaga. Gymnastics e talafeagai mo le puipuia o faʻamaʻi i vailaʻau ma maʻisuka. E ala i le puleaina o gaioiga ma le manava o le manava, e fesoasoani le yoga e faʻasaʻo le malosi o le malosi, lea e mafai ai ona lagona le loto gatasi o le agaga ma le tino.

  1. Faʻamasese ou vae i le tauau, o tulivae saʻo, ae aunoa ma le faʻafefe. Siaki le malologa o musika, aveese le mamafa o le uta mai le pito i lalo. Faʻamasani lou tua e pei o se pusi, faʻasaʻo ma faʻateleina le siʻusiʻu. Toe foʻi i SP.
  2. Leu agai i luma, auupega o loʻo momoe malie i lalo, vae saʻo. Afai o lenei mea e mafua ai le leai o se faʻamaopoopoga, e mafai ona e malolo mai le laulau. Aʻo lima lima i luga o le tui, e tatau ona tulei ese le tino ma ia i ai i le vaalele lava e tasi. I luga o musumusuga, e tatau ona e faasaʻo, sii i luga ou lima i luma o oe. Alu seia amata ona punou i tua le tino.
  3. Ina ia le mafai ona faʻasalalau le vetebrae o le laufanua lumbar, o le uta i luga o lenei nofoaga e tatau ona laʻititi. E pipii lima i le auvae o le tulilima, o le limamatua ma le alofilima e fesootai i luga o le ulu. Fufulu ma faʻamalosi i ni nai taimi, faʻamalosi, taofi ou lima i le tulaga e tasi. Loto, lalo i le fatafata. Mapu, siaki o le tua e saʻo, o tauau e malolo. Faʻamasi ou lima.

Ae e te leʻi amataina taʻaloga, e manaʻomia ona e ufiufi - matala ou mata, inu ma faʻalelei 5 taimi ma tausia pea le manava e tasi i le taimi aʻoga. I totonu o le potuaoga, e taua le liliu i lou faʻatuatua poʻo le na o le cosmos - o le a faʻaleleia ai le aoga o vasega.

A maeʻa ona faia se faʻalavelave, o le lelei o le maʻisuka e tatau ona faaleleia atili. Afai ei ai le vaivai, vaivaiga, o se faailoga lea mo le suia o le tulaga o le atuatuvale poʻo le faalēaogāina le tumau o aʻoaʻoga.

Fai mai Eleni anamua: "E te manao e te lalelei - tamoe, oe manao ia atamai - tamoe, oe manao ia maloloina - tamoe!" Marathon e le o le taaloga sili ona talafeagai mo le maʻisuka, ae e mautinoa lava e le mafai ona ia faia e aunoa ma ni tino faaletino. E te manaʻo e toe faʻafoʻi lau metabolism? Faia togafitiga o le physiotherapy!

Gymnastics mo le maʻisuka - o seti sili ona lelei o togafitiga faʻasoifua maloloina Link to main publication

Tuua Lau Faamatalaga