Gelaglobin Glycosylated

O le hemoglobin glycated, po o glycogemoglobin (faʻapuupuu faʻaalia: hemoglobin A1c, HbA1c), O se faʻamaʻi toto o le toto e atagia ai le maualuga o le suka i le toto mo se vaitaimi uumi (mai le tolu i le fa masina), e ese mai le fuaina o le kulukose toto, lea e maua ai se manatu i le maualuga o le kulukose toto i le taimi o le suʻesuʻega.

O le hemoglobin glycated e atagia mai ai le pasene o le hemoglobin toto e le mafai ona fesoʻotaʻi ma kulukose. O le hemoglobin glycated ua mafua ona o le tali mai Maillard i le va o le hemoglobin ma le toto glucose. O le faateleina o le kulukose toto i le maʻisuka e vave televave ai lenei uiga, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le hemoglobin glycated i le toto. O le soifuaga o sela mūmū mūmū (iila mūmū mūmū), e aofia ai le hemoglobin, faʻatusa 120-125 aso. O le mafuaʻaga lena e atagia mai ai le maualuga o le hemoglobin glyc le maualuga o le glycemia mo le tusa o le tolu masina.

O le hemoglobin glycated o se faailoilo taua o glycemia mo le tolu masina. O le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated, o le maualuga o le glycemia mo le tolu masina mulimuli ma, e tusa ai, o le sili atu foi o le lamatiaga o le faatupuina o faafitauli i le maʻisuka.

O se suʻesuʻega o le hemoglobin glyc e masani ona faʻaaoga e iloilo ai le lelei o togafitiga o le maʻisuka i le tolu masina talu ai. Faʻatasi ai ma se maualuga maualuga o le hemoglobin glycated, faʻatoʻa togafitia (togafitiga insulin poo gaʻo-lowering tablets) ma le togafitiga e tatau ona faia.

Faʻafefea ma fea e ave ai lenei auiliiliga?

E fautuaina e fai lenei auʻiliʻiliga e leʻo i se falemaʻi poʻo se falemaʻi, ae i totonu o le fale suʻesuʻe tutoatasi tutoatasi. E lelei tele na fale suesue e le o togafitia, ae naʻo suega. I totonu o atunuu o le CIS, o fale suesue o Invitro, Sinevo ma isi o loo i ai le tele o laina o manatu i mea e mafai ona e sau ai ma toetoe lava o soo se suega e aunoa ma se faigamalo e le manaomia. O se avanoa sili lenei, o se agasala e le faʻaaogaina.

I totonu o se falemaʻi, e mafai e le fale suesue ona faʻasese taunuuga o le auiliiliga, e fuafua i sini o loʻo i ai nei o le tusi lesona. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le falemaʻi o le setete e mamafa tele. I lenei tulaga, e mafai e le pulega ona tuʻuina atu le poloaiga e tusia iuga le maualalo o suʻega mo le hemoglobin glyc. Faafetai i lenei mea, o le a alu filemu le maʻisuka i le fale ma o le a le sailia togafitiga. E le gata i lea, e manaʻo fomaʻi e tosina atu le tele o tagata gasegase ina ia mafai ona "tipi ese" tupe mai ia i latou. E mafai ona latou faia ni fetuunaʻiga ma se falesa e "faʻapitoa" ina ia mafai ai e le maʻisuka ma tagata soifua maloloina ona faʻalavelaveina mo le leaga.

O le a le tele o le tau o le hemoglobin glycated?

I falemaʻi lautele, o nisi taimi e mafai ai ona faia lenei faʻataʻitaʻiga mo le leai o se totogi, maua se faʻamatalaga mai se fomaʻi. O aʻafiaga o loʻo taʻua i luga e ao ona faʻamatalaina. O suʻega i totonu o potu suʻesuʻe tutoʻatasi e totogi mo ituaiga uma o gasegase, e aofia ai ma tagata e faamanuiaina. Ae ui i lea, o le tau o se suʻega HbA1C i se fale suesue faalilolilo e taugofie. Ona o le tele o lona uiga, o lenei suʻesuʻega e taugofie tele, taugofie foʻi mo tagata sinia.

E faʻapefea ona sauniuni mo lenei suʻega?

O le auiliiliga mo le hemoglobin glycated e faigofie ona e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa mai maʻi. Saili taimi amata o le fale suesue, taunuu i ai i le taimi sao ma foai mai le toto mai se vein. E masani lava, o taunuuga o auiliiliga i le HbA1C ma isi faailoilo o le fiafia ia te oe e mafai ona maua i le aso e sosoo ai.

E tatau ona ou aveina i luga o se manava leai se mea pe leai?

O le hemoglobin glycated e le tatau ona ave i luga o se manava gaogao. I le faʻamuamua, e mafai ona e maua se meaʻai i le taeao ae leʻi alu i le fale suesue. Ae, i le avea ai o se tulafono, o lenei auʻiliʻiliga e leʻo tuʻuina na o ia, ae faʻatasi ai ma isi faʻataʻitaʻiga e tatau ona faʻamoemoeina i luga o se manava gaogao. O le mea lea, atonu o le ae maua oe lava i le fale suesue i le taeao i totonu o se manava gaogao.

Taʻu isi suʻesuʻega e aoga i le HbA1C. Muamua lava, suʻe toto ma faʻamalosi suʻega e siaki ai ou fatuga. E fautuaina mo le maʻisuka e pulea lo latou tulaga o le C-peptide. E le gata i le maualuga o le suka ma le cholesterol, ei ai isi tulaga lamatia mo le osofaia o le fatu ma le taʻavale. Suʻega o le toto e iloa ai nei mea aʻafia: C-reactive protein, homocysteine, fibrinogen. O le auai i puipuiga, e mafai ona e aloese mai se fatu fatu ma le taʻavale ia le itiiti ifo i le 80 tausaga.

O le a le mea na fuaina i le hemoglobin glycated?

O lenei faailoga e fuaina o se pasene. Mo se faʻataʻitaʻiga, o lau suʻega e 7.5%. O le pasene lenei o le hemoglobin e faʻapipiʻiina i le kulukose, o lona uiga, ua amata ona suamalie. O le 92.5% o totoe o le hemoglobin e tumau pea ma faaauau pea ona faia lana galuega, faʻasaʻoina le okesene i masini.

O le tele o kulukose i totonu o le toto, o le sili atu lea o le avanoa e faʻafesoʻotaʻi e le hemoglobin molecule. O le mea lea, o le maualuga o le pasene o hemoglobin glycated. O le glucose maualuga, lea e taamilo i le toto o le maʻisuka, e faʻafefiloi ma proteins ma faʻalavelave ai a latou galuega. Talu ai ona o lenei mea, o loʻo faʻagasolo ona tupu aʻe faʻafitauli. Hemoglobin o se tasi o aʻafiaga e aʻafia ai. O le tuufaatasiga o le kulukose ma palatini e taua o le glycation. O le iʻuga o lenei faʻafitauli, o loʻo faʻavaeina ai "oloa faaiu mulimuli". Latou te mafua ai le tele o faafitauli, e aofia ai faʻafitauli masani o le maʻisuka i luga o vae, gaʻo ma le vaai.

E faʻafia ona e manaʻomia le faia o lenei auʻiliʻiliga?

Muamua, vaʻai i le lisi o faʻamaʻi o le maʻisuka. Afai o se mita o le kulukose o le toto e iloa ai e iai le suka o le toto ma e leai ni faʻailoga ua faailoa mai, ua lava lea e siaki ai le hemoglobin glycina i le tasi taimi i le 3 tausaga. I le matua o le 60-65 tausaga, e sili atu le faʻaalu i lea tausaga i lea tausaga, ae maise lava pe afai o le vaʻai ma le soifua manuia lautele o le a amata ona faasolo ina leaga.

Tagata soifua maloloina oe masalomia o loʻo amataina le maʻisuka tatau ona siakiina a latou HbA1C i se taimi vave e mafai ai. E fautuaina e maua e tagata maʻi ma le maʻisuka lenei suʻega ia le itiiti ifo ma le 6 masina e mataʻituina le lelei o togafitiga. Ae e le tatau ona e faia i le sili atu i le tasi i le 3 masina.

Hemoglobin Glycosylated ma hemoglobin glycated: o le a le eseesega?

E leai se eseesega, o le mea lava e tasi. Igoa e lua mo igoa tutusa. E masani ona faʻaaoga le mea e faigofie ma vave ona tusitusi. Ua maua foi le igoa HbA1C.

O le a le hemoglobin glycosylated

O lenei mea o se mea e iloa ai le toto, o lona uiga o le maualuga o le suka i le 3 masina mulimuli. I totonu o le fale suesue, o le numera o lela mumu, poʻo le hemoglobin, e faʻafesoʻotaʻiina i glucose molekone. O le maualuga o lenei vailaʻau o loʻo faʻaalia i le pasene ma faʻaalia ai le tele o le "suka" e tuufaatasia i le atoa o le toto mumu toto. O le maualuga o le pasene, o le sili atu foi lea o faigata i le ituaiga o le maʻi.

I le maʻisuka, o le maualuga o le glucose e faateleina, faatasi ai ma le faateleina o le hemoglobin glycosylated. I maʻi ma lenei faʻamaoniga, o le tele o le vailaau e ese mai le masani e 2-3 taimi. Faʻamālōlōina togafitiga, a maeʻa le 4-6 vaiaso, e toe foʻi le fuainumera i numera talafeagai, ae o le tulaga e tatau ona tausia i le olaga atoa. O le suega HbA1c mo lenei ituaiga o hemoglobin e fesoasoani e iloilo le aoga o togafitiga o le maʻisuka. Afai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai le maualuga o le fulatini 'alumini glycosylated, e tatau ona faia le faʻataʻitaʻiga o togafitiga.

Toto toto mo le glycogemoglobin

E manatu lelei o se isi mea lelei i se suʻega masani o le kulukose o le toto. O le naunautaiga o le glycohemoglobin e tele ona lelei, talu ai o le taunuuga e le suia e fuafua ile gaioiga faaletino, o le lelei o meaai paleni i le afiafi ma le lagona faalelagona. O se tasi taimi e suʻe ai le kulukose e mafai ona faʻaalia lona faateleina o lona faʻatupulaia, ae e le o taimi uma e faʻaalia ai le gasegase o le suka. I le taimi lava e tasi, o le tulaga masani o le kulukose i le suʻega e le aofia ai le 100% le toesea o le maʻi.

Ole taugata mo le hemoglobin glycated e taugata tele. O loʻo faʻamatalaina i ia mataupu:

  • Ituaiga o maʻisuka ituaiga, maʻoti vave o le maʻisuka ituaiga 2,
  • afaina o le gaosiga o le gaʻo i totonu o tamaiti,
  • i le taimi o le maʻitaga, pe a maua e se fafine le maʻisuka,
  • maʻisuka maʻisaga, lea e tupu i le tamaitai sili ona lelei ile tulaga,
  • mataituina le aoga o togafitiga,
  • maʻisuka, lea o loo tele ai le tele o meaʻai e gaʻoina e gaʻo.

Auala e ave

E tusa ai ma le tulaga masani, ua talosagaina tagata faigaluega suʻesuʻe e suʻe meafaitino mo le auʻiliʻili i luga o se manava gaogao, lea e faigofie ai a latou galuega. Ina ia maua tonu le pasene o glycogemoglobin, e le tatau ona teena le taeao, aua o le faailo e le o se ata taua, ae mo le tolu masina mulimuli. E le mafai ona suia se mea i se tasi meaai, ae e taua lava le faʻalogo i manaoga o tagata tomai faapitoa ina ia e le faʻaaluina tupe i le toe iloiloga.

Faʻalagolago i le faʻataʻitaʻiga o le suʻega, o le a aveesea le toto mai lou tamatamai lima po o vein. O sauniuniga faapitoa mo le aoina o mea e le manaʻomia. A maeʻa 3-4 aso, o le a saunia ia iuga o le suʻesuʻega. Afai o le pasene o glycogemoglobin o loʻo i totonu o tapulaa masani, e tatau ona faia suʻesuʻega ile vaitau 1 ile 1-3 tausaga. Afai o maua le maʻisuka i le amataga, o le suʻesuʻega e faia ile 180 aso. Afai o le togafitiga e suia suiga pe ua le mafai e le tagata maʻi ona faʻafoe tutoatasi le maualuga o le suka, o le faailoga e suʻe tasi i le 3 masina.

HbA1c faʻafesoʻotaʻi le toto Hb masani

Mo tane, fafine (ma fafine maʻitaga), tamaiti, o le masani o le hemoglobin glycina i le toto ua tuʻufaʻatasia - 4 ... 6%. Soʻo se mea i lalo poʻo luga aʻe o nei tuaoi ua manatu o se togafitiga. Faatasi ai ma se faailoga o le 6.5%, ua maua ai se tagata i le maʻisuka. Afai tatou te iloiloina atili fuainumera, e mafai ona tatou tusia faaiuga nei:

  • HbA1c ile 4 ... 5.7%. O le gasegase o le gaosiga o le gaosiolosi e lelei, o le aʻafia o le maʻisuka e maualalo.
  • 5.7 ... 6%. O le ono tulai mai o le atiinaʻeina o le maʻisuka ua faateleina. O le tagata maʻi e fautuaina ia alu i luga o se taumafataga maualalo.
  • 6.1 ... 6.4%. O le lamatiaga o le togafitiga e maualuga tele. E taua mo se tagata le vave faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma faʻaaogaina i le ola soifua maloloina.
  • 6.5% ma sili atu. Muamua faaiuga - maʻi suka. O le tagata gasegase e tuʻuina atu i ai le tele o suʻesuʻega faaopoopo.

O le fua o le hemoglobin glycosylated mo le maʻisuka e lalo ifo i le 7%. E tatau i tagata maʻi ona taumafai mo lenei faailoilo, ia tausisia le tau maualalo. I le maʻisuka, e taua le mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi, ona paʻu lea i le 6.5%, ma o le a faʻaalia ai le tulaga o taui ma se faʻaitiitia o le faʻalavelave o faʻafitauli. O le tino o le a faʻaalia le masani, ma o le a sili atu ona lelei le soifua maloloina.

O le masani i le taimi o le maitaga e le ese mai le tulaga masani. Ae ui i lea, i se fafine o loʻo faatalitali mo se pepe, e ono maualalo le pasene, ona o le atinaʻeina o le fetus e manaʻomia ai le malosi, lea e aveesea mai le kulukose. E le gata i lea, o le auiliiliga mo le hemoglobin glycosylated i le soifua maloloina o tamaitai maʻitaga e le o malamalama mo le 8-9 masina, o lea e tatau ai ona e filifilia se isi auala e pulea ai le kulukose toto.

Mafuaaga o le faateleina o le glycogemoglobin

O le pasene o HbA1c, lea e sili atu nai lo le masani i luga, ua faailoa mai ai mo se taimi umi ua faateleina le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le mafuaaga autu o le solia o le gaosiga o le gaʻo, le atinaʻe o le maʻisuka. E aofia ai foi le le atoatoa o le kulukose ma le glucose le mama i luga o se manava gaogao (faailoga 6.0 ... 6.5%). O isi mafuaʻaga e aofia ai le inuina o ava malosi e inu ai le ava, sosolo o masima, leai o se tamaʻi maʻi, le faʻauʻuina, ma le uamea le anemia.

Laulau faʻamaonia o le hemoglobin glyc

O le pasene o HbA1c e mafai ona fuafua le avega maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le auiliiliga o loʻo faʻaalia ai le aofaiga o aso o lenei mea mo le tolu masina. Soo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa e tusa lava pe itiiti ifo ile 1% le umi o le ola mo ni nai tausaga, e sili atu ma sili atu ona maeʻa. Aua e te faatalale i lenei auiliiliga pe afai ei ai ni ou masalosaloga pe i ai ni faʻamatalaga mo lona faʻafeiloaʻiga.

O le maualuga o le kulukose i le 3 masina mulimuli, mmol / l

Carbohydrate metabolism i totonu o tapulaa masani, leai se maʻisuka

Preditebetes, maʻisuka totogi, ma le le lelei o togafitiga mo lenei faʻamaʻi

O loʻo maua i le maʻisuka laiti, e tatau ona taulai atu i le ono tulai mai o faʻafitauli

O le maʻisuka le mafaʻatasi ma suiga e le mafai ona suia

Vitio: o le a le hemoglobin glycini o loʻo faʻaalia i le auʻiliʻiliga

Aisea e taua ai le suesue HbA1c mai lea taimi i lea taimi? Faitau lenei fesili, le aano o le auiliiliga mo le siama o le maʻisuka ma ona manuia. A maeʻa ona e matamata i le vitio, o le a e iloa o le suʻesuʻega o le glycogemoglobin o se auala fou ma faʻalauiloa e aoao atili ai e uiga i le gaosiga o gaʻo ma faʻaleleia lou olaga - faʻaitiitia le numera o falaoamata ma mea suamalie, faʻaopoopo atili le gaioiga faaletino.

Faʻaalia le hemoglobin glycated

Hemoglobin o se vaega o totola mumu mumu - toto toto e nafa ma le felauaiga o le okesene ma le carbon dioxide. A sopoia e le suka le membrane erythrocyte, e tupu se tali. Amino acids ma le suka e fesootai. O le taunuʻuga o lenei faʻafoʻi e faʻapipiʻi le hemoglobin.

O le Hemoglobin e mausali i totonu o totola mūmū mūmū, o le mea lea, o le maualuga o lenei faailo e tumau mo se taimi uumi (e oʻo i le 120 aso). Mo le 4 masina, o lela mumu e fai a latou galuega. A maeʻa lenei vaitau, e faʻaumatia i latou i le paʻu mumu o le vao. Faatasi ai ma i latou, o le faiga o le paʻu o loʻo faʻaaogaina glycohemoglobin ma lona saʻolotoga. A maeʻa lena, o le bilirubin (o le iuga o le gau o le hemoglobin) ma le kulukose e le noatia.

O le glycosylated form o se faailoga taua i tagata mamai ma le maʻisuka ma i tagata soifua maloloina. O le eseʻesega ua naʻo le faʻamasinoga.

O le a le matafaioi o loʻo faia e suʻesuʻega?

E tele ituaiga o hemoglobin glycated:

I galuega faafomaʻi, o le ituaiga pito sili ona masani ona aliali mai. O le ala saʻo o le metabolism o le carbohydrate o le mea lea e faʻaalia ai le hemoglobin glyc. O lona maualuga o le a maualuga pe afai e sili atu le maualuga o le suka i le masani.

Ole fua ole HbA1c e fuaina ile pasene. O le faailo ua fuafua e avea o se pasene o le numera hemoglobin atoa.

O se suʻega toto mo le hemoglobin glycina e tatau pe afai e te masalomia le maʻisuka ma siaki le tali a le tino i togafitiga mo lenei maʻi. E saʻo lava o ia. I le pasene pasene, e mafai ona e faʻamasino le toto toto i le past 3 months.

Endocrinologists latou te faʻaaogaina lenei faailo i le suʻesuʻeina o ituaiga o le maʻisuka, pe a leai ni faʻaalia manino o le maʻi.

O lenei faailo e faʻaaoga foi e fai ma faailoga e iloagofie ai tagata i le lamatiaga mo le atiaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka. O le laulau o loʻo faʻaalia ai faʻataʻitaʻiga e laʻititi tausaga, lea e taʻitaʻia e tagata atamamai.

Le mafai ona atiaʻe le hypoglycemia (glucose deficiency) i le maʻisuka

O suʻesuʻega faʻasolosolo e sili atu lona leaga i ona tuaʻaga. O faʻamatalaga i luga o le HbA1c e sili atu le malamalama ma faigofie.

Tulaga masani mo tamaitai

E tatau i tamaitai uma ona gauai atu i le maualuga o le hemoglobin glycated i le tino. Faʻasesega taua mai tulaga masani ua talia (laulau i lalo) - faʻaalia ai faʻaletonu nei:

  1. Maʻisuka i ituaiga eseese.
  2. Faʻataunuʻu uʻamea.
  3. Faʻasalaga o Renal.
  4. Nofoaga vaivai o vaʻa toto.
  5. O taunuuga o taotoga.

O le masani i fafine e tatau ona i totonu o nei tulaga taua:

Tausaga Tausaga (tausaga)

Afai o se eseesega na maua i faailoilo ua faʻaalia, ona tatau ai lea ona faia se suʻega, lea o le a fesoasoani e iloa ai mafuaʻaga o suiga i le kulūkose.

Tulaga Faatonuina mo Alii

I tane, o lenei foliga e maualuga atu nai lo le tamaitai. O le masani mo le matua o loʻo faʻaalia i le laulau:

Tausaga Tausaga (tausaga)

E le pei o tamaitai, sui o le malosi o feusuaiga, o lenei suʻesuʻega e tatau ona faia e le aunoa. E moni lava lenei mea mo alii e silia i le 40.

O se tupe maua vave vave o lona uiga ua amata ona amataina le maʻisuka. Liliu atu i se fomaʻi i uluaʻi faʻamaoniga e fesoasoani e faʻamaonia ai le maʻi i le vave amata, o lona uiga o le taimi talafeagai ma togafitiga manuia.

Tulaga masani a tamaiti

I se tamaititi soifua maloloina, o le maualuga o le "suka" e tutusa ma le tagata matua: 4.5-6%. Afai o le maʻisuka na maua i le taimi o le tamaitiiti, ona faia loa lea o le tausisia o le tausisia o faailoilo. O lea la, o le masani i tamaiti o loʻo mafatia i lenei maʻi e aunoa ma se lamatiaga o faʻafitauli o le 6.5% (7.2 mmol / l glucose). O se faailoga o le 7% o loʻo faʻaalia ai le avanoa e atiaʻe ai le hypoglycemia.

I le maʻisuka talavou, o le ata atoa o le gasegase o le maʻi atonu e natia. O lenei filifiliga e mafai pe afai latou te pasia le suʻega i le taeao i luga o se manava gaogao.

Tulaga masani mo fafine maʻitaga

I le taimi o le maʻitaga, e tele suiga o le tino o le fafine. E aʻafia ai foʻi le kulūkose. O le mea lea, o le masani i le taimi o le maitaga i se fafine e ese si ese nai lo lona masani masani:

  1. A o laʻitiiti, e 6.5%.
  2. O le averesi e tutusa ma le 7%.
  3. I le "matua" fafine maʻitaga, o le tau e tatau ona 7 7%.

O le hemoglobin glycated, o le masani i le maitaga e tatau ona siaki i le 1.5 masina. Talu ai o lenei auʻiliʻiliga o loʻo fuafua ai le auala e atiina ae ma lagona ai le pepe i le lumanai. O le faʻavasegaina mai tulaga faʻasalalau e aʻafia ai le tulaga e le gata o le "puzozhitel", ae o lona tina foi:

  • O se faailoga i lalo ifo o le tulaga masani e faailoa ai le le lava o le mamafa o le uʻamea ma e mafai ona oʻo atu ai i le faʻasaina o le atinaʻe o tama. E tatau ona e toe iloilo lau ituaiga olaga, ia 'ai atili fualaau aina ma lau fualaʻau.
  • O se maualuga maualuga o le "suka" hemoglobin e iloa ai e ono tele le pepe (mai le 4 kg). O le mea lea, o le fanau mai o le a faigata.

I soʻo se tulaga, ia faia le faasaʻo saʻo, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

Taʻiala mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka

O se suʻesuʻega mo le hemoglobin glycated ua tuʻuina atu i taimi o suʻesuʻega, pe'ā iloa e le tagata maʻi lona maʻi. Le faʻamoemoe o le suʻesuʻega:

  • Sili atu le kulukose toto.
  • Faʻasaʻoina o se vailaau o le suka e faʻaitiitia ai le suka.

O le masani mo le maʻisuka e tusa ma le 8%. O le faatumauina o se tulaga maualuga e mafua mai i le tagofia o mea ua fai ma vaisu o le tino. Afai e faʻaitiitia le faʻasolosolo, o le a mafai ona amataina le atinaʻeina o se tulaga o le hypoglycemic. E moni lava lenei mea mo tagata matutua. E manaʻomia e le tupulaga laiti ona taumafai mo le 6.5%, o le a taofia ai le tupu mai o faʻafitauli.

Tausaga vaitausaga ogatotonu (%)

Tausaga matua ma le soifuaga o le olaga. Vaiaso: 185178

O le a le glycosylated (glycosylated) hemoglobin

I le tautala saʻo, o le i ai o lenei ituaiga porotini o loʻo i totonu foi o le toto o se tagata soifua maloloina. Ioe, e te leʻi sese, o le hemoglobin glycine o se porotini lea e maua i totonu o le toto i sela mumu mumu - totola mumu mumu, lea na faʻaalia i le kulukose mo se taimi umi.

O se taunuuga o se lagona mafanafana ma le "suamalie" i le suka o loo i totonu o le toto o le tagata (ua taʻua o le tali a le Maillard, mo le faamamaluina o le tagata Farani na muamua suʻesuʻeina lenei filifili kemikolo) e aunoa ma le aafia i soo se enzymes (o le aafiaga malosi lea e taua ai se matafaioi autu) o lo tatou hemoglobin e amata, i le uiga moni o le upu, ia avea ma "moliaga".

O le mea moni, o loʻo taʻua i luga o se faʻatusatusaga matuia ma faʻafaatusa. O le faagasologa o le "caramelization" o le hemoglobin e foliga mai e sili atu ona faigata.

Gasegase hemoglobin glycated

E fesootaʻi atu i lenei auala, o ia o le i ai i totonu o le toto o soʻo se mea ola e faʻaaogaina ai le gaʻo. E pei ona uma ona tatou iloa, o le gaʻo, o le iʻuga o le gasegase o le enzyme gaʻo, ua faʻamavaeina i le malosi - glucose, o se punavai taua o le malosi mo masini a le tagata ma e na o le tasi le manipulator, o le ulu o mea uma ma gaioiga i le tino o le tagata - o le faiʻai.

O le faʻamoemoe o le ola o le hemoglobin, o loʻo ufiufi i totonu o se "suʻi sugar", e faalagolago ile ola o le toto mumu lava ia. O le umi o la latou "auaunaga" e umi ma tumau pe a ma le 120 aso.

Mo le auiliiliga o le toto o le tagata, ua i ai se vaitaimi patino o le 60 aso.

E faia lenei mea mo ni mafuaaga, o le tasi o ia mea o le toe faʻafouina o meatotino o le tino, o se taunuuga, o le fuainumera, le aofaʻiga o le toto mumu i totonu o le toto, o loʻo suia pea. O le mea lea, o le faaiuga o meaola o le a aofia ai le fua faatatau o le pasene, lea e faʻavae i luga o se suʻesuʻega o le suka toto i le past 3 months ma o loʻo atagia mai ai le tulaga o le metabolism gaʻo i le taimi lenei.

Mai iinei tatou te maua se faaiuga faigofie:

O le sili atu o le kulukose i le toto o le tagata ma le faʻagesegese o lo o faʻaumatia e le tino (pe o ese mai i le urine poʻo le teuina), o le hemoglobin sili ona vave glycini ua maua i le toto o le tagata.

Matou te maua foi se isi faaiuga, talu ai o le maualuga o le kulukosese tumau e tumau mo se vaitaimi uumi, o le mea lea, ei ai ni faafitauli ogaoga i le pancreas, o sē β ia:

  • gaosia sina tino insulin,
  • latou te le aumaia,
  • ia maua i le aofaʻi saʻo, ae o suiga tetele ua uma ona tutupu i le tino o le tagata, e mafua ai ona faʻaitiitia le lagona lelei o sela i le inisalini (atonu e mafai, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le inosia)
  • o se taunuuga o se fesuiaiga o le gene, o le inisalini e gaosia e "leaga," o lona uiga, e le mafai ona faataunuuina lona tiute tuusaʻo (tufatufaina, felauaiga glucose), ae i totonu o le toto o se tagata e mafai ona sili atu nai lo le mea, ae o le leai foi o se aoga.

O isi ituaiga o suʻega, e pei o ultrasound (ultrasound), o le a fesoasoani e fuafua po o fea o faʻalavelave faʻafuaseʻi na tutupu i le pancreas poʻo o faʻafitauli o le maʻisuka ua uma ona "faʻaagaoioia".

O le suega mulimuli e mafai ona aʻafia i le tele o mea:

  • metotia o le sampling toto mo le suʻesuʻeina (mai se tamatamailima pe mai se vein)
  • ituaiga o le auiliiliga (lea o le masini poo le auala na faataitai ai le toto poo ona vaega)

E leai se mea tatou te taulaʻi atu i ai i lenei taimi, aua o le taunuuga atonu e foliga mai e le mautonu. Afai tatou te faʻatusatusa le taunuʻuga na maua mai i le faʻaaogaina o se mea e mafai ona feaveaʻi ("fale") suʻega faʻapitoa ma vaʻai i le lipoti a le tagata tomai faapitoa na tuʻuina atu mai le potu suʻesuʻe, o le aofaʻiga o fuainumera e le tutusa. Ae ui i lea, o le a latou iloiloina pea le tulaga o le toto, ma o le a tuʻuina mai ai nisi o faʻamoemoega: pe o le pasene o hemoglobin glyc i totonu o le toto ua faʻateleina pe o loʻo i totonu o tapulaa taliaina.

O le mea lea, e sili ona lelei le amio pulea e ala i le ituaiga lava o le auiliiliga.

O sina mea e uiga i le hemoglobin fetal ma lona gafatia e faʻateleina le faʻaogaina o le "suamalie" i le toto mumu

E maua i le tele o mea i pepe e leʻi fananau mai, ma le 100 aso talu ona fanau mai, e toetoe lava a maeʻa.

HbF e masani lava e itiiti ifo i le 1% o le hemoglobin atoa, ma e maua i tagata matutua. E ese mai i le mafai e le "sili ona maualuga" le tele o le okesene i luga o auala o felauaiga - veins. A aunoa ma le tatau lelei o le ea, o le a le mafai e le pepe ona vave ona atiae, atonu o le ai ai se lamatiaga o le maliu o le fetal.

Ae e le manaʻomia e se tagata matua lenei ituaiga o hemoglobin. Ua uma ona faia mama e fesoasoani ia te ia e faamama le ea, lea, o le toatele o tagata o le lalolagi, e fiafia e ulaula ulaula.

Ae aiseā e aʻafia ai e HbF le aofaiga o le "suamalie" hemoglobin?

Ma o mea uma e faigofie. Sei tatou taʻua o le "okesene" po o le "ea", ma o lea, ona o le faateleina o le tele o le okesene i totonu o le toto, o le tele o faagasologa oxidative i le tino o le tagata, ioe, ua faatelevaveina.

Ae! O la matou uo "vaalele," o se tagata matua e alofa i mea lelei uma lava ma e tele lava, na ia faia se puaa moni. O HbF e faia ai se "sili" "siosiomaga," o le taunuuga lea, i lalo o le aafiaga o le okesene ma enzymes, o le carbohydrate e solo i lalo i le glucose vave tele (o lona uiga, o le uluai laasaga o le metabolism o le carbohydrate e tele taimi e vave ai). O le mea lea, e taʻitaʻia ai, i le tele ma sili atu le televave o le toto o suka.

O le pancreas e manino lava e le o faamoemoeina na o se mea leaga (sei vagana ai na o le maʻisuka, o le ua leva ona "manava") ma e le mafai ona taulimaina lana galuega - ia maua ai hormones, aemaise lava insulin. O le mea lea, a o taumafai le tagata e faʻamalosi e faʻamaonia le tulaga, o le suka o le a "faʻaalia" le toto mumu ma, o le mea moni, o le maualuga o le "caramelised" hemoglobin i le toto.

Ae, lelei, e leai se tele o lenei soa "okesene" i le toto, o le mea lea, e leai se mea e popole ai. Ae ui i lea, o nisi taimi, o nisi mea e ono tutupu, e le tupu, e masani ona le tupu soo ae o se mea e le masani ai. Ma e lelei pe a faʻapea, aua o le a tatou le toe faia le oti: "E tatau ona faia mea uma i le faʻamautuina!" Aua nei galo lenei tulafono auro!

O le a le mea e faʻaalia ai le masani mo le maʻisuka

Ma o lea, na matou oo i le tulaga. A maeʻa ona tuʻuina atu e le tagata gasegase le toto, e tatau ona pasia se taimi (e faalagolago lava i le ituaiga o le auiliiliga) aʻo leʻi mafai ona e masani i taunuʻuga mulimuli. E masani lava, o le taimi o le taimi e ese mai i nai minute (afai o loʻo e faʻaaogaina se meaola faʻapitoa o le toto), itula poʻo le 1 aso.

Taunuuga o le maualuga o le maualuga

Afai e tausia le "suamalie" hemoglobin i se tulaga maualuga, ona faia lea o le faasologa o mea na tupu:

  • o le maʻi suka (e le gata i lea, o lenei suʻesuʻega e le tatau ona faia i tagata gasegase uma oe ua tele le aofaʻi o le "pele" protein)
  • hyperglycemia (maualuga toto kulukose, sili atu i le 5.5 mmol / lita)
  • leai se mea
  • splenectomy (o se tulaga faʻapitoa o se tagata, o se uiga o se taotoga, e mafua ai ona aveese le taʻavale)
  • i fafine maʻitaga e mafai: o le fanau mai o se tamaititi e mamafa lona mamafa, o se pepe ua fanau mai, o le pepe e mafai ona "puipuia" se predisposition o le maʻisuka ituaiga 2
  • o le sili atu o HbA1c e afaina ai le tulaga o le tino vascular system

O le a le faaiuga e mulimuli mai i lenei mea?

E foliga mai o loʻo i ai se mea e sili ona iloagofie, lea e sili atu ai le tele o "moliaga" i totonu o sela mumu mumu e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o vaʻa.

O le tele o HbA1c, o vaʻa sili ona leaga!

Ma o lenei mea e aʻafia ai le atiina ae o faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular (faʻamaʻi pipisi o fatu, stroke, faʻalavelave macrovascular, atherosclerosis, ma isi)

Masalo i le taimi nei, o le a ou faia se faaiuga vave, ae i loʻu manatu, o le a manino ai, o le i ai o se maʻi o le maʻisuka, o mea uma e mafai ona maua e le glucose e mafai ona "suamalie". Faʻasalaga ma fatuga, mata, vaʻaia toto, ma a aunoa ma ni mea uma o le tino e faʻavaivaia, ona o gaioiga faʻasolosolo (carbohydrate, lipid, ma isi mea) d.) ua solia. E luluina le tino atoa! O le mea lea, o le faafitauli autu o le gasegase, lea e tele faʻamalosi i le tino o le tagata e faʻavaivai.

Tau maualalo maualalo

  • hypoglycemia (maualalo le kulukose o le toto, itiiti ifo i le 3.3 mmol / lita)
  • hémoliotic anemia (o se faʻamaʻi o loʻo i ai le faʻaumatia tele o lela mūmū)
  • gasegase (o se taunuuga, o le mea moni, o le fuainumera atoa o kela mumu e faʻaitiitia)
  • suauu toto (foaʻi o toto foaʻi poʻo ona vaega)
  • i fafine maʻitaga e mafai: vave fanau mai, fananau mai o se tamaititi ua le fanau pe ua le fanau

O le mea lea, e aoga le tauivi mo le aoga sili o le hemoglobin i totonu o le toto, ae aua nei galo o vaitausaga taʻitasi ei ai ona lava masani!

Soo se mea e sili atu poo le leai o se mea e mafua ai ni taunuuga leaga, lea e luluina uma ai le tino atoa ma lona tino.

Siakiina le sootaga o le glycemia ma le HbA1c

O le laasaga lenei e le faʻafuaseʻi ona faaopoopo i le tusiga. Afai e te faʻaeteete, ona e faamaumauina lea i lou mafaufau le mea moni o le tuusaʻo tuusaʻo o le "caramelised" hemoglobin ma glucose. O le mea lea, o lona maualuga e faʻatatau saʻo lava i le tele o le suka i totonu o le toto ma le taimi o lona "faʻaaogaina" poʻo le faʻaaogaina e le tino.

HbA1c%Glucose mmol / LHbA1c%Glucose mmol / L
4.03.88.010.2
4.54.68.511.0
5.05.49.011.8
5.56.89.512.6
6.07.010.013.4
6.57.810.514.2
7.08.611.014.9
7.59.411.515.7

I le faaputuputuina, tatou te fai atu ua fautuaina e faia lenei auiliiliga:

  • fafine maʻitaga i le 10 i le 12 vaiaso o le gaioiga
  • pe a togafitia le maʻisuka ituaiga 1 1 taimi i le kuata o le tausaga (3 masina)
  • pe a faʻamaonia le maʻisuka ituaiga 2 1 taimi i le ono masina (6 masina)

Fuainumera faʻamaonia

Ituaiga o auiliiliga
vailaʻau oona (faʻasolosolo faʻasolosolo fesuiaiga o chromatography)
Ulutalaglycosylated (glycosylated) hemoglobin, HbA1c, A1c
O le mea o loʻo suʻesuʻeina
toto atoa ma le faʻamalosi (EDTA)
Sauniunigatulafono faʻapitoa e le manaʻomia ae leʻi maua le toto foaʻi
Faailoga
  • siama o le maʻisuka
  • pulea o le maʻisuka
  • faʻamaʻi, faʻapea foi pe a suʻeina faamai pipisi
  • faʻaopoopoga i le suʻega o le faapalepale o le kulukose i le faʻamaonia o vailaʻau faʻasolosolo ma le faʻamaʻi pipisi
  • 10 i le 12 vaiaso maʻitaga (faʻapena foi ma le masalomia o le maʻisuka)
  • Fuafuaga o le maualuga o taui mo le maʻisuka (suʻesuʻeina le aoga o togafitiga)
Vaega
% o le aofaiga atoa o le hemoglobin i le toto (fua)
Faaiuga
mai le tele o itula i le 1 aso (e le aofia ai le sampling samples mo le suʻega)
Le masani a se tagata soifua maloloina
4.5 — 6.5
O le fea fomai e faatonuina
  • fomaʻi
  • endocrinologist
  • fomaʻi
E fia
  • fale suesue: e fuafua i le ituaiga o le auiliili mai le 500 rubles ma luga
  • i le fale: o le tau o se tagata suʻesuʻe suʻega meaola mai le 2,000 rubles ma luga
O le a le mea e mafua ai le iuga leaga?
  • suauu toto
  • siama
  • totoga

Afai e te maua se mea sese, faamolemole filifili se fasipepa ma kiliki Ctrl + Enter.

O le a le hemoglobin glycated?

O le hemoglobin glycated po o le glycosylated o le oloa lea o le fusi o le hemoglobin ma le kulukose. Glucose e ulu atu i le membrane erythrocyte ma fusifusia i le hemoglobin ona o le tali atu Maillard: o le igoa lenei o le tuufaatasiga le gaogao o le suka ma amino acids e tupu i totonu o le tino.

O le hemoglobin glycated ua faʻapuupuuina e pei o le glycohemoglobin.

I vailaau faafomai, mo lona igoa, o ia faapuupuuga ua faaaogaina:

E le pei o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le maualuga o le glycogemoglobin e faʻaauau pea ma e le faalagolago i aʻafiaga i fafo. E faasaoina ma faʻaalia faamatalaga e uiga i le maualuga o le suka i toto mūmū mumu io latou olaga atoa.

O le a le mea e faʻaalia ai le hemoglobin glyc?

O le Glycohemoglobin o se faailoga o mea toto o le toto, e fuafua i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Faʻateleina, o le fusi o le kulukose ma le hemoglobin e faʻateleina, lea e oʻo atu ai i le faʻaopoopoga o le faʻamalosia o le hemoglobin glyc.

O le maualuga o le HbA1C o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le suka i le 120-125 aso talu ai: o le tele lenei o le toto toto ola e teuina ai faʻamatalaga e uiga i le aofaʻi o glycogemoglobin synthesized.

HbA1C faʻaalia le tikeri o le maʻisuka

Tulaga masani o le glycogemoglobin

O le fua o le hemoglobin glycina e le faʻalagolago i le itupa poʻo le matua: o lenei faailoga e tutusa lava i alii ma tamaitai, tamaiti ma tagata matutua.

Mo se tagata soifua maloloina, o le laulau o le pasene o glycogemoglobin i totonu o le toto ua faʻaaogaina:

E itiiti ifo i le 4.0%Faʻaitiitia le glycogemoglobin tulaga. Togafitiga e manaʻomia.
4.0 i le 5.5%O le tulaga masani o le hemoglobin glycated, e leai se lamatiaga o le maʻisuka.
5.6 i le 6.0%Le aʻafia o le maʻisuka. E tatau ona fetuunai le olaga, meaʻai ma le moe-wakefulness.
6.0 i le 6.4%Prediabetes state. E manaʻomia faʻatalanoaga mulimuli i le Endocrinologist e puipuia ai le amataina o le maʻi.
E sili atu i le 6.5%O le maʻi suka.

I le taimi o le maʻitaga, talu ai ona o le faʻavave i luga o hormones ma le suka, o nei fuainumera atonu e eseese. O le tulafono masani o le a le sili atu le maualuga o le hemoglobin glycated nai lo le 6.0%. Afai o le tau e maualuga atu nai lo le masani, e tatau ona e faʻatalanoa lau fomaʻi: o le mafuaʻaga atonu o le a tupu mai le maʻisuka ituaiga.

I le maʻisuka, o le maualuga o le hemoglobin glycosylated, o le masani o lona i ai i totonu o le toto ua setiina e le tulaga maualuga.

Ole fua faʻatatau ole pasene e faʻaalia ai le tau aoga ole glycogemoglobin mo faʻamatalaga eseese:

FaʻaiʻugaE oo i le 30 tausaga30 i le 50 tausagaIna ua mavae le 50 tausaga
E leai se faʻafitauli o le hypoglycemia poʻo ni faʻalavelave ogaoga.E itiiti ifo i le 6.5%6.5 i le 7.0%7.0 i le 7.5%
Maualuga maualuga o faʻalavelave poo le faʻaleagaina o le hypoglycemia6.5 i le 7.0%7.0 i le 7.5%7.5 i le 8.0%
O le valavala i le matua e mafua mai le lamatiaga o le hypoglycemia mo tagata matutua. I se tausaga matua, o lenei maʻi e mafai ona afaina, o le mea lea e tatau ai ona faatumauina se maualuga maualuga o suka i totonu o le toto.

Mafuaaga mo le vavaeese mai tulaga masani masani

O faʻavaiga mai tulaga masani o le glycogemoglobin e tupu mai ona o le tele o faʻamaʻi ma tulaga faʻaleagaina i le tino.

O mafuaʻaga taatele:

Faateleina HbA1C
O le maʻi sukaO le faateleina o le kulukose toto e mataituina ma soo se ituaiga o suka. E mafai ona faʻaititia le aofaʻi o suka i se suiga i le olaga soifua ma le faʻaaogaina ole sauniuniga ole inisalini.
Faʻaleagaina le kulukoseseO se ituaiga o le maʻisuka na mafua mai i se gasegase o le tino pe a maeʻa se maʻitaga faigata pe ona o se olaga le talafeagai. Afai e le faʻasaʻo le soliga, e amata ona tupu i le maʻisuka.
Maʻi faʻamaʻi ma splenectomyO le tuilaʻau e nafa ma le tuʻuina atu o totola mūmū mūmū, o maʻi matuia poʻo le aveesea o lenei okeni e taʻitaʻia ai le maualuga o le glycogemoglobin i le toto.
FomaʻiO le faʻamalosiina o le suka, antidepressants, tranquilizers, ma le tele o fualaau o le fananau mai e mafai ona faʻaleleia lou maualuga o le kulukose o le toto. Faatasi ai ma se malosi malosi i le glycogemoglobin, e tatau ona e taofia le aveina o nei tupe.
Faamai o le EndocrineFaʻasologa o le tino o le endocrine, faʻaosofia ai le faʻasaolotoina o hormones, e masani ona siitia maualuga le kulukose toto. O le aafiaga atonu e le tumau pe tumau.
HbA1C faʻaitiitia
Hemolytic anemiaFaʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, o le faʻamaogaina o sela mumu, e faʻaitiitia ai le tele o le hemoglobin ma le glycogemoglobin i le plasma.
InisulinomaO se maʻi vevela e mafua ai le faʻaopoopoga o le inisalini. E taofia ai le kulukose ma faʻaititia ai lona tele i le toto, lea e oʻo atu ai i le hemoglobin glycated.
Toto o le toto, faʻafefe totoFaʻasalaga toto poʻo le taimi o le faʻaliliu, o se vaega o le toto mumu ua leiloloa, o le tele o ia mea atonu e aofia ai glycogemoglobin. O lenei mea e mafua ai se vavaeese mai le masani.
Meaʻai maualalo maualalo i le taimi umiO le taumafa o le gaʻo-gaʻo e faʻaititia ai le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto: e mafai ona faʻapipiʻiina mai proteins ma gaʻo, ae o le mea e tupu malie tele. O le iʻuga, o le glycohemoglobin e pa'ū lalo ifo i lalo masani.

Faʻapefea ona sauniuni mo le suʻesuʻega?

O suʻega mo le glycogemoglobin e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa. O lona maualuga e le faʻalagolago i mea moni mai fafo, o lea ao leʻi amataina le suʻesuʻega e mafai ona e 'ai ma inu, taalo i taaloga, ave ni vailaʻau. E mafai ona e faia le suʻega i soo se taimi talafeagai o le aso, ma e le afaina ai le iuga.

E le tatau ona e suʻeina ma se faʻaitiitia o le hemoglobin i le toto, faʻapea foʻi ma se suiga i le olaga ola mūmū mumu.

E mafai ona tupu lenei mea:

  • ma le gau o le toto, e aofia ai i le taimi o le faʻasologa,
  • faatasi ai ma le anemia: le uamea ma le hemolytic,
  • ina ua uma le tui toto,
  • i le ogaoga o le faaletonu,
  • ma le ava malosi poʻo le faʻamaʻavale.

E le gata i lea, o le suʻega o le suʻega e mafai ona faʻasese i se tulaga maualalo o hormones.

E le mafai ona e faia se auʻiliʻili mo faʻamaʻi fatu

Meaʻai talafeagai

I le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga o le glycogemoglobin, o le maʻi ua fautuaina le laulau numera o togafitiga 9. O le taumafa e faʻateʻa ai le i ai o meaʻai suka i totonu o le taumafataga, sui i glucose-suppressing ones. Paʻu paʻepaʻe, pasta ma pateta, meainu suamalie ma suka e faʻasaina. Lafoaia fualaau faisua, gaʻo ma meaʻai manu.

Afai ua e maualuga le glycogemoglobin, e tatau ona e 'ai atili aano o manu.

I le faʻaitiitia o le glycogemoglobin, e manaʻomia ona e faʻateleina le puipuiga ma gaʻo vailaau. Nati ma pi, fualaau faisua, falaoa atoa o le falaoa, fualaau eseese, meaʻai laititi maualalo ma oloa gaosi susu e fautuaina. Aloese mai caffeine, meainu gaosi, ma meaʻai maualuga.

Afai e te 'ai saʻo, o lau kulūkose o le a vave ona toe foʻi i le masani.

Gaoioiga faaletino

I le maualuga maualuga o le kulukose, e tatau ona aofia i le faasologa i aso taʻitasi le gaioiga faaletino, fesoasoani e faʻaalu atili le kulukose ma tausia lelei le tino. E tatau ona auai i le savali ma faatelegese le taʻavale, aau, uila, polo polo e talia. E tatau ona aloese mai taaloga tetele.

O le soona fai ma le faʻaaogaina e lelei mo maualuga maualuga o kulukose.

Tulaga faʻalagona

O le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona tupu ona o tulaga atuatuvale, faateleina le popole, le fiafia, fefe, ma le atuatuvale. E le gata i lea, o aʻafiaga e mafai ona aafia ai le aofaiga o suka.

O faigata masani e mafai ona faateleina ai le kulukose toto

Ina ia faʻamaonia le tulaga faʻalagona ma foia faafitauli faʻalagona e faʻaosofia ai le faateleina o le suka toto, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mafaufau.

Faatatau lenei tusiga
(4 fuainumera, fua 5,00 mai le 5)

Suesuega sauniuni

HbA1 (hemoglobin alpha-1) o le ituaiga taatele o le hemoglobin - o le 96-98% o le aofaiga atoa o lenei popo i totonu o le tino. O totoga mumu mumu uma e aofia ai le 270 miliona hemololobin, lea, i le gasologa o le tali lemu-le enzyme - glycation - faʻapipiʻi ma le kulukose o loʻo iai i le plasma toto. E le mafai ona faʻaaogaina le gaioiga, ma o lona saoasaoa e tutusa ma le maualuga ole glycemia. O le hemoglobin glycated ua taʻua o HbA1c. O le taunuuga o le auʻiliʻiliga e atagia ai le maualuga o le glycemia mo se vaitaimi e 90 i le 120 aso (o lenei vaitau e faʻatatau i le afa o le ola o le toto o le toto mumu), ae o le 30 aso mulimuli ao le i faia le suʻega e sili ona aoga - 50% o le tau HbA1c ona o latou.

E taua le taua o Hb e masani aiA1c mai le 4% i le 5.9%. Maʻisuka HbA1c tulaʻi i luga, faʻaalia ai se lamatiaga tele o le atinaʻe o le retinopathy, nephropathy ma isi faʻafitauli. Ua fautuaina e le International Diabetes Federation le tausia o maualuga o HbA1c lalo ifo o le 6.5%. Hb tauaA1cI le sili atu i le 8%, o lona uiga e le lelei le puleaina o le maʻisuka ma e tatau ona suia le togafitiga.

O le faauigaina o taunuuga e afaina i le eseesega i tekinolosi suʻesuʻe ma le eseesega o tagata taitoatasi - o le salalau atu o tau o HbA1c i tagata e toʻalua e iai le toto maualuga, e mafai ona oʻo ile 1%.

O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai le sootaga i le va o le hemoglobin glycated ma le toto toto.

HBA1C (%)Taʻiala o le kulukose toto (mmol / l)Taʻiala o le kulukose toto (mg / dL)
42,647
54,580
66,7120
78,3150
810,0180
911,6210
1013,3240
1115,0270
1216,7300

O le auiliiliga na atiae e faavae i luga o le mea moni e faapea o le faagasologa o le hematopoiesis ma le suiga o le toto mumu e masani lava ona masani ai, ina ia mafai ona faalavelaveina taunuuga ona o le gasegase tuga, faapea foi ma le anemia hemolytic (mo se faataitaiga, o le mai selesa). I lenei tulaga, o se isi mea atonu o le fuaina lea o le maualuga o le fructosamine - o se pulu plasma glycosylated, lea e avea o se faailoilo o le glycemia mo se vaitaimi e 2-3 vaiaso aʻo lumanaʻi le taimi o le fua.

Mo le iloiloga o le hemoglobin glycated, 3 cc ua ave. toto vevela. E mafai ona faia se suʻesuʻega i soo se taimi, e le manaʻomia le anapogi - e le afaina tele ai taunuuga o le suʻega.

Faʻaaliga mo le faʻamoemoe o le auiliiliga:

  1. Faʻamatalaga ma le siakiina o le maʻi suka.
  2. Faʻaauau le siakiina o le aʻoga ma le mataituina o togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.
  3. Fuafuaina le maualuga o taui mo le maʻisuka.
  4. Faʻaopoopoga i le suʻega o le toleniga o le kulukose (suega o le faapaleni kullucose mo le siamaina o vailaʻau, gasegase lethargic).
  5. Iloiloina o fafine maʻitaga mo le maʻisaga.

Suesuega sauniuni

O le maualuga o le hemoglobin glycated e le faalagolago i le taimi o le aso, gaioiga faaletino, meaʻai, vailaau faatonuina, poʻo le lagona faʻalagona o le maʻi. Tulaga e faʻagata ai le "vaitau" o le toto mumu (pe a mavae le gau o le toto, ma le anemia haemoli) e mafai ona manatu faatauvaa i le taunuuga o le suʻega.

Aisea ua siitia ai le glucose ma le hemoglobin glycated?

O le maʻisuka faʻapitoa e faigofie ona maua se kulūkose masani i soo se taimi. I le iloaina o le a latou foai atu le toto mo le suka, e mafai ona latou ave muamua fualaau muamua pe faia se iniseti o le inisalini. I lenei auala, latou te faʻavaivaia le mataala o aiga ma isi vaega e fiafia i ai. E masani ona faia lenei mea e tagata matutua o le maʻisuka ma tagata matutua.

Ae peitai, afai e solia e le maʻisuka le tulafono, o le taunuuga o le auiliiliga mo le hemoglobin glycated o le a mautinoa lava e faaalia ai lenei mea. E le pei o se suʻega toto mo le suka, e le mafai ona faʻamaonia. O lona tulaga tulaga ese lenei mo le mataituina o le aoga o togafitiga o le gasegase o le kulukose.

O nisi taimi eo mai ai le maʻisuka, o ai e maua ai le suka i le aoauli ma le afiafi, ma i le taeao e masani ona masani. Atonu latou te maua le maualuga o le kulukose o le toto i le taeao i luga o se manava gaogao ma i le taimi lava e tasi ua faateleina le hemoglobin glycated. O tagata faapena e seasea. I le tele o tagata gasegase, o le maualuga o le suka i le taeao i luga o se manava gaogao o se faafitauli ogaoga.

O le a le masani o lenei faailoga i fafine?

O le fua o le hemoglobin glyc mo tamaitai e tutusa ma tane. O fuainumera patino o loʻo tuʻuina atu i luga i lenei itulau. E faigofie ona e faʻaalia au auiliiliga. O le sini HbA1C o le tausaga tutoʻatasi. Tina fafine ina ua mavae le 60 tausaga e tatau ona taumafai e leʻo maualuga atu lenei fuainumera nai lo le 5.5-5.7%. O le lelei o le puleaina o le gaʻo gaʻo e mafai ai ona ola i se litaea lelei, e aloese mai le le atoatoa ma vave maliu.

Le mea e fai pe a maualuga le hemoglobin glyc

O le hemoglobin glycated e mafai ona siitia mo le tele o tausaga e aunoa ma le faʻaalia o ni mea vaaia. I se isi faaupuga, o le predabetes poʻo le maʻisuka e mafai ona tupu i totonu o se fomaʻi umi mo se taimi umi. O tagata, i le avea ai o se tulafono, o lona uiga o le faʻaitiitia o le vaʻai ma le soifua manuia lautele i suiga faʻapitoa masani o tausaga.

Togafitiga mo le maualuga HbA1C mo le tele o tagata gasegase e aofia ai le mulimulitaia o le laasaga o le maʻisuka ituaiga 2 ole puleaina ole maʻisuka. O lenei faiga e fetaui lelei mo tagata mamaʻi e iai togafitiga, ae le na o T2DM. O tagata mafaufau, faʻapea foi ma tamaiti ma tamaiti e manaʻomia ona togafitia mo le maʻisuka ituaiga 1. Ina ia faʻamalamalama le faʻamaoniga, e fautuaina e suʻe se suʻega toto mo le C-peptide.

E faʻafefea ona aʻafia lenei fua faatatau i le aveina o metformin?

O le aveina o le metformin i se fua faatatau maualuga o le 3 pusa o le 850 mg e faʻaitiitia ai le hemoglobin glycated e le silia ma le 1-1.5%. Ole fualaau e fesoasoani ai na o tagata e mamafa tele, ae le o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E masani ona le lava lana gaioiga, ma e tatau lava ona e tuiina le inisalini.

O le togafitiga autu o se meaʻai maualalo-carb, ma na o le metformin na te faʻamaeʻaina. E leai se aoga e ave nei fualaau ao faaauau pea ona faʻaaogaina meaʻai leaga e tumu i gaʻo. Faʻalogo lelei i Glucophage ma Glucophage Long - faʻaulufale mai muamua fualaau o metformin, lea e sili ona aoga.

O le a le uiga o le hemoglobin glyco 5.9% ile tamaititi poʻo se tagata matua?

Aua e te talitonu i fomai o fai mai o le maualuga o le hemoglobin glycated o le 5.9% e masani lava. O se taunuuga o le auiliiliga e tatau ona e mataala ai. O se tamaititi poʻo se tagata matua e iai se faailoga e mafai ona maua i le Prediabetes. Ina ia aloese mai le alualu i luma o le faamai ma le atinaʻeina o faafitauli, o le a suia e le tagata ua i ai se metabolism ua le mautonu lona olaga. Ma lona aiga atoa foi.

O le a le mea na tupu mai i le iloiloga HbA1C e 5.9%?

  1. E mafai e tagata matutua ona maua le maʻisuka ituaiga 2.
  2. Tamaiti ma talavou, faapea foi ma tagata matutua e oʻo atu i le 35-40 tausaga - ituaiga 1 maʻisuka e mafai ona amata.
  3. I totonu o tagata laititi, o le LADA, o le maʻisuka autoimmune latiti i tagata matutua, e mafai ona atiaʻe. O se maʻi laʻititi laʻititi e faʻatusatusa i le T1DM. Ae peitai, ina ia maua lelei le puleaina, e tatau ona tui le inisalini i maualalo maualalo.

Ole hemoglobin glycated 5.9% - maualuga le maualuga. I le avea ai o se tulafono, e le afaina ai ni faailoga. E te laki pe a mafai ona e iloa se gasegase o le carbohydrate le lelei i se taimi muamua. O le vave ona e alu i luga o se meaʻai laiti-kapiti ma amata ona faia isi laasaga o togafitiga, o le faigofie atu lea i le maua o le faʻamaʻi lelei o faʻamaʻi.

Pe ese le masani mo le maʻisuka ma mo tagata soifua maloloina?

O gasegase e fia ola i se olaga masani ma aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli e tatau ona tauivi mo le maualuga o le hemoglobin, e pei o tagata soifua maloloina. O lona uiga, e le maualuga atu nai lo le 5.7%, sili atu ile 5.5%. E mafai ona ausia lenei taunuʻuga e tusa lava pe maua i le maʻisuka ituaiga 1, ma e sili atu foi ma le maʻisuka ituaiga 2 lemu. Aoao ma mulimuli i se laasaga o le maʻisuka ituaiga 2 ole togafitiga ole maʻisuka poo le ituaiga 1 polokalame ole puleaina ole maʻisuka.

O le faavae o le puleaina lelei o le maʻisuka o se taumafataga maualalo-gaʻo. O le taumafaina o meaʻai maloloina e faʻapipiʻiina e isi faʻataʻitaʻiga mo le maʻisuka, na faia e Dr. Bernstein, ma Sergey Kushchenko o loʻo faʻamatalaina i le Rusia i luga o lenei 'upega tafaʻilagi. O fomaʻi e masani ona fai mai o le HbA1C mo le maʻisuka e maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina. O se pepelo lea e manaia i taliga o tagata gasegase, ae e matua lamatia lava.

O le a le maualuga o le hemoglobin glycated mo le maʻisuka?

O loʻo i ai se algorithm ua faʻamaonia aloaia e le Matagaluega o le Soifua Maloloina mo le filifilia o se tasi o tulaga maualuga o le hemoglobin glyc. Ua tusia i le gagana abstruse, ae o lona uiga e faigofie. Afai e maualalo le soifua o le tagata maʻi, e oʻo lava ile maualuga maualuga o le HbA1C e talia. Mo se faʻataʻitaʻiga, 8.0-8.5%. E lava lava le faia o nai taumafaiga laiti e pulea ai le maʻisuka ina ia aloese mai le leiloa o le mafaufau ona o le toto maualuga. Ma o faʻafitauli ogaoga ogaoga i soo se mataupu o le a leai se taimi e atiaʻe ai.

Ae ui i lea, o le fea o maʻisuka e tatau ona tofia i le kulupu e maualalo le ola? O Dr. Bernstein e tele ni feeseeseaiga ma togafitiga aloaia i lenei mataupu. O fomaʻi e taumafai e tofia le tele o tagata gasegase e mafai ona mafai i lenei vaega ina ia mafai ona tuʻi ese ma faʻaitiitia a latou galuega.

O le faʻaitiitia o le faʻamoemoe o le soifua mo tagata e mafatia i faʻamaʻi e le mafai ona ola. E le gata i lea, o se faʻafitauli le lelei i tagata gasegase o loʻo maua i le paʻu ma le leai o se malosi e faia ai se gaosiga o fatugaʻo. E le taua le pipii atu i le ola i tagata ua pipili ua oʻo i se faʻalavelave matuia.

Peitai, i isi tulaga uma lava, e le tatau ona fiu le maʻisuka ia i latou lava. Faatasi ai ma le lava faaosofiaga, e mafai ona latou ola umi ma ola maloloina, i le matauʻa oa latou uo ma le tupulaga talavou. E faʻaaogaina foi lenei mea i tagata maʻi ua leiloloa la latou vaai, na sao mai le vaevaeina o vae poʻo le osofaia o le fatu.O le tele o le maʻisuka e tatau ona taumafai mo le hemoglobin glyc, e pei o tagata soifua maloloina, e le sili atu nai lo le 5.5-5.7%.

Faʻamaumauga aloaia a le fomaʻi e faʻapea, o faʻamaonia HbA1C, e pei o tagata soifua maloloina, e le mafai ona ausia e aunoa ma le tuiina o gaʻo maualuga o le inisalini poʻo le ave o fualaau leaga mo le maʻisuka ituaiga 2. O nei togafitiga e mafua ai le tele o taimi o le hypoglycemia (maualalo le toto toto). O nei osofaʻiga e mafai ona matua le fiafia ma e oʻo lava i le oti.

Ae ui i lea, o le fesuiaiga i se taumafataga maualalo-gasegase e matua faateleina ai le aoga o togafitiga o le maʻisuka, faʻamalofia aʻafiaga le lelei. I tagata gasegase oe na suia i le faiga a Dr. Bernstein, o le inisalini e masani ona pa'ū i le 5-7 taimi. E leai se manaʻoga e ave ni fualaau leaga Diabeton, Amarin, Maninil ma isi. O faʻasauga ogaoga o le hypoglycemia e taofi. O le tele o osofaiga paʻu e faʻaitiitia.

Aua e te taumafai e fuafua mo oe lava ia tulaga taʻitasi taʻitasi o le hemoglobin glyc. O le tausia o le suka toto ma le HbA1C, e pei o tagata maloloina, o se sini moni. Puleaina lou maʻisuka ma auala o loʻo faʻamatalaina i lenei 'upega tafaʻilagi. I le mauaina o taunuuga lelei, ua mautinoa oe e puipuia mai le atinaʻeina o faʻafitauli i luga o vae, vaai ma fatugaʻo.

Tuua Lau Faamatalaga