Toto i le toto i tamaiti i le matua

O faʻataʻitaʻiga uma o meaola i totonu o le tino e mafai ona faʻaauau pea i se siosiomaga faʻaauau i totonu, o lona uiga, faʻatasi ai ma faʻamautu faʻamautu o le vevela o le tino, totoga o le osmotic, paleni o le acid-base, glucose ma isi. O le faʻasalaina o faʻasolosolo e afaina i le faʻalauiloaina o togafitiga faʻaleagaina seia oʻo i le faamutaina o le taua o le tino.

Le matafaioi o le kulukose i le tino

Glucose - o se faailoga o le gaʻo gaʻo i le tino

Glucose o le punavai autu o le malosi mo sela. Ole tele o faiga faʻafegalegaleaiga e aofia ai i le faatumauina o lona tulaga tumau.

E maua e le tino le kulukose mai meaʻai gaʻo. I totonu o le manava, o le enzymes liliu mai polysaccharides complexities i se monosaccharide - glucose faigofie.

O se taunuuga o le metabolism, o le adenosine triphosphoric acid e maua mai i le kulukose, lea e faʻaaogaina e siama e pei o le malosi. O se vaega o le kulukose e le liua i le malosi, ae ua gaosia i le glycogen ma ua teuina i totonu o maso ma le ate. Glycogen i le ate e aofia i le faatumauina o le maualuga o le kulukose toto.

Glycogen i totonu o muso o se punaoa malosi.

A aunoa ma le kulukose, o le mea lea, e aunoa ma le malosi, e le mafai ona i ai sela, ma i le taimi o le evolusione, faasao auala mo le gaosia o le kulukose mai gaʻo ma pulu. O lenei taamilosaga e taua o le gluconeogenesis ma amata i le taimi o le anapogi.

O le faʻamautinoaina o le kulukose i se isi itu e afaina i:

  1. Fuainumera ma uiga agavaa o oloa na faʻaaogaina.
  2. O le gaosia o le pancreas e le anabolic hormone insulin.
  3. Faʻailoga o hormones contra-hormonal catabolic: glucagon, adrenaline, glucocorticoids.
  4. Le tikeri o le gaioiga ma le mafaufau.

O nisi faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka e mafai ona maua i le vitio:

Afai o loʻo i ai le tele o gaʻo i totonu o le tino, aemaise lava i le maualuga o le faʻasologa (glycemic index) o le saoasaoa lea e faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto), ma e le faʻaaluina e lenei tagata le malosi e faatino ai gaoioiga faaletino,

Afai o le inisalini e nafa ma le faamautinoaina o le maualuga o le kulukose e le tulai mai i fafo atu o le masani, ona i ai lea o homone e puipuia ai le kulukose o le toto mai le pa'ū maualalo. O nei kulukone (hormone pancreatic), cortisol, adrenaline, glucocorticoids (o gaosia i totonu o le eleele). Glucagon ma le adrenaline e galue tuusao i luga o le ate, aʻo le vaega o le glycogen e paʻu ma ulufale i totonu o le toto. Glucocorticoids e fesoasoani i le faʻapipiʻi o le kulukose i le taamilosaga o le gluconeogenesis mai amino acids.

Faʻailoga

Toto o le kulūkose toto

O le fuafuaina o le kulūkose e faʻatinoina i le tele o auala:

  1. Suʻe toto toto.
  2. Suʻe toto.

Faatasi ai ma le faateleina pe faaitiitia o faailoilo mo le siakiina, o suesuega faaopoopo ua faia:

  • Glucose toleni test. E fuaina le kulukose anapogi ma 2 itula i le maeʻa ai o se vaifofo kesi.
  • Fuafuaga o le hemoglobin glycated. Faʻaalia le maualuga o le kulukose toto i luga o le 3 masina talu ai.
  • Glycemic profile. Fuafuaga o le kulukose 4 taimi i le aso.

O le tele o mea e aafia ai le kulūkose, o le mea lea, o tulafono mo le pasia o le auʻiliʻiliga e tatau ona matauina ina ia maua ai taunuʻuga mautinoa:

  1. O le auiliiliga e faia i luga o se manava leai. O le taumafataga mulimuli e leʻi muamua atu nai lo le 8-10 itula ao le i faia le taualumaga.
  2. I le taeao, ao leʻi faia le suʻega, aloese mai le fufuluina o ou nifo (atonu o le suka i le toothpaste).
  3. Ma le popole ma le fefe i le faʻataʻitaʻiga, faʻamautinoa le tamaititi.
  4. O le gaioiga faʻalagona-faʻalagona ma le gaioiga faaletino e fesoasoani i le faʻasaʻolotoina o le adrenaline - o le hormone-contra-hormonal lea e mafai ona faʻaleleia le kulukose toto.

Ua ave le toto toto i lalo o tuutuuga. O le togafitiga e faia e pei ona taua i lalo: o le paʻu e togafitia i se solosolo faʻamamaina ma se fofo faʻamaʻi pipisi, o se mea faʻapitoa e faʻaalu ai le silatila e faʻasolo le pito mulimuli o le limatusi lima. O se mataua o le toto e tatau ona faʻaalia saʻo, e le mafai ona e togiina lou tamatamailima, ona o le vai faʻafefeteina e fefiloi ma le toto ma o le taunuuga o le auiliiliga o le a faʻalavelave.

O le toto toto e maua e ala i le puno o le vein vein. O le tausi maʻi o loʻo taitaia le taualumaga e tatau ona ofuina totigilima. I le togafitiga o le paʻu o le tulilima ma se vaifofo pipisi, o le toto manaʻomia o le toto e aoina ma se tui tui vevela. O le nofoaga o inisiua e faʻamautuina i se solo solo faʻatasi ma se vaifofo pipisi, o le lima ua punou i le tulilima seia maeʻa le toto.

Toto o le kulukose toto i tamaiti i le matua

Glucometer - o se masini mo le fuaina o le kulukose toto

I le tausaga muamua o le olaga, e 'ai tele e le tama le susu. O tamaiti laiti e masani ona 'ai - 2-3 itula uma - o le kulukose e masani ona tuʻuina i taimi uma e faʻamalosia ai manaʻoga o le tino, e leai se manaʻoga mo le faʻasologa o se aofaiga tele o glycogen.

O tamaiti aʻoga e iai se faʻalavelave i le hypoglycemia. O lo latou gasegase ua matua faateleina, pe a faatusatusa i tagata matutua, o le faiga o le faatonutonuina o le gaosiga o le gaʻofale e le atoatoa, o se tamai masini o le glycogen - o nei mea uma e mafua ai le tuuitiitia o le kulukose toto i tamaiti. I le 7 o tausaga, o tamaiti e tutusa lava le kulukose ma le matutua.

Fua o le kulūkose o le toto:

  • I pepe fou faatoa fananau mai - 1.7 - 2.8 mmol / l
  • Muamua: 1.1 - 2.5 mmol / L
  • E oʻo ile tausaga - 2.8 - 4.0 mmol / l
  • Mai le 2 i le 5 tausaga: 3.3 i le 5.0 mmol / L
  • E silia ma le 6 tausaga: 3.3 - 5.5 mmol / L

Mafuaaga o le toto maualuga o le kulukose i tamaiti

O le mea e masani ai, o le suega o le kulukose e faʻaalia mo le togafitia o le maʻisuka.

O mea e lua o le tino ma le faʻaleagaina e ono mafua ai le faateleina o le kulukose. O mafuaʻaga faʻapitoa e aofia ai:

  1. O le maʻi suka. E mafai e fanau ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. O le maʻisuka ituaiga 1 o le insulin-faalagolago, e afua ona o le le atoatoa o le inisalini e le pancreas. Tusa 2 le maʻisuka - e le o le insulin-e faalagolago, pe a maualuga le inisalini i le toto, ae o le tele o siaki e le mautonu i lana gaioiga - o le atinaʻeina o le inisalini e atiina ae.
  2. Faamai Endocrine. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi o le thyroid gland, pituitary, ma slander, o le faʻasalaga o hormones e aʻafia i le metabolism o gaʻo.
  3. Metabolic syndrome. Faatasi ai ma le gasegase gasegase, faatasi ai ma le tuufaatasiga o le inisalini ma le oona tele, o ituaiga uma o metabolism, e aofia ai le gaʻo, o loʻo faʻalavelaveina.
  4. Faʻamataʻuga o togafitiga umi (glucocorticoids). I faʻamaʻi ogaoga ogaoga (autoimmune, allergic), o fualaau kullucocorticoid ua faʻataʻitaʻiina mo tamaiti. O se tasi o aʻafiaga o lenei vaega o hormones o le faʻalauteleina o le kulūkose e ala i le faʻamalosia o le malepelepe o le glycogen.
  5. Tumama o le pancreas. O le faateleina o le suka o le toto ua matauina i le tupu o le vevela i le vaega o pama alphacase alpha-cell producing glucagon.

Mafuaaga mo le faʻaitiitia o le kulukose toto

E maualalo le kulukose o lou toto? O loo matou sailia se mafuaaga

E le mafai ona le amanaiaina le suka o le toto maualalo, aua e mafai ona faʻaalia ai se maʻi ogaoga:

  • O le tina ma le tamaititi o loʻo i ai se polokalame e tasi. Afai ei ai le maʻisuka a le tina, o le fetus e tutusa lona toto ma le suka ma le insulin i le maualuga o le tina. E matua lamatia le faʻaitiitia o le kulukose pe a maeʻa le fanau mai, o le faiʻai ole tino e na o le pau o le kulukose e pagatia, muamua lava.
  • Glycogenosis - faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e mafua mai le le atoatoa ma le faʻamaʻi o le glycogen. I totonu o fatugaʻo, ate, myocardium, pūga tutotonu ma isi totoga, faʻapipiʻi glycogen. O lenei glycogen e le aafia i le faatonutonuina o le suka toto.
  • I pepe laiti o le pepe, e le o faia ni faʻaogaina o le homeostasis - o le faatumauina pea o se siosiomaga tumau. I ia ituaiga tamaiti, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le maualuga o le kulukose, ina ia mafai ai ona taofia nisi faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faoa faamalosi ma le tuai poʻo le faʻaleagaina o le psychomotor development.
  • O maʻi faʻapitoa o le fatugalemu o le tino, aemaise lava le hypothalamus ma le pituitary gland, faʻalavelaveina ai le aʻafiaga o nei tino i luga o gataifale endocrine (thyroid gland, grenades, pancreas).
  • O le insulinoma o se maʻi paʻu oona e maua i le vaega o peta beta e maua ai le inisalini. O le gaosiga o le inisalini e faʻateleina le malosi, e faʻaitiitia ai le suka o le toto.
  • O faamai pipisi e aafia i le vai-fua (vomiting, profousrrrrrr). Toxins e faʻalavelaveina le faʻamalosia o le ate - o tino o le ketone e maua i le toto ma le urine. Ole afaina o le mole e mafua ona o le leai o le kulukose.

I le maʻisuka, o le fua saʻo o le fua o le suka-lowering drugs e taua tele. Faatasi ai ma le maoaʻe o fualaau oona, e mafai ona tupu se vailaʻau o le hypoglycemic, ma o se tulaga e lamatia ai le ola.

E tatau ona malamalama o le siakiina o le maualuga o le kulukose i le suʻeina o le toto e le o lona uiga o togafitiga. O le tele o mafuaʻaga e aʻafia ai le saʻo o le auʻiliʻiliga: o se gasegase talu ai nei, amio le mautonu o le tamaititi i le faagasologa o le faʻatonuga (tagi, tagiauē). Mo suʻesuʻega saʻo, fale suesue, suʻesuʻeina meafaigaluega, aua o suiga i le suka o le toto o se faailoga lea o le tele o faʻamaʻi eseese, ma e na o se fomai poto e mafai ona malamalama i lenei mea.

Tuua Lau Faamatalaga