Taumafa mo le suka maualuga

I le faaopoopo atu i togafitiga faafomaʻi mo le maʻisuka, e matua fautuaina lava e mulimuli i se meaʻai. O se mataupu o le faamautinoaina o le taumafa paleni ma maualuga le maualuga o le suka e tumau ma e le aofia ai soʻo se oloa e ono mafai ai ona faʻateleina le faʻaalia o faʻataʻitaʻiga. Ina ia fatuina se ituaiga o meaʻai - maualalo-carb - e matua fautuaina lava e feutagai ma se tagata tomai faapitoa o le a faʻapipiʻiina ia sauniga o le 'ai o le ala sili ona lelei.

Meaʻai o meaʻai

O le maualalo o le kalapu taumafa o se tagata e toʻatasi ma o taimi taʻitasi e atiaʻe taʻitasi i luga o se faʻavae taʻitasi. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai tulaga faʻapitoa mo maualuga maualuga o suka o loʻo taatele i tagata uma. O le taumafataga i aso taitasi e tatau ona aofia ai le protein tutusa i le maualuga o le carbohydrate. O le faʻaaogaina o se mea e taua tele i le mataupu pe a iai se lagona moni o le fiaaai. I lenei tulaga, o sea taumafataga o le a le sao i le foliga mai o le atoatoa.

E taua tele, e tusa lava pe faʻalogoina sina laʻititi o le faʻavevesi, e taofi le taumafataga. I le faaopoopo atu i ai, e matua fautuaina lava e vavae ese sina avanoa itiiti o le tagofiaina. E tutusa lava le taua le vavaeeseina atoatoa mai le taumafataga soʻo se meaʻai e aofia ai vailaʻau faʻataʻavale. E le tatau ona galo ia i tatou le mea ua uma ona taʻua muamua - o meaai e tatau ona faia i taimi uma, ma afai e faamalosia i latou e fesuiai, e matua fautuaina lava e maua se meaʻai. O se taumafataga o le a sili ona saʻo.

Meatotino Faasao

O le tali i le fesili o mea e le mafai ona e 'ai ma maualuga maualuga o le suka e matua lautele lava. O le faʻagata lenei i le faʻaaogaina o iʻaeʻa ma meaola o manu; o nisi taimi, sugary ma meaʻai falai i le lautele e tatau foi ona lafoai.

O lenei lisi o mea uma e le tatau ona faʻaumatia o loʻo faaopoopoina i le caviar, ulaula meaʻai ma ipu kuka, faapea foi ma pusa ma ice cream.

Ina ia 'ai lelei ma le suka maualuga, e tatau ona e mulimuli i nei tulafono ma ia manatua e uiga i faʻasaʻoga faapitoa. E mamafa tele, ma o lona uiga e tusa lava pe tasi le mataupu o le faʻaaogaina o se oloa e mafai ona matua afaina pe avea ai ma se lamatiaga ogaoga i le olaga ma le toto maualuga.

O a fualaau faisua e leaga

O le mea moni, o fualaau faisua e aofia ai sina vaega tele o kalori ma, i le taimi lava e tasi, ua tumu i fiva, minerale ma vitamini vaega. E ui lava i le mea moni e faapea o fuālaʻau ia o loʻo avea ma vaega autu o le taumafataga, o lo latou faʻaaoga e mafai ona faʻatapulaʻaina. O lea la, e matua fautuaina e teena:

  • soo se igoa ole fatu pi o se tulafono e teu i lou mafaufau
  • 'aina o pateta, ma le faʻaaoga soo o le suka e mafai ona faateleina,
  • le faʻaaogaina o kāloti, saumati ma le tumato pe a uma togafitiga vevela.

O le tali i le fesili e le mafai ona e 'ai ma le maualuga o le suka o fuālaʻau pei o beets, paukini (i le tetele) ma pepa suamalie. O le mea lea, o le faʻaaogaina o soʻo se igoa o loʻo tuuina atu ii e tatau ona faaitiitia, ma o le faʻaaogaina o piko ma piko e matua vavaeeseina. I le tautala e uiga i le fomu e mafai ai ona 'aina fualaʻau ma le suka maualuga, ou te manaʻo e faʻalogo lelei i la latou suʻaina, kuka ma le' ai saʻo. O meaai falai ua matua afaina ai foi.

O fea fualaau e le manaomia

O le taumafa o soʻo se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona vaʻavaʻai le ono mafai ona 'aina ni fua faapitoa. O loʻo matou talanoa e uiga i mati, vine, faʻi ma fualaau mamago. O le maualuga o le suka e amata ona tulaʻi i le faʻaaogaina o aso poʻo pineapils. O faʻamatalaga tutusa mai le tino e faʻamatalaina i le i ai o ni vailaʻau faʻamalosi i ni aofaiga tetele. E le tatau ona galo o ni fua faapitoa, o lo o iloa i se vailaʻau oona pe oona, e aofia ai le itiiti ifo o le gaʻo.

O le mafuaʻaga lea e fautuaina ai ia igoa, mo se faʻataʻitaʻiga, lemoni, e faʻaumatia i se vaega itiiti.

Taumafa mo le maʻisuka 2

O le maʻisuka 2 e oʻo lava i le matua i tagata taʻitoʻatasi ma le manava o le manava, lea e maua ai le gaʻo i le puʻupuʻu. O le faateleina o le toto suka e fesootaʻi ma le oona e masani lava ona maua i fafine, ma faatasi ai ma le fesoasoani o se taumafataga, afai e maua le maʻi i se taimi tatau, e masani lava ona mafai ona totogi atoa.

I le maʻisuka 2, o le taumafataga e faʻatatau i le paʻu o le mamafa, o le faʻaitiitia o le taumafataga o meaola manu, vave faʻavave gaʻo gaʻo ma maualuga GI.

O le mea taua e mafua ai le faateleina o le suka toto o le fausia lea o se maʻi gasegase i totonu o se tagata - o se tulaga ua faamatalaina e:

  • faʻaitiitia le lagona o le insulin
  • afaina o le manava,
  • maualuga tiglyceride,
  • toto maualuga.

I tane, o le faateleina o le suka toto e tupu e le gata i le solia o le taumafataga, e pei o tamaitai, ae faapena foi i le faʻaaogaina o pia. "Pia ole susu" o se tasi lea o faailoga o le lapisi o le abdomina ma se faailo e manaʻomia ona e siakiina le toto mo le kulukose.

Mai se taumafataga mo le maualuga glycemia:

  1. Faʻaitiitia Glycemic Enhancers
  2. Faʻaititia meaʻai o manu e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis
  3. Pulea masima masima, mafua ai le fulafula ma le toto maualuga

Faʻateleina le suka suka 1

Tagata e maua i le maʻisuka 1 e masani ona i ai talavou ma tamaiti. Faatasi ai ma le faateleina o le suka toto e mafua mai i lenei maʻi, o le tele o taimi e le tatau ona e feagai ma le mamafa ma e leai se mea e tatau ai ona 'ai meaai laiti-calori, pei o le maʻisuka 2.

O le meaai e tatau ona fetuunai ina ia maua ai le tino ma mea uma e tatau ai mo le atinaʻeina, tuputupu ae.

Gesational diabetes

O le maualuga maualuga o le suka i le taimi o le maitaga e ono lamatia ai le maʻisuka faʻamaʻi. O se faafitauli toʻa i lenei vaitau e masani lava o le anemia, o lona uiga, le maualalo o le hemoglobin i le toto.

O le filifiliga o meaʻai pe a fatuina se lisi mo se meaʻai ma le maualuga o le suka i fafine maʻitaga e tatau ona tuʻuina atu i le tino le tau o le malosi, taui mo le anemia, ma faʻapipiʻi le toto i le siakiina.

Taiala o Meaʻai 9

Faʻatasi ai ma se maualuga maualuga o le glycemia, o mea taumafa taumafa ua faʻamatalaina e tusa ai ma Pevzner. E tusa ai ma le taumafataga Nu.9, e fautuaina e 'ai e 6 taimi i le aso.

E oʻo atu i le 20% o le aofaʻi o meaai i aso taitasi e tatau ona fai mo le taeao ma le 'aiga o le afiafi, 30% - i le taimi o le aoauli. E tufatufaina le paleni mo le malologa, aoauli i le afiafi, tuai o le 'aiga o le afiafi.

I fuainumera, pe a tuufaatasia se taumafataga, matau le vaega:

  • carbohydrates - 300 g
  • gaʻo - pe a ma le 80 g
  • polotini - 100 g.

O le masima i luga o le fautuaga a le WHO e le tatau ona sili atu i le 6 g.

Le aofaʻi o meaʻai i le meaʻai

O le aofaʻi o le carbohydrate e fuafua e faʻaaogaina ai iunite falaoa (XE). Mo le 1XE e 12 g o le falaoa paʻepaʻe, ma o isi oloa e faʻatusatusa i lenei tau.

Ina ia aua nei mafua ai le faateleina o le suka i le toto, e le mafai ona e 'ai meaʻai i le taimi e sili atu ma le 8 XE.

Faatasi ai ma XE, e mafai ona e filifilia se meaai. Mo le faia o lenei mea, e tatau ona e iloa pe fia le mau o gaʻo i totonu ole 100 g o mea eseese. Faitau e uiga i lenei mea i totonu o le tusiga "Suafa-faaitiitia o meaai."

O lenei itulau o loʻo taʻuina atu ai foi le tele o kalama o meaai e mafai ona e ave i le aso. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e suʻeina le tele o mea e mafai ona e 'ai i luga o se aso blackberry.

Mo le mea lenei, o le fualaau o le carbohydrate i le 100 g e 4.4 g. Ina ia iloa le tele o le meaʻai e mafai ona 'aina nai lo le 12 g falaoa paʻepaʻe (1 XE), e manaʻomia ona e foia se faafitauli laitiiti.

  1. I le 100 g o fugalaau - 4.4 g o gaʻo
  2. I x g blackberry - 1 XE

x = 100 * 12 / 4.4 = 272 g

O le taunuuga o lona uiga e le o le 12 g falaoa paepae ma le suka maualuga, e mafai ona e 'ai le 272 g o le blackberry i le aso. E tusa ai ma le pasene o carbohydrates (4.4), o laumei o loʻo i totonu o le vaega o oloa e maua ai le gaʻo gaʻo i lalo ifo o le 5%, lea e mafai ona faʻaalu i le aso e oo i le 800 g.

O le mea moni, o le 'ai e 800 g o fugalaau i aso taitasi e le aoga, ae 200 g o fua o le a le afaina ai lou soifua maloloina.

O oloa e maua i le maualuga o le glycemia o oloa foi ia e maua i le 5-10 g / 100 g. E mafai ona faʻaumatia i le 200 g i le aso.

O lenei vaega e aofia ai fugalaau e aofia ai le 8.3% o gaʻo. O le faʻatulagaga o le suiga 1XE o le a pei o lenei: 100 * 12 / 8.3 = 145 g.

O lona uiga e sili atu i le 12 g falaoa paʻepaʻe ma le suka maualuga, e mafai ona e 'aiina le 145 g o fugalaau i le aso e le afaina ai le soifua maloloina.

Le aofai o suauu i fualaau aina ma fua

Mai le lisi o loʻo i lalo, e faigofie lava ona filifili poʻo le a le tele e mafai ona e 'ai ma le suka maualuga, ma o a meaai e le mafai ona aofia ai i le meaai. O le lisi o oloa o loʻo faʻaalia ai tau faʻatusatusa i le aofaʻi o meaʻai gaʻo i oloa 1 XE, ma faʻamaufaʻailoga - glycemic index.

Carbohydrate e tutusa ma le 1XE i fua ma fua (g), ma GI:

  • falaoamata o saito - 15 (70),
  • buckwheat, semolina, oat, barley, barley - 20 (50, 65, 40, 22, 45),
  • fualaau mamago - apricots mago, apples, prunes - 15-20 (35 - 40),
  • fala falaoa - 30 (45),
  • faʻi - 60 (60),
  • vine - 80 (44),
  • vaʻaiga - 90 (55),
  • mati, rimoni - 110 (35),
  • cherries, cherries - 115 (25),
  • rosehip, apples - 120 (30),
  • plum, peach - 125 (22),
  • meloni, gooseberry - 130 (65, 40),
  • apikoti, tilotilo - 135 (20, 70),
  • fugalaau - 145 (30),
  • vine, lingonberries, moli, pea, quince - 150 (28, 25, 35, 33, 35),
  • pulu uliuli., mumu. - 165 (15, 30),
  • vine - 185 (22),
  • strawberries, strawberries - 190 (40),
  • blackberry - 275 (22),
  • fugalaau - 315 (20),
  • lemon - 400 (20).

O oloa e tatau ona filifilia, i le amanaʻiaina o le faʻamatalaga glycemic ma le gaʻo. E tatau ona tuʻufaʻatasiga i oloa e iai le tau GI ile 40.

Mea e le mafai ona e 'ai ma le maʻisuka

O oloa e maua ai le maualuga o le GI ma le maualuga o le gaosi meaai e le faʻaaogaina. O meaai e faʻasaina mo le faʻaaogaina i le toto maualuga e aofia ai:

  • pateta
  • falaoamata papaʻe ma mea o loʻo i ai,
  • beets
  • faʻi
  • le malamalama
  • aso
  • ava malosi
  • vai inu, ma isi.

E faigata tele ona mulimuli uma i mea taumafa faʻasaina i le suka maualuga, ma o tagata e maua i le maʻisuka e masani ona malepe ma solia tulafono. O nei faʻalavelave faʻaleagaina e mafua ai le faʻamaʻi o le maʻisuka pe afai e tatau ona faʻaititia le fua o le suka poʻo le insulin e maua ai le suka poʻo le inisalini e faʻasaʻo ai le toto suka.

Ina ia mafai ona taofia le malepelepe i le taumafataga, e mafai ona e faaaogaina i nisi taimi meaai ma le GI e sili atu ma le 40, ae fuafua ma le faaeteete le metotia. Iloaina le tele o oloa o loʻo maua i le 1XE ma le GI, e mafai ona e filifilia fua aoga aoga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, 1 XE faʻamatalaga mo le aofaiga tutusa o meloni ma gogoberry. Ae o le GI o le meloni e 65, lea e sili atu nai lo le GI o le kulisi (40). O lona uiga e tatau ona sili atu le lelei o gooseberries o se oloa ma se fuainumera faasinomaga.

O se isi faʻataʻitaʻiga. Fualaau aina suamalie GI e tusa ma le 35 - 40, ae i le 1XE e na o le 15 - 20 g, o lona uiga, o nei oloa ei ai se tulaga maualuga maualuga o gaʻo. O lona uiga o fualaau mamago e tatau ona faʻesea pe a maualuga le suka o le toto.

List of vegetables

Lisi o fualaau faisua e faʻaalia ai le numera o kalama i le 1XE ma le GI (faʻaʻailoga i puipui):

  • kuka pateta - 75 (70),
  • lanumeamata lanumeamata - 95 (40),
  • ulu o le sipuni, beets - 130 (15.70),
  • kohlrabi - 150 (15),
  • kāloti - 165 (35),
  • Pupu mai Brussels - 205 (15),
  • lapisi, pepa suamalie - 225 (15),
  • zucchini - 245 (15),
  • paʻu paepae - 255 (10),
  • pulufela - 265 (30),
  • paka - 285 (75),
  • radis, tamato - 315 (15, 10),
  • pi - 400 (40),
  • salati - 520 (10),
  • kukama - 575 (20),
  • meaʻai - 600 (15).

O loʻo i ai foi gaʻo i totonu o meaʻai susu. Pe a faʻatulagaina le taumafataga, e tatau ona manatua e 1 XE le 255 g o susu, kefir, yogurt. Glycemic indices, faasoasoa, mo nei oloa, 32, 15, 25.

Ia mautinoa ia amanaʻia mea o le kalori i le taumafataga. E tusa ai ma mea faʻapitoa caloric, 1 XE e tutusa ma le 50 kcal.

I le taimi e tasi, ina ia mafai ai ona taʻe malosi i le suka toto, e le mafai ona e 'ai e sili atu i le 8 XE.

O le aofaʻi o le kalori ma le maualuga maualuga o le suka e fuafua i le matua, tikeri o le gaʻo, ola masani.

Suʻu sui

Ole inisalini e le manaʻomia mo le faʻamamaina o le fructose, lea e faigofie ai ona faʻasaʻo le maʻisuka. Ae ui i lea, e le tatau ona faʻaleagaina le fuasese, ona o lona faʻaaoga soo i meaʻai e fesoasoani i le faateleina o le LDL cholesterol i le toto, faʻaleagaina ai toto toto.

E mafai ona faʻaaogaina le meli mo le 1 teaspoon, aua e aofia ai le 39% fructose. Ioe, o le mea na fai mai e na o le meli masani lava.

Nai lo le suka ma le fructose, o le sorbitol ma le xylitol o loʻo faʻaaogaina. O nei mea suamalie e maualalo le faʻaaogaina o le laxative ma le choleretic.

O se aso e maua ai le toto maualuga e mafai ona e 'ai e le sili atu ma le 30 g xylitol poʻo sorbitol, e malolo 1 le 2 masina i le va o kosi, lea o le a aloese ai i aʻafiaga. O le umi o le faʻaaogaina o mea suamalie e 2 i le 3 masina.

Faatasi ai ma le tele o le suka o le toto i le taumafataga i fafine ma tamaloa pe a mavae le 50 tausaga, o le faʻaaogaina o le xylitol ma le sorbitol i aso taitasi e faʻaititia i le 15 - 20 g.

Fats i le taumafataga Nu.9

Faʻaleagaina o le lipid metabolism, faatasi ai ma le solia o le metabolism o gaʻo, o se tasi lea o mafuaʻaga autu mo le faateleina o le toto suka ma le atinaʻe o le maʻisuka 2.

I le toto o tagata e maualuga maualuga le kulukose pe a uma ona 'ai, o le maualuga o triglycerides e faateleina, lea e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis, o le faaitiitia o le lagona o le tino i le insulin.

Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le saʻo lelei o le aofaʻi o gaʻo, e iai meaʻai e leai ni meaʻai, lea e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis.

Ae e le mafai ona e teena gaʻo. Faʻatasi ma i latou, e maua e le tino vitamini A, E, D, K. Ua fautuaina e faʻaaogaina le silia ma le 30% o calorie / aso i le ituaiga o gaʻo.

O gaʻo e manaʻomia mo le tino e le gata e maua mai i meaʻai, ae faʻapipiʻi foi i le ate, e pei o le cholesterol, lea e manaʻomia e fausia ai siama siaki, o le synthesis of hormones and acid bids.

O le Cholesterol e feaveaia i le toto e faʻaaoga ai lipine o lipoprotein. O le aʻafiaga o le atherosclerosis e aliali mai pe a oʻo i luga le maualuga o le lipoprotein (LDL) i le toto.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le suka, o le faʻaaogaina o gaʻo tumu ma gaʻo manu e faʻaleagaina ai le toto toto, e fesoasoani i le osooso malosi i le maualuga o le glycemia, ma faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le tau o le LDL i tane ma fafine e 2.6 mmol / L. E talitonuina e 5 g o le gaʻo, pata, fualaʻau manogi e fetaui ma:

  • kulimi, kulimi kirimoli 20% - 25 g, GI - 56,
  • kirimigi 10% - 50 g, GI - 30,
  • sisi kulimi - 17 g GI - 0.

Puipuia i le numera numera 9

O le maualalo o le kalori meaai e maua i le maualuga o le toto suka o loʻo i ai sina laʻititi maualuga atu o pulu (e oo i le 20%) nai lo le masani ai (e oo i le 15%). O le fua faatatau o meaola ma meaola o le vailaau e 55: 45, faasolosolo.

E manaʻomia tele le faʻaopoopoga o le protein:

  • maʻitaga ile maʻisuka faʻamaʻi,
  • tamaiti
  • tagata gasegase i fiva e mafua mai siama
  • ma faʻafitauli o le maʻisuka,
  • tagata matutua.

Faʻaititia le aofaʻi o le porotini i le taumafataga e tatau mo le faʻailogaina o le lapoa. O oloa e aofia ai le 12 g o le palatini mama, o faʻamatalaga glycemic o loʻo faʻaalia i puipui:

  • namu moa, moa - 65 g, (0),
  • iʻa e maualalo-gaʻo, cheese cheese 9% - 75 g, (0, sisi cheese - 30),
  • suāsusu susu, fuamoa - 100 g (28, 48).

Fautuaina Meatau

O le sou o loʻo saunia i luga o fualaau faisua po o le aano o aano o manu, iʻa. E mafai ona faʻaaogaina soupeti o manu i le 2 vaiaso i le vaiaso.

Meat, moa, iʻa mo ipu autu o loʻo kuka pe gaʻa.I le avea ai o se falaoa o le itu, e fautuaina e faʻaaoga fualaʻau kuka ma laulaʻau lanu.

E fufulu fuamoa i le aofaiga 1 - 2 i le aso. Faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol, e le aofia ai le isu.

O le fuainumera o mea taumafa o aso taʻitasi Nu.9 mo le maualuga o le toto ma le mamafa masani o le tino e mafai ona foliga:

  • 'aiga o le taeao
    • buckwheat ma le suauu manogi,
    • sina sisi gaʻo maualalo
    • lauti
  • 2 taeao - susu susu susu,
  • 'aiga o le aoauli
    • aano o aano o manu ma kirimi kirimigi,
    • gaʻo le aano o manu ma palu pateta,
    • faʻatasi ma xylitol ma fualaau 'aina,
  • taumafataga
    • Suauu Masa
    • karioti
    • kapisi kapisi,
    • lauti
  • i le po - o se ipu tioata o le palafete.

Pe a filifilia ni ipu, e taʻitaʻia i latou e le matua, o uiga patino o le tagata maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma faʻamaʻi o le vaega o meaʻai, latou te le kukaina ipu e faʻaaoga ai kāpeti, aua le faʻaaogaina radishes, rhubarb, meaʻai.

Isi auala e pulea ai glycemia

I le faaopoopo atu i le taumafataga Nu.9, ua fautuaina aloaia le vailaau faafomai mo le maualuga o le suka, ei ai isi auala e faaitiitia ai le glycemia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se taumafataga maualalo-carbohydrate e mafai ona avea ma metotia o le suka.

O gaʻo manu faʻanatura ua toe faʻaleleia i se taumafa maualalo o le gaʻo, ma gaʻo, e aofia ai fualaau ma vine, ua faʻamaonia o tagata solitulafono mo le faateleina o le toto suka.

E tusa ai ma tulafono o mea taumafa o se taumafataga maualalo-carbohydrate, pe afai e maualuga le maualuga o le suka suka, e le mafai ona e 'ai mai mea inu suamalie toetoe o mea uma e masani ai. E na o laulaau lanumeamata ma laʻau lauolaola e faatagaina.

I le avea ai o se oloa soifua maloloina, o se meaʻai maualalo-carbohydrate e maua ai le sisi, aano o manu, e aofia ai le gaʻo, iʻa, pata, fuamoa, fualaʻau lanumeamata.

O ituaiga o taumafataga o loʻo i ai le lagolago ma le au teteʻe, ae o le meaai e sili ona maualalo ai le suka e faʻamoemoeina e ala i le masani.

E tatau ona e filifilia se meaai e faʻavae i luga o fautuaga a lau fomaʻi, lau lava soifua maloloina, faʻamaonia e iuga o le fuaina o le suka toto.

Glycemic Product Index

E mafai e tagata mamaʻi ona 'ai meaai ia o le faʻamaufaʻailogaina e oʻo atu i se faailoga e oo atu i le 49 iunite e aofia ai. Meaʻai, meainu ma se faailoga o le 50 - 69 iunite e tatau ona tapulaa i le lisi, e faatagaina i le 150 kalama lua i le tolu taimi i le vaiaso. O le faamaʻi lava ia e tatau ona i ai i le faamagaloga. Afai o le oloa e sili atu pe tutusa ma le 70 iunite, ona tatau lea ona vavae ese mai le taumafataga e faavavau, ona o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata e mafai ona tulaʻi i se tulaga e le taliaina.

O loʻo i ai le tele o uiga e faʻaopoopo ai le GI mai i latou o loʻo taʻua i le laulau. O le mea lea, afai o fualaau aina ma vine o loʻo faʻatusatusaina, o lona uiga o le a faateleina i le tele o iunite. I le taimi o le vevelaina o kaloti, celeri, beets, o latou faasino igoa e 85 iunite, ae i le fou foliga o le fualaau faisua e le silia le 35 iunite.

E le tatau i le maʻisuka ona inu fualaau aina ma fualaau aina, ona o le taimi o le gasologa, o le a aveesea atoa ai le fiber, lea e nafa ma le tufatufaina o toniga ma le faʻaaogaina o le kulukose. E na o le 100 mililiters o le sua suamalie fou e mafai ona faʻaosoina ai se faʻamaʻi matautia pe a oʻo i le 15 mmol / L. le toto.

O le taumafa lelei e le gata o le filifilia o meaai e faʻavae i luga o le GI mataupu faavae, ae ia gauai atu foi i ia faailoilo:

  • mea i le kalori
  • indexing insulin
  • le aofaʻi o vailaau ma vailaau oona.

O le Inisalini Index (II) o loʻo faʻaalia ai le matuia o le pancreas e maua ai le insulin i le maeʻa ai o taumafa faapitoa. O le maualuga, o le sili atu ona aoga o meaai.

O le mea lea, o susu ma susu susu o loʻo i ai le maualuga AI, o lea e tatau ai ona e aofia ai i luga o le lisi o aso taʻitasi.

Mea faasaina

I le maualuga o le suka o le toto, e matua faasaina le inuina o le ava malosi, e ui lava o le toatele oi latou e maualalo le faasinomaga o igoa. O le lamatiaga e matua ese lava. Pe a ulufale atu le ava malosi i le toto, e mafai ona iloa o se mea oona, ma o taumafaiga uma lava e tuʻuina atu i le faʻamasinoga. I le taimi lea, o le faʻamalolo o le kulukose e ulu i totonu o le tino i le taimi o le taumafaina o soʻo se oloa e faʻasaina.

E foliga mai afai o loʻo inu pea le ava, o le tuʻuina atu o le kulukose e maua, lea e taʻitaʻia ai, ma le ituaiga lona lua o le maʻisuka, i le hyperglycemia. O le mea lea, e leai se mea e teʻi ai pe a faʻapea o le toto o le suka o le 7 pe 8 mmol / l foi.

E le mafai ona tusi i se fuaiupu se tasi e le tatau ona 'ai i le i ai o le maʻisuka ma le maʻi o le maʻisuka, aua o le lisi o meaai "matautia" o loʻo iai i soʻo se vaega o oloa o mea totino ma meaola.

Lisi o oloa o fualaau toto e afaina i le maualuga o le suka o le toto:

  1. laisa paepae, falaoa falaoa, millet, semolina,
  2. kāloti kuka, seleni, beets,
  3. sana, pateta,
  4. silotilo, meloni, persimmon, faʻi, pineapa, kiwi,
  5. suka
  6. paluga tatau o le saito.

E taua tele le le faatauina o fualaʻau matala ma fualaau aina i faleoloa, ae maise lava o lenei tulaga e matauina i tagata, talu ai o le suka paepae ma isi togafitiga ma meaʻai e afaina i le maʻisuka ua faaopoopo i oloa faʻapipiʻi.

O vine, nectars, gelini i le maso, mea inu suamalie suamalie, e faaopoopo atu i le GI o le sili atu ma le 70 iunite, e maualuga foi le kalori, lea e mafua ai le fausia o tupe mama, o le mafuaʻaga lea o le toto maualuga, e matua faasaina.

O le maualuga o le toto sugar e le aofia ai meaai a le tagata so o se laʻau o mea gaosi oloa (marshmallows, halva, iris, sorbet) ma fua o le falaoamata. Ae ui i lea, e mafai ona latou saunia i le fale, e aunoa ma le faaaogaina o suka paʻepaʻe. E fesuisuiai ma sili atu ona taua ma lelei tele.

Meaola faʻasaina faasaina:

  • margarine, pata, kirimi kirimoli, kulimi, susu gaʻo, tan ma ayran,
  • puaa
  • tamaʻi pepe
  • tamai mamoe
  • o iʻa e sili ona lelei - anufele, sali, tuna, uʻamea siliva, sosogi, togafiti,
  • iʻa faiva - caviar, susu.

O lenei vaega o meaai o meaola manu e le mafai ona faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ona o le maualalo o le faasinoupu, ae peitai, ua faasaina ona o le maualuga o le cholesterol leaga, lea e mafua ai le fesuiaiga o vaa toto ma le fausia o pusa cholesterol.

E matua faasaina le taumafaina o suka ma meaai nei:

  1. sau sau, mayonnaise,
  2. sauati, sooga,
  3. ulaula meaʻai
  4. fualaʻau mamago - vine, fig, mago mamago.

E le lava le iloa o mea e mafai ona e 'ai ma le suka maualuga, e tatau foi ona e gafa lelei le kuka suka.

Tulafono Faʻatau

Mai mea e gaosia mo le taumafataga Nu 9, lea ua faamoemoe mo le maʻisuka ma tagata ei ai le maʻisuka, e mafai ona e kukaina ni ituaiga ipu e le maualalo i le tofo i ipu o se tagata tino maloloina.

O fualaau aina suamalie, mai salakeke, casseroles, itu ipu ua saunia, e tatau ona i luga o le laulau o le maʻisuka. O fua masani o fualaau faisua i aso uma e mafai ona oʻo i le 500 kalama. O fuamoa e faʻaaogaina i le suauʻu manogi, o le kulimi suamalie e maualalo le gaʻo, yogurt e le o le suamalie po o le sisiva gaʻo.

O le faateleina o le suka toto e folafola mai ai le tele o faafitauli, o le tasi o le faaputuga o le cholesterol i le tino ma le totoina mulimuli ane o toto toto. Ina ia aloese mai lenei faʻalavelave, e tatau i le tagata maʻi ona iloa pe mafai ona 'ai meaai falai, aua e fesoasoani i le gaosia o le cholesterol i meaʻai. Ioe, ae i le tapulaa faatapulaa. Sili atu ona lelei le fusi ile paluga o le Teflon ina ia le faʻaaogaina le suauu.

O a nisi auala saogalemu e kuka ai?

  • kuka
  • mo se ulugalii
  • lafo ese
  • tao i totonu o le ogaumu
  • i luga o le meaʻai
  • i totonu o le microwave
  • i se fai kuka taofi.

O le faʻaaogaina o mea taumafa, lea ua saunia e se tasi o auala ua taua i luga, faʻamaonia le maʻi na maua mai ia te ia na o meatotino lelei mo le tino.

Mea ua faatagaina

Faʻatasi ai ma ituaiga o maʻisuka e le o le inisalini ma i le setete o le maʻisuka, o oloa gaosi susu ma le maualuga o le inisalini tali o le a fesoasoani e maualalo le suka o le toto. E faatagaina le aso e 'ai e oo atu i le 150 kalama o le siʻisiʻi kulupu, o le fua o aso masani o meaʻai susu (kefir, susu susu, yogurt) e oʻo atu i le 250 mililita.

E sili atu le lelei o le yogurt e kuka ai le susu, ae naʻo le gaʻo susu o loʻo talafeagai. Ina ia sauniuni, e te manaʻomia se tagata faʻamalosi, lea o loʻo faʻatau atu i falemaʻi poʻo supamaketi, faʻapea foʻi ma le yogurt poʻo se vevela.

Afai e maualuga le maualuga o le suka i luga o le tagata, e fautuaina e suʻe se teuteuga o laula pi mamago pe faʻaopopo i le salamu ao leʻi 'aʻai. Faʻapipiʻi masani le pi, pe a maeʻa le vaiaso o le a e vaʻavaʻai i se togafitiga lelei - o se tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto.

O fualaau aina o le a le faatagaina ai le suka i totonu o le tino e tupu ona o le tele o fiva. O mea nei e faatagaina:

  1. eggplant, zucchini, squash,
  2. olive
  3. ituaiga uma o kāpeti - fusilaʻau, broccoli, pulupulu Brussels, kohlrabi, paʻepaʻe, lanu mumu, Peking,
  4. tamato
  5. kukama
  6. selo, mumu, sisi, kata,
  7. kiliki pepa, Bulgarian, oona,
  8. leki - pi, pi, lentils, chickpeas,
  9. avoka
  10. Ierusalemaichokei.

Afai e sili atu le maualuga o le toto toto nai lo le masani ona manaʻomia, ona tatau lea ona tuʻuina atu ni fualaau faisua i le meaʻai. Latou te talafeagai mo soʻo se taumafataga - taeao, aoauli, meaʻai poʻo le 'aiga o le afiafi. O le faʻatagaina i aso taitasi e oʻo atu i le 500 kalama.

O le maʻisuka e masani ona fesiligia le fesili - e mafai ona 'ai fualaau aina e le pa'ū i le lisi o le "saogalemu". E le mafai ona i ai se tali manino, e faʻalagolago lava i le gasegase o le maʻi. Ae ui i lea, o meaai e maualalo ma maualuga GI e faʻatagaina i le taumafataga e le silia ma le faatolu i le vaiaso, e oo atu i le 150 kalama.

Mo le taumafataga o le taeao, o meaʻai e fetaui lelei, aua o loʻo i ai le faigata e talepe i lalo meaʻai gaʻo, lea e faʻavaveina ai le tino ma le malosi mo se taimi umi.

Maualuga GI i na ituaiga o cereals:

O loʻo ia te ia fualaʻau o loʻo i luga o loʻo faʻatupulaʻia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E le gata i lea, mo se taumafataga o le taeao, fualaau, vine, e pei o:

  1. apu, pears,
  2. paʻu
  3. apricots, peaches, nectarine,
  4. vine, vine, vine, rimoni,
  5. ituaiga uma o fualaau suamalie - tangerines, lemons, lemoni, vine, pulu, moli,
  6. strawberries, strawberries,
  7. gogoberry
  8. fugalaau
  9. rose lapisi
  10. vine.

O le masani o fua ma fua i le aso o le a oʻo atu i le 250 kalama.

E faʻafefea ona faʻavasega le kulūkose e aunoa ma ni meaʻai

E mafai i se isi lava auala nai lo se taumafa paleni e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le mea moni, o taʻaloga e mafai ona faʻaleleia le taui mo le maʻisuka ma vailaʻau.

O le togafitiga o le maʻisuka e tatau ona faia e le aunoa, o le umi o le lesona e tasi e 45-60 minute. Taaloga ma le maʻisuka e le gata e fetaui, ae aoga foi. I le taimi o le malosi faaletino, o le tino e faʻaaluina le tele o le kulukose, lea e sili atu le maʻisuka.

Taʻaloga o le lona lua sili ona taua le togafitiga o fualaau mo se "faʻamaʻi" faʻamaʻi. E le gata i lea, o taaloga e manatu lelei o le puipuia o le maʻisuka.

E i ai tulaga pe a fai e le maua le togafitiga o meaʻai ma le faʻaauau pea o gaioiga faaletino, ae e le o manaʻo pea le tagata e faʻaaogaina fualaau suka. I lenei tulaga, e mafai ona e liliu atu i togafitiga masani.

O vaega masani nei ua faamaonia ai i latou i le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faaosofia ai le galue o galuega eseese a le tino:

  • lanu lanu moana
  • 'oti vao,
  • bean leaves
  • suauu o sana,
  • Oats (faatauina i le fale talavai),
  • rose lapisi
  • chicory.

Afai e te liliu i togafitiga faʻaleaganuʻu, e tatau ona e lapataʻia lau suʻega o le finocrinologist e uiga i lenei filifiliga ina ia mafai ona ia iloiloina lelei le ata o le maʻi. O le togafitiga ma togafitiga faʻaleagaga e le maua ai ni taunuuga lelei vave, talu ai o mea masani e tatau ona faʻaputu i le tino.

O paʻu paʻu o se auala lauiloa e faʻaitiitia ai le kulukose o le toto. O togafitiga faʻaleaganuʻu o loʻo tuʻuina atu i lalo o loʻo i ai le tele o iloiloga lelei mai maʻi. E tasi le aso o loʻo saunia e pei ona taua i lalo:

  1. sasaa le sefulu miligrams o leaflets ma le 100 mililiters o vai inu,
  2. tuu le susu i luga o le afi ma faʻapipiʻi mo le 15 minute,
  3. ona e toso lea ma faataga oe e faʻamafanafana oe lava,
  4. ave, e tusa lava po o le a le mea e 'ai, tolu punetini, tolu taimi i le aso,
  5. ia saunia i aso uma le sua.

Afai e leai se taimi mo le sauniuniga o vailaau faʻamalo, ona i ai lea i soo se fale talimalo e mafai ona e faʻatau mai le siʻosiʻomaga o le faʻataʻitaʻiga o le sana. Fai e tusa ai ma faatonuga.

O le tausisia o mataupu faavae o togafitiga o le maʻisuka ma le gauai atu i gaoioiga faaletino, o se tagata e faigofie ona faaitiitia le faamai i se tulaga maualalo ma puipuia ai le ono lamatia o faafitauli.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i meaai faasaina mo tagata e maua i le toto maualuga.

Faʻatau meaai

O le faamamafa autu i se soifua maloloina lelei mo le maʻisuka o le faʻaitiitia poʻo le faʻamavae atoa le taumafa o meaʻai gaʻo. Mo lenei mafuaʻaga, ua atiaʻe ai taumafa faapitoa. Ina ia aumaia le toto suka i le masani, e tatau ona muamua faʻaititia le numera atoa o meaʻai i le meaʻai i aso taʻitasi.

O tulafono autu o le taumafataga:

  • Faʻaitiitia meaʻai gaʻo, muamua digestible,
  • Faʻaititia le kalori o meaʻai, aemaise lava i le mamafa o le tino,
  • Faaaoga lelei o vitamini
  • Matau meaʻai.

O se taumafataga maualalo maualalo mo le tagata maʻi.

Ae o loʻo masani ona talia meaai e tatau ona mulimuli i ai:

  • O aso uma lava, e tatau ona i ai se aofaiga o polotini ma gaʻo meaʻai,
  • Pau na o oe e tatau ona 'ai pe a iai se lagona o le fiaai,
  • O le lagonaina o sina mea itiiti, e tatau ona taofi meaai,
  • E matua faʻasaina le faʻatagaina,
  • O meaʻai e aofia ai gaʻo eletise maualuga e aveesea mai meaai.
  • Meaʻai masani
  • I se tulaga e tolopo le taumafataga mo le tele o itula, e manaʻomia sina sina meaai.

Pe a faʻavaeina se meaʻai, e tatau ona e mafaufau:

  • Laʻau tino
  • O le i ai poʻo le leai o se meaʻai,
  • Faʻafitauli faʻamaʻi
  • O le toto o le suka i le suka,
  • Mafaufau i le natura o galuega gaosi (tau o le malosi),
  • E le tatau ona galo ia i tatou le gasegase o le tino i meaai faapitoa ma taumafa taumafa.

Meaʻai mo le maʻisuka

  1. Lelei mo tagata mamaʻi, 4-5 taumafataga i aso taitasi.
  2. Mo le 'aiga o le taeao e tatau i se tagata ona maua le 30%, mo le malologa - 40%, mo le lapo o le aoauli - 10% ma mo le aiga o le afiafi - 20% o le aofai atoa o kalori o meaai i aso taitasi.
  3. Faatasi ai ma sea tufatufaga o meaai puipuiga o suiga taua i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua ausia, lea e tau atu i le faatulagaina o le carbohydrate ma isi ituaiga o metabolism.
  4. Afai ei ai se manaʻoga e ulufale i se meaʻai, ona tatau lea pe a ma le 15% o taumafataga i aso uma, ae ui i lea, o le taua o le taumafataga o le caloric mo le 1 o le taeao ma le aoauli e tatau ona faaitiitia.
  5. O meaai e tatau ona faʻaititia, e masani ona taʻua, ae i ni vaega laiti.
  6. Aʻo leʻi faʻaoga Meaʻai e mafai ona kukaina: kuka, taʻavale, tao tao, uila.
  7. E faasaina le faga i le suauʻu.

E oʻo lava ile taumafa malosi e tatau ona faʻaumatia:

O se taumafataga e faʻateleina le maualuga o le suka i totonu o le toto o se gaʻo.

Ua vaevaeina faʻamaʻalosi i:

O mea faigofie e aofia ai le fructose ma le glucose (fesoasoani e faateleina le suka) ma e tatau ona faaitiitia lo latou taumafa. O le faʻalavelave (fualaau faisua ma gaʻo) e fesoasoani e faʻaititia le aofaʻi o le suka ma o lea e tatau ai ona faʻaumatia i le aofaiga manaʻomia.

Meaʻai faasaina ma le suka maualuga

O le toʻatele o tagata e mafatia i lenei maʻi e fesili ifo ia i latou lava po o le a le mea e mafai ona 'aina ma le suka maualuga ma mea e le mafai ona' aina.

O loʻo i ai vaega atoa o meaʻai e matua faʻasaina i le suka maualuga:

  • Fua e aofia ai le tele o suka: faʻi, vine, aso, vine, fig, melon, pauna, pineapples, persimmons, cherries faapelepele.
  • Aua nei faʻaleagaina pateta, pi, peʻa lanumeamata, beets ma kāloti i meaʻai.
  • O le kulimi poʻo le 'aina o fualaʻau mai le meaʻai e tatau ona faʻaumatia atoa.
  • Faatapulaaina le faaaogaina o mea manogi ma taimi, lea ei ai le malosi e faaosofia ai le manaʻo i tagata.
  • E aofia ai foi le pepa, galala, sinapi, gaʻo, meaʻai vevela ma salima. Ona oi latou, e mafai e le maʻi ona talepe le meaai ma 'ai se tele o meaai, lea o le a mafua ai le faateleina o le toto suka.
  • Meaʻai ma le tele o lipids e le aofia ai: soo se sausago, saisi ma sausago, meaʻai gaʻo (tamaʻi mamoe, puaa), moa (tilo, kusi), ulaula meaʻai, meaai kuka i le suauu, caviar.
  • O kuka e kuka i se gaʻo gaʻo malolosi po o se iʻa.
  • Mai oloa susu: falaoamata faamasima, kulimi suamalie suamalie, yogurts, kulimi suamalie, kulimi oona, kisisi ma susu, margarine.
  • Soʻo se mea e faʻafiafiaina: sugar, sweets, drinks containing sugar, syrup, jam, suamalie suamalie, ice cream, halva.
  • Fagaoa meaʻai, falaoa ma paluga: falaoa, falaoa, kulimi suamalie, muffins, keke, pies, meaai vave, pasta.
  • Ova malosi, aemaise lava le malosi: beer, vodka, cognac, champagne, vine suamalie, ma isi. Ona o le maualuga o latou kalori, latou te aʻafia ai le maualuga ole kulukose toto. E le gata i lea, o le ava e faaleagaina ai sela o le pancreatic, e aofia ai mea e maua ai le inisalini.
  • Pusa faasaina: semolina, araisa, lau.
  • Fuga fualaau.

O fualaʻau aina e le oi ai se tele o kalori, ae e tele a latou fib, minerale, vitamini. E ui lava o fualaau faisua ua avea ma vaega autu o le taumafataga, e iai faʻatagaina faapitoa.

Fualaau faisua e aofia ai:

  • Legumes
  • Potato
  • Kāreti
  • Tomato togafiti faʻamaʻi
  • Beets
  • Paʻu
  • Peʻe suamalie.

I mea taumafa, o nei oloa e tatau ona tapulaa. E manaʻomia le faʻaaogaina o laʻau ma pipi mai le taumafataga. Afai ei ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, e tatau ona e taofi i fualaau faisua e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo. E taua tele le faʻafelaina o fualaau faisua: kuka, kuka, mata.

Mai le taumafataga o le maʻi e tatau ona le aofia ai:

Talu ai ona o ia meaʻai ua tumu i vailaau faʻamalosi faigofie, o le taimi sili ona lelei mo le 'ai o fua pe a maeʻa se taumafataga. O le aofaiga o aso masani o le 300 grams e vaevaeina ma le faʻamalosi i le aso.

O nisi o fualaau suamalie, oona pe oona i le tofo, e aofia ai gaʻo gaʻo e le itiiti ifo nai lo le suamalie ma o lea i luga o le lisi uliuli. Mo se faataitaiga, lemoni ma le vine.

Soya oloa

O oloa soya ua faatagaina e faʻaumatia i ni vaega laiti. O vailaʻau 'oloʻo iai i totonu ia i latou e faʻateleina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, ae lemu lava.

Pepa ma masima e le afaina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. A e faʻatau le sinapi, e tatau ona e mautinoa e le o iai le suka.

I le faagasologa o le filifilia o isi mea manogi, e tatau ona e 'alofia meaʻai ma le tumu o le gaʻo o gaʻo. I totonu o le faleoloa, o se fuainumera tele o sauniuniga ua saunia ma mayonnaises e aofia ai se numera le taliaina o gaʻo, o le mea lea e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o suauu i le taimi o sauniuniga o le salati, e faʻatagaina ai le faia o se mayonnaise i lalo o le kapeta ma ou lava lima.

Ina ia maua le masani o puipuiga i le taumafataga, e manaʻomia mea nei: aano o manu e gaosi, tao tao pe uʻu. E faasaina le fago ma ai. Fofo, laulaufaiva, ma isi mea e faatagaina i na o ni mea laiti.

E faʻatagaina laumei, ae le sili atu ma le 1 i le aso, e pei o se omeletini, kuka kuka vevela poo le avea o se tasi o mea e faaaoga ai se ipu. E naʻo le protein e fautuaina.

O faʻatagaga i oloa gaosi oloa e aʻafia ai:

  • O fualaau faisua,
  • Laʻau, soʻo se mea suamalie suamalie ma meaʻai: yoghurts,
  • Toa laisi
  • Umi kulimi suamalie
  • E mafai ona faʻatagaina le inu susu 2 tioata i le aso ma na o le maliega a se tagata fai meaʻai.

E mafai ona 'ai le meli?

O le meli ua manatu o se oloa e finau ai. E le mafai e tagata popoto ona malilie pe tatau ona 'ai le meli pe leai foi. O le vaega autū e fiafia i lenei oloa, e aofia ai le fructose ma le kulukose, lea e aʻafia e aunoa ma le auai o le inisalini, lea e talafeagai mo se tino vaivai.

E aofia ai foi le chromium, lea e faʻaleleia ai le gaosia o hormones, lea e faʻamautuina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto ma faʻaleleia le faʻavaeina o le tino oona.. Chromium e puipuia le foliga mai o se fuainumera tele o sima gaʻo.

O le faʻaaogaina pea o le meli mo meaai, o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka latou te tausisia le faʻamautuina o le toto maualuga, o le faʻaitiitia o le mea e maua i le hemoglobin glyc.

Faʻataʻitaʻiga o le lisi:

  • Breakfast: fala, omelet, kofe na faia mai chicory, lauti,
  • 2 taumafataga o le taeao: fualaau suamalie po o fuamata salalau,
  • Taumafa: suamalie po o le borsch, meatballs, aano o le gaʻo, meatballs, compote po o jelini, oona,
  • Taumafa: salati fualaʻau, cheese cheese, fruit, broth rose,
  • Taumafa: iʻa ma fualaʻau, lauti.

Fafagaina o meaʻai

Ina ia tali le fesili, o a mea e mafai e fafine maʻitaga ona 'ai ma le suka maualuga, muamua e te manaʻomia le suia o le meaai.

I le taimi o le maitaga ma le faateleina o le maualuga o le suka, o le sini o le taumafataga o le tuʻuina atu o ni meaʻai maualuga-kalori pe a mafai, ae sili atu meaʻai:

  • Mo le 'aiga o le taeao, e tatau ona e' ai meaai e tumu i fila: falaoa atoa o falaoa, cereal, fualaau faisua.
  • O le kuka e faia mai le vevela o meaʻai, aveese le gaʻo o le gaʻo.
  • I le aso e te manaʻomia e inu ai i le 8 ipu vai.
  • Mo le maʻitaga, kulimi kulimi, saula, margarine e tatau ona aveese mai le meaai.
  • E mafai ona faʻatagaina laʻau pe a iai le manava. E sili atu ona lelei le 'ai o fualaʻau mata matala e leʻi pasia le vevela.
  • A maeʻa ona feutagai ma lau fomaʻi, e tatau ona e iloa po oa mea e manaʻomia ai minerale ma faʻalavelave o vitamini, o oloa ia e mafai ona aofia ai.

O le tausia o se meaai ma le faateleina o le maualuga o le suka e le faigata tele. O le tele o ituaiga o oloa e taliaina e maua ai le ituaiga meaai ma paleni.

Tuua Lau Faamatalaga