E mafai ona maua le suka i le popo

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

Filifili pe mafai ona 'ai le pata ma le maʻisuka ituaiga 2 e le faigofie tele. O le mea moni, o le maʻisuka e mafua ai le tele o faʻasaina ma tapulaa i meaʻai a le tagata maʻi. Ae, e pei ona faaalia i le faatinoga, o taumafa matelaina e le o se panacea, o faʻamaʻi faʻamalosi e taʻitaʻia ai le malepelepe ma le fafagaina. E tele meaʻai suamalie ma lelei i le lisi o le maʻisuka. E taua le aua le faʻamaonia oe lava, ae ia pulea a latou vailaʻau kemikolo, mea o le kalori ma le aofaiga e 'aina.

Tulafono o taumafa

I le maʻisuka ituaiga 2, o tino i totonu o masini ma totoga o le tino ua leai so latou lagona lelei ile inisalini hormone. O se taunuuga o lenei mea, o le kulukose e tuʻuina atu i ai meaʻai e faʻaaogaina, e faʻapupula i le toto, o lona maualuga e tele taimi e sili atu nai lo le masani. O le tele o lipoti na lipotia mai o le maʻisuka e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E masani lava, o tagata gasegase ma lenei faʻamaʻi o le mamafa o tagata ua silia i le 40 tausaga.

O mea taua, faʻapipiʻi ma mafuaʻaga, o se tasi o mafuaʻaga autu o le maʻisuka. O le mea lea, o le taumafa ma le pule malosi o le mamafa o le tino o se vaega tāua lea o le taui mo le faʻamaʻi, puipuia o faʻalavelave ma puipuiga. O le pulea e le tagata o ia lava i mea tau taumafa o le a fesoasoani e faatumauina le ola o sela faapitoa o le pancreas mo le umi e mafai ai ma faatuai ai le tulaga o le suiga mai le fuaina o le suka i le palapala i inisua o inisalini.

O le faʻamaʻi e aofia i le 3 laasaga o atinaʻe:

  1. Muamua - o se foliga malu - e mafai ai ona e taui mo le faamaʻi naʻo le fesoasoani o meaai paleni. O fualaau e maualalo ai le suka, pe a tatau ai, e laʻititi, ma o le lisi o oloa faʻatagaina e lautele.
  2. Ole laʻitiiti - i lenei laasaga, e tatau ona faʻaopopo le fua o sauniuniga papalama e faʻaitiitia ai le kulūkose toto, o le laasaga e tuʻuina mai ma faʻamuamua muamua o le maʻisuka.
  3. Ole tolu vaega o se faʻafitauli matuia o le faʻamaʻi, o le tagata maʻi i lenei tulaga ua manaʻomia muamua le inisalini. O le faʻamaʻi faʻatasi ma faʻamaoniga ogaoga o pathoces vascular.

Ina ia filifili i mea matautia poʻo faʻamanuiaga o le pata i le taumafa o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e iloa poʻo le a le tulaga o loʻo i ai le maʻi. O le mea e maualuga atu, o le faʻamaualuga o tapulaa ma le faasinomaga o fuainumera o oloa e tatau ona maualalo. O le glycemic index (GI) o se faailoga o le fua faatatau o le faateleina i le kulukose o le toto pe a uma ona faʻaaogaina se oloa.

O le maualuga o le faasinoupu, o le saoasaoa lea o le mea e gau i lalo i le kulukose, faateleina lona maualuga i le toto, o le sili atu ona matautia mo le maʻisuka. E le gata i lea, afai e te 'ai i se tele o mea taumafa ma le GI maualuga, o le sili atu o le kulukose o le a matauina i totonu o le toto, lea e fesoasoani i le teuina o gaʻo, faʻamalosi ai le maʻi maualalo.

O oloa e maualalo le faasinoupu o le a faʻaitiitia lemu, o le kulukose pe a uma ona 'ai lemu lemu ma faʻaititia i le auala lava e tasi. O lenei mea e faigofie ai mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e pulea ai le tulaga o le tino.

Glucose o le numera sili ona maualuga. O lona GI e 100 iunite. O isi oloa uma e suʻeina pe a faʻatusatusa i ai. O se faasinomaga e manatu e laʻititi mai le 10 i le 40 iunite, ala - mai le 40 i le 70, maualuga - e sili atu i le 70 iunite. O le glycemic Index of butter o le 50-51 iunite.

Maʻi Suka

O le pata e gaosia i ni auala autu se lua: o le kulimi mai le susu o le povi ma le gaʻo gaʻo o le 35-38% o loʻo gaosia i le suāuʻu pe na liua i le kulimi pata ma le gaʻo o le 82.5-83% i le pata. E lua ituaiga pata:

  • suamalie suamalie - sasaina mai le kulimi pasene,
  • kulimi mumu - pe a uma le pasteurization, faʻamamaina le kulimi, faʻapipiʻiina se mea faapitoa lactic acid starter ma tuʻu ai e faʻamaʻa.

O le pata o le vologda o se ituaiga o kulimi suamalie; e fufulu ese mai le kulimi fou e pasi i le maualuga maualuga (98 ° C).

O le pata o se oloa maualuga-kalori (e oo atu i le 748 kcal mo le 100 g), lea e 91% le gauaʻi. O lenei mea e mafai ai e tusa lava pe itiiti se aofaiga e faʻapupulaina ai le faʻavasegaina o ipu, lea e mafai ai e oe ona tineia le fiaaai, e tusa lava pe e te 'ai sina mea. O lenei meatotino o le suauʻu mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona puipuia ai le tagata mai mai le gasegase ma le faʻamalosi o le manava. O le vailaʻau faʻasolosolo o le 100 g o le meaʻai suamalie e pei ona taʻua i lalo:

  1. Fats - 81.1 g O le tele oi latou o gaʻo tumu ma gaʻo.
  2. Protein - 0.9 g.
  3. Cholesterol - 215 mg. Le maualuga le faʻatagaina o aso taitasi o le 500 mg.
  4. Carbohydrates - 0.1 g.
  5. 0.74 mg o le vaitamini A, o le 37% o le fualaau o aso taitasi, faʻapea foʻi ma foliga o isi vitamini. O suauʻu na faia i le taumafanafana e ono oʻo atu i le 0.56 mg o le koko.
  6. Ala o calcium, phosphorus, potassium, selenium ma isi elemene.

O le suauu tuai e ono aofia ai le masima ma le koko. Ae o se ituaiga sili atu le taugofie o le pata (faatasi ai ma le gaʻo gaʻo o le itiiti ifo ma le 61%) e ono aofia ai mea manogi, faʻasao, stabilizers, emulsifiers ma trans gaʻo.

Matou te faʻaaoga lelei

Mai mea ua taua muamua, e mafai ona faʻamaonia o le pata ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona 'ai i le taimi muamua o le atinaʻeina o le maʻi, pe'ā faʻamalieina atoa le maʻisuka. I lenei tulaga, e tatau ona e filifilia se ituaiga o suauu ma se gaʻo gaʻo e tusa ma le 72.5%. O lea ituaiga suauu, e ui lava e sili atu le caloric, e aofia ai vaega e le afaina ma sili atu ona lelei. Aua nei galo o le suauu ei ai lona taua ma le fuainumera faasinomaga, o lona uiga e mafai ona 'ai faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu i le 2 tbsp. l i le aso.

I lenei tulaga, o le fua o le gaʻo lololo e le sili atu i le 15 g faatagaina i le aso, ma o le mea e leʻo ai le kalori o le a le afaina ai le taua o le taumafa. Ae o le ghee o le a lafoai atoa. E aofia ai le 99% gaʻo ma gaogao gaogao uma, talu ai faʻaleagaina mea uma o loʻo faʻaaogaina i le taimi o le vevela. O le suāuʻu ma se mea faʻapipiʻi e le mafai ona afaina i le maʻisuka, aua e masani lava ona i ai le suka ma isi mea faʻaopopo, ona o le maualuga o lona maʻoti.

Aua le fiu au meaai e sili ona e fiafia i ai ona o le maʻi. O le mea taua e tatau ona maualuga ma lelei mea e aofia ai. Leai se mea e sili atu le taua o le faʻatonutonu. Naʻo le pulea e le tagata o ia lava ma le amio pulea o le a fesoasoani e ola ai i se olaga atoa ma le maʻisuka ituaiga 2.

O le a le suka o le koko ma pe faapefea ona maua

E aoina muamua le sua. O le faia o lenei mea, o se mimiti e faia i luga o pulupulu, ma naʻo mo tane, ma o le suavai vai e aoina i totonu o pusa.

O le vai ua aoina ua vevela seia oʻo ina uma le vai.

O le suka na maua mai e maua mai i le lanu enaena ma enaena enaena ma e faalagolago i le nofoaga ma le taimi o le aoina, i le ituaiga o gaosiga.

O lona manogi e faamanatu ai le karameli, o nisi taimi ma ni faamatalaga maaleale o le niu.

E masani lava o lenei ituaiga suka e fenumiai ma le pama pama. O a latou tekonolosi gaosiga e talitutusa, ae o le pama pama e maua mai le ituaiga pama.

Faitau i luga: paleni gaʻo ma mea leaga

O tagata sili ona tele o lenei suka o atunuu ia o Asia i Saute. Faʻailoa i le Iunaite Setete ma e laitiiti lava i Sri Lanka.

Mai le tasi tagata matutua, e mafai ona e maua mai i le 200 i le 250 kilokalama o le sua.

Aʻau aoga, aoga ma sauniuniga - mea e maua ai le kalori, o le a le lelei ma le afaina o se popo, pe fia le kuka - [email protected]

Coconut (Cocos nucifera)

Faʻamatalaga

Ua faapea mai saienitisi o le pama niu o se tasi o laau tuai i luga o le eleele, ua faasaoina e oo mai i le aso. O le maualuga o le laau e oʻo atu i le 25 mita, e oo atu i le 4 mita le umi, cirrus, e tutusa ma se tagata lele.

O le kopa e le o ni fatu, ae, e matua tautala lava, o ponaigo mamago o le niu. I totonu latou te i ai pipi ma susu (po o le sua).

I se mea e le masani ai (itiiti ifo i le 5 masina) o le kulimi, e tusa ma le afa lita o le manino, suamalie ma suamalie o le suavai ua taua o le susu o le niu. Pe a tupu le kulimi, e faʻamago le vai ma liliu atu i se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe.

O le pulupulu pulupulu e taua o copra. E oʻo atu i le 30 cm le aofaʻi o nuts o le coke.

O le laufanua o le niu niu o le talafatai ma le vevela o Asia i Saute. O le totoina o le niu e ola i India, Polynesia, Caribbean, Hawaii, South Florida ma Kalefonia i Saute. Laʻau popo o le sami.

Mea aoga

O loʻo aofia ai vitamini B1, B2, B5, C, proteins, carbohydrates, gaʻo, sugars, elemene (calcium, potassium, phosphorus) ma fiber.

O le suāuʻu paʻu e aofia ai le tele o le lauric acid, lea e fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol toto.

O se laau o le faitau afe o faʻaoga e taʻua o le pama niu i totonu o mea manogi.

O le kiona e sili ona lelei ma lelei. O le kulimi atoa e faʻaaogaina i le kuka: o le popo le vai e faʻaaogaina e pei o se mea faʻaleleia ma inu, inu ava malosi ua saunia i lona faavae, faʻapipiʻi le popo i mea suamalie, faʻaaoga mo le fafagaina o iʻa ma aano o manufasi, faʻapea foʻi salakeke, soupeti, pies ma isi ipu.

E le gata i lea, o vaega uma o le niu e faʻaaogaina i vailaʻau. Popo e toe faʻamalosia le malosi, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, faʻaleleia le vaai, maua ai le antimicrobial ma aʻafiaga faʻaleaga.

E mafai e le vai popo ona suia salini o le physiological ma o loʻo i ai ni mea e puipuia ai antipyretic. E fautuaina e faʻaoga ma le urolithiasis ma le maʻisuka.

O le susu popo, na maua e ala i le faapipiiina o le pulup pulp, e sili atu le suamalie nai lo le popo ma, e tusa ai ma fomaʻi i le itu i sasaʻe, e faʻaolaina le masini cardiovascular.

O le suauu o se isi popo gaosi maloloina. E masani ona faʻaaogaina i mea teuteu e pei o se mea e tausi ai paʻu. O le suāuʻu popo e faʻafefe ai uʻamea ma faʻafiafia ai le paʻu. O taʻavale massage masini e faʻavae i luga o le popo, e aunoa ma le faʻateleina, o se fiafiaga faalelagi.

E le gata i lea, o le suauʻu popo e fesoasoani i le faʻaaogaina o le calcium, o lea e fautuaina ai e faʻaaoga e faamalosia ai nifo ma ponaivi ma puipuia ai le osteoporosis. O le suāuu popo o le cholesterol free. E vave lava ona faʻaalu ma faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe le atherosclerosis.

Pipi, e faaopoopo atu i le popo niu ma le paluga suamalie, e maua ai se isi mea maloloina lelei. O le mea lea e taʻua o le tino po o le fila e aofia ai lignin. Mai le umi (15 33 cm) fiva ua fai ai maea, ie, upega fagota. O le faʻaaogaina o se mea e malosi ma umi. O loʻo tumu i laumei niu.

Faʻaaogaina o kalori ma le taua o le koko

Faʻafiafia ile kalori o le niu - 354 kcal, dried (cereal) - 592 kcal.

Taumafa o le paleni o mea taumafa: paletini - 3.33 g, gaʻo - 33.49 g, carbohydrates - 6.23 g

Tau aoga o le popo popo: protein - 5.3 g, gaʻo - 47 g, carbohydrates - 44.4 g

Suʻa ma le faʻasaʻoina o le suka

Pau lava le faʻalavelave i le faʻaaogaina o le suka niu o le faʻalepale tagata taitoatasi. Afai ua iai sau allergy i le niu poʻo isi ituaiga o nati, atonu e ono iai se tali atu i lenei suka.

O tagata gasegase e le manaʻomia le faʻatuatuaina o faʻamaumauga faʻapitoa, ae muamua feutagai ma lau fomaʻi e uiga i le faufautua o le aofia ai i lau lisi autu.

I le faaiuga, o le suka o le koko e le o se mea ofoofogia o meaai, e ui lava e maua mai i se auala e sili atu ona faʻaleleia. E le sili atu le soifua maloloina nai lo le suka masani, ae sili atu ona leaga le ola maloloina. O le 'ai o sipeti i le tele o mea o loʻo i ai i soo se tulaga e afaina ai.

Ava kulimi: faʻamanuiaga ma faʻalavelave

I le tautalagia e uiga i le matautia o le suka o le niu, e taua le maitauina e tusa lava po o le a le aoga o ana meatotino, o loʻo tumau pea le suka. O le faʻateleina o le faʻaogaina o le a le aoga i le soifua maloloina. O lona tele, pei o soʻo se isi lava oloa gaosi, e manaʻomia ona pulea ma faatapulaa, aemaise lava pe ae mulimuli i lau ata.

O le mea moni, o le maʻisuka e tatau ona faʻaeteete i le suka suka. E ui lava i le maulalo o le faasinomaga, o le avega i le tino o le maʻi o le a sili atu le maualuga nai lo le tino o se tagata soifua maloloina. Aʻo leʻi aofia ai i au meaʻai, feutagai ma se tagata poto faapitoa.

Ia faʻaeteete pe afai e faigofie ona e faʻamaʻi. Ia mautinoa e amata ona e faʻaaogaina se oloa fou ma ni atigi pusa ma siaki pe o iai ni suiga i totonu o lou tino. O le suka suka e solia i le tulaga o le le faapalepale i le oloa.

Muamua lava, o le a ou fai atu o lona manuia, ioe, e mafua mai i le i ai o na vailaʻau ma minerale o loʻo faʻamatalaina i luga.

O le vai popo, lea e maua mai ai le suka, e aofia ai foi ma le sefuluono amino acids! O le sili ona maualuga o le amino acid glutamine. E taua tele i le togafitiga o faʻamaʻi tuga, manua, manua, mu, fesoasoani e faʻamalolo manuʻa i tagata ua gasegase.


"alt =" ">

O se tasi o mea aupito sili ona taua o le suka niu o lona fuainumera maualalo maualalo - 35. Ma e ui lava o le kalori mea o loʻo i ai le oloa e maualuga (

380 kcal mo le 100 g), e mafai ona tatou faapea atu ma le saogalemu e le afaina ai le tino e ala i le siitia o le suka suka, lea na faamaonia i le tele o suega e fomaʻi ma saienitisi.

Milu mo le maʻisuka

O le maʻi suka se faʻamaʻi e mafua mai i le le lava o le inisalini i totonu o siama o le pancreas. I le taimi lava e tasi, o le malosi o le tino e faʻaaoga ai le gaʻo o meaʻai.

O le maʻisuka o loʻo i ai i faʻamaʻi faʻamaʻi, ae o nisi taimi e tulaʻi mai ona o le leaga o meaʻai, afaina, faʻaleagaina o le pancreas, faʻamaʻi o isi gutu endocrin (pituitary, thyroid, ma isi).

Ua uma ona tatou iloa o le tino o le tagata e maua le malosiaga i auala e lua: gaosi kullucose (o le aso ua taua o le aso) ma le gaosia o gaʻo (po). O mea taumafa mauʻoa i totonu o le gaʻo ulufale atu i le manava, lea e gagau ai lalo ma glucose e ulufale i totonu o le toto. E maua e le tagata faʻaleleia o le hypothalamic le faateleina o le kulukose o le toto, ma o se faailo (hormones) e auina atu i le pancreas, e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini, lea e liua le kulukose i le malosi. I le maea ai o lenei faagasologa, ua faamutaina e le hypothalamus le vavalalata o mea e auina atu ai se faailo i le pancreas, o le faaitiitia o le inisalini e faaitiitia ma le gaosiga o le tuputupu aʻe o le hormone, lea e liua ai le gaʻo i le malosi.

Ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini i le pancreas, o se gaioiga e tupu mai ona o le mea e le o gaosia ai le kulukose e le tino i le aofaʻi saʻo ma o se vaega o lea mea e alu ese ma le urine. O le isi vaega o loʻo gaoioi pea, o le gaioiga e le tino i le gaʻo ma faʻaogaina i le auala lona lua o le gaosia o le malosi (po). O se taunuuga, o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e sili atu ona mamafa.

O nisi taimi o le maʻi suka e tuʻufaʻatasia ma le oona tele, lea e tupu ona o le solia ma le auala lona lua e maua ai le malosi. Talu ai ona o le tino e 'ai naʻo le tau o gaʻo, o le tupu mai o le homone, lea e nafa mo lo latou faʻaaogaina, e taua tele. Ae ui i lea, faatasi ai ma le faateleina o le aofaʻi o gaʻo gaʻo i le tino, o loʻo faʻatonuina galuega o lona gaosiga, ma o loʻo tupu tele le manua. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o lenei mea matautia e faalua ona lamatia, aua o se faagasologa e le mafai ona fesuisuiai ma e fesoasoani i le atinaʻeina o le tele o faamaʻi faaopoopo.

O faʻapogai autu o le maʻisuka (i le taimi muamua) e le lelei le soifua maloloina, fia inu pea, malosi malosi, vaivaiga, paʻu o le mamafa, anemia, paʻu o le paʻu, o le faʻaogaina o maʻi paʻu pustular. I le lumanaʻi, o le soliga o le gaʻo o le gaʻo i totonu o le tino e mafai ona oʻo atu ai i le le tausisia o isi metabolic processes of the body (protein metabolism, metabolism gaʻo).O se taunuuga o le faaputuputuina o oloa gaosiga o le gaʻo gaʻo (ketone), e mafai ona tupu ai se maʻi suka, lea o loʻo i ai le manava manava, le manogi o le acetone mai le gutu, o le tele o pulse ma le toto maualuga. O le isi laasaga o le maʻi o le maʻisuka o le pau lea o le gaioiga o gaioiga ma le leai o se malamalama.

I nisi taimi ua mavae, o le maʻisuka na mafaufauina o se faamaʻi e le mafai ona togafitia ma e toetoe lava a taitai atu i le oti. Ae ui i lea, faatasi ai ma le atinaʻeina o faasaienisi, na iloa ai e fomai le auala e tui ai le inisalini (o le hormonone), lea na matua fesoasoani ai i le tele o tagata gasegase. I nisi tulaga, e mafai lava ona ausia le toe faʻaleleia. O se faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka o fafine maʻitaga, lea e tupu, e fai ma tulafono, ona o le le lelei o meaʻai ma taʻitaʻi atu i le manaʻoga e taitaia le inisalini seia oʻo i le fanau mai poʻo le iʻuga o le taimi o le fafagaina o le pepe.

Ae peitai, o inisalini injections e le na o le pau lea o le auala e togafitia ai le maʻi, ma e tatau ona aofia ai se vaega taua o meaai paleni, lea e sili ona faatuatuaina ma faamaonia le auala e faatuai ai le atinae o le maʻisuka. Injections o le hormone e na o le pau lava le mea e maua ai pe a le maua e le taumafa ni taunuuga taua. O le inisalini o se vailaau malosi, ma o lona maualuga e mafua mai i taunuuga, e pei o le hypoglycemia loloto, lea e paʻu malie ai le maualuga o le suka toto, lea e mafua ai le faiai, loto ma le matelaina i le matelaina.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le taumafataga o loʻo faʻamatalaina e le fomaʻi, i le amanaʻiaina o faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi, faʻapea foi ma le faʻaogaina o le inisalini. E le mafai ona e aloese mai le taumafataga na fautuaina e le fomaʻi pe suia foi. E naʻo se tagata poto faapitoa e mafai ona faia lenei mea pe a uma ona suʻeina ma fuafua le mafuaaga o le maʻi.

O le taumafataga o le faʻaitiitia o le mea o loʻo i totonu o meaʻai gaʻo ma le tele o le polotini, vitamini ma minerale i meaʻai. Muamua, o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi o suka ma suamalie e tapulaa, ma le lona lua, o meaʻai faʻatoʻaga e aofia ai le suka. O le taumafaina o falaoa ma mea e tao ai falaoa, gaʻo (aano o manu, palu, iʻa, pata), pasta, cereals ma fuamoa ua faaitiitia. O le tele o le suavai e faʻamaʻiina e le tagata maʻi e taua tele, talu ai o le maʻisuka e masani ona mafua ai le fiainu ma faʻafefe ai le suavai.

O mea taumafa uma, o le susu e sili ona taliaina, talu ai ona o le tele o palatini, vitamini ma minerale, e na o sina gaʻo (na o le 3%), e faigofie ona e le mafai e pei o isi meaola manu, e pei o le mamoe povi povi . O le susu o loʻo aofia ai foʻi le tele o vai (88%), lea e faigofie ona faʻatusatusa pe a faʻapipiʻi se taumafataga. Ae peitai, o le taumafa e faatapulaaina ai le taumafaina o susu, lea, ona o le gaosiga faapitoa, o lo oi ai se aofaiga tele o mea -ona (pata, gaʻo susu ma le fala oona). E le o lona uiga e tatau i le tagata gasegase ona matua aloese mai nei oloa, ae o lo latou taumafa e matua faʻatulafonoina.

O se faʻataʻitaʻiga lenei o le maʻisuka taumafa faʻatasi ma le tele o meaʻai:

8 itula: 200 g falaoa falaoa, 30 g suamalie, 100 g pata pateta, 5 g pata, salati kapisi ma apu (50 g apples, 250 g kāpeti, acid citric, saccharin, masima), se ipu kofe i le susu 50 g (faatasi ma le saccharin )

11 itula: falaoamata mai le sana o le sana ma le susu (50 g o le fulu, 20 g o le cereal, 60 g o le susu), o se ipu malamalama o le susuga vao.

14 itula: 100 g o le falaoa o le falaoa, supa popo pa aano o manu, salu (100 g aano o manu, 10 g pata), falalati tao ma le sua o le kuka (cereal 40 g), salati sauerkraut, apple (100 g).

17 itula: tipi pateta o le pateta ma le saito o le saito (200 g o pateta, 50 g o le sana vine, 40 g o le susu, 1/2 fuamoa, 10 g o le pata), se ipu kofe i le susu i luga o le saccher (susu 50 g).

19 itula: 100 g rye falaoa, fasi kuka falai (70 g aano o manufasi, 5 g pata, kuka e aunoa ma le falaoa), laʻau kuka (pata 5 g), sisi 20 g.

E tasi le itula ao leʻi tafaoto: fuamoa malulu, se ipu o le broth rose.

Taumafa fualaʻau e pei o kāpeti, letus, kukama, zucini, kāloti kuka ma palu pe a oʻo mai lou manaʻo.

Faatasi ai ma se taumafa e faatapulaa ai le faaaogaina o gaʻo i totonu o le tino, o le aofaʻi o le kalori ua faʻaititia, o le gaosiga o meaʻai e mafai ona faia (e aunoa ma le masima), e fautuaina e 'ai le taumafa 4-5 taimi i le aso i ni vaega laiti. I le averesi, o meaai i aso taitasi e tatau ona aofia ai: 100-130 g o le porotini, 60-90 g o gaʻo, 100-120 g o le suka, 3 5 g o le masima sima.

E tatau ona faʻafefiloi le taumafataga ma aso anapogi (o se ituaiga faapitoa o meaʻai maloloina) e faʻatatau i le matelaina o le matelaina i le tulaga o gasegase pisapisao poo le gasegase o galuega. E sili atu ona lelei aso o susu, lea e tatau ona e inu ai i le 2 itula 100 g o le susu poo le 80 g o kefir, yogurt poʻo le susu susu.

Aso malolo 5 6 ipu tioata o le susu ma le 300 g o le gaʻo susu. Fautuaina mo le tuʻufaʻatasia o le maʻisuka ma le gaʻo.

Aso talofa 400 600 g o le siʻisiʻisi gaʻo susu, 60 g o le kirimi kirimigi ma le 100 g susu. O aso pati e fautuaina foi ina ia fuafua lelei.

E tele isi ituaiga o aso anapogi: fualaau faisua, fua, lauti, aano o manu. Ae ui i lea, e le tatau ona faia faʻatasi, ae naʻo lalo o le vaavaaiga manino a se fomaʻi. O le taimi mo aso anapogi (mai le 2 i le 7) e fuafuaina foi e le fomaʻi.

O loʻo i ai se aoga aoga i le soifua maloloina ma le faʻaaogaina o susu susu, e pei o le kefir, yogurt: pe a faʻafefete le susu, e vaeluaina pulu, ma a oʻo mai i totonu o le manava, e le manaʻomia le tele o galuega. E mafai ona tuʻuina atu le malologa i le failautusi a le pancreas ma maua se aoga aoga i le gasegase o le faʻamaʻi atoa. E le gata i lea, o mea inu susu e aofia ai siama e iai aʻafiaga o fualaau oona lea e aʻafia ai le gaioiga o le gastrointestinal tract.

Fua, fualaau faisua po o le nut?

O le popo e le o se moli moni, ae o se fua lelei. O le 15-16 cm le umi lenei, e foliga mai o le lapotopoto, o le mamafa o le 1.5-2.5 kilokalama. O le atigipusa pito i fafo o le fotus ua afaina i fiva (coir), o le "atigi" faigata i totonu, ma le 3 pores e tau atu i le 3 ovule, lea e na o le tasi lava e atiina ae i totonu o le fatu. O le fatu e aofia ai se vaega o le lanu paʻu o le lanu paʻepaʻe ma le mafiafia o le tusa ma le 12 mm (pulp poo copra) ma endosperm. O le endosperm, muamua le vai ma le manino (vai o le niu), ma foliga mai o pata o le suauu na gaosia e le copra, o le a faasolosolo malie lava ona avea ma se manogi malosi (susu o le niu), ona vevela lea ma vevela.

O fua e ola i vaega o 15-20 fasi, e matua lelei mo 8-10 masina. I le aganuu, o se laau e amata ona fua mai i le 7-9 tausaga ma e tusa ma le 50 tausaga. Tasi le laau taʻitasi e maua mai i le 60 i le 120 nuts. O fualaau e aoina lelei atoatoa (mo copra ma isi mea gaosi) poʻo se masina ao lei oʻo (mo le tino).

Avanoa Popo

Pene Pipi faigata ona faʻamaualuga. "O se laau e mafai ona saunia mea uma e tatau ai mo le ola", "O se laau e tasi le afe talosaga", o le niu popo na taʻua o popo. O fua uma o le niu e iai mea taua e aoga i tagata. I fuainumera o meaʻai, o le niu o se fua o fuainumera, ae ui i lea, ua maitauina, aemaise lava talu ai nei, o ona aoga aoga e le mafai ona mafaufauina i se tulaga vaapiapi.

O le vai popo e le aoga, o le mea lea ua faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi pe a le maua le saline. O le vai popo e gaʻo fua. O lona kalori o loʻo i lalo e tusa ma le 16.7 kcal mo le 100 g. O le vai popo na i ai ni mea totino Antipyretic. O lona aoga e aoga mo maʻi o le maʻisuka ma fatu fatu. Ole vai popo e fautuaina mo le mamafa o faamalositino, aua o loʻo i ai se aofaiga tele o minerale. I totonu o atunuu o le vevela, e faʻaaogaina o se tonic, o se faavae mo le sauniuniga o cocktails.

O susu susu e aofia ai le 17 amino acids ma vitamini Bascorbic acid, ma i le tuufaatasiga e latalata tele i le plasma o tagata. O le susu susu e faanatinatiina le fiainu ma e aoga tele mo le paʻu. O le susu popo ma le aano o loʻo mauʻoa i elemene e toe faʻafoisia ai le malosi ma faʻaleleia ai le vaʻai. O susu susu o se gaʻo, maualuga-kalori oloa. O le mafiafia, o le sili atu o le gaʻo tumu o loʻo aofia ai i lona fatuga. Aua nei 'ai, faʻaauau i se meaʻai mo le paʻu mamafa. E tusa ai ma tagata popoto Initia, O le susu o le niu e lelei mo le cardiovascular system.

O le isi oloa taua o le suauu popo. O le suāuu popo o le cholesterol free. E i ai le tele o le vaitamini E, lea e fesoasoani i le galuega masani o le toe gaosia. O le suāuʻu popo e vave faʻavave. E faaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma le fatu fatu, o le kanesa ma le degenerative process. Ua leva ona maitauina o le suauu popo o le a tumau pea mo se taimi umi, e tusa lava pe tatala. O lenei mea e mafua ona o ona aʻafiaga. O le mea lea, e faʻaleleia ai le tetee atu i siama siama, viral ma fungal.

Pipi pulupulu e aoga mo le puipuia o le osteoporosisona o le maualuga o lona suauu. O le suāuu popo e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le calcium, o le mafuaʻaga lea e lelei ai ivi ma nifo. O isi vailaʻau faʻaleagaina o le popo, o le toe faʻafoisia o le paleni o le vai i totonu o le tino, faʻamamaina le tino o parasite, ma le togafitiga lelei o maʻa fatuga ma maa.

Coconut Coconut

O le kiona e masani ona faʻaaoga i le kuka ma e faʻaaogaina uma i le fou ma le malogo (pusa fagu). O le tele lava o taimi, o laʻau o le niu e faʻaaoga i foliga o fusi, lea e mafai ona matauina i le tele o oloa gaosia: keke, keke, kuki, ma isi. I le faʻaaogaina o le niu ma le susu vevela poʻo le vevela, e maua ai le susu o le niu, ma maua ai le kulimi niu pe a tuʻuina le susu e fafagu pe faʻafefe.

O soupeti ma sauga ua saunia i luga o le faavae o le susu o le niu, salati ma faʻafelalaʻau e faʻaaogaina i le susu o le niu. O le pulupulu pipi e faʻapipiʻi foʻi i salati mai fualaʻau ma aano o manufasi.. O le pipi pulupulu e lelei mo soʻo se laʻau ma e le gata o aano o manufasi, ae faʻapea foi iʻa. E le gata na te tuʻuina atu lona tofo, ae o loʻo galo pea le gaʻo ma manogi o mea manogi. O pulu kopa e talafeagai lelei mo lenei mea: latou te teuteuina le ipu ma faʻalelei lelei, ma tuʻu ai se tamaoaiga i le gutu. E mafai ona ulaina ma mata, e pei o soo se fatu. E mafai ona e faʻauu i vodka. Ae mo le taoina o loʻo sili atu ona faigofie le faʻaaogaina o tupe meataalo.

Auala e filifilia ai niu

  • lanumeamata lanumeamata e foliga mai e le mafai ona aliali i luga o fale teu oloa, e mafai ona masani ona e faatauina mai ni nati eseese eseese o le matua,
  • e sili ona lelei le faʻatau o niu, lea o loʻo susu ai le susu susu, mo lenei mea e tatau lava ona e luluina le kulimi ma faʻalogo lelei,
  • aua nei faʻatau ni niu e oʻo lava i ni tamai vaʻa,
  • o le tolu togi i luga o le popo e le tatau ona soona vaivai.

E faʻapefea ona tatala se popo

Afai e leai sau faʻataʻitaʻiga masani, o le a faigata ona faʻafetaia se kulupu malosi e aunoa ma le lava o tomai. Mo le tatalaina o se niu, e tatau ona e maua se laina faanatura masani. O loʻo tu i le va o le tolu o le mamao i le isi itu mai le tolu malolo. Faʻamau i se naifi poo se isi mea faigata e faʻataʻamilomilo i le mamao i lenei mamao. O le a nutimomoia le nut oona, faʻaalia ana mealilo ma faʻasoa mea taua.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Matagofie

  • i Initia, na vaeluaina se popo i luga o se vaa na faʻailoaina, mo le manuia, pe a le paʻu le popo, na talitonu o le a mafua ai le maliu le maalofia o le vaa i le sami,
  • na o tamaʻitaʻi Seychelles e tupu aʻe ai se faleoloa e le masani ai, niu o le sami, o ona fua e pei o niu niu se lua ma e sili atu i le 20 kilokalama,
  • niu tiu o nati laiti e mafai ona faʻaaoga e sui ai le plasma toto,
  • i le itu i saute o Taialani, e aoina ni niu i le fesoasoani a le macaques aoaoina, o manu e aʻe i le pito i luga, pauu ai niu mai iina, ona alu ifo ai lea, latou te maua se mea e fai o se faamalosiauga.

Toe foi i le lisi

Faʻaiʻuga faʻafitauli o le maʻisuka

O faʻafitauli masani o le maʻisuka, o se tulafono, aofia ai faʻamaʻi nei:

»Maʻi fatu ma le taʻavale.

1. Atherosclerosis:

E maitauina i tagata gasegase i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 - o se maʻi o le toto na mafua ona o le vaapiapi ma le sclerotherapy o sikeri. Ua faʻaitiitia le tafe toto, lea e mafai ona mafua ai le faaleagaina o neura ma isi meaola. E masani lava, o le atherosclerosis e aliali mai i se tagata maʻi ile vae ma vae. O le tiga o le vae e tupu pe a savali ma pe a maeʻa pe moe. O le tele o vae po o vae o nisi taimi e tupu pe a latou le gaioi. O vae poʻo vae e masani ona malulu. E lagona le tiga o le muscular i totonu o atigivae po o tamaʻi mamoe. O le gau o lauulu ma le siakiina o le paʻu i vae e mafai ona tupu. Ole aʻafia o vae e vaivai pe leai foi. O le atherosclerosis e masani ona fesootaʻi ma le faʻatulagaga ma le thrombosis. O le tuʻuina atu o le kesi i totonu o puipui o arteries e oʻo atu ai i le vavalalata ma le faʻamaʻaʻaina o gaʻo.

Atherosclerosis e masani ona matauina i tagata gasegase e sili atu ma le 50 tausaga. O aʻafiaga leaga o le atinaʻe o le atherosclerosis i le maʻisuka, o le uluaʻi taimi o le fatu o le fatu, fatuga o le myocardial, stroke ma le gangrene o pito, lea e sili atu i le 100 taimi e aafia ai le maʻisuka, e le pei o isi tagata.

Togafitiga e aofia ai le tausiga patino mo le tagata maʻi ma le toomaga o uiga.

O le tausiga patino o loʻo i lalo:

»O le faamalositino e tatau ona faapaleniina e ala i le malologa.

»Taofi le ulaula ona o le ulaula e faʻamaʻapeʻa ai le gaʻo ma faateleina ai avanoa o le toto.

»O tausiga ile tausiga e taua tele mo le maʻisuka, o lea ia faʻaaoga ai seevae lelei. Taofi o ou vae ia mama ma faʻaaoga totini nai lo se mea mafanafana ile moe. Faʻalogo lelei i tipi, faʻamaʻapoʻa poʻo isi manua, aʻo faʻamalosi le fomaʻi i le maʻisuka lemu ma e faigofie lava i siama.

O faʻamaʻi e mafai ona faʻaitiitia i faʻamaʻi, mea e gaosia ai le tino, ma isi. O le taotoga e faia i na o mataupu ogaoga. E manaʻomia le faʻaleleia pe a iai le tosoina o toxins mai vevesi o le necrotic ma se faʻamaʻi e ono mafai ona fasiotia le tagata maʻi.

2. O le maʻisuka nephropathy.

Faʻaleagaina o fatuga i le maʻisuka ua taʻua o le nephropathy o le maʻisuka. E lauiloa foi o le globeulosclerosis o le maʻisuka. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi fatuga, o le liona e mafai ona tele pe tuʻituʻi. O se lapoʻa lautele e mafua ona o le faʻalauteleina o le paʻu pito i lalo o le capillary glomeruli. O le nodular leiono o se ituaiga o lapotopoto o mea e faʻaaogaina ai le hyaline lea e faʻalavelave ai faʻamaʻi ogaoga. O nei manoa ua lauiloa foi o Wilson's syndrome. I le taimi muamua, o le nephropathy o le maʻisuka e aʻafia ai toto laiti o gaʻo, e mafua ai le lūlūina o polotini e ala i le urine. A o agai i luma le maʻi, e le mafai e gaʻo ona fufulu mama ma faamama le toto. O lenei mea e mafua ai le faaputuputuina o otaota matautia ile toto. O le mea lea, e manaomia e le tagata maʻi le dialysis, lea e fesoasoani e faamama ma faamama le toto. O se gaosiga o fatuga na faia pe afai o le tagata gasegase e teteʻe i le paʻu.

O le gasegase o tagata mamai e maua i le maʻisuka e mafai ona pulea e ala i le faʻamautuina o le suka toto ma le puleaina o le toto maualuga. O le mea lea, o le angiotensin receptors blockers (ARBs) e faʻaaogaina e togafitia ai le maualuga o le toto maualuga ma faʻatoʻa togafitia fatu fatu i le maʻisuka.

3. Tulaʻi o le maʻisuka:

O le retinopathy o le masani lea e masani ona masani ona maua i le maʻisuka. O le pogai autu lea o tauaso. I nei gasegase, o toto laiti toto o le pito i tua o le mata e mafua ai le sasaina o palatini ma le toto i le retina. O faamai o nei toto toto laiti e mafai foi ona taitaiina atu ai i le faia o microaneurysms. E foliga mai o lanu mumu lanu mūmū i le va o vaʻa.O vaʻa toto fou e afaina ai, pe afai e afaina, o le taofiofi ma le taulaina e mafai ona tupu, lea e mafua ai le faaleagaina o le vaʻai. O faʻalauiloa o loʻo iai le uiga o le retinopathy o le maʻisuka e mafai ona iloa. E i ai la latou lanu lanu samasama, laititi ma faʻamalamalamaina le pito i lalo, e mafai ona eseese la latou lapoa - mai i mea laiti laiti ma siʻomaga lapotopoto. E le gata i lea, o le maʻisuka ma le retinopathy e faʻapitoa foi i faʻataʻitaʻiga ma glaucoma.

O le togafitiga o le retinopathy e aofia ai le faʻaaogaina o se laser e faʻaumatia ai ma taofia ai le microaneurysm ma le foliga mai o vaʻa toto. Faatasi ai ma "le maʻisuka e sefulu tausaga," e tusa ma le 50% o loʻo manatu e maua i le maʻisuka retinopathy.

O le atinaʻe o le retinopathy ona o le le lelei o le faʻaitiitia o le toto ma le maualuga o le kulukose o le toto. O meaai masani faalenatura o meaai lelei ia mo lenei faʻalavelave. O le mea lea, e tatau i tagata gaʻo ona 'ai fualaau aina, fualaau faisua, meaʻai susu, ma isi. Vitamin A o le filifiliga aupito sili lea mo le faaleleia atili o le vaai. O le vailaʻau A o loʻo i ai i kāloti, kapisi, soya, pi, fuʻa mata, ma isi. E tatau foi ona e faia ni gaoioiga e malolo ma faamalosia ai maso o mata. O gaioiga o mata e pei o le siitia o lau vaai, lalo, tauagavale, taumatau, ma motugaafa (i luga o le aoauli ma le leai o se auala) e fesoasoani e puipuia ai le vaai o mata. Matou te fautuaina foi le siakiina o lau vaai i taimi uma.

4. Maʻisuka microangiopathy:

O le maʻisuka microangiopathy o loʻo faʻaalia i le vevela o le paʻu o lalo o le toto toto ma capillaries o totoga eseese ma fulufulu, e pei o paʻu, mata, puʻu o le skeletal, fatuga ma isi. O siaki tutusa e tausia foi i masini vascular, e pei o neura lautele, renal tubules, ma isi. O le maʻisuka microangiopathy e tupu tele lava i le fesootaʻi ma le toe foʻi mai o le hyperglycemia.

5. Neuropathy o le maʻisuka:

O se faʻaleagaga lē tumau pe faʻaleagaina faʻaleagaga o namu. O le tino o le tino e faʻaleagaina ona o le faʻaitiitia o le tafe toto ma le faateleina o le kulukose toto. E tusa ma le 50% o tagata mamaʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka i le 10-20 tausaga ua tuanaʻi e maua ai le maʻisuka neuropathy.

O le neuropathy o le maʻisuka e aʻafia ai vaega uma o le tino, ae e tele taimi e mafatia ai nusipepa lautele. E afaina ai neura ma neura o le taulaʻau poʻo o latou lālā. I le amataga o le maʻi, e lagona e le tagata maʻi le tingling poʻo le tiga i nisi taimi, aemaise lava i pito o vae. I le laasaga mulimuli ane, o le tiga ua leva ona sili atu ona ogaoga. I le iuga, o le a tupu mai se neurosis tiga, lea e muta i le leai o se tiga i totonu o le tino. Faʻatasi ai ma lenei mea, o le ono mafai ona faʻaleagaina le faaleagaina o le tino, ona o le tiga e le lapataia le tagata maʻi e uiga i le manuʻa. Faailoga masani o le neurosis o le maʻisuka o le tingling, faaitiitia le lagona o se vaega o le tino, manava, manava, le mautonu o le tino, le lelei le tino, foliga o le laumata, paʻu o le gutu, suiga o le vaaiga, vaivaiga, tautala lemu, ma isi. O nei faailoga e masani lava ona tupu malie i le faagasologa o le tausaga.

Togafitiga e aofia ai le pulea o le kulukose toto e puipuia ai le alualu i luma. Ina ia faʻaitiitia faʻamaoniga, e masani lava ona faʻaaogaina le faʻamaʻi o le tino. O fualaau e pei o amitriptyline ma le carbamazepine e maua foi iʻuga manuia. Painkillers (sedatives) e le aoga i togafitiga o le neuropathy tiga. E manaʻomia lou siakiina e le aunoa o vae. Afai o le a le iloa se ituaiga o siama poʻo le faʻaleagaina mo se taimi umi, e ono manaomia le toesea.

O loʻo maua i le maʻi suka se faʻagasolo i le tele o faʻamaʻi pipisi, e pei o le tuberculosis, pneumonia, pyelonephritis, sikericle ma maʻi o le maʻisuka. Atonu e mafua mai i le le lelei o le taamilosaga, faʻaitiitia le puipuiga o le tino, poʻo le hyperglycemia.

7. Cardiopathy ma le stroke:

O tagata gasegase e fa taimi sili atu e ono tupu aʻe ai le maʻi fatu fatu nai lo i latou e leai. Latou te ono pagatia i le fatu, taʻavale, pe mafatia mai le tiga o le fata po o le angina pectoris, toto maualuga, ma isi. O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e mafai ona latou gaoia filemu ni osofaʻiga i le fatu, lea e taua foi o le fatu fatuga ma e tupu e aunoa ma ni uiga taua. E mafua lenei mea ona o le maʻisuka o loʻo faʻaleagaina neura, ona e le o lagona e le tagata gasegase le tiga o le pusa, ma o le mea lea latou te le iloa ai ua i ai se fatu fatu.

O aʻafiaga o aʻafiaga mo faʻamaʻi pipisi o le tino o le meaʻai, o le ola mama, toto maualuga, maualuga o le cholesterol, ulaula, o talafaasolopito o aiga o maʻi mamaʻi i lalo o le 55 tausaga, ma isi.

O le tiga o le fata po o le angina pectoris e foliga mai pe a ma le 3-5% o tagata. O le tiga o le fata po o le le faʻavauvau ua lagona e mafua mai i le mea moni o le toto e tafe pe leai foi. O le tele o taumafa taumafa, malosi malosi, ma le atuatuvale e manaomia ai le tele o le toto, lea e mafai ona taitai atu ai i le angina pectoris. E sili ona taatele i alii. E masani lava o le tiga e tusa ma le 15 minute. O le tiga e mafai ona oʻo atu i le tauau, lima, auvae, tua, uaua poʻo isi vaega. I le avea ai o se tulafono, o le tagata maʻi e faʻaalia le malolo poʻo le nitroglycerin. Afai o le tiga o le fata po o le mamafa e sili atu i le 15 minute, e tatau ona ave le maʻi i le falemaʻi.

Laasaga taua i le togafitiga o faʻamaʻi fatu e mafai e le maʻisuka gasegase ona faia e masani ona faia faamalositino, taofia le ulaula tapaa, ma le mamafa o le mamafa pe a tatau ai. O le tagata gasegase e tatau ona 'ai i apu, ona o latou faʻafiafiaina mea mo le fatu. O fua e pei o pineapples, vine fou, oni ma le susu o le niu e maua ai se leo mo le fatu. O le tagata maʻi e tatau ona mulimulitaʻi i le maualalo o le sodium ma le kalori. Taumafa mea taumafa e maualuga i fualaʻau ma fualaʻau. Aloese mai le suamalie, sukalati, sipuni, meaai kuka, meainu vevela, sua sua. Faʻaaogaina le masima ma le suka, ma le lauti, kofe, ava malosi ma tapaa e matua le taliaina mo maʻi maua i le maʻisuka.

Toa moa vao Caribbean i le susu o le niu

Lelei lelei

Leai se auala e alu ai i se falemalo? Fiafia i Fiti poʻo Bounty Island, ae o lenei tausaga e faʻamoemoe e mu i le galuega seia oʻo i le faaiuga o le taumafanafana? Luga o lou isu! E oo lava i le vevela o le aai, e leai se tasi e faalavelave ia te oe e te moemiti. E fesoasoani i le fatuina o lagona talafeagai mo le tautua o meaʻai suamalie, afaina o le tofo o le tofo "Exotic Bird".

I le auala, o ni mea matagofie e uiga i le mea taua o le moa moa. O lea, o ai e le iloa, ou te fia pupula oʻu mata. E foliga mai o le igoa o le tamaitai Galina o lona uiga moni o le "moa", ma o le susu sili ona fiafia i ai mai le 90s gash Gallina Blanca e leai se mea e sili atu nai lo le "Palu Paʻe".

O nisi ituaiga o moa e totoina e oo i le 5 kilokalama. Ma o lenei ituaiga o moa, e pei o pusi anufe, o loo faamatalaina i le igoa o le dimorphism, o lona uiga. tagata taʻitoʻatasi o le isi itū'āiga e vaʻaia eseesega faʻaanatura.

Ou te faʻamoemoe o faʻamatalaga matagofie na e aoina i luga na e fiafia i ai. Ma o lea matou te agai ai i luma i le sauniaina o le Saafe o Manu Mamalu.

Faʻatau i luga o fua o le taumafanafana!

Meaʻai

  • Pulu anufe (maualalo-gaʻo) - 500 g
  • Fuga o le fasipolo (diced) - 100 g
  • Mango (diced) - 100 g
  • Pusa fagati (pipi, leai se sipuni) - 1 le mafai
  • Tangerines (tosoina, faʻapalapala i fasi pepa, pi) - 2 pcs.
  • Paʻu kulimi (gaʻo-leai) - 3 tbsp.
  • Laʻu pipi - 1 tbsp.

Laasaga o le kuka: (e pei ona taua i lalo &)

O mafuaʻaga e lelei ai le popo le vai mo le maʻisuka:

  1. O vai popo e aofia ai aʻafiaga ma fiber, o mea taua ia mo le maʻisuka. E umi se taimi e faʻaogaina ai, lea e mautinoa ai le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le toto.
  2. O le vai paʻu o se sili atu sili atu nai lo le gaosia o le carbonated po o le suamalie. O loʻo i ai suga masani, o le mea moni, e sili atu nai lo le suka ua faʻamamaina, lea e vave faʻaleleia ai le suka toto.
  3. O vai popo o se vai masani lea e le o aofia ai ni togafitiga, lea o le a faʻaitiitia ai le tele o lamatiaga tau soifua maloloina.
  4. O vai popo o se punavai lelei o le toe faʻaleleia o le malosi e faatumauina oe i le malosi i le aso atoa. E le gata i lea, o le eletise faalenatura o loʻo maua i totonu o le popo e tausia ai le paleni o le pH ma faʻateleina le faʻaleleia o le metabolism.
  5. O le potassium e faatonutonuina ai le gaioiga o fatugaʻo, lea e taua tele mo le maʻisuka.

O le a le tele o le popo e tatau ona faʻaalu i aso uma e pulea ai le maʻisuka?

E ui lava i le tele o le soifua maloloina, o le maʻisuka o loo le talitonu pea e uiga i le faʻaaogaina o le popo, e pei o le kulukose masani e mafai ona faateleina le maualuga o kulukose o le toto.

E tusa ai ma le Schilp Aroor, "O aso uma e le tatau ona sili atu nai lo le tasi le ipu vai popo. E taua foi le filifilia o le niu lanu meamata, e pei ona maua ai le sukari e faatusatusa i le popo papa. E lelei i taimi uma le faʻaaogaina o le sua o le fualaau aina mai fua faalenatura nai lo le fagu vai, lea e mafai ona faaopoopo ai le suka ma le preservatives.

O lenei lomiga, e aofia ai fautuaga, naʻo le faʻamatalaga lautele. E leai se auala e mafai ai ona suia se fomaʻi agavaa.

Berry Composition

E toatele tagata e talanoa e uiga i mea uiga ese o le sami buckthorn. O lona aoga aoga uma ona o le mea moni e faapea o fualaau aina e aofia ai:

  • vailaʻau faʻasaina: malic, oxalic, tartaric,
  • vitamini A, B1, B2, PP, P, K, E, H, F, folic acid, choline (B4),
  • nitrogen tuufaatasia
  • linoleic ma oleic acid,
  • flavonoids
  • Vaega taua: vanadium, manganese, aluminium, siliva, iron, cobalt, boron, silicon, nickel, sodium, phosphorus, tin, potassium, titanium, calcium.

Faʻafiafia ile kalori 100 g o le sami buckthorn vine 52 kcal.

O le faʻamatalaga faʻapitoa o le 30.

O le numera o iunite falaoa e 0.42.

Mea aoga

Sea buckthorn vine o se punavai sili lea o vitamini, o mea aoga taua, ma elemene eseese. O se mea faʻapitoa lea e mafai ona e:

  • faamalosia le puipuiga
  • lafoai le malulu
  • faʻamaonia le faʻatinoina o le vaega o meaʻai,
  • faʻaleleia galuega faʻafeusuaiga (fesoasoani e tau le faʻamalosi).

Sea buckthorn ei ai sona aafiaga lelei i le vaʻaia. O le faʻateleina o le anotusi o le vitamini C ei ai lona aoga i le fatu ma le toto. E taofia ai le fausiaina o ni atherosclerotic plate i totonu o vaʻa, faʻasaʻoina i latou i le cholesterol ma faʻalauteleina ai le gaoioi o puipui.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e maitauina e tagata gasegase o le puipuiga a le tino ua vaivai. O le faʻafetaui ma faʻamaʻi pipisi e mafai ai ona tumu i le vitamini C. Folic acid ma le vitamini K e mafai ai ona faʻaogaina le tino o le tino: latou te faʻagasolo le faiga o meaʻai ma faʻaitiitia le lagona o le mamafa i totonu o le manava.

Mo togafitiga e faʻaaoga ai le sua mai le fua. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona e faʻaumatia se numera o faʻamaʻi o le respiratory tract, sinusitis. O le sua buckthorn ua fautuaina foi mo maʻi o le manava. O se teuteuga o fatu e mafai ona faʻaaogaina e avea o se mea lelei tele.

O le maʻisuka e masani ona faʻasalaia i faʻafitauli o le paʻu: afai o le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate, e vevela, soʻo se faʻaleagaina e faʻamalolo mo se taimi umi. O le Vitamin F o loʻo i totonu o fualaau faʻamalositino ei ai sona aafiaga lelei i le epidermis. Pe a 'ai fua, e faʻaleleia atili le faʻafouina o le tino.

Auala e faʻaaoga ai

Fesili atu i lau suʻega suʻesuʻe pe'ā maua le sami buckthorn i le maʻisuka ituaiga 2. Fomaʻi fautuaina i aso uma e faʻaaoga lenei pipi i foliga fou pe faʻamaisa. E mafai foi ona e faia ni vaiinu, siamu poʻo le pata mai ia mea.

Mo le saunia o le uzvar, o le ae manaomia le 100 fualaau mamago ma le 2 lita o le vai. E mafai ona e faʻaopopo lau fualaau mamago e sili ona e fiafia i ai i se mea faapipii - o lona aoga o le a na ona faateleina. E tatau ona aumai le vai i se vevela ma taofi mo ni nai minute. E mafai ona e inu i le mafanafana poʻo le faʻafefe. E le tatau i le maʻisuka ona faaopoopo i ai le suka, pe afai e te manaʻo e faʻateleina le suamalie, e mafai ona e faʻataʻapeʻapeina ni nai fualaau suamalie. Mo le faʻaleleia o uiga o le tofo o le mamanu e mafai ai lemoni.

E toatele tagata e fiafia i le sami buckthorn jam. E le faigata ona kuka, e tatau lava ona e manatuaina nai lo le masani ona faʻaleleia oloa, e tatau i le maʻisuka ona faʻaaogaina mea suamalie faapitoa. Saunia sea buckthorn jam pei o lenei:

  • o le kilokalama o vine ua sasaaina le ½ lita o le vai,
  • ua tuu le paluga i luga o se tamai afi ma kuka mo le tusa o le 40 minute,
  • pe a uma ona kuka, e faaopoopo le suamalie i le paluga o le palu,
  • i le taimi lava e faʻamaua ai le lapisi, e tatau ona e aveese mai le vevela ma sasaa i totonu o fagu.

Afai ei ai le sili atu o mea faʻamuʻi ma meaʻai i le tino, o le a fesoasoani le faʻaaogaina o laʻau buckthorn moana. Ina ia saunia, o le ae manaomia le 10 g o laʻau mago ma se ipu vai inu. O le faʻasologa e faia mo le tusa o le 2 itula, ona tatau lea ona fufulu ma inu. A uma, o le inu o lea mea e afaina ai le gaioiga o le ate ma fatuga, e faʻaosofia ai le fiafia.

Faʻamatalaga i fafo

Faatasi ai ma ni paʻu paʻu, e le gata e mafai ona e 'ai fua o le sami buckthorn i totonu. O suauu mai vine o lenei laau e mafai ai ona faatele le faagasologa o le toe faʻafouina o mea. O loʻo i ai se faʻamalologa ma faʻaleagaina.

E faʻaaogaina le suauʻu buckthorn mo le togafitiga o le faʻamalolo o le paʻu o le paʻu, mumu. E mafai foi ona faʻaaoga mo stomatitis ma tonsillitis. E le gata ina faʻateleina le faagasologa o le toe faʻafouina o le tino, ae faʻapena foi ona faʻasalaina le tiga.

E mafai e le maʻisuka ona faʻatau le suāuʻu ua saunia i le fale talavai pe faia foi e oe lava ia. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia ni fualaau suamalie fou, o se meaola laupapa (suauu, mea e teu ai manu). Ua suamalie ia vine, ua fufulu ese le sua mai ia i latou ma sasaa atu i totonu o se koneteina lanumoana. Ua lava lea e faʻaauau ai le suauu mo se aso, ona mafai lea ona e faʻaaogaina ma le saogalemu.

Faʻaaogā le suauʻu e faʻaalu ai vaega faʻafitauli o le paʻu ma mucous membranes. E tele ituaiga o mea e maua mai i le suauu e maua ai.

Nuances Taua

I le aʻoga e uiga i aoga o le sami buckthorn i le maʻisuka, e toatele tagata e galo e vaʻai i le faʻasaʻo. Ae paga lea, e le mafai e tagata uma ona faʻaaogaina. Ua tapulaa tapulaa mo tagata mamaʻi o loo:

  • faʻavavevave o faʻamaʻi ma isi faafitauli ma le gallbladder,
  • hypersensitivity i carotene ua maua,
  • cholecystitis
  • urolithiasis,
  • hepatitis
  • faʻavavevaveina o le maʻi o le tino,
  • gastritis.

I tulaga taʻitasi, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi. Afai e te leʻi suʻe muamua sea buckthorn, ona manaʻomia lea e siaki le faapalepale: 'ai ni nai vine pe gaʻo se vaega ile pito i totonu o le tulilima.

Sea buckthorn o se faleteuoloa o vitamini aoga, elemene, meaola oona. Ae ao le i faaaogaina, e tatau ona e feutagai ma se endocrinologist ma faamasani ia te oe lava i le lisi o faitioga. E mafai e le maʻisuka ona 'aina fua fou, fai siami mai ia i latou, faia ni teuteuga o fualaau mamago. Mo le faaaogaina i fafo, e faʻaaoga ai le suauu buckthorn.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O fea e masani ai le niu?

O le fanua moni o le laau ua manatu o Asia i Saute. E mafai ona maua i toetoe lava o nuʻu uma, e latalata i le talafatai o le sami. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Initia, Hawaii, i Kalefonia i Saute poʻo le itu lava lea o Florida. E masani ona maua laau i le Caribbean ma Polynesia.

I foliga vaaia, o le laau e foliga mai e maualuga ma mamana. E mālamalama lenei mea, aua o lona maualuga e masani ona oʻo i le luasefululima mita, ma o le umi o laulaau taitasi e sili atu nai lo le fa mita. O tagata o le lotoifale o loʻo faʻaaogaina le mea mulimuli o se fale faʻalagolago poʻo mo soʻo se isi fuafuaga tau tamaoaiga.

Afai tatou te talanoa e uiga i fua o latou lava, e pei lava o se moa, e ui o le mea moni, ua na o ni ponaivi mamago o le pama. Ae o totonu o sea ponaivi o loo i ai le tele o pipi ma le sua. A maeʻa le sua, ona liua lea i se paʻepaʻe paʻepaʻe ma lafoaʻi, lea e lauiloa o le pulupulu.

Afai e le sili atu i le lima masina le paʻu, o lona uiga pe a ma le 0.5 le vai manino, e i ai sona suamalie suamalie. Ae a maeʻa le fua, e amata ona vevela malosi le vai ma avea ma mea e sili ona malosi i le paʻi.

O le tele o le kulimi lava ia e manaia e pei o le laau e tupu ai.

E masani ona mamafa le mamafa o le mamafa i le fa kilokalama ma e seasea pe a itiiti ifo i le lua, ae e toetoe lava 30 senitimita le lautele.

Ae faapefea le toe o le oloa?

Ae toʻatele foʻi tagata gasegase e fiafia i le fesili i le saogalemu o isi vaega uma o lenei oloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai e le maʻisuka ona 'ai le niu poʻo le pata.

Afai tatou te talanoa e uiga i le filifiliga muamua, e tatau ona maitauina o le meataalo e sili atu le caloric nai lo le pulupulu lava ia. E faʻatatau pe ono selau calories mo le selau kalama.

O le pata e faia foi mai tupe meataalo. O lenei faagasologa o loʻo faʻatinoina e ala i le faʻamalosiina o nisi faʻasologa. O le taunuuga o se mea e le masani ai le suamalie suamalie. O lenei vai e aofia ai le tele o le fructose, lea e faatagaina mo le maʻisuka. Ae i se tulaga sili atu, o lenei vai inu ua fautuaina mo na gasegase o loʻo mafatia mai faʻafitauli e fesootaʻi ma le le faapalepale i faʻamaʻi manu.

O le mea lautele, e le fautuaina e fomaʻi tagata mamaʻi e mafatia i le maʻisuka e 'ai le suāuʻu popo. O lenei mea e mafua mai i le mea moni o loʻo i ai se aofaiga tele o mea inu. Mo le selau tikeri oi latou e tusa ma le tolu, pe a ma le selau limaselau - lua selau kcal.

O se tuusaunoaga e mafai ona i ai soʻo se faʻataʻitaʻiga e aofia ai le faʻaaogaina o lenei mea, pe a oʻo mai i soʻo se ipu e aofia ai sina fua o lenei oloa.

E faʻapefea ona faʻaaogā le suāuʻu popo mo le maʻisuka?

Afai tatou te talanoa pe faʻapefea ona faʻaaoga lelei le suauu popo mo tagata taʻitasi, ona tatau lea ona iloa o manatu o le tele o tagata atamamai e ese le ese. O se tasi e mautinoa e mafai ona faʻaaoga mo na o le faʻamalositino, ae manatu se tasi o lenei vaiinu e atoatoa ona lelei, e faaopoopo atu i ai, pe a maeʻa ona faʻapalaina o loʻo faʻamalosia ai le tele o mea e faʻamalolo ai.

Ae e tatau ona maitauina o le tagata maʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka e le tatau ona inuina lenei vai inu. E mafua lenei mea i le mea moni e aofia ai:

  • gaʻo gaʻo - e tusa ma le 99.9% le aofai o le aofaʻiga o totoe,
  • pama, lauric ma le tele o isi meaola.

I lenei itu, o lenei oloa e maualuga le fautuaina mo le faʻaaogaina e tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ma e iai isi faʻafitauli e fesootaʻi ma le galuega a le pancreas ma le atinaʻeina o le insulinoma. Ae i le isi itu, o lenei suauʻu na sili atu ona matagofie e avea o se vaega o mea teuteu teuteu eseese, kulimi, fasimoli ma masini, faapea foi ma isi mea tau tausiga a le tagata lava ia.

Ae i le kukaina e masani ona faʻaaoga e gaosia ai le margarine. I lenei tulaga, o le kalori e aofia ai le iva selau kcal pe selau kalama o le oloa.

O le mafuaʻaga lena e le tatau ai i tagata uma e maua i le maʻisuka ona lamatia lo latou ola maloloina, ae e sili atu le lafoai o le faʻaaogaina o lenei suauʻu, ma mea uma e faʻaaogaina ai lenei suauu.

E faʻapefea ona faʻaaoga le koko?

O le mea moni, e le mafai ona fai mai e le o iai ni mea aoga aoga. O le mea e ese ai, o loʻo aofia ai le tele o meaʻai. O lona uiga, toetoe lava o vitamin B uma, faapea foi ma le vaitamini C. E tele le palatini, gaʻo gaʻo ma gaʻo, e toetoe lava o elemene uma e manaʻomia mo le tino o soʻo se tagata. E i ai foi le fiber iina. Popo e aofia ai le lauric acid, lea e faʻaitiitia ai le cholesterol i totonu o le toto. Ae naʻo le tele o le faʻaogaina o vailaʻau eseese e faʻaleagaina ai lenei oloa mo le soifua maloloina o tagata uma e maua i le maʻisuka, aemaise lava pe a oʻo i le faʻaaogaina o le suāuʻu popo i lona tino mama.

E tusa ai ma le faʻaaoga lelei o le laau ma ona fualaau aina, e tele lava fautuaga i le auala e faʻaaogaina ai ma le manuia. I totonu o le vaomatua, o lenei laau ua manatu o se tasi o mea sili ona lauiloa, o lona fua ma isi vaega o loʻo faʻaaoga i soo se ituaiga o gaioiga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻaaogaina le vai paʻu i le mama. E manaia ma faʻaitiitia lelei le lagona o le fiainu ma le susu i le maʻisuka. I luga o lona faavae, e tele ava ava malosi ua saunia. Ma o le pulupulu e talafeagai lelei mo le kukaina o ipu eseese. O le a sili atu ona manaia ma aoga pe afai e te faʻaaogaina i fua o laufanua pe a iai iʻa ma ituaiga o manu.

O le pulupulu lava ia e fautuaina mo le faʻaaogaina i faʻamaʻi eseese, e aofia ai le maʻisuka. I lenei tulaga, e tele naua mea aoga.

Ae o le suauʻu na faia mai lenei oloa e sili atu ona faʻaaoga i le gaosia o mea faʻapitoa teuteu, faʻapea foʻi ma vailaʻau oona. I le kuka, e sili atu le le faʻaaogaina.

E taua le matauina o lena popo e aofia ai le tele naua o elemene taua, ma isi vaega e mafai ona toe faʻafoisia le ola maloloina o soʻo se tagata. I le taimi nei, ao lei faʻaaogaina lenei oloa, e sili atu le siakiina ma lau fomaʻi pe afai ei ai ni faʻasalaga poʻo le le faʻalogo i vaega o lenei nut. Ma o le aafiaga lelei o le faailoaina atu o lenei oloa i le taumafataga o le a sili ona maualuga ma o le a aumaia ai le fiafia tele.

O a fua ma fualaau aina e mafai ona faʻaumatia e le maʻisuka, e faaopoopo i le popo, o le vitio i lenei tusiga o le a taʻuina mai.

Tuua Lau Faamatalaga