Maʻisuka Foot Prevention Memo

O le faaupuga "maʻi o le maʻisuka" o lona uiga o se tuufaatasiga o suiga tiga i neura, ponaivi, maso ma toto toto i le maʻisuka.

O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le gangrene o le limo.

DS o se tasi o faʻafitauli matuia o le maʻisuka.

O afea e tupu ai le maʻi suka?


O se tasi o faafitauli o le maʻisuka o le solia lea o le vascular circulation. Ma, muamua lava, e faatatau lea i pito pito i lalo.

A aunoa ma ni meaai paleni, o le paʻu e sili ona afaina i manuʻa. I lenei tulaga, o le faamaloloina o le tuai.

E le gata i lea, o le maʻisuka e le taliaina le tau malulu, e ui lava e le mafua ai ni faafitauli faapitoa i tagata soifua maloloina. O le solia o le faʻamalosi o neura i vae e taua o le polyneuropathy o le maʻisuka. E le toe lagona e se tagata le aafiaga i luga o le paʻu mai le maualuga pe maualalo le vevela, gasegase laiti, ma isi.

O se tagata soifua maloloina, lagona le tiga, e mafai ona faia se gaioiga i le taimi. O tagata e maua i le maʻisuka ua le maua lenei avanoa. E masani lava latou te le gauai atu i le maasiasi, o le ita ma le tigaina o manuʻa seia oʻo ina pisia le paʻu ma afaina ai le gangrene.

O le isi faafitauli: faatasi ai ma le polyneuropathy, o le paʻu e le mafai ona afu ma e tumau pea ona mama. O le tagiauʻeina o le paʻu e oʻo lava i le maʻi pipili. Talu ai e le fesootaʻi ia ituaiga oona i soʻo se tiga, e le o faia e se tagata ni fua talafeagai ma e naʻo le taufaʻatau o le toesea.

O mafuaʻaga nei e fesoasoani i le faʻaalia o se vae o le maʻisuka:

  • fatuga o fatuga (nephropathy). E taʻitaʻia ai le fulafula o vae. O seevae faʻavalea e fai ma misa, lea e mafai ona oʻo atu ai i manuʻa ma mea manogi. O na mea ua faaleagaina, pe afai e le o faia ni laasaga talafeagai, ua afaina ai i le ulcers,
  • faafitauli faʻaaliga. E le mafai e le tagata le mafaufau ona mataʻituina le mea o loʻo ia agai i ai. O se lala laititi po o se maʻila e afifiina i lalo o ou vae e mafai ona mafua ai se manuʻa matuia.

Taiala mo le puipuia o le maʻisuka vae i le maʻisuka

Soo se togafitiga mo le maʻisuka e amata i le faailoagofieina o mea lamatia mo maʻi pipili:

  • gasegase vascular o vae,
  • maʻisuka faʻapipiʻi neuropathy,
  • fulafula
  • leaga o vae.

Afai e leai ni faʻalavelave faʻalavelave, o le a aʻafia le puipuiga e faʻapipiʻiina ai le maʻi i le tausiga o vae, saʻo le filifilia o seevae ma insoles.

I le taimi lava e tasi, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i le iloiloga o le lamatiaga faaletausaga.

I le iai o tulaga lamatia, o le puipuiga e sau i mea nei:

  • aoaoga i le tausiga o le paʻu paʻu,
  • suesuega faafomaʻi faavaitaimi,
  • atonu o le ofuina o seevae faapitoa ma ofuvae.

O le tele o suʻega faafomaʻi i lenei mataupu e sili atu nai lo le i ai o tulaga faʻafitauli.

O mataupu faavae lautele mo le puipuia o DS o loʻo taua i lalo:

  • faʻasalaga faʻamaonia o tagata gasegase uma e iai le endocrinologist ma i le ofisa o le maʻisuka vae,
  • vave amata togafitiga o le neuropathy ma faafitauli vascular. O le faʻatagaina o le faʻaumatiaina o vaʻa ma abrasions i luga o le paʻu,
  • afai e le mafai ona faʻamaloʻese le faʻaogaina, o le faia o seevae faʻapitoa e fautuaina,
  • le faʻatinoga o le togafitiga faʻapitoa mo vae,
  • galue i le faaleleia o puipuiga.

O fautuaga uma o le a le fesoasoani e ausia se taunuuga lelei pe afai e le totogiina le maʻi.

Le Taua o le Pulea o le Suʻa toto


Aumai le suka i le masani o le sini ole maʻisuka. E tofu lava ma lona lava, o le uiga o le tagata lava ia e uiga i le faʻatonuina o le kulukose "e tatau ona ausia."

O lenei fuainumera ua fuafuaina e le fomaʻi, i le amanaia o le matua o le maʻi, le malosi o le maʻisuka, pathologies e fesoʻotai ai, soifua manuia lautele.

O maʻi, e pei o se tulafono, faia le mataʻituina o faailoga o le suka e faʻaaoga ai glucometers.

O le faʻaaogaina o se taumafataga faapitoa ma le faʻaaogaina o le suka e faʻaitiitia ai le suka e taua tele i le puipuia o faʻafitauli o le maʻisuka.

Soifua Maloloina

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

O le tulaga ese o vae o manua i le maʻi suka o le masani ai lea e masani ona leai se tiga. I le taimi lava e tasi, o manua e faʻamalolo malosi. O loʻo faʻamatalaina lea i se vaega o le le lava o le lagona, faʻapea foʻi ma le solia o le toto.

O le mea moni, o lenei mea e le o tausisia i maʻisuka uma, ae e sili atu le le aumaia o le maʻi le faʻamaloloina. Ua mafua lenei mea i ni faigata faigata. E tatau ona manatuaina o le tausiga o vae o se vaega o puipuiga e puipuia ai le "maʻisuka vae".

E tatau ona usitai i ia tulafono:

  • pe a tipi fao, ia faʻaeteete, ia faʻapipiʻiina i latou i le faʻaogaina o le fao faila. E le mafai ona e tipi pito o fao. Aua le togafitia le paʻu o vae i vailaʻau ma mea faʻatau. E fautuaina le faʻaaogaina o se maa maʻa i le maeʻa o se vai mafana mafanafana,
  • Ia mautinoa ia tausia ou vae ia mama. Fufuluina i aso uma i vai mafanafana mafanafana,
  • pe afai o le paʻu o vae e mamago, faʻapalaina (e aunoa ma le paʻu i avanoa avanoa) ma se kulimi gaʻo,
  • aloese mai le savali i luga o seevae e aloese mai manuʻa faafuasei,
  • Aua le faʻaaogaina mea eletise, uʻamea afi i ou vae, pe nofo i tafatafa o se vaʻaia. Faʻaaoga le mafanafanaga o faʻamalositino faʻamalositino, se masini moli poʻo ni totini fulufulu mafanafana,
  • Aua nei galo o vae e tatau ona suesueina i aso uma. Afai o vaʻavaʻaʻi, maʻilala poʻo faʻamaufaʻailoga e aliali mai, faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi,
  • i le tulaga o manua faʻafuaseʻi (maina, tipi), togafitia i latou i vailaau faʻamaʻi (Dioxidin, Furacilin, hydrogen peroxyide), ona maeʻa ai lea ona faʻaaogaina se fusi faʻamalosi faʻamalosi poʻo le faapipiiina o le fusi ma se aʻafiaga aʻafia. Aloese mai le faʻaaogaina o le potassium i le taimi e tasi, iodine poʻo le lanu meamata. O nei tupe e mafai ona mafua ai le mu, o le a faasolosolo lemu. E le gata i lea, o le pipiiina o le manua e taofia ai le matauina o le faagasologa. O le vaitaimi maualuga o le faamalologa e mai i le 10 i le 14 aso. Afai o le paʻu o le paʻu e le faʻamaoniaina, o se faailoga lea e faʻatalanoa ai se fomaʻi.

Vaevaega Suʻe Memo

O nei tulafono e faʻaaogaina e le gata i le maʻisuka. Soo se tagata e mafai ona ave i latou i le auaunaga. O le mataupu lautele o filifiliga e faapenei: ia maua ni seevae ina ia latou nonofo io latou vae e pei o se totigilima, e aunoa ma le faamanualia o le paʻu, e aunoa ma le faia o mea manogi, gaʻo ma le mai. E masani lava, o tagata e maua i le maʻisuka e le tatau ona latou moemiti e uiga i galuega o seevae seevae i luga o le mulivae 12-senetimita.

Aemaise lava, o le ofuina o seevae faapitoa e talafeagai mo tagata ei ai nei faʻafitauli o le maʻisuka:

  • le tele o le leiloa o lagona i vae,
  • faʻaleagaina o vaʻa o vae i le atherosclerosis,
  • faaleagaina o vae,
  • o le i ai o ni faʻamaʻi faʻamaʻi ma (poʻo) faʻasalaga.

O mataupu faavae lautele nei mo le filifilia o seevae:

  • O mea mo le gaosia o mea seevae e maualuga le lanu paʻu vaivai. I lenei tulaga, ua faaitiitia le lamatia o tua o vae. O seevae ma se vae vavalalata pe mamafa tele e le tatau ona ofuina. E mafua ai le tufatufa o le mamafa i luga o le vae e le saʻo, o loʻo faʻamalosi tamatamailima, ma o le aʻafiaga o le manua i vae e faʻatuputeleina,
  • e le mafai ona e faʻatau ni seevae i ni vevela mafiafia ma totonu,
  • Filifili lapoa lautele lava ina ia lava le avanoa e faʻapipiʻi ai faʻailoga. E le mafai ona faʻaaogaina vailaau faʻamalosi ma masini,
  • seevae e le tatau ona sola ese i le vae, aua e mafai ona taʻitaʻia ai mea e gaosia ai ma mea e faʻaaoga
  • sili ona lelei le mafanafana. O le maualuga o le mulivae maualuga o le 4 cm. O seevae seevae e talafeagai lelei. E le gata ina saogalemu, ae e foligalelei foi,

Laei seevae ma le faʻaeteete. O le 2-3 aso muamua, fai se mea fou i le fale. Aua nei faʻaogaina totini susu mo le ofuina, ona o lenei mea e le saogalemu mo le paʻu. Alu i fafo o seevae fou, aloese mai le uumi. O le savali i le mea fou i le aso atoa e le manaʻomia foi.

Ia mautinoa pe a tuʻuina totonu o seevae e leai ni mea mai fafo, ma totini e le faʻapotopotoina. E fautuaina le faʻaaogaina o ofu faapitoa mo le maʻisuka.

Aua neʻi galo e suʻesuʻe ma le faaeteete vae. O foliga mai o le mumu i luga o le paʻu ua fai mai e le fetaui ia seevae. Ua faaitiitia le mafaufau, o le mea lea, e mafai ona maua mai ulupua i nei nofoaga i se taimi pupuu. Vaavaaia se mea faapenei - vave ona talanoa i se fomai, i le ofisa o le maʻi suka.

Fomaʻi siaki


Mo le taimi e iloa ai le DS, e tatau i suʻesa uma ona faia suʻesuʻega faʻasaʻo taʻitasi tausaga.

I le i ai o tulaga lamatia, o latou taimi e tasi e tasi i le ono masina uma, ae o le taulai faapitoa e tatau ona totogi i nofoaga o mea leaga ma lamatia ai vaega.

O lenei mea e mafai ai ona faʻatautaia e tusa ai ma DS, e tusa lava mo tagata gasegase e leai ni faitioga.

Isi fautuaga mo le puipuia o faʻafitauli


O le isi elemene o le puipuia o le faʻaaogaina lea o vailaau masani. E faigata ona valaʻau i lenei togafitiga, talu ai e le mafai e mafai ona taofi le gangrene o loʻo atinaʻe ma le faʻaaogaina o fualaau faʻalaʻau.

Ae ia puipuia le faʻaalia o maʻi pipisi i le faʻaaogaina o togafitiga masani e mafai.

O teuteuga o laau totō e pei o le sui, eucalyptus, celandine poʻo le St. John's wort e iai le aʻafiaga o le faʻamamaina. Ina ia faamalūlūina le suauu, e mafai ona e faʻaaogā le suauu masani: olifi, uila, sunflower poʻo le chamomile.

Le faʻaleleia atili o le faʻafouina o le paʻu e fesoasoani i le masani ai o le meli.

Vitio faʻatalanoa

Tomai tipitipi, fomaʻi o fomaʻi mo le puipuia o le maʻisuka vae i le maʻisuka malosi:

Maʻisuka vae - o le faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi, lea e mafua mai i le toesea. Ae ui i lea, e le o se mea e le mautonu. Afai e faʻaaoga uma puipuiga, e faʻaitiitia le lamatiaga o le gangrene.

O le mea taua o le faʻafesoʻotaʻi lea o se fomaʻi i le taimi mo soʻo se faʻaleagaina o vae. O le lautele o mea faʻapitoa o laʻei faʻaonapo nei ma vailaau o le a mafai ai e oe vave ona taofia le gaioiga ma faʻafefeteina ai le faʻamālōloina o le paʻu. E le mafai ona e faʻalagolago i nisi o fualaau faavavega.

O se fesoasoani lelei i togafitiga o se taumafataga maualalo-gaosi, lea e mafai ai e oe ona toe maua le suka suka i le masani, i le maualuga o tagata soifua maloloina. Masalo o le auala sili lenei e aloese ai mai faʻafitauli, e aofia ai DS.

Aisea e manaʻomia ai auala puipuia

E sili atu ma le tasi le kuata o le maʻisuka e atiaʻe le maʻi pipisi o le maʻisuka (SDS). O le matua o le tagata maʻi ma le umi o le aafiaga o le faʻamaʻi, o le tele foi o le tupu mai o sea faʻalavelave. O puipui o toto toto e mafua mai i le le lava o le okesene, o le kulukose e le ulu atu i sela, o se taunuuga, o le lumenia o le toto e matua paʻu tele lava, e tafe le toto, tafe toto. O gaʻo maso, e le maua ai le okesene ma meaʻai talafeagai. O maʻi tuifaʻaia e tupu, o le lagona o le vae ua faʻavaivaia, o le puipuiga o le paʻu ua faʻaititia (o se numera tele o le maʻisuka e tupu aʻe ai faʻamaʻi pipisi io latou vae).

O faʻamalologa faʻaaliga o le kulukoseemia e le mafai ai e le tagata maʻi ona gauai atu i le leaga laitiiti o le faaleagaina o le paʻu (mea manogi, tipi, vavae, masini) i le taimi. O le puipuiga o le puipuiga o le tino e mafua ai le faamaloloina o le microtraumas, o le pipisi e pipii ai e mafua ai le suppuration o le manua, o le fausiaina o le tele o gasegase. Faʻaleagaina tele o mea e faʻaaogaina loloto e masani lava ona faaiʻu i le gangrene, tosoina o vae, faʻaʻateleina le faʻaaogaina o tui tele, faʻamaʻi pipisi o le tino. O faʻatalanoaga e mafai ona afaina.

Taʻiala Puipuiga o le Maʻisuka o le Maʻisuka

O mataupu faavae o se metotia aoga, o le tele o tausaga o le poto masani o fomaʻi vailaau e fesoasoani i tagata mamaʻi ma le maʻisuka, o le faavae lea o le faʻamanatuga. O loʻo faʻamatalaina auala o togafitiga laiti, e aofia ai le mulimuli i tulafono faigofie e mafai ona maua e tagata uma. Puipuiga ole maʻi ole maʻi suka i le fale e faigofie ona faʻaaoga. O le faataunuuina ma le faʻaeteete o nei manaʻoga o le a faʻatagaina ai tagata mamaʻi i le taimi umi mo le maʻisuka e puipuia ai lino pipili o vae, e aloese mai le necrosis ma le gangrene.

Tausiga o vae

  1. Mo le puipuia o le TAS, e taua tele le tumama o le tagata lava ia: fufulu o ou vae i le vai mafana faalua i le aso (taeao ma le afiafi), e faʻaaoga ai ni mea malūlū mālūlū ma se aʻafiaga o le antibacterial, ma solo lemu i se solo mama.
  2. E fautuaina le asiasia o le paʻu o vae i aso uma mo ni manua laiti (o sana, vavao, magia) ma maʻi faʻaleagaina ina ia taofia le faʻamaʻi o microtraumas i le taimi. Mo le togafitia o manua, e le mafai ona e faʻaaogaina ava malosi (iodine, lanu meamata), e sili atu ona sui i se vaifofo vai o le chlorhexidine, miramistin, 3% hydrogen peroxide. A e tipi ou fao, taumafai e aua nei 'aloʻese mataʻaiga ina ia le faʻaosofia ai le tuputupu ae o le fao fao i totonu o masini vaivai o le tamailima.
  3. O le paʻu paʻu o vae e manaʻomia ai le faʻaleleia masani o taumafa ma mea taumafa - faʻaaoga se kulimi suamalie e aofia ai suauu masani, otootoga o vailaʻau faʻamaʻi, vaega o vailaʻau. Faʻaaogā ma le faʻaeteete le kulimi i avanoa vavalalata. O le susulu tele o le susu e maua ai tulaga lelei mo le tuputupu ae o le fugalaau.
  4. Valaʻau e le mafai ona vavaeeseina! E sili atu le faʻaaogaina o aso nei ma se faʻamanuiaga malu, pe saili fesoasoani mai tagata tomai faapitoa.
  5. Tetee e ofuina ni totini synthetic - vae gutu, ma o le susu e le lelei le aveeseina. Tuuina atu le fiafiaga i oloa e maua mai mea masani e aunoa ma ni fusi uʻamea e faʻalavelave i le toto.

Meaʻai talafeagai

Ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o le suka i luga o totoga ma toto toto, e tatau ona tausisia se tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto. Ae maise lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o se taumafataga e maualalo le maualalo o vailaʻau faʻasaina ua atiaʻe - laulau Numera 9. O taumafataga masani i ni vaega laiti o meaai o le a fesoasoani e faatumauina le maualuga o le suka i le va o le 6-7 mmol / L. O le lisi o loʻo i ai fuālaʻau, fualaau e le faʻasalaina ma fua (opu oona, gooseberries, cranberries), o le susu soup, cereals, lean meat. Nai lo le suka, o loʻo suitulaga ai suka (xylitol, sorbitol). Meaʻai, falaoa falai, paluga, fualaau suamalie (vine, faʻi, melon), ava malosi ma mea inu gaʻo, e leʻo le sukalati.

Soifua maloloina

O le puipuiga malosi e mafai ona fesoasoani i le tino e faʻatautaia ai meaola faʻapitoa, vave faʻafuaseʻi, ma tausia le soifua maloloina o tagata maʻi i se tulaga maualuga. E tele auala e lagolagoina ai le puipuiga o le tino:

  • taumafa o vitamini
  • faamama avega
  • savali i le ea fou,
  • gaioiga faʻaletino lelei
  • aau.

Faʻafiafiaga & Taaloga

Ina ia faʻamaonia le tafe o le toto, faʻaititia le limo o le tino, faʻasaʻo le tiga, faʻamaʻi maso ma gymnastics faapitoa e fautuaina. O faʻamalositino faigofie (faʻafeʻaiga - faʻaopoopoga, faʻamaʻi tamatamailima, vaeluaga) e faigofie ona fai i le fale. O le tulaga autu e le tatau ona faʻamalosi ia gaioiga, mafua ai le tiga, ma le taimi o le massage, e tatau ona sui le vevela malosi ma se kulimi malamalama.

Sueina o vae

O le mamafa, o le tumau galuega, o le mamafa o avega e faʻatuputele ai le avega i luga o vae. Taumafai e faʻafilemu atili, nofo i lalo le tele o taimi, aua e te savali mamao, faʻaaoga se tootoo ao savali, pe a manaʻomia. Faʻatekonolosi i ona po nei ua mafai ai ona faia ni faʻapipiʻi faʻapitoa faʻapipiʻi mo seevae. O ia ituaiga o fesoasoani e fesoasoani tele i le tufatufa o le mamafa o le tino, tuu i vae vaevaega saʻo, ma aloese mai o latou faaletonu.

Vaavae lelei

O le filifiliga o seevae e tatau ona sili ona taulimaina. Faamolemole ia matau pe o lau faatau o loʻo aofia i:

  • mea vaivai faalenatura
  • leai o se faʻavave,
  • Tulaga atoatoa
  • faʻalagolagoina o le vae,
  • o le i ai o le lacing, Velcro poʻo isi faʻamau,
  • mea faʻapipiʻi solo.

Fomaʻi suʻesuʻe

Ole suʻesuʻega faafomaʻi masani e fesoasoani e pulea le maualuga o le kulukose, faʻatonutonu siama o le insulin i le hormone, e iloa ai faʻafitauli i le taimi, ma faʻamaonia se togafitiga atoatoa. I totonu o falemaʻi, o le fomaʻi faapitoa i faʻasologa o mea faʻasalaga o le endocrinologist. Na ia vaʻai i le tagata maʻi, pe a manaʻomia e sili atu suʻesuʻega loloto, tofia ni faʻatalatalanoaga o tagata tomai faʻapitoa - o se neuropathologist, fomai tipitipi, fomai tipitipi. E tatau i tagata maʻi ona tausisia ma le atoatoa ia mea uma o faʻatulagaga ma faatonuga ua fautuaina e le fomaʻi, auai i le aʻoga soifua maloloina. O le tausisia o togafitiga uma e maua ai le maʻi i se soifuaga atoatoa, e puipuia ai le atinae o le TAS, o isi faʻafitauli faigata i soo se laasaga o le maʻisuka.

Puipuia o le maʻisuka vae i le maʻisuka

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le maʻi suka e tupu mai ona o se faʻalavelave faʻalavelave i le tino o le endocrine, lea e mafua ai le faʻaleagaina o togafitiga faʻapitoa i le tino. E taʻitaʻia ai le tele o faʻalavelave i le tagata maʻi, o le pito sili ona ogaoga o le maʻi o le maʻisuka.

O le maʻi suka o le maʻi suka i le maʻisuka e mafua ona o le faʻaleagaina o le tino, lea i totonu o mataupu sili ona maualuga e mafai ona taʻitaʻia ai le vaevaeina o vae. O le maʻi suka e matua faigata lava ona togafitia, aemaise lava i taimi mulimuli, pe a aafia le paʻu i le maʻi, ae o maso, ponaivi ma sooga.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le mea lea, mo tagata uma e mafatia i le maʻisuka, o le puipuia saʻo o vae o le maʻisuka e taua tele. E fesoasoani i le puipuia o se tagata mai le le atoatoa ma laveaʻiina lona ola, aua o lenei cider o se tasi o mafuaʻaga taatele o le oti i le maʻisuka.

O le mafuaaga autu mo le atinaʻe o le maʻi o le maʻisuka vae o le hyperglycemia masani, lea e faʻaalia ai ia lava i luga o le maualuga o le maualuga o le suka toto. E le lelei le taui mo le maʻisuka lea e tau atu i le atinaʻeina o faʻafitauli uma o le maʻisuka, e aofia ai le faaleagaina o vae.

O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faaleagaina ai puipui o le toto toto, e mafua ai le faaleagaina tele o le cardiovascular system. O le aʻafiaga o le aʻafia o le maʻisuka i luga o le gaioiga lautele, lea e faʻalavelave ai le toto i luga ma pito i lalo.

O se taunuuga o lenei mea, o le a amata ona maua e fusi o vae vaevaega se faaletonu ogaoga o le okesene ma meaʻai, lea e tau atu i lo latou gasegase malie. O le le lava o le tafe toto e afua ai le faaleagaina o fiva namu, lea e aveeseina ai vae o le lagona ma atili ai ona faigofie i manua eseese, oti, pulumu, vevela, mumu ma le malulu.

Mafuaaga ole maʻi o le maʻisuka vae:

  1. Angiopathy - faʻaleagaina ipu o le loto,
  2. Neuropathy - faʻaumatiaga o natia lautele,
  3. Neuroosteoarthropathy - o gasegase eseese o ponaivi: osteoporosis, osteosclerosis, faʻatoʻaga faʻatasi, faʻaleagaina o le ponaivi, afaina o le tino,
  4. O manuʻa tuga o le vae, faʻaosofia ai lona faʻaleagaina,
  5. Maʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi maʻi paʻu
  6. O se faʻalavelave matuia i le puipuiga, i le lautele ma le lotoifale.

O le taua tele i le puipuia o le maʻisuka vae o le filifiliga sao lea o seevae. E tusa lava pe itiiti ifo le faʻalavelave pe'ā fai le ofuina e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o taunuuga mo se maʻisuka, e pei o le faʻavaeina o maʻi le faʻamalolo ma le faʻaleagaina o le vae.

Pe a filifilia ni seevae, e tatau ona e tuʻuina atu se mea e sili ona lelei i faʻataʻitaʻiga faʻalelei e faia i mea masani e mafai ai e le vae ona manava. E taua tele lenei i le maʻisuka, talu ai ona o le solia o le vevela vevela ma le soona inu tele e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o se maʻi faʻaleaga.

E le gata i lea, mo le puipuia ma le togafitiga o le le atoatoa o le vae, e mafai e le tagata gasegase ona faʻaaogaina faʻamalosi faʻapitoa e maua ai le mafanafana ma le puipuiga i vae. E mafai ona faia ia ituaiga o mea eseese, e aofia ai le silicone ma le gel, faapea foi ma le i ai o se masini e ufiufi ma mamanu le mafaufau.

Auala e filifili ai seevae saʻo:

O le faavae mo le puipuia o le maʻisuka vae o le saʻo togafitiga o le maʻisuka, e pei o le siakiina masani o le maualuga o le suka. E sili pe afai o le kulukose i totonu o le tino o le a latalata i mea masani ma mafai ona sili atu nai lo le 6.5 mmol / L.

Ina ia faia lenei mea, e tatau i le tagata gasegase ona tuiina le inisalini i aso uma pe ave fualaau o le suka. E le gata i lea, mo le faʻamaonia lelei o le maualuga o le toto suka, e tatau i le tagata gasegase ona mulimulitaʻi i se taumafa maumaututu ma le faʻamalositino masani.

E tutusa lava le tāua o le tausiga lelei o vae, lea e tatau ona matua ese mai le mea e taliaina i tagata masani. Faatasi ai ma nei togafitiga o le tumama, e taua le manatuaina o le lagona o le vae ua faʻaitiitia le maʻisuka, o lona uiga e le mafai ona latou iloiloina lelei le tiga poʻo le vevela.

E le gata i lea, o tagata e maualuga le maualuga o le suka e tatau ona aloese mai le itiiti ifo o le manua i le paʻu oo latou vae, aua o le maʻisuka, o manuʻa e matua le lelei ma faigofie ona afaina. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le fausiaina o maʻi o le gaʻo ma le tino o le necrosis, ma i le lumanaʻi i le leiloa o vae.

Tausiga Tausi Tausiga:

O maso masani mo le maʻisuka e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le toto i vae, faʻasaʻo le vevesi o le maso ma faʻaleleia fesoʻotaʻiga vavalalata, lea e puipuia ai i latou mai le faaleagaina. O massage o vae e mafai ona faia pe tutoatasi pe ala i le faʻaaogaina o auaunaga a se fomaʻi.

Massage mo le puipuia o vae o le maʻisuka e tatau ona faia i ni aga malu, aloese mai le soloina o le paʻu. Ina ia le faʻaleagaina le paʻu, i le taimi o le massage, e tatau ona faʻaaoga le massage masima poʻo le kulimi.

A maeʻa le masini, e tatau ona fufuluina ou vae i le vai mafana, tape solo ma se solo mama, gaʻo ma se kulimi e puipuia ai le atiaʻe o le maʻisuka vae ma faʻapipiʻi totini mama.

O faamalositino masani e mafai foi ona manuia ai le soifua maloloina o le maʻisuka. O loʻo i ai se seti atoa o le molimauina mo vae, lea e fesoasoani e faʻamalosia ai musika, toe faʻafoʻi ai masini faʻatasi, faateleina le lagona ma faateleina ai le tafe toto.

Se seti o faʻatinoga mo vae:

  • Nofo i luga o se nofoa, faʻalautele ou vae i ou luma ma tuʻu i luga o ou mulivae. Vaʻai nei totini agai ia te oe, ona e aluese ai lea.
  • Ia nofo foi i luga o se nofoa, punou ou tulivae ma tuu i luma o oe. Ma le isi, e tatau ona e vavae ese totini, i le mamao e mafai ai, ona toe faʻaitiitia lea. I lenei tulaga, e tatau ona faia faatasi ia mulivae.
  • Sii i luga le tasi vae ma tuu i luga o le mamafa e faia ai gaioiga o vae, muamua i le aoauli, ona le saʻo lea.
  • Faʻasolosolo ona tosoina ma togi tamatamaivae.

Ina ia aloese mai se faʻalavelave faʻalavelave e pei o le maʻisuka, o le puipuia o lea mea e manaʻomia ai ni taumafaiga ogaoga, e tatau ona lafoai faʻamaʻi uma amioga leaga. Muamua lava, o lenei mea e aafia ai le ulaula, lea e mafua ai le ogaoga o le pipisi i luga o le tino.

O le ulaula o se tasi lea o mafuaʻaga autu mo le atinaʻe o le atherosclerosis ma le thrombophlebitis, lea e le afaina ai le toto i le tino. O le ulaula i aso uma e tusa lava pe itiiti se sikaleti, e fesoasoani i le fesuiaiga o vaʻa toto, aemaise lava i pito i lalo ma fesoasoani i le fausiaina o le maʻisuka vae.

O le inu malosi o le ava malosi e matua afaina lava i le maʻisuka, ona o le mafuaʻaga o aʻa i le suka o le toto. O lona uiga, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli uma i le maʻisuka, e aofia ai le maʻisuka vae syndrome.

O se tagata atamai mai le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i metotia o le puipuia ma le natura o le maʻi suka.

Aisea e matua taua ai le tausiga lelei o se maʻi suka?


O le taua o le puipuia ma le tausiga lelei o vae i le maʻisuka e faigata ona faʻatauvaʻa. Afai e le o mulimulitaia nei tulafono, o le a faʻateleina le faʻamaʻi ma amata le gangrene.

E tusa ai ma le WHO, e 95% o le faʻamavaeina o le tino e fesoʻotaʻi ma maʻi pipisi.

Gangrene o le vaega mulimuli lea o le SDS, lea e muamua atu i ai faailoga nei:

  • tiga o le tiga pe a savali, faapea foi ma le nofo
  • vevela vevela (vae malulu, vela vela, tingling, numbness, ma isi mea),
  • faʻaleagaina o le musele o vae,
  • le foliga mai o le le atoatoa o vae,
  • masini mago susu, uluga,
  • afaina loloto, afaina o le vae.
Afai e te le togafitia nei faailoga ma e te le o mulimuli i tulafono o le tausiga o le maʻisuka, ona oʻo lea i se maualuga maualuga o le a oʻo le faʻamaʻi i se tulaga matautia.

E le faigata tele ona aloese mai faʻamaʻi pipisi ma le faʻamavaeina mulimuli ane, ua lava lea ile tausia lelei ole vae o le maʻisuka i le fale ma faʻatalanoa se fomaʻi i se taimi talafeagai ma se mea e sili ona leaga.

2. Iloiloga masani o vae.


E tatau ona faia le asiasiga i le taeao po o le afiafi, pe a uma ona fufulu ma faʻamago vae. Afai o loʻo faʻamamaina vaega o le epidermis, o sana ma sana o loʻo maua e le fesoʻotaʻi ma le ofuina o seevae fou pe le lelei, faʻapea foʻi ma manuʻa, ulupala, malaʻi vaega o le paʻu, e fautuaina foi e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faʻaoga faʻaoga faʻapitoa mo le maʻisuka vae.

O ia ituaiga oloa e aofia ai le faʻamamaina, fafagaina, faʻamamaina vaega e fesoasoani i le toe faʻaleleia o le epidermis masani, faʻapea foi ma le puipuia o vae mai faʻamaʻi pipisi, maua ai le aʻafiaga o aʻafiaga.

3. Lafoaia i aso uma ma togafitiga ole vae o le maʻisuka.

O kulimi mama i luga o vae e manaʻomia ona togafitia i se maʻa. A uma ona fufuluina, e tatau ona e fufuluina ou vae i se solo vaivai, ae le na o le galo.

Ia mautinoa ia faʻaaoga se kulimi fafagaina, lea e aofia ai le suavai masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le DiaDerm laina e ofoina atu ni kulimi faapitoa mo le tausiga o le maʻisuka. O le laina e aofia ai le kulimi "Puipuiga," "Lelei" ma le "Faʻamamago", lea e lelei mo le faʻaaogaina i aso taitasi.

Teu "Toe faʻafouina" - o se fofo sili ona lelei mo vae i le i ai o abrasions, manua o le tui ma isi manua. O se vaega o oloa DiaDerm o le i ai o urea ma vaega o vailaʻau ma vailaau oona i le tuufaatasiga o le 5-15%, lea e faʻamamaina, faʻaleleia ma faʻaolaina faʻamaʻi ma faʻafouina.

Kiliki i lalo le ata o loʻo i lalo e saili atili ai e uiga i kulimi kirifa o kirifa ma faʻatulagaina mo le faʻafeiloaʻiga ile fale poʻo le meli.

4. Faʻamau faʻamaʻi saʻo.


O fao faʻaigoa ma le maʻisuka e masani ona taʻitaʻi atu ai i faʻamaʻi pipisi. E tatau ona tipi lemu fao i se laina saʻo e aunoa ma le taamilosaga. O faʻamau pito i lalo e failaina i se faila faʻapipiʻi faʻamamaina.

Pe a fai ni fao, e le tatau ona faʻaogaina seleulu ma pito mataʻutia. Afai na manua le tovaevae o le vae i le faagasologa o le tipi, ona tatau lea ona togafitia lenei nofoaga i le hydrogen peroxide ma lūlūina i le faʻamaʻi o le faʻamaʻi manu, mo se faataitaiga, furacilin poʻo le faʻavae i luga o le streptocide. I totonu o la matou faleoloa i luga o le initaneti o le ae maua ai oloa lelei ma le taugofie o tui puipui.

5. Puipuiga o faʻamaʻi pipisi.

Faʻatasi ai ma se faʻaleagaga faʻaleagaina, maʻi papaʻi, maʻila, manua e aliali i luga o vae. O le i ai o le galo e matua faateleina ai le lamatiaga o le gangrene. Puipuiga o siama o le tausisia o tulafono mo le tumama.

E le gata i lea, o le maʻisuka e le tatau ona savavali solo i nofoaga faitele, i luga o le matafaga, i le vaomatua, ma isi. E tatau ona suia socks i aso uma, e puipuia ai le uuina o seevae eleelea, manogi ma susu.

Ia mautinoa e faʻaaoga le kulimi "Puipuia" e puipuia ai le atinaʻeina o siama mai siama ma fungal, le toe faʻafoʻiina o le puipui puipui.

6. Usiusitai i mataupu faavae o le olaga ola maloloina, faʻamalosia le puipuiga.


O le faʻaaogaina o le ava malosi, faʻaauau pea o le inu, ulaula, o se olaga faʻavalea o mea ia e aʻafia ai le tulaga o vae i le maʻisuka. Ina ia faaitiitia le lamatiaga o le alualu i luma o faʻamaʻi, e tatau ona lafoaʻi amioga leaga, mulimuli i se taumafataga ma faʻamalosia le puipuiga.

O maʻi uma o loʻo faʻaalia i aso taʻitasi e le itiiti ifo i le 30 minute. E mafai e tagata matutua ma luga ona faʻaaogaina se tootoo faʻapitoa mo le savali.

7. Faʻaofuina o seevae lelei.


O seevae e tatau ona faia i mea lelei, e le o le mafiafia, o loʻo afaina ai. E manaʻomia le i ai o se lacing poʻo le Velcro e faʻatonutonu ai le atoaga o vae.

E tatau ona matua mafiafia le kulupu e puipuia ai le vae mai le faʻaleagaina. E mafai ona maua se mulivae maualalo.

8. O le faʻaogaina o faʻailoga faapitoa.


O le tausiga lelei o le maʻisuka e le mafai ona fai e aunoa ma le faʻaleleia maualuga o le vae. Mo le mafuaʻaga lenei, o loʻo faʻaleaʻoina le faʻaleleia o alavai ma mea faʻapitoa faʻaonaponei, lea e tufatufaina tutusa le mamafa o le tino ma puipuia ai le faaleagaina o tamatamailima ma le fao o vae, ma taofia ai foi le fatuina o sana.

O faʻasalalauga e iai se faʻamanatuga lelei e maua ai uiga sili ona lelei, lea e ave le fomu e faʻalagolago i foliga faʻa-physico-anatomical o lē e ona. Faʻaaogaina o le maʻisuka e faʻatasi ma seevae saʻo e mafai ona fesoasoani e puipuia le atinaʻeina o le tele o faailoga o le VDS.

Kiliki i luga le ata o loʻo i lalo e aoao atili ai e uiga i iniseti o le maʻisuka ma faʻatonu i latou mo le tuʻuina atu i le fale poʻo le meli.

E mafai ona faʻamalolo se maʻi o le maʻisuka?

E tatau ona malamalama o le vae o le maʻisuka o se taunuuga o le maʻisuka. O vailaau faʻaonapo nei e le mafai ona fofoina le tele o ituaiga o maʻi suka, lea o lona uiga o le aʻafiaina o le atinaeina o le TAS tumau i le olaga atoa.

Ae ui i lea, o le matauina o tulafono uma o loʻo i luga ma le iloa pe faʻapefea ona togafitia se maʻi o le maʻisuka, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le tupuina o lenei maʻi.

O lo tatou faleoloa i luga o le initaneti o loʻo aofia ai togafitiga sili ona lelei ma faʻaonapo nei mo le maʻisuka. Matou te faʻatagaina uma Rusia e ala i le faila i lou fale, e tuʻuina atu le faʻatagaina o poloaiga ma meli. Kiliki i le ata oi lalo ma saili atili.

O le a le VTS?

E tele ituaiga o maʻisuka. O le maʻisuka e leai se inisalini e sili ona taatele. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e taʻua foi o le maʻisuka ituaiga 2 ma e le o se mea e faʻaogaina. O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi pipisi e fasiotia ai sela e maua ai le insulin i le pancreas. I le maʻisuka e leai se inisalini, o le mamafa ma le le lelei o meaai e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini. I ituaiga uma e lua o le maʻi, e tupu aʻe ai le hyperglycemia masani.

VDS o se faʻalavelave matuia o le maʻisuka, lea e masani lava ona faʻalavelave le soifua maloloina lautele ma e faʻaateleina ai le faʻaolaina o le tino. O le mea lea, o le puipuia o lenei maʻi e sili ona taua.

30-40% o tagata gasegase ma le TAS e maua ai le neuropathy. E masani lava e le lagona e tagata maʻi le tiga io latou vae. Faʻaleagaina o sana e mafai ona oʻo atu ai i manua laiti e aʻafia ai siama. Ona o le faaleagaina o neura, o le afu o le gaosiga ua faaitiitia foi, o se taunuuga, o le paʻu o le paʻu e afaina ma o le paʻu ua mamago ma ua gau.

O le Polyneuropathy e mafai foʻi ona taʻitaʻia ai le tino. O le tulaga e tau atu i se faasologa o suiga tetele ma le masani i le tapuvae ona o le gau o le ponaivi, toe faaleleia o faagasologa, ma le faaitiitia o le tino.O le mafuaaga o nai ponaivi gaʻo, lea e masani ona le matauina e tagata gasegase, ona o le lagona o le tiga ua afaina.

Maʻisuka vae: faʻamaoniga, togafitiga ma puipuiga

O le maʻi o le maʻi suka o se faʻalavelave tele o suiga faʻaanatura ma le galue i vae o se tagata e maua i le maʻisuka ona o micro-ma macroangiopathies (suiga faʻaleagaina i tamai ma vaʻa tetele), faʻapea foʻi ma le neuropathy (suiga faʻaleagaina o le tino). Ole mea lea e sili ona taatele ile maʻi ole maʻisuka, lea e tupu i le 80% o tagata maʻisuka ma se maʻi faʻamaʻi ile 15-20 tausaga pe sili atu, ma le afa o mataupu e faaiʻu i le toesea o le tino.

Auala e filifili ai lenei mea o lavalava: fautuaga masani mo tagata gasegase

E tusa ai ma se suʻesuʻega na faia e saienitisi Irish, e tusa ma le 4 mai le 10 tamaitai na mumusu e faia ni taʻaloga maualuga mo le maʻisuka ona o tiga matuia. O le faatauina o seevae e masani lava o se popolega faapitoa mo tagata e maua i le maʻisuka.

O le iʻuga o le maʻisuka, e toʻatele tagata latou te atiaʻe le leaiva poʻo le faʻaleagaina o le vevela ma le vevesi i le pito i lalo. E mafai ona taʻitaʻia ai le maʻi o le maʻisuka vae. O se taunuuga o le TAS, o manua laiti e faia i luga o vae, lea e faʻamaloloina ai le leaga ma e faigofie foi ona mumu. Afai o se maʻi e maua i le maʻisuka poʻo vaʻa toto, e sili ona lelei le faʻafesoʻotaʻi le fomai aʻo leʻi faʻatau ni seevae. Afai e manaʻomia, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni seevae faapitoa faapitoa mo tagata mamai e maua i le maʻisuka. O seevae ia e puipuia ai ou vae mai aʻafiaga ma mea leaga ona o la latou mamanu faapitoa.

Mea sese i le filifilia o seevae o tamaitai ma alii

O tagata maʻi e leai se faʻaleagaina o neura poʻo ni toto e le manaʻomia ni seevae faʻapitoa faʻapitoa, e tusa ai ma saienitisi. O seevae e le tatau ona matua fufusi ma lē lelei. O le tele o faleoloa e ofoina atu seevae faʻalelei poʻo faʻalelei e faia i mea manava manava. O mea e faʻaogaina, e pei o le paʻu moni po o le ie, e fesoasoani e puipuia le saluina o le sulu ma le gao.

Ua lapatai mai tagata poto faapitoa o le Orthopedic o le faatauina o seevae e lapoa pe lautele tele e ono afaina tele ai le maʻisuka. Afai o le tagata gasegase e vaapiapi pe lautele ona vae, e tatau ona feutagai ma le tagata faʻatau: o loʻo i ai tagata gaosiga o loʻo ofoina ni seevae o lautele lautele.

O seevae lapopoa, lea sa masani ai mo le tele o tausaga, e ono faʻaleagaina ai le ala o le maʻi. O lenei mea e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi ma le hyperhydrosis. E le paʻu le paʻu o seevae ma e le faʻagataina le tafe o le ea.

Tulafono mo le tausiga ma le teuina

O le tagata maʻi e tatau ona gauai atu i vaega nei aʻo leʻi faʻatau ni seevae:

  • E le fufusi tele: o seevae e le tatau ona fusi tele ina ia leai ni mea e fai ai le mamafa,
  • E le lautele tele: Muamua, o faʻalauiloa e ono aliali mai i le mulivae pe afai o lapoa e telē tele,
  • Faʻasalaga faʻasalalau: faʻasalalau ma lava le malosi e talafeagai mo le puipuia mai maʻa ma le vaʻai,
  • Lava le avanoa mo le faʻasalalauga: ina ia faafaigofie pe lelei le tufatufa atu o le mamafa, e mafai e le tagata gasegase ona faʻatau ni fale faʻapitoa faʻapitoa.

O seevae e tatau ona faʻatau pe a mafai i le afiafi, e pei o le tele o vae e masani ona mafiafia. O seevae e fetaui ma manaʻoga o le tagata maʻi e mafai ona faʻatonuina i nofoaga faapitoa. O seevae o le suka e masani lava ona leai ni pupuʻu ma maua ai se faʻalanu faʻapitoa e puipuia ai le mamafa o mea. O le tui o le siliki mo le maʻisuka e le fautuaina ina ia ofuina.

O seevae Orthopedic e fesoasoani e puipuia ai le maʻi o le vae. E pei ona taʻua i luga, e le saʻo, lapoʻa pe faʻamaʻavae ona faʻaleagaina le vae. O seevae e puipuia ai le faʻaleagaina o le tino, faʻafitauli o tamatamailima taʻitasi, faʻaitiitia le gaʻo poʻo le mamafa o mea o loʻo i luga o vae. O togafitiga Orthopedic e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻe o le thrombosis, lea e tupu ona o le le atoatoa o le tino.

Maʻi Suka

O faʻamaʻi faʻamaʻi e aunoa ma le fua e talafeagai mo le maʻisuka, talu ai o lenei mea e mafai ona faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi pipisi. Matou te fautuaina le faaaogaina o totini e faia i mea e manava ai. O totini e tatau ona sui soo e puipuia ai manua mai le aafia i le TAS.

Fautuaga! E fautuaina e filifili ni seevae faapitoa pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi agavaa. E taua le mafaufau i le tele o vae, e pei ona taʻua i luga. A leai, e mafai e le tagata gasegase ona filifili le faʻataʻitaʻiga o seevae faapitoa e faavae i luga o latou lava manaʻoga.

O laasaga uumi mo le uumi o le lagolagosua e fesoasoani i le umi ma le umi e puipuia ai faʻafitauli o le VDS. E puipuia lelei ai foi le gaosia o se lala ua faaleagaina. E taua le malamalama o ofu le talafeagai e mafai ona faʻamalosia ai le tulaga o le maʻisuka ma faateleina ai le lamatiaga o le oti. O le mea lea, e tatau ona tuʻuina atu i ai le tele o gaioiga faʻapitoa ma e le faʻagaloina fautuaga a se fomaʻi. O le le amanaiaina o uiga faaalia e mafai ona faateleina ai le lamatiaga o faafitauli, faapea foi le faaitiitia o avanoa o se tagata maʻi ua toe malosi atoatoa ma ua toe faaleagaina le tino. Faʻalavelave tumau i le tino e mafai ona taʻitaʻia ai siama pipisi.

O mafuaʻaga ma faʻagasologa o le atinaʻeina o le maʻisuka vae syndrome

O le maʻi o le maʻi suka e amataina ona o le faʻaalia i se tuufaatasiga o mea taua, e pei o le:

  • (polynesia), o le mea lea e mafua ai ona iai le suiga o le tino, e mafua ai le faʻaleagaina o le vae o le tino,
  • angiopathy (faʻaleagaina lapopoʻa i le maʻisuka, o lona uiga o se faagasologa o le atherosclerotic - o se taunuuga, o le toto e tafe atu i totonu o vaʻa e faʻalavelave ma o le siakiina o vaega taitasi o le tino)
  • neuroosteoarthropathy (osteoporosis, osteosclerosis, faʻaumatiaga o foliga faʻapitoa, faʻaleagaina o vaega taʻitasi o le ponaivi, gau faʻaleaga),
  • soloia faʻamaʻi o arteries o pito pito i lalo,
  • manuʻa ma le faʻaleagaina o le vae,
  • faʻamaʻi pipisi, aemaise o faʻamaʻi pipisi,
  • le lautele ma le faʻaitiitia o le lotoifale o le puipuiga.

Faʻaaliga o le maʻi o le maʻisuka vae

O le vaega faʻavaomalo faʻavaomalo i faʻamaʻi o le maʻisuka vaevaeina e faʻaalia ai vaega e atagia ai le fatu o lenei maʻi:

  • toto i vae
  • latou lagona lelei
  • afaina o le tino,
  • loloto o le toilalo
  • gaioiga faʻafefe.

Faʻalagolago i uiga o faʻamaʻi, o kulupu e tolu o le maʻisuka foot syndrome e iloga:

Neuropathic form o se taunuuga o le neuropathy, faʻamalosi o le tino, o latou faʻafitauli, faʻamaʻi ma le edema. O le maʻi maʻi pepeti e tupu i na vaega o le vae, o le tala mo le maualuga o le mamafa. O lenei ituaiga o le maʻi ua maua i le 70% o mataupu o le maʻisuka, e masani lava i tagata ei lalo ifo o le 40 ma le maʻi suka o le 5 tausaga pe sili atu foi, masani ona faʻaaogaina le ava malosi. I le avea ai ma tulafono, o loʻo maua i totonu o vaega o maualuga maualuga, nofoaga o le hyperkeratosis, i luga o le tino, i le vaega o avanoa vavalalata, i vaega o le faʻalavelave matuia o vae. O palakalafa e le afaina. O tagata mamaʻi e faitio i le paresthesia (tingling, pinching, lagona mu i vaega ua aafia) ma le tiga o le po. O le paʻu o le pito i lalo o le tino, mafanafana, o le pulusation i luga o gaʻo o le vae ua faʻasaoina, o le lagona - tiga, vevela ma le vibration - ua faʻaitiitia, ua faʻavaivaia le mulivae ma tuli tulivae, o le maso ua vaʻaia, ua leaga le vae, o le osteoarthropathy ua fuafuaina.

Ischemic foliga o se taunuuga o le lūlūina o toto toto ma le mafuaʻaga o le gasegase o gaioiga autu e le maua ai le toto. E maua i le 10% o mataupu i tagata e sili atu i le 55 ma le faʻamaʻi o le cardiovascular pathology (IHD, maualuga maualuga o le toto, atherosclerosis), faʻapea foʻi ma tagata ulaula. E faʻaalia o ia lava o le cyanosis (lanumoana) o se vaega o le lima, tiga i lenei vaega. A o faʻagasolo le faagasologa, o le faaletonu o le paʻu o loʻo i luga o le paʻu, lea e vave ona faateleina le lautele ma le loloto ma sili ona lauiloa i le eria e itiiti ai le toto. O le paʻu e paʻu, cyanotic, susu, malulu i le paʻi. Faʻaolaina le mafaufau. O le pipiʻi i le gaʻo o gaʻo o vae e faʻamalosia pe toesea. I vaega o le vaega e le o ese ai le toto, e mate le tino - gangrene e atiaʻe, e manaʻomia ai le toesea o se vaega o le vae.

Faʻafefiloi foliga e mafua mai i le tuufaatasiga o faailoilo o neuropathic ma ituaiga o suesuega o meaola ma ua faaalia i le faaleagaina o neura ma vaʻa toto. O faʻataʻitaʻiga autu e faʻalagolago i le fesoʻotaʻiga o pathogenesis e sili atu ona faʻailoa. O lenei ituaiga o le faamaʻi e sili ona matautia, talu ai o le tiga o le tiga i lenei tulaga e vaivai pe le o toe atoa foi - o tagata maʻi e le masani ona faanatinati e saili fesoasoani ("e le afaina") ma sau i le fomaʻi pe a tupu le ulua ma ua tupu i totonu o masini suiga e le mafai ona faʻafitia, vailaʻau faʻatauvaʻaina.

I le faʻamuamua, mo le faia o lenei suʻesuʻega, atonu e lava le suʻeina o le vae o le tagata maʻi i le maʻisuka ma iloa ai suiga e pei ona taʻua i luga. Ae peitai, o le faamaninoina o le siama, o le tagata maʻi, e avea o se tulafono, ua faatonuina ni metotia faaopoopo mo suesuega ma faatalatalanoaga a tagata poto faapitoa.

Pe a fai se faʻamaoniga, faʻapea foʻi ma suʻesuʻega mulimuli ane, e faʻamaonia le maʻi:

  • o le naunautaiga o le talaaga faʻapitoa ma le hemoglobin glycosylated,
  • fua o le toto lipids (LDL, HDL, cholesterol, triglycerides),
  • fuaina o le faʻamaufaʻailoga o le tapuvae-faʻavae,
  • faʻasalalauga mulimuli,
  • feutagaiga a se fomai tipitipi (faatasi ai ma le iloiloga o le faaletonu o le neurological ma le fuaina o le laasaga o le faalogoina o le vibration),
  • neurologist feutagaiga,
  • faʻatalanoaga ma se tagata e faʻaleleia togafitiga (faʻatasi ai ma se suʻesuʻega faʻamaonia o le mata i le aso ina ia mafai ai ona iloa fomaʻi vascular).

O tagata mamaʻi o loʻo i ai faʻalavelave matuia o vae o loʻo faʻatulagaina ai le x-ray o vae, sosoo ai ma faʻasalalauga faʻasalalau.

O faʻataʻitaʻiga o talatini ma lanu faʻatalanoa o laʻau vaivai ma faʻatalanoaga mulimuli ane o se fomai tipitipi vascular ua faʻatinoina mo tagata mamaʻi e aunoa ma le pisapisao i gaʻo o le vae poʻo le falemaʻi o le faʻamalosi mai le vavalalata.

O tagata maʻi e maua i le maʻilala i le vaevaega o vae e lūlūina faʻatasi ma se manua e le mafai ona taʻavale ma le faʻamautuina mulimuli ane o le lagona o le fatuina o le aganuu i vailaau faʻasaʻi, i le tulaga o le loloto o le maʻi - radiography o vae.

O le lavelave o togafitiga faʻafomaʻi mo lenei togafitiga e aofia ai vaega nei:

  • toleniga o tagata gasegase i le aoga "maʻi o le maʻisuka",
  • taui mo le maʻisuka (faʻamaonia le togafitiga na maua e le maʻi - faʻateleina le fualaau ole vailaʻau oona, faʻamalosia le inisalini poʻo le faʻateleina o lona fuainumera, faʻamatalaga auiliili e uiga i le taumafa),
  • vailaau faʻasaina (e pei o se tulafono, faʻaaoga vailaʻau faʻasaʻi e masani ona faʻaaogaina poʻo i latou e faʻaaogaina ai le aganuu masani)
  • togafitiga faʻapitoa (faʻamaʻi),
  • togafitiga i le lotoifale (faʻamaloloina o le paʻu i le faaletonu, faʻamalo le edema o le limb ma le purulent-necrotic, suiga o le inflammatory i le ulcers lava),
  • faʻateleina le faʻamausali - i le lautele ma le lotoifale.

I le taimi muamua, o le togafitiga faʻapitoa mo le faʻaleagaina o le tino, le lafoaʻiina o le vaega ua aafia, vaevaeina o vailaʻau faʻasaina (Ceftriaxone), fualaau e faʻaleleia ai le toto (Actovegin, Pentoxifylline, Normoven), faʻamalo-alpha lipoic (Berlition, Espalipon), togafitiga laser.

I taimi mulimuli ane, o togafitiga e faia i se falemai tumaʻi, i le mea e le mafai ai ona faia le tino, le autodermoplasty o se maʻi lepela ma, o se mea mulimuli, o le vavaeina o se vae e mafai ona faia.

E iai auala fou mo le togafitia o le maʻi o le maʻisuka vaevaega, lea e mafua ai le vave faʻamaloloina o faaletonu o le maʻisuka ma faʻaitiitia ai le manaʻomia mo le tosoina. O le mea e leaga ai, o nisi o nei metotia e leʻi lava le suʻesuʻeina, ma o nisi ua faʻaaogaina i na o falemaʻi a le lalolagi ua filifilia, o le mafuaʻaga lea e le mafai ai e tagata uma ona gasegase i lenei maʻi. O nei metotia e aofia ai:

  • tuputupu aʻe togafitiga
  • togafiti faʻamalosi tino,
  • togafiti togafitiga
  • togafitiga i le plasma,
  • metotia faʻanatura, ma isi.

Ina ia puipuia le faʻaalia o le maʻi suka, e tatau ona e:

  • matua pulea toto maualuga o kulukose toto,
  • mataʻituina tulafono o le tumama o le paʻu o pito i lalo (fufulu 2 taimi i le aso ma vegogogo (aua le solo!) le paʻu, faʻaaogaina na o le vai mafanafana, aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma le malulu poʻo le vevela),
  • i aso uma ia siaki ma le faaeteete le paʻu o vae ina ia mafai ai ona iloa vave le foliga mai o mea manogi, o igoa, vaʻa,
  • Aloese mai le faʻaaogaina o pamu afi
  • siaki aso taitasi seevae mo tamaʻiva ma isi mea mai fafo, faʻapea foʻi ma mea leaga i totonu e mafai ona fesoasoani i foliga vaaia o sana,
  • aua nei ofuina se ofu talaloa i se fagu,
  • Aua nei fai ni seevae mausali, fusi, faʻapea foʻi seevae e aunoa ma ni fagu poʻo ni vae,
  • aua e te alu e leai ni seevae
  • aua le faʻaogaina patches
  • pe a tutupu mai sana, aua e te taumafai e togafitia oe lava, ae saili le fesoasoani a se fomaʻi,
  • pe afai ei ai ni manuaga tuga, faʻafesoʻotai se fomaʻi.

O lenei tulaga e sili ona matautia mo le soifua maloloina o tagata. I le noatia ma le fai fuafua i togafitiga puipuia ma le faatumauina o le maualuga o le glycemia i totonu o le vaega e taliaina, o le ono mafai ona atiaʻe le maʻi suka o le maʻisuka e itiiti lava. Afai e le togafitiina, o le afaina o le ulugalii o le a iu lava ina taitai atu i le tosoina o le tino.

Mo le puipuia ma le togafitiga ole vae o le maʻisuka, e tatau ona matauina e se endocrinologist. Ina ia iloilo le tulaga o neura o le gataifale ma toto toto, o le a tofia e le fomai ni feutagaiga a se neurologist, fomai tipitipi, ma fomai tipitipi. O le fesoasoani a se fomaʻi e manaʻomia e filifili ai i totonu o fale ma isi masini e faʻaleleia ai le ola o se tagata maʻi i le maʻi o le maʻi suka. Faatasi ai ma le atinaʻe o le gangrene, e faia le taotoga.

Faailoga ma togafitiga o vae o le maʻisuka, tausiga o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi, lea eo mai faatasi ma le tele o faʻafitauli. O le mea e sili ona mataʻutia oi latou e mafai ona mafaufauina o le maʻisuka foot syndrome (SDS). E tusa ai ma le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o lenei maʻi e tupu i le 15% o tagata gasegase e 5 tausaga pe sili atu foi.

Maʻi faʻamaʻi pipisi - suiga faʻapitoa i le faʻalavelave o le tino, moega faʻaputu ma le maualuga, lea e mafai ona oʻo atu ai i le fausiaina o taualumaga o necrotic ulcerative ma gangrene.

E tusa ma le 85% o ia tulaga o siama vae o vae, o le vaega o totoe o le abscesses, phlegmon, osteomyelitis, tendovaginitis ma le pullent arthritis. E aofia ai foi ma le faaleagaina o le tino e le o le purulenti - o le maʻisuka osteoarthropathy.

O mafuaʻaga autu o le maʻi o le maʻisuka vae

I le maʻisuka, e le lava le gaosiga o le hormone - inisalini, o lona gaioiga o le fesoasoani lea i le kulukose (suka) e oʻo atu ai i siama o le tino mai le toto, o lea pe a le lava, o le kulukose e oso i totonu o le toto, e afaina ai le tafe toto i totonu o vaa, e aʻafia ai fiva. Ischemia (le lava le toto) e oʻo atu ai i le faʻamalolo o manuʻa, ma aʻafiaga namu e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o lagona.

O nei faaletonu e fesoasoani i le atinaʻeina o maʻi o le gaʻo, lea o le a avea ma se gangrene. Soʻo se faʻalavelave, faʻafeiloaʻi ile abrasions ma maua ai le gasegase, ma faʻamaloloina foi maʻi fatulalalo i lalo o le telefoni ma le papaini.

O le mafuaʻaga o le tuai ona amata togafitiga ma le faʻamavaeina o pito o le tagata maʻi mo se taimi umi e le o maitauina suiga e tupu, talu ai o le tele o taimi na te le gauai atu ai i ona vae. Ona o le le lava o le toto i le vae i le lotolotoi o le faaitiitia o le lagona, o le tiga mai le tipi ma mea e le mafai ona lagona e le tagata maʻi ma e oʻo lava foi i se ulupo e mafai ona le iloa mo se taimi umi.

E masani lava, o le vae e aʻafia i nofoaga e manaʻomia uma ai le uta pe a savali; o fusi e fai i lalo o le paʻu, o loʻo aʻafia ai le siama, ma maua ai tulaga lelei mo le faʻaalia o se manuʻa purulenti. O ia maʻi o le tino e mafai ona aʻafia ai vae i ponaivi, tendon. O le mea lea, i le mea mulimuli, o le manaʻoga e tulaʻi mai mo le toesea.

I le lalolagi, 70% o faʻamavaega uma e fesootaʻi ma le maʻisuka, ma faʻatasi ai ma le togafitiga taimi, ma e toetoe 85% e mafai ona puipuia. I aso nei, pe a faʻapipiʻi le ofisa o le Diabetic Foot, o le numera o le faʻamavaega ua vavaeeseina, o le numera o maliu ua faʻaititia, ma o togafitiga faasao e 65%. Ae ui i lea, o le numera moni o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e 3-4 taimi maualuga nai lo faʻamaumauga faʻamaumauga, talu ai e toʻatele e le masalomia latou maʻi.

O lea la, o mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻisuka foot syndrome o:

  • faʻaitiitia le faʻalauteleina o le tino (maʻi neuropathy o le maʻisuka)
  • faʻamaʻi totoʻa i mea laʻau ma nai capillaries (microbetic microcosse ma macroangiopathy)
  • sese o vae (ona o le neuropathy)
  • vevela paʻu

Faʻaitiitia le Sensitivity - Maʻisuka Distal Neuropathy

O le mafuaʻaga autu o le faʻaleagaina o le namu o le faʻaauau pea o le maualuga o le kulukose i luga o siama namu. O ia togafitiga ia te ia lava e le mafua ai le necrosis. Ulutala e tupu mo isi mafuaaga tuusaʻo:

Ulcers formed after mikrossadin, cuts and abrasions, faamalolo tino le lelei, maua se aʻoga masani. O le uuina o seevae le lelei ma le mausali e sili atu ona leaga ai le paʻu. Togafitiga o taʻavale, tuputupu ae ma faʻalolotoina, pasi atu i musika ma ponaivi. E tusa ai ma suʻesuʻega, o le atinaʻeina o maʻi pipili i le 13% o mataupu e mafua ai le televave o le suauu o le epidermis (hyperkeratosis), i le 33% - le faʻaaogaina o seevae e le lava, i le 16% - o le togafitiga o le vae i mea faʻatau.

Le atoatoa o le toto - o le maʻisuka macroangiopathy

O le faʻaitiitia o le tafe o le toto i maʻa o vae e fesoʻotaʻi ma pusa atherosclerotic (pe faʻapefea ona maualalo le cholesterol e aunoa ma fualaau oona). Atherosclerosis, lea e afua ai le faaleagaina o vaʻa tetele, o le maʻisuka e faigata ma e tele ni uiga.

  • aafia ai vaega pito i lalo o le vae (vae laititi lalo)
  • faʻaleagaina o laʻau o vae uma ma i le tele o vaega i le taimi e tasi
  • amata ile amataga o tausaga nai lo tagata e leai se maʻisuka

Atherosclerosis i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona mafua ai le oti o le tino ma le faʻavaeina ole maʻi o le gaʻo ia i latou lava, e aunoa ma le faʻaaogaina o masini ma manuʻa. O le le lava o le okesene e ulu atu i le paʻu ma isi vaega o le vae (ona o le solia o le toto), o se taunuuga, ua mate le paʻu. Afai e le mulimuli le tagata maʻi i le saogalemu ma puipuia ai le paʻu, ona faʻalauteleina ai lea o le sone.

O faʻamalologa faʻapitoa o tiga i le vae poʻo le maʻi o le peptic, faʻamago ma le vevela o le paʻu, lea e sili ona faigofie i microtrauma, aemaise lava i tamatamailima. E tusa ai ma suʻesuʻega, o le faʻaaogaina o gaioiga o le neuroischemic i le 39% o mataupu e maua ai vae o vae, i le 14% o le togafitiga o vae i mea faʻamalosi, i le 14% - aveeseina ma le le faʻaeteete o fao fao e le fomai tipitipi.

O le taunuuga sili ona mataʻutia o le SDS o le tipiina o le vae (laiti - i totonu o le vae ma le maualuga - i le maualuga o le vae ma le ogavae), faʻapea foi ma le maliu o le maʻi mai faʻalavelave o le faiga o le purulent-necrotic (mo se faʻataʻitaʻiga, mai sepsis). O le mea lea, o tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa muamua faailoga muamua o le vae o le maʻisuka.

  • O le faʻailoga muamua o faʻafitauli o se faʻaitiitia o le faʻalogo:
    • viia muamua
    • ona vevela lea
    • ona tiga ai lea
    • ma le laupepa
  • E le gata i lea, o le foliga mai o le fula o le vae e tatau ona mataalia (mafuaaga)
  • O le faaitiitia po o le faateleina i le maualuga o le vevela, o lona uiga o se tulaga malulu ma vevela, o se faailoga lea o se maʻi pipisi poo se maʻi
  • Faʻateleina le vaivai o le vae pe a savali
  • Sini tiga - i le malologa, i le po, poʻo le taimi e savali ai i nisi mamao
  • Tingling, tagi, susunuina i vae ma isi lagona le masani ai
  • Suiga o lanu paʻu o vae - pale, lanu mumu poʻo le cyanotic paʻu o le paʻu
  • Faʻaitiitia le lauulu lauulu
  • Suiga i le foliga ma le lanu o fao, ootia i lalo o fao - o faailo o se maʻi afaina poʻo se manua o le fao e mafai ona mafua ai le necrosis
  • Umi umi o le faʻamalolo o faʻamaʻi, manuʻa, sana - nai lo le 1-2 vaiaso 1-2 masina, pe a maeʻa le faʻamalolo o manua e leai se mea o le a leiloloa mai le pogisa
  • Ulutala i luga o vae - e le o se faʻamalolo mo se taimi umi, o loʻo siosiomia e paʻu vevela ma paʻu, e masani lava loloto

Ole vaiaso, e tatau ona e siakiina vae, nofo i luga o se nofoa i se faʻata e faʻaalia i lalo - o tamatamailima ma pito i luga ole vae e mafai lava ona asiasia, faʻalogo i le vaeluaga ole avanoa, lagona ma siaki tulivae ma tasi ile faʻata. Afai e maua soʻo se suiga, vaʻa, tipi, maʻi o le ulutala, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi le podiatrist (fomaʻi vae).

Tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona asiasi i se fomaʻi pe a ma le tasi i le tausaga ma siaki le tulaga oo latou pito i lalo ifo. Afai e iloa le suiga, e faatonu e le podiatist fualaau mo le togafitiga o vae, e faia e le angiologist ia gaioiga i luga o vaʻa o vae, pe afai e manaʻomia ni iniseti faapitoa, ona manaʻomia lea o le angiosurgeon, ma seevae faapitoa - o se toso.

Faʻalagolago i le faʻaaogaina o le tasi mafuaaga poʻo le isi, ua vaevaeina le maʻi i ni neuropathic ma neuroischemic forms.

O le faailoga autu o le maʻisuka o le toto maualuga o le kulukose. O le maualuga o le suka e faaleagaina ai namu ma toto toto, faʻalavelaveina mea taumafa, totoina ma le innervation o totoga uma. Vaevaega e afaina tele, o loʻo i ai i le pito mamao o se liʻo tele o le toto, mamao ese mai le loto, lea e faʻamatalaina ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave. Ole puipuia ole vae ole maʻisuka o se seti lea ole auala e puipuia ai suiga e le mafai ona suia i vae.

E sili atu ma le tasi le kuata o le maʻisuka e atiaʻe le maʻi pipisi o le maʻisuka (SDS). O le matua o le tagata maʻi ma le umi o le aafiaga o le faʻamaʻi, o le tele foi o le tupu mai o sea faʻalavelave. O puipui o toto toto e mafua mai i le le lava o le okesene, o le kulukose e le ulu atu i sela, o se taunuuga, o le lumenia o le toto e matua paʻu tele lava, e tafe le toto, tafe toto. O gaʻo maso, e le maua ai le okesene ma meaʻai talafeagai. O maʻi tuifaʻaia e tupu, o le lagona o le vae ua faʻavaivaia, o le puipuiga o le paʻu ua faʻaititia (o se numera tele o le maʻisuka e tupu aʻe ai faʻamaʻi pipisi io latou vae).

O faʻamalologa faʻaaliga o le kulukoseemia e le mafai ai e le tagata maʻi ona gauai atu i le leaga laitiiti o le faaleagaina o le paʻu (mea manogi, tipi, vavae, masini) i le taimi. O le puipuiga o le puipuiga o le tino e mafua ai le faamaloloina o le microtraumas, o le pipisi e pipii ai e mafua ai le suppuration o le manua, o le fausiaina o le tele o gasegase. Faʻaleagaina tele o mea e faʻaaogaina loloto e masani lava ona faaiʻu i le gangrene, tosoina o vae, faʻaʻateleina le faʻaaogaina o tui tele, faʻamaʻi pipisi o le tino. O faʻatalanoaga e mafai ona afaina.

Tuua Lau Faamatalaga