O a fualaau mo le maʻisuka e mafai ona e inuina mai le aʻafiaga: se fuafuaga mo togafitiga

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e masani lava ona maua i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O lenei tuufaatasiga o faʻamaʻi e matua lamatia tele, talu ai o aʻafiaga o le atinaʻeina o le vaaia o le tino, o le stroke, le toe faʻalavelaveina, osofaʻi fatu ma gangrene ua matua faateleina. O le mea lea, e taua tele le filifilia o fualaau oona mama mo le maʻisuka ituaiga 2.

Filifilia se togafitiga

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka, e taua le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai. E faʻavae i luga o faʻamatalaga o auiliiliga ma suʻesuʻega, o le a mafai e se fomaʻi ona filifilia le fualaau sili ona lelei.

O le filifiliga o se fualaau faasaina mo le maualuga o le suka i le maʻi suka e le faigofie tele. O le maʻi suka e faʻatasi ma faʻamaʻi faʻasolosolo i le tino, gasegase o le tino (gasegase nephropathy), ma o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e faʻaalia i le gaʻo, atherosclerosis, ma hyperinsulinism. E le mafai ona faʻaaogaina fualaau faasaina uma i ia tulaga. A maeʻa, e tatau ona latou ausia nisi mea e manaʻomia:

  • aua le afaina le maualuga o lipids ma glucose i totonu o le toto,
  • ia matua aoga
  • i ai le itiiti ifo o aʻafiaga o itu
  • ia maua ni aʻafiaga e faʻaleagaina ma faʻaleagaina (puipuia o fatuga ma fatu mai aʻafiaga leaga o le maualuga).

O le mea lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, naʻo sui o kulupu o vailaʻau nei e mafai ona faʻaaoga:

  • togafitiga
  • ACE inhibitors
  • peta blockers
  • ARB
  • kesi o le koneteko.

Maʻisuka ma le maualuga maualuga: faʻafitauli faigata

E pei ona e iloa, o le maualuga o le totoga o le totoga o se maʻi tuga ma e mafai ona avea ma mafuaʻaga e faaosofia ai le atinaʻega o le tele o faagasologa masani. Afai e maua le faʻamaʻi i le taimi lava e tasi i le maʻisuka, o nei mea uma e sili ona leaga ai le tulaga ma e masani lava o fatugaʻo, vaʻa toto ma totoga o le faʻaaliga e avea ma totoga o mea leaga.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻamaʻi faʻapitoa lea e atiaʻe e tetee atu i tua o le vavao poʻo le le atoatoa o le insulin - o le hormone o le pancreas. E taua tele mo o tatou tino, aua e fesoasoani i le felauaiga o le kulukose i sela. O le mea mulimuli e oʻo mai ia i tatou mai le meaʻai (o le analogue o loʻo faʻapipiʻiina e le tino lava ia) ma o se punavai tuusao o le malosi.

Afai e le lava le inisalini e tupu i totonu o le tino poʻo le faʻalogo o se sela e tapunia e se gaʻo gaʻo pe a le toe lagona, o le a amata ona pagatia mea uma ma gaʻo. O lenei tulaga e taua o le hyperglycemia. Afai o le vaitaimi lenei e te le fesoasoani i le tagata maʻi ma e te le ulufale i le fualaau talafeagai o le inisalini poo fualaau oona, ona mafai lea ona aafia le tele o polokalama.

O le i ai o le maʻisuka e faʻapupulaina ai le lamatiaga o faʻamaʻi pipisi ma, aemaise lava, faʻalavelave ogaoga. E faasolosolo lava, e sili atu pea le mafatia o le tino autasi ma le fatu. Faʻatasi ai ma lenei talaaga, ei ai se tulaga lamatia o le atherosclerosis o le atiaʻe o le atherosclerosis, lea e naʻo le tulaga o le maʻi.

I se tulaga tutusa, e mafai ona atiaʻe:

  • Loto fatu ma fatu fatu,
  • Faʻaleagaina faʻaleagaina
  • Tigāina

Faatasi ai ma le atinaʻeina o togafitiga o gaioiga lautele, o le faʻavasegaina o mea taua i vae ma vae e tupu. O le atherosclerosis e aofia ai foi le maualuga o le ulu o le ulu, faʻalavelaveina ai le mafaufau ma le faʻamaopoopoina le faʻamaopoopoina o gaioiga. E le gata i lea, o na ituaiga o le faʻaleagaina e mafai ona atiaʻe lemu ma sina faʻaitiitia le maualuga o le toto i le hyperglycemia.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i le cholesterol

O le maualuga o le mamafa e masani lava ona o faatasi ma le faateleina o le maualuga o le "leaga" cholesterol i le auiliiliga. I lea tulaga, e leai ni tulafono faʻavae. O mea taua e pei o le kenera, tausaga ma le mamafa o tupe maua e tatau ona amanaia.

Cholesterol, lea e maualalo ai le lipoproteins, e matautia mo le soifua maloloina o le tagata. O mea ia e mafua ai, e le mafai ai ona totoina se toto toto. Afai e le faia i le taimi le togafitiga, ona oʻo lea i le faaiuga, o le a oʻo atu ai i le fausiaina o fusi e faigofie ona faʻapipiʻi i luga o pa o toto toto, ona o le toto o le a faasolosolo malie ona leaga.

E masani lava, o le faailoga o le "leaga" cholesterol e le tatau ona sili atu i le 5.15. O le mea lea, o le maualuga o le tau, o le sili atu foi lea o le lamatiaga o le fatuina o fatu fatu ma e oʻo lava i le afaina o le myocardial.

O le lelei o le olaga o tagata o loʻo i ai se talafaasolopito o se faatusa o le maualuga o le toto maualuga ma le maʻisuka ua matua aʻafia lava, o lea e tatau ai ona e siakiina pea le toto ma le toto kulukose. O vailaau faʻapitoa e faʻaaogaina e faʻamalolo ai faʻamaoniga.

Faailoga o faʻamaʻi

E le o tagata uma e iloa tonu po o le fea faailoga e talia ma masani. E toʻatele e feagai ma tulaga maualuga pe a faʻaleagaina le gasegase o le gaʻo. Mo se vaitaimi uumi, o fuainumera i totonu o le 6 na manatu o se faʻaaliga o se setete predatebetic.

I aso nei, o tulaga faʻatulagaina, e tusa ai ma fautuaga WHO, ua matua suia lava. O le tapulaa pito i luga o le tulafono masani o se faailoga o le 5.7. Soʻo se fuainumera e sili atu i lenei tau o loʻo faʻaalia ai ua atiae le tulaga o le setete o le maʻisuka. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e pa'ū i le tulaga lamatia e faaopoopo atu mo faʻamaʻi pei o le cholesterol metabolism ma le atherosclerosis vascular.

E le gata i lea, mo se faʻamatalaga sili atu ona saʻo, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se suʻega mo le hemoglobin glycosylated. O lenei suʻega e faʻaaoga e iloa ai ituaiga o maʻisuka. E taʻu mai ai le aofaʻi o le suka lea ua ulu atu i totonu o le fagu i totonu o le toto mumu toto. Talu ai o lenei faailo e tumau pea i totonu o le toto mo se taimi umi (pe a ma le tolu masina), e sili atu ona saʻo mo le maua o le maʻisuka.

Le manaʻoga e pulea le toto maualuga i le maʻisuka

O lenei uiga e faʻamalosia, aua o le mataʻituina o le tele o faʻafitauli e mafai ona alofia. O le maualuga o faailoga numera, o le sili atu lea o le lamatiaga o le atiaeina o maʻi eseese, talu ai ona o le mamafa i luga o gataifale ma gataifale e faateleina tele.

Suiga talafeagai mai totoga:

  • Toto
  • Faʻafitauli leaga
  • Ischemia
  • Faʻaleagaina o mea e tutupu mai
  • Le faatoilaloina o le loto.

E le gata i lea, i le maʻisuka malosi, o le faʻaoʻoina o le okesene o mea uma e faʻaaogaina. O le mea lea, o le hypoxia faifaipea o le a taʻitaʻia ai i se tulaga ogaoga i le soifua manuia atoa. I tulaga vavalalata, o tulaga ogaoga e pei o le fesuiaiga o veins, gangrene, ma le paʻu e mafai ona atiaʻe. O se uiga iloga o maʻisuka uma e mafua ona o le faʻaitiitia o le puipuiga, o latou manuʻa ma soʻo se mea e faaleagaina i le tino e faʻamalolōina ai.

Maualuga toto maualuga mo le maʻisuka: o a faʻaaliga

O le tuufaatasiga o togafitiga e lua e le mafai ona matua afaina ai le tulaga o le maʻi. I lenei tulaga, ua matua faateleina le faailoga, talu ai o le tele o polokalama o loo aofia i le taimi lava e tasi i le faagasologa faataumaoi.

Faʻaaliga talafeagai o le maʻi:

  • Tigā o le ulu
  • Vaivaiga ma le vevela,
  • Manava
  • Paʻu mamafa
  • Faateleina le vaivai
  • Faʻaiʻuga o le afu.

Mo lenei mafuaaga, e taua tele le faʻamaonia le faʻamaʻi i le taimi. E tusa ai ma le tele o suʻesuʻega, o le tuufaatasiga o faʻamaʻi e lua e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻeina o le leaga o le vegetovascular system. O le Hypertrophy o le agavale tauagavale e masani ona togafitia.

O le tele lava o taimi, o le maʻisuka atonu o le a tele le tali atu i mea e mafua ai le faʻalavelave o vaʻa toto. Faʻateleina foʻi le faʻafoʻi atu i le mea o loʻo iai i le konatela i totonu o le toto. Mo lenei mafuaʻaga, e tele gasegase e faʻaalia malosi e tuʻu le masima i le taumafataga.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga e fesoasoani i le atinaʻeina o le hyperinsulinemia ma le faʻamaʻi toto. Aemaise lava o lenei ata o loʻo matauina ia i latou o loʻo i ai se faʻamaoni mamafa. O nei tagata e tatau ona asiasi soo atu i na fomaʻi e pei o le cardiologist ma le endocrinologist mo le faamoemoe o le suʻesuʻega taimi.

Faʻasaga i tua o le maualuga o le suka o le toto i tagata gasegase, o le pa'ō o le toto maualuga ua matua leiloloa. O le mea lea, i tagata gasegase maualuga e leai se talaaga o le maʻisuka, o le mamafa i le taeao ma le po e mafai ona paʻu i le 15%. I le maʻisuka, o nei faiga e matua ese lava.

O ituaiga eseese o neuropathy e tele lava ina matauina. E mafua ona o le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e matua faʻalavelaveina ai le gaioiga o le tino.

O se faʻamaoniga ogaoga o le maʻisuka i gasegase o le toto maualuga o le tuga masani lea o le tuumamaina o le maʻisuka. E faʻaalia mai e le mea moni e faapea afai e suia ma agai i se tulaga maualuga mai se tulaga maualuga, o le a faʻaitiitia le mamafa o le toto. I le avea ai o se tulafono, o le tulaga e faʻaalia i le foliga mai o le vevela ma "lago" i luma o mata.

Fualaau mo le mamafa i le maʻisuka

Ole fuafuaga ole togafitiga e masani ona faalagolago ile gata i le maualuga o le maualuga ole toto ma le ata o le maʻi. O vailaʻau ua filifilia i le amanaiaina o faʻamaʻiloga ma aʻafiaga e leai se isi aʻa. O le togafitiga e tatau ona faia i lalo o le puleaina o le maualuga o le toto, faapea foʻi ma faʻamatalaga o meaola.

Pe a filifilia ma faatonuina vailaʻau, e mafai ona tulaʻi mai ni faigata, talu ai ona o le vaivai o le metabolism o le carbohydrate e mafai ona avea ma faʻagata i luga o le faʻasologa o vailaʻau. E taua tele le mafaufau pe oa isi faʻamaʻi faʻamaʻi i le maʻi.

O le vailaʻau o vailaʻau e aofia ai:

  • Faʻailoga ACE,
  • Antispasmodics,
  • Faʻatoʻaga o le alalaupapa o le Calcium,
  • Diuretics (togafitiga),
  • Alpha blockers,
  • Vasodilators,
  • Angiotensin II tagata faʻamaonia.

O nei vailaʻau mo togafitiga uma ei ai le malosi faʻapitoa, ae i le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se latou taʻiala e sili ona ese. O le suʻega ua filifilia i se auala e puipuia ai le faʻaitiitia o le mamafa. E tatau ona tusa ma le lua masina le aofaʻi o le togafitiga. O le faʻaitiitia o le paʻu o le toto i le maʻisuka e le taliaina.

Tusa lava poo le a le ituaiga togafitiga o togafitiga, o le inumaga o ACE e masani lava o fualaau o filifiliga mo le maualuga o le toto. E talafeagai mo le maʻisuka ma poloka le gaosia o se mea e faʻaosofia ai le vasoconstriction. O le vaega malosi o le inhibitors e faʻaitiitia ai le aofaiga o le hormone aldosterone faalilolilo, lea e faʻatele ai le taofi o le sodium i totonu o le tino.

Ina ia mautinoa le malosi atoatoa, e mafai foi ona faia togafitiga. O nei vailaʻau e afaina ai le tele o vaega o le tele o lapisi. Ua filifilia i latou e mafaufau i le soifua manuia o le tagata maʻi, faʻapea foʻi ma faʻamaʻiloga.

I taimi taʻitasi, e aofia ai i le togafitiga o le angiotensin II le faʻataʻitaʻiga. E mafai ona avea ma se mea e ese ai i le inisinia ACE pe afai e le talia lelei. O le faiga o lo latou aafiaga e ese lava le eseese, ae latou te fesoasoani foi e faʻaitiitia le toto toto ma fesoasoani e faʻaititia le taʻavale ole ventricle agavale i luma o lenei maʻi.

Filifili saʻo togafitiga fualaau faasaina e fesoasoani e faʻaitiitia ai le toto, e pei foi o le hyperglycemia. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le tele o faʻafitauli. I lenei tulaga, o taunuuga o le fegalegaleaiga o vailaau oona ma le antihypertensive e tatau ona amanaia. O togafitiga uma faʻamalositino e faʻamoemoe i le ausia o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto i luga o le tulaga o le mataʻituina pea o le kulūkose ma le faʻasologa o fualaau oona.

Puipuiga ma togafitiga o le maualuga o le maʻisuka

I le faaopoopo atu i togafitiga autu o togafitiga, e tatau ona totogi le tausiga i le faasaʻoina o le olaga i aso faisoo. E aofia ai le faateleina o le faagaioia o le tino, le teenaina o mea ua fai ma vaisu ma o le mea moni o meaai.

Faatasi ai ma se faatusa o lua faamaʻi e aunoa ma le mulimulitaia o se taumafataga, o le a le atoatoa le togafitiga. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, i totonu o nei tagata gasegase o le gasegase o le metabolism ua le afaina, lea e mafai foi ona o faatasi ma le oona. O le mea lea, e matua taua lava o meaai i aso uma e aofia ai le tele o taumafa e le tatau ai.

Taiala taua o taumafa:

  • Tuʻu faʻamalosi gaʻo ma gaʻo,
  • Faʻaititia le faʻaaogaina o masima,
  • Aua le 'ai 3 itula ao lei moe
  • Faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo manu,
  • Maitauina le inu ava malosi,
  • I le taumafataga, tuu atu le fiafia i fualaau aina ma fualaʻau.

E taua foi o le taumafa i aso uma e tusa ai ma le faʻataunuʻu o le gaosiga o oloa e le sili atu i le faʻaaogaina o le malosi. A le o lena, e tusa lava pe faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate, o le a faʻaopopoina le mamafa o le mamafa.

O le maʻisuka ma le toto maualuga e lua ogaoga ogaoga ma aʻafia. O i latou taʻitasi lava e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi. Mo lenei mafuaʻaga, e taua le faʻamaonia i le taimi, faʻapea foi ma le filifilia togafitiga faafomaʻi. I le taimi o togafitiga, e tatau ona mataʻituina pea le tulaga o le maʻi e iloilo le aoga o togafitiga.

Diuretics

O tagatanuu o loʻo faʻatusalia e le tele o vailaʻau o loʻo i ai le eseesega o le masini mo le aveeseina o le susu mai le tino. O le maʻisuka e faʻaalia i se gasegase faapitoa i le masima, lea e mafua ai ona faateleina le aofaʻi o le felafolafoaʻi toto ma, o le iʻuga, o le faateleina o le mamafa. O le mea lea, o le aveina o togafitiga e maua ai iʻuga lelei i le maualuga o le maʻisuka. O le tele o taimi e faʻaaogaina faʻatasi ai ma le ACE o le inhibitors poʻo le beta-blockers, lea e mafai ai ona faʻaleleia le lelei o togafitiga ma faʻaititia ai le numera o aʻafiaga. O le le lelei o lenei vaega o fualaau faasaina o le puipuiga tele o le puipuiga, lea e taofia ai lo latou faaaogaina.

Faʻalagolago i le faiga o le gaioiga, ua vaevaeina ai le agaga faʻavae i le:

  • lapoʻa
  • tolu
  • tolu-tutusa,
  • palu-faʻamalolo
  • osmotic.

O sui o togafitiga thiazide ua faʻamatalaina ma le faʻaeteete i le maʻisuka. O le mafuaʻaga mo lenei mea o le mafai lea ona taofiofia le gaioiga o fatugaʻo ma faʻalauteleina le suka ma le suka o le toto pe a oʻo i le tele o atopaʻu. I le taimi lava e tasi, o thiazides e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le lavea ma le fatu fatu. O le mea lea, o ia ituaiga o vailaʻau e le faʻaaogaina i tagata gasegase e le atoatoa, ma afai e ave, e le tatau ona silia le 25 mg i le aso. O le sui sili ona masani ona faʻaaogaina o le hydrochlorothiazide (hypothiazide).

O fualaau faasaina e pei o Thiazide e masani ona faʻaaoga mo le gasegase o le maʻisuka. I se tulaga maualalo, latou te aveesea le mea mai i le tino, faʻaalia ai se aafiaga o le diuretic ma e masani lava e le afaina ai le maualuga o le suka ma le lipids i le tino. I le faʻaopoopoga, o le sui autu o le vaega faila i le meapamide ei ai lona aʻafiaga. O lenei vailaau faʻasoesa e pei o le thiazide e maua i lalo o igoa:

E faʻaaogaina diuretics vavalalata i le i ai o le gasegase masani ma le ogaoga o le edema. E tatau ona pupuʻu le ala o lo latou gaogao, talu ai ona o nei vailaʻau e faʻamalosia ai le malosi o le diuresis ma le paluga o le paseka, lea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamalaina, hypokalemia ma, o le iʻuga, o le faʻasolosolo. O le faʻaaogaina o togafitiga o le matasele e tatau ona faʻapipiʻiina i sauniuniga faʻasaʻi. O le laʻau sili ona taʻutaʻua ma faʻaaogaina o le vaega o le furosemide, lea e lauiloa foi o Lasix.

O vailaʻau faʻamalolo ma le potassium-faʻamalolo mo le maʻisuka e masani ona le faʻamatala.

Paʻu o le kesi

E mafai foi ona faʻaaogaina le faʻasaina o le toto o le Calcium e faʻaitiitia ai le toto maualuga ma se tuufaatasiga o le maualuga o le toto ma le maʻisuka, ona e le afaina ai le gaʻo ma le lipid metabolism. E leai se aoga nai lo tagata e masani ai ma le ACE, ae sili ona lelei i le i ai o le angina ma le atemotu. E le gata i lea, o nei fualaau oona ua faʻamatalaina muamua mo le togafitiga o tagata matutua matutua.

O loʻo tuʻuina atu i le vailaʻau faʻatasi ma se faʻaʻumiʻumi lona aafiaga, o le taumafaina lea e lava e faʻatinoina i le aso:

  • amlodipine (Stamlo, Amlo, Amlovas),
  • nifidipine (Corinfar Retard),
  • felodipine (Adalat SL),
  • lercanidipine (Lerkamen).

O le le lelei o le tau o le calcium o lo latou gafatia e faʻaosofia ai le faateleina o le fatu ma mafua ai le fulafula. E masani lava o le maasiasi ogaoga e mafua ai le tolopoina o nei fualaau faasaina. I le taimi nei, na o le pau lava le sui e leai sona aafiaga le lelei o Lerkamen.

Ausilali

O nisi taimi o le maualuga o le maualuga e le mafai ona mafai ona togafitiga i fualaau faasaina mai vaega o loo faamatalaina i luga. Ma, i le avea ai o se tuusaunoaga, e mafai ona faʻaaogaina ia paʻi-poloka. E ui lava latou te le aʻafia ai le gaioiga o le tino i le tino, ae tele a latou aafiaga leaga ile tino. Aemaise lava, o poloka-poloka e mafai ona mafua ai le manatu masani, lea ua uma ona iai le maʻisuka.

Na o le pau lava le faʻamaoniga mo le faatonuina o se vaega o fualaau oona o se tuufaatasiga o le maualuga o le toto maualuga, o le maʻisuka ma le prostate adenoma. Sui:

  • terazosin (Setegis),
  • doxazosin (Kardura).

Tuua Lau Faamatalaga