Mea taumafa o le aona ma le maʻisuka - o se lisi mo aso uma ma se laulau faʻatasi ai ma se lisi o oloa

O se mea taumafa e pei o le taumafa o fualaau oona e faavae i le puleaina o le iniseti o gaʻo i totonu o le tino, ma o le faailo o le GI lava ia e faailoa mai ai le vave o le kulukose o loʻo aofia i totonu o se oloa faapitoa.

O faʻamatalaga e uiga i le tele o fafine o fai mai e faʻafetai i lenei faiga, e mafai ona e le maua le mamafa ma vave vave. Aoao i mea lelei ma le le lelei o se ituaiga o meaai, ia faamasani ma fualaau mo le kukaina o meaai.

O le a le mea e maualalo le faʻasoasoa o fuainumera faasinomaga

O le faavae o le taumafataga o le faalagolago lea o le tino o le tino i luga o le faasologa o igoa o meaai latou te faaaogaina. I le tulaga o le paʻu o le mamafa, o lea ituaiga o meaʻai paleni ua avea ma faʻafouga, ona o le faʻafetai i ai, o le vaivai o le mamafa e faigofie, ma o le taunuuga e tumau pea mo se taimi umi. O le tausisia o tulafono uma o le taumafataga i luga o le fuainumera, o le ae le motusia, aua o le mataupu faavae autu o le auala o le leiloa o le mamafa pe a le fia aai.

Faʻaaogaina o meaʻai mo le mamafa ma le maʻisuka

Taiala o taumafataga

O le mea moni, o le Montignac taumafa o se taumafa paleni. O le matauina o se ituaiga o meaʻai, e tatau ona e filifilia po o fea meaai e mafai ona faʻaumatia, ona o lo latou aʻafiaga i metabolic processes: o lenei mea o le a puipuia ai le maʻisuka, o le mamafa ma ituaiga eseese o gasegase vascular ma fatu.

E tatau ona e faʻamalo saʻo le mamafa - e le fia matelaina, ae faitau le GI o oloa. Mo le gau o le mamafa, o lenei faailoga e tatau ona maualalo. E tusa ai ma lenei mea, na atiaʻe e le tusitala se laulau, vaevaeina oloa e tusa ai ma a latou tau aogā faasinoupu. O faʻatulagaga nei e fai ma faavae:

  • maualalo maualalo - e oo i le 55,
  • avefeau - 56-69,
  • maualuga - mai le 70.

Talu ai le mamafa muamua, 60-180 iunite e fautuaina i le aso mo le gau o le mamafa. E le gata i lenei, o le metotia e aofia ai le faʻatinoga o le tele o tulafono faigofie:

  • inu le itiiti ifo i le 2 lita o vai vai i aso taitasi,
  • pipii i meaʻai paleni, vaeluaina o meaai i nisi o meaʻai. O le malologa i le va oi latou e le tatau ona silia ma le 3 itula,
  • iloilo le taua o mea taumafa o meaʻai - aua le faʻafefiloi gaʻo ma gaʻo.
Inu ia le itiiti ifo i le 2 lita o vai vai i aso taitasi

Glycemic Index of Product Faʻatau

O se laulau faʻapitoa lea o loʻo faʻamaonia ai le faʻasologa o faʻamatalaga o oloa o loʻo i ai ina ia i ai sou manatu i le vave ona talepe gaʻo i le glucose i soʻo se mea faapitoa. E taua tele faʻamatalaga mo tagata e sili ona lelei meaai paleni ma mo i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka ma e manaʻo e aveesea le mamafa.

Low GI Products

O oloa o lenei vaega e mafai ona taofia le lagona o le fiaai mo se taimi umi, aua a latou ulu i totonu o le tino, o lo latou gaʻo vailaʻau faʻasaina e umi ona uumi i totonu o le vaega o meaʻai ma mafua ai ona faʻaleleia le maualuga o le suka. O fuainumera o fuainumera faasinoupu e aofia ai:

Igoa

GI

Oona, soya soga, moa, musele, iʻa

Musugi, launiu, hazelnuts ma pine pine, almonds ma peanuts, pistachios ma hazelnuts, broccoli, zucini, kukama. Puni lanu meamata, moli, pepa lanu mumu. Sauerkraut, pulupulu o Brussels, faifelefele, kapisi paepae, afifi, rhubarb, seleri. Black currants, lettu, dill, radishes, olives, aniani.

Koko, sua o le tipolo, cherry, eggplant, yogurt e aunoa ma se meaʻai, sukalati, artichoke.

Peas, pi, karite karite. Fualaau, vine, strawberries, fugalaau, fuamula mumu, cherries, blueberries, gooseberries.

Mandarin, pulu, vine, pears, fualaau oona, apricots mago. Beets, garlic, lentils, kāloti, marmalade, susu, pulu, tamato.

Quince, apricot, moli, rimoni, nectarine, apu, pi, sesame, fatu poppy, yogurt. Yever, pepe sina, fatu o le sunflower, lanumeamata po o pi pi, sana, seleni aʻa, suamati. Plums, kirimulimi kulimi, pulu uliuli po o le lanu mumu, falaoa o le falaoa atoa po o le falaoa ua seleseleina, o le araisa.

Glycemic Index Products

A o faagasolo le vaega lona lua o le taumafataga o le hypoglycemic, e mafai ona e faʻaaoga:

Igoa

GI

Spaghetti o le falaoamata o le saito, pi mamago, oatmeal, buckwheat, juice carrot, chicory.

Jam, fugalaau, falaoa, vine, faʻi, vermicelli, popo, fualaʻau sua.

Mango, kiwi, pineapple, persimmon, moli, apu ma le vine kope, jam ma jam, fig. Pusi malo, fasilaau laau, granola, alalaʻau enaena, paʻu eleele, pikiapu pi.

Ketchup, pepe, sushi ma le taamilosaga, sua o vine, kulisa uala.

Koko ma le suka, aisa kulimi, masima mayonnaise, lasagna, pizza ma le sipisi ma tamato, falaoamata falaoamata falacakes, alalaisa uumi. Melon, papaya, oatmeal ua saunia.

Aai le falaoa, fefete i le falaoa lanu moana, pasta ma le siisi, kuka pateta i se toniga, fualaau faisua, beets kuka. Jam, vine, masini suamalie, sorbet, granola ma le suka, marmalade.

Glycemic index nutrition-where to start

Amataina le fausiaina o se meaai e faʻavae i luga o le faʻasologa o fuainumera o oloa, vavaeese atoa i latou e maualuga le maualuga: pateta, fua suamalie, meli, popukoni ma isi. Manatua i le taimi o le maitaga e le tatau ona e faatapulaaina oe lava, aua o nei oloa o loʻo aofia ai vaega e tatau mo le atinaʻe o le pepe.

Fuafua lau lisi o mea taumafa ina ia sili atu ona fatufatu i pi, fualaau faisua, meaʻai susu, oranni, pi, greens. E mafai ona e faaopoopo lauulu, mo se faataitaiga, marmalade i le lisi.

Glycemic index nutrition-where to start

Mea taumafa o le tino

O se meaai e faʻavae i luga o le faʻasologa o fuainumera o meaʻai e lelei mo tagata ua mamafa tele. O le aano o le taumafataga o le:

  1. O le tuusaunoaga o le paʻu tele lea i le suka o le toto, aua o le mafuaaga autu lenei o le matelaina sese lea e amata ona teu ai le tino i totonu o le tino o le manava ma ogavae le gaʻo e maua mai mai meaʻai faigofie oe e 'ai.
  2. Faʻafouina o vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie ma mea faʻalavelave, o lea o le a le "oso" ai luga le maualuga masani.
  3. Faia o se lisi, o elemene taua o ia mea o vailaʻau faʻamalosi - o loʻo faʻagesegese lemu ma saturate le tino mo se taimi umi.

Laasaga o meaʻai

Mafaufau i le mea e aofia ai se meaai i luga o le faasologa o igoa, e tatau ona e faamasani vave i oe lava i ona tulaga uma:

  1. Muamua e aofia ai le faʻaaogaina o meaai ma maualalo le GI, ona o lenei mea o le ai ai le mu malosi o le gaʻo. O le umi o le laasaga muamua e mafai ona faia mai le 2 vaiaso - sei oʻo i le mamafa o lau mamafa i le maualuga o le manaʻoga.
  2. A o faagasolo le laasaga lona lua o le taumafataga i le glycemic index, ua faatagaina e 'ai ipu ma le GI ave - o lenei mea o le a fesoasoani e faʻamalosia le iuga. O le umi o le laasaga e le itiiti ifo i le 2 vaiaso.
  3. O le lona tolu o vaevaega o le aluese mai le meaʻai. O le meaai e faʻavae i luga o mea taumafa e maualalo ile GI, ae e mafai ona faʻaopopo malie le faaopoopo atu o gaʻo ile maualuga GI.

Faiva Faʻamatalaga Faʻamataʻu Glycemic

O le lelei o le taumafataga o le tele o meaʻai e leai sina GI. A e iloa le laulau, e mafai ona e kukaina oe lava ipu eseese, ma faʻapipiʻi faatasi ia mea.

Manatua o se tasi o mataʻupu autu o le tuʻufaʻatasia o taumafataga o meaʻai o le tatau lea o le taeao e tatau ona faʻamaʻalo, o le aoauli o le afa e maualuga i le kalori, ma le taumafataga o le afiafi. O se faʻailoga ma se faʻamaufaʻailoga maualalo maualalo mo se tasi aso foliga foliga faapenei:

  • o le taeao - oatmeal ma fualaau mamago poo apu, sua o fualaau suamalie (sili le apu) po o le susu ma le 0% gaʻo,
  • 'aiga o le aoauli - o le ipu muamua o soʻo se fualaau faisua, e mafai ona e faʻapipiʻi meaʻai, mo se faʻataʻitaʻiga, karite. Se fasi keke o le falaoa mai le falaoamata atoa, tele plums mo le suamalie,
  • aoauli aoauli ma meaʻai - vao, lanu meamata poo le kefir, vai e leai se kesi,
  • 'aiga o le afiafi - meaʻai kuka, se fasi meaʻai laititi mama (pe moa chicken). O le isi filifiliga o se ipu susu o le yogurt ma se salati fuamoa ua faʻaaogaina i le suauʻu olive.

Maualalo Faʻatauga Meaʻai Faʻatau

O lapisi e mafai ona faia mai mea e maualalo ile fuainumera, tasi i le manava, e le faʻaosoosoina ai le maualuga o le suka. O lona uiga, a uma ona faia se taumafataga faapena, o le a tumu lou tino mo se taimi umi ma e te le manaʻo e maua ni meaai mama i le va o taumafataga. Siaki nisi o fualaau mo se taumafa o le hypoglycemic - faatasi ai ma i latou e mafai ona e ausia le mea e manaʻomia i le toesea o le mamafa.

  • Taimi e kuka ai: 50 minute.
  • Auaunaga Per Container: 3 Tagata.
  • Kalori ipu: 55 kcal.
  • Faamoemoega: mo le malologa.
  • Cuisine: Rusia.
  • Faigata o sauniuniga: faigofie.
Meat soup

O le kapisi soup ma le fipo poʻo le gaʻo gaʻo i luga o le ponaivi o se tasi lea o mea sili ona manaia ma meaʻai e mafai ona faʻatagaina i soo se laasaga o le taumafataga o le hypoglycemic. O le lisi o mea e aofia ai muamua e aofia ai fualaau faisua ua fautuaina e faʻaaoga fou, ae tusa lava pe a maeʻa togafitiga vevela o latou GI o le a le sili atu nai lo le fautuaina e oo lava i le taimi muamua.

  • tamato - 1 pc.,
  • pepa lanu mumu lanu - 1 pc.,
  • pateta - 2 pcs.,
  • riki - 1 pc.,
  • kapisi - 0.25 ulu,
  • kāloti - 1 pc.,
  • laʻau manuʻa - 300 g
  • bay laʻau, mea manogi, masima, meaʻai - ia tofo ai.

  1. Salu le aano e ala i le tuʻuina o se fasi mea i le vai malulu.
  2. Otioti le tamato, kapiti, pepa ma aniani, faga sina sina, sasaa se suauʻu laumei laitiiti i totonu o le apa.
  3. Tipi le kapisi vave.
  4. Pipi pateta, fai ni pusa.
  5. Faʻaopopo le kapisi i le kuka o le aano o aano o manu, pe a uma le 10 minute. faaopoopo pateta. A uma le kuka o meaʻai mo le 10 minute, ona tuʻuina atu lea o fualaau aina.
  6. Tuu le kuka sipuni i luga o le afi mo le 10 minute, ona faaopoopo lea o le vevela ma masima. Fufulu le afi pe a uma le minute.

Laʻau kuka

  • Taimi e kuka ai: 35 minute.
  • Auaunaga Per konite: 5 Tagata.
  • Kalori ipu: 40 kcal.
  • Faamoemoega: mo le malologa.
  • Cuisine: Rusia.
  • Faigata o sauniuniga: faigofie.

O le fualaau faasinoupu o le faasinomaga e fesoasoani i tagata uma ina ia ausia taunuuga manaomia i le leiloa o le mamafa, aua o ipu e mafai ona saunia i auala eseese: vavala, tao tao pe togi. Taumafai e fai le kāpeti, o se fualaʻau i luga o le lisi maualalo-GI. O le kapeti faʻamaʻiina ma se meaʻai e manaʻomia ona kukaina e aunoa ma le faaopoopoina o le suauu. Nai lo lena, e mafai ona e faʻaaoga fualaau faisua po o aano o aano o manu.

Laʻau kuka

  • riki - 1 pc.,
  • cloves - 1 pc.,
  • kapisi - 1 kg
  • broth - 2 tbsp.,
  • tomato puree - 2 tbsp. l.,
  • faga laʻau, peppercorns, masima - ia tofo.

  1. Tipi le kapisi laititi, tuu i totonu o se pusa. Tuu le salu, fagu vailaau.
  2. Fuga le sukatiti sipisi, faʻafefiloi ma le pati tamato.
  3. I le kāpuni vaivai e faʻapipiʻi le siʻi sauni, mea manogi.
  4. Aveese uma le minute. 10, ufiufi ma tuʻu le meaʻai mo sina taimi.

Salati aʻi ma le Avocado

  • Taimi e kuka ai: 50 minute.
  • Auaunaga Per Pene: 2 Tagata.
  • Faʻafiafiaga kalori: 65 kcal.
  • Taunuuga: mo le 'aiga o le afiafi.
  • Cuisine: Rusia.
  • Faigata o sauniuniga: faigofie.

O le toʻatele o tagata e fiafia i se taumafataga o le hypoglycemic, aua o lenei mea e mafai ona matua faʻamaonia, o le mea autu o le fufuluina o ipu e maualalo i le faʻaaogaina o fuainumera. O le tausisia o se faiga paleni, e te le fia 'ai, ma o lau taumafataga o le a faatumulia i mea e te fiafia i ai. Faʻasese le lisi meaai faʻatasi ma se salati malamalama ma le lelei i moa, avoka ma kukama.

Salati aʻi ma le Avocado

  • kukama - 2 pcs.,
  • garlic - 2 cloves,
  • soya soya - 6 tbsp. l.,
  • fatu sesame, aniani lanumeamata e tofo ai,
  • fuamoa - 3 pcs.,
  • avoka - 1 pc.,
  • toteti - 1 tsp.,
  • moa susu - 1 pc.

  1. O le susu o le moa, faʻaifi i fiva.
  2. Fufulu fualaʻau, 'otiʻoti i totonu o pusa.
  3. Tipi kukama i ni fasi manifinifi.
  4. Grind avocados i ni tamai cubes.
  5. Faʻafefiloi vaega o loʻo saunia i se pesini.
  6. Saunia laei: moa faʻafefiloi ma le soya soya, galati gaosi ma fulufulu o le riki. Liligi le paluga i le salati, fufuluina uma fatu fatu.

Faʻatauga ma meaʻai o mea taumafa

O le taumafataga i luga o le faʻasalalau faʻamalamalamaga ma ona uiga mama e afaina ai tagata uma e mananao e aveesea le mamafa:

  • e tusa lava pe o le taimi muamua o le taumafataga, e le o aofia ai se matelaina o le fiaai, aua o le lisi autu e eseese ma lelei: o le meaai e faavae i luga o mataupu faavae o taumafa talafeagai,
  • e mafai ona e nofo i luga o se meaai mo le sili atu i lou olaga atoa, aua e aoga i le tino: faʻafetai i ai, faʻalauteleina le metabolism, gaioiga galue sili atu, o le gaioiga o gaioiga uma e faʻapitoa,
  • E mafai ona e faia se meaai mai meaʻai i le taimi o le maitaga ma le lactation, i tagata o loʻo mafatia i ituaiga eseese o faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi.

Ae o faaletonu, o la latou meaai maualalo-suamalie e leai lava. Ae ui i lea, o meaai paleni i le glycemic index e le fautuaina mo tupulaga talavou ma i latou o loʻo i ai faafitauli i le tulaga o:

  • gasegase oona,
  • faaletonu mafaufau
  • maʻisuka malosi
  • vaivai vaivai pe a uma le taotoga poʻo maʻi umi.

O le le lelei o le taumafa i luga o le fuainumera faʻamamafa o le, pe a mulimulitaʻia, e tatau ona mulimuli i taimi uma le laulau na faʻapipiʻiina e tagata atamamai ma e le mafai ona ausia vave le mamafa o le mamafa. E tusa lava pe e te faia le maualuga o taumafaiga, e mafai ona e leiloa le 10 kilokalama i le masina, ma o le taunuuga o le leiloa o le mamafa e matua afaina i le kalori o mea taumafa ma le tele o gaoioiga faaletino.

Tuua Lau Faamatalaga