Fuataga tele ae talafeagai: vaevaeina o vae i le maʻisuka ma ona taunuuga

O le aʻafiaga le tumau o le maualuga o le glycemia i luga o toto i totonu o le tino e ono mafua ai le faaleagaina tumau. O le galuega taua o le maʻisuka o le faatumauina o le taua o le suka i le lautele o le 6.7-8.0 mmol / l. O se faʻamatalaga mautinoa mo tagata o le endocrinological o le faʻamavaeina o le vae i le maʻisuka e le afaina ai le ola i soo se auala. O a mafuaʻaga ma le puipuia o tuai o faʻafitauli?

Le aano o le foia o faafitauli o le maʻisuka

O vae o se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e ono aʻafia i ituaiga lua suiga. E aʻafia vae, o latou faafitauli e togafitia e se pomaʻi. O le tulaga o vaʻa pito i lalo o se vaega o le angiologist. O vailaʻau e le maua ai ni faʻamaumauga moni e mafai ona manaʻomia se faʻalavelave faʻapitoa. O le faʻaleleia o vae i nisi tulaga e avea ma se galuega taua, pe a tupu ai le oona o le toto ma mafai ai ona maliu le tagata maʻi.

O le a le televave o faʻalavelave tuai o faʻafitauli o faʻamaʻi o le endocrinological e faʻalagolago i:

  • ituaiga o maʻisuka (1st, 2),
  • umi o maʻi
  • tausaga o le maʻi
  • malosi lautele.

E uiga i le ischemia ma le gangrene

O le faʻavae mo taotoga faʻapitoa o le i ai o se faʻamaʻi pipisi na pasi atu i le puipui puipuia. O lea ituaiga o tuaoi o le tuaoi e taua o le taua ogaoga. Faʻatasi ai, o le necrosis o le tino ua fausia, o le maʻi o le focoto.

E tele mafuaʻaga e tau atu i le galanrene:

  • siama faʻasolosolo e le faʻamalosi (microtrauma) (faʻamalosi, sasaina, tipi),
  • mu ma le malulu,
  • ufiufi i luga o le uʻamea poʻo le paʻu o le callosum,
  • mala.

O 'au ma nofoaga faʻasalalauina e matautia i totonu o se ulupoʻo e ufiufi e se vaega o le paʻu e mafai ona natia i lalo o latou. E tele taimi e tupu ai lenei mea i le vaega o le vae pe a iai le feteenaiga faifaipea poʻo le mamafa o le tino o le maʻi. I le taimi lava e atiaʻe ai, o le afaina o le gaʻo e aafia ai le loloto o maso, i lalo i ponaivi ma manoa.

I le taimi lava e tasi, o aafiaga o le maʻisuka o se uiga o le tiga, lea e faateleina i se tulaga maualuga. E le mafai ona pasia e le Ischemia. E talitonuina afai e leai se faʻaleleiaiga e tupu i totonu o le tausaga, ona manaʻomia loa lea o le valavala poʻo le faʻamavae atoa o le vae.

O laʻasaga o le atiseti e tupu mai ona o le faʻalauteleina o le faʻamaʻi o le maʻisuka. O faʻamaoniga e mataituina taitoatasi ma i faʻatasi:

  • leai se lagona
  • afaina (o nisi taimi e faafuaseʻi ma malosi, ae maise i le po),
  • se lagona o le malulu, susunuina i totonu o vae.

O le gaʻo o le muso o le atrophy, o manua ma le maʻila i luga o le paʻu e le lelei le malosi. E taua le iloa e tusa lava pe a uma ona faʻamalosi, e leai se mea e le toe faʻavaivai. Pe a oʻo mai le tulei (o le paʻu paepae paʻepaʻe), e lagona le manogi o le manogi.

Sauniuniga mama mo taotoga

O faʻatulagaga i luga o vae o soo se ituaiga e tatau ona mataʻitu lelei. Aloese mai le sasaina, mo se faataitaiga, mai iniseti. O le itiiti ifo o le microtrauma e lamatia ai le liua i le gangrene.

O faʻasolosolo faʻamaʻi totoga ma faʻamaʻi pipisi e taʻitaʻi atu i taunuuga nei:

  • Necrosis (maliu cell),
  • siakiina o le paʻu i luga o vae (mai se tiga, paolo paʻu i le pogisa),
  • o foliga vaaia o le faasee i luga o le vae.

O tagata tomai faapitoa latou te talanoaina le ono mafai ona avea ma taimi o le taimi o le postoperative (tulaga lamatia o le fatu, sepsis - toe-siama, foliga vaaia o hematomas subcutaneous).

O se vaega o fomaʻi i le taimi o le vavalalata e iloiloina:

  • tikeri o le faaleagaina o vae,
  • tulaga manuia mo le togafitiga o taotoga,
  • le ono mafai ona maua e tagata talitane.

E i ai le tele o faʻafitauli faigata: susu, poʻo susu, gangrene. Faʻatasi ai ma le vaega mulimuli, o le faʻatulagaga e faʻatulagaina i se fuafuaga fuafuaina, i soʻo se isi lava faanatinati (faʻafuaseʻi). O le gangrene moa e matautia ma faʻalavelave mai le loto, gaʻo, ma le ate.

Laasaga faʻavae ma le tatau ona faʻamalosi togafitiga

O le taotoga e faia i lalo o faʻamaʻi lautele (faʻamaʻi). I le tele o itula o le taotoga, e taua le matauina o le sao atoatoa o le tumutumu mo le faʻavave o le vae. Mulimuli ane, i se falemai ma i le fale, o se faamaʻi i aso uma ma togafiti togafitiga ma se taua malosi e faasaga i le faiga o le le fiafia.

E i ai tulaga o le aveeseina o vaega o le pito i lalo:

  • vavaeina o lobes o le vae (tamatamai lima, metatarsus),
  • e tipi ese le vae i luga e tatau ona vavaeese ivi o le vae pito i lalo,
  • o le sooga vae ma le ogavae ua matua puipuia,
  • foliga tutusa o le vaega ua faaleagaina o le ogavae i luga o le tulivae,
  • lapoʻa sulu
  • sulu atoa, vaega o le ponaivi ponaivi.

Amata mai le vaiaso lona lua o le taimi o le faʻasologa, ua faatonuina e le fomaʻi le faatinoga o elemene faigofie o togafitiga togafitiga, massage e toe faʻafoʻi ai le masani o le toto ma le tafega o le toto. O massage (movement, lighting) e muamua faia i luga aʻe o le paʻu o loʻo tupu aʻe, ona oʻo loa lea ia te ia lava.

Faatasi ai ma le togafitiga o togafitiga (togafitiga faaletino) e tatau ona mausali le luga, e tatau ona taoto le tagata maʻi i lona manava. Ina ia faʻaitiitia le faʻaleleia o vae, o le vaega maloloina o le vae ua siitia ma faʻapipiʻi i le moega o le tagata maʻi. O se tino maloloina e faʻaalia foʻi le faʻaaogaina ma le massage. I le vaiaso lona tolu, o le tagata gasegase e mafai ona tu i luga ma tu i autafa o le moega. O le taofi i luga o se mea mautu, e mafai ona ia faia ni faʻatinoga e aofia ai musele o tua.

I le taimi mulimuli ane o le toe faʻaleleia, o se tulaga e manaʻomia e faʻapitoa ai ma o se faʻataʻitaʻiga ma le faʻaeteete o vailaʻau o le hypoglycemic. Atonu e te manaʻomia le faalēaogāina o le inisalini mo le taimi le tumau. O le aofaʻi o aso taʻitasi o le hormone e vaevaeina i ni nai injections o insulin puupuu.

Faʻailoga faʻapipiʻi, tagata talitane

I le fomaʻi, ua faʻamaonia e masani ona 3-4 aso pe a uma le taotoga, o le tagata maʻi e atiaʻe le niumonia (pneumonia). O maʻi suka e mafai ona faʻasauāina e tiga matuitui. Sa faaauau pea ona suʻesuʻe e saienitisi mafuaaga o le faailoga i vaega o le tino ma auala e faʻaaogaina ai. O le lagona le mautonu e faamauina e oo lava i tagata na faʻaaogaina mo le aveeseina o le phalanx o le tamailima.

O tagata maʻi e faʻamaonia, faʻatasi ai ma vailaau faʻamaʻi, mea e faʻaleleia ai le tino, faia o mafaufauga faʻapitoa, faʻatau. O le faʻaleleia o se faʻafitauli ogaoga faaletino ma le mafaufau. E tatau ona vavalalata tagata vavalalata ma le maʻi ma tuʻuina atu le lagolago atoatoa.

O faʻafitauli pe a uma le tosoina e mafai foi ona fesoʻotai ma nei mea faʻapitoa:

  • fuga o le pou
  • e ala i le faʻamalosia o le togafitiga,
  • le faʻavaeina o se vailaau muʻamuʻa.

Ina ia faʻaaogaina ia mea, o loʻo faʻaaogaina laei, e tatau ona faʻavaivai vaivai i le itu mai le paʻu i mea ola maloloina, ma alavai e faʻafefe ai.

E i ai le faalagolago tuusao o fafine talitane i luga o le soifuaga o le tagata gasegase galue. Afai o loʻo tu se tagata i luga o le faʻalava ma faʻafetaui i ai, ona faʻaleleia lea o ona faʻailoga uma i le 3 taimi. O le maualuga o le tino (50%) e mataʻituina i totonu o le tausaga talu ona maeʻa atoa le faʻamavaeina o le tino i tagata e maʻi i tausaga e iai maʻi i le tino.

I le laasaga o le vavalalata, o avanoa o se manuia manuia mo le maʻisuka e 80%, o vae - 93%. Faʻasalaga toe faʻaaogaina e matua le manaʻomia. O le mea masani, o le vavaeeseina o tui o tamatamailima e le manaʻomia ai ni taleni. Faʻamatalaga: o le limamatua ma le isi vae e taua mo le gaioiga o ponaivi o pito pito i lalo, savali masani.

Taimi umi suʻesuʻega o le tuai ona faʻalavelave

Na maitauina i le amataga o le angiopathy o loo i ai se lagona o le tiga i vae pe a savali. O le maʻisuka e atiina ae se gaioiga faʻapitoa e taʻua o le faʻapipiʻiina o le maʻi. O le atrophic muscle goto e mafai ona tutoatasi e ala i le fuaina o le lapoa o vae ma sulu i se sima centimeta.

O le maualuga o le toto maualuga (maualuga toto) ma le ulaula e tele sona aafiaga le lelei i le alualu i luma o faailoga o le angiopathy. O faʻaleagaina i vaʻa tetele ma vaʻaia e aʻafia ai le solia o le galuega ma le fausaga o sooga:

  • mea e gaosi ai le gaioiga,
  • masima e teuina
  • aʻafia tuputupu aʻe
  • faatapulaa faatagata o tamatamai vae, tulivae,
  • tiga e aliali mai.

O avanoa mo le angiopathy mo ituaiga eseese o le maʻisuka e ese. O le autu o le taui mo suga maualuga o insulin ma mea taumafa. Afai o se maʻi o loʻo i luga o le togafitiga o le inisalini, latou te le fesoasoani e taulimaina le hyperglycemia, o se faʻalavelave tele lea. O se tagata maʻi e faʻaaoga ai fualaau o le suka i le ituaiga o laulau e iai pea le faʻamoemoe mo le faʻataʻitaʻiga o le hormonal.

E i ai ni tulaga pe a fefefe tagata gasegase e fesuiaiga i le togafitiga o le inisalini ma faʻatali mo ni faʻafitauli matuia i le tino o le gangrene. Afai e mafai ona ausia se taui lelei, a maeʻa le 1-2 tausaga o faʻaleleia le pito i lalo, e mou atu lagona o le malulu.

Faʻafaigofie e puipuia ai le faʻalavelave!

Faatasi ai ma le faʻafoʻosaʻoina o vae, e faigofie mo le tagata maʻi ona faʻaaoga se faʻata e vaʻai ai i la latou pito i lalo. A maeʻa ona fufuluina, e tatau ona vaʻaia lelei le avanoa o le paʻu i le va o tamatamai lima ina ia le tumau ai le susu, faia se siosiomaga mo le atinaʻeina o le vevela. E fautuaina ina ia faʻaaogaina le paʻu o le talino poʻo le paʻu pepe.

Mo le puipuia o maʻi o le maʻisuka i pito pito i lalo e faʻasaina:

  • soga vae
  • fai ni seevae mausali i luga o le mulivae (luga aʻe o 3-4 cm) poʻo totini faʻatasi ai ma ni fusi uʻamea mausali,
  • tipi tipi, vaega o le paʻu o le tino,
  • tipi fao vave, i totonu o se afifi.

O maʻisuka uma e tatau ona iloa poʻo a ni taunuuga o le a lamatia ai o ia pe afai e le o popole i lona tino. O le tali i le fesili i le tele o le ola pe a uma ona vaevaeina le vae e le manino - e faalagolago i le tagata maʻi, i lona tausisia o fautuaga a tagata tomai faapitoa. E tusa ai ma le tulaga o le faʻaleagaina, o le komisi e faʻatagaina ai se vaega o le tino.

E i ai i le tagata le aia tatau e maua mai ai le fesoasoani mai le setete i le faiga o taui tau tupe, tuʻuina atu o vailaau faʻasaʻo, penefiti faʻapitoa. O le tele o faʻataʻitaʻiga e iloa pe a maeʻa taotoga i luga o lima o loʻo faimalaga, faʻapitoa ona auai i taʻaloga ma masani ona taʻitaʻia le ola.

Fuataga tele ae talafeagai: vaevaeina o vae i le maʻisuka ma ona taunuuga

O le vave faʻalauteleina o le maʻisuka e mafai ona afaina ai le soifua maloloina, faʻaosofia ai nisi o mea leaga i le galuega o mea uma ma okeni.

O le taufaasesega umi e mafai ona taitai atu ai i se tagata o feagai ma le tele o taunuuga e lei faamoemoeina ma matautia.

E finau tagata Endocrinologists e faapea o le maʻisuka e tele lava ina vaeluaina tamatamailima, ma i nisi tulaga e tatau ai ona galue sili atu - ina ia aveesea uma le vaega lima.

O le mea moni, o na taotoga faʻapitoa e faia i na o mataupu sili ona ogaoga, pe a le aumaia e le togafitiga o fualaau faasaina le mea e manaʻomia. I se tulaga faʻapitoa, e taua le manatu e mafai ona aloese mai le vavaeina o le maʻisuka, ae i le noatia ma le faʻaeteete i le faʻaeteete faʻatinoina o fautuaga faʻafomaʻi.

Aisea e toesea ai pito maualalo i le maʻisuka?

Afai e le o le maʻisuka le mataʻituina le maualuga o le glycemia, o mea e le mafai ona vavalalata e tupu i totonu o lona tino e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le faʻalavelave o le tino ma vaʻa taua, faʻaumatia ma le faʻaleagaina o latou fausaga.

O se taunuuga o sea faʻalauiloa, o le a sili atu ona lamatia ma le afaina taunuuga.

I se tagata o loʻo maua i le maʻisuka, o faʻamaʻi ma manuʻa uma e sili atu ona lemu, ona o le gangrene e mafai ona atiaʻe. O lenei togafitiga e faʻamaonia i le mea moni o le faaleagaina o le tino o loʻo male lemu.

O fomaʻi tomai na mafai ona atiaʻe le tele o metotia fou ua mamanuina e faʻafefe ai le maʻisuka lava ia ma ona taunuuga. Ae ei ai tulaga e tumau ai le leai o se malosi o tu ma masani faaleaganuu.

I lenei tulaga, ina ia faasaoina le ola o le tagata maʻi, e mafai e fomaʻi ona filifili e vavae ese le lima. O fesoasoaniga faʻapitoa e fesoasoani e aloese ai mai le inupia, faʻalauteleina o gaʻo afaina ma le toto oona .ads-mob-1

O mafuaʻaga autu e tatau ona vaevaeina ai vaevaega e aofia ai:

  • o le fausaga lautele o vaa toto na aafia i suiga faafomaʻi. E taua le mafaufau o lenei mea e le gata i le tetele, ae faʻapea foʻi i le tele o le toto toto,
  • faiga e le masani ai e tupu i tulaga sili ona faigata ma faʻalavelave,
  • le tikeri sili ona maualuga o le faʻaleagaina o aʻafiaga namu lea e le mafai ona faʻaaogaina.

E taua le manatuaina o nei mea na o ia lava e le mafai ona taʻitaʻia ai le toesea o vae.

E naʻo se faʻamaʻi e mafai ona amataina se gaioiga e le mafai ona faʻafefeteina i totonu o le tino, lea ua le manuia ai le polokalama a le tagata maʻi. E faʻalagolago lava i luga o se tagata le malosi ma le tumau o lona aʻafiaga puipuia.

Afai e le foia e fomai le faagasologa o le le fiafia i le taimi, ona avea lea o le taotoga tuusaʻo o le auala e tasi o le a fesoasoani e laveai ai le ola o se tagata.

Faailoga ma faailo o le gangrene o le maʻisuka

O uluaʻi faailoga o suiga o le gaʻo e toetoe lava a le mafai ona mafaufau i ai ma mata le lava. O le tele o taimi, o lenei tulaga e leai ni faʻamatalaga vaaia.

A oʻo ina sili atu ona faʻamaonia le gangrene, e mafai ona tuʻuina mai faʻatasi ma faʻamatalaga nei:

  • lagona faavaitaimi o le malulu po o le mu,
  • le manaia le tingling ma le afaina i vae,
  • faaleagaina o vae,
  • vaivai ma le vaivai i totonu o vae e oʻo lava i sina faʻamalositino ma aʻo savali. O le tele o taimi, o le tagata gasegase o loʻo feagai ma tiga ogaoga i maso o le tamai povi.

E ese lava, e taua le manatu o le gangrene o loʻo muamua atu i se isi tulaga, lea e taʻua i fomaʻi o le ogaoga o suʻesuʻega. I lenei tulaga, o le tamai foci o le maʻi o le gaʻo, o le necrosis e faʻaalia i le paʻu o le tagata maʻi. I lenei laasaga, e maua ai e se tagata le tiga matuitui i pito maualalo, lea e faʻateleina i se tulaga faʻasaga.

O le taua tele o aʻoaʻoga o se laina tuaoi e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa, aua e le mafai ona pasi. E le gata i lea, o le tagofia o le laumei e leai sona aoga.

Ina ia faʻaitiitia le faʻamafanafanaga ma puipuia ai faʻalavelave faʻalavelave, e faanatinati le toe faʻafoʻiina o le toto masani i vae. A leai, o le a manaʻomia e le tagata maʻi le toesea i le tausaga a sau.

Tulaga o le gangrene development

Afai e le o siaki le maʻisuka lona tulaga o le soifua maloloina ma le glycemia, o le a amata ona faateleina le faʻaalia o faʻamaʻi, ma o le gangrene ia lava e mafai ona vaaia i mata le lava.

O faʻamatalaga maʻi o loʻo faʻaali le vevela ma le lanu o le paʻu i luga o vae. E amata ona malulu vae, ma paʻu le paʻu. I nisi tulaga, o sana ma le fulafula e mafai ona fausia.

O le i ai o se taimi tuai o le gangrene e mafai ona fuafuaina i faailoga nei:

  • anuʻa faʻamalolo umi e faʻamalolo ai le manogi,
  • pogisa o le paʻu,
  • lafoaʻi faʻavaitaimi o pusini,
  • atoa poʻo le leai o se toto.

Faʻaleleia o tamatamailima, vae, ma vae i luga o tulivae: sauniuniga ma le alualu i luma o le taotoga

O le maualuga o le faʻamavaega e faʻamoemoeina e se fomaʻi tipitipi poto, o ia lea e aunoa ma se faʻaleaʻopoʻiliga o le tulaga atoa o le faʻaleagaina o vae. E le gata i lea, o tagata tomai faapitoa latou te amanaʻia itu taua uma mo tamaʻitaʻi talitutusa manuia.

O fua faatatau o fuataga e mafai ona faapenei:

  • aveese le vae ua aafia. O lenei taotoga e aofia ai le silia ma le 10 tulaga. O i latou uma e vaevaeina i vaega faapitoa o vae.Peraimeri - toesea o tamatamailima ua aafia i le sonate metal. I nisi tulaga, e mafai ona manaʻomia le faʻaaogaina atoa o metatarsus,
  • vaevaeina o le lala pito i lalo. I le taimi o lenei taotoga, o loʻo i ai se vavaeʻese lelei o le tibia ma le tibia,
  • faʻaupuga o le sooga vae. I le taimi o lenei taotoga, e vavae ese e le fomai tipitipi le sooga vae mai le ponaivi ma aveese mai le tino. O le suilapalapa i lenei tulaga ua puipuia atoatoa,
  • Faaleleia o se ogavae ua faaleagaina. I lenei tulaga, e naʻo le fomai tipitipi e aveesea naʻo le vaega na faaleagaina o le ponaivi.
  • vavaeʻesega o vaega e le mafaʻatasi mai le tuʻufaʻatasi,
  • i se mea e seasea tutupu, e faia le hemipelvectomy. I le taimi o lenei taotoga, o le faʻamavaeina poʻo le maeʻa atoa o le femur mai le pelvis ua faia.

Toe faʻaleleia taimi

I le taimi ua maeʻa ai, e tatau ona taofiofia faiga le fiafia, e le aofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi matautia, ma aofia ai foi le togafitiga i aso uma o sutures ma manua. E le gata i lea, e tatau i le tagata maʻi ona faia ni faʻataʻitaʻiga patino, ia o loʻo aofia i le lisi o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa.

O le faʻaleleia o le maualuga e aofia ai ni vaega:

  • faia o le massage ole tino e puipuia ai le atrophy musika,
  • togafitiga ma le faaeteete o manua, lea o le a fesoasoani e aloese mai faʻamaʻi ma le atinaʻe o le mumū,
  • oti
  • o loʻo taoto i lona tua, e tatau ona teu se vae tiga i luga o se mauga e puipuia ai le fula.

Taunuʻuga ma Faʻafitauli

I nisi tulaga, o se tagata ua faʻamavaeina le vaevaega pito i lalo e mafai ona iai ni faʻafitauli:

  • tulaga ogaoga o le tino, lea e mafua mai i le fatu fatu,
  • thromboembolism
  • tiga tiga
  • toe faʻaleleia o manua e mafai ona mafua ai sepsis,
  • o le hematomes subcutaneous e tutupu ona o le le talafeagai le taofi o le toto,
  • 3 aso pe a uma le taotoga, e mafai ona tupu le niumonia.

E toafia e ola pe a maeʻa ona aveeseina le tino: faʻataʻitaʻiga

Faʻapitoa i le maʻisuka e manatu masani lava, faʻafetai i le tagata maʻi e mafai ona faʻaolaina.

E tatau ona e manatua pea o le leiloa o se vae e le afaina ai le ola, e faalagolago atoa i le tagata lava ia.

O le matauina o fautuaga uma a fomaʻi, faapea foi ma le pulea o le maualuga o le suka, gapsene toe toso ma le alualu i luma o le maʻisuka e mafai ona aloese. O se uiga maualuga ma filifilia lelei e mafai ai e oe ona taʻitaʻia le auala lava e tasi e aunoa ma ni tapulaa.

E masani lava ona tupu o se tulaga faigata e mafua ai ona tau tagata mo lo latou soifua maloloina, taʻalo i taʻaloga ma oʻo lava i femalagaaiga .ads-mob-1

Maua se faʻafitauli o le tino

E tuʻuina atu le kulupu o le tino e faʻalagolago i le tulaga o le maʻi. O le mea moni o le faʻatinoina o le maʻi e aofia ai.

O se suʻesuʻega saʻo e manaʻomia ai se komiti faapitoa. O le tagata maʻi e tatau ona alu i se fomaʻi e faʻataʻitaʻi pe faʻamaonia le i ai o tauaso.

E taua foi feutagaiga o neurologist, aua o le maʻisuka e mafai ona faia ni faasaʻoga e le mafai ona suia i le gaioiga o le tino.

O le mea e ese ai, e taua le mafaufau o se vaega o le tino le atoatoa pe a mavae le tosoina o le vae e faalagolago i le tulaga o le paʻu o loʻo i ai, le aoga o le prosthetics, le tulaga lautele o le vae lona lua ma le masculoskelet system atoa .ads-mob-2

O vaega e le atoatoa 2 vaega ua tofia i mataupu nei:

  • afai e toesea uma vae e lua i luga o tulivae,
  • fomai tipitipi e na o le tasi le vae i luga ae o le tulivae, ae o loo i ai ni lino gangrene i le vaega lona lua.

O le vaega muamua e le atoʻatoa le malosi o le tino na te tofia pe afai e toso uma vae i le maualuga ole pito i luga ole ogavae. E taua foi le maitauina pe a maeʻa ona aveeseina le vaega pito i lalo, e mafai ona tofia se vaega o le le atoatoa o le 3 pe a maeʻa le tulaga o le talitane ma ua maua e le tagata gasegase le manava.

I lenei itu, e maua le taui mo le savali ma le galuega tumau.

Vitio faʻatalanoa

Aisea e mafua ai le vavaeina o pito i luga o le maʻisuka? O le tali i le vitio:

I le faaiuga, e mafai ona aoteleina o le amioga manuia o le toesea e fesoasoani ai i le tele o tagata gasegase e maua le tulaga lelei o le soifuaga lautele, toe faʻaleleia i le latou nofoaga muamua o le galuega pe amata ona faʻataʻitaʻiina fou fou, taʻesega taʻiala.

O se fomaʻi filifilia lelei e mafai ai e le tagata maʻi ona taitaia se olaga masani. O le mea autu e le o le atuatuvale ma taumafai mo ni mea fou fou.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O taunuuga o le vaevaeina o vae i le maʻisuka

O le maʻisuka e aofia ai le tele o faʻafitauli. O nei mea e aʻafia ai le faasoesa lautele o vae. O le taunuuga e mafai ona atoatoa pe vaeluaina o se vaevaega. O nisi taimi na o le tamatamailima, vae po o se vaega o le vae, ma o nisi taimi o le vae atoa, e noatia i le toesea.

Mo soʻo se maʻisuka, e taua tele le taofia o se faʻalavelave, ona o lenei mea e teu ai le gaioiga o le tagata, ma faʻamaonia ai e tutoʻatasi o ia mai isi. Afai e le mafai ona aloese mai le toesea, e tatau ona amanaʻiaina nisi o mea ma mulimuli i mataupu faavae e mafai ona faʻaleleia ai le ola pe a uma ona vaevae le vae i le maʻisuka.

Aisea e toesea ai pito maualalo i le maʻisuka? E mafua mai i le faʻafitauli o le maʻi suka i le tino o le maʻisuka, o se faʻafitauli i totonu o le vascular system e tupu, lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi. O le vaevaeina o le vae i le maʻisuka e manaʻomia foi ona o le mea moni e faapea:

  1. O aʻa namu o le vae o loʻo i ai i se tulaga ua afaina lea ua le toe mafai ai.
  2. E tele naua le faaleagaina o le vascular system of the leg.
  3. O le faʻagasolo o faiga faʻapitoa e mafai ona oʻo atu ai i le fausiaina o mea ofoofogia.

Mo i latou lava, o nei mafuaʻaga e le mafai ona avea ma faʻasalaga mo le maʻisuka ma o se faʻamalosiaga e fai se faaiuga i le aveesea o se vae poʻo lona vaega. O le mafuaaga autu o se taunuuga o mea uma o loʻo i luga o le faʻaopoopoga o faʻamaʻi ma le le mafai ona faʻaogaina o le tino puipuia e tau ai.

Ona o le siama o fausaga o le tino ma le gangrene, o ona taunuuga e avea ma se tulaga lamatia tele i le maʻisuka. O le inuina o toxins e mafua mai i le faaleagaina o le tino e mafua ai le atinaʻega o faʻafitauli ogaoga o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

O nei faʻafitauli e aofia ai:

  • o le i ai o le le mautonu,
  • le puipuia o mea e fai,
  • fatu palpitations,
  • tau faʻaitiitia
  • vave vave le vevela
  • suiga i uiga lanu o le paʻu i le itu o foliga,
  • leai se manaʻo.

I le mataupu pe a le maua e le tagata maʻi le fesoasoani, o loʻo i ai se avanoa e atiaʻe ai se maʻi pipisi o le toto. O le umi o le ola mulimuli i lenei mataupu e mafai ona tele itula.

O togafitiga togafitiga i lenei tulaga ua faʻaititia i le faʻaolaina o le maʻi. O le mea lea, o le toesea i le aveeseina o le tino i le taimi o le tulaga sili lea ona taua mo le faasaoina o le maʻisuka mai le oti. O le faʻaleleia o nisi taimi e faʻaalia mo isi faʻamatalaga.

Faaleleia o tamatamailima o le lala pito i lalo

O le tosoina o le maʻisuka e tupu pe a iai se taufaʻatau i le ola o le maʻisuka ma e leai se avanoa e togafitia ai mea ua afaina i isi metotia. O le i ai o se vae o le maʻisuka e masani lava ona avea ma mafuaʻaga autu o le maliu o le tagata maʻi, ma o le toesea e mafai ai ona taofi le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma faʻaola ai le maʻi o le tagata maʻi.

O lenei ituaiga o taotoga e sili ona leaga, aua o le leai o se tamailima e le mafai ona faʻaaogaina se malosi malosi i le gaioiga o le vae. Ae, afai e le faia se taotoga i luga o le taimi, o le necrosis ma le inu o le tino e mafai ona salalau atu i fausaga vavalalata lata ane, ma o le a matua faateleina le vaega aafia. Faʻaleagaina o tamatamailima i le maʻisuka o se faʻalavelave masani, ae le mafai ona faʻamapulaʻa i se tamatamailima e tasi.

I le faagasologa o le toesea, ua taumafai fomai e faatumauina se vaega maloloina o le tamailima. Aemaise lava, e manaomia e se tagata se limamatua ma se tamatamailima lona lua. I le maeʻa atoatoa, o faʻalavelave i le gaioiga o le vae atoa o loʻo tupu.

O le faʻaleleia o tamatamailima e mafai ona tolu ituaiga:

  1. Peraimeri - o loʻo faia i se tulaga maualuga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi,
  2. Maualuga le faʻamaonia pe a maeʻa le faʻavaeina o le toto poʻo le mafuaʻaga ona o le leai o se aoga i le togafitiga o fualaau faasaina.
  3. Guillotine. Latou te suʻeina pe a maʻi le tagata maʻi. I lenei tulaga, o mea uma e aafia ai le tino o loʻo i ai ma le puʻeina o siama maloloina e afaina i le aveesea.

I le i ai o le gangrene o le tagi, o le taotoga faʻafuaseʻi e faia, ma le mago - fuafuaina.

A maeʻa le tosoina o le tamatamailima o le pito i lalo o le maʻisuka, o le fomaʻi e masani ona lelei. I lenei tulaga, o le tulaga autu o le le tumau o le taotoga ma mulimuli i le saʻo o le aʻoga. A le o lea, o le tagata maʻi atonu e lamatia le toe faʻaofiina o le faʻamaʻi.

Faʻafouina

O le sini autū o le toe faʻaleleia pe a uma ona vaevaeina vae o le aloese lea o le mumu o le mumū i le vaega o le taotoga.

Mai le tausiga pe a uma ona aveese le vae i luga aʻe o le tuli, e faalagolago pe tatau ona faʻaauau pea le alualu i luma o maʻi leaga. O le mea lea, o laei masani ma le togafitiga o le tootoo o loʻo totoe e talafeagai. Afai e le mulimulitaʻia nei tulafono, o loʻo i ai se avanoa o le faʻamaʻi lona lua.

Ina ia faʻaleleia le ola pe a uma ona vaevaeina le vae, e tatau ona faʻamautinoa e leai se faʻaleleia o le tino, o manuʻa faʻafuaseʻi ma faʻamaʻi, aua o lenei mea e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o faʻalavelave matuia.

E fautuaina e te mulimuli i se meaʻai, faʻalavelave massage i luga o le pou.

Afai e le o faʻatinoina le taimi o le vae, e le mafai ona tupu le solia o sooga ma isi masini. Mo le mafuaʻaga lenei, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina le soifua maloloina faʻapitoa-faʻaleleia o faʻatino, massages.

Amata mai le amataga o le taimi ua maeʻa ai, e tatau ona e sauniuni oe lava mo togafitiga faʻaleleia ma aoao e savali e aunoa ma le fesoasoani a isi.

O le galuega autū o le toe faʻaleleia o auala e toe faʻafoʻi ai le vae o le maʻisuka pe'ā maeʻa le taotoga o le toe faʻafoʻisia le malosi o le musika. E taua tele le toe faia o faʻamalositino uma i aso uma, o le manava atoatoa o le muscle o le ki i prosthetics.

Toe faʻaleleia faʻasalalauga e aofia ai:

  1. Faaletino, e aofia ai le tele o taualumaga. E aofia ai: togafitiga o le ultraviolet, faʻamalositisi ma le fofo.
  2. Faʻaaogaina togafitiga, faʻamalosi tino.
  3. O faamalositino e saunia ai le pou mo le atuatuvale.

Soifuaga o le olaga pe a uma le toesea

O le pasene pito i tele o le maʻisuka e fesili i le au faitau le fesili i le tele o latou ola pe a uma ona vaevae le vae i le maʻisuka. I le tulaga pe a faia le taotoga i le taimi, o le toesea e le afaina ai le maʻi.

A uma le maualuga o le vevela o vae i luga atu o le nofoaga o tamaitai, o le maʻisuka e le mafai ona ola umi. E masani ona latou oti i totonu o le tausaga. O tagata lava e tasi e mafai ona latou manumalo ia i latou lava ma amata ona faʻaaogaina le tapasa e ola tolu taimi le umi.

A maeʻa le toesea o le vae pito i lalo e aunoa ma le toe faaleleia o le vaitaimi, e sili atu ma le 1.5% o tagata mamaʻi maliu, o le isi vaega e tatau ona toe vavaeeseina. O le maʻisuka oeo loʻo i luga o le prosthesis e mate i taimi e itiiti ifo. A maeʻa le tosoina o le tamatamailima ma amioga ile vae, e mafai e tagata gasegase ona ola i se olaga umi.

O le vaevaeina o le vae o se mea le lelei ma le tele o taunuuga le lelei. Mo le puipuia o le atinaʻeina o faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e mafua ai ona faoa, e tatau ona faʻafoʻi ma le faʻaeteete le faʻasalaga o fualaʻau o le suka i le toto.

Aisea e manaʻomia ai le vavaeina?

O le vaevaeina o le vae i le maʻisuka o se mea mulimuli lea mo le togafitia o le gangrene ma e le o se faiga faʻapitoa mo maʻisuka uma.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

O le faateleina o le kulukose o le toto e aʻafia ai le tulaga o le toto toto ma neura, faʻalavelaveina a latou galuega ma faʻaumatia ai i latou. O le iʻuga, e tupu aʻe faʻafitauli matautia. E amata ona atiaʻe faʻamaʻi pipisi, ma soʻo se manuʻa i le maʻisuka e le lelei le malosi, lea e masani ona mafua ai le gangrene. O tagata e maua i le maʻisuka e masani lava ona maua i se paʻu. E tusa lava po o le a le tele o le leona, e mate le tino o le tino, o le a amataina se faagasologa purulenti. Afai e le foia e le togafitiga o togafitiga le fofo, o le toesea o le tootoo po o le vaega atoa e faia. E taua lenei mea e puipuia ai faʻafitauli e pei o le inisua e mafua mai i le faʻaaogaina o mea leaga i totonu o le toto, faʻamaʻa toto, ma le faateleina i le vaega o le faʻaleagaina.

Avanoa Faʻatonu

E 3 ituaiga o le tipi i le maʻisuka:

  • Faalavelave faʻafuaseʻi (guillotine). O le taotoga e faia pe'ā manaʻomia vave le faʻamaʻi o le faʻamaʻi. O le laina o le tosoina o se mea e sili atu nai lo luga o laina vaʻaia o le leona, talu ai e le mafai ona fuafua le tonu tonu.
  • Peraimeri E faia pe afai e le mafai ona toe faʻafoʻi le toto o le vaega na afaina o le vae.
  • Maualuga Tofia i le maeʻa o se taumafaiga le manuia e toe faʻafoʻi le toto.
Toe foʻi i le laulau o mea

Mafuaaga ma faailoga o le gangrene

O le maʻisuka na mafua ona o le maualuga o le kulukose o le toto e faigata i faʻamaʻi o vaʻa toto ma le tino o le tino. Ona o faagasologa ua amataina, o le maʻi o le maʻisuka ma le neuropathy e atiina ae, lea e mafua ai le fausia o vaʻa i totonu o le paʻu, manuʻa ma le mai. O le tulaga e lamatia ona o le faʻaitiitia o le lagona o le paʻu, e mafua ai ona le vave iloa e le tagata maʻi le amataina o faʻafitauli. O le amataga o le gangrene e mafai ona i ai ni manuʻa, mo se faataitaiga, o se maunu, o se fao, ma le le manuia le tipiina i le taimi o se gaioiga. O le faʻamaloloina o maʻi pipili i le maʻisuka e umi, o le avanoa e atiaʻe ai maʻi o le maʻi suka e maualuga. Faatasi ai ma se gasegase pipisi, o le gangrene e atiina ae. Afai e le aoga le togafitiga o fualaau faasaina, ona vavae ese lea o le vae.

O le tagata gasegase e iai mea nei:

  • tiga i vae, aemaise lava i vae ma tamatamailima, faʻalavelave i le taimi o le avega,
  • faaitiitia le paʻu o le paʻu, vaivai o vae,
  • o le faʻavaeina o vaʻa, manuʻa o le purulenti ma le maʻilala, aemaise ile vae,
  • siakiina o paʻu
  • le faʻavaeina o le gangrene i le leai o togafitiga.

O faʻaaliga o le gangrene e faʻalagolago i lona ituaiga:

  • O le gangrene. E i ai le umi o le atinaʻe, e oʻo i le tele o tausaga ma e le o se lamatiaga tele i le olaga. O le paʻu afaina o le lanu lanumoana poʻo le mumu, o le vaʻaiga mamafa, mago. O le mummification o le mea na afaina ai, pe a uma ona teena le tino oti.
  • O le gangrene. O le uluaʻi uluaʻi maʻi e le faʻamalolo, lea e faʻaosofia ai taunuuga le lelei. O le paʻu i le nofoaga ua afaina e lanu moana pe lanumeamata, o loʻo i ai le manogi o le pala ma paʻu i luga o le paʻu. Gangrene e aʻafia ai ituaiga uma o mea e pala. O se taunuuga, o le vae po o le tamatamailima ua toesea.
Toe foʻi i le laulau o mea

Fomai

O le faʻamālōlōina o le vae pe a maeʻa le taotoga e tatau ona faia ma le toʻa ina ia puipuia ai aʻafiaga leaga. A faʻamalolo le faʻamaʻi pipisi, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i le tagata maʻi se faʻataʻitaʻiga. Afai e aveese e lona tagata lona vae, e tatau ona ia aoao e savali faatasi ma le fesoasoani o se maʻi vavalalata ma o le vave lava ona amata aʻoga, o le lelei foi lea mo le tulaga o musele o lona tino atoa. O faʻamalosi tumau e faia taʻitasi. Laʻau ma le tuputupu aʻe ua fuaina. Afai o faaletonu ua maeʻa, e tatau ona faʻaumatia.

Gangrene Prevention

Ina ia taofia le atinaʻe o le gangrene, e te manaʻomia:

  • puipuia le faateleina o le faateleina o le kulukose o le toto,
  • o le 3 masina uma e suʻe ai le hemoglobin glycosylated,
  • suʻesuʻe i aso uma vae mo vaʻa ma maʻi, ma togafitia i latou pe a iloa,
  • Lalaga solo seevae
  • taʻalo i taʻaloga poʻo le faia o taʻaloga,
  • faia massage vae.
Toe foʻi i le laulau o mea

E toafia e ola pe a maeʻa le faʻatinoga?

Faʻaleleia i le maʻisuka o se mea e tupu masani ona e mafai ai ona faʻaola le ola o se tagata. O le gau o le vae e le afaina ai le ola, e faalagolago lava i le tagata lava ia. I le mulimulitaʻia o taʻiala e manaʻomia e le maʻisuka ma le puleaina o lau suka, e mafai ona e alofia le toe faʻafouina o togafitiga ma le alualu i luma o le maʻisuka. O se togafiti filifilia saʻo e mafai ai ona e taitaia se olaga masani. E masani lava o le aveesea o vae e faʻamalosia ai tagata e amata taʻalo taʻaloga poʻo femalagaaiga. Faafetai i le toso, o se tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona ola i se olaga umi, o le mea autu e le o le faʻavaivai.

Tuua Lau Faamatalaga