O loʻo maua i le maʻisuka i tamaiti: mafuaʻaga, siama, faʻamaoniga ma togafitiga

O le mafuaaga autu o le maʻisuka i tamaiti O se vailaau faʻapitoa. Mo le maʻi e tupu, e tatau ona aʻafia le tamaititi ile itu i fafo poo le totonugalemu foi:

  • virus - rubella, mumps, cytomegalovirus, Coxsackie V, enterovirus, measula, Epstein-Barr, herpes,
  • fafaga faatasi ai ma paluga povi o susu,
  • o le tele o meaʻai gaʻo i le taumafataga,
  • faagaioiga
  • popole
  • ogaoga o gasegase o totoga o le tino, aemaise lava o le tino,
  • malulu masani
  • o le faʻaaogaina o vailaʻau - prednisone ma analogues, levothyroxine, acidic nicotinic, beta-blockers, interferon, vaccines ma serum, hydrochlorothiazide.

E masani lava, e le gata ina maua e tamaiti le maʻisuka, ae o faʻamaʻi foi ma se masini mimiti mo le atinaʻe - thyroiditis, o le gasegase o le toto, lupus erythematosus, vasculitis. O le maʻisuka ituaiga 2 e le masani ai., tamaiti e iai le oona tele, maualalo le tino, diathesis e faigofie tele.

Maualuga faʻaalia i le solia o totoga o le tino o le endocrine, faʻalavelave poʻo le chronic pancreatite e mafai ona faʻaosooso. E masani lava i tagata gasegase e faʻaleagaina ai le tino (Shereshevsky syndromes, Wolfram, Kleinfelter, Down ma Lawrence), e tupu ai le maʻisuka faʻatasi.

O pepe faatoa fananau mai ei ai se ituaiga faapitoa o faamaʻi - maʻisuka leona. E foliga mai, i le avea ai o se tulafono, i tamaiti ei ai suiga o gafa, o se mafutaga ma faʻamaʻi pipisi o le tina i le taimi o le maʻitaga ua matauina. Faateleina fesuiaiga (le tumau). I totonu o se tamaititi, pe leai foi, e leai se faʻafitauli o le maʻi ile masina lona fa, ma o faʻamaumauga ole suʻesuʻega e faʻasaina ile 7-12 masina.

Mateʻo le Neonatal

Fuafuaga sili ona leaga mo faʻasolosolo tumau (faʻavaitaimi) faʻamaʻi. E tupu i le faʻavavevave taimi ma le faʻamagaloga, e manaʻomia ai le faʻamalosi lelei ma le insulin.

Ituaiga o le maʻisuka:

  • Muamua. E faʻavae i luga o le faʻalauiloaina o le inisalini. O lenei mea e mafua ai le vave vave ma le ogaoga o le ala i le le lava o le togafitiga o le inisalini.
  • Lua. E sili atu ona maua i le talavou i tagata gasegase i mea taumafa, i le maualalo o le gaioiga o le afi poʻo le faʻamaʻi o le endocrine.
  • Tagata matutua e leai se maʻi suka (MODY). E foliga mai i tupulaga talavou, o le inisalini-tutoʻatasi, e maua mai i se tulaga sili ona malie.

Faʻailoga muamua e mafai ona aliali mai i soo se matua, ae e lua vaitaimi pe a o le maʻisuka e sili atu ona iloagofie - mai le 5 i le 8 tausaga le matua ma talavou. I se tamaititi ei ai le ituaiga muamua o faʻamaʻi, e masani lava o le atinaʻeina o faʻamaoniga e muamua atu i se faʻalavelave pipisi-o le misela, malulu, faʻamaʻi pipisi. O le amataga o le vevela, e masani lava o le ketoacidotic poʻo le hyperglycemic coma e avea ma se avanoa mo le siakiina o le maʻisuka.

Faʻailoga muamua:

  • faʻaosooso faifaipea, le faʻamalosi,
  • matuai galala, e le mafai e le tamaititi ona tineia i le tele o vai,
  • fiaai i le fiaaai, fiaʻai tele,
  • paleni o le mamafa ma le lelei o taumafa.

O le aotelega o le urination o le ao, o le enuresis e tupu. I tamaiti laiti, o le faailoga muamua e malosi, e pei o le diaper diaper, ma o le urine e avea ma mea e pipii.

I tamaiti, o foliga vaaia o uiga feusuaʻiga lua e tolopoina, i le faʻagasologa o le faʻagasologaina o le tino. E masani ona i ai ni faʻalavelave i le gaioiga o le fatu, e faʻateleina le ate.

O le maʻisuka Neonatal ua faʻaalia e pei ona taua i lalo: pepe e fananau mai i lalo o le mamafa, le faʻamalosi, fia maualalo pe le suia. Faʻasaga i tua o meaʻai masani, o le siʻitia laʻititi o le mamafa o le tino e iloa. O le manava ma le manogi le manogi o le acetone mai le gutu o uiga ia.

Mo se tulaga tumau o le faatuai o atinae e le o uiga, ae o loo i ai le faateleina o le fiainu, fiaai ma le urination. O le manava faʻavave, o le faaletonu o le gaʻo, fatugaʻo, fausiaina o ponaivi, anemia, ma le toe faʻalogo i mafaufau e mafai ona iloa i le taimi lava e tasi.

Tulaga lamatia o le ola mo le maʻisuka:

  • hypoglycemia (maualalo o le kulukose),
  • ketoacidosis (faʻaopoopoga o tino o acetone).

O faailoga muamua o le pa'ū suka:

  • ogaoga vaivai
  • toilalo tulaga
  • sosolo
  • tino tetete
  • tiga o le ulu
  • fia osofaʻi.
O osofaiga o le fiaaai

Afai e leʻi mauaina e le tama ni mea inu, o le a tupu ai se coma.

Tomaʻi tamaiti o se tulaga lamatia early atherosclerosis, myocardial ischemia (angina pectoris ma le fatu fatu), faʻaleagaina o toto toto o fatugaʻo, retina, faʻaoga o le tino, cataract.

Le faailoga sili ona taua o le maʻisuka - maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto (sili atu i le 5.5 mmol / l). E maua i luga o se manava gaogao, e fautuaina e tusa ma le tolu taimi le fuafuaina o le faailo i le gasologa o le aso. A maua le hyperglycemia (maualuga maualuga), o le suesuega faʻamalosia e aofia ai suesuega o le toto mo le maualuga o: insulin, proinsulin, C peptide, hemoglobin glycated, body cone.

E siakiina le urine mo gaʻo ma tino ketone; faʻatasi ai ma vailaʻau, o le a mafai ona manaʻomia se suʻega o le faapaleni kulukose. Ua faia se ultrasound e faailoa ai togafitiga o le pancreatic. Pe a fuafuaina se vailaau i le faʻamaʻi o se tamaititi, o le suʻesuʻega faʻamausali o faʻamaʻi i siama e maua ai le insulin ma le glutamate decarboxylase (GAD) e faia.

O faʻavae autu o togafitiga mo tamaiti e maua i le maʻisuka - o le mea saʻo lelei ma le puleaina o le inisalini i le ituaiga muamua, ma ave fualaau ole lua. Faʻesea mai meaʻai mea taumafa ei ai se faasinomaga maualuga, o le falaoamata paepae ma le suka, aveese meaʻai manu i le maualuga.

E tāua tele le ata o le hormone e atagia ai le tulaga o le mafatia o le tagata lava ia..

Ole togafitiga ile insulin e na o le pau lea o le avanoa e faasaoina ai le ola o se tamaitiiti. O le tele o tamaiti ua faʻamaonia le faʻasao-faʻasaʻo faʻatau fualaau faʻasaina pe tasi pe faalua e faʻasalalau ai le maualuga o le maualuga o le suka. E faʻapipiʻiina foi pupuu - afa itula ao lei faia se taumafataga.

O se isi filifiliga i le inisiua o le tui o le insulinua fuafuaina mo le puleaina o le vailaʻau i ni auala se lua - bolus (aʻo leʻi 'ai) ma faʻaauau pea, lea e faʻaaoga ai le pule faanatura o le hormone i le va o meaʻai.

I le lona lua, e faaopoopo atu i tapulaa i luga o le tuufaatasiga o oloa, ua faʻafeiloaia se faʻataunuʻu kaloni e faʻaitiitia ai le mamafa o le tino. Fautuaina i aso uma ia gaioiga faaletino ma ave fuamini e faʻaitiitia ai le toto suka.

I le taua tele, o isi injections inisalini e faʻaaogaina mo le ketoacidosis, ma mo le hypoglycemia, o se tamaititi mafaufau e manaʻomia ona inuina le sua, sua suamalie, solo le lole poo se fasi suka. I se tulaga le iloa, glucagon poʻo se kulukose concentrate e faʻatonutonuina.

Faitau lenei tusiga

Mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti

O le mafuaʻaga autu e mafua ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi o se genis predisposition. E faʻamaonia lea i le i ai o le faʻamaʻi i aiga o le toto ma le mea e maua ai faʻasologa o mea e maua ai le tino (sili atu ma le 40 ituaiga na iloa), o loʻo maua i tamaiti e maua i le maʻisuka.

Ina ia mafai ona tupu le maʻi, e tatau ona aʻafia le tamaititi i se itu faʻavae pe faʻalotoifale i totonu:

  • virus - rubella, mumps, cytomegalovirus, Coxsackie V, enterovirus, measula, Epstein-Barr, herpes,
  • fafaga faatasi ai ma paluga povi o susu,
  • o le tele o meaʻai gaʻo i le taumafataga,
  • faagaioiga
  • popole
  • ogaoga o gasegase o totoga o le tino, aemaise lava o le tino,
  • malulu masani
  • o le faʻaaogaina o vailaʻau - prednisone ma analogues, levothyroxine, acidic nicotinic, beta-blockers, interferon, vaccines ma serum, hydrochlorothiazide.
Mafuaaga o le maʻisuka

Pe a faʻaalia i soʻo se faʻaosooso poʻo se mafuaaga e le mailoa, o le a le mafai e le alo o le tamaititi ona iloa sene o le tamaʻi motu o se vaega o le pancreas e pei o ia lava. O lenei mea e oʻo atu ai i le fausiaina o auupega i a latou vaega ma le faʻaaogaina o faʻalavelave antigen-antibody i totonu o le mea e maua ai le inisalini.

O le taunuʻuga o le faʻaumatiaga o suauu o le beta ma le le atoatoa o le insulin. O faʻaaliga o le maʻi e tupu i le taimi e toetoe lava a leai se tino o loʻo totoe.

O le maʻisuka lona lua e mafai ona tupu ma faʻafitauli o le endocrin system. I ia tulaga, o lona tino e faalagolago atoa lava i le maʻi maualalo: toso-oona, Itsenko-Cushing syndrome, pheochromocytoma, aditoma pituitary. O le gasegase poʻo le chronic pancreatitis e mafai foi ona faʻaosofia ai le solia o le gaosiga o le gaʻo.

E masani lava i tagata gasegase e faʻaleagaina le tino, e tupu ai le maʻisuka maʻi. O eseesega masani o le soʻotaga faʻatasi o Shereshevsky, Wolfram, Kleinfelter, Down and Lawrence syndrome.

Ma o iinei e sili atu i le puipuiga o le maʻisuka faafitauli.

Fanau mai o tamaiti e maua i le maʻisuka

I pepe faatoa fananau mai, o loʻo i ai se ituaiga faapitoa o faʻamaʻi - maʻisuka fou. E mafua mai i le mea moni e le lava le atinaʻeina o sel o le pancreatic tinlets pe i ai foi se fausaga le talafeagai, latou te maua ai le inisalini le atoatoa. E foliga mai, i le avea ai o se tulafono, i tamaiti ei ai suiga o gafa, o se mafutaga ma faʻamaʻi pipisi o le tina i le taimi o le maʻitaga ua matauina.

Faʻaauau le masani ai (le tumau). I totonu o se tamaititi, pe leai foi, e leai se faʻafitauli o le maʻi ile masina lona fa, ma o faʻamaumauga ole suʻesuʻega e faʻasaina ile 7-12 masina. O loʻo i ai se faʻafitauli o le le atoatoa o le tino i le matua.

Mateʻo le Neonatal

Faʻafitauli sili atu ona leaga mo faʻamaʻi faʻafuaseʻi (faʻaauau) faʻamaʻi. E maua i faʻavavevave taimi ma le faʻamagaloga, e manaʻomia ai le faʻaleleia ma le faʻaeteete le maualuga o le suka i le insulin.

Ituaiga o maʻi suka

O le toatele o tamaiti o le maʻisuka o loʻo i ai muamua le ituaiga faʻamaʻi. E faʻavae i luga o le faʻalauiloaina o le inisalini. O lenei mea e mafua ai le vave vave ma le ogaoga o le ala i le le lava o le togafitiga o le inisalini. O lenei ituaiga o maʻisuka e faʻaalia e:

  • autoantibodies i le toto,
  • faʻaleagaina le mafai ona faʻafitia o inisalini e gaosia ai nila,
  • o le i ai o kenera o le autu autu o le talafaasolopito (tissues),
  • atoa le faʻalagolago i le faʻasalaga o le homone,
  • se tulaga e atiaʻe ai tino o le ketone e aunoa ma le toe suia o togafitiga pe faasaga i le talaaga o faamaʻi, mafatiaga ma le atinaʻe o le coma.

O le ituaiga o maʻisuka lona lua e masani ona maua i le talavou i tagata gasegase e maua ai meaʻai tele, i le maualalo o le gaioiga o le afi poʻo le faʻamaʻi o le endocrine. E i ai se ituaiga o tagata matutua e leʻo le maʻisuka (MODY). E foliga mai i tupulaga talavou, o le inisalini-tutoʻatasi, e maua mai i se tulaga sili ona malie.

Faailoga o le faʻamaʻi i tamaiti laiti

O faailoga muamua e mafai ona aliali i soo se tausaga, ae e lua taimi e sili atu ona iloa ai le maʻisuka - mai le 5 i le 8 tausaga ma le tupulaga talavou, o lona uiga, i le taimi o le maualuga o metabolic process and growth of the body. I se tamaititi ei ai le ituaiga muamua o faʻamaʻi, e masani lava o le atinaʻeina o faʻamaoniga e muamua atu i se faʻalavelave pipisi-o le misela, malulu, faʻamaʻi pipisi. O le amataga o le vevela, e masani lava o le ketoacidotic poʻo le hyperglycemic coma e avea ma se avanoa mo le siakiina o le maʻisuka.

Faʻailoga muamua

O le masalosalo o le gasegase o le carbohydrate e tupu i ni faʻaaliga faapena:

  • faʻaosooso faifaipea, le faʻamalosi,
  • matuai galala, e le mafai e le tamaititi ona tineia i le tele o vai,
  • fiaai i le fiaaai, fiaʻai tele,
  • paleni o le mamafa ma le lelei o taumafa.

O le tele o le urination e fesoʻotaʻi ma le sili atu o le kulukose i totonu o le toto, lea e taumafai le tino e taui, ave faʻatasi ma le urine. Ua amata ona manino, ua faateleina le maualuga.

Afai o le kulukose e alu i luga aʻe o le faitotoa mo fatugaʻo, e iloa ai le suka. I le ao, atonu e le gauai matua i lenei faailoga, o le po e sili atu ona faʻailoa, o le a tupu. I tamaiti laiti, o le faailoga muamua e malosi, e pei o le diaper diaper, ma o le urine e avea ma mea e pipii.

O le manava o se faʻaaliga o le faateleina o le faʻaaogaina o le urine ma le faateleina o le faʻamalolo. E masani ona ala i luga tamaiti i le po ma ole atu e inu. O le manava lelei i le maʻisuka eo mai faatasi ma le paʻu mamafa. E mafua ona o le le lava o le inisalini ma ona taunuuga:

  • o vailaʻau 'oloʻo oʻo mai e le faʻafefeteina
  • o le tele o suka e leiloa i le urine
  • polotini polotini ua faatelevaveina
  • gaʻo le gaʻo

Faalautele le ata o le falemai

O tamaiti e maua i le maʻisuka o loʻo i ai nei uiga iloga fafo:

  • vevela paʻu, paʻu mucous,
    Pyoderma
  • feutagaiga ma le maualalo maualalo (elasticity),
  • alo ma lima lima
  • siama i tulimanu o le gutu
  • seborrheic rashes i luga o le maʻila,
  • candidiasis (veveth) o le mucosa oral,
  • faʻaogaina o le tino,
  • fulufulu, pustules, uʻamea, suauʻu,
  • fungal infections
  • afaina le paʻu, mumu o le paʻu paʻu,
  • i luga o alafau, auvae ma le muaulu e pei o se foliga masani,
  • lanu mumu.

I tamaiti, o foliga vaaia o uiga feusuaʻiga lua ua tolopoina, i teineiti ua solia le faasologa o matai. E masani ona i ai ni faʻalavelave i le gaioiga o le fatu - le muimui o le loto, fatuga o le fatu, ma le ate.

Mateʻo le Neonatal

O fanau e fananau mai ma le le lava o le mamafa, le faʻamalosi, fia maualalo pe leai foi. Faʻasaga i tua o meaʻai masani, o le siʻitia laʻititi o le mamafa o le tino e iloa. O le manava ma le manogi le manogi o le acetone mai le gutu o uiga ia.

Mo le foliga tumau, o le faatuai o atinae e le o uiga, ae o loo i ai le faateleina o le fiainu, fia ai ma le urination. I tamaiti, gasegase faaumiumi, faʻalavelave o le vaomalo, fatugaʻo, fausiaina o ponaivi, anemia, ma le faʻasologa o mafaufau e mafai ona maua i le taimi lava e tasi.

O aʻafiaga ole maʻi suka

Maʻi faʻamaʻi

O le ogaoga o le faamai i le tamaitiiti e fesootai ma suiga i le suka o le toto. I lenei tulaga, e ono tulaʻi mai tulaga lamatia i le ola:

  • hypoglycemia (maualalo o le kulukose),
  • ketoacidosis (faʻaopoopoga o tino o acetone).

O le tulaga muamua e mafua ai le atuatuvale, malosi malosi o le tino, le folasaga o se inumaga tele o le inisalini, faaseʻeina o meaai poo se fua le saʻo ole aofaʻi o gaʻo. O faailoga muamua o le pa'ū suka:

  • ogaoga vaivai
  • toilalo tulaga
  • sosolo
  • tino tetete
  • tiga o le ulu
  • fia osofaʻi.

Afai e leʻi mauaina e le tama ni mea inu, o le a tupu ai se coma. O le uluaʻi faʻailoga e maua ai le ala i le faʻaleagaina o le mafaufau, faʻaalia ai le faʻasalaga. O le paʻu ao tausia le susu, vevela ma le mamafa e masani lava.

Maʻi faʻamaʻi i tamaiti

Ketoacidosis e mafua ona o le le lava o togafitiga insulin ma le faʻaaogaina o gaʻo nai lo le glucose mo le malosi. I lenei tulaga, o tino o le ketone (acetone), e matua matautia lava ona oona i le faiʻai. I tamaiti, latou te maua:

  • vaivaiga lautele
  • moe
  • maualalo le 'ai
  • taʻavale
  • ogaoga tiga tiga
  • vili
  • manogi o le acetone i le gutu.

Afai e le togafitiina, o le ketoacidosis e mafua ai le atinaʻeina o coma i aso taitasi. O le mafaufau o le tamaititi ua mou ese atu, ua paʻu ifo le toto, o le fatuga ua vaivai ma masani ai. O le manava o se mea e le masani ai, pisapisao, urine e taofia le faʻasaʻolotoina. Coma e mafai ona taitai atu i le maliu o le tamaititi. I le le lava o le togafitiga o le maʻisuka maualuga i tamaiti, o le coma e aliali mai ma se faaputuga o le lactic acid poo le hyperosmolar ma le maualuga o le kulukose.

O le maʻisuka o tamaiti o se mea e ono lamatia ai le vave atherosclerosis, o le myocardial ischemia (angina pectoris ma le fatu fatu), faaleagaina ai toto toto o fatugaʻo, retina, nervous systems, ma faʻataʻitaʻi.

Faʻailoga

O le faailoga pito sili ona taua o le maʻisuka o se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto (sili atu i le 5.5 mmol / l). E maua i luga o se manava gaogao, e fautuaina e tusa ma le tolu taimi le fuafuaina o le faailo i le gasologa o le aso. Afai e maua le hyperglycemia (maualuga maualuga), o le suʻega faʻamalositino faʻamalosia e aofia ai ma le toto suʻesuʻega mo le maualuga o:

  • inisalini
  • proinsulin
  • Mai le peptide
  • hemoglobin glyc,
  • ketone body.

E siakiina le urine mo gaʻo ma tino ketone; faʻatasi ai ma vailaʻau, o le a mafai ona manaʻomia se suʻega o le faapaleni kulukose. Ina ia iloa togafitiga o le pancreas, o le ultrasound ua faatonuina.

Pe a fuafuaina se vailaau i le faʻamaʻi o se tamaititi na fanau i totonu o se aiga o le maʻisuka, poʻo le faigata foi i le faia o se siama, o le suʻesuʻeina faʻamausali o auupega i siama e maua ai le inisalini ma le glutamate decarboxylase (GAD).

Auala e ola ai ma se faʻamaʻi

O faʻataʻitaʻiga autu o togafitiga mo tamaiti e maua i le maʻisuka o mea lelei lelei ma le puleaina o le inisalini i le ituaiga muamua, ma ave pills i le lona lua. O oloa e maua ai le maualuga o le faasino igoa e tatau ona vavae ese mai le taumafataga, muamua lava, o le falaoamata paepae ma le suka. E taua le aua le faʻaaogaina i le kukaina ma suʻesuʻe ma le totoa le tuufaatasiga o le faʻatau. E le gata i lea, ona o le gaʻo le gaʻo o le gaʻololo, o meaʻai manu e aveesea i le tele e mafai ai mai le taumafataga.

Ole togafitiga ile insulin e na o le pau lea o le avanoa e faasaoina ai le ola o se tamaitiiti. A o faia ni fomaʻi fou, o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga ma sili atu le aoga. O le tele o tamaiti ua faʻamaonia le faʻasao-faʻasaʻo faʻatau fualaau faʻasaina pe tasi pe faalua e faʻasalalau ai le maualuga o le maualuga o le suka. E faʻapipiʻiina foi pupuu - afa itula ao lei faia se taumafataga, ina ia maua ai meaʻai i le gaʻo.

O se isi filifiliga i le inisiua o se pusa insulin e fuafuaina mo le puleaina o le vailaʻau i ni auala se lua - bolus (aʻo leʻi 'ai) ma faʻaauau pea, lea e faʻaaogaina ai le pule faanatura o le hormone i le va o meaʻai.

I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o le taumafa e sili atu ona taua nai lo le muamua. I le faaopoopo atu i tapulaa i luga o le tuufaatasiga o oloa, o se faasaʻoga mo calories ua faalauiloaina e faaitiitia ai le mamafa o le tino. E fautuaina tamaiti e fai i aso taitasi le gaioiga faaletino ma ave fuamini e maualalo le suka o le toto.

I le taua tele, o isi injections inisalini e faʻaaogaina mo le ketoacidosis, ma mo le hypoglycemia, o se tamaititi mafaufau e manaʻomia ona inuina le sua, sua suamalie, solo le lole poo se fasi suka. I se tulaga le iloa, glucagon poʻo se kulukose concentrate e faʻatonutonuina.

Faʻailoga mo tamaiti e maua i le maʻisuka

O le fesuiaiga o le maʻisuka e leai se tino e mafai ona mou ese atu e aunoa ma se siaki i le tausaga poʻo le maʻisuka ituaiga muamua i le 25 tausaga. O le maʻisuka tumau o pepe laiti e faigata, aua o loʻo i ai le fesuiaʻiga o le suka i le toto suka, e faigata ona faʻamautu. Faʻatasi ai ma faʻalavelave faʻaleagaga, o le faʻasolosolo e le mautonu.

O le taunuuga o le masani masani o le inisalini e faalagolago i le aoga o le ausia o le tulaga maualuga o le glycemia (toto toto). Afai e mulimulitaia se taumafataga, o le solia o le tulafono o le inisalini pulega e le aofia ai, o le tamaititi o loo i lalo o le vaavaaiga a se endocrinologist, ona le o ese mai ai lea o faailoga o lona atinaʻe ma lona soifua maloloina mai le averesi mo tupulaga.

Matamata i le vitio i luga o le maʻisuka i tamaiti:

Puipuiga o atinaʻe

E ui lava i le faateleina o le maualuga o le fua faatatau ma le fuainumera o le faateleina o lona fua faatatau, o le puipuia o le maʻisuka i tamaiti e lei atinaeina. I le taimi nei, e mafai ona e fuafuaina le lamatiaga o lona tupuga, saili siama. Mo nei tamaiti e taua tele:

  • aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma vailaau faʻamaʻi pipisi,
  • mulimuli i fautuaga mo meaʻai ma gaoioiga faaletino,
  • vave faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi maʻi mo soʻo se maʻi,
  • mataʻituina faʻamalositino suʻesuʻega o le metabolism.
Fuafuaga o le maʻitaga

Afai oi ai i le aiga ni gasegase i mea e le masani ai, ona muamua lea o le fuafuaina o se maitaga, e manaʻomia e le ulugalii ona feutagai ma se fomaʻi.

O le maʻi suka i tamaiti e afua mai i le faʻaleagaina o le tino o le pancreas. O le pepe fou na i ai ni fesuisuiai ona o le lafoaia o le okeni. O le faamai e amata i le oti o le toeitiiti lava o sel uma e maua ai le inisalini, o lea e tulai mai ai tulaga lamatia o le ola e aunoa ma lona faʻaofiina.

Ma o iinei e sili atu i le hormone somatostatin.

O faailoga autu o le togafitiga e faʻaleleia ai le tele o mea e tutupu i le urine, fiainu, fia ai i le matelaina ma le mamafa o le mamafa. Mo suʻesuʻega, toto ma urine o loʻo suʻeina, o le ultrasound o le pancreas ua faʻamatalaina. I le ituaiga muamua o le maʻisuka, e manaʻomia le inisalini, ma i le lona lua, o laulau e tatau ona maua i le suka e maua ai le suka.

O le a le faʻamaʻi?

O le maʻi suka i tamaiti e lua lona lua i faʻamaʻi faʻamaʻi. O lona mafuaʻaga ua natia i le solia o le gaosiga o le carbohydrate. Ina ia malamalama i mea e mafua ai le fatuina o le maʻisuka, e tatau ona e malamalama pe o le a tonu le faʻamaʻi. O le suauu e ulufale i totonu o le tino ua solo i lalo i se setete o le kulukose, lea e avea ma faavae o le malosi e manaomia mo le ola masani o se tagata. E manaʻomia le inisalini e faʻaaogaina.

O lenei hormone e gaosia i siama palacreatic, ma afai ei ai se mafuaaga e solia ai lenei galuega, ona tumau lea o le kulukose i lona tulaga muamua.

Ituaiga ma Pepa

E faʻatatau i le mafuaʻaga o le maʻisuka i tamaiti, e faʻavasegaina e tusa ai ma ituaiga ma foliga. Muamua, o le maʻi ua vaevaeina ile ituaiga 1 ma le 2. E taua tele le malamalama pe aisea latou te tulaʻi mai ai, oa faailoga ma togafitiga o ituaiga taitasi.

O le maʻisuka i le ituaiga 1 tamaiti e faʻavae i luga o le le atoatoa o le gaioioiga o le tino puipuia, pe a amata ona faʻaalia mai sela o le tino e faʻafefe ma faʻaumatia e latou lava faʻamaʻi. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e masani lava ona maua ma e faʻaosofia e se gasegase o vailaʻau, faʻapea foʻi ma le faʻaalia o mea i fafo. E aofia ai:

  • faʻamaʻi pipisi
  • le lelei
  • tulaga faigata
  • faaputuputuina o mea oona.

Afai na fanau mai le tamaititi ma le maʻisuka, ona faia lea o le faʻamaʻi ma faʻaleagaina le gaosiga o le inisalini, o le faʻaalia i se tasi pe sili atu mea taua e manaomia. I le laasaga muamua, o siama puipuia e vave lava ona faʻaumatia faʻamaʻi fatu o le inisalini. I le taeao, e tumau pea le suka a le tamaititi i totonu o le mea e masani ai, ma a maeʻa ona 'ai meaʻai, e matauina ana oso. I lenei laasaga, e mafai lava e le pancreas ona taulimaina le avega, ae pe a oʻo i le 85% o siama e mate, o le maʻi e alu i le gaioiga galue.

E tele taimi e taʻitaʻia ai tamaiti i le falemaʻi ma se faʻamaoniga o le "ketoacidosis" poʻo le "ketoacidotic coma." O lenei tulaga e faʻaalia i le mea moni o le kulūkose maualuga e sili atu le maualuga nai lo le masani. E le mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka, ae ui i lea, o le tausia lelei o pepa a le fomaʻi o le a fesoasoani e aloese mai faʻalavelave ma faʻaumatia vave le masini vascular system. O se tamaititi maʻi e tatau ona inuina le inisalini i lona soifuaga atoa.

Mo se taimi umi, o le maʻisuka ituaiga 2 na manatu o se faʻamaʻi o tagata matutua, ae na amata ona pagatia le tupulaga talavou mai le tele o taimi. O le fatu o le faʻamaʻi o le pancreas e maua ai le insulin, ae le o mea uma e mafai ona iloa e le tino. O le tele o taimi, e tupu i le taimi o le tamaititi, talu mai lea vaitau ua amata ona taofia e hormones le gasegase o gaʻo i le inisalini. O nisi o mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi e mafai ona iloa e pei ole:

  • mamafa ma le ofoofogia,
  • amio le taua
  • aveina homoni
  • mala o le endocrine.

Aemaise le lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka ma se faʻasologa o meaʻai. O le faʻafitauli o lenei faʻamaʻi e tele lava ina faʻamalosi ma e leai ni suiga faʻapitoa i suʻesuʻega. Togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e faʻavae i luga o taumafa ma le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻaitiitia ai le toto toto ma faʻatonutonuina le ala o faʻamaʻi faʻamaʻi.

O le maʻisuka MODY e tele lava ina maua i tamaiti ei lalo o le 10 tausaga. O le mafuaaga autu mo lona tupuga o le faaleagaina o le tino i le tulaga o le gataifale. E masani lava, o lenei faʻamaʻi o loʻo i ai se tulaga faigata, muamua na faia e le tamaititi e aunoa ma se inisalini faaopoopo.

O le maʻisuka o le Neonatal e masani lava ona iloa i tamaiti ei lalo ifo o le 6 masina le matua, e seasea lava ma ei ai le natura faʻatoʻateleina.

Mafuaaga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau lea e matua faigata lava ona togafitia. E tele mafuaʻaga mo lona atinaʻe, lea e tatau ai ona faʻamaonia:

  • genis predisposition
  • malulu masani
  • gasegase
  • mamafa tele
  • amio le taua.

O le maua o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona tuʻuina i le maualuga, talu ai o loʻo i ai i matua o loʻo i ai lenei faamai se tama maʻi. I lenei tulaga, o le maʻi e mafai ona vave tupu pe a mavae ni nai tausaga. E matua lamatia le faateleina o le kulukose o le toto i se fafine i le taimi o le maitaga. E taua le iloa o le a pasi lelei lava i le placenta ma ulu atu ai i le toto o le pepe, ma talu ai ona e itiiti le manava o le fetus i le vaitau lenei, o lona faasiliga e maua i totonu o le gaʻo gaʻo. I lenei tulaga, o fanau e fananau mai ma le mamafa tele.

O le faʻaaogaina o le tele o meaʻai gaʻoloʻo faigofie i meaʻai e taʻitaʻi atu ai i se avega mamafa i sel o le pepe e maua ai le inisalini. O le iʻuga, latou te vave faʻamaeʻaina a latou faʻaagaga ma faʻaaoga le masani, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le inisalini toto.

A oʻo mai le tele o le suka i totonu o le tino, o le tele o meaʻai e le faʻamalosi, ae o loʻo teuina i le ituaiga o gaʻo. O fualaʻau gaʻo e faʻaaoga ai glucose process receptors. O se taunuuga o lenei mea, e tusa lava pe lava le inisalini, o le aofaiga o suka i totonu o le toto e le faʻaitiitia.

O se olaga maualalo e taʻitaʻia ai le maua o le gaʻo, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka. I le malulu tele lava, o loʻo faʻaauau ai pea ona faia e le siama le puipuiga o siama ma togafitiga e tau i le tetee atu i siama ma siama. O se taunuuga o lenei mea, e mafai ona amata osofaia ona lava sela, aemaise lava i latou e maua ai le inisalini. E mafua ai le faaleagaina o le pancreas ma le faaitiitia o lona numera.

O faʻapogai autu

I le lautele, o le maʻisuka i tamaiti e atiina ae i le aoga faataitai po o le talavou, pe a oʻo mai le tuputupu ae o le physiological i se tamaitiiti. Talu ai e manaomia e le tino le tele o le malosi, ona i ai lea i lenei laasaga o faʻamaʻi faʻamaʻi. Faatasi ai ma faailoga autu o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona faailoaina e pei ole:

  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • fia inu pea
  • faʻaauau faifaipea
  • fia ai pea
  • vevela paʻu, foliga vaaia o se vevela ma pustules,
  • salu, mumu mumu i luga o le laulaufaiva,
  • tiga o le ulu, mafaufau le lelei.

E amata ona inu le tamaititi i le tele o le vai, e oʻo lava ile taimi malulu ma e ala i luga i le po e tineia lona fiainu. A e faʻaaogaina se aofaiga tele o le vai, o le tele o le urini e amata ona faʻamalolo, talu ai o le sili atu o le suka e faʻateleina. E le gata i lea, e masani lava ona matauina le moe.

Faatasi ai ma faailoga autu o le maʻisuka i tamaiti, e tatau ona faamamafaina le mamafa o le mamafa o le tino, talu ai o le kulukosese e avea ma punavai autu o le malosi. I le gasegase o le faamaʻi, o le tele o le kulukose e ulu i totonu o siaki ua faaitiitia, o lona uiga o a latou meaʻai e matua leaga lava. Talu ai o le aofai o le malosi o le pepe e faaitiitia, e avea ma mea e vaivai, vaivai ma vave ona vaivai.

Faʻailoga

Afai e te masalomia se faʻamaʻi, e tatau ona faia se suʻesuʻega atoatoa o le maʻisuka i tamaiti, e aofia ai:

  • suʻega a le fomaʻi
  • toto ma fuamini suʻesuʻega mo le suka,
  • Glucose toleni test
  • siama toto toto.

E tatau ona faia le suʻega e se fomaʻi tipitipi, pediatrician, gastroenterologist, optometrist, endocrinologist. O suʻega ma suʻega e fesoasoani e fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faailoa ai mea e le talafeagai. E mafai ona manaʻomia le faʻasosoʻo o totoga i totonu.

O faʻataʻitaʻiga masani o le a mafai ai ona faia se faʻataʻitaʻiga saʻo ma faʻatonu togafitiga talafeagai taimi, lea e aofia ai se taumafataga faapitoa, faʻamalositino, ma pe'ā tatau ai, o le togafitiga o le insulin. O se suʻesuʻega ole taimi ole a fesoasoani e aloese ai mai le vavao ma le maliu o se tamaititi.

Togafitiga uiga

Togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e faalagolago lava i lona ituaiga. O le togafitiga talafeagai e faʻamatala mai e se endocrinologist. O togafitiga o le maʻisuka e aofia ai le usitai i mataupu faavae e pei o le:

  • tumama o le mucosa ma le paʻu,
  • taalo taʻalo
  • taumafa
  • lagolago mafaufau.

Mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti, e masani ona faʻaaogaina togafitiga toe sui. Talu ai ona e le lava le insulin e maua ai siama pancreatic, e tatau ona e faʻatumu lona aofaiga i le toto. I lenei tulaga, e tatau ona amanaia le tulaga ese o le gaosiga o gaosiga e tusa ai ma le taumafaina o mea taumafa, talu ai afai e faʻaaogaina e le tino mea faasao uma, o le a mafua ai ona matelaina le fia ai.

O le mafuaʻaga lena, e faaopoopo atu i le faʻaaogaina o vailaʻau, e tatau ona faʻapipiʻi lelei meaʻai a le tamaititi, talu ai e le taliaina le anapogi. E tatau foi ona fai ni meaʻai i le va o meaai autu.

O le faʻatagaina o le siaki i aso uma o le kulukose toto e faʻaaoga ai glucometers faapitoa. E tatau ona e tausia se tusi talaʻi faapitoa, lea e faʻaalia ai le 'aiina o mea taumafa mo le aso, tulaga faʻalavelave, ao latou taʻitaʻia le maualuga o le kulūkose. O lenei mea o le a mafai ai e le fomaʻi ona filifili le togafitiga saʻo.

O le isi metotia mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 o le totoina o le pancreas, aua o lenei mea o le a mafai ai e oe ona faʻamaonia lau soifua maloloina ma faʻaumatia le manaʻomia mo le pulega o le insulin i le olaga atoa.

I le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona faia le togafitiga mo le maʻi faʻavae. O lenei mea o le a faʻaaogaina ai faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi. Tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona mulimuli i se meaʻai. I lenei tulaga, o le tamaititi o loʻo iai le inisalini i le tino, ae e tatau ona e mautinoa e leai ni osofaʻi faʻafuaseʻi i le kulukose.

E taua tele le faʻaaogaina atoatoa o mea inu gaʻo mai le taumafataga ma faʻatapulaaina le faʻaaogaina o isi ituaiga uma. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o fualaau e maualalo ai le suka e manaʻomia, aemaise lava, pei o Amaril, Maninil, Diabeton. O vailaʻau e manaʻomia e lagolago ai le ate, aemaise lava, e pei o Essential Forte N, faʻapea foʻi le suauu paʻu, lea o se puna o gaʻo gaʻo.

Ina ia faʻamautinoaina le totoina o le toto, o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e pei o Trental ma Vazinit ua faʻaalia. O loʻo manaʻomia foʻi faʻamalositisi. Ina ia fafagaina mata, ua faatonuina Taurine. O lenei amino acids ei ai lona aafiaga o le hypoglycemic, ma e fesoasoani foi e fafagaina le retina. Tamaiti e maua i le maʻisuka e le mafai ona lafoaia lo latou masani masani, o le mea lea e tatau ai i mātua ona faaosofia i latou i a latou lava faʻataʻitaʻiga.

Faʻaaogaina ile inisalini

O le togafitiga o le maʻisuka e faalagolago lava i luga o le laasaga lea na maua ai.Afai o le tamaititi i le setete o le coma poʻo le ketoacidosis, ona faia lea o le togafitiga i le falemaʻi lea e tuʻuina ai le laʻau ma fofo e fesoasoani e aveesea ai toxins mai le tino, toe faʻafoʻi le vailaʻau vailaʻau o le toto, ma filifilia le inisalini. Mo le toe faʻaleleia, o le faʻaaogaina o le pata ma le kulukose ma le inisalini e faʻaalia.

Ia mautinoa e mulimuli i se mea taumafa e maua i le maʻisuka i tamaiti o le ituaiga 1, talu ai o le tui o le inisalini e faalagolago lava i meaʻai. O le endocrinologist e faia se lisi faapitoa, ma mafaufau i tausaga, mamafa, mamafa o le gasegase o le maʻi.

Talu ai ona o le togafitiga e faia i le fesoasoani a le inisalini, e aoga le mafaufau e lua ituaiga, e pei o le bolus poʻo le basal. O le inisalini pupuu e mafai ona taʻua i le "Pule o le Humulin Regulator" poʻo "Humalog". E le gata i lea, e mafai ona faʻaaogaina oloa faʻa-Rusia. O le Bolus insulin e amata ona galue toetoe lava vave, ma o le tapulaa maualuga o le gaioiga e tusa lea ma le 4-8 itula. Ua fuafuaina mo le vave faʻaleleia o gaʻo e ulu atu i le tino ma meaʻai.

O le inisalini umi e galue malosi i le 30 minute pe a uma le tui ma e tumau mo le 20-30 itula. O faʻavae autu e aofia ai le Ultratard-NM, Humulin-NPH, Insuman Bazal, ma VO-S.

E manaʻomia le aʻoaʻoina o le tamaititi pe faʻapefea ona faʻaaoga tatau ma teuina le insulin. E tāua le silafia lelei e ia o tiute uma mo lona soifua maloloina ma malamalama i le manaʻoga mo le inisiua, ona o le ola o le tagata e faalagolago lea i lenei mea.

Afai e le saʻo le fuafuaina o le inisalini, ona mafai ai lea ona atiaʻe se setete o le hypoglycemia. O le faʻaitiitia o le suāsusu e le gata ona o le fuafua lelei o fua. Taumafa mea taumafa ma sina vaega o meaʻai ma gaioiga mamafa tele e mafai ona saofagā i lenei mea.

Iloiloina o falaoa

Ia mautinoa e mulimuli i nisi fautuaga mo tamaiti o loʻo maua i le maʻisuka, aua o le a faalauteleina ai le ola ma faʻaleleia lona tulaga lelei. I Europa, toetoe lava o oloa uma o loʻo faʻaalia ai mea o loʻo i ai i falaoa. E fesoasoani lenei mea ia i latou e maua i le maʻisuka e filifili a latou lava meaai e aunoa ma ni faafitauli.

E mafai ona e faʻatusatusaina le iunite falaoa. O meaʻai uma e maua ai le gaʻo. O lenei aofaʻiga e tatau ona vaevaeina e le 12 ma faʻateleina i le mamafa o loʻo faʻaalia ile pusa. O le taumafa mo le maʻisuka i tamaiti e aofia ai se tapulaʻa o le gaosiga o le carbohydrate, talu ai ona o ni mea sese e mafai ona mafua ai se faʻaitiitia o le soifua lelei.

Glucose toto

E manaʻomia e le tama maʻi suka ona mataʻituina pea le toto o le suka. Mo lenei, e mafai ona e faʻaogaina se masini faapitoa - o se glucometer. I le taimi nei o loʻo i ai le tele o filifiliga eseese mo sea ituaiga oloa, o lea e mafai ai ona e filifilia e fuafua i ou manaoga. Talu ai o lenei masini e masani ona faʻaaogaina, e tatau ona maualuga lona maualuga ma faʻatuatuaina.

Pe a laʻititi se tamaititi, e faʻaaogaina e le matua le kulūkose, ma a oʻo ina matua, e mafai ona ia faʻaaogaina le masini na o ia lava, o lona uiga o le mamanu e tatau ona faigofie pei ona mafai ai. O se masini faʻapitoa e iai ni faʻataʻitaʻiga faapitoa. Ae ui i lea, e tatau ona mataitu le aso e muta ai. O fasi pepa ua maeʻa e ono tupu ai ni mea sese e mafai ona lamatia mo se tamaititi maʻi suka.

O faʻafitauli faigata

O faʻalavelave o le maʻisuka e mafai ona tuai ma tuai. O faʻafitauli matuia e mafai ona tupu i soo se vaitaimi o le faamai ma manaʻomia le fesoasoani vave. Faatasi ai ma:

  • hyperglycemic coma
  • hypoglycemic coma,
  • aafiaga i totoga i totonu.

O le gasegase oona e faʻavae i le le lava o le inisalini. E amataina malie ma i le taimi lava e tasi o le moe, vaivai ai le vaiinu, galala ma fia inu. E le gata i lea, atonu e iai le tiga o le manava, gasegase ma le vomiting. I lenei tulaga, e tatau loa ona e valaau i se falemaʻi.

O le hypoglycemic coma e tupu ma le maualuga o le inisalini. E faasolosolo malie lava, talu ai ona o le paʻu o le a vave ona susu, o le tamaititi ua le fiafia, o ona tamaiti ua toso, ua faateleina lona manao. I lenei tulaga, e manaʻomia lou fafagaina o ia poʻo le tuiina o se vaifofo o le kulukose. O le tele o taimi, o tamaiti e maua i le maʻisuka e le atoatoa, aua o loʻo i ai ni mea e le lelei ai le tele o gaʻo totonu. Faatasi ai ma le iʻuga o faafitauli o le faamai, e tatau ona iloagofie:

  • ophthalmopathy
  • nephropathy
  • afaina
  • neuropathy
  • encephalopathy.

I le maʻisuka, o le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o totoga o le vaʻai. O lenei faʻaalia o ia lava i le tulaga o le faaleagaina o nesi opiki poʻo se faʻaitiitia o le gaioiga vaaia. E afaina foi le faaleagaina o le tino, lea e mafua ona o ogaoga tiga ma le faatapulaa o le latou gaioiga.

Encephalopathy e mafua ai se suiga i le mafaufau ma lagona o le tamaitiiti, lea e atagia mai i se suiga vave o le lagona, le lelei ma le amataina o le atuatuvale. E le gata i lea, e mafai ona matauina le faaleagaina o fatugaʻo ma fatuga. O faʻalavelave e matua lamatia, o le mea lea e tatau ai ona e togafitia i taimi uma, mulimuli i se taumafataga, ma siaki ai le toto suka.

Puipuia faʻamaʻi

E ui lava e leai se puipuiga lelei o le maʻisuka i tamaiti, ae peitai, e taofia le tupu mai o le maʻi i se tamaititi ei ai se gasegase o le genetic, e tatau ona e mulimuli i se taumafataga maualalo. E le gata i lea, e tatau ona e aloese mai le atuatuvale, amio faʻamaʻalosi, faʻaaoga togafitiga o fualaʻau.

E taua tele le faia o se suʻesuʻega puipuia i se taimi tatau ina ia mafai ai ona vaʻaia ni soliga talafeagai i se taimi talafeagai.

Tuua Lau Faamatalaga