E mafai ona ou 'aina pateta ma le maʻisuka?

Matou te fautua atu ina ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "E mafai ona 'ai pateta ma le maʻisuka" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Laʻau pipi ma le maʻisuka ituaiga 2 o le pito sili lea ona lavelave o le ipu mai lenei fatuga aʻa. Ona o le maualuga maualuga o le maso ma le maualuga o le faasino igoa, e tatau ona faatapulaaina ia pateta i le taumafataga. Ae ui i lea, e le tatau ona e teena atoatoa: o se tamaʻi pepe o loʻo i ai le tele o vitamini aoga ma minerale ma avea o se punavai o "mea lelei" gaʻo.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O se taumafa malosi ma le maoaʻe i le filifilia o le taumafataga o le faavae lea mo togafitiga o tagata gasegase ma se faʻamaoniga o le maʻisuka. O nei tagata e mafai ona maua le mamafa, ma le 'ai o meaʻai ma le maualuga o le faʻasologa o fualaau oona e afaina i faʻalavelave o le maʻi: toto toto toto, ma e mafua ai ona tupu le coma. E le aoga le tuʻuina atu o se fualaau masani masani pei o pateta mo le maʻisuka, ae o le a tatau ona e tapulaa lona tele ma filifili se ituaiga agamalu o togafitiga vevela.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le taua o mea taumafa ma le pateta GI e faalagolago i le tele o mea:

  • auala fai kuka
  • pateta tuai
  • pe o meaʻai poʻo isi mea e faʻaopoopo i le taimi o kuka, ma isi.

A filifilia se ituaiga pateta i se maketi poʻo se supamaketi, e sili atu ona lelei le taofi i fualaau laiti laiti. O le laʻitiiti o le pateta, o le sili atu foi lea o le aoga o le pateta. O fua muamua e aofia ai:

  • bioflavonoids - mea e faʻamalosia ai puipui o toto toto,
  • maualuga le tele o vitamini C ma le B.

Toe foʻi i le laulau o mea

E ui lava i le maualuga o lona maso, o pateta ei ai le tele o elemene taua, vitamini ma minerale:

  • amino acids
  • vitamini o vaega B, E, PP, C, D,
  • vailaʻau faʻapitoa faʻapitoa tomatin,
  • Fe, K, P, ma isi.

O pamu mo le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona i ai i le taumafataga, ae o lona aofaiga e tatau ona faʻatulafonoina. E faaopoopo le kuka i le kuka i le meaai, puleaina le kulukose o le toto.

E pupuina paluga mo mafuaaga e lua:

  • ina ia faʻaitiitia ai le manava,
  • e faafaigofie ai le faagasologa o otaota.

Afai e te 'aina le pateta ma le maʻisuka, o le a le tupu aʻe i le manava ni hormones faʻaleleia atili. Tulaga o le galo:

    Aʻo leʻi taofiofia aʻa, ia fufulu lelei i le vai inu.

Fufulu laulaʻau i lalo o le vai taʻavale, pe a tatau ai, ia faʻamama le paʻu ma se pulumu e aveese ai le eleele tumau.

  • Tuu le pateta e leai ni pateta i totonu o se pesini poo se pani, sasaa vai malulu, alu i le po pe mo se vaitaimi o le itiiti ifo ma le 8 itula. O lenei vaitau ua lava e faʻamalo ai le sili atu o le suka ma mea e afaina ai le tino o le maʻisuka.
  • A maeʻa le 8 itula, e mafai ona kuka pe fuʻu le 'au.

    I vailaau faʻasoifua, o loʻo faʻaaogaina le vai pateta mo le maʻisuka ituaiga 2. E talitonuina o le faʻaaogaina pea o le 50 kalama o le suavai aʻo leʻi 'ai, e mafai ona faʻaleleia atili le soifua maloloina o le tagata maʻi: o le pateta e maua ai le toto suka. E tatau ona faʻamaopoopo ma le fomaʻi le togafitiga faʻapitoa. O fualaau e mafai ona afaina i faʻamaʻi o le gastrointestinal tract ma i le ituaiga muamua o le maʻisuka.

    Palu pateta i susu poo kulimi o meaai sili ona fiafia i ai le tele o tagata. O le mausalī lemu o le ipu e faʻailoa mai ai mea manaia e manatuaina mai le laʻititi, o lea e sili atu ona faigata le teenaina o paluga pateta ma le patty. O le tali a fomaʻi e le fiafia: o le mama mo le maʻisuka o se tapu. O lenei faʻatapulaʻa ona o le vave tele o le digestibility o gaʻo o lenei ipu. Afai e filifili le tagata maʻi e soli le faʻasalaga, e lelei tele le 'ai o paluga pateta i le vai poʻo le susu susu.

    E vave ma faigofie ona kuka kuka pateta: fufuluina ia fatu, tuʻu i le ogaumu ma a maeʻa le 20-35 minute ua saunia le ipu. O lenei auala o sauniuniga o le sili lea o le maʻisuka i le maʻisuka: o le maualuga o le aogā o totoe o loʻo tumau pea, o le glycemic index and calories content is relatively low. O le pateta pateta e mafai ona faʻaaogaina e pei o se mea faʻapipiʻi pe faaopoopoina i fualaʻau fualaʻau. Aua le faʻafefiloi ma aano o manu poʻo iʻa - o le a faʻapupulaina atili ai le kalori.

    Faatasi ai ma le maualuga o le suka, o le lisi autu e mafai ona fai ma toe iloiloga atoatoa. O le pati o se oloa e maua ai se fuainumera maualuga maualuga, sei vagana ua atiina ae e le tagata maʻi se laasaga paleni, e sili atu ona lelei le faamaopoopoina o fualaʻau ma lenei fatuga o le aʻa ma se tausi meaʻai poo se fomaʻi. Afai e masalosalo, e fautuaina le faʻaaogaina o pateta lauti ma faʻalautele fualaʻau.

    Oli 100 kalama o seleni ma pulou ma 1 le pateta. Tipi le pulou i fasi pepa, o fualaau o totoe i totonu o poloka. Faʻafefiloi uma vaega uma. Oti faʻataʻapoʻa se puʻu o pi ma pasili, faʻaopopo i se pesini ma faʻatau fualaau 'aina. Faamasima, pepa e tofo ai, vaitau ma se vaega itiiti o le yogurt Eleni. Afai e manaʻo ai, e mafai ona faaopoopo i ai le fuamoa, ma fufulu fuamoa.

    I le 300 ml o le vai kuka, faʻafefe le paluga-lapopeta alalaʻau, galati tipi, fasi tipi fasi, masima, pepa ma kuka seia kuka. Taimi faʻatasi ma se sipuniti o kulimi kulimi, fufuluina i fualaau fou. Aʻo le i ai i le tautua, faʻaumatia se fuamoa o le selu omea i totonu o se ipu.

    1. Kuki i le isi aano o aano o aano o manu fasi mai meaʻai.
    2. Aumai le lafumanu po o le moa mai le susu, faaopoopo le pateta suamalie, 3 tbsp. l pulu lanumeamata fou, 2 tbsp. l lanumeamata lanumeamata, 250 g suauu paʻepaʻe.
    3. Faʻasili lelei le sipisi ma le sipiniini laitiiti i totonu o se pani ma sina suāuʻu olive. I le faaiuga, tapunia tomati paʻepaʻe i totonu o le kuka.
    4. A maeʻa ona kuka le pateta, faʻaopopo le fuga i le susu.
    5. A o le i ai le taumafataga, ia tipi ese le gutu ma le pusi i totonu o se ipu, sasaa i totonu o le supa.

    Toe foʻi i le laulau o mea

    O lenei ipu e le mafai ona 'aina tele lava: o le faʻasoaina o aano o manu ma pateta e atagia i le suka i totonu o le toto. Salu 0.5 kilokalama o le paʻu o pateta, peel, mash ma se tui. Faaopopo sina tamai pateta, masima. Tuʻu le selu kuka i totonu o se mea e fai ai meaʻai ma faʻafefiloi ma aniani. Lubini le meaʻai i se fasi moli lanu o le suauʻu, tuu pateta i luga o aano o manu ma aniani. Liligi i totonu o fuamoa na sasaina i le masima ma mea manogi. Aʻau i totonu o le ogaumu i le 200 tikeri mo le silia ma le 15 minute, sauniuni e siaki luga o se omele ile luga.

    1. Sogi se ipu ipu pia i le po, faʻafeu i totonu o vai suamalie.
    2. Kuki 1 tanisi.
    3. Pipi ua maeʻa ma pateta ua totoina ma se mea e faʻafefeteina poʻo se moa.
    4. Faaopopo le anate falai, 2 fuamoa mata, masima, pepa ma isi mea manogi i meaʻai.
    5. Pepa pepa, falaoa, tuʻu i luga o se pepa tao ma tao i totonu o le ogaumu.
    6. Auauna atu ma le salati.

    Toe foʻi i le laulau o mea

    O le pati e itiiti ifo i le masini masini e na o le pala ma fatu. Ona o le tele o lenei koniteina mo le maʻisuka, ua fautuaina ina ia faatapulaaina le pateta.

    O fualaʻau matala suamalie e afaina ai le maʻisuka, o le mea lea ua le aofia ai i latou mai le meaai.

    O suʻesuʻega talu ai nei e faʻaalia ai e faʻafefeteina le faʻafefiloi, ae e mafai ona talia ia pateta. O faʻaaliga nei e tatau ona amanaʻia:

    • i fua laʻititi e sili atu le malo
    • vave pateta na o le 8% o lenei vailaʻau.

    I totonu o le pulumu lea na mago i lalo pe a maeʻa togafitiga vevela, o loʻo faʻapipiʻiina se ituaiga faʻamalosi. Ona lelei:

    • tetee i le gaʻoina o otaota,
    • mafai ona faʻaitiitia le manava,
    • o se faavae o meaʻai mo le puipuia o siama i totonu o le manava,
    • puipuia le cholesterol mai le ulu atu i le toto.

    E le talafeagai le aveesea atoa o le mai le maʻisuka - o se punavai o "mea lelei" gaʻo. O le teena o pateta e na o le pau lava le mea e tatau ai pe afai e fautuaina e le fomai. I isi tulaga, e tatau i le tagata ona matauina le agavaʻa, filifili muamua fatuga, 'aua nei galo e faʻaalu ia i latou ma filifili ni auala agamalu o togafitiga vevela.

    O mea taumafa ma le faʻateleina o le faateleina o le kulukose o le toto o se tasi lea o itu sili ona taua o le faatonutonuina o le tulaga o le maʻi ma le pulea o le ala o le maʻi. I le taimi nei, o le toʻatele o tagata gasegase o loʻo mafaufau pe ono mafai ona 'ai pateta ma le maʻisuka ituaiga 2.

    O le tali a fomaʻi ma tagata tomai faapitoa e lelei, ae faʻalagolago i tulafono ma fautuaga i le sauniuni o ipu ma le aofaʻi o lenei fualaau faisua. O nei mea uma e tatau ona malamalama i ai auiliiliga.

    E mafai ona ou 'aina pateta ma le maʻisuka? Toeitiiti lava o tagata uma e finau i le tino e masani ona faʻalogo i se fesili pe a talanoa ma lona maʻi, o ia lea na muamua tuuina atu le tala talafeagai.

    O le mea moni, e le o se mea faalilolilo i soo se tasi o pateta o se tasi o oloa autu i le taumafa a le toatele o tagata. O le mafuaaga lena e faalagolago tele ai ia te ia.

    E taua le amataina mai se suʻesuʻega o le tuufaatasiga o lenei fualaau faisua ma ona aʻafiaga i le maʻisuka.

    O vaega autū o le pateta e tumau pea:

    • Starch (polysaccharide).
    • Vitamini PP, C, Vaega B, D, E.
    • Minerale (fugalaku, potassium, magnesium).

    O le mea lea, e mafai ona tatou fai atu o pateta e lelei mo le tino. Ae o le maʻisuka, e tatau ona latou matua faʻamaonia le aofaʻi o meaʻai i a latou meaʻai i aso taʻitasi.

    Ina ia puipuia le maualuga o le maualuga o le kulukose o le toto ma faʻaleagaina ai le ala o le faʻamaʻi, e tatau ai ona le sili atu i le 250 g o pata ua kuka i le aso. Ae mo isi metotia o lona sauniuniga, ona mafai lea ona fesuisuiai masani.

    I le tautala e uiga i pateta ma le maʻisuka, e tatau ona e gauai atu i le mea moni e faapea o le oloa e aofia ai le tele o le suka. O le tele o lenei mea e aafia ai le soifua maloloina o tagata e leai ni faafitauli i le suka o le toto. O le mea moni e tumau lava le matautia mo le maʻisuka.

    O le mafuaʻaga o lenei tulaga o le mamafa o le faʻaogaina o le maso ma le faʻaopoopoga o le aofaʻi o gaʻo gaʻo i le tino. O le mafuaaga lena e le manaomia ai oloa e aofia ai lenei mea e faʻaaoga i le tele o mea i soo se tasi.

    O le mataupu aupito sili ona faigata mo le tele o tagata o loʻo mafatia mai le faafitauli tutusa o le auala e 'ai ai pateta e leai se afaina i le soifua maloloina.

    E pei ona taʻua muamua, e le fautuaina le faʻaaogaina o le sili atu ma le 250 g o fualaau kuka i aso taitasi. O lenei auala o sauniuniga e sili ona lelei mo le maʻisuka. E mafai ona faʻafefiloi faʻatoʻa kuka i le kuka ma salamata fualaʻau. I lenei tulaga, o le a mafai ona faʻamamaʻa le tino i se fualaau faʻaopopo o vitamini e aunoa ma se faʻaleagaga faʻaleagaina i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

    Vaʻa-faʻavae pateta i totonu o se peleue e iai le maʻisuka ituaiga 2. O le peel e fesoasoani i le puipuia o meaʻai uma ma e le mafua ai ona tele le faateleina o le glycemia.

    O ituaiga e le manaomia o pateta e aofia ai:

    • Falai i totonu o fualaau faisua po o suauu manu. I lenei tulaga, e tatau ona faʻatapulaaina le fua ole aso i le 100 kalama o sea ipu. O le faʻateleina o le faʻaaogaina o gaʻo e faʻatele ai le oso i le glucose.
    • French fries. Meaʻai e te manaʻo e faʻagalo atoa. Soʻo se mea e tuʻuina atu i le semi-finished e fesoasoani i le faʻaleagaina o le gasegase o le maʻi.
    • Puki pateta. O le maʻisuka e mafai i nisi o taimi ona "faʻamafaʻatasi ia" i se ituaiga o meaʻai, ae i se aofaiga itiiti lava.

    Iloa le kukaina o pateta mo le maʻisuka, e mafai ona e faʻaogaina ma le saogalemu lenei oloa. O le mea taua o le tausia lea o aso masani ma i le taimi lava lea e pulea ai le maualuga o le suka i totonu o le toto.

    O loʻo i ai se auala faigofie ma aoga e faʻaitiitia ai le leaga o aafiaga o pateta i le maʻisuka. Ua lauiloa o le maso o le mea autu lea e mafai ona afaina ai le metabolism o le tagata.

    Ina ia faʻaitiitia ona aʻafiaga leaga, e te manaʻomia:

    • Taʻu le tele o pateta.
    • Tuu i totonu o le vai malulu.
    • Faʻamalaga ao leʻo le po.

    O le tagofiaina o se fualaau faisua e fesoasoani e faʻaitiitia le aofaʻi o le suka i le oloa. O le taeao e sosoo ai o le a le manino le vai. E foliga mai o se polysaccharide lea ua pa'ū i le vai. I le faʻaaogaina o lenei metotia faigofie, e mafai ona faʻaititia le maualuga o le masini i le pateta e tusa ma le afa.

    A maea sauniuniga tatau, e tatau ona kuka pe tao tao le fualaau faisua i totonu o le umu.

    O le mea moni e tumau o le pateta mo le maʻisuka e tatau ona faʻaaogaina i le faʻaeteete tele. O le mea moni, o le faʻaaogaina o se vaega tele o tupe meataalo e ono le afaina tele ai le talaaga o le tagata, ae ui i lea, o le faʻasaunoa masani o lenei oloa ua mafua ona o le faʻaleagaina o le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2.

    Afai e manaʻomia e se tagata ona filifili tonu pe faapefea ona kuka le fualaau aina talafeagai, ona avea lea o le mea aupito sili ona lelei i lenei tulaga, ia faʻapipiʻiina. O le mea lea, o se vaega o meaʻai e mafai ona taofia.

    O se isi mea lelei i le kuka o le taoina o pateta. O togafitiga faʻamalolo e mafai ai e oe ona fatu se meaʻai manaia ma maloloina. O se mea manaia e faapea, o pateta laiti e talafeagai lelei mo le taoina. E aofia ai le tele o bioflavonoids ma isi vaega taua e faʻaaogaina ai le toe faʻaleleia o elemene i le tino o le tagata.

    O le tele o le maʻisuka e fesili e uiga i le avanoa e faʻaaoga ai palu pateta. E faia mai se mea kuka kuka. Ae ui i lea, e toetoe lava o fomaʻi uma e lapatai mai e uiga i le le aoga o lenei ipu i le laulau o le maʻisuka.

    O le mea moni, o lona foafoaga, o le pata poʻo le pateta o le pateta e faʻaaoga, lea e tumau pea pe a uma le gaioiga tutusa o le fualaʻau. O loʻo i ai uma le malolo na alu i totonu o le vai i le taimi o le vevela. Ona o lenei mea, o pateta pateta e mafai ona faateleina le maualuga o kulukose o le toto ma mafua ai ona leaga le tagata maʻi.

    O le mea lea, mo le faʻaaogaina i aso taitasi, e sili ona lelei le kukaina o le oloa. I lenei tulaga, e mafai ona e faʻateleina le faʻasaoina o meaʻai ma faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga o pateta i le tino o le maʻisuka.

    Faʻatasi ma isi oloa i luga o le laulau o le maʻisuka

    O le paluga e tele lava i le itu o le meaʻai. E toʻaitiiti e faʻatapulaʻaina i le taimi o le malologa i na o ipu mai lenei fualaau faisua. O le mea lea, e taua le iloa e le aoga le faʻaaogaina o mea taumafa uma i le i ai o le maʻisuka ituaiga 2.

    I le taimi nei, o meaai falai ma le suamalie e pau i lalo o le faasaina. Talu ai ona o le saofaga i le faʻaleagaina o le faʻafitauli o le tino ma le faʻagasologa o maʻi.

    E lelei le faʻafefiloi o pateta ma aano o meaʻai (gaʻo lapisi, toso, moa) ma isi fualaau faisua (salati, greens, kukama ma isi mea). Mo se faʻamatalaga auiliiliina o le lisi o loʻo fautuaina, e tatau ona e fesili i lau fomaʻi poʻo lau tausi meaʻai.

    E le o tagata uma e maʻisuka latou te iloa pe faʻatagaina i latou e 'ai pateta. E le gata i lea, o tagata gasegase uma lava, e aunoa ma se faʻasesega, latou te iloa e iai se faʻamaoniga o le maʻisuka (DM), e tatau i se tagata ona faʻaeteete ma le faʻaeteete i le mataupu oa latou meaʻai. Ina ia mafai ona maua ni faaiuga pe mafai ona faʻaaogaina le pateta mo le maʻisuka, e tatau i se tasi ona malamalama i ona aoga aoga, o le fatuga, ma le gafatia e aʻafia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

    I le taimi lenei, na malilie malie fomaʻi e mafai ona 'ai paluga i le maʻisuka. Faʻasalaga Taua: O lenei fualaau faisua e mafai ona 'ai i ni tapulaa faʻapulaʻa.

    O le patato lava ia o le vaega o oloa aoga tele mo le tino o le tagata. O lona tuufaatasiga o le tele o ituaiga uma o vitamini, ae o se mea manaia foi e le aoga tele polysaccharides. O lenei mea leaga e afaina ai le soifua maloloina o tagata o loo mafatia i le maʻisuka, e mafai ona faatupuina le faateleina o le toto suka.

    Fomaʻi fautuaina le tuʻuina atu o pateta i totonu o le lisi faasolosolo lelei, i ni vaega laiti, ma ia le sili atu ma le 200 g i le aso.

    Ona o le mea moni o le manuia o le maʻisuka e faʻalagolago i mea taumafa e faʻaaogāina, e tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa e le gata i le i ai o pateta i le taumafataga, ae faʻapea foi i le auala o sauniuniga.

    Manatua! I se mataupu na muamua atu, ua tatou talanoa e uiga i meaʻai e mafai ona faʻaumatia e le maʻisuka ma pe o le a le tele.

    E pei ona maitauina i luga, o pateta o se oloa sili ona aoga, e aofia ai le tele o ituaiga elemene aoga ma vitamini. Faatasi ai ma:

    • potassium, phosphorus, uʻamea,
    • amino acids
    • vitamini o vaega B, C, D, E, PP,
    • fulufulu māmā digestible (ile aofaiga itiiti),
    • o se mea faapitoa e taua o le tomatin (ei ai le faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi),
    • siama (o le mea autu o loo aofia ai i le tele o pati e oʻo ile 90%).

    O le pasene pito sili ona tele o le maso o loʻo maua i totonu o fatu o peti laiti ma le laititi.

    E leai se taua tele e le na o le tele o pateta i le taumafataga, ae faʻapea foi le auala e saunia ai lenei fualaau faisua. O lea la, o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ua mafai ona faʻaogaina auala nei e kuka ai pateta:

    Pipi pateta. O le faigofie ma i le taimi lava lea e sili ona aoga mo le kukaina o lau pateta sili ona e fiafia i ai. Faʻatasi ai ma lenei filifiliga meaʻai e sili atu le tele o meaʻai e teu i le oloa. O tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 e mafai ona aofia ai palu pateta ia latou meaʻai.

    Fua: Faʻamamaina le tele o pateta laulaʻau i lalo o le vai tafe, faʻamago ma se solo pepa ma tuʻu i luga o se pepa tao. Tuu i totonu o le ogaumu aasa mo le 40-45 minute. E sili atu le le faʻaaogaina o se ipu faapena, ae faʻatasi ai ma se salalaʻau fualaʻau e faʻaaogaina i sina vaega o olive poo fualaʻau manogi.

    Lafumanu ua vela. O se isi filifiliga lelei e kuka ai meaai. Faʻafetai i le pele i le taimi o kuka, o le tele o elemene aoga o loʻo faʻasaoina.

    Pe a fufuluina pateta, e tatau ona fetuutuunai le fua o le insulin o loʻo faʻatulaga muamua, talu ai o le pateta o loʻo i ai se faasinomaga maualuga.

    E tatau i le maʻisuka ona lafoai:

    • Palu pateta. O lenei ipu e faʻapupulaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, pe tusa o le auala lava lea e tasi e pei o le inu o meainu suamalie po o mea faʻafiafia. O le suauu e mafai ona "oso" i nisi taimi pe a kuka kuka kuka pateta pateta ae le o le suāuʻu.
    • Umu pateta ma kesi. Ole aʻafia ole leaga ole tulaga ole soifua maloloina o le maʻisuka o le faʻaaogaina o pati falai kuka ile gaʻo manu.
    • French fries. O le suamalie, i le tele o le suauu manogi, o lenei ipu e faateleina ai le maualuga o le "leaga" cholesterol i le toto, e fesoasoani i le televave o le tele o le mamafa o le mamafa, ma faʻafefe ai faafitauli i le toto.

    Faʻatau le tele o le suka e le manaʻomia mo tagata e maua i le maʻisuka. O le mea lea, e fautuaina e le au atamamai le suaina o pateta (aemaise lava le "toeaina") ao le i faia le sauniuniga. O le faʻafefe e le gata ina faʻaititia ai le aofaʻi o le malolo, ae faʻapena foi ona faʻaogaina vave le oloa, faʻaleleia ai le faʻaogaina o le gaʻo.

    E tatau ona faia le lanu e pei ona taua i lalo. Fufuluina ma faʻafefe lelei pateta. Tuu i totonu o se pesini poo se pani ma faʻaopopo vai malulu. Taimi taimi - mai le 3 i le 6 itula. A o faagasolo lenei vaitau, toeitiiti lava o le maso ma isi mea e itiiti le aoga mo le tino o le maʻisuka "o mai" o pateta i totonu o le vai.

    Mo le puipuia o isi elemene aoga i le faʻavelaina o pateta, e tatau ona fufulu.

    O le auala pito sili ona aoga ma lauiloa mo le maʻisuka e kuka ai le pateta o le taoina lea i totonu o le ogaumu po o se fai kuka taofi.

    O le tasi tamai pateta e tusa ma le 145 calories, lea e tatau ona mafaufauina pe a tuufaatasia se meaai o le maʻisuka.

    O le tele o vailaʻau ma elemene e faʻaaogaina i le maʻisuka e puipuia i le pateta taofi, lea ei ai le aoga aoga i le metabolism ma puipuia ai le atinaʻeina o fatu ma faʻamaʻi vascular.

    Se fua o le pateta faigofie ma suamalie

    O se lauiloa lauiloa ma lauiloa o le taoina o pateta ua tumu i le faatumuina.

    Ina ia saunia se meaʻai lelei, faʻamalieina, ma aupito sili ona taua-maloloina, e tatau ona e mulumulu lelei pateta ma faʻamalo. A maeʻa ona tipi i pateta taʻitasi, tuʻu le muaʻi sauniuni i le tipi: o le faʻafefiloi o fualaau faisua, puʻupuʻu, pi, leʻaiga o meaʻai, iʻa poʻo iʻa. Leai se mea e sili atu ona lelei ma faamalieina - taofi palu ma meaʻai ua fafaga.

    O se meaʻai suamalie ma faamalieloto mo le maʻisuka o le a gaosia ai fuamoa, faʻavela saʻo i pateta tao tao. Fafaga e faigofie lava: 10 minute ao lei saunia pateta e sasaa ai fuamoa muamua na sasaina i totonu.

    O se isi fua suamalie ma faigofie-e-kuka - "Rustic tao tao". O lenei ipu e lelei mo aso uma ma aso maʻisuka menu.

    • 5-6 tamai pateta (e aoga le galue malosi ma filifili fualaau faisua sili ona matagofie e aunoa ma ni faaletonu),
    • 2 sipuni tele o le suauʻu manogi,
    • nisi masima ma pepa.

    Auala fai kuka: Fufuluina lelei pateta i lalo o le vai tafe ma faʻafefe. Ona tipi lea i ni fasi pepa lapoa i totonu o se fagu tele. Faʻaopopo le suauʻu fualaau, masima ma le pepa, faʻafefiloi mea uma i ou lima. Matou te ufiufi le pepa tao ma le paʻu ma salalau peta, ma taumafai e vavae ese fasipepa taitasi mai le tasi. Pipi i le ogaumu i le vevela i le 180-200 tikeri mo le 40-45 minute. Matou te siakiina le sauniuni ma se naifi malosi.

    O mea suamalie e taofi ai pateta atoa i totonu o le ogaumu. Fuataga ma faʻasaga taʻitasi i lea laasaga.

    I totonu o le maʻisuka, e tatau ona sili atu le lelei o kulupu laiti ma le laʻitiiti. Aua le tuliloa le lalelei. E oo lava i se fualaau faisua e le fiafia i foliga vaaia e mafai ona avea ma faleteuoloa moni o vitamini ma meaʻai.

    O i totonu o pateta pateta o le maualuga o le tele o elemene e pei o le magnesium, zinc, calcium o loʻo i ai.

    Ua faamamafa e le au atamamai ao le i maua e le maʻisuka ia pateta, e tatau lava ona tatau ona siaki le faapalepale o le tagata lava ia.

    O se faʻataʻitaʻiga sili: o le vaega tutusa o pateta ua kuka i le tagata e toʻatasi e mafai ona faʻaititia maualuga ai le kulūkose o le toto. O le isi e le o mafua ai ni suiga taua.

    O le patate juice o se vavega tioata, o lona faʻaaogaina ua fautuaina e le gata i tagatanuu, ae faʻapea foi i togafitiga aloaia.

    O aoga aoga o le sua pateta i le maʻisuka e mafua ona:

    • agamalu agamalu
    • mea vaivai laxative meatotino,
    • antimicrobial ma toe faʻafouina.

    E le gata i lea, o le pateta e faʻamalosia le faʻamalolo vave o manuʻa i le maʻisuka, e maua ai se faʻafitauli itiiti ma le aʻafiaga o le antispasmodic. O elemene e faia ai le pateta e faʻamaonia ai le metabolism i le tino, faʻaleleia le maualuga o le hemoglobin, ma maua se aoga aoga i le gaioiga o gaʻo, fatu, ma le vascular system.

    Faatasi ai ma isi mea, o le sua pateta e faaleleia ai le manava, e tau lemu ai le fausiaina, faaitiitia le toto, ma faateleina ai le taua o le tino atoa.

    I le tele o tulaga, o togafitiga ma le sua pateta ei ai lona aoga i le tino o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. O se mea tāua: faʻaaoga le vai inu vai e tatau ona faʻamavaeina fou. Aua nei teuina le suavai i totonu o le pusaaisa po o se isi nofoaga.

    Auala e faʻaoga ai? Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e fautuaina e inuina le vai pateta fou ma le lua ½ ipu mo le afa itula ao le i faia taumafataga (pe a ma le 2-3 taimi i le aso). Aua nei galo e muamua le fetuutuunai le fualaau o le inisalini, ia manatua le mea moni e mafai e pateta ona faateleina le suka o le toto. O le auala lelei o togafitiga e mai le lua i le tolu vaiaso.

    Sini Autu i luga o le Suka

    1. O le patato o se oloa e maua ai le maualuga o le maso, lea e fautuaina mo le maʻisuka e aua le masani ona taumafa (i aso uma 3-4) ma laiti laiti - e oo atu i le 200 g.
    2. O le faʻaaoga lelei o pateta o le a le afaina ai tagata gasegase i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.
    3. Aʻo leʻi kukaina, e tatau ona faʻafefiloi pateta i vai mamā e faʻaitiitia ai le aofaʻi o le maso i le fualaʻau.
    4. O le kukaina o pateta e sili atu ona aoga i le vai, faatasi ai ma sina faaopoopoga o le pata.
    5. O le pateta atoatoa lelei mo le maʻisuka o le palu pateta.
    6. O le aofaʻi ma taimi ole faʻaaogaina o pateta e tatau ona malilie i lau fomaʻi.

    E pei ona mafai ona e vaʻaia, o pateta o se mea aoga tele i le taumafa a tagata gasegase e maua i le maʻisuka, lea e tatau ona faʻaaogaina i le faʻaogaina lelei, ma gauai faapitoa atu i le filifilia o fualaʻau maualuga ma le auala o le sauniuniga.

    O le ae iloa pe faapefea ona aoga le pateta, o a fualaʻau o loʻo i ai. Faʻaaogaina lenei oloa mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O a ipu e sili ona maloloina. E tatau ona ou kuka pateta i le vai aʻo leʻi kuka. O le a se mea e sili atu le 'ai ma le auala e kuka ai meaʻai zrazy.

    I le maʻisuka, e tatau ona e mulimulitaʻi i se meaʻai maualalo ma le mataʻituina lau meaai. Faʻatasi ma le faʻafitauli 1, e fesoasoani lea i le fuafuaina o le fua o le inisalini, ma le maʻisuka ituaiga 2, e le maua ai le mamafa. O le faʻamatalaga faʻapitoa o oloa e fesoasoani e fuafua pe faapefea ona tali atu le tino i le faʻaaogaina o lenei oloa. E tatau i le maʻisuka ona aloese mai mea taumafa ma le GI sili atu nai lo le 50. E mafai ona latou faʻaleleia maualuga le suka o le toto.

    GI pateta, e fuafua i le auala o sauniuniga, e amata mai i le 70 i le 95. Mo le faʻatusatusaga, o le GI o le suka e 75. E mafai e tagata e maua i le maʻisuka ona 'aina pateta? E le talafeagai le vavae ese o pateta mai le maʻisuka i le taumafataga. O loʻo aofia ai mea aoga e talafeagai mo tagata uma. Ae e le talafeagai le faʻaaogaina o ipu mai lenei oloa. E lava le 'ai e 250 g o pateta pateta i le aso, ma e oʻo lava i le le taoina o pateta.

    O loʻo i ai ni elemene mūmū ma elemene e manaʻomia mo se tagata e galue masani ai, ma tele vitamini e fesoasoani e faʻateleina ai le puipuiga. O lea e iai:

    • ascorbic acid. E fesoasoani i le tino e faʻafeiloaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le tino ma le malulu,
    • calcium mo le masukalokelet system,
    • Vitamin D, lea e fesoasoani e gaosi ai le calcium,
    • B vitamini talafeagai mo le masani ai o le faʻaogaina o le tino,
    • Vitamin E, lea e nafa ma le tulaga o le paʻu ma le lauulu,
    • Magnesium
    • Zinc ma cobalt e tausia ai le puipuiga, faapea foi le soifua maloloina o tagata,
    • Manganese, apamemea e gafa ma le faʻavaveina o le metabolism,
    • O le uʻamea e faatumauina le hemoglobin masani,
    • Vaʻalele mo le vaʻai, faiʻai,
    • Potassium mo le soifua maloloina o le tino.

    O le pati i le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai le malosi i se tino vaivai. Ae ona o le maualuga o polysaccharides i lenei fualaau faisua, e mafai ona e 'ai i ni vaega laiti. I lenei tulaga, e taua le mafaufau i vaega uma e lua ma le auala e saunia ai lenei fualaau faisua. O i latou e masalosalo pe mafai ona 'aina paluga ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻatusatusaina le kalori mea o ipu mai lenei fuamoa - e laiti.

    O le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai se avega mamafa i totoga uma, o lea e te manaʻomia e puipuia ai le ate, pani, gaʻo, e aunoa ma le 'ai o meaʻai, meaai falai.

    O fusi o tupe meataalo ma falai paluga e mafai ona fafagaina i latou lava i nei ipu e seasea lava: e le silia le 1 taimi i le masina. I le taimi lava e tasi, e tatau ona kuka i le gaʻo fualaʻau.

    E sili atu le faʻafefe uma o meaʻai falai i luga o gaʻo manu.

    Lavea pateta e sili ona aoga mo lenei maʻi. I lalo o le solo o le mea sili ona taua. O lenei metotia e mafai ai ona e faʻasaoina vaega taua o lenei fualaau faisua. Mo tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 2 ma le ituaiga 1, o lenei auala kuka e sili atu ona talafeagai nai lo isi.

    Faatasi ai ma soʻo se auala e faʻavela ai pateta ma le maʻisuka, e tatau ona e faʻaulu muamua ina ia mafai ai ona faʻaumatia le sili atu o le suka.

    Latou te faia faapenei: latou fufuluina ia fatu, ona sasaa lea o le vai malulu i le po. I le taeao e mafai ona kuka pe tao taofi.

    Faʻafetai i le galo, o le pateta ua maumau lona manava, o le mea lea e sili atu ona faigofie ona eli i totonu o le manava. Ole fufulu e maua ai le saogalemu o lenei oloa mo tagata e maua i le maʻisuka. Ua faamuta lona faateleina o le suka. Lave le pateta mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona uʻuina ina ia sili atu le maloloina.

    O le pateta i le microwave e malogo ma leai se aoga. E sili atu le kuka i totonu o se ogaumu masani, masima ma tuu i luga luga se fasi mea mumu o le bacon.

    Potatoes, e pei o se falaoa, e mafai ona faʻaaogaina i ni mea laiti. E lelei le vaʻaia o kuka ma maso. Ae o loʻo i ai le tele o ipu e mafai ona e faʻaopopoina ai lenei fualaau faisua, ina ia sili atu ona lelei ma maloloina.

    Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona e 'ai i meaʻai fualaʻau. Ina ia saunia se ituaiga ipu, ave tomati, zuciniini, pepa suamalie, aniani ma pateta. O fualaau faisua uma o loʻo faʻaleleia, ona togi lea i totonu o sina vai itiiti i luga o le vevela vevela. Ona faʻaopopo lea o se tamaʻi fualaʻau manogi. Laveʻa i se taimi e leʻi leva ae leʻi saunia le sauni.

    O pateta o se mea taua i le tele o soupeti. I le suamalie, o le a le afaina ai, ona e tele naua pateta i se vaega o lenei ipu.

    O masini mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻaopopo i meaʻai. Mai ia mea e mafai ona e faia le zrazy.

    • 200 g povi po o vela. Soo se aano o manu
    • 3 pateta
    • pasili
    • le masima.

    Lago le vela e aunoa ma le masima. Vili i totonu o se mea e fai ai meaʻai ma masima.

    Cook tubers, mash i latou i pateta masima ma masima. Fai ni keke keke, ona fai lea o ni meaʻai. Gagau i totonu o se faletua faalua ma kuka mo le 10-20 minute.

    Ua teuteuina le ipu ua maeʻa i le launiva lanumeamata.

    O le mea lea, i le fesili: e mafai ona 'ai pateta ma le maʻisuka, e mafai ona e tali saogalemu ioe. E mafai, ae le silia 200 g i le aso. Kuki lelei ma fiafia i lau meaai e sili ona e fiafia i ai.

    Potato mo le maʻisuka: i le a le ituaiga e mafai ona e 'aina ai le tele

    Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma le gasegase o le kulukose ma le inisalini, e tatau i tagata maʻi ona mataʻituina lelei mea latou te 'ai. Soʻo se vavaeese mai le taumafataga e mafai ona mafua ai ni aʻafiaga ogaoga, e oʻo atu i le sugar coma.

    O oloa i luga o le laulau a se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona aofia ai le aofaʻi maualalo o suka ma masini gaʻo. Pe o maʻisuka o le muamua ma le lona lua na mafai ai ona 'ai pateta? O le mea moni, mo le tele o tagata, o lenei oloa e taua i le taumafataga, i le taumalulu ma le taumafanafana.

    O loʻo iloa o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻamalosia ai tagata gasegase e faʻatau meaʻai ma le maualalo o le faʻasologa ole glycemic (GI) ma le maualalo o meaʻai (XE). O se tulaga iloga o lenei ituaiga o faamaʻi e faapea o le pancreas e galue i tulaga masani ma maua ai le inisalini. Ae o le faʻaaogaina o lona aafiaga i luga o sela ua faʻalavelaveina, o le mafuaʻaga lea ua matua faaleagaina ai le glucose. O le mea lea, o le togafitiga masani o se maʻi tumau o le faamoemoe e mulimuli i se taumafataga, ma faʻaititia le togafitiga fualaau.

    O nisi tagata fai meaʻai e talitonu o le faʻaauau o le pateta e mafai ona amataina le maʻisuka ituaiga 2. O pateta suamalie e sili ona matautia, e faʻapipiʻi ai le ate ma le gastrointestinal tract. E mafua lenei mea i le mea moni o pateta o loʻo i ai le tele o le malo, lea e vave ona gauaiina e le tino pe a 'aina fualaʻau vevela. E matua faateleina ai le suka o le toto. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻasusu fagu, palu pateta, palu pateta pe a faʻaaoga 2-4 taimi i le vaiaso i le 7% faʻalauteleina le lamatiaga o le maʻisuka.

    Fiafia! I le mavae ai o le 40 tausaga, e fautuaina e le au fai meaʻai paleni le faʻaaogaina o pateta ma sui i paluga: araisa, keke, pele tila, ma sana.

    O isi tagata atamamai e le faʻasaina le maʻisuka mai le 'ai o pateta. Ae e mafai ona e 'ai i na o ni tapulaa faʻapulaʻa. O lenei oloa taua ua leva ona aofia ai i meaai a tagata, ma o se vaega o soupeti, borscht, salati. O loʻo aofia ai le potassium, phosphorus, uʻamea, calcium, vitamini, vailaʻau amino, mea e faʻafefe ai mea e manaomia e le tino i le tausaga atoa.Ae a faʻapea o le tagata maʻi e gasegase, ma o loʻo i ai ona faʻafitauli i le gaʻoina o otaota, ona tatau lea ona vavae ipu o pateta mai le lisi poʻo le faʻaitiitia.

    E i ai le tele o ituaiga o maso i totonu o aʻa, ma o le tasi o ia mea e puipuia. E le o vave faʻapalapalaina, ae o le decomposes i le kolone. I lenei tulaga, o le tino e maualalo ai le toto suka i le taimi o taumafa. Ae a maeʻa togafitiga vevela, o le aofai o lenei malolo e faʻaitiitia le malosi (o lea, e mafai ona e suia le oloa ma le falaoamata pateta).

    O le patato o se fualaau lelei tele e mafai ona saunia i auala eseese ma aofia ai i le tele o ipu. Pies, pancakes, pateta falai, pateta tao tao, palu pateta, keke meataalo. E mafai ona e fafagaina e le aunoa le meaʻai matagofie o le pateta, ae mo le maʻisuka toetoe lava o nei mea uma ua faasaina, ona o le faasologa o latou faasinomaga o le a faasolosolo i luga. O le faasinomaga maualuga o le faasinomaga mo paluga pateta, e 90 iunite.

    • pateta pateta - 80,
    • kuka pateta 65-70,
    • falala falai 95.

    O faʻataunuʻuga o le kalori i le 100 g e faʻalagolago i le auala e saunia ai:

    • raw potatoes - 76 kcal,
    • palu falai 192 kcal,
    • kuka pateta 82 kcal,
    • kiliva 292 kcal,
    • tao pateta 150 kcal.

    E tatau i le suka suka ona kuka kuka ma tao tao. I le taimi lava e tasi, e tatau ona e kuka ma tao le fualaau faisua i se pele: o le auala lea o le a faasaoina atili ai meaʻai.

    Tulafono lautele mo le taumafa o le pateta:

    • o tagata gasegase e faʻatagaina e 'ai e sili atu i le 200 g pateta i le aso,
    • o le kulumu ua gagau ao lei kukaina,
    • e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o se fualaʻau i totonu o se pepa ua afaina.

    Taua! O le laulauʻai mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e setiina e le fomaʻi taitoatasi. O le fomaʻi, e amata mai i le maʻi ma le suʻesuʻeina o suʻesuʻega suʻesuʻe, o le a tusia ai se lisi ina ia le gata o meaʻai ma faapalepale, ae fesoasoani foi e tau ai le faʻamaʻi.

    O oe faʻaleagaina i le toto maualuga? E te iloa o le maualuga o le toto maualuga e tau atu i le fatu ma oso? Faʻatasi le mamafa o lau avega. Manatu ma manatu faaalia e uiga i le metotia faitau iinei >>

    Ua mautinoa e le au atamamai o le togiina o aʻa o le aʻa i le togafitiga o le vevela e faaitiitia ai le manava ma faaleleia atili ai lona malosi. A maeʻa ona faʻaaogaina sea ituaiga oloa, o le a le faateleina le suka o le toto i totonu o le tino. O fuālaau fufulu ua sasaa i le vai malulu mama ma totoe mo le tele o itula. O le tino malosi o le a sau i fafo, ma e mafai ona e amata kuka le pateta.

    Mo le maʻisuka, o le oloa e sili ona kuka i le ogaumu. Laʻau totogo e lelei lelei ma isi fualaau 'aina ma salati. Ina ia faʻamalieina se tagata maʻi i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le suka suka, e mafai ona e faʻaaoga fua o fua o loʻo i lalo:

    1. Pipi pateta. O le faʻafefete ua faʻafefiloi i le vai ua vele, tipi i ni fasi keke ma tao mo le 30 minute. Tipi le kalama, faʻafefiloi ma le olive olive ma laau. O paʻu ua maeʻa ua tuʻuina i fafo i luga o se ipu, kuka i le sauuga, ua ufitia i se tapuni ma totoe mo le 5 minute, ma ua maeʻa ona tuʻuina atu.
    2. Palu falaina. Faʻamamaina lelei fualaʻau 'aina o lauolaola ma o ni pu laiti e faia i totonu taʻitasi. Latou te salalauina muamua le kuka i totonu ia: fasi fasi fusi ua kuka, pi tao, musika, iʻa poʻo iʻa. E mafai ona e kukaina meaʻai a le fale ma faʻaaoga i se fualaʻau. O loʻo faʻalautele faʻamaʻi i luga o se pepa tao tao ma tao mo le 20 minute. Ona oo lea i le vaitau o le kulimi kulimi mumu pe fufuluina i laau.
    3. Fuga fua. Mo le 'aiga o le taeao e mafai ona e ofoina atu fuamoa fuʻa. Kuka e faigofie tele. O fuā e sasaa i totonu o le ogaumu ma pateta tao i le 10 minute aʻo leʻi uma le tao.

    Pe a faʻatau fualaau faisua, e sili atu le filifili i mea e le lelei ma e le tele ni pateta. E ui lava i le telē, latou te aofia ai se tele o meaʻai ma se aofaiga maualalo o vailaau. E tatau ona e manatuaina se tulafono faigofie: e laʻititi tele pe aʻa tele aʻa e toetoe lava o taimi uma e sili atu ona lelei ma vailaau.

    O le itiiti ifo o le taimi e tatau ai ona matua le fua o le seleselega, o le itiiti ifo o le salu o loʻo i ai. O lona uiga e lelei tele le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai muamua ituaiga o pateta. O Carotene e sili ona fiafia i ituaiga lanu samasama ma antioxidants i ituaiga mumu. O ituaiga paʻepaʻe e matua lelei lava, e soona fiafia ma vave ona faʻasaina, ae aofia ai ma le sili ona malo.

    E le mafai ona e filifilia le togi, fatu totogo. Ua tumu i latou i alkaloids - mea oona. E tatau ona i ai ni aʻafiaga aʻa e aunoa ma ni masalosalo masalomia, lanu ma pala. Afai e faigofie ona tipi le pateta pe a faʻapipiʻi le pito o le fao ma o le vai e tafe mai ai, o lona uiga o loʻo i ai le tele o palapala ma e matautia. O se oloa maualuga e tatau ona mausali, lamolemole, e aunoa ma ni faʻafitauli.

    O le maʻi suka ma pateta ua tuufaatasia, ae na o le noatia ma fai fuafua i nisi tulafono. Ina ia aua le faʻaleagaina lou tulaga aʻo leʻi faʻaogaina lenei oloa, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.

    Ia mautinoa e aoao! E te manatu o pills ma insulin o le auala lava lea e tasi e taofi ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>


    1. "Auala e ola ai i le maʻisuka (O togafitiga uma)." A aunoa ma le faʻamautuina o le tusitala. Moscow, lomia le fale "OLMA-Press Bookplate", 2002, 127 p., Circulation o 5000 kopi.

    2. Natalya, Aleksandrovna Lyubavina Immunity mo faʻalavelave faʻamaʻi pipisi ma le maʻisuka ituaiga 2 / Natalya Aleksandrovna Lyubavina, Galina Nikolaevna Varvarina und Viktor Vladimirovich Novikov. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2014 .-- 132 p.

    3. Galler, G. Faʻafitauli o le lipid metabolism. Faʻailoga, falemaʻi, togafitiga / G. Galler, M. Ganefeld, V. Yaross. - M .: Medicine, 1979. - 336 itu.
    4. Perekrest S.V., Shainidze K.Z., Korneva E.A. Faʻatonuina o uʻamea e aofia ai le uʻamea. Faatulagaga ma galuega, ELBI-SPb - M., 2012. - 80 p.

    Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia i le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

    Le aoga o le afaina o pateta i le maʻisuka

    E leai se tasi o le a finau e faapea o pateta o se tasi lea o meaʻai sili ona lelei i la tatou taumafataga. E le o se mea e tupu mai ai, ua tupu i soo se mea, ma e faigata ona maua se aiga e le o iai i luga o laulau le ipu pateta. O lenei lauiloa o pateta masani o loʻo faʻamatalaina e le mea moni e ese le manaia e tusa lava po o le a le kuka. Ma, ioe, e le tatau ona galo ia i tatou o pateta e tele mea aoga. E aofia ai, e aofia ai:

    Vitamini i le gaosiga o loʻo i ai i le motu o tagata - o latou uma nei o vaega autu. E iai foi le potassium, iron, copper, sodium, phosphorus ma isi elemene. O pateta o mea ia e gaʻo ai le tino e lelei mo le tino ma e faʻaleleia lelei e latou.

    Ae ui i lea, ei ai tulaga le lelei e mafai ona faʻalavelaveina ai le ola o le maʻisuka e le mafai ona mafaufauina o ia lava e aunoa ma se pateta. O le mea moni o le faʻafetai i le i ai o le zinc i pateta, e le fautuaina e fomaʻi le taumafaina o pateta i tagata e maua i le maʻisuka.

    I le faʻaopoopoga, o gaʻo gaʻo e afaina ai foi ia ituaiga o gasegase, e aofia ai:

    Afai o loʻo iai i totonu o le tino ia vailaʻau faʻamalosi, o lona lua la - polysaccharides - e matua le manaʻomia mo le maʻisuka. O nisi o elemene o ia ituaiga o gaʻo e ono le mafai ona iloa e se tino ola maloloina. E tele naua polysaccharides, o lona uiga o le suka, i le pateta, o lona uiga o le pateta i le maʻisuka, pe afai e mafai ona i ai i luga o le lisi o meaʻai, o loʻo i ai i le tapulaa faʻapulaʻa.

    Ae ui i lea, e tusa ai ma tagata suʻesuʻe, o pateta e mafai ona 'aina e tagata e maua i le maʻisuka. E naʻo le tatau ona faʻamautinoa e le sili atu i le 200 kalama le fua o aso taitasi o lenei oloa. E aofia uma ai pateta, tasi auala poʻo isi mea e aofia ai i le taumafataga - o le a faia i se foliga o se falaoa poʻo se sou.

    Vaega o le kukaina o pateta mo le maʻisuka

    O le patato o se oloa maualuga-kalori. Mo le maʻisuka, o lenei uiga e taua tele, pei o le i ai o le maso. Ia manatua o sili atu calories i paluga pateta, lea e faia i le faaopoopoina o le pata ma le susu, e 133 kcal mo le 100 kalama o le oloa.

    Ae o le mea pito sili ona faigofie mo le manava ma le masima o ipu e kuka ai pateta.

    E tusa ai ma lea, o le faasinomaga faʻavae e eseese foi - 90 ma le 70, i le faasologa.

    I le fesili pe ono mafai ona 'ai pateta ma le maʻisuka, tali mai fomaʻi - e mafai, ae i lalo ifo o le lua tuʻutuʻuga. O lenei:

    • faatapulaaina le leo
    • mea e tatau ai ma saogalemu.

    E pei ona uma ona taʻua, e le sili atu i le 200 kalama o pateta e mafai ona 'aina i le aso, ma e faʻaaogaina i tagata maʻi i soo se ituaiga o suka. Ae pe faapefea ona kuka le pateta, e leai se avanoa mo mafaufauga. Muamua, afai oe sauniuni se lisi mo le maʻisuka, e tatau ona e faʻagaloina ipu e pei o le:

    • falala falai (e aofia ai fusi),
    • palu pateta
    • kiliva.

    O pateta falai ua solia i le maʻisuka ituaiga 2, ma o tagata soifua maloloina atoatoa e le tatau ona faʻaleagaina - e matua maualuga lava i le kalori. E tutusa lava mo tupe meataalo. O le pata ma le susu o loʻo faʻapipiʻi i paluga pateta, lea e faaopoopo ai foi kalo i le ipu.

    O le suamalie pito sili ona lelei o le maʻisuka e tuʻuina atu e kuka pe tao taofi. Afai e te filifili e kuka, atonu e te le manaʻomia ona kuka muamua pateta ona o le peel o loʻo iai mea aoga.

    I se faaopoopoga, o le kuka kuka i totonu o le "ofuvae" o le potato potato glycemic index
    o le maualalo e na o le 65.

    O se ipu e pei o le pateta tao taofi e talafeagai foi. Meaʻai ma fomaʻi e fautuaina e kuka i totonu o se peel. O le kalori matū o le gaosiga o le oloa e laʻititi, ma o loʻo i ai faʻavaʻavaʻavalea i totonu o le tino. Ma o lona uiga o le tagata gasegase e leʻi leva ona 'ai o le a toe manaʻo e' ai.

    E masani ona i ai se fesili pe ono mafai ona faʻaitiitia le aofaʻi o le suka i le sauniuni o pateta. Faʻaaogaina lenei metotia. Mo lenei mea, ua uma ona kuka le pateta aʻo lei kukaina. Lago le kulupu ma maeʻa sasaa le vai malulu i totonu o le paʻu mo le 11 itula.

    O lenei metotia faigofie e mafai ai ona e fufuluina se vaega tele o na microelements ma polysaccharides mai fatu e sili ona afaina, talu ai o le maʻisuka e le lelei le gauaiina e le tino. Ae aua le mafaufau pe a uma ona falaiina pateta. E tusa ai ma fautuaga, o pateta na faia i lenei auala e tatau ona kuka i le faʻaaogaina o se uila poʻo se kuka. E naʻo le tulaga lenei, e mafai ona e faʻamoemoe o le a sili atu le saogalemu mo le soifua maloloina.

    Mea mo le maʻisuka: fautuaga

    O kuka mo le kukaina o le maʻisuka e tatau ona filifilia ma le faʻaeteete. O se meaola talavou e sili ona fetaui mo lenei mea, ma o fatu e laiti. E iloa uma e tagata le lelei o pateta lelei, ma e mafai ona e kukaina ma le saogalemu - e tele mea aoga aoga, faʻapea foʻi ma le tele o vitamini. O loʻo aofia ai foi bioflavonoids e faʻamalosia ai puipui o vaʻa toto.

    Ina ia mafai e se tagata gasegase ona mafai ona ola atoatoa, ma e le o iai, o fautuaga a fomaʻi e tatau ona matauina lelei. Manatua ao leʻi faia lau 'aiga o le aoauli po o le' aiga o le afiafi, e tatau i le maʻisuka ona maua se fua faʻatatau o le inisalini. Tuuina atu le fiafia i le taoina o pateta i totonu o se pulu, muamua ona susu. E mafai ona e faʻaaogaina o se mea e ese ai, ma o se falaoa e lua mo le lona lua. E sili ona lelei le mataʻituina pea o le toto suka - ia faia lenei mea, ia fuaina muamua aʻo leʻi maeʻa le taumafataga.

    O se tagata gasegase i le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona i lalo o le vaavaaiga faifaipea a se fomaʻi, ma o le taumafataga e masani lava ona faia e tusa ai ma le fautuaga a se tagata tausi maʻi. Talitonu i fautuaga a tagata tomai faapitoa, latou te malamalama i le taua o mea taumafa mo le maʻisuka. Aʻo lei amataina le faʻamaʻi, o se tagata e fiafia i pateta i soo se ituaiga, ona e le faʻatagaina lea o ia i le fiafia. Faʻatoa ulufale i ni mea talafeagai.

  • Tuua Lau Faamatalaga